Župnijski utrip - Lüktető élet 12/2014-01/2015

Page 1

XV/12,01 DEC/JAN 2014/2015

MOJA PRIPRAVA in PRAZNOVANJE BOŽIČA Osvobodimo se zunanjega blišča in usmerimo pogled iz zunanjosti v svojo notranjost. To je tudi namen in pomen ADVENTA.

Beseda advent pomeni pričakovati/čakati. Kaj pa pričakujem, kaj pa jaz čakam? Vsebina BOŽIČA je rojstvo Jezusa. Kaj pa je moja vsebina Božiča?

Kako torej porabim/izrabim adventni čas?

V župniji bomo imeli veliko/božično spoved. Prav je, da te spovedi ne naredim zato, ker je obveza, zato, ker sem je bil tako naučen, zato, ker pač vsi tako delajo. Naj z njo v meni zares nastane pravi blišč/okras v katerega se bo z veseljem na sveti večer rodil Jezus. V pripravi na Božič razmišljajmo in se pripravimo na spoved s sledečimi vprašanji: Ali si prizadevam za poglobleno in živo vero? Je moje življenje prežeto z mislijo na Boga? Molim? Berem in premišljujem Sveto pismo? Se trudim odkriti Božjo voljo? Mi vera pomaga premagovati vsakdanje težave,


Župnijski utrip

Lüktető élet

stiske, bolezni, razočaranja in neuspehe ali pa sem prav zaradi njih izgubil zaupanje v Boga? Ali živim v upanju na večno srečo pri Bogu? Morda mislim, da je s smrtjo vsega konec? Se zavedam, da sem v trpljenju pridružen Kristusu in da v bolečinah nisem sam?

Kakšen je moj odnos do zakramentov: maše, obhajila, spovedi, cerkvene poroke, bolniškega maziljenja? Vidim v njih Božjo dobroto in ljubezen do mene ali pa jih prejemam le iz navade oziroma zaradi cerkvenih predpisov? Spoštujem vse ljudi, čeprav so drugačnega prepričanja kot jaz? Morda koga sovražim? Preziram? Sem koga izbrisal iz svojega življenja? Zakaj?

Kakšna je moja ljubezen do najbližjih: do sozakonca, otrok, sorodnikov, sosedov? Sem do njih iskren, prijazen, velikodušen? Jih morda odklanjam? Sem hvaležen vsem, ki me spremljajo na življenjski poti? Morda od njih preveč zahtevam? Ali kaj zanje molim?

Se življenja veselim? Imam spošljiv odnos do drugega spola? Ali skrbim za čistost v mislih, besedah in ravnanju? Sanjarim in spletkarim? Ali berem in gledam stvari, ki me spolno vznemirjajo? Sem v mislih zvest sozakoncu, dekletu, fantu? Sem vesel družin z več otroki in jim po svojih močeh pomagam? Sem sodeloval pri splavu ali ga odobraval? Ali mi je življenje v zakonu in družini pomembna vrednota? Si vzamem dovolj časa za pogovor, molitev, razvedrilo? Se rad prepuščam slabi volji, jezi, malodušnosti? Sitnarim? Godrnjam? Dajem drugim slab zgled? Se zatekam k laži? Spoštujem tujo lastnino? Spoštujem prometne predpise? Pošteno plačujem davke in druge obveznosti do soljudi in sodelavcev? Delo opravljam pošteno?

Kateri greh največkrat ponavljam? Kateri so vzroki? Kateri greh v mojem življenju je bil posebno velik? Sem ga obžaloval in ga pri spovedi priznal? Ali sem se pripravljen truditi za poboljšanje življenja? Na kaj bom v prihodnje moral biti še posebej pozoren?

2


Župnijski utrip

V čem je moj trdni sklep?

Lüktető élet

Se vidimo v nedeljo 21. decembra na božični spovedi popoldan ob 15h, ko bo priprava na spoved v madžarskem jeziku in ob 17h, ko bo priprava na spoved v slovenskem jeziku.

ŽELIM VAM BLAGOSLOVLJENE BOŽIČNE PRAZNIKE

URADNE URE V ŽUPNIJSKI PISARNI VSAK TOREK od 8.30 – 11.00 in od 16.00 – 18.00 VSAK PETEK od 8.30 – 11.00

3


Župnijski utrip

DOGODKI MESECA

Lüktető élet

V nedeljo 30. novembra praznujemo PRVO ADVENTNO NEDELJO – NEDELJA KARITAS

Pri vseh mašah bo blagoslov adventnih vencev. Možnost bo, da jih kupite pred cerkvijo od sodelavcev Karitas.

S prvo adventno nedeljo Cerkev pričenja štiritedensko pripravo na rojstvo Jezusa Kristusa – Božič. Ves advent bova duhovnika pol ure pred mašo na razpolago za duhovni pogovor ali božično sveto spoved. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri.

