Page 1

Nyhetsmejl från Januari 2012

Världen

Muslimska majoritetsländer toppar World Watch List Nordkorea på första plats för tionde året i rad 4 januari - Bara några dagar efter att Kim Jong-Il dött av en hjärtattack, har Nordkorea återigen lyfts fram på Open Doors World Watch List (WWL) som det farligaste landet för en kristen att leva i. Ingenstans i världen är kristen förföljelse så hård. De kristna måste dölja sin tro, och kristna föräldrar vågar inte dela sin tro med sina barn, förrän barnen är gamla nog att förstå att tron måste hållas hemlig. Att äga en bibel kan få dig dödad eller skickad till ett arbetsläger. Kristna arresteras rutinmässigt och några mördas. Trots riskerna växer kyrkan. Det finns uppskattningsvis 400 000 kristna i Nordkorea. Nio av de tio första länderna på WWL har muslimsk befolkning och där saknar de kristna nästan all frihet att utöva sin tro. De inkluderar länder som Afghanistan, Saudiarabien, Somalia och Iran. Kristna med muslimsk bakgrund måste leva som “hemligt kristna,” och döljer sin tro för regeringen, samhället och även sina egna familjer. Många trodde att den “arabiska våren” skulle öka de kristnas frihet, men detta har inte skett. Många kommentatorer förutspår nu istället att förtrycket av kristna minoriteter kommer att intensifieras. Förföljelsen har ökat betydligt i Sudan, Nigeria och Egypten på grund av en tilltagande islamisk extremism. Vid skapandet av en ny nation - södra Sudan - så lämnades de kristna i norra Sudan ensamma under en muslimsk president, som lovat att göra landet mer muslimskt. Tusentals kristna har dödats i komplexa strider om landets resurser. I Nigeria har kristna ofta varit föremål för dödliga attacker från den islamistiska gruppen Boko Haram. Efter valet av en nigeriansk kristen president i april, gick islamiska extremister bärsärkargång och slaktade 170 kristna. I Egypten fick de kristna en katastrofal start på 2011 när en bombattack mot Two Saints Coptic church i Alexandria dödade 21 kristna på nyårsdagen. Vid slutet av 2011, blomstrade de islamistiska partierna i valet i november, vilket spätt på de kristnas rädsla för svårare förföljelse. Kyrkan växer ofta som en följd av förföljelsen. En pastor i Iran säger: “Vi skulle inte växa om vi inte hade ett pris att betala för vårt vittnesbörd.” Endast i delar av Mellanöstern och i väst minskar kyrkan.

En pastor säger: “När vi lider, ger vi evangeliet en trovärdighet som inte kan ignoreras, eftersom vi visar att Kristus är värd lidandet, och det är hemligheten bakom tillväxt under förföljelse.”


Afrika Egypten

KENYA

Kristna vände kris till möjlighet

17 december – Kasr el Dobarakyrkan, nära protesternas centrum i Kairo, hamnade mitt i den livsfarliga zonen, men de vände den oönskade krisen till en fantastisk möjlighet genom att öppna ett kriscenter för de sårade - de flesta muslimer. Förföljelsen ökar mot den koptiskt kristna minoriteten. Medlemmarna i församlingen sa att de öppnat kliniken för att ära Gud och visa Guds ovillkorliga kärlek till alla.

Somaliska muslimer attackerar kristen

13 december (Compass) – Sju unga muslimska män med somalisk härkomst, misshandlade en somalisk kristen medvetslös i närheten av hans hem den 5 december. Gänget förmodade att Ibrahim, 23, var en “avfälling”, trots att han uppfostrats som kristen. Passerande stoppade misshandeln och bar hem Ibrahim. Den 27 oktober hade samma gäng attackerat Ibrahims 25-årige bror, efter att de fått veta att hela familjen blivit kristen. Polisen arresterade två av angriparna, men de har släppts utan åtal.

