Župnijski utrip - Lüktető élet 11-12/2017 – 01/2018

Page 1

XVIII/4 NOV/DEC 2017 / JAN 2018

XVIII/4 NOV/DEC2017 / JAN2018

NI

ISTO

BITI

DUHOVEN

IN

BITI

POBOŽEN

Zadnje dni veliko razmišljam o tem. Med »biti pobožen« in »biti duhoven« je velika razlika. Torej, razlika je med »biti pobožen« in »biti pobožen in duhoven«. Če je nekdo pobožen, to še ne pomeni, da je tudi duhoven. O čem govorim? V svoji bližini sem imel pobožne ljudi. Celo zelo pobožne ljudi. Razmišljal sem o njih. Molijo. »Hodijo v cerkev«, kot rečemo temu. Pogosto govorijo o verskih temah. Prepevajo duhovne pesmi. Pogosto so na duhovnih obnovah in romanjih. Med njimi sem srečal takšne, od katerih žari dobrota in ljubezen. Preprosti so. Dobronamerni. Pozitivni. Odprti. Velikodušni. Odprtega srca za druge. Prepoznajo priložnost, kadar lahko pomagajo. Ne pritožujejo se in ne objokujejo svoje usode. Ne ukvarjajo se z drugimi. Še manj z njihovimi grehi. Ti ljudje so sveti. Resnično so duhovni. Srečati takšne ljudi je privilegij. Bogastvo. Osvežitev. Počitnice! Torej, med pobožnimi sem srečal tudi take, ki so samo pobožni. Tudi oni molijo. Hodijo v cerkev. Radi govorijo o duhovnih temah. Še posebej radi govorijo o hudiču in zlu, obsedenostih, ozdravljenjih. Uživajo v »branjenju vere«. Zelo so aktivni. Vse to je super. Problem pa nastane, ko gre za konkretno življenje. Zelo pogosto imajo probleme v odnosih z drugimi. Neredko so obsedeni s poslanstvom drugega spreobrniti, spremeniti njegovo prepričanje, soditi o njegovih dejanjih. Težko sprejemajo druge. So negativni. Enostavno in hitro se zgražajo nad tujim grehom. Strogi so. Da se razumemo, niso taki zato, ker so pobožni. To je zaradi tega, ker njihova pobožnost ni preobrazila njihovega duha. Oziroma, ker se še vedno niso spreobrnili. Spreobrnjen človek je tisti, katerega bitje Sveti Duh prežema do te mere, da je njegovo življenje izpolnjeno


Župnijski utrip

Lüktető élet

z bogatimi plodovi: ljubeznijo, veseljem, mirom, velikodušnostjo, dobroto, blagostjo, krotkostjo, potrpežljivostjo, ustrežljivostjo… Pobožen človek tega ne zmore. On lahko svoje življenje prenatrpa z različnimi verskimi aktivnostmi (uf, to zveni zelo nepopustljivo), ampak tako, da se nič od tega ne dotakne njegove notranjosti. On je pobožen in to je dovolj! Žalostno je, kadar se pobožen človek zaustavi pri pobožnih dejanjih. Takrat je prenehal rasti. Kadar moliš in misliš, da je to to, da Bog nima s tabo več nobenih načrtov, da ti Bog nima ničesar novega povedati, da o Bogu ne moreš nič novega spoznati… Cilj duhovnega življenja ni, da postanemo pobožni, ampak da postanemo duhovni. To pa ni enostavno. In tega ni mogoče doseči na hitro! Biti pobožen je lahko. In to je mogoče relativno hitro doseči. Da postaneš pobožen, ne rabiš veliko. Najpomembnejša je disciplina. In kadar se v to disciplino vmeša še strah pred peklom in če človek postane vsaj malce samovšečen, bo zelo hitro dosegel aktivno pobožno življenje. Pobožen človek lahko hitro zapade v formalizem. Navzven vse izgleda popolno in vse izvrstno funkcionira, a v notranjosti še zdaleč ni nujno tako. Jezus je takšno stanje imenoval »pobeljeni grobovi« (Mt 23,27). Fasada je lepa, bela, okrašena, a v notranjosti je polno smradu. Kot grobnica. Kot farizeji v Jezusovem času. Bili so zelo pobožni. Ampak niso bili duhovni. In Jezusu je to predstavljalo problem. To je: oni so bili problem. Opazil sem eno stvar. Ljudi, ki niso pobožni na tradicionalen način, torej, ki ne prakticirajo redno verskih dejavnosti, ampak so dobri. Kako so dobri do drugih. Tako zelo dobri, da pomisliš na Boga, kadar se z njimi pogovarjaš ali kadar oni kaj storijo zate. In pomisliš, da Bog deluje ravno na tak način. So oni duhovni? Pobožni zagotovo niso! Duhovni? Mislim, da so! Pobožna dejanja ne naredijo človeka nujno duhovnega. Pobožnost je sredstvo, duhovno življenje je cilj. Pobožnega človeka je morda lepo videti, duhoven človek pa je tisti, s katerim je dobro živeti. Ljubši so mi duhovni, kot pobožni. Da bi postali duhovni, nam ni treba nehati biti pobožni. Da bi postali duhovni, moramo dovoliti Bogu, da njegov Duh postopoma preoblikuje našo bit. Takrat bomo sposobni biti hkrati pobožni in duhovni. In to je lepo! Da se razumemo, ta pobožni človek, ki sem ga spoznal in nad čigar pobožnostjo sem se zamislil, je neki pater, ki ga precej dobro poznam. Pravzaprav ni tako slab človek. Mogoče nekega dne postane tudi duhoven. Tudi njemu bi bilo všeč! Verjemite mi!

2


Župnijski utrip

URADNE URE V ŽUPNIJSKI PISARNI

Lüktető élet

VSAK TOREK - od 8.30 – 11.00 in od 16.00 – 18.00 VSAK PETEK - od 8.30 – 11.00 VSAK PETEK - od 9.00 – 11.00 KARITAS

DOGODKI MESECA V nedeljo, 29. oktobra, obhajamo ŽEGNANJSKO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju. Od ponedeljka, 30. oktobra, so vse večerne maše v župnijski cerkvi ob 18. uri.

