Page 1

THEATER

O P LO C AT I E 24 aug t/m 4 sept 2010

10e editie

www.nazomerfestival.nl 1


VOORWOORD

foto Lex de Meester

2


Zeeland Nazomerfestival 2010 10 jaar

Tijdens het Zeeland Nazomerfestival wordt de tentoonstelling ‘Ergens & Overal’ van het Theater Instituut Nederland gepresenteerd. Die bestrijkt een periode van ruim 30 jaar locatietheater. Opvallend in de tentoonstelling is de hoeveelheid foto’s van het Zeeland Nazomerfestival. Opvallend omdat het festival ‘nog maar’ 10 jaar bestaat. Hoewel het één van de jongste (zomer) festivals in Nederland is heeft het een reputatie opgebouwd die doet vermoeden dat het festival veel langer bestaat. Die reputatie heeft het festival te danken aan de bijzondere wijze waarop het de afgelopen jaren is samengesteld. Locatietheater van een hoog niveau. Geen ‘ingekochte’ voorstellingen, maar projecten waarbij stukkeuze, samenstelling artistiek team, vormgeving etc. door het festival zelf werden geïnitieerd. Hierdoor onderscheidde het Zeeland Nazomerfestival zich al spoedig in het Nederlands festival bestel. Naast de locatieprojecten was het Abdijplein in Middelburg onlosmakelijk verbonden aan de uitstraling van het festival. Concerten, exposities en kleinschalige voorstellingen, gecentreerd op en rondom het sfeervolle Abdijplein in Middelburg, waren mede bepalend voor de positionering van het festival. De programmering van 2010 bouwt voort op de lijn die in 2001 is ingezet maar geeft ook de verandering weer die in 2009 is aangegeven. Meer ruimte voor o.a. samenwerking, programmering voor een jong publiek, gratis concerten, een picknick en live radio. Kwaliteit, sfeer en vakmanschap zijn onveranderd gebleven. Medewerkers (waaronder de vele vrijwilligers), directie en Raad van Toezicht hebben vanaf 2001 een festival neergezet dat niet te evenaren is. De 10e editie is daarom niet zomaar een jubileum, maar is een exponent van passie, bevlogenheid, inzicht en betrokkenheid in samenwerking met en ondersteuning van overheden (rijk, provincie en gemeenten), sponsors, fondsen en vele anderen. Het Zeeland Nazomerfestival is en blijft het hoogtepunt van een zomer in Zeeland.

Henk Schoute, directeur

3


INHOUDSOPGAVE

4

foto Titus Tiggeler

Danstheater Aya | Moestuin


6 locatietheater 16

festivalhart Abdijplein Middelburg

24

muziek Abdijplein

38 randprogramma 42 aanvullende informatie 44 arrangementen 46

kaarten

47

festivalbussen

48 route en parkeren 49 en verder... 50

boek 10 jaar zeeland nazomerfestival

52 programmaoverzicht 54 plattegrond 56 theaterproductiehuis zeelandia 58

sponsors

59 colofon

5


De Misantroop - Molière klassieke komedie

landgoed Over duin in Oostka pelle

foto Lex de Meester

6


Molière (1622-1673) is met zijn scherpe komedies de meest beroemde Franse toneelschrijver. ‘De Misantroop’ wordt beschouwd als zijn beste stuk. In deze klassieker bekritiseert Molière de luxe en het opportunisme van de hoge kringen. De centrale figuur is Alceste, die zich mateloos ergert aan de hypocrisie van de mensheid en aan de schone schijn die gepaard gaat met het sociale leven. Hij voelt zich aangetrokken tot de jonge, rijke weduwe Célimène, maar hij walgt van haar kokette gedrag. Mensenhater Alceste is een personage dat zowel sympathie als afkeer oproept. Hij bezit een prijzenswaardige eerlijkheid en integriteit. Maar de eisen die hij stelt aan zijn geliefde Célimène zijn buiten proportie en drijven hem uiteindelijk de eenzaamheid in.

data di 24 aug (première) 25 t/m 28 aug en 31 aug t/m 4 sept aanvang 19u45 vertrek bus 20u15 start wandeling 20u30 voorstelling plaats verzamelen Abdijplein Middelburg (op locatie zijn geen parkeervoorzieningen) prijs € 29,50 | CJP en 65+ € 24,50

“Ik haat in ’t algemeen en elk mens in ’t bijzonder”

incl. busvervoer (zie pag. 43) duur 1u50 arrangement € 69,50 (zie pag. 45)

De monumentale buitenplaats Overduin, waar vroeger de rijke burgerij woonde, wordt de villa waar Célimène haar feestelijke salons houdt. In de vertaling van Laurens Spoor blijft het cynisme en tragikomische van Molières personages intact. Regisseur Antoine Uitdehaag, bekend van zijn regies in de grote Duitse theaters, brengt deze klassieker op een hedendaagse manier tot leven. Gespeeld door een cast van Nederlandse en Vlaamse acteurs, met Louis d’ Or winnaar Lucas Van den Eynde en Pauline Greidanus in de hoofdrollen.

tekst Molière vertaling Laurens Spoor regie Antoine Uitdehaag spel Stefaan Degand (Oronte), Wendell Jaspers (Eliante), Pauline Greidanus (Célimène), Kevin Janssens (Acaste), Han Kerckhoffs (Philinte), Vanja Rukavina (Clitandre), Chris Thys (Arsinoé) en Lucas Van den Eynde (Alceste) vormgeving Thomas Rupert kostuums Sabina Kumeling licht Marc Heinz dramaturgie Alex Mallems productie Theaterproductiehuis Zeelandia 7


Eindspel - Samuel Beckett moderne klassieker

industriĂŤle lood s in Vlissingen

foto Ron van Laarhoven

8


Nobelprijswinnaar Samuel Beckett (1906-1989) is de meester van het absurde toneel, een beweging die ontstond na de Tweede Wereldoorlog. In zijn werk drijft hij de spot met de existentiële zin van het leven. De toneelstukken van Beckett, met ‘Wachten op Godot’ als het meest bekende, zijn kale, minimalistische stukken over de mens en de zinloosheid van het bestaan.

data 25 aug (première) 26 t/m 28 aug en 31 aug t/m 4 sept aanvang 20u30 (m.u.v. vr 27 aug en za 28 aug aanvang 22u00)

“Het einde zit in het begin en toch ga je door. Ik zou misschien verder kunnen gaan met mijn verhaal, het beëindigen en een ander beginnen.”

plaats Zware Plaatwerkerij, Scheldeterrein Vlissingen prijs € 22,50 | CJP en 65+ € 17,50 duur 1u45

Beckett brengt in zijn stukken het theater terug tot de essentie: personages die in één ruimte tot elkaar veroordeeld zijn terwijl de tijd passeert. In ‘Eindspel’ is de tijd heel erg voelbaar. Het publiek wordt geconfronteerd met het troosteloos bestaan van mensen die slechts met één ding bezig zijn: wachten op het einde. De hoofdrol is voor Hamm, de meester des huizes: een blinde kreupele man die vast gekluisterd zit aan zijn stoel en volkomen afhankelijk is van zijn bediende Clov. Die brengt verslag uit van de buitenwereld zoals hij die ziet door de twee ramen. Nell en Nagg, de beenloze ouders van Hamm, leven in twee vuilnisemmers.

arrangement € 67,50 (zie pag. 45) tekst Samuel Beckett vertaling Jacoba van Velde regie Albert Lubbers spel Fabian Jansen (Clov), Celia van den Boogert (Nell), Dic van Duin (Nagg) en Koen Van Impe (Hamm) vormgeving Reinout Hofman kostuums Lies Maréchal

