Page 1

Januari 2010

I tjänst för världens förföljda kristna

Alska

dina fiender Sid 4

Bönekalender för januari Sid 7-9

Ge det du kan Sid 10

Skriv en rad Sid 11

Ge av din tid Sid 12


Open Doors är en internationell missionsorganisation, politiskt oberoende och inte bunden till något samfund eller förening. Vi arbetar ekumeniskt med ett omfattande arbete världen över. Open Doors målsättning är: • Att stärka de kristna som lever med förföljelse och förtryck, samt leverera biblar och studiematerial till stängda länder. • Att förbereda och utrusta kristna i områden som riskerar att drabbas av förföljelse. • Att motivera kyrkan i den fria världen till att hjälpa de förföljda kristna.

Open Doors Grundare: Broder Andrew Internationell ledare: Jeff Taylor Open Doors Sverige Postadress: Box 48, 701 40 Örebro Besöksadress: Drottninggatan 11, Örebro Telefon & fax: 019-31 05 00 E-mail: sweden@od.org Hemsida: www.open-doors.se Bankgiro: 5951-8464 Plusgiro: 524234-2 Generalsekreterare: Peter Paulsson Informationssekreterare: Ulrica Grafe Presentatörer: Andreas Eklund, Markus Sand, Robert Södertun Ansvarig utgivare: Peter Paulsson Prenumeration: Kostnadsfri 11 nummer per år 019-31 05 00 Nästa tidning utkommer ca 1.2. 2010

”Om jag ock vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig; din käpp och stav, de trösta mig. ” Ps 23:4


Klarar vi att älska våra fiender? I somras drabbades de kristna i Nigeria återigen av våld. Cirka tjugo kyrkor förstördes och många kristna dödades. Våldet var oväntat. Det gick rykten om att det var nåt på gång, men ingen orkade tro att det var på allvar. Människorna kämpade fortfarande med sina liv efter de religiösa upploppen i november 2008. De hade ännu inte kommit över förlusten av sina nära och kära som mördats brutalt. Och de höll fortfarande på att återuppbygga sina hem och sina liv. Men våldet kom – igen. Flickan på bilden tvingades se på när kroppen efter hennes församlingspastor höggs i bitar och sattes i brand. Hon har redan upplevt mer av fruktansvärt våld än vad ett barn någonsin ska behöva uppleva. Hur ska hon kunna känna glädje igen? Hur ska hon och de andra överlevarna någonsin kunna fortsätta med sina liv? Änkan Tabitha Bot tror sig ha funnit svaret. Ett svar som sannerligen inte är så lätt att följa, men som samtidigt är en uppmaning och en utmaning till oss alla. Möt henne i vår artikel om Nigeria, och om att älska sina fiender.

På min arm bär jag ett armband med bokstäverna WWJD, (What would Jesus do/Vad skulle Jesus göra). Ett armband som ska påminna mig om att göra mina livsval ur Jesu synvinkel – även när valen är svåra och smärtsamma. Men trots mina goda levnadsvillkor och gynnsamma förutsättningar, så misslyckas jag ofta. Att då få möta en kvinna som Tabitha, ger mig vidgade perspektiv och ökad motivation. Hon, som mist allt, har lärt sig av Jesus: ” ’Fader, förlåt dem ty de vet inte vad de gör.” Ulrica Grafe

Open Doors 3


Nigeria Alska dina fiender ”Älska era fiender och be för dem som förföljer er ...” Ett av bibelns bud som är nästan omöjligt att uppfylla. För de kristna i Nigeria är detta en daglig utmaning och kamp. De som förföljer dem är deras grannar. Ständigt vacklar de mellan rädsla och hat å ena sidan, och budet om att be för, älska och förlåta å den andra sidan. Jos är en stad med ett meningsfullt namn mitt i Nigeria. Jos står för ”Jesus, Our Saivour” eller på svenska ”Jesus, vår Frälsare”. Jos ligger i en övervägande kristen stat, på gränsen mellan det muslimska norr och det kristna syd. Många muslimer vill bryta ner denna kristna fästning och återinföra islam. Regelbundet upplever Jos våldsamma sammanstötningar mellan kristna och muslimer, som ofta får allvarliga följder. Fredagen den 28 november 2008 försämrades de redan befintliga spänningarna mellan kristna och muslimer. Ingen hade förutsett vad som skulle hända. Det enda tecken på att våld skulle komma, var lösa rykten.

