Page 1

2017 - 2019 TEOLLINEN MUOTOILU

OONA JOHANSSON


Tervetuloa. Mitä tekee teollinen muotoilija? Teollisen muotoilijan työ voi käsittää laajan skaalan erilaisia muotoilualojen työtehtäviä aina graafisesta suunnittelusta teollisimpien tuotteiden tai ihmisläheisten palveluiden suunnittelluun. Tähän portfolioon on kerätty töitä käyttäjälähtöisistä muotoiluprojekteista, tuoteja konseptimuotoilusta sekä graafisesta suunnittelusta. Portfoliossa olen pyrkinyt tiivistämään osaamiseni kuuteen projektiin. Lisätietoja projekteista voi kysellä sähköpostilla: oonapaulinejohansson@gmail.com


Sisällys 1. BALANCE Teema Tuotemuotoilu Vuosi 2018 Tekijä Oona Johansson 2 . FA Z E R R E M I X H I T S Teema Konseptisuunnittelu Vuosi 2018 Tekijä Ryhmätyö 3 . S UJ U VA Teema Esteettömyyssuunnittelu Vuosi 2019 Tekijä Ryhmätyö 4 . O U L U N S E U D U N P Y Ö R Ä I LY Teema Graafinen suunnittelu Vuosi 2019 Tekijä Ryhmätyö 5. ALBERGAN PUISTO Teema Kaupunkimuotoilu Vuosi 2018 Tekijä Oona Johansson 6 . P Y LV Ä ÄT J A P O R TA A L I T Teema Muotoilu- ja selvitystyö Vuosi 2019 Tekijä Oona Johansson


Teema Tuotemuotoilu Vuosi 2017 Tekijä Oona Johansson

Led-valaisin Balance Halusin suunnitella valaisimen, joka tuo harmoniaa avoimeen tilaan. Balance on valaisin, jossa yhdistyvät pyöreät, pehmeät muodot sekä eri materiaalit tasapainoisesti. Valaisimen lednauhat loistavat valkoista valoa, mikä korostaa laadukkaita materiaaleja ja antaa optimaalisen valaistuksen esimerkiksi seurustelu- ja työtilaan.

04


Vasemman puoleisessa kuvassa nähdään viimeistelty prototyyppi valaisimesta. Valaisimessa yhdistyvät kaksi eri matriaalia: puu ja metalli, jotka ovat täydellisessä harmoniassa.

05

Led - nauhan päälle asetettu mattapintainen akryylilevy pehmentää valoa. Valaisimen pyöreä muotokieli on rauhallinen ja keskellä oleva reikä luo kevyen vaikutelman tuotteesta.


06

3D- mallinnetut kuvat auttavat hahmottamaan valaisimen funtiota minimalistisessa tilassa. Valaisin ei ainoastaan valaise tilaa vaan se toimii myÜs visuaalisena elementtinä.


Teema Konseptimuotoilu Vuosi 2018 Tekijä Ryhmätyö

Remix Hits Tehtävänantona oli luoda uusi karkkipussikonsepti Remix -tuoteperheeseen, joka saa ihmiset nauramaan. Työryhmämme sai luoda uuden karkkipussikonseptin sekä määrittää konkreettisten karkkien maut, muodot ja värit. Olin itse aktiivisesti mukana muotoiluprosessin jokaisessa vaiheessa, mutta erityisesti vastuusalueitani projektissa olivat ideoiminen, hahmomallien sekä graafisen ilmeen luonti.

07


Muotoiluprosessi 1. vaihe - inspiraatio. Mikä saa ihmiset nauramaan? Moni asia saa hymyn huulille, mutta me valitsimme hauskat naurut, naamat ja huonot vitsit karkkipussikonseptin inspiraatiolähteeksemme. 2. vaihe - työpajat. Järjestimme työpajoja yhteensä 60:lle ihmiselle. Työpajoissa kysyimme kysymyksiä, kuten Miltä näyttäsi unelmien karkkisi? Osallistujat pääsivät myös muotoilemaan plastoliinista karkkeja ja osallistumman sokkomaisteluun, jossa heidän piti arvata karkin maku näkemättä sen väriä tai muotoa. 3. vaihe - ideointi. Piirsimme, maalasimme, veistimme savea sekä teimme animaatioita visuaalisoidaksemme ideoitamme. Visuaalisoinnin avulla meidän oli mahdollista hahmottaa, miltä viimeistelty karkkipussikonsepti näyttäisi.

08

4. vaihe - konsepti. Vihdoin meillä oli karkkipussikonsepti ja tarina sen takana. Nimesimme karkkipussin aluksi Remix Hehe:ksi, mutta jatkokehityksessä pussi sai nimekseen Remix Hits. Konseptoinnin jälkeen Fazer otti kopin jatkokehityksestä ja me pääsimme maistelemaan karkeista tehtyjä koetuotantoeriä sekä antamaan mielipiteemme niistä. Mikä makea projekti!


