Page 1

Kristillinen opiskelijalehti nro. 4

SIVU 6

Kuinka tulla

rikkaaksi? Jeesuksen

SIVU 4

Kaikki meni - mitä jää?

SIVU 10

SIVU 7

Opiskelijat kertovat:

Löysin paikkani!

sijoitusvinkit SIVU 3

Google vs. Raamattu

PAGE 9

How to get rich


VIP - kristillinen opiskelijalehti

Kuva: Markku Parkkonen

PÄÄKIRJOITUS

u t t e s k ma

Pyramidihuijaus vai kestävä sijoitus?

M

ökkisaunan kiukaan saa sytytettyä vanhoilla osakepapereilla, joissa lukee ”Nokia”. Joku voisi kuitenkin suositella niille parempaakin käyttöä. Maallista mammonaa voi käyttää viisaasti tai typerästi. Sama pätee elämään: sen voi kuluttaa nopeasti vain ohimenevää nautintoa etsien tai sitten siihen, mihin se on tarkoitettu. Elämäsi on arvokkain pääomasi. Sitä annetaan sinulle lahjaksi päivässä 24 tunnin potti, mutta et tiedä, kuinka kauan. Ei siis ole yhdentekevää, kuinka elämäsi käytät. On traagista, jos käytät arvokkaimman omaisuutesi tavoittelemalla vähemmän arvokasta. Mitä jos oletkin tuhlannut elämääsi? Mitä jos oletkin panostanut kaiken pelkkään pyramidihuijaukseen? Kun voittoja lasketaan, huomaatkin olevasi tyhjän päällä. Olet sijoittanut sellaiseen, mitä ei ole olemassa, ja vielä velaksi.

E Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi, hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulitsemalla sen ristiin.(Kol. 2:13-14) VIP on kristillinen lehti opiskelijoille, ja sitä jaetaan kampuksilla, tapahtumissa ja opiskelija-asuntoihin maamme suurimmilla opiskelijapaikkakunnilla. Lehteä julkaistaan kerran vuodessa syyslukukauden alkaessa. Lehti on ilmestynyt vuodesta 2007 alkaen. VIP-lehti / OPKO Hämeentie 155 A 9 00560 Helsinki puh. (09) 612 9940 vip@opko.fi | www.opko.fi/vip ISSN 1797-0482 Paino: Lehtikanta, Kouvola

Sharon Dominick | Istockphoto

2

VIP nro. 4 (2010) Päätoimittaja: Soili Haverinen, soili.haverinen@opko.fi, 050 549 6116 Toimitussihteeri ja taitto: Sari Nuutinen Toimitusneuvosto: Soili Haverinen, Mika Falk, Anne Hopeavuori Avustajat: Kristina Brenner, Jyrki Eeva, Tero Haapsaari, Päivi Hihnala, Johanna Juupaluoma, Sanna Koskenniemi, Lauri Laine, Mirjami Ruotsalainen, Lotta Rämö, Heidi Älli Kansi: © Ninamalyna | Dreamstime.com Ilmoitusten myynti ja vastaanotto: Sari Nuutinen, (09) 612 99443, vip@opko.fi

Julkaisijat ja kustantajat: Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO), www.opko.fi Suomen Ev.lut. Kansanlähetys www.sekl.fi | www.kolmekohtaamista.com Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (SLEY), www.sley.fi | www.sley.fi/eo Lehden nimi VIP tulee sanoista Very Important Person, erittäin tärkeä henkilö. Nimi viittaa maailmanhistorian tärkeimpään Henkilöön, jolle myös sinä olet erittäin tärkeä.

ntä jos on olemassa sijoituskohde, joka antaa tälle pääomallesi äärettömän voiton? Väitän, että sellainen on. Voiton saat jopa siitä riippumatta, millainen konkurssipesä elämäsi mahdollisesti on. Jeesus on halunnut maksaa velkasi puolestasi. Voit aloittaa alusta. Tässä VIP-lehdessä puhutaan rahasta ja rikkaudesta, mutta lehti ei nimestään huolimatta tarjoa pikavippejä, jotka aiheuttaisivat sinulle vain entistä pahemman velkakierteen. Tarjoamme pysyvämpää ratkaisua: Elämää rikkaan Isän perheessä, johon myös pikavippiensä kanssa konkurssin tehnyt lapsi otetaan avosylin vastaan. Pappa betalar! Soili Haverinen Anna palautetta: opko.fi/vip


3

VIP - kristillinen opiskelijalehti

GOOGLE VS. RAAMATTU

KAMPUSKYSELY

K

un kirjoitat suosittuun hakukoneeseen sanan ”miten”, automaattinen täydennys näyttää listan yleisimmistä vaihtoehdoista, joilla ihmiset ovat jatkaneet hakulauseketta. Lista antaa jonkinlaisen yleiskuvan suomalaisen nettisukupolven päivänpolttavimmista kysymyksistä. Entäpä mitä olisi löytynyt, jos hakijat olisivatkin Googlen sijasta etsineet vastauksia Raamatusta?

1. Miten suudellaan Laulujen laulun alussa morsian ylistää sulhastaan: ”Suudelkoon hän minua, antakoon suudelmiaan! Ihanampaa kuin viini on sinun rakkautesi.” Raamatun kuuluisin suudelma on kuitenkin Juudaksen ystävyyttä teeskentelevä petollinen ele, jolla hän kavalsi Jeesuksen vangittavaksi ja ristiinnaulittavaksi. Tekniikkaa tärkeämpänä Raamattu vaikuttaisikin pitävän suudelman osoittaman tunteen aitoutta.

2. Miten saada kuume

© Marcin Jochimczyk | SXC

Oletko rikas?

3. Miten laihtua nopeasti ko rikas. Minulla on ystäviä, olen terve ja vanhemmillani on kaikki hyvin. Olen melko onnellinen elämässäni tällä hetkellä.

Shiyu Miao,Turku

Maria Krans, Rovaniemi

Opiskeluala: fysiikka

Opiskeluala: oikeustiede

Kaleva Nummelin, Pori

1) Rikas on kai sellainen tyyppi, jolla on keskivertoa enemmän rahaa. Sen voi tietysti määritellä eri tavoin. Bill Gates esimerkiksi ainakin on rikas. 2) En koe olevani rikas, koska en voi ostaa mitä vaan.

1) Rikkautta on monenlaista. Myös henkisesti ja tiedollisesti voi olla rikas, mikä on tärkeämpää kuin pelkkä varakkuus. Sellainen tyytyväisyys elämään on rikkautta. 2) Jos ajattelee materiaalisesti, en ole. Koen kuitenkin eläväni rikasta elämää.

Opiskeluala: kone- ja tuotantotekniikka 1) Jos omaa jotakin seuraavasta kolmesta, on rikas: 1. sosiaalista pääomaa 2. hengellista ja henkistä pääomaa ja/tai 3. on varakas eli omaa maallista pääomaa. 2) Sanan normaalissa merkityksessä en ole rikas, mutta hengellisessä mielessä kyllä.