V soboto popoldan nedeljske maše po vaseh: 16h v Dolini, 17h v Petišovcih in ob 18h maša za veroučence in družine v Lendavi. SPOVEDOVANJE V ČASU ADVENTA

Vsak dan bomo duhovniki pol ure pred mašo v župnijski cerkvi v Lendavi na razpolago za sveto spoved ali duhovni pogovor. Ne odlašajte božične spovedi pred prazniki, ko gremo duhovniki za velike spovedi pomagat sosednjim župnijam in imamo tudi sami duhovno pripravo na božične praznike.

V četrtek 4. decembra obhajamo ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM, ko molimo za nove duhovne poklice in svetost poklicanih. Ob 17. uri je v župnijski cerkvi izpostavitev Najsvetejšega in molitvena ura nato sveta maša. Vabljeni.

V četrtek 4. decembra je po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja – to je VEROUK ZA ODRASLE. V petek 5. decembra obhajamo PRVI PETEK.

Maša ob 8h v Dolini in 9.45h v Domu starejših. Ker bomo imeli zvečer miklavževanje je maša v Lendavi zjutraj ob 8. uri. V petek 5. decembra bo ob 17. uri v župnijski cerkvi v Lendavi MIKLAVŽEVANJE.

Animatorji župnije so pripravili skupaj z otroškim zborom program za naše pridne otroke. Žene Župnijske Karitas pa darila za vse, ki se bodo udeležili miklavževanja. V soboto 6. decembra je ob 18. uri maša za vse veroučence in družine. Uro prej,

4


Župnijski utrip

ob 17. uri, so pevske vaje otroškega zbora.

Lüktető élet

V nedeljo 7. decembra obhajamo DRUGO ADVENTNO NEDELJO

Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10.15 uri zaradi krščevanja otrok. Ob 11. uri maša v Gaberju.

Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16.00 na Pincah, 17.00 v Petišovcih in ob 18.00 v Lendavi maša za veroučence in družine. V ponedeljek 8. decembra praznujemo praznik

BREZMADEŽNEGA SPOČETJA DEVICE MARIJE

Maša v Lendavi ob 8. uri in ob 9. uri. Ob 10. uri spovedovanje v Petišovcih in maša.

Ob 15. uri spovedovanje bolnikov po domovih v Gaberju in ob 16. uri spovedovanje v Gaberski cerkvi in maša. Ob 18. uri maša v Lendavi.

V torek 9. decembra bo ob 8. uri božično spovedovanje v Dolini in sveta maša. Od 10. uri dalje božično spovedovanje v Dolini po domovih ostarelih in bolnih, ki jih boste prijavili v župnišče. V sredo 10. decembra bo ob 8. uri božično spovedovanje na Pincah in sveta maša. Od 10. uri dalje na Pincah božična spoved po domovih ostarelih in bolnih, ki jih boste prijavili v župnišče. V petek 12. decembra bo božična spoved v DOMU STAREJŠIH Ob 9.30 uri spovedovanje in sveta maša.

V soboto 13. decembra obhajamo FATIMSKI SPOMIN, ko se zbiramo ob milostnem kipu Fatimske Marije in molimo v zadoščenje za grehe sveta in lastne grehe. Ob 15.00 uri se v župnijski cerkvi v Lendavi pričenja molitvena ura in nato sveta maša. Maše po vaseh NE BO. Izkoristite avtobusni prevoz, ki ta dan posebej v ta namen vozi po celotni župniji. Pobirati pričenja ob 14.00. uri v Kotu. Ves čas bodo tudi na razpolago tuji spovedniki, da lahko obhajate božično sveto spoved. Vabljeni.

V soboto 13. decembra pripravlja Kulturno društvo Hrvaške skupnosti v Lendavi zvečer ob 18. uri mašo v hrvaškem jeziku in nato adventno-božični koncert »BOŽJI NAM BO ROJEN SIN«. Ob tej priložnosti bodo med nami župljani iz Preloga na Hrvaškem. Dobrodošli. V nedeljo 14. decembra obhajamo TRETJO ADVENTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10.00 uri. Ob 11. uri maša v Gaberju.

5


Župnijski utrip

V soboto popoldan ob 16.30 FATIMSKI SPOMIN v Lendavi.

Lüktető élet

Od ponedeljka 15. decembra pričenjamo

BOŽIČNO DEVETDNEVNICO, ki traja vse do svetega večera.

Vsak dan je sveta maša s čudovitim starodavnim prepevanjem spevov, ki izražajo hrepenenje nad rojstvom Jezusa – Odrešenika. Naj se župnijska priprava na BOŽIČ pozna tudi v duhovnem dogajanju te čudovite devetdnevnice. Ne polniti le trgovin, naj bo tudi množično obiskana cerkev z devetdnevno pripravo.

