Page 1


Страна 2

ОПШТИНСКИ ИНФОРМАТОР

Градоначалник Д-р Јованчо Станоевски

Почитувани , Во Општина Пехчево во изминатите години се направија огромни промени на целокупната слика на општината и затоа сме општина која може да се пофали

дека

станува

лидер

во

регионот со реализација на проекти, успешно раководење но и одговорност и посветеност на граѓаните. Но пред нас овде во Општина Пехчево, во времето што доаѓа престојат ангажирања,

уште

планови,програми

и

нови

проекти.Уште

многу потреби и барања од граѓаните треба

да

бидат

преточени

во

практика,независно од пречките и

Пехчево е општина која станува поволна за инвестиции, за сите што сакаат да дојдат, да ја посетат, да одморат но и да останат.

тешкотиите,подготвени истраеме

на

предизвиците

тој на

пат

сме

да

и

на

времето. Да

се

соочиме се со единствена цел, да го подобриме животниот стандард и кај граѓаните да се врати довербата дека општината постои за нив и за разрешување на нивните проблеми.


ОПШТИНСКИ ИНФОРМАТОР

Страна 3

Започна практичната реализација на проектот ,, Мобилен патронажен тим за грижа на стари и изнемоштени лица - Добро утро како сте ,,. Во сабота на 4 Февруари 2012 година во просториите на Здравен дом - Пехчево започна практичната имплементација на С т р а т е г и ј а т а з а со ц иј а л н а инклузија, социјална заштита и намалување на сиромаштијата во Општина Пехчево. Имено, Организацијата на жени Пехчево ( ОЖП ) ја реализираше активноста за анимирање и презентирање на проектот ,, Мобилен патронажен тим за грижа на стари и изнемоштени лица - Добро утро, како сте? ,,

пред жените од предвидената целна група. Во соработка со Агенцијата за вработување на Ре пу б лика Маке до ниј а на презентацијата беа поканети невработени жени на возраст до 45 години и дoлгорочно невработени жени пред кои проектниот тим на ОЖП, го презентираше проектот и воедно присутните беа поканети да пополнат прашалници како израз на интерес за учество во проектот.

Понатамошните активности подразбираат избор на 20 заинтересирани жени кои ќе добијат дводневна основна медицинска обука за грижа на стари и изнемоштени лица и од кои ќе се изберат 10 кандидатки кои ќе имаат најдобри резултати и кои всушност ќе стекнат продлабочени знаења и вештини за нега на стари и изнемоштени лица. По реализацијата на студиско патување и трансвер на знаења од соодветни институции за нега и згрижување на стари лица, избраните кандидатки ќе

ја отпочнат практичната нега за 50 лица на кои истата им е потребна. Проектот ќе се реализира во период од 8 ипол месеци во градот Пехчево и финансиски е подржан од страна на Институтот на човекови права ,, Лудвиг Болцман ,, Истражувачка асоцијација ( БИМ - ФВ ), односно Австриската агенција за развој ( ADC ), МТСП и општина Пехчево.

Презентација на проектот

Отпочната имплементацијата на Стратегијата за социјално вклучување, социјална заштита и намалување на сиромаштијата во Општина Пехчево. По завршувањето на постапката за прибирање на проектни предлози, согласно на објавениот Повик за доставување на предлог проекти од Фондот за микро пр о е кт и , пр е тс т ав н иц и о д Институтот за човекови права ,, Лудвиг Болцман ,, Истражувачка асоцијација Скопје, МТСП, Општина Пехчево и Австриската агенција за развој ( АДЦ ) од пристигнатите три проектни

предлози одлучи да го поддржи проектот ,, Мобилен патронажен тим за пружање на нега на стари и изнемоштени лица : ДОБРО УТРО, КАКО СТЕ ? ,, на организација на жени од Пехчево ( ОЖП ). Проектот ќе трае 9 месеци и е со вредност од 9.000 ЕУР и преку него ќе се воведат нови фирми за социјална заштита за старите, изнемоштени и болни лица со работно

ангажирање на невработени лица од Општина Пехчево.


ОПШТИНСКИ ИНФОРМАТОР

Страна 4

24 Седница на советот на Општина Пехчево Советот на општина Пехчево на последната седница ги усвои програмите за работа и развој на општината кои ќе се реализираат во текот на 2012 година. Усвоени се следните точки:

општина Пехчево.

