Page 1

TV of Theater: deze acteurs doen het allebei / ‘Den Beer’ in Wichelen

regionaal cultuurmagazine Berlare - Buggenhout - Dendermonde - Lebbeke - wetteren Maart-april-MEI 2012 / jaargang 3 / nummer 10 / Driemaandelijks / Gratis / www.zone-c.be


Stilte INDEX 3

Edito/index door Geert van der Speeten

8

Uit in de regio

4 10

14 18

20 24

28 32

34 36

40 42

TVkoppen op de planken

CC Stroming Berlare: De Mens

CC De Biekorf: Jeugdboekenweek Uit in de regio

Erfgoed in de regio: Den Beer (Wichelen) GC De Pit: Strijkconcert

Mercedes Péon en Euterpe in CC Belgica Muziek in de regio

Snapshot: Alex Agnew

Kamerfilharmonie in CC Nova Wetteren Uit in de regio De Leesdijk:

43 Kalender

seconden. Maar behalve een orkest op orkaansterkte tref je in onze concertzalen ook muziek aan zoals die van Claude Debussy. In zijn solopianostukken kon hij de glans van een waterdruppel oproepen, of het geluid van voetstappen in de sneeuw. Geert Van der Speeten is redacteur van De Standaard. Hij volgt de cultuursector al ruim twintig jaar en schreef deze column op vraag van Zone C.

Zone C wordt uitgegeven door Cultuurdijk, een intergemeentelijke projectvereniging tussen de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Lebbeke en Wetteren. Jaargang 3, nummer 10, gratis, maart 2012. Zetel: Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde, tel: 052 20 26 40, email: info@zone-c. be, Met de steun van de Vlaamse Overheid, de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Lebbeke en Wetteren, Zone C tracht alle wettelijke bepalingen na te leven. Personen die menen in hun rechten geschaad te zijn, worden gevraagd contact op te nemen met de verantwoordelijke uitgever. Auteurs van artikels zijn verantwoordelijk voor de inhoud van hun tekst. Overname kan mits schriftelijke toelating van de redactie. Foto’s zonder auteursvermelding werden door de organisaties ter beschikking gesteld. Het adressenbestand van Zone C wordt beheerd in de geest van de wet op de bescherming van de privacy. Schrappen, wijzigen of opvragen van uw adresgegevens is mogelijk. Contacteer hier voor het secretariaat van Cultuurdijk: 052 20 26 40 of info@zone-c.be.

3 zone c

Kun je gehoorschade oplopen omdat je baby teveel huilt of gilt? Het was een merkwaardige vraag die opdook in een Nederlandse wetenschapsrubriek. Voor u ongerust begint te surfen: pas na acht uur, en als het geluid hoger oploopt dan tachtig decibel. Dat staat gelijk aan het lawaai van een grasmaaier of een fluitketel. We hebben gevoeliger oren gekregen. Het vertaalt zich ook in nieuwe regelgeving: overal zie je geluidswerende en geluidsdempende maatregelen opduiken. Langs de snelweg en op de festivalweide, maar ook in het theater. Zo werden voor de ‘schandaalvoorstelling’ van Romeo Castellucci over Jezus aan het publiek oordopjes uitgedeeld. Omdat er een apocalyptische scène in voorkomt met een windmachine. Blijkbaar is ook ons omgevingsgeluid stelselmatig toegenomen. We staan er niet bij stil hoeveel lawaai we moeten verdragen, zei een onderzoekster van Noisetube onlangs in de krant. Brussel telt ongetwijfeld veel straten waar je overdag meer dan tachtig decibel kan meten. En dat langer dan acht uur. Waar en wanneer we ons aan lawaai storen, is persoonlijk. Presentator Bart Stouten, een notoir stiltezoeker, meldde op Klara dat hij zich ergert aan ratelende reclamepanelen in het metrostation. Voor mij is de ultieme hel niet eens zo luidruchtig: een avond in een Chinees restaurant, waar telkens hetzelfde jengelende achtergrondmelodietje op repeat staat. We gaan massaal op zoek naar stiltegebieden en landelijke rustplekken, maar ze worden steeds schaarser. Waar vind je ze nog? Wat mij betreft: in de concertzalen en kerken waar klassieke muziek op de affiche staat. Ik weet het, tijdens een concert met Richard Strauss’ Alpensymphonie in deSingel werd ooit een geluidspiek van 97 decibel genoteerd, ook al was dat maar voor enkele


4 zone c

Als kinderen in onze eigen speeltuin

Bruno Vanden Broecke en Nico Sturm do it themselves met Low-La Weinig Vlaamse acteurs kunnen de roep van het podium weerstaan. Ook Bruno Vanden Broecke en Nico Sturm keren na gesmaakte passages in onder meer Wat als? en De Ronde terug naar de planken met hun selfmade voorstelling Low-La. “Die ene avond dat je met het publiek samensmelt, daar kan niets tegenop, dat is verslavend, volmaakt.� Gesprek met twee theatermakers pur sang.

Het is moeilijk om Low-La in enkele woorden samen te vatten. De voorstelling houdt het midden tussen een filosofische maatschappijbespiegeling, een komedie en een familiedrama. Twee jeugdvrienden spelen er de hoofdrol in, samen met een gloednieuw ontwikkelde fantasy-game: Low-La. Vanden Broecke en Sturm stonden niet alleen in voor de artistieke creatie, maar ook voor productie, verkoop, communicatie, decor en kostuums. Kortom: Voor alles.


Konden jullie met jullie idee niet ergens bij een gezelschap onder dak? Bruno: “Ja, maar dan moesten we anderhalf jaar wachten. Nu zat er zowel in mijn, als in Nico’s agenda plots een gat. En dan kan je wel al jaren op café tegen elkaar zitten zeggen “dat je eens iets samen wil maken” – op een gegeven moment moet je het gewoon doen. Het was een now or never. We hadden er nooit van durven dromen dat de respons zo goed zou zijn.” Twee mannen dus met een plan, zij het een vaag plan.

Nico: “Maar toen de tekst er lag, bleek het echte werk pas te beginnen. We hadden geen geld om mensen te betalen voor decor of kostuums, dus vormelijk moest het allemaal erg basic. We konden ook geen ‘camionette’ huren, dus ons hele decor moest in één auto passen. Resultaat: een grote stapel kartonnen dozen.” Mogen we Low-La door zijn minimalistische productieproces een terugkeer naar de essentie noemen? Bruno: “Zeker. En die essentie betekent: de goesting van twee mensen om met elkaar te werken. We

Nico: “Je moet ook weten dat Bruno en ik elkaar al lang kennen, zowel professioneel als privé. Het was dus geen one night stand. Laat ons zeggen: je ziet elkaar al regelmatig, en ineens is er die nacht waarin het toch gebeurt, dat moment waarop je voelt: nu vrijen, nu. En dat zijn we dan beginnen doen.” (lacht) Begint theater maken bij de mensen met wie je wil samenwerken, eerder dan bij het verhaal dat je wil vertellen? Bruno: ‘”Het begint altijd bij de mensen. Bij een toffe mens wil ik in de buurt zijn en wat ik dan samen met hem maak, zie ik nog wel. Met iemand als Nico, die naast steengoede acteur ook een van mijn beste vrienden is, weet je je verzekerd van een soort gezelligheid. Misschien is dat een fout woord, maar ik gebruik het toch. Het was logisch dat wij samen iets zouden doen.” Is die minimalistische werkwijze in deze tijden van crisis ook een statement tegen kunstenaars die vasthangen aan subsidies en structuren? Nico: “Het is geen ‘statement’, dat zou ik nogal betuttelend vinden. Het is ook geen afzetten tegenover ‘hoe het eraan toegaat’. Ik zie het eerder alsof we twee kinderen zijn die met bijna niets onze eigen speeltuin gecreëerd hebben. Zoals kinderen net zo goed spelen met een stuk karton als met een dure racebaan. Ze zijn allebei fijn om mee te spelen.” Bruno: “Dat is ook het heerlijke van theater: in wezen heb je alleen je lijf en je stem nodig om te kunnen doen wat je wil doen. En als je dan alles zelf verwezenlijkt hebt, is de beloning onvergelijkelijk. Toen wij op het einde van die eerste voorstelling samen bogen, gaven we elkaar een schuin lachje: we hebben het gewoon gedaan, fuck man.”

tekst: Evelyne Coussens

5 zone c

En dan? Hoe gaat het verhaal verder? Bruno: “Ik ben zo overmoedig geweest om meteen de telefoon te grijpen en zeven avonden te boeken in het Fakkeltheater. Daarna moesten we wel aan de slag. We zijn eerst op zoek gegaan naar een straf verhaal. Ik zat al een tijdje in mijn hoofd met de figuur van een computernerd, zo een van die mannen die de hele tijd in zijn kleine kamertje zit te programmeren te midden van junk food, maar die wel de meest ongelooflijke fantasiewerelden uit z’n koker tovert. Die figuur hebben we ontdubbeld in twee jeugdvrienden: de ene is nogal een gladde, niet al te snuggere kerel, de andere een neurotische familievader. Na lange tijd ontmoeten ze elkaar opnieuw en aan de hand van flashbacks kom je te weten wat er tussen hen gebeurd is, hoe ze elkaar uit het oog verloren zijn. En dat allemaal gevat in zo spitant mogelijke dialogen.” (lacht)

wisten nog niet wat we van plan waren, er lag geen stuk op tafel waar de artistieke noodzaak vanaf spatte. We wisten alleen dat wij een immens vertrouwen hebben in elkaar.”


Alleen volgt in de kunst op de inspanning niet automatisch de beloning. Als Low-La zou geflopt zijn, zou dat wellicht een serieuze kater achtergelaten hebben. Bruno: “Absoluut. In deze constellatie ben je uiterst kwetsbaar: het is erop of eronder. Vandaar dat we, hoe euforisch we ook zijn over dit succes, nooit fulltime op deze manier zouden kunnen werken. Voortdurend in de gevarenzone leven, wordt op termijn ongezond. We hebben ook allebei een gezin. Ik zou nooit aanvaarden dat mijn kinderen zouden lijden onder het feit dat ik risico’s wil nemen. De combinatie is dus ideaal: je zit bij een huis of je doet wat film- en televisiewerk, en daarmee koop je de rust en de tijd om af en toe eens uit de band te springen.”