V sredo, 1. novembra, obhajamo praznik VSEH SVETIH Ta dan se spominjamo vseh tistih, ki so živeli v naši sredi in so si prizadevali za resnico, poštenost, pobožnost… Na ta dan izpovedujemo vero, da niso mrtvi ampak živi in so pri Bogu v nebesih – zato praznik VSEH SVETIH in ne dan mrtvih. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. v Gaberju in Petišovcih. Ob 15h na Pincah in ob 16h v Dolini. Zvečer ob 18. uri bodo v župnijski cerkvi molitve za vse tiste, ki so umrli od lanskega praznika Vseh svetih pa do letos. Njihovim svojcem smo poslali vabilo k molitvi. Vsakega bomo pri molitvi prebrali iz župnijske mrliške knjige – sorodnik bo zanj prižgal svečo – in zanj bomo molili. Vabljeni. V četrtek, 2. novembra, obhajamo dan VERNIH RAJNIH Maša bo 9.30 v Domu starejših občanov in ob 18. uri v župnijski cerkvi. VSAK PETEK V MESECU NOVEMBRU BOMO VEČERNO MAŠO DAROVALI PO NAMENU SPOMINOV.

3


Župnijski utrip

Lüktető élet

V petek, 3. novembra, ob 18. uri maša PO NAMENU SPOMINOV – vsak petek v mesecu novembru – mesecu molitve za rajne molimo po vašem namenu za tiste umrle, ki jih vi napišete na listek. Napišete lahko tiste za katere nihče ne moli, ali je njihov grob šel v pozabo, ali vam je ta oseba storila kaj žalega, vas prizadela… Vse, ki jih boste priporočili v molitev bomo na začetku maše prebrali in zanje darovali mašo za umrle. V soboto, 4. novembra, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 5. novembra, obhajamo ENAITRIDESETO NEDELJO MED LETOM – ZAHVALNA NEDELJA. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri.

V sredo, 8. novembra, maša ob 8. uri na Pincah – zaradi rekolekcije maša v Domu starejših v petek, 10. novembra 2017 ob 9.30. uri. V četrtek, 9. novembra, bo po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. V petek, 10. novembra, ob 18. uri maša PO NAMENU SPOMINOV – vsak petek v mesecu novembru – mesecu molitve za rajne molimo po vašem namenu za tiste umrle, ki jih vi napišete na listek. Napišete lahko tiste za katere nihče ne moli, ali je njihov grob šel v pozabo, ali vam je ta oseba storila kaj žalega, vas prizadela… Vse, ki jih boste priporočili v molitev bomo na začetku maše prebrali in zanje darovali mašo za umrle. V soboto, 11. novembra, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 12. novembra, obhajamo DVAINTRIDESETO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V ponedeljek, 13. novembra, obhajamo FATIMSKI SPOMIN. Popoldan ob 17. uri se pričenja molitvena ura in nato slovesna sveta maša. Vozil bo avtobus. Ob 16. uri pričenja pobirati vernike v Kotu in nadaljuje pot na Kapco, Gaberje zunaj in znotraj vasi, Gornji in Dolnji Lakoš, Trimlini, Petišovci, Pince, Dolina, Čentiba, Lendava in Mostje. V sredo, 15. novembra, imamo ob 8. uri mašo v Dolini in ob 9.30 v Domu starejših.

4


Župnijski utrip

Lüktető élet

V petek, 17. novembra, ob 18. uri maša PO NAMENU SPOMINOV – vsak petek v mesecu novembru – mesecu molitve za rajne molimo po vašem namenu za tiste umrle, ki jih vi napišete na listek. Napišete lahko tiste za katere nihče ne moli, ali je njihov grob šel v pozabo, ali vam je ta oseba storila kaj žalega, vas prizadela… Vse, ki jih boste priporočili v molitev bomo na začetku maše prebrali in zanje darovali mašo za umrle. V soboto, 18. novembra, bo ob 15. uri v prostorih župnijskega doma priprava staršev in botrov na krst njihovih otrok. Vsi, ki želijo v prihodnjih mesecih krstiti svoje otroke vabljeni na te priprave. V soboto, 18. novembra, je nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. To soboto bodo pri večerni maši v Lendavi sodelovali iz Društva za pomoč Zarja Lendava saj je mesec november posvečen odvisnosti. Med mašo bodo sodelovali in pričevali o svojih izkušnjah z borbo proti odvisnosti. V nedeljo, 19. novembra, obhajamo TRIINTRIDESETO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V sredo, 22. novembra, bo maša ob 8. uri na Pincah in ob 9.30 uri v Domu starejših. V četrtek, 23. novembra, bo po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. V petek, 24. novembra, vabimo vse tiste žene in može, ki imajo čas in pa ljubezen do svojega svetišča, da pridejo pomagat očistit zunanjost in notranjost župnijske cerkve pred župnijskim proščenjem – Katarininim. Čistilna akcija bo potekala od 9. ure. V petek, 24. novembra, ob 18. uri maša PO NAMENU SPOMINOV – vsak petek v mesecu novembru – mesecu molitve za rajne molimo po vašem namenu za tiste umrle, ki jih vi napišete na listek. Napišete lahko tiste za katere nihče ne moli, ali je njihov grob šel v pozabo, ali vam je ta oseba storila kaj žalega, vas prizadela… Vse, ki jih boste priporočili v molitev bomo na začetku maše prebrali in zanje darovali mašo za umrle. V petek, 24. novembra – na predvečer župnijskega praznika, bomo z vsemi, ki pojejo pri mašah praznovali praznik zavetnice cerkvenega petja svete Cecilije. K večerni

5


Župnijski utrip

Lüktető élet

maši vabim pevke in pevce, ki pojejo pri osmi, deveti in deseti maši v Lendavi ter pevke in pevce, ki pojejo v Gaberju, Petišovcih in na Pincah. Vabljeni tudi otroci iz skupine Anima. Pri maši, ki bo na čast sveti Ceciliji z lepim petjem počastite svojo zavetnico in se ji priporočite za blagoslov. Po maši bo za vse pevce druženje v dvorani župnije.