”Allt gick fruktansvärt fel” Bola Ojebesi var där: ”Jag tittade ut genom fönstret. En stor grupp muslimska ungdomar kom rakt mot oss. De skrek: `Allah är större´. Min man och bror gick ut för att se vad som hände. De försökte lugna de unga. Men allt gick fruktansvärt fel. Ungdomarna skar örat av en kristen förbipasserande. och min man och bror sprang tillbaka till huset. Vi stängde alla fönster och dörrar och försökte gömma oss, men det tjänade ingenting till. De bröt sig in, hällde bensin överallt och tände eld på vårt hus och våra tillhörigheter. Vi kvävdes nästan av röken och jag kom bort från männen. Det dröjde inte länge innan angriparna hittade dem. De knivhögg min man och min bror flera gånger. De högg och högg tills de var döda.”

4 Open Doors

”De högg och högg tills de var döda.” Bola Ojebesi


”De brände honom levande.” Tabitha Bot

129 kristna dödades den dagen. 45 kyrkor förstördes helt och 11 kyrkor plundrades. Mer än 30 000 människor förlorade allt den dagen. Det var mest män och fäder som dödades. De som överlevde är traumatiserade, utan ett hem att återvända till och utan något sätt att försörja familjen på. Många barn blev föräldralösa. Men det är inte första gången som saker gått fruktansvärt fel i Jos. Under 2001 dog hundratals kristna i religiösa upplopp. Tabitha blev änka under de våldsamheterna under 2001. ”Hundratals människor dog - muslimer och kristna. Det var inte säkert att gå ut på gatorna. Min man uppmuntrade mig alltid att lita på Herren. Han sa att vårt liv låg i Guds händer. En dag när min man åkt för att hämta vår dotter från skolan, stoppades han vid en vägspärr. Muslimska extremister beordrade honom att stanna bilen. De krävde att han skulle bli muslim. Min man svarade att han var kristen och inte ville konvertera till islam. De blev arga på honom och drog honom ur bilen. De misshandlade honom, hällde bensin över honom och brände honom levande.”

Efter den första våldsvågen kände många av de kristna att de skulle svara med kärlek och förlåtelse. Efter de religiösa upploppen 2001 och 2008, har de överlevande börjat återuppbygga sina hem och sina liv. Många har lämnat staden, andra har fortsatt sina liv på samma sätt som innan våldet. Kristna och muslimer är grannar igen. Trots en ökad misstro, rädsla och hat, lever de sida vid sida, och de måste få det att fungera. Efter den första våldsvågen kände många av de kristna att de skulle svara med kärlek och förlåtelse. Men efter att ha attackerats en andra gång, har det har blivit mycket svårare för dem. ”Muslimerna har svikit oss. Vi försökte visa dem Jesus Kristi kärlek. Vi gav dem mark. Vi välkomnade dem i våra hem. Vi gav dem frihet och utrymme att utöva sin religion. De fick tillstånd att bygga moskéer. Vi röstade för dem i politiska beslut. Ändå har de vänt sig emot oss. De förstör våra kyrkor och hem och dödar våra bröder och systrar. De talar om för världen att vi hatar dem. Gud vet att vi älskar dem. De är skapade av Gud och vi måste be för dem”, sade en präst från Jos efter de våldsamma upploppen 2008. Open Doors 5


”Prästens ord vittnar om de kristnas delade inställning till den situation de befinner sig i. Utifrån är de hotade av fattigdom, isolering och extremistiska muslimer som vill förgöra dem. Inifrån är kyrkan hotat av splittring mellan tilliten till Gud å ena sidan, och den dagliga rädslan och förbittringen mot de muslimska bröderna och systrarna å andra sidan. Verkligheten är att många kvinnor förlorat sina män och många barn sina fäder. Verkligheten är att de möter angriparna på gatan varje dag. Verkligheten är att våld kan bryta ut igen, när som helst.” berättar Open Doors projektsamordnare i Afrika.

