Page 1

M E I / JU N I 2 0 1 3

01

Jouw magazine van het Pensioenfonds Detailhandel

Droom baan

Een nieuwe start het verhaal van

Annemarie van Gaal Pensioen saai? TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 1

Lente: gezond leven

10 tips

Opent je ogen 18-04-13 16:14


TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 2

18-04-13 16:14


Jij& Het Pensioenfonds Detailhandel

KAn Pensioen BoeienD? uit ervaring weten we dat winkelmedewerkers geen overdreven aandacht besteden aan hun pensioen. Dat begrijpen we. Maar eigenlijk ook weer niet. Want hoe je het ook bekijkt: het is jouw pensioen, jouw geld en jouw inkomen voor later. Het Pensioenfonds Detailhandel wil je daarom persoonlijker laten kennismaken met je pensioen. en alles wat daarbij komt kijken. in dit magazine lees je verhalen van ‘gewone’ mensen zoals jij & wij. Mensen met passie voor hun vak en het talent om klanten blij te maken. Het Pensioenfonds Detailhandel is er voor jou.

www.pensioenfondsdetailhandel.nl

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 3

18-04-13 16:15


inhoud

MEI / J U N I 2 0 1 3

01

Jij&Wij, jouw magazine van het Pensioenfonds Detailhandel

Jij& Pss niet...?

10 Jij& scheiden

lentevoordeel 28

1 op de 3 deelnemers aan het Pensioenfonds Detailhandel maakt een scheiding mee. Annemarie van Gaal vertelt (uit eigen ervaring) wat dit met je doet en hoe je in haar optiek verder moet. PLUS: Column van Annemarie van Gaal, hoe word je fi nancieel fi t?

16 Jij& Jouw pensioen Wat is dat eigenlijk, pensioen? Kort en krachtig de zin én onzin over jouw pensioen.

20 Jij& Een nieuwe baan Een aantal winkelmedewerkers vond recent hun droombaan. Lees mee wat ze doen, hoe ze het hebben aangepakt en waarom deze ‘job’ hun langgekoesterde wens is.

28 Jij& de lente/zomer 2013

6

Jij& Nieuws Mix van lifestyleen pensioennieuws.

26

Jij& Jouw pensioenfonds Het Klant Contact Center van het Pensioenfonds Detailhandel in beeld.

39

Jij& Een loopbaangesprek Bas de Lege, pensioenfondsbestuurder, gaat in op de mogelijkheden voor een goed gesprek over je baan.

44

Jij& online

46

Jij& lekker shoppen

50

Jij& Even helemaal niks

51

Jij& Pssst is dat niet...?

52

Jij& de achterpagina

Hoe geniet je het meest van het nieuwe jaargetijde? En hoe blijf je fi t en gezond voor later?

34 Jij& Een nieuwe fase in je leven De economische crisis raakt de detailhandel hard. Interviews met winkelmedewerkers die onlangs hun baan kwijtraakten.

40 Jij& Een bijzonder verhaal Gino Hussein ontvluchtte op zeventienjarige leeftijd het oorlogsgeweld in Irak. Hij maakt nu carrière bij restaurantketen La Place.

Ontdek meer op www.pensioenfondsdetailhandel.nl

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 4

18-04-13 16:15


Jij& De redactie

Jij& Pssst is dat niet...? 51

Een nieuwe start?

Jij& scheiden 10

Dit is de eerste uitgave van Jij&Wij, jouw magazine van het Pensioenfonds Detailhandel. Jij& Een nieuwe fase in je leven 34

Jij& Een bijzonder verhaal 40

Jij& Een nieuwe baan 20 cOLOFOn Jij&wij verschijnt 3x per jaar. oplage 260.000 exemplaren. concept & realisatie the publisher’s wife In samenwerking met van gaal & company Ontwerp operagraphicdesign druk Habo dacosta Fotografi e tim Eshuis, frans strous, sarah Jane fotografi e, getty Images, Judith van der Meulen, Jantien de Bood studio Marten aukes - Pyramids of Makkum Illustratie c-vrine / shop around

Jij& Nieuws 6

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 5

Jij&Wij bespreekt onderwerpen uit het dagelijks leven die kunnen doorwerken in jouw pensioen. In dit nummer schrijft Annemarie van Gaal - zakenvrouw, televisiepersoonlijkheid en kersverse columniste van dit magazine - een persoonlijk verhaal over scheiden en opnieuw aan een relatie beginnen. Op www.pensioenfondsdetailhandel.nl behandelt ze op dit moment vragen van lezers. Daarnaast lees je in dit nummer interviews met winkelmedewerkers die onlangs hun baan kwijtraakten. Schrijfster Hanny Roskamp heeft een praktisch dossier voor je samengesteld waarmee je fris de zomer ingaat. Zelf ging ik op bezoek bij Gino Hussein. Een man met een bijzonder levensverhaal. Op zeventienjarige leeftijd ontvluchtte hij Irak. Nu maakt hij carrière bij restaurantketen La Place. Jij&Wij magazine maken we speciaal voor winkelmedewerkers. Mocht jij het leuk vinden om met de redactie mee te denken en mee te werken aan het tweede magazine, geef je dan op via www.pensioenfondsdetailhandel.nl. Wij zijn benieuwd naar je ideeën, vragen en suggesties.

Aan deze editie werkten mee Jorinde crum, rené Upperman, Bas de lege, Jan Meerman, Neoletta Poelgeest, rik grutters, leo rolf, tijs Prinsen, annemarie van gaal, Jacqueline voorthuizen, riek tawfi ek, Hanny roskamp, Ilse van Eekelen, Marty schoutsen, Boudewijn Bosman, Jaap sinke en sigrid sluijter.

Namens de redactie wens ik je veel leesplezier.

aan dit nummer kunnen geen rechten worden ontleend. Bij de samenstelling van deze uitgave is de inhoud met de grootst mogelijke zorg tot stand gekomen. Echter, cijfers en/of informatie kunnen in bepaalde gevallen achterhaald zijn bij het ter perse gaan van dit magazine.

Jorinde Crum Hoofdredacteur Jij&Wij. jc@pensioenfondsdetailhandel.nl

Bestuursbureau pensioenfonds detailhandel: Euclideslaan 201 - 3584 Bs Utrecht

18-04-13 16:16


Jij& Nieuws

“EEN MaN HEEft allE sEIzoENEN tErwIJl EEN vroUw allEEN rEcHt HEEft oP dE lENtE”

Jane Fonda sPortIEvE grENzEN OpZOEkEn

laNgEr sLApEn? Heerlijk, de dagen worden weer langer! Niet meer in het donker naar je werk en om vijf uur de gordijnen dicht. Maar pas wel op dat de zomernachten niet te kort worden. Onderzoekers van de universiteit Wageningen zijn er namelijk achtergekomen dat mensen die kort en slecht slapen een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Er is ook goed nieuws: het geldt niet voor mensen die kort slapen, maar toch fris en uitgerust opstaan. En dat is in de zomer gelukkig een stuk makkelijker.

Naar buiten! Zin om weer lekker naar buiten te gaan?

Zomer 2012 was een zomer vol met grote sportevenementen. Vooral veel televisie kijken dus. Deze zomer moeten we iets anders verzinnen. Wij hebben wel een idee: bootcamp!. Dat is een combinatie van hardlopen, intervaltrainingen en fi tnessoefeningen in de natuur. Je bouwt snel je conditie op, verbrandt vet en wordt sterker. Doe dit onder begeleiding van een trainer, alleen of met vrienden. Kijk op www.pensioenfondsdetailhandel.nl voor meer informatie en plaatsen waar bootcamps gegeven worden.

Met de Naar Buiten app van Staatsbosbeheer kun je kiezen uit meer dan honderd natuurgebieden in Nederland. De app wijst de weg naar de mooiste plekken. Per natuurgebied zijn er korte beschrijvingen van het gebied, wat er te doen is en of er een speelplek is voor kinderen. Download de app (en meer) op www.pensioenfondsdetailhandel.nl.

fIlMtIP: tHE IcEMAn Iceman vertelt het waargebeurde verhaal van Richard Kuklinski: meedogenloos huurmoordenaar en familieman in één. In opdracht van de maffi a vermoordde Kuklinski gedurende tientallen jaren meer dan 100 man. Tot zijn arrestatie in

6 - JOUW

1986 hadden zijn vrouw en dochters geen idee met wat voor een man zij al die jaren hadden geleefd. Naast Michael Shannon, die de rol van Kuklinski speelt, schitteren bekende Hollywoodsterren als Ray Liotta en Winona Ryder.

M A G A Z I N E V A N H E T P E N S I O E N F O N D S D E TA I L H A N D E L

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 6

18-04-13 16:16


gRAtIs LOOpbAAnAdVIEsgEspREk MEt EEN ProfEssIoNal

BEsParINg vaN 9 MILJOEn EuRO

Wil ik doorgroeien in mijn huidige werk? Of is het tijd voor iets anders?

Het Pensioenfonds Detailhandel heeft zijn uitvoeringskosten verlaagd.

Met een loopbaanadviesgesprek helpen de vakbonden FNV en CNV leden om deze vragen te beantwoorden.

Door de kosten van het vermogensbeheer in 2012 omlaag te brengen en te bezuinigen op de organisatiekosten, wist het Pensioenfonds Detailhandel de uitgaven met negen miljoen euro te verlagen.

Lezers van Jij&Wij krijgen van de FNV een gratis (!) loopbaanadviesgesprek. Van deze actie kun je eveneens gebruikmaken als je tijdelijk zonder werk zit. Meer informatie over deze aanbieding vind je op: www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Voor meer informatie: www.pensioenfondsdetailhandel.nl

HE Is BacK! JustIn tIMbERLAkE Het is elf jaar geleden dat Justin Timberlake de wereld verbaasde met het album Justified. Met hits als Cry Me a River en Rock Your Body was hij hard op weg de nieuwe King of Pop te worden. Maar hij besloot een andere weg in slaan. Na jaren van acteren en zakendoen, maakt Timberlake een comeback in de muziekwereld met het album The 20/20 Experience. Tijdens de afwezigheid van Timberlake heeft een andere idool, Justin Bieber, zijn plaats ingenomen. Nu afwachten of de oudere Justin zijn troon weer kan opeisen.

Audrey Hepburn EN cHocoladE Wie had ooit gedacht dat Audrey Hepburn weer zou schitteren op het witte doek? Techneuten hebben voor het Amerikaanse chocolademerk Galaxy de actrice weer tot leven gewekt. Oude beelden van Hepburn zijn gedigitaliseerd en verwerkt in een spotje. De zoons van Audrey verleenden moeiteloos toestemming voor dit project, hun moeder was dol op chocolade. Bekijk het filmpje op: www.pensioenfondsdetailhandel.nl. J O U W M A G A Z I N E V A N H E T P E N S I O E N F O N D S D E TA I L H A N D E L

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 7

-7

18-04-13 16:17


Jij& Nieuws

NIEUw BEgIN of EIndE VERHAAL

lENtEstAMppOt Bij het afscheid van de winter hoort ook afscheid van de stampotten. Maar voor wie er echt geen genoeg van kan krijgen, is er een heerlijk lentestamppotje. Geen zware kost, maar veldsla en tuinerwten in plaats van bloemkool. Vind op onze website de recepten om jezelf gezond te verwennen! www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Nog geen drie jaar geleden was een BlackBerry dé telefoon. Inmiddels hebben Apple en Samsung met hun populaire smartphones de BlackBerry-toestellen ver achter zich gelaten. Om zich weer terug te vechten in de markt heeft het bedrijf nu BlackBerry10 ontwikkeld. Het bestaat uit twee typen telefoons: de Z10 met alleen een touchscreen en de Q10 met touchscreen en toetsenbord. Zouden deze werkelijk de strijd kunnen aangaan met de iPhone en de Samsung Galaxy S3? De beperktere keuze uit apps zou weleens doorslaggevend kunnen worden. Maar in de snelle wereld van de mobiele telefonie is niets meer te voorspellen. Ga maar eens na wie in je omgeving nog een Nokia heeft.