Od ponedeljka 15. decembra do četrtka 18. decembra duhovnik obiskuje dopoldan od 9. do 12. ure bolnike in ostarele, ki ne morejo priti v cerkev k božični spovedi. Če želite, da vas obiščemo se prijavite v župnijsko pisarno po telefonu v času uradnih ur (torek od 8.30 - 11 ure in 16.00 – 17.30 ali v petek od 8.30 - 11 ure). Obisk bolnikov po dnevih:

V ponedeljek 9. decembra od 9-12 ure v Dolnjem in Gornjem Lakošu, Kotu in Kapci; V torek 10. decembra od 9-12 ure v Mostju, Banuti in Dolgi vasi in Čentibi;

V sredo 11. decembra od 9-12 ure v Trimlini, Lendavske in Dolgovaške gorice V četrtek 12. decembra od 9-12 ure v Lendavi

V soboto 20. decembra je ob 16. uri maša na Pincah, 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri maša za vse veroučence in družine. Uro prej, ob 17. uri, so pevske vaje otroškega zbora. V nedeljo 21. decembra obhajamo ČETRTO ADVENTNO NEDELJO – BOŽIČNA SPOVED Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Maša v Gaberju ob 11. uri. Popoldan BOŽIČNO SPOVEDOVANJE

Ob 15. uri priprava na spoved v madžarskem jeziku in spovedovanje ter ob 16h maša. Ob 17. uri priprava na spoved v slovenskem jeziku in spovedovanje ter ob 18h maša. V sredo 24. decembra je SVETI VEČER

Ta večer verniki v bdenju pričakujemo rojstvo Jezusa Kristusa. Doma naredimo jaslice in okrasimo božično drevo nato pa obiščemo eno od večernih svetih maš v

6


Župnijski utrip

cerkvi. Maše ta večer v naši župniji:

Lüktető élet

Ob 14. uri v Domu starejših Ob 16. uri v Pincah Ob 17. uri v Dolini

Ob 18. uri v Petišovcih Ob 18. uri v Gaberju

Ob 20 uri v Lendavi polnočnica za otroke in družine (pol ure prej veroučenci pripravljajo božični program) Ob 24. uri v Lendavi polnočna maša v obeh jezikih

V četrtek 25. decembra praznujemo dan Gospodovega rojstva – BOŽIČ.

Svete maše samo v Lendavi: ob 7. uri v slovenskem jeziku PASTIRSKA ob svečah,

ob 8. uri v madžarskem jeziku, ob 9. uri v slovenskem jeziku in ob 10. uri v madžarskem jeziku. V petek 26. decembra obhajamo god svetega ŠTEFANA in dan samostojnosti Republike Slovenije. Maše v Lendavi ob 8. uri v madžarskem jeziku in ob 9. uri v slovenskem jeziku. V soboto 27. decembra je praznik apostola in evangelista Janeza. Na ta dan blagoslavljamo mlado vino. Vse vinogradnike vabim, da prinesete k maši blagoslovit vino, ki je sad vašega dela ter se tako Bogu zahvalite za dobro letino. Maša bo ob 8. uri v obeh jezikih.

V soboto 27. decembra bo ob 16. uri popoldan BLAGOSLOV OTROK. Med mašo bo duhovnik BLAGOSLAVLJAL OTROKE, kakor je to počel Jezus. Vsak otrok bo dobil ovčko, ki jo doda domačim jaslicam. V nedeljo 28. decembra obhajamo NEDELJO SVETE DRUŽINE Maše v Lendavi ob 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju.

Že v soboto popoldan po vaseh ob 16h v Dolini, 17h Petišovcih in ob 18h maša v Lendavi, ko blagoslavljamo otroke. V sredo 31. decembra obhajamo god papeža Silvestra in sklepamo koledarsko leto. V Lendavi bo zvečer ob 18h zadnja ZAHVALNA maša za vso leto 2014. V četrtek 1. januarja 2015 obhajamo NOVO LETO in SVETOVNI DAN MIRU.

7


Župnijski utrip

Lüktető élet

Maše v Lendavi ob 8., 9. in ob 10. uri. V Petišovcih in v Gaberju ob 11. uri. V petek 2. januarja 2015 maša ob 9.45 uri v DOMU STAREJŠIH. V nedeljo 4. januarja obhajamo DRUGO BOŽIČNO NEDELJO

Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju.

Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16h na Pincah, ob 17h v Petišovcih in ob 18. uri maša za veroučence in družine v Lendavi. V torek 6. januarja 2015 praznujemo praznik SVETIH TREH KRALJEV.

Maše v Lendavi dopoldan ob 8. in ob 9. uri. Ob 10h v Gaberju in Petišovcih.

