Page 1

en de veelbelovende start van multiculturele ondernemers


Bron: Het Financieele Dagblad, Het Parool, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Metro


“Live and leave a legacy”


Amos Frank (47) Oprichter, participant en voorzitter Stichting Suikeroom


Suikeroom. Voor ondernemers, door ondernemers De plek van je wieg, de kleur van je huid of de taal van je ouders zeggen niets over je talent of je kans op succes. Dat wil ik aan de wereld laten zien. Daarom heb ik Suikeroom opgericht, een stichting die ambitieuze, multiculturele ondernemers een eerlijke kans wil geven om hun ondernemerstalent ten volle te benutten. Om zo een tegenwicht te bieden aan de negatieve beeldvorming van hele groepen, gebaseerd op het gedrag van enkelen. En ons te richten op een gezamenlijke toekomst. Suikeroom brengt kapitaal, netwerk én ervaring bij elkaar in lokale participatiefondsen, bestaande uit 10 tot 20 ervaren ondernemers die de visie van Suikeroom delen. Het fonds investeert in veelbelovende ondernemingen in ruil voor een aandeel, om daarmee een gezamenlijk belang te creëren. Suikeroom richt zich op mensen met bijzondere talenten, ambitie en doorzettingsvermogen. Op ondernemers die door hun succes bijdragen aan onze economie, de werkgelegenheid, onze veelkleurige samenleving. En die daardoor automatisch een rolmodel zijn voor anderen. Dankzij het lef en de energie van de participanten en de steun van onze partners is het eerste jaar Suikeroom voor mij een droom die is uitgekomen. Maar veel belangrijker is dat we met zijn allen ‘onze’ ondernemers helpen om hun dromen waar te maken. Lees in dit boekje over ieders motivatie om te ondernemen, te participeren, te besturen en te steunen. Moge hun verhalen een voorbeeld zijn voor vele anderen... Amos Frank - Februari 2010

Suikeroom

Voorwoord


Ambitieuze ondernemers hebben vaak grensverleggende, nieuwe ideeĂŤn. Als onze participanten ook veel in je plannen zien, helpen ze je aan kapitaal en nuttige connecties. En kun je je voordeel doen met hun ervaring en adviezen. Luister maar naar ondernemers die hun roots elders hebben en met hun idee bij Suikeroom aanklopten.

De ondernemers over hun ambities, dromen

en Suikeroom


Onderneming: IcySolutions Ondernemers: Hicham Shatou (29) en Tarek Ghobar (25) Product: vloeibaar ijs voor topsporters Website: www.icysolutions.nl


Tarek Ghobar werd geboren in Saoedie-Arabië en kwam via Libanon, Noorwegen en Canada als graduate terecht in Nederland. Aan de TU Delft kwam hij Hicham Shatou uit Djibouti tegen. Samen begonnen zij IcySolutions en klopten met hun ijskoude idee ook aan bij Suikeroom.

“De netwerken en de ervaring van de participanten, dat is de kracht van Suikeroom.” “Hicham en ik meldden ons in 2008 aan voor de Turning Technology into Business Course: ontwikkel een patenteerbare vinding of neem een bestaand TU-patent en kijk wat je er commercieel mee kunt. Wij wilden ondernemen en we zagen wel iets in het patent op de productie van vloeibaar ijs, dat bijvoorbeeld ook vloeibaar is bij -10 °C. Het wordt in de industrie en in supermarkten al voor koeling gebruikt. Toen we op tv een American footballspeler in een bad met ijsblokjes zagen liggen was het eureka! Een ijsbad bevordert het herstel na een wedstrijd en kan blessures helpen voorkomen. Maar ijsblokjes zijn dan heel onhandig. Na uitgebreid marktonderzoek bouwden we een machine. Eentje die compact is en snel vloeibaar ijs van precies de juiste temperatuur produceert. Na een demonstratie bij voetbalclub Sparta wilden ze ‘m direct hebben. Daarna kwamen de TVM-schaatsploeg met Sven Kramer, de Engelse voetbalclub Sunderland en NOC/NSF neemt onze machine mee naar de Spelen in Vancouver. We hadden geld nodig om meer machines te kunnen produceren. Maar we zochten ook een groter netwerk en mensen met ondernemerservaring. Alles kwam samen bij Suikeroom. De participanten vormen voor ons een grote kracht. En ze investeren in IcySolutions, zonder dat ze meteen goud geld willen verdienen.”

