Page 1

Nyhetsmejl från December 2011

NIGERIA

Extremister förstör liv och kyrkor

‘Det är krig mot Jesu Kristi kyrka.’

Muslimska extremister i Yobe hjälpte medlemmar från den islamiska terroristsekten Boko Haram, att förstöra fem av åtta kyrkobyggnader i staden Geidam den 26 november, samt med våld fördriva cirka 700 kristna. Muslimer plundrade butiker och kyrkor innan de brände ner dem. “Boko Haram är en anti-kristen rörelse som vill införa sharia [islamisk lag] i Nigeria”, säger en av kyrkans tjänstemän. I grannstaten Bauchi, förlorade Samaila Darabo sin fru och sin 12-åriga dotter i en nattlig räd utförd av muslimska extremister den 18 november. Darabo sa: “De attackerade med machetes och sköt dem med pistoler.” Fyra kristna dödades och sex personer skadades, bland annat en 2-månader gammal baby. Offren fördes till sjukhus 38 timmar efter attacken. Den medicinska chefen för sjukhuset uttryckte sin tacksamhet till Open Doors för en snabb insats och för stödet till offren. Den 4 november invaderade mer än 200 medlemmar av Boko Haram den kristna gemenskapen i New Jerusalem i Damaturu, och dödade mer än 150 människor - minst 130 av dem var kristna. Hundratals människor saknas fortfarande och minst tio kyrkobyggnader förstördes av bomber. De muslimska extremisterna frågade alla de träffades i New Jerusalem om de kunde recitera den islamiska trosbekännelsen. De som inte klarade det Sarauniya, 27, talade med oss från sin sjuk-hussköts omedelsäng: «Jag var det första offret för attacken .... Jag kunde inte skydda mig själv eller mitt barn. bart. Jag bad dem att skona mitt barn. De krävde att jag skulle ta tillbaka min bekännelse.«

Skottlossning avbröt “Vi är chockade av gudstjänsten i St Jodenna attack. Det sephs katolska kyrka i staär ett krig mot Jesu ten Kaduna den 3 november. Två kvinnor dödades Kristi kyrka“, säger och tolv personer skadades. pastor Garba. Samma gäng stormade ett hus där kristna vänner hade samlats för gudstjänst kvällen därpå, och dödade en kristen och skadade en annan. Muslimska herdar och muslimska soldater dödade minst 45 etniska kristna i staten Plateau den 20 november. Muslimerna attackerade även en Barkin Ladi kyrka den 23 november och dödade fyra kristna. I en attack nästföljande dag dödades ytterligare 35 kristna i Barkin Ladi ochden närliggande byn Kwok. Tusentals kristna har lämnat området.

Pastor Idris Garba sa: “Det trauma som min 10-åriga son fått har inte lämnat honom. Han har vägrat att äta ända sedan attacken.”


Afrika Egypten

Fortfarande spänt i Egypten

18 november - Våld utbröt i Kairo den 17 november. Flera hundra koptiska kristna attackerades med tegelstenar och krossat glas från en sexvåningsbyggnad medan de marscherade för att fira slutet på de 40 dagar av sorg för offren som dödats den 9 oktober. Under 2011 ökade våldet mot kyrkor och kristna hem i Egypten.

En protest som sammankallats av den muslimska koalitionen och några liberala politiska partier drog femtitusen demonstranter i Kairo den 18 november.

EGYPTen

Pastorns svar på mordförsök

3 november – Pastor Khaled* gick till en muslimsk mekaniker för reparation av sin bils bromsar i slutet av oktober. När pastor var på väg hem, fungerade inte bromsarna, utan han fick använda handbromsen för att undvika en olycka. När hans bil inspekterades nästa dag upptäcktes det att hans bil saboterats. Pastor Khaled tackade Gud för hans beskydd och ber för den som velat döda honom. *Pseudonym

Eritrea

Kristna arresterade

15 november – En grupp på 15 kristna greps på söndagen den 6 november i Nakfa, efter att den eritreanska säkerhetstjänsten genomsökt huset där gruppen samlats för bön och tillbedjan. De kristna, varav fem kvinnor, blev misshandlade innan de lastades på militära lastbilar. Gruppen har förts till en okänd plats.

KENYA

Kenya

Attack dödar två

7 november (Compass) – Misstänkta muslimska extremister samt alShabab-milisen, kastade in en granat i en kyrkvaktmästares hem den 5 november. Två personer dödades och tre andra skadades allvarligt. Al-Shabaab-aktiviteterna nära den somaliska gränsen har ökat på senare tid. Samma terroristgrupp hotade en präst den 6 november med meddelandet: “Du måste lämna Garissa inom 48 timmar eller så dödar vi dig. Kristna kommer nu att möta krig“ Peter Mutinda, 10, och Samuel Mutinda, 12, förlorade sin syster, 8, när granaten exploderade i huset.

