Huurdersmagazine thuis best | nr. 1 | mei 2022

Page 1

HUURDERSMAGAZINE

thuis best 01 2022

Familie Van Kampen:

“Voor ons is alles ten goede veranderd”

GOEIE VRAAG

Antwoorden op huurdersvragen

Even voorstellen

Gebiedsteams. Wie zijn mijn aanspreekpunten?


WELKOM

Beste lezer, Oost west, thuis best. Zo’n gevleugelde uitspraak die velen van ons wel kennen. Op Goeree-Overflakkee leeft dat gevoel heel sterk. Zo zijn er genoeg eilandbewoners die er niet aan moeten denken om ergens anders te wonen. Reden genoeg om dat gevoel te vangen in de naam van de woningcorporatie van Goeree-Overflakkee. Oost West Wonen is in 2019 ontstaan door een fusie van vier woningcorporaties op het eiland. In elk dorp komt u woningen en appartementencomplexen van ons tegen. Van Kop tot Plaet, oftewel van Oost tot West. We vinden het belangrijk om als vanouds dicht bij onze huurders te staan. Juist daarom maken we dit magazine. Want we begrijpen dat er met de fusie voor u als huurder best wat veranderd is. Zo zien sommige zaken er nu wat anders uit dan u misschien gewend was. Al bladerend door dit blad ziet u ongetwijfeld nieuwe gezichten, maar ook oude bekenden. We vertellen u graag hoe we iedereen op Goeree-Overflakkee een thuis willen bieden en hoe we dat in de praktijk brengen.

Ons werk is gelukt als u thuiskomt, op de bank gaat zitten en u dan bedenkt: zo, thuis best! Het gevoel dat bij ‘oost west, thuis best’ hoort, komt niet zomaar aanwaaien. Daar komt heel wat bij kijken. Daarom werkt ons team hard aan het in stand houden en verbeteren van de kwaliteit van onze woningen, complexen en zelfs hele straten. Of het nu gaat om de kosten voor huur en energie, het groen in de omgeving of het voldoende aanbod aan geschikte woningen. Ons werk is gelukt als u thuiskomt, op de bank gaat zitten en dan bedenkt: zo, thuis best! Namens het complete team van Oost West Wonen wens ik u veel leesplezier!

Marleen van de Kamp Directeur-bestuurder


COLOFON

HUURHUIS ÉN TUIN

08

Redactie Martine Campfens Eric Droogendijk Martin van Eijkeren André Groenendijk Melissa Groeneveld Peter Klink Arnold van ’t Wout

WERK MAKEN VAN ENERGIE BESPAREN

Hoofdredactie Jan van Gurp

In dit magazine

Tekst, interviews en redactie Pascal Viskil Vormgeving en realisatie DINK creatief bureau

04 EVEN VOORSTELLEN Ontmoet de gebiedsteams

10 GOEIE VRAAG! Antwoorden op huurdersvragen

11

OVER DE HUUR... Hoe zit dat nu precies?

Fotografie Tamara de Groot Hans Villerius

16

OVER PROJECTLEIDERS, OPZICHTERS EN NIEUWE PROJECTEN

12 EEN PRAATJE MET De familie Van Kampen

14 MET WIE WERKEN WIJ SAMEN? Een handig overzicht

18 BESPAARTIPS Slim omgaan met uw geld

22 EEN WONING DIE PAST BIJ UW SITUATIE Hoe creeëren we doorstroming?

23 IN MEMORIAM Linda Briel

thuis best is een uitgave van woningcorporatie Oost West Wonen. Al onze huurders en stakeholders ontvangen dit gratis huurdersmagazine.

20

Oplage 6.350 Verschijning Mei 2022 Rechten Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Oost West Wonen verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden. Dit magazine is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Oost West Wonen is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze uitgave. thuis best wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier.

EEN GOEDE BUUR MAAKT EEN FIJNE BUURT

Nieuw: het huurderspanel! Het liefst betrekken we onze huurders vooraf al bij onderwerpen waar wij als Oost West Wonen mee aan de slag gaan. Daarom starten we met het huurderspanel. Een paar keer per jaar vragen we dit panel digitaal naar hun mening over onderwerpen die belangrijk zijn voor huurders. Bijvoorbeeld over wonen, wijken en buurten, verduurzaming en onderhoud.

Sluit u ook aan bij het huurderspanel Stuur een mail naar communicatie@oostwestwonen.nl onder vermelding van huurderspanel.

INHOUD

07


ORGANISATIE

Even voorstellen

Gebiedsteam Oost Aantal inwoners: Aantal huurwoningen: Aandeel huurwoningen: Nultredenwoning: Gemiddeld bouwjaar:

Na de fusie is er voor u als huurder best wat veranderd. Sommige zaken zijn nu anders geregeld. En ongetwijfeld ziet u bij Oost West Wonen naast oude bekenden ook nieuwe gezichten. Daarom laten we graag zien hoe we alles zo vertrouwd mogelijk voor u organiseren.

Dorpen: • Achthuizen • Den Bommel • Langstraat • Nieuwe-Tonge • Ooltgensplaat • Oude-Tonge • Stad aan ’t Haringvliet • Zuidzijde

Het liefst regelt u uw woonzaken in de buurt. Daarom hebben we Goeree-Overflakkee verdeeld in drie gebieden: Oost, Midden en West. Elk gebied heeft zijn eigen team. Dat is handig, want de leden van dit team komen vaker in uw dorp. Zo weten ze precies wat er speelt. Bovendien krijgt u zoveel mogelijk dezelfde medewerker aan de lijn. Op die manier raken ook nieuwe gezichten snel vertrouwd voor u.