Patience Yusuf med material från Open Doors

Trots all rädsla och allt tvivel, är de kristna här mycket uppmärksamma på det uppmaning Gud gett dem: ”Älska era fiender och be för dem som förföljer er...” Tabitha tror att det enda som kan lösa upp smärtan, rädslan och bitterheten är förlåtelse.

”Gud ber mig att förlåta.” ”Gud ber mig att förlåta. Det är svårt. Men om jag fortsätter att blicka bakåt, kommer jag aldrig att kunna gå framåt. Och jag vet att Gud vill vända vår situation till något bra,” säger Tabitha. De kristna i norra Nigeria utsätts regelbundet för organiserade attacker. Det är främst män som dödas. Kvinnorna lämnas kvar, för utan en man är en kvinna ingenting värd. Det finns ett stort behov av hjälp bland kristna kvinnor. Open Doors stöder änkor i Nigeria med matpaket, ekonomiskt stöd, utbildning och trauma-rådgivning. Men mer hjälp behövs. Och hotet om förnyat våld är alltid närvarande. Tabitha Bot

Församlingen firar gudstjänst i ruinerna av sin gamla kyrka. 6 Open Doors


Be varje dag... Lohdir besökte vänner i det muslimska området Jos. ”Det var fredag, och folk började komma ut ur moskén, skrikande och viftandes med machetes och knivar”, berättar hon. ”Jag anade oråd och försökte fly, men det var för sent – jag var fångad.” Så småningom lyckades Lohdir fly för sitt liv. Hon nådde ett kristet område och – nerdränkt av blod – ropade hon efter hjälp åt de attackerade kristna. Tre dagar senare ingrep armén och Lodhir såg vedergällningar äga rum i hela staden. ”Jag kunde inte tycka synd om de som drabbades av repressalier”, säger hon. ”Nu har jag ångrat den vrede och hämnd som jag kände. Nu vet jag ett sätt att bekämpa hat – och det är genom att be. ” Kommer Lohdir att lyckas med att mobilisera en armé av bedjande kvinnor till förbön för de förföljda Nigerianska kvinnorna? Ja, med Guds hjälp kommer hon att leva upp till sitt namn – bara vänta och se!

Sverige 1 januari Be om Guds vägledning detta år. Be att Open Doors medarbetare i Sverige ska få visdom att fatta de beslut som bör tas. Be att kristna i Sverige får upp ögonen för det som drabbar våra kristna syskon i världen, och på så sätt får en vilja att hjälpa dem på det sätt som de kan. Ps 143:10.

Nigeria 2 januari Våldsamma religiösa sammandrabbningar har blivit en välkänd företeelse i Nigeria. Be om Guds ingripande i dessa kristna bröders och systrars liv. 1 Petr 1: 3-9. 3 januari Open Doors har hjälpt några av de drabbade änkorna i Nigeria med lån till att starta små företag, så att de ska kunna generera en inkomst till sin familjeförsörjning. Be om vishet för de änkor som begrundar sitt val av investering. Rom 8:35.

Bönekalender

Lohdir funderar ofta över innebörden av sitt namn, som betyder ”vänta och se ”. När hon ser tillbaka på sitt liv, kan hon se hur Gud har lärt henne att göra just detta.

Uganda 4 januari Be att församlingsledarna i Uganda ska inse att islam utgör ett verkligt hot mot kyrkan. Be att Herren ska vägleda dessa ledare att agera vist när de förbereder sina församlingar att evangelisera bland muslimer. Rom 12:11-14.

Somalia 5 januari Förra året fick vi flera rapporter om att antalet mord på hemliga kristna ökar. Ju fler regioner som de islamistiska grupperna, AlShabaab och Hizb al-Islam, lagt under sig, desto mer dödar de helt ogenerat de kristna. Be för den underjordiska kyrkan, att den ska förbli förankrad i den kristna tron. Ps 109:30.

