Page 1

KOM I GANG MED ONLINE PLANLEGGINGSVERKTØY!

 


Denne veiledningen viser deg hvordan du raskt kan planlegge en samling med det nye Online Planleggingsverktøyet (OP). Dette dokumentet er for deg som vil bruke OP for første gang eller trenger en enkel introduksjon til verktøyet. Du får vite hvordan du kommer i gang, bytter ut elementer i en samling og fullfører det slik at du kan laste ned og skrive ut opplegget som er tilpasset din søndagsskole. Hva trenger du for å komme i gang? • En datamaskin med internett-tilgang og en nettleser (Vi anbefaler å bruke Google Chrome hvis du har problemer med visningen av enkelte filer: http://www.google.com/intl/no/chrome/browser/ • Brukernavn og passord, som er sendt til hovedlederen og som er tilgjengelig i FOCUSNET • Programvarer for å lese pdf-filer, vise filmer og spille av musikk. Hvis du ikke har noe på maskinen din kan du prøve for eksempel Adobe Acrobat Reader til pdf-filer: http://get.adobe.com/reader VLC Media Player til musikk og video: http://www.videolan.org/vlc • Et smil og godt humør!

2


INNLOGGING For å få tilgang til OP må du logge deg inn. Innloggingssiden finner du på op.sondagsskolen.no eller ved å gå inn på hjemmesiden til SØNDAGSSKOLEN NORGE på www.sondagsskolen.no. Der finner du tilgang til OP på høyre side:

Etter at du har trykket på bildet kommer du til innloggingssiden. Her skriver du inn brukernavnet og passordet som er sendt til hovedlederen hos alle som abonnerer på SPRELL LEVENDE. Passordet er også tilgjengelig i FOCUSNET for hver søndagsskole. Da er det bare å trykke på Logg inn for å komme i gang!

3


OP   På høyre side av skjermen finner du tre bilder: Klikk på flyet (Take OP-tour) for å se en video-veiledning av OP. Klikk på livbøyen (OP-hjelp) for å få svar på noen ofte stilte spørsmål. Klikk på Håndboken for å lese den nyeste utgaven av SL-håndboken.

 

4


STARTSIDEN: VÅR SØNDAGSSKOLE Når du har logget deg inn kommer du til startsiden som hetere Vår søndagsskole. Øverst på siden finner du noen ikoner som hjelper deg komme raskt i gang med det du skal gjøre i OP: Klikk her for å se en inspirasjonsfilm for den aktuelle samlingen

Klikk her for å lese teksten til den aktuelle samlingen på bibelen.no

Klikk her for komme til SPRELL LEVENDE-siden på Facebook

Klikk her for å abonnere på nyhetsmail

Klikk her for å begynne å planlegge neste samling hvis du har online STOR

Klikk her for å komme til Søndagsskole-butikken hos Bok og Media

Klikk her for å laste åpne en veiledning om OP

Klikk her for å komme til nettsiden sondagsskolen.no

Klikk her for å begynne å planlegge neste samling hvis du har online LITEN

Klikk her for å gi oss en tilbakemelding om OP

Klikk her for bestille et abonnement på BARNAS-bladet

5


På siden Vår søndagsskole, finner du også samlingene som du har fullført og de du har begynt på. Klikker du på Fullførte samlinger får du opp en liste over fullførte samlinger, med informasjon om hvilken samling som ble planlagt, når det sist ble lagret og hvem det ble planlagt av. Klikker du på navnet på samlingen kommer du inn på siden der du kan laste ned og skrive samlingen og tilhørende filer.

Husk at fullførte samlinger vil bli liggende i OP så lenge din Søndagsskole abonnerer på SPRELL LEVENDE. De påbegynte samlingene vil forsvinne etter hvert som nye bibelpakker blir tilgjengelige. I tillegg kan du selv gå inn og slette påbegynte samlinger som du ikke har tenkt å bruke. Da klikker du på navnet på samlingen og ser helt nederst på siden – der klikker du på slett:

6


BIBELPAKKER

Du finner alle de tilgjengelige søndagsskolesamlingene ved å klikke på Bibelpakker, øverst på siden:

Da kommer du til en side som viser dine tilgjengelige bibelpakker. Du kan velge blant dine bibelpakker med å klikke på den du vil bruke – i dette tilfellet velger du Høstpakke 2012:

Øverst på siden finner du noe informasjon “til lederen,” med informasjon om blant annet årstemaet. Her er det også noen tips om hvordan du bruker OP.

7


Lenger nede på siden vil du finne en oversikt over de samlingene som er tilgjengelige for planlegging. For hvert tema finner du en kort introduksjonsfilm – ta deg tid til å se på dem! For å se på filmen klikker du på play-knappen (gul pil). Tema nr1 heter Jesus hos Marta og Maria og er anbefalt til 2. – 9. september. Det er satt opp to forskjellige samlinger for hvert tema. For å komme i gang med å planlegge en samling for dette temaet, klikker du på bildet (oransje pil) eller navnet på samlingen, her Jesus hos Marta og Maria.