Suikeroom

De ondernemers


Onderneming: AlleKleur Ondernemers: Dr. Carl H. Steinmetz (59) en Drs. Him Vishnudatt (49) Missie: positieverbetering immigranten d.m.v. onderwijs, arbeid en zorg Website: www.allekleur.nl


Dr. Carl H. Steinmetz is van huis uit psycholoog en wiskundige. Hij werkte o.m. als onderzoeker op het gebied van victimologie, was visiting professor in Canada en is medeoprichter van de Bureaus Slachtofferhulp in Nederland. Nu is hij bestuursvoorzitter van AlleKleur.

“Suikeroom was ook heel belangrijk bij het stroomlijnen van onze organisatie.”

“De positie van immigranten houdt me al m’n hele leven bezig. Zelf kwam ik als tienjarig jongetje vanuit Indonesië naar Nederland en reisde veel heen en weer. Als je hier bent wil je daar zijn, als je daar bent wil je hier zijn. Je komt vanuit een samenleving met een sterke gemeenschapszin terecht in een geïndividualiseerde samenleving. Je hoort er daar niet helemaal bij, maar hier ook niet. Dat levert specifieke problemen en vragen op. AlleKleur ondersteunt immigranten praktisch en psychologisch, op basis van belangrijke inzichten uit de transculturele psychiatrie. Kort gezegd bestaat AlleKleur uit vier bedrijven: behandelcentra voor ambulante gezondheidszorg, een bedrijf dat zorg levert op basis van persoonsgebonden budgetten, een werkschool en een advies- en kenniscentrum voor immigranten.   We zijn hard nodig, maar ons probleem is geld. Zorgverzekeraars betalen onze behandelingen pas na 12 tot 15 maanden uit. We moeten dus alles voorfinancieren. Met een investering van Suikeroom zijn we flink geholpen. Bovendien maken we met hun hulp en expertise één geheel van onze vier bedrijven. Onze bedrijfsvoering is nu financieel sterk gestroomlijnd.”

Suikeroom

De ondernemers


Onderneming: Ontfront Ondernemers: Liza Koifman (27) en Tomas Overtoom (29) Idee: creĂŤren van een nieuw segment in mannenmode Website: www.ontfront.com Â


De mannenmode is erg gesegmenteerd. Het is òf casual òf netjes en chic. Maar Liza Koifman en Tomas Overtoom veranderen de regels. Onder de naam Ontfront creëren ze mannenkleding die er tussenin zit. Kleding die je op je werk kunt dragen, maar waarin je ’s avonds ook kunt dineren. Ontfront is een schot in de roos. Ook in China.

“Ze geven ons alle vrijheid om te ondernemen en kijken naar de langere termijn.” Liza, head designer: “Tomas en ik hadden er al twee collecties opzitten, en we hadden ook al een producent gevonden, toen we tijdens de Business of Design Week in Hong Kong werden benaderd door een Chinese distributeur. Ze wilden ons label op de Chinese markt brengen. Geweldig natuurlijk, maar dat betekende wel dat we moesten investeren. We zijn met allerlei investeringsmaatschappijen gaan praten en hebben veel research gedaan. Maar alleen bij Suikeroom kregen we het gevoel dat ze niet uit waren op snelle winst, dat ze echt potentie zagen en dat ze keken naar de langere termijn.” Tomas, marketing & communicatie: “Het klikte direct met Suikeroom. Ze namen ons heel serieus, want Liza en ik hadden een goed businessplan. De participanten waren kritisch, open en kwamen met goeie vragen en feed back. We hebben een aanvraag gedaan voor 1 100.000,- en Suikeroom participeert nu in Ontfront. Hun begeleiding is zeer professioneel en betrokken. Zo hebben ze ons fantastisch geholpen met het opstellen van de contracten met onze Chinese partners. Maar ze regelden via hun netwerken ook gesprekken met internationale distributeurs en zorgden dat wij als Amsterdamse onderneming het I Amsterdam logo kunnen gebruiken. Ze willen net zo graag als wij dat we succesvol zijn.”

