__MAIN_TEXT__

Page 1

Cursussen voor volwassenen

Als je leert, sta je sterker. Volg een cursus in open-school.


Wat is open-school? In open-school kan je als Nederlandstalige of anderstalige volwassene bijleren. Stap voor stap en op je eigen tempo. Wil je ook beter lezen, schrijven of rekenen? Wil je de basis computer, tablet of smartphone leren? Wil je bijleren over gezondheid of cultuur? Om sterker te staan op je werk, om je kinderen te helpen met huiswerk, als voorbereiding op een examen of opleiding,… Enkele voorbeelden:

Bijleren voor je werk Leren een goeie sollicitatiebrief schrijven, met de computer leren werken, veiligheidsfiches lezen op het werk, je uurrooster begrijpen, online verlof aanvragen, praten met collega’s, verslagen schrijven,…

Ik had nog nooit met de computer gewerkt. Eerlijk, ik was er een beetje bang voor. In open-school leer ik wat ik nodig heb voor mijn job.

Sterker in de opvoeding van je kinderen Je kind helpen met huiswerk, met de computer of tablet werken, een briefje voor de juf schrijven, schoolfacturen ontcijferen, brieven van de school of kinderopvang begrijpen,…

Mijn zoon leert rekenen, lezen en schrijven. Helpen met huiswerk is moeilijk voor mij. Daarom ga ik zelf terug naar school.


Sterker als persoon Zeker zijn van jezelf, je eigen mening formuleren, omgaan met stress, mee zijn met het nieuws, nee durven zeggen, duidelijk communiceren,…

Ik heb eindelijk het gevoel dat ik kan meepraten.

Ik durf mijn mening geven.

Zelfzeker in de winkel Prijzen vergelijken, weten hoe je van energieleverancier kan veranderen, procenten berekenen, bewust omgaan met reclame,…

Nu vergelijk ik de prijzen in de winkel. En zo bespaar ik!

We werken samen We organiseren cursussen samen met andere partners. Zo kom je ons misschien tegen in de school van je kinderen, de VDAB, het dienstencentrum in je buurt, op je werk, in het OCMW,…

En jij? Wat wil jij leren? We hebben verschillende cursussen. In dit boekje vind je een overzicht.


Voor wie is open-school? Ben je 18 jaar of ouder? Ben je niet lang naar school gegaan? Heb je maximaal een diploma beroepssecundair onderwijs? Dan is open-school iets voor jou!

Is Nederlands niet jouw moedertaal? Je kan ook inschrijven voor onze cursussen. Ben je hoger geschoold? Dan kan je terecht bij andere organisaties zoals Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) of Vormingplus. We verwijzen je graag door.

Hoeveel kost het? De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Maar er zijn een paar uitzonderingen. We bekijken dit samen met jou.  We vragen wel een kleine bijdrage voor het lesmateriaal, zoals kopieën of een handboek.  Ook bij een uitstap vragen we soms een kleine bijdrage.  Je kan betalen met opleidingscheques.  Vlaams opleidingsverlof is mogelijk.

Waar kan ik les volgen? We geven les in de ruime regio Brugge, Oostende en Westhoek.

Wist je dat er in Vlaanderen en Brussel 13 scholen zijn zoals open-school Brugge-Oostende-Westhoek? We zijn allemaal Centra voor Basiseducatie.


Sabrina, 38 jaar

Ik wil mijn kinderen helpen met hun huiswerk.

Op een dag vertelde mijn oudste dochter dat ik fouten schreef. Ik gaf mijn kinderen het verkeerde voorbeeld. Haar opmerking kwam hard aan. Maar het gaf me de moed om terug naar school te gaan.

“Ik wilde de brieven van de school zelf begrijpen.� In open-school komen veel mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Dat was een opluchting. Voor het eerst in mijn leven had ik een goed gevoel op school. Open-school heeft zoveel voor mij betekend! Ik ben gegroeid als persoon en als ouder.

