Page 1

Verhalen uit Mortsel eerste editie - 06/10/2012

De komkommers van Hoeve Liekens

Ex-model Corazon de Raeymaeker wil boeren in Mortsel

lust OP DE LEI

Warre Borgmans “Er zijn weer bomen op de Liersesteenweg!”

tranen over mortsel

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens over oorlogsverdriet

Kangoeroes in de Van Dijckstraat “Ze springen niet zomaar binnen”

Trammelant op ‘de 15’

Van paardentram tot Hermelijn


In dit nummer ‘n weekend lang knallen

4

vers van ‘t veld

Stadsboerderij aan hoeve Liekens 6

Wonen in een buidel

Kangoeroes in de van Dijckstraat 8

6

trammelant op de 15

Van paardentram tot hermelijn 10

hechten en vechten Diversiteit in Mortsel 12 Zorg aan huis

Senioren in de stad 13

het grote stilzwijgen

14

Tranen in de klas

Peter Adriaenssens over rouwverwerking 15

aanschuiven bij de fietsenmaker Stad op wieltjes

16

waar haalt mortsel de mosterd

19

een strijkijzerhuis op het stadsplein

20

geef ons maar echte konijnen

22

werk en winkel

24

voortgaan op de ingeslagen weg

27

voorsprong behouden

29

lievelingsplekjes

30

LUST op de LEI

32

Het vermogen van een strijkijzer

‘R11 mis’ over echte en nepkonijnen

Burgemeester Ingrid Pira over 12 plus 6 Programma

Warre Borgmans

contact: Groen Mortsel mortsel@groen.be www.groenmortsel.be facebook.com/groen.mortsel verantwoordelijke uitgever: Arnold Van Hove - Elf-Julistraat 23 - Mortsel

2

14 20 32 Verkiezingsdrukwerk gemeenteraadsverkiezingen 2012 Publicatiedatum: 06/10/2012 foto cover: woodleywonderworks concept&realisatie: ideeweb.be Dank aan allen die deze publicatie mogelijk maakten


De M van Mensen Beste mensen van Mortsel, Beste lezer,

We zijn er trots op. Op onze stad, op onze mensen en op ons magazine. Blader er maar eens door. De eerste editie van M-Magazine vertelt wat in geen enkele verkiezingsfolder staat: de verhalen van Mortselse mensen. Het verhaal van Corazon, die haar modellencarrière omwisselde voor een bestaan als bioboerin. Het verhaal van fietsenmaker Willem, die blij is dat de hele stad op wieltjes rijdt. Dat van Scoutsleider Michiel, die strijdt voor ‘de bergskes’ in Klein-Zwitserland. Of historicus Pieter, die ontroerd was over het bombardement. De ‘M’ in M-Magazine staat niet alleen voor ‘Mensen’ en ‘Mortsel’. Het is ook de ‘M’ van ‘Mosterd’.Want na 12 jaar vooruitstrevend beleid rond mobiliteit komen andere gemeenten en steden de mosterd halen in Mortsel. Deze stad kan bogen op 12 jaar voorsprong. Maar vermits we met beide benen op de grond staan - zoals een ‘M’ - willen we dit beleid voortzetten voor de toekomst. Stem daarom straks op Groen Mortsel, maar lees eerst ons magazine. Mortselse groet, Ingrid Pira burgemeester lijsttrekker Groen Morstel


‘n Weekend lang k Het nieuwe schooljaar startte in september met een explosief feestweekend. Er knalden kurken op de eerste tramrit van Mortsel naar Boechout. Theaterliefhebbers lieten zich omverblazen door de derde editie van het festival Fortbom. De zon scheen, er dansten bellen en ballonnen in de lucht. Mortsel toonde zich van zijn schoonste kant.

4


knallen

Juf Elise Van der Linden (tweede van links op de foto) komt na een drukke dag graag nazomeren op het grasveld van Fort 4. Een paar sms’jes en haar 3 hartsvriendinnen komen al aanfietsen - de fles cava onder de snelbinder. “Dit is zo’n geweldige plek voor Mortsel. Op een evenement als Fortbom zie je hoeveel de mensen van dit domein genieten.” Elise staat 5e op de lijst van Groen Mortsel.

5


Corazon De Raeymaeker gaf haar modecarrière op om bioboerin te worden.

Vers van ’t veld: Corazon de Raeymaecker

“Een stadsboerderij aan Hoeve Liekens: prachtidee!” Drie jaar geleden ruilde Corazon de Raeymaeker (26) uit Borgerhout de modewereld in voor een leven op de bioboerderij. “Op een dag liep ik in New York langs een boerenmarkt. Landbouwers uit de omgeving verkochten er hun eigen groenten, vers van het veld. Ik dacht: dát is mijn echte droom.”

6

Corazon gaf haar carrière als model op en nam het vliegtuig terug naar België. Vastberaden om boerin te worden, volgde ze een landbouwopleiding en verdiepte ze zich in community supported agriculture (CSA) – zeg maar ‘gemeenschapslandbouw’. Sinds een jaar leert ze de kneepjes van het vak op een zelfoogstboerderij in Schelle.

Gemeenschapslandbouw? Zelfoogst? “Je koopt als klant een aandeel in de opbrengst van de boer en oogst zelf de groenten,” legt Corazon uit. “Door de vele vervuilende kilometers die ons voedsel aflegt, en de anonieme supermarkten zijn we het rechtstreekse contact tussen boer en consument kwijtgeraakt. Hier is die directe


t uit den ho h c f Re

Pompoensoufflé band er wél. De boer krijgt bovendien een eerlijke prijs én je groenten zijn verser.” Op die manier zijn 65 gezinnen aandeelhouder van de boerderij in Schelle. Naast het harde boerenlabeur gebeuren er ook heel wat andere activiteiten op de boerderij. “Het is net een vereniging,” vertelt Corazon enthousiast. “Er is bijvoorbeeld een kookclub en een feestcomité. Regelmatig zijn er rondleidingen voor het publiek, en de kindjes kunnen zich hier helemaal uitleven met de dieren. Ook de burgemeester is al een kijkje komen nemen.” Samen met een vriendin kocht Corazon ondertussen een eigen lapje grond in Kontich. Volgend jaar willen ze van start gaan met hun bedrijfje Grondsmaak. Maar de zoektocht naar grond liep niet van een leien dakje: “Open ruimte is erg schaars in Vlaanderen, en zeker rond Antwerpen. Het is moeilijk om betaalbare landbouwgrond te vinden.” Schoffelen en bijpraten De laatste restjes groen in de Antwerpse regio moeten een gemeenschappelijke invulling krijgen, vindt Corazon. Als stads-

“Hoeve Liekens kan de perfecte zelfoogstboerderij zijn.” Danielle Verbueken 22e plaats Groen Mortsel

boerderij, bijvoorbeeld. “Bij gemeenschapslandbouw plukt iedereen mee de vruchten van de open ruimte. Hoeve Liekens in Mortsel is een prachtige locatie voor zo’n project. We mogen gerust wat fierder zijn op ons landschap, onze landbouwcultuur, op de vrije plekjes die onze gemeenten nog hebben.” Met z’n allen weer den boer op, dan? “Nee hoor,” lacht ze. “Al moet je wél de handen uit de mouwen steken. Maar een zelfoogstboerderij is ook een ontmoetingsplaats: mensen kunnen er even in de moestuin schoffelen, een babbeltje slaan, genieten

“65 gezinnen die samen groenten oogsten. Dat kan in Mortsel toch ook?” van de rust. Zo weet je niet alleen wat er op je bord ligt, maar leer je ook je buren kennen.”

Ingrediënten: 500 gram pompoen in blokjes, 3 eieren, 3 theelepels kerrie, 125 gram geraspte kaas boter voor invetten, eventueel 200 gram in roomboter gebakken kastanjechampignons (snel en heet bakken). Bereiding: - De pompoenblokjes in weinig water 15 minuten gaar koken (of in de oven garen). - Oven voorverwarmen op 200 graden. - De pompoen afgieten en pureren. - Eieren scheiden, eigelen met kerrie en geraspte kaas door de pompoen mengen (en eventueel de plakjes gebakken champignons). - Eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door de pompoen scheppen. - Hoge ovenschaal invetten en pompoenmengsel in schaal scheppen (schaal maximaal 2/3 vullen). - 25 minuten in de oven laten opstijven en direct serveren. Lekker met groene salade en rijst of gebakken aardappelen. Bron: www.landgoedgroenten.nl

Hoe zit het met Hoeve Liekens? In december 2011 werd projectontwikkelaar Constructo, de huidige eigenaar van de gronden rond boerderij Liekens, opnieuw veroordeeld voor illegale sloop van de hoeve.Tot 20 december 2012 krijgt hij tijd voor de heropbouw. Het bestemmingsplan voorziet het behoud van de boerderij met een gemeenschapsfunctie.

Bijna 11 jaar geleden maakte Constructo, nadat hij de grond had aangekocht, de boerderij met de grond gelijk. Voordien organiseerde de werkgroep ‘Nog kiekes na Liekes’ er reeds succesvolle boerderijdagen. Er liepen kippen en eenden rond en er was zelfs een heus volkstuintje.

7


Kangoeroes in de Van Dijckstraat Magda (64) en Hubert (65) leven weer onder één dak met hun dochter Niki. Die nam hen een jaar geleden letterlijk ‘in huis’. De kangoeroewoning in Mortsel doet het prima. “Elke avond komen de twee kleinkinderen op onze deur kloppen voor een knuffel van oma en opa.”

8

M

agda Van Brempt en Hubert De Peuter moesten niet lang nadenken. Toen hun dochter hen voorstelde om samen een huis te zoeken en de wooneenheden te verdelen, waren ze meteen voor het idee gewonnen. Toen ze een jaar geleden een groot huis vonden in de Van Dijckstraat, waar voorheen een gezin met acht kinderen had gewoond, zagen ze: “Hier is plaats voor twee gezinnen.”

Hubert De Peuter Magda Van Brempt


Steeds meer Vlaamse gezinnen kiezen ervoor terug een huis te delen met hun ouders. Ook in Mortsel springen er een paar pioniers rond in kangoeroewoningen.

der op de deur te kloppen. We zijn erg op onze privacy gesteld. Dat lukt prima. Onze schoonzoon werkt in shiften, maar we horen hem niet als hij ‘s nachts thuiskomt. Ook hun kinderen zijn heel stil ‘s ochtends. Mijn dochter en haar man zien we niet zo vaak, maar de twee jongens komen elke avond langs voor een knuffel voor het slapengaan.”

