Page 1

Bespaar kostbare tijd en leer een praktische en doeltreffende methode om snel en effectief teksten van papier en beeldscherm te lezen met een hoog begrip


Het ProReadÂŽ-programma Snel En Effectief Lezen is zeer geschikt voor professionals die beroepsmatig veel lezen. Notarissen, accountants en juristen ontvangen voor deelname PE- of PO/VSO-punten.

Wie gemiddeld 1,5 uur per dag leest en 25% sneller kan lezen, bespaart veertien werkdagen per jaar!

Voor iedereen die uren te kort komt Wat zou u ervoor over hebben om: - sneller te lezen - direct meer te begrijpen van wat u leest - effectievere leesstrategieĂŤn te hebben - kostbare tijd te besparen - gemakkelijker informatie te onthouden - informatie sneller te verwerken - geconcentreerder te kunnen lezen - minder vermoeid te raken - beter hoofd- en bijzaken te onderscheiden - meer rendement uit studies te halen Leer twee tot drie maal sneller en met een hoog begrip lezen met het ProReadÂŽ-programma.


Informatie-overload? Leer snel en effectief lezen

Leren lezen begint met letters herkennen. Dan volgen makkelijke woorden. Vervolgens leert u woord voor woord steeds complexere zinnen lezen. De leestechniek die we vroeger leerden, gebruiken we nu nog steeds. Maar voor wie dagelijks veel informatie moet verwerken én begrijpen, is deze techniek volstrekt ontoereikend.

Benut uw hersencapaciteit

De menselijke hersenen denken met een gemiddelde snelheid van 800 tot 1400 woorden per minuut. Met de leestechniek uit het basisonderwijs lezen mensen gemiddeld maar 250 woorden per minuut. Dat betekent dat we slechts 25% van onze hersencapaciteit benutten: we zijn daardoor snel afgeleid en nemen de inhoud van een tekst minder goed op.

Verdubbel de leessnelheid met een hoog begrip

Met het ProRead®-programma Snel en Effectief Lezen verdubbelt u gemiddeld uw leessnelheid. Hierdoor neemt het concentratievermogen toe: de hersenen worden effectiever gebruikt, waardoor de aandacht beter gefocust blijft. Terwijl het tekstbegrip gelijk blijft of zelfs beter wordt!

Ook voor lezen vanaf beeldscherm Wetenschappelijk onderbouwd

Het programma is wetenschappelijk onderbouwd en bevat de nieuwste inzichten op het gebied van informatieverwerking. In Europa werken we daarvoor samen met het Centrum voor Leermiddelenstudies (CLU) van de Universiteit van Utrecht, de Vrije Universiteit van Berlijn en de Universiteit van Newcastle.

Hoog rendement: meer tijd

Het ProRead®-programma biedt direct rendement voor iedereen die beroepsmatig veel leest of voor wie studeert. Wie veel leest, bespaart al snel een uur per dag!


Lees onderstaande tekst en bepaal tot op de seconde nauwkeurig hoe lang u hiervoor nodig heeft.

STOP

Doe de leestest Het geheugen … Laten we eens dieper ingaan op een paar technische begrippen zodat we meer kunnen vertellen over de werking van het geheugen. In principe zijn hier drie processen actief, maar elk proces kan een ander proces overlappen, of soms kan het ene proces het andere bekorten, en we weten ook niet precies waar elk geheugenproces begint en waar het eindigt, omdat er een voortdurende interactie tussen de processen plaatsvindt.

De drie processen zijn: 1. De zintuiglijke prikkels uit onze omgeving zetten een vluchtig en selectief proces in gang. We zijn voortdurend bezig met het accepteren of verwerpen van de input uit onze omgeving. 2. Als we besluiten om informatie te accepteren, dan slaan we dit een paar seconden op in ons kortetermijngeheugen totdat we de waarde van de informatie hebben kunnen inschatten. 3. Nadat we de informatie uit ons kortetermijngeheugen intern weer hebben afgespeeld, kunnen we beslissen of de informatie relevant, geloofwaardig of interessant voor ons is. Als dat zo is, dan kunnen we de informatie in onze langetermijngeheugen opslaan en als we dat zorgvuldig genoeg doen, dan kunnen we deze informatie weer oproepen zodra we dat willen. Als we de informatie niet accepteren, wordt deze uit het kortetermijngeheugen verwijderd doordat de voortdurende stroom van nieuwe gedachtes de informatie weer overschrijven.

Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat we informatie maar heel kort opslaan in ons sensorisch geheugen. Ons iconisch geheugen (wat we zien) duurt maar een paar milliseconden, ons echoïsch geheugen (wat we horen) duurt vier seconden; ons olfactorisch (reukvermogen) en gustatorisch geheugen (smaakvermogen) duren ook zo’n vier seconden. Natuurlijk verschilt de tijdsduur per individu. En de meeste informatie wordt verworpen. Ons kortetermijngeheugen, waar we brokken informatie onthouden, zou vier tot vijftien seconden werken, maar ook dat verschilt enorm per individu. Het langetermijngeheugen lijkt net zo lang terug te gaan als de gebeurtenissen die we kunnen onthouden. Veel mensen lijken in staat te zijn dingen uit hun vroege kindertijd te onthouden; onderzoekers stellen dat de vroegste herinneringen terug kunnen gaan tot een leeftijd van 2,5 jaar, alhoewel er ook gevallen bekend zijn die erop zouden kunnen wijzen dat het geheugen terug gaat naar een jongere leeftijd. Ons langetermijngeheugen stelt ons in staat een wonderbaarlijke hoeveelheid informatie in verschillende vormen te onthouden. Sommige mensen hebben een eidetisch of fotografisch geheugen waardoor ze ontelbare boodschappen of zelf geschreven pagina’s op hun mentale beeldscherm kunnen laten verschijnen. We weten tegenwoordig dat veel kinderen dit vermogen hebben, maar dat ze het verliezen als ze ouder worden, en dat dit weer gerevitaliseerd kan worden door oefenen, vooral door visualisatie…..