Lees nog andere verhalen op www.betermee.be


Beter lezen en schrijven In een lees– en schrijfgroep leer je beter je plan trekken: in je dagelijks leven, op je werk, als ouder in de opvoeding van je kinderen,... Samen met jou bekijken we wat je wilt leren. Enkele voorbeelden:  zelf je papieren en formulieren invullen  een goede e-mail, brief of sms schrijven  beter begrijpen wat je leest: brieven, e-mails, facturen, de krant, verhalen, reclame, folders...  spellingsregels toepassen  woorden en zinnen juist schrijven We gebruiken soms ook de computer, tablet en smartphone tijdens deze lessen. Is dat nieuw voor jou? Geen probleem, we helpen je.

Ik vul nu zelf mijn formulieren en papieren in.

Ik kon niet goed lezen en schrijven. Ik had veel trucjes om dat te verbergen.

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Je kan altijd starten.


Je spelling opfrissen Twijfel je wel eens bij de juiste schrijfwijze van woorden? Kom naar deze cursus. Word zekerder van jezelf bij het schrijven.

werkwoorden vervoegen

moeilijke woorden schrijven

spellingsregels toepassen

een duidelijke tekst schrijven

mooie en goede zinnen bouwen

hoofdletters en leestekens gebruiken

Lezen en schrijven met de computer Wil je iets opzoeken op het internet of een e-mail versturen? Dan is goed kunnen lezen en schrijven belangrijk.

online afspraken maken

online formulieren invullen

een goede mail schrijven

informatie opzoeken op websites

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Een les duurt 3 uur. Er zijn 14 lessen. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Theorie rijbewijs B We bereiden je voor op het theoretisch examen.  lessen in duidelijke taal  oefeningen en proefexamens op de computer  foto’s en filmpjes om verkeerssituaties beter te begrijpen  opdrachten om thuis te oefenen Je bent gemotiveerd en komt altijd naar de les. Op het einde van de cursus gaan we samen naar het vertraagd examen.

Met mijn rijbewijs sta ik sterker op de arbeidsmarkt.

Ik kan nu mijn kindjes naar school brengen met de auto.

Voor je start, maak je eerst een taaltest. Daarna bekijken we welke cursus je best volgt.

Wanneer? De lessen zijn 1 of 2 keer per week. Een les duurt 3 uur.

Er zijn 20, 25 of 35 lessen, afhankelijk van de taaltest. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Ivana, 28 jaar

Ik leer beter rekenen voor mijn zoon.

Mijn zoon zit in het eerste leerjaar. Hij leert rekenen. Maar helpen met zijn huiswerk is moeilijk voor mij. Daarom ga ik zelf terug naar school. We leren samen in een kleine groep.

“Wat ik in open-school leer, gebruik ik ook in de keuken of in de winkel.� Ik kan nu een recept omrekenen. Liter, gram, kilogram: dat begrijp ik nu. In de solden reken ik nu zelf uit hoeveel korting ik krijg. En in de supermarkt vergelijk ik de prijzen. Zo bespaar ik. Mijn zoon is trots op zijn mama. En ik op hem!

Lees nog andere verhalen op www.betermee.be


Rekenen / wiskunde 30% korting op een broek? Klopt je wisselgeld? Hoe help je jouw (klein-)kind met dat vraagstuk? Hoe lees je een plattegrond of grafiek? Hoeveel verf heb je nodig om een muur te schilderen? Wat betekent 1,25% intrest? Wil jij beter leren rekenen?  om in je dagelijks leven je plan te trekken  om op je werk mee te kunnen  om een opleiding te volgen Samen met jou bekijken we wat je wilt leren. Je krijgt les op jouw niveau en tempo, aangepast aan jouw noden.

Voor mijn opleiding bij de VDAB werk ik aan mijn basis wiskunde.

We leren samen in een kleine groep .

Wanneer? De lessen zijn 1 of 2 keer per week. Een les duurt 2,5 uur. Overdag of ‘s avonds. Je kan altijd starten.


Danny, 45 jaar

Ik leer met de computer werken voor mijn job.

Vroeger had ik voor mijn werk in de bouw enkel mijn handen nodig. Ik groeide door tot ploegbaas. Elke dag moet ik doorgeven wie komt werken op de werf, wat we deden en van hoe laat tot hoe laat. Mijn werkgever vroeg me of ik dat met de computer wilde doen. Ik had nog nooit met de computer gewerkt. Eerlijk, ik was er een beetje bang voor.