Martin van Eijkeren opzichter Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge

Arjan Mouthaan woonconsulent

14.662 1.931 31% 17% 1975

Marleen Winkels

Matthé verhuurconsulent van Zielst

Malincha Nipius

Jeroen Nette

backoffice

verkoopconsulent

opzichter overige dorpen

consulent huurincasso

Melissa Groeneveld Wat doet een: verhuurconsulent backoffice

“In mijn werk regel ik van alles voor de huurders. Zo regel ik de verhuur en de toewijzing van woningen. Samen met de opzichters ben ik verantwoordelijk voor het huurcontract en de sleuteloverdracht. Ik probeer altijd zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van wat er allemaal speelt in uw dorp. Daar hoort ook overlast bij. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud aan uw tuin of verkeerd gebruik van een woning of complex. Ik werk op kantoor, maar ga ook regelmatig de wijk in.”

4 thuis best


Gebiedsteam Midden

Kevin van Rossum

Aantal inwoners: Aantal woningen: Aandeel huurwoningen: Nultredenwoning: Gemiddeld bouwjaar:

Wat doet een: opzichter Sommelsdijk

“De kans is vrij groot dat u mij in uw buurt tegenkomt. Want als opzichter ga ik regelmatig op bezoek bij huurders. Ook ben ik verantwoordelijk voor het onderhoud van de woningen. Verder beoordeel ik aanvragen voor reparatieverzoeken en voor voorzieningen die huurders zelf willen aanbrengen. Komt er een nieuwe huurder in een woning? Dan zorg ik voor de inspectie.”

Gonda van der Linden verhuurconsulent backoffice

Dorpen: • Middelharnis • Sommelsdijk

Marleen Winkels verhuurconsulent backoffice

14.950 2.055 33% 28% 1978

Laura Besteman opzichter Middelharnis

André Groenendijk woonconsulent

Malincha Nipius verkoopconsulent

Karin Eenhoorn verkoopconsulent

Matthé van Zielst Wat doet een: consulent huurincasso

Heeft u vragen die met het betalen van de huur te maken hebben? Grote kans dat u dan bij mij terechtkomt. Ik houd me onder andere bezig met vragen die met huurachterstand te maken hebben. Als het nodig is, ondersteun en begeleid ik huurders met een betalingsachterstand.

Oost West Wonen 5


ORGANISATIE

Gebiedsteam West Aantal inwoners: Aantal woningen: Aandeel huurwoningen: Nultredenwoning: Gemiddeld bouwjaar:

21.440 2.109 24% 25% 1981

Dorpen: • Dirksland • Goedereede • Havenhoofd • Herkingen • Melissant • Ouddorp • Stellendam

Marleen van den Tol Wat doet een: woonconsulent

“Al ruim 6 jaar zet ik mij in om huurders op Goeree-Overflakkee zo goed mogelijk te helpen en te adviseren. Ik heb aandacht voor overlastzaken die er spelen en denk met de betrokkenen mee om daar weer samen uit te komen. Want met elkaar kunnen we de leefbaarheid in de buurt vergroten en verbeteren.”

Peter Vijfhuizen

Carissa Geene Arnold van ‘t Wout opzichter Goedereede, Havenhoofd, Ouddorp en Stellendam

verhuurconsulent backoffice

Gerjanne van Lenten verhuurconsulent backoffice

opzichter Dirksland Herkingen en Melissant

José Vroegindeweij consulent huurincasso

PROJECTCONSULENTEN WERKEN EILANDBREED “Bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen of bij een sloop- of nieuwbouwproject zijn mijn collega Karin Eenhoorn en ik van begin tot eind het aanspreekpunt voor huurders. We organiseren bijvoorbeeld bewonersavonden en regelmatig bespreken we samen met huurders de vorderingen van het project.”

Mary-Anne Sewell projectconsulent

Karin Eenhoorn Wat doet een: projectconsulent en verkoopconsulent

“Naast woningverhuur hebben we ook woningen te koop staan. Zodra er een huis te koop komt, kom ik in actie. Na het taxatierapport, het maken van de foto’s en het plaatsen van het Te Koop-bord, verschijnt de woning op onze website. De eerste 7 tot 10 mensen die reageren krijgen een uitnodiging voor een kijkdag. Wilt u als huurder uw huurwoning kopen? Dan bekijk ik voor u of die woning daarvoor in aanmerking komt.”

6 thuis best

HOE BEREIK IK MIJN GEBIEDSTEAM? Bel ons algemene telefoonnummer. Dan zorgen wij dat u het juiste team aan de lijn krijgt!

Ons nummer is: 0187 22 11 00


Veel huurwoningen van Oost West Wonen hebben een tuin. Het verzorgen hiervan kan soms best een klus zijn. En eerlijk is eerlijk: niet iedereen heeft groene vingers. Het is zonde als de buitenruimte niet genoeg aandacht krijgt. Daarom delen we hieronder enkele praktische tuintips. De tuin wordt ook wel het visitekaartje van uw huis genoemd. Dat is natuurlijk niet voor niets. Een straat met goed onderhouden tuinen heeft een positieve uitstraling. Mensen willen hier

liever wonen. Een opgeruimde tuin zonder onkruid draagt dus bij aan de leefbaarheid van een straat of buurt. Wie wil daar nou niet een bijdrage aan leveren?