ŽUPNIJSKO PROŠČENJE – KATARININO V soboto, 25. novembra, obhajamo proščenje svete Katarine Aleksandrijske – zavetnice naše župnije. Ob 9. uri bo maša v slovenskem jeziku in jo bo daroval mag. Alojzij Kačičnik, župnik na Ponikvi. Ob 10.30 uri bo maša v madžarskem jeziku in jo bo daroval novomašnik Sombotelske škofije in kaplan v Lentiju. Zvečer ob 18. uri bo slovesna sveta maša pri kateri bodo sodelovale vse župnijske skupine in tudi vabljeni vsi pevski zbori. Pri tej maši bomo enemu od naših župljanov, ki je predan župniji, podelili škofijsko priznanje. V nedeljo, 26. novembra, obhajamo NEDELJO KRISTUSA KRALJA VESOLJSTVA Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberu ob 11. uri. V sredo, 29. novembra, bo maša ob 8. uri v Dolini in ob 9.30 uri v Domu starejših. V soboto, 2. decembra, bomo imeli ADVENTNO DELAVNICO kjer si sami izdelamo adventni venec. Delavnico izvajajo mladi in sodelavci Karitas. Delavica poteka od 10. do 12. uri v dvorani župnije. Vabljeni. V soboto, 2. decembra, pričenjamo štiritedensko pripravo na rojstvo Jezusa Kristusa – Božič. Tem štirim tednom rečemo ADVEN. Vsako adventno soboto bomo imeli pri večernih mašah goste in po maši bomo na trgu pred cerkvijo prižigali adventno svečno na velikem vencu, sodelavci župnijske Karitas pa vamo bodo ponudili kuhano vino, adventni čaj in medenjake. V ČASU ADVENTA BOMO VSAK ADVENTNI PETEK ENO URO PRED MAŠO NA RAZPOLAGO ZA ZAKRAMENT SPRAVE – SPOVEDI. V nedeljo, 3. decembra, obhajamo PRVI ADVENTNO NEDELJO – nedelja KARITAS Sodelavci župnijske Karitas bodo izdelali lepe adventne vence in vam jih pred mašami ponudili. Z nakupom adventnega venca podprete njihovo delo, da lahko pomagajo ljudem v stiski. Pri vseh mašah bo blagoslov adeventnih vencev.

6


Župnijski utrip

Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju.

Lüktető élet

V sredo, 6. decembra, bo ob 8. uri maša na Pincah. Zaradi rekolekcije bo maša v Domu starejših v petek, 8. decembra, ob 9.30 uri. V četrtek, 7. decembra, bo po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. V petek, 8. decembra, obhajamo praznik BREZMADEŽNEGA SPOČETJA DEVICE MARIJE. Ta dan bo dopoldan dvojezična maša ob 9. uri in za vse tiste, ki so dopoldan v šoli, službi ali drugih obveznostih – popoldan ob 18. uri dvojezična sveta maša. V soboto, 9. decembra, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in otroke. V nedeljo, 10. decembra, obhajamo DRUGO ADVENTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V sredo, 13. decembra, bomo imeli ob 9. uri v Domu starejših božično spoved in sveto mašo. V sredo, 13. decembra, obhajamo FATIMSKI SPOMIN. Ta dan bomo imeli za vse tiste, ki nimajo rednega prevoza in se težje udeležujejo svetih maša – BOŽIČNO SPOVED. Ves čas molitvene ure bodo na razpolago tuji spovedniki (v slovenščini in madžarščini). Izkoristite to ponudbo in ne čakajne na zadnje dneve… Molitvena ura in spovedovanje se bo pričelo ob 16. uri. Vsi, ki vozite – omogočite in pripeljite starejše v cerkev. Cerkev je tudi zelo lepo ogrevana. Vozil bo tudi avtobus. Ob 15. uri pričenja pobirati vernike v Kotu in nadaljuje pot na Kapco, Gaberje zunaj in znotraj vasi, Gornji in Dolnji Lakoš, Trimlini, Petišovci, Pince, Dolina, Čentiba, Lendava in Mostje. V četrtek, 14. decembra, pirčenjamo BOŽIČNO DEVETDNEVNICO. Devet dni pred BOŽIČEM pri mašah prepevamo posebne starodavne speve pričakovanja in hrepenenja Jezusovega rojstva. Lepo vabljeni k večernim mašam božične devetdnevnice. V soboto, 16. decembra, imamo nedeljsko mašo v Petišovcih ob 17. uri. Ob 18. uri bo maša v hrvaškem jeziku. Med nami bo katedralni zbor iz Zagreba.

7


Župnijski utrip

V nedeljo, 17. decembra, obhajamo TRETJO ADVENTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju.

Lüktető élet

V ponedeljek, 18. decembra, obiskujemo bolnike pred božičem. Od 9. ure naprej bomo v naslednjih vaseh: KOT, KAPCA, GABERJE, GORNJI IN DOLNJI LAKOŠ, TRIMLINI IN LENDAVA. Ostarele in bolne, ki ne morajo na veliko spoved v Lendavo prijavite do tega datuma v župnijsko pisarno v času uradnih ur (02 578 83 30). V torek, 19. decembra, obiskujemo bolniek pred božičem. Od 9. ure naprej bomo v naslednjih vaseh: PETIŠOVCI, ČENTIBA, BANUTA, MOSTJE in DOLGA VAS. Ostarele in bolne, ki ne morajo na veliko spoved v Lendavo prijavite do tega datuma v župnijsko pisarno v času uradnih ur (02 578 83 30). V sredo, 20. decembra, bo ob 8. uri maša na Pincah in po maši spovedovanje bolnih po vasi. Ostarele in bolne, ki ne morajo na veliko spoved v kapelo prijavite do tega datuma v župnijsko pisarno v času uradnih ur (02 578 83 30). V sredo, 20. decembra, bo ob 9. uri maša v Dolini in po maši spovedovanje bolnih po vasi. Ostarele in bolne, ki ne morajo na veliko spoved v kapelo prijavite do tega datuma v župnijsko pisarno v času uradnih ur (02 578 83 30). V četrtek, 21. decembra, obiskujemo bolnike pred božičem. Od 9. ure naprej bomo v naslednjih vaseh: LENDAVSKE IN DOLGOVAŠKE GORICE. Ostarele in bolne, ki ne morajo na veliko spoved v Lendavo prijavite do tega datuma v župnijsko pisarno v času uradnih ur (02 578 83 30). V soboto, 23. decembra, bo BOŽIČNA SPOVED – VELIKA SPOVED Popoldan ob 15. uri priprava na spoved v madžarskem jeziku in spovedovanje ter maša. Ob 17. uri priprava v slovenskem jeziku in spovedovanje ter maša. V nedeljo, 24. decembra, obhajamo ČETRTO ADVENTNO NEDELJO Maše samo v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri.