‘Eindspel’ speelt in de oude Zware Plaatwerkerij op de voormalige Scheldewerf in Vlissingen. Deze industriële loods ademt de desolate sfeer die past bij de wereld van Beckett. De regie van deze moderne klassieker is van Albert Lubbers. Eerder regisseerde hij o.a. ‘Philoctetes’ en ‘Tasso’ bij het Nazomerfestival.

licht Reinout Hofman dramaturgie Alex Mallems productie Theaterproductiehuis Zeelandia

9


Autopsie van een gebroken hart - LOD muziektheater

Sint Nicolaaske rk in Brouwersh aven

foto Kurt van der Elst

10


Zang, auditieve installatie en tekst komen samen in deze voorstelling, gebaseerd op ‘Commentaire’, het eerste en enige boek van de jonggestorven Franse schrijfster Marcelle Sauvageot (1900-1934). Terwijl ze in het sanatorium behandeld wordt voor tuberculose, schrijft haar geliefde dat hij gaat trouwen met een ander. Als troost biedt hij haar zijn vriendschap aan. Wat volgt als antwoord op deze brief zijn de fijn­ gevoelige, haarscherpe, modern verwoorde observaties van een vrouw die zichzelf hervindt.

“Als er in mijn bijzijn over liefde werd gesproken, dacht ik aan uw liefde en moest glimlachen.”

data 26 t/m 28 aug en 31 aug t/m 2 sept aanvang 20u30 plaats Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven prijs € 22,50 | CJP en 65+ € 17,50 duur 1u15 arrangement € 67,50 (zie pag. 45) tekst Marcelle Sauvageot concept An De Donder

An De Donder respecteert de poëzie en muzikaliteit van de oorspronkelijke taal. Dominique Pauwels componeerde een nieuw ‘Requiem’ met live uitgevoerde zang en opgenomen muziek. De Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven met zijn eeuwenoude koorkerk, biedt een akoestisch kader voor deze aangrijpende muziektheaterproductie.

en Dominique Pauwels spel An De Donder, Elke Dom en Ruth Becquart muziek en requiemtekst Dominique Pauwels vormgeving Herman Sorgeloos kostuums Aafje Horst koor Aquarius

“Uiteraard loert de dood in elk ziekenhuis op de hoek. Hier komt hij gelijktijdig met de overwinning van het verdriet. (…) waarbij kou de meligheid verdrijft en de warmte van het hart het duister overstemt.” (Stephan Moens in De Morgen)

muzikale leiding Marc Michael De Smet coach Michel Van Dousselaere productie LOD coproductie Zeeland Nazomerfestival, Muziek­centrum

“De lyrische muziek vertolkt zowel de woede, de onmacht en het verlangen van de gekwetste vrouw als de context waarin zij leeft, breekt en sterft. Toch vormt vooral het knappe spel van de drie actrices de stuwende kracht van de voorstelling.” (Els Van Steenberghe in Knack)

De Bijloke, Muziektheater Transparant vertaling Martin Hofstede nawoord Rokus Hofstede, Perlouses 13, Uitgeverij Voetnoot 2007 11


Vlammenstad - Judith de Rijke tweeluik over muizen en soldaten

Abdij Middelbur g

foto Lex de Meester

12


Judith de Rijke schreef een nieuwe toneeltekst over het (vergeten) bombardement van 17 mei 1940 op Middelburg. Ze liet zich inspireren door persoonlijke verslagen, interviews en historisch materiaal.

data 27 en 28 aug en 30 aug t/m 4 sept aanvang 15u15 en 18u15

De vijftien jaar oude Moon juicht, wanneer de eerste Duitse Messerschmitts over de stad vliegen. ‘Yes! War!’ In uiterste staat van opwinding rent hij naar zijn vrienden. Eindelijk een echte oorlog. Nadat ze met hun tinnen soldaatjes maandenlang alsof hebben gedaan. Verderop in de straat woont Muis. Als jongste lid van de burgerluchtwacht krijgt hij opdracht om De Lange Jan te beklimmen op zoek naar de toren­ wachter. Als de bommen inslaan en beide jongens hun stad in brand zien vliegen, slaan ze op de vlucht.

(m.u.v. vr 27 aug, wo 1 en do 2 sept geen middagvoorstelling) duur 2 x drie kwartier excl. rondleiding (zie pag. 42) plaats verzamelen Abdijplein Middelburg prijs

“Zou je aan oorlog dood kunnen gaan? Vraag ik.”

€ 17,50 | CJP en 65+ € 15,incl. rondleiding Abdij arrangement € 55,50 (zie pag. 45)

Het stuk wordt op locatie gespeeld in de torenvoet van de Lange Jan en de crypte van de Abdij, die door het bombardement zwaar getroffen werd. De Zeeuwse acteurs Bram Kwekkeboom en Adri Overbeeke geven in de rollen van Muis en Moon hun eigen verslag van het bombardement. Judith de Rijke, zelf afkomstig uit Middelburg, neemt ook de regie voor haar rekening.

(alleen avondvoorstelling) tekst en regie Judith de Rijke spel Bram Kwekkeboom (Muis) en Adri Overbeeke (Moon) vormgeving Katleen Vinck kostuums Chris Snik licht Marcel Visser

“... Judith de Rijke heeft in Vlammenstad juist een mooi evenwicht gevonden tussen betrokkenheid en afstand, lichtheid en drama.” (Rolf Bosboom in de PZC)

dramaturgie Alex Mallems productie Theaterproductiehuis Zeelandia

“... Vooral het relaas van de nerveus heen en weer dribbelende Kwekkeboom kan bekoren. (...) Zijn spel is subtiel en ondoorgrondelijk, en weet de aandacht van begin tot einde vast te houden.” (Esther Kleuver in de Telegraaf)

13


Vlammenstad

14


foto Lex de Meester

15


Festivalhart Abdijplein Middelburg

foto Lex de Meester

16


TIN - Ergens en Overal Tentoonstelling over de geschiedenis en toekomst van locatietheater

foto Anna van Kooij

In een oude fabriek, onder een eik, in een weiland of op het wad: locatietheater kan en is overal. Theater Instituut Nederland presenteert de dynamische tentoonstelling ‘Ergens & Overal’ over de geschiedenis en toekomst van het Nederlands locatietheater.

data 27 aug t/m 4 sept aanvang van 14u00 tot 24u00 plaats Abdijplein Middelburg

Vormgever/theatermaker Theun Mosk heeft een terrein met huisjes ontworpen waarin je aan den lijve kunt ervaren wat deze vorm van theater inhoudt. Zittend in het stro, op een zitzak of via de kijkgaten van de verschillende huisjes beleven de toeschouwers het locatietheater met alle zintuigen.

prijs gratis vormgeving

Theun Mosk productie

Theater Instituut Nederland ‘Ergens en Overal’ geeft inzicht in de werkwijzen van de Nederlandse theatermakers en hun drijfveren om juist op locatie een voorstelling te willen maken. In één van de huisjes (her)beleef je de sfeer van het Zeeland Nazomerfestival, dat 10 jaar bestaat. Meer informatie op www.ergensenoveral.nl

17


Berlin – Bonanza filmdocumentaire als theater

foto Bart Baele/Nico Leunen

Bonanza is een uniek filmisch portret van een verlaten mijnstad. Ooit verbleven er 6000 inwoners, omringd door 36 saloons, 7 danstenten en een immens aantal prostituees voor de mijnwerkers. Het motto was: ‘Get in, get rich, get out’. Nu herbergt de stad 7 permanente inwoners doordrongen van spiritualiteit op een bedje van beschuldigingen, roddels, moorden en angsten.

