Župnijski utrip - Lüktető élet 6/2012

Page 1

XVIII/6 JUNIJ 2012 JÚNIUS

Srce Jezusovo… …birma…

Srce Marijino… …DAN ŽUPNIJE

Mesec junij je v cerkvenem koledarju zaznamovan kot mesec SRCA. Vemo, da je srce tisti organ našega življenja, ki »poganja« človekovo življenje. Vemo, da je še kako potrebno za srce skrbeti in ga čuvati, da je naše življenje čim bolj zdravo in mirno. Srce je tudi prostor naših čustev. Kadar narišeš srce ali nekomu pošlješ preko sms-a ali emaila ali voščilnice srce, je to izraz ljubezni, pripadnosti… Srce je pa tudi prostor našega duhovnega življenja. Tako je eden najčudovitejših vzklikov meseca junija:

»Jezus, upodobi moje srce po svojem srcu!«

Jezusa, katerega SRCE poznamo, prosimo, da bi tudi mi ob njegovem srcu, v njegovi družbi imeli v odnosih z ljudmi srce, kot je Jezusovo. Nenazadnje, ljudje rečemo, ta je pa dobrega srca ali pa, ta je zlobnega srca. Naše srce je naše ogledalo. V mesecu juniju, mesecu Jezusovega in Marijinega srca si vzemimo čas, ter ob njunih vzgledih UPODABLJAJMO svoje razmišljanje, svoje govorjenje in svoje obnašanje.


DAN ŽUPNIJE V nedeljo 8. julija 2012 bomo v naši župnijo obhajali dan skupnosti. KAJ TO POMENI? Naše župnijsko življenje čez vse leto je »razbito« na pet mest; Pince, Dolina, Petišovci, Gaberje in Lendava. Center vsake župnije je OLTAR župnijske cerkve. Center vsake župnije je OLTAR na katerem se vsak dan daruje najsvetejša daritev – sveta maša. Zato je en dan v letu, ena nedelja v celoletnem dogajanju posvečena skupnosti, sestram in bratom, ki nas povezuje OLTAR. Z oltarja namreč uživamo isti KRUH ŽIVLJENJA. Ta kruh, ta živi JEZUS nas zbira in ob njem rastemo, se vzgajamo v sesterski in bratski odnos. Tako bo v nedeljo 8. julija le ob 10. uri maša v obeh jezikih, kjer bomo zbrani čisto zares, kot sestre in bratje ob CENTRU župnije – OLTARJU. Po maši si vzemi čas za skupnost, domačo Cerkev in se zadrži na župnijskem dvorišču, kjer bomo ob hrani in pijači se družili, pogovarjali, nasmejali, zapeli, spoznavali…

ORATORIJ – druženje otrok na župnijskem dvorišču ………bo od 20. do 24. avgusta 2012. Prijavnice se dobijo pri verouku, v zakristiji in v župnijski pisarni.

POLETNO SREČANJE MLADIH V MEDJUGORJU od 31. julija do 4. avgusta. Prijave zbiramo v župnišču.