“Als wij de krant hebben gelezen, leggen we ze op de trap”

Delen jullie nog iets anders dan hetzelfde dak? Magda: “De wasmachine, de frietketel en de krant. We hadden allebei een abonnement op dezelfde krant. Nu lezen wij de krant eerst en leggen ze dan op de trap. Onze schoonzoon heeft een abonnement op een krant met veel sportnieuws genomen.”

De hele familie passeert dus langs jullie ‘voordeur’ om naar boven te gaan. Geeft dat geen hinder? Magda: “Alles staat of valt met duidelijke afspraken. We zijn daar eens goed samen voor gaan eten. We spraken af dat we niet bij elkaar zouden binnenlopen zon-

Hubert: “We spraken ook af dat we niet sowieso ‘babysit’ willen spelen. Er zijn genoeg jonge mensen in de buurt die op onze kleinkinderen kunnen passen. We hebben trouwens nog een zoon en we willen onze kinderen gelijk behandelen.”

Hubert: “Ook over de auto hebben we gesproken. We hebben nu twee auto’s, maar als dat niet meer nodig is, zijn we bereid om er een te delen.

Na een jaar samenwonen zijn er vast niet-afgesproken zaken gegroeid? Magda: “Boodschappen doen was in het begin gescheiden, maar nu doen we vaak boodschappen voor elkaar. Handig!” Hubert: “Ik ben gehecht geraakt aan de vrolijke drukte in huis. Als ze op vakantie zijn, is het hier erg stil. Deze kangoeroewoning is nooit bedoeld geweest voor de veiligheid. Maar ik moet toegeven: ik voel me veiliger als de hele bende thuis is.”

Hoe oud is de Mortselaar?

20%

60%

0 - 17 jaar 18 - 64 jaar

20%

Bron: Statbel, 2009

Hoe hebben jullie de eengezinswoning verdeeld? Hubert De Peuter: “We hebben die samen gekocht: 35% voor onze rekening, de rest voor die van onze dochter, haar man en twee kinderen van zeven en negen jaar. De notariële akte splitst het huis horizontaal op. Wij leven op de eerste verdieping. Mochten we om één of andere reden in de toekomst de trap niet meer op kunnen, kan er een traplift komen. Onze dochter en haar gezin wonen beneden: de twee kinderen kunnen zo onmiddellijk de tuin in rennen. Hun slaapkamers en badkamer zijn op de tweede verdieping en de zolder.”

65 jaar en ouder

Gemiddelde leeftijd: 42 jaar

9


Trammelant op ‘de 15’

Van paardentram tot

Hermelijn Sinds 1 september spoor je in alle comfort van Linkeroever tot Boechout op de verlengde tramlijn 15. M Magazine zette zich naast burgemeester Ingrid Pira voor de eerste officiële rit: “De kers op de taart van een vernieuwde verkeersweg.”

Buggyboogie

De tram nemen met een buggy was vroeger niet evident. Je kinderwagen paste net wel... of net niet tussen de smalle deuren. Op de nieuwe Hermelijntrams van De Lijn – die Mortsel met Boechout verbinden - rol je zonder problemen binnen. “Die oude trams mogen van mij naar het museum.” Toen Mortselaar Ester Verelst (25) in Boechout ging wonen, werd ze mama. Ze brengt oma sinds kort bezoekjes met de tram.” “Mijn moeder woont in een zijstraat van de Liersesteenweg. Ik ben er in een wip. Ook naar de markt op het Stadsplein laat ik me nu elke woensdag voeren. Vroeger gingen we met de auto, maar daarmee verloren we veel tijd en geld voor de parkeerplaats. Mijn leven draait rond ‘de 15’. Mijn moeder en de markt in Mortsel, de winkels en de cafés in Antwerpen, en de boot van mijn vriend op Linkeroever. Af en toe zie ik nog een oude tram op het traject rijden. Die mogen van mij naar het museum (tot 2020 blijven er enkele oude modellen in roulatie, nvdr). De nieuwe zijn niet alleen beter voor moeders, maar ook voor ouderen en rolstoelgebruikers. Dat ze die maar snel doortrekken tot in Lier!”

10


E

en zonnige vrijdagnamiddag op de kraaknieuwe Park & Ride Capenberg van Boechout, waar als onderdeel van de tramwerken tweehonderd parkeerplaatsen werden aangelegd. Pers en genodigden verzamelen voor de plechtige inhuldiging van het nieuwe tramtraject Mortsel-Boechout, een verlenging van lijn 15 tot Linkeroever. Het is nog even wachten op Hilde Crevits: de minister van Mobiliteit zit vast in de file. “Ze was beter met de tram gekomen,” klinkt het grappend.

Het idee om de tram door te trekken tot in Lier is niet nieuw. Sinds de jaren zeventig, toen de bezorgdheid om de toenemende autodrukte en luchtvervuiling in de streek toenam, is er sprake van. De tram werd naar voren geschoven als handig én milieuvriendelijk alternatief. Dit voertuig neemt immers niet veel plaats in, vervoert véél mensen en heeft een laag energieverbruik. Vroeger reden er in de regio Antwerpen veel meer trams rond. Maar de tram verloor geleidelijk terrein aan auto en bus. Eén na één werden de lijnen afgeschaft. Vandaag krijgt de tram in Vlaanderen eerherstel, lijkt het wel. Het duurde uiteindelijk tot 2009 tot de werken aan het traject Mortsel-Boechout konden beginnen. “Ik herinner me dat de vorige burgemeester van Boechout met een spandoek protesteerde tégen de tramverlenging,” vertelt Ingrid Pira, terwijl we wachten op het begin van de plechtigheden. “Er is natuurlijk een gemeenschappelijke visie nodig op mobiliteit om zo’n project als dit te doen slagen.” Vandaag hebben de twee burgemeesters wél die gedeelde kijk: méér openbaar vervoer, minder (zwaar) verkeer door de centra, veiligere wegen. Dat bevestigt haar Boechoutse collega Koen T’Sijen: “Het zijn lange, intense en soms moeilijke voorbereidingen geweest. Maar het belangrijkste is dat de tramlijn er nu ligt, dankzij drie jaar goede onderlinge samenwerking.”

Vlaams minister Crevits, Mortsels burgemeester Ingrid Pira en burgemeester van Boechout Koen T’Sijen op de inhuldiging van de nieuwe tramlijn.

Schaar en lintje Ondertussen rijdt minister Crevits de Capenberg op, en is het tijd voor schaar en lintje – in het gezelschap van De Lijn, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) en het Agentschap Wegen en Verkeer. We stappen op de tram - een HermeLijnmodel (zie kaderstukje) - voor een verkennend ritje naar Berchem en terug. Geruisloos glijden we langs de Liersesteenweg en Statielei, tot aan het Gemeenteplein in Mortsel.

“Verkeer is bekommernis één van de Vlaming” “De tram is niet alleen goed nieuws voor de Boechoutse pendelaars die dagelijks op en af naar ’t stad moeten. Ook de Mortselaren hebben nu een veilig en snel alternatief om naar familie en vrienden te sporen,” vertelt Ingrid opgetogen. “Daar is het me om te doen: veilig, comfortabel en proper vervoer. Verkeer blijkt bekommernis nummer één te zijn van de Vlamingen in de aanloop naar de verkiezingen. Wel, in Mortsel maken we er al langer werk van.

Aan de keerlus in Berchem maken we rechtsomkeer. In een panelgesprek op de receptie achteraf laat de Mortselse burgemeester verstaan dat het werk nog niet gedaan is. “Onze eis blijft: nog meer investeringen in openbaar vervoer. Zo zijn we voorstander van kleinere bussen binnen stadscentra. En we blijven vragende partij voor een verlenging van de tramlijn tot Lier.” De minister: “Ik wil de mogelijkheid van een tram tot Lier zeker onderzoeken. Maar eerst nog de trams naar Ekeren, het Eilandje en de Singel.”

Tram 15 in cijfers • De tram heeft ruimte voor 250 passagiers. Ter vergelijking: een bus kan tussen de 120 en 180 mensen vervoeren. • Voor 44,5 miljoen € koop je 3,3 km tramlijn. In die prijs zitten 16.000 ton asfalt, 10.000 m³ beton en 30.000 m² straatstenen inbegrepen. • Ter vergelijking: de tunnel die de Vlaamse regering wil graven voor de luchthaven van Deurne is geschat op 45 miljoen €. • De werken duurden 3 jaar. • 150 mensen werkten op de werf. • Er werden 220 bomen geplant. • Op 30 minuten tram je van MortselSavelkoul naar de Groenplaats.

11


Mortsel krijgt meer kleur. Hoe komt dat en waarom is dat een goed teken? Expert in interculturaliteit Katrien Van der Heyden over hechten en vechten. “Ik heb een Hutu- en een Tutsikindje in mijn klas en die gaan met mekaar op de vuist! Wat moet ik doen?” Dit soort vragen krijgt Katrien (44) wel vaker voorgeschoteld. Ze werkt als consultant interculturaliteit trainingspakketten uit voor leerkrachten in concentratiescholen (scholen met veel allochtone leerlingen). Ze begeleidt ook organisaties bij het uitwerken van acties rond het thema diversiteit.