data 1 t/m 4 sept aanvang 1 sept 19u00 2, 3 en 4 sept 16u00 en 19u00 duur 1u15 plaats

Bonanza is de wereld in het klein, zegt zowat iedere bewoner. Berlin portretteert deze micropool in een maquette met meerdere filmschermen en een soundtrack van Peter Van Laerhoven.

verzamelen Abdijplein

“Ingenieus wordt je blik van scherm naar scherm geleid. Je zit als in een controlepost met bewakingscamera’s, maar dan voor een gericht docuverhaal.” (De Morgen)

concept

Middelburg prijs € 14,50 | CJP en 65+ € 12,00

Berlin (Bart Baele, Yves Degryse, Caroline Rochlitz)

“Het derde deel van Berlins Holoceen-cyclus zet de kijker met plezier op het verkeerde been. (…) Je moet niet alles geloven wat je hoort en ziet en dat spel loopt als een speelse commentaar door de hele film.” (De Standaard) 18

fotografie Bart Baele / Nico Leunen


Theater Aya – Strings verstrengeld dans

foto Peter Janssen

‘Strings’ is een tweeluik over verbonden zijn en loslaten, over de cirkel van het leven: je zorgt voor je kind en uiteindelijk zorgt je kind voor jou, wij zijn allemaal de zoon of de dochter van.

data 30 aug (try-out), 31 aug, 1, 3 en 4 sept aanvang 20u00 duur 1u15

‘Strings’ wordt gedanst door Andrea Beugger en een jonge hiphopdanser, met een speciale rol voor Leon Tol als zanger en performer. Samen vertegenwoordigen ze twee dansstijlen en –generaties die met elkaar de strijd aan gaan. Leon Tol zal als performer met verschillende gezichten het dansspektakel uitdagen en aanmoedigen en het publiek er nauw bij betrekken.

plaats Sport 2000 Woonboulevard De Mortiere Mortiereboulevard 20 Middelburg prijs € 12,50 CJP en 65+ en try-out € 7,50 choreografie & regie Wies Bloemen dans Andrea Beugger en een jonge hiphopper zang en performance Leon Tol dramaturgie Monique Masselink licht- en decorontwerp Erik van Raalte 19


Danstheater Aya – Moestuin dans voor kleuters

foto Titus Tiggeler

‘Moestuin’ is onderdeel van het talentontwikkelings­ programma van AYA. In deze 2+ voorstelling gaat Anne-Beth Schuurmans heel eigenzinnig haar eigen weg, zowel als maker als in het ontwikkelen van haar danstaal. Zij zoekt echt naar haar eigen vorm en houdt geen rekening met wat mensen willen zien. Ze pleased niet.

data 30 en 31 aug aanvang 14u00 en 16u00 duur 30 min plaats verzamelen Abdijplein Middelburg prijs gratis ticket af te halen

‘Moestuin’ is een zintuiglijke voorstelling in tuinaarde met twee danseressen. De één plant een zaadje in de aarde en geeft het een wens mee, het zaadje komt uit, maar krijgt ze wat ze wenst? De ander die uit het zaadje groeit, heeft fantastische plannen. Samen gaan ze op de ontdekkings­ tocht die leven heet. Ze doen onuitwisbare ervaringen op, mooie maar ook pijnlijke. ‘Moestuin’ gaat over groeien, kruipen, graaien, zitten, vallen, opstaan, zoeken, ruiken, plukken en weer vallen. Groeien doet ook pijn, is mooi, het stopt nooit, dat is ook lekker...

bij de informatiebalie op het Abdijplein concept en dans Anne-Beth Schuurmans dans en zang Gwen Langenberg dramaturgie Monique Masselink muziek Dennis van Tilburg liedtekst Marije Uijtdehaage kostuums Marina van der Heijden techniek Saskia Koenders en Pieter Ratten

20


De Gemeenschap - Jij en Ik muziektheater met Bill van Dijk

foto Sanne Peper

Ooit deed hij zelf mee. Bill van Dijk. In 1982. Aan het Eurovisie Songfestival. Met het nummer ‘Jij en ik’. Nu, bijna drie decennia verder is er een muziektheaterstuk met dezelfde titel. Alleen zijn de rollen omgekeerd: de zanger van toen is de begeleider van nu. Bill van Dijk coacht en kneedt de jonge zanger Hans Zilver tot Neerlands nieuwste hoop in bange Eurosongdagen. De knepen van het vak, het klappen van de zweep, alles komt genadeloos aan bod. Inclusief de verleidende, misleidende en vooral afleidende lach van de achtergrondzangeres.

data 28 t/m 31 aug aanvang 16u00 en 19u00 duur 1u30 plaats verzamelen Abdijplein Middelburg prijs € 14,50 | CJP en 65+ € 12,00

“Mooi stuk over wereld van glitter,” kopte de Volkskrant. En de NRC vindt Bill van Dijk “onweerstaanbaar geestig als de zelfingenomen zanger die zich de ware vakman waant.” Kortom: douze points voor ‘Jij & Ik’.

tekst Rob de Graaf regie Roy Peters spel Bill van Dijk, Reineke Jonker en Hans Zilver

21


dansconcert

‘Terra’ is een duet voor lichaam en piano, over tijd en herinnering, melancholie en temperament, samengebald in het moment van nu. Choreografe Neel Verdoorn danst en werkt samen met componist-pianist Albert van Veenendaal. Centraal in het duet staat het instrument, de geprepareerde vleugel. In de compositie wisselen zachte harmonische klanken en de krachtige ritmiek van slagwerk elkaar af. De bewegingstaal kenmerkt zich door eenzelfde soort omslag, helder en strak maar ook aards en theatraal.

data

31 aug t/m 3 sept aanvang 16u00 en 19u00 duur 30 min plaats

verzamelen Abdijplein Middelburg prijs € 12,50 (incl.toegang

Tentoonstelling Zeeuws Museum Deze voorstelling is inclusief een bezoek aan het Zeeuws Museum met de tentoonstelling ‘De Paden Op, De Lanen In, Zeeuwse landschappen en stadsgezichten’. Een selectie van schilderijen en tekeningen van kunstenaars uit de 16e eeuw tot nu. De Middelburgse Nanda Runge selecteerde uit de collectie en vult de tentoonstelling aan met haar eigen werk.