Mira Vuojolainen, Joensuu Opiskeluala: näyttelijäntyö

Tuomas Luomaranta, Oulu Opiskeluala: lääketiede

1) Rikkautta on monenlaista. Sellainen, joka tuntee olevansa rikas. En osaa sanoa henkilöä. 2) En rahallisesti. Vuosi Niittylahdessa on ollut rikasta aikaa.

Opiskeluala: ranskan kieli 1) Riippuu määritelmästä. Rikas on se, jolla on Jeesus. 2) Mulla on vähän rahaa, mutta aarre taivaassa.

Mari Isomäki, Helsinki Joni Pekkala, Rovaniemi Opiskeluala: yhteiskuntatieteet/ johtaminen 1) Ensisijaisesti rikkaus on minulle rahallista, mutta myös elämänsisältö on rikkautta. Sellainen on rikas, jolla on perhe, ystäviä ja mukava työ. 2) Minun näkemykseni on se, että rahallisesti en ole rikas, mutta rikkaus voi olla muutakin.

Natalie Alves,Turku

Opiskeluala: englantilainen filologia 1) Rikas on ihminen, joka on terve, jolla on ympärillään ihmisiä, jotka välittävät ja joka saa tehdä mielekkäitä asioita elämässään. Ei tarvitse huolehtia tai murehtia liikaa, on tarpeeksi rahaa, että voi tulla omillaan toimeen. Voi olla itsenäinen ja vapaa ja toteuttaa itseään. 2) Tällä hetkellä koen olevani mel-

1) Ihminen on rikas, kun hän on ottanut Jeesuksen vastaan sydämeensä. Niinä vuosina, kun en uskonut Jeesukseen, luulin pärjääväni ilman häntä: minullahan oli rahaa, ystäviä, perhe jne. Mutta huomasin, että vain Jeesus voi täyttää sen kaipauksen ja tyhjyyden, joka meillä kaikilla on sydämissämme. 2) Hänen kauttaan olen saanut syntini anteeksi ja voin elää vapaudessa Hänen rakkautensa tähden. Lisäksi olen saanut iankaikkisen elämän. Mielestäni näitä asioita ei voi edes verrata maalliseen rikkauteen. Haastattelut ja kuvat: Kristina Brenner, Jyrki Eeva, Tero Haapsaari, Sanna Koskenniemi, Lauri Laine, Mirjami Ruotsalainen

Laihuus ei liittynyt Raamatun ajan yhteiskuntien kauneusihanteisiin samalla tavalla kuin meidän aikanamme - siksi vinkkejä ei löydy ylen runsaasti. Egyptin faraon enneunessa seitsemän laihaa lehmää merkitsivät seitsemää nälkävuotta (1. Moos. 41:27). Toisin sanoen ainakin nälkää näkemällä laihtuu ennemmin tai myöhemmin. Kannattaa tosin harkita, miten pitkälle on järkevää vapaaehtoisesti mennä.

4. Miten iskeä nainen/mies Laulujen laulusta löytyy iskurepliikkejä joka lähtöön. Kokeile vaikkapa seuraavia: ”Kuin faraon valjakon tamma olet silmissäni, kalleimpani” tai ”Sinun hiuksesi ovat kuin mustien vuohien lauma, joka karkaa Gileadin rinteitä alas”. Miehen iskemisen avuksi on tarjolla jokseenkin yhtä laaja vinkkivalikoima. Sananlaskujen jae 19:14 neuvoo pyytämään näissäkin asioissa apua ylemmältä taholta: ”Talo ja tavara peritään isiltä, mutta viisas vaimo on Herran lahja.”

5. Miten saada sixpack Paavali esittelee periaatteen, joka pätee niin treenaamisessa kuin muussakin elämässä: ”Jokainen kilpailija noudattaa lujaa itsekuria, juoksijat saavuttaakseen katoavan seppeleen, me saadaksemme katoamattoman” (1. Kor. 9:25). Bodausnarkomaaneja ja peilin edessä asuvia kehonpalvojia Paavali muistuttaa asioiden tärkeysjärjestyksestä: ”Ruumiin harjoittamisesta on vain vähän hyötyä, mutta oikeasta uskosta on hyötyä kaikkeen, sillä siihen liittyy lupaus sekä nykyisestä että tulevasta elämästä” (1. Tim. 4:8).

6. Miten onni korjataan Tämä kysymys osuu Raamatun sanoman ytimeen. Jo alkusivut kertovat, kuinka ihmiskunnan onni särkyi ihmisen joutuessa eroon Jumalasta syntiinlankeemuksessa. Vanha testamentti kuvaa lukuisia ihmisten yrityksiä palauttaa yhteys Jumalaan. Uusi testamentti taas kertoo, kuinka Jumala itse tuli ihmiseksi korjaamaan särkyneen yhteyden. Raamatun ohje onnen korjaamiseksi voidaan tiivistää: ”Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut” (Ap.t. 16:31). Täydelliseksi onni tulee siis taivaassa, mutta esimakua siitä voi kokea jo maan päällä elämällä yhteydessä Jumalaan: ”Sinä annat sydämeeni suuremman ilon kuin kukaan saa viinin ja viljan runsaudesta” (Ps. 4:7). Sari Nuutinen

© Chris Chidsey | SXC

Kysyimme opiskelijoilta eri puolilla Suomea: 1) Kuka on mielestäsi rikas? 2) Oletko sinä rikas?

Tätä hakevat yleensä ihmiset, joille opiskelu tai työ ei syystä tai toisesta maistu. Taustalla voi olla paitsi laiskuus, myös ylikuormitus ja uupumus. Näitä ongelmia lyhyt sairasloma tuskin ratkaisee. Jeesus suosittelee säännöllistä lepopäivää, johon kuuluu myös sielun virkistyminen viettämällä aikaa Luojansa kanssa, sekä työmäärän mitoittamista voimien mukaan: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.” (Matt. 11:28, 30)

Opiskelijoiden kysymyksiä Raamatusta vastauksineen: opko.fi/vip. Jätä kysymyksesi keskustelupalstalle, niin etsitään siihen vastaus!


ti ja terveys menettää ko ti äs m tö yt sy ien tuhansien Miltä tuntuu elä kymmen vi lle ää p an up , mutta hän sekä saada ka tämän kaiken ää et ti aa am iin e eteenpäin. velat? Anna L a kantaa ja vi al m Ju tä et t, inu on myös opp

T

urkulaisen Anna Liinamaan kotona tuoksuu kahvi. Anna, 27, on koulutukseltaan tradenomi ja täydentää opintojaan Turun kauppakorkeakoulussa. Hän nauttii kovasti työstään myynti- ja asiakaspalvelijana Lyyti Oy:ssä. Anna on kristitty ja kokee kutsumuksekseen olla sitä rohkeasti myös työmaailmassa. Tänään Anna kantaa kauniin kaksionsa ruokapöytään jäätelöä, istuu alas ja kertoo, miten menee. - On ihanaa voida sanoa, että kuuluu hyvää. Vaikka elämässä on jatkuvasti kaikenlaisia arjen vaikeuksia, ajattelen, että suurimmat aallokot on ehkä minun kohdallani nyt käyty.