6 zone c

Nico: “Er zit een vreemde paradox vast aan het ‘risico’ dat we genomen hebben. Enerzijds is het een berekend risico omdat je toch al enkele jaren bezig bent en enige naamsbekendheid hebt opgebouwd. Anderzijds heb je zoveel meer te verliezen dan toen je tweeëntwintig was. Je zit met een zekere status als toneelspeler, maar ook met huizen en kinderen.” Je ziet de laatste jaren steeds meer theatermensen opduiken in Vlaamse films of televisieseries. Dreigt het veld niet leeg te lopen, wanneer die media het aanwezige talent inpikken? Bruno: “Ik zie dat niet gebeuren, want de televisieen filmwereld is om te beginnen nooit groot genoeg om al die mensen blijvend werk te bieden. Hoeveel acteurs in Vlaanderen kunnen er leven van film- en televisie alleen? Geen, denk ik. Bovendien leer je veel van tv en film, maar je leert andere dingen van live op de planken te staan: een wisselwerking is dus ideaal. Beide ervaringen kunnen elkaar verrijken, juist omdat die media zo radicaal verschillend zijn. De trip die je maakt met een live publiek heeft de kracht van een verbond: je komt op scène en het publiek zit anderhalf uur met je opgescheept. Op televisie kom je twee minuten in beeld maar je merkt dat

de impact veel langer nazindert. Iedere acteur moet voor zichzelf zijn ideale parcours uitstippelen.” In het theater werk je zelden met regisseurs, bij film of televisie zijn die onmisbaar. Levert dat geen beknotting van je vrijheid op? Bruno: “Ja, maar dat weet je op voorhand. Wat bevrijdend werkte in Low-La was niet de praktische vrijheid, maar eerder het besef dat we het met ons tweetjes toch maar geflikt hadden, dat we een grens verlegd hadden. Wat meteen de euforische vraag opriep: Wat kunnen we zo nog, waartoe zijn we misschien nog allemaal in staat? Daartegenover staat het feit dat het af en toe ook erg rustgevend kan zijn om je in te schakelen in een groter systeem, en gewoon zo goed mogelijk te doen wat de regisseur vraagt.” Is de tijd dat er werd neergekeken op acteurs die op televisie kwamen voorbij? Of voel je dat soort snobisme nog steeds? Bruno: “Ik heb daar eerlijk gezegd nooit iets van gemerkt. Het lijkt me ook niet meer van deze tijd. Kijk naar de jonge honden van FC Bergman. Zij maken theater, maar zijn ook in elke film te zien en komen vaak op televisie. Ze zijn heel gretig en doen alles. Dat lijkt me alleen maar geweldig te zijn voor hen.” Geloof je dat een tv-bekendheid helpt om meer mensen de stap naar theater te laten zetten? Bruno: ‘Dat denk ik wel. Als je iets op televisie doet en de mensen vinden dat goed, dan hebben ineens een miljoen mensen je gezien. En dat voel je in de theaterzalen, op voorwaarde natuurlijk dat het goed is wat je op televisie doet. (lacht) En soms komt er dan een deel van het publiek naar de zaal met verkeerde verwachtingen, maar het is ook niet altijd erg dat mensen iets anders zien dan hetgeen ze verwachten. Mensen wíllen in wezen ook graag meegaan, ze willen meegenomen worden in een verhaal, in een illusie. Aan ons de verantwoordelijkheid om het de moeite waard te maken. Ik heb wat dat betreft nog maar weinig teleurstellingen meegemaakt.”


©

Paul De Cloedt

Tania Van der Sanden in Herfstsonate

Koen De Graeve in Wat is drinken?

TV-koppen in onze theaters Koen De Graeve in Wat is drinken? 03 maart – Lazarus CC Belgica, Dendermonde Tania Van der Sanden in Herfstsonate 06 maart – Theater Malpertuis & ’t Arsenaal CC Nova, Wetteren

Sien Eggers in De tocht van de Olifant 31 maart – HETPALEIS GC De Pit, Buggenhout Hans Van Cauwenberghe 21 april – Het Strijkconcert GC De Pit, Buggenhout ©

Sien Eggers in De tocht van de Olifant

Cien Schelkens

Bruno Vanden Broecke 25 april –in Low-La met Nico Sturm CC Belgica, Dendermonde – uitverkocht Jits Van Belle in Naamloze gebeurtenis 27 april – De Sprook CC Nova, Wetteren 25 mei - De Sprook CC De Biekorf, Lebbeke

Meer info: zie kalender p. 43 Mathias Sercu in Othello

7 zone c

Mathias Sercu in Othello 23 maart – De Spelerij CC Nova, Wetteren

Hans Van Cauwenberghe en Het Strijkconcert


re gi o

UIt

de in

Theater Dendermonde

Bob de moor ©

Luc Mon saer t

Donderdag 15 maar t

2012, 20.00 u

verschoenen op het toneel Een acteur die zonder berdt wo e me ct isch effe schijnt… Tenzij er kom aad: erd ind En ds. goe nig oogd, voorspelt dat wei eten t onder de ma rkt. Er mo deze ma n heeft het nie Zwarte het r naa kt, wer ver jeugdtrauma’s worden , er moet tegen het ach Woud én Madrid gereisd erekend afg t, raa gep n rde wo ter werk van paa rden ... van méér dan één oorlog worden met de sporen Jo Van van st tek een op k wer Bob De Moor aan het Damme. ater CC Belgica - Belgica The errekijker) o/v (ab 11 d.)/ € 14 / 13 (re ww w.ccbelgica.be

8 zone c

dt ime e B s e c er Pie perware tt .00 u e L p X 12, 20 u 0 2 e T t é r a & r e en 16 ma Soi e rk v a n Buzz n Vrijdag e beste w t e h t. s n n a e le i ctie v d iumta een sele Stor e nd p o ces d ie elbelov irée X is ergé forma n

Berlare Theater

©

Dav id B

So p er ie ve generat n pit tige kor te eren. nieuwe ij in z b s e m c A Mo c ie rP uziek e trio R 1. Let te kst en m va n het Waa ls w naa r de te , g in s r beweg opnieu e acteu publiek ederla nds ver rie jong len het N 2 . De d il n w te e s if o e t ollec n hun b ter dood en d DA M c k ken. I n. a e e lo k h e n t o le e d a s z g uit de theater het hedendaa rnatief ze een a lte r o o k la ren v n pla nne ze hun ilde . De W - Zaa l I g 6j) in -2 n m e o (abo CC St r 55j) / 8 roming (+ 0 1 / t € 11 e/ccs erlare.b w w w.b


Theater Lebbeke

Theatergezelschap De Sprook Naamloze Gebeurtenis

©

XXX

Theater Buggenhout

HetPaleis De tocht van de olifant (10+) ©

Vrijdag 25 mei 2012, 20

Cien Schelkens

.00 u

e CC De Biekorf, Lebbek o/g roepen) (ab 9 / 5) /+5 € 12 / 11 (-26 ww w.ccdebiekorf.be

Zaterdag 31 maart, 20.00 u Koning Jan III van Portugal schon k zijn neef Maximiliaan van Oostenrijk een olifan t als huwelijksgeschenk. Maar dat is nog maar het begin! Want het lieve dier moest te voet van Lissabon naar Wenen gebracht worden, een spann ende en bijna krank zinnige reis. Deze productie wordt in een bewerking en regie van Stefa n Perceval gebracht als vertelling door twee acteurs: actrice Sien Eggers en acteu r Marc Van Eeghem. Jef Neve componeer t er de muziek bij. GC De Pit, Buggenhout € 15 / 14 (red.) / 11 (abo8/-26) voor volw en hun kinderen vana f 10j

Muziek Wetteren

Michiel Hendryckx & The Dark Rumours Kijk & Luister ©

Michiel Hendryckx

Zaterdag 17 maart 2012, 20.00 u Michiel Hendryckx toont een selectie uit eigen fotowerk en vertelt er verhalen over. De verhalen worden omlijst door gelegenheidsband ‘The Dark Rumours’ met Geert Verdickt (BUURM AN), Axl Peleman, Ron Reuman en Marc De Boeck. Ze spelen muziek die aan Michiel bleef plakken, die een beeld bij hem opriep of er gewoonweg natuurlijk bij hoort. Een ontspannende wisselwerking tussen beeld, verhaal en muziek. CC Nova - theaterzaal Nova € 15 / 14 (+55)/ 13 (-26, verrekijker) www.ccnovawetteren.be

9 zone c

iek aal op zoek naa r de trag ‘De Sprook ’ gaat anderm ons al van or hum de r naa ’, van ons potsierlijke ‘zijn telt am loze Gebeur tenis’ ver te ernstig bestaa n. ‘Na hoe ze en ta vol Tra en s nse het verhaa l van Beer, Pri het aar aangewezen zijn en 7 jaar na de feiten op elk t dat wan , ben heb len wil r niet te veel over vroege helpt geen mens vooruit. Tekst: Matthias Sercu uter uter Van Lierde en Wo Spel: Jits Van Bel le, Wo ns. fma Bruneel. Regie: Fra nk Ho


10 zone c

De mens

wordt twintig

Š

Bert Van der Linden


2012 wordt een spectaculair feestjaar, onder de noemer DE MENS WORDT 20. Hoog tijd voor wat introspectie. Zone C had een gesprek met frontman Frank Vander Linden in de Ancienne Belgique. Op 26 mei toont De Mens zich meer dan ooit springlevend in CC Stroming.

Wat waren de hoogtepunten en mindere momenten? Frank: “Naar de buitenwereld toe zijn dat vast en zeker de concerten op Werchter. Wij waren de eerste Belgische band die de Pyramid Marquee deed ontploffen, sindsdien is dat een traditie geworden. Twee jaar later stonden we op de Main Stage. Dat gaf een echte kick. Je ziet jezelf als het ware op dat gigantische podium staan: “Wow zie mij hier staan!”. Dat geeft een onwaarschijnlijk gevoel. Maar meer persoonlijk zijn pure muzikale kicks voor mij de belangrijkste hoogtepunten. De omstandigheden waarin we

spelen zijn soms kleiner en kneedbaarder. Ze blijven niet hangen in het collectief geheugen, maar voor ons zijn het waardevolle momenten.” Op welke manier is De Mens geëvolueerd? Frank: “De eerste cd’s hadden iets naïef maar het sprak de mensen aan. In het begin probeerde ik mij daar tegen te verzetten, maar ik zie er nu de charme van in. In die 20 jaar heeft de muziekindustrie een grote evolutie doorgemaakt en De Mens is mee geëvolueerd. Zowel in het samenspelen als in het materiaal dat we gebruiken. Het is fantastisch als jonge mensen naar onze concerten komen. Ze hebben onze muziek via hun ouders meegekregen. Is Frank veranderd? Frank: “Michel en ik waren 29 jaar toen we de eerste nummers schreven. Michel is een zeer dynamische en zelfverzekerde persoon. Ik was verlegen en trad niet graag op. Elke keer moest ik mijn angst voor het podium overwinnen. Michel gaf mij het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik ben hem er nog steeds zeer dankbaar voor. Na ongeveer zes optredens, snapte ik het. Het was even zoeken naar die persoon in mij die dit graag wou doen.” Je bent ook even solo gegaan, hoe is dat ontstaan? Frank: “Ik wou dat al lang doen maar er was nooit tijd voor geweest. Ik moest niet perse een ei kwijt, maar ik heb er een periode voor uitgetrokken omdat ik het wou proberen. Met De Mens speelde ik soms enkele akoestische nummers alleen en het publiek apprecieerde dat, die naakte zang en akoestische gitaar.

tekst: Leen De Greve en Lynn Hellebuyck

11 zone c

De mens blikt terug op 20 jaar met meer dan 600 optredens. Hoe voelt dat? Frank: “Het is toch even schrikken van het getal 20. Het gaat gepaard met gemengde gevoelens. Enerzijds is het deprimerend omdat de tijd zo snel voorbij gaat. Of we nu volwassen zijn of niet, ouder worden doen we toch. Maar er is ook een zekere trots omdat we al 20 jaar samenwerken in dezelfde bezetting. Met bassist Michel speel ik zelfs al langer dan De Mens bestaat: 22 jaar. En ik ken hem sedert mijn zevende, 43 jaar dus. Slechts weinig van de groepen die samen met ons gestart zijn bestaan nog. We zijn bovendien ook blijven nieuwe nummers maken. Ik ben blij dat de twintigjarige De Mens een springlevende De Mens is. Stilstaan is niet goed voor een artiest. Ik heb weinig foto’s en geen dagboeknotities en dat mis ik nu wel. Voor knipsels in het boekje bij onze compilatie-cd moest ik ten rade gaan bij mijn moeder en putten uit haar documentatiemappen (lacht). Ik heb daar indertijd te weinig aandacht aan besteed.”