Vindt u tuinieren te zwaar of tijdrovend? Misschien is het tuinabonnement dan wel dé oplossing! Met zo’n abonnement onderhoudt Rozima Hoveniers uw tuin. Er zijn verschillende opties: van onkruid bestrijden tot snoeiwerk. Zo kunt u toch genieten van uw tuin! Op oostwestwonen.nl kunt u zich aanmelden voor & N het tuinabonnement. SCA N A

MELD A

3

handige tuintips

1

Regelmatig uw tuin verzorgen wordt gezien en gewaardeerd.

2

Een tuin is een tuin, geen parking of stalling.

IPPEN NK TEGELW . Zo kan de bodem

groen erin t Tegel eruit, pnemen. Da genwater o re er ze ijk n el makk de buurt. O roverlast in scheelt wate NK Tegelt tijdens het jd ri st te n oeksche gemee gemeente H e d en g te wippen gels tot e gewipte te d t n ku p U . Waard anmelden o ber 2022 a o kt o e 1 ig 3 d o et en m overb .nl. En al die en p ip w p el o g nk-te gemeente Die komt de tegels dan? phalen! o meldagen speciale inza

3

Een groene tuin zorgt voor koelte in de zomer en helpt wateroverlast voorkomen.

Oost West Wonen 7

GOED OM TE WETEN

Huurhuis én tuin


BETERE WERELD

Minder stoken, aangenamer wonen

Werk maken van energie besparen Om de wereld leefbaar te houden, staan we voor een grote uitdaging. Het is belangrijk om minder materialen uit de aarde te halen en CO2-uitstoot te verminderen. Ook als we ons huis verwarmen. Oost West Wonen heeft de ambitie om alle woningen voor 2050 aardgasloos te verwarmen. Dat is een grote opgave die vele jaren gaat duren, maar ook nu kunnen we al veel doen om uitstoot te verminderen. Welke maatregelen nemen we precies om energie te besparen? En wat betekent dat voor u als huurder?

O

m te beginnen is elke woning die we nu bouwen een nulop-de-meterwoning zonder aardgasaansluiting. Bij bestaande huurwoningen proberen we rekening te houden met de situatie van onze huurders. Dat leest u bijvoorbeeld in het verhaal van mevrouw Van Oostende.

ELEKTRISCH KOKEN DE STANDAARD

€ 50,- cadeau om energie te besparen Energie besparen, meer comfort en een lagere energierekening? Laatst kreeg u een brief met een kortingscode. Met deze code koopt u voor 50 euro energiebesparende producten op energiebespaarshop.nl

Vanaf 1 juli 2022 gaan onze woningen bij mutaties van het aardgas af. Elke woning die we aan een nieuwe huurder verhuren, is voorzien van een aansluiting voor elektrisch koken (tot 7.400 watt). Wordt bij u als bestaande huurder de keuken vervangen, dan heeft u de keuze om voor elektrisch koken te gaan maar dat is geen verplichting. Zo bouwen we stap voor stap het koken op aardgas af.

WANNEER IS MIJN WONING EIGENLIJK AAN DE BEURT? We proberen ieder jaar ongeveer 200 woningen te renoveren. Daarbij zorgen we voor een goede isolatie en ventilatie. Om duurzame elektriciteit op te wekken plaatsen we vaak ook zonnepanelen. Bij alle werkzaamheden Op het gebied van duurzaamheid werkt Oost West Wonen samen met onder andere:

8 thuis best

proberen we de woonlasten voor onze huurders huurders te beperken. Bij de ene woning lukt dit wat beter dan bij de andere, maar u kunt ervan uitgaan dat wij daarvoor ons uiterste best doen. Natuurlijk zouden we het liefst nog meer woningen per jaar aanpassen, maar dat kan niet. Dat komt doordat we ook geld nodig hebben voor andere zaken, waaronder voor leefbaarheid, projecten en voor het betaalbaar houden van de huur. Het kan dus nog best even duren voordat we uw woning verduurzamen.

KAN IK MIJN WONING ZELF VERDUURZAMEN? Ja, u kunt soms ook zelf al stappen zetten om thuis energie te besparen. U kunt bijvoorbeeld zelf radiatorfolie en tochtstrips aanbrengen. Gebruik daar vooral de kortingscode voor die u per brief van ons heeft ontvangen (zie kader). Wilt u het grondiger aanpakken, bijvoorbeeld met isolatie of met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee. Dan leggen we ook uit wat de spelregels zijn als u zelf voorzieningen aanbrengt. De kosten voor de aanpassingen zijn voor u, net als de besparing op uw energierekening!


Energiebesparende maatregelen

Bij mevrouw Van Oostende thuis

De huurwoning van mevrouw Van Oostende is grondig geïsoleerd. Net als de andere woningen bij haar in de buurt. “Ik vind het prachtig. Bij mij was alles dan ook heel netjes geregeld,” vertelt ze. “Ik merk nu goed het verschil. Ik heb geen koude voeten meer dankzij de isolatiekorrels onder vloer. En nog fijner: sinds het plafond in de slaapkamer is geïsoleerd, ben ik niet meer verkouden geweest!”

“Geen koude voeten meer dankzij de isolatiekorrels onder de vloer.”

De werkzaamheden in en om haar woning in Dirksland gingen niet ongemerkt voorbij. “Alles bij elkaar waren ze hier zo’n zeven maanden bezig. Er zijn nieuwe ramen geplaatst, ventilatieroosters, zes zonnepanelen plus een ventilatiewarmtepomp. Verder is het dak van binnenuit geïsoleerd en de vloer dus ook. In huis hangen nu apparaatjes die de luchtkwaliteit meten.” Mevrouw Van Oostende is al 33 mantelzorger van meneer De Vos. “Vanwege mijn gezondheid en die van meneer De Vos kon bij ons steeds één klus tegelijk worden uitgevoerd. Anders zou het te druk worden. Dat is vooraf besproken met de opzichter van de aannemer. En zo is het ook gegaan. Daar ben ik heel blij mee. De klusmannen kregen van mij altijd een lekker bakje koffie.”