Suikeroom

De ondernemers


Onderneming: Severs Clinic Ondernemers: Bektas Atasever (36) en Sevilay Atasever (41) Product/dienst: preventie hart- en vaatziekten en obesitas Website: www.seversclinic.nl책


Bektas Atasever is huisarts in opleiding en promoveert in de klinische fysiologie. In 2005 startte hij een besnijdeniskliniek voor jongens. Samen met zijn zus runt hij sinds 2007 ook Severs Clinic: verschillende vormen van medische zorg onder één dak, waaronder cardio screening en preventie van hart- en vaatziekten.

“Ze hebben ons gelukkig behoed voor te snelle stappen.” “Ik ben geboren in Turkije en kwam in 1978 naar Nederland. Na mijn studie geneeskunde dacht ik: gezondheidszorg in Nederland kan efficiënter en effectiever met ‘tailor made medicine’. Turken in Nederland hebben weinig vertrouwen in Nederlandse artsen, en daarom zijn ze vaker therapie ontrouw. Dat komt doordat je elkaars taal niet spreekt en door culturele barrières. Zo is een groep mensen ontstaan die de samenleving veel te veel geld kost. Dat kan anders, maar dat vraagt om een specifieke aanpak en oplossingen. Niets ten nadele van Nederlandse artsen, maar als arts, Nederlander en Turk ken ik de dimensies van beide culturen en kan ik daarin een sleutelrol spelen. Turken in Nederland kampen door allerlei oorzaken bijna twee keer zo vaak met hart- en vaatziekten. Daarom ben ik in 2009 ook met Cardio Screening en Leefstijl Programma’s begonnen, want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Suikeroom was in deze uitbreidingsfase zeer belangrijk. Ze hebben ons behoed voor te snelle stappen en geadviseerd in bedrijfstrategie. De financiering heb ik uiteindelijk binnen mijn familie geregeld, maar het contact met Suikeroom blijft. Want deze eerste vestiging van Severs Clinic is nog maar het begin.”

Suikeroom

De ondernemers


Onderneming: Stylers|world Ondernemer: Hedley Riley (54) Product: ‘de derde knoop’ Website: www.stylersworld.com


Hedley Riley bedacht de ‘derde knoop’, een revolutionaire innovatie die de stevigheid van de drukknoop combineert met het uiterlijk van de garenknoop. Zijn knoop geeft modeproducten bovendien meerwaarde door de opklikbare accessoires.

“Hun strategische en financiële adviezen zijn voor mij van onschatbare waarde.” “Ik kwam in 1991 van Aruba naar Nederland. En werkte hier onder meer als consultant bij projectontwikkeling. Ik vraag me constant af of dingen anders kunnen, beter. Toen ik de nieuwe knoop had bedacht, ontwikkeld en gepatenteerd – alles met eigen geld – ben ik alle mogelijke partijen langs gegaan. Knopenfabrikanten, modemerken, noem maar op. Iedereen erkende mijn innovatie, maar de mode-industrie is ook erg conservatief. Ik kreeg weinig medewerking. Uiteindelijk wilde een knopenfabrikant me helpen om het idee verder te commercialiseren. Daarnaast bedacht ik een toepassing als een nieuwe manchetknoop, waarbij het decoratieve element heel simpel te wisselen is. In 2008 kreeg ik een TechnoPartner Certificaat van het Ministerie van Economische Zaken en wilde een bank me geld lenen. Maar toen The Society Shop mijn manchetknoop ging verkopen, ging ik bijna de mist in door gebrek aan voorbereiding en professioneel advies. Ik wilde te graag scoren en maakte veel fouten. Nu, met de steun van Suikeroom, lig ik eindelijk op koers. De mensen van Suikeroom zijn toegankelijk, recht door zee. Zonder hun professionele financiële en strategische adviezen was ik niet geweest waar ik nu ben. Zo simpel is het.”