Zeeuws Museum) choreografie en dans

Neel Verdoorn compositie en muziek

Albert van Veenendaal licht en geluid

Peter Lemmens

22

foto Bas Marien Beeldhongerstudio

Neel Verdoorn en Albert van Veenendaal - Terra


Het Geluidshuis literatuur voor kinderen (6+), literatuur voor volwassenen (16+)

Heerlijke Hoorspelen -Literatuur voor kinderen (6+) In de Abdij van Middelburg kun je luisteren naar een ‘heerlijke hoorspel’, gebaseerd op bekende sprookjes van Hans Christiaan Andersen: ‘De Nachtegaal’, ‘De Vlo en de Professor’, ‘De Mestkever’ en ‘De Wilde Zwanen’. Het verhaal wordt verteld én gespeeld door een trosje topacteurs. Met liedjes, knotsgekke ­poing, spaloef! BENG­geluids­ effecten, toeters en bellen.

data

Audiofilms-Literatuur voor volwassenen (16+) Voor volwassen is er een apart programma met ‘Audiofilms’, gebaseerd op bekende romans: ‘Het Derde Huwelijk’ van Tom Lanoye, ‘Het Jaar van de Kreeft’ van Hugo Claus’, ‘Mieke Maaikes Obscene Kapsalon’ en ‘Grimmige Sprookjes voor Verdorven Kinderen’ van Louis Paul Boon, ‘Drie verhalen uit Groener Gras’ van Annelies Verbeke en ‘Op Reis in het Scriptorium’ van Paul Auster. Een audiofilm kan misschien nog het best omschreven worden als ‘een film zonder beeld’. Zoals een echte film krijgt het boek een bewerking in een scenario, spelen acteurs de rollen, wordt er muziek op gezet en er komen geluiden aan te pas. Wegens de soms expliciete inhoud enkel toegankelijk voor volwassenen.

data

28 aug, 30 aug t/m 4 sept aanvang doorlopend van 16u00 tot 18u00 duur ± 65 min plaats Abdijplein Middelburg prijs gratis

28 aug, 30 aug t/m 4 sept aanvang doorlopend van 19u00 tot 21u00 duur ± 65 min plaats Abdijplein Middelburg prijs gratis

23


MUZIEK ABDIJPLEIN

24


AL AI N CL AR K

vr 27 aug | 21u00

foto Krijn van Noordwijk

BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA za 28 aug | 21u00

foto Jos L. Knaepen

25


IN HET ABDIJPLE PICKNICK OP zo 29 aug | 12u00

foto Lex de Meester

NAZOMERZING zo 29 aug | 15u00

26

EN

foto Lex de Meester

ER M & COR BAKK MAIKE BOERDA


zo 29 aug | 21u00

foto Esther Doove

BRIGITTE KAANDORP & COR BAKKER

27


ma 30 aug |

21u00

foto Liek Romein

EEFJE

ER SO PH IE HU NG 0

ma 30 aug | 22u0

foto Ramon & Pedro photo by art 10

28


DA AU di 31 aug | 21u00

foto Tom Verbruggen

TE ZOTTE ZEEHONDE wo 1 sept | 15u00

29


MO KE

wo 1 sept | 21u00

foto Govert de Roos

do 2 sept | 21u00

30

foto Cor van Vuuren

FREEK DE JONGE


ST EV IE ANN

vr 3 sept | 21u00

DAA N

za 4 sept | 21u00

foto Geraldine Jacques

31


Pop aan Zee Jonge Zeeuwse bands spelen iedere avond op het PopaanZee podium op het Abdijplein in het voorprogramma van de hoofdacts van 21u00. Het ticket voor het hoofdconcert van die avond geeft toegang tot het plein. PopaanZee is het samenwerkingsproject van Poppun­t­zeeland en de Zeeuwse poppodia. Meer informatie: www.popaanzee.nl

DJ Iedere avond na de concerten sluit een DJ op het PopaanZee podium de avond af. Dagelijks

Passe partout Met een passe partout heeft u toegang tot alle concerten op het hoofdpodium op het Abdijplein. prijs € 60,-

32

vrijdag 27 augustus iET Met haar gevarieerde liedjes en unieke sound spreekt singer-songwriter iET liefhebbers van zowel soul, rock, jazz als popmuziek aan. 20u30 | PopaanZee

Alain Clark Alain Clark is wat ze noemen een multi-talent: producer, schrijver én een zanger van wereldklasse. Met zijn soulstem veroverde hij Nederland met zijn debuut­ album “Live it Out”. Dit jaar verscheen zijn nieuwste album ‘Colorblind’, meteen goed voor een gouden plaat, met daarop o.a. zijn hit ‘Love is Everywhere’. 21u00 | € 15,- | CJP en 65+ € 12,50


zaterdag 28 augustus Vota Fonzie Deze jonge band, bestaande uit acht muzikanten, brengt rock’n roll met een soulsausje. Met zichtbaar enthousiasme zetten zij een spetterende show neer. 20u30 | PopaanZee

Brussels Jazz Orchestra Tutu Puoane EN BERT JORIS Het Brussels Jazz Orchestra wordt beschouwd als de beste jazz big band in Europa. Ze spelen de Nederlandse première van een dubbelprogramma met twee topsolisten: Tutu Puoane en Bert Joris. BJO en de Zuid-Afrikaanse zangeres maakten een selectie uit het rijke aanbod van Zuid-Afrikaanse songs. Dit programma, ‘Mama Africa’, is een tribuut aan jazz­ legende Miriam Makeba. Dit jaar kreeg Tutu Puone de South African Music Award for Best Traditional Jazz Album voor haar CD ‘Quiet Now’. Jazztrompettist Bert Joris speelt met ‘Signs and Signatures’ nieuwe composities voor big band. Samen met Toots Thielemans en Philip Catherine, geeft hij de Belgische jazzscene een gezicht in het buitenland. Hij kreeg dit jaar de Cultuurprijs Vlaanderen voor Muziek voor zijn grote verdienste. 21u00 | € 15,- | CJP en 65+ € 12,50

zondag 29 augustus Nazomerzingen met Maike Boerdam en Cor Bakker Alle remmen los! Zing mee met de Zeeuwse musicalster Maike Boerdam, begeleid door Cor Bakker. Voor iedereen die van meezingen houdt. 15u00 | gratis

Het Zesde Metaal Doorleefde liedjes in het West-Vlaams. Mix Sigor Ros met Spinvis en je krijgt een idee van hun muziekstijl. 20u30 | PopaanZee

Brigitte Kaandorp en Cor Bakker OP NAAR DE KUIP! Sinds jaar en dag bewijst de veelzijdige entertainster zowel pratend als zingend iedere zaal plat te kunnen spelen. Met haar inmiddels alom geliefde liedrepertoire en een feestband onder leiding van niemand minder dan Cor Bakker staat Brigitte op het Abdijplein. Het doel: Een lach en een traan en keihard meezingen! 21u00 | € 15,- | CJP en 65+ € 12,50

33


maandag 30 augustus

dinsdag 31 augustus

Marsha

Roosevelt Academy

Met haar warme soulvolle stem en haar country, rootsachtige gitaargeluid laat singer-songwriter Marsha een geheel eigen stijl horen. 20u30 | PopaanZee

Studenten van de Roosevelt Academy laten hun talent zien. Door het internationale karakter van de RA, laten zij een grote verscheidenheid aan muziekstijlen horen. 16u00 klassiek | 18u00 pop | gratis

Eefje De jury van de Grote Prijs van Nederland prees Eefje om haar authenticiteit, pakkende liedjes, sterke teksten en vermogen om het publiek in haar greep te houden. Dromerige melodieën, vreemde wendingen, kleine liedjes met mooie teksten. Eefje is één van de meest opvallende Nederlandstalig zingende vrouwen van het land. 21u00 | gratis

Sophie Hunger Op Eurosonic in Groningen verraste de Zwitserse Sophie Hunger met haar intieme muziek. Naast de gevoelige muziek weet ze ook flink uit te halen met haar band. De basis van haar nummers is folk, maar blues, soul, rock en jazz zijn nooit ver weg. 22u00 | gratis

34

DAAU Dit eigenzinnig kwartet met klassiek geschoolde muzikanten op klarinet, cello, accordeon en dubbelbas, heeft een eigen meeslepende sound ontwikkeld. Ze bespelen hun instrumenten met een rockattitude, geven blijk van een zigeunerspirit en improvisatie speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hun composities. Hun langverwachte zesde CD ‘The Shepherd’s Dream’, is een hymne aan de traagheid en het onaffe. 21u00 | gratis


woensdag 1 september

donderdag 2 september

Te Zotte Zeehonde

Het Gloren

(kinderconcert)