12

Toen ik 15 jaar was, startte ik zo en voelde me daar goed bij. Mijn solo-cd werd gevoeliger, soberder met een gezonde dosis melancholie. De 50 solo-concerten in 2009 waren fantastisch, maar het spelen zelf was soms eenzaam. Ik miste de energie van de groep. Je moet op je eentje presteren ook al heb je eens een mindere dag. Naar de toekomst toe wil ik beide blijven combineren. De Mens steken we dan eventueel even in het vriesvak, maar splitten doen we niet. Het is uniek wat we samen hebben.”

Ik hou ook van lossere muziek, met een contrabas. Maar dat is niets voor Michel. Met Dirk (de drummer) lukt het dan weer wel. Muziek is voor mij iets dat bestaat uit toevalligheden, het ontstaat en blijft groeien. Misschien klinkt het wel als nonkel pastoor, maar vooral de ontmoetingen met andere mensen boeien me. Vaak onbekende muzikanten waarmee ik samenspeel, verrijken me. De manier waarop mensen in het leven staan, interesseert en inspireert me. In abstracte en praktische zin is muziek communicatie.”

Is jouw eigen cd heel belangrijk? Frank: “Muziek maken in groep vereist compromissen en die kunnen bijzonder verrijkend zijn. Ik wantrouw artiesten die zeggen ‘ik heb een visie en het zit in mijn hoofd en het zal er op die manier uitkomen’. Een egocentrische manier van denken. Wat mij vooral muzikaal inspireert, is de inbreng van anderen. Michel heeft een zekere agressiviteit en precisie in zijn basspel en dat bepaalt grotendeels De Mens.

Je bent een artistieke duizendpoot. Naar wat gaat je voorkeur uit? Frank: “Ik schrijf regelmatig voor De Kopergieterij, werk samen met Kapitein Winokio, … maar het liefst speel ik gitaar. Nu ik een zoontje heb van een jaar ben ik verplicht om te blijven werken tot ver na mijn pensioenleeftijd (lacht). Tegen dat mijn zoon gaat studeren, ben ik er bijna 70. De eenzaamheid bij het schrijven, vind ik niet fijn. Ik zal nooit een roman

zone c ©

Bert Van der Linden


schrijven. Zolang op een stoel zitten zonder iemand te ontmoeten en dan het zoveelste boek aan de bibliotheek toevoegen over iemand die niet bestaat, is niks voor mij.” Hoe beviel het je als rockjournalist? Frank: “Schrijven over muziek neemt het plezier in muziek beluisteren soms weg. Toen ik 15 jaar was, speelde ik muziek en wou journalist worden. Daarom werd ik rockjournalist. Maar journalisten worden soms vervelende mensen en het is een stressvolle job. Er wordt tegenwoordig extreem geschreven. Je leest bijna nooit in een recensie dat een concert redelijk goed was. Het is heel goed of ongelooflijk slecht! Die heel goed-recensies wantrouw ik het meest. Dan denk ik ‘gast ge voelt u gewoon slecht en ge zijt blij dat ge eens iets redelijk goed vond en dan is dat een wereldwonder’. Ik begrijp dat, want voor hen is het nog het kleine beetje vreugde die ze in hun leven hebben.”

Wat mogen we van jullie tournee verwachten? Frank: “In CC Stroming is dat een deel van de rocktour, dus voor een staand publiek. We brengen zeker een overzicht van die 20 jaar, maar het wordt moeilijk kiezen. Wij spelen graag onze gekende nummers omdat we dan een feestje kunnen bouwen. Ik beloof dat we dat zullen doen! Binnenkort spelen we een REWIND concert, waar we nummers van onze eerste cd zo getrouw mogelijk spelen in exact dezelfde volgorde. Hiervoor repeteren we nu heel hard. Irene bijvoorbeeld is enorm veranderd. Het nummer dat op de radio gedraaid wordt, is een snelle versie terwijl wij daar live al 15 jaar een trage versie van speelden. Nu leren we het nummer opnieuw spelen zoals we het destijds opgenomen hebben.”

13

Werken jullie ook samen met jong talent? Frank: “Twee jaar geleden namen we deel aan de Radio 1-sessie, waar nieuw talent en oude rotten samen speelden. Dat was bijzonder leuk, om daar Amatorski en Eté 67 bij te hebben. Maar jonge muzikanten kunnen zichzelf tegenwoordig goed verkopen via sociale media. Sommigen staan even ver als wij. Daar krijg ik koude rillingen van.”

zone c

Wat is de inspiratiebron voor je teksten? Frank: “Boven in ons appartement heb ik een werkkot waar ik gitaar speel en dan komt dat vanzelf. Ook bij het terugrijden van een concert krijg ik ideeën voor teksten. Ik wou dat ik dit beter kon controleren, maar ik moet wachten tot er een idee ontstaat in mijn hoofd. Door muziek te spelen, stimuleer je dat proces. Repeteren is de boodschap. Ik zou het kunnen vergelijken met een puzzel waarvan de stukjes langzaam in elkaar passen.”

De Mens: De Mens wordt 20! Zaterdag 26 mei 2012 – 20.00 u CC Stroming Berlare www.berlare.be/ccstroming cultuur.reserveren@berlare.be / 052 42 35 31


14 zone c

jeugd boeken week 2012 in Lebbeke


De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Ook in Lebbeke wordt dit festival georganiseerd en niet alleen tijdens de twee ‘officiële’ weken van de Jeugdboekenweek, maar tijdens de hele maand maart.

Het thema van de Jeugdboekenweek dit jaar is ‘Dieren’.

Hopla geeft het startsein Voor de Lebbeekse gezinnen worden er twee voorstellingen gespeeld in de podiumzaal van CC De Biekorf. Op zondag 4 maart zijn kinderen vanaf 2 jaar welkom in de wondere wereld van Hopla. Het populaire konijntje Hopla viert zijn tiende verjaardag en maakt nu de sprong naar het theater in de

familievoorstelling Hopla viert feest. Met deze voorstelling wordt het startsein gegeven van de jeugdboekenweek 2012 in Lebbeke. Hopla verovert reeds 10 jaar de harten van de allerkleinsten en is dagelijks vaste prik op tv voor vele kleintjes in België en dertig andere landen. De kinderen worden geboeid door de avonturen van het lief konijn en zijn vriendjes. Daarnaast is Hopla ook sterk aanwezig in de Dopido uitgaves en dus in de scholen. Uitgeverij Averbode is reeds jaren een vaste waarde bij de opvoeding van kinderen. Als educatieve uitgever creëren ze niet alleen methodes en tijdschriften, maar focussen ze ook op crossmediale producten, zoals Hopla. Kinderen spelend laten leren waar ook ter wereld, is het allerbelangrijkste. In de voorstelling voert een jonge actrice de kleuters mee in de wereld van Hopla en versterkt ze door zang de verhalen die in de filmpjes aan bod komen. Aangepast aan de jonge leeftijd krijgt Hopla een extra dimensie en worden peuters en kleuters binnengeleid in de wereld van het theater.

15 zone c

De eerste jeugdboekenweek vond plaats in 1972. Met de Jeugdboekenweek richt de Stichting Lezen zich in de eerste plaats tot leerkrachten, bibliothecarissen en andere begeleiders van kinderen. Met hun hulp wil de Stichting Lezen alle kinderen en jongeren van 4 tot en met 12 jaar bereiken en zoveel mogelijk kinderen in contact brengen met goede boeken. In Lebbeke slaan de gemeentelijke bibliotheek en het cultureel centrum de handen in elkaar om samen een goed programma te verzorgen voor zowel scholen als gezinnen. Alle scholen worden uitgenodigd om gratis met hun klassen deel te nemen aan activiteiten rond de jeugdboekenweek. Voor de kleuters zijn er voorleesmomenten en workshops rond boeken. Vanaf het tweede leerjaar worden er lezingen gegeven door auteurs, illustratoren, enzovoort. Deze activiteiten worden gratis aangeboden aan alle scholen in Lebbeke.


16 zone c

Grote Vriendelijke Reus Voor alle kinderen vanaf 6 jaar wordt de voorstelling de GVR gebracht. Deze voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Roald Dahl De Grote Vriendelijke Reus. Het verhaal gaat over Sofie, een meisje uit een weeshuis. Op een avond kan ze niet slapen en kijkt ze naar buiten. Daar ziet ze een reus staan! De reus ontvoert haar, aangezien niemand een reus mag zien. Hij neemt haar met een ongelofelijke snelheid mee naar zijn grot in reuzenland, terwijl Sofie klappertandend vreest voor haar leven. In Reuzenland aangekomen wil de gigant haar helemaal niet oppeuzelen, het is immers de Grote Vriendelijke Reus! Hij spreekt wel nogal vreemd Nederlands omdat hij dit heeft geleerd uit slechts één boek, dat hij ooit eens heeft ‘geleend’ uit iemands’ kinderkamer. De GVR vangt zowel mooie dromen als nachtmerries in Dromenland en bewaart deze in potjes. Al blazend op een lang trompet deelt hij de mooie dromen weer uit aan slapende kinderen, de nachtmerries blaast hij thuis op. Hij eet alleen maar snoskommers die eigenlijk heel vies (“smeerlijk’, ‘walgzaam”, ‘vuillappig’) zijn, maar er groeit niets anders in Reuzenland. Hij wil geen eten stelen van mensen en hij wil al zeker geen mensen of dieren opeten, want dat vindt hij zielig. Er ontstaat een wonderlijke vriendschap tussen de GVR en het weesmeisje. Samen besluiten ze de strijd

aan te binden met de Bottenkraker, de Vleeslapeter, de Bloedbottelaar en andere Grote Mensetende Reuzen. Elke nacht trekken deze reuzen er namelijk op uit om slapende mensbaksels te roven en op te peuzelen. Het liefst van al eten ze kleine kindertjes, want die zijn lekker mals! In hun strijd tegen de andere reuzen komen zelfs het leger en de koningin van Engeland er aan te pas Toen het kinderboek de GVR in 1982 verscheen, was het een instant hit. Het is één van de meest fantasierijke en hartverwarmende verhalen van meesterverteller Roald Dahl en heeft nog niets aan populariteit ingeboet. De acteurs Lulu Aertgeerts, Jolijn Antonissen en Jeroen Maes maken van de GVR een spannende, grappige en interactieve voorstelling vol aanstekelijke muziek, zinderende spraakkronkels en sprookjesachtige beelden! Hopla viert feest Zondag 4 maart 2012 – 15.00 u CC De Biekorf, Lebbeke De GVR Zondag 1 april 2012 – 15.00 u CC De Biekorf, Lebbeke Jeugdboekenweek in de regio, zie p. 42. tekst: Yoko Van Praet