Suikeroom

De ondernemers


Graag laten we een viertal gevestigde ondernemers aan het woord die deelnemen in ons eerste participatiefonds. Ze investeren tijd en geld in veelbelovende, talentvolle mensen. Geven je toegang tot hun netwerk. Begeleiden je als mentor. Ze willen wel een aandeel in je onderneming. Niet om snelle winst te pakken, maar ook zeker niet om verlies te lijden. Ze doen het omdat ze, net als jij, willen dat jouw onderneming een succes wordt.

De participanten over hun motivatie

om te investeren in talent


Participant: Menno Wielinga (55) Achtergrond: medeoprichter en directeur/eigenaar Intratuin Website: www.intratuin.nl


Menno Wielinga is een Suikeroom-participant van het eerste uur. Startende ondernemers beseffen volgens hem vaak niet dat er belangrijke randvoorwaarden vervuld moeten zijn voor je begint. Een droom wordt niet onmiddellijk omgezet in een droomomzet.

“We vertellen je niet hoe het moet, we willen dat je zelf goed nadenkt over je plannen.” “Ik wilde graag participeren in het fonds omdat ik hou van mensen die iets willen doen, echt iets willen bereiken. De kwaliteit en de potentie van de ingediende businessplannen is verrassend hoog. Maar hoe briljant een idee ook is, beginnende ondernemers zijn soms behoorlijk naïef. Welke randvoorwaarden moeten er minimaal vervuld zijn om überhaupt te kunnen starten? Ze moeten bijvoorbeeld goed beseffen dat je niet meteen omzet maakt zodra de deuren opengaan, en dat je dus allerlei dingen moet voorfinancieren. We prikkelen ondernemers om zelf na te denken, de beste garantie voor een goeie start. De participanten hebben allemaal een andere achtergrond, andere drijfveren. Dat houdt ons allemaal scherp. En levert heftige maar inspirerende discussies op over de levensvatbaarheid van een ondernemersplan. Van droom naar commercieel succes is een weg. Wij kunnen zorgen dat je niet de verkeerde afslag neemt.”

Suikeroom

De participanten


Participanten: Raymond Kasiman (27) en Siemon van de Berg (27) Achtergrond: oprichters en eigenaren van Nxs Internet BV Website: www.nxs.nl


Siemon en Raymond zijn rasondernemers. Ze begonnen al in 6 VWO met het bouwen van websites. Dat groeide uit tot hun succesvolle bedrijf Nxs Internet. Via Suikeroom willen ze jonge ondernemers zonder geld of netwerk vooruit helpen.

“Wij zijn nieuwsgierig naar nieuwe ideeën. Als onze ervaring andere ondernemers kan helpen... geweldig!” Siemon: “Raymond en ik participeren niet in Suikeroom voor de korte termijn of om snel te cashen. We zijn vooral nieuwsgierig. Waar zitten de nieuwe ideeën? Wat leeft er? Wij willen ambitieuze ondernemers op gang helpen die rondlopen met steengoeie plannen, maar die niet het geld of het netwerk hebben om hun plannen te realiseren. De avonden dat we met alle participanten nieuwe plannen beoordelen - een of twee keer per kwartaal - vinden we altijd een feest. Daar kijken we echt naar uit. Ik spreek vaak geslaagde ondernemers die ook best zouden willen participeren in Suikeroom, maar die à la minute rendement willen op hun participatie. Dan leg ik ze uit dat er veel belangrijkere redenen zijn om het te doen. Dat het ontzettend leuk en bevredigend is om starters te behoeden voor beginnersfouten, ze te helpen om hun businessplan aan te scherpen. En hoe inspirerend het is om mentor en aanspreekpunt voor een ondernemer te zijn, zodra zijn of haar participatieaanvraag door Suikeroom is gehonoreerd.”

Suikeroom

De participanten


Participant: Beth Johnson (55) Achtergrond: ondernemer en eigenaar van boekhandel Van Rossum, Amsterdam Website: www.boekhandelvanrossum.nl


Lang voordat het woord bestond, was Beth Johnson in Afrika al bezig met microkredieten. Haar aanpak werd overgenomen door IFAD, een VN-organisatie die projecten financiert voor voedselproductie door de armsten van de armen in ontwikkelingslanden. Begrip voor de passie van ondernemers vind ze net zo belangrijk als de cijfertjes.

