Page 1

Oosteeklo Vandaag

Foto: Erkan Yalรงin

18de jaargang - Nr 6 - april 2016 - oplage 1270 ex. - Verschijnt de eerste week van1 de maand. - Teksten voor volgende uitgave binnen ten laatste vrijdag 22 april 2016


Oosteeklo Leeft

Huisarts van wacht: St.-Laureins, St.-Margriete, St.-Jan-inEremo, Waterland-Oudeman, Watervliet, Kaprijke, Lembeke, Oosteeklo en Bassevelde: 09 228 02 22 Apotheker van wacht: Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins 0903 99 000 Tandarts van wacht: 09 033 99 69

Dienstencentrum De Aster: dorpsrestaurant: elke weekdag van 11.30 u. tot 13.00 u. Vooraf inschrijven bij Marie-Thérèse Bruggeman (tel. 0474 200 322) is verplicht, ter plaatse € 5,50 betalen. Het menu hangt vooraf uit. Kunst -Galerie William Wauters: werken van Hans Boer (t/m 10 april) en van Marc Cloet (van 17 april t/m 22 mei) elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 u. tot 18.00 u., Antwerpse Heirweg 5 -Oogspanning: maandelijks wisselende fototentoonstelling door Kurt Sesselle in de vitrine van de parochiezaal KVLV -gezelschapspellen: 12 april van 20.00 u. tot 22.00 u. in De Aster -50-plussers: 14 april om 14.00 u. in de parochiezaal met koffietafel en ontspanning; inschrijven (€ 8,00) bij de wijkverantwoordelijke -dagreis: 18 april; info en inschrijven bij het bestuur -kruisdagen: 3 mei OKRA -fietsen: 12 en 26 april; start om 13.30 u. op het dorpsplein -ledenvergadering: 19 april van 12.00 u. tot 16.30 u. in de parochiezaal met aperitief, koud buffet, dessert en koffie en muzikale ontspanning door Martin De Winter. Inschrijven bij de bestuursleden of bij Annette Meulewaeter, Stroomstraat 28, Tel. 09 373 77 77 -petanque: 7, 14, 21, 28 april, 5 en 12 mei van 14.00 u. tot 17.00 u. achter serviceflats ‘De Aster’ Rode Kruis: bloedgeven -vrijdag 8 april van 17.00 u. tot 19.30 u. in de cafetaria van de sporthal, Kapelledreef 4 te Assenede -maandag 11 april van 17.30 u. tot 20.00 u. in de cafetaria van Jeugd- en sportdomein Ter Walle, Stroomstraat 8 te Oosteeklo -vrijdag 22 april van 17.00 u. tot 19. 30 u. in de parochiezaal, Nieuwe Boekhoutestraat 26 te Bassevelde Voetbal: op het Jeugd- en sportdomein Ter Walle VK ’t Zawezijn om 15.00 u.: tegen K.G.P.V. (23/04), FC De Ploeg (30/04) Vrije Vrouwenbond: Ledenvergadering maandag 2 mei van 13.30 u. tot 16.30 u. in de parochiezaal met koffietafel, kaarting en tombola. Info en inschrijven bij Annette Meulewaeter tel. 09 373 77 77

GROENTEN EN FRUIT

Dany Stuyvaert

Lief & Leed Gouden paar

MAANDAG

OP DORPSPLEIN OOSTEEKLO: 9.30 u. - 13.00 u. Thijskensstraat 25 9990 Maldegem

Foto: Gemeentebestuur

Antoine Van den Bossche en Denise Boelens uit de Zoetelucht 1 zijn 50 jaar getrouwd.

Overlijdens

Achiel De Boos

Zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind danken u van harte om uw troostende woorden, uw aanwezigheid en elke blijk van genegenheid.

Achiel De Boos weduwnaar van mevrouw Maria Lootens. Geboren te Oosteeklo op 2 februari 1924 en overleden in het WZC De Boomgaard te Lembeke op 22 maart 2016.