Algeriet 6 januari Be särskilt för de små barnen med kristna föräldrar. När de är runt 6 år gamla måste de lära sig koranens verser utantill i skolan. Be att Herren ger föräldrarna visdom att vägleda sina barn klokt. Mark 7:27. Open Doors 7


Bönekalender

7 januari Be att EPA (paraplyorganisation för den protestantiska kyrkan i Algeriet) får officiellt godkännande av regeringen. De har försökt i åratal, men ännu inte lyckats. Be att regeringen ändrar inställning till de kristna och att landet omvandlas till ett mer liberalt samhälle. Ps 37:3.

Marocko 8 januari Sedan gripandet av de 15 kristna kvinnorna i mars, har en större press satts på landets ledare. Be om visdom och uthållighet i de kristnas hjärtan och sinnen. 2 Kor 4:9. 9 januari Be för de troende i Marocko som kommit till tro genom radio och TV. Be att Herren skall föra dem i kontakt med andra troende och att de ska få ett eget exemplar av bibeln. 1 Kung 8:61. 10 januari Be för kung Mohammed VI. Intrycket är att han vill modernisera landet, men han befinner sig i ett känsligt läge. Be att han ska använda sin makt till att ge större frihet åt den marockanska kyrkan. Ef 1:17.

Iran 11 januari År 2009 har varit ett stormigt år för de kristna i Iran. Be att 2010 ska skapa stabilitet i landet och att de troende ges bättre möjligheter att leva ut sin kristna tro. Joh 14:27. 12 januari Det krävs mod för att som kristen vara verksam med bland annat distribution och utbildning. Be att fler kristna får mod att engagera sig i denna del av arbetet. Matt 10:11. 13 januari Våra bröder och systrar behöver mycket skydd och visdom. Be att herren ger dem detta så att de kan göra ett bra jobb. Be att Gud även ger vårt team visdom, god samordning och bra kommunikation under detta år. 2 Tim 2:9. 8 Open Doors

Kina 14 januari Tacka Gud för att vårt Nya testamente för ungdomar blivit mycket väl mottaget av kyrkorna sedan det infördes i slutet av 2008. Vi arbetar nu på Gamla testamentet där volym 1 planeras att publiceras i april. Be för processen och att alla nödvändiga tillstånd ges, så att det kan nå ungdomarna i Kina. 1 Joh 2:14. 15 januari I en stad i Kina får kristna ungdomar undervisning av två pastorer. Gemenskapen de får i pastorernas hem berör ungdomarna mest. Där känner de acceptans och trygghet. Be för dessa ungdomar, som bär på många känslomässiga ärr från sin barndom. Jes 58:8.

Indonesien 16 januari Be för Denny, en av våra SSTS deltagare. Han görs ständigt till åtlöje på sin arbetsplats på grund av sin tro, vilken är tryckt på hans identitetskort. Jes 58:11. 17 januari Lina, en kyrkoarbetare i Tabernacle Bethel Church, upplever dagligen religiösa trakasserier i sitt området, men genom Open Doors SSTS seminarium,har hon lärt sig att förlåta. Be att hennes ändrade attityd ska sprida hopp och tro till andra. 2 Tim 2:2. 18 januari Avril kämpade med ett oförlåtande hjärta tills hon gick på SSTS seminariet i år. Be att hon ska orka vara kärleksfull mot dem som förföljer henne, och att hon ska hitta modet att dela sin tro när chansen kommer. Jer 1:8.

Laos 19 januari Be för de kristna som upplever fientlighet från sina grannar. Be att de ska övervinna missmodet och att Gud ska vara med dem. Ps 9:11.