“Met passie en hart voor de zaak kun je veel bereiken, maar je kunt helaas niet om de praktische dingen heen.” “Ik zoek altijd naar een evenwicht tussen de droom van de ondernemer, het businessplan en de levensvatbaarheid daarvan. Misschien komt het omdat ik vrouw ben, maar de heren participanten binnen Suikeroom houden zich vaak alleen bezig met het businessplan en de cijferkant, terwijl ik geloof dat passie en hart voor de zaak net zo belangrijk zijn voor het uiteindelijke succes. We hebben dan ook altijd levendige discussies bij het doorlichten van ondernemersplannen. Dromen mag en moet. Niet elk cijfertje in een financieel plan hoeft wat mij betreft te kloppen. Maar veel ondernemers met een prachtig plan zijn eigenwijs, denken niet aan de praktische kanten. Zoals de vergunningen die je nodig hebt, een pand huren, gemeentelijke heffingen, kredietbeoordelingen die tijd kosten. Soms weten ze niet eens wat een bv is en dat je daar 18.000 euro in moet storten. Dat zijn dingen die je eerst zelf moet regelen. Suikeroom is er voor (start)kapitaal, begeleiding en alle steun bij het mooiste wat er is: ondernemen.”

Suikeroom

De participanten


Participant: Jaap Mulders (60) Achtergrond: oprichter City Courier, cultureel ondernemer, investeerder in ondernemingen


Hij is ondernemer en was o.a. 20 jaar geleden de initiatiefnemer van Breaking Out in Amsterdam, een congres dat startende ondernemers op weg helpt. Dat is nog steeds wat hij het liefste doet. Zijn deelname in Suikeroom is dan ook niet meer dan logisch.

“Sommige ondernemers komen extra drempels tegen. Maar dat moet geen excuus zijn om niet te slagen.” “Ja, deelnemen in Suikeroom was voor mij een logische stap. Ik geloof sterk in de theorie dat Nederland een groot deel van zijn kracht te danken heeft aan de invloed die andere culturen door de eeuwen heen op ons land hebben gehad. De komst van mensen uit andere culturen - en ondernemers in het bijzonder – vind ik van groot belang. Voor sommige ondernemers met een andere culturele achtergrond is het nog steeds extra lastig om hun ondernemingsplannen waar te maken. Maar die drempels mogen nooit een excuus zijn om niet te slagen. Omgekeerd zeg ik: het mag ook niet zo zijn dat bepaalde groepen alleen maar kunnen slagen door initiatieven zoals Suikeroom. En instellingen en organisaties die hun bestaansrecht rechtvaardigen door onderscheid in stand te houden, hebben wat mij betreft zelf geen bestaansrecht. Ik kijk puur naar de ambitie, de talenten en de kracht van ondernemende mensen. Kleur en komaf zijn bijzaak, het gaat om wat je bijdraagt aan onze samenleving.”

Suikeroom

De participanten


Wat hebben een bank, een wethouder, nog een wethouder en een woningbouwcorporatie met elkaar gemeen? Ze geloven in de aanpak van Stichting Suikeroom. Ze werden belangrijke partners en steunen de stichting. Zonder hen hadden we nooit kunnen starten.

De partners die Suikeroom

moreel en financieel ondersteunen


“Het gaat niet om afkomst, maar om toekomst.” Koers Nieuw West is een platform waarvan behalve mijn stadsdeel Osdorp ook Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart en Bos en Lommer deel uitmaken. Samen zetten wij stevig in op ondernemerschap in Nieuw-West. Het woord allochtoon hebben wij uit ons vocabulaire geschrapt. Niet je afkomst telt, maar je toekomst. We hebben krachtige, ondernemende mensen nodig, die niet aan de kant willen blijven staan. Suikeroom past helemaal in ons straatje, qua mentaliteit en daadkracht. Ervaren ondernemers die tijd en geld investeren in beginnende ondernemers: een idee dat wij graag ondersteunen. Achmed Baâdoud, wethouder Stadsdeel Osdorp

