Page 1

Nr 2 2013 Kjære venner! Salme 28, 6 – 9 er gode ord fra Herren å la hjertet være fylt av når vi er i bønn for våre forfulgte søstre i ulike deler av verden: ”Lovet være Herren, fordi han har hørt mine inderlige bønners røst! Herren er min styrke og mitt skjold. Til ham har mitt hjerte satt sin lit, og jeg blir hjulpet. Derfor fryder mitt hjerte seg, og jeg vil prise ham med min sang. Herren er deres styrke. Han er et frelsens vern for sin salvede. Frels ditt folk og velsign din arv! Fø dem som deres hyrde og bær dem til evig tid.” Plasser deg selv i situasjonen til dem du ber for – VÆR ETT MED DEM når du går inn i bønn for lille Cristina i Mexico, Selina og hennes familie i Pakistan og når du ber for og skriver til to gutter og to jenter i Colombia, som er i sorg etter at begge foreldrene er drept pga forfølgelse for Jesu skyld. Gud velsigne deg rikt i din bønnetjeneste! Vennlig hilsen Eva

WOMEN TO WOMEN REISE TIL ISRAEL HØSTEN 2013  Nå kan du bli med Åpne Dører på Women to Women – reise til Israel. Dato: 21.- 28. oktober 2013 Prisantydning: kr 10 000,Reisende bør forstå engelsk. Det er begrenset antall plasser, og du som er interessert i W2W-arbeidet oppfordres til å søke om plass på turen. Påmeldingsfrist: 1.juni 2013. Ta kontakt med Åpne Dører for mer informasjon og søknadsskjema på tlf 38 11 14 00, eller e-post: kvinner@od.org

Getsemane

Målet med reisen: Å møte og ha fellesskap med kristne kvinner med jødisk og palestinsk bakgrunn, og forstå mer av utfordringene til kristne i dette området av verden. Vi ønsker også å være til oppmuntring, be og dele Kristi kjærlighet med våre søstre. Det blir også fokusert på godt fellesskap innad i teamet, både sosialt og åndelig.

Messianske jødiske kvinner er sammen med palestinske kristne kvinner gjennom prosjektet Musalah i Israel. 1


MEXICO: 6 ÅR GAMLE FORELDRELØSE CRISTINA SKAL IGJENNOM EN NY KRITISK OPERASJON Ei lita meksikansk jente holder fremdeles på å heles både emosjonelt og fysisk etter at hennes familie ble utsatt for en fatal skyteepisode. Under et nylig besøk i Chiapas i Mexico tilbrakte teamet fra Åpne Dører tid sammen med lille Cristina, som i juni 2011 var vitne til drapet på begge sine foreldre og sin 13 år gamle bror. Teamet rapporterer om bemerkelsesverdig fremgang hos den lille jenta, som nå er seks år gammel.

6 år gamle Cristina med den nye skinnen

Likevel er det slik, at etter to operasjoner er ikke Cristina fullt restituert. I juni 2011 hadde hun sin første operasjon for å rette opp skaden forårsaket av ei kule i hennes venstre arm. Spesielle skruer ble brukt for å holde på plass skulderen, og andre skruer for å støtte legingen av armen som var brukket. Senere samme år gjennomgikk hun enda en operasjon for å fjerne støtteskruene. Legene oppdaget da at deres forsøk på å få armen til å gro sammen var mislykket. Men heldigvis, etter to år med behandling og rehabilitering er Cristina nå fri for smerte. Hun har gjenvunnet 100 % førlighet både i fingrene og i hånden, og hun har ikke noe problem med skulderen. Men armen hennes er kun festet til kroppen med muskler og sener. Benet i armen er fremdeles separert, så Cristina trenger en tredje operasjon for at delene i skjelettet hennes igjen skal henge sammen. Lucia, Cristinas eldre søster og lovlige verge, forklarte at legen som behandlet Cristina ikke var villig til å ta på seg ansvaret for en tredje operasjon. Han sa at et slikt inngrep ville kunne føre til at barnets liv tok slutt. Men fordi Lucia tror på Gud og Hans hjelp, spurte hun også private leger til råds og ba om en tredje operasjon som kunne gjøre Cristinas arm hel igjen. Disse legene rådet også til at Cristina skulle begynne å bruke ei spesiell skinne for midlertidig å beskytte benet i armen. Men familien hadde ingen midler tilgjengelig på det tidspunktet, og de trakk derfor tilbake sin henstilling. Da Åpne Dører under besøket hos familien fikk vite om denne medisinske situasjonen omkring Cristina, var organisasjonen i løpet av ei uke i stand til å skaffe henne skinnen hun trengte for at armen på sikt skal bli helt bra. ÅD teamet samarbeider nå med kristne leger og spesialister i byen Guadalajara Jalisco, 1 600 km borte fra Cristinas hjemsted, om muligheten for å fly Cristina og noen fra familien hennes dit for nødvendige undersøkelser og en siste operasjon så raskt som mulig. Med hjelp og støtte fra disse legene og deres team er det reelt håp om at Cristinas arm vil bli helt i orden om ikke lang tid.