Verantwoordelijke uitgever: drukkerij Stoop bvba, Kon. Albertstr. 13, 9968 Oosteeklo - Tel. 09 373 74 57 - Fax 09 373 92 11 Redactie: redactie@oosteeklo.be: Werkten hieraan mee: Maarten Lippens, Myriam Standaert, Erkan Yalçin en al wie ons informatie of foto’s bezorgde. Alle teksten en foto’s vind je ook terug op www.oosteeklo.be, www.oosteeklo.com, www.9968.be. Het is verboden zonder toestemming teksten, foto’s en/of ontwerpen over te nemen of te kopiëren, deze blijven volle eigendom van de uitgever.

2

° 2 februari 1924 † 22 maart 2016 Foto: Fam. De Boos

Johan Bernaerdt

° 23 februari 1962 † 23 maart 2016 Foto: Fam. Bernaerdt

UITVAARTVERZORGING

De Wyn Oosteeklo-Dorp 17, 9968 Oosteeklo Altijd bereikbaar op: 09 373 70 97

Voor iedere ceremonie een verzorgde begeleiding


De Voorzitter Lieve De Beuf en Rita Van Wynsberghe zijn al ruim acht jaar samen voorzitter van KVLV, wat staat voor Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen. Ze werden democratisch verkozen via een voorverkiezing en de eigenlijke verkiezing.

Lieve en Rita: “We kozen er bewust voor om samen het voorzitterschap te behartigen en daar hebben we nog geen minuut spijt van gehad. Ons bestuur bestaat in totaal uit zestien enthousiaste en geëngageerde vrouwen die ook wijkverantwoordelijke zijn.” Lieve: “In de jaren ’80 telde onze vereniging nog ruim 230 leden.” Rita: “KVLV, vrouwen met vaart, werd opgericht in 1920 en telt 150 leden. Zoals alle andere traditionele verenigingen daalt ook bij ons het ledenaantal.” Lieve: “Waar onze vrouwenvereniging vroeger hoofdzakelijk leden uit de landen tuinbouwsector had, is er nu een gezonde mix van vrouwen uit alle sectoren. Nu zijn er nog een aantal vrouwen die thuis een land- of tuinbouwbedrijf hebben. Zij maken ook deel uit van de Agra-vrouwen, voor wie er aparte vormingsmomenten zijn.” De bijeenkomsten vonden vroeger op zondagnamiddag plaats. Nu is dit op vrijdagavond en in de namiddag.

Rita: “Wij verspreiden de uitnodiging voor onze maandelijkse activiteit nog op de traditionele manier, op een blaadje papier. Zo houden we contact met onze leden. Lieve: “Ons maandelijks magazine ‘Vrouwen met vaart’ wordt verdeeld via bpost. Gevarieerd programma Het jaarprogramma bevat heel wat variatie. Naast de plaatselijke activiteiten zoals gezelschapsspellen en bloemschikken rond Pasen en Kerstmis zijn er ook gewestelijke activiteiten, zoals een gespreksavond met Radio 1 journaliste Krista Bracke of een dagreis naar een bloemenkwekerij. Lieve: “Voor de knutselactiviteit voor kinderen in de krokusvakantie en het bloemschikken in maart en december werken we samen met de Gezinsbond. In maart, oktober en december zijn er ontmoetingen, een gezellige avond met eten en ontspanning, in de parochiezaal.”

Foto: Maarten Lippens

Rita: “In april en november is er een gezellig samenzijn voor de 50-plussers in de parochiezaal. De daguitstap is ieder jaar een groot succes. Op 18 april rijden we naar Groot-Bijgaarden voor een bezoek aan Lapeere, het bedrijf dat hoorapparaten maakt en nadien bezoeken we het kasteel en de bloemenrijke tuin.” Op 18 mei is er opnieuw ‘Share Fair’, daarbij staan delen en geven in een leuke en gezellige sfeer centraal. Rita: “Dit jaar kozen we ervoor om onze talenten te delen met de leerlingen van Vrije Basisschool De Kameleon. We maken van de gelegenheid gebruik om info te verspreiden over onze werking en hopen op die manier nieuwe jonge vrouwen warm te maken om lid te worden van KVLV.” Lieve: “De ‘K’ krijgt bij onze vereniging telkens ook aandacht tijdens een korte bezinning. We organiseren ook een zingevingsdag en in mei fietsen we naar bedevaartsoord Oostakker. We zijn trouw aanwezig bij de Kruisdagen in mei en bij de herdenking van Wapenstilstand in november.” De jongeren in het bestuur organiseren ieder jaar ook een uitstap of een gezellig samenzijn.