Nigeria

EGYPTen

Muslimska grupper leder valet

2 december (Compass) – Islamistiska grupper visade framfötterna i de första delarna av Egyptens parlamentsval. Många kristna fruktar att islamister nu kommer att ta kontroll över landet. De skyller på muslimerna för den dramatiska ökningen av attacker mot kristna efter att förre presidenten Hosni Mubarak föll från makten. Egyptierna väntar nu på de Många demonstranter skadades under slutgiltiga valen.

Bombattacker mot kristna områden

15 december (Compass) – Joshua Dabo, en ung kristen som såg fram emot att få gå på universitetet, fanns bland de 120 kristna människor som samlats för att titta på en fotbollsmatch på TV i en utomhusbar den 10 december. Några minuter in i matchen exploderade en bomb och Dabo halshöggs. Tre andra bomber detonerade samtidigt i detta kristna områden och skadade minst 10.

23 december (Compass) – Lokala islamister och muslimska Fulaniherdar attackerade två kristna samfund i Kaduna, den 10 samt 19 december, och dödade sex personer samt skadade åtta. Kaduna har drabbats av en våg av attacker de senaste månaderna. Liken efter tre av de fem kristna som dödades i Ungwan Rami.

NIGERIA

Självmordsbombare dödar 45

29 december (Compass) – En självmordsbombare från den islamiska extremistgruppen Boko Haram, dödade minst 45 församlingsmedlemmar och skadade 73 på juldagen. Ruinerna efter St Theresas katolska kyrka utanför Abuja, har förvandlats till en plats för landssorg. President Jonathan Goodluck har enligt uppgift försökt att förhindra sekteristiskt våld genom att sammankalla till möte med muslimska och kristna ledare.

St Theresas katolska kyrka bombades på juldagen.

UGANDA

Syra kastad mot biskop

oroligheterna före valet.

Eritrea

Kristna arresterade

4 januari – Säkerhetsstyrkor grep åtta kristna män som samlats den 3 december i staden Keren. Männen är alla medlemmar i Full Gospel Church. Säkerhetsstyrkor arresterade dessutom 65 medlemmar ur den evangelisklutherska kyrkan den 31 december, när de samlats för att fira nyår i staden Adi Keyh. Eftersom den kyrkan är officiellt godkänd, förvånade gripandena de kristna.

NIGERIA

Två attacker på två veckor

En granne, vars hem skadades i en av tre bombexplosionerna, står på platsen dit Joshua gått för att se matchen.

28 december (Compass) – Muslimska extremister kastade syra på en av kyrkans ledare på julaftonen. Syran har gett honom svåra brännskador och har förstört synen på ena ögat samt hotar synen på det andra. Från sin sjukhussäng i Kampala sade han att de muslimska extremisterna var emot hans konvertering från islam och krävde hans död. Muslimska extremister kastade syra på biskop Umar Mulinde utanför hans kyrka i närheten av Kampala.


Asien BURMA

Dödliga attacker

5 december (Compass) – Trots att USA visat stöd för myndigheternas påstådda reformer för minoriteters rättigheter, dödade regeringstrupper en kvinna, skadade sex bybor och brände hus i den kristna majoritetsstaten Kachin. Explosioner dödade minst 10 andra.

INDIen

Kristna oroas

14 december (Compass) – Muslimska ledare i Kashmir Valley, där 97 % är muslimer, ingjuter rädsla hos den kristna minoriteten med sitt hårda motstånd mot konverteringar. En pastor i Allhelgonakyrkan i Srinagar greps den 19 november, för att han ”sårat muslimers religiösa känslor” genom att flera ungdomar döpts. Samtidigt beordrades en holländsk katolsk missionär att ställas inför en shariadomstol (islamisk lag), anklagad för evangelisation och tvångskonvertering.

