Page 14

Zien jullie daarin het perspectief van het mannelijke versus het vrouwelijke? Veerle Malschaert: “Het is niet zo dat we daar actief over hebben nagedacht, maar je zou het wel zo kunnen interpreteren. Ik denk dat ik in het algemeen ook iets vrouwelijker ben dan Tania. Ik ben de emo-chick en Tania is de meer rationele van ons beiden. Onze persoonlijkheden spelen daar dus zeker ook een rol in.”

14

Veerle, jouw solovoorstellingen zijn altijd wel een beetje gekenmerkt door het uitlichten van tegenstrijdigheden in ons gedrag. Was dat voor deze voorstelling ook een bewuste keuze? Veerle Malschaert: “Voor mij zijn die tegenstrijdigheden heel boeiend, want dat is ook het leven. Vandaar dat ik het belangrijk vind dat je alle aspecten ervan probeert te belichten. Dat is natuurlijk niet altijd een even populair standpunt. Mensen willen vaak gewoon weten of je nu voor of tegen bent. Het is evengoed geen vanzelfsprekendheid om de rol van verzorger in vraag te stellen, want in onze maatschappij staat die rol quasi gelijk aan die van een heilige.” Tania Poppe: “Wij nemen onszelf daarmee natuurlijk ook op de korrel. Ze bedoelen het natuurlijk goed en doen goede dingen, maar je moet hen soms ook durven laten wankelen en lachen met hun onbaatzuchtigheid. We trekken het idee van ‘zorg’ echt in alle mogelijke richtingen open. Dat maakt dat het ook een universele voorstelling is. We tonen dat in je wil om er voor anderen te zijn, je ook jezelf ten gronde kunt richten.”

Wat is de respons van de zorgsector zelf? Veerle Malschaert: “Ik vond het verbazingwekkend dat zij het zo herkenbaar vonden. Sommige scènes zijn echt van de pot gerukt, maar dat toont nog maar eens aan dat je de realiteit moeilijk kan verslaan en die vaak nog veel grotesker is dan theater.” “IN JE WIL OM ER VOOR ANDEREN TE ZIJN, KAN JE OOK JEZELF TEN GRONDE RICHTEN”

Merken jullie dat mensen soms andere verwachtingen hebben omdat jullie twee vrouwen zijn die een humoristische voorstelling brengen? Veerle Malschaert: “Je merkt wel dat mensen hun eigen noties hebben van grappige vrouwen. In mijn humor ben ik bijvoorbeeld vrij mannelijk: ik heb niet veel gêne en ik wil zeggen waar het op staat. Soms stel je dan wel eens vast dat mensen dat als bedreigend kunnen ervaren. Maar mensen moeten hun verwachtingen maar gewoon bijstellen. Of gewoon geen verwachtingen hebben!” (lacht)

INFO Malsche Poppe Helpende Handen Zaterdag 12 december 2015 om 20.00 u. GC De Pit, theaterzaal, Buggenhout

Zone c 25  
Zone c 25