Page 1

2013

www.

Samen de boer op.be GROEPSBEZOEKEN OP LAND- EN TUINBOUWBEDRIJVEN


KNOKKE-HEIST

13

8

DE HAAN

12

9 DAMME

BRUGSE OMMELAND

OOSTENDE 11

15

10

BRUGGE

OUDENBURG

MIDDELKERKE

JABBEKE

16

20

14

GISTEL

2

4

NIEUWPOORT

1 3

BEERNEM

ZEDELGEM KOKSIJDE DE PANNE

VEURNE 36

OOST-VLAANDEREN

ICHTEGEM

32

35

OOSTKAMP

5

KOEKELARE

33

TORHOUT

DIKSMUIDE

WINGENE RUISELEDE

LICHTERVELDE

KORTEMARK

18

34 21

ALVERINGEM

40

38

42

STADEN

HOUTHULST

39

LO-RENINGE

44

ARDOOIE

43

30

37

56

INGELMUNSTER

54 POPERINGE

55

WESTHOEK 49

IEPER

48

KUURNE

WEVELGEM

52 HEUVELLAND

FRANKRIJK

WERVIK

MENEN

31

22

DEERLIJK ANZEGEM

ZWEVEGEM

LEIESTREEK

MESEN

50

WAREGEM

HARELBEKE

KORTRIJK

46

51

27

28

LEDEGEM

45 53

WIELSBEKE

LENDELEDE

29 ZONNEBEKE

DENTERGEM

OOSTROZEBEKE

IZEGEM

MOORSLEDE

47

17

19 MEULEBEKE

LANGEMARK-POELKAPELLE VLETEREN

TIELT

PITTEM HOOGLEDE

ROESELARE

41

NEDERLAND

ZUIENKERKE

BREDENE

NOORDZEE

6

7

BLANKENBERGE

23

25

24 26 AVELGEM

HENEGOUWEN

SPIERE-HELKIJN

FRANKRIJK

HENEGOUWEN

akkerbouw

varkens

hop

fruit/groenten

pluimvee/struisvogels

kruiden

melkvee

schapen/geiten

bomen/sierplanten

vleesvee

paarden/herten

hoeveverkoop

champignons/ oesterzwammen

schoolbezoeken


Welkom op de boerderij in West-Vlaanderen! In deze brochure vind je hedendaagse land- en tuinbouwbedrijven die je graag op hun hoeve willen ontvangen. De hoeves worden geselecteerd, gevormd en begeleid door Inagro in samenwerking met de Provincie W 足 est-Vlaanderen. Jouw garantie voor een degelijk en hartelijk onthaal.

Stap binnen in de wereld van de boerderij Je zoekt een boeiende uitstap voor je vereniging, je wil graag de land- en tuinbouw beter leren kennen of je plant een originele familie-uitstap? Dan vind je in deze folder wat je zoekt. De land- en tuinbouwers heten je welkom voor een kwaliteitsvol boerderijbezoek. Er valt gans het jaar door heel wat te ontdekken op de West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven. De boer of tuinder is je gids. Hij neemt je mee in de wondere wereld van plant en dier. Hij nodigt je uit om te proeven en te voelen, om te luisteren en te doen, kortom om te ontdekken welke boeiende wereld het platteland is.

Inhoud Inleiding Kaart West-Vlaanderen Regio Brugse Ommeland

p. 5-18

Regio Leiestreek

p. 19-26

Regio Westhoek

p. 27-41


Voor een uurtje of een dag Heb je specifieke wensen? Had je graag je bezoek rond een bepaald thema met extra proevertjes of een echte doe-namiddag? Heel wat land- en tuinbouwers bieden ook arrangementen aan. Een ganse dag rond land- en tuinbouw met een lekkere boerenlunch of toch maar liever ‘de boer’ combineren met iets totaal anders, geen probleem! Praat erover bij het reserveren! Zo kan de boer een bezoek op maat samenstellen.

Prijs van een bezoek Elke hoeve bepaalt zelf de prijs van een bezoek. Dit is de prijs per persoon of per groep. Er wordt meestal een minimum prijs aangerekend. De prijzen in deze brochure zijn indicatief. Indien je zeker wil zijn van de correcte prijs neem je het best contact op met de landbouw(st)er.

Reserveren van een bezoek Je maakt je keuze uit de lijst bezoekboerderijen die je in deze brochure vindt. De bedrijven zijn opgedeeld volgens regio: Brugse Ommeland, Leiestreek en Westhoek. Je neemt contact op met het bedrijf en maakt de nodige afspraken rechtstreeks met de landbouw(st)er. Dit kan telefonisch of via de website www.samendeboerop.be (zie ’aanvraag’ op de bedrijfsfiche van de boerderij van je keuze).