8


Župnijski utrip

V nedeljo, 24. decembra, obhajamo SVETI VEČER Ta večer verniki v bdenju pričakujemo rojstvo Jezusa Kristusa. Doma naredimo jaslice in okrasimo božično drevo nato pa obiščemo eno od večernih svetih maš v cerkvi. Maše to popoldne in večer v župniji: Ob 14. uri v Domu starejših – vabljeni pevci Ob 16. uri v Pincah Ob 17. uri v Dolini Ob 18. uri v Petišovcih Ob 18. uri v Gaberju Ob 19 uri v Lendavi polnočnica za otroke in družine Ob 24. uri v Lendavi polnočna maša v obeh jezikih

Lüktető élet

V ponedeljek, 25. decembra, praznujemo dan Gospodovega rojstva – BOŽIČ. Svete maše samo v Lendavi: ob 7. uri v slovenskem jeziku PASTIRSKA ob svečah, ob 8. uri v madžarskem jeziku, ob 9. uri v slovenskem jeziku in ob 10. uri v madžarskem jeziku. V torek, 26. decembra, obhajamo god svetega ŠTEFANA in dan samostojnosti Republike Slovenije. Maše: v Lendavi ob 9. uri v obeh jezikih. Ob 11. uri maša v Gaberju in v Petišovcih. V torek, 26. decembra, bo ob 17. uri v župnijski cerkvi v Lendavi BOŽIČNI KONCERT vokalnega ansambla MINUTIAE, ki je reprezentativna zasedba Pevske šole Musica in pod umetniškim vodstvom Roberta Feguša združuje pevce iz raznih koncev Slovenije. V sredo, 27. decembra, je praznik apostola in evangelista Janeza. Na ta dan blagoslavljamo mlado vino. Vinogradniki vabljeni, da blagoslovite svoje letošnje vino, ki je sad vašega dela ter se tako Bogu zahvalite za dobro letino. Maša bo ob 9. uri v obeh jezikih. V soboto, 30. decembra, bo ob 18. uri popoldan BLAGOSLOV OTROK. Med mašo bo duhovnik blagoslavljal otroke, kakor je to počel Jezus. Vsak otrok bo ob blagoslovu dobil JEZUŠČKA. V soboto, 30. decembra, bo nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih.

9


Župnijski utrip

V nedeljo, 31. decembra, obhajamo NEDELJO SVETE DRUŽINE Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju.

Lüktető élet

V ponedeljek, 1. januarja 2018, obhajamo NOVO LETO in SVETOVNI DAN MIRU. Maša v Lendavi ob 9. uri v obeh jezikih, v Petišovcih in v Gaberju ob 11. uri. V sredo, 3. januarja, maša ob 9.30 uri v Domu starejših. V soboto, 6. januarja, obhajamo praznik GOSPODOVEGA RAZLAŠENJA ali SVETI TRIJE KRALJI. Maša dopoldan v Lendavi ob 9. uri v obeh jezikih. Ob 17. uri v Petišovcih. Ob 18. uri maša v Lendav. Otroci pridejo k maši s kronami na glavah in k jaslicam prinesejo svojo kuverto z adventne akcije OTROCI ZA OTROKE. V nedeljo, 7. januarja, obhajamo NEDELJO JEZUSOVEGA KRSTA Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V soboto, 13. januarja, obhajamo FATIMSKI SPOMIN Popoldan ob 17. uri se pričenja molitvena ura in nato slovesna sveta maša. Vozil bo avtobus. Ob 16. uri pričenja pobirati vernike v Kotu in nadaljuje pot na Kapco, Gaberje zunaj in znotraj vasi, Gornji in Dolnji Lakoš, Trimlini, Petišovci, Pince, Dolina, Čentiba, Lendava in Mostje. V nedeljo, 14. januarja, obhajamo DRUGO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju maša ob 11. uri. V četrtek, 18. januarja, bo po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. V soboto, 20. januarja, bo ob 15. uri v prostorih župnijskega doma priprava staršev in botrov na krst njihovih otrok. Vsi, ki želijo v prihodnjih mesecih krstiti svoje otroke vabljeni na te priprave. V soboto, 20. januarja, popoldan ob 17. uri nedeljska maša v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence.

10


Župnijski utrip

V nedeljo, 21. januarja, obhajamo TRETJO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju.

Lüktető élet

V soboto, 27. januarja, popoldan ob 17. uri nedeljska maša v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 28. januarja, obhajamo ČETRTO NEDELJO MED LETOM – NEDELJA SVETEGA PISMA. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V petek, 2. februarja, obhajamo JEZUSOVO DAROVANJE – SVEČNICA Maša v Lendavi ob 9. uri v obeh jezikih in ob 18. uri za vse tiste, ki so dopoldan p o obveznostih (šola, služba…). Pri vseh mašah blagoslavljamo sveče. V soboto, 3. februarja, obhajamo god škofa in mučenca Blaža. Ta dan Cerkev vernikom podeljuje Blažev blagoslov, ki varuje človeka grla in vsakega drugega zla, ki lahko preti nad našim življenjem. Maša bo zjutraj ob 9. uri v obeh jezikih z Blaževim blagoslovom. V soboto, 3. februarja, popoldan ob 17. uri nedeljska maša v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine. V nedeljo, 4. februarja, obhajamo PETO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju.

11


Župnijski utrip

Lüktető élet

A LELKI EMBER ÉS A HÍVŐ EMBER NEM UGYANAZ

Az elmúlt időben sokat gondolkozok erről. A »hívő ember« és a »lelki ember« között nagy a különbség. Különbség van tehát a »hívő ember« valamint a »hívő és a lelki ember« között. Ha valaki hívő, az még nem jelenti azt, hogy lelki is. Miről beszélek? Körülöttem voltak hívő emberek. Sőt, nagyon hívő emberek. Elgondolkoztam róluk. Imádkoznak. »Járnak templomba«, ahogy ezt legtöbbször mondjuk. Gyakran beszélgetnek egyházi témákról. Vallásos énekeket énekelgetnek. Rendszeresen járnak lelki megújhodásra és zarándoklatra. Találkoztam olyanokkal is, akikről sugárzik a jóság és a szeretet. Egyszerűek. Jóakaratúak. Pozitívak. Nyitottak. Nagylelkűek. Nyitott szívűek mások iránt. Felismerik a lehetőséget, mikor tudnak másokon segíteni. Nem panaszkodnak és nem siránkoznak a sorsuk miatt. Nem foglalkoznak másokkal. Méginkább nem azok bűneivel. Ezek az emberek szentek. Igazán lelkiek. Ilyen emberekkel találkozni igazi privilégium. Gazdagság. Felüdülés. Nyaralás! A hívő emberek közül találkoztam olyanokkal is, aki csak hívők. Ők is imádkoznak. Járnak templomba. Szeretnek egyházi témákról beszélni. Különösen szeretnek beszélni a sátánról és a rosszról, a megszállottságról, a gyógyulásról. Imádják »pártolni a hitet«. Igen aktívak. Mindez csodás. A gond akkor keletkezik, amikor magáról az életről van szó. Nagyon gyakran nehézségük van a másik emberrel való kapcsolataikban. Nemegyszer megszállott küldetést éreznek mások megtérítésére, átváltoztatására, ítélkeznek a cselekedeteik felett. Nehezen fogadnak el másokat. Negatívak. Egyszerűen és gyorsan felháborodnak más bűnén. Szigorúak. Hogy megértsük, nem azért ilyenek, mert hívők. Ez azért van, mert az ő vallásosságuk nem változtatta meg a lelküket. Illetve azért, mert még mindig nem tértek meg. A megtért ember az, akinek lényét a Szent Lélek addig a mértékig átjárta, hogy az élete olyan gyümölcsökben gazdag, mint a szeretet, a szolgálatkészség, a nagylelkűség, a jóság, az áldásosság, a jámborság, a türelem, a szolgálatkészség,... A hívő ember erre nem képes. Ő az életét különböző egyházi tevékenységekkel úgy is meg tudja tölteni, hogy azokból semmi nem érinti meg a lelkét. Ő hívő, és ez elég! Szomorú, amikor a hívő ember megáll a hívő cselekedetek szintjén. Ekkor megáll növekedni. Ez akkor van, amikor imádkozol és azt gondolod, hogy a jó 12