Hva kan du gjøre?    

Be om sikkerhet for Cristina og familien hennes, siden angriperne fortsatt holder dem under oppsikt og på den måten tvinger dem til alltid å være på vakt. Be om at Cristina så raskt som mulig må kunne opereres av det kristne legeteamet i Guadalajara by. Be om full helbredelse av armen hennes. Be for familiens økonomi og at Herren må fortsette å sørge for dem. Be om Guds velsignelse over alle som har elsket, bedt/ber for og sendt brev og kort til lille tapre Cristina.

MERK: Du kan ikke skrive til Cristina på nåværende tidspunkt.

2


W2W HORDALAND 6. APRIL: HELEN BERHANE FRA ERITREA DELTE SIN STERKE HISTORIE med ca 100 kvinner, som var møtt frem denne dagen for å være sammen om informasjon, vitnesbyrd, forbønn, lovsang og forkynnelse der våre forfulgte søstre i troen var i fokus. Den sterke historien til eritreiske Helen Berhane om sin tid i fengsel for Jesu skyld og hennes vitnesbyrd om Guds styrke og nåde, festet seg i mange hjerter denne dagen. Chidima fra Nigeria forkynte over temaet ”Oppdraget er ikke fullført”, og det ble delt gripende erfaringer og inntrykk fra W2W reisen til Colombia i oktober 2012. En oppriktig takk til alle som kom og var med denne dagen!

Helen Berhane fra Eritrea Far! Jeg ønsker å be for denne dyrebare kvinnen. Jeg kjenner ikke til alle traumene som tynger hennes hjerte, men Du vet alt. Jeg hører hennes taushet, Du hører hennes hjertes inntrengende bønn. Jeg ser henne smile, Du ser hennes tårer og hennes frykt. Jeg ser hva hun gir, Du vet hva hun er blitt frarøvet. Jeg ser hennes standhaftighet, Du kjenner hennes sønderbrutthet. Jeg ser hennes rene klær, Du ser hvert arr i hennes sjel. Jeg erfarer hennes tro, Du kjenner hennes tvil. Med denne bønnen ønsker jeg å bringe henne frem for Din trone og be Deg: Herre, gi henne alt hun trenger, spesielt en overveldende visshet om at Du i Din allmakt og omsorg alltid er med henne.

3 Amen.


PAKISTAN: EN DATTER SOM LEVER I SKJUL ER FREMDELES FYLT AV HÅP! Et år etter undrer Selina * seg fremdeles på om hennes far noen gang vil komme hjem igjen. Han forsvant under en tjenestereise og de har ikke hørt noe fra ham siden. Noen lokale kristne hevder de har hatt drømmer som forteller at han vil komme hjem, andre at han er blitt drept. Andre igjen sier at de som tok hennes far fra dem vil komme tilbake for å hente andre medlemmer av deres hemmelige menigheter. Noen beskriver livaktige drømmer de har hatt om hvordan han må ha blitt drept. Selinas far, Broder Quornelius* arbeidet med å dele ut materiell og hjelpepakker til sine hemmelig troende brødre og søstre da han ble kidnappet i et avsidesliggende strøk i Pakistan. Dette var andre gangen på en måned, men denne gangen kom han ikke hjem igjen. Det har heller ikke kommet noe informasjon om hans tilstand, utenom trusler om at han ikke vil bli den siste. Å arbeide som pastor for en hemmelig menighet innebærer mye risiko og fare. I sitt 20 årige liv har Selina alltid visst, at hver gang hennes far dro ut kunne det være den siste gangen hun så ham, eller at han kanskje var hardt skadd neste gang hun festet øynene på ham. Selina hadde lengtet etter å klemme ham godt inntil *

*seg lenge før han dro ut på sin siste reise. Hun sa farvel mens hun tok den tomme tekoppen ut av hendene hans. Slik skikken er blant hennes folk, la han bare hånden på hodet hennes og velsignet henne i Jesu navn, før han klemte sin sønn. Selina og familien sørger enda over det ukjente, et år etter at hennes far forsvant.

