Page 1

vooruitblik cultuurseizoen 11-12 / de wuitensfeesten hamme

regionaal cultuurmagazine Berlare - Buggenhout - Dendermonde - Lebbeke - wetteren juni - juli - aug 2011 / jaargang 2 / nummer 7 / Driemaandelijks / Gratis / www.zone-c.be


tickets en abonnementen www.ntgent.be | +32 9 225 01 01

brengt volgend seizoen 12 nieuwe theaterproducties

zone c

NTGent een huis van spelers

Peter Verhelst / Maud Bekaert NTGent & Brugge Plus

12. Aankomst van de Walvissen

Oscar Van den Boogaard / Julie Van den Berghe NTGent

11. Olifant Jezus

Hendrik Ibsen / Susanne Kennedy NTGent & Het Nationale Toneel

10. Kleine Eyolf

Jan Eelen NTGent

9. Van den hond

Molière / Dimiter Gotscheff NTGent & Toneelgroep Amsterdam i.s.m. Thalia Theater Hamburg

8. Tartuffe

Christoph Homberger / Wim Opbrouck NTGent & Schauspiel Köln

7. Hans en Grietje

Gaétan Soucy / Julie Van den Berghe NTGent & Productiehuis Frascati

6. Het meisje dat te veel van lucifers hield

Peter Seynaeve / Ans Vroom) JAN, Zuidpool & NTGent

5. Kinder

RW Fassbinder / Susanne Kennedy NTGent & Het Nationale Toneel

4. De bittere tranen van Petra von Kant

Arnon Grunberg NTGent & Wunderbaum

3. Onze paus

David Harrower / Julie Van den Berghe NTGent & Productiehuis Frascati

2. Messen in hennen

Dimitri Verhulst / Marijke Pinoy NTGent, Boulevardfestival, Theater aan Zee & Zomer van Antwerpen

1. Ginds, tussen de netels

2


De oude Grieken In Griekenland is het elke dag erfgoeddag. In een schuw lentezonnetje maakten we dit voorjaar een rondgang langs de ruïnes en restanten van de oude Europese cultuur. Athene heeft quasi achter elke hoek een archeologische ‘vindplaats’ te bieden die verwijst naar een beroemde naam of mythe. Als je de stad doorkruist, wandel je door oeroude verhalen.

Griekenland worstelt met een gigantische crisis en stevent af op pijnlijke besparingen, maar met het oude Hellas blijft dit land genereus omspringen. Jongeren uit Europese landen mogen gratis binnen in de grote toerististische attracties. Het lijkt vanzelfsprekend dat ze onbelemmerd toegang krijgen tot de bakermat van hun beschaving, waar democratie en ratio geen loze begrippen waren. Ook een mooie geste, die bij ons navolging verdient: tijdens de paasdagen, het grootste religieuze feest van de Grieks-orthodoxe kerk, zijn de antieke sites niet potdicht maar gratis toegankelijk. Als een soort van cadeautje.

3

Edito / Index / Colofon

7

Kalender humor

4 8

Humor in de regio Uit in de regio

10 Muziek in de regio 13 Kalender muziek

15 Theater in de regio 19 Circuit X

20 Kalender theater 22 De Leesdijk

24 Erfgoed: De Wuitensfeesten

27 Een regio vol Jazz, World en Folk 32 Kalender Jazz / World / Folk

33 Klassieke Muziek in de regio 35 Kalender klassiek 36 Uit in de regio

38 Jeugdtheater in de regio 41 Kalender Jeugdtheater 42 Uit in de regio 44 Kalender

Op een moment dat zowat alle Europese landen de hakbijl zetten in hun cultuurbudgetten, dat iedereen de mond vol heeft over kwaliteitsmanagement en economisering van onze artistieke en culturele wereld, klinkt de Griekse generositeit en de haast vanzelfsprekende omgang met het erfgoed als een mooi signaal. Geert Van der Speeten is redacteur van De Standaard. Hij volgt de cultuursector al ruim twintig jaar en schreef deze column op vraag van Zone C.

Zone C wordt uitgegeven door Cultuurdijk, een intergemeentelijke projectvereniging tussen de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Lebbeke en Wetteren. Jaargang 2, nummer 7, gratis, juni 2011. Zetel: Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde, tel: 052 20 26 40, email: info@zone-c.be, Met de steun van de Vlaamse Overheid, de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Lebbeke en Wetteren, Zone C tracht alle wettelijke bepalingen na te leven. Personen die menen in hun rechten geschaad te zijn, worden gevraagd contact op te nemen met de verantwoordelijke uitgever. Auteurs van artikels zijn verantwoordelijk voor de inhoud van hun tekst. Overname kan mits schriftelijke toelating van de redactie. Foto’s zonder auteursvermelding werden door de organisaties ter beschikking gesteld. Het adressenbestand van Zone C wordt beheerd in de geest van de wet op de bescherming van de privacy. Schrappen, wijzigen of opvragen van uw adresgegevens is mogelijk. Contacteer hiervoor het secretariaat van Cultuurdijk: 052 20 26 40 of info@zone-c.be.

3 zone c

Vaak is er flink wat verbeelding nodig om je de pracht en praal voor de geest te halen van een antieke vestiging of monument. Maar altijd is er dat machtige gevoel dat je op heilige grond staat; dat je de genius loci of de bijzondere ziel van een plek haast kan aanraken. Ik moet aan Louis Tobback denken, en zijn gefoeter op archeologische teams die de Leuvense binnenstad lam leggen om wat scherven uit de middeleeuwen te kunnen opdelven. Voor het nieuwe Acropolismuseum in Athene moet je eerst over een glazen plein. Daaronder ligt een pas blootgelegde site waar de archeologische opgravingen nog volop aan de gang zijn. Ze vormen geen obstructie waar politici zich over opwinden, maar maken deel uit van de historische sensatie die deze stad te bieden heeft.

INDEX


De illusie voorbij, de trukendoos open!

4 zone c

In nauwelijks een jaar tijd kent heel Vlaanderen hem: comedian-illusionist Gili en dat vooral door zijn optredens in De Laatste Show. Gili organiseerde een Bal der helderzienden en stuurde uitnodigingen zonder tijdstip of locatie “want helderzienden zouden wel weten waarheen”. Niemand daagde op. Hij deed een wedstrijdje met het VTM-programma Het Zesde Zintuig onder het motto “wie heeft het beste zesde zintuig: de winnaar van dit programma of hij die het beste kan voorspellen wie gaat winnen?”. Gili voorspelde feilloos de juiste uitslag.

Gili © Thijs Lowagie


Illusie Inmiddels heeft Gili zowat elke (vermeende) helderziende en (zelfverklaarde) paranormaal begaafde de gordijnen ingejaagd. Niet door hun trucs te verklappen, integendeel: hij gebruikt dezelfde psychologische trucs maar benadrukt dat het maar een truc is. We zien wat we willen zien, we geloven wat we willen geloven. Gili benadrukt de illusie waar anderen de illusie voor waar verkopen. Het meest frappante voorbeeld is zijn ‘trucje’ waarbij hij een propje papier (en uiteindelijk een ganse WC-rol) uit zijn hand laat ‘verdwijnen’ door het over het hoofd van een vrijwilliger uit het publiek te mikken. De toeschouwer - volledig in de ban van de sfeer en de spanning - merkt het niet eens. Gili’s slimme stunts leverden hem intussen internationale bekendheid op en een goed gevulde speellijst.

Vlaamse comedytsunami? ‘De Vlaamse Comedygolf’ lijkt ons als een tsunami zo plots te hebben overspoeld, maar het is in cafés als De Trukendoos dat al veel langer de basis werd gelegd voor heel wat comedycarrières. Veel van de bekende namen leerden er het klappen van de zweep. Ik herinner me nog eind jaren negentig het Gentse comedy - café Le Bal Infernal. De toegang was gratis en dus voor een student goedkoop vertier. Voor de pauze was er ter opwarming het huisgezelschap The Lunatics met

Want comedy is niet alleen een kunst, het is ook een vak. Het is knippen, plakken, zagen, schaven, polijsten en vaak weer vanaf nul herbeginnen. In de wetenschap dat veel Amerikaanse topcomedians vaak jarenlang aan een goede routine van een kwartier werken, willen sommige Vlaamse komieken dan ook te snel het ijzer smeden terwijl het heet is en voor een avondvullende show gaan. De grenzen van de humor verkennen Het cafépodium is een harde leerschool maar in dat opzicht verschilt de situatie in Vlaanderen weinig van elders in de wereld. Er tekent zich echter wel één groot verschil af, kenmerkend voor de Vlaamse comedyscène: het podium is nooit strak beperkt gebleven tot louter stand-up comedy maar heeft van meetaf aan de grenzen van de humor verkend. Er waren de door Monty Python beïnvloede sketches van Lieven Scheire en zijn neef Jonas Geirnaert (die later Neveneffecten zouden vormen), het stoute jongetjescabaret van Frank Van Erum en Han Coucke, alias Gino Sancti (inmiddels verovert Han Coucke Vlaanderen als de eerste zogenaamd extreem rechtse komiek), of de muzikale humor van Manmanman: ze stonden er broederlijk naast de moppen van mopperaar Raf Coppens, de Angelsaksische comedy van Nigel Williams en Alex Agnew of Wouter Deprez met zijn accordeon en domme lollensjakosj. Is de enge definitie van cabaret – liedje, tekstje, liedje - inmiddels ook in Nederland aan het afbrokkelen en vervagen de schotten tussen stand-up comedy en cabaret, dan heeft die ‘segregatie’ zich in Vlaanderen nooit echt gemanifesteerd. Onder de neu-

tekst: Liv Laveyne

5 zone c

Maar al lijkt Gili misschien als een duivel uit een doosje te zijn opgedoken, ook dat is illusie. Lieven Gheysen (de echte naam van Gili) timmert immers al geruime tijd aan een comedycarrière. In 1994 stond hij in de voorstelling Revue van De Nieuwe Snaar, en had vervolgens solovoorstellingen die schipperden tussen goochelact, cabaret en freakshow. Bij collega-komieken en comedyliefhebbers is hij vooral gekend als de jarenlange uitbater (tot 2007) van het comedycafé De Trukendoos in Stasegem waar heel wat comedians hun eerste stappen op het podium zetten of er met de ‘poepers’ hun nieuwe show try-outten in het achterzaaltje.

improvisatiehumor (onder andere Henk Rijckaert begon zo met comedy). Na de pauze werden twee à drie gastkomieken voor de leeuwen, het publiek, gegooid. Ik zag er comedians waarvan de meesten nu nog meedraaien in het circuit, opkomen en afgaan. Letterlijk, en niet minder vaak ook figuurlijk.


trale term comedy bevinden zich net zo goed een dichter als Dennis Nowé, verteller Vitalski, singersongwriter Roy Aernouts, de powerpointperformancecomedy van Joost Vandecasteele of een mentalist/illusionist als Gili.

6 zone c

Comedy Casino Cup Het café blijft ondertussen nog steeds het podium waar het voor velen begint, waar talent zich ontpopt en ervaring opdoet. Jeroen Leenders ruilde op het podium van het Antwerpse comedycafé The Joker zijn job als taxichauffeur voor een leven als stand-up comedian en belandde zo in Canvas’ talentenjacht Comedy Casino Cup. Hij ontmoette er zijn eega Veerle Malschaert, één van de weinige vrouwen in de Vlaamse comedy. Leenders scoorde ook op het Leids Cabaretfestival in Nederland waar hij in 2010 samen met Bart Cannaerts in de finale stond. Het was het zoveelste bewijs dat het Vlaamse cabaret bij onze Noorderburen in de smaak valt want heerlijk absurd, metatheatraal en met lak aan regeltjes. Cannaerts won ooit zelfs de Nederlandse Culture Comedy Award door de clous van zijn grappen aan het begin van zijn show te verklappen. Van moppentappers tot artiesten De afgelopen jaren heeft de Vlaamse comedy een serieuze boost gekregen en dat is geen illusie. Comedy heeft enorm aan populariteit en vooral ook waardering gewonnen. Comedians worden niet langer aanzien als moppentappers maar als artiesten. Met een verdiende plaats op tv, in de media én op de podia van culturele centra. Die culturele centra vervullen een belangrijke rol voor comedians om te kunnen doorgroeien van het café naar de grotere zaal. Zij hebben een verantwoordelijkheid om niet alleen de ‘grote kleppers’ te tonen, maar ook kansen te bieden aan nieuw, onbekender talent. Een verantwoordelijkheid die zij ter harte nemen. En daar speelt u, als publiek ook een grote rol in: om samen het avontuur te

durven aangaan, niet alleen te kiezen voor het gekende bekende, en zo misschien de kleppers van morgen te ontdekken. Moge dat geen illusie zijn! Uitsmijter Tot slot nog dit, waarom ik zo van comedy houd. Comedy zegt iets over onze staat van zijn, het meet de hartslag van de grote koortsige wereld tot de persoonlijke Myspace. De comedian is symptoom, diagnose en medicijn tegelijk. Met directe maatschappijkritiek, een ontroerend lied of via een absurde twist richt hij zijn ogen op de hoge bomen en op de stam, de kleine man. Hij streelt de schors, pulkt aan het hout, kapt met de botte bijl of ontleedt met het fileermes. Hij doet ons zien waar we de ogen voor sluiten, hij doet ons geloven: niet in de illusie, maar in de werkelijkheid die ons soms van ongeloof vervult. Hij toont het propje papier en laat zien in welke richting het valt. Comedy bevrijdt ons van bedrieglijke illusies en zet de trukendoos wagenwijd open.