vrije toegang bij lettergek:

zaterdag 9 april, zondag 10 april & maandag 11 april telkens van 10.00 u.-18.00 u. ! 3

In augustus is KVLV al heel veel jaren paraat tijdens de kindernamiddag waar ze de hele namiddag pannenkoeken bakken dat het een lieve lust is en in september is er het jaarlijks ontbijt. Op 7 oktober organiseren ze een boeiende avond met schrijfster Sabine De Vos die komt spreken over ‘Traliesmama’s’. Deze avond vindt plaats in de parochiezaal en staat open voor iedere geïnteresseerde. Rita en Lieve hopen dat er jonge mensen blijven bijkomen, om samen het 100 jaar bestaan van de afdeling te kunnen vieren en dat de goede bestuursploeg nog een tijdje mag doorgaan. (M.L.)


Bloemetjes en bijtjes

In juni vorig jaar ondertekende het gemeentebestuur het charter ‘Bij-vriendelijke gemeente’. Om dit kracht bij te zetten richt de milieuraad onder impuls van Hendrik Haers nu de werkgroep ‘Bij-vriendelijke gemeente’ op. Eerste aanzet De milieuraad gaf al een eerste aanzet door in het centrum van Bassevelde (oktober 2014) en Oosteeklo (oktober 2015) telkens achtduizend krokusbollen te planten. Op de evenementenweide naast het gemeentehuis in Assenede werd in juni 2015 een bij-vriendelijk bloemenperk ingezaaid en een bijenhotel in gebruik genomen. Meer bijen Ronald Haeck uit de Vlasgaardstraat is als imker zeer goed geplaatst om te getuigen over hoe slecht het momenteel gesteld is met het bijenbestand. Hij kweekt al meer dan dertig jaar bijen. Hij heeft tussen de twintig en vijftig kasten met per kast 60 000 honingbijen. Ronald kweekt bijen voor de productie en de verkoop van honing en mede. Mede is de drank die gemaakt wordt met de suikers uit de honing, water en smaakstoffen (kruiden). Ronald: “Er is een verschil tussen de honingbij die in een kolonie leeft en de solitaire bijen zoals de zandbij, de metselbij en de sachembij die niet in een kolonie leven. Voor hen zijn bijenhotels een ideaal hulpmiddel.” Meer bloemen Ronald: “In het landbouwgebied waar wij wonen is het een regelrechte ramp voor

de bijen. Door de reglementering rond het gebruik van biocides en pesticides kunnen de bijen hier weinig of geen nectar vinden. Men teelt enkel industriële gewassen zonder nuttige bloei en het ontbreekt volledig aan wilde nuttige bloeiers voor de bijen.”

De wegbermen worden twee keer per jaar gemaaid en als het maaisel weggehaald wordt, kunnen er meer bloemen en kruiden groeien en dus ook daar meer insecten komen! Het is belangrijk om te maaien na de bloei. Het is nodig dat iedereen zijn steentje bijdraagt.”

Ook voor de mens is het overmatig gebruik van onkruidverdelgers enorm slecht voor de gezondheid. Gezonde grond herken je door de aanwezigheid van wormen en daardoor ook mollen.

Bijenwerkgroep gemeente Assenede Hendrik Haers: “Momenteel telt de werkgroep al vijf leden, die komen voorlopig enkel uit Assenede, Bassevelde en Boekhoute. We zijn op zoek naar nog een vijftal mensen en graag ook een aantal Oosteeklonaren die ideeën hebben om onze gemeente ‘Bij-vriendelijk’ te maken of willen meehelpen bij het ontwikkelen van het actieplan. Het is zinvol dat die uit verschillende sectoren komen: landbouw, imkerij, tuinierders, onderwijs, ...”