Het Gloren experimenteert met de Nederlandse taal. Kleine liedjes en grote gebaren over dingen die gaan zoals ze gaan. 20u30 | PopaanZee

Vier vrienden geven popconcerten en maken je met hun zottigheid flink aan het lachen. In de show worden tekenfilmgeluiden en drumsolo’s op een hoed afgewisseld met liedjes over pindakaas, de bibberaties en verliefdheid. Doe vooral mee met de fratsen van Te Zotte Zeehonde, want het is feest! 15u00 | gratis

Audiofungus Van explosief en oorverdovend tot stil en intiem. Vier muzikanten op één podium met drastisch uiteenlopende persoonlijk­ heden en muzikale invloeden. 20u30 | PopaanZee

Moke De Amsterdamse britpopband Moke veroverde in no time Nederland. De band stond vele malen in De Wereld Draait Door, speelde op Noorderslag, Lowlands en dit jaar weer op Pinkpop en werd door de 3FM luisteraars eerder dit jaar verkozen tot beste rockband van Nederland. Moke’s nieuwste album ‘The Long & Dangerous Sea’ werd alom geprezen. De eerste single van de CD ‘Switch’ is een instant hit. 21u00 | € 15,- | CJP en 65+ € 12,50

Freek de Jonge Voor het eerst in jaren toert Freek met een muziekprogramma samen met de band van Cok van Vuuren. Het uitgangs­ punt voor de voorstelling zijn twaalf nieuwe liedjes van zijn eerste studio CD in 30 jaar ‘Van A naar Z’. Daaromheen, zoals men van Freek gewend is, vrolijke verhalen en diepe inzichten onder het motto: alles is al eens gezegd, maar er is nog nooit geluisterd. “Freek is terug van nooit weggeweest!” (HP/De Tijd) 21u00 | € 15,- | CJP en 65+ € 12,50

35


vrijdag 3 september Jay Minor & The Early Birds De muziek van deze band is organisch en vol emotie. De meningen over hun live-shows zijn unaniem: een ervaring om niet snel te vergeten. 20u30 | PopaanZee

Stevie Ann Singer-songwriter Stevie Ann brengt met ‘Light Up’ haar derde album uit. De krachtige, soulvolle muziek die ze hierop laat horen, bewijst haar ontwikkeling als talentvolle artiest. Tegelijk blijft ze trouw aan de eigen, unieke sound die haar eerste twee CD’s ‘Away From Here’ en ‘Closer To The Heart’ zo succesvol maakten. Voor haar nieuwe album werkte Stevie Ann samen met de Amerikaanse producer Mitchell Froom, die eerder in de studio zat met Crowded House, Randy Newman en Sheryl Crow. Op ‘Light Up’ zijn country, folk en pop invloeden te horen, maar haar fenomenale stem geeft haar muziek zijn eigen klank. 21u00 | € 15,- | CJP en 65+ € 12,50

36

zaterdag 4 september People get ready Een nieuwe naam, een nieuw geluid. Frisse, dansbare indierock van de band die voorheen This beautiful mess heette. 20u30 | PopaanZee

Daan Daan begon zijn carrière bij de alternatieve rockband Dead Man Ray. Solo speelt hij al jaren op de grote festivals. Zijn ijzersterke live reputatie is daar niet vreemd aan. Vorig jaar won hij vier Music Industry Awards, waaronder die voor beste mannelijke soloartiest en beste auteur-componist. Bekende songs van zijn hand zijn o.a. ’Swedish Designer Drugs’, ‘Housewife’, ‘Victory’ en ‘Addicted’. Met zijn laatste CD ‘Manhay’ keert hij terug naar pure poprock met ‘Exes’ als grootste hit. 21u00 | € 15,- | CJP en 65+ € 12,50


foto Lex de Meester

37


randprogramma gratis toegang

Debat Interview met Antoine Uitdehaag, Judith de Rijke en Albert Lubbers voor een breed publiek. Zij zijn de regisseurs van de locatievoorstellingen van het Nazomerfestival en behoren tot een wat oudere generatie regisseurs, die voornamelijk in het reguliere theater werken. Wat is het verschil, wat is de uitdaging, wat is anders bij het op locatie werken?

datum vrijdag 27 aug tijd 16u00 gespreksleiding Hein Jansen plaats ‘Ergens & Overal’ - centrale festivalhuis Abdijplein Middelburg

Picknick op het Abdijplein De vrolijke sfeer vorig jaar op het plein is reden te over om ook dit jaar een picknick te organiseren. Het festival zorgt voor muziek en tafels. U zorgt voor de aankleding en uw eigen picknickmand. Wilt u zeker zijn van een tafel, reserveer dan via info@theaterzeelandia.nl.

Dans in de stad Zaterdag 28 augustus wordt de binnenstad overvallen door diverse dansacts van o.a. danshuis Station Zuid. 38

datum zondag 29 aug tijd 12u00 plaats Abdijplein Middelburg

datum zaterdag 28 aug plaats binnenstad Middelburg


In Soweto docufilm over een murga project in zuid-afrika

In december 2008 trok een groep jonge Belgen naar Soweto om een murga op te zetten met de lokale bevolking. Een murga is een soort straatparade met Argentijnse roots die ook in grote Europese steden hip is. Met lokaal talent werd gewerkt in vier disciplines: dans, muziek, kostuumontwerp en theater. De film toont een mooi sfeerbeeld van deze samenwerking. De murgueros uit Soweto komen zelf aan het woord en hun verhalen schetsen het leven in een township.

datum 28 aug tijd 17u00 en 19u00 duur 48 min plaats Abdijplein Middelburg prijs gratis ticket af te halen bij de informatiebalie op het Abdijplein credits een film van Kristel

De film ‘In Soweto’ zat in de officiële selectie van het ‘Festival del Cine Pobre, Cuba 2010’ en is uitgeroepen tot beste documentaire op het ‘Digital International Film Festival, Chile 2010’.

Driesmans, Lot Vandekeybus en Orlando Verde

39


randprogramma gratis toegang

Nieuw publiek, nieuwe makers, nieuwe politiek In samenwerking met Theater Instituut Nederland (TIN) organiseert Theaterproductiehuis Zeelandia een professionalsdag met festivals, theaters, makers en subsidiënten. Deze dag vormt de afsluiting van een reeks gesprekken en activiteiten in het kader van de tentoonstelling ‘Ergens & Overal’.