Katinka Polderman © Willem De Roon


Kalender humor Za 10.09

Het Woord

Berlare, CC Stroming

20u

Do 15.09

Veerle Malschaert/Joris Velleman

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 23.09

Jummoo, A E I O U Y

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Vr 16.09

Els De Schepper, Niet geschikt voor kinderen

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Za 17.09

Els De Schepper, Niet geschikt voor kinderen

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Za 15.10

Kurt Defrancq, Mannen komen van Mars

Buggenhout, GC De Pit

20u

Za 15.10

Gili, Gili Drijft uit

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 21.10

Raf Coppens, Overschot van gelijk

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Vr 21.10

Nigel Williams, Working class hero

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Vr 21.10

An Nelissen, Zus

Berlare, CC Stroming

20u

Za 12.11

Gili, Gili drijft uit

Berlare, CC Stroming

20u

Za 26.11

Karl Vannieuwkerke, Helden in de sport

Lebbeke, CC De Biekorf

20u 20u

Vr 02.12

Gili, Iedereen paranormaal

Buggenhout, GC De Pit

Vr 02.12

Jeroen Leenders, Sorry, ik ben Jeroen Leenders

Wetteren, De Poort

20u

Za 03.12

Han Solo, Multikul

Berlare, CC Stroming

20u 20u

Stenzel, Kivits en Menders, Concerto Tricolore

Berlare, CC Stroming

Katinka Polderman, Polderman tuigt af

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 20.01

Frivole Framboos, Terra Rare

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Za 21.01

Henk Ryckaert, Het Experiment

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 28.01

Alex Agnew, Interesting Times

Buggenhout, GC De Pit

20u

Za 28 01

Lies Lefever en Steven Goegebeur

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Za 28.01

De Frivole Framboos,Terra Rare

Berlare, CC Stroming

20u

Za 04.02

Kommil Foo, try-out

Buggenhout, GC De Pit

20u

Za 04.02

De Schedelgeboorten, Gelukkig

Wetteren, theaterzaal Nova

20u 20u

Za 11.02

Karl Vannieuwkerke, Helden in de sport

Berlare, CC Stroming

Vr 02.03

Philippe Geubels, Hoe moet het nu verder?

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 02.03

Kommil Foo

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 03.03

Kommil Foo

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 03.03

De Beenhouwerij, Binnen zonder kloppen

Berlare, CC Stroming

20u 20u

Za 24.03

Kamagurka, Groot, groter, grootst

Berlare, CC Stroming

Wo 18.04

Alex Agnew, Interesting Times

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Do 19.04

Alex Agnew, Interesting Times

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 21.04

Hans Van Cauwenberghe, Strijkconcert

Buggenhout, GC De Pit

20u

Za 21.04

Veerle Malschaert, Soldier of love

Berlare, CC Stroming

20u

Za 28.04

Alex Agnew, Interesting Times

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 04.05

Bart Cannaerts, Waar is Barry?

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Bart Cannaerts

Veerle Malschaert

Stenzel, Kivits en Menders Š XLP

Kurt Defrancq

Lies Lefever Š Koen Bauters

7 zone c

Za 10.12 Do 15.12


in 11 de ju re li gi o

Vlaanderen Feest Wetteren

Wetteren Feest zondag 10 juli 2011, van 15 tot 23u ‘Wetteren Feest’ is een festival voor jong en oud, met circus, muziek en zang. Vanaf 15 uur is het Zeshoekplein de plek waar je moet zijn. Steltloopacts, goochelaars, circusworkshops en muzikanten volgen elkaar in snel tempo op. De kinderen zullen vooral uitkijken naar het optreden van Jill & Lauren. Om 19.30 uur volgt dan de apotheose met Wetteren Zingt er op Los!, een zangavond vol ambiance. Zeshoekplein (Molenstraat - Kouterstraat) gratis www.wetteren.be

8 zone c

eest Lebbeke

Vlaanderen F

ering

11 juli-vi

li zaterdag 9 ju

2011, vanaf

19u

uit: a er als volgt t programm he et zi ie it Voor deze ed ro Krikojo uur iekkapel Chi pen van cult 19.00u Muz eester en sche em rg bu k aa pr 19.30u Toes se Leeuw 19.50u Vlaam & Guillaume eu hi 20.00u Mat nd hlagershowba 21.30u De Sc crèe twee uur de gt u gedurend ers en ag br hl sc nd se ba show & Nederland he De Schlager sc gi est el fe B e van de een knallend me de la crèm garant voor n aa st e Z . en nu eren! van vroeger kunnen amus en oud zich waarop jong , Lebbeke Grote Plaats IS T GR A e.be www.lebbek


onde

eest Denderm

Vlaanderen F

l ekfestiva i z u m s g a Tweeda feest! 1, 15u n e r e d n 10 juli 201 n a a Vl 2011, 19u e 9 juli

© Hendrik De

de Dendermon g trakteert in er . vi al i iv ul st -j tweedaags fe N.a .v. de 11 bers op een deeb an fh la ie ‘V kl a ie m alle muz tv-program avond is het amse vedetOp zaterdag et tal van Vla m st ga te d’ an kl ie ren Muz de ambiance op ten. e middag is er (Th na n ag ne nd in zo Sw Ook op ens van Guy ed tr r) op ae et ut m So , im Grote Markt (met o.a. W Soulbrothers s. te ut Scabs), The Tr s Le e show van en de nieuw

Schrijver

arkt de - Grote M Dendermon Gratis onde.be www.denderm

Vlaanderen Feest Berlare

picknick in het park

Vlaanderen Feest Buggenhout

Vlaanderen Feest! met Johan Verminnen

9 zone c

zondag 10 juli 2011, 18u donderdag 7 juli 2011, 19u rden. Johan Verminnen is in mei 60 jaar gewo t hij de sterkste van Ter gelegenheid van de 11 juliviering breng klassiekers samen en talige lands neder tbare woes onver zijn rijkgevulde loopbaan vult die aan met andere pareltjes uit zijn de totale oogst van uit greep e gulzig Een jaar. 42 l totaa in van s ... album dertig dan honderden liedjes en meer Met de steun van de Vlaamse Overheid t weer)

Buggenhout - kerkplein (tenten bij slech GRATIS www.buggenhout.be

Na het succes van vorig jaar, stelt Berlare het kasteeldomein weer open voor een pick nick in stijl. Na de traditionele toespraken vano p het bordes van het kasteel, genieten we samen van een picknick in de tuin van het kasteel. Er zijn hapjes en drankjes voorzien, maar een eigen pick nick meebrengen kan evenzeer. Muziek, kinderan imatie en een heus springkasteel maken er zeker een geslaagde avond van! We sluiten de avond af met een spetterend Boombal! Kasteel Berlare, Dorp 1 gratis www.berlare.be


Zit er ook muziek in jouw leven? 10 zone c

Ik kan me vergissen, maar die vraag lijkt me redelijk overbodig. Toegegeven, muziek heeft voor iedereen een andere plek, een andere betekenis, en dus ook een andere impact. Maar muziek is overal en dat zullen weinig mensen tegenspreken. Trouwens, als je helemaal niets hebt met muziek hoef je niet verder te lezen want dit artikel is een lofzang op dé muziek. Dé muziek, jawel, in al zijn vormen en verschijningen. In je eigen taal of die van een ander. Op de radio of op het podium. Geschreven, gezongen en gedrukt. Op je mp3-speler, op een cd of, wie weet, nog op een cassette die je al een half leven meesleept.

Soundtrack van het leven Herinner je nog het liedje waarop je de openingsdans van je huwelijksfeest danste? Of de song die op de radio draaide toen je lief belde om het uit te maken? Dit is de ‘soundtrack’ van je leven, de liedjes die je nooit meer vergeet. Muziek die ergens in je achterhoofd blijft hangen en telkens weer die herinnering losmaakt als je ze hoort. In Wetteren kan je een voorstelling bijwonen waar de soundtrack van het leven op heerlijke wijze levend

wordt. Kijk en luister van Michiel Hendryckx & The Dark Rumours is een smeltkroes van beeld en geluid op het podium. Je krijgt een heleboel foto’s te zien van Michiel, één van de beste fotografen van ons land, terwijl The Dark Rumours eigen interpretaties spelen van de muziek die Michiel in de loop van zijn leven heeft opgepikt. Liedjes die voor hem iets betekend hebben en net dat ene beeld oproepen. Die soundtrack van het leven is vanzelfsprekend anders voor elk van ons, terwijl het toch nét de overeenkomsten in de muziek zijn die toelaten om met anderen een band te smeden. Is dat overdreven? Er zijn toch veel meer dingen dan muziek die ons binden in het leven? Jazeker, maar denk er eens over na, de kans is groot dat muziek deel uitmaakt van heel veel van je ervaringen. Er is de muziek uit je jeugd die voor altijd mee bepaalt wie je bent, en misschien zelfs wat je doet. Je luistert naar een bepaald soort muziek om-

Michiel Hendryckx © Michiel Hendryckx

dat je vrienden dat ook doen, omdat die te horen is in het jeugdhuis of op het festival waar je samen naartoe gaat. En je luistert elke dag naar net dié radiozender,

tekst: Floris Daelemans


omdat je weet dat je daar de muziek hoort die je jong houdt of net muzikale melancholie aanreikt. Hokjes en vakjes Muziek is netjes ingedeeld in een aantal genres en subgenres die op hun beurt weer proper onderverdeeld zijn in kleinere vakjes en hokjes. Terwijl muziek net op haar best is als ze niet opgesloten zit in vakjes en hokjes. Veel artiesten proberen dan ook uit te breken door wars van alle conventies alleen dat te doen wat hun gevoel ingeeft. Pieter Embrechts is zo’n muzikant. Samen met zijn band The New Radio Kings geeft hij een eigen swing aan songs die tot het muzikale pop-erfgoed behoren. Er blijft niet veel over

van de liedjes van Madonna, The Beatles, Foo Fighters of Rod Stewart in de uitvoering van Pieter en co, maar wat je krijgt is zonder meer iets wat moeiteloos overeind blijft, zowel op de radio als op het podium. Stilte En voor alle duidelijkheid: muziek hoeft helemaal niet luid en druk te zijn, er zijn voorbeelden genoeg van intieme, verstilde of zelfs volstrekt stille stukken muziek die er toch in slagen om de juiste snaar te raken. Denk maar aan de sublieme compositie 4’33” die John Cage schreef in 1952. Een prachtige vijver van ruim vier minuten stilte waarbij het de toevallig aanwezige geluiden zijn die het muziekstuk vullen. 11 zone c

K’Choice © Frank Clauwers


“I have nothing to say / and I am saying it / and that is poetry / as I needed it” zei John Cage daar ooit over.

12 zone c

Affiche Er staan de komende maanden heel wat concerten op de affiche waarop je je zal kunnen laten overweldigen door muziek. Bekijk de kalender en kies, de indrukwekkende lijst spreekt voor zich. Er is voor elk wat wils want er zijn voldoende gevestigde waarden en jonge honden om tussen te kiezen. Will Tura, iemand? Of K’s Choice? Misschien zingen Sarah en Gert wel hun versie van Tura’s De Mooiste Droom, zoals ze bij wijze van eerbetoon deden op de laatste Turalura-cd. De best-of tournee van De Nieuwe Snaar of 20 jaar De Mens? Frank Boeijen? Qua gevestigde waarden kan dat tellen. En bij de nieuwe lichting muzikanten die je het hart en de oren willen afsnoepen zijn het ondermeer Yevgueni, Hannelore Bedert, Eva De Roovere of Buurman die klaarstaan.

Buurman © Marco Mertens

Er zijn ook onverwachte muzikale uitspattingen terug te vinden in de kalender. Wist je dat Witse kan zingen? Acteur Hubert Damen komt naar het podium met Als de dood voor het leven, een voorstelling met teksten en liedjes over liefde, vriendschap en dood, met werk van Bram Vermeulen, Wannes Van de Velde, en Ramses Shaffy. En ook Nathalie ‘Mathilde’ Meskens duikt op met een muziekvoorstelling. Ze blijkt naast een straffe actrice en de grappigste dame van het land ook een uitstekende zangeres te zijn. Banden smeden Het podium is naar mijn gevoel één van mooiste plekken waar je muziek kunt beleven. Zo’n groep die voor een publiek het beste van zichzelf geeft, dat is ongelofelijk krachtig. In het beste geval slagen de muzikanten erin om de grens tussen podium en publiek te laten vervagen zodat je als toeschouwer écht het gevoel krijgt dat je deel bent van een uniek moment.