Ronald: “In het centrum van Gent is het momenteel veel beter voor de bijen dan hier bij ons omdat daar heel veel bloemen en bomen zoals de linde staan! Bijen hebben nood aan fruitbomen en – heesters, maar ook boekweit, koolzaad, wilgen, paardenbloem, braambes en andere bloemen!” Rond zijn boerderij plantte hij in samenwerking met Regionaal Landschap Mee tjesland esdoorn en sleedoorn. Maar ook zwarte els, hazelaar en vooral linde, spork en wilg zijn zeer belangrijk. Ronald: “Iedereen kan meehelpen door meer insectenlokkende bloemen te zaaien op de akkers, in de tuin, in perkjes, waarom niet aan de voet van de windmolens en langsheen de expresweg? open van dinsdag tot zaterdag 9.00 u. - 12.00 u. & 13.30 u. - 18.00 u.

Oosteeklo-Dorp 42, 9968 Oosteeklo | 09/373 78 64 KWALITEIT – PASVORM- SERVICE – VAKKENNIS CUPMATEN VAN A TOT G MERKEN BADMODE 2016 : DAVID – VACANZE ITALIANE – ANITA – ROSA FAIA – CAREY – ORY - COCOA

Het is in de eerste plaats de bedoeling dat er, na het verzamelen van ideeën, een actieplan wordt opgemaakt. Daaruit moeten concrete acties volgen. Oosteeklonaren die zich willen engageren, nemen zo snel mogelijk contact op met hendrikhaers@hotmail.com. (M.L.)

Wist je dat? # Ter onderstuening voor geleidehonden organiseren we weer een dopjesactie. Je kan propere plastic dopjes (zonder karton in deksel en geen metaal) van water, frisdrank, melk, fruitsap, afwasproducten, detergenten, shampoos, spuitbussen, ... inleveren in VBS De Kameleon, de Wereldwinkel (di, za, zo van 9.30 u. tot 12.00 u.), Dipritex of bij Lieve (Rijkestraat 24). Dank vanwege de hondjes en hun baasjes. # Op 21 februari nam Sien Van Vooren, samen met haar vriendin Lara Verbust, deel aan de voorrondes van de Kunstbende in de Vooruit te Gent; dit is een wedstrijd rond alle vormen van kunst voor 13 tot 19-jarigen. Als het duo Dancing Twins deden ze mee in de categorie dans. Met een zelfgemaakte choreografie op muziek van Sam Smith behaalden ze een welverdiende tweede plaats. # In het eerste weekend van maart werd carnaval gevierd ter gelegenheid van Halfvasten. James en Jannis De Muynck werden prins en prinses, tijdens het kindercarnaval werden Matteo Criel en Maité De Meester prins en prinses bij de kinderen jonger dan acht jaar. Miel De Smaele en Manon Vandenberghe werden prins

4


een kans grijpen

Hey Jeugd van Oosteeklo en omstreken !

Ben je minstens 16 jaar of word je het nog dit jaar ? Of ben je pas 15 en een beetje ongeduldig van aard ? Zou je het zien zitten jeugdleid(st)er te worden en zo tientallen kinderen fantastische momenten te laten beleven tijdens spelnamiddagen en zomerkampen ?

Hey Jeugd van Oosteeklo en omstreken !

Ga je een uitdaging niet uit de weg en wil je graag deel uitmaken van een nieuw jeugdwerkinitiatief ? Ben je minstens 16 jaar of word je het

Werk je graag in team of liever wat meer op jezelf ? Sta je graag innog de spotlights of werk liever dit jaar? Of ben je pasje15 en een beetje ongeduldig van aard? achter de schermen ? Ben je heel erg creatief of is je aanleg eerder logistiek of administratief ?

Zou je het zien zitten jeugdleid(st)er te worden enjeugdwerk’ zo tientallentekinderen Heb je er al eens aan gedacht een officieel erkende opleiding ‘Animator in het volgen ? fantastische momenten te laten beleven tijdens spelnamiddagen en zoLees dan zeker verder en ga vooral in op onze uitnodiging ! merkampen?