Zomeratelier ‘Vlammenstad’ Zes kunstenaars gebruiken in de zomermaanden CBK Zeeland als atelier. Zij werken een week aan een twee- of driedimensionaal werk, dat de resterende looptijd van de tentoonstelling daar te zien is. Tijdens het maakproces kan het atelier (de tentoonstellingsruimte) bezocht worden. De locatievoorstelling ‘Vlammenstad’ van Theaterproductiehuis Zeelandia dient als uitgangspunt/inspiratie voor dit zesde zomeratelier.

inleiding de misantroop | eindspel Voor wie meer achtergrond wil bij de voorstelling ‘de Misantroop’ of ‘Eindspel’, of voor wie geïnteresseerd is in het maakproces, worden er gratis inleidingen aangeboden op het Abdijplein. Data en tijd worden later bepaald. Deze worden bekend gemaakt via de website en de informatiebalie op het Adijplein

40

datum 1 sept tijd 10u30 - 17u00 plaats Abdijplein Middelburg toegang alleen op uitnodiging

data ma t/m vr tijd 09u00 -17u00 en 1ste zondag van de maand 13u00 -17u00 plaats CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg

plaats Abdijplein Middelburg info www.nazomerfestival.nl


De Nazomertafel Dagelijkse talkshow met Rebecca van Wittene van 16u00 - 17u00 vanaf het Abdijplein in Middelburg. Met een speciale aflevering op de openingsdag van het festivalhart van 15u00 - 17u00. De Nazomertafel wordt georganiseerd door De Drvkkery Middelburg en live uitgezonden door Omroep Zeeland radio. U bent van harte welkom.

data 27 aug t/m 4 sept (m.u.v. zo 29 aug) tijd 16u00 - 17u00 plaats Ergens & Overal centrale festivalhuis

provinciale zeeuwse courant (PZC) De PZC doet zoals elk jaar uitvoerig verslag van het Zeeland Nazomerfestival, zowel in de krant als op de website: • Op zaterdag 21 augustus verschijnt de uitgebreide festivalbijlage, met interviews en voorbeschouwingen. • Tijdens het festival zijn in de PZC dagelijks verslagen en recensies van de voorstellingen en optredens te vinden. • Op de website (www.pzc.nl/nazomerfestival) wordt het festival op de voet gevolgd, met onder meer het laatste nieuws, videoreportages en het weblog van festivaldirecteur Henk Schoute. • Bezoekers van het festival kunnen na afloop van de voorstellingen en concerten hun waardering kenbaar maken door een PZC-stemformulier in te vullen. De actuele ranglijst wordt dagelijks gepubliceerd.

41


aanvullende informatie

Vlammenstad

Aanvang en duur De aanvangstijd is de tijd dat de rondleiding start. De rondleiding duurt 20 minuten. De voorstellingen beginnen om 16u00 en 19u00. Een voorstelling bestaat uit twee monologen. De monoloog in de voet van de Lange Jan duurt ca. 50 minuten, de monoloog in de crypte van de Abdij duurt ca. 45 minuten. De bezoekers worden in twee groepen verdeeld. Tussen de monologen moet rekening gehouden worden met een korte pauze, zodat de acteurs zich kunnen voorbereiden op de volgende voorstelling.

42

foto’s Lex de Meester

Rondleiding In samenwerking met het Zeeuws museum is voorafgaand aan de voorstelling een rondleiding rondom het Abdij­ complex met verhalen over de oorlog en het (vergeten) bombardement. Deze rondleiding geeft een completer beeld van de gebeurtenissen van die tijd. Het ticket van ‘Vlammenstad’ geeft t/m 31 dec 2010 € 2,- korting op toegang tot het Zeeuws Museum.


De Misantroop Busvervoer Op de locatie in Oostkapelle zijn geen parkeervoorzieningen. De prijs van de voorstelling is inclusief busvervoer naar de locatie (en terug). U kunt kiezen uit twee opstapplaatsen: 1. opstap Balans (naast Abdijplein) in Middelburg vertrek 19u45 2. opstap Hotel Zuiderduin de Bucksweg 2 in Westkapelle, vertrek 19u45 Geeft u bij het bestellen van uw kaarten uw opstapplaats aan.

43


44

foto Kurt van der Elst

Autopsie van een gebroken hart


arrangementen Arrangementen De vier locatievoorstellingen kunnen als arrangement worden bezocht. Dit bestaat uit toegang tot het Zeeuws Museum, een drie-gangen menu (excl. drankjes), busvervoer vanaf het festivalhart naar de locatie en terug en toegang tot de voorstelling. Voor ‘Vlammenstad’ is het arrangement alleen voor de avondvoorstelling te boeken (zonder bezoek Zeeuws Museum). De Misantroop | € 69,50 16u00 bezoek met rondleiding in het Zeeuws Museum 17u00 diner in het Zeeuws Museum café 19u45 vervoer naar de locatie 20u30 aanvang voorstelling Eindspel | € 67,50 16u00 bezoek met rondleiding in het Zeeuws Museum 17u00 diner in het Zeeuws Museum café 20u00 vervoer naar de locatie 20u30 aanvang voorstelling Autopsie van een gebroken hart | € 67,50 16u00 bezoek met rondleiding in het Zeeuws Museum 17u00 diner in het Zeeuws Museum café 19u30 vervoer naar de locatie 20u30 aanvang voorstelling Vlammenstad | € 55,50 17u00 diner in het Zeeuws Museum café 18u15 rondleiding Abdijcomplex 19u00 aanvang voorstelling 45


kaarten

De kaartverkoop loopt via Theaterverkoop Zeeland (TEZ). Voor kinderen t/m 12 jaar gelden de CJP prijzen. Kaarten zijn te reserveren: Online via www.nazomerfestival.nl Telefonisch via 0900-3300033 (0,45 p/g) ma t/m vr van 11u00 tot 16u00. Vanuit het buitenland T + 31 (0) 118 659 666. Telefonisch gereserveerde kaarten dienen binnen 14 dagen te worden afgehaald. De kaarten kunnen ook toegestuurd worden tegen betaling van â‚Ź 4,00 administratie- en verzendkosten. Verkooppunten De Stadsschouwburg Middelburg, Molenwater 99 in Middelburg. ma t/m vr: 11u00 - 16u00 Theater de Mythe, Bleekveld 1 in Goes. (Gesloten 12 juli tot en met 8 augustus) ma t/m vr: 11u00 - 16u00 De Drvkkery, Markt 51 in Middelburg. vanaf 16 aug t/m 4 sept. Geopend tijdens winkelopeningstijden. Locatie voorstellingen Bij de locatievoorstellingen zijn vanaf een uur voor aanvang ook kaarten voor de desbetreffende productie te koop. Let op! Annulering van gekochte kaarten is niet mogelijk. Na aanvang van de voorstelling is geen toegang meer mogelijk. Theaterproductiehuis Zeelandia beroept zich op de Algemene Voorwaarden van de bij de Stichting Kaartverkoop Netwerk Nederland aangesloten theaters en concertzalen. Deze voorwaarden liggen ter inzage bij de Stadsschouwburg Middelburg en Theater de Mythe in Goes. Meer info over de kaartverkoop via de TEZ: www.theaterverkoopzeeland.nl

46


festivalbussen

Voor â‚Ź 5,- kunt u vanaf het festivalhart in Middelburg (opstapplaats aan de Balans) met de bus naar de locatievoorstellingen en terug. Bustickets dienen gelijk met het boeken van de voorstelling gereserveerd te worden. Later reserveren is mogelijk, echter betaalt u dan â‚Ź 6,- voor een buskaart. De parkeergarages in Middelburg zijn 24 uur per dag geopend. Bij de voorstelling De Misantroop in Oostkapelle zit het busvervoer al in de ticketprijs. Gratis festivalbus vanuit Terneuzen Tijdens het festival rijdt er dagelijks om 18u30 (uitgezonderd op 29 en 30 aug) een gratis festivalbus van het busstation in Terneuzen naar het festivalhart in Middelburg. U dient van te voren een plaats te reserveren. Bij onvoldoende belangstelling rijdt de bus niet (minder dan 8 personen). Deze service wordt mede mogelijk gemaakt door Taxicentrale Renesse. De vertrektijden en opstapplaatsen van de bussen De Misantroop in Oostkapelle 19u45 Balans (naast Abdijplein) in Middelburg 19u45 Hotel Zuiderduin, De Bucksweg 2 in Zoutelande Eindspel in Vlissingen 20u00 Balans (naast Abdijplein) in Middelburg Autopsie van een gebroken hart in Brouwershaven 19u30 Balans (naast Abdijplein) in Middelburg