Unelma särkyy Kun Anna oli 7-vuotias, hänen vanhempansa päättivät toteuttaa unelmansa ja ostivat talon ja maatilan Toholammilta. Perhe muutti uuteen kotiinsa ja ehti asua siinä viitisen vuotta, kunnes huomattiin, että jo-

Kuvat © Lotta Rämö (Anna), Billy Alexander | SXC (tausta), MrIncredible | iStockphoto (talo)

tain oli pahasti pielessä. Talossa alkoi sairauskierre, joka ei ottanut asettuakseen. Lääkäritkin ihmettelivät, miten nelihenkinen perhe saattoi sairastella niin paljon. - Eräänä päivänä tuttavamme toi luettavaksemme lehtiartikkelin perheestä, jonka talosta oli löytynyt hometta. Oireet täsmäsivät meihin, Anna muistelee. Tutkimusten myötä Liinamaan perheen verestä löytyi homeita ja unelmien talosta mittavat rakennusvirheet ja kosteusvauriot. Perhe joutui lähtemään kodistaan saamatta mitään mukaansa. Koska talokauppa oli kiistatta ollut epäreilu, päätti perhe lähteä taistelemaan asiasta oikeusteitse. Se ei kuitenkaan auttanut, vaan monen vuoden pituisen käsittelyn jälkeen mittavat kulut kaatuivat Liinamaiden niskoille. Eikä ainoastaan vanhempien, vaan myös Annan. - 19-vuotiaana minulla oli 45 000 euron velkataakka ja paha terveystilanne, Anna kertoo. - Päädyin lopulta hakemaan velkajärjestelyä, minkä seurauksena menetin luottotietoni. Yhteiskunnan suhtautuminen siihen oli minulle kovin koulu: perusoletus oli, että koska minulla ei ollut luottotietoja, olin itse sotkenut asiani.

Miksi juuri minä? Epäreilut tapahtumat ajoivat Annan tietenkin miettimään, miksi tämä kaikki oli tullut juuri hänen osakseen. Siihen ei hän eikä kukaan muukaan osannut vastata. Usko Jumalaan on kuitenkin ollut Annalle valtava lohdutuksen lähde. - Vaikeuksien kautta opin tuntemaan mitä on olla uupunut, väsynyt ja voimaton. Aina ei jaksa luottaa ja uskoa parempaan. Juuri silloin on merkittävä rooli Jumalan rakkaudella ja armolla. Annan mukaan kriisissä on tärkeää antaa itselleen lupa olla särkynyt. Ihminen saa tarvita apua, niin Jumalalta kuin toisilta ihmisiltäkin. Ystävät ja seurakuntayhteys ovat todella merkittävässä asemassa. Särkyneenä saa antaa Jumalan kantaa, imeä häneltä lohdutusta ja tuoda hänelle myös kaikki tunteet. - Jumala on luonut meidät tunteviksi ihmisiksi ja tietää itse, millaista on olla sellainen. Jeesuskin oli peloissaan, vihainen ja turhautunut. Hädässä saamme muistaa, että Jumala on meidän Isämme: Isälle saa kiukutella ja purkaa ihan kaiken. Samalla saa kuitenkin uskoa myös siihen, että Jumala vie asian yli. - Tässä ajassa emme välttämättä ikinä saa vastauksia siihen, miksi


joudumme kärsimään. Meidän ei kuitenkaan tarvitse takertua siihen. Vaikka meistä tuntuisi, että emme pysty jatkamaan eteenpäin, saamme luottaa siihen, että Jumala pystyy.

Tappio kääntyy voitoksi Anna sai sittemmin ostettua itsensä pois velkajärjestelystä pankkilainalla, ja hän maksaa edelleen velkaansa. Terveytensä kanssa hän on myös saanut taistella monta vuotta. Nyt näyttää kuitenkin valoisalta. Annalla on oma kaunis koti ja vakityöpaikka, ja terveys sallii jopa treenaamisen puolimaratonille. - Vaikeudet eivät ole enää se suodatin, jonka läpi katselen elämääni, vaan pystyn nykyään nauttimaan elämän perusasioista, kuten kodista ja työstä, Anna iloitsee. - Vaikeudet ovat antaneet perspektiiviä ja lisäksi opettaneet minulle paljon itsestäni. Annalle rakas raamatunkohta on psalmi 139, joka kertoo, että Juma-

lalla on oma, hyvä suunnitelma jokaisen ihmisen elämää varten. Siihen saa luottaa. - Olit sitten missä tilanteessa tahansa, älä koskaan menetä toivoasi, Anna painottaa. - Jumala ei sulje ovia avaamatta ikkunoita. Jos ihminen joutuu luopumaan jostain, hän voi saada parempaa myöhemmin tilalle. Joskus Jumala voi myös käyttää vaikeuksia valmistaakseen ihmistä johonkin uuteen. Jumalalla on voima kääntää omat väärät valinnat tai muiden ihmisten tekemät vääryydet voitoksi. Anna mainitsee esimerkiksi Raamatun Joosefin, jonka hänen omat veljensä hylkäävät ja heittävät kaivoon. Siitä alkaa kuitenkin Jumalan ihmeellinen suunnitelma, joka johtaa onnelliseen loppuun. Hieno esimerkki tällaisesta tarinasta on myös Anna itse, ajattelee toimittaja, kun katselee hymyilevää ja energistä punatukkaista tyttöä kotonaan. Lotta Rämö

Ta p i o P u o l i m a t k a n u u t u u s

tiedekeskustelun avoimuuskoe Mitä tapahtuu, kun tunnettu teisti esittelee ateistifilosofin kriittisiä näkemyksiä valtakunnan suurimmassa lehdessä? Ajankohtainen kirja keskustelusta uskon ja tieteen suhteesta. Mielenkiintoisia esimerkkejä ja terävää argumentointia. Tapio Puolimatka toimii kasvatuksen teorian ja tradition professorina Jyväskylän yliopistossa sekä käytännöllisen filosofian dosenttina Helsingin yliopistossa.

32€

Kustannus Oy Uusi Tie (019) 779 2307 I tilauspalvelu@uusitie.com

”Vaikeudet eivät ole enää se suodatin, jonka läpi katselen elämääni.”