Kalender Muziek Vr 23.09

Radio Modern, Ne Vuilen Avond

Dendermonde, feestzaal Hemaco

20u

Zo 25.09

The Wizards

Berlare, cultuurcafé

21u 20u

Wo 28.09

Ozark Henry, Ozark Henry plays 4 hands

Lebbeke, CC De Biekorf

Vr 30.09

Pieter Embrechts and New Radio Kings

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 30.09

Soulsister, Tour 2011

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 01.10

Johan Verminnen, Songboek van mijn hart

Berlare, CC Stroming

20u

Vr 07.10

Kris Wauters, Marc Vanhie, Sarah, Billie Kawende,

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Over songs gesproken

20u

Za 15.10

Willem Vermandere, Alles gaat over

Berlare, CC Stroming

Vr 21.10

Buurman

Dendermonde, CC Belgica

20u

Di 25.10

Ariadne Vanden Brande, Jokke Schreurs, Frank Tomme,

Wetteren, theaterzaal Nova

14u

Toontje Hoger

Vr 28.10

Pieter Embrechts & The New Radio Kings

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 30.10

Tripoli

Berlare, cultuurcafé

19.30u 20u

Vr 11.11

Arid

Dendermonde, CC Belgica

Za 12.11

Soulsister

Lebbeke, CC De Biekorf

Za 19.11

Buscemi, Squadra Bossa Cultura

Dendermonde, spiegeltent Grote Markt

20u 21u

Free Stage

Berlare, CC Stroming

20u

The Antler King

Berlare, cultuurcafé

19.30u

Vr 09.12

Hubert Damen, Als de dood voor het leven

Buggenhout, GC De Pit

20u

Vr 09.12

K’s Choice, Little Echoes Tour 2011

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Za 10.12

iNtrmzzo, Close II Perfection

Wetteren, theaterzaal Nova

Vr 16.12

Jelle Cleymans en Hannelore Bedert (i.k.v. Wintervolk)

Dendermonde, zaal ‘t Sestich, bib

20u

Vr 23.12

Yevgueni, Try-out

Buggenhout, GC De Pit

20u

Hubert Damen © Paul Van Caesbroeck

Frank Boeijen

De Mens

Pieter Embrechts

20u

zone c

Za 26.11 Zo 27.11

13


14

Vr 20.01

Willem Vermandere, Alles gaat over

Dendermonde, CC Belgica

20u

Zo 22.01

Gezelle Gezongen

Buggenhout, GC De Pit

10.30u

Do 02.02

Nathalie Meskens en Band

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Vr 10.02

Baloji, support Nasta & Niz

Dendermonde, JH Zenith,

21u

zone c

Otterstraat 58

Za 11.02

Will Tura

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Za 18.02

Jukebox

Dendermonde, CC Belgica

20u

Zo 19.02

Jukebox

Dendermonde, CC Belgica

15u

Zo 19.02

WR3

Berlare, cultuurcafé

19.30u

Do 23.02

Lady Linn and her Magnificent Seven

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 03.03

De Sessies

Buggenhout, GC De Pit

20u

Zo 04.03

Exit_Brass!, Plan B

Wetteren, theaterzaal Nova

11u

Vr 09.03

Eva De Roovere, Mijn huis

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 10.03

Motek

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 17.03

Michiel Hendryckx en The Dark Rumours, Kijk en luister

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 18.03

Iza

Berlare, cultuurcafé

19.30u

Vr 23.03

Admiral Freebee

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 24.03

Frank Boeijen

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Za 24.03

Percossa

Dendermonde, CC Belgica

20u

Wo 18.04

De Nieuwe Snaar, Koñec

Dendermonde, CC Belgica

20u

Do 19.04

De Nieuwe Snaar, Koñec

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 28.04

Nathalie Meskens en Band

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 29.04

The Fortunate Few

Berlare, cultuurcafé

19.30u

Do 03.05

Raymond van het Groenewoud: Memoires van een balmuzikant

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 26.05

De Mens - De Mens wordt 20!

Berlare, CC Stroming

20u

Zo 27.05

De Paltoos

Berlare, cultuurcafé

19.30u

Do 07.06

Marijn Devalck

Berlare, CC Stroming

15u

Raymond © Joke Schot

Arid © Guy Kokken

Willem Vermandere

Yevgueni © Koen Bauters


Ceci n’est pas du theatre!

Van spelers en makers Is het de natuurlijke cyclus van trends die komen en gaan? Ligt het aan de nostalgische tijdsgeest die voor meer ‘puur theater’ zorgt? Of heeft de recente discussie in het theatermilieu acteurs aangespoord om het heft in eigen handen te nemen? Het begon allemaal met een interview met Stany Crets en Peter Van den Begin in Knack (2009). “Het is een klacht die je in het theater vandaag bij zoveel acteurs hoort: waneer mogen we gewoon nog eens spelen?” liet

Crets er optekenen. “Als mensen de dag van vandaag naar het theater gaan, is dat zelden voor de acteurs. Het theater is overgenomen door ‘theatermakers” viel Peter Van den Begin hem bij. Het olijke duo liet zichzelf niet onbetuigd om daar verandering in te brengen. Na hun comeback op het toneel met True West (2009), een stuk dat ze zelf speelden en regisseerden, maken ze nu een voorstelling voor drie topacteurs Tuur De Weert, Jaak Van Assche en Arnold Willems. Helden naar Le Vent des peupliers van Gerald Sibleyras ver-

tekst: Julie Rodeyns, A-D-A

15 zone c

Vele hedendaagse theatermakers gaan erg ver in hun vernieuwingsdrift. Theater zonder woorden, grootse multimediale decors, het introduceren van invloeden uit beeldende kunst, film of dans: je zou er het acteren bijna bij vergeten. Een tegenbeweging kon niet uitblijven: in opvallend veel producties die we dit seizoen programmeren staat opnieuw het pure spelplezier van de acteur voorop.


telt het verhaal van drie oudstrijders die in een home met elkaar opgescheept zitten. Ze vechten tegen de leegte, de verveling en de tijd die nu eens te snel en dan weer te traag verstrijkt. Dan komt één van hen op de proppen met een ontsnappingsplan...

16 zone c

Spelers die zoals Crets en Van den Begin in de regiestoel kruipen en maker worden is geen nieuw fenomeen. Het gebeurt zelfs zo vaak dat je je van lieverlee begint af te vragen of we na het debat waarom we nog acteurs nodig hebben, nu een debat krijgen waarom we nog theatermakers nodig hebben. Vooral jongere acteurs organiseren zichzelf steeds vaker als collectief. Ze delen de verantwoordelijkheid en doen alles samen zelf: de tekst schrijven of uitkiezen, de rollen verdelen, het decor en de kostuums uitzoeken,... Een bekend voorbeeld is SkaGen, dat de voormalige studiegenoten Valentijn Dhaenens, Korneel Hamers, Mathijs Scheepers en Clara van den Broek verenigt.

Dat zij zich in 2000 na hun afstuderen aan Dora Van der Groen samen als één groep profileerden, was een artistieke, maar ook een praktische keuze. Vroeger was je als theateracteur in de regel verbonden aan een gezelschap dat vaak als een hechte familie aanvoelde. Vandaag kiezen gezelschappen en regisseurs steeds vaker om omgekeerd te werken: in plaats van stukken te kiezen in functie van een vaste troupe denken ze eerst een project uit en spreken ze daarna geschikte acteurs aan. Acteurs zijn free-lancers geworden, steeds laverend tussen verschillende opdrachten en gezelschappen. Het is een harde wereld, waarin het slimmer en ook aangenamer is om je samen te profileren. Ster-artiest, ster-acteur De veranderde werkcondities verklaren ook waarom jonge acteurs geen graten zien in werken voor het kleine scherm of het witte doek. Het helpt er bovendien hun naamsbekendheid op vooruit. Dat u Mathijs

Braakland/ZheBilding, Hitler is dood © Stef Depover


Scheepers kent van TV-reeksen zoals Kinderen Van Dewindt (Steven Dewindt) of De Smaak van De Keyser (George Reeckmans) en Valentijn Dhaenens bezig zag in Felix Van Groeningens De helaasheid der dingen (Gunther) maakt u misschien nieuwsgierig om hen met Berlin Alexanderplatz ook op de planken bezig te zien. Opvallend is dat oudere tv-acteurs naar het theater terugkeren op zoek naar uitdaging en experiment. Dat zorgt voor soms unieke projecten. Klasbakken als Jo Demeyere en Chris Lomme

hebben al in verschillende tv-series samen gespeeld maar stonden nog nooit samen op de bühne. Achter de wolken (tekst en regie: Michael De Cock) brengt daar verandering in. Het stuk vertelt het verhaal van twee personen die elkaar na vijftig jaar terug tegen het lijf lopen; ze zijn ouder geworden en hebben vele herinneringen, maar ook nog een leven voor zich. De confrontatie met ouder worden is ook het thema van Het Lorchtersyndroom waar met Dimitri Leue en Warre Borgmans twee andere helden van de beeldbuis samen op de planken staan. Leue, in het echte

Toneeltje spelen Met hun aangrijpende spel bewijzen de twee acteurs dat ‘gewoon toneeltje spelen’ veel meer is dan dat. Het directe contact met een publiek zorgt bij theater voor een intensiteit en intimiteit die van een acteur andere kwaliteiten vraagt dan een tv-serie. De juiste toon vinden maar ook in de huidige zap-maatschappij een publiek een uur of langer weten te boeien: het is een kunst op zich. In Vlaanderen heb je op dat vlak Groten, Hele Groten en één monument: Jan Decleir. Dat hij die titel meer dan verdient, bewijst hij opnieuw in Onder het melkwoud gebaseerd op de klassieker van de Welshe dichter Dylan Thomas. Decleir staat er samen op de planken met Koen De Sutter (oa. Martens) die ook regisseert. Samen nemen de mannen je mee in de huizen en hoofden van de bewoners van het fictieve vissersdorpje Llareggub. Ze nemen wisselend de rol van vertelstem op zich én incarneren tegelijk verschillende van de ongeveer veertig kleurrijke personages die het dorp bevolken. Het is ronduit indrukwekkend hoe Decleir door het moduleren van stem en mimiek zowel een zeventienjarig romantisch meisje als de oude blinde kapitein geloofwaardig tot leven kan roepen.

17 zone c

Lazarus

leven de neef van Borgmans, speelt de zoon van een dementerende ex-componist (Borgmans). Door middel van muziek probeert hij het geheugen van zijn vader terug open te breken. Doordat de ziekte van Alzheimer in hun familie vaak de kop opsteekt, is dit verhaal voor beide acteurs erg persoonlijk. Borgmans en Leue die graag grappen en grollen, combineren dit hier dan ook met een onverwachte sérieux.


Achter de wolken © Inge Geens

Jef Demedts © Luk Monsaert

18 zone c

Grote teksten De bijzondere tekst in een poëtische vertaling van Hugo Claus draagt natuurlijk ook veel tot de magische ervaring bij. De Sutter koos een zeer bescheiden decor, met slechts wat requisieten die hij op zijn eigen zolder had kunnen vinden, zodat niets de aandacht afleidt van tekst en spel. Ook dat is iets wat meerdere producties met elkaar gemeen hebben: hoe zwaarder de tekst, hoe minimaler het decor. Lazarus heeft naast een stel uitmuntende acteurs niet meer nodig dan een deur, wat meubels en een stapel matrassen om Oblomow, de 780 bladzijden tellende roman van de Rus Ivan Gontsjarov uit 1858 naar de planken te vertalen. De rijke edelman Oblomov, de eeuwige luiaard die het nietsdoen tot kunst heeft verheven, wordt sprankelend neergezet door Koen de Graeve, die vorig jaar door zowel Humo’s Pop Poll Deluxe, de Vlaamse Televisie Sterren en de Vlaamse Filmprijzen tot beste acteur werd gekroond. Opvallend is hoezeer de roman wordt gerespecteerd en gevolgd: een verteller (Ryszard Turbiasz) bewaakt tussen het spelen door de

rode draad door bepaalde hoofdstukken uit het boek samen te vatten of te becommentariëren. Maar er wordt niet enkel gekozen voor bewerkingen, de hernieuwde aandacht voor puur ‘spelerstoneel’ geeft ook aan theaterauteurs nieuwe kansen. En ook daar heeft Vlaanderen talent. De auteur en regisseur Stijn Devillé, verbonden aan het muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding, mocht eind 2009 de prestigieuze Taalunie Toneelschrijfprijs in ontvangst nemen voor zijn stuk Hitler is dood. Devillé neemt ons mee naar het proces van Neurenberg, waar de belangrijkste kopstukken van het naziregime door een internationaal hof berecht werden. “Het is knap hoe Stijn Devillé op basis van intensief bronnenonderzoek een helder en toegankelijk stuk heeft weten te schrijven, dat historisch inzicht geeft in een van de belangrijkste processen van de 20e eeuw en vraagtekens zet bij het zwart-witdenken in winnaars en verliezers, goeden en slechten, bokken en schapen”, klonk in het in het jury-rapport, dat wij enkel kunnen bijtreden.