47


route en parkeren

Route Festivalhart Abdij Middelburg Op de toegangswegen naar het stadscentrum staan borden met daarop de P-route. Deze route leidt u snel naar de verschillende parkeerterreinen en -garages. Raadpleeg voor routes naar de locaties de website: www.nazomerfestival.nl De routes naar de locaties zijn vanaf de doorgaande weg bewegwijzerd. Let op: Bij de Misantroop in Oostkapelle is geen parkeergelegenheid. Het festivalhart op het Abdijplein ligt in het centrum van Middelburg. De hoofd足ingang is aan de Balans. Vanaf het Centraal Station is het ongeveer tien minuten lopen. Parkeren in Middelburg In de gehele binnenstad mag u alleen parkeren in de duidelijk gemarkeerde parkeervakken. Betaald parkeren geldt in het centrum van Middelburg van maandag tot en met zaterdag van 09u00 - 18u00 en donderdag van 09u00 -21u00. De maximale parkeertijd varieert per locatie. De parkeer足garages in Middelburg zijn 24 uur per dag geopend. Parkeren locaties De Misantroop in Oostkapelle geen parkeergelegenheid Eindspel in Vlissingen gratis parkeren vanaf 18u00 op het parkeerterrein in de Scheldestraat Autopsie van een gebroken hart in Brouwershaven gratis parkeren in Brouwershaven

48


en verder... Eten en drinken Festivalcafé Het festivalcafé op het Abdijplein is vanaf vr 27 aug elke dag open van 16u00 tot 24u00. Op zo 29 aug is het café vanaf 12u00 open en op wo 2 sept vanaf 14u00. Andere leuke adressen Zeeuws Museumcafé Op het festivalterrein kunt u ook lunchen en dineren in het Zeeuws Museumcafé. Het café is tijdens het festival geopend van 11u00 tot 19u00. De Drvkkery De Drvkkery aan de Markt 51 in Middelburg. Geopend tijdens winkeltijden. De Vriendschap Café restaurant de Vriendschap aan de Markt 75 in Middelburg serveert een speciaal Nazomerfestival menu voor € 22,50 (voor- en hoofdgerecht en koffie). Overnachten Zeeland Nazomerfestival heeft met de volgende hotels speciale festivalarrangementen samengesteld: • Hotel Zuiderduin in Zoutelande • Van der Valk Hotel in Middelburg Raadpleeg de website www.nazomerfestival voor een overzicht van deze arrangementen. Toegankelijkheid Wij streven er naar alle voorstellingen toegankelijk te maken voor minder validen. Helaas is ‘Vlammenstad’ niet toegankelijk voor rolstoelen. Indien mogelijk zijn er voor rolstoelhouders en hun begeleiders speciale plaatsen beschikbaar. Deze dienen vooraf gereserveerd te worden via T 0900 33 000 33 (¤ 0,45 p/g). 49


2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010 foto’s Lex de Meester

50

2001


Boek 10 jaar Zeeland Nazomerfestival

Dit jaar bestaat het Zeeland Nazomerfestival 10 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnt half augustus het boek Zeeland Nazomerfestival. Het landschap in de hoofdrol. Het boek is een document van de voorbije jaren met veel aandacht voor het landschap en de bijzondere plaats van het festival in Zeeland, Nederland en Vlaanderen. Het boek bestaat uit drie delen: • inleidend hoofdstuk met o.a. aandacht voor ontstaan van het Nazomerfestival, politiek en landschap door Marjon Sarneel • foto-impressies van de afgelopen 9 jaar Zeeland Nazomerfestival, per jaar geordend met foto’s van Lex de Meester • encyclopedisch gedeelte met alle producties van afgelopen 10 jaar en alle regisseurs, acteurs/muzikanten, etc. Henk Scholten, directeur Theater Instituut Nederland, schreef het voorwoord. Het jubileumboek verschijnt in oblong formaat met hardcover, 160 pagina’s Prijs € 24,50 Naar een idee en financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Zeeland Nazomerfestival Uitgever: de Drvkkery Middelburg www.drukkerijmiddelburg.nl info@drukkerijmiddelburg.nl

51


dinsdag woensdag donderdag vrijdag 24 aug 25 aug 26 aug 27 aug try-out prem. 20u15 20u15 20u15 20u15 Misantroop | Oostkapelle Eindspel | Vlissingen try-out prem. 20u30 20u30 22u00 Autopsie / LOD Brouwershaven prem. 20u30 20u30 Vlammenstad middagvoorst. Middelburg Vlammenstad avondvoorst. Middelburg 18u15 FESTIVALHART Abdijplein Middelburg Alain Clark 21u00 Bonanza-Berlin Brigitte Kaandorp + Cor Bakker Bruxelles Jazz Orchestra Daan DAAU Dansconcert Terra Danstheater Aya | Moestuin Danstheater Aya | Strings De Gemeenschap | Jij en Ik DJ 22u30 Eefje 14u00-24u00 Ergens en Overal | tentoonstelling Freek de Jonge Het geluidshuis | literatuur 6+ Het geluidshuis | literatuur 16+ In Soweto | docufilm Nazomerzingen Moke 16u00-17u00 Nazomertafel | talkshow PopAanZee 20u30 Picknick Roosevelt Academy klassiek Roosevelt Academy pop Sophie Hunger Stevie Ann Zotte Zeehonde | kinderconcert locatievoorstelling voorstelling muziek jeugd overig 52 ZNF 2010

Locatietheater

maandag 23 aug


zaterdag zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag 28 aug 29 aug 30 aug 31 aug 1 sept 2 sept 3 sept 4 sept 20u15 20u15 20u15 20u15 20u15 20u15 22u00 20u30 20u30 20u30 20u30 20u30 20u30 20u30 20u30 20u30 15u15 15u15 15u15 15u15 15u15 18u15 18u15 18u15 18u15 18u15 18u15 18u15 16u00 16u00 16u00 19u00 19u00 19u00 19u00 21u00 21u00 21u00 21u00 16u00 16u00 16u00 16u00 19u00 19u00 19u00 19u00 14u00 14u00 16u00 16u00 20u00 20u00 20u00 20u00 20u00 16u00 16u00 16u00 16u00 19u00 19u00 19u00 19u00 22u30 22u30 22u30 22u30 22u30 22u30 22u30 22u30 21u00 14u00-24u00 14u00-24u00 14u00-24u00 14u00-24u00 14u00-24u00 14u00-24u00 14u00-24u00 14u00-24u00

16u00-18u00

21u00

16u00-18u00 16u00-18u00 16u00-18u00 16u00-18u00 16u00-18u00 16u00-18u00

19u00-21u00 19u00-21u00 19u00-21u00 19u00-21u00 19u00-21u00 19u00-21u00 17u00 19u00 15u00 21u00 16u00-17u00 16u00-17u00 16u00-17u00 16u00-17u00 16u00-17u00 16u00-17u00 16u00-17u00 20u30 20u30 20u30 20u30 20u30 20u30 20u30 12u00 16u00 18u00 22u00 21u00 15u00 19u00-21u00

