{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

08 Dec 2008

N

i

e

u

w

s

OP STOAPEL b

r

i

e

Tijdens ons evenement vindt een doorlopende tentoonstelling plaats van schilderijen, werffilmpjes en foto’s, maquettes, strips en cartoons ... Bijpraten kan in café-chantant In den Esch waar ook theater en scheeps(bouw)liederen worden g e b r a c h t . We p l a n n e n o o k e e n themafietstocht langsheen belangrijke scheepsbouwplekken in Temse.

TEMSE, ma. 8 dec. - Van vrijdag 24 april tot zondag 3 mei 2009 vindt in Temse Verankerd plaats, een erfgoedevenement rond de Boelwerf en haar scheepsbouwers. Het voorlopige programma vindt u rechts op dit blad. In deze editie lezen we mee op de weblog over de Boelwerf en vergelijken we AC De Zaat met het voormalige administratief gebouw van de Boelwerf. Veel leesplezier!

O P S To A P E L w i l d e i n d u s t r i ë l e zeescheepsbouw in de Wase regio in herinnering brengen door te onderzoeken wat er overblijft (objecten, beelden en verhalen).

Schepen in aanbouw in het droogdok (foto: Jimmy Hemelaer)

Muësen

VERANKERD over Boelwerf Temse & haar scheepsbouwers

vrij. 24 april 19:00 opening VERANKERD

25 > 26 april & 1 > 3 mei doorlopend expo en café

Met o.a. werk van Karl Meersman (cartoons), Karel Heirbaut (fotografie), Academie Temse, Wase videoclub ... Open voor publiek van 10:00 tot 18:00

Boelmannen (foto: Karel Heirbaut, met dank aan Amsab en De Barst)

We kaderen dit alles in het thema van de e r f g o e d d a g 2 0 0 9 : v r i e n d s ch a p. D e kameraadschap op de Zaat past binnen dit thema. Ook met de week van de amateurkunsten (WAK) werken we samen. De meeste activiteiten van Verankerd zullen plaatsvinden in de voormalige vakschool (VTI) in de Akkerstraat (nu basisschool SintAmelberga) – een plek waar veel scheepsbouwers hun opleiding genoten. Wij sprokkelen momenteel de financiële middelen bijeen om alles te realiseren. Maar geld is niet alles. Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers voor allerlei taken tijdens en voorafgaand aan het evenement (zie ook ommezijde). Het is nu bijna 15 jaar geleden dat het faillissement werd uitgesproken. OP SToAPEL zal De Zaat weer doen blazen.

Met Verankerd zoeken we in 2009 voor het eerst contact met het ruime publiek. Vooreerst zijn dat alle ex-werknemers van de Boelwerf in Temse, van lassers, nagelheetmakers, stellingmakers, ontroesters, paswerkers tot tekenaars, ingenieurs, brand- Lieven Muësen weermannen, verpleegsters, syndicalisten, kaderleden … Maar ook alle andere mensen voor de werkgroep OP SToAPEL – p/a Oostberg Oostberg 192, 9140 TEMSE, tel. 0486/89.76.85, die de Boelwerf een warm hart toe dragen opstoapel@scarlet.be en liefhebbers van maritiem erfgoed, http://blog.seniorennet.be/boelwerf/ kunstliefhebbers, toeristen en scholieren zullen tijdens ons evenement aan hun trekken komen. Lieven

2

voor pers, genodigden en medewerkers met optredens en voorstelling project

OP SToAPEL START MET BOELPROJECT ‘VERANKERD’

Info:

f

opstoapel@scarlet.be

zat. 25 april 20:00 première woord-vuist-lied

Documentaire van Jan Vromman

zon. 26 april namiddag speciaal programma n.a.v. Erfgoeddag

Met koor Ier en Gunter (zeemansliederen) en theater door theaterverenigingen uit Temse

zat. 2 mei 20:00 Dubbeloptreden

Met Marc Hauman en José De Staelen

Marc Hauman (foto: Jeroen de Bie)

zon. 26 april en zon. 3 mei themafietstocht Boelwerf

Langsheen belangrijke plaatsen in de geschiedenis van de Boelwerf 11u, 13u, 16u - duur ongeveer 1 uur •