De kunstenaars die aan zet zijn, brengen theater, dans, performance, of een mengeling daarvan. De selectie wordt gemaakt door de deskundige jury van Het Theaterfestival. Die bestaat dit jaar uit Valentijn Dhaenens (acteur SKaGeN), Eddie Guldolf (programmator C-Mine Genk), Sarah Vankersschaever (journalist De Standaard), Pietjan Dusee (artistiek leider productiehuis Brabant) en Eva Brems (hoogleraar UGent en theaterliefhebber). De geselecteerde voorstellingen worden gepresenteerd op Het Theaterfestival en maken daarna een tournee langs een reeks cultuur- en gemeenschapscentra in Vlaanderen. In de loop van juni vind je de gekozen voorstellingen op onze websites. Cultuurdijk kiest ervoor om met Circuit X nieuwe en spannende voorstellingen naar je toe te brengen. Gedurfd, maar steeds van hoge kwaliteit. Zodat je mee bent met de laatste ontwikkelingen in de podiumkunsten. En toch dicht bij huis kunt blijven. Een avond Circuit X is trouwens veel meer dan alleen een

voorstelling. Er worden voor- en nagesprekken georganiseerd zodat je op een persoonlijke manier de kunstenaars en hun drijfveren kunt leren kennen. De selectie vind je eind mei op: www.circuitx.be Circuit X is een initiatief van LOCUS, Het Theaterfestival en VTi, steunpunt voor de podiumkunsten. Met de steun van de Vlaamse minister van Cultuur.

Circuit X Zaterdag 5 november (20 uur) Wetteren, theaterzaal Nova Donderdag 10 november (20 uur) Buggenhout, GC De Pit Donderdag 1 december (20 uur) Dendermonde, CC Belgica Zaterdag 4 februari (20 uur) Lebbeke, CC De Biekorf Vrijdag 16 maart (20 uur) Berlare, CC Stroming Telkens inleiding om 19.30u

19 zone c

Wie al eens graag uit de bocht gaat, wordt uitgenodigd om Circuit X te ontdekken. Circuit X is een selectie van het beste werk van een nieuwe generatie veelbelovend podiumtalent.


Kalender theater

20

Za 01.10

Warre Borgmans, Eindelijk! Hamlet

Dendermonde, CC Belgica

Za 08.10

Jaak Van Assche & Tuur De Weert, Helden

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 08.10

TANK!, Heilige Bonen

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 15.10

Jan Decleir en Koen De Sutter, Onder het melkwoud

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Do 27.10

Tg Ceremonia, Liquid Love Hotel

Dendermonde, CC Belgica

20u

Do 27.10

Lazarus, Oblomow

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 29.10

Loge 10, 10 kleine negertjes

Berlare, CC Stroming

20u

Za 05.11

Circuit X

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Do 10.11

Circuit X

Buggenhout, GC De Pit

20u

Zo 13.11

‘t Arsenaal, Achter de wolken

Dendermonde, CC Belgica

15u

Za 19.11

Jef Demedts, Confidenties van een seriemoordenaar

Berlare, CC Stroming

20u

Vr

Chris Dusauchoit, Wild van Afrika

Berlare, CC Stroming

20u

Za 26.11

‘t Arsenaal, Achter de Wolken

Buggenhout, GC De Pit

20u

Za 26.11

Vernieuwd Gents Volkstoneel, De mannen

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 27.11

Vernieuwd Gents Volkstoneel, De mannen

Wetteren, theaterzaal Nova

15u

25.11

20u

zone c

Do 01.12

Circuit X

Dendermonde, CC Belgica

20u

Do 08.12

‘t Arsenaal, Achter de wolken

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 17.12

Compagnie Lowie, Jezus, Maria, Jozef

Berlare, CC Stroming

20u

Vr

Tg Ceremonia, Onwaarschijnlijk eindigend verhaal

Dendermonde, CC Belgica

20u

13.01

Zo 15.01

D’irque & Fien, Carrousel des Moutons

Dendermonde, CC Belgica

15u

Vr

Bob De Moor/Twijfel vzw, Guernica

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Skagen, Berlin Alexanderplatz

Dendermonde, CC Belgica

20u

20.01

Do 26.01

Bob De Moor / Twijfel vzw © Luk Monsaert

Warre Borgmans© Saskia Vanderstichele

Tg Ceremonia © Peter Dewi


Circuit X

Lebbeke, CC De Biekorf

Theater Stap, Poppemie

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Wo 15.02

Braakland/Zhebilding, Hitler is dood

Dendermonde, CC Belgica

20u 20u

20u

Za 18.02

De Queeste, Op de hoge doorn

Wetteren, theaterzaal Nova

Za 18.02

Het Ongerijmde, Don Quichot

Berlare, CC Stroming

20u

Za 03.03

Lazarus, Wat is drinken?

Dendermonde, CC Belgica

20u

Di 06.03

Theater Malpertuis en ‘t Arsenaal, Herfstsonate

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 10.03

Warre Borgmans & Dimitri Leue, Het Lortcher-syndroom

Buggenhout, GC De Pit

20u

Do 15.03

Bob De Moor/Twijfel vzw, Guernica

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 16.03

Circuit X

Berlare, CC Stroming

20u

Vr 23.03

De Spelerij, Othello

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Do 29.03

Pascale Platel, Les demoiselles de rĂŞve et leur soutien

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 31.03

HetPaleis, De tocht van de olifant

Buggenhout, GC De Pit

20u

Za 31.03

Warre Borgmans en Dimitri Leue, Het Lortcher Syndroom

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Wo 25.04

Bruno Vanden Broecke & Nico Sturm, Low-La

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 27.04

De Sprook, Naamloze gebeurtenis

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Do 03.05

Laika, Het gevecht van De Vocht

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 25.05

De Sprook, Naamloze Gebeurtenis

Lebbeke, CC De Biekorf

20u

Bruno Vanden Broecke & Nico Sturm

21 zone c

indt

Za 04.02 Do 09.02


Nu op de boekenplank, straks op de theaterplanken.

22 zone c

Kinderboeken krijgen vaak een tweede leven op de theaterplanken. De figuurtjes en verhalen maken zo’n indruk op de theatermakers dat ze er op hun beurt aan de slag mee willen. Het komende seizoen staan er in onze regio een aantal van dergelijke bewerkingen op de podia. We zetten ze even op een rijtje. Frank Cools Š Rembert De Smet


Vos en Haas De Vos en Haas-boekjes van Sylvia Vanden Heede zijn onwaarschijnlijk populair. Haar spittante schrijfstijl kenmerkt zich enerzijds door eenvoudige éénlettergreepwoorden en anderzijds door beeldende humor en verrassende beeldspraak. De verhaaltjes van Vos en Haas worden door jonge lezers ‘verslonden’. De zeer herkenbare illustraties zijn van de hand van de Chinees-Nederlandse striptekenaar en illustrator Thé Tjong-Khing. Theater Tieret kreeg de toestemming om de boekjes te bewerken tot een theatervoorstelling. De eenvoud ervan nodigt hen naar eigen zeggen uit tot een erg beeldrijke, muzikale voorstelling waarbij ze het genre van de ‘poppenmusical’ een heel eigen, nieuwe invulling geven.

Pluk Van de Petteflet Pluk Van de Petteflet, Jip en Janneke, Minoes, Abeltje, het zijn maar enkele kinderboeken die Annie M.G. Schmidt ons naliet. Daarnaast schreef ze ook kinderversjes, boeken voor volwassenen, liedjesteksten, cabaret en toneelstukken. Frank Cools en Rembert De Smet gingen grasduinen in het grote oeuvre van deze grote dame. In Popocatepetl brengen ze een muzikale ode aan haar met klassiekers als Ik ben lekker stout,

GVR Roald Dahl is een generatiegenoot van Annie M.G. Schmidt en net zo legendarisch in kinderliteratuurland. Naast wereldberoemde kinderboeken als Matilda, Sjakie en de chocoladefabriek en De Heksen, schreef hij ook een groot aantal romans en verhalenbundels voor volwassen. Een van zijn verhalen: De GVR , wat staat voor de Grote Vriendelijke Reus, werd door het ensemble ‘uitgezonderd.Theater!’ bewerkt tot een theatervoorstelling. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen weesmeisje Sofie en de GVR. Hun gevecht tegen de Grote Mensetende Reuzen wordt gespeeld door Jeroen Maes, Lulu Aertgeerts en Jolijn Antonissen. Linus Het laatste boek in het rijtje is Linus van Mieke Versyp. Het vertelt het verhaal van een jongen Linus. Hij is alleen en zoekt gezelschap. Op een dag staat zijn overleden broer Boris aan de deur. Samen met hem krijgt zijn leven opnieuw meer kleur. Het mooi geïllustreerde boek gaat over rouwen en verlies. Door de gevoelige toon laat het een zeer hoopvol en warm gevoel na. Het gezelschap TANK! bewerkt dit verhaal tot een theatervoorstelling.

Alle boeken kan je deze zomer reeds uitlenen in de bibliotheken van Leesdijk. Voor de theatervoorstellingen is het nog even geduld oefenen. Ze zijn pas in het najaar te zien op de podia van Cultuurdijk. Eerst het boek lezen of herlezen en dan de theatervoorstelling bijwonen, het is een leuke manier om een verhaal op verschillende manieren te ontdekken. tekst: Katrien Daniels

23 zone c

Eric Pinksterblom Erik, of het kleine insectenboek van Godfried Bomans is een evergreen. Dit boek gaat over een jongetje, Erik Pinksterblom, die tijdens een slapeloze nacht in het schilderij Wollewei terechtkomt. Hij maakt er kennis met levensgrote insecten. Bomans schreef het verhaal in 1941 en het blijft tot op vandaag bijzonder populair. Het werd reeds meerdere malen bewerkt tot theatervoorstelling en in 2004 verfilmd. Volgend seizoen toert Ann De Donder met haar versie langsheen de Vlaamse schouwburgen. Met beeldprojectie, een pittige tekst en een hele resem brillen brengt ze het verhaal tot leven.

Hendrik Haan, Dikkertje Dap en veel meer. Voor mama’s en papa’s heerlijk om terug te horen, voor kinderen een fijne ontdekking.


24 zone c

Carnaval in Hamme

Maak plaats voor de ‘Wuitens’!


Tradities in het Land van Dendermonde In het erfgoedbeleidsplan voor de regio werd het belang van de (feest)tradities in de streek duidelijk onderstreept. Om dit immaterieel cultureel erfgoed vast te leggen, werd door de projectvereniging Cultuurdijk (aangevuld voor de erfgoedwerking met de gemeenten Hamme, Laarne, Zele en Wichelen) besloten om deze levende erfenis op de gevoelige plaat vast te leggen in de periode 2011-2012. De opdracht werd gegeven aan de jonge fotograaf Artur Eranosian die meermaals heeft bewezen specifiek oog te hebben voor de menselijke beleving van diverse tradities. Op geregelde tijdstippen zullen de foto’s in dit magazine worden gepubliceerd en wordt elke traditie uitvoerig beschreven. Volgende tradities staan alvast op het lijstje :: Bosbegankenis (Buggenhout), Sint-Machariusommegang (Laarne), Roparun (Zele), … (www.artureranosian.com)

Aloude tijden Over hoe men eeuwen geleden carnaval vierde in Hamme weten we bijzonder weinig. Vast staat dat omstreeks 1800 vastenavond uitbundig werd gevierd. Tussen de twee wereldoorlogen ging er elk jaar een carnavalsstoet uit. Deze was samengesteld met groepen uit verschillende wijken die de spot dreven met plaatselijke personen en toestanden. In 1939 vond de voorlopig laatste voorlopige vastenavondstoet plaats. Tijdens WOII werd de carnavalsviering door de bezetter verboden. Na de bevrijding hervatte men de traditie niet meteen. Pas begin ja-

ren vijftig werd er bij het gemeentebestuur op aangedrongen om de carnavalsfeesten toe te laten. Het gemeentebestuur gaf haar toestemming. Pittig detail: er waren gemeenteraadsverkiezingen op komst

Herboren als Wuitensfeesten In 1951 werd een gemeentelijk feestcomité belast met de organisatie van de vastenavondfeesten van 1952. De overstroming van 1953 (nacht van 30 januari op 1 februari) maakte dat de viering verschoof naar halfvasten. Omwille van de concurrentie met andere carnavalssteden bleef deze datum behouden. Het feestcomité, vastgeroest in vooroorlogse tradities, was op één enkele uitzondering na niet carnavalminded. Het was dan reeds van 1939 geleden dat de laatste carnavalsstoet was uitgegaan. Wilde men de aloude carnavalsfeesten terug in ere herstellen dan zou er dringend iets moeten gebeuren. Hier start het verhaal van een unieke folkloregroep en latere ambassadeur van Hamme in binnen- en buitenland ‘Die Hamse Wuitens’. Op het Sint-Pieterspleintje, het ‘varkensmarktjen’ genoemd, woonden een groep vrienden die van folklore hielden. Elk jaar op de feestdag van Sint-Pieter richtten zij volksspetekst: Erik Vermeire

Foto’s: © Artur Eranosian

25 zone c

Carnaval is een feest van alle tijden. Ook in Hamme wordt al eeuwenlang uitbundig gefeest op Vastenavond. Om het einde van de winter te vieren, om nog eens een laatste maal flink te schransen, of om ongestraft de spot te drijven met alles en iedereen. En dat kunnen de Hamse Wuitens – ‘wuiten’ is de oude naam voor gaai, spotvogel – als de beste. Het Hamse carnaval, vandaag bekend als de ‘Wuitensfeesten’, vindt zijn oorsprong in de ijzersterke Hamse feesttraditie. Feesten, en meer bepaald carnaval vieren, zit de Hammenaar in de genen.


len in en dansten rond de Vrijheidsboom die op het pleintje stond. Zij zetten hun schouders onder het Hamse carnavalsfeest en bliezen het nieuw leven in. De eerste vernieuwde carnavalsviering ging door op 31 maart 1957. Vanaf 1960 werd de naam Wuitensfeesten en Wuitenskomitee gebruikt. Het Wuitenskomitee zou zich bezig houden met de organisatie van de Wuitensfeesten en Die Hamse Wuitens zouden de plaatselijke folklore in stand houden.