“Wat er zo goed aan is, is het perspectief.” Niet het zielige, achtergestelde van mensen benadrukken, maar uitsluitend focussen op hun kracht en talenten - dat perspectief vind ik heel sterk. Het sluit helemaal aan bij mijn visie op integratie. Bovendien is Suikeroom een privaat initiatief zonder overheidsbemoeienis. Daar voelen beginnende ondernemers en de ondernemende investeerders zich senang bij. Ik heb uit volle overtuiging plaats genomen in het Comité van Aanbeveling. En reken maar dat ik Suikeroom aanbeveel, waar en wanneer het maar kan. Lodewijk Asscher, wethouder Economische Zaken Amsterdam


“Kennis en geld bij elkaar brengen, dat is de gedachte.” Wij ondersteunen al heel lang ondernemende, talentvolle Amsterdammers. Dat 50% daarvan een niet-Nederlandse achtergrond heeft is voor ons niet meer dan een demografisch gegeven. Het gaat ons om ambitie, de wil om er als ondernemer iets van te maken. Wat Suikeroom doet, kennis en privaat geld bij elkaar brengen, is de kern van coöperatief bankieren. De essentie van Rabobank. Vandaar dat wij Suikeroom financieel van harte ondersteunen en ze hebben gekoppeld aan onze Startersdesk. Johan Wijnholds, directeur Rabobank Amsterdam

“Succesvolle ondernemers zorgen voor sterke buurten.” Wij omarmen het idee dat je je met dit initiatief nu een keer niet richt op de kansarmen, maar op de kansrijken. Mensen met dromen, ideeën en ondernemersinstinct, die wat lastiger aan financiering kunnen komen en die je een steuntje in de rug geeft. We ondersteunen Suikeroom met geld en expertise op het gebied van huisvesting voor ondernemers. Want ondernemers zorgen voor sterke buurten en sociale cohesie. Precies wat Ymere ook nastreeft. Ondernemers begeleiden en sturen hoeft geen liefdadigheid te zijn. Dat laat Suikeroom zien. Het gaat er uiteindelijk om dat je als ondernemer succes hebt. Eric van Kaam, regiodirecteur Ymere Amsterdam-Oost

Suikeroom

De partners


Onze bestuursleden zijn van meet af aan betrokken bij Stichting Suikeroom. Uit volle overtuiging hebben ze in het bestuur plaatsgenomen. Ze bewaken onze doelstellingen en willen maar ĂŠĂŠn ding: kansen bieden aan ambitieuze ondernemers met een veelbelovend idee. Want ondernemers zijn de vormgevers van de toekomst.

Het bestuur met hart en ziel betrokken

vanaf het eerste uur


Bestuurslid: Kenaad Tewarie (46) Achtergrond: voormalig CFO beursgenoteerde onderneming, heeft z’n eigen investeringsmaatschappij


Kenaad Tewarie studeerde economie en werkte bij KPMG en Laurus. Hij had en heeft diverse bestuursfuncties, bijvoorbeeld in de Raad van Advies bij Jones Lang LaSalle Vastgoed. Vanwege zijn achtergrond en zijn ervaring in het bedrijfsleven besloot hij toe te treden tot het bestuur van Stichting Suikeroom.

“We willen niet horen hoe moeilijk je het hebt, maar hoe goed je bent.” “Ik weet hoe moeilijk ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond soms aan financiering kunnen komen. Ze hebben vaak geen assets om leningen te krijgen en te weinig connecties. Zelf ben ik een Hindoestaan uit Suriname, ben thuis in veel culturen. Door mijn ervaring in het bedrijfsleven, kan ik de problemen van de ondernemers in spe vanuit een cultureel en een puur zakelijk perspectief beoordelen. Ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond willen geen medelijden maar zoeken mensen die hun kwaliteiten erkennen, en hun de weg naar mogelijk succes kunnen wijzen. De bevlogenheid van de ondernemer is wat telt. De multiculturele discussie wordt helaas te vaak gevoerd vanuit het defensief. Met Suikeroom kunnen wij door de kracht van de diversiteit een bijdrage leveren aan een betere maatschappij. Je leeft in Nederland, je hebt je eigen achtergrond... hoe kunnen we dat combineren tot een sterk geheel, een ondernemersplan waar je van achterover slaat? Kom maar op met je idee!”