“Vous avez l’ horloge, nous avons le temps” Er komen steeds meer allochtone gezinnen in Mortsel wonen. Waarom? “De meesten woonden voordien in Antwerpen en hebben hun land van herkomst al een tijdje verlaten. Veel gezinnen willen weg uit de zogenaamde ‘concentratiebuurten’ van de grootstad. Ze ontvluchten de armoede die daar van generatie op generatie wordt doorgegeven. Eigenlijk hebben die mensen een heel positieve motivatie: ze hopen op een betere toekomst voor hun

12

Hechten en ve Diversiteit in M kinderen. Om diezelfde reden trokken Vlamingen in de 19de eeuw trouwens vanuit de Antwerpse haven naar Amerika en Canada.” Gaat Mortsel goed om met die toenemende culturele diversiteit? “Ik vind dat er over het algemeen een positieve en open houding heerst in Mortsel. Mijn kinderen gaan bijvoorbeeld naar een heel toffe ‘gekleurde’ school, de Lieven Gevaertschool. Op die school zitten Marokkaanse en Oost-Europese kinderen. Ook de kinderen van het woonwagenterrein komen er naar school. De beste vriendin van mijn dochtertje is een meisje van Senegalese afkomst. Ik vind die diversiteit in de klas een verrijking voor haar.” Samenleven met al die nationaliteiten is toch niet altijd rozengeur en maneschijn? “Uiteraard niet. Hechten is vechten: je moet door periodes van conflict om elkaars verschillen te leren aanvaarden. Het onderwijs heeft daarbij een grote verantwoordelijkheid. Onze samenleving pepert je voortdurend in: ‘Iedereen heeft alle kansen en mislukken is je eigen schuld.’ Maar we slagen er niet

altijd in om iedereen die kansen te geven. Het beleid moet oog hebben voor verschillen tussen individuen. Je moet rekening houden met de achtergrond van mensen: in welke familie zijn ze opgegroeid? Wat hebben ze allemaal meegemaakt? Cultuur is een deel van die achtergrond. Extra ondersteuning is nodig om mensen gelijke kansen te kunnen garanderen. We mogen ons ook niet blindstaren op de ongelijkheden en (kans)armoede. Mensen van andere culturen brengen immers een enorme rijkdom mee. In Afrika hoorde ik een prachtig gezegde: ‘Vous avez l’ horloge, nous avons le temps’ (jullie hebben het horloge, wij hebben de tijd, nvdr). Met andere woorden: we kunnen heel wat van elkaar leren.”

“Integratie begint bij communicatie en initiatieven om nieuwelingen onze taal te leren” Luc Van Aelst

6e plaats Groen Mortsel


Delivery Zorg aan huis

Goed nieuws voor het lokaal sociaal beleid in Mortsel. In de volgende beleidsperiode valt de functie van Schepen Sociale Zaken en OCMW-voorzitter samen. Thema’s als ouderenzorg, wonen, jongerenbegeleiding en armoede komen daardoor nog hoger op de politieke agenda. Hoognodig, zegt Rik Holvoet, en hij vinkt meteen enkele prioriteiten aan.

echten Mortsel

Rik holvoet

4e plaats Groen Mortsel

“Hoe sneller kinderen Nederlands leren, hoe beter ze elkaar verstaan” Annemie Huygh 3e plaats Groen Morstel

Iaad (40) uit Irak: “Ik wil hier graag een huis kopen.”

Vreemde nationaliteiten In 2011 stonden er 1.583 mensen van vreemde origine ingeschreven in Mortsel. Op een totaal van 25.155 inwoners is dit 6,3%. De top 5 van de nationaliteiten is: Afkomst aantal 1 Nederland 355 2 Polen 204 3 Marokko 114 4 Russische Federatie 85 5 Kosovo 50

% 1,4 0,8 0,5 0,3 0,2

In 2009 kwam Iaad (40) naar Mortsel. Voordien woonde hij in Opglabbeek en Brussel.“Ik heb hier snel vrienden gemaakt. Gedurende anderhalf jaar woonde ik in een OCMWwoning. Het OCMW heeft me ook geholpen om aan een job te geraken, en nu huur ik een appartementje in de Antwerpsestraat. Eerst werkte ik een tijdje als truckchauffeur, nu herstel ik fietsen aan het Fietspunt en mijn twee kinderen gaan hier naar school. Ik wil in Mortsel blijven wonen en zou hier heel graag ooit een huis kopen.”

Meer aandacht voor ouderen De Mortselse medemens vergrijst en het beleid moet die doelgroep volgen. Onze stad wil ouderen zo lang mogelijk thuis ondersteunen. Dat kan met goede gezinszorg, een uitgebreide poets- en klusjesdienst, en een beter aanbod in de dienstencentra (meer warme maaltijden, ergowoonadvies, ...). Ook de ondersteuning van ouderen met dementie, en hun familieleden en verzorgers, zal veel aandacht blijven vragen. Het gloednieuwe woonzorgcentrum aan de Hollandse Tuin biedt, tot slot, een antwoord op de stijgende vraag naar residentiële opvang. Meer zorg aan huis Thuiszorg, klusjesdiensten en dienstencentra gaan meer en meer naar de mensen toe. Mortsel moet mee gaan in deze tendens. In plaats van één opvoedingswinkel bijvoorbeeld, kies je als stad beter voor projecten aan huis. In kleinschalige, lokale ontmoetingscentra kunnen burgers terecht voor zorg, cultuur en ontspanning. Dé ambitie is om lokale zorgzones uit te bouwen. Zorg op maat vraagt anno 2012 ook om de uitbouw van goede online hulpverlening. Cruciaal willen we jonge en niet mobiele hulpvragers bereiken.

Bron: Jaarverslag Mortsel, 2011

13


Het grote stilzwijgen

Mortsel leeft met een groot verdriet. Op 5 april 1943 verwoestte een geallieerd bombardement het centrum van de stad. Het ‘friendly fire’ maakte 963 slachtoffers. Met de getuigenissen van de laatste overlevenden schreef Pieter Serrien het boek ‘Tranen over Mortsel’.

Waarom schrijft een jonge historicus een boek over dat bombardement? Pieter Serrien: “Omdat het zo’n moeilijk verhaal is om te vertellen. Ik heb geen link met Mortsel, maar ik heb wel een grote passie voor gewone verhalen die een enorme betekenis hebben voor de geschiedenis. Die vijfde april was een gevoelig onderwerp, waar men niet over praatte. Veel kinderen werden naar het platteland gestuurd om ze

14

af te schermen van de gruwel. Toen dacht men dat je aan kinderen die zoiets verschrikkelijks meemaakten best niets zegt. Het was een taboe en misschien vandaag nog altijd: ‘Den Bompa heeft het moeilijk, zwijg daarover’.” De daders waren immers na de bevrijding, bizar genoeg, de helden. We mochten dus niet gaan klagen bij onze bondgenoten. Daarom lag het bombardement ook po-

litiek zo gevoelig. Een erkenning of excuses zijn lang uitgebleven: geen oorlogskruis voor Mortsel. We herdenken de doden wel, maar voor de rest: zwijgen.” De jonge generatie doorbrak dat zwijgen door op zoek te gaan naar de verhalen van de oude generatie. “Mortsel is de laatste jaren interesse gaan tonen voor zijn eigen verleden. Dat scho-


De feiten: 209 dode kinderen

Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. De vliegtuigfabriek Erla is het doelwit, maar wordt amper getroffen. De drukke woonkern in de wijk Oude God krijgt de volle laag. Balans: 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen, 1342 gewonden en niet minder dan 936 doden, onder wie 209 kinderen. Het zwaarste bombardement ooit in België. lieren werden ingezet voor gesprekken met de getuigen van het bombardement was uniek. Voor sommige overlevenden was het de laatste kans en voor anderen de eerste kans om erover te spreken. De getuigen kregen jonge mensen over de vloer: 17- en 18-jarigen, die met open mond kwamen luisteren. Een meisje ver-

“Den Bompa heeft het moeilijk, zwijg daarover” telde dat ze zich dagen na het interview nog bleef voorstellen hoe het geweest moest zijn: een school die instortte, glas dat rondvloog en overal doden en gewonden. Het boek dat uit de getuigenissen voortkwam heeft voor vele Mortselaars het taboe doorbroken: ‘Ik heb mijn verhaal verteld en ik mag het daar moeilijk mee hebben.’ Daardoor is het ook een heel emotioneel boek geworden.” Wat heeft je persoonlijk het diepst geraakt bij het schrijven? “Het verhaal van Elvire, een meisje van twaalf dat uit de bomkrater van de SintVincentiusschool gered werd. Toen ik haar dagboek opensloeg, zág ik Elvire. Dat heeft me zo geraakt dat ik moest huilen. Toen voelde ik dat die verhalen meer met mij deden dan ik had verwacht. Ik was niet meer de historicus die van op afstand kijkt, ik was er deel van geworden. Het is ook mijn verhaal geworden. Geschiedenis leeft niet alleen in

boeken, maar ook in het hart en in het hoofd van de mensen.” Mortsel is haar doden blijven herdenken, volgend jaar al voor de 70ste keer. “Ja, dat is goed en moet zo blijven. Toen de Amerikaanse ambassadeur in 2010 voor het eerst naar Mortsel kwam, sprak hij belangrijke woorden. Howard Gutman heeft ingezien hoe afschuwelijk het rouwproces hier was. Hij erkende dat het belangrijk is om na zoveel jaren dat verhaal eindelijk te vertellen. De manier waarop Mortsel omgaat met dat moeilijk en zwaar erfgoed is, volgens mij een voorbeeld. Het symbool dat Dresden, Coventry of Hiroshima zijn voor de wereld, kan Mortsel zijn voor België.” SERRIEN, Pieter, Tranen over Mortsel. De laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België, Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2008, 312 pagina’s, ISBN: 978-90-02-23254-1.

Getuigen gezocht Voor de 70-jarige herdenking in 2013 werkt de stad aan een educatieve tentoonstelling en een vernieuwd erepark. Pieter Serrien zoekt nog meer gedetailleerde verhalen over de slachtoffers van de ramp, de getroffen woningen en al dan niet vernietigde plaatsen. Getuigen en geïnteresseerden mogen hem schrijven (Hoge Akker 62, 2550 Kontich) of mailen (pieter@geheugencollectief.be).