Muslimer misshandlade en kristen medvetslös

4 november (Compass) – Hassan, 25, en somalisk kristen i Kenya, var på väg hem efter att ha uträttat några ärenden, när sex unga muslimska män slog honom med metallpåkar i ansiktet och högg hans händer med kniv. De lämnade honom i tro att han var död blödande och naken. De ansåg att han var en avfälling som förtjänade döden eftersom han konverterat från islam. Hassan och hans mor vet att rättvisa inte kommer att skipas på grund av områdets hat för avfällingar. “Vi måste flytta”, säger änkan, som har ytterligare fem söner och två döttrar.

KENYA

Somaliska kristna känner sig hotade i nytt land

17 november (Compass) – En kristen som flydde från sitt hemland Somalia för 10 år sedan och en annan som flytt efter att muslimska extremister bombat hans hus tidigare i år, känner fortfarande att de är i fara i Kenya - inte bara från militären utan även från somaliska muslimer. Båda är somaliska konvertiter. Sudan

Rädsla för krig

17 november – Mindre än sex månader efter att södra Sudan bröt sig loss från Sudan, har spänningar mellan de båda länderna utmynnat i rädsla för krig och tusentals flyktingar flyr. Även om detta är en etnisk, ekonomisk och territoriell konflikt mellan de två länderna, så kommer ett eventuellt krig inte bara att äventyra livet för miljontals människor, utan också påverka de kristna direkt, särskilt i Nuba bergen där många kristna bor.

Hassan tillsammans med sin mor, dolda av säkerhetsskäl.

Tanzania / Zanzibar

Det religiösa lugnet stört

2 november – Fyra kristna evangelister har hållits fängslade i över en månad i det tidigare så toleranta Tanzania. De greps efter fabricerade anklagelser om att de skulle bränt koranen. En muslimsk kvinna hade ringt evangelisterna och bett dem be för henne. När de delat evangeliet med henne, blev hon mirakulöst helad. En släkting till henne rapporterade helt ogrundat att de hjälpt henne bränna koranen och rasande muslimer brände tre kyrkor den 21 september efter den påstådda händelsen.


Asien INDIen

Polis misshandlar konvertiter

23 november (Compass) – Polisen i Kashmirdalen fängslade och misshandlade sju konvertiter och arresterade en pastor den 17 november, efter att muslimska ledare hävdat att muslimska ungdomar “lurats” till kristendomen. Gripandet har försatt pastorn och andra kristna i fara. Konvertiterna som släpptes den 2 november sade att de var villiga att skriva på en försäkran om att de på intet sätt tvingat eller lockat ungdomarna.

MALAYSIA

De kristna nöjda med sultanens uttalande

9 november (Compass) – Efter kontroverser över en räd mot en gudstjänst där muslimer var närvarande, välkomnade kristna ledare i Malaysia sultanens uttalande om att varken de kristna eller de som störde mötet skulle åtalas. Muslimska religiösa officerare stormade en metodistkyrka den 3 augusti för att kontrollera misstankar om att kyrkan försökt “underminera den muslimska tron.”

NEPAL

Kristna attackerade

25 november (Compass) – En bomb exploderade den 22 november utanframför en kristen välgörenhetsorganisation i Kathmandu. Samma dag misshandlade invånarna i den buddhistiska byn Danchhe två bröder, för att de lett gudstjänster i sitt hem, och en av bröderna blev medvetslös. Samtidigt har regeringen återigen förlängt tidsfristen för den nya konstitutionen. Ett utkast av dokumentet säger att människor skulle ha frihet att följa vilken religion som helst, men konverteringar skulle vara förbjudna.

VIETNAM

Polisen uppmanade till attack

3 november (Compass) – De ligister som utförde attacken mot en pastor och hans familj med järnrör och träpåkar den 23 oktober, var anlitade av polisen. Polisen hade besökt pastorns hem veckan före, för att “undersöka” huskyrkan, vars ansökan om registrering två gånger avslagits av myndigheterna. Församlingen är helt i sin ordning, men lokala tjänstemän väljer ändå att anse att den väletablerade församlingen i byn Phu Quy är olaglig.

Kristna tar hand om en av de attackerade ungdomarna.

VIETNAM

Husförsamlingsledare attackerade

22 november (Compass ) – Ett antal män attackerade ledare för ett baptistiskt husförsamlingsnätverk i närheten av Hanoi den 13 november. Pastor Nguyen Danh Chau slogs medvetslös och flera andra skadades allvarligt. Församlingarnas ledare deltog i ett andligt förnyelsemöte hemma hos Nguyen Thi Lan, en nyligen pensionerad kommunistpartitjänsteman. Hon konverterade till kristendomen förra året och har sedan dess lett 50 människor till den kristna tron. Detta förargade en manlig bybo som samlade Pastor Nguyen Duy ett antal män och Duong skadades i attackerade hennes attacken. hem, misshandlade ledarna och förstörde hennes egendom. Tre allvarligt skadade kristna evakuerades till ett sjukhus i Ho Chi Minh efter att flera sjukhus i regionen vägrat att undersöka och behandla dem. Vanligen vågar inte läkarna behandla eller ens undersöka offer för förföljelse när de får veta att religiösa motiv är grunden till våldet. Nguyen Thi Lans bäcken bröts på två ställen i attacken mot hennes hus.