Popoldan ob 18h maša v Lendavi za veroučence in družine. Otroci pridejo k maši s kronami na glavah in k jaslicam prinesejo svojo kuverto z adventne akcije OTROCI ZA OTROKE. V nedeljo 11. januarja 2015 obhajamo NEDELJO JEZUSOVEGA KRSTA

Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10.15 uri zaradi krščevanja. Ob 11. uri maša v Gaberju.

Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16h v Pincah, 17h v Petišovcih in ob 18h maša v Lendavi za veroučence in družine. V torek 13. januarja 2015 obhajamo FATIMSKI SPOMIN, ko se zbiramo ob milostnem kipu Fatimske Marije in molimo v zadoščenje za grehe sveta in lastne grehe. Ob 16.30 uri se v župnijski cerkvi v Lendavi pričenja molitvena ura in nato sveta maša. Vozil bo avtobus. Ob 15. uri pričenja pobirati v Kotu. Vabljeni.

V četrtek 15. januarja 2015 je po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja – to je VEROUK ZA ODRASLE. V petek 16. januarja 2015 je ob 9.45 uri maša v DOMU STAREJŠIH.

V soboto 17. januarja 2015 je ob 18. uri maša za vse veroučence in družine. Uro prej, ob 17. uri, so pevske vaje otroškega zbora.

V soboto 17. januarja 2015 je po večerni maši ob 19. uri priprava staršev in botrov na krst njihovih otrok. Vsi, ki želijo v prihodnjih mesecih krstiti svoje otroke vabljeni na to srečanje. V nedeljo 18. januarja 2015 obhajamo DRUGO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju.

8


Župnijski utrip

Lüktető élet

V soboto popoldan imamo nedeljske maše po vaseh. Ob 16h na Pincah, ob 17h v Petišovcih in ob 18h maša v Lendavi za veroučence in družine. V nedeljo 25. januarja 2015 obhajamo TRETJO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju.

V soboto popoldan imamo nedeljske maše po vaseh. Ob 16h v Dolini, ob 17h v Petišovcih in ob 18h maša v Lendavi za veroučence in družine. V četrtek 29. januarja 2015 je po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na srečanja – to je VEROUK ZA ODRASLE. V nedeljo 1. februarja obhajamo ČETRTO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju.

V soboto popoldan imamo nedeljske maše po vaseh: ob 16h na Pincah, 17h v Petišovcih in ob 18h maša za veroučence in družine v Lendavi.

9


Župnijski utrip

AZ ÉN ELŐKÉSZÜLETEM és A KARÁCSONY ÜNNEPLÉSE

Lüktető élet

Szabaduljunk meg a külső csillogástól, és tekintetünket összpontosítsuk a belsőnkre. Ez ADVENT célja és értelme.

Az advent szó várakozást jelent. Mire várok, mit várok én?

A KARÁCSONY tartalma az, hogy megszületett JÉZUS. Számomra is ezt a tartalmat hordozza a Karácsony? Hogyan töltöm, mire szánom az adventi időt?

Plébániánkban is szervezünk karácsonyi nagygyónást. Helyénvaló, ha ezt a gyónást nem csupán azért végzem el, mert ez kötelesség, mert erre tanítottak, vagy azért, mert mindenki így tesz. A gyónás hozzon szívembe, lelkembe világosságot, csillogást, amelybe a szentestén Jézus örömmel születik. A Karácsonyra és a gyónásra való felkészülésnél a következő kérdéseken gondolkodjunk:

Törekszem-e elmélyült és élő hitre? Áthatja-e életemet Isten gondolata? Imádkozom? Olvasom és gondolkodom-e a Szentírásról? Törekszem-e felkutatni Isten akaratát? Segít-e hitem abban, hogy legyőzzem a mindennapi akadályokat, szorongásokat, betegségeket, csalódásokat és kudarcokat, vagy pedig éppen ezek miatt elveszítettem hitemet Istenben? Abban a reményben élek-e, hogy Istennél megtalálom az örök boldogságot? Talán azt hiszem, hogy a halállal mindennek vége? Tudatában vagyok-e annak, hogy a szenvedésben Krisztus társa vagyok, és fájdalmaimmal nem vagyok egyedül?

Hogyan viszonyulok a szentségekhez: a szentmiséhez, a szentáldozáshoz, a szentgyónáshoz, az egyházi házassághoz, a betegek kenetéhez? Isten jóságának és szeretetének megnyilvánulását látom-e bennük, vagy csak megszokásból, illetve az egyházi előírások miatt részesülök ezekben?

10


Župnijski utrip

Lüktető élet

Tisztelem-e azokat, akik más véleményen vannak? Gyűlölök-e valakit? Megvetek-e valakit? Kitöröltem-e valakit az életemből? Miért?