Onnistunut muotoiluprosessi näkyy myös iloisen työryhmän kasvoilta. Yllä nähdään myös alkuperäisiä luonnoksia karkkipussin karkeista.

09


Kuvissa näkyvät valmis karkkipussi Remix Hits ja tuotantovalmiit karkit. Makea tiimimme makea konseptin takana:

10

Ari Känkänen / Projektipäällikkö ja yliopettaj Anemone Aaltonen / Konseptisuunnittelu Enna Eloranta / Konseptisuunnittelu Oona Johansson (minä) / Konseptisuunnittelu Heini Jokinen / Konseptisuunnittelu Janne Kalliola / Yhteyshenkilö (Fazerin kanssa) ja konseptisuunnittelu Martta Rita / Konseptisuunnittelu Bodil Stenvall / Konseptisuunnittelu Aurora Turunen / Konseptisuunnittelu Ninni Wallin / Valokuvat ja konseptisuunnittelu


Teema Esteettömyyssuunnittelu Vuosi 2019 Tekijä Ryhmätyö (WSP Design Studio)

Sujuva

Asema-alueen esteettömyyden suunnitteluohjeistus SUJUVA on asemaympäristön esteettömyyssuunnittelua sujuvoittava visualisoitu kooste esteettömyysmääräyksistä-, ohjeista ja suosituksista. Se palvelee suunnittelijoita, tilaajia sekä ylläpitäjiä.

Kuva: unsplash

11


012

Projektin tavoitteena oli laatia selkeä, helppokäyttöinen ja houkutteleva visuaalinen ohjeistus koskien asema-alueiden esteettömyyttä. Lopputuotteen löydät seuraavalta verkkosivulta: www.sujuva.info


13

Mitä tehtiin? Esteettömyyden erikoistason aluetta koskevien määräysten, ohjeiden ja suositusten visualisointityö. SUJUVAn tarkoitus on parantaa esteettömyyttä erityisesti eri suunnittelu- ja omistusalueiden rajapinnoilla. Esteettömäksi suunniteltu tila ohjaa luontevasti kaikkia aseman käyttäjiä sujuvaan liikkumiseen.


Teema Graafinen suunnittelu Vuosi 2019 Tekijä Ryhmätyö (WSP Design Studio)

Oulun seudun pyöräily Pyörällä liikkumisen helpottaminen ja sen houkuttelevammaksi tekeminen Oulun seudulla vaati pääpyöräreittien uudelleen brändäystä sekä opastepyloneiden ja kylttien suunnittelua.

14


15

Tavoitteenamme oli rakentaa Oulun pääpyöräilyreiteistä kiinnostava ja merkityksellinen kokonaisuus sekä lisätä Oulun seudulla liikkuvien päivittäistä pyöräilyä. Pääpyöräreittien selkeä ja pyöräilemään innostava opastus tekee helpoksi omaksua parhaimmat reitit Oulun seudulla. Vastuualueeseeni kuului erilaisten opasteiden ja printtiaineistoiden suunnittelu ja tuotanto.


16

Suunnittelimme Oulun seudun pyöräilylle oman visuaalisen ilmeen sekä opastekokonaisuuden. Verkkosivujen ja sosiaalisen media visuaaliseen sisältöön pääsin vaikuttamaan mm. tekemällä animaatioita, valokuvia ja kirjoittamalla Oulun seudun pyöräilylle tekstisiältöjä. http://oulunseudunpyoraily.fi/


Teema Kaupunkimuotoilu Vuosi 2019 Tekijä Oona Johansson

Albergan puisto Työskennellessäni WSP:llä sain mahdollisuuden suunitella Albergan puiston kiertoliittymän kohdalle aidan, joka ehkäisisi pääasiassa talvella pyöräilijöiden vammautumista pyörän ottaessa kiinni lumen alle peittyneeseen kirtyliittymän kanttikiveen.

17


Projektin aikataulu oli hyvin tiukka, joten valitsin lattateräsaitaa käytettäväksi kiertoliittymän kohdalla. Aidan väritykseen sain inspiraatiota kohteen läheisyydessä sijaitsevan alikulkutunnellin taideteoksesta. Aita ei ympyröi kirtoliittymää kauttaaltaan, jotta kiertyliittymän kohouma (kts.kuva sivu 17) ei näyttäisi aidatulta.

18

Aita nousee tasaesesti. Tämän ansiosta aita näyttää hyvin kevyeltä, sillä matalimmat aidan tolpat voidaan pitää noin 20cm korkuisina.


