Page 1

ARCHITECTURE

PORTFOLIO OORJEETADUTTA

2014 - 2017


Hello! I am doing my bachelor’s degree of Architecture from Throughout my architectural school, I have tried to make design as a process rather than an end product which has in look for the most holistic and cognitive solution to the design I identify myself as a team player and a person who wor between design, feeling and aesthetics.

EDUCATION

LEADERSHIP

2012-2014 Sarala Birla Gyan Jyoti, Guwahati, Assam

Vice President

2014-2019 Faculty of Architecture, Guwahati, Assam

Class Representative

LANGUAGE SKILLS

ACADEMIC ACHIEVEMENTS

English

Assameese

Faculty of Architecture,Manipal 2015-2016 Faculty of Architecture,Manipal 2014-2017

Hindi

ARCHITECTURAL SKILLS Drafting

Design Topper

2 semester : Design of Residence 3 rd. Semester : Architect’s Office 6th Semester: Music Conservatory

Urban Design Studio Topper 7th Semester: Development of Car Stree Mangalore

Revit AutoCAD

WORKSHOPS ATTENDED

3D Modeling: SketchUp

Srilanka,2017

Rendering:

Manipal,2015

Intercultural Dialogue for Design Leadership Conference

Photoshop Vray Illustrator

Student Bursary – Z Axis

Presentation:

361 Degree Conference

MS Office InDesign

Model Making Sketching

Goa,2016

Mumbai,2017

WORKSHOP CONDUCTED Toys Make-a-thon Manipal,2017

CERTIFIED COURSES : INTERESTS AutoCAD

Guwahati,2015 Photoshop

Guwahati,2016

CLUB: VERDE,MIT

Chief Architectural Coordinator

Painting Abstract Expressionism | Color Fields | L

Reading Autobiography | Self Help | Travel | Poetr

Photography Architectural | Landscape | Candid | Stre

Work Design Ideas | Managing | Creative Direc Presentation


m Faculty of Architecture, Manipal. ke a conscious effort to approach n turn inspired me to always try to n problem. orks closely into finding a relation

Name: Oorjeeta Dutta D.O.B. 12 March, 1996 Nationality: India Email : oorjeetadutta@gmail.com Ph. : +91 99571-89399

ARCHITECT’S OFFICE Manipal,India

LEARN – CHILDREN’S MUSEUM Pune,India

EASTERN MUSIC CONSERVATORY OF DHARWAD Dharwad, India

BUILDING AMPARA Ampara,Sri Lanka

et,

REDEVELOPMENT OF FLOWER MARKET Car Street, Mangalore

CAFÉ DESIGN Manipal, India

LIVING BOAT Kerala, India Lyrical Abstraction

try | Art

eet

ection|

CONTENTS


ARCHITECT’S OFFICE DESIGN SEMESTER 3 This project proposes to design a creative and conductive environment for a group of architects. It does so by keeping the zoning of spaces in mind by welcoming the workers to an informal and playful setting of workspace embraced by private offices and meeting rooms. The building opens up to different recreational outdoor activities and discussion spaces which is proposed to help the workers maintain and chose a healthy and happy lifestyle by reducing office stress levels.

CONCEPT of design is to incorporate the maximum of the natural sloping terrain and boldly adjust the architectural aspects of design. To design a work environment which not only serves as a pleasant place to work but also responds to human comfort ability.

A north-facing slope increases the potential for access to northern sun and is ideal for daylighting.

1 2 3 4 5 6 7 8


VIEW Handwork 1 2

3

7 6

8 FIRST FLOOR

4 5

Main Entry Chief Architect’s Office Intern’s Office Structural Engineer’s Office Meeting Room Chief Architect’s Office Reception Staircase

1

7

2 3 1 Seminar Room 2 Informal Discussion Space 3 Ramp 4 Toilet 5 Workstation 5 6 Exit 7 Pantry

4

6 GROUND FLOOR

Entrance is designed to create an experience of richness by woven ceiling look with fabric, wood grid and ceiling recessed lighting accompanied by Buddhist art work and jute furnishing with the Buddha Statue overlooking the valley through the fluted wooden columns. The chief architects have their garden themed patios for informal meetings. Colonnades creates a sense of openness and helps in integrating the building with its surrounding and helps the office to be naturally ventilated. Interiors of the interns workshop is given a rustic bold look with exposed beams.