26

Prins Wuiten en kornuiten

zone c

Een paar maanden voor de halfvastenfeesten wordt een prins carnaval verkozen. Hij is het boegbeeld van de driedaagse carnavalsviering. Tijdens de Wuitensfeesten komt de legende van De Hamse Wuiten weer tot leven. Wuiten is de spotnaam van de Hammenaar en de volksnaam voor de vlaamse gaai. De zondag van halfvasten gaat de Wuitenscavalcade uit, in 2011 voor de 55ste keer. Deze carnavalstoet is samengesteld uit enkel Hamse groepen: van grote showgroepen tot de kleine losse groepen. Van het grote wereldnieuws tot onze lokale politiek,… iedereen en alles moet er aan geloven. Voor de toekomst hoeven de Hamse Wuitens niet bang te zijn. De opvolging is verzekerd in de kinderstoet op maandagmiddag waaraan alle Hamse basisscholen deelnemen. De verbranding van de versleten Wuiten vindt plaats op maandagavond stipt om 24 uur.. Men zegt wel

eens dat de Hammenaar dan ‘nen nieven’ krijgt. Dit officiële einde van de Wuitensfeesten is meteen de start voor de Hamse carnavalsnacht die duurt tot de dinsdagmorgen en waar de Hammenaars in de regio voor bekend voor zijn. Het Hamse Carnaval met zijn zeer lange traditie is en blijft een feest voor en door de echte Hammenaar. Dit zeer belangrijke deel van het Hamse immateriële erfgoed moet en zal steeds opnieuw van generatie op generatie doorgegeven worden.


Een regio vol jazz, folk en world Minder bekend maar daarom niet minder intens, authentiek en kwaliteitsvol is het aanzienlijke aanbod aan folk, jazz- en wereldmuziek in het programma van onze gemeentelijke cultuurhuizen. Meer dan te functioneren als de persoonlijke dada van een prettig gestoord programmator wil dit concertaanbod de ware muziekliefhebber aanspreken. Wie houdt van avontuurlijke muziek heeft dit programmaluik al lang ontdekt, voor alle anderen zijn er deze 6 gouden tips om duimen en vingers bij af te likken.

27 zone c © Koen Bauters

COUNTRY LADIES – A Tribute

Het wordt stilaan een traditie, de tributes van Maandacht aan de groten dezer aarde. Een paar seizoenen terug deden ze de zalen aan met een passionele tribute aan The-Man-in-Black, Johnny Cash. En vorig seizoen kon u al een tribute to Country Ladies opmerken. Deze korte concertreeks was zo’n overweldigend succes, dat het om een vervolg schreeuwde! Er zijn niet alleen parels van countrynummers geschreven, ze werden vaak ook gebracht door parels van stemmen. Als we het hebben over dé legendarische countryzangeressen moeten we Dolly Parton vernoemen, maar zeker ook Emmylou Harris, Alison Krauss, Gillian

Welch en vele anderen. De hits die dit vrouwelijk schoon bij elkaar zongen, zijn ontelbaar. Ze staan gegrift in ons onderbewustzijn, en geven ons het ultieme gevoel van nostalgie. Deze songs kunnen dus alleen maar gebracht worden door de grootste, fijnste, zwoelste, en ruigste stemmen van het land... Dit seizoen bestijgen Tine Reymer, Nathalie Delcroix en Jackobond het podium, maar niet zonder hun cowboys: Björn Eriksson, Axl Peleman, Wigbert Van Lierde, Ron Reuman, Werner Lauscher en Geert Waegeman. www.maandacht.be


Ishtar - Divine love songs

28 zone c

Wie kent het bevreemdende, maar mooie O Julissi nog? Doet het een belletje rinkelen? Inderdaad, met Eurosong 2008 verdedigde Ishtar ons land in Belgrado. In My Love zoekt Ishtar nu het evenwicht tussen sterke emoties en verfijnd muzikaal vakmanschap. De voorstelling is geĂŤnt op de wijdvertakte wortels van de Europese volksmuziek. Laat je verleiden door het delicaat kleur-en lijnenspel in de vocale arrangementen, het hoge niveau van uitvoering en de rijke variatie aan instrumenten. Een negenkoppig ensemble brengt je begin tot einde in vervoering met prachtige arrangementen en composities van Michel Vangheluwe.

Een voorstelling die niemand onberoerd zal laten. Met: Hannelore Muyllaert (zang), Isabelle Dekeyser (zang & viool), Lies Verhelle (zang), Robrecht Kessels (cello), Ilse Vromans (fluiten), Marc Pijpops (altviool en percussie), Karel Vercruysse (gitaar), Frank Markey (sax & klarinet) en Michel Vangheluwe (contrabas, piano & harmonium) www.ishtar.be


Olla Vogala

In mei 2011 vonden in Gent de opnames plaats van een nieuwe live CD met de prachtige stemmen van Ludo Vandeau, Soetkin Baptist en van verschillen de Arabische gastmuzikanten. Na de cd volgt nu de zaaltournee. Met: Soetkin Baptist (zang), Luc Degezelle (viool), Marc De Maeseneer of Filip Demeyer (baritonsax), Frederik Heirman (trombone), Gijs Hollebosch (dobro, mandoline), Dirk Moelants (viola da gamba), Stefaan Smagghe (viool), Ludo Van Deau (zang), Wouter Vandenabeele (viool en algemene leiding), Luc Vanden Bosch (drums, percussie), Joris Van Vinckenroye (con-

© TTT artists

Paul Michiels en Jeroen D’hoe maakten vorig jaar het prachtige album It’s a GAS. Het werd een warme popjazzplaat met (h)eerlijke songs als “I am Home” en Where Do I sign up. Na de cd volgden onvergetelijke concerten op festivals en in clubs en theaters. Dit jaar willen ze daar een schepje bovenop doen en nemen ze Philip Catherine, de grootste Belgische jazzgitarist ooit, mee op tour. Catherine behoort tot de internationale top en begeleidde in zijn 40-jarige carrière alle groten van de Europese en Amerikaanse jazzscene. De beste Belgische popzanger, een straffe klassiek geschoolde pianist en een jazzkanjer serveren eigen songs en ‘standards’ uit songbooks van legendarische componisten. Met: Philip Catherine, Paul Michiels, Jeroen D’hoe

trabas). www.ollavogala.com

www.itsagas.be

29 zone c

Je kon Olla Vogala twee seizoen geleden aan het werk horen met Olla Vogala meets Senegal. Na een pauze van een jaar, neemt het gezelschap de draad weer op. Als vanouds fladdert het repertoire van Olla Vogala tussen wereldmuziek, jazz, folk, klassiek en chanson. Voor het nieuwe repertoire, inspireerde de groep zich op thuishaven Gent. Waar Leie en Schelde samenvloeien, komen ook culturen bij elkaar. Gent is een smeltkroes van nieuw en oud, allochtoon en autochtoon, volks en werelds.

Philip Catherine, Paul Michiels, Jeroen D’hoe It’ s GAS II


30 zone c FOLKFESTIVAL DENDERMONDE


© Indra Laenen

Als creatieve duizendpoot valt Sam Vloemans niet in een hokje te duwen. Geboren in Curaçao kreeg hij latin met de paplepel mee, maar evengoed voedde hij zichzelf met jazz, soul en pop. Met de radio en de platenspeler als inspiratiebron, zocht Vloemans zijn eigenzinnige weg naar de muziek. Muziek vormt de rode draad in zijn leven. Ritme is het bloed door zijn aderen, melodie is de lucht in zijn longen. Als een spons absorbeert hij als geen ander de invloeden van buitenaf. Mix dit met zijn mateloos enthousiasme en je krijgt pure passie. Tijdens dit concert presenteert Vloemans nieuw materiaal, in zijn typische eclectische stijl. Waarbij vooral funk en latin de bovenhand nemen. Hierbij ontpopt hij zich tot een echt podiumbeest en multiinstrumentalist. Zijn eerdere producties kregen keer op keer lovende

zone c

Sam Vloemans | aperitiefconcert (jazz)

31

kritieken. Voorts werkte hij samen met Gabriel Rios, Dez Mona, El Tattoo del Tigre, Pieter Embrechts, beeldend kunstenaar Hans op de Beeck, ... en was ook met Esmee Bos’ en Bart Voets’ Duveltjeskermis te zien. Laat je vervoeren tijdens een passionele, feestelijke en ontroerende middag. Met: Sam Vloemans (trompet/percussie), Bart Oostindie (gitaar), Patrick Dorcean (drums), Roberto Mercurio (bas), Mike Roelofs (toetsen) en Tom Verschoore (trombone)

www.samvloemans.be


Kalender Folk/world/jazz

32

Za 24.09

Boogie Phil & The Rhythm Devils

Molenaarswoning Opstal,

Za 01.10

Country Ladies, A Tribute

Buggenhout, GC De Pit

20u

Do 06.10

Antonio Forcione SOLO i.k.v. PLECTRUM

Dendermonde, CC Belgica

20u 20u

20u

Do 13.10

Karim Baggili/Myrddin i.k.v. PLECTRUM

Dendermonde, CC Belgica

Di 18.10

Axl Peleman, gitaarfreak: muzikale lezing

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 22.10

Jokke Schreurs en vrienden i.k.v. PLECTRUM

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 28.10

Orquesta Tanguedia

Dendermonde, CC Belgica

Za 05.11

The Vintage Jazzcats

Molenaarswoning Opstal, Buggenhout

Do 17.11

The Samurai

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 26.11

Perles D’amour

Dendermonde, CC Belgica

20u

Vr 09.12

Ishtar, Divine love songs

Uitbergen, Sint-Pieterbandenkerk

20u

Za 10.12

Jazzlab Series, Christian Mendoza Quartet

Dendermonde, CC Belgica

20u

20u 20u

Do 15.12

Africappella, South-Africa goes Christmas

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 17.12

Urban Trad, support Perry Rose, e.a. (i.k.v. Wintervolk)

Dendermonde, CC Belgica

19.30u 20u

Vr 23.12

Violeiros de Brasil (i.k.v. Europalia Brazilië)

Dendermonde, CC Belgica

Do 12.01

Violons Barbares

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 28.01

Jef Neve Trio

Dendermonde, CC Belgica

20u

zone c

Za 25.02

NATO Jazz Orchestra

Buggenhout, GC De Pit

20u

Za 25.02

Olla Vogala

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Do 01.03

Jazzlab Series, De Beren Gieren

Dendermonde, Steenpoort, Kerkstr.115

20u

Za 17.03

Mercedes Peon Solo

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 14.04

Brussels Jazz Quintet

Molenaarswoning Opstal, Buggenhout

Za 21.04

Paul Michiels, Jeroen D’hoe, Philippe Catherine, It’s a GAS II

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Za 05.05

Antonio Zambujo (fado)

Dendermonde, CC Belgica

20u

Zo 03.06

Sam Vloemans

Berlare, CC Stroming

11u

Africappella

Antonio Zambujo © Rita Carmo

The Vintage Jazzcats

Violeiros de Brasil © Angélica Del Nery

20u


Zone C op de Festivaltoer Het Festival van Vlaanderen is voor liefhebbers van klassieke muziek een begrip. En terecht. Meer dan 50 jaar brengt het Festival met steun van lokale partners klassieke concerten in meer dan 80 steden en gemeenten. Dit seizoen kan je zowel in Dendermonde als in Wetteren van zo’n Festival+ concert genieten. Beide concerten trekken het klassieke seizoen van Zone C op gang.