MoEdEr dE VROuW tItEl: MOEdER dE VROuW aUtEUrs: siMone ARTs en MAAiKe KuYvenHoven UItgEvErIJ: A.W. BRunA Lev.

Sanne Wallis de Vries, cabaretière en moeder

Simone Arts en Maaike Kuyvenhoven

‘Ik heb alle verhalen in dit boek opgeslurpt. Moeder worden is voor iedereen life changing, dat is de grote overeenkomst. Het grote verschil zit ’m natuurlijk in ieders unieke situatie, bovendien vult iedereen het moederschap anders in. Ik heb me vaak afgevraagd of ik “het” wel goed doe. Het lezen van verhalen van anderen bracht mij het bevrijdende inzicht dat er niet één goede manier is. Liever delen dan oordelen! En verder verdient iedere moeder natuurlijk steun. En applaus.’

Moeder, de vrouw

Lees de verhalen van 21 vrouwen en lach, herken en ontdek. Dit boek geeft een actueel én tijdloos beeld van het moederschap. De kaders van nog maar een generatie terug zijn vervangen door keuzes. Iedere vrouw die een kind krijgt, moet zichzelf opnieuw uitvinden. Vrouwen die in de 21e eeuw moeder zijn geworden, zijn simpelweg aan het pionieren.

Dit boek is geschreven voor de moeders van nu. De twee Moeder, de vrouw auteurs 21 portretten van moeders van nu kennen de valkuilen van de moderne tijd en spraken er openhartig over met eenentwintig andere moeders. Ze delen hun ervaringen, overtuigingen, twijfels en inzichten met de lezers. Het resultaat is een boeiend boek. Simone Arts Maaike Kuyvenhoven

‘Ik heb alle verhalen in dit boek opgeslurpt.’ Sanne Wallis de Vries

8 - JOUW

Voor in de strandtas: tItEl: dE gEnIus aUtEUr: Yvonne FRAnssen UItgEvErIJ: AsPeKT B.v.

Deze thriller gaat over Natasha Hofman, schrijfster. Na een moeilijke jeugd heeft ze haar leven op orde. Maar dan Yvonne Franssen slaat het noodlot DE toe. GENIUS Yvonne Franssen bewijst met haar tweede boek tot de beste Nederlandse thrillerschrijfsters te behoren. literaire thriller aspekt

1

MaKKElIJKE start VOOR EEn gEZOndER LEVEn! tItEl: dE VOEdsELZAndLOpER aUtEUr: KRis veRBuRgH UItgEvErIJ: BeRT BAKKeR

Een gezondere levensstijl zonder meer te bewegen of van de chocolade af te blijven? Het kan volgens arts en schrijver van het boek De Voedselzandloper Kris Verburgh. Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten laat hij zien dat gezonde voeding van belang is bij het jong houden van je lichaam en het tegengaan van ziekten. Zo halveert de kans op een hartaanval volgens de onderzoeker al door het dagelijks eten van walnoten. Ook legt hij uit waarom de meeste diëten ongezond zijn.

M A G A Z I N E V A N H E T P E N S I O E N F O N D S D E TA I L H A N D E L

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 8

18-04-13 16:17


AAL

“EÉN lENtE PEr Jaar, EN IN HEt lEvEN slEcHts ÉÉN JEUgd”

Simone de Beauvoir WELkE dRAnkJEs zIJN dEzE zoMEr HElEMaal IN?

1.

HugO

Een aperitief om uren mee door te borrelen op een zonnig terras. Het is een mix van prosecco, vlierbessensiroop (of sambuca), citroensap, muntblaadjes en sodawater. In Noord-Italië is dit nu helemaal hip, vooral zelfgemixt. Maar Hugo is ook kant-en-klaar te koop.

2.

zElfgEMaaKtE IJstHEE

IJsthee is al jaren populair, zeker in de zomer. Dit jaar is het de trend om het zelf te maken. Maak een originele zoete Amerikaanse ijsthee of varieer met perzik/basilicum. Tip: wie de smaak te pakken heeft, moet ook eens gember/ munt proberen.

3.

gRAnAAtAppELWIJn

Granaatappels zijn bezig met een revival. Dit komt vooral omdat ze vol vitaminen en anti-oxidanten zitten. De vruchtendrankjes doen het al langer goed in ons land, maar of de wijn een succes wordt? In Israël en Amerika schijnt het goed te verkopen!

De recepten en bereidingswijzen van Hugo en de verschillende soorten ijsthee op www.pensioenfondsdetailhandel.nl.

aow-lEEftIJd MEt 1 MaaNd oMHoog Word je in 2013 65 jaar? Dan ontvang je een maand na je verjaardag je AOW. Mensen die in december 2013 65 jaar worden, krijgen dit ‘staatspensioen’ twee maanden later. De verhoging van de AOW-leeftijd kan een tijdelijk gat in het inkomen opleveren. De overheid heeft besloten om per 1 januari 2013 de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Dit gebeurt niet in één keer, maar over een periode van tien jaar. Elk jaar wordt de leeftijd steeds iets verhoogd. Meer weten? www.pensioenfondsdetailhandel.nl Aanvang AOW Leeftijd

geboortedatum

2013

65 jaar en 1 maand

Tussen 1 januari 1948 en 30 november 1948

2014

65 jaar en 2 maanden

Tussen 1 december 1948 en 31 oktober 1949vv

2015

65 jaar en 3 maanden

Tussen 1 november 1949 en 30 september 1950

2016

65 jaar en 6 maanden

Tussen 1 oktober 1950 en 30 juni 1951

2017

65 jaar en 9 maanden

Tussen 1 juli 1951 en 31 maart 1952

2018

66 jaar

Tussen 1 april 1952 en 31 december 1952

2019

66 jaar en 4 maanden

Tussen 1 januari 1953 en 31 augustus 1953

2020

66 jaar en 8 maanden

Tussen 1 september 1953 en 30 april 1954

2021

67 jaar

vanaf 1 mei 1954 en later

Lente EN hormonen Wat is het toch met de lente? Waarom lijkt het alsof we makkelijker verliefd worden, meer zin hebben in seks en vrolijker opstaan? Het antwoord is een aaneenschakeling van factoren. Het begint met het extra daglicht. Dat zorgt ervoor dat we minder melatonine aanmaken, de stof die ons waak-/slaapritme regelt. Hierdoor voelen we ons fi tter. Tel daarbij alle prikkels op die we ineens krijgen als we buiten komen: de geuren, de bloesems, de felle kleuren. Ons lichaam maakt dan allerlei stoffen aan, waaronder testosteron (mannen) en oestrogeen (vrouwen). Deze hormonen doen ons naar elkaar verlangen. Dan stijgen de temperaturen ook nog eens, waardoor de rokjes en de mouwen korter worden gedragen. Dat is natuurlijk olie op het vuur en voilá: de lente verklaard.

of de AoW-leeftijd na 2021 nog verder omhooggaat, wordt pas later bepaald.

J O U W M A G A Z I N E V A N H E T P E N S I O E N F O N D S D E TA I L H A N D E L

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 9

-9

18-04-13 16:18


10 - J o u w

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 10

18-04-13 16:18


Jij& Een nieuwe start

TEKST Annemarie van Gaal

Als je je mening inslikt en alles van de ander accepteert, is het niet zo moeilijk om lang bij elkaar te zijn. Gelukkig blijven in een huwelijk is veel ingewikkelder. Wanneer zet je de stap om te scheiden en wanneer stel je 足jezelf open voor een nieuwe relatie? Dat zijn momenten die alleen jij kunt bepalen.

Een nieuwe start (voor je hart)

J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 11

- 11

18-04-13 16:18


Jij& Een nieuwe start

EEN NIEUwE start

“Rozen verwelken, schepen vergaan en relaties blijven niet eeuwig bestaan…” Opnieuw verliefd Een nieuwe relatie vinden is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar als het toch zover komt, maak er een ‘project’ van. Dat klinkt misschien zakelijk, maar het heeft mij enorm geholpen.

Tegenwoordig zijn datingsites op internet ook een prima plek om een mogelijke nieuwe partner te ontmoeten. Schrijf je in en maak ook daar een project van.

Bedenk eerst wat je wel en wat je niet wil in je nieuwe relatie. Als je niet weet wat je wil, kun je het namelijk ook niet krijgen.

Plan de komende maand zo veel mogelijk afspraakjes. Het voelt af en toe alsof je meerdere bordjes tegelijk in de lucht moet houden. Maar zolang je eerlijk blijft tegenover je ‘dates’ is er niets aan de hand.

Wat heb je bijvoorbeeld geleerd van de vorige relatie en wat zoek je bij een nieuwe partner? Humor? Spontaniteit?

12 - J o U w

Pak een vel papier en schrijf die wensen en verlangens voor een nieuwe relatie zo concreet en duidelijk mogelijk op. Bewaar dit vel papier goed, want het zal je nog vaak van pas komen.

Lees voor je eerste afspraakje je lijstje met wensen en verlangens nog eens goed door. Als er staat dat je geen zelfi ngenomen persoon wilt en je ontmoet iemand die op het eerste afspraakje 75 procent van de tijd over zichzelf praat... Dan weet je dat er geen tweede afspraakje gemaakt hoeft te worden. Simpel!

Je verhoogt je kansen om een nieuwe relatie te ontmoeten door erop uit te gaan met vrienden of vriendinnen. Of in je eentje. En misschien klinkt het als een open deur, maar bestel een drankje op het terras! Het is lente.

Ik houd mezelf altijd duidelijk voor dat ik het product ben van mijn vroegere ervaringen. Die draag ik met me mee. De angst, woede of teleurstelling die daarbij hoorde, schaden een nieuwe relatie. Terwijl die daar volkomen van losstaat.

Zelf ging ik naar de avondopening van een museum of naar een foto-expositie. Ik verhoogde daardoor mijn kansen om interessante mensen tegen te komen.

Mijn tip is om te bedenken dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor jouw eigen emoties. Die toekomstige andere partner staat daar eigenlijk buiten. »

wE

M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 12

18-04-13 16:18


scheiden WAt

HOE Pensioen regelen?

wEt PENsIoEN vErEvENINg

NEE

- 50/50 verdeeld - ouderdomspensioen - huwelijkse periode

Ja

wEt PENsIoEN vErEvENINg echtscheidingsconvenant waarin je onderling afspraken maakt.

overlijden ex?

Zelf aanmelden (binnen twee jaar!) bij het Pensioenfonds.

Ja

Melden bij het Pensioenfonds.

voor pensioen? (65/67)

NEE NEE

Ja

Ja

NEE

Ja

Dan heb jij al pensioen. kLAAR!

dOEn!

vervalt pensioendeel. Je krijgt geen geld.

Kan dit voorkomen worden? niet binnen 2 jaar? Dan samen regelen.

Wel recht op uitbetaling van toegewezen partnerdeel. via Pensioenfonds krijg je een overzicht van jouw deel.