© Lieve Blancquaert

Tranen in de klas Kinderpsycholoog Peter Adriaenssens over rouwverwerking bij jong en oud

In de Verenigde Staten kennen ze Mortsel. Niet alleen omwille van het ‘friendly fire’ dat ze er als geallieerden dropten. Ook omdat Amerikaanse onderzoekers de laatste getuigen kwamen opzoeken, om te kijken hoe ze omgaan met de herinneringen aan dat friendly fire. Ze waren onder de indruk van de manier waarop hun getuigenissen waren opgetekend door zeventienjarigen. En van de belangrijke plek die de herdenking aan het oorlogsdrama de laatste 12 jaar in Mortsel kreeg. Het was ook niet niets. Dit project was een persoonlijke missie van burgemeester Ingrid Pira. Het idee om jongeren 65 jaar na de feiten interviews te laten afnemen, was schitterend. Het resultaat had niemand kunnen verwachten. Wat de kinderen van de overlevenden niet ter sprake durfden brengen om de oude wonden niet open te rijten, kon plots door de nieuwe generatie uitgesproken worden. Het stille verdriet kreeg een stem. Dat zorgde niet alleen voor opluchting bij de ouderen. Het gevaar dat de stilte zou leiden tot vergeten verdween daarmee ook. De geschiedenis leert immers dat wie vergeet riskeert om dezelfde fouten te maken. Wat begon met het overleven van een drama, eindigde met de zekerheid dat hun verhaal zou overleven. De gesprekken maakten zo’n indruk op de middelbareschoolstudenten, dat ze verder verteld zullen worden. In een dagboek dat een van de jongeren bijhield tijdens de interviews lezen we: “Ik woon 12,5 jaar in Mortsel en de getuige in mij is ‘wakker geschud’. Het was wel degelijk in de lokalen waarin ik vorig jaar les volgde, dat dit allemaal gebeurde: ze waren allemaal plat gebombardeerd. Ik had in de klas kunnen zitten met het kleinkind van onze getuige. Eens ik begin te denken, is er geen houden meer aan.” Het kan niet scherper, mooier gezegd worden: “Eens ik begin te denken is er geen houden meer aan.” De overlevenden kunnen gerust zijn: dankzij dit project, dat beslist navolging in andere landen zal krijgen, wordt er niet meer vergeten. Vrede kan je leren. Peter Adriaenssens is Kliniekhoofd en Hoofddocent Kinderpsychiatrie aan het Universitair Ziekenhuis Leuven.


Aanschuiven bij de fietsenmaker 16


Zakenmannen op moderne plooifietsen, kinderen in de bakfiets en hippe twintigers op fixies zonder versnellingen. De toekomst is aan de tweewieler, en dat hebben ze in Mortsel begrepen. Samen met buren Antwerpen en Boechout mag Mortsel zich kronen tot ‘Fietsstad 2012’. Een verdiende eer? We vragen het aan twee Mortselse fietsenmakers: een oude uit de Deurnestraat en een nieuwe uit de Kerkstraat. Loopt deze stad op wieltjes? Willem, jij begon vorig jaar je eigen zaak in de Kerkstraat. Een straffe beslissing voor een 24-jarige. Hoe kwam je daarbij? “Ik ben van jongs af gebeten door de fiets. Eerst had ik de droom om topatleet of teammecanicien voor profrenners te worden. Maar mijn vriendin en ik willen ook een gezinnetje, en een gezinsleven is moeilijk te combineren met zo’n drukke carrière: ik zou niet vaak thuis zijn. Op school koos ik voor een technische opleiding. Daarna ging

“Pistolets halen kan toch ook met de fiets” ik een tijdje in de leer bij andere fietsenmakers en kreeg er de smaak te pakken. Een jaar geleden besliste ik om de sprong te wagen: ik wilde mijn brood verdienen als zelfstandige fietsenmaker. De fiets is mijn passie. Ik ben graag met mijn handen bezig én ik wil het fietsen promoten. Klanten mogen van mij een persoonlijke service verwachten, met liefde voor het vak.” Aan fietsen sleutelen: kan je daarvan leven? “Er is veel vraag naar fietsenmakers in Mortsel: ik heb mijn handen vol! Ik werk tot nu toe alleen, zonder personeel, en heb weinig vrije tijd. Om de kost te verdienen

Willem Dierickx opende vorig jaar een eigen zaak in de Kerkstraat: ‘Ik droomde ervan topatleet of teammecanien te worden. Maar ik wou ook een gezinnetje’

doe ik niet alleen herstellingen, maar verkoop ik ook fietsen en fietsaccessoires. Dat vraagt natuurlijk wel een investering.” Mortsel werd onlangs uitgeroepen tot fietsstad van het jaar. Verdiend, volgens jou? “Zeker en vast. Ik ben hier opgegroeid en vind dat Mortsel heel wat inspanningen levert voor de fietser. Mortsel is een stad op fietsmaat: de winkels en scholen liggen op fietsafstand en je bent snel in Antwerpen of in de natuur. De laatste jaren is het fietsbeleid nog zichtbaar verbeterd, met bijvoorbeeld de aanleg van nieuwe fietspaden. Ik denk dat er nu ook -meer dan vroeger- een positieve sfeer hangt rond fietsen. Fietsen is hip. En er zijn ook allerlei soorten hippe fietsen. Bij mij te koop!” (lacht) Is Mortsel dan echt een paradijs voor fietsers? Toegegeven: het autoverkeer zorgt ervoor dat het niet altijd aangenaam fietsen is in deze stad. Dat komt natuurlijk door de ligging: op een as met veel doorgaand verkeer, en in het dichtstbevolkte gebied van Vlaanderen. Maar dat is een probleem dat Mortsel niet alleen kan oplossen. Wat we wel allemaal kunnen doen: de wagen wat meer laten staan. Dat is zeker niet onmogelijk, maar de auto nemen is een alledaagse gewoonte. Pistolets halen bij de bakker om de hoek, dat kan toch ook met de fiets?”

17


De Antwerpsestraat:

EEN velostrade Mortsel Fietsstad 2012 Mortsel ging met het goud aan de haal in de categorie ‘Vlaamse steden en gemeenten tussen 20.000 en 50.000 inwoners’. Het juryrapport is duidelijk:“In Mortsel wordt een stevige plaats voor de fiets toegekend in het mobiliteitsbeleid. Er is een fijnmazig lokaal fietsroutenetwerk. Mortsel kent een zeer hoog fietsgebruik met een uitgesproken positieve trend en bovendien een lage kans op ongevallen voor fietsers. Naast een Slimme Wegenkaart om de fietsmogelijkheden bekend te maken, werd in samenwerking met de buurgemeenten een schoolbereikbaarheidskaart opgemaakt. Mortsel maakt een duidelijke keuze voor duurzaam mobiliteitsbeleid. Mortsel kent een duidelijke voortrekkersrol toe voor de fietser.”

België is het meest filegeplaagde landje in Europa. Een derde van de Vlamingen neemt de auto voor verplaatsingen korter dan 1 km. Willy Miermans, docent verkeerskunde aan de Universiteit Hasselt, in Peper Magazine

fietsEN Mortsel kende de laatste 5 jaar geen dodelijke fietsongevallen meer.

‘Den Agfa’ op de fiets

Fietsherstelpunt is succes Vorig jaar lanceerde sociaal economieorganisatie Werkmmaat een fietsherstelservice aan Agfa Gevaert Mortsel. Medewerkers van Werkmmaat voeren kleine herstellingen uit voor de werknemers van het bedrijf. “We sporen ons personeel al langer aan om de fiets te gebruiken voor woonwerkverkeer,” vertelt Johan Jacobs van Agfa Gevaert. “Nu er een herstelpunt is, kunnen ze hun lekke band of kapotte rem ‘tijdens de uren’ laten fiksen. Een service waarmee we het fietspendelen nog meer willen aanmoedigen. Tijdens de zomer van vorig jaar kwamen 100 tot 150 mensen extra met de fiets naar het werk.” Erwin Lauriks van Werkmmaat vult aan: “Het idee kwam van een werknemer van Agfa. We zijn er snel mee aan de slag gegaan. In totaal deden we 52 herstellingen in 2011, een succes!”

18

personenwagens

Het aantal autobezitters in Mortsel is beduidend lager dan in vergelijkbare gemeenten.

1 auto

per 2,5 inw. in Mortsel

1 auto

per 1,2 inw. in vergelijkbare gemeenten* Bron: Profielschets Gemeente Mortsel, april 2012. Agentschap Binnenlands Bestuur en Studiedienst Vlaamse Regering. * Agglomeratiegemeentes met een gelijkaardig socioeconomisch profiel: Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Borsbeek, Edegem, Dilbeek, Asse, …Gemeentetypologie opgesteld door Studiedienst Belfius.

Al 35 jaar kan je voor fietsraad en -daad terecht bij Monique en haar man in de Deurnestraat. Ze zagen fietsen komen en gaan: van de BMX in de jaren tachtig, de mountainbikes en steps in de jaren negentig, tot de elektrische fiets vandaag. “Vorig jaar bestond een vijfde van onze verkoop uit elektrische fietsen,” vertelt Monique. “Meer en meer mensen ruilen hun (tweede) auto in voor een elektrische fiets. Er zijn nu ook handige laadpunten in Mortsel. Zo hoef je met een lege batterij niet bij iemand aan te bellen om je fiets aan te sluiten op het stopcontact (lacht).” Net als Willem vindt ook deze fietsenmaker Mortsel een echte stad op wieltjes: “De heraanleg van de Antwerpsesteenweg vind ik heel geslaagd. Op een zomerochtend is dat net een autostrade van fietsers, schitterend om te zien!” Maar er is nog werk aan de winkel: “Er zijn plaatsen in Mortsel waar de fietspaden aan vernieuwing toe zijn. En het is niet altijd duidelijk of je op een fietspad in twee richtingen mag rijden.”

“Er komen vandaag gezinnen in Mortsel wonen, net omdat ze hier alles met de fiets of het openbaar vervoer kunnen doen en geen auto willen.” GREET PEETERS

11e plaats Groen Mortsel voorzitter Fietsersbond Mortsel


Waar haalt Mortsel de

Rond mobiliteit komen heel wat steden de mosterd halen in Mortsel.Voor andere domeinen is het goed even te gluren bij de buren. Vier goede ideeën op een rij.

2 © afgomez

1 Buurtcaravaan om te Mechelen zoenen In Mechelen trekken buurtbewoners en stadsdiensten al zes jaar de straat op. Samen maken ze komaf met uitpuilende vuilnisbakken, losliggende straattegels en poep op de stoep. In elk van de twaalf Mechelse wijken staat er een onderhoudsteam paraat om klusjes op te knappen. “Ons project ‘Stad om te zoenen’ is een enorm succes,” vertelt Groen-schepen Marina De Bie. “Iedere wijk heeft nu ook zijn Peter of Meter, vrijwilligers die zich engageren om een deeltje van hun buurt mooi en net te houden. Een toffe én propere buurt: zo slaan we twee vliegen in één klap. En ieder jaar wint de ‘Schoonste straat’ een straatfeest. Ideetje voor Mortsel?”