Hun hadde lengtet etter å kysse det skjeggete ansiktet hans den dagen han dro. Nå ønsket hun at hun hadde gjort det. Hun ønsket hun hadde grepet hånden hans og dratt ham tilbake. Hun titter ofte ut av vinduet. ”Abu Ji * vet ikke engang hvor vi er,” tenker hun for seg selv. Hun og familien er blitt omplassert flere ganger for beskyttelse og sikkerhet. Men hun frykter, at dersom de gjemmer seg for godt, vil ikke faren være i stand til å finne dem om han skulle bli løslatt. ”Men uten dette vil dere være i fare,” hadde en kirkeleder forklart for henne. Da de tidligere hadde snakket sammen om hvordan de skulle forholde seg ved en mulig adskillelse, hadde hun sagt: ”Jeg håper at dersom Abu Ji leter etter oss, vil sporet av mine tårer lede ham til meg.” Selina så på pc’en sin. Hun lengtet etter å sjekke e-posten og se om hennes venn hadde skrevet til henne. Men hun hadde blitt advart av de eldste i den hemmelige menigheten om at det å sjekke e-posten lett ville kunne avsløre hvor hun og hennes yngre bror lever i skjul. ”De vil ikke slutte å lete etter deg, og dersom de finner deg vil de også finne din bror. Og om de finner ham vil de avdekke alt din far har arbeidet for å beskytte. Og hvis de finner deg, vet du at de vil føre deg bort og tvinge deg til å gifte deg med en muslimsk mann,” hadde en annen pastor fortalt henne, mens hun stirret på en kald kopp te som hun ikke lenger hadde lyst til å drikke. ”Tenker Hana noen ganger på meg?” spurte Selina pastor Arif* da han kom i hemmelighet for å overlevere mat og klær til henne og broren. Pastoren forsikret henne om at det gjorde hun. Han rakte ut hånden, slik hennes far Quornelius pleide å gjøre, og velsignet Selina i Jesu navn. Han lengtet etter å klemme henne inntil seg og forsikre henne om at han ville være som en far for henne, men det passet seg ikke å gjøre det. Så snudde han seg mot Selinas mor. Han la hånden sin på hodet hennes og lovet å komme snart tilbake. Da han gikk etterlot han seg et spor av sine egne tårer. De blandet seg med smerten over Selinas tårer som brant seg inn i hjertet hans. 4


Pastor Arif fortalte ikke sin savnede brors familie at tiden han hadde tilbrakt i politiets varetekt hadde gitt ham hepatitt, og at han var alvorlig syk. ”De har nok med sine egne problemer,” tenkte han. Men han brakte en bønnebyrde til kirken i den frie verden om å løfte opp denne sørgende, ventende familien opp i bønn:

”Dette er svært vanskelige tider”, avslutter pastor Arif, ”og vi kan ikke fortsette uten deres inderlige bønner.” *Pseudonym Hva kan du gjøre?   

Be for dem om at de må få kjenne Herrens trøst og at Han må holde dem slik Han holder sine får. Be om at deres tro ikke må vakle og at de ikke må bli oppdaget og sårbare overfor dem som leter etter dem og vil dem vondt. Be for Broder Quornelius’ lille menighet. De fortviler og lengter etter pastoren sin.

MERK: DU KAN IKKE SKRIVE TIL SELINA OG HENNES FAMILIE.

BØNNER FOR FORFULGTE  Far, vi ber for dem som forfølger ditt folk og ditt rike. La dem innse at deres handlinger er uverdige og urettferdige, og gi dem en ny forståelse av toleranse og respekt. Vi ber om at det må skje undere som forandrer kristenforfølgere til Kristusetterfølgere, slik som det skjedde med Paulus.  Far, utøs din kjærlighet i hjertene til de kristne som blir forfulgt, slik at de blir i stand til å elske undertrykkerne, å be for sine fiender og være frimodige i sitt vitnesbyrd.