општина Пехчево.

4. Усвојување на одлуката за учество во проектниот фонд на програмата форуми во заедницата форум подржана од Швајцарската агенција за развој и соработка.

7. Усвојување на одлуката за иземање на дејноста вршење погребални услуги од Статутот и усогласување на Статутот со Законот за јавни претпријатија и Законот за јавни службеници и НКД Рев 1.

1. Усвојување на измените на Статутот на Дом на културата ,, 5. Усвојување на Јане Сандански ,, - Пехчево. програмата на Советот на општина Пехчево за 2. Усвојување на програмата на Дом 2012 година. на културата ,, Јане Сандански ,, Пехчево. 6. Усвојување на одлуката за комунален 3. Усвојување на програмата за ред и мерки за нејзино 2012 година одбележување на спроведување на подрачјето значајни празници и личности во

на

8. Усвојување на одлуката за проширување на дејноста на ЈКП ,, Комуналец ,, - Пехчево.

Децата од Дневниот центар за лица со ментална или телесна попреченост од Берово во поста на градоначалникот на Општина Пехчево Во рамките на одбележување на денот на хендикепираните лица 3 декември дневниот центар за лица со ментална или телесна попреченост од Берово пушти официјална покана за прием кај градоначалниците на општина Пехчево и Берово за средба со децата но поради службена должност средбата се пролонгира за на 12.12.2011 година.

Денес градоначалникот на Општина Пехчево Д-р Јованчо Станоевски ги прими децата од центарот им посака топло добредојде и ги прошета низ просториите на општината. Во рамките на посетата, Градоначалникот го истакна значењето на овој светски ден, во животот на лицата со посебни потреби, како и потребната заложба и функционирање на

На сите 15 деца им беа доделени пригодни подароци ( пакетчиња ) од градоначалникот на општина Пехчево за нова година, им покажа дека Општина Пехчево се грижи за тие деца, им посака напредок во работата, а на вработените во службата успешно спроведување на своите планови и програми во рамките на нивната работа.

градоначалникот. Директорката на центарот за социјална работа во Берово Бранка Шишовска кажа дека децата од дневнот центар за лица со ментална или телесна попреченост - Берово се трудат работат напорно и настапувале на многу натпревари и освоиле многу награди. Исто така истакна дека имаат многу добра соработка со локалната самоуправа на Општина Пехчево и се надеваат дека оваа соработка ќе продолжи и понатаму.

Децата од центарот на градоначалникот Јованчо Станоевски му подарија рачно изработен сувенир со знамето на Република Македонија и песничка напишана за

институциите на државата и локалната самоуправа во насока на премостување на постоечките проблеми и бариери со кои се соочуваат овие лица во нивниот секојдневен живот, со цел овозможување на поквалитетен живот за сите граѓани, без оглед н а


ОПШТИНСКИ ИНФОРМАТОР

Страна 5

Одбележан празникот Богојавление - Водици, Осветена водата на реката Писа во Пехчево Вчера во црквата ,, Свети Петар и Павле ,, во присуство на голем број верници по повод верскиот празник Богојавление - Водици се одржа света божествена литургија. Традиционално и оваа година, 15 млади пехчевчани се натпреваруваа обидувајќи се да го најдат крстот во водите на реката Писа. После неколку минутна потрага по светиот крст оваа година најсреќен беше Кристијан Вучковски. Најсреќниот Кристијан вели дека веќе трета година се обидува да го

фати светиот крст и оваа година ми успеа, а својата среќа ја подели со своите другари и сограѓани посакувајќи и многу з д р а в ј е , с р е ќ а и бериќет.Црквата ,, СВ. Петар и Павле ,, им посака успех, среќа и благодет за нив и нивните се ме ј с тв а , к ако и љу б о в , меѓусебна толеранција и почитување, во име на светиот дух на господ бог кој според првославното христијанство на овој светол ден му се јави на човештвото, за прочистување на неговото тело и дух, во водите на Јордан.

Кон честитките се придружи и градоначалникот на Општина Пехчево др. Јованчо Станоевски кој од свое лично име и од името на општинската администрација, посака успешна година на сите полиња за сите граѓани на општина Пехчево. Како и секоја година и оваа традиционално градоначалникот на најсреќниот учесник Кристијан му подари LCD телевизор. Бог се јави.