ROMANJE ŽUPNIJE LENDAVA V TRANSILVANIJO 3.-7. september 2012. PROGRAM ROMANJA 1. dan 8:00 Sveta maša v Máriapócsu, v grško-katoliški cerkvi. 12:00 (romunski čas) Oradea (Nagyvárad) (stolnica, ogled mesta). Kraj je zaznamovan in povezan z turniško cerkvijo. Freske namreč predstavljajo življenje svetega Ladislava, sina Štefana kralja. Po legendi bi naj prav v tej stolni cerkvi bil tudi pokopan. 17:00 Cluj Napoca (Kolozsvár) (ogled mesta, prosto). Cluj je rojstno mesto kralja Matjaža. 2. dan 8:30 ogled cerkve svetega Mihaela v Cluju, ki je bila zgrajena v 14. stoletju ter je najvišja in druga največja cerkev v Transilvaniji. 10:30 Turda (Torda), rudnik soli. 14:30 Corund (Korond), bazar, darila, ljudska umetnost, prosto. 16:00 Odhod preko Karpatov do jezera Lacul Roșu (Gyilkos-tó) in Cheile Bicazului (Békás-szoros) 3. dan CSIKSOMLYÓ 8:00 Sveta maša v kraju Joseni (Gyergyóalfalu) (800 let stara cerkev). Leta 1567 so katoliški prebivalci ob vodstvu duhovnika Istvána premagali vojsko kralja Zsigmonda János ki jih je želela prisilno reformirati. V spomin dogodku je proščenje v Șumuleu Ciucu (Csíksomlyó). 10:00 Sândominic (Csíkszentdomonkos) (to je rojen škof Áron Márton). 11:00 Cârța (Karcfalva) (utrjena cerkev). 12:00 Siculeni (Madéfalva) (zgodovinski spomenik). 16:00 Odhod proti pogorju Ghimeș (Gyimesek) 17:00 Hiša na skali v vasi Lunca de Jos (Gyimesközéplok): katoliška cerkev, šola, internat 19:30 Șumuleu Ciuc (romarska cerkev, oltar v sedlu) 4. dan 8:00 jutranja maša v cerkvi Șumuleu Ciuc 10:00 Lacul Sfânta Ana (Jezero sv. Ane) 15:00 Sibiu (Nagyszeben), ogled mesta – fakultativno, prosto 17:30 Odhod v mesto Alba Iulia (Gyulafehérvár) 19:00 Alba Iulia: stolnica, center katoličanov Transilvanije 20:00 Odhod v Cristur (Csernakeresztúr) 5. dan 8:30 Sveta maša v mestu Deva, mašuje frančiškanski menih Csaba Böjte, ki je v svoje šole in otroške domove sprejel blizu dva tisoč zapuščenih otrok – bil je že v Lendavi 12:00 Cerkev v Radni (Máriaradna) 13:30 Arad: spomenik lendavskega rojaka Györgya Zale 16:00 (po našem času) Szeged in ogled mesta ter večerja v restavraciji Fasor 18:00 Odhod domov.


DOGODKI MESECA V četrtek, 7. junija, je praznik SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Ta dan bo slovesna procesija z Najsvetejšim po ulici našega mesta. S tem kristjani pokažemo, komu pripadamo in kaj nam je SVETO. Maša bo samo v Lendavi, in to zvečer ob 18. uri; po maši bo procesija. K maši in procesiji so posebej vabljeni (v prazničnih oblekah) letošnji prvoobhajanci in birmanci, pa tudi gasilci v uniformah. Ta dan bo vozil tudi avtobus. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri. V soboto 9. junija nedeljske maše po vaseh. Ob 17h v Pincah, ob 18h v Dolini in ob 19h maša za družine v Lendavi. V nedeljo 10. junija obhajamo DESETO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in 10. uri. Ob 10. uri PROŠČENJE v Kotu. Ob 11. uri maša v Petišovcih. V ponedelje 11. junija ob 19.45 uri SEJA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. V ponedeljek 11. junija (ob 19h), torek 12. junija (ob 19h), sredo 13. junija (ob 17h), četrtek 14. junija (ob 19h) in soboto 16. junija (ob 19h) imamo vsak večer BIRMANSKO DEVETDNEVNICO pred sveto BIRMO. K devetdnevnici hodijo birmanci, starši in botri. V sredo 13. junija obhajamo FATIMSKI SPOMIN Ob 16.30 uri se pričenja molitvena ura in sveta maša ob milostnem kupu fatimske Matere Božje v zadoščenje za naše grehe. Vozil bo avtobus. Ob 15. uri pričenja pobirati v Kotu. V petek 15. junija ob 9.45 uri maša v Domu starejših. V soboto 16. junija bo od 8. ure do 16. ure ŠMRNIČNI IZLET za vse pridne šmarničarje. Pridružijo se lahko tudi starši (prispevek savtobusnega prevoza za starše je simboličen 2€). Avtobusi odpeljejo izpred župnijske cerkve v Lendavi.