20 januari Tacka Gud för ett givande år och för en bra början på det nya. Vi räknar med ett intensivt år, med tanke på att de kristna år 2011 kommer att fira hundraårsminnet av kristendomen i landet. Kyrkan planerar ett årslångt firande som leder fram till 2011. Be att regeringen godkänner dessa möten och att evenemanget skapar en enhet i kristi kropp. 2 Tim 3:12-15. 21 januari Be att våra hemliga utbildningsprogram för kyrkliga ledare, ungdomar, kvinnor och barn, kommer att fortsätta att expandera och utbilda de kristna. Be för våra lärare som reser till avlägsna områden där de utsätts för stora säkerhetsrisker. Luk 4:10.

Israel & Palestina 22 januari I slutet av december började en ny grupp ungdomar den tre månader långa lärjungaskapsutbildningen Lech L’cha (Gå ut). Be för dem och för personalen, att det blir en tid för eftertanke och gemenskap. Luk 12:8. 23 januari Det är ett år sedan kriget i Gaza ägde rum. Fortfarande lider människor av de skador som orsakades: materiellt, fysiskt och psykiskt. Be för dem, särskilt för barnen, att det ges fler möjligheter att hjälpa dem. Luk 18:16. 24 januari De palestinska myndigheternas president, Mahmoud Abbas, har utfärdat presidents- och parlamentsrådsval den 24 januari. Be för en fredlig valprocess, för tillförlitliga kandidater och en stabilisering av den politiska situationen i denna region. 3 Mos 26:6. 25 januari Be om beskydd för de nyomvända kristna. Några av dem har drabbats av förvisning från sina familjer, förlorade arbeten och vänner, och några fruktar för sina liv. Be för Mariam som

var tvungen att fly till ett grannland. Be också för hennes systrar och tacka Gud för dem som står bredvid dem. Ords 2:8. 26 januari Fortsätt att be för stabiliteten i landet och för fred i Jerusalem. Ords 15:29.

Arabiska halvön 27 januari Be för den kristna broder som känner sig sviken och övergiven av utländska kristna. Be att han får en förnyad önskan att följa Jesus, kristna vänner som verkligen bryr sig om honom och i synnerhet en nära, kristen vän. Ps 86:11.

Bönekalender

Vietnam

28 januari Tacka Gud för att han verkar i regionen idag. Be att biblar och kristet material finner sin väg till de isolerade kristna med muslimsk bakgrund. Ords 2:6. 29 januari Be för våra kontakter med de hemligt kristna inom detta område. Kristna som har en stark önskan om att etablera en inhemsk kyrka i sina länder. Be att Herren skall visa oss hur vi kan stödja dessa hemligt kristna på bästa sätt. Ps 27:11.

Syrien 30 januari Be att detta år kommer att bli året då fler och fler, särskilt ungdomar, följer Jesus på samma sätt som aposteln Paulus startade sina första steg i landets huvudstad Damaskus. Jes 41:13. 31 januari Be om större frimodighet bland ungdomarna att dela sin tro med andra. Den helige Ande har rört deras hjärtan, så be om en verklig ström av kärlekens Ande, som bryter ned de murar som skiljer människor åt. 1 Kor 13:3.

Open Doors 9


Ge det du kan... Hjälp kvinnor som Grace Aminu! Grace Aminu förlorade sin man i de religiösa oroligheterna i Jos, Nigeria. När han dog krävde släktingarna att hon skulle gifta sig med mannens bror. Hon vägrade eftersom han redan hade två fruar och många barn. Hennes vägran fick familjen att förkasta henne och hon och hennes nio barn slängdes ut ur sitt hem och bort från sin uppodlade mark. Open Doors kom till hennes hjälp. Hon har nu fått ett nytt hem och en bit mark där hon kan odla det familjen behöver. Kvinnor som Grace, som har tvingats från sina hem och lever i fattigdom, behöver ekonomiskt stöd och utbildning så att de kan överleva och försörja sina familjer. Genom yrkes- och alfabetiseringsutbildning kan de kristna kvinnorna få nytt hopp, återfå sin värdighet, och bli stärkta i sin kristna tro. Genom din gåva, kan du bidra till att stödja de nigerianska kvinnorna - oavsett hur deras situation ser ut - och hjälpa dem att stå starka mitt i sitt lidande!