53


ren gr sho eks ing el

He

ta d

He

hu i

sst raat

P2

am g er nb

M

6 4 3 ie gev Lan

le

rk

Ka

ra at

an

Be

roene Woud

en ho u

Vlissi

lse s in ge

l

ngs Bolwerk

P4 54

o

n ele

a sd

a

Hoo

gstra at

a tra es ings

Z

He tG

P1

Vliss

er st ra at

lv

P3

t raa tst Go r

aat str pen a P

t ds

ar kt

Gra venstr aat

ev L an g

ingel

el ssing Looier ielebolwe

es viel ge an

uinen e Houtt Achter d

le Mo

t aa

Lombards tr

Lange Noord

ag te

ren gra cht

ijla

str aa t

Pe nni ng

aa nd er en Vl ei n

Kl

ns in ge l Wa le

L a ng

S

d eis

er

S

werk

t aa tr i ss Se

l ebo iel ev

ld

Vo

Se isp lei n

we rs

t sing el

5


lan

s

Molstraat

et e Pi

4. de Spot 5. Theaterproductiehuis

ek aa

ns

P1 Geere Parking

at

P2 Stadhuisstraat

at tra ws

a

on

d

Zu s

L

erplein

t

H ou

Si

sgang nt Jan

N i eu w e

en Hav

tk

a

aat Zusterstr

rf Tu

i

Parkeergelegenheid

Nie u

k se n e

Zeelandia

6. Vriendschap

Bellinkstra

P5

aa

dij

t raa rst

Ab

1

1. Abdij / Zeeuws Museum

2 Balans / CBK Zeeland m Da 3. de Drvkkery

nt Si

Ba

Ro u

2

(max 1 uur)

i P3 Achter de Houttuin

a ka P4 Albert Heijn er i B P5 Dam

ai

ai

ai ka

a Bl

jk Di e uw

t Sta

i on

eg lw aa n Ka ho Sc

ru eb g

55


Zeeland Nazomerfestival wordt georganiseerd door:

THEATERPRODUCTIEHUIS ZEELANDIA

zeeuwse invalshoek Theaterproductiehuis Zeelandia maakt voorstellingen met een Zeeuwse invalshoek en wil daarmee een authentieke en vernieuwende bijdrage leveren aan de productie van theater in het Nederlands taalgebied.

jong talent Theaterproductiehuis Zeelandia biedt jonge theatermakers uit Nederland en BelgiÍ een platform om hun talent te ontwikkelen. Ze biedt talentvolle regisseurs, vormgevers, auteurs en acteurs een professionele omkadering. Deze jonge makers worden intensief begeleidt en werken vaak met ervaren collega’s aan een productie.

participatie Zeelandia wil het publiek voor theater in de regio vergroten door professioneel theater dichter bij de mensen te brengen. Dit betekent in de praktijk dat de voorstellingen niet alleen in de schouwburgen staan, maar ook in dorpshuizen en andere (kleine) zalen. Ook wil het productiehuis de culturele ontwikkeling van de jeugd stimuleren en hiermee een bijdrage leveren aan een positief mensbeeld van deze groep. foto Rien Zandee

56


seizoen 2010/2011

Zeeuwse Vrouwen | Kees Slager foto Lex de Meester

Na het succes vorig seizoen komt Zeeuwse Vrouwen, gebaseerd op het boek van Kees Slager, terug in het theater. Een muziektheatervoorstelling waarin vier actrices een beeld schetsen van het leven begin 20ste eeuw. Openhartig vertellen zij de verhalen van gewone vrouwen, opgegroeid in gezinnen van arbeiders en middenstanders. Over de schrijnende, vrolijke en vertederende momenten in hun bestaan.

Mooie Anna | Marjolein Bierens foto Lex de Meester

Muziektheater over het leven van Mooie Anna, dat zich afspeelt begin 20ste eeuw in Zeeland. Een liefdevol leven, maar met veel rampspoed. Anna overwint het klassenverschil, houdt zich staande tijdens de misoogsten die voor armoede zorgen en overleeft de Watersnoodramp. Ze blijft helder en principieel, wat de Zeeuwen eigen is. Ze bezingt haar verdriet en haalt daaruit de energie om door te gaan en nooit op te geven. Een ode aan Zeeland.

De Rietdekker | Rinus Spruit foto Rinus Spruit

Gebaseerd op het boek ‘De Rietdekker’ van Rinus Spruit waarin hij een beeld schetst van het harde bestaan van een rietdekkerfamilie begin vorige eeuw. Met een moeder die vaak nie goêd was en een ongeluk dat levenslange wroeging veroorzaakt blijkt het lot meedogenloos. Een leven waarin de angst om oud en arm te moeten eindigen overheerst, want pensioen was er vroeger niet. Daarom leefden ze armoedig en werkten tot ze erbij neervielen.

57


sponsors

Raad van Toezicht, bestuur, directie, en medewerkers van Theaterproductiehuis Zeelandia: Zijn het ministerie van OCW en de provincie Zeeland zeer erkentelijk voor de structurele subsidie die zij ontvangt Hebben het verheugende bericht ontvangen dat het VSBfonds en het Delta Zeeland Fonds het Nazomerfestival ondersteunen Zijn blij met de geweldige bijdrage aan het festival van de media sponsors PZC en Omroep Zeeland En ook van de ondernemingen Delta Safe, de Drvkkery, Evides, Frisbee, N.V. Economische Impuls Zeeland, Vereniging Ondernemers, Westerscheldetunnel, Zeeland Seaports, Middelburg en de Gemeentes Middelburg, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen Waarderen de ondersteuning van Adriaanse van de Weel Advocaten, Bouman Kantoor Totaal, DRV Accountants en Belastingadviseurs, Familiefonds Hurgronje, Fletcher Hotels, Haar van Boven Zij van Beneden, Heineken Brouwerijen, Köller Advocaten, Profijt Meubel, Schoonmaakbedrijf Bleijenbergh, Seventy Seven, SKF AMS – IT Services, Sport 2000 Middelburg, Superkeukens, Taxicentrale Renesse, TWZ The Work Zone B.V., De Vey Mestdagh, café-restaurant De Vriendschap en Woongoed Middelburg Met dank aan: adverteerders festivalkrant – omwonenden Abdij – PopaanZee – Stichting Theater Exploitatie Zeeland – Citybloem - Scoop – vrijwilligers Nazomerfestival – Waterschap Zeeuwse Eilanden – Zeeuws Museum – De Spot – Stichting Overduin – Ferrand van Beek– Jurrien Kruidhof

58


colofon organisatie Stichting Theaterproductiehuis Zeelandia Hoogstraat 18-20 4331 KR Middelburg E info@theaterzeelandia.nl raad van toezicht Cisca van Dijk (voorzitter), Conny Seijbel, Jan de Waard, Bert te Winkel directie Henk Schoute artistieke leiding Alex Mallems hoofd productie Pieter Ventevogel productieleider Dave Reininga technisch coördinator Hans Peter Hulscher hoofd promotie en publiciteit Linda Molenaar office manager Amke Bogers vervangt tijdelijk Dusty Slomp – Rijkse algemeen medewerker Rutger Visscher administratie Leo Luteijn locatiemanagement Elleke Cremers, Walter Maljers, Ben Vriesman stagemanager Katrien Karimoen coördinatie vrijwilligers Erna Ramstijn colofon uitgever Stichting Theaterproductiehuis Zeelandia redactie Linda Molenaar, Alex Mallems ontwerp Opera Graphic Design, Breda druk De Vey Mestdagh, Vlissingen Rechthebbenden die niet zijn vermeld kunnen zich richten tot de uitgever. Voor alle informatie in deze brochure geldt de restrictie ‘wijzigingen voorbehouden’ Aan eventuele typ- en drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend.

59


FESTIVALHART

MIDDELBURG 24 aug t/m 4 sept 2010

10e editie 60

www.nazomerfestival.nl

brochure zeeland nazomerfestival 2010  

brochure zeeland nazomerfestival 2010

Advertisement