V soboto 16. junija nedeljske maše po vaseh. Ob 17h v Petišovcih, ob 18h v Gaberju in ob 19h maša za družine v Lendavi. V nedeljo 17. junija obhajamo ENAJSTO NEDELJO MED LETOM, v župniji je ta dan SVETA BIRMA. Svete maše: 8. in 9. uri. Ob 10. uri slovesnost svete BIRME. Od ponedeljka 18. junija do srede 20. junija romamo v Medjugorje. Prijavilo se je 100 romarjev. V molitvi smo povezani. V soboto 23. junija nedeljske maše po vaseh. Ob 17h v Pincah, ob 18h v Dolini in ob 19h maša za družine v Lendavi. V nedeljo 24. junija obhajamo DVANAJSTO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Petišovcih in Gaberju. Od ponedeljka 25. junija do srede 27. junija romamo z birmanci v Italijo (Verona, Gardaland in Padova). V petek 29. junija je god dveh velikih apostolov svetega Petra in Pavla. Ob 9.45 uri maša v Domu starejših in ob 19h maša v Lendavi. V soboto 30. junija nedeljske maše po vaseh. Ob 17h v Pincah, ob 18h Dolina in ob 19h maša za družine v Lendavi. V nedeljo 1. julija obhajamo TRINAJSTO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10h. Ob 10. uri PROŠČENJE v Trimlinih. Ob 11. uri maša v Gaberju. V četrtek 5. julija obhajamo ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM, ko molimo za nove duhovne poklice. Ob 18h izpostavimo Najsvetejše in sledi molitvena ura. Ob 19h sveta maša. V petek 6. julija obhajamo PRVI PETEK. Ob 8. uri maša v Gaberju in Dolini. Ob 9.45 uri maša v Domu starejših. Zvečer ob 18h v Lendavi češčenje Najsvetejšega in ob 19h sveta maša. V soboto 7. julija nedeljske maše po vaseh. Ob 17h Pincah, ob 18h v Dolini in ob 19h maša za družine v Lendavi.


V nedeljo 8. julija obhajamo DAN ŽUPNIJE. Maša bo samo v Lendavi ob 10. uri v obeh jezikih. Po maši bo skupno druženje na župnijskem dvorišču. Namen dneva župnije je, da se enkrat v letu župljani, ki se kličemo zaradi Jezusovega imena, sestre in bratje, po maši ne razbežimo marveč družimo. Ta dan si vzemi čas za domačo CERKEV.

Jézus Szíve… …bérmálás

A Szűzanya Szíve… …PLÉBÁNIANAP

Június hónapot az egyházi naptár a SZÍV hónapjaként tartja számon. Tudjuk, hogy a szív az a szervünk, amely életünk hajtóereje. Tudjuk az is, hogy vigyáznunk kell szívünkre; egészséges, nyugodtéletet kell élnünk. Szívünkben lakoznak érzelmeink is. Amikor lerajzolsz egy szívet, vagy valakinek SMS-ben, e-mailben vagy üdvözlőlapon küldesz szívet, ezzel szeretetedet, hozzátartozásodat fejezed ki… A szív egyben lelki életünk központja is. Június egyik legszebb jelszava:

"Jézus, formáld szívemet a te szíved szerint!"

Jézust, akinek SZÍVÉT ismerjük, arra kérjük, hogy mi is rendelkezzünkolyan szívvel az emberi kapcsolatokban, mint az övé. Embertársainkról általában azt mondjuk, hogy jószívű, vagy romlott a szíve. Szívünk egyben tükörként is szolgál. Júniusban, Jézus és Mária szívének hónapjában szakítsunk több időt, és példamutatásuk segítségével FORMÁLJUK gondolkodásmódunkat, szavainkat és viselkedésünket.


