Page 15

DICHTEN OVER EN TEGEN HET VERGETEN Tekst: Thomas Baeckens

'Jaren die druppelend versmelten’, zo luidt, naar een gedicht van Stefan Hertmans, het motto voor de komende Poëzieweek. De meest poëtische week van het jaar staat in 2016 immers in het teken van herinneringen. “Poëzie”, zo wordt er lyrisch aangekondigd, “is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.” Maar ook wanneer herinneringen versmelten, vervagen en verdwijnen kan literatuur ons bijstaan. Dat bewijst de voorstelling 'Mijn Opa is een boom', die op zaterdag 30 januari in de bibliotheek van Dendermonde te bekijken is.

K

im Crabeels schreef met Mijn Opa is een boom een ontroerend prentenboek over ouder worden, dementeren en afscheid nemen. Ingrid Godon tekende voor de prachtige, ingetogen illustraties. Dat boek wordt nu een doe-vertelling voor kinderen van 4 tot 8 en hun ouders en grootouders. Over een grote en

sterke opa die altijd zin heeft om mee te spelen, maar op een dag gaat zitten. Opa is moe. Zijn hoofd zit vol met zwarte gaten. Gelukkig brengt een kleine vogel rust. Mijn Opa is een boom maakt deel uit van De Alzheimer Code, een kunstenaarsproject dat sinds afgelopen najaar in Vlaanderen en Brussel loopt. Het is een sociaalartistiek initiatief dat aandacht wil vragen voor wat de aandoening van de eeuw lijkt te worden. De boodschap is helder: mensen met dementie tellen mee! Dat maakt deze voorstelling alvast zeer duidelijk.

INFO De Poëzieweek donderdag 28 januari tot en met woensdag 3 februari Vier mee in de bibliotheken en culturele centra van onze regio.

15

Zone c 25  
Zone c 25