Tausta: © Ninamalyna | Dreamstime, Auke Jongbloed | SXC, kuvankäsittely Sari Nuutinen. Haastateltujen kuvat: Päivi Hihnala

6

VIP - kristillinen opiskelijalehti

M

uistatko legendan sateenkaaren päässä olevasta aarteesta? Lapsena siihen saattoi uskoakin. Nykyihmisen elämä tuntuu toisinaan muistuttavan tuota aarteen etsintää. Ponnistelemme ja hapuilemme elämän läpi etsien aarretta, joka tekisi meidät rikkaiksi. Uskomme aarteen sijaitsevan milloin missäkin. Tällä matkalla olemme erityisen huolestuneita siitä, miltä näytämme toisten silmissä ja saammeko riittävästi itsellemme – tai oikeastaan mielellään vähän enemmän kuin muut. Yllättävän usein suunnistamme elämässä kompassinamme oma napa. Etsimme niin, että hengästymme, ja juuri kun luulemme löytäneemme, sama tyhjyys valahtaa päällemme. Menestymisen oravanpyörä, rahan ansaitsemisen vuoristorata ja kaunistautumispaineiden karuselli – siinäkö kaikki? Onko elämä kuin huvipuistoajelu? Pyörit hetken hurjaa vauhtia, yrität pysyä kyydissä, maksat kovan hinnan ja ennen kuin huomaatkaan, koko ajelu on ohi. Ehkä jäljelle

jää lapsen turhautunut toteamus sateenkaaren pään etsimisestä: ”Se ei koskaan ollut siellä, missä luulin sen olevan”.

Kun normielämä ei riittänyt Omaa sateenkaarenpäätään alkoi aikoinaan etsiä myös yliopiston opettaja, KM Juha Parkkinen.

Esitin itselleni kysymyksen, kuinka pitkälle menestynyt normielämä riittää ihmiselle.

Paljon asioita pohtinut ja väitöskirjaprojektin myötä länsimaiseen aatehistoriaan sukeltanut Parkkinen väittää, että meitä ohjataan ulkoapäin ja vapautemme on näennäistä. Mutta mitkä olivatkaan etsinnän alkujuuret? - Elämän isojen asioiden pohtiminen heräsi 17-vuotiaana. Aloin tehdä havaintoja ympäristöstäni ja ihmisistä, heidän elämänkaarestaan sekä materiaalisesta hyvästä. Esitin itselleni kysymyksen, kuinka pitkälle menestynyt normielämä riittää ihmiselle. Havaitsin paljon onttoutta, turhautumista ja tarkoituksettomuutta. En halunnut sellaista elämää. - Kuva normielämästä suoraan sanoen inhotti minua. Tuli voimakas sisäinen tarve löytää kestävämpää perustaa elämälle. Siitä lähti liikkeelle prosessi, jossa risteilivät monet kysymykset. Aloin lukea Raamattua ja filosofiaa. Yhteys Jumalaan aukesi, ja asiat alkoivat jäsentyä. Juha Parkkinen on kiinnostunut ihmisen kokoisesta elämästä, juurista ja ajattelun syvärakenteista. Parkkinen on hahmottanut nykyihmistä ohjaavan

”kolminaisuuden”: tarve olla ulkoisesti hyväksytty, vimma hankkia kokemuksia ja paine menestyä. Hän haluaisikin haastaa ihmisiä pysähtymään ja etsimään rikkauden lähdettä uudestaan. - Jälkimoderni yhteiskuntamme on rakentunut pinnallisille arvoille, jotka heijastuvat valinnoissamme. Elämme näennäisessä vapaudessamme ja valintojen teon paratiisissa. Kuitenkin olemme hyvin ulkoapäin ohjattuja; elämme elämää, jossa on tietyt kliseiset ihmiselämän tavoitteet, jotka ohjaavat toimintaamme. Eri tavalla ajatteleminen on harvinaista. Nämä ovat sellaisia pinnan alla olevia voimia, jotka määräävät pitkälle, miten ajattelemme elämästä. - Kulttuurimme ei tunnu taipuvan tarkoituskysymysten tarkasteluun. Olemme kadottaneet yhteyden elämän syvärakenteisiin ja ajelehdimme juurettomina.

Kysymys kääntyy ylösalaisin Juha Parkkinen näkee yhteiskunnassamme modernisaatioaatteen vaikutuksen. Tällaisessa ajattelussa ihmisen tehtävä on jatkuvasti ylittää entisiä rajoja. Kun rajat on kaadettu, on myös ankkurimme repeytynyt irti. Ihminen on jäänyt omien suhteellisten kokemustensa varaan,

ilman arvopohjaa, kyselemään: mitä minä tästä kaikesta saan? Parkkisen mukaan elämän rikkaus löytyy käännettäessä kysymys ylösalaisin. - Kun ihminen alkaa ymmärtää, että elämän merkityksellisyyden kokemus syntyykin siitä, mitä minä merkitsen toisille, koko ajattelutapa kääntyy aivan ympäri: mitä minä voin antaa? Mitä siellä Juha Parkkisen sateenkaaren päässä sitten tarkkaan ottaen oli? - Kolme kuolematonta asiaa: sielu, rakkaus ja Jumalan sana. Todellinen rikkaus on sen oivaltamista, että minulla on mahdollisuus henkilökohtaiseen suhteeseen Jumalan kanssa Jeesuksen tähden. Sen todeksi elämistä, mitä Jumala minulle puhuu, ja sen aavistamista, kuinka Hän minua katselee. Parkkinen haastaa tarkastelemaan elämän perusteita ja olemaan rehellinen omalle keskeneräisyydelle sekä sille sisäiselle äänelle ja tarpeelle, että kuulumme Jumalalle. - Pysähdy rohkeasti kuulemaan se ihana soundi, joka voi tuntua välillä myös kipeältä ja vaikealta. Uskalla kysyä, onko paine menestymiseen riittävän perusteltua. Rikkaus kiteytyy siihen, mitä Jumala on ja miten Hän on ilmaissut itsensä histo-


VIP - kristillinen opiskelijalehti

KAIKELLA ON Kaikella onHINTANSA hintansa • Intiaanit myivät Manhattanin hollantilaiselle kuvernöörille Peter Minuitille noin 24 dollarin arvosta helmiä ja helyjä vuonna 1626. • Esau myi esikoisoikeutensa pikkuveljelleen Jaakobille lautasellisesta hernekeittoa. (On vielä epäselvää, oliko käytössä sama resepti kuin nykyisissä opiskelijaravintoloissa.) • Juudas, yksi Jeesuksen 12 lähimmästä seuraajasta, johdatti mestarinsa viholliset tämän kimppuun kolmestakymmenestä hopearahasta. • Jeesus maksoi vapautesi hinnan ja syntivelkasi omalla verellään kuolemalla ristillä puolestasi. Koonnut Soili Haverinen; kuvat: SXC | Sachin Ghodke, Sanja Gjenero, Alessandro Paiva, SCapture

JEESUKSEN SIJOITUSVINKIT riassa, Raamatussa ja Jeesuksen persoonassa. Jos pystyy siitä kokemaan ja ymmärtämään pienen murusenkaan, on todella rikas.