Oost West Wonen 9


GOED OM TE WETEN

Een dame uit Ouddorp belt met de vraag wanneer de schilders komen. Een oudere heer uit Sommelsdijk staat aan de balie met een vraag over een schademelding. Of we krijgen een berichtje van een jong stel uit Den Bommel dat op zoek is naar een woning. Elke dag krijgen we allerlei vragen van huurders. Goede vragen die een goed antwoord verdienen. Die delen we graag met u in deze rubriek.

Ben ik als lid ook meteen ingeschreven als woningzoekende? Nee, dat zijn twee verschillende zaken. Dat zit als volgt. Oost West Wonen is een vereniging waar iedereen lid van kan worden. Ook mensen die geen huurder zijn. Als lid bent u welkom bij de jaarlijkse ledenbijeenkomst. U staat pas bij ons ingeschreven als woningzoekende wanneer u zich daar op onze website voor aanmeldt. Dit hoeft u niet zelf in de gaten te houden. U krijgt een mail als het tijd is om uw inschrijving te verlengen.

Heeft u een via ring glasverzekeWonen? Oost West schade ij Belt u dan b laslijn: G e d r naa 207 0800 0207

10 thuis best

Goeie vraag! Wanneer is mijn woning aan de beurt voor onderhoud zoals schilderwerk? We laten het kleinere onderhoudswerk bij meerdere woningen of appartementen het liefst tegelijkertijd uitvoeren. Het gaat om onderhoudswerk dat vaak eens in de paar jaar nodig is. Denk dan bijvoorbeeld aan schilderwerk, het reinigen van kunststof kozijnen of het vervangen SCA & ONT N DEK van dakbedekking. We maken voor al onze woningen een planning. Op onze website ziet u of en waarvoor we bij u langskomen.

Ik ga verhuizen. Wanneer kan ik de huur opzeggen? Zegt u de huur minimaal twee maanden van te voren op? Dan krijgt u van ons € 50,terug op de eindafrekening. Dat doen we natuurlijk niet zomaar. We vinden het belangrijk dat een woning zo kort mogelijk leeg staat. Dus als u vroeg opzegt, dan kunnen wij alvast voorbereidingen treffen. Bijvoorbeeld afspraken maken met een aannemer. Of om een nieuwe huurder te vinden. Bovendien heeft u meer tijd om de overname te regelen of zaken uit uw woning te verwijderen.

Ik heb schade. Hoe pak ik dat aan? Neem bij schade altijd contact op met uw eigen verzekeraar én breng ons op de hoogte. Ook als de schade bijvoorbeeld is ontstaan door een lekkende waterleiding of brand. Soms ontstaat schade aan uw inboedel door toedoen van ons of van een bedrijf dat in onze opdracht werkt. Dan kunt u ons aansprakelijk stellen. Neem ook dan eerst contact op met uw verzekeraar. Weet u niet zeker waar u de schade moet melden, vraag ons dan om advies.


PORTEMONNEE

Over de huur... Elke maand betaalt u huur. En één keer per jaar gaat de huur wat omhoog. Hoe zit dat nu precies? En wat kunt u doen om de huur betaalbaar te houden?

I

eder jaar stijgt op 1 juli de huur met een paar procent. De regering bepaalt hoeveel de huur maximaal mag stijgen. Vervolgens kijken we bij Oost West Wonen welk percentage wij redelijk vinden. In 2021 besloten we bijvoorbeeld om geen huurverhoging door te voeren. Dit jaar stijgt de huur van uw woning wel. Met 2,3% om precies te zijn, vanwege de inflatie in 2021. U heeft hier al een brief over ontvangen.

U HOEFT NIETS TE DOEN Als u betaalt via automatische incasso wordt vanaf 1 juli het juiste huurbedrag afgeschreven. Daar hoeft u niks voor te doen. Betaalt u op een andere manier? Zorg dan zelf voor een aanpassing naar het nieuwe huurbedrag.

NIET EENS MET DE VERHOGING? Bent u het niet eens met de huurverhoging? In bepaalde gevallen kunt u dan bezwaar indienen met een formulier van de Huurcommissie. Kijk voor meer informatie op oostwestwonen.nl.

HUURTOESLAG AANVRAGEN Niet iedereen heeft genoeg inkomen om zelf de volledige huur te betalen. Daarom is er S & BE CAN REKE huurtoeslag. Deze toeslag N hangt af van de huurprijs en uw inkomen. Op de site van de Belastingdienst kunt u zelf een proefberekening maken.

MOEITE OM DE HUUR TE BETALEN? Laat het ons weten. Echt! Want ons team zoekt dan heel gericht naar een oplossing. Zij denken met u mee. Uit ervaring weten we maar al te goed dat er huurders zijn die liever wachten om bij ons aan de bel te trekken. In de hoop dat het vanzelf goedkomt of uit schaamte. Uit ervaring weten we ook dat hoe sneller u aan de bel trekt, hoe beter! Heeft u moeite om de huur te betalen of bent u het overzicht over uw huishoudpotje kwijt? Bel dan met de afdeling Huurincasso: 0187- 22 11 00

Tot 1 september 2022 kunt u nog huurtoeslag aanvragen voor het jaar 2021.

Bent u het overzicht kwijt over uw financiële situatie? Of heeft u daar hulp bij nodig? Dan brengen wij u in contact met een van onderstaande eilandelijke organisaties.