Ga je een uitdaging niet uit de Reserveer snel een plaatsje voor de officieel erkende en helemaal gratis opleiding ‘animator’ dieweg en wil je graag deel uitmaken van een doorgaat van 29/07 tot 04/08 in Dworp. nieuw jeugdwerkinitiatief?

da’s simpel

Werk je graag in team of liever wat

Kom met je vrienden (in groep is leuker dan alleen) naar onze info-avond we vertellen je graag meer openjezelf? Sta je graag in de spotlights of werk je liever achter de alles over onze plannen, wie we zijn en waar we voor staan ! schermen? Ben je heel erg creatief of Ontdek onze nieuwe beleggingen op axabank.be/beleggen We spreken af op woensdag 4 mei 2016 om 19u30 in het Rode-Kruislokaal Tereerder Walle, Stroomstraat is je aanleg logistiek of admiOf bel even voor meer informatie of een afspraak nistratief? 8b in Oosteeklo. Uw AXA Bankagent Heb je er al eens aan gedacht een officieel erkende opleiding Geef een seintje op onderstaand adres want we weten graag op voorhand wie we mogen‘Animator in Oosteeklo-Dorp 30 – 9968 Oosteeklo het jeugdwerk’ te volgen? verwachten en of je graag Champagne zijn dat er genoeg is voor Tel 09/373 72 82 en kaviaar lust. We willen zeker Lees dan zeker verder en ga vooral in info@zakenkantoorwauters.be - www.zakenkantoorwauters.be iedereen hé ! op onze uitnodiging! H. Wauters – Ingels cvba

FSMA 013881 A - cB | RPR 0437.102.487

Hartelijke JRK-groet en tot binnenkort !

AXA Bank Europe nv, Vorstlaan 25, 1170 Brussel, België TEL 02 678 61 11 • FAX 02 678 82 11 • e-mail contact@axa.be • www.axabank.be IBAN BE67 7000 9909 9587 • BIC AXABBE22 •KBO Nr. : BTW BE 0404 476 835 RPR Brussel FSMA 036705 A • 7.19.1078 - 1115 - V.U. : Xavier Gys

Team JRK

7191078 Bromure AXA IM Maturity 2020 NL LIGHT.indd 1

15/12/15 09:51

Reserveer snel een plaatsje voor de officieel erkende en helemaal gratis opleiding ‘animator’ die doorgaat van 29/07 tot 04/08 in Dworp.

Ter Walle op. Zaterdag 19 maart maakten en prinses bij de + 8-jarigen. De SoepkieKom met je vrienden (in groep is leuvrijwilligers en leden van het BewonerskensContact uit Maldegem kregen de prijs van 0478 en info: Koen Hesta, 492 162, voorzitter@groot-assenede.rodekruis.be ker dan alleen) naar onze info-avond mooiste groep tijdens de stoet op zonplatform, de Vrienden van Den Tseut, en we vertellen je graag alles over dag. Volgend jaar vindt carnaval plaats Scoutsgroep Houtekiet de Stroomstraat, onze plannen, wie we zijn en waar we Oosthoek, Rijkestraat, Abijstraat, Molenvan vrijdag 24 tot en met zondag 26 april. voor staan! We spreken af op woenshoek, Heide, Antwerpse Heirweg, Slingedag 4 mei 2016 om 19u30 in het Rorij en Vlasgaardstraat afval vrij. Ze kregen de-Kruislokaal Ter Walle, Stroomstraat daarbij de logistieke steun van taxus- en buxuskweker Alex Wauters. Wie zich 8b in Oosteeklo. gedurende het jaar wil inzetten om zijn Geef een seintje op onderstaand straat of een deel ervan afval vrij te hou adres want we weten graag op voorden, neemt contact op met Stijn Verbeke hand wie we mogen verwachten en of van de milieudienst via milieu@assenede. je graag Champagne en kaviaar lust. be. Dan word je afvalpeter of –meter van We willen zeker zijn dat er genoeg is je straat. Als er weinig of geen afval ligt, komt er hopelijk ook minder vlug afval bij. voor iedereen hé! Foto: Luc De Witte # Op vrijdag 18 maart ruimden de leerlingen en leerkrachten van het vierde en vijfde leerjaar van VBS De Kameleon het zwerfvuil op in de Ertveldesteenweg, de Doorsteek, de parking in de Ertveldesteenweg en Jeugd- en sportdomein

# Honderd jaar geleden werd priester-kunstenaar Valery Stuyver geboren. Hij was van 1948 tot 1956 onderpastoor in Oosteeklo. Tijdens ‘het Stuyverjaar’ worden verschillende initiatieven genomen. Een eerste is ‘Het verhaal van vele mensen’. In het koor van de kerk van Oost5