Агенцијата за вработување на Република Македонија отвори канцеларија во Општина Пехчево Општина Пехчево во поглед на подобрување на квалитетот на живот на своите граѓани, денеска отвори канцеларија на Агенцијата за врботување на Репблика Македонија. Канцеларијата свечено беше отворена од директорот на Агенцијата за врботување В л а т к о П о п о в и Градоначалникот - Јованчо Станоевски во присуство на

директорот на Центарот за врботување Берово – Слободан Мицевски . На отварањето пред присутните локални функционери и гости, Градоначалникот ја потенцира важноста на оваа канцеларија за локалното население и бенифитите кои ќе ги добиваат во иднина, а

директорот ја најави работата на локалната канцеларија и услугите кои граѓаните можат да ги добијат тука секој работен ден.


ОПШТИНСКИ ИНФОРМАТОР

Страна 6

Општина Пехчево учествуваше на Денот на источно планскиот регион Општина Пехчево учествуваше на Денот на Источно планскиот регион, кој се одржа во Општина Штип по повод денот на градот 19ти де ке мв р и, по св е те н на патронот и заштитникот на градот светецот ,, Св. Никола ,, а од оваа година е и празник на Источно планскиот регион. Прво во црквата ,, Св. Никола ,, во Штип се одржа свечена литургија и литија до улицата „ Ванчо Прке “, каде беше осветен и скршен празничниот колач, а потоа следеше и отварање на промотивните денови на регионот со учество на градоначалниците на сите 11 општини кои се дел од

Источно - плански регион.Во иднина е предвидено секоја општина од овој регион да има промотивен ден. Во Општина Пехчево промотивниот ден ќе биде на 13-ти јули - Павловден. На тој начин преку директна комуникација, размена на културно-уметнички вредности и искуства, но и размена на искуство во било кој друг сегмент од работата на општините, да се постигне една поголема компактност како и поголема меѓусебна доверба за соработка на проекти од регионално значење за целиот регион.

Културно уметничката програма започна во 12 часот. Општина Пехчево се претстави и со свои штандови на промотивни материјали и штанд со сувенири од ,, Ино-слај ,, додека културно уметничката програма ја збогатија Распеаните Малешевчиња.

Во завршна фаза е изградбата на улицата ,, Буковик ,, во Пехчево По претходно спроведена иницијатива од страна на граѓаните од овој дел од градот, како и постапка за спроведување на јавна набавка за Изградба на улица Буковик во Пехчево спр о в е де на о д с тр ана на Општина Пехчево, а и во рамките на годишната програма на градоначалникот Јованчо Станоевски за 2011 година, започна изградбата на улицата ,,

Буковик ,, во Пехчево. Со изградба на оваа улица во големи мерки се р е ш а в а а т пр о б ле ми те на жителите кои живеат во овој дел од градот, како од а с п е к т н а соо бр аќај на комуникација, како и од заштита на

стамбените објекти од наноси кои со оглед на стрмниот терен предизвикува проблеми на граѓаните. Изведувач на градежните работи е фирмата ,, Грамада ,, од Берово, а инвеститор е Општина Пехчево, со средства од буџетот на општината.


ОПШТИНСКИ ИНФОРМАТОР

Страна 7

Општина Пехчево на Саем на општините ,, Зелс Експо 2011 ,, Општина Пехчево на 25 и 26 ноември 2011 година учествуваше на шестиот по ред Саем на општините ,, Зелс Експо 2011 ,, кој е организиран од Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија - ЗЕЛС. Носечката тема оваа година беше ,, Локален економски развој и потенцијалите за инвестирање во општините во Р.Македонија ,,. Општина Пехчево на својот штанд ја презентира општината, идните правци на дејствување,

економијата, традицијата, своите природни и културни убавини со кои изобилува нашиот град. Преку презентации, брошури флаери и ЦД Општина Пехчево ги претстави своите планови за развивање на туризмот и локалната економијаНа оваа традиционална саемска манифестација на локалните власти воведно обраќање имаше Претседателот на ЗЕЛС Г-динот Коце Трајановски, а во 11 часот манифестацијата ја прогласи за отворена Министерот за

Финансии Зоран Ставрески, а на присутните им се обратија и амбасадорот на САД во Република Македонија, амбасадорот на Швајцарија во Р.Македонија и др. Веднаш по официјалните говори, почесните гости направија кратка прошетка низ штандовите на општините на кој присуствуваше и градоначалникот на Општина Пехчево д-р Јованчо Станоевски.

