Page 30

©JonahSamyn

" WE OVERDRIJVEN NIETS, SPELEN NIETS" CIRCUS EA EO

Tekst: Bauke Lievens

Eind juni ging Cie Ea Eo in première met ‘All the fun (is happening somewhere else)’, een krachtig en origineel jongleerritueel voor vijf zwetende lijven. Circusdramaturge Bauke Lievens sprak met Bram Dobbelaere en Sander De Cuyper over de cultus van het perfecte lichaam, maar ook over zelftwijfel en de vuile micro-politiek van het collectief.

Z

ijn jullie op een andere manier aan dit creatieproces begonnen dan bij jullie vorige creatie m2? Bram Dobbelaere: “Allebei startten vanuit een basisidee dat wordt uitgeschreven. Bij m2 was dat het speloppervlak dat verkleint. Hier was het iets vager, rond reclame en de invloed daarvan op onze leefwereld.” Hoe zijn jullie bij die specifieke thematiek van de reclame terechtgekomen? Bram Dobbelaere: “Wanneer je op tournee veel in de camionette zit en de radio staat aan, dan

pas besef je hoeveel reclame er elke dag op je afkomt. Dat was een gemeenschappelijke irritatie. Of in de luchthaven, daar laten ze je zelfs niet met rust wanneer je staat te plassen." Sander De Cuyper: “We hebben ook veel circusvoorstellingen gezien, vooral van de Canadese school, waarin artiesten constant reclame maken voor zichzelf. Zo van 'Kijk eens hoe jong, mooi en perfect wij zijn.' En: 'Ik kijk zelfs niet naar het publiek, maar net een beetje over het publiek.' Wij wilden het tegenovergestelde maken. Wij zijn niet perfect, wij stinken en kijken wel in je ogen. En we laten af en toe iets vallen.”

Zone c 25  
Zone c 25