Suikeroom

Het bestuur


Stichting Suikeroom De stichting bewaakt de maatschappelijke doelen van de stichting en functioneert in de praktijk als ‘uithangbord’. Haar hoofdtaken zijn: 1. Werving, selectie en begeleiding van multiculturele ondernemers die voor financiering in aanmerking willen komen. 2. Genereren van publiciteit voor de ondernemers, met als doel het positief beïnvloeden van beeldvorming. 3. Initiëren en helpen ontwikkelen van nieuwe participatiefondsen in andere regio’s. Het werk van de stichting wordt gefinancierd door haar maatschappelijke partners. De stichting kent een bestuur en een Comité van Aanbeveling.


De lokale Suikeroom Participatiefondsen Het eerste fonds is ontstaan in Amsterdam, maar het is de bedoeling dat dergelijke fondsen overal worden opgericht. Ieder lokaal fonds bestaat uit 10 tot 20 participanten (gevestigde ondernemers) die elk 50.000 euro inleggen. Zij bepalen als collectief, en volstrekt autonoom, in welke ondernemer wordt geïnvesteerd. Ondernemers en hun plannen worden door de Stichting Suikeroom voorgedragen. Participanten stellen naast kapitaal ook tijd en netwerken beschikbaar om de kans op succesvolle participaties te vergroten. Het fonds verwerft aandelen in de ondernemingen waarin wordt geïnvesteerd. Om zodoende wederzijdse betrokkenheid te versterken en rendement te realiseren op de middellange termijn. Er is géén financiële of juridische relatie tussen de stichting en een lokaal participatiefonds. Wil je ondernemen? Wil je participeren? Wil je ons ondersteunen? Voor meer informatie, de statuten van het fonds en een uitgebreide Q&A voor zowel ondernemers als participanten, kunt u contact opnemen met de stichting. Telefoon: 020-670 71 32, info@suikeroom.org, www.suikeroom.org

Suikeroom

De organisatie


Comité van aanbeveling • • • • • • •

Job Cohen, burgemeester Gemeente Amsterdam Lodewijk Asscher, wethouder Economische Zaken, financiën en havens, tevens loco-burgemeester Gemeente Amsterdam Roeland Baan, voormalig Executive Vice President ArcelorMittal Steel Rens de Groot, voormalig voorzitter RvB CWI Sadik Harchaoui, voorzitter Raad van Bestuur FORUM Robin Linschoten, lid dagelijks bestuur SER Harry de Winter, oprichter WinterMedia

Bestuur Stichting Suikeroom • • • • • •

Amos Frank, voorzitter Marvin Buddingh’, penningmeester Kenaad Tewarie, secretaris Shurendy Gerardus, lid Pieter Hilhorst, lid Melvin Tjoe Nij, lid


Dit boekje is vooral mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van de onderstaande mensen. Zonder jullie was er geen boekje!

Tekst Job van Oel, freelance copywriter www.jouwstraatnaam.nl

Fotografie Marnix Postma Photography www.marnixpostma.com

Ontwerp Buro ID19 Concept & Creatie Brant Feij, Ramon Postma www.buro-id19.nl

Drukwerk Puntgaaf drukwerk, www.puntgaafdrukwerk.nl Art directie ‘Ontstaat’, www.ontstaat.nl


Sponsoring

Medewerking

Alle ondernemers | onze partners Koers Nieuw West, EZ Amsterdam, Rabobank, Ymere | Participanten Fonds Amsterdam 01 | CvA | Bestuur Stichting Suikeroom


Stichting Suikeroom WG Plein 385 1054 SG Amsterdam +31 (0)20 670 71 32 info@suikeroom.org www.suikeroom.org


www.suikeroom.org

Suikeroom 1 jaar  

the translation of 'suikeroom' is sugar daddy. the suikeroom foundation exists to show society that success isn't based on heritage, it's ba...