Page 1

NR1 april - mei 2014

WIJKKRANT OP DE HOOGTE SELWERDERWIJKEN - DE HOOGTE - DE CORTINGHBORG

Nieuwe wijkkrant en website Dit is de nieuwe wijkkrant! Het is vast even wennen. Hij heeft nog de vertrouwde naam, maar wijkkrant Op De Hoogte is verder in een geheel nieuw jasje gestoken. Vanaf nu is het boekje met de gele omslag verleden tijd en kun je als bewoner van wijk De Hoogte deze nieuwe wijkkrant zes keer per jaar op je deurmat verwachten. Je leest hierin nieuws en verhalen uit de hele wijk: tuindorp De Hoogte, de Selwerderwijken en de Cortinghborg. En dat is nog niet alles... alle wijkmedia hebben een grondige make-over gehad. Het begon allemaal anderhalf jaar geleden, toen wij als bewoners Wijkraad De Hoogte oprichtten. Als officiële wijkorganisatie werden we automatisch verantwoordelijk voor de media in de wijk. Al snel werd duidelijk dat we alternatieven moesten zoeken voor zowel de wijkkrant als de wijkwebsite. Werk aan de winkel dus! De kosten om de wijkkrant te maken, waren op dat moment namelijk erg hoog en de financiering vanuit het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA) hield op. Om ervoor te zorgen dat de krant kon blijven bestaan, moest er dus een goedkopere oplossing komen waar we een poos mee vooruit konden. Het afgelopen jaar hebben we met een groepje enthousiaste bewoners en professionals hard gewerkt om dit te realiseren.

Ook een nieuwe wijkwebsite Tegelijk met deze krant is ook de nieuwe wijkwebsite gelanceerd: www.opdehoogte050.nl. De oude site was dringend aan vervanging toe. De website is nu gekoppeld aan de wijkkrant: waar de krant ophoudt, gaat de site verder. Op de site kun je dus

Dit is de wijkkrant van De Hoogte. Je

aanvullende teksten en verhalen vinden. Daarnaast vind je veel informatie over de wijk op de site, zoals een overzicht van activiteiten en organisaties. We nodigen je van harte uit om een kijkje te nemen.

Dank aan De Huismeesters! Deze nieuwe wijkkrant zou er niet gekomen zijn zonder de gulle sponsoring van woningcorporatie De Huismeesters. Zij nemen de drukkosten volledig voor hun rekening, waarvoor veel dank! We wensen je veel leesplezier en laat ons vooral weten wat je van deze nieuwe Op De Hoogte vindt! Evert Bosscher, Linden Douma en Peter Wind Wijkraad De Hoogte

P.S. Je vindt ons ook op Facebook, als Wijkraad De Hoogte.

Wij zoeken jou! Lijkt het je leuk om mee te werken aan de nieuwe wijkmedia? Of om iets anders voor de wijk te doen? Kom eens met ons praten! Wij zijn benieuwd naar je ideeën en wat jij zou willen doen in de wijk. Je bereikt ons via: mail@wijkraaddehoogte.nl.

Historie van de wijk

leest hierin nieuws en verhalen uit de hele wijk: tuindorp De Hoogte, de Selwerderwijken en de Cortinghborg. Zo blijf jij Op De Hoogte!

2ap9r

Dinsdag Diner

(voorheen Buurtbuffet) Twee keer per maand is er op dinsdag een diner in het Floreshuis. Een groot aantal vrijwilligers bereidt samen met de kok een heerlijke maaltijd voor jou. Info en kaartjes bij de Stipbalie. Iedereen is welkom!

2ap9r

Sportmiddag

Ben je tussen de 4 en 12 jaar en heb je zin in een sportmiddag? Kom dan op 29 april om 1 uur naar het park en het plein aan de Molukkenstraat. Het is gratis en je hoeft je niet op te geven. Het duurt tot half 3. Neem je vriendjes mee!

Aanstaande 5 mei is er weer kermis op De Hoogte. Het is de enige, ouderwetse ‘dorpskermis’ in Stad. De kermis is voortgekomen uit het Bevrijdingsfeest. Toen Groningen bevrijd was, in april 1945, werd dat ook op De Hoogte uitgebreid gevierd met muziek, optochten en grote straatfeesten. In de Cortinghlaan stond zelfs een draaimolen. Sinds 1945 wordt het feest jaarlijks op 5 mei georganiseerd door Buurt- en Speeltuinvereniging De Hoogte en Omstreken. In 1954, bijvoorbeeld, werd

nze o p o Kijk bsite we er e m voor eiten! vit acti

10ei m

Opening Wijktuin De Hoogte: 14.00 uur

Wijktuin De Hoogte wordt op 10 mei feestelijk geopend! Nieuwsgierig naar dit initiatief en naar moestuinieren? Of heb je interesse om zelf in de modder te wroeten? Kom langs! Voor een hapje en drankje wordt gezorgd. Locatie: Aletta Jacobshuis, Van Oldebarneveltlaan 6.