Ja

Dit betekent dat je jouw pensioendeel regelt met een zogenoemde pensioenconversie (pensioenomzetting). Je kunt conversie aanvragen bij het Pensioenfonds. Dan maak je jouw pensioendeel onafhankelijk van je ex.

nB: doe je dus niks, dan krijg je geen pensioenconversie. J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 13

- 13

18-04-13 16:18


Jij& Een nieuwe start

Je bepaalt zelf hoe ver je angst, haat of jaloezie toelaat. Je kunt je gevoelens klein houden of tot enorme proporties laten groeien. Dat doe je zelf, niet de ander. Het werkt voor mij altijd verhelderend om me daar bewust van te zijn. Zo stel je jezelf open voor een nieuwe relatie en de mogelijkheid om de nieuwe liefde van je leven te vinden.

Een nieuwe relatie. gevolgen voor je pensioen? Als je nieuwe partner de ware blijkt en je gaat trouwen of een ‘geregistreerd partnerschap’ aan, bedenk dan vooraf goed hoe je wilt omgaan met het pensioen. En wat gebeurt er met je pensioen als jullie uit elkaar gaan?

– Na 14,4 jaar huwelijk worden de meeste scheidingen uitgesproken. – Van de mensen die nu trouwen, is 1 op de 5 eerder getrouwd geweest. – In 2009 waren er 33.000 kinderen betrokken bij een scheiding. De helft van die kinderen was op dat moment jonger dan 10 jaar. – Tel daar de kinderen bij op die te maken krijgen met het uit elkaar gaan van ouders die samenwoonden… In dat geval gaan van 70.000 kinderen de ouders uit elkaar. – Het aantal stiefgezinnen in Nederland wordt

Feiten & Cijfers

steeds groter. Uit een Utrechts onderzoek op scholen blijkt dat meer dan de helft van de gescheiden moeders en vaders binnen 5 jaar

– In 2011 werden 71.572 huwelijken gesloten.

weer samenwoont.

32.510 getrouwde stellen gingen scheiden. – Het aantal echtscheidingen neemt elk jaar toe.

– Meer dan de helft van deze tweede of volgende huwelijken en samenlevingsrelaties strandt

1 op de 3 huwelijken strandt. In Amerika is dat 1 op de 2 huwelijken. – De gemiddelde leeftijd bij echtscheidingen is

voortijdig. _

In 2012 vroegen 6.500 winkelmedewerkers een scheiding aan.

bijna 46 jaar. In 1991 lag die gemiddelde leeftijd nog op 40 jaar.

Bron: Centraal Bureau voor de statistiek

14 - J o U w

M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 14

18-04-13 16:19


Jij& Geld / Annemarie van Gaal

Column gEWIcHt JE ZOu HEt Op HEt EERstE gEZIcHt nIEt ZEggEn, MA AR JE gEWIcHt En JE pERsOOnLIJkE FInAncIËn HEbbEn bEst VEEL OVER EEn kOMstEn. gewicht beïnvloedt je humeur. Persoonlijk kan ik daarover meepraten, want ik voel me geweldig als ik een paar kilo minder weeg en ik kan de hele dag chagrijnig zijn als de weegschaal ’s morgens een kilo extra aangeeft. ik weet zelf altijd precies wat de oorzaak van die paar kilo is. Die drie gebakjes en de zak friet de afgelopen week zijn de daders, maar toch vind ik de weegschaal een soort rechter waar ik op dat moment een enorme hekel aan heb. Wat je aan geld te besteden hebt, kan ook je humeur beïnvloeden. Het is heerlijk als je aan het einde van de maand nog een leuk bedrag op je rekening hebt staan. Maar als je banksaldo roodkleurt ruim voordat je nieuwe salaris gestort wordt, dan voel je je rot. Je weet zelf ook wel dat je de afgelopen maand veel meer hebt uitgegeven dan dat er binnen kwam. Je herinnert je die twee leuke jurkjes en mooie tas vast nog, maar voorlopig heb je een hekel aan de bank die je saldo rood kleurt en die ervoor zorgt dat de pinautomaat geen geld meer geeft. nog een overeenkomst tussen je gewicht en je financiën: schaamte. Als je tien kilo te zwaar bent, wil je niet dat mensen je lichaam zien. Dan komen de wijdvallende jurken uit de kast, je gaat niet naar de sportschool. Je kijkt wel uit om in zo’n strakke sportoutfit op de loopband te gaan staan en je schaamt je om in bikini te gaan zwemmen. Als je zwaar in de schulden zit, schaam je je ook en wil je liever niet dat anderen weten hoe diep je in de financiële ellende zit. Zelf wil je het ook liever niet inzien, dus je houdt geen kasboek bij en je gaat flink uitgeven om de schijn op te houden. Beide vormen van schaamte verhinderen je om daadwerkelijk aan je overgewicht en schulden te gaan werken. Toch heb je ze allebei zelf in handen. De calorieën komen niet spontaan je lichaam binnen. Je moet er echt zelf wat voor doen om die drie gebakjes naar binnen te werken. en geld springt ook niet vanzelf uit je portemonnee of van je bankrekening af. Laten we eerlijk zijn naar onszelf en ons realiseren dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor onze situatie, niet de weegschaal en niet de bank. Als wij eten kopen dan zijn wij degenen die beslissen wat we gaan eten en hoeveel. en als het salaris binnenkomt dan zijn wij degenen die besluiten wat ermee gebeurt. sparen? Rekeningen betalen? investeren? verpatsen? neem je verantwoordelijkheid en besef dat het je eigen keuze is om een gezond leven voor jezelf te creëren, zowel qua gewicht als geldzaken.

AnnEMARIE VAn gAAL (1962) schopte het van alleenstaande moeder tot succesvolle zakenvrouw. Eerst in Rusland en vervolgens in Amsterdam als investeerder, belegger in vastgoed, eigenaar van een tijdschriftenuitgeverij en auteur van de bestsellers ‘Succes’ (55.000 verkochte exemplaren) en ‘Ambitie’ (27.500 verkochte exemplaren, inmiddels zevende druk in de winkel). Onlangs verscheen haar vijfde boek, ‘Financiële workout, in 20 stappen financieel fit’. Op www.pensioenfondsdetailhandel.nl beantwoordt Annemarie jouw vragen over je persoonlijke financiën.

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 15

- 15

18-04-13 16:19


Jij& Jouw pensioen

P a v

Voorbeeld van pensioenopbouw

AOW

(krijg je van de overheid)

Mogelijke pensioenopbouw

Pensioen

(regelt je werkgever)

Privépensioen

(moet je zelf regelen)

Saaiiii… Voor later…

Joh, dat duurt nog zo lang, daar maak ik me nu niet druk om… 16 - J o u w

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 16

18-04-13 16:19


Pensioen saai? als je je een beetje verdiept... De redactie van Jij&Wij magazine vroeg aan winkel­medewerkers of ze weleens stilstaan bij hun pensioen...

Elke maand spaar je automatisch voor later. Van het inkomen wordt een premie ingehouden en belegd. Dit geld wordt beheerd door het Pensioenfonds Detailhandel. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl leer je binnen een paar minuten hoeveel geld je tot nog toe hebt opgebouwd en maandelijks krijgt uitgekeerd zodra je met pensioen gaat.

mag genieten. Deze bijdrage heet AOW. Algemene ouderdomswet. Die bijdrage ontvangt iedere Nederlander maandelijks van de overheid vanaf het moment dat de AOW-leeftijd is bereikt. Levenslang. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond van je 15e tot je 65e levensjaar.

‘Oude dag?’ Als je met pensioen gaat, dan werk je niet meer. En als je niet meer werkt, verdien je geen ­salaris. Dus moet je zorgen voor je eigen inkomen. Nou ja, bijna. In Nederland is het namelijk zo geregeld dat je van de overheid een bijdrage krijgt voor het moment dat je van je ‘oude dag’

Hoeveel euro’s per maand? AOW is de eerste inkomstenbron vanaf het moment dat je met pensioen kunt gaan. Voor de meeste mensen is het moeilijk om alleen van dit bedrag rond te komen. Ga maar na. De standaard AOW bedraagt afgerond 9.000 euro bruto per jaar. Dat is 750 euro bruto per maand. Dit is het

­ edrag dat je ontvangt als je b gehuwd bent of samenwoont en jouw partner de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt. Partners die allebei de AOWleeftijd hebben bereikt, ontvangen beiden de standaard AOW. Samen ontvangen zij afgerond 18.000 euro per jaar. Dat is 1.500 euro bruto per maand. Trek daar je belasting, huur of hypotheek, gas/ water en licht van af en je ziet dat er niet veel overblijft om van rond te komen. Alleenstaanden ontvangen ­overigens een extra toeslag van 3.600 euro bruto per jaar op hun AOW. Dat betekent 300 euro bruto per maand extra. Een alleenstaande ontvangt dus 12.600 euro per jaar. Komt neer op 1.050 euro netto per maand.

J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 17

- 17

18-04-13 16:19


Jij& Jouw pensioen

Hoe het nu werkelijk zit met pensioen, is voor de meeste mensen abracadabra Hoeveel AOW krijg je? Partners waarvan

één met pensioen is 1 x € 9.000 per jaar € 750 bruto per maand

Partners waarvan

beiden met pensioen zijn 2 x € 9.000 per jaar € 1.500 bruto per maand

Alleenstaand met pensioen 1 x € 9.000 per jaar + 1 x toeslag € 3.600 per jaar € 1.050 bruto per maand

18 - J o u w

Heb jij een pensioen?

DigiD?

Geen vetpot, alleen AOW. Daarom ontvang je daarbovenop geld uit je pensioen. Dat is de tweede inkomstenbron als je de pensioenleeftijd bereikt. Dit bedrag bouw je op als je in loondienst werkt of hebt gewerkt. Het werknemerspensioen bestaat uit twee delen:

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl check je supermakkelijk hoeveel pensioen jij straks mogelijk ontvangt. Het enige wat je daarvoor hoeft in te vullen, is je DigiD. Met deze persoonlijke DigiD kun je inloggen op websites van de overheid om zaken te regelen. Bijvoorbeeld een vergunning, een uittreksel of belastingaangifte. Je DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Aangevuld met een sms-code voor een hoger veiligheidsniveau. Je kunt je persoonlijke DigiD aanvragen via www.digid.nl/ aanvragen.

• Het ouderdomspensioen: een uitkering voor jezelf en zolang je leeft ook voor je partner. • Het partnerpensioen: een uitkering voor je nabestaanden (je partner en/of kinderen) wanneer je komt te overlijden. Elke maand wordt pensioenpremie ingehouden van je brutosalaris. Daarbovenop betaalt jouw werkgever ook een werkgeverspremie. Binnen de detailhandel betaalt de werkgever 75 % van de premie. Dat is veel hoger dan in andere branches. Op je salarisstrook staat hoeveel premie je maandelijks betaalt voor je pensioen.

Hoeveel heb jij? Goed. Met je persoonlijke DigiD ga ja naar de site www.mijnpensioenoverzicht.nl. Als je de aan­wijzingen volgt op het beeldscherm zie je dat je alleen maar deze DigiD hoeft in te vullen. Vervolgens zie je in één oogopslag hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. Sterker nog; je ziet meteen hoeveel geld je bruto te besteden hebt. Per maand. Zo zie je welk inkomen je hebt op je ‘oude dag.’