Župnijski utrip

Lüktető élet

Istennek veled többé nincsenek tervei, hogy nem tud már semmi újat mondani, hogy a jó Istenről nem tudhatsz meg semmi újat... A vallási élet célja nem az, hogy hívő emberek legyünk, hanem hogy lelki emberré váljunk. Ez nem egyszerű. És ezt nem lehet gyorsan elérni! Hívőnek lenni könnyű. És ezt aránylag hamar el tudjuk érni. Ahhoz, hogy hívővé váljál, nem kell sok. A legfontosabb a fegyelem. És amikor ehhez a fegyelemhez még a pokoltól való félelem is társul, és ha az ember még egy kicsit hiú is, nagyon hamar eléri az aktív vallási élet szintjét. A hívő ember gyakran a formalitás hatása alá kerülhet. Kifelé minden tökéletesnek látszik in minden kitűnően funkcionál, de belül még véletlenül sem ilyen a helyzet. Jézus ezt az állapotot »fehérre meszelt síroknak« (Mt 23,27) nevezte. A külcsín szép, fehér, díszes, belül pedig csupa bűz uralkodik. Ez olyan, mint a sírhely. Mint a farizeusok Jézus idejében. Hívők voltak. De nem voltak lelkiek. És Jézusnak ez gondot jelentett. Ez az: ők voltak a gond. Észrevettem egy dolgot. Azok az emberek, akik nem a hagyományos formában hívők, tehát akik nem vesznek rendszeresen részt a vallási tevékenységekben, jók. Mennyire jók másokkal szemben? Annyira, hogy az Istenre gondolsz, amikor beszélgetsz velük vagy amikor tesznek érted valamit. És arra gondolsz, hogy Isten pont így működik. Ők lelkiek? Hívők semmiképpen nem! Netén lelkiek? Gondolom, hogy azok! A vallási cselekedetek az embert nem teszik óhatatlanul lelkivé. Az eszköz a hívőség, a cél a lelkiség. A hívő embert bizonyára jó látni, a lelki ember pedig az, akivel jó együtt élni. Közelebb állnak hozzám a lelki, mint a hívő emberek. Hogy lelki emberré tudjunk válni, nem kell lemondanunk a hívőségről. Hogy lelki emberré tudjunk válni, lehetővé kell tennünk Istennek, hogy az ő Szelleme folyamatosan áthassa lényünket. Ekkor leszünk képesek egyszerre hívő és lelki emberré válni. Ez csodás! Hogy könnyebben megértsük, ez a hívő ember, akit megismertem és akinek a hívőségén elgondolkoztam egy páter, akit elég jól ismerek. Végül is nem annyira rossz ember. Talán egy napon lelkivé válik. Ez neki is tetszene! Higgyék el nekem!

13


Župnijski utrip

Lüktető élet

HIVATALOS ÓRÁK A PLÉBÁNIAI HIVATALBAN MINDEN KEDDEN – 8.30 és 11.00 valamint 16.00 és 18.00 óra között MINDEN PÉNTEKEN - 8.30 és 11.00 óra között

A HÓNAP ESEMÉNYEI Vasárnap október 29-én SZENTELÉSI VASÁRNAP. Szentmisék Lendván 8., 9. és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz a szentmise. Hétfőtől október 30- ától az esti szentmisék a plébániatemplomban 18 órakor lesznek. Szerdán november 1-jén MINDENSZENTEK NAPJA Ezen a napon mindazokra emlékzünk, akik közöttünk éltek és igazságra, becsületre és ajtatóságra illetve vallásoságra törekedtek. Ezen a napon a hittünket valljuk és hogy ők nem halottak, hanem élnek és az Istennél a Mennyben vannak, ezért mindenszentek napja és nem halottak napja. Szentmisék Lendván : 8., 9. és 10 órakor. Szentmisék : Gyertyánosban és Petesházán 11 órakor. Szentmisék: Völgyifaluban 16 órakor és Pincén 15 órakor. Este 18 órakor a plébániatemplomban azokért az elhunytakért imádkozunk, akik a tavalyi mindenszentek után és az idei mindenszentek napjáig elhunytak. Mindenkit az imádkozásnál felolvasunk a plébánia holtakkönyvéből, a rokon neki egy gyertyát gyűjt és imádkozni fogunk érte. Csütörtökön november 2-án HALOTTAK NAPJA Szentmisék az idősebb polgárok otthonában plébániatemplomban 18 órakor lesz.

14

9.30

órakor

és

a


Župnijski utrip

MINDEN PÉNTEKEN ADOMÁNYOZUNK.

NOVEMBERBEN

MEGEMLÉKEZŐ

Lüktető élet

ESTI SZENTMISÉT

November 3-án MEGEMLÉKEZŐ SZENTMISE 18 órakor November az imádkozás hónapja- minden péntekén az általatok javasolt elhunyt személyekért imádkozunk, akiket önök leírták a lapocskára. Leírhatják azokat is, akikért senki sem imádkozik, vagy a sírjuk el van felejtve vagy az a személy valami rosszat csinált önöknek, megsértette Önt. Mindenkit, akit megemlékező imára ajánlja a szentmise kezdetén felovassuk és ezeknek megemlékező misét adományozunk. Szombaton november 4-én vasárnapi mise 17 órakor Petesházán és Lendván 18 órakor a hittanosok és a családok szentmiséje lesz. Vasárnap november 5.-én HÁLAADÁS VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván: 8., 9. és 10. órakor. Gyertyánosban 11. órakor. Szerdán november 8-án 8 órakor Pincén, az idősebb polgárok otthonában munkálatok miatt pénteken november 10-én 9.30 órakor lesz a mise. Csütörtökön november 9-én 18.45 órakor lesz a bibliai csoport találkozója. November 10-én MEGEMLÉKEZŐ SZENTMISE 18. órakor Novemberv az imádkozás hónapja- minden péntekén az általatok javasolt elhunyt személyekért imádkozunk, akiket önök leírták a lapocskára. Leírhatják azokat is, akikért senki sem imátkozik, vagy a sírjuk el van felejtve vagy az a személy valami rossztat csinált önöknek, megsértette Önt. Mindenkit, akit megemlékező imára ajánlanak a szentmise kezdetén felovassuk és ezeknek megemlékező misét adományozunk. Szombaton november 11-én vasárnapi mise 17 órakor Petesházán és Lendván 18 órakor a hittanosok és a családok szentmiséje lesz. Vasárnap november 12-én HARMINCKETTEDIK VASÁRNAP AZ ÉVBEN Szentmisék Lendván: 8., 9. és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz a szentmise.