Latinamerika Colombia

Pastorer öppnar kyrkor igen 15 november – Flera pastorer trotsar nu gerillans order om att hålla sina kyrkor stängda och utsätter både sig själva och sina församlingar för fara genom

att öppna kyrkorna igen. FARC-EP (en gerillaorganisation) fortsätter att med våld hota kyrkorna och deras ledare för att de inte stöttar gerillans väpnade uppror mot den colombianska regeringen.

WMM-kyrkan i Nuevo Tolima hade varit stängd sedan december 2010, när FARC-EP rebeller tvingade pastorn från staden. Det är nu öppnad igen.


Muslimvärlden IRAN

Pastor under dödshot misshandlas

15 november (Compass) – Misskötseln av den pastor som väntar på ett beslut om sin dödsdom, för att han vägrat att avsäga sig sin kristna tro, har nu övergått till fysisk och psykisk tortyr. Yousef Nadarkhani dömdes till döden för ett år sedan och hans hälsa är mycket dålig. Myndigheterna har fortsatt att pressa Nadarkhani att avsäga sig sin tro i fängelset. Domstolen förväntades fälla domen över Nadarkhanis överklagande förra månaden, men istället skickades hans ärende till landets islamiska auktoritet, högste ledaren ayatolla Khamenei. Vissa källor indikerar att beslutet kan komma under andra halvan av december.

PAKISTAN

Polis misshandlade gravid kvinna och hennes man i tre dagar

29 november (Compass) – Ett kristet par står inför falska anklagelser för stöld. Polisen i Abbottabad misshandlade den gravida kvinnan och hennes man i tre dagar när de vägrade att erkänna. Kvinnan, Emmanuel, fördes till sjukhus den 7 november då hennes tillstånd var kritiskt. Hon och hennes man greps den 5 november efter att en muslimsk kvinna som anställt Emmanuel som piga, hade bett henne att tillfälligt förvara några av hennes smycken. Emmanuels man kommer att släppas om han avstår från Kristus och blir muslim.

Syrien

“Det är en mardröm”

PAKISTAN

Evangelist skjuten till döds

18 november (Compass) – En evangelist sköts till döds den 16 november av en oidentifierad revolverman som tros komma från en radikal muslimsk grupp som har kristna som måltavlor. Jameel Saawan hade fått hot efter att han uttryckt sin önskan om att starta en organisation för fattiga kristna. “Vi är övertygade om att min far blev dödad på grund av hans kristna tro, eftersom det inte finns någon annan orsak”, sa sonen.

8 november –”Situationen för de kristna och andra minoriteter blir bara värre och värre. Efter att armén dragit sig tillbaka, är detta en mardröm”, rapporterar en katolsk präst efter att de syriska styrkorna dragit sig tillbaka från staden Homs, i enlighet med ett avtal med Arabförbundet. Prästen, vars identitet skyddas av säkerhetsskäl, sade: “Beväpnade civila har sina egna kontrollstationer. Kristna i allmänhet, men särskilt kvinnor, hotas på gatorna, vid vägspärrar och överallt där de går. Många av dem vågar inte lämna sina hem längre.“

Yemen

Situationen oviss i Yemen

24 november – Protester mot presidenten började i Yemen i januari 2011. I mitten av november undertecknade president Ali Abdullah Saleh ett dokument som förklarade att han skulle lämna över makten till sin ställföreträdare. Presidentvalet bör äga rum inom tre månader. De kristna finns på båda sidor av det politiska spektrumet, men de håller inbördes fred och enhet i Kristus. Många utlänningar, däribland kristna, har flytt från detta fattiga arab-land. NordAfrika

Hot stoppar inte evangeliserande par

18 november – “För tre månader sedan hotades vi igen av en muslimsk extremist”, berättar pastor Muslih* och hans fru Jasmin. De har cirka 40 troende i sin församling och cirka 90 i en region där nästan inga kristna fanns när de kom. Tre gånger har folkmassor kastat sten på deras hem. De har blivit slagna, förhörda, gripna och förtalade. En regional tidning har publicerat några artiklar fulla av lögner. “Om vi ​​inte skulle veta säkert att Gud kallat oss till denna plats, skulle vi inte vara kvar.” *Pseudonym

TURKiet

Armenier firar mässa igen i gammal kyrka 11 november (Compass) – Mer än 3 000 besökare trängdes i en gammal armenisk katedral i Diyarbakir under söndagsmässan den 23 oktober. Mässan var den första gudstjänsten på decennier i den gamla armeniska St Giragos var förstörd efter massakern och utvisningen av dess församling 1915.

apostoliska kyrkan St Giragos. Följande dag blev tio etniska armenier, som uppfostrats som sunnimuslimer, döpta i den restaurerade helgedomen. Kyrkans restaurering har tagit två år och har finansierats av armeniska donationer från Istanbul och utlandet.

Armenier kunde tillbe i den nyrestaurerade armeniska apostoliska kyrkan St Giragos för första gången på årtionden den 23 oktober.

Nyhetsmejl December 2011  

Nyhetsmejl December 2011

Advertisement