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 18

18-04-13 16:19


Hoeveel pensioen heb ik? Met je persoonlijke DigiD ga ja naar www.mijnpensioenoverzicht.nl. Als je de aanwijzingen volgt op het beeldscherm zie je dat je alleen maar deze DigiD hoeft in te vullen. Vervolgens zie je in één oogopslag hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd.

je Pensioengegevens

Bereken de hoogte van je maandelijks pensioen op:

www.mijnpensioenoverzicht.nl

100% garantie? Helaas kan niemand je een 100% garantie geven op je opgebouwde pensioen. Jouw maandelijkse bijdrage wordt samen met die van duizenden andere winkelmedewerkers belegd door het Pensioenfonds Detailhandel. Dit doet men omdat de ingehouden premie op je salaris niet voldoende is voor jouw pensioen. Door de economische crisis is een deel van het in beheer genomen en belegde pensioengeld minder waard geworden. Daardoor hebben bepaalde pensioenfondsen in Nederland moeten korten op uit te keren pensioen. Dit geldt níet voor het Pensioenfonds Detailhandel. Jouw pensioen en het pensioen van winkelmedewerkers die al met pensioen zijn gegaan, zijn onveranderd

gebleven. Het Pensioenfonds Detailhandel doet er alles aan om dit zo te houden.

levenslang of voor een kortere periode, een of meerdere inkomens. Deze bedragen komen bovenop je AOW en je ouderdomspensioen.

Zelf regelen & betalen Een derde inkomstenbron voor het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt is het zogeheten privépensioen. Dat moet je zelf regelen. Meestal bij een bank of een verzekeringsmaatschappij. Het privépensioen kan bestaan uit een of meerdere lijfrentes, zoals: • Een lijfrenteverzekering, een verzekeringsproduct. • Een lijfrenterekening, een bankproduct, staat ook bekend als banksparen.

Nuchter of dromen? Wat wil de gemiddelde Nederlander als hij met pensioen gaat? Naar het buitenland? Verre reizen maken en de wereld ontdekken? Lekker luieren op een parelwit strand? Valt mee. Nederlanders zijn betrekkelijk eenvoudig als het gaat om hun pensioenwensen. De meesten willen dan het leven leiden dat ze nu leiden en verkiezen een rijtjeshuis of flat boven een ­kasteel. Op vakantie gaan ze nog gewoon met de caravan of de tent.

Wanneer je met pensioen gaat, ontvang je vanuit je lijfrentes, J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 19

- 19

18-04-13 16:19


Jij& Jouw nieuwe baan

Droombaan Rana werkt bij Bennies Fifties In den haag Stel, je bent helemaal gek van de jaren vijftig. Je kleedt je in die stijl, luistert naar Elvis en rijdt het liefst in zo’n lange Cadillac. Dan is verkoopster worden in een jarenvijftigwinkel toch een droombaan? Voor Rana Terpstra (27) kwam die droom uit. “Dit is een way of life.” Voor ze bij Bennies Fifties ging werken, heeft Rana tal van baantjes gehad. Als jong meisje kreeg ze het verkopen met de paplepel ingegoten. Haar vader heeft een winkel in zonweringen en rolluiken. Daarna werkte ze bij een chocolaterie, een horlogewinkel en een winkel met schoonheidsproducten. Met klanten werken vormt de rode draad in haar leven. Behalve bij haar laatste baantje, een boxverhuurbedrijf. “Dat was zo’n opslagruimte met van die huurgarages. Dat was niets voor mij. Ik wil met mensen bezig zijn.” Vanwege haar passie voor de jaren vijftig kocht ze regelmatig kleding en spullen bij Bennies Fifties. Via de Facebook-pagina van de winkel zag ze een vacature voorbijkomen. Ze reageerde direct. Twee dagen later ging de telefoon en mocht ze een dag op proef komen

20 - J o u w

werken. Er waren meer kapers op de kust, maar na een ochtend was het al duidelijk voor de eigenaar: zij werd het. Rana vond snel haar draai: “Ik sta voornamelijk in de winkel, waar ik kledingadvies geef. Ik heb geleerd om klanten te kunnen 'lezen'. Erachter komen wat ze willen. Zo gaaf is dat, als ze helemaal voldaan de winkel uitgaan!” Rana is helemaal op haar plek. “Dit is een way of life. Het begon met de mode, daarna de muziek. Geweldig. Dat hele gevoel is voor mij een ideaal.” Rana probeert ook in haar eigen huis de fiftiesstijl door te voeren, maar ze stuit nog op enig verzet van haar vriend. “Hij is meer van het minimalistische, het strakke. Daar is dus nog wat werk aan de winkel”.

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 20

18-04-13 16:19


J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 21

- 21

18-04-13 16:19


22 - J o u w

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 22

18-04-13 16:19


Jij& Jouw nieuwe baan

nIkkI wErKt BIJ De tAARtWinKeL IN dEN BoscH Werken in een winkel die helemaal om taarten draait. Dat is dus: taarten bakken, taarten verkopen, spullen verkopen om de lekkernijen mee te bakken en workshops geven hoe je de taarten bakt. Dé plek voor een ware taartenliefhebber dus. Nikki Vennings (23) werkt in zo’n winkel, maar had eerst helemaal niets met taarten... nikki komt tijdens haar opleiding in aanraking met De Taartwinkel. Ze volgde de opleiding detailhandel in Den Bosch. Haar mentor nam deel aan workshops bij De Taartwinkel en hoort van de eigenaresse dat ze een stagiair zoekt. Zij denkt meteen aan nikki. op haar eerste werkdag weet ze niet wat ze moet verwachten. “ik had helemaal niets met taarten. Maar ik ben snel van taarten gaan houden. Het is zo creatief, je kunt al je ideeën erin kwijt. Laatst maakte ik een grote stapeltaart, met een grote strik erop. Alles was eetbaar. Zo gaaf.” natuurlijk is het meer dan alleen taarten bakken. ook in het etaleren kan nikki creatief zijn. “ik word hier heel erg vrijgelaten en kan veel initiatieven nemen. Dat is toch geweldig?” Tijdens haar stage wordt nikki gevraagd om fulltime te komen werken. Begin dit jaar kreeg ze een vast contract. “ik word hier echt gewaardeerd, dat motiveert mij. ik zit hier voorlopig heel goed.” of ze niet bang is om te veel te snoepen nu ze veertig uur in de week tussen de taarten staat? “nee hoor, dat is snel over. Misschien heb ik in het begin wel te veel gesnoept haha.”

EN HEt PENsIoEN? ga je buiten de detailhandel werken, dan kun je jouw opgebouwde pensioen overdragen naar het pensioenfonds van je nieuwe werkgever. stel, je werkt nu in een modezaak, maar je besluit een baan te nemen in de zorg. dan draag je het opgebouwde pensioen over naar het pensioenfonds voor de zorg. dit heet waardeoverdracht. dit regel je met je nieuwe werkgever. Verwissel je van baan in dezelfde sector dan is er niks aan de hand. Met andere woorden: ga je in een andere winkel werken, dan hoef je niets te doen en loopt je pensioenopbouw gewoon door bij het pensioenfonds detailhandel. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl lees je terug hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. bovendien krijg je een indruk hoeveel inkomen je dan ontvangt als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Voor www. pensioenoverzicht.nl moet je met je digid inloggen.

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 23

- 23

18-04-13 16:19


WILLEM werkt bij AVONTURIA in Den haag Willem Spruit (34) is gek op dieren. Vogels, hage­dissen, vissen en nog veel meer. Pogingen om bij een dierenwinkel aan de slag te gaan, lopen op niets uit. Dus werkt hij jaren in de horeca. Tot dat ene, toevallige bezoekje. Van jongs af aan was Willem met dieren bezig. Al snel heeft Willem een paar koudbloedigen in huis. Dat is zo leuk dat hij zich in reptielen begint te ver­ diepen. Snel heeft hij een paar koudbloedigen in huis. Zijn vader had ook nog een aantal vogels. De volière stond achter in de tuin. “Ik was daar altijd te vinden. De liefde voor dieren zat er vroeg in.” Toen hij in Den Haag kwam wonen, ging Willem als barman aan de slag. Klanten in het café kenden zijn hobby en wezen hem op ‘Avonturia’. Een enorme dierenwinkel. Willem gaat een kijkje nemen en is er zo weg van dat hij direct een open sollicitatie stuurt. Daar komt niets uit. Maar Willem blijft ‘Avonturia’ in de gaten houden. “Ik wist: dit is wat ik wil. Op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je werk

24 - J o u w

wilt dat je de rest van je leven wilt gaan doen. Voor mij was dit het.” Vanzelfsprekend stuurde hij direct een brief toen hij weer een vacature zag. “Ze zochten iemand voor de vissen en reptielen. Helemaal mijn ding.”Hij wordt uitgenodigd voor een gesprek, maar de keuze valt op iemand die net wat meer weet van vissen. Een paar maanden geleden kwamen Willem en zijn vriendin onverwacht in de winkel. “We reden naar mijn ouders, maar die waren niet thuis. Dus toen maar even diertjes kijken dacht ik. Staat bij de uitgang de baas: ‘He, ik ken jou. Heb je deze week tijd voor een bakje koffie?’ Twee weken later kon ik hier aan de slag. Was het met die andere jongen niets geworden.”

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 24

18-04-13 16:20


Jij& Jouw nieuwe baan

ZARJA werkt bij Rinsma Fashion Store in gorredijk Een goedbetaalde baan in de financiële wereld opzeggen om te gaan doen waar je passie ligt. Weinig mensen durven dat maar aan. Zarja Scheper (38) deed het. “Als je doet waar je van houdt, werk je geen dag in je leven.” Het grootste gedeelte van haar leven is Zarja Scheper aan het werk voor grote financiële instellingen. Ze zet adviesgroepen op, coacht mensen, verkoopt financiële

producten. Maar langzaam komt ze erachter dat ze haar ei niet meer kwijt kan. “De producten boeiden me niet meer. Droge kost, droge producten. Totaal niet spannend.” Haar schoonmoeder voelt aan dat Zarja toe is aan iets nieuws. Zonder dat Zarja het weet, gooit ze een balletje op bij Rinsma Fashion Store in Gorredijk. “Ik kon een ochtendje komen proefdraaien. Maar ik moest het opnemen tegen iemand met winkelervaring. Ik werd het niet, helaas.” Een half jaar later belt de manager van de winkel. Of ze als weekendkracht wil komen werken? Zarja twijfelt geen moment en ze gaat - naast haar baan bij de verzekeraar - aan de slag in de winkel. Omdat het haar zo goed bevalt, wordt het andere werk steeds minder leuk. Na een tijdje biedt Rinsma haar een fulltimebaan aan. Zarja komt op een kruispunt en moet kiezen. “Ik dacht aan een bekend gezegde: ‘Als je doet waar je van houdt, werk je geen dag in je leven.’ Dit is mijn passie. Ik ben de hele dag met kleding bezig en wordt er nog voor betaald ook.” De keuze is snel gemaakt. Zarja neemt op de koop toe dat ze een flink deel van haar inkomen moet inleveren. “Natuurlijk was het even slikken, maar uiteindelijk word je niet ‘happy’ van geld. Hier ga ik elke dag vrolijk naartoe en ik kom vrolijk thuis. ‘Wat heb jij weer een energie’, zei mijn man laatst. Dat is toch veel belangrijker!”

J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 25

- 25

18-04-13 16:20


“wij zijn niet te vergelijken met gewone callcenters� 088-0084000. Het telefoonnummer van het Klant Contact Center van het Pensioenfonds Detailhandel. Elke werkdag beantwoordt het team van twintig medewerkers vragen over pensioen.