”Kort efter attacken, befann vi oss i en fruktansvärd situation, utan mat, vi hade ingenting, ingenting. Då kom hjälpen från folk i hela världen, genom Open Doors. Det var underbart och vi är verkligen tacksamma. Hjälpen kom när vi behövde den som mest. Tack!!” Hannatu Ayoba, Nigeria  35 kr ger en kristen en bibel  250 kr ger ett barn en grundutbildning  500 kr ger en kvinna hjälp till självhjälp för att försörja sin familj  3500 kr ger en familj ett nödhjälpspaket (mat, kläder, övrig utrustning samt pengar för tre månader)

Sätt in din gåva på bankgiro 5951-8464 eller plusgiro 524234-2 Hannatu Ayboba

Glöm inte att uppge namn och adress. Om ett önskat bidragsprojekt blivit fyllt, används insamlade medel där behovet är störst.

10 Open Doors


Skriv en rad... Jemima Setu

med familj Nigeria Jemina Setu förlorade sin make Bulus under de religiösa upploppen i Jos i november 2008. Bulus var på väg hem från sin kyrka i Rikkos när han blev

Setu Jemima

överfallen av en grupp muslimska män. När han försökte springa från bilen attackerade männen honom. Bulus döda kropp var så illa skadad att han endast kunde identifieras via ett halvbränt identitetskort som fanns kvar i en av fickorna. ”Det är en svår tid”, säger Jemima. ”Jag har förlorat min underbara make. Men jag har förlåtit dem som har dödat honom”, tillägger hon. Jemima är nu ensamstående förälder till elva barn. Hon kämpar för att få sova på natten, eftersom hon hela tiden tänker på hur hennes make mördades. Du kan skänka tröst till Jemima och hennes familj genom att skriva ett brev. Skriv gärna och berätta att du ber för dem!

Vägledning för brevskrivning • • • • • •

skriv helst på engelska. Skriv enkelt, tydligt, och trande hälsning, un pm Skriv en kort och up och gärna en bibelvers. er. t om islam eller muslim Skriv aldrig nåt negativ Skicka inte pengar. vilket land du bor i, men Skriv gärna ditt namn, och skriv inte adressen. ors vid namn Nämn aldrig Open Do

Baklul

& Nana

k Setu

Jemima Setu med familj c/o Open Doors Box 48 701 40 Örebro

Open Doors 11


Ge av din tid... Res med Biblar! Open Doors arrangerar varje år resor till olika delar av världen. Syftet med dessa resor är:  att leverera biblar och annat kristet material.  att besöka kristna som drabbas av förföljelse och uppmuntra dem.  att på plats be för landet och de kristna. I vissa länder är restriktionerna så kraftiga att bön är vår enda möjlighet.

sa Oris na i ibel . n i v En k får en b

 att få en inblick i hur det är att leva i länder med begränsad religionsfrihet och återvända som de förföljdas tales man här i Sverige.  att återvända hem, uppmuntrad och stärkt i tron av de människor du mött och de erfarenheter du har fått. Resorna är internationella, vilket innebär att du reser med kristna från andra länder. De är också annorlunda på det sättet att de INTE är nöjesresor, utan resor i tjänst för de förföljda. Detta är resor som kommer att skaka om och utmana ditt eget liv.

”En d en b el barn r ibel” e Nige ste flera ria mil för a tt få

Resorna anordnas idag av Open Doors Danmark, men vi hjälper dig med ansökningar och information.