17

zone c


re gi o

t ui

de in

Familie Berlar e

Warre Borg mans en i s olist i del De markies vento van Caraba s (6+) ©

Sofie Silberm

an n

Zondag 11 m aa

rt 2012, 15.0

0u

Met ‘De Marki es va n Ca raba s’ maa kte Her Mariën een be man werk ing va n ‘D e Gelaa rsde Ka de Franse schr t’ va n ijver Perrau lt. Het werd een pa rtituur voor virt uoze vertel ler, fluit, klarinet, slagw accordeon en erk, ha rp, contrabas voor jong en oud. CC Stroming - Grote Zaal € 6 / 5 (+55j, ab o en -26j) / 3 (to t 12j) w w w.berlare. be/ccstromin g

18 zone c

Familie Dendermonde

Stella Den Haag In de nesten (7+ ) ©

Robert Benschop

Zondag 18 maart 2011 - 15.00 u Drie vogels zitten ieder in hun eigen nest, hoog boven het podium. Een raaf, een kraai en een mus. Ooit waren ze prinsessen, maar nu zijn ze veranderd in vogels. Ze zitten lelijk in de nesten, kan je wel zeggen. Hoe dat zo is gekomen? Dat vertellen ze zelf in deze boeie nde voorstelling. Een sprookjesachtige en bevlo gen muziektheatervoorstelling met de beroe mde, beeldende muziek van Moessorgski’s ‘Schi lderijententoonstel ling’. CC Belgica - Belgica Theater € 6 / 5 (-16jaar) www.ccbelgica.be


Muziek Buggenhout

EMS Opera Lucia di Lammermoor

©

Frederic Lucas Landi

Familie Leb

beke

rote De GVR = G us (6+) e R e k j i l Vriende ©

Zaterdag 28 april, 20.00

aker

p Zondag 1 a

u

6)

.00 u ril 2012, 15

en in kinus die drom t door een re ch vreest ze , na ld ‘s ti fie ge bed wordt Wanneer So ar ha t ui om , ek en w il blaast nland aa ng derkamers aa r in Reuze M t is immers n. he , ve le en voor haar et oppeuzel ni l aa m onderlijke le ar he tstaat een w de giga nt ha Reus! Er on ke e. De aclij sj ei de en sm ri de Grote V R en het wee V G de en Maes ro en tuss onissen en Je vriendschap s, Jolijn A nt interacrt en ee tg ge er pi A ap teurs Lu lu annende, gr sp n ee R V de G maken va n el ling. tieve voorst rf - Lebbeke CC De Bieko /g roepen) /+55) / 5 (abo € 8 / 7 (-26 iekorf.be w w w.ccdeb

Theater Wet tere n

De Sprook Na a

mloze gebeur teni

vrijdag 27 april

s

2012, 20.00 u

‘Naam loze Gebe ur tenis’ is de 4d e theater voorste ling va n De Spro lok. Het gezelscha p gaat opnieuw op zoek naar de tragiek va n ons potsierlijke’zijn’ en naar de humo r va n ons al te ernstig bestaan. ‘Naam loze gebe ur tenis’ vertelt het verhaa l va n Beer, Prinses en Travolta en hoe ze zeven jaa r na een tragische ge beur tenis op elk aa r zijn aa ngew zen. Jits Va n Be elle, Wouter Va n Lierde en Wouter Bruneel spelen ee n tekst va n Math ias Sercu. CC Nova - theate rzaa l Nova € 12/ 11 (+55) / 10 (-26, verrek ijk er) ww w.ccnovawe tteren.be

19 zone c

Lucia di Lammermoor is een opera van Gaetano Donizet ti naa r de roman van Wa lter Scott. Deze roman brengt het verhaal van de onfortuinlijke Lucia die, verstrik t in een kluwen van bedrog en intriges, haa r echte liefde opzijzet, maa r daa rdoor waa nzinnig wordt en sterft. De melodische muziek, het meeslepend verhaal, de sterke rolbezetting en de virt uoze pianobegeleiding gara nderen een voorstellin g die niet enkel operalief hebbers zal aanspreken . GC De Pit, Buggen hout € 18 / 17 (red.) / 15 (abo8/-2

Jorim Radem


Rondgang met de beer in Wichelen

20 zone c

Tradities in het Land van Dendermonde In het erfgoedbeleidsplan voor de regio werd het belang van de (feest)tradities in de streek duidelijk onderstreept. Om dit immaterieel cultureel erfgoed vast te leggen, werd door de projectvereniging Cultuurdijk (aangevuld voor de erfgoedwerking met de gemeenten Hamme, Laarne, Zele en Wichelen) besloten om deze levende erfenis op de gevoelige plaat vast te leggen in de periode 2011-2012. De opdracht werd gegeven aan de jonge fotograaf Artur Eranosian die meermaals heeft bewezen specifiek oog te hebben voor de menselijke beleving van diverse tradities. Op geregelde tijdstippen zullen de foto’s in dit magazine worden gepubliceerd en wordt elke traditie uitvoerig beschreven. Volgende tradities staan alvast op het lijstje: Sint-Machariusommegang (Laarne), Roparun (Zele), ‌ (www.artureranosian.com)


Wanneer in december 2012 de beer opnieuw uitgaat in Wichelen zal dat voor de 50ste keer zijn. In 1963 ging deze groep voor de eerste maal op stap. Hoe men er toe gekomen is om met de beer uit te gaan is een lang verhaal. De bekende Herdersemse volkskundige, Alfons De Cock, tekende in 1888 alhier het berenlied op en publiceerde het in het tijdschrift “Volkskunde� van 1895. Tot voor de tweede wereldoorlog waren er in Wichelen mensen die rond nieuwjaar met een primitief verklede beer van deur tot deur gingen om wat drinkgeld op te halen. Met de tweede wereldoorlog verdween deze folklore voorgoed. 21 zone c


22 zone c

In het boek van Dr. K.C. Peeters “Het volkse Kerstlied in Vlaanderen”, uitgegeven in 1942, stond de tekst en de muziek van het berenlied in. Stilaan begon het idee te groeien om zoiets ook in Wichelen te doen. Maar hoe dat in godsnaam realiseren? Met de mensen van heemkring alleen was dit niet te verwezenlijken. Maar de KWB was op zoek naar een middel jaarlijkse Sint-Maarten rondgang te financieren. En zo vonden de Heem- en Oudheidkundige kring en de kWB elkaar. Enerzijds kon er oud folkloristisch gebruik in eer hersteld worden en verkreeg de KWB zijn broodnodige centen. En zo startte in 1963 de rondgang met de beer. Het eerste jaar presteerde men het om gans Wichelen in één dag te doen maar dit bleek gekkenwerk. Iedereen was gebroken die avond. Vanaf 1964 deed men het in twee volle dagen en nu heeft men al drie dagen nodig. De centen worden nog altijd gebruikt voor de financiering van de het Sint-Maartenfeest. Vanaf 3 weken voor het feest van Sint-Maarten (11 november) brengt de Sint een bezoek aan alle kinderen tussen 2 en 8 jaar in de deelgemeente Wichelen. Wat is nu de oorsprong ven de betekenis van dit volkskundig gebeuren? In de loop der tijden zijn er verschillende theorieën ontwikkeld over dit gebruik. Maar welke verklaring is de juiste? Sommigen zien er een overblijfsel in van de heidense feesten bij onze Keltische en Germaanse voorouders. Anderen verwijzen naar zigeuners of circusmensen die met een echte beer door de straten van het dorp trokken om aandacht te vragen voor hun optreden of gewoonweg om wat centen bij elkaar te bedelen. Een van de theorieën verwijst naar de middeleeuwse mysteriespelen van de rederijkerskamers die dikwijls hun inspiratie zochten in Bijbelse verhalen. De moord op de onnozele kinderen door Herodes was één van die verhalen dat sterk tot de verbeelding sprak. De beschrijving van het “Groot spel van de Drij koningen”, komt sterk overeen met de figuren uit de Wichelse berenstoet:

• de beer die gromt en bromt, verbeeldt Herodes • De vlegelman , de knecht van Herodes, die de kinderen doodde • De twee dragonders en de pelgrim staan voor de drie koningen • De fijfelaar kan een herder zijn • De paardjes treden op als kamelen voor de drie koningen. Wat ook de oorsprong en betekenis van de berenstoet mag zijn, het blijft een kleurrijk jaarlijks wederkerend folkloristisch gebeuren dat heel wat aandacht krijgt bij de bevolking. En in december klinkt het weer en dit voor de 50ste keer: Wij komen hier met heel onzen trein Wij zijn alhiere gekomen Vriendekens die daarbinnen zijt Moet van ons beerken nie schau zijn.

Dit jaar viert de Rondgang met den Beer in Wichelen zijn vijftigste verjaardag. De viering zal doorgaan op 29 en 30 september 2012

Zaterdag 29 september 2012 17.00 u. Academische zitting 19.30 u. Eetmaal in Oud Gemeentehuis Zondag 30 september 2012 14.00 u. Prijsuitreiking kleurenwedstrijd in Gildenhuis 15.00 u. Berenstoet vanuit Gildenhuis 15.30 u. Berenworp op Gemeentelijk Domein Meer info: jmatthys@skynet.be of 0477 98 78 00 Bibliografie: Gust De Maesschalck: 25 jaar berenrondgang in Wichelen – Heem- en Oudheidkundige Kring- 15de jaargang, nr 1, blz. 1 tot 5

tekst: Paul Matthijs


23

zone c


24

zone c


Breng je strijkgoed mee Acteur en zanger Hans Van Cauwenberghe toert door Vlaanderen met het eerste en enige echte ‘strijkconcert’. Terwijl jij geniet van zijn diepzinnige nummers, zorgen de ‘strijkers’ (m/v) er letterlijk voor dat je strijk gedaan is.