26 - J o u w

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 26

18-04-13 16:20


Jij& Het Klant Contact Center

• Per week bellen gemiddeld tweeduizend mensen naar het telefoonnummer van het Klant Contact Center. De mensen die bellen zijn ruwweg te verdelen in winkelmedewerkers (40%) en werkgevers (60%).

• Elke werkdag van het telefoonteam begint met een korte werk­bespreking. Daarin wordt besproken wat er die dag daarvoor is gebeurd en wat men daarvan kan leren.

• De medewerkers van het Klant Contact Center maken gebruik van een kennisbank waarmee ze individuele vragen van bellers snel kunnen beantwoorden.

• Veranderingen door overheidsmaatregelen kunnen

• Is een vraag toch te specifiek, dan wordt deze opgenomen met de specialisten in het team. Die zoeken uit hoe het zit en zorgen voor een pasklaar antwoord.

• Het Klant Contact Center is niet te vergelijken met ‘gewone’ callcenters. Zo hoeven bellers nauwelijks te wachten. Daarnaast beantwoordt men ook e-mails met uiteenlopende vragen. Dat zijn er zo’n 250 per week.

• De medewerkers van het Klant Contact Center krijgen speciale trainingen om met lastige of emotionele situaties om te gaan. Bijvoorbeeld in het geval van het overlijden van een deelnemer aan het Pensioenfonds Detailhandel.

eenvoudig worden vertaald naar de persoonlijke situatie van de beller.

J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 27

- 27

18-04-13 16:20


Lente Jij& De lente

voordeel

voor je

lichaam

Nu de zon zich vaker laat zien, gaat je lichaam ‘fast forward’. De ideale tijd van het jaar om je gezondheid een ‘boost’ te geven! 10 tips. TEKST hanny roskamp

1

Move that body! Pak nu de fiets of koop een paar goede hardloopschoenen. In de lente krijg je steeds meer energie om in beweging te komen. Dus als je de plannen voor je uitschuift om meer te gaan sporten is dit het moment! Bovendien heb je nu geen sportschoolabonnement nodig, want je ideale sportschool is gratis: het park of het bos. Nieuw onderzoek laat zien dat je lichaam veel meer profiteert van fietsen, rennen of wandelen als je dat in de natuur doet in plaats van binnen. In het park of bos is de lucht veel schoner en beter voor je longen. Je houdt het langer vol, doordat het aangenamer en minder saai is dan bewegen in een sportschool. Je ogen kunnen in de natuur een beetje rondzwerven, waardoor je ver- en dichtbijkijken afwisselt. Dit blijkt de oogspieren te trainen en dat kan weer helpen bij bijziendheid. En als je al dat frisse groen om je heen ziet, voel je je ook meteen veel beter. Je humeur krijgt letterlijk een oppepper van buitensporten en je ontspant beter. Het kijken naar de kleur groen vermindert namelijk de hoeveelheid stress in je lichaam. Zelfs als je niet gaat sporten.

28 - J o u w

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 28

18-04-13 16:20


n

MP

Pasta & bROOd? Als de dagen langer worden, gebeurt er van alles met je hormonen. Je maakt allereerst minder van het slaaphormoon melatonine aan – waardoor je meer uren wakker bent - en meer van het gelukshormoon serotonine. Daarmee is een einde gekomen aan de winterdip waar veel mensen last van hebben. Die ontstaat door te weinig daglicht en te weinig serotonine in je hersenen. De winterdip of winterdepressie zorgt dat je extra behoefte hebt aan suiker en koolhydraatrijk voedsel zoals pasta en brood. In de lente kun je merken dat die behoefte verdwijnt en dat helpt enorm als je wilt afvallen. Verder gaat je lichaam in het voorjaar langzaamaan wat meer geslachtshormonen maken: testosteron bij de mannen en oestrogeen bij de vrouwen. Die verandering voel je: in de lente kun je wat meer zin krijgen om te vrijen. De piek van je sekshormonen ligt pas in augustus, maar in de lente voel je de verandering het sterkst. Gelukkig heb je door de langere dagen meer tijd om ’s avonds leuke dingen te doen. Uitgaan en fl irten bijvoorbeeld. En pas op, de kans bestaat zelfs dat je door al die hormonale turbulentie sneller verliefd wordt. Nou ja, je weet maar nooit.

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 29

2 ZOnVItAMInE

De zon heeft de laatste jaren een slechte reputatie gekregen omdat hij rimpels en huidkanker veroorzaakt. Toch heb je het UV-licht van de zon keihard nodig. Volgens recent onderzoek lijdt zeventig procent van de Europeanen aan vitamine-D gebrek. Tien minuten per dag in de zon is voldoende om je huid in een vitamine-D-fabriek te veranderen. Tenminste: als je een blanke huid hebt. Hoe donkerder je huid, hoe meer zonlicht je nodig hebt om voldoende vitamine D aan te maken. Iemand met een zwarte huid moet in Nederland ongeveer dertig tot zestig minuten per dag zonnen om aan voldoende vitamine-D te komen. Waarom is vitamine D zo belangrijk? Je krijgt er sterke botten van. Maar een tekort aan vitamine D vergroot ook je kans op borstkanker, darmkanker, multiple sclerose, depressie en zelfs diabetes. En dan zijn er nog allerlei infectieziekten die vaker toeslaan als je immuunsysteem minder goed werkt door gebrek aan deze supervitamine. Kortom: pak elk terrasje dat je kunt pakken! En smeer rustig UV-fi lters om je huid te beschermen.

3

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

- 29

18-04-13 16:21


4

Jij& De lente

LEntEFRuIt MaaKt MooI De groenteschappen puilen weer uit van de aardbeien, tomaten en andere gekleurde seizoensvruchten.. Wist je dat deze vruchten je huid van binnenuit beschermen en mooier maken? Ze zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, die zorgen dat je minder snel verbrandt in de zon. Klinkt gek, maar als je beseft dat die stofjes zich bij ons in de huid ophopen, dan begrijp je dat dit kan. Mensen die veel tomaten eten bijvoorbeeld, verbranden 33 procent minder snel dan mensen die geen tomaten eten. Dat is het werk van het rode stofje lycopeen. Dit stofje helpt ook om je huid jong te houden. De huid van mensen die veel tomaten eten, bevat meer 'voorloper' van collageen, dat ervoor zorgt dat de huid elastisch blijft. Een leuke bijkomstigheid is dat kleurige lentevruchten er ook nog eens voor zorgen dat je een gezondere uitstraling hebt. Mensen die veel van deze vruchten eten, worden door andere mensen gezien als mooier en gezonder.

fIt dE raMEN OpEnZEttEn Ineens lijken de ramen zo smerig en zie je overal dikke stofl agen... Wie krijgt er geen poetskriebels als de eerste zonnestraaltjes naar binnen schijnen? De voorjaarsschoonmaak is niet alleen een goed idee voor je huis, maar ook voor je lichaam en geest. Door overbodige rommel weg te gooien, komt er ruimte in je kasten en in je hoofd. Als je de ramen openzet, waait je huis lekker door. Dat is niet alleen een fris gevoel: het helpt ook tegen radioactieve deeltjes die in kleine beetjes vrijkomen uit het beton van je muren. Als je niet ventileert, hopen deze deeltjes zich op. Dat is niet gevaarlijk of levensbedreigend en je

30 - J o U w

hoeft je er ook geen zorgen om te maken, beton blijft binnen een veilige norm. Maar voor straling geldt: hoe minder hoe beter. Daarom is ventileren zo belangrijk. In de winter als het koud is, wil het er weleens bij inschieten. Dus dit is de tijd om de schade in te halen. En als je dan toch bezig bent, waarom maak je van de grote schoonmaak geen fi tnessactiviteit? Zamarra Kok beschrijft in haar boek Speedcleaning hoe je stofzuigen en ramenlappen verandert in een workout voor een betere conditie en meer spieren.

5

M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 30

18-04-13 16:21

6


5

6

Lentevetten Wist je dat de natuur in de lente andere vetten produceert dan in de herfst? In de herfst maken planten juist omega 6-vetzuren en in de lente vooral omega 3-vetzuren. De zaden en noten die zich opmaken voor de strenge winter staan bol van het omega 6-vetzuur. Als wij ons in de herfst tegoed doen aan noten, krijgen wij die ook binnen. Als in de lente de groene blaadjes aan de bomen groeien en overal het leven uit de aarde barst, verschijnen omega 3-vetzuren: alle groene blaadjes en grassen maken daar kleine beetjes van aan. De koeien eten die kleine beetjes en geven het door via de melk. We hebben beide vetzuren nodig, het liefst in de juiste balans. Maar omdat we niet meer met de seizoenen mee-eten, raakt die balans steeds meer verstoord. Vooral omega 6-wint de laatste jaren, onder andere omdat er veel zonnebloemolie, sojaolie en maïsolie in ons eten zit. Men denkt dat dit de kans op allergieÍn, diabetes en overgewicht vergroot. De lente is je kans om de balans te herstellen: door het drinken van verse voorjaarsmelk (mits de koeien in de wei lopen!) of het eten verse bladgroenten zoals postelein en raapsteeltjes, en gras­ boter krijgen wij extra omega 3 binnen. Omega 3 zorgt ervoor dat ontstekingen niet uit de hand lopen, ze helpen diabetes voorkomen en ze helpen afvallen. Dus je snelste route naar een strandfiguur gaat via omega 3. Eet je niet genoeg van de genoemde producten, kies dan voor vette vis, die staat er het hele jaar door bol van!

J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 31

- 31

18-04-13 16:21


Jij& De lente

Scrubtijd! Een stevige scrub verwijdert alle dode cellen van je huid. Echt iets voor de lente, want die stralende zon moet natuurlijk wel kunnen doordringen tot je huid en die dode cellen zitten maar in de weg. Neem een scrubproduct en masseer je huid daar grondig maar voorzichtig mee. Neem voor je gezicht een ‘facial’ scrub en voor je lichaam een bodyscrub. Het verschil is dat een bodyscrub meestal wat grovere scrubdeeltjes bevat en een gezichtsscrub fijnere. Je huid voelt naderhand satijnzacht aan en je straalt omdat de nieuwe huid zich laat zien. Bovendien stimuleert scrubben de doorbloeding waardoor je een frisse, gezonde kleur krijgt. Neem liefst biologische cosmetica om te scrubben. Die bevat plantaardige deeltjes, zanddeeltjes of suiker. Dat is een natuurlijke manier van scrubben. Andere producten kunnen kleine plasticdeeltjes bevatten die erg slecht zijn voor het milieu. Ze komen via de afvoer in de bodem en in het water, waar ze niet worden afgebroken. Natuurlijk kun je ook een scrubhandschoen gebruiken. Of maak je eigen scrub: doe een paar schepjes fijne suiker door een beetje bodymelk of reinigingsmelk. Meteen te gebruiken!

7 32 - J o u w

8

Sapvasten

ja of nee?