LAOS

Ledare arresterade

30 december (Compass) – Åtta kristna ledare greps den 16 december för att de samlat cirka 200 församlingsmedlemmar till ett julfirande - trots att ledarna fått tillstånd för evenemanget från Boukhambyns hövding. Den 18 december släpptes en av ledarna efter att Laos evangeliska kyrka betalat höga böter. De sju övriga flyttades till ett djurfålla och förvaras nu på ett smärtsamt sätt. Tjänstemän hindrar familjerna att besöka dem och förbjuder all leverans av mat.

LAOS

En gammal Kachinkvinna söker skydd efter att ha flytt från sin by.

Kina

Kaliya från Madhya Pradesh, Indien, drabbades av misshandel, hot och social utfrysning efter att han blivit kristen år 2000. Open Doors hjälpte honom att ta hand om sin familj.

Kristen advokat vid liv

23 december (Compass) – Polisen har hållit den kristne människorättsadvokaten Gao Zhisheng på hemlig ort, utan kontakt med yttervärlden, de senaste tre åren. (med undantag för 2 månader) Den 22 december dömde en domstol i Peking honom till ett treårigt fängelsestraff. kINA

Husförsamling nekas tillträde till sin lokal

3 january (Compass) – Medlemmarna i Shouwangs husförsamling i Peking fann sin mötesplats hårt bevakad på juldagen. Polisen arresterade 41 kristna som försökte fira gudstjänst, men släppte alla utom en vid midnatt. Myndigheter hindrade församlingen att hyra en gudstjänstplats vid årets slut, och församlingen samlades igen den 1 januari, vilket resulterade i att 48 medlemmar greps. Kyrkan har nekats tillträde till den byggnad de köpt som gudstjänstlokal.

INDONESIen

Borgmästarens trots visar på regeringens svaghet

19 december (Compass) – Borgmästaren i Bogor trotsar Högsta domstolens beslut om att godkänna en församlings ansökan om tillstånd att fira gudstjänst, vilket kastar tvivel över regeringens förmåga att upprätthålla lagen. Stadsstyrelsen stängde kyrkan förra året, vilket tvingar församlingen att fira gudstjänst utomhus eller i en medlems hem. Muslimska demonstranter och polis i området har försvårat gudstjänstfirandet. NordKorea

Krig mot kristna

23 december – Kim Jong-Il, en diktator som inte tolererar någon annan religion än sin egen, dog plötsligt den Kim Jong-il 17 december av en hjärtattack i en ålder av 69 år. Efter att hans son Kim Jong-Un tagit över, har Nordkoreas försök att avslöja religiösa aktiviteter ökat. Det har varit fler husräder, fler spioner utbildas samt ett mordförsök och ett lyckat mord på en utländsk kristen har genomförts.

Tjänstemän hotar de kristna

23 december (Compass) – Tjänstemän i byn Natoo sammankallade fyra kristna ledare den 21 december och hotade dem med att hela församlingens 47 kristna skulle förvisas “inom 24 timmar” om de vägrade att ge upp sin tro. De kristna kunde ändå fira gudstjänst på juldagen utan att bli störda.

LAOS

Kristna tvingades avsäga sig sin tro

30 december (Compass) – Åtta kristna familjer som försökte begrava en kristen kvinna som avlidit på juldagen, fick veta att om de inte gick med på en buddhistisk begravning, skulle den dödas kropp föras till ett gravfält i staden Savannakhet. Med en ruttnande kropp och utan resurser att flytta den döda till staden, gick de 40 kristna med på att sluta praktisera sin tro så att kvinnan kunde begravas i byn. Fem av familjerna berättade senare för en kyrkoledare i en annan stad att de ångrade sitt beslut och att de skulle fortsätta att tro på Gud.


Muslimvärlden ALGERIet

PAKISTAN

Domare skjuter upp beslut igen

Muslimer attackerar kristna i kamp om markområden

IRAN

Familj hotar att söka upp konvertiten och döda honom

15 december (Compass) – En kristen överklagar sitt femåriga fängelsestraff efter att han påstås ha förolämpat islams profet och gett en muslim en CD om kristendomen. En domare som inte kunde hitta några bevis mot Abdelkrim Siaghi har skjutits upp förhörsdatumet flera gånger och den 1 december sköts förhandlingen upp på obestämd tid. Algeriska domstolar föredrar att skjuta upp domstolsbeslut till förmån för kristna, för att inte förarga lokala muslimer.