Hartelijke JRK-groet en tot binnenkort! Team JRK

Contact en info: Koen Hesta, 0478 492 162, voorzitter@groot-assenede.rodekruis.be


volledige dag: € 6,00; busvervoer: gratis) bij de sportdienst, Tel. 09 218 78 98 of e-mail: sport@assenede.be.

vanaf 10 personen tot …

Foto: Peggy De Mey # Noah Bral (eerste van rechts op de voorste rij) en Matthis Van Den Berghe (tweede van links op de voorste rij) wonnen een medaille op de Open Oost-Vlaamse kampioenschappe Ju-Jitsu in Melsele.

(ijstaart kan verschillen van foto)

Verkrijgbaar in volgende smaken:

- vanille + aardbeien roomijs / coulis van aardbeien - vanille + chocolade roomijs / zachte caramel - vanille + mokka roomijs / advokaatsaus - vanille + framboos roomijs / witte chocolade saus ( andere smaken op aanvraag)

Oosteeklo: Coldy-choc atelier Eeklo: oude atelier Coldy-choc Andere verkooppunten

Bassevelde: Chocolaterie Vermeire Evergem: Chocolaterie De Naeyer Balgerhoeke: Berts bakkerij Eeklo: slagerij Filip eeklo hangt de tweedelige gepolychromeerde kruisweg van Valery Stuyver. De priester-beeldhouwer kapte deze mooie kruisweg uit twee halve boomstammen. Aan de hand van deze kruisweg neemt pastoor Johan Balcaen je mee in het lijdensverhaal van Jezus. Het boekje, rijkelijk geïllustreerd met detailfoto’s van de kruisweg, is te koop aan € 3,00 in het parochiaal secretariaat. Midden dit jaar worden ook schilderijen van Valery Stuyver in de kerk van Oosteeklo tentoongesteld. In april start de aanleg van een nieuwe parking in Oosteeklo-Dorp 5. Die zal dertig parkeerplaatsen tellen. Er komt een kiss & ride zone voor het afzetten van de kleuters van de Kleine Kameleon en een oplaadpaal voor elektrische auto’s, de eerste in onze gemeente. Deze zomer bundelen de jeugddienst, de sportdienst, het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) en vzw Oranje de krachten voor een onvergetelijke zomer. Flo en

0486 34 16 98

0486 34 16 98 coldy-choc@telenet.be 09 373 42 35 09 253 06 84 09 377 72 46 09 377 21 89

Floerke zijn de helden van deze zomerwerking. De dienst Vrije Tijd organiseert infomomenten van 16.00 u. tot 18.30 u. in de IBO’s: op maandag 11 april Kapelledreef 2 (Assenede), dinsdag 12 april Nieuwe Boekhoutestraat 3 (Bassevelde), maandag 18 april Boekhoutedorp 3 (Boekhoute) en dinsdag 19 april Ertveldesteenweg 22 (Oosteeklo). Info: Dienst Vrije Tijd, Tel. 09 341 90 80, e-mail: vrijetijd@assenede.be. Op dinsdag 3 mei van 9.15 u. tot 16.00 u. organiseert ILV Meetjeslandse Burensportdienst in en rond de sporthal van Waarschoot een sportief evenement voor actieve en minder actieve 50-plussers. Deze sportdag is de ideale gelegenheid om in een gezellige, ontspannen sfeer je favoriete sport te beoefenen of kennis te maken met nieuwe sportactiviteiten: badminton, boogschieten, curvebowl, drums alive, fietsen, kubb, lijndans, netbal, pilates, seniorobics, tai chi, wandelen, yoga… Info en inschrijven (halve dag: € 4,00; 6