CHILDREN’S MUSEUM SEMESTER 5 Children are naturally curious, seeking opportunities to playfully explore while wondering about the magical possibilities of the world around them. Wonder and the process of discovery are fundamental to the mission of a children’s museum and design strategy. The design sought to address a potentially major thoroughfare where the primary users are families and groups of school children.


THE FAร‡ The faรง on the of it be colors. stateme comfort

1 Site Entry 2 Parking 3 Building Entry 4 Service Entry 5 Administrative En 6 Outdoor Seating 7 Road


DESIGN APPROACHES

ÇADE çade is designed to have a stimulating effect environment and attracts more kids because eing dramatic and decorated with bold bright It is designed to be marked as a powerful ent for the young kids to be bold and table in the environment they are presented.

try

THE DOME The architectural idea was simple ,a large space containing themed exhibition for the kids which would be changed every month within a dome shaped enclosure like a kind of landscape garden with exhibits.

FEATURES

ENTRANCE OF CHILDREN'S MUSEUM

MUSEUM BUILDING MASS

FAÇADE DESIGN

SITE PLAN

2

4

5

3

6 1


6

5 1

2

7

5

1 0

8 3

5

2 3

9 4

4

1 Entry 2 Ticket Counter 3 Waiting Lobby 4 Toilet 5 Gallery Space 6 Multipurpose Hall 7 Toilet 8 Museum Administration 9 Space truss display 10 Staircase

5


VIEW

BUILDING PLAN

2

1

8

7

6

1 Interactive Gallery 2 Gallery Space 3 Classroom 4 Hands-on Workshop 5 Toilet 6 Space frame 7 Museum Administration 8 Staircase

Spaceframe interior play area for Children

BUILDING SECTION Handwork


MUSIC CONSERVATORY SEMESTER 6

The brief for this project was to design a performing arts campus of diversified activities with focus on horizontal or/& vertical circulation & grid planning. Each students were asked to pick an art form and transform the site by proposing three different concepts. The use of prefabrication was a special requirement for this project. This project was exhibited at the Faculty of Architecture,Manipal in May,2017.


DESIGN APPROACH

INTIMACY GRADIENT

CONTRAST COMFORT

SPACES ARRANGED IN SEQUENCES CORRESPONDING TO PRIVACY. MOST FORMAL PLACES IN THE FRONT AND INTIMATE SPACES AT THE BACK.

CREATING ALTERNATING AREAS OF LIGHT AND DARK THROUGHOUT THE BUILDING.

ORIENTATION OF BUILDING THE FORM OF THE BUILDING TAKES THE EAST-WEST ORIENTATION FOR THE BEST EXPOSURE TO NATURAL LIGHT AND VENTILATION.

INSPIRED BY NATURE GIVING CLEAR VIEW TO THE BUILDING WHICH ENJOYS A VISTA OF THE LAKE. STAGE WEAVED BY NATURE WITH THE LAKE AS BACKDROP FOR EVENING PERFORMANCES.


BUILDING RESPONSE

REORGANISING CONTEXT

REDIFINING OUTDOOR SPACE

MAXMIZING GREEN SURFACE

OPTIMIZING SHAPING

CONTROL DAYLIGHT

FRAME THE VIEW

SITE PLAN

Site Entry

Sculpture Garden

Administrative Block

Parking

Informal Gathering Space Water Well

Auditorium Green Space

1

Recording Studio

2

Practice Studio

Practice Studio

Practice Studio 3

Pillared Hall

This project proposes a music school or more specifically an institute for eastern music conservation. It does by separating two acts of music, performing and practising and placing them respectively outside and inside the original structure. The project deals with the concept of individualism and collectivism, strategically bringing fragment of spaces which is designed for the holistic growth of a musician and planned to achieve a complimentary effect between the state of mind of an individual and that of a group of performer.