0486

89

76

85

P1


08 Dec 2008

VROEGER EN NU Aflevering 1: AC De Zaat

Het AC is een van de weinige nog zichtbare overblijfselen van de Zaat. Het huidige AC werd gebouwd op de structuur van het voormalige gebouw. OP SToAPEL had een gesprek met een huidige werknemer van AC De Zaat en een ex-werknemer van Boelwerf die in het gebouw was tewerkgesteld. Eddy Hauman werkte 13 jaar lang op de informaticadienst van Boelwerf. In het gebouw werkten naast de informaticadienst ook diensten zoals de boekhouding, de personeelsdienst, de directie, en vooral veel tekenafdelingen. In totaal ging het volgens Eddy om een 300 à 400-tal medewerkers Eddy herinnert zich vooral het mooie zicht vanop de 5de verdieping, waar hij werkte. De bomen aan de overkant van het water, die met de seizoenen meekleurden. Binnen zijn eigen afdeling herinnert hij zich vooral Arlette, een dame die naast haar job als hoofdoperator, de afdeling steeds voorzag van koffie en koekjes. Ze dierf ook wel eens een activiteit op touw zetten voor de afdeling. Dirk Buytaert kennen we vooral als het gezicht van het onthaal in het vroegere Gemeentehuis en het huidige AC. Wat we nog niet wisten, is dat hij 23 jaar lang op de Boelwerf werkte. Hij begon er als arbeider en eindigde zijn carrière als bediende in de voorbereiding aanbouw. Hij kan dan ook als geen ander getuigen wat er in het gebouw allemaal veranderd is. En dat is aan de binnenkant zo goed als alles. Volgens Dirk werken er momenteel een 100-tal mensen in het AC. Positief aan het huidige gebouw vindt hij dat er veel licht en ruimte is. Iemand die voor koffie zorgde, is er niet meer, maar elke verdieping heeft wel zijn eigen keuken en koffiemachine.  Katie Vermeir

Fragment Internetblog Boelwerf

Veel werknemers op de werf hadden familie werken op Boel, het was bijna een werf waar stambomen en relaties zo van de grond te scheppen waren. Zo heeft ook mijn vader een tijdje op de werf gewerkt.

Administratief Centrum De Zaat, gemeente

Met een draaglamp en een emmertje en maar borstelen met een klein handborsteltje. De grote stukken werden dan door het mangat door iemand naar boven getrokken, om daar in containers te worden geladen. Ik heb toen dikwijls in mijn binnenste gedacht van waar ik toch het idee had gehad om mijn vader op de werf binnen te brengen voor die job. Smerig, vuil en gevaarlijk wegens de soms vallende stukken ijzer, en altijd gebukt en in het duister. De mens leeft gelukkig nog met zijn 82 jaar, maar het ijzer heeft zijn tol geëist, het stof  evenzeer. Die mensen waren ondanks alles niet ongelukkig, integendeel. Er werd nog veel plezier gemaakt, gelachen en verstandig gefopt.   Andere tijden, klopt, maar zeker niet minder warm onder elkaar. Iedereen kende elkaar met voornaam, en iedereen deed bij  de aanvang van het werk de moeite om een goeiedag te zeggen.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT ! De locatie waar Verank erd zal plaatsvinden, namelijk de oude VTI vleugel in de Basisschool SintAmelberga (Akkerstraat 42, Temse), heeft een opruimbeurt nodig. Deze werkzaamheden zijn gepland op zaterdag 20 december. Warme drank wordt voorzien. Ook voor andere taken, van het ronddragen van de Nieuwsbrief tot het achter de bar staan tijdens het evenement, zoeken we vrijwilligers. We doen een warme oproep aan alle ex-boelwerknemers, maar ook aan alle andere Temsenaren met een hart voor de Boelwerf. Oud of jong, veel of weinig tijd, voor iedereen is er wel een taak te vinden. Wil je meewerken, graag een seintje op telefoonnummer of e-mailadres onderaan. Wij zorgen dan voor een vrijwilligersverzekering. Samen maken we er iets moois van!

Niet de gemakkelijkste stiel van opkuiser op de schepen. Inderdaad, veel van de mensen die een stiel uitvoerden op de werf keken met ontzag op naar die bruin gasten van het roest. Want ze zagen er soms afschrikwekkend uit in hun roestgekleurde plunjes. Ze zaten veelal in de dubbele bodems te kuisen en al de stukken ijzer naar boven te halen met een takeltje dat werkte op lucht (daarvoor was het veelal met een koord en een emmer van verwerkte verf die  men gebruikte). Waar ze opdoken kon je binnen de tien minuten elkaar niet meer zien zitten van Rudi Scheers het stof dat opwaaide in die bodems.

Heb je zelf een verhaal dat je wil vertellen. Laat het ons zeker weten via het mailadres of telefoonnummer onderaan deze bladzijde of bezoek de internetblog: http://blog.seniorennet.be/boelwerf. Het mooiste verhaal wordt beloond met een etentje voor twee in Brasserie De Werf.

Info:

Lieven

Muësen

is een samenwerking tussen gemeentebestuur Temse, Wase Videoclub, Academie Temse, Erfgoedcel Waasland, ACV, ABVV, Basisschool SintAmelberga, De Barst, ex-werknemers Boelwerf, erfgoedliefhebbers, kunstenaars....

opstoapel@scarlet.be

0486

89

76

85

Verantwoordelijke uitgever: L. Muësen,Oostberg 192, 9140 Temse - vrij van zegel art. 191 bis - niet op de openbare weg gooien

HET TUINPAD VAN MIJN VADER

Administratief gebouw Boelwerf

P2

Profile for Lieven Muësen

Nieuwsbrief op stoapel 2  

Nieuwsbrief op stoapel 2  

Profile for opstoapel
Advertisement