# Voor haar vakantiewerking is het gemeentebestuur dringend op zoek naar gemotiveerde hoofdmonitoren. Zowel voor het speelplein van Bassevelde, Boekhoute of Oosteeklo zijn ze op zoek naar drie deeltijdse hoofdmonitoren voor de periodes van 7 juli tot en met 29 juli en 8 augustus tot en met 19 augustus. Het gaat om een functie op D-niveau en een tijdsduur van 30 uur per week. Wie 18 is, verantwoordelijkheid kan dragen, goed kan omgaan met kinderen, vrijwilligers begeleiden en hen motiveren om samen de kinderen van het speelplein en de buitenschoolse opvang te animeren is een geschikte kandidaat. Info via Tel. 09 341 95 84 of e-mail: personeel@assenede.be. # Wie in Assenede een nieuwe woning wil bouwen, verbouwen, werken wil laten uitvoeren of bomen wil vellen, kan voortaan een stedenbouwkundige vergunning aanvragen via het nieuwe digitale omgevingsloket. Je kan er ook meldingen voor kleinere werken doen, lopende dossiers controleren of de lopende digitale openbare onderzoeken raadplegen. Voor kleinere werken volstaat soms een melding of geldt er een vrijstelling. Alles kan via www.omgevingsloket.be. # Op donderdag 19 mei en op dinsdag 24 mei van 9.00 u. tot 12.00 u. en van 13.15 u. tot 16.00 u. kan je in gemeenschapscentrum de Bijenkorf, Sportstraat 4 te Assenede terecht voor hulp bij het invullen van je belastingsformulier. # Op zondag 5 juni organiseert de trekkersgroep ‘Fair Trade gemeente’ haar jaarlijkse Bio-, Eco- en streekproductenmarkt in en rond het Jeugd- en sportdomein Ter Walle. Wie zin heeft om met zijn vereniging of een aantal vrienden ook mee te doen, neemt contact op via Tel. 09 218 78 96 of e-mail: fairtrade@assenede.be.


Es ‘t eetn aw Opbouw windturbines greed? Lamsgehakt op een bedje van witloof Benodigdheden: 6 stronkjes witloof Variatie met lam: • 400 g lamsgehakt • 1 ui fijngesneden • 1 teentje look geplet • 1 ei • 1/2 koffielepel komijnpoeder • 1/4 koffielepel kaneel Variatie met varken-rund: • 400 g varkens-rundergehakt • 1 ui fijn gesneden • 1 teentje look geplet • 1 ei • 1 soeplepel provençaalse kruiden • peper en zout

De funderingswerken van de zes windturbines van Aspiravi langs de E34 tussen Zoetelucht en Muikemstraat zijn klaar. Ondertussen werden ook de intra-parkkabels tussen de zes windturbines gelegd en werd de middenspanningscabine geplaatst. Het windpark wordt aangesloten op een post van Elia in Ertvelde. De eigenlijke opbouw van de turbines is ondertussen gestart.

1 soeplepel korianderbolletjes 2 soeplepels gehakte peterselie peper en zout 350 ml melk 15 g boter 20 g bloem 2 kopjes rijstkorrels 1 klontje boter of een scheutje olie 4 kopjes groentebouillon Bereiding: Meng het lamsgehakt met de ui, look, het ei, de komijn, de kaneel, de peterselie, de fijn gestampte korianderbolletjes, peper en zout. Laat het, als je kan, een paar uur rusten in de koelkast. Als je werkt met varkens-rundergehakt meng het met ui, look, ei, provençaalse kruiden, peper en zout indien nodig. Laat het ook rusten in de koelkast. Spoel het witloof, snijd het overlangs in twee en verwijder de harde kern (het moet wel nog samen blijven hangen). Stoof het witloof even aan in de pan. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de gestoofde stronkjes witloof in een ovenschotel. Rol het gehakt in worstjes en leg ze op de witloofstronkjes. Laat ze 20 à 25 min. in de oven bakken. Dek af met aluminiumfolie indien ze te bruin worden. Smelt de boter, voeg de rijst toe en roer zodat de rijstkorrels glazig zijn. Bevochtig met de bouillon en laat even opkoken. Laat de rijst op een zacht vuur gaar worden. Smelt ondertussen de boter voor de saus, voeg de bloem toe. Laat ze even doorbakken, giet de melk erop en roer tot je een mooie witte saus hebt. Kruid met peper en zout. Je kan de rijst vervangen door gekookte aardappelen of aardappelen in de schil. (M.S.) Smakelijk! Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.