25 zone c

Het idee ontstond na een aperitiefconcert. Eén van de dames uit het publiek kwam naar hem toe en zei dat ze het bijzonder gezellig had gevonden, maar voegde er grappend aan toe: “Jammer dat ik de strijk niet heb meegebracht om die intussen te doen”. Dus dacht Hans: “Waarom ook niet ...! Het publiek brengt gewoon zijn of haar strijkgoed mee naar het optreden. Wij zorgen ervoor dat de strijk gedaan wordt terwijl de toeschouwer van de show geniet.” Slim gevonden, want zo kan niemand nog het vele werk thuis als uitvlucht gebruiken om niet naar de show te gaan. Blijkt wel in praktijk dat de mensen soms wat schroom hebben om hun wasgoed mee te brengen, maar het hoeft uiteraard geen ondergoed te zijn. Zeker is wel dat wat je meebrengt – broeken, hemden, handdoeken … - zeer professioneel gestreken is tegen het einde van de show. Je strijk wordt immers gedaan door een lokaal strijkatelier. Zo krijgt dit strijkconcert nog een socioculturele meerwaarde.

tekst: Henk Vande Velde


In Deurne werd het originele concept uitgetest en ontstond het eerste enige en echte ‘strijkconcert zonder strijkstokken maar met strijkijzers’. De strijksters/strijkers staan op het podium en zorgen als het ware voor een levend en vooral strijkend decor. Terwijl zij strijken, brengt Hans met twee muzikanten zijn show. Hij zingt Nederlandstalige nummers met rake teksten over alledaagse mensen. Vaak zijn het mensen die aan de rand van de maatschappij leven. Hans omschrijft het als de ‘onderstroom’, meteen ook de titel van zijn cd.

26

Hans Van Cauwenberghe kennen we als acteur. Denk maar aan Willie van Familie of Karel van Spoed. Stemgewijs herkennen we hem in heel wat reclamespotjes of in Vlaamse versies van animatiefilms. Maar naast acteren is kleinkunst zijn grote passie. Het duurde even vooraleer hij als zanger het podium op durfde. Zijn ‘complex’ overwon hij helemaal

toen hij gevraagd werd om voor de Vlaamse versie van Toy Story een lied van Randy Newman te zingen, een zanger waar hij bijzondere bewondering voor heeft. In 2007 bracht hij samen met pianist Alano Gruarin en contrabassist Peter Verhaegen zijn eerste cd Blijven geven uit. Vandaag is er dan zijn tweede cd ‘Onderstroom’ . Hij stelt die graag aan je voor, samen met zijn muzikanten en een team van professionele strijkers (m/v). Je was zal nog nooit zo mooi gestreken zijn!

Hans Van Cauwenberghe: ‘Het strijkconcert’ Zaterdag 21 april, 20.00 u GC De Pit, Buggenhout www.gcdepit.be www.hansvc.com

zone c


Powerlady mercedes péon Een sterke persoonlijkheid, prachtige stem én energieke podiumprésence. De Spaanse Mercedes Peón heeft het allemaal. Haar traditionele Galicische liederen bedt ze in in een mix van authentieke en moderne instrumenten, van geluiden en gimmicks. Haar krachtige stem combineert ze met een al even indrukwekkend spel op de Galicische doedelzak en tamboerijnen zonder schroom aangevuld met het hedendaagse geluid van elektrische gitaren, bas, drums, keyboards en elektronica. Een ultramoderne onewomanshow!

28 zone c ©

danite

Het afgelegen, landelijke en door de Atlantische Oceaan gehavende Galicië in het noordwesten van Spanje is een wereld op zich. De kustlijn wordt gekenmerkt door fjordachtige inhammen (rías), waar sommige van de beste zeevruchten van heel Europa gevangen worden. In het noorden bieden deze rías beschutting aan onaangeroerde oude dorpen en stranden, terwijl de zonniger zuidkust steeds meer volgebouwd raakt met nieuwe oorden en wegen. Galicië is welig en zwaar bebost met inheemse eik- en pijnbomen, alhoewel plantages van geïmporteerde eucalyptussen steeds dominanter worden. Klimaat, cultuur en muziek doen wel eens aan Ierland denken, en daar zit ook het gemeenschappelijke Keltische verleden voor iets tussen.


Allerminst belegen Galicië: dat is de wereld waar Mercedes Peón opgroeide. Vanuit haar geboortestad (en Galicische hoofdstad) A Coruña begon ze de regio zo’n veertig jaar geleden te verkennen. In A Coruña trok de Torre de Hercules, een oude romeinse vuurtoren die ook vandaag nog in bedrijf is, al vroeg haar aandacht. Het licht van deze 68 meter hoge toren is tot 32 zeemijl (ruim 50 kilometer) ver over de Atlantische Oceaan te zien. Maar belangrijker nog: op een windroos aan de voet van de Torre de Hercules staan de uithoeken van Europa vermeld waar de Kelten tegenwoordig wonen. De fascinatie voor de Keltische roots van Galicië hebben haar sindsdien nooit meer losgelaten.

In Galicië is er van een Keltische taal bijvoorbeeld geen sprake meer – het hier gesproken Galego is verwant aan het Portugees – maar de muzikale band via doedelzak, fluiten en tamboerijnen is gebleven. Net die tamboerijnen of pandeiretas staan Mercedes Péon in het geheugen gegrift. “Het was tijdens een verblijf aan de Costa da Morte of doodskust, aan de westelijke zijde van Galicië waar in de gevaarlijke wateren al ontelbaar veel schepen zijn vergaan, dat ik mij als dertienjarige het spel van de handtamboerijnen herinner. Ik had ze natuurlijk al eerder gehoord, maar nooit zo indringend. De vrouwen begeleidden er zich mee bij het zingen van liederen en bij de zogenoemde pandeirada-dansen.” Het waren de nadagen van het dictatoriale Francoregime.

Traditie, dat betekent ook het gebruik van de gaïta galega of Galicische doedelzak. De gaïta galega kan men beschouwen als een compromis tussen de zachtere klanken van de noordelijke doedelzakken en de krachtiger toon van de Schotse en Asturiaanse doedelzakken. De gaïta begeleidt zowel dansen als processies en marsen. Dikwijls gebeurt dat in combinatie met slagwerk: de tamboril (een houten lijsttrom, voorzien van darmsnaren en met twee stokken bespeeld) en de bombo (een bas-trom dat men één stok wordt bespeeld). Dankzij Carlos Nuñez, Susana Seivane en anderen raakte deze Galicische doedelzak ook bij ons gekend. Ultramoderne traditie Mercerdes Peón schrijft veel van haar nummers zelf. Meestal kun je niet uitmaken hoe ver die eigen inbreng gaat, en waar ze een oud muziekstuk al dan niet heeft bewerkt. Traditionele muziek frist ze op met eigen teksten, strak gespeelde tempo’s en moderne, Tekst: Johan Van Acker

29 zone c

Ze ging er zich in verdiepen en ontdekte een fascinerende wereld. De Kelten vormden een bonte verzameling van volkeren, die rond 400 v.Chr. overal in West-Europa terug te vinden waren, tot in Brittania toe. Taal was de verbindende factor. In Galicië zijn er meer dan 5000 vindplaatsen uit die Keltische periode. Tot de meest spectaculaire overblijfselen behoren de castros of walburchten, zoals in A Coruña. Door de dominantie en veroveringen van de Romeinen verdwenen de Keltische taal en cultuur een paar eeuwen later in veel gebieden.

Volksmuziek uit de eigen streek was absoluut taboe, maar bleef sluimeren bij de mensen. Dat leidde onder andere tot de muzikale beweging Voces Ceibes (‘Vrije stemmen’), het resultaat van een reeks protestconcerten aan de Universiteit van Santiago de Compostella; veel artiesten zongen daar – tegen alle officiële afspraken in – in het Galego. Het werd een groot succes, mede door de verkoop van duizenden grammofoonplaten van groepen als Fuxon os Ventos en A Roda. Na de komst van de democratie halverwege de jaren ‘70 van de vorige eeuw, werd het een stuk gemakkelijker om de traditionele muziek te spelen en te onderzoeken. Peón was een van die jonge mensen die zonder aarzelen ook actief veldwerk deed om de volksliederen te verzamelen die oudere mensen nog kenden. Die muzikale schat verwerkte ze deels in het programma “Luar” (maanlicht) dat ze een tijdlang op de Galicische tv presenteerde. Ze had haar weg gevonden, en sinds die tijd vormt traditie de basis voor de muziek die ze is gaan maken.


creatieve arrangementen die blijven boeien, zeker als je van opzwepende percussie houdt. Haar voorlaatste cd ‘Sihá’ opent bijvoorbeeld met een nummer met ruiseffecten in de intro. Ze voegt daar een wat bombastische trommel aan toe, laat telkens het hypnotiserende gehuil ‘yelele’ klinken, tussendoor nog even een onheilspellende bas en heel veel percussie gecombineerd met die karakteristieke stem… Ziedaar een typisch Mercedes Peón-geluid: moeilijk in woorden te vatten, maar je herkent het blindelings. Ze beperkt zich overigens al lang niet meer tot de Galicische traditie. Hier en daar komen lome Afrikaanse klanken binnendrijven, maar ook reggae, en zelfs Frans chanson. De vierde en nieuwste cd van Mercedes Peón kwam in een blikken doosje. Het liet meteen zien dat we met een innovatieve en creatieve geest te maken

hebben. Peóns muziek zit ook hier vol dynamiek. Ze is fragmentarisch en geeft een bijna audiovisuele voorstelling. De titel van het album ‘SÓS’ kennen we als morsecode, als noodsignaal. In het Galicische betekent ‘só’ alleen. Het heeft alles te maken met de boodschap die Peón uitdraagt: sociaal kritisch, constructief en positief. Op een geraffineerde manier zet ze haar ‘klankbeelden neer door gebruik te maken van samples met buitengeluiden, elektronica, elektronische doedelzak, percussie en vocalen. De kans is groot dat ze alles tegelijk bespeelt. De productie, composities en arrangementen zijn ook hier allemaal in handen van deze powerlady. Op dit album zijn de echo’s van de Galicische muziek zó nauw verweven met de ultramoderne klanken, dat het aanvoelt als toekomstmuziek. Dat belooft voor haar komende concerten in België. Gegarandeerd ontdek je weer iets nieuws!

30 zone c

Mercedes Peon zang, gaïta, pandeiretas, soundscapes Zaterdag 17 maart 2012 – 20.00 u CC Belgica – Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde Tickets: € 13 / 12 red. / 9 (abo/verrekijker /-26jr) / 2,5 (vrijetijdspas) 052 20 26 26 of info@ccbelgica.be


Vivaldi’s Jaargetijden weerklinken in de Dendermondse Onze Lieve Vrouwekerk Liefhebbers van klassieke muziek worden in Dendermonde verwend met een extra concert. Eind juni sluit het Euterpe Baroque Consort het cultuurseizoen af met de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi, en een orgelconcerto van Michel Corette. Tijmen Wehlburg (barokviool) en Bart Rodyns (orgel) zijn de solisten.