1 december (Compass) – Polis och pensionerade militärer misshandlade två kristna kvinnor och sköt mot de kristna som kom för att hjälpa dem den 25 november i Punjab-provinsen. Polisen hävdade att markområdet Nazeer Masih hade tilldelats den Pakistanska armén för att fördelas mellan pensionerade tjänstemän. Under de senaste åren har muslimer gjort flera försök att ta mark från de kristna, oftast lyckas de eftersom de kristna är en marginaliserad minoritet. PAKISTAN

Väntar på beslut om dödstraff

21 december (Compass) – En pastor som dömts till döden för att han vägrat avsäga sig sin tro, kan få vänta ytterligare ett år på beslutet om huruvida straffet ska verkställas eller ej. Yousef Nadarkhani har suttit i fängelse sedan oktober 2009. IRAk

8 december (Compass) – När Malik Pauloos äntligen beslutat sig för att lita på en nära släkting, och avslöjade hemligheten att han lämnat islam för kristendom, var Pauloos relation med familjen över. Familjen förnekar honom och har lämnat in en polisanmälan mot honom. Pauloos som döptes i september säger att han inte ångrar sitt val, trots att han lidit stora förluster.

Islamister attackerar kristna butiker i norr

6 december (Compass) – Den 2 december attackerade en grupp unga män butiker i Zakho, de flesta ägda av kristna, efter att en mullah hävdat att butiksägarna ägnade sig åt moralisk korruption. Attackerna hotar den krympande kristna befolkningen och är den första attacken mot kristna anläggningar i den kurdiska regionen.

Malik Pauloos muslimska familj och vänner hotar att döda honom.

PAKISTAN

Kristen anklagad för hädelse efter diskussion

En affär som brinner i Zakho, norra Irak. (YouTube)

26 december (Compass) – En ung man skakades av anklagelserna om att han skändat koranen enligt de kontroversiella hädelselagarna, efter att han diskuterat hyran med sin muslimska hyresvärd. Khuram Masih greps den 5 december. Den påstådda skändningen kan starta religiösa spänningar mot kristna som bor i Shahdaraområdet.

PAKISTAN

Gravid kvinna misshandlad

30 december (Compass) – En domare beviljade den 8 december borgen för en kristen kvinna som falskeligen anklagats för stöld i Abbottabad, efter att polisen misslyckats lägga fram bevis mot henne. Salma Emmanuel, 30, och hennes man blev svårt misshandlade i tre dagar när de vägrade erkänna brottet. Den 7 november fördes hon till sjukhus. Hennes tillstånd var då kritiskt. Paret förlorade alla sina besparingar och båda har förlorat sina jobb på grund av dessa falska anklagelser. Salmas ofödda barn hotades att dö av misshandeln.

TURKiet

Al Qaida-anhängare planerar att bomba alla kyrkor

9 december (Compass) – En storskalig Al Qaida-plan som hotar att bomba “alla kyrkor i Ankara”, deras kristna prästerskap, det turkiska parlamentet och USAs ambassad i den turkiska huvudstaden, offentliggjordes i dagstidningen Taraf. En officiell anklagelse mot elva påstådda al-Qaidaanhängare som greps i juli, avslöjade dessa terroristplaner. Sprängämnen, vapen och planer upptäcktes i juli av polisen. Upptäckten överraskade de kristna ledarna i Ankara.

Drottninggatan 11 701 40 Örebro T 019-31 05 00

Open Doors Sverige I www.open-doors.se E sweden@od.org

__

Nyhetsmejl Januari 2012  

Nyhetsmejl Januari 2012