Foto: Aspiravi

Fundering Eind 2015 waren de voorbereidende werken beëindigd. In januari werden de funderingswerken van de windturbines opgestart. Dit gebeurde in een zevental stappen. Eerst werden de paalfunderingen geheid. Iedere turbine heeft 24 palen met een gemiddelde lengte van 20 m. Vervolgens werd de bouwput uitgegraven en de betonnen werkvloer gestort. Daarop werd de ankerkooi geplaatst: dit is een stalen constructie waarop in een latere fase de mast van de windturbine wordt gebouwd. Rond de ankerkooi zit de wapening van de turbine. Vier personen ‘vlochten’ gedurende vijf werkdagen 20 ton stalen staven tot een stevig fundament. Nadat een bekisting rond dit vlechtwerk was geplaatst, werd dit volgestort met beton. Per windturbine leverden een 30-tal betonmixers 320 m³ beton op één dag. Tot slot werd de fundering en de zone errond aangevuld met grond en moet deze gedurende een maand uitharden. Op www. oosteeklo.be vind je de foto’s van de werken. Aspiravi bezorgde de omwonenden van het windpark eind maart een flyer met de planning en de timing van de bouwwerken. Deze informatie is ook te vinden op www.aspirarvi.be. 7

Participeren Als alles volgens planning verloopt, zullen de windturbines tegen eind mei hun eerste groene stroom produceren. Het volledige windpark zal een totaal geïnstalleerd vermogen hebben van 12 MW en groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 8 000 gezinnen. Dankzij de bouw van dit windpark wordt een jaarlijkse CO2-uitstoot vermeden van 12 796 ton. Dit is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 5 445 wagens. Burgers kunnen ook genieten van de opbrengsten van windenergie, door mee te investeren via de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen. Dit kan voor een maximum van 24 aandelen per persoon. Eén aandeel kost € 125. Alle informatie is te vinden op de website www.aspiravi-samen.be. Coöperanten van Aspiravi Samen cvba kunnen bovendien lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen aan een voordelig tarief bij Aspiravi Energy. Daarenboven steunen zij zo ook een sociaal doel van het Kinderarmoedefonds. Alle informatie staat op de website www.aspiravi-energy.be. (M.L.)


De

s

De

a rnav l vi r k ca

s

Uitslag tombola steunkaarten halfvastenstoet

en

en

a rnav l vi r k ca

Hoofdprijs hesp 20746 reservenummer 22037 kotelet 20696/20582/21901/22343/21283/20621/20624/21589/20620 varkenshaasje 21407 gehakt 1 kg 21492/20513/21053/20505 gehakt 0.5 kg 20653/22093/20312/21123/20416 braadworst 21810/22085/20428/21745 hespenstuk 21494 ribben 20754/20136 bloedworst 21606/20574

Prijzen af te halen tot eind April bij Bart & Els

!!!!!!Carnaval 2017 !!!!

Op Vrijdag 8 April is er om 19h30 een infovergadering in café t Evenwicht.

Waarover zal dit gaan. Na vele jaren het organiseren van kindercarnaval en de kroegentocht hebben de Zwevende zeugen en hun voorzitter Eric Catelyn besloten om er mee op te houden. Vooral eerst willen wij hen bedanken om de voorbije jaren mee te helpen carnaval in Oosteeklo levendig te houden. Wij denken dat het een taak van de carnavalsvîrkens is om kindercarnaval verder te zetten. Maar aangezien we maar met een kleine groep mensen zijn kunnen we dit niet alleen organiseren. Tijdens de voorbije carnavalsperiode hebben we van veel mensen mogen horen dat ze wel bereid waren om mee te helpen. Daarom zouden we al graag eens samenkomen om te horen naar jullie ideëen en wat er eventueel mogelijk zou kunnen zijn. Wil je mee helpen, ben je nieuwsgierig, ken je mensen die willen meehelpen KOM MAAR ALLEMAAL AF. Zodat we volgend jaar opnieuw een spetterend carnavalsweekend van kunnen maken. De carnavalsvîrkens

De carnavalvîrkens willen iedereen bedanken voor de steun aan de halfvastenstoet. Volgend jaar op 26 maart 2017 zijn we er terug. 8

Oosteeklo Vandaag april 2016  
Oosteeklo Vandaag april 2016  
Advertisement