Tanúsítok-e szeretetet legközelebbi embertársaimhoz: a házastársam, a gyerekeim, a rokonaim, a szomszédaim iránt? Őszinte, kedves, nagylelkű vagyok-e hozzájuk? Talán eltaszítom őket? Hálás vagyok-e azoknak, akik követnek életutamon? Talán túl sokat követelek tőlük? Imádkozom-e értük? Örvendek-e az életnek? Tisztelem-e a másik nemet? Tiszta vagyok-e gondolataimban, szavaimban és cselekedeteimben? Álmodozom és összeesküvéseket szövök? Nézek vagy olvasgatok-e olyan dolgokat, amelyek nemi vágyat keltenek? Hűséges vagyok-e gondolataimban házastársam, barátom, barátnőm iránt? Örülök-e a többgyermekes családoknak, és lehetőségeim szerint támogatom-e őket? Közreműködtem-e abortusznál vagy akár helyeseltem-e azt? Fontos érték-e számomra a házasságban és a családban való élet? Szakítok-e elég időt beszélgetésre, imára, szórakozásra? Könnyen úrrá lesz rajtam a rosszkedv, a harag, a kishitűség? Nyűgös vagyok? Morgolódom? Rossz példát mutatok?

Hazugsághoz folyamodok? Tiszteletben tartom más tulajdonát? Betartom-e a közlekedési szabályokat? Tisztességesen befizetem-e az adót és teljesítem egyéb kötelezettségeimet embertársaim és munkatársaim iránt? Tisztességesen végzem munkámat? Melyik bűnt követem el a leggyakrabban? Mi ennek az oka? Melyik bűn volt különösen nagy az életemben? Megbántam-e, és gyónásnál megvallottam-e azt?

Készen állok-e arra, hogy jobbá tegyem életemet? Mire kell a jövőben még jobban figyelnem? Miben áll szilárd elhatározásom?

Találkozunk december 21-án, vasárnap, a karácsonyi nagygyónáson. Délután 3 órakor előkészület a gyónásra magyar nyelven, 5 órakor pedig szlovén nyelven.

11


Župnijski utrip

Lüktető élet

ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK

HIVATALOS ÓRÁK A PLÉBÁNIAI HIVATALBAN MINDEN KEDDEN 8.30 és 11.00 valamint 16.00 és 18.00 óra között

MINDEN PÉNTEKEN

8.30 és 11.00 óra között

12


Župnijski utrip

A HÓNAP ESEMÉNYEI

Lüktető élet

November 30-án ADVENT ELSŐ VASÁRNAPJA Minden szentmise alatt megáldjuk az adventi koszorúkat. A Karitasz munkatársainak jóvoltából a templom előtti téren vásárolni is tudtok adventi koszorúkat.

Advent első vasárnapjával az Egyház megkezdi a négyhetes előkészületet Jézus Krisztus születésére – a Karácsonyra. Az adventi időszakban a lelkipásztoraitok fél órával a szentmisék előtt rendelkezésre állunk lelki beszélgetésre vagy a karácsonyi szent gyónás elvégzésére. Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor, Gyertyánosban 11 órakor.

Szombaton délután 4 órakor szentmise Völgyifaluban, 5 órakor Petesházán és este 6 órakor Lendván a hittanosok és a családok szentmiséje. ADVENTI GYÓNTATÁS

A lelkiatyák minden nap fél órával a szentmise előtt Lendván a plébániatemplomban rendelkezésre állunk a szentgyónás elvégzéséhez vagy lelki beszélgetésre. Ne halasszák a karácsonyi szentgyónást az ünnepek előtti napokra. Akkor ugyanis a lelkipásztorok más plébániákra megyünk segíteni a nagygyóntatás lebonyolításához és ugyanakkor nekünk is el kell végeznünk a karácsonyi lelkigyakorlatot. December 4-én, csütörtökön ELSŐ PÉNTEK ELŐTTI CSÜTÖRTÖK, amikor az új papi és szerzetesi hivatásokért és a lelkészek állhatatosságáért imádkozunk. 17 órakor a plébániatemplomban a Legszentebb kitétele és imaóra, majd utána szentmise. Szeretettel várunk mindenkit! December 4-én, az esti szentmisét követően 18.45-kor a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Szeretettel várjuk mindazokat, akik el szeretnének mélyülni a Szentírás gazdagságában - ez a FELNŐTTEK HITTANJA. December 5-én ELSŐ PÉNTEK

Szentmisék 8 órakor Völgyifaluban és 9.45-kor az Idősek Otthonában. Mivel este bennünket is meglátogat a Mikulás, a szentmise Lendván a plébániatemplomban reggel 8 órakor lesz. December 5-én, pénteken 17.00 órakor Lendván a plébániatemplomban meglátogat

13


Župnijski utrip

bennünket a MIKULÁS (Mikulásvárást szervezünk).

Lüktető élet

A plébánia animátorai a gyermekkórussal karöltve programot készítettek a szorgalmas gyermekek számára. A Plébániai Karitász tagjai ajándékkal kedveskednek mindazoknak, akik részt vesznek a Mikulásváráson.

