Page 9

Ze wil mensen kunnen raken. Ze wil voelen, meemaken en dichtbij zijn. Ons leven telt drie bepalende momenten en net die wil ze zó graag in beeld brengen. Met haar nieuwste tv-reeks ‘Wedding Day’ toont Lieve Blancquaert hoe het huwelijk niet altijd voortvloeit uit liefde, maar verschillende betekenissen kan hebben. “Ik ben zo blij dat ik hier geboren ben en wel kan kiezen met wie ik trouw. Veel mensen hebben die luxe niet.”

I

n quasi al jouw werk staat de mens centraal. Je staat als fotografe echt wel heel dicht bij de mensen. Lieve Blancquaert: “Klopt. Dieren of landschappen zeggen mij ook weinig. Ik vind dat wel schoon en kan er enorm van genieten als andere mensen er mooie dingen rond maken. Maar zelf kan ik dat niet, omdat ik voel dat het mij niets doet. Ergens vind ik de energie niet om het te doen. Ik heb al in zo veel mooie landschappen gestaan, maar vergeet die simpelweg te fotograferen. Het raakt mij niet genoeg. Er is voor mij dan ook geen reden om dat vast te leggen.”

zolang de voordelen opwegen tegen de nadelen, dan wil ik er wel voor blijven gaan.” (lacht) Je foto's zijn vaak confronterend. Vind je het belangrijk om de soms harde realiteit weer te geven? Lieve Blancquaert: “Ik maak geen foto's die mensen aan de muur zullen hangen. Dat is een heel bewuste keuze. De kunstwereld interesseert mij bitter weinig, maar wat me wel heel erg aantrekt, is het verhaal. Wat kan ik vertellen en wie kan ik daarmee raken. Ik wil voelen, meemaken en dichtbij zijn.”

“IK MAAK GEEN FOTO'S DIE MENSEN De laatste jaren werk je meer en meer voor AAN DE MUUR ZULLEN HANGEN.” televisie. Is de rol van fotograferende reportagemaakster je op het lijf geschreven? Lieve Blancquaert: “Dat is eigenlijk bijna per toeval ontstaan, want het is nooit mijn ambitie “Ik vind het heel schoon als ik moeilijke thema's geweest om voor televisie te werken. Of beter ge- bij veel mensen kan laten binnenkomen. Als ik zegd, ik had niet gedacht dat het een optie kon een groep kan benaderen en tot andere inzichzijn. Het was nooit in mij opgekomen, maar wat ten kan brengen, vind ik dat fantastisch.” ik ben gaan beseffen is dat je met televisie ontzettend veel mensen kan bereiken. Met een best- Voor je nieuwste programma en boek Wedseller van een boek, bereik ik zo'n 20.000 lezers. ding Day, de opvolger van Birth Day, trok je En dan heeft je boek het echt goed gedaan. Maar de wereld rond om huwelijken vast te leggen. als je 800.000 kijkers kan hebben, is dat onge- Lieve Blancquaert: “Het is een ongelooflijk rijk looflijk en voel je dat die impact gewoon veel gro- verhaal geweest. Het lijkt een erg vrolijk thema, ter is. Maar er zijn ook wel nadelen aan televisie. maar dat is het natuurlijk niet altijd. Het was Je wordt bijvoorbeeld een publiek figuur. Maar voor mij een echte uitdaging. Zó divers.”

9

Zone c 25  
Zone c 25