PLÉBÁNIANAP 2012. július 8-át (vasárnap) plébániánkban a közösségnek szenteljük. HOGY EZ MIT JELENT? Plébániánk élete évközben öt helyszín közt oszlik meg: Pince, Völgyifalu, Petesháza, Gyertyános és Lendva közt. Minden plébánia központja a plébániatemplom OLTÁRA. Minden plébánia központja az OLTÁR, amelyen nap nap után bemutatjuk a legszentebb áldozatot – a szentmisét. Ezért van egy nap az évben, amit a közösségnek szentelünk, a testvéreknek, akiket az OLTÁR fűz egybe. Az oltárról vesszük el ugyanis az ÉLET KENYERÉT. Ez a kenyér az élő JÉZUS, aki egyesít bennünket; mellette növekszünk, és ápoljuk testvérbaráti kapcsolatainkat. Július 8-án, vasárnap csak 10 órakor lesz kétnyelvű szentmise, amelynél testvérekként találkozunk a plébánia KÖZPONTJÁBAN – az OLTÁR mellett. A szentmisét követően szakítsunk időt hazai egyházunk számára, és tartózkodjunk még egy ideig a plébánia udvarán, ahol étel és ital mellett társaloghatunk, nevethetünk, énekelhetünk, ismerkedhetünk…

ORATÓRIUM – a gyerekek találkozása a plébánia udvarán, …amelyet 2012. augusztus 20–24. közt szervezünk. Jelentkezési lapok hittanórán, a sekrestyében és a plébánia irodájában kaphatók.


A Lendvai Egyházközség zarándoklata Erdélybe 2012. szeptember 3–7-ig Programtervezet: 1. nap 8:00 Szentmise Máriapócson a görög katolikus kegytemplomban. A kegyképen Mária látható a kisdeddel. 12:00 (román idő) Nagyvárad (székesegyház, városnézés). A bántornyai templom freskóinak felső sora Szent László életével kapcsolatos. Itt látható a Nagyváradi Székesegyház is, melyet a magyar király alapított, s a legenda szerint itt van eltemetve. 17:00 Kolozsvár (városnézés, szabadidő). Itt született Mátyás király. Itt van a felújított csodaszép Mátyás–szobor 21:00 Szucság (17 km-re Kolozsvártól): szállás (és reggeli) családi házaknál. 2. nap 7:00 reggeli Szucságban a szálláshelyeken 7:30 indulás Kolozsvárra. 8:30 Szentmise a Szent Mihály templomban. Az 1300-as években épült templom Erdélyben a legmagasabb és a második legnagyobb alapterületű 10:30 Torda, sóbánya. 14:30 Korond, bazár, ajándék, népművészet, szabadidő. 16:00 Indulás át a Kárpátokon a Gyilkos-tóhoz és a Békásszoroshoz 18:00 Gyilkos-tó, Békás-szoros. 3. nap 7:00 reggeli a szálláshelyen 8:00 Szentmise Gyergyóalfaluban (800 éves templom). 1567-ben az alfalui István pap vezetésével a katolikus székelyek legyőzték János Zsigmond király erőszakkal reformáló seregét. Ennek emléke a Csíksomlyói Búcsú. 10:00 Csíkszentdomonkos (Márton Áron püspök szülőhelye). 11:00 Karcfalva (erődtemplom). 12:00 Madéfalva (székelyveszedelem emlékmű). 13:00 Csíkszereda, (Makovecz-féle templom, vármúzeum), szabadidő 16:00 Indulás a Gyimesekbe 17:00 Gyimesközéplok sziklára épült háza: kat. templom, iskola, kollégium 19:30 Csíksomlyó (Kegytemplom, Hármashalom oltár a nyeregben) 20:30 Vacsora Csíkszeredán a Korona Étteremben 4. nap 8:00 Szentmise Csíksomlyón a kegytemplomban 10:00 Szent Annató 15:00 Nagyszeben fakultatív városnézés, szabadidő 17:30 Indulás Gyulafehérvárra 19:00 Gyulafehérvár: székesegyház, az erdélyi katolikusok központja 20:00 Indulás Csernakeresztúrra 5. nap 8:30 Szentmise Déván Böjte Csaba ferences testvérrel, aki kb. kétezer szegénysorsú, csellengő gyereket fogadott be iskoláiba, gyermekotthonaiba 12:00 Máriaradnai kegytemplom 13:30 Arad: a lendvai születésű Zala György készítette emlékmű 16:00 (mi időnk) Szeged, Fogadalmi templom, vacsora a Fasor Étteremben 18:00 Indulás haza.