December 6-án, szombaton 18 órakor szentmise a hittanosok és a családok részére. Előtte egy órával, azaz 17 órakor énekpróba a gyermekkórus tagjai számára. December 7-én ADVENT MÁSODIK VASÁRNAPJA

Szentmisék Lendván 8 és 9 órakor, valamint keresztelés miatt 10.15-kor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

Falvakon vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, mégpedig 16 órakor Pincén, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és családok szentmiséje. December 8-án, hétfőn SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSÁNAK ÜNNEPE Szentmisék Lendván 8 és 9 órakor. Petesházán 10 órakor gyóntatás és szentmise.

15 órakor Gyertyánosban a betegek gyóntatása a házaknál, valamint 16 órakor a gyertyánosi templomban gyóntatás és szentmise. 18 órakor szentmise Lendván.

December 9-én, kedden reggel 8 órakor Völgyifaluban karácsonyi gyóntatás és szentmise. 10 órától Völgyifaluban a betegek és az idősek gyóntatása a házaknál. A gyóntatási igényt időben jelezzék a plébánián. December 10-én, szerdán reggel 8 órakor Pincén karácsonyi gyóntatás és szentmise. 10 órától Pincén a betegek és idősek karácsonyi gyóntatása a házaknál. A gyóntatási igényt időben jelezzék a plébánián. December 12-én, pénteken karácsonyi gyóntatás az IDŐSEK OTTHONÁBAN. Ott 9.30-kor gyóntatás és szentmise.

December 13-án, szombaton FATIMAI EMLÉKNAP, amikor összegyűlön a Fatimai Szűz Mária szobránál és imádkozunk saját bűneink és a világ bűneinek megbocsátásáért. 15 órakor Lendván a plébániatemplomban imaóra, majd utána szentmise.

Ezen a napon falvakon NEM LESZ szentmise. Autóbuszt is szervezünk, amely 14 órakor indul Kótból. A templomban mindvégig a szomszédos plébániák lelkiatyái is rendelkezésre állnak a karácsonyi szentgyónás elvégzéséhez. Szeretettel várunk mindenkit!

14


Župnijski utrip

Lüktető élet

December 13-án, szombaton este 18 órakor Lendván a Horvát Kultúregyesület horvát nyelvű szentmisét és azt követő adventi-karácsonyi hangeversenyt szervez „MEGSZÜLETIK ISTEN GYERMEKE” címmel. Ebből az alkalomból eljönnek közén a horvátországi Prelog plébánia hívei. Szeretettel várunk mindnekit! December 14-én ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Lendván szombaton délután 16.30-kor tartjuk a FATIMAI EMLÉKNAPOT.

December 15-én, hétfőn megkezdjük a KARÁCSONYI KILENCEDET, amely egészen szentestéig tart. A szentmisék alatt olyan csodálatos énekeket énekelünk, amelyek Jézus Krisztus – a Megváltó születésének eljöttére készítenek fel bennünket. A plébánia készülödése a KARÁCSONYRA tükröződjön vissza a kilenced csodálatos lelki megnyilvánulása által is. Ebben az időszakban ne csak az üzleteket járjuk, a kilenced alatt a templomot is tömegesen látogassuk.

December 15-e és 18-a között, azaz hétfőtől csütörtökig a lelkiatya délelőtt 9 és 12 óra között meglátogatja azokat a betegeket és időseket, akik nem tudnak eljönni a templomba a karácsonyi gyóntatásra. Amennyiben szeretnék, hogy a lelkiatya önöket is meglátogassa, ezt telefonon jelezzék a plébániai hivatalba a hivatalos órák alatt (kedden 8.30 és 11, valamint 16 és 17.30 között, vagy pénteken 8.30 és 11 óra között). A betegek látogatásának időpontjai:

December 9-én, hétfőn 9 és 12 óra között Alsólakosban, Felsőlakosban, Kótba és Kapcán;

December 10-én, kedden 9 és 12 óra között Hídvégen, Bánután, Hosszúfaluban és Csentében;

December 11-én, szerdán 9 és 12 óra között Hármasmalomban, Lendvahegyen és Hosszúfaluhegyen; December 12-én, csütörtökön 9 és 12 óra között Lendván.

December 20-án, szombaton 16 órakor szentmise Pincén, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és szüleik szentmiséje. Előtte egy órával, azaz 17 órakor énekpróba a gyermekkórus tagjai számára. December 21-én NAGYGYÓNTATÁS

ADVENT

NEGYEDIK

VASÁRNAPJA

KARÁCSONYI

15


Župnijski utrip

Lüktető élet

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Délután KARÁCSONYI NAGYGYÓNTATÁS

15 órakor magyar nyelvű előkészület a gyónásra, gyóntatás, majd 16 órakor magyar nyelvű szentmise.