Се одржа информативен ден за Ipard програмите во Пехчево Се одржа Информативна трибина за ИПАРД програмата за кофинансирање на проекти од страна на физички и правни лица во Р.М. и фондовите на европската унија, преку телото за управување со ИПАРД, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Р.М. и Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и р у р алнио т р а зв о ј . Претставниците на овие три

институ ц ии ја е лаб ор ир аа програмата во сите нејзини карактеристични точки, со посебен аспект на оние компоненти кои се значајни за подрачјето на Општина Пехчево.Исто така на присутните им беше поделена брошура со сите детали за и околу програмата на ИПАРД за која во наредните денови ке биде објавен повик за

поднесување на апликации. На информативната трибина беа поставени голем број на прашања за реалните проблеми к о н претставниците на Телото за управување со ИПАРД, на кои беше одговорено.


ОПШТИНСКИ ИНФОРМАТОР

Страна 8

Општина Пехчево преку проектот за подобрување на општинските услуги набави камион за подобрување на комуналните услуги кон граѓаните За подобрување на комуналните услуги кон граѓаните Општина Пехчево доби под-заем преку Проектот за подобрување на општинските услуги во Република Македонија за набавка на камион за комунален отпад. Проектот е подржан од Светска Банка, а реализацијата е преку Министерството за финансии на Република Македонија. Намената на под заемот е за набавка на Возило за собирање на комунален отпад. Вредноста на под-заемот од проектот е 4.195.000 МКД, а

вкупната вредност на набавеното возило е 4.848.290 МКД, односно Општина Пехчево има сопствено учество од 653.290 МКД. Во транспатентната постапка за набавка, согласно критериумите на Светска Банка, фирмата ,, Еко клуб ,, доол беше избрана за набавувач и во предвидениот рок возилото е достапно во Пехчево. За операторите со возилото во рамките на договорот со Еко клуб, ќе се обезбеди соодветна обука за ракување и одржување на возилото.Корисник на

Со реализација на проектот ќе се подобри третманот на цврстиот отпад во општина Пехчево и со собирање на сметот ќе се прошири и во селските населби. Во прилог на ова, општина Пехчево е во процес на набавка на канти за смет и контијнери од сопствениот буџет. Набавката треба да заврши до декември и ќе се набават вкупно 1400 канти за отпад и 100 контијнери. Инаку општина Пехчево од вкупно 20 општини во Република Македонија кои аплицирале во Проектот за подобрување на

општинските услуги во Р. Македонија, е четврта општина која веќе успешно го реализирала проектот. Условите за работа на Комуналното претпријатие од Пехчево веќе се подобрени, со што навремено ќе се врши собирање на сметот во Пехчево и во селските населби и наскоро е планирано и во останатите селски населби кои досега не беа вклучени во собирањето на сметот, и да се постават корпи за отпадоци.

возилото ќе биде ЈКП Комуналец ,, - Пехчево.

Согласно потпишаниот договор меѓу општина Пехчево и Министерството за финансии период на доспевање на подзаемот е 10 години, со вклучен грејс период од 3 години.

Наскоро ќе започне да се реализира проектот ,, Подршка на имплементацијата на Стратегијата за Ромите ,,

Проектната активност се однесува на подршката за реализација на мерките од локални акциони планови ( ЛАП - ови ) за Ромите, со која се обезбедува финансиска подршка за реализирање на идентификуваните проритети во ЛАП - овите, со што

,,

генерално ќе се придонесе за подобрување на состојбата на Ромите во земјата.


Општина Пехчево

Ул. ,, Борис Кидрич ,, Бр.2326 Пехчево Тел. 033/441/321 Факс. 033/441-321

E-mail: opstina_pehcevo@thome.mk Www.pehcevo.gov.mk

Општински Информатор

Informator na Opstina Pehcevo  

Informator na Opstina Pehcevo

Informator na Opstina Pehcevo  

Informator na Opstina Pehcevo