1

Het is absoluut een goed idee om zo af en toe een lekker glas groentesap te persen. Of het nu lente is of niet, een glas wortel-, bieten- of selderijsap helpt je om meer groente binnen te krijgen. Maar een sapkuur, helpt die om te ontslakken of af te vallen? Eerlijk gezegd is nooit aangetoond dat we van binnen vol zitten met ‘viezigheid’. Dat is een beetje een verkooppraatje van de mensen die je een detoxkuur willen aansmeren, en een beetje bij­ geloof. Tenzij je nierproblemen of geelzucht hebt, zijn je nieren en lever prima in staat ongewenste stoffen je lichaam uit te werken. Voldoende vocht helpt je nieren wel om hun werk goed te doen, maar zelfs de befaamde twee liter water per dag is niet per se nodig als je vocht krijgt door fruit en groente. Je bent tenslotten niet bezig met een trektocht door de woestijn. Sapvasten heeft wel een risico: door jezelf uit te hongeren, kun je een eetstoornis ontwikkelen (en daar kun je op den duur juist dik van worden). Dus wil je echt goed zijn voor je lichaam, neem dan wel sappen, maar ga niet vasten. Neem liever groentesap dan vruchtensap. Vruchtensap bevat aardig wat suiker en dat is niet goed voor de lijn. En dan nog een puntje: maak liever een smoothie dan sap. Een smoothie bevat alle vezels uit de groente en het fruit en dat is goed voor je darmen.

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 32

18-04-13 16:22


9 10 dEfINItIEf vaN JE HOOIkOORts AF

Het hooikoortsseizoen is aangebroken! Door de pollen van berken of gras ontstaat een allergische reactie: niezen, rode ogen, een verstopte neus en soms benauwdheid. Je kunt jezelf in de lente opsluiten en alle fi jne, zonnige momenten missen of de pollenstand in de gaten houden met een app op je smartphone. Of je kunt halfversuft rondlopen van de medicijnen (antihistamines) die je klachten onderdrukken. Maar er is een manier om defi nitief van je klachten af te komen. Dat is desensibilisatie. Daarbij krijg je met tussenliggende perioden steeds kleine beetjes toegediend van de stof waar je allergisch voor bent. De behandelingen zijn erg werkzaam en je bent voorgoed van je hooikoorts af. Er zijn meerdere allergiecentra waar je dit kunt laten doen. Verder een gouden tip: laat in de lente alle kaas, melk en yoghurt staan. Het gebruik van zuivel kan je slijmvliezen namelijk gevoeliger maken. Dat komt door het stofje b dat in je slijmvliezen terechtkomt en daar zorgt voor een ontstekingsreactie. Als je zuivel schrapt kan het zomaar gebeuren dat je niets meer merkt van je hooikoorts. Je kunt als het hooikoortsseizoen over is altijd weer zuivel gaan gebruiken als je het erg mist.

waNdElEN EN tUINIErEN In unIFORM!

Niets is zo fi jn in de lente als een stevige wandeling in de natuur. De bomen staan in bloei en de natuur is een en al vrolijkheid. Bovendien is wandelen een van de meest natuurlijke en gezonde sporten die er is. Je conditie verbetert en als je regelmatig fl ink doorstapt, kan het helpen om af te vallen. In Nederland hoef je tijdens het wandelen niet bang te zijn voor beren, maar de natuur hier is niet onschuldig. Teken zijn namelijk in opkomst. Steeds meer mensen worden gebeten door dit beestje. Meestal loopt een beet goed af, maar een deel van de teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme overbrengt. Dat is een ziekte waar je lange tijd erg moe van kunt zijn. Bovendien kan het een tijd duren voordat je weet wat er aan de hand is, omdat de diagnose lastig te stellen is. Voorkom dus tekenbeten. Draag in het bos altijd een petje en een lange broek en - omdat je voeten ook wel wat willen - een paar goede wandelschoenen. Teken zitten overigens veel in tuinen, dus let ook op als je aan het tuinieren slaat.

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 33

- 33

18-04-13 16:22


Jij& Een nieuwe fase

baan Wij zijn onze

kwijt

Naam Arthur van Langeveld Leeftijd 41 Thuissituatie Alleenstaand Woonplaats Rotterdam Werkte bij Plato Rotterdam Functie Bedrijfsleider/hoofd inkoop Reden ontslag Opheffing winkel “Muziek is een hobby. Van jongs af aan wilde ik een platenzaak. Dat doel is wel een beetje bereikt, ik runde de winkel. Leuk. Altijd met klanten bezig en de hele dag muziek. Het was druk en afwisselend. Het werd de laatste jaren wel minder door het downloaden van muziek. Per 1 januari 2013 was het gebeurd. Toen volgde een heftige tijd. Ik wilde meteen vooruitkijken, me oriënteren. Ik ben lid van de vakbond en ik ben direct allerlei cursussen gaan volgen: sollicitatiecursus, netwerkcursus, omscholingscursus. Maar ik heb natuurlijk achttien jaar voor dezelfde baas gewerkt, alles was dus nieuw voor me. Termen als ‘elevatorpitch’ kende ik niet. Ik zie solliciteren nu gewoon als werk. Ik sta bijtijds op, lees mijn mail en selecteer vacatures. Dan ga ik me goed voorbereiden op het schrijven van de brieven. 34 - J o u w

Wat voor bedrijf is het? Welke taal gebruiken ze? Het kan best zwaar zijn, vooral als je steeds niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Op die cursussen zag ik van die types met onder hun arm mappen vol brieven die zij verstuurd hadden. Ik schrok ervan hoe zuur ze waren. Ze zeiden: 'Kijk, dit doe ik eraan, maar het heeft toch allemaal geen zin.' Die zaten vast in hun frustratie, in hun woede. Die mensen staan niet meer open voor nieuwe dingen. Ik wil niet zo worden. Als vrijwilliger ben ik aan de slag gegaan bij poppodium De Boerderij in Zoetermeer. Zoiets lijkt me wel wat, fulltime en dan wel betaald natuurlijk, haha. Ik zie niet in waarom het mij niet zou lukken om weer een leuke baan te vinden. En anders? Misschien wel een eigen zaak. De ervaring heb ik.”

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 34

18-04-13 16:22


n

‘Alles was nieuw voor me. Termen als ‘elevatorpitch’ kende ik helemaal niet’

J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 35

- 35

18-04-13 16:22


Jij& Een nieuwe fase

Naam Linda Märsylä Leeftijd 47 Thuissituatie Getrouwd en 2 kinderen

(23 en 26) Woonplaats Appingedam Werkte bij Kooistra Kleding Functie Verkoopmedewerkster Reden ontslag Sluiting vestiging

“in de acht jaar dat ik bij Kooistra werkte, heb ik het altijd enorm naar mijn zin gehad. Bij ons in de winkel kwamen veel ouderen, heerlijk om hen te helpen. Hulp bieden zit in mijn bloed.

‘Het heeft gewoon zo moeten zijn dat ik mijn baan toen verloor, dat weet ik zeker’

Het ontslag kwam voor iedereen als een verrassing. een collega had een brief van het uWv ontvangen. Toen ben ik tussen de middag snel naar huis gefietst om te kijken of ik er ook een had. Daarna hebben we onderling de hele dag heen en weer gebeld. We konden het niet geloven. We hebben er toen nog het beste van gemaakt. De laatste dag was zelfs erg leuk. ik had een taart gemaakt, met al onze namen erop. na afloop zijn we lekker op het terras gaan zitten. Mijn ontslag was op1 juli. Die eerste weken voelde als een gewone zomervakantie. na drie weken vond ik het mooi geweest. gek genoeg kwam het ontslag achteraf niet slecht uit. een goede vriendin van me werd ernstig ziek. nu kon ik er voor haar zijn. in december is ze overleden. Dat ik mijn baan verloor, heeft zo moeten zijn, dat weet ik zeker. ondertussen ging het solliciteren door. vroeger had ik altijd zoiets van: er komt wel weer wat op mijn pad. ik rolde van het ene baantje in het andere. nu duurt het gewoon wat langer. ik heb wel weer wat gevonden voor een paar uur per week, in een damesmodezaak. sinds januari val ik af en toe in voor iemand die met zwangerschapsverlof is. Heerlijk om weer te werken. Al zoek ik wel door naar iets voor meer uren per week.”

36 - J o U w

M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 36

18-04-13 16:22


Naam Peter Frederix Leeftijd 52 Thuissituatie Getrouwd en 2 kinderen

(5 en 7) Woonplaats Dordrecht Werkte bij Schoonenberg Hoorcomfort Functie Medewerker facilitaire zaken Reden ontslag Door reorganisatie

functie opgeheven

“er was geen vuiltje aan de lucht. ik had leuk werk, veel verantwoordelijkheid en het kantoor vlakbij huis. Ze hadden een aantal maanden voor mijn ontslag wel aangegeven dat er mensen uit zouden gaan. Maar ik had geen enkel vermoeden. op 30 januari hoorden we wat het bedrijf van plan was. Ze moesten een groot aantal mensen op straat zetten, Toen kreeg ik te horen dat mijn functie kwam te vervallen. ik kwam thuis en mijn vrouw vroeg gekscherend of ik mijn baan nog had. ‘nou, nee.’ Mijn vrouw is nu een dag extra gaan werken.

‘Ik kwam thuis en mijn vrouw vroeg gekscherend of ik mijn baan nog had. Nou, nee’

op een gekke manier is het ook een beetje een bevrijding. De hele spanning van het werken valt ineens weg. Dat is wel lekker. ik probeer er ook een beetje van te genieten nu. er is trouwens genoeg te doen, want de kinderopvang stopt natuurlijk ook. ik ga dus wassen, koken, kinderen brengen en halen. en solliciteren. ik ben reëel genoeg om te weten dat het nog wel even kan duren in deze tijd. Dus ik kijk ook naar vrijwilligerswerk. De dagen zijn wel gevuld ja, het is geen groot zwart gat waar ik ineens in val.”

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 37

- 37

18-04-13 16:23


Jij& Een nieuwe fase

Naam Jannet Huiting Leeftijd 41 Thuissituatie Getrouwd en

een dochter (7) Woonplaats Stadskanaal Werkte bij Henk te Hoor Textiel Functie Filiaalleidster Reden ontslag Faillissement “Mijn ontslag kwam niet onverwacht. We hadden eerst negen man personeel, maar op een gegeven moment stond ik in mijn eentje. na het faillissement moest ik nog zes weken doorwerken voor de leegverkoop. Dan sta je met zo’n rotgevoel in de winkel. Daarna de deur dicht en de sleutels inleveren. Mijn dochtertje had een briefje op de keukentafel gelegd. ‘Mamma, ik vind het jammer voor je dat je geen werk meer hebt.’ Toen kwamen bij ons allebei de traantjes hoor. De eerste weken dat ik thuiszat, besefte ik het nog niet. ik was bezig met sinterklaas, Kerst. Daarna kwam het. van dat trieste weer, met een laptop aan tafel en een beetje facebooken, laptop dichtklappen, stukje lopen. Bah. ik weet ook dat als ik hier ga zitten treuren ik er niets mee opschiet. ik ga dus overal op af. soms iets te enthousiast. na diverse mailtjes kreeg ik te horen: 'Ja, nu weten we wel dat je graag wilt komen werken.' Als ik solliciteer op een functie voor verkoopster zien ze mijn cv. Lezen ze dat ik tien jaar een eigen zaak heb gehad en 13 jaar filiaalleidster ben geweest. ‘Die wil de touwtjes in handen hebben’ denken ze dan. onzin. Mijn man zegt steeds dat ik over twee jaar nog geen werk heb en dat er een te koopbord in de tuin moet komen. Maar ik ben veel positiever. Mijn dag komt wel weer.”