Oost West Wonen 11


EEN PRAATJE MET…

De familie Van Kampen uit Oude-Tonge

“Voor ons is alles ten goede veranderd!”

12 thuis best


Meneer en mevrouw Van Kampen huren al meer dan vijftig jaar. Hun eerste huurhuis was van woningbouwvereniging Samenwerking uit Oude-Tonge. Nu wonen ze bijna twintig jaar in de Bernhardstraat.

“I

n vijftig jaar tijd is er van alles veranderd. Ten goede,” vindt het echtpaar. “Vroeger kon je wel zeggen dat er iets mis was aan de woning, maar dan gebeurde er maar weinig. Dat is nu 100% verbeterd. Bij Oost West Wonen komen ze meteen in actie. Een wereld van verschil!”

de woningbouwvereniging. Ze konden niks voor ons betekenen, kreeg ik te horen.” Mevrouw van Kampen vult aan: “Maar vier jaar geleden werd het echt te erg. Die beesten kropen zelfs binnen in de slaapkamer en ze zaten in de pannen!”

KEURIG GEREGELD DOKTERSADVIES Kort na hun huwelijk vonden meneer en mevrouw Van Kampen via via een huisje in de Julianastraat. “Daar werd onze dochter geboren, maar dat was toch zo’n vochtig huis. Het arme kind was steeds stikbenauwd,” herinnert mevrouw Van Kampen zich nog goed. “De dokter vertelde ons over nieuwbouwplannen aan de Kennedystraat en de Marshallstraat. Die woningen kregen allemaal een cv en dat zou veel beter zijn voor de gezondheid van onze dochter. Met doktersadvies kregen we via de woningbouwvereniging zo’n woning toegewezen. En de dokter had gelijk: uiteindelijk hebben we daar bijna dertig jaar heerlijk gewoond.”

OVERAL NAAKTSLAKKEN Met het klimmen van de jaren kreeg mevrouw Van Kampen moeite met traplopen. Zodoende verhuisde het echtpaar bijna twintig jaar geleden naar een gelijkvloerse huurwoning in de Bernhardstraat. Het merkwaardige was dat er zoveel naaktslakken rondkropen. “Al van begin af aan,” aldus meneer Van Kampen. “Ik heb daar na een paar maanden over gebeld met

Een lang verhaal kort. “Ik heb weer gebeld en toen kwam opzichter Martin van Eijkeren de situatie controleren. Wat bleek? Het was drijfnat onder de woning. De balken onder de vloer waren zelfs versleten! Oost West Wonen kwam meteen in actie en liet een betonnen vloer storten. De mensen van Oost West Wonen hebben alles keurig geregeld en in de gaten gehouden. Sindsdien hebben we geen naaktslak meer gezien. Ja, voor ons is alles ten goede veranderd!”

“Die beesten kropen zelfs binnen in de slaapkamer en ze zaten in de pannen!”

Oost West Wonen 13


ORGANISATIE

Het landschap van Oost West Wonen Goede samenwerking betekent dat wij u als huurder beter kunnen helpen. Juist door samen op te trekken ontstaan er nieuwe, sterke initiatieven. En bovendien besparen we zo gemeenschapsgeld. Op deze pagina’s ziet u een greep uit de vele organisaties en instellingen waar wij nauw mee samenwerken. Een paar partijen lichten we er speciaal voor u uit. Mocht het nodig zijn, dan kunt u bij hen aankloppen.

SCHULDHULPMAATJE Meer informatie en aanmelden via Oost West Wonen Huurders met geldzorgen of een huurachterstand kunnen gratis een beroep doen op de ondersteuning van SchuldHulpMaatje. Het belangrijkste is dat er weer overzicht ontstaat in uw financiën.

STICHTING ZIJN HUURDERSVERENIGING GOEDEREEDE

HUURDERSVERENIGING GOEREE-OVERFLAKKEE

Ouddorp, Goedereede en Stellendam 06 46 26 22 15

Overige dorpen hvgoereeoverflakkee.nl 0187 48 63 90

De twee huurdersverenigingen voeren een aantal keer per jaar gezamenlijk overleg met het bestuur van Oost West Wonen. De verenigingen hebben als voornaamste doel om de belangen van de huurder zo goed mogelijk te behartigen. Wilt u lid worden? Neem dan direct contact met hen op.

zijngo.nl 0187 48 24 00 Hier kunt u terecht voor hulp bij het invullen van allerlei formulieren, bij eenzaamheid of bij andere welzijnskwesties.

BUURTBEMIDDELING GOEREE-OVERFLAKKEE gobb.nl 06 43 00 66 69 Buurtbemiddeling is een team van getrainde vrijwilligers voor bewoners die problemen of ruzie hebben met hun buren. Zij zijn er om u daarbij te helpen.

DELTAWIND: ENERGIELOKET GOEREE-OVERFLAKKEE energieloketgo.nl 085 00 60 479 Een plek waar u terecht kunt voor vragen en hulp bij energiebesparing en het verduurzamen van uw woning.

14 thuis best


Overige samenwerkingen

We werken nauw samen met de gemeente. We maken bijvoorbeeld prestatieafspraken en stellen een gezamenlijke woonvisie op. Door samen op te trekken vergroten we de leefbaarheid.

Ledenraad

REGIONALE KLACHTENCOMMISSIE ZUID WEST Bent u niet tevreden over ons? Dan horen we dat graag. Komen we er samen niet uit? Dan zijn er andere partijen waar u terecht kunt, zoals de regionale klachtencommissie. Het is belangrijk dat u eerst de interne klachtenprocedure doorloopt. Pas daarna kan de klachtencommissie uw klacht (gratis) in behandeling nemen.