Check nu in hoeveel seconden u deze tekst heeft gelezen.

Na een cursus kan 80% van de deelnemers deze tekst in minder dan een minuut lezen. Sneller lezen is pas tijdwinst als u ook begríjpt wat u leest. Doe de leestest op www.proread.nl en krijg een indicatie van uw effectieve leessnelheid.


Snelleesvaardigheid 1: Skimmen

Met skimmen krijgt u snel een indruk waar een tekst over gaat. Op basis daarvan kunt u beoordelen of de tekst globaal of met goed begrip gelezen moet worden. Omdat de hersenen nu zijn voorbereid op de inhoud van de tekst, kan deze makkelijker gelezen en begrepen worden.

Leg het transparant over de leestest hiernaast en ervaar het nut van de skimtechniek.

Snelleesvaardigheid 2: Chunken

Hierboven een analyse van oogbewegingen. In oranje de oogbeweging v贸贸r de training: woordvoor-woord, met veel pauzes en teruglezen. In zwart na de training: door het lezen van groepen woorden (chunken) kan de dubbele teksthoeveelheid in dezelfde tijd worden verwerkt. Tijdens de ProRead庐-training leert u verschillende vaardigheden die uw leestechniek verbeteren.


In slechts 12 uur naar dubbele effectiviteit De training Snel en Effectief Lezen duurt 2 dagen met in totaal vier blokken van drie uur. U krijgt binnen 12 uur alle relevante technieken aangereikt, zoals: - Het lezen in woordgroepen (chunken). - Het trainen van de oogspieren en het vergroten van het perifere gezichtsveld, waardoor het mogelijk wordt sneller te lezen. - Het scheiden van hoofd- en bijzaken. - Het kiezen van een juiste leesstrategie. - Vaardigheden om informatie op de meest effectieve manier te verwerken. U leert zo sneller lezen met een hoog begrip en een betere concentratie.

Objectief meetbaar

Vooruitgang is onmiddellijk zichtbaar: leessnelheid en het begrip worden tijdens de training voortdurend gemeten door middel van verschillende leestests. Deze zijn wetenschappelijk getoetst. Hierdoor zijn de resultaten van de tests onderling vergelijkbaar en is de verbetering van de effectieve leessnelheid objectief meetbaar.

Direct toepasbaar

Na de training kunt u uw nieuwe leesvaardigheden direct toepassen en in de praktijk verder verbeteren. U krijgt daarvoor vier weken ondersteuning via e-coaching.

Met behulp van de Reading Accelerator速 leert u uw leessnelheid tijdens de training geleidelijk op te voeren.


Pure (tijd)winst

Cursisten kunnen na de cursus gemiddeld twee tot drie keer sneller lezen. - Wie gemiddeld twee uur per dag leest en twee keer sneller leert lezen, bespaart dus 1 uur per dag. Dat betekent op jaarbasis (bij 44 werkweken): 5 x 44 = 220 uur. - Wie gemiddeld twee uur per dag leest en drie keer sneller leert lezen, bespaart 1,3 uur per dag. Dat betekent op jaarbasis (bij 44 werkweken): 7,5 x 44 = 330 uur.


Sneller lezen. Hoog Begrip. Meer tijd. Pro Read Nederland werkt onder licentie van Pro Read International Ltd. Improved Reading Centre International (IRC) is in 1967 opgericht door bedrijfspsycholoog dr. Stan Rodgers. In opdracht van de Australische Luchtmacht ontwikkelde hij een programma om de opleiding van piloten effectiever te maken. EĂŠn van de onderdelen van dit programma was de Advanced Reading Skills training. Deze bleek dermate succesvol te zijn dat hij het programma ook aanbood bij diverse universiteiten in AustraliĂŤ en NieuwZeeland. Vanuit deze landen is het programma verder verspreid. Het IRC is inmiddels in 36 landen actief. In 2001 werd het Improved Reading Centre Holland opgericht door Marcel Luijendijk. In december 2009 is de naam veranderd in Pro Read Nederland. Pro Read Nederland werkt samen met verschillende partners.

Pro Read Nederland Janseniushof 7 1216 KJ Hilversum 035 6243256 www.proread.nl info@proread.nl

Snel En Effectief Lezen  

Bespaar kostbare tijd en leer een praktische en doeltreffende methode om snel en effectief teksten van papier en beeldscherm te lezen met ee...

Snel En Effectief Lezen  

Bespaar kostbare tijd en leer een praktische en doeltreffende methode om snel en effectief teksten van papier en beeldscherm te lezen met ee...

Advertisement