Paha ei ole rahassa Saman rikkauden lähteille on löytänyt myös taloustieteilijä, dosentti Esa Mangeloja. Urallaan mies on ehtinyt muun muassa perehtyä rahan ja onnellisuuden suhteeseen. Hän on myös ollut kirjoittamassa kirjaa ”Miksi kolmas hampurilainen ei tee onnelliseksi?”. Yksi kirjan kysymyksistä on, miksi hyvinvoinnista huolimatta olemme yhä onnettomampia. - Raha sinänsä ei tee onnelliseksi tai onnettomaksi. Kysymyshän on neutraalista vaihdon välineestä. Sitä voisi verrata vaikkapa suklaakekseihin. Sopivasti nautittuna saat siitä iloa. Liika käyttö on haitallista, jopa vaarallista. Rahan näkeminen ulkopuolisena pahana vääristää ajattelua. Pahaa on todellisuudessa se, mikä nousee sydämestämme. Se meidän pitäisi

huomata. Mangelojan mielestä omaisuuteen liittyvä onnellisuus on suhteellista. Perusteellisesti Raamattua tutkinut mies on myös huomannut, kuinka jo tuon ajan ihmiset

Miljardööri voi kokea itsensä köyhäksi ja kerjäläinen rikkaaksi.

usein laittoivat turvansa aineellisiin asioihin. - Itse määrittelisin rikkauden niin, että rikas on se, jolla on mielestään tarpeeksi. Näin ajateltuna miljardööri voi kokea itsensä köyhäksi ja yhtä hyvin kerjäläinen rikkaaksi. Ehkä rahan ongelma onkin juuri se, että siihen on helppo laittaa luottamuksensa ja turvansa. Niin tai näin, Mangeloja on kuitenkin vakuuttunut, että ihmisen perimmäinen onnellisuus ja suurin rikkaus tulevat hänen yhteydestään Luojaansa. - Raamattu kehottaa etsimään Jumalan valtakuntaa. Kehotukseen sisältyy myös lupaus yltäkylläisestä elämästä. Nyt kun nykyihmisellä on käytössään huipputeknologia ja kaikki mahdolliset apuvälineet, eikä kaikki valveillaoloaika mene ruoan hankkimiseen, on hyvä sauma tutustua Raamattuun. Päivi Hihnala

Mitä rikkaus mielestäsi on? Kommentoi: opko.fi/vip

”Älkää kootko itsellenne aarteita maan n päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuua hojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja a varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita e taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu siisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä lä on myös ö sydämesi.” dä i” ”Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista.Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.” ”Älkää siis murehtiko: ’Mitä me nyt syömme?’ tai ’Mitä me juomme?’ tai ’Mistä me saamme vaatteet?’ [...] Teidän taivaallinen Isänne tietää kyllä, että te tarvitsette kaikkea tätä. Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.” (Matteuksen evankeliumi 6:19-21,24, 31-33)

MURRA KOODIT! Keskivaikea: L88i0jj0 c4 9k8ij0cc4 i8874d anfind48bb4, ckjj0 4cc4 jqcqd c008bc0d l88i0kjj0 4cc4aq jqcqd c008bc0d090d aka8ijkl84d l0bj80834d l88i0kjj0. C4 9kb8ij0cc4 9kc0b0d i0b08ij0, aqja4jjnq l88i0kjj0, 9eda0 7qd 9e 4dd4d 08ae94d 0bak0 ed cqqhqddnj c483qd a8haa0k34aicce. Vaikea: Jjpmsku fk mxrrsuåöjkz pvd xcvyfgu Kxpeqgu Igqkjt qxkizåh, tkopd tg pp iaqis nkhpjzäbcy ixopåääöj. Iaq fk qåvya ucmzfshix tkxc, lqvof tkxc pp uxxonåäick Igqkjt byypqg. Igqkjrsqxoz jjpmsku tgq tkmeft qåvyab uxxonshix lclopkh, nxxyf iaqyd jvvideu fk lxneft xql uxxong. Vihjeet osoitteessa www.opko.fi/vip

pmfu uåslfå å o j T Gospellinjalle haku netissä Karkun evankelinen opisto www.keokarkku.fi

TULE RAAMATTUKURSSILLE Karkun evankelinen opisto

www.keokarkku.fi

7


8

VIP - kristillinen opiskelijalehti

VERTAILU

Soili Haverinen Lähteet: Wikipedia, famouslogos.org

Huippubrändit puntarissa

Logon ulkoasu Pelkistetyn tyylikäs. Slogan tuo logoon idean ja sisällön.

n

paras sloga

Melkein liian harmoninen ollakseen automerkki. Tällä voisi markkinoida maailmanrauhaa. Punainen teksti rikkoo harmoniaa ja ehkä hyvä niin.

Kahdesta kultaisesta kaaresta muodostuva M-kirjain punaisella pohjalla muistuttaa hampurilaista odottavan ranskiksista tekemää tilataideteosta.

Risti on yksinkertainen, dramaattinen ja tehokas. Siksipä ristiä ovat käyttäneet symbolinaan muutkin kuin kristityt.

in

puhuttelev Logon historia Kauas on tultu firman ensimmäisestä (vuodelta 1865) logosta, jossa komeilee iso Lohen naama ympyrän sisällä. Pelkistetyn tyylikäs logo ja siihen sisältyvä Ove Strandbergin kehittämä slogan kuvastavat Nokian globaalia liikeideaa.

Logon viesti Nokia yhdistää ihmisiä tekemällä globaalin kommunikaation mahdolliseksi. Se on siis lähes hyväntekeväisyysjärjestö.

Toyotan logo tulee japanin kielen lukua kahdeksan tarkoittavasta merkistä, jonka ajateltiin tuovan onnea ja menestystä. Mikseivät muut firmat tajunneet tehdä samoin?

Risti otettiin kristinuskon symboliksi, koska Jumalan Poika Jeesus Kristus teloitettiin naulitsemalla ristiin n. 30 j.Kr. Kuolemansa ja ylösnousemisensa kautta Jeesus sovitti ihmiskunnan synnit. Siten risti muistuttaa historian merkittävimmästä tapahtumasta.

Googlella on ollut useita logoja. Nykyinen on Ruth Kedarin suunnittelema. Vuonna 1998 Sergey Brin loi tietokoneversion Googlen kirjaimista opeteltuaan käyttämään ilmaista GIMP–grafiikkaohjelmaa. Eri väriyhdistelmiä oli paljon. Googlen galleria sisältää 770 erilaista logoa.

Jerry Siegelin ja Shusterin vuonna 1932 suunnittelema. Tunnetaan myös S-kilven nimellä. Punainen ja keltainen ovat ROAn (Teräsmiehen planeetan Kryptonin punainen aurinko) ja SOLin eli meidän maailmamme auringon värit. Keltainen aurinko aktivoi Teräsmiehen voimat.

Kaksi voimakasta väriä, kulta ja punainen, kuvastavat yhtiön rohkeutta ja voimaa.

Jumala ratkaisi pahuuden ongelman, kun hän tuli ihmiseksi ja otti päälleen syntiemme seuraukset. Näin sovinto Jumalan ja ihmisten välillä tuli mahdolliseksi. Tyhjä risti kuvaa sitä, että Jeesus voitti kuoleman noustessaan haudasta kolmantena päivänä.