“Als onderwijzeres stond ik telkens verbaasd hoe de kinderen genoten van de bioklas in Fort V” Kristel Verrelst 29e plaats Groen Mortsel

Te voet naar het Brugge bakkertje Hanzestad Brugge wil meer buurtwinkels. Daarvoor stelde de stad een ambitieus plan op. Bruggelingen moeten in alle wijken al wandelend de slager, bakker of superette kunnen bereiken. De stad riep een subsidie van 10.000 € in het leven voor winkeliers die zich willen vestigen in een woonkern waar het minimumaanbod van dagelijkse producten ontbreekt. Een prima idee om het dorpse karakter van de stad niet te verliezen.

Iedereen curator Izegem

3

Een spoor van groen Oudergem Na de laatste treinrit op de spoorlijn Brussel-Tervuren, tussen Oudergem en SintLambrechts-Woluwe, in de jaren 1970, lag de spoorberm er verlaten bij. Nu is het een prachtig wandelpad dat de Brusselse parken en tuinen met elkaar verbindt. Over de vijvers liggen mooie bruggen. Het wandel- en fietspad vormt ook een ecologische corridor voor planten en dieren in de groene rand rond de hoofdstad. Ook over de Antwerpsestraat kan de berm doorgetrokken worden met een fietsersbrug.

Over kunst in de openbare ruimte durven de smaken wel eens te verschillen. Daarom besliste de stad Izegem om haar inwoners via directe democratie te laten stemmen voor de aankoop van hun favoriete kunstwerk. Voor dit vooruitstrevende project ‘Iedereen curator’ (een curator is een samensteller van een tentoonstelling), daagde de stad acht kunstenaars uit om met hun kunst iets te vertellen over een bijzondere plek in de stad. Met de witte caravan van Karl Philips (zie foto) bijvoorbeeld roept de kunstenaar maatschappelijke vragen op over huisvesting. Als de Izegemnaar dit leuk vindt, blijft de caravan straks staan. Een prima idee om ook in Mortsel kunst weer op straat te brengen!

4

19


Nieuw kantoorgebouw met het vermogen van een strijkijzer

Op het Stadsplein van Mortsel staat een nieuw kantoorgebouw, en niet zomaar één. ’s Winters blijven de vier verdiepingen warm met het vermogen van een strijkijzer. “Met dit passiefhuis geven we het goede voorbeeld aan Mortselaren met (ver)bouwplannen.”

D

e stad wilde een op en top modern én milieuvriendelijk nieuw kantoorgebouw. Daarom koos ze voor ecologische bouwmaterialen: gerecycleerd glas in de glaswolisolatie, natuurlijke materialen verwerkt in de gevelplaat en FSC-gecertificeerd hout voor het schrijnwerk (het FSC-label garandeert dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos, nvdr). Hoogovenslakken (een

20

restproduct van staalproductie) houden de boel van gewapend beton bij mekaar. ”Het regenwater wordt ongefilterd weer in gebruik genomen, en ook het sanitair is bijzonder waterzuinig,” vertelt Groen-kandidaat Walter Duré. “In de urinoirs hoef je zelfs helemaal niét meer door te spoelen. Het nieuwe gebouw verbruikt bovendien zo goed als geen energie. In de winter blijft


Een ‘strijkijzerhuis’ op het Stadsplein het lekker warm, met een vermogen zo laag als dat van een strijkijzer.” De luifels op het Stadsplein worden bedekt met zonnepanelen, die voor maar liefst 40% van de verlichting zullen zorgen in de ondergrondse parking. “Met dit nieuwe kantoorgebouw wil de stad tonen hoe je zelf ook aan de slag kan gaan om passief te bouwen. Al willen we bij Groen vooral het verbouwen aanmoedigen: er zijn genoeg leegstaande woningen. We hoeven onze open ruimte niet vol te bouwen,” vindt Walter.

Huis van de toekomst Steeds meer Vlamingen kiezen voor een passiefhuis: een energiezuinig gebouw dat zowel in de winter als de zomer een aangename, constante temperatuur heeft.Vandaag vind je in Europa al meer dan 10.000 passiefwoningen, het grootste deel ervan in Duitsland. De stijgende energieprijzen en de klimaatverandering door de vervuilende CO2-uitstoot van energieproductie zetten steeds meer mensen ertoe aan om bewuster om te springen met energie en materialen. “Daarom hoef je nog niet aan comfort in te boeten,“ vertelt de Mortselse architect Gert Camerlinck, die zijn eigen woning in de Pieter Reypenslei ombouwde tot passiefhuis. “Integendeel, ik vind het een hele

comfortverbetering. Het is hier nooit te warm of te koud. Gewone huizen verliezen voortdurend warmte, een passiefhuis houdt die door de dikke isolatie binnen. Binnen 20 à 30 jaar zal het even vanzelfsprekend zijn dat je huis geen warmte verliest, zoals het vandaag vanzelfsprekend is dat je dak niet lekt.” Gert gebruikt ook zonne-energie voor de boiler en voor elektriciteit.

“Europa telt vandaag al meer dan 10.000 passiefhuizen” Maar is zo’n passiefhuis geen dure grap? “Je betaalt meestal een aardige duit meer tijdens de verbouwingen, maar die meerkost spaar je op termijn echt uit,” weet Gert. “Ik spendeer nu jaarlijks 140 euro aan verwarming. Veel mensen moeten dat bedrag iedere maand ophoesten voor hun energiefactuur. Bovendien dalen de prijzen door de grotere vraag. In Duitsland kost passief bouwen niet meer dan klassiek bouwen.”

Zelf passief (ver)bouwen? www.passiefhuisplatform.be

“Energiezuinig wonen is een belangrijke troef tegen de klimaatopwarming” Martin Aerts

10e plaats Groen Mortsel

21


files, fiets OF tram

“Geef echte

De plannen om de R11, de Krijgsbaan, te ondertunnelen met een ‘R11 bis’ stuiten op heel wat lokaal protest. Peter Mous en Jan Corens van het actiecomité ‘R11 mis’ over echte en nepkonijnen.

D

e grote goochelshow is alweer twee jaar geleden. In september 2010 toverde de Vlaamse Overheid plots een idee uit een hoed: een ‘vertunnelde’ R11. Dit konijn zou niet alleen de Antwerpse Ring ontlasten door het verkeer tussen het rond punt in Wommelgem (E313) en de aansluiting in Wilrijk (E19) weg te nemen. De R11 bis-tunnel zou zelfs de lokale verkeersoverlast opheffen. Er klonk applaus op alle banken. Maar bij goochelaars weet je nooit goed wat er nu echt is en wat niet. De zeer dichtbewoonde Zuidoostrand van Antwerpen kreunt onder het wegverkeer. Dat staat vast. Maar de cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum tonen aan dat we geen wonderen van deze

truc moeten verwachten. De Ring zal amper ontlast worden én op de bovengrondse R11 neemt het verkeer zelfs flink toe. Inwoners van Mortsel, Wilrijk, Borsbeek en Wommelgem zouden structurele files op een aanzienlijk deel van het traject te slikken krijgen. De staart van het konijn zie je overigens niet: de ondergrondse autostrade. Auto’s en vrachtwagens stoten onder de grond helaas niet minder gassen uit. Die verkeersstroom – voorzien op 4.000 (!) voertuigen per spitsuur – is een nieuwe bron van luchtvervuiling in een reeds overmatig vervuilde omgeving. Iedereen kent ondertussen de tol van verkeer op de volksgezondheid.

Foto: Groen Gent

“Het blijft een uitdaging om de groene plekken te verbinden met trage wegen voor voetgangers en fietsers.”

22

Raymond Boudewijns 7e plaats Groen Mortsel


ons maar

konijnen” Maar daarmee eindigt de show nog niet. Ook de impact op de ruimte zal drastisch zijn. Men moet passen en meten want eigenlijk is er geen plaats. Met name de aansluiting in Wilrijk flirt met de grens van het haalbare ten nadele van de woonwijken én een ziekenhuis. De huidige oude Spoorwegberm, een groen lint doorheen Wilrijk en Mortsel waar kinderen spelen en wande-

laars een frisse neus halen, moet volledig verdwijnen. De nieuwe bovengrondse R11 wordt bovendien breder dan de huidige door het aanleggen van parallelwegen. De huidige Berm, met op het uiteinde Klein-Zwitserland, wordt gedegradeerd tot een park met weinig kansen op ruimtelijke noch ecologische waarde. Neen. In de dichtbevolkte stedelijke Zuidoostrand van Antwerpen past geen extra autosnelweg. Wij zijn bezorgde bewoners, jeugd- natuur- en sportverenigingen, buurtcomités en kmo’s. Voor ons is R11 bis gelijk aan R11 mis. R11 mis moet deze goednieuwsshow niet. Geef ons maar echte konijnen. Het hele dossier bekijken of de petitie tekenen kan op www.r11mis.be.