Meer info op www.onthaalopdeboerderij.be Je vindt er een handige zoekrobot om boerderijen terug te vinden. Je kan zoeken op gemeente, sector, activiteit,... Daarnaast vind je nog meer informatie over alle deelnemende bedrijven: de meest recente prijs voor een bezoek, zaal- en cateringfaciliteiten,...

3


Toegankelijke bezoekboerderijen Op www.toegankelijkvlaanderen.be kan je informatie opzoeken over de toegankelijkheid van publieke gebouwen. Ook enkele bezoekboerderijen worden er vermeld. Je vindt er snel informatie, aangepast aan je eigen beperkingen en behoeften. Je kan gedetailleerde informatie vinden voor personen met motorische beperkingen, visuele beperkingen, auditieve beperkingen of voor personen met ademhalingsproblemen of allergieĂŤn. Contacteer zelf de bezoekboerderijen waarvan de toegankelijkheid niet gepubliceerd is.

Proeven hoort er ook bij Tijdens het bezoek krijg je meestal de kans om te proeven van de heerlijke producten die ter plaatse geteeld of verwerkt worden. Je kan er proeven van gezonde kwaliteitsvolle producten met authentieke smaak. Wat dacht je van een lekker hoeve-ijsje, zelfgeplukte appelen en aardbeien, dagverse melk of ambachtelijk bereid vlees? Een aantal hoeveproducenten hebben zich verenigd in de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten. Deze hoeves verkopen hun lekkere en verse producten rechtstreeks op de hoeve aan een eerlijke prijs. De West-Vlaamse Hoeveproducten kun je herkennen aan het label 100% West-Vlaams. Het label staat garant voor verse producten van de allerbeste kwaliteit. De bezoekboerderijen die het label 100% West-Vlaams dragen herken je in deze brochure aan het symbool (=hoeveverkoop). Een overzicht van de hoeves vind je op www.westvlaamsehoeveproducten.be of www.100procentwest-vlaams.be.

4


Brugse Ommeland

Genieten in het groen vlakbij Brugge en de Kust! Het Brugse Ommeland is de enige regio vlakbij zee ĂŠn op een boogscheut van Brugge. Eindeloos groen dat doorkliefd wordt door kastelen en dreven, fotogenieke kanalen, mysterieuze bossen waar je urenlang kunt stappen, ambiancestadjes op mensenmaat en tal van volkse cafeetjes die je hartelijk ontvangen met een streekbiertje. Een plek waar je je even terug kunt trekken in een heerlijk charmant logeeradres. Van sfeervolle gastenkamers over pittoreske herenboerderijen tot statige luxeverblijven. En dat alles overgoten met een heerlijk gastronomisch sausje.

www.brugseommeland.be

5


KNOKKE-HEIST

13

8

DE HAAN

12

9

ZUIENKERKE DAMME

BREDENE

OOSTENDE 11

10

6

7

BLANKENBERGE

15

BRUGSE OMMELAND BRUGGE

OUDENBURG

16

JABBEKE

20

14

GISTEL

2

4

1 3

BEERNEM

ZEDELGEM

OOSTKAMP

5 ICHTEGEM

TORHOUT

WINGENE RUISELEDE

LICHTERVELDE

18 21 PITTEM ARDOOIE

WESTHOEK 1. De Grote Linde

TIELT

17

19

8. Groot Hof Mariemont

15. Hoeve Vermeire-Gille

2. Westhove

9.‘t Schottenhof

16. Baliehof Zuivelboerderij

3. Kijkboerderij De Pierlapont

10. De Kaashoeve

17. Struisvogelboerderij ‘Schobbejaks Hoogte’

4. De Vrolijke Aardbei

11. Hertenfinesse

18. Hoeve ‘de Knotwilg’

5. Artiriacum

12. dhaezenburg

19. ‘t Hof van Gruuthuuse

6. Hoeve ‘De 4 Ambachten’

13. Hof ter Meulen

7. ‘t Hof ter Kalvekete

14. Lauretum

20. De Lindehoeve LEIESTREEK

21. Sint-Maartenshove


1. De Grote Linde

Ontdek de gerestaureerde moderne boerderij met de dikste zomerlinde van Vlaanderen! • We ontvangen jullie in de mooi ingerichte educatieve ruimte! • Deel 1: Jullie krijgen een rondleiding en leren het boerenleven kennen in geuren en kleuren: de bedden en de borstels van de koeien, het voedsel van de dieren, de levenslijn van kalf tot koe en het melken. • Deel 2: We gaan aan de slag: we voeren, we geven een flesje, we borstelen en gaan op stap met de kalfjes! Tenslotte maken we milkshake van verse melk! Durven jullie het aan om een dagje ‘boer of boerin’ te zijn? € 5/pers. (min. € 100 per groep per halve dag), drankje inbegrepen Hele dag is mogelijk (prijs € 200). Bezoeken voor alle leeftijden. Duur bezoek: 2 uur. Extra: Je kan ook overnachten in De Grote Linde. 2 uur begeleide landbouwactiviteiten kosten dan € 60.