Die liefde voor historische instrumenten deelt hij met Jan Vermeulen. Met het Tröndlin Trio was Jan één van de eersten die naast het klassieke ook het romantische repertoire vertolkte op authentieke instrumenten. De voorbije jaren kreeg hij internationale faam met de integrale opname van Schuberts klavierwerk.

Nicolas Achten (°1985) studeerde aan de conservatoria van Brussel en Den Haag. Hij is één van de weinige klassiek geschoolde zangers die zichzelf naar historisch voorbeeld begeleidt op verschillende instrumenten. Om deze praktijk verder uit te diepen, stichtte hij het ensemble Scherzi Musicali, dat reeds op veel bijval en enthousiasme kon rekenen van het publiek en de internationale pers. In Dendermonde zingt en speelt deze bariton barokfluit en theorbe (een snaarinstrument behorend tot de luitfamilie) in duet met tenor Reinoud Van Mechelen (°1987). Samen brengen ze ongekende pareltjes uit de Franse barok: Charpentier, Chabanceau, Le Camus, d’Ambruis.

Beide topsolisten brengen een programma met muziek van Robert Schumann en tijdgenoten Felix Mendelssohn-Bartholdy en de Deense componist Niels Gade. Ongekende pareltjes In de theaterzaal van cultuurcentrum Belgica kan je op 20 oktober een jong duo ontdekken: Nicolas Achten en Reinoud Van Mechelen.

Benjamin Dieltjens

tekst:Wim Breydels

33 zone c

Liefde voor historische instrumenten Het eerste Festival+concert gaat door op 1 oktober in Wetteren. In het historische kader van de kapel van het Scheppersinstituut kan je luisteren naar Benjamin Dieltjens en Jan Vermeulen, in 2010 musicus van het jaar. Benjamin Dieltjens (°1973) ontdekte de klarinet toen hij acht was. Na zijn studies aan de conservatoria in Leuven en Brussel vervolmaakte hij zich verder in Duitsland. Benjamin heeft een grote collectie authentieke oude instrumenten en specialiseert zich in het bespelen ervan.


Andere Blikvangers Berlare: Kasteelconcert met Amici della Musica

Amici della Musica vergast je op werk van twee topcomponisten: het eerste pianokwartet van Mozart en het tweede pianoconcerto van Chopin in een versie voor kamermuziek. Amici della Musica bestaat uit Jo Vercruysse, Arman Simonian, Marc Claes, Harm Garreyn en Jan Lust. Vijf topmuzikanten die hun sporen verdienden bij diverse orkesten en kamermuziekensembles. Het unieke kader van het kasteel van Berlare krijg je er als toemaatje bij. 34 zone c

Buggenhout: Pushing the limits door Belgian Brass

Belgian Brass is een koperensemble met wereldfaam. Het ensemble bestaat uit musici die allemaal een solistenplaats verworven hebben in verschillende symfonische orkesten. Belgian Brass wil muziek van alle tijden en genres brengen: Borodin, Strauss, Bartok, Piazzola,… De composities worden uitgevoerd met respect voor het origineel maar vanuit een eigen ‘klassieke benadering’ en humoristische invalshoek.

Wetteren: De 4 seizoenen (Vivaldi) door Belgische Kamerfilharmonie

De Belgische Kamerfilharmonie vergast je op één van de populairste werken uit de klassieke muziek: Vivaldi’s jaargetijden. Het programma wordt vervolledigd met een concerto van Albrechtsberger. De Belgische Kamerfilharmonie bouwde in 3 jaar tijd een stevige reputatie op. Het orkest legt zich toe op de klassieke en de vroeg-romantische periode en geeft deze muziek een verfrissende en vernieuwende interpretatie.

Berlare: Kasteelconcert met Mirek Coutigny

De jonge pianist Mirek Coutigny (°1992) gaf jong al blijk van een bijzondere muzikale aanleg. Hij startte pianolessen op zevenjarige leeftijd en speelde zijn eerste concert op zijn elfde. In 2006 verscheen zijn cd Arabesque met een bloemlezing uit het favoriete repertoire van de toen veertienjarige pianist. Vandaag vervolmaakt hij zich aan het Gentse conservatorium. Zijn repertoire bevat een ruime selectie van solowerken maar ook concerti van Mozart, Beethoven, Shostakovich, Grieg en Chopin.

Dendermonde: Bach en Italië door Il Fondamento

Il Fondamento is het geesteskind van hoboïst Paul Dombrecht. Met een kern van trouwe muzikanten bouwde hij aan een gulle orkestklank die prachtig aansluit bij de klankleur van zijn barokhobo. Ook internationaal wordt dit orkest zeer gewaardeerd. De titel van het concert verwijst naar de grote invloeden die Bach onderging van Italiaanse en Franse stijlelementen. Twee van zijn Brandenburger concerti staan tijdens het concert naast muziek van Vivaldi en tijdgenoot Marcello. Amici della Musica


Kalender klassiek Zo 18.09

Amici della Musica

Berlare, kasteel

Za 01.10

Benjamien Dieltjens & Jan Vermeulen

Wetteren, Kapel Scheppersinstituut

20u

Vr 14.10

Orkest der Lage Landen, De mooiste serenades samen

Wetteren, theaterzaal Nova

20 u

Do 20.10

Nicolas Achten & Reinoud Van Mechelen, Festivalconcert

Dendermonde, CC Belgica

20u

Za 22.10

Kristien Hemmerechts, Bakje Troost

Buggenhout, GC De Pit

20u

Za 19.11

Belgian Brass, Pushing The Limits

Buggenhout, GC De Pit

Za 19.11

Bel Ayre, In splendid isolation

Wetteren, Sint-Annakerk Wetteren ten Ede

Vr 25.11

Il fondamento, Bach en Italië

Dendermonde, CC Belgica

20u

Do 19.01

Orkest der Lage Landen, Nieuwjaarsconcert

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 29.01

Van Winckelsessies kamermuziek, Odysseia Ensemble

Dendermonde, Huis Van Winckel

11u

Vr 17.02

BL!NDMAN plays Buxtehude

Dendermonde, Abdijkerk, Vlasmarkt

20u

Zo 19.02

Van Winckelsessies kamermuziek:, ntb

Dendermonde, Huis Van Winckel

11u

11u

20u 20u

Za 10.03

Amplitudo

Wetteren, Sint-Martinuskerk Massemen

20u

Do 22.03

Belgische Kamerfilharmonie, Vivaldi’s 4 jaargetijden

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 25.03

Vlaams Muziek Theater, Graaf von Luxemburg

Wetteren, theaterzaal Nova

15u

Zo 25.03

Cosy Brass, aperitiefconcert

Buggenhout, Kloosterkapel

10.30u

Van Winckelsessies kamermuziek, Trio Amare

Dendermonde, Huis Van Winckel

11u

Orkest der Lage Landen, De jeugdige frisheid van Haydn en Mozart

Wetteren, theaterzaal Nova

20 u

Za 28.04

EMS Opera

Buggenhout, GC De Pit

Zo 29.04

Van Winckelsessies kamermuziek, Simoens Trio

Dendermonde, Huis Van Winckel

Zo 06.05

Mirek Coutigny

Berlare, kasteel

11u

Zo 17.06

Telemann Barokensemble

Uitbergen, kasteel

11u

Bel Ayre

Bl!ndman

Belgian Brass © Willem De Leeuw

Telemann Barokensemble

20u 11u

35 zone c

Zo 25.03 Vr 20.04


ui t re gi o de in

Film Wetteren

verliefd

Smoor Nova@themovies -

,20u

Donderdag 23 juni 2011

in op het turbu‘Smoor verliefd’ zoomt ke madammen: ster r vie van en lente lev r Judith, tante ede mo , tienerdochter Eva lle. Ze wonen che Mi zus te gro en a Barbar soms wat hun en dak samen onder één gekruid door rdt wo n taa bes che chaotis ebluste lust, afeerste verliefdheid, ong onverwoestbare en sen wen der kin faires, oi, moedig en mo zijn oude liefde Ze en ze het ook wet s som ar ma , dig verstan Hilde Van van film Een even niet meer... Vinck. rie Ma . o.m t me em Miegh CC Nova - Wetteren 6 EUR e www.ccnovawetteren.b

36 zone c

Lebbeke

Opendeurd ag CC De Bie korf Braderie Le bbeke maandag 15 au

gustus 2011,

vanaf 14

u Voor de derde maal zet CC D e Biekorf haar tijdens de Brad deuren open erie. Volgende zaken staan op ma: het program14.00u – 17.00u Kinderanimat ie: een ballonp kele circusartie looier en ensten geven initi aties voor jong 15.00u & 16.30u en oud. Optreden Toub aboukan

Vanaf 19u: Opt redens van Ra dio Russia, een The Solutions vuursh .

ow en

Op gezette tijde n zullen rondlei dingen doorga Biekorf. an in CC CC De Biekor f - Lebbeke GRATIS www.ccdebiek orf.be

De


Muziek Dendermonde

Buggenhout

Avalon Buggenhout Beukt

Tuinconcerten

El Sur

2011 Vrijdag 1 juli, 19 en 26 augustus

drankje... de nieuwe Genieten in zuiderse sfeer bij een um is de tuin van centr nde ermo Dend in be to place Huis Van Winckel. muziek met o.a. 1 juli (20u): El Sur (Zuid-Amerikaanse

Paola Marquez) to Bob Dylan (De19 augustus (21 u - gratis): Tribute ) ckere Dene o Brun rek, Nils De Caster en : Amor y CoBand & lina Ange Lady ): (20u stus 26 augu raçon.

vrij 19 en za 20 augustus 2011 Op de terreinen van GC De Pit vind t het festival ‘Avalon-Buggenhout Beukt’ plaats, een unieke zomerse combinatie van een fami liefestival en een fietstocht. Op vrijdag wordt de avond geopend door de Concertband van Steen huffel met special guest Gunther Neefs. Na de Fake Band, sluit DJ Joost de avond af. Voor zater dag hebben reeds volgende artiesten hun kom st bevestigd: CPeX, les Truttes, Flip Kowlier. achter GC De Pit - Buggenhout 1 ticket = € 12 = 2 dagen www.avalonbuggenhoutbeukt.be

Berlare

Waterfeesten

us 2011

5, 6 en 7 august

s Vrijdag 5 augustu de jeugd or vo jd viswedstri s Zaterdag 6 augustu t Donkmeer arttriatlon aan he trio triatlon en kw fuif + er me t en in he Ter land ter Donk s Zondag 7 augustu ots vuur werk . als afsluiter een gro Waterfeesten met re Donkmeer Berla s ati gr : 5 en 6/08 ; inwoners 3€ ADK: 7€; VVK: 5€ 7/08: -12j gratis;

37 zone c

, Kerkstraat 28,

CC Belgica - tuin Huis Van Winckel Dendermonde 5 EUR (consumptie Incl.) www.ccbelgica .be

Clement Peerens


38

jeugdtheater

zone c

Veel vlaggen voor dezelfde lading De tijd dat jeugdtheater nog kindertoneel was, ligt ver achter ons. Vergeet de belerende sprookjes, vergeet de bestofte poppenkasten van weleer. Het jeugdtheater van vandaag is kleurrijk, hip en eigenlijk… voor alle leeftijden. Een overzicht geven van wat er groeit en bloeit onder de jeugdtheater-zon kan onmogelijk in één artikel. Want het aanbod is groot: nu eens met veel toeters en bellen, dan weer heel eenvoudig. Met een hele ploeg of alleen, met acteurs of met figuren, met muziek of met circusacts…Kortom, er zijn veel vlaggen die de lading ‘jeugdtheater’ dekken. Dit artikel gaat niet over de grote huizen als De Kopergietery, BRONKS en HETPALEIS, maar over de kleinere, misschien iets minder bekende, spelers die dit seizoen te ontdekken zijn in onze regio.

Circus Hoetchatchov


Zeg nooit poppenkast tegen figurentheater Anno 2011 wordt het figurentheaterlandschap getekend door een aantal grote huizen. Twee ervan zijn volgend seizoen in Zone C te gast: Theater Froefroe en Figurentheater De Maan. Theater Froefroe wordt geleid door de broers Jan en Marc Maillard. De latexpoppen waarmee ze spelen typeren hun werk. Daarnaast is ook hun drukke speelstijl en ongebreideld gevoel voor humor typisch voor het huis.