Wij zijn er van overtuigd dat we samen meer bereiken dan alleen. Daarom vinden we onze leden – vertegenwoordigd in de ledenraad – zo’n belangrijk klankbord. Deze raad heeft verschillende aandachtspunten. Zo geven zij jaarlijks een advies over de begroting en jaarrekening. Daarnaast is de raad een klankbord voor het bestuur en de raad van commissarissen, bij wie belangrijke onderwerpen onder de aandacht gebracht kunnen worden. Elke huurder kan lid worden van onze vereniging, want dat is Oost West Wonen. En elk lid kan zich verkiesbaar stellen voor de ledenraad. Eén keer per jaar organiseert zij een bijeenkomst om alle leden te informeren over de gang van zaken bij de vereniging. In totaal telt de ledenraad 15 leden. De komende jaren wordt dit afgebouwd naar 11.

Wijkagenten van de politie gaan regelmatig op stap met onze woonconsulenten. We werken nauw samen bij soms ingewikkelde (overlast)kwesties.

PROJECTONTWIKKELAARS We hebben regelmatig overleg met gemeente en met projectontwikkelaars. Wordt er ergens gebouwd? Dan streven we ernaar dat 25% van het project sociale woningbouw is.

ANDERE WONINGCORPORATIES Regelmatig delen we ervaringen en kennis met andere woningcorporaties. Zo zijn we onderdeel van het samenwerkingsverband Zuid West Samen.

ZORGORGANISATIES Regelmatig vindt er overleg plaats tussen Oost West Wonen en lokale zorgorganisaties. De weergegeven zorgorganisaties huren woningen of complexen van ons.

Oost West Wonen 15


PROJECTEN

Martin van Eijkeren en André Smits

“De bouw is altijd in beweging”

Bij Oost West Wonen werken meerdere projectleiders en opzichters. Allemaal zijn ze nauw betrokken bij nieuwbouwprojecten, bij verbouwingen en bij energiebesparende maatregelen. Met meerdere projecten verspreid over het eiland is het belangrijk dat deze specialisten onderling hun taken verdelen. Net voor het begin van een gezamenlijk bouwoverleg spreken we opzichter Martin van Eijkeren en projectleider André Smits over wat hun werk inhoudt en hoe hun functies elkaar aanvullen. NIEUWBOUW

NOM woningen Achthuizen De woningen in de Polderstraat en Kerkstraat moesten worden aangepakt en renoveren was niet mogelijk. Daarom zijn de huizen gesloopt en hebben wij hier 9 nul-op-de-meter-seniorenwoningen gebouwd.

ANDRÉ

MARTIN

16 thuis best


A

ndré buigt zich als projectleider over de planning, het budget en de kwaliteit: “Mijn werk zit dus vooral in de voorbereiding van een project. Om het overzicht te bewaren, let ik vooral op de hoofdlijnen.” Martin bewaakt als opzichter juist de details in de uitvoering: “Dagelijks kom ik op de bouwlocaties om te zien of alle werkzaamheden volgens afspraak verlopen en ik kijk ook gelijk of de planning in de praktijk haalbaar is. Zijn er bijvoorbeeld bijzonderheden of aandachtspunten? Dan geef ik dat aan bij de uitvoerder.”

RUIMTE VOOR KEUZE Beide mannen kennen het klappen van de zweep in de sociale woningbouw. In de afgelopen 25 jaar is er in hun vak ook het nodige veranderd, vinden André en Martin. “Er is vandaag de dag veel meer aandacht voor de bewoners. Bij de plaatsing of vervanging van een

keuken of badkamer hebben huurders nu veel meer keuze. Vroeger was er één standaard en daar moest je het mee doen,” legt Martin uit.

AANDACHT VOOR UITSTRALING André vult zijn collega aan: “Ook de uitstraling van een woning telt steeds vaker mee. Hier in Achthuizen is bijvoorbeeld speciale aandacht besteed aan de gevelstenen. Sommige vlakken zijn net iets anders gemaakt.” “Ik vind het goed dat hier nu ook aandacht voor is,” merkt Martin op. “Absoluut,” stemt Andre in: “tegelijkertijd doen al die keuzes en extra’s ook iets met de prijs. En daar houd ik als projectleider in de voorbereidingen al rekening mee, want uiteindelijk moet de huur van onze woningen wel betaalbaar blijven.”

DUURZAME TOEKOMST

andere manier van bouwen hebben. André: “Door wet- en regelgeving rondom klimaat, vergunningen en flora & fauna ligt er nu een eisenpakket waar je als projectleider in de voorbereidingen flink werk aan hebt. In totaal zijn we zo’n twee jaar bezig met de voorbereidingen en de vergunningen. Bij nieuwbouw kan die voorbereidingstijd zelfs oplopen tot vier of vijf jaar!” Martin: “De installaties in huis worden ook steeds complexer. Een nieuwe huurwoning is standaard uitgerust met een warmtepompinstallatie, zonnepanelen, driedubbelglas en een stevig isolatiepakket. Tegelijkertijd komen steeds meer bouwelementen rechtstreeks vanuit de fabriek. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, wanden en daken. Dat zorgt ervoor dat het bouwproces flink wordt ingekort ten opzichte van de traditionele manier van bouwen!”

Als we het dan toch over verandering gaat, dan moeten we het ook over de

HERSTRUCTURERING

Westerloostraat & Hongaarseplein, Goedereede De bestaande woningen in deze straten zijn gesloopt. De bruikbare materialen worden door Goed voor Goed hergebruikt om er Tiny Houses van te bouwen.