“In open-school leer ik wat ik nodig heb voor mijn job.� De computer helpt me om mijn werk vlot te doen. Ondertussen gebruik ik de computer ook thuis. Ik mail, zoek dingen op en doe mijn betalingen online. Nu ben ik echt mee. Lees nog andere verhalen op www.betermee.be


Starten met computer, tablet of smartphone De computer, smartphone en internet zijn overal. Veel mensen vinden het moeilijk om mee te zijn. Ben je een absolute beginner? Kom dan naar deze cursus! In open-school leren we samen de basis. Voor jezelf, om mee te zijn met (klein)kinderen, voor je werk. De lessen zijn 1 of 2 keer per week. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Er zijn verschillende startmomenten. Je kan een computer of tablet van de school gebruiken. Je mag ook je eigen toestel meebrengen.

Starten met de computer Na de cursus kan je werken met het toetsenbord en de muis, een tekst typen en opmaken, je documenten en foto’s bewaren en ordenen, een mail sturen, iets opzoeken,… Er zijn 19 lessen.

Starten met de smartphone of tablet Na de cursus kan je bellen en berichten sturen, je contacten beheren, iets opzoeken, een mail sturen, apps installeren en gebruiken, je documenten en foto’s online bewaren,… Er zijn 15 lessen.

Werk je al met de computer, tablet of smartphone? We hebben ook een vervolgcursus: Doe meer met de computer. Kijk op onze website, kom langs of bel ons. Of is de cursus Gezondheid online op de volgende pagina iets voor jou?


Gezondheid online Gezond zijn is heel belangrijk in ons leven. Wil jij leren hoe internet ons hierbij kan helpen?  hoe maak ik online een afspraak bij de dokter?  welke apps rond voeding en beweging zijn er?  hoe moeten we al die reclame over gezonde voeding beoordelen?  hoe kan ik online klevers aanvragen bij mijn mutualiteit?  en hoe zit het met terugbetaling door mijn mutualiteit?  het Rode Kruis heeft een EHBO-app: hoe werkt die?  waar vind ik een apotheek en dokter van wacht?  vind ik filmpjes over stress en ontspanning online? Je kan een tablet of computer van de school gebruiken. Je mag ook je eigen toestel meebrengen. Breng zelf je smartphone mee. Basiskennis computer, tablet of smartphone is nodig.

Een nieuwe online wereld ging voor ons open!

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Er zijn 10 lessen. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Gezondheid We hebben verschillende cursussen rond gezondheid. We bekijken samen welke groep best bij jouw interesses past.  wil je meer weten over EHBO?  wat is verslaving?  waar kan je terecht met vragen over je gezondheid?  hoe werkt ons lichaam?  hoe maak je gezonde en betaalbare maaltijden?  hoe kan je restjes vermijden?  hoe kan je goedkoper winkelen?  wat is het verschil tussen zelfgemaakte en kant-en-klaarmaaltijden?  de etiketten op een verpakking lezen, hoe begin je er aan?

Door de cursus vergelijk ik de producten voordat ik ze koop. Zo eet ik gezonder en bespaar ik!

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Er zijn 10 lessen. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Jong en op eigen benen Woon je alleen? Of ga je binnenkort alleen wonen? Dan moet je heel wat regelen. In een groep jongvolwassenen gaan we in op deze vragen:  welke papieren moet ik in orde brengen?  welke diensten zijn er? Hoe kunnen die diensten mij ondersteunen?  waar kan ik terecht voor welk probleem?  hoe plan ik mijn uitgaven?  hoe maak ik gezond en betaalbaar eten?  hoe organiseer ik mijn huishouden?  waar vind ik een goede, betaalbare woning?

Ik weet nu welke verzekeringen ik nodig heb. En ik kan nu zelf mijn paperassen in orde brengen.

Wanneer? We komen 10 keer samen (1 keer per week, 3 uur). Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Jong en zeker van jezelf Je bent jong en je wilt wat! Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. In een groep jongvolwassenen wisselen we tips en tricks uit over:  hoe je je eigen communicatie kan verbeteren  faalangst, zelfvertrouwen en zelfbeeld  hoe je je talenten kan ontdekken  je eigen grenzen stellen en beter nee zeggen  opkomen voor jezelf en assertiever worden  omgaan met je emoties  lichaamstaal  omgaan met kritiek en complimenten  zelfzeker worden en jezelf kennen bij het solliciteren

Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid door deze bijeenkomsten!