Den neste siden du kommer til gir deg mulighet til å velge om du vil planlegge samling 1 eller samling 2. Du har mulighet til å se på begge samlingene før du bestemmer deg for hvilken du skal planlegge. For å begynne planleggingen klikker du på samlingen som du vil planlegge (gul pil) og så på Start planlegging (oransje pil).

8


Når du har klikket på Start planlegging, får du opp et vindu som ber deg om å gi et navn til samlingen, velge datoen for samlingen og oppgi hvem som planlegger samlingen. Når du har skrevet inn det som kreves klikker du på fullfør. OBS! Klikk bare én gang på fullfør.

Du får oversikt over de forskjellige samlingsdelene og du kan se innholdet i de forskjellige delene ved å klikke på delen du vil se nærmere på:

9


Under samlingsdelen finner du samme informasjon og tekst til alle elementene som er trykket i tekstveiledningsheftet. For å se nærmere på innholdet i et element, klikk på forstørrelsesglasset. Da får du opp et vindu som viser innholdet. NB! Visning av videoer i nettleseren Fire Fox kan være problematisk. Forsøk med en annen nettleser, som for eksempel Opera, Google Chrome eller Safari.

10


For å slette et element kan du enkelt klikke på X-en. Da blir elementet helt borte fra samlingen. Du kan finne elementet igjen senere med å klikke på Legg til enhet. Da får du en liste over alle tilgjengelige elementer for den samlingsdelen (se neste side).

11


Vil du bytte ut et element med noe annet, klikker du på +.

Du kan nå velge blant elementene som er tilgjengelige for denne samlingsdelen. Velg det du vil bruke og klikk på navnet for å sette det inn i opplegget ditt.

12


Når du har valgt et element kommer det direkte inn i ditt opplegg. Nå kan du se videre gjennom hver samlingsdel og tilpasse hele samlingen. Det er alltid alternativer til hver samlingsdel, inkludert fortellingen. Det er lagt opp til 3 forskjellige fortellingsformer til hvert tema.

Hvis du har et element som du vil bruke men som ikke ligger i Online Planleggingsverktøyet kan du enkelt legge navnet inn i opplegget. Klikk på Legg til enhet og se helt nederst på listen over tilgjengelige elementer. Der kan du skrive inn navnet og gi en tidsangivelse på elementet. Klikk på Legg til og det vil komme rett inn i opplegget. NB! Det er bare mulig å skrive inn navnet og tiden på egne elementer, det er ikke mulig å laste opp filer, bilder osv. og få de med i opplegget.

Når du har sett gjennom alt og gjort de tilpasningene som du ønsker, klikker du på Fullfør for å fullføre samlingen.

13


Når du har klikket på Fullfør vil du få opp et vindu som minner deg på at du kan endre samlingen i 30 dager før den blir låst. Etter at samlingen er låst vil du fortsatt ha tilgang til den og du vil kunne skrive den ut og laste ned alle tilhørende filer. Dette vil vare så lenge din søndagsskole abonnerer på SPRELL LEVENDE. For å komme videre trykker du atter en gang på Fullfør:

Gratulerer! Nå er samlingen din ferdig planlagt. For å laste ned en pdf-fil med opplegget, kjøreplan og en huskeliste klikker du på Last ned/skriv ut nederst på siden.

Nå blir pdf-filen lastet ned til din datamaskin. Den åpnes i et vindu i nettleseren din og du kan skrive det ut derfra, eller lagre det på maskinen. Hvis du vil sende pdf-filen til andre ledere på mail, kan du klikke på del.

14


Etter at du har lagret/skrevet ut filen kan du gå tilbake til OP for å hente alle de filene som du vil trenge for å gjennomføre ditt opplegg. Da klikker du på NEDLASTBARE FILER:

Her får du opp alle filer som er knyttet til den samlingen du har planlagt. Musikk, video og kopieringsoriginaler vil du kunne finne her for hver samling du planlegger. Nå kan du klikke på en og en fil og laster dem ned på datamaskinen din. Det er lurt å lagre alle filene på ett sted slik at du lett finner de igjen når du skal bruke dem!*

*Har du ikke mulighet til å bruke datamaskin under selve samlingen kan du selvfølgelig legge filene på en CD eller DVD slik at du får brukt de på søndagsskolen!

15


TERMINPLANLEGGER Klikk på Terminplanlegger for å sett opp semesterplan for Søndagsskolen din.

Her kan du legge inn informasjon om når og hvor samlingen skal være, hva samling skal hete og hvem som har ansvar for Gullivergjengen og Tårnagentene.

16


Ressurser Klikk på Ressurser for se ressurser som ikke er knyttet til én samling:

Her finner du informasjon og ressurser som noter, tegneseriebilder, supersetningsplakater, osv. Vi vil også legge ut rettelser og tillegg til SPRELL LEVENDE her, slik at du enkelt kan laste ned det du trenger. NB! Du finner ikke alt innhold fra ressurs-CD/DVD her. Filene knyttet til de enkelte samlingene får du etter at du har planlagt en samling.

17


LOGG UT For å logge deg ut, klikker du bare på logg ut, øverst på siden

Lykke til og Guds rike velsignelse over tjenesten din!

18

Kom i gang med Online Planleggingsverktøyet  

Veiledning til bruk av OP

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you