Academic Block

Faculty Hostel Green Space Student Hostel

Faculty Parking

VIEW 1

VIEW 2

VIEW 3


13 13 18

1

14 13 15 19

14 16

20

13 13

21

SITE VIEW

17


BUILDING PLAN

1 Site Entry 2 Sculptor Garden 3 Parking 4 Exhibition Hall 5 Toilet 6 Dining Hall 7 Kitchen 8 Office 9 Meeting Room 10 Informal Gathering Space 11 Auditorium 12 Recording Studio 13 Practice Studio 14 Toilet 15 Garden

1 2 7 16

6

9 8

5

4

10

13

11 2

1

3

1 Site Entry 2 Sculptor Garden 3 Parking 4 Exhibition Hall 5 Toilet

16 Water Body 17 Academic Block 18 Pavilion 19 Faculty Block 20 Student Block 21 Parking


BUILDING AMPARA SEMESTER 6 – IDide, Srilanka Deakin University, Australia Morotuwa University, Srilanka Faculty of Architecture, Manipal

This project was a collaborative effort of students of Idide (Intercultural Dialogue through design 2017 held in Sri Lanka. It aimed in proposing a community center for the people of Ampara, Sri Lanka. This project has specific focus on the engagement, education and empowerment of local rural communities with a strong cultural sensitivity. There were two design solution that were proposed for this particular project. I was involved in the development of conceptual planning and design of the project.


DESIGN APPROACH Revolves around the existing margosa tree which is considered sacred by the community. Two blocks radiate from this tree, one housing the public zones such as the multipurpose hall, and the other the more private ones. By planting another margosa tree, a central open space has been created. This open space facilitates a interaction between the community while creating a buffer space between the two blocks. The new margosa tree therefore connects the users of the two blocks and symbolizes the coming together of the society. Vistas and views have been created by framing the entry through the central space towards the deck. The deck creates a connection to canal and activities along the bank. Materials and design techniques aim at providing a holistic approach to the built environment.

PLAN

PLAN – KITCHEN & GUEST ROOM

Covered corridor Toilet Guest Room

Computer Lab Office Multipurpose Room

PLAN – COMMUNITY HALL


SECTION

VIEW


FLOWER MARKET SEMESTER 7

Existing flower market was constructed in 1942. The flower market caters to the daily needs of temple activities. The existing linear structure with one main entry, has been maintained neatly but lacks facilities in terms of storage , loading –unloading bays and other infrastructure for its users. Since the flower market is a prominent land mark in the area , redevelopment project is taken up to emphasis on the market place and promote tourism by clubbing it with a cultural center and protecting the heritage value of the structure at the same time. The aim of this project is to redevelop the already existing flower market of Car Street, Mangalore. This project aimed in developing the flower market into a market cum social hub, introducing a food court and cultural hub. All these centers are proposed to attract more public and acts as a support system to one another.


CONTEXT Proposing an ALLEY with shops in either side will encourage the pedestrians to go through the whole market. Keeping the exit on the other side of the main road not only helps in taking the customers throughout all the shops but also helps in taking care of the congestion of traffic that is not let out to the main road.

PROGRAM SCHEME The flower market is kept in the ground floor for the convenience of the users with vernacular shopping spaces which particularly sells traditional crafts and souvenirs helping the local handicraft business.

GREEN TECHNOLOGY In correspondent with the environmental inclination of the project, porous surfaces throughout plazas and pavement act as a sustainable rainwater harvesting system. Furthermore, building materials are carefully selected from certified sources, and PVC solar panels cover the highest rooftop spaces

ENTRY PLAZA Design of a flexible public entry plaza which corresponds with the high levels of pedestrian traffic between car street and the Market Center. The need for the plaza be well connected not just to the Market Center but also to future adjacent commercial developments which will front the Market Center.


PS Primary Staircase SS Secondary Staircase 3 4 2

5 6

SS

Second Floor

PS

1

1 Display Gallery 2 Meeting Room 3 Office 4 Display Gallery 5 Restroom 6 Electricity Room 7 Hall 8 Retail 9 Mart A 10 Mart B

5

9 1 0

8

SS

7 7 1

7

2 2 3

6

SS

CULTURAL CENTRE

7

5

PS 8

4

First Floor

6 9

1 Restaurant 2 Café 3 Food Court 4 Terrace Sitting 5 Food Joint 6 Restroom 7 Electricity Room 8 Mart A 9 Mart B

5

4

5

3

5

5

SS 2 2

2 8

6 SS

FOOD COURT

7

2

PS 4 1

Ground Floor

1 Lobby 2 Flower Shop 3 Outlet 4 Mart A 5 Mart B 6 Restroom 7 Electricity Room 8 Kiosk

6 5 2

SS 2

8

FLOWET MARKET


The redevelopment plan focuses on very basic aspects of the city to be considered in details, traffic congestion, no pedestrian demarcation, dense built fabric, unorganized informal activities, scarcity of open spaces, noise and air pollution.