A HÓNAP ESEMÉNYEI Június 7-én, csütörtökön ÚRNAPJA. Ezen a napon körmenet a legszentebb Oltáriszentséggel a város utcáin. Ezzel a keresztények kimutatjuk, hova tartozunk és hogy mi SZENT számunkra. Szentmise csak este 18 órakor lesz Lendván, majd után körmenet. A szentmiséhez és a körmenethez külön meghívjuk az elsőáldozókat az elsőáldozási ruháikban, továbbá a bérmálkozókat és a tűzoltókat. Ezen a napon a busz 16.30-kor indul Kótból. Június 9-én, szombaton vasárnapi szentmise 17 órakor Pincén, 18-kor Völgyifaluban és 19-kor Lendván a családok szentmiséje. Június 10-én, vasárnap ÉVKÖZI TIZEDIK VASÁRNAP Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. 10 órakor BÚCSÚ Kótban. 11 órakor szentmise Petesházán. Június 11-én, hétfőn 19.45-kor a PLÉBÁNIAI PASZTORÁLIS TANÁCS ülése. Június 11-én, hétfőn (19 órakor), június 12-én, kedden (19 órakor), június 13-án, szerdán (17 órakor), június 14-én, csütörtökön (19 órakor) és június 16-án, szombaton (19 órakor) bérmálkozás előtti BÉRMÁLKOZÁSI KILENCEDET tartunk. A kilencedre a bérmálkozókat, szüleiket és keresztszüleiket várjuk. Június 13-án, szerdán FATIMAI EMLÉKNAP Az imaóra és a szentmise 16.30 órakor kezdődik, amikor a fatimai Szűzanya szobra előtt bűneink engeszteléséért könyörgünk. E napon autóbusz is közlekedik, 15 órakor indul Kótból. Június 15-én, pénteken 9.45-kor szentmise az Idősebb Polgárok Otthonában. Június 16-án, szombaton 8 és 16 óra között kirándulást szervezünk mindazon gyermekek számára, akik szorgalmasan látogatták a MÁJUSI ÁJTATOSSÁGOT.


Csatlakozhatnak hozzánk a szülők is (számukra az autobusz kölségeihez való hozzájárulás szimbolikus 2€). Az autóbuszok Lendváról, a plébániai templom előtti térről indulnak. Június 16-án, szombaton vasárnapi szentmise 17 órakor Petesházán, 18-kor Gyertyánosban és 19-kor Lendván a családok szentmiséje. Június 17-én, vasárnap ÉVKÖZI TIZENEGYEDIK VASÁRNAP, plébániánkban ezen a napon van a BÉRMÁLÁS. Szentmisék 8 és 9 órakor. 10 órakor a BÉRMÁLÁSSAL egybekötött ünnepi szentmise. Június 18-tól, hétfőtől június 20-ig, szerdáig Međugorjeba zarándokolunk. 100 zarándokoló jelentkezett. Legyünk egyek az imában. Június 23-án, szombaton vasárnapi szentmise 17 órakor Pincén, 18-kor Völgyifaluban és 19-kor Lendván a családok szentmiséje. Június 24-án, vasárnap ÉVKÖZI TIZENKETTEDIK VASÁRNAP Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. 11 órakor szentmise Petesházán és Gyertyánosban. Június 25-tól, hétfőtől június 27-ig, szerdáig Olaszországba zarándokolunk a bérmálkozókkal (Verona, Gardaland és Padova). Június 29-én, pénteken a két nagy apostol, szent Péter és Pál ünnepe. 9.45 órakor szentmise az Idősebb Polgárok Otthonában és 19 órakor Lendván. Június 30-án, szombaton vasárnapi szentmise 17 órakor Pincén, 18-kor Völgyifaluban és 19-kor Lendván a családok szentmiséje. Július 1-én, vasárnap ÉVKÖZI TIZENHARMADIK VASÁRNAP Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. 10 órakor Hármasmalomban BÚCSÚ. 11 órakor szentmise Gyertyánosban.