Leen Declercq Beernemsestraat 27, 8020 Oostkamp T 0478 64 53 31 E leentjedeclercq@hotmail.com W www.degrotelinde.be

2. Westhove

Koeien onder de bomen • Onthaal met korte uitleg over de geschiedenis van de boerderij en een wandeling in de aan­ palende weide op zoek naar verschillende bomen. • We leggen je de rasverschillen uit tussen melkvee en vleesvee. Je krijgt uitleg over het voedsel en de kwaliteitscontroles. Je kan effectief een koe melken met de hand, daarna wordt ze machinaal gemolken. • Je kunt bij ons de smaak van verse melk proeven.

€ 60/groep, incl. proevertjes (max. 30 pers.) Het bedrijf is te bezoeken van 5 april tot halfweg november. Extra: Naargelang het tijdstip kunnen we de koeien melken en de kalfjes melk geven. Nabij: Kasteel van Loppem met park en doolhof, Boudewijnpark en verschillende mooie fietsroutes.

André De Splentere & Johanna Vandamme Oude Ieperweg 30, 8210 Loppem (Zedelgem) T 050 82 26 83 E johanna.vandamme@skynet.be

7


3. Kijkboerderij De Pierlapont Van heksen en kruiden …

• Het interactief pierlapad (maart tot november): een landelijk wandelpad met kleine neerhofdieren, koeien- en paardenweide, griezelige voeldozen, curieuze vraagkastjes en creatieve doe-opdrachten. Er is een vispoel, een vogelkijkhut en een verteldreef tussen akkers en moestuin. Van juli tot oktober is er ook een maïsdoolhof! Kortom een uitje voor jong en oud. • Heksenwandeling met heks Epona: Je keert terug als een volleerde kruidenexpert! • Boerengolf: een golfspel dat gespeeld wordt in onze weilanden tussen de koeien en op de ­boerenwegels.

Pierlapad: € 2,50/pers. (+ € 0,50 met maïsdoolhof) Heksenwandeling: € 75/groep (max 40 pers.), incl. huifkar en heksenwandeling Boerengolf: vanaf 12 jaar: € 6/pers., van 6 tot 12 jaar: € 3,5/pers., <6 jaar gratis

Zeedijkweg 23, 8210 Loppem (Zedelgem) T 050 84 17 83 • G 0478 76 59 65 E els@pierlapont.be W www.pierlapont.be

4. De Vrolijke Aardbei

Teelt van aardbeien op substraat • We starten met de verwelkoming in de loods en de geschiedenis van het bedrijf. • We behandelen het planten en plukken, incl. voeding en water, omgevingsfactoren, zorgtaken, biologische bestuiving, bestrijding, plukken, bewaren, verkoop... We maken kennis met de apparatuur, het materiaal en de potgrond. • In de plukperiodes kunnen wij je een aardbeiproever aanbieden. In de andere periodes een afgeleid product. We geven je ook een geschenkje mee.

8

€ 60/groep, incl. proevertje Duur bezoek: 1 à 1,5 uur. Extra: Bezichtigen bijenteelt, mogelijkheid tot een boswandeling naast het bedrijf. Nabij: Boerinnenkapelletje en De Wonderlamp (indoor speeloase).

Luc Neyens & Marleen Gryp Zabekestraat 21b, 8211 Aartrijke (Zedelgem) T 050 20 96 22 • G 0479 13 92 50 E luc.neyens@scarlet.be


5. Artiriacum

Natuurbeheer met oude schapenrassen • Onze fokkerij van streekeigen schapenrassen (Belgisch melkschaap, Vlaams schaap, Houtlander) kweekt in functie van agrarisch natuurbeheer. • Op de boerderij leer je meer over het leven van het schaap: de geboorte en hun levenswijze van nabij. • Met een bezoek aan de schapenstal ontdek je iets meer over de voeding en de huisvesting. • Je kunt ook genieten van enkele boeiende demonstraties: scheren, hoefverzorging, omgaan met dieren, dierenpraat...

€ 50/groep + € 0,50/pers. voor een proevertje Duur bezoek: 2 à 3 uur. Bezoek mogelijk van april tot oktober.

Achiel Tylleman Aartrijksestraat 112, 8211 Aartrijke (Zedelgem) T 050 20 09 40 E achiel.tylleman@belgacom.net W www.artiriacumhoeve.be

6. Hoeve ‘De 4 Ambachten’

Aardappelen, uien, vleesvee en varkens • Volgens de geschriften werd de hoeve in 1602 ‘De Dertien Kamers’ genoemd. In de 18e eeuw verwijst de hoeve ‘De Vier Ambachten’ naar de timmerlieden, de metselaars, de kuipers en een vierde onbekende. • We nemen je mee naar de varkens en het vleesvee en geven uitleg over de bewaring van aardappelen en uien.