Wanneer? We komen 10 keer samen (1 keer per week, 3 uur). Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Zeker van jezelf Voel je je soms onzeker in gezelschap? Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Wil je meer zelfvertrouwen? Je krijgt tips en informatie over:  nee durven zeggen  je zelfbeeld  omgaan met kritiek en complimenten  je eigen grenzen stellen  opkomen voor jezelf  zelfvertrouwen opbouwen  duidelijk formuleren wat je wil zeggen

Door de cursus leerde ik mijn eigen grenzen kennen. Ik besef nu ook dat je nee kan zeggen op een zachtere manier.

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Er zijn 10 lessen. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Zeg je zeg Elke dag is er communicatie tussen mensen. Meestal gaat dit goed. Maar soms is het moeilijk. We roddelen, we begrijpen elkaar niet, er zijn misverstanden, we zijn onzeker over onszelf en onze eigen communicatie.

Hoe zorg ik ervoor dat de ander mij beter begrijpt? En hoe begrijp ik de ander beter? We wisselen tips en informatie uit:  hoe werkt communicatie? Wat kan er fout gaan?  hoe kan ik mijn eigen communicatie verbeteren?  hoe kunnen we beter spreken en luisteren?

 hoe uit ik mijn emoties binnen een relatie?  actief luisteren, hoe doe ik dat?  wat is een feit, wat is mijn eigen mening?  hoe kan ik omgaan met verschil in mensen en meningen?

Ik weet nu beter hoe ik overkom bij anderen.

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Er zijn 10 lessen. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Omgaan met stress We hebben het vaak druk. Je hoort wel eens over stress en burn-out. Je leert over stress en krijgt tips om hier anders mee om te gaan.  wat is stress?  hoe herken je stressklachten?  wat zijn oorzaken van stress?  welke gevolgen heeft stress?  wat is het verschil tussen gezonde en ongezonde stress?  wat heeft positief denken met stress te maken?  een burn-out, wat is dat?  hoe en waar kan je je ontspannen?

Ik begrijp nu hoe stress werkt. Ik weet ook beter wat ik er kan aan doen.

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Er zijn 10 lessen. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Kunst en cultuur Weet je niets over kunst en cultuur? Wil je er graag meer over weten? Kom dan naar deze cursus en leer genieten van kunst!  wat is kunst? Waarom is het ene kunst en het andere kitsch?  wat versta je onder cultuur?  we bekijken de verschillende kunstvormen: schilderkunst, beeldende kunst, muziek, toneel, architectuur en film  ook kunst uit verschillende perioden in de geschiedenis en uit andere culturen komt aan bod  we bezoeken musea, tentoonstellingen en voorstellingen

We gingen samen met de groep naar een museum. Het was onze eerste keer. Wat een verrijking!

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Er zijn 10 of 15 lessen. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Iedereen anders Iedereen is anders, iedereen is uniek! Heb je interesse in culturen, godsdiensten en levensstijlen? We leren over de kleine en grote verschillen en gelijkenissen tussen:  man en vrouw  jong en oud  homo en hetero  mensen met en zonder beperkingen  culturen en godsdiensten

Iedereen is anders, Iedereen is uniek!

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Er zijn 10 lessen. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Nieuwe buren België is de laatste jaren veel veranderd. Er kwamen heel wat mensen uit andere landen bij. We leven met veel verschillende nationaliteiten samen. Over hoeveel mensen gaat het?

Wie zijn deze mensen? Waarom zijn ze naar hier gekomen?  we ontmoeten mensen uit andere culturen  we bezoeken een les Nederlands  we bezoeken organisaties die voor of met nieuwkomers werken  we leren hun verenigingen kennen

Er zijn veel mensen van vreemde origine waar ik woon.

Nu durf ik tegen hen praten. Ik ben blij dat mijn vooroordelen weg zijn.

Wanneer? De lessen zijn 1 keer per week. Er zijn 10 lessen. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten.


Frans / Engels voor beginners Wil je graag Frans of Engels leren? Heb je Frans of Engels nodig voor je werk?