BOŽJI OTROCI SO POSTALI AKIK ISTEN GYERMEKEI LETTEK Július 5-én, csütörtökön ELSŐ PÉNTEK ELŐTTI CSÜTÖRTÖK, amikor az új papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk. 18 órakor a Legszentebb kitétele, imaóra és 19 órakor szentmise. Július 6-án, pénteken ELSŐ PÉNTEK. 8 órakor szentmise Gyertyánosban és Völgyifaluban. 9.45 órakor szentmise az Idősebb Polgárok Otthonában. Este 18 órakor Lendván Szentségkitétel, majd 19 órakor szentmise. Július 7-én, szombaton vasárnapi szentmise 17 órakor Pincén, 18-kor Völgyifaluban és 19-kor Lendván a családok szentmiséje. Július 8-án, vasárnap PLÉBÁNIA-NAP. Szentmise csak Lendván lesz, mégpedig 10 órakor kétnyelvű. A szentmisét közös társalgás követi a plébánia udvarán. A plébánia-nap célja, hogy egyszer évente a plébánia hívei, akik Jézus nevében testvéreknek szólítjuk egymást, a szentisme után nem széledünk szét, hanem társalgunk. Ezen a napon szakítsál időt a hazai EGYHÁZ számára.

6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

SARA HORVATIČ, Trimlini 35b, Lendava rojena/született: 29. 11. 2011 ZALA ROZALIJA NEMEŠ, Tomšičeva 5, Lendava, rojena/született: 04. 09. 2011 MAI TRISTAN FTIČAR, Tomšičeva 8, Lendava, rojen/született: 13. 10. 2011 MIA OLETIĆ, Slomškovo naselje 19, Lendava, rojena/született: 17. 05. 2011 DENIS LEBAR, Čentiba, Lendavska cesta 89, rojen/született: 09. 12. 2010 MOJCA LEBAR, Čentiba, Lendavska cesta 89, rojena/született: 21. 02. 2012 GAJA ŠKRABAN, Lendavske gorice 36, Lendava, rojena/született: 18. 07. 2011


K BOGU SO ODŠLI PO PLAČILO AKIK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA KÖLTÖZTEK 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38.

ŠTEFAN BALAŽEK, rojen 1953 – ben született pokopan v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. KATARINA MARKOTAN dekl./szül. Čeke, rojena 1922 – ben született pokopana na Kapci – Kapcán van eltemetve. ANNA SZABÓ, rojena 1931 – ben született, pokopana na Kapci – Kapcán van eltemetve. PAVEL MOLNAR, rojen 1925 – ben született, pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. PAVEL JAKAB, rojen 1939 – ben született pokopan v Mostuju – Hidvégen van eltemetve. ANGELA MATJAŠEC dekl./szül. Heric, rojena 1936 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. JELENA HOZJAN dekl./szül. Vogrinec, rojena 1954 – ben született pokopana v Petišovcih – Petesházan van eltemetve. IRENA MURŠIČ dekl./szül. László, rojena 1931 – ben született pokopana v Lakošu – Lakosban van eltemetve. FRANC NOVAK, rojen 1960 – ben született pokopan v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve. MARIJA HOLCMAN dekl./szül. Pihler, rojena 1936 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve.

Vse informacije, ki jih potrebujete …

www.zupnija-lendava.si … za zveličanje.


Župnijski utrip izdaja Župnija Lendava Odgovarja: Martin Dolamič-Konrad, župnik; prevajata Eva Lőrincz in Peter Varga Cerkveni trg 2, Lendava zupnija.lendava@rkc.si www.zupnija-lendava.si tel.: 02/578-83-30