“…Het hoogtepunt van de ganse Klaradag was wat mij betreft op kwalitatief vlak het barokensemble Euterpe. Ze wisten een grote vakbekwaamheid te koppelen aan een duidelijk bewust gekozen fragiliteit”…   (Knack, Klara in ’t Paleis 2008, Un florelegio della musica Italiana) 

31 zone c

Het Euterpe Baroque Consort werd in 2007 opgericht onder impuls van artistiek leider Bart Rodyns. Dit ensemble bestaat inmiddels uit een select gezelschap van professionele zangers, solisten en instrumentalisten, die op een historisch doorleefde manier ambassadeur zijn van boeiende barokmuziek. Zeer snel won dit jonge consort het vertrouwen van verscheidene concertorganisatoren. Zo waren ze bijvoorbeeld te gast tijdens het Festival van Vlaanderen, Klara in het Paleis 2008 en 2009. Zij verzorgden ook het openingsconcert van Klara in Izegem met Biber’s 23-stemmige Missa Bruxellensis.                                            Hun concerten vallen ook lovende perskritieken te beurt: “... Dit is geen eendagsvlieg en geen clubje liefhebbers van ‘wat samen barok spelen’. Het ensemble is zeer professioneel en musiceert in een ontspannen sfeer, de muziek dienend....” (Klassiek Centraal, Lier 2011, Handel Organ Concertos)

“…dat de wegen met rozen bestrooid zijn voor dit ensemble, staat in de sterren geschreven. Euterpe is barokke perfectie in de pure zin van de barok en niet in de zin van 2010. De orgelcontinuo, strijkers en blazers vormen een zeer wel afgewogen geheel dat elke miniemste aanduiding van de dirigent nauwgezet volgt en dit geeft een weelde aan muzikaliteit in al haar vormen”… (Klassiek Centraal, Sint-Niklaas 2008, Haydn)

Euterpe Baroque Consort Vivaldi: Le quattro stagioni Donderdag 21 juni 2012 – 20.00 u. Onze Lieve Vrouwekerk Kerkplein, Dendermonde € 16 / 15 (red.) / 13 (abo/verrekijker/-26jr) / 2,5 (vrijetijdspas) Tickets en info: 052 20 26 26 en www.ccbelgica.be


in MUZIEK de re gi o

Muziek Lebbeke

oncert Frank Boeijen in C

12, 20.00 u Zaterdag 24 maar t 20 ester in het scheppen Fra nk Boeijen is een me ver talen van emotie aal van sfeer en het muzik are intimiteit tot uitbunen gevoel. Van breekb haast film ische obsertot dig heid, van nostalgie e liedjes en ouder, bekend vaties. Hij speelt nieuw ozen wordt voor verras gek werk, waarbij steeds sende arrangementen. ater, dat is een muzikale Fra nk Boeijen in het the l vult met schoon heid en ervaring die har t en zie wa rmte. e CC De Biekorf, Lebbek (abo/g roepen) 22 / ) +55 / (-26 € 25 / 24 ww w.ccdebiekorf.be

32 zone c

Muziek Bu gge

nhout

Het Cosy Brass Qu ar Aperi t ie fconcert tet zondag 25

maar t, 10

.30 u

Het Cosy Brass Quar tet neemt op ontdek ki je graag m ngsreis door ee de wereld Bel le Epoq tussen de ue en de m oderne tijd nele bezett . Hun orig ing wordt igecombinee al even or rd met een iginele re per toirekeu d ien wordt ze. Boven een progra mma steed onderhoude s licht en nd gebrac ht. Med ia Van Eeg he figuur Ku m kleurt de rt morgen met intermezzi poëtische , geïnspiree rd door de muziek. Kapel SintVincentiu sk looster, € 12 / 11 (r Buggen hou ed.) / 8 (ab t o8/-26)


Muziek Dendermonde

Muziek Wet teren

ine, Philip Cather , Paul Michiels Jeroen D’hoe, It’s a GAS II ©

Antonio Zambujo fado ui t Portugal ©

Rita Carmo

TTT art ists

Zaterdag 21 april

2012, 20.00 u

Antonio Zambujo is niet alleen een goede zange r, hij is ook een vernieuwer die vanuit de fadost ructuur en -klank bijdraagt aan de verrijk ing van de stijl. In zijn muziek is een sterk Braziliaanse invloe d merkbaar. Mede door zijn warme, kwetsbare stem doet hij sterk denken aan het karak teristieke stemtimbre van de Braziliaanse zanger Gaeta no Veloso . Een zanger die hij ook tot zijn fans mag rekene n. CC Belgica - Belgica Theater € 17 / 16 (red.) / 14 (abo/verrek ijker) www.ccbelg ica.be

zaal Nova CC Nova - theater (-26, verrekijker) 13 / 5) (+5 14 € 15 / n.be re tte ww w.ccnovawe

Muziek Berlare

Sam Vloemans

©

Indra Laenens

zondag 3 juni 2012, 11.00 u Als creatieve duizendpoot valt Sam Vloemans niet in een hokje te duwen. Geboren in Curaçao kree g hij latin met de paplepel mee, maa r evengoed voedde hij zichzelf met jazz, soul en pop. Tijdens dit concert presenteert Vloe mans nieuw materiaal, in zijn typische eclectische stijl. Waa rbij vooral funk en latin de bovenhand nemen. Hierbij ontpopt hij zich tot een echt podiumbeest en multi-instrumenta list. Inclusief aperitief - reser veren verp licht! Binnenkoer CC Stroming € 11 / 10 (+55j) / 8 (abo en -26j) www.berlare.be/ccstroming

33 zone c

ak ten voJeroen D’ hoe ma Paul Michiels en t heerlijke me t e pop-jazzplaa rig jaa r een wa rm e concerijk tel rge ve on volgden songs. Na de cd r wi llen jaa t Di in theaters. ten op festivals en men ze ne en en do p no je bove zgitaze daar een schep jaz e sch de grootste Belgi t zijn Philip Catherine, me ren ve ser Ze . tournee da ririst ooit, mee op en leg n va s en nummers drieën eigen song e wa nt ‘W al nu ar da t . Klink sche componisten more? ’

Zaterdag 5 mei 2012, 20.00 u


34

zone c


35

zone c


36 zone c

Interview met Ben Haemhouts dirigent Belgische Kamerfilharmonie

“De mythe van de dirigent is aan mij niet besteed�


Hoe bekom je die speelvreugde? Ben: “Er moet chemie zijn: tussen de muzikanten en de dirigent, tussen de muzikanten onderling. Scouting is heel belangrijk. We proberen muzikanten te vinden die in het orkest passen. Ik ga naar concerten

of wedstrijden en hou muzikanten in de gaten. Ik kijk en luister en denk: ‘die muzikant, daar kan het muzikaal én menselijk mee klikken, die past bij ons ensemble’”. Hoe belangrijk is jouw rol als chef-dirigent? Ben: “Ik wil daar bescheiden over blijven. De mythe van de dirigent vind ik sterk overdreven. Je bent inspirator en leider, maar ook gewoon een stukje van het ensemble. Als dirigent ben je vervangbaar. Voor muzikanten kan het trouwens vruchtbaar zijn af en toe geleid te worden door een andere dirigent. En ik kan mijn dirigeerstokje probleemloos afstaan. Ik schep evenveel genoegen in de voorbereidingsfase. De Belgische Kamerfilharmonie is niet ‘mijn’ orkest.” Je lag wel aan de grondslag ervan? Ben: “Het idee van een uitgebreid kamermuziekensemble rijpte toen ik solotrombonist was bij de Duitse Bamberger Symphoniker. Als trombonist had ik veel tijd om naar de dirigent te kijken (lacht). Iedereen beschouwde mijn idee als kamikazewerk. Maar hoe meer men dat zei, hoe meer ik volhardde (lacht). Vandaag ben ik blij dat ik heb doorgezet. De Belgische Kamerfilharmonie heeft op drie jaar tijd tekst: Wim Breydels

37 zone c

We ontmoeten elkaar in het Grand Café van ­deSingel in Antwerpen. Ben Haemhouts is net terug van een opnamesessie in Chicago en worstelt naar eigen zeggen nog met een jetlag. Direct luistert hij naar de achtergrondmuziek. “Klassieke muziek op de achtergrond kan vervelend zijn”. Ik kijk niet begrijpend. “Ja, ik word er altijd door afgeleid en wil weten van wie de muziek is. ’t Is trouwens Mozart”. Een gesprek op de plek waar het begon. In de Blauwe Zaal speelde de Belgische Kamerfilharmonie haar allereerste concert. En het kersverse ensemble maakte meteen indruk. Knack schreef ‘energy from Belgium’. Ben: “Ja, Knack wist direct waar het bij ons om draait (lacht). Energie en gedrevenheid staan centraal in ons spel. Ik wil dat de vonken er vanaf spatten. Ik geef het beste van mezelf en verlang ook van mijn muzikanten dat ze op het puntje van hun stoel zitten. Achterover leunen tolereer ik niet. Het klinkt misschien cru maar ‘joy of playing’ is onbetaalbaar.”


38 zone c

een stevige reputatie opgebouwd. Maar ik besef nu wel dat ik veel risico’s heb genomen en dat ik ook veel geluk heb gehad direct steun en vertrouwen te krijgen van deSingel en een aantal cultuurcentra die ons ‘blind’ wilden programmeren.” Met de Belgische Kamerfilharmonie wil je ook een maatschappelijk engagement nastreven? Ben: “Ik probeer alle lagen van de bevolking te bereiken zonder de populistische toer op te gaan en in te binden op kwaliteit. Ik geloof niet meer in de traditionele werking van ensembles die enkel een programmatie aanbieden en uitvoeren. Dat is een model dat met zijn publiek vergrijst. Wij willen met het orkest niet stilstaan en afwachten. We richten ons naar jongeren, voeren actief promotie via Facebook en e-news. Onlangs waren we zelfs op Ketnet. We organiseren workshops met kansengroepen en spelen ook bedrijfsconcerten. We hebben een eigen B-2-B-concept: Beethoven-to-business en gaan zelf op zoek naar samenwerkingsprojecten en speelplekken. We willen ons bestaansrecht bewijzen.” Het klinkt allemaal allesbehalve ‘stoffig’. Ben: “Ons ensemble wordt gerund als een modern

bedrijf. We hebben een raad van bestuur en een businessplan. We proberen zowel bij het artistieke als het zakelijke de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen. Human resources is ons niet vreemd.” Maar toch kozen jullie een vrij traditionele naam? Ben: “Belgische Kamerfilharmonie klonk gewoon goed en het is een enorme troef voor het buitenland. Je moet er zeker geen politiek statement achter zoeken. Je moet evenmin een Belgische identiteitskaart hebben om lid te zijn van de Belgische Kamerfilharmonie. Ons ensemble is internationaal. Ik moet wel toegeven dat ik de voorbije maanden gezweet heb en dacht ‘verdorie, straks moeten we op zoek naar een nieuwe naam en een nieuw logo’ (lacht).” Je werkt wel opvallend vaak samen met topsolisten en - componisten van eigen bodem. Ben: “Vlaanderen telt veel goede muzikanten. Vaak zijn ze op internationaal niveau actief. Maar meestal zijn ze geen sant in eigen land en minder gekend in Vlaanderen. Voor het Weense nieuwjaarsconcert wisten waarschijnlijk weinig mensen dat de Limburgse Anneleen Lenaerts harpiste is in het Wiener Philharmoniker. Dus waarom buitenlandse solisten engageren als er hier zoveel talent voorhanden is.”