We leren op een rustig tempo en herhalen veel. We leren de taal vooral begrijpen en spreken. We geven je tips om beter een taal te studeren.  jezelf voorstellen  korte gesprekjes voeren in het restaurant, in de winkel, op straat  basiswoordenschat zoals cijfers, het uur,...

 basisgrammatica en uitspraak  zelfzeker Frans of Engels spreken Onze basiscursus bereidt je voor op het eerste jaar Frans of Engels in een Centrum voor Volwassenenonderwijs. We begeleiden je bij die overstap. Nu durf ik iemand in het Engels aanspreken.

Wanneer?

Door mijn basis Frans maak ik meer kans op een job in de horeca.

De lessen zijn 1 of 2 keer per week. Een les duurt 3 uur 15 minuten.

Overdag of ‘s avonds. Dit is een jaarcursus met een vast startmoment. Later instappen kan na overleg met de lesgever.


Cursussen voor anderstaligen Nederlands Is Nederlands niet je moedertaal? Je kan het bij ons leren.

Ook als je niet kan lezen of schrijven, kan je bij ons les volgen. De lessen zijn 2 tot 5 keer per week. Een les duurt 3 uur. Overdag of ‘s avonds. Verschillende startmomenten. Wil je inschrijven? Ga eerst naar het Agentschap Integratie en Inburgering. Brugge

Baron Ruzettelaan 27

050 34 88 08

Ieper

Dikkebusseweg 15a

051 24 36 60

Koksijde

Ter Duinenlaan 34

059 23 35 47

Oostende

Wellingtonstraat 52

059 23 35 47

Andere cursussen Je bent ook welkom in onze andere cursussen, zoals theorie rijbewijs B, computer, tablet & smartphone, rekenen, Frans, Engels, zeker van jezelf,... De cursus is aangepast aan jouw taalniveau. Inschrijven doe je in open-school.


Lesley, 23 jaar

Ik weet nu wat mijn kinderen doen op het internet.

Mijn zoon moet oefeningen maken op de computer. Mijn dochter speelt spelletjes op de tablet. Op de school van mijn kinderen vroegen ze mijn e-mailadres. Ik kon niet mee. Daarom leerde ik met de computer werken.

“Ik doe nu zoveel online!” Mailen, mijn betalingen, tweedehandskleding kopen, foto’s van mijn kinderen op school bekijken,… Dat geeft me vertrouwen als mama.

Lees nog andere verhalen op www.betermee.be


Ik heb lang getwijfeld om naar open-school te gaan. Schrijven en lezen zijn moeilijk voor mij. Ik schaamde me daarover. Enkele keren liep ik voorbij de deur, voordat ik binnen ging. Maar het gesprek met de cursistenbegeleider stelde me gerust. Ik had al veel vroeger moeten gaan.

Inschrijven? Bel ons of kom langs. We maken een afspraak voor een gesprek. We bekijken dan samen wat je wil leren en welke groep best bij jou past.

Mijn afspraak Ik ga naar open-school op …………….…………………………………………. Ik heb een afspraak met …………………………………………………………. Schrijf hier je vragen op: ………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………….

VU Karien Hoste. Niet op de openbare weg gooien. ©Jill Bertels, Toon Coussement, Maartje Vanagt, Filip Erkens, Greet Michiels, Koen Degroote


Hoe kan ik inschrijven? Cursussen voor volwassenen We geven les bij jou in de buurt. Wil je weten welke cursus waar doorgaat? Bel ons of kom langs:

Open-school regio Brugge Collaert Mansionstraat 24, Brugge 050 34 15 15 brugge@open-school.be

Open-school regio Oostende Ooststraat 29, Oostende 059 80 18 83 oostende@open-school.be

Open-school regio Westhoek Koning Albertstraat 18, Diksmuide 051 50 09 69 westhoek@open-school.be

www.open-school.be Facebook: open-school Brugge Oostende Westhoek

Als je leert, sta je sterker!

Profile for open-school BOW

Cursussen voor volwassenen in open-school Brugge-Oostende-Westhoek  

Cursussen voor volwassenen in open-school Brugge-Oostende-Westhoek  

Advertisement