15


Župnijski utrip

Lüktető élet

Hétfőn november 13-án FATIMAI EMLÉKNAP Délután 17 ŕakor kezdődik a imaóra és azután ünnepi szentmise. Autóbisz fog vezetni és 16 órakor Kótból indul, majd Kapcán, Gyertyánosban bent a faluban és falun kívül, Felső és Alsólakoson, Hármasmalmon,Petesházán, Pincé, Völgyifalun, Csentén, Lendva és Hidvégen keresztül vezet. Szerdán november 15-én Völgyifaluban 8 órakor és 9.30 órakor az idősebb polgárok otthonában lesz a szentmise. November 17-én MEGEMLÉKEZŐ SZENTMISE 18. órakor November az imádkozás hónapja- minden péntekén az általatok javasolt elhunyt személyekért imádkozunk, akiket önök leírták a lapocskára. Leírhatják azokat is, akikért senki sem imátkozik, vagy a sírjuk el van felejtve vagy az a személy valami rossztat csinált önöknek, megsértette Önt. Mindenkit, akit megemlékező imára ajánlanak a szentmise kezdetén felovassuk és ezeknek megemlékező misét adományozunk. Szombaton november 18-án 15 órakor a plébánia termében a szülők és a keresztszülők előkészülete gyermekük keresztelőjére kerül sorra. Az előkészületre szretettel várunk mindazokat, akik gyermeküket a következő hónapokban szeretnék megkeresztelni. Szombaton november 18-án a szentmise Petesházán 17 órakor és Lendván 18 órakor a családok és hittanosok számára lesz. Ezen a szombaton az esti misénél Lendván közreműködnek a Zarja egyesület tagjai, hiszen november a függőségnek van szentelve. A mise közben közremüködnek és a tapasztalataikről, a függőség elleni harcról tanúskodnak. Vasárnap november 19-én HARMINCADIK VASÁRNAP AZ ÉVBEN Szentmisék Lendván: 8., 9. és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz a szentmise. Szerdán november 22-én Pincén 8 órakor és az idősebb polgárok otthonában 9.30 órakor lesz a szentmise. Csütörtökön november 23-án az esti mise után lesz a bibliai csoport találkozója.

16


Župnijski utrip

Lüktető élet

November 24-én szerettel várjuk mindazokat: nőket és férfiakat, akiknek idejük és szeretetük a szenthelyükhez van, hogy jöjjenek el segíteni kitakarítani a plébániatemplomunk külsejét és belsejét a plébánia búcsúnapja, Katalin-nap előtt. A takarítás 9 órától tovább lesz. November 24-én MEGEMLÉKEZŐ SZENTMISE 18. órakor November az imádkozás hónapja- minden péntekén az általatok javasolt elhunyt személyekért imádkozunk, akiket önök leírták a lapocskára. Leírhatják azokat is, akikért senki sem imátkozik, vagy a sírjuk el van felejtve vagy az a személy valami rossztat csinált önöknek, megsértette Önt. Mindenkit, akit megemlékező imára ajánlanak, a szentmise kezdetén felovassuk és ezeknek megemlékező misét adományozunk. Pénteken szombaton 24-én este a plébánia ünnepe előtt, mindazokkal együtt fogjuk ünnepelnin a templomi énekelés védőszentjének Szent Ceciliának ünnepét, akik a miséknél énekelnek . Az esti miséhez meghivom az énekeseket és énekesnőket, akik a 8., 9. és 10. misén Lendván és azokat, akik Gyertyánosban, Petesházán és Pincén énekelnek. Szerettel várjuk az ANIMA csoport tagjait is. A Szent Cecilia tiszteletére, a védőszentjeiteknek szentelitek a szép énekléseiteket és áldásra ajánlkoztok. A mise után a plébánia termében társalgás lesz az összes énekes számára. PLÉBÁNIAI BÚCSÚ - KATALIN-NAP Szombaton november 25-én plébániánk védőszentjének ünnepe Alexandriai Szent Katalin-napja és búcsú. 9. órakor szlovén nyelvű szentmise lesz és mag. Kačičnik Alojzij, plébános Ponikván, celebrálja. A 10.30 kor magyar nyelvű szentmise lesz és Szombathelyi Püspökség újmisése és lenti káplánja, celebrálja. Este 18 órakor ünnepi szentmise lesz, ahol az összes plébániánk csoportjai részt vesznek és ehhez meghivjuk az összes kórust is. E misénél plébániánk egyik tagja püspökségi elismerésben részesül. Vasárnap november 26-án KRISZTUS KIRÁLY VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván : 8., 9. és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz a szentmise.

17


Župnijski utrip

Lüktető élet

Szerdán november 29-én szentmisék: 8 órakor Völgyifaluban és 9.30 órakor az idősebb polgárok otthonában. December 2-án, szombaton ADVENTI MŰHELYMUNKA lesz, amelyen adventi koszorúkat készítünk. A műhelymunkát a fiatalok és a Karitász munkatársai szervezik és 10 órától délig tart a plébániateremben. Várunk benneteket!

December 2-án, szombaton kezdődik a Karácsonyra – Jézus születésének napjára történő négyhetes felkészülés, az ADVENT. Minden szombaton vendégeket várunk az esti szentmisére, a szentmise után pedig a templomtéren meggyújtunk egy újabb gyertyát a nagy adventi koszorún. A plébániai Karitász munkatársai forralt borral, teával és mézeskaláccsal várnak bennünket. ADVENT MINDEN PÉNTEKÉN EGY ÓRÁVAL A SZENTMISE ELŐTT GYÓNÁSI LEHETŐSGET BIZTOSÍTUNK. December 3. ADVENT ELSŐ VASÁRNAPJA – A KARITÁSZ VASÁRNAPJA. A plébániai Karitász munkatársai adventi koszorúkat készítenek, amelyeket a szentmisék előtt kínálnak nektek. Az adventi koszorú megvásárlásával a rászorulók érdekében végzett munkájukat segítitek. Minden szentmisén megáldjuk a koszorúkat. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. December 6-án, szerdán 8 órakor Pincén lesz szentmise. A papi rekollekció miatt az idősek otthonában december 8-án, pénteken 9.30-kor lesz szentmise. December 7-én, az esti szentmise után, 18.45-kor lesz a BIBLIAI CSOPORT találkozója. December 8-án, pénteken SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSÁNAK ÜNNEPE. Reggel 9 órakor kétnyelvű szentmise lesz, este 6 órakor azok számára tartunk kétnyelvű szentmisét, akik napközben iskolában, munkában vannak, vagy egyéb elfoglaltságuk akad. December 9-én, szombaton délután 5 órakor vasárnapra érvényes szentmise lesz Petesházán, valamint 6 órakor Lendván a családok és gyermekek számára. December 10. ADVENT MÁSODIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

18


Župnijski utrip

Lüktető élet

December 13-án, szerdán 9 órakor lesz karácsonyi gyóntatás és szentmise az idősek otthonában.