Keltainen väri O-kirjaimessa kuulemma kertoo siitä, ettei Google noudata sääntöjä. Tästä suomalaisetkin saivat esimakua Google-auton rohkeiden otosten kautta.

Teräsmies on timantinkova jätkä, jolle ei pidä ryttyillä.

Tämän brändin takana Olisiko kuitenkin soveliei ole mikään tuote vaan aampaa kysyä, luottaako elävä Jumala. Uskon Google meihin? kautta tuleva toivo ulottuu kaikille elämän alueille ja kuoleman rajan vÄrikkÄin yli. Se vastaa jokaisen syvimpään kaipaukseen.

Kuvitteellinen sankari, jonka jalat ovat tukevasti ilmassa, eli oiva samaistumiskohde pienille pojille, ehkä isommillekin.

Ihmiset kantavat ristiä eri syistä. Kristityt tunnustavat sillä uskovansa Jeesukseen, jonka luokse jokainen on tervetullut.

Supersankareiden ihailusta tai vanhempien omituisesta huumorintajusta.

ruokaisin

Tuote brändin Teknologian huipulta luo- En tiedä, tuoko Toyota takana tettavia matkapuhelimia, onnea ja menestystä, / luotettavuus jotka kestävät noin kaksi mutta ihmisiä ja tavaraa vuotta riippumatta siitä, oletko maksanut kännystäsi 50 e vai 700 e.

Mitä kertoo ”I’m connected.” käyttäjästään

LEVYT

se kuljettaa ihan mukavasti ja turvallisesti.

Johanna Juupaluoma

kls.: Sokea toista taluttaa Ikaalisesta tuleva kls. eli kiitän luojaani sinusta soittaa rokkaavasti ja voimakkaasti muun muassa ihmisen voimattomuudesta, mutta myös toivosta ja luottamuksesta Jumalaan. Tammikuussa 2010 ilmestynyt Sokea toista taluttaa on vuonna 2003 perustetun viisihenkisen bändin toinen pitkäsoitto. Bändi luon-

Mäkkäristä saa sitä, mitä tilaa. Hampurilaiset maistuvat Pekingissä taatusti samalta kuin Kempeleessä.

”En osta autoa statuksen ”I love junk food!” eli vuoksi vaan siksi, että ”Vaikka minulla olisikin saan hyvän auton.” rahaa syödä kunnolla, en ehtisi.”

nehtii musiikkiaan asenteella soitetuksi raskaaksi, mutta melodiseksi rock-musiikiksi. Asenne kuuluukin hyvin levyn kappaleista, joissa otetaan kantaa niin omaa elämää kuin maailman menoa kohtaan.

positiivisesti suorilla lyriikoilla ja rennolla meiningillä. Törmäsin yhtyeeseen ensimmäistä kertaa keikkatilanteessa ja tykästyin saman tien. Livenä yhtye on ehdottomasti parhaimmillaan, mutta bändin esikoisalbumiakin uskaltaa lämpimästi suositella. Perustuksen letkeä tunnelma muodostuu tarttuvista kertosäkeistä ja rullaavista rytmeistä. Oman värinsä soundiin tuovat puhallinosuudet. Tämä levy on sinulle, joka et pelkää kokeilla jotakin erilaista. Anne Hopeavuori

Pro Fide: 6’ Kaemo: Perustus Enpä olisi uskonut, että tällainen peruspopista ja -rockista pitävä hurahtaa kuuntelemaan reggaeta. Näin kuitenkin kävi. Pohjanmaalta ponnistava Kaemo yllättää

Teräsmiehen (Superman) logossa on mahtipontinen, tehokas timanttimuoto. S on niin suuri, että tuskin mahtuu timantin sisään, vähän niin kuin Teräsmiehen lihakset tiukan sankaripuvun alle.

Jim Schindler suunnitteli logon vuonna 1962. Kaksi kultaista kaarta oli alun perin suunniteltu kuvaamaan uusia kaaren muotoisia symboleja uuden ravintolan vieressä. Myöhemmin Schindler yhdisti kaaret M-kirjaimeksi.

harmonisin Toyota tuo onnea ja menestystä.

”Google” kirjoitettuna erivärisillä kirjaimilla. Logo on ilmeisesti liian tylsä, koska Google kikkailee siitä mitä kummallisimpia muunnoksia eli Google Doodleja juhlistaakseen juhlapyhiä, merkkihenkilöiden syntymäpäiviä sekä suuria tapahtumia.

Jo legendaarisen aseman saavuttanut ja kolmen vuosikymmenen ajan soittanut Pro Fide julkaisi 13. pitkäsoittonsa 6’ tammikuussa 2010. Albumi on nykyisen kokoonpanon ensimmäinen neljän vuoden julkaisutauon jälkeen. 6’ sisältää melo-

Ei enempää kuin vaikkapa se, että hengittää, syö joskus ja nukkuu. Kaikki käyttävät Googlea.

in

mahtipontis

Ota

yhteyttä jos haluat kysyä uskosta, toiminnasta tai muusta mieltä askarruttavasta asiasta! disia kappaleita, joissa lauletaan avoimesti uskosta ja elämästä kristittynä. Levyllä yhdistyvät niin rokkaavat, popahtavat kuin soulahtavatkin ainekset. Kappaleista välittyvää tunnekirjoa tukevat niin haikea kitarointi, svengaava kosketinsoittaminen kuin laulajan rauhallinen äänikin. Johanna Juupaluoma Kuvat: Maanalainen levykauppa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO): Antti Leinonen antti.leinonen@opko.fi 044 541 6198 Evankeliset Opiskelijat (EO): Anne Hopeavuori anne.hopeavuori@sley.fi 050 546 7621 Suomen Ev.lut. Kansanlähetys: Mika Falk mika.falk@sekl.fi 050 597 0481


Experienced: Sauna, church and skating Jeffrey Tsoi, 21, arrived in Finland from Hong Kong last winter just before we got the huge snowfalls. He has found his place in the IEC (International Evangelical Church in Finland) and enjoys his peaceful life in Helsinki. - I knew that it was very cold, that Santa Claus lived there and that some part of Finland was above the Arctic Circle, Jeffrey tells about things he knew about our country before he came here. Back home Jeffrey had seen a TV program where they told about the Finnish way of life: the education system that is free for all and that it is one of the best in the world; the nature with a lot of trees; the sauna and the Finnish food. Until now Jeffrey has already met Santa Claus, admired Northern lights and experienced a husky trip with polar dogs in Lapland. He has also been skating several times and practicing cross-country skiing. - I love skating and other winter sports, but I think skiing is very hard. Jeffrey has also learned the Finnish way to relax: he likes going to sauna, which he thinks is very comfortable.

Living in faith Going to church is important for Jeffrey. A friend from Hong Kong recommended the IEC and especially the Friday Café for him. He was also asked to play in the church band and now he plays the conga drum in the worship services every two weeks. In addition, Jeffrey attends the Chinese

How to get rich Can you remember the legend of the treasure at the end of a rainbow? Sometimes the life of modern man seems to resemble that treasure hunt.