Vill du veta mer? Beställ informationsmaterial på: sweden@od.org, 019-30 05 00

Tacksamhet i norra Irak

Eller ladda ner på vår hemsida www.open-doors.se el , är svaret på ”A tt vi fått en bib ungdomar i Kina ”, er bön många års

12 Open Doors


Hemmafronten... Vi berättar gärna om ODs arbete! Är du medlem i en syförening, ungdomsgrupp, församling eller nån annan grupp som du tror skulle vilja veta mer om Open Doors arbete? Eller arrangerar du kvinnofrukostar, ordnar föreläsare, eller står för innehållet på andra träffar? Våra presentatörer besöker dig gärna! Andreas Eklund, Göteborgsområdet, 073-722 46 01 Teolog med ett varmt hjärta och brinnande engagemang: ”Redan när jag var liten läste mamma och pappa berättelser för mig om kristna som förföljdes för sin tro, men inte gav vika trots att många fick lida martyrdöden. Senare i tonåren läste jag bland annat Guds smugglare som både inspirerade och utmanade mig. Efter min gymnasietid gick jag på bibelskola i Norge där jag kom i kontakt med Åpne Dører Norge. Jag upplevde på flera sätt att detta var ett arbete som Gud lade i mitt hjärta.”

Robert Södertun, Malmöområdet, 0701-83 55 50 Kommunikatör och pastor, som gärna utmanar, fångar och engagerar sina åhörare: ”Jag har alltid beundrat kristna som lever i de länder där det är svårt eller förbjudet att bekänna en kristen tro. Jag förundras över det faktum att kristendomen växer mest i länder där kristna har det svårt på olika sätt. Och jag känner en nöd för de människor som inte kan eller får uttrycka sin tro fritt.”

Markus Sand, Stockholmsområdet, 0739-77 06 50 Missionsbarn och mångkulturell pastor med förmåga att inspirera: ”Redan som barn kände jag en kallelse till tjänst i Guds rike och läste böcker om missionärer och kyrkan i tredje världen, bland annat Guds smugglare. Intresset och kallelsen för dessa människor och länder har följt mig hela livet. Under de senaste åren har jag dessutom haft förmånen att träffa några av dessa kristna på plats, och fått höra deras berättelser om hur det är att leva som kristen i ett land med förföljelse. Detta vill jag förmedla.”

Ring presentatörerna eller 019-31 05 00 för bokning och information. Open Doors 13


Nytt

om förföljda kristna...

”... snart såg jag att stenblocken i väggarna började falla, en efter en...” UGANDA 11 november – Cirka 40 muslimska extremister, beväpnade med machetes och påkar, attackerade en kyrkobyggnad under pågående gudstjänst. ”Kyrkans medlemmar chockades, eftersom detta hände under gudstjänsten”, berättar pastor Henry Zaake för Compass. ”Det började med ett ovanligt ljud som kom utifrån, och snart såg jag att stenblocken i väggarna började falla, en efter en. Jag förstod omedelbart att det var en attack från muslimer som tidigare hotat om just detta. ”

Församlingens medlemmar inspekterar kyrkobyggnadens skador efter den muslimska attacken.

”Det blev en kamp vid ingången till kyrkan när medlemmarna försökte hindra de muslimska extremisterna från att komma in”, fortsätter han. ”En församlingsmedlem som tog bilder under attacken, blev svårt misshandlad, men han fördes senare till en klinik för behandling. Under tumultet, lyckades några församlingsmedlemmar fly genom en bakdörr.”

Pastor Umar Mulinde berättar att de kringboende hjälpte dem att avvärja attacken: ”Extremisterna var inställda på att förstöra kyrkan, men de goda grannarna runt kyrkan kom till vår hjälp, och vi lyckades övermanna angriparna. Polisen kom och satte stopp för attacken men de grep inte någon”, fortsätter han. ”Vi har rapporterat ärendet till den centrala polisstationen, och vi är förvånade över att inga åtgärder har vidtagits. Hittills har ingen person gripits. Det är som om polisen inte är intresserad av vår säkerhet. Många i kyrkan lever nu i rädsla”, säger han och konstaterar att förra söndagen hade närvaron vid gudstjänsten minskat från 250 till 100 personer. ”Sedan attacken har vi fått en hel del hot från muslimer,” berättar pastor Zaake. ”Det finns en motvilja mot oss som vi inte förstår. Och det ger mig verkligen sömnlösa nätter. Och polisens tystnad i frågan är oroande och lämnar mycket övrigt att önska,” avslutar Pastor Zaake.