17 órakor szlovén nyelvű előkészület a gyónásra, gyóntatás, majd 18 órakor szlovén nyelvű szentmise. December 24-én, szerdán SZENTESTE

Ezen a napon a hívő emberek virassztva várjuk Jézus Krisztus születését. Otthon jászolt készítünk és feldiszítjük a karácsonyfát, majd ellátogatunk az esti szentmisék egyikére. Plébániánkban e napon a következő időpontokban mutatunk be szentmisét: 14 órakor az Idősek Otthonában 16 órakor Pincén

17 órakor Völgyifaluban 18 órakor Petesházán

18 órakor Gyertyánosban

20 órakor Lendván éjféli mise a gyermekek és a családok számára

(előtte fél órával a hittanosok karácsonyi műsorral kedveskednek a hiveknek) 24 órakor Lendván kétnyelvű éjféli szentmise

December 25-én, csütörtökön Urunk születése – KARÁCSONY ÜNNEPE. Szentmisék csak Lendván lesznek: 7 órakor PÁSZTOROK MISÉJE szlovén nyelven gyertyafény mellett, majd 8 órakor magyar nyelvű, 9 órakor szlovén nyelvű és 10 órakor magyar nyelvű szentmise lesz. December 26-án, pénteken szent István napja és a Szlovén Köztársaság önállósulásának napja. Lendván 8 órakor magyar és 9 órakor szlovén nyelvű szentmise.

December 27-én, szombaton János apostol és evangélista ünnepe. Ezen a napon megáldjuk az újbort. Szeretettel meghívjuk a szőlősgazdákat, hozzák el munkájuk gyümölcsét, az újbort erre a szentelésre és adjanak hálát a jó Istennek a bő termésért. A kétnyelvű szentmise reggel 8 órakor lesz. December 27-én, szombaton a GYERMEKEK MEGÁLDÁSA. A szentmise alatt a

16


Župnijski utrip

Lüktető élet

lelkiatya MEGÁLDJA A GYERMEKEKET, ahogy azt Jézus is tette. Minden gyermek kap egy báránykát, amelyet otthon elhelyezhet a jászolba. December 28-án, SZENTCSALÁD VASÁRNAPJA

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

Falvakon vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, mégpedig 16 órakor Völgyifaluban, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván, ahol megáldjuk a gyermekeket. December 31-én, szerdán Szilveszter pápa napja és egyben a naptári év utolsó napja. Lendván este 18 órakor évzáró HÁLAADÓ szentmisét tartunk a 2014-es esztendőért. 2015. január 1-jén, csütörtökön ÚJÉV és A BÉKE VILÁGNAPJA.

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Petesházán és Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. 2015. január 2-án, pénteken 9.45-kor szentmise az IDŐSEK OTTHONÁBAN. 2015. január 4-én KARÁCSONY UTÁNI MÁSODIK VASÁRNAP

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

Falvakon vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, mégpedig 16 órakor Pincén, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a gyermekek és családok szentmiséje lesz. 2015. január 6-án, kedden HÁROMKIRÁLYOK ÜNNEPE.

Szentmisék Lendván 8 és 9 órakor. Gyertyánosban és Petesházán 10 órakor lesz szentmise.

18 órakor Lendván a hittanosok és családok részére tartunk szentmisét. A gyermekek koronával a fejükön jöjjenek a szentmisére és helyezzék a jászolhoz a „GYERMEKEK A GYERMEKEKÉRT” elnevezésű adventi akció során begyűjtött adományt tartalmazó borítékot. 2015. január 11-én URUNK MEGKERESZTELKEDÉSÉNEK ÜNNEPE

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10.15-kor a keresztelők miatt. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

Falvakon vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, mégpedig 16 órakor Pincén, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és szüleik részére tartunk szentmisét.

17


Župnijski utrip

Lüktető élet

2015. január 13-án, kedden FATIMAI EMLÉKNAP, amikor összegyűlünk a Legméltóságosabb Oltáriszentség előtt és imádkozunk saját bűneink és a világ bűneinek megbocsátásáért. Lendván a plébániatemplomban 16.30-kor imaóra, majd utna szentmise. Ezen a napon autóbusz is közlekedik, amely 15 órakor indul Kótból. Szeretettel várunk mindenkit! 2015. január 15-én, csütörtökön az esti szentmisét követően 18.45-kor a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Szeretettel várjuk mindazokat, akik el szeretnének mélyülni a Szentírás gazdagságában és a hit alapjaiban - ez a FELNŐTTEK HITTANJA. 2015. január 16-án, pénteken 9.45-kor szentmise az IDŐSEK OTTHONÁBAN.

2015. január 17-én, szombaton 18 órakor szentmise a hittanosok és a családok részére. Előtte egy órával, azaz 17 órakor énekpróba a gyermekkórus tagjai számára.