 Vi roper til deg på vegne av dem som sitter i fengsel for sin tro på Jesus, og for dem som er hjemløse og flyktninger på grunn av sin trofasthet mot deg. Far, gi dem kontinuerlig trøst, oppmuntring og styrke.

AMEN

5


BREVTJENESTEN – COLOMBIA: Send et kort til Hernán, Rosmy og Jackeline

“Nå tilhører jeg Guds familie”, sier Hernán Ramos Castilla (18) Wilmer (22)og Rosmy (9)

Hernán (18) og Jackeline (6)

Skriv til Hernan og hans søsken, som er foreldreløse etter at deres mor Alicia Castilla ble myrdet i januar 2013. For to år siden ble også deres far drept av medlemmer av en illegal væpnet gruppe. Nå har Hernan (18) ansvaret for sine to små søstre Roamy (9) og Jackeline (6). Han gjør det beste han kan for å vandre sammen med Herren. Han bor midlertidig sammen med sin eldre bror Wilmer (22), som ikke er en kristen, og sin tante Adriana og hennes mann, Luis Ernesto. Det vil være fint om disse også blir inkludert når du skriver en hilsen. Merk: Vær vennlig å skrive på engelsk, og om mulig svært gjerne på spansk  Den 18 år gamle sønnen til myrdet colombiansk enke overgir seg til tro, fred og tilgivelse. En måned etter at den kristne enken Alicia Castilla ble myrdet av en av Colombias illegale væpnede grupper besøkte et Åpne Dører team hennes nå foreldreløse barn i deres tantes hjem, der de bor midlertidig. ”Vi er kommet for å finne ut hva behovene deres er,” fortalte de 18 år gamle Hernán Ramos Castilla og hans to søstre Rosmy (9) og Jackeline (6), ”og for å fortelle dere at kristne over hele verden kjenner deres navn og ber for dere,” forklarte teamet. ”Jeg er dypt takknemlig over å få vite dette,” sa Hernán da han begynte å dele realitetene omkring det å tilpasse seg et nytt liv. De bor nå svært langt fra sitt tidligere hjem i Arauca, hvor deres mor ble skutt like foran øynene deres 7. januar 2013. Mens han forklarte at han ser etter arbeid for å kunne betale utgiftene, sa Hernán at hans små søstre gjennomgår en spesielt vanskelig tid. Traumet de har opplevd uttrykkes på svært mange måter. Jentene blir ofte syke og de sover ikke lenger godt om natten. Oppførselen deres har også endret karakter. Onkelen la merke til at da deres mor levde var jentene veldig lydige. Men nå nekter de mange ganger å gå på skolen, og de er ulydige mot sin tante og onkel. 6


Rosmy og Jackeline begynte å gå til psykologisk veiledning ved et offentlig kontor for to år siden da deres far, evangelisten Nelson Ramos, ble drept av geriljasoldater. Under en nylig terapitime tegnet jentene et bilde av sine foreldres kister, fortalte onkelen. Hernán sa at en av hans største bekymringer er for sine to små søstre, nå som han ser på seg selv som pappa for dem. Han hadde drømt om å studere miljøteknikk, men studiene hans ligger på is mens han ser etter arbeid, kanskje i et supermarked. Gjennom et statlig hjelpeprogram for voldsofre har han søkt om husrom for seg selv og sine søsken. De tre har nylig fått selskap på deres nye bosted av sin eldre bror Wilmer (22), som ikke er en kristen og som er svært opptatt av å hevne drapene på sine foreldre. Hernán forstår godt sin brors følelser. Etter farens død i januar 2011 hadde han selv planer om å slutte seg til ei væpnet gruppe for å lære å skyte, slik at han kunne drepe dem som drepte hans far. Men på en Åpne Dører samling for barn i den forfulgte kirken som har mistet en eller begge sine foreldre på grunn av vold, endte Hernán sin strid. I stedet ble han døpt og dypt involvert i kirkens aktiviteter. Hernán ber om at brorens liv også må bli forvandlet gjennom Jesus. ”Etter at min mor ble drept, ba jeg om mye styrke fra Herren så jeg ikke skulle ha hevntanker. Jeg vet at hevn ikke vil bringe oss noe godt,” sa Hernán. Han sa også at det er på grunn av all bønnen som omgir ham at han kan kjenne freden i sitt hjerte. Slik kan han også fortsette å søke Guds hjelp for å lede sin familie. ”Uten denne bønnestøtten ville vi trolig følge verdens fotspor og veier, og ikke Guds,” sa han. Hernán har allerede funnet en menighet som nå er åndelig hjem for ham og hans søstre i nærheten av sitt nye bosted. Det er omkring 10 km å kjøre med buss for å komme dit. Mens hans foreldre nå er hjemme hos Herren, sier han at han har funnet den støtten i Guds folk som han trenger for å gå videre. ”Nå tilhører jeg Guds familie!” erklærte han. Etter å ha bedt sammen med Hernán, delte Åpne Dørers medarbeidere de første versene i Åpnebaringen 21 med ham. Her står det at Gud lover å tørke bort hver tåre fra øynene på sine barn. Kristne kan stole på at noe vondt vil resultere i noe godt når Jesus inviteres inn, sa de. ”Når jeg leser denne teksten, kan jeg se Herren bekrefte at vi kommer til å motta en pris, og vi må holde ut, selv om det slett ikke er enkelt,” forsikret Åpne Dørers regionale leder for Latin Amerika ham. ”Det som verden har å tilby tar slutt,” samtykket Hernán. ”Verden vil aldri kunne gi oss det Gud gir, og selv om vi lider på Herrens vei er det alltid for en hensikt.”