38 - J o U w

‘Mamma, ik vind het jammer voor je dat je geen werk meer hebt. Toen kwamen de traantjes’

volg Jannet, linda, Peter en arthur op: www.pensioenfondsdetailhandel.nl

M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 38

18-04-13 16:23


Jij& Jouw loopbaan

Column NEEM EENs dE tIJd voor JEzElf EN JE wErK ‘Ik ben ontslagen, hoe kom ik aan een nieuwe baan? Ik wil liever niet in de WW.’ ‘Ik wil carrière maken. Wat moet ik daarvoor doen?’ ‘Ik loop vast in mijn werk, ik wil graag iets anders. Hoe pak ik dat aan?’

Mensen komen met veel verschillende vragen op een loopbaanadviesgesprek. iedere keer blijkt weer: werk is van levensbelang. Medewerkers gaan makkelijker weg bij hun partner dan bij hun werkgever. Althans, zo lijkt het. opvallend vind ik dat. Maar ook begrijpelijk in deze zware economische tijd. Wat zou jij doen? Tegen je baas zeggen dat je ongelukkig bent in je werk? Dat het misschien beter is om uit elkaar te gaan? slechts weinig mensen hebben die moed. De banen liggen niet voor het oprapen. echter, jarenlang ongelukkig naar je werk gaan, is ook geen prettig vooruitzicht. Tijdens een loopbaanadviesgesprek komen ook vaak mensen zonder werk, die weer dolgraag aan de slag willen. evenals mensen die plezier in hun baan hebben, maar sneller willen doorgroeien.

Daarom kan het geen kwaad om af en toe stil te staan bij je baan. Het kan je juist goed doen. vind je het namelijk nog leuk? Heb je plezier? Past de ‘job’ bij je talent en ambitie? Weet je wat je wilt? en kunt? en waar de kansen voor een aantrekkelijke baan in het verschiet liggen? in een loopbaanadviesgesprek van de vakbond krijg je een scherper beeld van jezelf. Waar je staat. Wat je belangrijk vindt en waar je naar toe wilt. De uitkomst is verfrissend. vaak zie ik na een loopbaanadviesgesprek de mensen een paar koppen groter de deur uitlopen. Ze weten weer waar ze staan en waar ze naar toe willen. Daarom doe ik de loopbaangesprekken met zo veel plezier. Bas de Lege, bestuurder Pensioenfonds Detailhandel & werkzaam bij het FNV

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 39

- 39

18-04-13 16:23


Jij& Een bijzonder verhaal

.

Mijn be s te vrie n de n zijn me s se n , le pe ls e n sn ijplan ke n Gino Hussein groeide op in Irak. Na diverse omzwervingen streek hij neer in Nederland. Hij was toen zeventien jaar. Nu werkt hij bij La Place. De restaurantketen is aangesloten bij het Pensioenfonds Detailhandel. Gino ook. Gino Hussein (33) is een horecaman in hart en nieren. Hij is trots op zijn werk en trots op de verse producten die elke dag binnen-­ komen bij La Place. De geboren Irakees heeft het ‘openkeuken’-concept van het restaurant helpen opbouwen en vormgeven. Het is gevoelsmatig zíjn winkel, waarin alles vers is en niks kant en klaar binnenkomt. Zo zien zijn klanten hele vissen, kisten ananas en dozen kiwi’s voorbijkomen. “De appels voor de taart schillen we zelf, elke dag wordt er twintig kilogram pizzadeeg gemaakt. Op donderdagen zelfs vijfendertig kilo.” Hij straalt als hij over zijn werk vertelt en hij neemt de verslaggever mee in de open 40 - J o u w

keuken, waar zijn collega’s groenten staan te snijden en het fruit persen. Zelfs de soep wordt in dit restaurant vers getrokken; “Hier komt geen bouillonblokje aan te pas. Fantastisch toch?” Gino Hussein komt uit Koerdisch Irak, waar hij tot zijn zeventiende woonde. Na een aantal omzwervingen verhuisde Hussein in 1997 definitief naar Nederland. Eerst vestigde de La Place-medewerker zich in Loenen aan de Vecht. Daar werkte hij als hulp in een sterrenrestaurant. Vervolgens leerde Gino Hussein het koksvak in een Italiaans restaurant in Amsterdam. Sinds 2001 kookt hij in de La Place-vestiging in het Utrechtse Hoog Catherijne. “Dit is een mooie plek om te

werken. Bij La Place verwacht men veel eigen inbreng en verantwoordelijkheid. We mogen zelfs maaltijden bedenken. Ik houd van Italiaanse gerechten, maar ik probeer ook Iraakse invloeden terug te laten komen in het eten. Denk aan speciale soorten rijst, bijzondere kruiden en op Irakeze wijze bereid vlees. Lekker pittig en kruidig. Die recepten laten we eerst proeven door mensen ‘van boven’ (het management van La Place, red.). Dan wordt er gekeken of het haalbaar is door de recepten proef te koken. Als het goed wordt bevonden, mag het in productie worden genomen. Een geweldige kick is dat.”

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 40

18-04-13 16:23


J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 41

- 41

18-04-13 16:23


Jij& Een bijzonder verhaal

recht op een tweede kans. Wat Jamie daar doet, zou ik precies zo doen. Ik ben trots op jongere medewerkers die hier nu werken. Ze zijn van de straat, maar ik heb ze zien groeien in hun baan discipline en zelfvertrouwen hebben ze hierdoor gekregen. Dat levert zelfverzekerde mensen op. En natuurlijk is er altijd een klein aantal dat zijn kansen niet pakt, en ook een tweede, zelfs derde kans laat lopen. Tsja, hoe jammer ook, dan houdt het op”, verzucht Hussein. Hij vervolgt: “Dat is sowieso iets dat ik niet begrijp van de Nederlandse maatschappij. De regelgeving is zacht, té zacht. Er zijn veel mensen die niet willen werken, maar het wel zouden kunnen.  Daar zouden maat­ regelen tegen getroffen moeten ­worden. Ik vind dat je altijd kan werken. Elke ochtend komt hier een oude man schoonmaken. Drieënzeventig en nog steeds aan het werk. Knap. Dat zou ik ook doen. Als ik hier niet meer kan werken en er zijn wel mogelijkheden in de schoonmaak; dan zou ik het meteen doen, er is werk zat. Ik wil werken voor mijn geld.”  Gino Hussein bakt op drukke dagen driehonderd pizza’s per dag.

1.000 kilogram roomkaas & 600 kilogram uien In de voetsporen van Jamie Oliver Gino heeft sinds 2004 een leidinggevende functie bij La Place. Hij heeft een duidelijk idee over hoe hij met de medewerkers in zijn team omgaat. Namelijk niet als ‘personeel.’ “Het zijn mijn collega’s, en ik ben een collega met meer ervaring. Als het echt moet, ga ik er bovenstaan maar ik wil op een mense42 - J o u w

lijke en respectvolle manier leidinggeven.” Medewerkers opleiden doet Gino het liefst zelf. En als er geen noodzaak meer zou zijn om geld te verdienen, weet Gino precies wat hij gaat doen. “Jamie Oliver heeft een fantastisch project waarin kansarme probleemjongeren worden opgeleid in een restaurant. Mooi initiatief. Want iedereen heeft

“Mijn beste vrienden zijn messen, lepels en snijplanken”, meldt Hussein terwijl hij uitlegt hoe de werkvloer is ingedeeld. Trots: “Soms bakken we driehonderdvijftig pizza’s per dag, dan neem ik het even over van de jongere collega’s en ga ik met mijn oude maat twaalf pizza’s tegelijkertijd bakken. Hij de oven. Ik de pizza’s. We zijn op elkaar ingespeeld als Messi en Iniesta. Tik tak tik tak.

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 42

18-04-13 16:23


Heel snel. In turbotempo, net als vroeger”, lacht hij. “Dat soort dagen zijn de beste. Als het rustig is, gaat voor mij de tijd te langzaam.” Veel liever voelt Hussein de stress van topdrukte door zijn lijf heen gieren. Bij een evenement als LowLands in Biddinghuizen bijvoorbeeld: “Een keer per jaar werk ik daar achter de schermen in de productie-

Het enige wat ik soms een beetje mis, zijn hechte vriendschappen en innige familiebanden. Nederlanders zijn minder ‘close’ dan ik gewend ben.” Toen Gino Hussein in Nederland aankwam, dacht hij dat zijn verblijf van tijdelijke aard zou zijn. Het is anders gelopen. Hij leeft hier naar eigen zeggen

“We zijn op elkaar inge­speeld als Messi en Iniesta. Tik tak tik tak. Heel snel.” keuken. Met een team van honderden collega’s bevoorraden we de verschillende tenten. We draaien wel duizend kilo roomkaas voor de broodjes en snijden zeshonderd kilo uien.” Onregelmatige werk­ tijden koestert Gino.” Prettig, omdat het dan elke keer anders is. Thuiskomen met schone kleren voelt niet lekker. Alsof je niks hebt gedaan.”

een gelukkig leven. “Ik heb alles wat ik me kan wensen. Een vrouw, een zoontje van zeven maanden, een vaste baan, een koophuis. Ik hou er van dat hier regels zijn, regels waar je je aan moet houden. Dat is belangrijk. En de eerlijkheid van de mensen. Toen ik hier als buitenlander in Loenen kwam wonen, werd

Gino kookt zijn gerechten met Irakeze invloeden.

ik gelijk geaccepteerd en gerespecteerd. Werd ik als mens behandeld en gewaardeerd. Nederlanders zijn rustige mensen, en hun vergevingsgezindheid is groot. Ik heb het goed, ben gezond. Meer wil ik niet. En mocht ik ooit rijk worden, dan ga ik voor anderen iets betekenen Want dat is het mooiste dat er is; niets mooier dan mensen helpen.” En dromen? Eigenlijk droomt Gino Hussein niet, maar als het gebeurt, dan praten de mensen Nederlands tegen hem.

Religie, warmte en regels “Politiek vind ik boeiend vanwege de ingewikkelde uitdagingen, maar ik heb niets met religie. Hou ik me ver van. Er gebeurt zo veel narigheid, er is zo veel geëscaleerd uit naam van het geloof. Mensen zijn mensen. Ik trek me niets aan van godsdiensten. Mijn vrienden zijn joods, christelijk, homo, lesbisch… Eigenlijk alles door elkaar. Maak niet uit. Ik kijk naar de mens. Zij zijn zij. Ik ben ik. Iedereen mag zichzelf zijn. Dat is fijn in Nederland. Die vrijheid.

Mijn pensioen “Ik krijg mijn pensioenoverzicht en ik lees de brieven die ik erover ontvang. Het pensioen is in Nederland, in vergelijking met andere landen, goed geregeld. Ik moet nog minstens doorwerken tot ik zevenzestig ben. Maar waarschijnlijk langer. Trouwens, ik wil ook langer doorgaan, als ik gezond blijf. Het is iets moois, dat pensioen. Die schoonmaker die ik noemde; ik heb daar veel respect voor. Maar ik zou ook willen reizen, met mijn vrouw, overal naartoe. En misschien ooit een eigen zaak opzetten, waarin ik weer mensen kan opleiden; zolang ik het kan, ga ik door.”

J o u w m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 43

- 43

18-04-13 16:23


44 - J o u w

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 44

18-04-13 16:23


Jij& Online

WAT geBeuRT eR ALs‌? Het leven is mooi. en natuurlijk hoop je zo lang mogelijk van het leven te genieten. Maar wat gebeurt er als jij, of je partner, ineens wegvalt? Waarschijnlijk denk je daar liever niet over na. Toch is het verstandig om even stil te staan bij de vraag hoe het zit met je pensioen, als jezelf of je partner er plotseling alleen voor komt te staan. is er dan nog een inkomen? en hoe zit het met de kinderen? Hiervoor bestaat onder meer het nabestaandenpensioen. Hoe dat precies zit en waar je op moet letten, lees je op:

www.pensioenfondsdetailhandel.nl

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 45

- 45

18-04-13 16:23


Jij& Lekker shoppen

Shops to love Laat je meenemen naar kleurrijke winkels en hun medewerkers. Waar een klein land groot in kan zijn. Let’s shop!