14 Open Doors

Pastor Henry Zaake är orolig för sin församling: ”Det finns en motvilja mot oss som vi inte förstår. Och det ger mig verkligen sömnlösa nätter.”


Två evangelister släppta ETIOPIEN 28 november – Det senaste fallet i en serie av falska anklagelser mot etiopiska evangelister, avslutades den 23 oktober, då två evangelister släpptes. Temesgen Alemayehu och Tigist Welde Amanuel dömdes till fängelse i sex månader efter falska anklagelser om att de erbjudit pengar till människor för att de skulle konvertera. Utan framgång överklagade de domen. Men en domstol i Debiretabor, Etiopien, frikände de två evangelisterna då det fastslagits att anklagelserna var falska. Däremot väcktes ännu ett åtal, då medfångar anklagade dem för att ha förolämpat den etiopiska ortodoxa kyrkan (EOC), men domaren förkastade vittnesmålen som motsägelsefulla och utan värde. ”Tacka dem som bad för oss, ” bad Alemayehu efter frigivningen och tillade att han var ivrig att återvända till sitt uppdrag. ”Fienden har försökt att hindra oss, men genom bön och Guds ingripande har vi nu släppts från fängelset. Vi tackar dem som bad för oss. ” Alemayehu och Amanuel återvänder nu till Debiretabor för att fortsätta arbetet med att bygga upp en ny församling. Debiretabors befolkning tillhör huvudsakligen EOC med fientliga attityder till den evangeliska kyrkan. ”I vissa fall,” berättar en källa för Compass, ”har EOC-präster uppmanat attacker mot kristna”.

Ung kristen avrättad i Somalia SOMALIA 23 november – Muslimska extremister som kontrollerar en del av den somaliska huvudstaden Mogadishu, avrättade en ung kristen som anklagats för att försökt omvända en 15-årig muslim till kristendomen. Medlemmar av den extrem-islamistiska gruppen Al-Shabaab, tillfångatog den 23-åriga Mumin Abdikarim Yusuf den 28 oktober, efter att en 15-årig pojke angett honom till gruppen. Yusufs kropp hittades den 14 november på en tom gata i ett bostadsområde i Mogadishu. Källor säger att Yusuf skjutits till döds, förmodligen timmarna före gryningen. Al-Shabaab, som sägs ha kopplingar till Al-Qaida, kontrollerar delar av Mogadishu, stora delar av södra Somalia och andra delar av landet. En källa berättar att innan Yusuf avrättades med två skott i huvudet, hade han blivit torterad när islamisterna försökt få komprometterande Foto av den kristna somaliern Mansuur bevis mot honom och information om andra kristna. Källan berättar att Mohammed, stunden innan han halskroppen var illa skadad, att alla hans framtänder var borta och att några höggs av radikala islamister i Somalia. av hans fingrar var brutna. Det är inte känt om Yusuf under tortyren avslöjat information om medlemmarna i den underjordiska kyrkan, men de kyrkliga ledarna har omlokaliserat de kristna som kände honom, säger källan. Open Doors 15


Open Doors Box 48 701 40 Örebro

s n e d l r ä v s a n e r ö f s r Den 5-7 ma helg n e r e d n u r a m o d g n u kristna . a n t is r k a d j l ö f r ö f e i bön för d

sammans med ll Ti : ig d r a ss pa m so Du kan be på det sätt n, för dig själv... pe up r sg om d g un i , a r and mlingen, sa r fö i g a d el h en i n r Kanske ordna a en timme tt ä vs a u d ll vi e sk n ka eller fé. med vänner på ett ca

. ig d l il t p p u r ä e b l il HUR och VAR du v er. b u d T T A r ä e t s a ig t Det vik Vill du veta mer?

l ia r e t a m is t a r Ladda nenr-dogors.se på www.ope

od.org eller mejla: sweden@ så skickar vi det.

Tidning januari 2010  

Open Doors Sverige - Månadstidning

Tidning januari 2010  

Open Doors Sverige - Månadstidning

Advertisement