ENERGIE BESPARENDE MAATREGELEN (EBM)

NIEUWBOUW

EBM 3e fase Oude-Tonge

NOM woningen Sommelsdijk

De woningen in de Kennedystraat, Marshallstraat en Johnsonstraat worden voorzien van energiebesparende maatregelen zoals nieuw geïsoleerd dak, spouwisolatie, vloerisolatie, HR++ glas inclusief nieuwe kozijnen en zonnepanelen.

Het appartementengebouw aan de Joos Jansestraat in Sommelsdijk moest aangepakt worden en renoveren was niet mogelijk. Daarom is het gebouw gesloopt en hebben wij hier 7-nul-op-de-meter-seniorenwoningen gebouwd.

Oost West Wonen 17


PORTEMONNEE

Het afgelopen jaar is alles een stuk duurder geworden: de energierekening, de boodschappen, maar ook een tankbeurt of nieuwe kleding. En het einde van die prijsstijgingen lijkt nog niet in zicht. Daarom loont het nu nog meer om op de kleintjes te letten. Alleen waar te beginnen? Deze handige tips vormen alvast een beginnetje voor vandaag!

Bespaartips

Slim omgaan met uw geld Financiële ondersteuning Mee op schoolreisje, een nieuwe jas of sporten. Niet elk gezin kan dat betalen. De gemeente Goeree-Overflakkee helpt daarom gezinnen met een laag inkomen met het Kindpakket. goeree-overflakkee.mijnkindpakket.nl

18 thuis best


Boodschappen • Het geheim van een goed boodschappenlijstje Mensen die steeds een lijstje maken, kopen minder snel iets wat ze eigenlijk niet nodig hebben.

• Kies groenten van het seizoen Vaak zijn die iets goedkoper. Bovendien zijn ze beter voor het milieu.

Kleding & spullen Sites als Marktplaats en Vinted maken het makkelijk om spullen en kleding te verkopen die u niet meer gebruikt. Daarnaast zijn er op het eiland verschillende kringloopwinkels, waaronder Goed voor Goed en Woord en Daad.

Kleine beetjes

Besparen op energie • Korter douchen betekent aardgas besparen Een douchetimer helpt om niet langer dan 5 minuten te douchen.

• Verwarm alleen de kamers waar u overdag komt Als u dan ook de tussendeuren dichthoudt, dan bespaart u al gauw tot € 250,- per jaar aan gas.

• Plak radiatorfolie Zo verdwijnt de warmte van de radiatoren tenminste niet meteen naar buiten!

Meer energiebespaartips

SCAN R AA & BESP

• Stille afschrijvers: abonnementen, verzekeringen en loterijen Ongemerkt heeft elk huishouden wel een of meer overbodige abonnementen. Zet ze eens op een rijtje. Zijn ze allemaal onmisbaar of kunt u iets opzeggen om weer wat geld te besparen?

• In één keer betalen Kopen op afbetaling of betalen in termijn is vrijwel altijd duurder dan in één keer betalen. Lukt het om de volgende keer wel het hele bedrag te betalen. Mooi! Want alle kleine beetjes helpen.

Onderweg • Pak eens wat vaker de fiets Beter voor de frisse lucht, beter voor uw gezondheid en beter voor uw portemonnee!

• Tank bij de pomp in uw dorp Want langs de doorgaande weg is de prijs per liter altijd hoger.

Oost West Wonen 19


LEEFBAARHEID

EEN GOEDE BUUR MAAKT EEN BUURT

fijne

20 thuis best


Thuis best, dat is ons doel. Alleen hoe thuis voelt u zich eigenlijk in uw buurt of wijk? Nog niet zo lang geleden werd daar een uitgebreid onderzoek naar gedaan. Inwoners geven de leefbaarheid op Goeree-Overflakkee een ruime voldoende, namelijk een 7,4.

D

at cijfer is een gemiddelde, want per dorp en per wijk verschilt dat cijfer. Daarom gaat Oost West Wonen in 2022 leefbaarheidsacties organiseren in verschillende dorpen.

Wat is de kwaliteit van de bestrating? Deze gesprekken helpen ons om beter te bepalen hoe we de leefbaarheid per buurt – dus ook in uw buurt – kunnen vergroten. Daarbij vragen we ook altijd wat de huurders zelf kunnen doen.

ELK DORP Z’N EIGEN AANPAK

SAMEN DE BUURT OPFLEUREN

Elk dorp is anders en heeft zo zijn eigen uitdagingen. Ooltgensplaat heeft andere aandachtspunten dan Stellendam. In samenwerking met de gemeente gaan onze woonconsulenten in gesprek met inwoners en dorpsraden. Bijvoorbeeld tijdens een bewonersavond. Zijn er wel genoeg goede speelvoorzieningen in de buurt? Is er misschien sprake van zwerfafval? Of zorgt verveling onder jongeren op sommige plekken voor overlast?

Neem de Bloemenbuurt in Sommelsdijk. In april namen we samen met de bewoners van de Hyacintenstraat en de Anjerstraat de woonomgeving onder handen. Buren hielpen elkaar met het snoeien van heggen, weghalen van grote struiken en het verwijderen van onkruid tussen de tegels. Er werden ramen gelapt, straatjes geveegd en al het tuinafval werd meteen afgevoerd. Samen de mouwen opstropen voor een fleurig resultaat!

Buurtacties Dit jaar organiseert Oost West Wonen nog meer buurtacties, zoals in de Bloemenbuurt. Heeft u een goed idee voor uw wijk? Laat het ons dan weten!