Church services and other events in Kallio and participates a Bible group every Wednesday. He thinks that it is good to study and discuss with others and ask questions. Jeffrey had his first experience of the presence of God at the age of 16 or 17. - I was then baptized and became a Christian. I thought I had a feeling of God. But at that time I didn’t know so much about Him. Jeffrey began to know God through his studies in philosophy and critical thinking – but he wanted to study Him more. Jeffrey also began to discuss with other people about God and faith.

Reasons to believe Jeffrey says there are two major reasons to believe in God. - If there was no God, what would I be, then? I don’t believe that life comes from nothing. It is more reasonable that God is true.

There are many theories about how life has begun. And it is very hard to believe that there is no creator. I think it is otherwise very hard to become a whole person with all the organs and organisms. Another reason for Jeffrey to believe is the personal experience. - Sometimes you can feel God - for example, after you’ve prayed you find the answer. But I cannot prove that, I can just believe! And there are only two choices: to believe or not to believe. - Many people in the history tried to prove God to be true, but all of them have failed. It is all about the Holy Spirit and the experience of something bigger. You have to have reasons to know about these things. And especially, you have to experience it! Heidi Älli

We struggle through our lives searching for a treasure that would make us rich. On our journey we are very concerned about what we look like in other people’s eyes and whether we can get enough for ourselves – rather a little more than what others have. We search till we are out of breath and just as we think we have found something, the same emptiness falls back on us.

When average life was not enough Juha Parkkinen, university teacher and Master of Pedagogics, started also once searching for his end of the rainbow. - My pondering on the big issues of life began at the age of 17. I started to observe my surroundings, the life spans of people, and the material good. I asked myself the question, how far a successful average life will do. I noticed a whole lot of hollowness, frustration, and lack of meaning. I didn’t want that kind of life. - I had a strong inner need to find a lasting basis for my life. This started a process with many questions cruising around. I began reading the Bible and philosophy. I found a connection to God and things started getting organized in my head. Parkkinen has noted that modern man is driven by a “trinity”: the need to be outwardly accepted, the urge to gain experiences and the pressure to succeed. He would like to challenge people to stop and search for the source of riches once again. - Our postmodern society is built on superficial values that are reflected in our choices. We live in our apparent freedom and in the paradise of making choices. However, we are driven from the outside and live lives with certain clichéic goals that steer our actions. Thinking differently is very rare. We have lost contact with the deeper dimensions of life and are drifting with no roots.

IEC’s website: www.church.fi

Turn the question upside down

Something Special for you! There is a reason, why we are here: a living, loving, personal and almighty God created us in his own image to live with him.

1.

There is a tragedy: The first human beings rebelled against God and became his enemies. After them every human has been born under sin. Therefore we are unable to help ourselves.

2.

There is a salvation: God didn’t want to leave us to perish under our guilt. He became a man in Jesus Christ, lived without sin, died on the cross for our sins and rose from the dead on the

3.

third day. He was taken to heaven and will return at the end of the time to judge everyone who has ever lived on earth. There is an invitation: God himself invites you today to be saved and forgiven and to live with him in his eternal kingdom. He has made everything ready for you through Christ and desires to give you the gift of faith. “This righteousness from God comes through faith in Jesus Christ to all who believe. There is no difference, for all have sinned and fall short of the glory of God, and are justified freely by his grace through the redemption that came by Christ Jesus.” (Romans 3:2224)

4.

Don’t stay alone! International Christian student groups in Finland: Helsinki: Friday Café every week (from 10th September) at 7pm at International Christian Center, Ruoholahdenkatu 16. Turku: Bible Study every Tuesday (from 7th September) at 6.30 pm at Ylioppilastalo B 215, Rehtorinpellonkatu 4. Other towns: please check www.opko.fi/english

Juha Parkkinen sees the impact of modernisation in our society. In this kind of thinking the mission of man is to continuously cross old borders. When all the borders have been crossed, one is left alone leaning on his relative experiences, asking, “What do I get out of all this?” According to Parkkinen, the richness of life is found when the question is turned upside down. - When one starts to understand that the experience of the meaningfulness of life comes from what I mean to others, the whole mindset is turned around: “What can I give?” And what was finally found at the end of Parkkinen’s rainbow? - Three immortal things: the soul, love, and the word of God. True richness is recognising that I have the opportunity to a personal relationship with God because of Jesus. It is living out what God speaks to me and perceiving how He looks at me. Juha Parkkinen challenges us to examine the foundations of our life, being honest to our own incompleteness and that small inner voice and the need for belonging to God. - Dare to stop and listen to that lovely sound, which may also sometimes feel painful and difficult. The core of richness is in what God is and how He has revealed Himself in history, in the Bible, and in the person of Jesus. If you can experience and understand even a little crumb of it, you are truly rich. Päivi Hihnala Translation: Sari Nuutinen

9

© Alvaro Ennes | Dreamstime.com

VIP - kristillinen opiskelijalehti


10

VIP - kristillinen opiskelijalehti

Löysin paikkani opiskelijatoiminnasta Sanna Jämsä, Helsinki

Perttu Koivulahti, Jyväskylä

Anni Latva-Pukkila,Tampere

Kolmannen vuoden Afrikan tutkimuksen opiskelija Sanna Jämsä, 22, käy lauantaisin ammentamassa voimia tulevaan viikkoon Helsingin ev.lut. Opiskelijalähetyksen eli OPKOn opiskelijailloista. Illat ovat olleet Sannalle antoisia opiskeluajan alusta lähtien. - Olen saanut paljon kavereita, ja opetukset ovat olleet hyviä. Tykkään paljon tieteellisestä keskustelusta ja siihen liittyvistä aiheista. Minulle on myös auennut uudella tavalla, miten Raamattua voi lukea. Sanna on kotoisin Oulusta, missä hän myös sai ensikosketuksensa OPKOn toimintaan. - Kaveri vei minut iltaan kahvittamaan. Kun muutin Helsinkiin, halusin mukaan johonkin kristilliseen opiskelijatoimintaan, ja OPKO oli päällimmäisenä mielessä. Kahvitus ei jäänyt viimeiseksi, sillä Sanna kantaa nyt päävastuun tarjoiluista Helsingin OPKOn illoissa. Lisäksi hän toimii yhdistyksen hallituksessa ja tiedottajana. Kristillistä uskoa Sanna kuvaa elämänsä kantavaksi voimaksi. - OPKO on ollut iso tekijä siinä, että oma usko on vahvistunut. Sanna haluaa rohkaista niitä, jotka miettivät ensi kertaa opiskelijailtaan lähtöä, ettei kynnys ole korkea. - Mukaan tulee koko ajan uutta porukkaa, ja kaikki otetaan avosylin vastaan.