December 13-án, szerdán FATIMAI EMLÉKNAP. Ezen a napon mindazok számára, akik nem rendelkezek saját közlekedési eszközzel és nehezebben vesznek részt a szentmiséken, KARÁCSONYI GYÓNTATÁST tartunk. Az imaóra alatt máshonnan érkező gyóntatók állnak rendelkezésre (szlovén és magyar nyelven). Használjátok ki ezt az alkalmat és ne várjatok az utolsó pillanatig… Az imaóra és a gyóntatás délután 4 órakor kezdődik. Kérjük, hogy akinek módjában áll, tegye lehetővé az idősek számára, hogy részt vegyenek a szertartáson. A templomban kellemes meleg lesz. Az autóbusz délután 3 órakor indul Kótból és Kapcán, Gyertyánosban a főút mentén és a faluban, Felső-és Alsólakosban, Hármasmalomban, Petesházán, Pincén, Völgyifaluban, Csentében, Hidvégen és Lendván áll meg. December 14-én, csütörtökön kezdődik a KARÁCSONYI KILENCED. Kilenc nappal KARÁCSONY előtt kezdjük a szentmiséken énekelni a Jézus születése utáni várakozás és vágyakozás ősrégi énekeit. Várunk benneteket az esti szentmisékre. December 16-án, szombat este 5 órakor vasárnapra érvényes szentmise lesz Petesházán. 6 órakor horvát nyelvű szentmise lesz, amelyen a zágrábi bazilika kórusa is részt vesz. December 17. ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. December 18-án, hétfőn lesz a betegek Karácsony előtti látogatása. 9 órától a következő falvakra kerül sor: KÓT, KAPCA, GYERTYÁNOS, FELSŐ- ÉS ALSÓLAKOS, HÁRMASMALOM ÉS LENDVA. Az időseket és betegeket, akik nem tudnak részt venni Lendván a karácsonyi nagygyóntatáson, ezen időpontig bejelenthetitek a plébániahivatalban (02 578 83 30). December 19-én, kedden lesz a betegek Karácsony előtti látogatása. 9 órától a következő falvakra kerül sor: PETESHÁZA, CSENTE, BÁNUTA, HIDVÉG ÉS HOSSZÚFALU. Az időseket és betegeket, akik nem tudnak részt venni Lendván a karácsonyi nagygyóntatáson, ezen időpontig bejelenthetitek a plébániahivatalban (02 578 83 30).

19


Župnijski utrip

Lüktető élet

December 20-án, szerdán 8 órakor Pincén lesz szentmise, majd a betegek gyóntatása a faluban. Az időseket és betegeket, akik nem tudnak részt venni a kápolnában a karácsonyi gyóntatáson, ezen időpontig bejelenthetitek a plébániahivatalban (02 578 83 30).

December 20-án, szerdán 9 órakor Völgyifaluban lesz szentmise, majd a betegek gyóntatása a faluban. Az időseket és betegeket, akik nem tudnak részt venni a kápolnában a karácsonyi gyóntatáson, ezen időpontig bejelenthetitek a plébániahivatalban (02 578 83 30). December 21-én, csütörtökön lesz a betegek Karácsony előtti látogatása. 9 órától a következő falvakra kerül sor: LENDVA- ÉS HOSSZÚFALUHEGY. Az időseket és betegeket, akik nem tudnak részt venni Lendván a karácsonyi nagygyóntatáson, ezen időpontig bejelenthetitek a plébániahivatalban (02 578 83 30). December 23-án, szombaton lesz a KARÁCSONYI NAGYGYÓNTATÁS. Délután 3 órától előkészület a gyónásra, gyónás és szentmise magyar nyelven. 5 órától előkészület a gyónásra, gyónás és szentmise szlovén nyelven. December 24-én, vasárnap ADVENT NEGYEDIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. December 24-én SZENTESTE. Ezen az éjszakán virrasztva várjuk Jézus Krisztus születését. Otthon betlehemet készítünk, feldíszítjük a karácsonyfát, majd ellátogatunk az esti szentmisék egyikére. A plébániában a következők szerint alakul a miserend: 14 órakor az idősek otthonában – várjuk az énekeseket is, 16 órakor Pincén, 17 órakor Völgyifaluban, 18 órakor Petesházán, 18 órakor Gyertyánosban, 19 órakor Lendván a gyermekek és családok részére 24 órakor Lendván lesz kétnyelvű éjféli szentmise. December 25-én, hétfőn KARÁCSONY, az Úr születésének napja. Csak Lendván lesznek szentmisék: 7 órakor PÁSZTOROK MISÉJE gyertyákkal szlovén nyelven, 8 órakor magyar nyelven, 9 órakor szlovén nyelven és 10 órakor magyar nyelven.

20


Župnijski utrip

Lüktető élet

December 26-án, kedden lesz szent ISTVÁN vértanú napja és a Szlovén Köztársaság önállóságának ünnepe. Lendván reggel 9 órakor kétnyelvű szentmise lesz. Gyertyánosban és Petesházán 11 órakor lesz szentmise.

