Page 37

Bai Kamara Jr. is in Sierra Leone geboren, maar voor een groot deel opgegroeid in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag is hij een geëngageerde Brusselse singer-songwriter die zijn roots volledig laat ontpoppen in zijn muziek. We hadden en gesprek met hem in het Brusselse eethuisje Chez Franz, avenue du Pont.

J

e woont in een charmante wijk. Bai Kamara Jr: “Zeker. Ik hou van Brussel, je kan het zien als een verzameling kleine dorpjes, elk met hun eigenheid en gezelligheid. We komen hier ook vaak, de onbedwongen en hartelijke sfeer is ideaal voor een jong gezin.” Hoe kan je jouw muziek het beste omschrijven? Bai Kamara Jr: “Mijn muziek is een mengeling van diverse invloeden en culturen. Het is soulbased, met invloeden uit de jazz, afro, rock en funk. Je zou het onder de noemer R&B kunnen ordenen.” In welke mate beïnvloeden jouw roots je muziek? Bai Kamara Jr: “Absoluut! Ik ben geboren in Siërra Leone en bracht mijn eerste vijf levensjaren door in Engeland. Samen met mijn moeder keerde ik terug en tijdens mijn kinderjaren (van vijf tot vijftien) woonde ik met mijn familie in Siërra Leone. Nadien keerde ik samen met mijn mama terug naar Engeland. Ze was een heel geëngageerde ambassadrice met een gouden hart. Ik keerde drie maand geleden terug naar Siërra Leone voor haar begrafenis. Ik bewonder haar enorm en wil haar werk verderzetten. Het engagement en de sociale betrokkenheid heb ik zeker van haar geërfd.”

“Momenteel werk ik aan een project voor Artsen Zonder Grenzen. Het nummer staat in het teken van de vluchtelingen. Ik schreef het naar aanleiding van de foto van het aangespoelde Syrische jongetje aan de kust van Turkije. Ik kon daar echt niet van slapen en lag 's nachts te wenen. Het trof me enorm.” “HET ENGAGEMENT EN DE SOCIALE BETROKKENHEID HEB IK ZEKER VAN MIJN MOEDER GEËRFD”

“Ik zocht hulp om samen met Belgische artiesten iets te doen. Ik belde Daan en hij was onmiddellijk akkoord. Ook Guy Swinnen, Marie Daulne van Zap Mama en Arno stapten mee in het verhaal. Het wordt een sociaal en politiek geëngageerd nummer.” “Een jaar geleden gaf ik al een benefietconcert in het cultureel centrum van Sint-Pieters-Woluwe. Dat stond toen in het teken van het ebolavirus. De boodschap is voor mij heel belangrijk, muziek is niet alleen entertainment. Ik werk waar mensen me nodig hebben. Natuurlijk schrijf ik ook liefdesliedjes. Mijn vorig album heb ik opgedragen aan mijn oudste zoontje.

37

Zone c 25  
Zone c 25