Samen spelen voor de ‘bergskes’ Klein-Zwitserland is dé geliefde speelplek van alle Mortselse jeugdbewegingen. Om dat te bewijzen kwamen alle Scouts, Chiro en KSA-groepen van Mortsel er op 15 april 2012 samen om te spelen. Zo toonden ze de Vlaamse Overheid dat ze deze unieke speelomgeving nooit kwijt willen. Michiel Hubeau van Scouts 43ste: “Je hebt hier bergskes, boskes en grasvelden. Je hebt hier eigenlijk alles wat Scouts, Chiro, KSA of welke jeugdbeweging dan ook, zou kunnen wensen. Dit is iets unieks, dat zelfs jeugd uit buurgemeenten aantrekt. Daarom willen we dit behouden.” Bekijk het filmpje van de spel- en protestactie op http://youtu.be/3O-dWxsVABI

“Groen is de enige partij die consequent zegt dat de R11 bis er niet mag komen.” Peter Mous en Jan Corens 15e en 16e plaats Groen Mortsel

23


Werk& ’t Stad begint in Mortsel, en dat merk je. Met een gezellig winkelcentrum, een bruisend bedrijfsleven en open armen voor ondernemers gaat de stad voortdurend vooruit. Vier verhalen over werk en winkel in Mortsel.

winkel Regenpakjes voor minifietsers

1

Yannick Verresen opende net een kinderkledingzaak in de Pieter Reypenslei. ‘Ik zie hier veel kinderen op de fiets, daar wil ik op inspelen’. ‘Mijn winkel LowieLowieze is nog maar een paar weken oud en staat al in de krant! Dat komt door de manier waarop we dit pand hebben gevonden. Mijn echtgenoot stond op een keer licht geërgerd in de file op de Statielei, toen hij zag dat er enkele interessante winkelpanden leeg stonden. Ik had al een kinderwinkel in Hemiksem, maar was op zoek naar een levendiger centrum. Op mijn vrije dag zijn we hier wat panden komen bekijken. We werden helemaal wild van dit lokaal, op de Pieter Reypenslei nr. 14. Het is hier gezelliger dan op de Statielei, maar toch vlakbij. Bovendien zijn er heel wat andere winkels voor kinderen in de buurt zijn. Dat trekt volk aan! De files en het parkeerbeleid schrikken me niet af. Integendeel. Ik kom zelf met de wagen van Hemiksem, parkeer buiten het centrum en wandel hierheen. Klanten kunnen beperkt parkeren met de schijf, of hun auto veilig achterlaten in de betaalde parking, net zoals in andere steden. Bovendien zie ik heel wat kansen in de grote hoeveelheid minifietsers in Mortsel: kindjes op de fiets, in bakfietsen of in fietskarren. Een toffe reeks regenpakjes vliegt hier volgens mij de deur uit!’

24


l

Mortsel speelt ‘t fair

2

Sinds juni 2011 mag Mortsel zich Fair Trade Gemeente noemen. Fair Trade Gemeentes dragen op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door vraag en aanbod rechtstreeks aan elkaar te koppelen groeit het aandeel van lokale, duurzame landbouw. Om de titel te krijgen – en te houden – moest de stad haar aankoopbeleid toetsen aan milieunormen en afspraken rond maatschappelijke verantwoordelijkheid. Verschillende ambtenaren werken nu in hun domein aan Fair Trade: onderwijsregisseur, duurzaamheidsambtenaar, milieuambtenaar, Noord-Zuidconsulent, secretariaat. In de toekomst wil de stad bovendien duurzame werkkledij aankopen via de SchoneKlerenCampagne.

Oxfam Wereldwinkel verhuist Oxfam Wereldwinkels stimuleert en helpt kleine boeren om biologisch verantwoord te produceren. Zo draait de suikerrietfabriek in Paraguay deels op biobrandstof van de resten van het suikerriet. De koffieboeren in Peru doen dan weer aan herbebossing, om de impact op het milieu te verminderen en de kwaliteit van hun biokoffie te verhogen. Oxfam Wereldwinkels Mortsel diende dit herbebossingsproject overigens in voor subsidie door de Stad Mortsel. Begin 2013 verhuist Oxfam Wereldwinkel Mortsel van de Edegemsestraat 103 naar de Antwerpsestraat 62-64. De winkel wordt moderner en het assortiment breidt uit. Op die manier is de winkel ook beter bereikbaar. Meer info www.fairtradegemeenten.be fairtrade@mortsel.be

“Fair Trade Gemeente: Mortsel wil graag het goede voorbeeld geven” Dalia Basurco 8e plaats Groen Mortsel

Wereldwinkelvrijwilligers Maria Luyten en Ineke Nuyts (25e plaats Groen Mortsel), trekkers van de nieuwe Wereldwinkel.

Winkelmanager

Met de aanstelling van een ‘winkelmanager’ wil Groen de komende jaren een luisterend oor bieden aan de Mortselse handelaars met vragen of bekommernissen, én nieuwe winkeliers verwelkomen. De partij zal ook jonge kmo’s met open armen verwelkomen. “De vrijgekomen ruimte op de terreinen van Agfa-Gevaert is hiervoor de gedroomde locatie,” vindt Groen-kandidaat Walter Duré. “Er is veel bedrijvigheid in Mortsel, en die moeten we blijven stimuleren. Zo kunnen de Mortselaren dichtbij huis werken of een eigen zaak beginnen.”

“We streven ernaar om vrije bedrijfsruimte in te vullen met milieuvriendelijke bedrijven.” Walter Duré

2e plaats Groen Mortsel 25


Werk &

winkel

Bomen lokken klanten

4

Marc Zwijsen uit Schilde baat al sinds 1984 een boekenwinkel uit in de Antwerpsestraat. Hij vindt de heraanleg van die straat een hele verbetering. ‘Een oplossing voor de leegstand? Geef de straten een opknapbeurt!’

Nieuwe bedrijvigheid op Gevaert 4

Het metaalverwerkend bedrijf BMTech verhuist van Boechout naar de site Gevaert 4 aan de Krijgsbaan. Honderd arbeiders en twintig bedienden zullen in Mortsel aan de slag kunnen. Het bedrijf voldoet aan de strengste milieucriteria.

3

Omdat het terrein in Boechout te groot was geworden, ging het afgeslankte BMTech op zoek naar een nieuwe locatie. Zo belandde het bedrijf in Mortsel, waar het een aanvraag indiende voor een vestiging op een vrije site aan de Krijgsbaan.

BMTech belooft een overdekte fietsenstalling, fietstoelages, bedrijfsfietsen voor het pendelen naar trein- en tramhaltes en 100% tussenkomst in abonnementen op het openbaar vervoer. Wie tóch nog met de auto komt, kan die kwijt op één van de 50 geplande parkeerplaatsen. In Boechout bestaat er een burenraad rond BMTech. De laatste jaren waren er geen klachten over overlast. De Mortselse milieuambtenaar heeft veel aanvragen voor vestiging op de terreinen in Mortsel geweigerd, omwille van milieu-, overlast- en verkeersproblemen. BMTech voldeed aan alle criteria en creëert nieuwe werkgelegenheid in Mortsel.

“Een burenraad garandeert goed contact tussen BMTech en bewoners.” Elise Van der Linden

‘Er staan wel wat winkelruimtes leeg in Mortsel. Sommige collega’s wijten dat probleem aan de werken van de afgelopen jaren, maar volgens mij klopt dat niet helemaal. Leegstand is er niet enkel in Mortsel. Mensen hebben nu eenmaal andere winkelgewoonten dan vroeger: zo gaan ze bijvoorbeeld vaker naar shoppingcentra, waar ze meteen al hun aankopen doen. Dat maakt het voor de kleine winkelier natuurlijk moeilijker om overeind te blijven. Maar een stad kan wel haar straten opknappen, zodat ze aangenamer worden voor winkelier én klant. Dat heeft Mortsel uitstekend gedaan! Vroeger liep er voor mijn winkel enkel een levensgevaarlijk fietsstrookje, nu is er eindelijk een veilig fietspad. En er staan bomen: die brengen een leuke sfeer in de straat. Ik heb geen klanten verloren door de werken van de laatste jaren. Bovendien komen er nu meer en meer Mortselaren met de fiets naar mijn winkel.’

5e plaats Groen Mortsel

“De Antwerpsestraat en Statielei kregen onder ons bestuur een stevige opknapbeurt.” Christ’l Schramme 9e plaats Groen Mortsel

26


“Voortgaan op de ingeslagen weg” Burgemeester Ingrid Pira over 12 plus 6

1943. Het grootste bombardement dat eigenlijk verzwegen werd. Het was in de plooien van de geschiedenis aan het verdwijnen en we hebben het er terug uitgehaald. Al die mensen die hun leven lang met dat vreselijke moment hebben geleefd en er amper over gesproken hebben. Hun getuigenis staat nu in het boek “Tranen over Mortsel”. Dat is het schoonste dat ik heb meegemaakt: de ontroering van al die mensen en de troost van die getuigenissen.

Ze heeft niet stilgezeten de voorbije 12 jaar. Dat is wel het minste dat je kunt zeggen over burgemeester Ingrid Pira. Ze maakt de balans op van bewogen jaren en blikt vooruit. U voert campagne met de slogan 12 jaar voorsprong? Waarom? Ik heb die slogan opgepikt tijdens een gesprek met de voorzitter van de Fietsersbond van Mortsel, die een vergelijking had gemaakt met de buurgemeenten. De Fietsersbond zei gewoonweg dat Mortsel 12 jaar voorsprong heeft op al de rest. En dat is de slogan geworden. 12 jaar geleden heeft Groen in Mortsel mobiliteit als prioriteit nr. 1 uitgeroepen en we hebben er sindsdien keihard aan gewerkt. Nu is mobiliteit prioriteit nr. 1 in heel Vlaanderen. We hebben dus onze plicht gedaan.Voor het begin van de wegenwerken schoven er liefst 30.000 auto’s en vrachtwagens per dag over de Antwerpsestraat. Nu zijn het er nog maar 17.000. Mortsel is uitgeroepen tot beste Vlaamse fietsstad. Er staan weer bomen langs de grote wegen. En de luchtkwaliteit verbetert stilaan, ondanks de files. Kortom, we hebben niet gewacht tot we met de rug tegen de muur stonden. Na 12 jaar bestuur is er een uitdager opgedoken: N-VA wil de bugemeestersjerp. Om te beginnen wil ik zeggen dat het stadsbestuur met Groen en de andere coalitiepartijen een sterke ploeg is gebleken, ondanks het moeilijke werkklimaat en de vele kritieken. De voorbije 12 jaar heeft de stad de grootste verandering ooit meegemaakt. Ik vind het dan ook heel eigenaardig dat N-VA het nu heeft over een autovijandig beleid, terwijl wij 12 jaar lang dat beleid samen op poten hebben gezet. De grootste hypotheek die op Mortsel lag, het verkeer, is gelicht. Overal zien we dezelfde beweging richting fiets en openbaar vervoer. Dat beleid moet dus worden voortgezet, anders draaien we de klok terug en dat zou dramatisch zijn. Er is geen weg terug. Tram 15 rijdt nu over de Statielei en de Lierstesteenweg Ja, en dat is de kroon op het werk. En natuurlijk is die tramlijn aangelegd door de Vlaamse regering en De Lijn. Maar als ik dat project

er niet had doorgedrukt, dan was het er nooit van gekomen. Het was een magisch moment toen de tram dwars door Mortsel reed. En daar ben ik heel fier op. De absolute prioriteit voor de volgende legislatuur is het bannen van doorgaand vrachtverkeer dat niet in Mortsel moet zijn. Ik heb er met de minister van mobiliteit onlangs nog over gesproken. De Vlaamse regering belooft ons allang dat te ontmoedigen. Daarnaast moeten de verkeerslichten slimmer op elkaar afgesteld worden om het verkeer beter te laten doorstromen. Dat ligt al jaren in de schuif en dit moet nu zo snel mogelijk gebeuren. De tram rijdt, maar de files staan er nog wel. Zolang het auto- en vrachtverkeer toenemen, zullen er files zijn. Er zijn tegenwoordig trouwens overal in Vlaanderen files. Het gekke is dat alleen in Mortsel de file een naam heeft. Stel je eens voor dat we niet hadden ingegrepen. Hoe zou onze stad er dan hebben uitgezien? Het Planbureau voorspelde onlangs een schrikwekkende toename van het verkeer tegen 2030. 2 op de 3 Belgen gebruikt de auto om belachelijk kleine afstanden af te leggen. Niets doen zou in Mortsel een compleet hartinfarct hebben veroorzaakt. Om maar te zwijgen over de luchtvervuiling. Mortsel is gered, de fiets en het openbaar vervoer hebben de stad gered. Jarenlang heeft de stad zich moeten aanpassen aan het verkeer. Nu moet het verkeer zich aanpassen aan de stad. Waar bent u het meest trots op? Uiteraard de tram, maar ook de herdenkingen van het bombardement van 5 april