Teema Muotoilu- ja selvitystyö Vuosi 2019 Tekijä Oona Johansson

Pylväät ja portaalit Helsingin kaupungin pylväät ja portaalit tuoteperheen muotoilu uudistettiin opinnäytetyönä (teollisen muotoilun AMK-tutkinto) yhdessä yhdyskuntarakentamisen asiantuntijayrityksen WSP:n kanssa.

Opinnäytetyö sisältää pylväät ja portaalit tuoteperheen alkukartoituksen, konseptivaihtoehtojen suunnittelun sekä lopullisen tuoteperhekonseptin kalustekortit, havainnekuvat ja 58:n tuotteen muotokielen viimeistelyn Helsingin kaupungille.

Muuttuva ympäristö luo tarpeen raikkaalle ja innovatiiviselle kaupunkimuotoilulle. Liikenteen turvallisuuden ja yhtenäisen kaupunkikuvan ylläpitämiseksi on myös tärkeää päivittää pylväiden ja portaaleiden tuoteperheen ilme, materiaalit ja teknologia. Näitä tuotteita ja tuoteperheen kokonaiskuvaa lähdettiinkin kehittämään ajantasaisiksi ja yhtenäisempään suuntaan yhdessä Helsingin kaupungin ja WSP:n kanssa.

Työn tuloksena oli teknisen turvallisuuden lisäksi Helsingin kaupunkiympäristöä päivittävä, linjakas ja yhtenäinen kulkuväyliä ja liikennettä palveleva tuoteperhe.

19


20

Selvitystyön eli kirjallisuuskatsauksen, kvalitatiivisen tutkimuksen ja ympäristön havainnoinnin jälkeen piirrettiin satoja idealuonnoksia, joista rajattiin kolme konseptivaihtoehtoa tilaajalle eli Helsingin kaupungille esitettäväksi. Tilaaja valitsi jatkokehitettäväksi konseptiksi vaihtoehdon 1, joka edusti parhaiten Helsingille tyypillistä eleetöntä ja linjakasta muotoilua. Selkeän muotokielen katsottiin toimivan sekä uudisasutuskohteissa että historiallisilla alueilla. Tämä oli ratkaisevista tekijä konseptivaihtoehdon valinnalle.


Väri: Tumma harmaa RAL 7021 (Helsingin pääväri)

Pintakäsittelymenetelmä: Ympäristöystävälliset silaani- ja zirkonium pohjaiset pintakäsittelymenetelmät korvaavat sinkkifosfatoinnin uudessa pylväät ja portaalit tuoteperheessä.

Pylväspäädyn uusi muotokieli

Jalustan suojavaipan uusi muotokieli

21

Pylväsprofiilit: eleettömiä ja linjakkaita

Pylvään runko-osat ovat pääasiassa kartiopylväitä, sillä uudessa tuoteperheessä haluttiin luopua olakepylväiden käytöstä. Ylöspäin kapenevat kartiopylväät ovat eleettömiä sekä kevyen näköisiä katukuvassa.

Design DNA. Konseptin valinnan jälkeen oli rajattava tuoteperheen muotokielelliset yksityiskohdat ja hahmotettava kokonaisuus. Lähdin työstämään valitun tuoteperhekonseptin idealuonnoksista hahmomalleja sekä fimo-massasta että 3D- tulostamalla. 3D- tulostaminen osoittautui kuitenkin nopeammaksi ja tarkemmaksi tavaksi luoda malleja, joten pylväät ja portaalit tuoteperheen pienoismallin elementit tehtiin tulostamalla. Pienoismallin avulla pylväiden koot ja yksityiskohdat suhteessa ympäristöön olivat helpommin ymmärrettävissä. Pikkuhiljaa tuoteperheen pääelementit alkoivat hamottumaan ja minulla oli käsissäni tuoteperheen design DNA.


Lopputuotteina valmistui 58 Helsinki-ilmettä palvelevaa pylvästä ja portaalia, jotka jaettiin kahdeksaan tuoteperheen alakategoriaan: katuvalaisinpylväät, kevyenliikenteenja puistovalaisinpylväät, liikennevalopylväät, liikennemerkkipylväät, puoliportaalit, kehäportaalit, ripustuspylväät ja ristikkopylväät. Havainnekuvassa voidaan nähdä suunnittelemiani valaisin- ja liikennemerkkipylväitä.

22


Kiitos. Kiitos, että katsoit portfolioni läpi. Jos sinullaheräsi kysymyksiä, olethan yhteydessaä sähköpostitse laittamalla viestiä osoitteeseen oonapaulinejohansson@gmail.com tai soittamalla numeroon 0451567196.

Profile for Oona Johansson

Portfolio - Oona Johansson  

Portfolio - Oona Johansson