Hva kan du gjøre?    

Be om at Hernán og hans søsken må få et trygt og lovlig sted å bo gjennom den colombianske regjeringen. Be for Wilmer om at han må ta imot Jesus i sitt hjerte og frasi seg ethvert ønske om å hevne drapene på foreldrene. Be for lille Rosmy og Jackelines følelsesmessige og åndelige helbredelse. Be om at Hernán må motta økonomisk støtte, slik at det blir mulig for ham å ta opp igjen studiene sine ved universitetet.

SKRIV EN HILSEN TIL OPPMUNTRING! (om du har mulighet skriv gjerne på spansk ) 7


Retningslinjer for brevskriving: Når du sender et kort eller et brev:     

Du må ikke nevne Åpne Dører eller Women to Women i brevet/kortet! Tenk over at brevet/kortet vil bli lest i sensur. Send IKKE penger. Oppgi ikke din e-post adresse, kun ditt navn og landet du sender fra. Skriv bare navnet på den person du skriver til på kortet (ikke adressen) og send dette evt. sammen med andre kort/brev i en konvolutt til Åpne Dører. Skriv aldri noe som kan oppfattes negativt av myndighetene og unngå ordet (og ord som assosieres med) islam.

På hvilket språk? Skriv fortrinnsvis på engelsk. Nedenfor finner du eksempler på oppmuntrende bibelvers på norsk og engelsk. Norsk: 1. Lovet være Herren dag etter dag! Legger man byrde på oss, så er Gud vår frelser. Sal 68, 20. 2. Herren er nær hos dem som har et sønderbrutt hjerte, og han frelser dem som har en sønderknust ånd. Sal 34, 19. 3. For jeg er Herren din Gud, som holder fast ved din høyre hånd, og som sier til deg: Frykt ikke! Jeg hjelper deg. Jes 41, 13. 4. Må så håpets Gud fylle dere med all glede og fred i troen, så dere kan være rike på håp ved Den Hellige Ånds kraft. Rom 15, 13. 5. Men han som kan gjøre mer enn alt, langt ut over det vi ber eller forstår, etter den kraft som er virksom i oss – ham være ære i menigheten og i Jesus Kristus, gjennom alle slekter i alle evigheter. Amen! Ef 3, 20-21. 6. Og kast all deres bekymring på ham, for han har omsorg for dere. 1Pet 5, 7.

Engelsk: 1. 2. 3. 4.

We praise you, Lord God! You treat us with kindness day after day, and you rescue us. Ps 68, 19. The Lord is there to rescue all who are discouraged and have given up hope. Ps 34, 18. I am the Lord your God. I am holding your hand, so don’t be afraid. I am there to help you. Is 41, 13. I pray that God, who gives hope, will bless you with completed happiness and peace because of your faith. And may the power of the Holy Spirit fill you with hope. Ro 15, 13. 5. His power at work in us can do far more than we dare ask or imagine. Eph 3, 21. 6. God cares for you, so turn all your worries over to him. 1Pet 5, 7.

8

Bønnenytt nr 2 2013  

Kjære venner! Salme 28, 6 – 9 er gode ord fra Herren å la hjertet være fylt av når vi er i bønn for våre forfulgte søstre i ulike deler av...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you