dat in het Nieuwsblad van het Noorden omschreven als volgt: ‘met (…) een kleine kermis. Des avonds wordt in het clubhuis gedanst.’ In feite gebeurt nu nog hetzelfde en is er nog net als toen kermis met als vaste onderdelen een zweef- en een draaimolen bij de Cortinghpoort. De kermis kende in alle jaren maar één onderbreking, dat was in 2011, toen door het strengere vergunningenbeleid van de gemeente Groningen de kermis niet door kon gaan. Door Albert Buursma

Er is van alles te doen in de wijk! Kijk op www.opdehoogte050.nl voor een uitgebreid overzicht van activiteiten in de wijk.

1m6ei

Burgemeester en wethouders bezoeken De Hoogte!

Op vrijdag 16 mei komt een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders van Groningen op bezoek in De Hoogte! Onze wijk is de eerste wijk die het nieuwe college bezoekt. Het is van 14.00 tot 16.00 en start bij de nieuwbouw op het Borgplein. Kom jij ook even langs?

1ju2ni

Blije Business Borrel

Ben jij ondernemer? Noteer dan alvast de Blije Business Borrel in je agenda: een avond vol inspiratie, informatie en kennismaking met ondernemers die bij jou om de hoek wonen, georganiseerd door ondernemers uit de wijk. Als je ingeschreven staat bij de KvK, krijg je binnenkort een uitnodiging in de bus. Zo niet, mail dan naar info@blijebusiness.nl.


WIJKKRANT OP DE HOOGTE SELWERDERWIJKEN - DE HOOGTE - DE CORTINGHBORG Nieuwbouw Speeltuingebouw Blijf jij graag Op De Hoogte van alles wat er in jouw wijk gebeurt? Kijk voor meer nieuws op www.opdehoogte050.nl

KOM BIJ en SCHUIF AAN KOM BIJ organiseert elke woensdagmiddag van 12:30 uur tot 13:30 uur een lunch. Je kunt daar mensen ontmoeten om ideeën, wensen, talenten, kennis en ervaringen te delen. Wil je meedoen? Reserveer dan uiterlijk op de maandag. Locatie: Ondernemershûs, Johan de Wittstraat 15.

Carina bedankt iedereen voor alle mailtjes, kaartjes, bloemen: het was hartverwarmend! Carina heeft een nieuwe werkgever (Stiel is samengegaan met MJD) en een nieuw kapsel (krullen). Mardjantie Kneefel, die Carina voortreffelijk heeft vervangen, werkt nu in de Korrewegwijk. U komt haar vast nog wel tegen, zeker als het Floreshuis tijdelijk naar het Aletta Jacobshuis verhuist. Mardjantie verhuist dan mee!

De nieuwbouw van het speeltuingebouw op het Borgplein is bijna klaar! De deuren van het vernieuwde pand worden geopend op 16 mei, tijdens het Collegebezoek aan de wijk. Het bestuur van de BSV en de gemeente organiseren op die dag een feestelijke opening.

Tuinteam de Hoogte/Korrewegwijk zoekt collega’s! Vind jij tuinieren helemaal geweldig? Kom dan ons Tuinteam versterken! Het gaat om licht tuinwerk op dinsdag en/of woensdag van 9.30 tot 12.00. Aanmelden kan bij Karina Veenstra, k.veenstra@mjd.nl of 06 13 82 01 17.

Weer terug!

Wij zijn een buurtcorporatie.

Opbouwwerker Carina van de Witte is terug! Ze is meer dan een jaar afwezig geweest en heeft een zwaar traject achter de rug met allerlei behandelingen om borstkanker te overwinnen.

De Zuilen zo goed als klaar Inmiddels zijn alle 140 woningen in het nieuwe complex aan De Zuilen verhuurd en bewoond. Haaks op het complex worden

Wijktuin bijna open! In de vorige buurtkrant stond dat we een buurtmoestuin wilden realiseren voor inwoners van De Hoogte/Selwerderwijken. Onze oproep leverde negentien tuinders op!

van ons.) Vanaf half april kan het wijkteam zich erover buigen, waarna de officiële opening - als alles meezit - begin mei is.

Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Na de eerste succesvolle brainstormsessie zijn wij op excursie geweest naar Braakland-Maakland (Korrewegwijk) om ervaring op te doen. Na afloop jeukten onze handen en weldra was de huidige tuin vergroot en opgeruimd. (Die enorme bult snoeiafval voor het Aletta Jacobshuis kwam

gma

it met o o n a g “Ik tegenzinerk.” nw naar mij

De tuin wordt niet alleen voor deelnemers maar ook voor jou. Want op termijn mag jij ook uit delen ervan plukken en oogsten. Kom eens kijken achter het Aletta Jacobshuis. Is het hek dicht? Kijk dan op onze facebookpagina https://www.facebook. com/wijktuinhetkarrepad.

Het team van de Wijktuin

Jan vertelt: „Mijn vader had een sigarenzaak in de Nieuwe Ebbingestraat - ongeveer bij de bekende drogisterij Ebel Ebels. Maar op een gegeven moment kreeg hij ruzie met zijn huurbaas. Toen kon hij deze winkel overnemen van Hooghuis, de sigarenboer die hier toen zat. Mijn vader nam de winkel over een poosje voordat wij - in 1971 trouwden.”

We zetten ons in voor onze huurders, buurten en wijken.

Friesestraatweg 18 Postbus 546 9700 AM Groningen T (050) 365 71 71

info@dehuismeesters.nl www.dehuismeesters.nl

Column

Voor meer informatie, of als je interesse hebt in een tuintje: wijktuindehoogte@gmail.com

Al sinds het einde van de jaren zestig is het een vast en zeer vertrouwd punt in onze wijk, een stabiel baken in de stroom van veranderingen die deze tijd met zich meebrengt. En dan bedoel ik de sigarenzaak van Jan Hoogma - op de hoek van de Bedumerweg en de Asingastraat. Hoog tijd dus om eens met Jan en zijn vrouw Dineke Hoogma-Groeneveld te gaan praten.

Jan Hoo

nog 23 rug-aan-rugwoningen gebouwd. Verwacht wordt dat deze aan het einde van het jaar worden opgeleverd. De Huismeesters denkt nog na over een mooie naam voor het complex.

Dineke vult aan: „Jij kwam uit dienst, toen had jij eerst nog een tijdje bij de Bata in de Herestraat gewerkt, maar dat vond je helemaal niks. Toen zei jouw vader dat jij wel bij hem in de zaak kon komen, want er was wel werk voor jullie tweeën.” Jan vervolgt: „Toen mijn vader 65 werd zei hij: „We zijn vandaag dicht.” Ik zei: „Wat nou pa - omdat jij jarig bent hoef je toch niet dicht te gaan?” Daarop zei hij: „Nee - het is de laatste dag dat ik hier werk. We gaan ‚balansen’ - kijken hoeveel spulletjes er nog in de winkel staan - en dan mag jij de zaak overnemen.” Sindsdien hebben Jan en Dineke van alles beleefd. Lees in het hele interview op www. opdehoogte050.nl alles over de vijf overvallen, de geneeskrachtige stenencollectie, oude herinneringen en nog veel meer. Door Wil van Eekeren

Lente in De Hoogte Lente, het seizoen van minder kleren en meer kriebels. De avonden zijn langer licht en de mensen meer buiten, heerlijk! Ik heb mijn handschoenen en sjaal afgeworpen en ik blijf er ieder jaar weer van genieten. Van de zon wiens warme stralen mij energie geven en van het bloeiende groen. Er bloeit een wijktuin op bij het Aletta Jacobshuis, er bloeit een nieuwe website op voor De Hoogte en er is een nieuwe wijkkrant. Ik woon hier inmiddels zeven jaar en leer nog steeds meer mensen kennen. De Hoogte is een wijk bij uitstek waar niet alleen gewoond, maar ook geleefd wordt. Tijd voor contact! Niet via Whatsapp of Facebook maar gewoon lekker met elkaar op straat. Een wijk waar mensen elkaar kennen is een wijk die samenleeft, een wijk waar mensen rekening houden met elkaar en waar mensen elkaar helpen. In zo’n wijk wil ik deze lente wonen, op naar zwoele zomeravonden! Door Daniël Plooster

COLOFON Dit is een uitgave van Wijkraad De Hoogte. De redactie van deze wijkkrant bestaat uit: Bert Blaauw, Linden Douma, Wil van Eekeren, Daniël Plooster en Peter Wind. Heb je nieuws voor de volgende krant of voor de wijkwebsite? Mail het naar: redactie@opdehoogte050.nl. De website vind je op www.opdehoogte050.nl Vormgeving: StudioSpijker & Bert Blaauw

Op De Hoogte 2014 nr 1  

Eerste uitgave in nieuwe huisstijl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you