Elk dorp is anders en heeft zo zijn eigen uitdagingen. Samen fit Inwoners spelen een sleutelrol bij leefbaarheid. In Den Bommel trainen huurders in het Tuindorp wekelijks met elkaar om lekker fit te blijven. Dat gebeurt onder begeleiding van Sabine en Ilvia van Sport4All GO. Samen in de weer met kettlebells, gewichten, elastieken en meer.

Oost West Wonen 21


WONINGMARKT

Ons land heeft een groot tekort aan woningen. Dat zorgt voor druk op de woningmarkt, zowel bij huurwoningen als bij koopwoningen. Die druk voelen we ook op Goeree-Overflakkee. Onder andere door het stijgend aantal inwoners op het eiland.

Een woning die past bij uw situatie

O

DE SLEUTEL

Nu er niet genoeg seniorenwoningen zijn, kunnen ouderen niet verhuizen. Zij blijven in hun gezinswoning waardoor jonge gezinnen ook niet meer kunnen doorstromen. Daarnaast zijn er te weinig woningen beschikbaar en meer mensen vragen een woning aan op basis van een urgentieverklaring. De woningmarkt raakt op slot. Wat is nu de sleutel?

In een gezonde woningmarkt kan een woningzoekende ‘doorstromen’. Verhuizen naar een woning die geschikter is voor de volgende levensfase. Een jong stel verhuist bijvoorbeeld van een appartement naar een gezinswoning als er een kindje op komst is.

Nieuwe woningen bouwen – als woningcorporatie willen we voor een goede prijs bouwen op aantrekkelijke plekken. Maar zo veel mogelijkheden zijn er niet op het eiland. Bovendien hebben aannemers het zo druk dat er

mdat steeds meer mensen alleen wonen stijgt de vraag naar woningen. Daar komt de ‘vergrijzing’ nog eens bovenop. In de komende jaren groeit de groep ouderen harder dan de andere leeftijdsgroepen. Deze ouderen blijven ook langer in hun eigen huis wonen.

Op tijd in actie komen Hans Bechtum woont in een levensloopbestendige nul-op-de-meter-woning. Hans besloot om zich op tijd voor te bereiden voor later: “We blijven nu eenmaal niet allemaal vitaal totdat we honderd zijn… Denk dus aan uw toekomst!”

22 thuis best

Binnen dertig jaar is een kwart van de eilandbewoners 65 jaar of ouder. vaak lange wachttijden zijn. Daarom moeten we vindingrijk zijn. Zo werken we bijvoorbeeld samen met zorgorganisatie Estea om in het voormalige gemeentehuis van Oude-Tonge appartementen te maken voor senioren. Woningen levensloopbestendig maken – de komende jaren groeit de vraag naar levensloopbestendige woningen. Dat zijn woningen die ook geschikt zijn als de bewoner op latere leeftijd thuis extra zorg nodig heeft. Daarom passen we bestaande woningen aan. Bijvoorbeeld door de deuren breder te maken, zodat er een rolstoel doorheen kan.


Op 6 januari 2022 overleed Linda Briel. We willen graag stil staan bij het verlies van onze zeer geliefde collega. Haar overlijden was een grote schok voor ons team. We wensen haar man Peter en hun twee zonen veel sterkte en onderlinge liefde toe. Linda werkte meer dan dertien jaar voor onze woningbouwvereniging en haar voorgangers. In 2008 begon ze bij Beter Wonen Ooltgensplaat, als onderdeel van de Stichting Samen Sterk. In Ooltgensplaat groeide Linda al snel uit tot het graag geziene gezicht van de woningbouwvereniging. Zij pakte daar enthousiast allerlei taken op: van balie en verhuur tot financieel-administratief.

In memoriam

Linda Briel 1973-2022

Bij de fusie tot Oost West Wonen ging Linda zich volledig toeleggen op communicatie. Eind 2019 werd zij communicatieadviseur. Vol energie ging ze aan de slag om de nieuwe naam op de kaart te zetten. Linda was onder andere nauw betrokken bij de ontwikkeling van het beeldmerk, het ontwerp van brochures en de website. In de zomer van 2021 werd Linda ernstig ziek. Ze moest noodgedwongen het leven en alles wat belangrijk voor haar was loslaten. Haar laatste levensfase bracht Linda met haar gezin en haar geliefden door. We zullen haar lach, positieve energie en haar niet aflatende drive om mensen te helpen missen. We koesteren Linda in liefdevolle herinnering.

We zijn benieuwd naar uw mening

SCAN EK & ONTD

Wat vindt u van het eerste nummer van thuis best? Bijvoorbeeld over de onderwerpen en de manier waarop u dit huurdersmagazine ontvangt. Vul in een paar minuten de vragenlijst in en maak kans op een handig apparaatje waarop u bij kunt houden hoeveel gas of stroom u verbruikt. Dat maakt energie besparen een stuk makkelijker!

LEZERSREACTIES Wilt u reageren op een artikel uit dit nummer? Of heeft misschien u een vraag of opmerking die niet in de vragenlijst past? Stuur dan een mail naar communicatie@oostwestwonen.nl.

Oost West Wonen 23


 Langeweg 10, Middelharnis Maandag t/m donderdag: 8.30 - 17.00 uur Vrijdag: 8.30 - 12.00 uur

 0187 - 22 11 00 Maandag t/m donderdag: 8.30 - 17.00 uur Vrijdag: 8.30 - 12.00 uur

oostwestwonen.nl

 info@oostwestwonen.nl Postadres: Postbus 9 3240 AA, Middelharnis