Page 1


Racławice Panorama Het panorama van Wroclaw is weliswaar de enige bezienswaardigheid in deze Poolse stad, maar wel een zeer goed voorbeeld van immersie. Als toeschouwer sta je in het midden van een geschilderd slagveld en je wordt als het ware de geschiedenis ingezogen. Dit panorama verteld het verhaal van een strijf in 360 graden om je heen. Er is geen ontsnappen aan. Source: http://pictures.polandforall.com/images/wroclaw-panorama-of-the-battle-of-raclawice-rotunda-interior.jpg Source: http://3.bp.blogspot.com/_Od2yaRQuRNw/TIzaFAi4yNI/AAAAAAAAJfI/8cBt_YEomiY/s1600/wroclaw-panorama-of-the-battle-of-raclawice-artilery.jpg

Where is Wally - Wild Wild West Jigsaw Waar is Wally is ons aller kindererfgoed en een goed voorbeeld van een Immersive Space. De puzzel heeft immersie als uitgangspunt. Om Wally te vinden moet de gebruiker door een chaotisch volle wereld navigeren. Deze wereld staat vol met sfeer, karakters en figuren. Voordat gebruikers daadwerkelijk Wally gevonden hebben, zijn zij eerst verdwaald in deze wereld.

Source: http://www.alwayshobbies.com/UserData/root/Images/plg4035.jpg

This Will Destroy You - Little Smoke https://www.youtube.com/watch?v=SERfdjtGjJA

Niet alleen beeld, maar ook geluid kan een mens helemaal in opgaan. Je moet wel van het post-rock genre houden, maar de opbouw van de muziek, zeker in een stille ruimte, zuigt de luisteraar langzaam weg uit zijn lichaam. De subtiele toevoeging van muzikale lagen maken een gehele nieuwe wereld, tot dan opeens plotseling; een explosie van geluid. Source: http://i4.ytimg.com/vi/SERfdjtGjJA/mqdefault.jpg

Aristoteles Boreas Cereberus Delphi Europa Filosofie Gorgonen Herakles Icarus Jason Kunst Latijn Marathon NereĂŻd Olympus Pandora Queeste Remus Styx Tartarus Uitvoering Votiefgave Wereldveranderaar Xerces mYthologie Zeus


techniek die gebruikt werd door de film was een staat van disorientatie en gevaar teweeg te brengen. Omdat overal spiegels stonden wist het personage, het karakter waar het publiek zich in moest verplaatsten, niet welke kant je op moest om de ruimte te ontsnappen, niet waar Freddy (het danger-element) was en waar het personage zelf was. Wel kwam Freddy steeds dichterbij. Dit moest een gevoel van opdringende angst en paniek stimuleren.

wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Ik heb werkelijk waar geen flauw idee. Ik kan me geeneens meer een klaslokaal van de basisschool voor de geest halen. Sterker nog: ik heb al moeite met de ruimtes waar ik meer dan twee-drie jaar niet meer ben geweest me precies voor de geest te halen. wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De grootste afgesloten ruimte moet toch de jaarbeurs in Utrecht zijn geweest. wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Technisch gezien een baarmoeder, maar ik ben vaak genoeg tijdens verstoppertje in een kast gekropen of met de lift geweest, mochten we het puur over artificial spaces hebben. waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Omdat ze vertrouwd zijn en/of behoeften faciliteren. Gewenning heeft vaak gemak als bij-effect en je voelt je natuurlijk prettig in de keuken met koelkast als je honger hebt, of achter je computer als je wil gamen. Mijn kamer heeft bijvoorbeeld een heerlijke, ouderwetse luie stoel. Zeker als je deze ruimtes met positieve ervaringen associeerd. Daarnaast kunnen ook personen of herinneringen met ruimtes worden geassocieerd.

Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die Villa Kakelbont. Als er een feel-good (en wish fulfilment) voor kinderen is, dan is het wel Pippi Langkous. Villa Kakelbont is een wat vervallen villa, maar het wordt volledig naar kinderwens ingericht. In het begin van de film worden er al stoelen uit het raam gegooid en worden we al aan een paard een aapje voorgesteld die daar wonen. Kortom kinderen zijn daar de bas (tevens het concept van het Land van Ooit.) Heel villa Kakelbont is één grote chaotische speeltuin, dat door de aparte kleuren en regeloosheid als heel aantrekkelijk voor kinderen word ervaren. In welke ruimtes voel jij je prettig? Op mijn kamer in mijn luie stoel. Mijn heerlijk ouderwets luie stoel, waar je in kunt zakken en even aan helemaal niks kan denken. Ook fijn is de ruimte in mijn kamer. Ik heb een paar kamers gehad waar ik geen stap kon verzetten en de bewegingsvrijheid is heerlijk. In welke ruimtes voel jij je onprettig? Bushokjes. Ik afschuw ze. Het epitoom van nutteloos wachten is een bushokje. Liever fiets ik of loop ik naar een volgend bushokje. Een vergelijkbaar vervelende ruimte is de lift. Niet zozeer vanwege een claustrophobie, maar omdat je staat te wachten. Ik pak liever de trap. Welke ruimte wil je nooit meer heen? De mosselfabriek. Ik voel me al naar als ik er aan denk en heb geen mossel gegeten sinds ik er weg ben.

Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Geuren bijvoorbeeld, zoals de mosselfabriek waar ik in Nieuw-Zeeland heb gewerkt. Luide machine-geluiden vallen ook onder dezelfde categorie. Of aanwezigen binnen een ruimte, bepaalde gezelschappen kunnen je op de zenuwen werken. De temperatuur en vochtigheid is ook op invloed van gemak. Als het bijzonder koud is, of bijzonder warm en nat voelt dat onprettig.

Welke ruimte wil je juist wel nog eens heen? Dat is werkelijk waar teveel om op te noemen. Ik mag graag reizen en ben op veel plekken geweest (en er zijn nog meer waar ik nog heen wil) maar een ruimte waar ik nog wel eens terug zou willen keren is Óbudai-sziget. Dit keer als het festival er wel is. Budapest zelf is één van de mooiste steden waar ik ooit ben geweest, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er graag wil zijn wanneer Sziget is happening.

waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? Associatie met herinneringen of emoties, of fysieke reacties op de ruimte.

Hoe maak je psychisch gebruik van ruimtes? Bijvoorbeeld, iemand zoals ik die van nature uitstelt en erg open staat voor afleiding, is het zeer moeilijk dit uitstelgedrag op de meeste conventionele manieren te bestrijden (want dat komt allemaal wel goed.) Om die reden associeer ik ruimtes zoals klaslokalen en bibliotheken voornamelijk met leren en aan projecten werken, in plaats van dat ik thuis werk. Immers associeer ik mijn kamer met relaxen, internet browsen, gamen, filmpje kijken en chatten, dus ik ben snel afgeleid.

Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Met voldoende informatie kun je overal wel een voorstelling van maken. Echter, als je mij vraagt hoe Jan Peter Balkenende’s badkamer eruit ziet kan ik me dat wel voorstellen, maar niet garanderen dat mijn voorstelling ook maar enigzinds overeenkomt met de werkelijkheid. Nou ja, naast douche en toilet dan. van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Alle ruimtes waar ik niet van weet waar ze voor dienen en wie er gebruik van maakt. Als ik geen idee heb wat er achter bepaalde deuren gebeurt, kan ik me daar ook moeilijk een voorstelling van maken. Of ik moet mijn fantasie geheel in de vrije loop laten, maar goed dan is er niks dat men zich niet meer voor kan stellen. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die Eerlijk waar vind ik films niet snel eng. Eerder voel ik me ongemakkelijk, maar daar is veel voor nodig. Als we het over horror-films hebben kan ik wel iets beschrijven met de bedoeling om eng te zijn; een spiegelhal op de kermis in een film van ‘Freddy’ die naar mijn herinnering dromen infiltreerde en tieners vermoorde. Afijn, de

Wil je graag naar de ruimte? Goh, dat lijkt me best leuk.


IMrapportWIP  
IMrapportWIP  

Een WIP-file voor mijn rapport voor Immersive Space.