Yliopistolla matematiikkaa opiskeleva Perttu Koivulahti on mukana Jyväskylän Evankelisissa opiskelijoissa eli lyhyemmin EO:ssa. Kristilliseen opiskelijatoimintaan hän löysi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan järjestömessujen kautta. Alkusyksyn järjestömessuilla oli esillä monenlaisia yhteisöjä ja Perttu muistelee, miten myös kristilliset opiskelijajärjestöt olivat paikalla omine esitteineen. Jonkin aikaa Perttu kierteli eri järjestöjen illoissa ennen kuin alkoi osallistua yhä aktiivisemmin EO:n toimintaan, jossa koki pääsevänsä porukkaan helposti mukaan. Kysymykseen, miksi juuri Evankeliset Opiskelijat, Pertulla on selkeä vastaus: - EO:lla on hyvät tilat, loistavaa opetusta ja hyvä meininki. Merkittävä tekijä on myös se, että EO-iltoja vietetään Lutherin kirkolla, jossa sunnuntaisin pidetään Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen eli Sleyn messu. Pertusta on tärkeää, ettei seurakuntayhteys rajoitu pelkkään opiskelijatoimintaan vaan että myös jumalanpalvelusyhteisö löytyy. Perttu Koivulahti osallistuu EO:n toimintaan, koska muiden uskovien kanssa oleminen tukee omaa uskoa. On hyvä, että on kotiseurakunta, jonka kokee omakseen, jonka toimintaan osallistuu ja jonka hyväksi toimii.

Musiikkipedagogiaa opiskelevalle Anni Latva-Pukkilalle, 22, Kansanlähetyksen Kolme Kohtaamista -ilta on usein viikon kohokohta. - Illoissa saan tavata ystäviä ja tutustua uusiin tyyppeihin. Lisäksi on aikaa keskittyä vain Jumalan kanssa olemiseen rukoillen, kuunnellen, laulaen ja jutellen. Anni osallistuu myös aktiivisesti nuorille aikuisille suunnatun toiminnan sekä iltojen suunnitteluun ja toteutukseen. - Olen huomannut, että seurakuntaan sitoutuminen kannattaa. Vaeltelu seurakunnasta tai järjestöstä toiseen voi olla mukavaa vähän aikaa, mutta pidemmällä aikavälillä se voi myös kuluttaa. - Tutussa porukassa uskaltaa olla välillä väsynyt ja kiukkuinenkin ilman, että tarvitsee pelätä kasvojen menetystä. Yksi Kolme Kohtaamista -iltojen parhaista puolista onkin se, että sinne voi tulla vaikka takana olisi minkälainen viikko tahansa. Kansanlähetyksen toiminnassa Anni pitää kodikkaasta ja lämpimästä tunnelmasta sekä siitä, että Raamattu ja sen sanoma ovat toiminnan ydin. - Kodinomaisuuden tekee erityisesti siellä olevat ihmiset ja turvallinen sekä valoisa ilmapiiri. Seurakunnassa täytyy voida myös levätä.

Sinulle nuori aikuinen – teemailtoja, leirejä, messuja, urheilua, tapahtumia… Teemaillat viikoittain seuraavissa kaupungeissa: Helsinki lauantaisin klo 19 Luther-sali Lastenkodinkatu 5

Riihimäki joka toinen torstai klo 18 Sleyn rukoushuone Hämeenkatu 14, 4 krs.

Joensuu keskiviikkoisin klo 19 Noljakan kirkon nuorisotila Noljakantie 81

Rovaniemi tiistaisin klo 18.30 Veerantalo Lähteentie 1

Jyväskylä lauantaisin klo 18.30 Luther-kirkko Kansakoulukatu 5

Seinäjoki tiistaisin klo 18.30 Sleyn toimisto Kalevankatu 3, 2 krs.

Kokkola maanantaisin klo 18.30 srk-keskuksen Monttu Torikatu 41

Tampere keskiviikkoisin klo 18.30 Luther-talo Pellavatehtaankatu 19

Kuopio joka toinen torstai klo 19 kokoonnutaan kodeissa

Turku keskiviikkoisin klo 18.30 Hämis Hämeenkatu 5 B 13 A

Oulu keskiviikkoisin klo 18.30 Pyhän Luukkaan kappeli Yliopistokatu 7

Vaasa maanantaisin klo 19 Sleyn rukoushuone Kirkkopuistikko 10 D

Teemailtojen ohjelmat ja infot muusta toiminnasta löydät osoitteesta www.sley.fi/eo.


Yksikin kerta voi muuttaa elämäsi. Kokeile!

VIP - kristillinen opiskelijalehti

Opiskelijaillat joka viikko seuraavilla paikkakunnilla: HELSINKI lauantaisin klo 18 Siltasaarenkatu 28 opko.fi/helsinki

KAJAANI torstaisin klo 18 Sammonkatu 5 opko.fi/kajaani

OULU lauantaisin klo 19 Kirkkokatu 5 opko.fi/oulu

SAVONLINNA keskiviikkoisin klo 19 Kirkkokatu 17 opko.fi/savonlinna

JOENSUU tiistaisin klo 19.30 Pielisensuun kirkolla opko.fi/joensuu

KUOPIO lauantaisin klo 19 Sairaalakatu 11 opko.fi/kuopio

PIEKSÄMÄKI tiistaisin klo 18 Keskuskatu 27-31 opko.fi/pieksamaki

TAMPERE tiistaisin klo 18 Kuoppamäentie 23 opko.fi/tampere

JYVÄSKYLÄ torstaisin klo 18.30 Vapaudenkatu 26 opko.fi/jyvaskyla

LAHTI maanantaisin klo 18 Kirkkokatu 7 opko.fi/lahti

PORI keskiviikkoisin klo 18 Varvinkatu 3 opko.fi/pori

TURKU perjantaisin klo 18 Sirkkalankatu 4 opko.fi/turku

Svensk verksamhet finns i Helsingfors, Vasa och Åbo - se www.studentmissionen.fi!

Suomen ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys ry

www.opko.fi

11


WHAT IF... HE COULD MAKE A DIFFERENCE? Ehdot: Anna syntivelkasi eli kaikki typerät ja väärät tekosi, sanasi, ajatuksesi ja laiminlyöntisi Jeesukselle. Saat vastineeksi Jumalan lapsen aseman ja ikuisen täysihoidon uuden luomakunnan luksusasunnossa. Nämä edut hän on jo maksanut puolestasi verellään. Päivystys 24-7: Voit tehdä diilin vaikka heti. Jeesus on nyt tavattavissa ilman jonotusta ja nettiyhteyttä. Voit sanoa hänelle suoraan: ”OK Jeesus, tehdään diili.” Jeesus sanoo: ”Kaikki ne, jotka Isä minulle antaa, tulevat minun luokseni, ja sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois.” (Joh. 6:37)

TÄTÄ DIILIÄ ET TULE KATUMAAN! Lue lisää: opko.fi/vip

VIP nro 4  

Kristillinen opiskelijalehti VIP nro 4. Mitä rikkaus on? Miten ihminen tulee rikkaaksi? Entä mitä jää, jos omaisuus menee?

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you