December 26-án, kedden eset 5 órakor a lendvai plébániatemplomban a MINUTIAE elnevezésű vokális együttes KARÁCSONYI KONCERTET ad. Az együttes Musica Énekiskola reprezentatív csapata, amelyet a Rober Feguš vezet, énekesei Szlovénia különböző településeiről származnak. December 27-én, szerdán János apostol és evangélista ünnepe. Ezen a napon megszenteljük az újbort. Várjuk a szőlősgazdákat, hogy hozzák el munkájuk idei gyümölcsét a szentelésre és így adjanak hálát Istennek a jó termésért. 9 órakor kétnyelvű szentmise lesz. December 30-án, szombaton este 6 órakor MEGÁLDJUK A GYERMEKEKET. A szentmisén a papok, ugyanúgy, mint Jézus, megáldják a gyermekeket, akik ez alkalomból KISJÉZUST is kapnak. December 30-án, szombaton este 5 órakor vasárnapra érvényes szentmise lesz Petesházán. December 31. a SZENTCSALÁD ÜNNEPE. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. 2018. január 1-je, hétfő ÚJÉV NAPJA és EGYBEN A BÉKE VILÁGNAPJA. Lendván reggel 9 órakor kétnyelvű szentmise lesz, Petesházán és Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Január 3-án, szerdán 9.30-kor az idősek otthonában lesz szentmise. Január 6-án, szombaton VÍZKERESZT, URUNK MEGJELENÉSÉNEK vagy HÁROMKIRÁLYOK ÜNNEPE. Lendván reggel 9 órakor kétnyelvű szentmise lesz. 17 órakor Petesházán lesz szentmise. 18 órakor Lendván szentmise, amelyre a gyermekek koronával jöjjenek, és a jászolba helyezzék el a GYEREKEK A GYERKEKEKÉRT elnevezésű adventi akció borítékát.

21


Župnijski utrip

Lüktető élet

Január 7. JÉZUS MEGKERESZTLEKEDÉSÉNEK ÜNNEPE. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

Január 13-án FATIMAI EMLÉKNAP. 17 órakor kezdődik az imaóra, majd a szentmise. Az autóbusz 16 órakor indul Kótból és Kapcán, Gyertyánosban a faluban és a főúton, Felső- és Alsólakosban, Hármasmalomban, Petesházán, Pincén, Völgyifaluban, Csentében, Lendván és Hidvégen áll meg. Január 14. ÉVKÖZI MÁSODIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Január 18-án, csütörtökön az esti szentmise után, 18.45-kor lesz a BIBILIAI CSOPORT találkozója. Január 20-án, szombaton 15 órakor a szülők és a keresztszülők számára tartunk előkészületet a keresztelőre a plébániateremben. Várunk mindenkit, aki a következő hónapokban szeretné megkereszteltetni gyermekét. Január 20-án, szombaton 17 órakor Petesházán, 18 órakor Lendván lesz szentmise a családok és hittanosok számára. Január 21. az ÉVKÖZI HARMADIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Január 27-én, szombaton 17 órakor Petesházán, 18 órakor Lendván lesz szentmise a családok és hittanosok számára. Január 28. az ÉVKÖZI NEGYEDIK VASÁRNAP – A SZENTÍRÁS VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise Február 2-án, pénteken URUNK BEMUTATÁSA – GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY NAPJA. Lendván reggel 9 órakor kétnyelvű szentmise lesz. 18 órakor azok számára tartunk szentmisét, akiknek napközben egyéb elfoglaltságaik vannak (munkahely, iskola,…).

22


Župnijski utrip

Lüktető élet

Február 3-án, szombaton szent Balázs püspök és vértanú napja. Ezen a napon az Anyaszentegyház balázsáldást oszt, amely megóvja az ember torkát és egyébként is az embert minden rossztól. Reggel 9 órakor lesz szentmise balázsáldással. Február 3-án, szombaton 17 órakor vasárnapra érvényes szentmise lesz Petesházán, 18 órakor Lendván lesz szentmise a családok és hittanosok számára. Február 4. az ÉVKÖZI ÖTÖDIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise

BOŽJI OTROCI SO POSTALI AKIK ISTEN GYERMEKEI LETTEK 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35.

ALINA DOMA, Petišovci, rojena 25.03.2017 – ban született. LUKAS GYURICA, Dolina, rojen 30.05.2017 – ban született. ADAM VARGA, Dolgovaške gorice, rojen 24.02.2017 – ban született. LARA KOMAR, Trimlini, rojena 10.07.2017 – ban született. EVELIN ŠOOŠ, Dolina, rojena 27.03.2016 – ban született. RAFAEL ČUKA-BAŠA, Lendava, rojen 22.10.2017 – ban született. IZIDOR GABRIEL ANKER HOZJAN, Gaberje, rojen 01.09.2016 – ban született. SOFIA DOMINIĆ, Lendava, rojena 14.11.2015 – ban született. MIA MARIJA GYÖRKÖŠ, Petišovci, rojena 29.12.2017 – ban született. LUCIJA BERTOLE, Rače, rojena 20.04.2017 – ban született. IZABELA OROS, Dolina, rojena 24.04.2017 – ban született.

23


Župnijski utrip

36. 37.

REJ RITLOP, Križevci na Goričkem, rojen 10.12.2017 – ban született. ŽIGA COFEK ŠRAJ, Petišovci, rojena 12.10.2017 – ban született.

Lüktető élet

K BOGU SO ODŠLI PO PLAČILO AKIK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA KÖLTÖZTEK 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74.

FRANC VARGA, pokopan na Kapci – Kapcán van eltemetve. ANTON RAJTAR, pokopan v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. CECILIJA HOZJAN, pokopana v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve. ŠTEFAN TOMPA, pokopan v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve. MIHÁLY GÖNCZ, pokopan v Dolgi vasi - Hosszúfaluban van eltemetve. MARIJA CAMPLIN, pokopana na Kapci – Kapcán van eltemetve. MAŠA ZVER, pokopana na Kapci – Kapcan van eltemetve. KRISTINA GRAHOVAC, pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. ŠTEFAN VEKAŠ, pokopan v Lakošu – Lakosban van eltemetve. ANICA RECEK, pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. JULIJA ŠIMONKA, pokopana na Pincah – Pincén van eltemetve. MARIJA VARGA, pokopana v Lakošu – Lakosban van eltemetve. JANEZ IMRE, pokopan v Mostju – Hidvégen eltemetve. FRANC TOPLAK, pokopan v Lakošu – Lakosban van eltemetve. TEREZIJA KOROŠA, pokopana v Mostju – Hidvégen van eltemetve. GABRIELLA TOPLAK, pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. FRANC KOREN, pokopan v Čentibi – Csentén van eltemetve. SABINA BAŠA, pokopana v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. VINCENC KRAMAR, pokopan na Kapci – Kapcán van eltemetve. IRENA KOVAČIČ, pokopana v Lakošu – Lakosban van eltemetve. MARIJA BALAŽIC, pokopana v Mostju – Hidvégen van eltemetve. ILONA TOT, pokopana v Dolini – Volgyifaluban van eltemetve. CECILIJA OLETIČ, pokopana v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve.

Župnijski utrip izdaja Župnija Lendava - odgovarja: Martin Dolamič-Konrad, župnik; prevajalci Eva Lőrinc, Simona Hozjan in Peter Varga - Cerkveni trg 2, Lendava zupnija.lendava@rkc.si - www.zupnija-lendava.si - tel.: 02/578-83-30