2015. január 17-én, szombaton az esti szentmisét követően 19 órakor a szülők és keresztszülők előkészülete gyermekük megkereszteltetésére. A találkozóra szeretettel várjuk mindazokat, akik gyermeküket a következő hónapokban szeretnék megkereszteltetni. 2015. január 18-án ÉVKÖZI MÁSODIK VASÁRNAP

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

Falvakon vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, mégpedig 16 órakor Pincén, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és szüleik részére tartunk szentmisét. 2015. január 25-én ÉVKÖZI HARMADIK VASÁRNAP

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

Falvakon vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, mégpedig 16 órakor Völgyifaluban, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és szüleik részére tartunk szentmisét. 2015. január 29-én, csütörtökön az esti szentmisét követően 18.45-kor a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Szeretettel várjuk mindazokat, akik el szeretnének mélyülni a Szentírás gazdagságában és a hit alapjaiban - ez a FELNŐTTEK HITTANJA. Február 1-jén ÉVKÖZI NEGYEDIK VASÁRNAP

Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise.

Falvakon vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, mégpedig 16 órakor Pincén, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és szüleik részére tartunk szentmisét.

18


Župnijski utrip

BOŽJI OTROCI SO POSTALI AKIK ISTEN GYERMEKEI LETTEK

Lüktető élet

29. NIKOL FELŠŐ, Dolga vas, Vaška ulica 65, Lendava, rojena 23. 01. 2014 – ban született. 30. LORA GUNC, Petišovci, Nova ulica 19, Lendava, rojena 30. 07. 2014 – ban született. 31. KIARA KOCET, Gornji Lakoš, Zagova ulica 4, Lendava, rojena 22. 05. 2014 – ban született. 32. NIKOLA KOLENC, Lendavske gorice 633, Lendava, rojen 21. 06. 2014 – ban született. 33. ERIK CUK SOMI, Lendavske gorice 248, Lendava rojen 21. 08. 2014 – ban született.

K BOGU SO ODŠLI PO PLAČILO AKIK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA KÖLTÖZTEK

94. ILONA FTIČAR, rojena 1932 – ben született pokopana v Dolini – Völgyifaluban van eltemetve. 95. IMRE KASZÁS, rojen 1932 – ben született pokopan v Čentibi – Csentében van eltemetve. 96. LUDVIK KRIŽANIČ, rojen 1930 – ben született, pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. 97. FRANC KOVAČIČ, rojen 1927 – ben született pokopana v Čentibi – Csentében van eltemetve. 98. ESTERA EMBERGER , rojena 1965 – ben született pokopana v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. 99. ALOJZ FRANC KEKEC, rojen 1932 – ben született pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. 100. ANA ZVER, rojena 1945 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. 101. ANA ŠARDI, rojena 1928 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. 102. ŠTEFAN TOT, rojen 1922 – ben született pokopan na Pincah – Pincén van eltemetve.

19


Župnijski utrip

Lüktető élet

ROMANJE V MEDJUGORJE

od petka 24. aprila do ponedeljka 27. aprila 2015. Odhod ob 5. uri izpred župnijske cerkve v Lendavi. Pot nas pelje po Dalmaciji do starodavnega obmorskega mesta Šibenik. V prečudoviti starodavni baziliki bomo obhajali prvo romarsko mašo. Od tam bomo pot nadaljevali proti Medjugorju. Prispeli bomo na večer, kjer se bomo namestili v hotelu in okrepili s toplo večerjo. V soboto in nedeljo bomo imeli medjugorske pobožnosti (Crnica – mesto Marijinega prikazovanja; Križavac – premišljevanje in molitev križevega pota ter molitve nad posameznikom za ozdravljanje notranjih ran; ogled Majčinega sela in skupnosti, kjer se odvajaš od raznovrstnih odvisnosti…). V ponedeljek se po zajtrku poslovimo od Medjugorja in se vozimo čez centralno Bosno do Banje Luke, kjer sledi ogled mesta in sprejem pri banjaluškem škofu (veliki borec za mir in nominiranec za Nobelovo nagrado). V Banja Luki skupno kosilo. Iz Banje Luke nadaljujemo pot do doma kamor predvidevamo prihod okoli 22. ure. Cena štiridnevnega potovanje je 180 evrov in vključuje avtobusni prevoz, vstopnine, dva polna in en polpenzijon, ter kosilo v Banja Luki. Zavarovanje si uredite sami. Prijave se zbirjo v pisarni župnije. Možno je obročno odplačevanje.

Župnijski utrip izdaja Župnija Lendava, Cerkveni trg 2, Lendava

Odgovarja: Martin Dolamič-Konrad, župnik; prevaja Eva Lőrincz és Peter Varga

20

E: zupnija.lendava@rkc.si, I: www.zupnija-lendava.si, T: 02/578-83-30