Given the guidelines for an elevation treatment, many of their upper floors abandoned and underused will convert into prosperous restaurants, offices or shops.

Over the time the revitalization of the area will flourish into the consequent up gradation of the existing buildings in the surroundings.

The temple plaza will act as an open living room for people to meet, gather, celebrate and recreate


SUSTAINABLE FEATURES

FORM DEVELOPMENT

The form is inspired from the typical Gutthu house of Karnataka which has a steeply pitched roof, combining single & double storied blocks. The facade is usually symmetrical around a central projection, the tallest and most impressive feature of the house. TERRACOTA CLADING TILE

SPATIAL NARRATION

GREEN ROOF

ATRIUM

GREEN WALL

NORTH FACING WINDOWS DRIP SYSTEM WINDOW JALI TO ALLOW MAXIMUM WIND AND REDUCE HEAT GAIN BY CHANGE OF ORIENTATION

ARACANUT WOOD

PVC WATERPROOF MEMBRANE STAINLESS BOX

COLUMN

STEEL

RUBBER STRIP HORIZONTAL RAILS

WOVEN GEOTEXTILE

30 MM TERRACOTA

MESH REINFORCEMENT

THICK

TILE HOLDER

PUMP

NORTH FACING WINDOW

GREEN WALL DETAIL

TERRACOTA DETAIL

CLADDING

SECTION Stack Effect

CULTURAL CENTRE

FOOD COURT

FLOWER MARKET

BASEMENT


The project brief is to develop a new retail concept for the cupcake bakery to make the experience for customers more fun and playful. An ‘Alice in Wonderland’ tea party theme was developed. The new concept store have generated an enthusiastic response from customers looking for that special treat for themselves or an occasion.


INTERIOR DESIGNING


CAFÉ DESIGN SEMESTER 7

The project brief is to develop a ne retail concept for the cupcake bakery make the experience for customers mo fun and playful. An ‘Alice in Wonderlan tea party theme was developed. Th new concept store have generated a enthusiastic response from custome looking for that special treat f themselves or an occasion.

PLAN

HIGH SEATING FACING WINDOW

WOODEN FLOORING LEVEL +200MM

PLANT BUFFER SEPARATING THE TWO LEVELS

SIX SEATER TABLE THREE SEATER TABLE

BILLING COUNTER WITH BAKERY DISPLAY

KITCHEN AREA

WASHROOM SPACE

SEATING TYPES

HIGH SEATING

THREE SEATER

FOUR SEATER

SIX SEATER

LOUNGE SEATING


ew to ore nd’ he an ers for

INTERIOR VIEW

Contrast is key for this design; choosing two colours that complement as well as contrast each other- RED AND BLACK. Mix and match of things with subtle use of sensitive colour and material from modern day Alice in Wonderland Tea Party theme. Glass, chrome, stainless steel and crystal are beautiful accents for the modern approach to the Alice in Wonderland theme.

Photo Wall

False Ceiling

Shelving

SECTION


LIVING BOAT

SEMESTER 7

Living Boat was introduced as an interior designing project where we were asked to design the interiors of a boat house . This project was a proposal for 2 users.Bamboo, cane, arecanut tree stems, and other eco- friendly natural materials are used for the roof. For the flooring Wooden Platform with wood finish vinyl tiles was proposed. Hull made of wooden planks with coir-ropes and coconut husk fibres, stuffed in between. Furniture made with thick cane or wood by local artisans. Hurricane lamps suspended producing a romantic ambience in the evenings.


Bedroom

Living room

FURNITURE

A’

PLAN

HOT BATH 4 sq. m

STUDY 3 sq. m

BED ROOM 18 sq. m

B’

B

SEATIN G 4 Seater POOL ROOM 12 sq. m

VIEW STORAGE + TABLE

TOILE T 7 sq. m LOUNGE ROOM 25 sq. m

HULL SIZE 18 m

WALL Wood/Marine plywood/Venee r STEERIN G

A

HOUSE BOAT Two users


OORJEETA DUTTA oorjeetadutta@gmail.com Ph. +919957189399

Undergraduate Architectural Portfolio - Oorjeeta Dutta  

Selected work done at Faculty of Architecture,Manipal from 2014 to 2017

Undergraduate Architectural Portfolio - Oorjeeta Dutta  

Selected work done at Faculty of Architecture,Manipal from 2014 to 2017

Advertisement