Na twee ambtstermijnen is het werk nog lang niet af? Er zitten nog heel mooie plannen in de pijplijn. Om te beginnen moet het winkelcentrum de kans krijgen om te herademen. Een winkelmanager die samen met de handelaars van Mortsel hét winkelcentrum van de Antwerpse zuidrand maakt. Er moeten weer buurtwinkels in de wijken komen waar iedereen te voet of met de fiets naar toe kan. En omdat er zoveel jonge gezinnen hier komen wonen, moeten we goedkope en zuinige woningen hebben met genoeg groen en open ruimte. Kinderopvang en scholen dichtbij. Oudere mensen die hun leven lang in Mortsel woonden moeten zo lang mogelijk hier kunnen blijven. Onze stad heeft zoveel troeven ! Maar ik denk dat de stad ook behoefte heeft aan rust. De mensen moeten de tijd krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Eens de grote werken helemaal achter de rug zijn zal iedereen zelf ondervinden hoe goed het is. Het tij is aan het keren, dat voel ik op straat. Pira wil nog een 3de keer burgemeester worden? Ja zeker, meer dan ooit! Want het ergste wat Mortsel nu kan overkomen zijn de plannen van de Vlaamse regering met de R-11 bis. Met als gevolg: de ondertunneling van de Krijgsbaan en het afgraven van den Berm en Klein Zwitserland. Dat lost de mobiliteitsproblemen niet op. Dat brengt alleen nog meer drukte, nog meer luchtvervuiling, nog meer verkeer. Politici die tunnels en bruggen voorstellen om in 1 klap alle verkeersprobleem op te lossen maken de mensen blaasjes wijs. Ik wil burgemeester blijven om aan Vlaanderen te zeggen: nee, in Mortsel gebeurt dat niet!

27


INGRID PIRA

WALTER Dure

lijsttrekker

2° plaats

annemie HUYGH 3° plaats

12 jaar

VOORSPRONG 1 Ingrid Pira

16 Jan Corens

2 Walter Duré

17 David Verelst

3 Annemie Huygh

18 Nieske Puttaert

4 Rik Holvoet

19 Koen Meynckens

5 Elise Van der Linden

20 Heidi Gommeren

6

21 Diego Cuypers

Luc Van Aelst

7 Raymond Boudewijns

22 Danielle Verbueken

8 Dalia Basurco Padilla

23 Sara Waelbers

9 Christ’l Schramme

24 Alexander Van Leuven

10 Martin Aerts

25 Ineke Nuyts

11 Greet Peeters

26 Roland Luxen

12 Johan De Keyser

27 Marijke Dekeyser

13 Hilde De Belder

28 Herman Gommeren

14 Nele Moris

29 Kristel Verrelst

15 Peter Mous 28 28


programma 2013 - 2018

voorsprong behouden

Heb jij ook alles graag dichtbij? Je werk, je school, je favoriete winkels en het speelplein op wandel- en fietsafstand. Groen Mortsel gaat daar nog meer werk van maken. Het is prettiger dan met de auto en beter voor je portemonnee. Ook het isoleren van woningen, preventie en een stevig sociaal beleid voorkomt problemen en kosten. Vijf kernpunten uit ons programma:

1. Bruisend winkelcentrum en Buurtwinkels voor iedereen Lokale economie • Het nieuwe Stadsplein is de motor voor ons winkelcentrum. Wij willen veel en kwalitatieve winkels. Een winkelmanager moet hierbij helpen. • Elke buurt zijn Buurtwinkel (bakker, kruidenier…). Winkelen op wandelafstand. • Creatieve en beginnende ondernemers mogen de gerenoveerde ruimten in het binnenfort huren. • We behouden bestaande bedrijvenzones en ondersteunen vernieuwing als het voor de woonomgeving past.

2. Berm en Klein-Zwitserland blijven Publieke ruimte • De berm langs de Krijgsbaan en natuurgebied Klein-Zwitserland blijven en verdienen opwaardering. • Volkstuintjes en stadslandbouw krijgen onze steun. • Elke wijk zijn speelruimte op kindafstand. • De speelruimte aan skateramp 11-julistraat blijft open. • Het huidige rusthuis De Meerminne krijgt sociale herbestemming zodra het nieuwe rusthuis in gebruik is. • Een levendig Stadsplein met naast publieke diensten ook culturele evenementen, de wekelijkse markt, een stadscafé. Het stadhuis renoveren we milieuvriendelijk.

3. Sociale huurwoningen en nieuwe woonvormen Wonen en energie • Wijkgerichte aanpak voor isoleren van woningen. Gezamenlijke aankoop om prijs te drukken. • Meer sociale huurwoningen op de privéhuurmarkt. Voldoende middelen voor Sociaal Verhuur Kantoor. • Het woningbestand boven de winkels aanpakken is prioritair. • Een ecowijk op de site van de huidige ‘werf’ in de Sint-Benedictusstraat naar Duits voorbeeld. • We stimuleren nieuwe woonvormen zoals kangoeroewonen.

4. Geen doorgaand vrachtverkeer en toeritdosering

Mobiliteit • Wij blijven bij het STOP-principe: eerst Stappen, dan Trappen (fietsen), dan Openbaar vervoer en tot slot Privévervoer. • Wij gaan voor rustiger verkeer door intelligente verkeerslichtenregeling (toeritdosering) en wijkcirculatieplannen met buurgemeenten tegen het sluipverkeer. • Doorgaand vrachtverkeer hoort niet in onze woonkernen. • Overleg met De Lijn over aanbod en kwaliteit van het openbaar vervoer, zoals kleine bussen in de wijken. • Meer laadpunten voor elektrische voertuigen.

Focus : alle zorg- en hulpinstanties in één netwerk. Sociaal beleid • Een Sociaal Huis brengt de sociale diensten van stad en OCMW onder één dak en bouwt een netwerk uit met alle zorg-, hulp- en dienstverleners in Mortsel. • We maken meer werk van preventie, samen met de ervaren partners uit het netwerk. • Nieuwkomers in Mortsel ontvangen we met een taal- en inburgeringsbad.

Het volledige programma van Groen Mortsel vind je op www.groenmortsel.be

Groen Mortsel heeft 12 jaar voorsprong en genoeg sterke ideeën om nog 6 jaar toekomst erbij te schrijven.

5.

29


DE LIEVELINGSPLEKJES Ingrid Pira - 54 burgemeester De Statielei! Na de zware wegenwerken de afgelopen 12 1 jaren en de heraanleg van het Stadsplein trekt het winkelcentrum terug investeerders aan. De Statielei moet opnieuw hét winkelcentrum van de Antwerpse Zuidrand worden, en alle Mortselse wijken moeten buurtwinkels op wandelafstand krijgen. Er is nog werk aan de winkel, maar de Mortselaar heeft nu rust verdiend. Walter Duré - 51 zelfstandig aannemer Al 15 jaar huren wij een stukje grond naast de spoorweg 2 ter hoogte van de Groenstraat en de Wouwstraat. Samen met de kinderen kweekte ik er groenten, bouwden we kampen en maakten we zelfs een ‘echte’ kinderboerderij. Zelfgekweekte groenten en eitjes van de kippen: heerlijk! Annemie Huygh - 58 kleuterleidster Mijn tuin is een geweldig rustig 3 plekje. Ik geniet er met mijn gezin en vrienden. We smeden er plannen voor een beter Mortsel, waar er nog meer ruimte is om de dingen ‘samen’ te doen. Rik Holvoet - 55 maatschappelijk assistent Het Hof ter linden is een groen eilandje in de drukte van de 4 stad. De open ruimte die er nu nog is, moet voor altijd bewaard blijven. Ik wil blijven werken om Mortsel positief in beeld te brengen. De zorg nog dichter bij de mensen brengen. Elise Van der Linden - 25 lerares lager onderwijs Het grasveldje vlak voor de vroegere zomerbar in Fort 4 is 5 mijn hotspot in de zomer. Hier komen mijn vriendinnen en ik bij elke zonnestraal samen om een gezellige picknick te houden. Hapje en een flesje cava erbij: sfeer verzekerd!`

30

Luc Van Aelst - 60 bediende Ik fiets met plezier naar de Oude 6 God, liefst door Fort 4. ’t Is een plek waar ik kom om te spelen en ravotten met de kleinkinderen. Ik geef computerles en Nederlands aan anderstaligen als vrijwilliger, omdat ik iets voor mijn stad wil doén. Raymond Boudewijns - 55 topograaf De rijkdom van onze stad is een beetje verborgen. De stukjes 7 natuur van Klein-Zwitserland en het landschap Gasthuishoeven (Cantincrode) nodigen uit tot recreatie, waarneming en spontane natuurbeleving dichtbij huis. Groene longen garanderen een tweede adem voor Mortsel. Dalia Basurco Padilla - 48 huisvrouw Ik ga elke woensdag naar de markt. Dat vind ik zo’n gewel8 dige plek: de sociale contacten, de sfeer, de kleuren en de lekkernijen. De markt is echt een rijkdom voor Mortsel: mensen worden er blij van. Ik zet me in voor de heropbouw van Hoeve Liekens en ontwikkelingssamenwerking. Christ’l Schramme - 53 OPVOEDSTER Na een lange werkdag laat ik wijk Savelkoul achter via het 9 tunneltje onder de spoorweg om te gaan genieten van ‘den buiten’. De wind waait er harder, je ruikt het platteland en je hoort er vogels en koeien. Een tweede spoorontsluiting mag deze rust nooit verstoren. Martin Aerts - 26 MASTER IN DE GESCHIEDENIS De aanwezigheid van groen in mijn omgeving is rustgevend. 10 Het beheer van een plek als Fort 4 vraagt veel energie maar het is de moeite waard om hierin als beleidsmakers te investeren. De komende zes jaar zet ik zelf in op betaalbaar wonen en voldoende open ruimte.