De Belgische Kamerfilharmonie speelt klassieke en vroeg-romantische werken, maar schuwt evenmin hedendaags werk. Hoe bepaal je een concertprogramma? Ben: “Ik ga vaak op zoek naar rode draden. Die kunnen velerlei zijn: Italie, oneindigheid, … Ik vind het vooral belangrijk dat een concertprogramma verrijkend is. Het moet onderbouwd, toegankelijk en

opbouwend zijn zodat het publiek met een ‘waaaw’gevoel naar huis kan gaan. Ik probeer ook ontdekkingselementjes in een programma te verwerken: een hedendaags werkje, een minder bekende componist of een minder bekend instrument.” Wanneer is jouw concert geslaagd? Ben: “Tijdens een concert kan ik moeilijk beoordelen of we goed of slecht bezig zijn. Ik wil wel graag elk concert afsluiten met een voldaan gevoel. En dat hoeft niet altijd euforie te zijn. Ik ben voldaan wanneer ik na de laatste noot voel dat in de zaal de sfeer heerst die in de muziek zit vervat. Binnenkort spelen we het requiem van Fauré. Dat laatste stuk is zo triest. Mocht dan direct iemand rechtspringen en beginnen applaudisseren, zou ik denken ‘ofwel begrijpt die er niet veel van, ofwel heb ik het niet goed gedaan’”.

Belgische Kamerfilharmonie Vivaldi’s 4 jaargetijden Donderdag 22 maart 2012 – 20.00 u CC Nova, Wetteren www.ccnovawetteren.be

39 zone c

Dan toch te weinig erkenning hier? Ben: “Wij mogen zeker niet klagen. Onze agenda is goed gevuld. We spelen op het Festival van Vlaanderen, zijn uitgenodigd voor Klara's Iedereen Klassiek, concerteren in de traditionele klassieke huizen en zijn te gast in heel wat cultuurcentra. Ik vind dat trouwens belangrijk. Sommige collega’s halen hun neus op voor het lokale veld en spelen liever uitsluitend in de ‘grote’ huizen. Maar ik heb het niet voor dat cultureel snobisme en wil dichtbij de basis blijven. Dat is trouwens een immens verschil met Duitsland. Daar is cultuur veel meer ‘Teil der Gemeinschaft’. Daar kom je als groot ensemble in de kleinste dorpen in zalen waar de kalk van de muren valt als je te fel uithaalt (lacht). Hier is dat jammer genoeg ondenkbaar.”


re gi o

UIt

de in Theater Wetteren

‘t Arsenaal Theater Malpertuis & Herfstsonate 2012, 20.00 u ©

Paul De Cloedt

Dinsdag 6 maart

nemende con fronta‘Herfstsonate’ is een adembe pijn die je je hele leen n sure wet iliek tie over fam ook over een grootse gaat ven meedraagt. Maa r het ermogen eindelijk onv van n jare na e: daad van liefd en te luisteren en prat te de moed opbrengen om klassieke theaeen en aal verh k ster Een naa r elkaar. Ingrid De Vos , den San der tertekst. Met Tania Van ert. cka en Wim Dan a CC Nova - theaterzaa l Nov ekijker) € 14 / 13 (+55) / 12 (-26, verr e en.b tter awe ww w.ccnov

40 zone c

Muziek Buggenhout

Brussels Jazz Quinte t ja

zz

Zaterdag 14 april, 20.00

u

Vijf getalenteerde muzika nten die allen studeren aan een van de Belgische conservatoria in de afdeling Jazz. Hun reperto ire bestaat voornamelijk uit nummers uit the gre at american songbook. Dit is een collectie van de meest succesvolle Amerikaanse jazz en lichte mu ziek uit de 20e eeuw, voornamelijk afkomstig uit Broadway-musicals, muziek theater en Hol lyw ood films. Het Brussels Jazz Quinte t brengt deze nummers op hun eigen jonge, frisse ma nier. Molenaarswoning, Patatte nmolensite Opsta l €7


Klassiek Berlare

Kasteelconcert Mirek

Cout igny

Zondag 6 mei 2012, 11.00

u

CC Stroming steunt uitzond erlijk jong talent! De jonge pianist Mirek Cou tigny (1992) star tte zijn pian olessen op zevenjarige leef tijd. Hij kree g les van Ma rie-Noëlle Dam ien en Jean-Claude Vanden Eynden in het ‘Centre Eduardo del Pue yo’ in Brussel en volg t nu les bij Daa n Vandewalle en Fran k Nuy ts. Zijn eerste concert gaf hij reed s op 9-ja rige leef tijd! Na het concert wordt een aperitief aangebode n. Reserveren verplicht - beperkt aantal plaatsen! Kasteel Berlare € 15 / 14 (+55j) / 12 (abo en -26j) ww w.berlare.be/ccstromin g

Muziek Lebbeke

Zondag 13 mei 2012, 15.00 u CC De Biekorf nodig t enkele Vlaamse vedetten uit voor een namiddag vol entertainment en gekende meezingers. Volgende artiesten komen aan bod: Laura Lynn – “Je hebt me 1.000 maal bedro gen”, Davy Gilles – gekend van “De Romeo’s” en Gino Verano als zanger en presentator. Het ideale geschenk voor Moederdag! CC De Biekorf, Lebbeke € 13 / 12 (-26/+55) / 10 (abo/g roepen) www.ccdebiekorf.be

Ontbijt Dendermonde

Eitjes op zondag Nico Sturm

41 zone c

Vlaamse Vedetten Laura Lynn, Davy Gilles en Gino Verano

Zondag 22 april 2012

, 10.00 u

iest uit de pod iumpro Ontbijten met een art zondagmorop bijt ont k rlij hee grammatie! Een k tussen een (podium) gen en een boeiend gespre mma en een kenner, gra pro ons kunstenaa r uit van ‘eitjes op zondag ’. dat zijn de ingred iënten o Sturm samen met Nic elt spe In CC Belgica de voorstelling ‘Low-La’ Bruno Vanden Broecke op 25 april. CC Belgica - Theaterca €9 ww w.ccbelgica.be


Dieren baas in eigen bib Jeugdboekenweek 10 tot 25 maart 2012 42 zone c

Vreemde berichten in de krant en op de regionale tv. In Laarne komt geknor van achter de deur van de bib, in Hamme heeft de bibliothecaris paardengetrappel gehoord en in de bib van Lebbeke huppelen kangeroes rond. Er zijn nog geen beelden beschikbaar. Al zolang ze bestaan, wonen in de bibliotheek vele dieren, dieren in boeken en nu zijn die uit hun boek gekomen. Ze slaan de handen, sorry, poten, vinnen, vleugels in elkaar en maken van de bib een dieren(lees)tuin. Het kan niet en toch is het waar, olifant en muis draven grijselijk tussen rekken, beer likt de (kandel)ree en vos let op zijn ganzen.

Het zijn de kinderen die het doen De kinderen brengen hun lievelingsboekendier tot leven. Met origami maken ze een ooievaar, in klei boetseren ze een leeuw en van wol maken ze‌ een lammetje. En als alle kinderen hun dier naar de bib brengen, dan zijn er in een ik en een gij negen dierentuinen bij. Zonder tralies en gratis te bezoeken in de bibliotheken van De Leesdijk. Het tot leven wekken van dieren vergt toch wat vaardigheid en die doen de kinderen op in de workshops die de illustratoren van hun lievelingsdierenboeken komen geven. Vast en zeker ontstaan nieuwe diersoorten die bij Darwin voor kopbrekens zullen zorgen. Meer info over de jeugdboekenweek berlare@bibliotheek.be buggenhout@bibliotheek.be dendermonde@bibliotheek.be hamme@bibliotheek.be laarne@bibliotheek.be lebbeke@bibliotheek.be wetteren@bibliotheek.be wichelen@bibliotheek.be zele@bibliotheek.be tekst: Karel Embrechts


Kalender

01.03 - 03.06.2012

MAART 2012 do 01.03 Juweelatelier - werken met zilverklei

Berlare, CC Stroming

19.30 u

vorming*

do 01.03 De Beren Gieren

Dendermonde, zaal Steenpoort

20.00 u

muziek

vr 02.03 Kommil Foo - Breken > wachtlijst

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

humor

vr 02.03 Philippe Geubels > uitverkocht

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

humor

za 03.03 Kommil Foo - Breken > wachtlijst

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

humor

za 03.03 De Beenhouwerij - Binnen zonder kloppen > uitverkocht

Berlare, CC Stroming

20.00 u

muziek

za 03.03 Lazarus - Wat is drinken?