Aanstormend talent. Theater Tieret is een jonge en beloftevolle speler in het Vlaams figurentheater. Dit Sint-Niklase gezelschap rond Joost Vanden Brande groeide uit een groep enthousiaste onderwijsmensen. Stilaan hebben ze hun plek in het professioneel theatercircuit gevonden. In het najaar gaan ze op tournee met hun bewerking van Vos en Haas naar de populaire boeken van Sylvia vander Heyden. Het wordt een muzikale voorstelling met muziek van o.a. Stan Reeckmans en poppen van Patrick Maillard (ook verbonden aan

Zeg nooit zomaar liedjes tegen muziektheater Wie aan muziektheater voor kinderen denkt, denkt ongetwijfeld aan Kapitein Winokio. Winnok Seresia, de man achter kapitein Winokio, won dit jaar nog de MIA in de categorie ‘kidspop’. Het concept van Kapitein Winokio is gekend: de kapitein steekt traditionele liedjes in een eigentijds jasje. Tijdens de zaalshows wordt er door de allerkleinsten in de handen geklapt, met de voeten gestampt en de echte lefgozers mogen zelfs een mopje vertellen. Volgend seizoen gaat Mevrouw De Poes, de side-kick van de kapitein, alleen op tournee. Onder de noemer Handjes draaien koekebakkenvlaaien zal ze de allerkleinsten muzikaal in de watten te leggen. Muziektheater voor kinderen is niet nieuw. In 1936 ging Peter en de wolf in première. Componist Sergej Prokofjev schreef het in opdracht van een jeugdtheater in Moskou. De muziek moest eenvoudig en verstaanbaar zijn en kinderen aanspreken. Het feit dat Peter en de wolf ook vandaag nog regelmatig wordt opgevoerd, bewijst dat Prokofjev in zijn opzet slaagde. De versie van het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest is volgende winter te zien en te horen in onze regio. I Solisti del Vento waagde zich in het verleden al aan muzikaal-theatrale uitvoeringen met o.a. Don G. en De Vliegende Hollander. Tijdens het seizoen 2011-

tekst: Katrien Daniels

39 zone c

Figurentheater DE MAAN is ontstaan uit het Mechels Stadspoppen Theater. Willem Verheyden leidt het gezelschap sinds 1995, Paul Contryne is de creatieve duizendpoot achter de schermen. Hij weet elke voorstelling een andere uitstraling te geven door steeds de grenzen van het begrip figurentheater op te zoeken. De ene keer wordt er een heel decor getoverd uit kartonnen dozen, de andere keer met reuzenkussens. DE MAAN werkt zowel met jonge acteurs als met gevestigde waarden. Voor de voorstelling De Gelaarsde Kat gingen ze aan de slag met een jonge acteursploeg. Deze cast en de schitterend vormgegeven poppen brengen de klassieker op een eigentijdse en hilarische manier tot leven.

Froefroe en geestelijke vader van Bumba). Het figurentheaterfestival in Berlare toont aan dat het genre zeer geliefd is in onze regio. Tijdens het weekend van 31 maart en 1 april 2012 kunnen liefhebbers van het genre volop op ontdekking gaan.


Salibonani en de kolonie mt zijn minder klinkende namen. Toch zijn ze allebei zeer kleurrijke spelers in het veld. Lukas Van Echelpoel is de bezieler van Salibonani. Hij is een multi-instrumentalist en weet steeds op een verbeeldingrijke manier een muzikale wereld te creëren voor kinderen. In zijn laatste creatie De Spotvogel vertelt hij het verhaal van een vogelschrik die van vogels houdt.

40 zone c

Muzikant Bo SpaenC is de man achter de kolonie mt. Hij werkte met tal van theatermakers samen. SpaenC bespeelt tal van rammel- en tokkelinstrumenten en is een virtuoos op alle mogelijke orgeltjes, blaas- en trekinstrumenten. In de voorstelling Lap heeft hij het over de plek, de lap grond waarop we leven.

Zeg nooit circus tegen circustheater En ook circus speelt zich niet langer af in een tent die van stad tot stad trekt. Circus is ‘all around’. De circusscholen professionaliseren en bijna in elk dorp kan je vandaag een atelier circustechnieken volgen. Circusartiesten zijn op straattheaterfestivals zeer populair. In de winter zoeken ze de gezelligheid van de schouwburgen op. Circustheater is een apart genre geworden waarbij het publiek niet alleen verbaasd maar ook ontroerd wordt. D’irque en Fien zijn Dirk van Boxelaere en Fien Van Herwegen. Zij reizen sinds 1994 met groot succes de wereld rond met hun straattheateracts. In 2005 creëerden D’irque & Fien de voorstelling Oh suivant!. Virtuoze jonglerie, gewaagde acrobatie, muziek en

humor worden perfect gecombineerd in deze voorstelling voor jong én oud. Hun nieuwste voorstelling Carrousel des Moutons is een intieme voorstelling waarin ze de pure power van het circus combineren met de directheid van het straattheater. Een zot idee wordt werkelijkheid: een grote vleugelpiano begint een eigen leven begin te leiden als Fien er op speelt. Kristof Gouwy is de bezieler van Circus Hoetchatcha. Zijn compagnon de route Karel Casier, volgde de prestigieuze ESAC-circusopleiding in Brussel. Hij specialiseerde zich in paalacrobatie. Samen toeren ze langsheen de cultuurcentra met de voorstelling Wat een papa leiden kan. Een voorstelling over een vader die van zijn zoon ‘de beste acrobaat van Rusland’ wil maken. Humor en acrobatie zijn de sleutelwoorden in deze voorstelling. Zeg dus inderdaad nooit zomaar kindertoneel tegen jeugdtheater… zoveel is duidelijk. Al dat fraais en nog meer van dat zijn de komende winter te bekijken in onze regio. Voor jong én oud.

D’irque & Fien © Jan Bosschaert

2012 reist dit blazersensemble langs de cultuurcentra met hun versie van De gelaarsde kat. Verteller van dienst is Warre Borgmans.


Kalender familie Zo 18.09

Berlare cultoert, culturele fietstocht

Berlare, Overmere, Uitbergen

namiddag

Zo 25.09

Salibonani, De spotvogel (4+)

Wetteren, theaterzaal Nova

14.30u

Zo 02.10

Gilles Monnart, Bomen (7+)

Berlare, CC Stroming

15u

Zo 16.10

Inne Goris/LOD, Vader, Moeder, Ik en Wij (5+)

Dendermonde, CC Belgica

15u

Zo 16.10

Hopla i.s.m. Uitgeverij Averbode, Hoplahop

Berlare, CC Stroming

15u

Za 22.10

Pascale Platel/Bronks, KipKappen (8+)

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 23.10

An De Donder, Erik (8+)

Dendermonde, CC Belgica

15u

Do 03.11

Tentoonstelling, Rasa (9+)

Dendermonde,Zaal ‘t Sestich, Kerkstr 111

Do 03.11

Familiefilm, Knoester

Wetteren, theaterzaal Nova

Vr 04.11

Tentoonstelling, Rasa (9+)

Dendermonde,Zaal ‘t Sestich, Kerkstr 111

Vr 04.11

Frank Cools & Rembert De Smet, Popocatepetl (6+)

Wetteren, theaterzaal Nova

Zo 06.11

Circus Hoetchàtchov, Wat een papa leiden kan (4+)

Buggenhout, GC De Pit

15u

Do 10.11

Tina Maerevoet, Raaf (8+)

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 27.11

Theater Tieret, Vos en Haas (5+)

Dendermonde, CC Belgica

15u

Zo 04.12

Kapitein Winokio (3+)

Lebbeke, CC De Biekorf

15u

15u 14.30u 15u 14.30u

Theater Tieret, Vos en Haas (5+)

Wetteren, theaterzaal Nova

14.30u

De Maan, De gelaarsde kat (4+)

Dendermonde, CC Belgica

15u

Za 14.01

TANK!, Linus (8+)

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Wo 25.01

Sprookjes en zo- Sneeuw (2+)

Dendermonde, CC Belgica

16u

Vr 03.02

Joke Devynck/BRONKS, Anna (8+)

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Zo 05.02

Oost-Vlaams Symfonisch Orkest, Peter en de wolf (6+)

Berlare, CC Stroming

15u

Za 11.02

D’irque en Fien, Carrousel des Moutons (8+)

Wetteren, theaterzaal Nova

20u

Do 23.02

familiefilm, De Indiaan

Wetteren, theaterzaal Nova

14.30u

Vr 24.02

Kopergietery, Twist (6+)

Wetteren, theaterzaal Nova

14.30

Zo 04.03

Hopla (2+)

Lebbeke, CC De Biekorf

15u

Zo 11.03

Warre Borgmans en i solisti del vento, De Markies van Carabas(6+)

Berlare, CC Stroming

15u

Zo 18.03

Stella Den Haag, In de nesten (7+)

Dendermonde, CC Belgica

15u

Zo 18.03

Sprookjes en zo, Het rode visje (3+)

Wetteren, theaterzaal Nova

14.30u 10u15 en 11u

Zo 25.03

Mevrouw De Poes, Handjes draaien,koekebakkevlaaien (2+)

Dendermonde, Zaal Steenpoort

Za 31.03

Internationaal figurentheater

Berlare, diverse locaties

Zo 01.04

Internationaal figurentheater

Berlare, diverse locaties

Zo 01.04

de GVR (6+)

Lebbeke, CC De Biekorf

15u

Di 03.04

De Kolonie, lap! (4+)

Dendermonde, CC Belgica

15u

Zo 29.04

Nevski Prospekt, Hop (4+)

Berlare, CC Stroming

15u

Zo 13.05

BRONKS, Brooddoos (6+)

Dendermonde, CC Belgica

15u

Tina Maerevoets © Phile Deprez

De Markies van Carabas © Sofie Silbermann

Kapitein Winokio

41 zone c

Zo 04.12 Zo 11.12


ui t re gi o de in Wetteren

Oogststoet

11, 15u

Zondag 7 augustus 20

alst ssemen is een onverv De Oogststoet in Ma bede van een oed en is stukje immaterieel erfg ver50 dan er me In io. reg langrijkste stoeten in de ijk rdt het boeiende landel schillende taferelen wo men sse Ma in et sto gst Oo verleden uitgebeeld. De urrijk zomerfeest waarbij is een levendig en kle d, eur, voor- en tegenspoe alle facetten van hard lab een op d, lee en ven, lief vreugde, verdriet, buurtle n uitgebeeld. authentieke wijze worde Wijk Kortenbos 3 EUR e www.beleefwetteren.b

42 zone c

t

uggenhou

rt! dagen e r m e o d z n t o hou merse d 18 aug, vanaf 19u o z Buggen e l a li t.e.m. muzik ersvrije g van 7 ju a d r e d n Gratis een verke o elke d le rust in

Muziek B

iet in al er en gen antieaanit de zom u te es s. b je is het vak ep , n ro g re e ja Haal het mual k erd. Alle afgelopen van muzi k gevarie er jes succes van Kerkstraat st ep et d h ro n g o p o er wend ck . Cov nderdagav o ro d y, e et tr k h n Voortbou el p u o in it live z, pop, co et kerkple brengen d bod : jaz en bod op h n k re aa st en m s kom ut en o ziekgenre Buggenho d talent in en ek b t to ium. grote pod ht weer) n bij slec in (tente le p rk e k out Buggenh IS T A R G be genhout. www.bug


Muziek Dendermonde

M’Eire Morough Folkfestival: Jacobond en Zjef Vanuytsel

Pikkeling

11, vanaf 19u

Vrijdag 29 juli 2011, vanaf 19u

dinsdag 2 augustus 20

Faluinte organiseert VVV De Naar jaarlijkse gewoon dit jaar ook iten slu Zij . ’ Pikkeling tjes het oogstfeest ‘De t. raa est bepaald in de Minn af in Lebbeke, en meer 00u 19. af van en ere ied us 2011 is Op dinsdag 2 august om opnieuw te 43 t raa est nn Mi de in van harte welkom e groevan enkele international genieten van optredens pen. gemaakt later zal worden bekend Het programma – dat en het tjes uin n door VVV De Fal – wordt u aangebode beke gemeentebestuur Leb

zone c

Naar goede gewoonte brengt het M’Eire Morough Folkfestival ook dit jaar weer een kleinkunstavond op de vrijdagavond van het festival. Jacko Bond werd bekend via het tv-programma ‘Zo is er maar één’, een muziekwedstrijd die ze in 2009 heeft gewonnen. Zjef Vanuytsel bracht na een jarenlange stilte eind 2007 een nieuwe CD uit (Oude makkers) waar mee hij nog steeds toert. Deze zomer houden ze beid en halt in Dendermonde. M’Eire Morough Folkfestival 15 adk, 12 vvk, 10 (doelgroepen) EUR www.folkdendermonde.be

Muziek Lebbeke

Lange Minnestraat, GR ATIS www.lebbeke.be

Lebbeke

Muziek Berlare

Berlare zingt

Zaterdag 9 juli 2011,

19u

9 juli 2010 wordt Berlare op Net als in 2008, 2009 en anVla van te een gem gezellige de meest muzikale en deren. om in plein aan het Donkmeer We toveren het Kapelle nkjes. Stardra en jes hap t me ide een echte festivalwe ord ertje, waarna we het wo ten doen we met opwarm liek! Al wie pub het nd: avo de van geven aan de sterren weleen gezellige avond is graag zingt of houdt van kom! Kapelleplein Berlare gratis www.berlare.be