Greet Peeters - 46 LERARES MIDDELBAAR Ik had als kind het geluk om urenlang in Klein-Zwitserland, 11 het ‘verlengde’ van onze tuin, rond te mogen zwerven. Het domein leek toen gigantisch, naarmate ik ouder werd kende ik elk plekje. De dikste bramen, de steilste bergjes, de mooiste paddenstoelen. Dat geluk mogen we onze kinderen niet afnemen. Johan De Keyser - 35 GERMANIST Station Mortsel Oude-God is mijn favoriete plek. Ik sta van 12 daaruit op 10 minuten in hartje Antwerpen, en ik geraak even snel terug thuis. Vroeger deed ik dat wel eens met de wagen, dat duurde dan gemiddeld een halfuur. En dan had ik nog geen parkeerplaats gevonden (en betaald). Leve het openbaar vervoer! Hilde De Belder - 50 VERPLEEGKUNDIGE Ik was zeven toen ze van plan waren om een nieuwe school 13 in het Duiveltjesbos (Theofiel Reynlaan) te bouwen. We organiseerden een kinderoptocht om ervoor te zorgen dat er geen enkele boom gerooid zou worden in ons speelbos. Met succes! Politiek gaat voor mij over milieu, mobiliteit en solidariteit met het Zuiden. Nele Moris - 31 opvoedster Mijn plekje ligt naast mijn huis, op de speelweide waar de 14 Scouts ravotten, Hof Ter Linden. Later zullen mijn kinderen er van een veilige, open speelzone kunnen genieten. Hier mag nooit gebouwd worden. Peter Mous - 54 maatschappelijk assistent Mijn zoon was als baby’tje ‘nen bleiter’. Als niets hielp, nam ik 15 hem mee naar den Berm, soms zelfs om 3 u ‘s nachts. Dat is zo’n geweldige en wilde plek. Een groen deken van rust, midden in de stad. Daar viel hij meteen in slaap. Samen met de andere buurtbewoners blijf ik ijveren voor het behoud van de berm.


VAN ONZE KANDIDATEN Jan Corens - 35 orthopedagoog Ik ben gek op de fortvijver. Ik wandel of jog eromheen en na 16 een paar rondjes ben ik de drukte helemaal vergeten. Stoom aflaten en naar de eendjes kijken... heerlijk. Fort 4 houdt de stad en haar inwoners gezond. David Verelst - 31 luchtvaart ingenieur Mijn eigen huis. Daar voel ik mij het best. Prima bereikbaar met 17 de fiets, alle openbaar vervoer om de hoek en de snelwegen op een steenworp. Mortsel moet mobiel blijven. Denise Puttaert - 59 orthopedagoge Op speelterrein Hof Ter Linden hebben mijn kinderen gespeeld, 18 gelopen, gegraven, geklommen. Niet op gefabriceerde speeltoestellen - waarop kinderen snel uitgekeken zijn - maar eindeloos fantaserend, en inspelend op wat de natuur biedt. Elke wijk heeft recht op speelplaatsen als deze. Koen Meynckens - 41 muzikant In de Neerhoevelaan kennen we de plek als ‘Onder den Boom’. 19 Hier, onder deze oeroude schoonheid, komen we samen om te feesten. Ontmoeting in elke Mortselse wijk is cruciaal als we de stad willen laten ademen. Heidi Gommeren - 42 verpleegkundige Het uitzicht vanuit onze keu20 ken is fantastisch. Hier leerden onze jongens fietsen of ze verstopten er hun buit. Een stad als Mortsel heeft straten nodig waarin onbezorgd gespeeld kan worden.

Diego Cuypers - 18 student Ik ga graag op café, maar er is maar een plek waar ik me echt 21 thuis voel: Jeugdhuis Centraal. De vrienden die ik daar heb gemaakt, zijn voor het leven! Danielle Verbueken - 52 bibliothecaris Ik droom van een stadsboerderij op Hoeve Liekens. Op een 22 bruisende groene plek in een dichtbevolkte stad kunnen jong en oud er leren werken met planten en dieren, en hun eigen oogst oppeuzelen! Groen blijft ijveren om deze plek, die jaren geleden is afgenomen door bouwspeculanten, terug te winnen. Sara Waelbers - 41 juriste Op een deel van de oever van 23 de fortvijver staan gigantisch dikke bomen. Ik passeer er elke week verschillende keren: op weg naar de bakker of als ik ‘n rondje jog. In alle seizoenen word ik gelukkig van die vriendelijke reuzen. Er moet nog veel verbeteren in Mortsel, maar de positieve toon is de voorbije jaren gezet. Alexander Van Leuven - 24 sociaal cultureel werker Hof Ter Linde is een open ruimte in alle betekenissen van het 24 woord. We zetten in op diversiteit: er is jeugdwerk, niet-georganiseerde jeugd, ouderen, sportievelingen, kansarmen, middenklassers, enzovoort. Dat moeten we als buren samen koesteren. De groenen geven niet op voor het écht goed is! Ineke Nuyts - 56 lector hogeschool In het ‘redoutje’ op het Hof 25 Van Rieth ontmoeten generaties elkaar. Kinderen op het basketbalterrein, tieners op het voetbalveld, of dertigers aan de pingpongtafel. En als je even alleen wil zijn met een spannend boek op de bank, kan dat ook. Groen kiest voor dergelijke plekjes in alle woonwijken.

Roland Luxen - 61 AMBTENAAR Ik ben niet origineel: mijn lievelingsplekje is de Berm en Klein 26 Zwitserland. Net omdat we met zovelen zijn die dit unieke natuurgebied willen bewaren, moeten we de inspanningen bundelen tegen de R11 bis. Ik ga voor participatie en verregaande inspraak. Marijke Dekeyser - 40 LERARES MIDDELBAAR Er zit poëzie in Mortsel. De linde voor ons huis, de bomenrij langs 27 ’t spoor, ’t Fort waar we de verjaardagsfeestjes in elkaar steken en Klein Zwitserland waar we in de winter gaan sleeën. Aangenaam wonen en goede luchtkwaliteit, daar ga ik voor! Herman Gommeren - 57 BOEKHOUDER Het terras aan het Theaterca28 fé heeft een zuiders tintje. Daar voel ik me zoals in Spanje. Alsof ik op vakantie ben. De horeca heeft een heel belangrijke rol in het welbevinden van een stad. Die sector moet ondersteund worden. Kristel Verrelst - 51 LECTOR HOGESCHOOL De plek waar ik heel graag ver29 toef is de Kaleidoscoop. Ik snuif er kunst en cultuur op, en sla er praatjes met Jan en alleman. Kleinschalig, warm en gezellig! Een uniek project in Mortsel dat onze steun verdient. Paul Van dyck 5de plaats provincie Ik word stil van Klein Zwitserland. Wie het in zijn hoofd haalt 5 om hier een nieuwe vierbaansweg door te trekken, is niet goed bij zinnen. Het ontgaat bepaalde overheden, politiekers én administraties nog altijd dat we de wereld met onze aangezwengelde automobiliteit naar de maan rijden.

31


Lust op de lei Acteur Warre Borgmans over de bomen op de Liersesteenweg “Tie a yellow ribbon round the ole oak tree.” In de jaren zeventig kon je geen radio in Mortsel aanzetten, of deze hit van Dawn featuring Tony Orlando klonk door de kamer. Ze zongen over een man die terugkeerde naar het dorp van zijn geliefde. Pas als er een geel lint rond de oude eik geknoopt was, zou hij zich welkom voelen. In Mortsel staan er niet veel oude eiken meer. Ooit, lang lang geleden kende Mortsel wel een statige steenweg met brede trottoirs waarop reuzegrote, reuzegezonde, wilde kastanjebomen je welkom heetten. De Statielei. Ik was nog geen 10 jaar - Cinema Alops was nog Lusthof Alops! toen de Mortselse burgemeester besliste om van de Statielei en de aansluitende Liersesteenweg een vlotte doorgangsbaan te maken. Weg met de gezellig blinkende ‘kinderkoppekes’ (‘kasseien’, voor wie toen nog geen kind was). Weg met de bosachtige kruinen. Weg met de ziel van de avenue. Weg steenweg. De triomflaan waarop Koning Boudewijn met zijn Fabiola destijds wuivend paradeerde, verloor haar trots. Kaal en vergrijsd, klaar om Will Tura te ontvangen in the ghetto, bij wijze van spreken. Jaren verstreken, auto’s raasden voorbij, struiken kwamen, hagen gingen.Veel lust was er niet meer in den hof. Tot er, na veel gehakketak, gezwoeg, getrek en gesleur, een ploeg opstond met politieke moed. We hielden ons vast aan de takken van … en niemand kon het echt geloven, maar er kwamen weer bomen op de Liersesteenweg. Geen decors, geen bomen van karton. Echte, waaiende, geurige, zwaaiende, kleurige bomen. Dawn en Tony Orlando klinken al lang niet meer op de radio. En dat is goed. Er zijn geen gele linten meer nodig om je hier welkom te voelen. En die bomen mogen nooit meer weg. Warre Borgmans tevreden inwoner van Mortsel

M-magazine  

Magazine over Mortsel gemaakt voor Groen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you