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

theater

zo 04.03 Eitjes op zondag: Eva De Roovere

Dendermonde, theatercafé

10.00 u

muziek

zo 04.03 Hopla - Hopla viert feest! (2+)

Lebbeke, CC De Biekorf

15.00 u

familie

zo 04.03 Exit_Brass! - Plan B

Wetteren, theaterzaal Nova

11.00 u

muziek

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

theater

Berlare, CC Stroming

19.30 u

vorming*

vr 09.03 Eva De Roovere - Mijn huis

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

muziek

vr 09.03 Amplitudo

Wetteren, St.-Martinuskerk Massemen 20.00 u

klassiek

za 10.03 Dimitri Leue, Warre Borgmans & Antoon Offeciers Het Lortcher-syndroom > uitverkocht

Buggenhout, GC De Pit

20.00 u

theater

zo 11.03 Warre Borgmans en i solisti del vento De markies van Carabas (vanaf 6 jaar)

Berlare, CC Stroming

15.00 u

familie

do 15.03 Bob De Moor / Twijfel Vzw - Guernica

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

theater

do 15.03 Juweelatelier - werken met zilverklei

Berlare, CC Stroming

19.30 u

vorming*

vr 16.03 Soirée X

Berlare, CC Stroming

20.00 u

theater

za 17.03 Mercedes Peon - Solo

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

muziek

za 17.03 De kleurrijke Antwerpse stationsbuurt

Antwerpen, Inkomhal Centraal Station 14.00 u

vorming*

za 17.03 Michiel Hendryckx en The Dark Rumours - Kijk en luister

Wetteren, theaterzaal Nova

muziek

20.00 u

zo 18.03 Chantal Pollier

Berlare, CC Stroming

11.30 u

expo

zo 18.03 Studio Zondag - Iza

Berlare, Cultuurcafé

19.30 u

muziek

zo 18.03 Sprookjes en zo - Het rode visje (3+) > wachtlijst

Wetteren, theaterzaal Nova

14.30 u

familie

do 22.03 Belgische Kamerfilharmonie - Vivaldi’s 4 jaargetijden

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

klassiek

do 22.03 Juweelatelier - werken met zilverklei

Berlare, CC Stroming

19.30 u

vorming*

vr 23.03 Admiral Freebee - Solo

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

muziek

vr 23.03 De Spelerij - Othello

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

theater

za 24.03 Percossa - Knock-out

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

muziek

za 24.03 Kamagurka - Groot, groter, grootst

Berlare, CC Stroming

20.00 u

humor

za 24.03 Frank Boeijen

Lebbeke, CC De Biekorf

20.00 u

muziek

*Inschrijvingen: Vorming Plus Waas en Dender, Grote Baan 183, 9120 Beveren, Tel: 03-7754484, waas-en-Dender@vormingplus.be

43 zone c

di 06.03 Theater Malpertuis en ‘t Arsenaal - Herfstsonate do 08.03 Juweelatelier - werken met zilverklei


Kalender

44

zo 25.03 Het Cosy Brass Quartet - Aperitiefconcert

Buggenhout, Kapel St-Vincentiusklooster

10.30 u

klassiek

zo 25.03 Van Winkelsessie kamermuziek - Trio Amare

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

muziek

zo 25.03 Eitjes op zondag - Pascale Platel

Dendermonde, theatercafé

10.00 u

theater

zo 25.03 Van Winkelsessie kamermuziek - Trio Amare

Dendermonde, cc belgica

11.00 u

klassiek

do 29.03 Pascale Platel - Les Demoiselles de rêves et leur soutien

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

theater

zo 25.03 Vlaams Muziek Theater - Graaf von Luxemburg

Wetteren, theaterzaal Nova

15.00 u

klassiek

do 29.03 Nova@themovies - Hasta La Vista

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

film

za 31.03 Internationaal Figurentheater

Berlare, diverse locaties en uren

familie

za 31.03 HetPaleis - De tocht van de olifant

Buggenhout, GC De Pit

20.00 u

theater

za 31.03 Warre Borgmans en Dimitri Leue Het Lortcher Syndroom > wachtlijst

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

theater

April 2012

zone c

zo 01.04 Internationaal Figurentheater

Berlare, diverse locaties en uren

familie

zo 01.04 de GVR (6+)

Lebbeke, CC De Biekorf

familie

15.00 u

za 14.04 Brussels Jazz Quintet - jazz

Molenaarswoning, Opstal

20.00 u

jazz

wo 18.04 De Nieuwe Snaar - Koñec

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

muziek

wo 18.04 Alex Agnew - Interesting Times > wachtlijst

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

humor

do 19.04 De Nieuwe Snaar - Koñec

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

muziek

do 19.04 Alex Agnew - Interesting Times > wachtlijst

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

humor

vr 20.04 Orkest der Lage Landen De jeugdige frisheid van Haydn en Mozart

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

klassiek

za 21.04 Veerle Malschaert - Soldier of love

Berlare, CC Stroming

20.00 u

humor

za 21.04 Hans Van Cauwenberghe - Het Strijkconcert

Buggenhout, GC De Pit

20.00 u

cabaret

za 21.04 Paul Michiels, Jeroen D’hoe, Philippe Catherine - It’s a GAS II Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

jazz

zo 22.04 Eitjes op zondag - Nico Sturm

10.00 u

theater

Dendermonde, theatercafé

wo 25.04 Bruno Vanden Broecke en Nico Sturm - Low-la!

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

theater

do 26.04 Nova@themovies - Melancholia

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

film

vr 27.04 De Sprook - Naamloze gebeurtenis

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

theater

za 28.04 Alex Agnew - Interesting Times

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

humor

za 28.04 EMS Opera - Lucia di Lammermoor

Buggenhout, GC De Pit

20.00 u

klassiek

zo 29.04 Nevski Prospekt - Hop (vanaf 4 jaar)

Berlare, CC Stroming

15.00 u

familie

zo 29.04 Studio Zondag - The Fortunate Few

Berlare, Cultuurcafé

zo 29.04 Van Winckelsessie kamermuziek - Simoens Trio (violen, cello) Dendermonde, cc belgica

19.30 u

muziek

11.00 u

klassiek


01.03 - 03.06.2012 Mei 2012 do 03.05 Laika - Het gevecht van De Vocht

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

theater

do 03.05 Raymond van het Groenewoud Memoires van een balmuzikant > wachtlijst

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

muziek

vr 04.05 Bart Cannaerts - Waar is Barry? > wachtlijst

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

humor

za 05.05 Antonio Zambujo (fado)

Dendermonde, cc belgica

20.00 u

muziek klassiek

zo 06.05 Kasteelconcert Mirek Coutigny > reservatie verplicht

Berlare, Kasteel

11.00 u

zo 06.05 Leerlingenwerk Academie - Beestelijkheden

Berlare, CC Stroming

11.00 u

expo

ma 07.05 De Centraal-Afrikaanse keuken - kookworkshop

Berlare, SK Berlare

19.30 u

vorming*

za 12.05 De MatongĂŠwijk - stadswandeling

Brussel

14.00 u

vorming*

zo 13.05 Cabaret Concours Vlaanderen - finale

Buggenhout, GC De Pit

20.00 u

humor muziek

zo 13.05 Vlaamse Vedetten

Lebbeke, CC De Biekorf

15.00 u

di 22.05 Start abonnementenverkoop seizoen 2012-2013

Dendermonde, cc belgica

19.00 u

Lebbeke, CC De Biekorf

20.00 u

theater

Berlare, CC Stroming

20.00 u

muziek

za 26.05 Philippe Geubels - Hoe moet het nu verder? > uitverkocht

Buggenhout, GC De Pit

20.00 u

humor

zo 27.05 Studio Zondag - Paltoos

Berlare, CultuurcafĂŠ

19.30 u

muziek

do 31.05 Nova@themovies - Beginners

Wetteren, theaterzaal Nova

20.00 u

film

Juni 2012 zo 03.06 Sam Vloemans - aperitiefconcert > reservatie verplicht

Berlare, CC Stroming

11.00 u

jazz

zo 03.06 Geraldine Van Wessem

Berlare, CC Stroming

17.00 u

expo

45 zone c

vr 25.05 De Sprook - Naamloze Gebeurtenis za 26.05 De Mens - De Mens wordt 20!


seizoen 2011-2012

VERREKIJKER Berlare Buggenhout Dendermonde Lebbeke Wetteren

Exclusief voor abonnees: De Verrekijker Met de Verrekijkerbon kan je een voorstelling meemaken in één van de deelnemende gemeenschaps- en cultuurcentra aan abonnementstarief. De bon is niet geldig in het centrum waar hij werd uitgegeven. Een lijst van deelnemende GC’s en CC’s vind je op blz. 47 van deze Zone C. Veel plezier!


LEBBEKE

CC Stroming

CC De Biekorf

Dorp 101 – 9290 Berlare

Stationsstraat 23 – 9280 Lebbeke

Tel. 052/42.35.31

Tel. 052/25.08.12

Fax.052/42.74.84

info@ccdebiekorf.be

Cultuur.reserveren@berlare.be

www.ccdebiekorf.be

www.berlare.be/ccstroming

ma, woe, do en vrij 8.30 - 12.00 u

ma, woe en do 9.00 - 11.00 u en 13.00 - 17.00 u

di 8.30 -12.00 u en 13.00 - 19.00 u

vrij 9.00 - 12.00 u

1ste zaterdag van de maand 10.00 - 12.00 u

BUGGENHOUT

WETTEREN

GC De Pit

CC Nova

Platteput 16 – 9255 Buggenhout

Molenstraat 2b – 9230 Wetteren

Tel. 052/33.84.50

Tel. 09/365.20.20

Fax 052/33.84.58

cc.nova@wetteren.be

depit@buggenhout.be

www.ccnovawetteren.be

www.gcdepit.be

ma 13.30 - 17.00 u di, woe, en vrij 9.00-12.00 u en 13.30 – 17.00 u

DENDERMONDE CC Belgica Kerkstraat 24 – 9200 Dendermonde

do 9.00 - 12.00 u en 14.00 - 17.00 u za 10.00 - 12.00 u

Tel. 052/20.26.26 (ticketbalie)

Cultuurdijk

052/20.26.40 (zaalhuur en administratie)

p.a. CC Belgica Dendermonde

Fax.052/20.25.70

info@zone-c.be

info@ccbelgica.be

www.zone-c.be

www.ccbelgica.be ma 10.00 - 12.30 u di, do, vrij 10.00 - 12.30 u en 14.00 - 16.00 u woe 10.00 - 12.30 u en 14.00 - 19.00 u za 10.00 - 12.30 u van september tot en met april

47 zone c

BERLARE


BMW 3 reeks Berline

Echt rijplezier

LEiDEn vs. voLgEn.

vrEugDE Wint. DE niEuWE BMW 3 rEEks. De nieuwe BMW 3 Reeks Berline neemt resoluut de voortrekkersrol op zich, net als de vorige vijf generaties. Hij koppelt een sportief karakter en een elegant design aan baanbrekende innovaties. Zoals de optionele Head-Up Display, een primeur in dit wagensegment. Standaard is de BMW 3 Reeks uitgerust met Auto Start Stop functie en Driving Experience Control met ECO PRO modus. De zeven motorisaties, met de recentste BMW TwinPower Turbo technologie, kunt u koppelen aan een handgeschakelde of een achttraps automatische versnellingsbak. Pas de nieuwe BMW 3 Reeks helemaal aan aan uw stijl. Personaliseert u hem volledig volgens uw smaak, of gaat u voor een van de drie karaktervolle Lines: de dynamische Sport Line, de stijlvolle Modern Line of de verfijnde Luxury Line? Ontdek hem bij ons vanaf 10 februari 2012.

romein Dendermonde Bevrijdingslaan 199 9200 Dendermonde-Appels Tel. 052 22 44 63 info@romein.net.bmw.be www.romein.bmw.be romein Aalst Moorselbaan 370 9300 Aalst Tel. 053 76 90 00 info@romein.net.bmw.be www.romein.bmw.be

BMW EfficientDynamics

Minder uitstoot. Meer rijplezier.

Met BMW Serenity, onze voordelige onderhoudscontracten, blijft uw BMW in topvorm. Uw BMW geniet gedurende 5 jaar de BMW Mobile Care mobiliteitsservice. Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

4,1-7,9 L/100 KM • 109-186 G/KM CO2

Zone C Magazine 10  

Zone C wordt uitgegeven door Cultuurdijk, een intergemeentelijke projectvereniging tussen de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Leb...