Kalender Juni-11 Wo 01.06

Helder als glas, glas uit de museumreserves (tot 30.10)

Dendermonde,

Vleeshuismuseum, Grote Markt 32

Expo

Wo 01.06

Start ticketverkoop

Lebbeke, CC De Biekorf

19u

Evenement

Wo 01.06

Technieken om groenten en fruit langer te bewaren

Dendermonde, 104

19.30u

Cursus

Serre P. Van Doorslaer - Migrostraat 19.30u

Cursus

20u

Jazz

Wo 01.06

Kleuren fotograferen op locatie

Dendermonde, 80

Buurthuis Wasteyne - Boonwijkstraat

Za 04.06

Nomad Swing & Koen De Cauter

Dendermonde, 12A

Honky Tonk Jazz Club, Leopold II laan

Zo 05.06

Leerlingenwerk Tekenacademie, Lof der Zotheid

Berlare, CC Stroming

11.30u

Expo

Wo 08.06

5de Zomerconcert JDK Band

Dendermonde,

19.30u

Jazz

Tuin ‘Oude Pomp’, Vlassenbroek 127 19.30u

Cursus

Cursus

Wo 08.06

Kleuren fotograferen op locatie

Dendermonde,

Buurthuis Wasteyne, Boonwijkstraat 80

Do 09.06

Kweek je eigen keukenkruiden

Dendermonde, CC Belgica

19.30u

Do 09.06

Bach bezoekt Berlare

Berlare, CC Stroming

19.30u

Cursus

Za 11.06

Aanwinsten 2010 (tot 30.10)

Dendermonde,

Tentoonstelling

Museum voor Volkskunde, Begijnhof 24-25

44

Zo 12.06

Dagje dorp, oude ambachten

Dendermonde,

De Mespel, Mespelarestraat 68A

Wo 15.06

Kleuren fotograferen op locatie

Dendermonde,

Buurthuis Wasteyne, Boonwijkstraat 80

12u

Toerisme

19.30u

Cursus

zone c

Wo 15.06

Start abonnementenverkoop CC Berlare

Berlare, CC Stroming

Do 16.06

Bach bezoekt Berlare

Berlare, CC Stroming

9.30u

Cursus

Zo 19.06

Arco Baleno, kasteelconcert UITVERKOCHT

Uitbergen, kasteel

11u

Klassiek

Do 23.06

Nova@themovies, Smoorverliefd

Wetteren, Theaterzaal Nova

20u

Film

Za 25.06

The N.O. Roof Jazz Men & Norbert Detaeye

Dendermonde,

20u

Jazz

Honky Tonk Jazz Club, Leopold II laan 12A

Za 25.06

8e Dendermondse Kunstbiënnale (tot 17.7)

Dendermonde,

Zaal ‘t Sestich, Bibliotheek, Kerkstraat 111

Zo 26.06

Natuurwandeling in Bastion VIII

Dendermonde, Begijnhoflaan 45

Tentoonstelling

11u

Ontspanning

20u

Muziek

Juli-11 Vr 01.07

El Sur

Dendermonde,

Huis Van Winckel, Kerkstraat 28

Za 02.07

Internationale taptoe

Dendermonde, Grote Markt

20u

Toerisme

Do 07.07

Vlaanderen Feest! met Johan Verminnen

Buggenhout, Kerkplein

19u

Muziek

Za 09.07

Berlare zingt

Berlare, Kapelleplein

19u

Muziek

Za 09.07

Vlaanderen Feest

Dendermonde, Grote Markt

19u

Toerisme

Za 09.07

Vlaanderen Feest, 11-juliviering

Lebbeke, CC De Biekorf 19u

Zo 10.07

Wetteren Feest!, circus en muziek

Wetteren, Zeshoek

15u

Muziek

Zo 10.07

Vlaanderen Feest

Dendermonde, Grote Markt

15u

Toerisme

Zo 10.07

Picknick in het park, 11-juli-viering

Berlare, kasteel

18u

Zo 10.07

Wetteren Feest!, Wetteren zingt er op los

Wetteren, Zeshoek

19.30u

Muziek

Ma 11.07

Wetteren Feest!, feestzitting en klassieke muziek

Wetteren, Theaterzaal Nova

19u

Klassiek

Do 14.07

Terrasanimatie, Avond vol muziek…

Dendermonde, Grote Markt

19u

Toerisme


1/06/11 - 4/09/11 Do 14.07

Zomerse donderdag met DUK

Buggenhout, Kerkplein

19u

Vr

Start Aquart

Lebbeke, Veer Denderbelle

Za 16.07

Dendermonde Zingt!

Dendermonde, Grote Markt

20u

Zo 17.07

Toeristische koetsrondritten

Dendermonde, in de centrumstraten

Do 21.07

Concert Muziekkapel Brandweer Dendermonde

Dendermonde, Grote Markt

20u

Ontspanning

Do 21.07

Terrasanimatie, Avond vol muziek….

Dendermonde, Grote Markt

Ontspanning

Do 21.07

Jazz in het park

Dendermonde

14u

Jazz

Do 21.07

Zomerse donderdag met 1984 - Simple Minds tribute

Buggenhout, Kerkplein

19u

Muziek

Zo 24.07

Rommelmarkt

Dendermonde,

14u

Ontspanning

op en rond de grote markt

15.07

Muziek Toerisme Toerisme

Do 28.07

Zomerse donderdag met In the Name of, U2 tribute

Buggenhout, Kerkplein

19u

Muziek

Do 28.07

Terrasanimatie, Avond vol muziek….

Dendermonde, Grote Markt

19u

Ontspanning

Vr 29.07

M’eire Morough Folkfestival

Dendermonde,weide Zwembad Olympos

Muziek

Za 30.07

M’eire Morough Folkfestival

Dendermonde, weide Zwembad Olympos

Muziek

Zo 31.07

Toeristische koetsrondritten

Dendermonde, in de centrumstraten

Toerisme

Zo 31.07

Natuurwandeling in Bastion VIII

Dendermonde, Begijnhoflaan 45

11u

Ontspanning

Aug-11 Di 02.08

Pikkeling

Lebbeke, Lange Minnestraat

19u

Folklore

Do 04.08

Terrasanimatie, Avond vol muziek….

Dendermonde, Grote Markt

19u

Ontspanning

Do 04.08

Zomerse donderdag met Queen’s Vision, Queen tribute

Buggenhout, Kerkplein

19u

Muziek

Za 07.08

Toeristische koetsrondritten

Dendermonde, in de centrumstraten

Zo 07.08

Oogststoet

Wetteren, Massemen-Kortenbos

15u

Evenement

Do 11.08

Terrasanimatie, Avond vol muziek….

Dendermonde, Grote Markt

19u

Toerisme

Do 11.08

Zomerse donderdag met Okselvocht

Buggenhout, Kerkplein

19u

Muziek

Za 13.08

Vemmekensspoeling

Dendermonde, Torrestraat 35

Toerisme

Zo 14.07

Toeristische koetsrondritten

Dendermonde, in de centrumstraten

Ontspanning

Zo 14.08

Vemmekensspoeling (ook op ma. 15.08)

Dendermonde, Torrestraat 35

Ontspanning

Ma 15.08

Opendeurdag

Lebbeke, CC De Biekorf

14u

Ontspanning

Do 18.08

Terrasanimatie, Avond vol muziek….

Dendermonde, Grote Markt

19u

Toerisme

Do 18.08

Zomerse donderdag met Iesedaase, AC/DC tribute

Buggenhout, Kerkplein

19u

Muziek

Vr 19.08

Walking Dender

Dendermonde, in de centrumstraten

19u

Toerisme

Vr 19.08

Buggenhout Beukt

Buggenhout, GC De Pit

20u30

Muziek

Vr 19.08

Bob Dylan Tribute

Dendermonde, Kerkstraat 28

21u

Muziek

Za 20.08

Jeugddag

Dendermonde, Grote Markt

Ontspanning

Za 20.08

Buggenhout Beukt

Buggenhout, GC De Pit 18u

Muziek

Za 20.08

Grote Ambiance Fuif

Dendermonde, Grote Markt

22u

Ontspanning

Do 25.08

Traditionele reuzenommegang Katuit

Dendermonde, in de centrumstraten

20u

Toerisme

Vr 26.08

Lady Angelina

Dendermonde,

20u

Muziek

Huis Van Winckel, Kerkstraat 28

Toerisme

Za 27.08

Tentoonstelling Hedendaagse glaskunst (tot 23.10)

Dendermonde,

Zwijvekemuseum, Nijverheidsstraat 1

Zo 28.08

Natuurwandeling in Bastion VIII

Sep-11

Dendermonde, Begijnhoflaan 45

61e Bloemencorso

Dendermonde,

centrumstraten Sint-Gillis Dendermonde

11u

Ontspanning

14.30u

Stoet

45

Zo 04.09

Ontspanning

zone c


seizoen 2011-2012

VERREKIJKER Berlare Buggenhout Dendermonde Lebbeke Wetteren

Exclusief voor abonnees: De Verrekijker Met de Verrekijkerbon kan je een voorstelling meemaken in één van de deelnemende gemeenschaps- en cultuurcentra aan abonnementstarief. De bon is niet geldig in het centrum waar hij werd uitgegeven Een lijst van deelnemende GC’s en CC’s vind je op blz. 47 van deze Zone C Veel plezier


COLOFON Hoofdredactie: Bart Van den Broucke Eindredactie: Marc-Pieter Devos (www.mdmedia.be) Redactie: Dimitri Beeckman, Wim Breydels, Katrien Daniels, Stijn De Coster, Karel Embrechts, Michael Pector, Greet Roosbeek, Lieve Van Cauwenberge, Wendy Van Den Abbeele, Johan Van Acker, Henk Vande Velde, Yoko Van Praet, Ingrid Verdonck Vormgeving: Jim Van Raemdonck (www.coming-soon.be) Reclameregie: Publi-Style graphics, 0497 43 27 07 Druk: Drukkerij De Cuyper / 11.000 exemplaren Foto Cover: www.coming-soon.be V.U.: Marius Meremans, p.a. Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde

BERLARE

LEBBEKE

BUGGENHOUT

WETTEREN

CC Stroming Dorp 101 – 9290 Berlare Tel. 052/42.35.31 Fax.052/42.74.84 cultuur.reserveren@berlare.be www.berlare.be/ccstroming ma, woe en do 9-11 u en 13-17 u vrij 9-12 u

GC De Pit Platteput 16 – 9255 Buggenhout Tel. 052/33.84.50 Fax 052/33.84.58 depit@buggenhout.be www.gcdepit.be

DENDERMONDE

CC Belgica Kerkstraat 24 – 9200 Dendermonde Tel. 052/20.26.26 (ticketbalie) 052/20.26.40 (zaalhuur en administratie) Fax.052/20.25.70 info@ccbelgica.be www.ccbelgica.be ma 10-12.30 u di, do, vrij 10-12.30u en 14-16 u woe 10-12.30 u en 14-19 u za 10-12.30 u van september tot en met april

CC De Biekorf Stationsstraat 23 – 9280 Lebbeke Tel. 052/25.08.12 info@ccdebiekorf.be www.ccdebiekorf.be ma, woe, do en vrij 8.30-12 u di 8.30-12 u en 13-19 u 1e za van de maand 10-12 u

CC Nova Molenstraat 2b – 9230 Wetteren Tel. 09/365.20.20 cc.nova@wetteren.be www.ccnovawetteren.be ma, di, woe, en vrij 9-12 u en 13.30 – 17 u do 9-12 u en 14-17 u za 10-12 u

Cultuurdijk

p.a. CC Belgica Dendermonde info@zone-c.be www.zone-c.be


Romein

Dendermonde Aalst

Echt rijplezier

ROMEIN. PERFECTIE IN DE HOOFDROL. Romein Dendermonde Bevrijdingslaan 199 9200 Dendermonde-Appels Tel. 052 26 13 40 info@romein.net.bmw.be Romein Aalst Moorselbaan 370 9300 Aalst Tel. 053 76 90 00 info@romein.net.bmw.be

Bij Romein bent u steeds de hoofdrolspeler. Want de beste persoonlijke service is ons handelsmerk. Ervaren BMW specialisten geven u met plezier alle uitleg over de nieuwste BMW modellen in onze showrooms in Dendermonde en Aalst, terwijl deskundige technici klaarstaan in onze ateliers om uw wagen te onderhouden met oog voor elk detail. Ook onze carrosserieafdeling in Dendermonde is uitgerust met de allerlaatste technologische innovaties. Perfectie is immers ons streefdoel, steeds met exibele en kwaliteitsvolle oplossingen op uw maat. Wilt u genieten van een eersteklas tweedehandswagen van BMW Premium Selection, dan kunt u terecht in onze showroom in Dendermonde. Romein, streven naar perfectie.

ONTDEK OOK ONZE WEBSITE WWW.ROMEIN.BMW.BE Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

Zone C Magazine 7  

Cultuurmagazine voor Wetteren, Berlare, Buggenhout, Denderonde en Lebbeke.