Eigenwijs Blue in Den Bosch en 100% Polyester in Rotterdam zijn van die winkels waar het plezier vanaf spat. uitgesproken kleding, een eigenwijze inrichting en stijlvolle medewerkers zorgen voor een aparte beleving. De prijzen zijn nuchter en sympathiek. www.pensioenfondsdetailhandel.nl

sMAAk Net open. In de Utrechtsestraat in Amsterdam. Smaak. Schatkamer voor de tassenliefhebber. In Maastricht geldt Stash als de ultieme hotspot voor degene die toe is aan een nieuwe tas of een extra aanvulling zoekt op de verzamelde collectie. www.pensioenfondsdetailhandel.nl Model ‘Britta’ van smaak

Winkel Blue

“IK zIE MIJN gEld graag waar IK HEt MEtEEN KaN zIEN: IN MIJN KlEdINgKast.” UIt dE tElEvIsIEsErIE

46 - J o U w

‘Sex and the City’

M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 46

18-04-13 16:24


zo groot als EEn tHEEkOpJE Cupcake komt van het engelse woord voor een klein gebakje. De eerste cupcake wordt beschreven in een Brits receptenboek uit 1823. De originele cupcake wordt gemaakt van boter, suiker, bloem, eieren en (soms) water. in nederland is de cupcake een populaire zoetigheid geworden. een aantal winkels is gespecialiseerd in deze lekkernij. neem Cupcake & Co in Alkmaar. Meer informatie vindt je op: www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Deze ‘Look’ is te vinden bij Winkeldochters

vintage tas van Chanel gezien bij Farfetch

Designerkleding voor een prikkie Dol op vintagekleding? Hier kun je helemaal los. Drie sites waar de liefhebber van designerkleding met een aangenaam prijskaartje spontaan blij van wordt. Winkeldochters, Designer-vintage en Farfetch. www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Lentebloemen

Pas oP! gEVAARLIJk

De leukste winkel van 2012

De leukste winkel van 2012 is Chocolaterie van Dam in Heemstede. Althans, dat vinden de bezoekers van de gelijknamige site. eerlijk is eerlijk. Wie gek is op chocolade moet bij het bekijken van hun site oppassen niet meteen de tanden te willen zetten in het beeldscherm. www.pensioenfondsdetailhandel.nl

In het westen van het land klagen tuinders over kraaien die steentjes laten vallen op hun kassen. Gevolg: gaten in het glas én voor duizenden euro’s ruitschade. Kraaien die steentjes laten vallen peilen zo de diepte van hun toekomstige nest. Bovendien schijnen ze het breken van het glas een lekker geluid te vinden. Lang verhaal kort; het weerhoudt de tuinders er niet van om de dagelijks verse bloemen te leveren aan de bloemenzaken in Nederland. Bij Pompon Bloemenwinkel bijvoorbeeld. Een indrukwekkende zaak aan de Prinsengracht in Amsterdam. Voor meer informatie en adressen: www.pensioenfondsdetailhandel.nl

www.pensioenfondsdetailhandel.nl J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 47

- 47

18-04-13 16:24


Jij& Lekker shoppen

KooPtIntELs Soms loop je tegen een winkel aan waarvan alleen al de naam spontane kooptintels veroorzaakt. Juffrouw Pollewop is zo’n zaak. De naam is een verbastering van het kinderboek van Godfried Bomans' Pa Pinkelman & Tante Pollewop. Maar wat verkoopt Juffrouw Pollewop? Natuurlijk speelgoed en knutselspullen. Juffrouw Pollewop vind je aan de rand van het centrum van Dordrecht. Mooie stad trouwens, met leuke straatjes en veel unieke winkels. www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Jamie Oliver krijgt de hik nederland biedt steeds meer kookwinkels waar Jamie oliver de hik van krijgt. eén van de oudste staat in Zwolle. Bij de firma oldenhof – sinds 1892 – koopt de smulpaap alles om zijn keuken te kunnen inrichten als een professionele keuken. Maar ook Paul van Dillen in utrecht is een magneet voor kookliefhebbers. Kijk voor meer on- en offlinewinkels op www.pensioenfondsdetailhandel.nl

oldenhof

Kijken is gratis Tja, omdat het lente is, de zomer eraan komt en we (eindelijk) naar buiten kunnen, een speciale tip van de redactie. ga eens kijken bij de Limieten in Huizen. tuincentrum 3.0. Waarom wachten tot het groot groeit, als je het ook direct groot kunt kopen? Meer spannende tuincentra op www.pensioenfondsdetailhandel.nl

www.pensioenfondsdetailhandel.nl 48 - J o U w

M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 48

18-04-13 16:24


Loods 5 strand West

HUIzEN wordEN gEBoUwd oM IN tE woNEN, NIEt oM Naar tE KIJKEN.

Francis Bacon

OpFRIssEn Kinderkrukje, sissy-Boy Homeland. Poef ‘ernest’, sCP. speelgoed vW Camper, sissy-Boy Homeland.

IN NEdErlaNd wordt gEEN HUIs MEEr vErKocHt. daN Maar lEKKEr JE BEstaaNdE oNdErKoMEN oPfrIssEN! Wie op zoek is naar een interessante woonwinkel, moet eens gaan kijken bij:

. – sIssy-Boy HoMElaNd (Bergen) – sIlo 6 (Harderwijk) – loods 5 (zaandam) – vaN waay EN soEtEKoUw (den Haag)

Deze winkels hebben ook allemaal een online shop. Woonzaken die alleen maar online zijn, zie je ook steeds meer. Wie een koopje wil doen én van een uitgesproken stijl houdt… zou hier weleens kunnen slagen:

– 59dEsIgN – vroEgErENtoEN – KItscHENKUNst www.pensioenfondsdetailhandel.nl

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 49

- 49

18-04-13 16:24


Jij& Even lekker niets

Leuke dingen doen THOMAS WEEKEND 2013

Romantische middeleeuwse ­stedentrip:

Leuven

Thomas de stoomlocomotief op bezoek in het Spoorwegmuseum van 9 t/m 12 mei 2013: www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Op nog geen 2,5 uur rijden van Utrecht ligt de oude Vlaamse stad Leuven. Leuven heeft een historische binnenstad en staat vooral bekend als de bierhoofdstad van België. Naast ­prachtige middeleeuwse gebouwen zijn er tal van pleinen, waar gedurende het hele jaar diverse evenementen plaatsvinden. De sfeervolle binnenstad zorgt voor een romantisch gevoel. www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Kinderboeken­museum In het Kinderboekenmuseum in Den Haag maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur. Leren, beleven en doen, staan centraal bij een museumbezoek. Kom ook eens kijken in het Kinderboeken­museum: www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Restaurant Middeleeuwen Ter voorbereiding van het bezoek van het middeleeuws Leuven, kan er in Nederland al kennisgemaakt worden met de Middeleeuwen. In Stadsherberg de Mol in Delft, kan er van dinsdag tot en met zondag vanaf 18 uur op middeleeuwse wijze gedineerd worden. www.pensioenfondsdetailhandel.nl

50 - J o u w

Nationaal Gevangenismuseum

Wil je ook eens ongestraft ‘zitten’ in de gevangenis? Kom op 11 mei naar het Gevangenismuseum! www.pensioenfondsdetailhandel.nl

m a g a z ine v a n H e t P en s i o en f o n d s De ta i l h a n d e l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 50

18-04-13 16:25


Jij& Pssst is dat niet?

Helen de Boer heeft samen met haar man Frank (Ajax) woonwinkel Living-in in het Noord-Hollandse Edam. Wat vind je het leukst aan je werk? “We zijn in de winkel altijd lekker bezig met klanten, stijlen en projecten. We staan nooit stil. Het leukste is dan waardering van je werk met een tevreden klant. Heb je favoriete klanten? Klanten die er echt een dagje van maken. Die lopen eerst een rondje door de hele winkel, bekijken alles, drinken dan even een kopje koffie in de tuin en doen dan nog een rondje. Dat zijn de mensen die echt komen voor inspiratie. Wat mis je in andere winkels? goede service. vaak zeggen mensen je niet eens gedag. De winkels die ik onthoud, zijn de winkels waar ze klantvriendelijk zijn.

“als Er gEsJoUwd MoEt wordEN, roEP IK fraNK”

M

Wat is jouw favoriete winkel? olivia Fashion, een kledingwinkel in Purmerend. De service is daar geweldig. Dat is juist in deze tijd zo belangrijk, daarmee kun je jezelf onderscheiden". Wat is je grootste miskoop ooit? een paarse bontjas. De verkoopster zei dat het geweldig stond. Hij hangt na acht jaar nog steeds in mijn kast. nooit aangehad. Helpt Frank in de winkel? Jazeker. We werken hier alleen maar met vrouwen. Dus als er gesjouwd moet worden... Frank weet ook alles van elektriciteit. vorige week heeft hij nog een lamp opgehangen bij een klant.”

’ i

J o U w M a g a z I N E v a N H E t P E N s I o E N f o N d s d E ta I l H a N d E l

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 51

- 51

18-04-13 16:25


Jij& De achterpagina

De achterpagina Niet in de buurt. Wel leuk Bijzondere winkels uit de hele wereld.

• 10 Corso Como Bizarre winkel met restaurant en hotel in Milaan.

• Tokyu Hands Doe-het-zelfzaak maar dan anders. Wereldberoemd!

• Inno Nieuwe onlinestore met hebbedingen voor een prikkie. www.pensioenfondsdetailhandel.nl

Lezersvragen aan het pensioenfonds 1. Kan ik m’n pensioen afkopen, en zo ja, wanneer wordt het dan betaald? Onder bepaalde voorwaarden kun je je pensioen afkopen. Je dient hiervoor minimaal 2 jaar niet meer werkzaam te zijn in de detailhandel en de hoogte van je opgebouwde pensioen moet lager zijn dan de wettelijke afkoopgrens. Nadat wij je formulier ontvangen, wordt het afkoopbedrag binnen 3 maanden overgemaakt.

2. Ik krijg het aanvraagformulier voor m’n ouderdomspensioen. Staan hier bruto- of nettobedragen op en kunt u me adviseren over het uitruilen van het nabestaandenpensioen? Op het aanvraagformulier staan altijd brutobedragen. Voor vragen over nettobedragen kun je terecht bij de belastingdienst. Advies kun je vragen bij ons Klant Contact Center: 088-0084000

Heb je ook een vraag? Mail ons op info@pensioenfondsdetailhandel.nl

Je raadt het nooit (denken we)

Dit product vonden we in een winkel. Maar wat is het? Raad het en maak kans op een exclusieve fotografi emiddag met een topfotograaf! Ga - ook voor hints - naar www.pensioenfondsdetailhandel.nl

www.pensioenfondsdetailhandel.nl

TPW001-03_Jij&Wij_01-2013_versie_13_DEF.indd 52

18-04-13 16:25

Jij & Wij magazine  
Jij & Wij magazine  

Eerste nummer uitgebracht namens Het Pensioenfonds Detailhandel.

Advertisement