€ 3/pers. (min. € 60), meerprijs voor degustatie Nabij: Het mondaine Knokke-Heist, het natuurreservaat ‘t Zwin en het pittoreske dorpje Sluis (nl).

Gerard Stroo Hazegrasstraat 149, 8300 Knokke-Heist T en F 050 60 20 19 • G 0479 26 00 29 E gerard.stroo@skynet.be

9


7. ‘t Hof ter Kalvekete

Van kalf tot koe, van melk tot mond • Aan de hand van een video over het leven op de boerderij krijg je een goed beeld van wat er het jaar rond op de hoeve te gebeuren staat. • We nemen een kijkje bij de kalveren en de koeien. Dit wordt aangevuld met een rondleiding bij de dieren: van kalf tot koe. • Aansluitend komen de melkverwerking en de hoeveverkoop aan bod. • Ook de akkerbouwgewassen en de paarden krijgen de nodige aandacht.

€ 2/pers., incl. proevertje (min. € 60) Nabij: Knokke-Heist met het natuurreservaat ‘t Zwin, havenbezoek Zeebrugge, Brugge, Damme.

Gerard De Vlamynck & Ingrid Gheleyns Sluisstraat 27, 8300 Westkapelle (Knokke-Heist) T en F 050 60 75 84 • G 0474 69 27 51

8. Groot Hof Mariemont Een monument!

• Groot Hof Mariemont is een (deels) beschermde, omwalde hoeve met bergschuur in de uitgestrekte polders van Zuienkerke. • We starten het bezoek in de gerenoveerde en beschermde ontvangstruimte. • Naast de historische elementen is er heel wat te vertellen over de akkerbouw, de schapen en de varkens.

10

€ 5/pers. Bezoek mogelijk van april tot oktober. Extra: Het programma kunnen we aanpassen aan jouw interesses. Probeer eens een beleefdag op maat met boerenlunch. Nabij: Uitkerkse Polder, Kust, Brugge.

Emmy Lagast & Franky Danneels Copsweg 4, 8377 Zuienkerke T 050 41 24 41 • G 0478 90 64 79 E emmylagast@yahoo.com W www.hetlandelijkidee.be


9. ‘t Schottenhof

Hedendaags-historische hoeve • De lange geschiedenis van ‘t Schottenhof is nog steeds zichtbaar, voornamelijk in de architectuur. • Alle aspecten van de actieve hedendaagse boerderij met een duurzame aanpak komen aan bod: het melkvee, het vleesvee, de machines en hun gebruik.

€ 1/pers. + € 1/pers. voor proevertje (min. € 60) Bedrijfsbezoeken bij voorkeur op dinsdag- of donderdagnamiddag. Geen bezoeken vanaf half mei tot half juni. Duur bezoek: 1,5 uur. Extra: Bereikbaar met de bus: Brugge - Knokke-Heist of Breskens (nl). Mogelijkheid tot arrangement met Damme en Hof ter Doest (Lissewege). Nabij: Gallo-Romeinse wijnkelder in Dudzele, het historische Lissewege en Damme.

Luc Schramme & Els Stroo Damsesteenweg 32, 8380 Dudzele (Brugge) T en F 050 59 99 90 • G 0494 18 91 75 E strooels@hotmail.com

10. De Kaashoeve

Ontdek onze unieke Oostendse hoevekaasjes! • Na een warm onthaal bekijken we samen een film over de hoeve. Je ontdekt er het Krekengebied en je leert het werk van de boer en de boerin kennen. Tot slot zie je hoe kaas op artisanale wijze wordt vervaardigd. • Ondertussen kun je genieten van gebak met koffie of kaashapjes met wijn of fruitsap. • Daarna toetsen we de film aan de werkelijkheid en sluiten we af met een wandeling op het gemengde landbouwbedrijf. € 4,5/pers., incl. proevertjes (min. € 65) Bezoeken heel het jaar mogelijk op weekdagen. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Duur bezoek: ongeveer 2 uur. Extra: Bereikbaar met de bus lijn 50 station Oostende-Gistel. Nabij: Nabij stad Oostende, het Oostends krekengebied, Romeins ­archeologisch museum Oudenburg, Sint-Godelieveabdij Ten Putte en de Oostmolen.

Dirk Vanhee & Linda Pollet Gistelsesteenweg 612, 8400 Oostende T en F 059 70 39 63 • G 0495 89 42 51 E dirk.vanhee@busmail.net

11


11. Hertenfinesse

Hertenvlees: puur en gezond • Onthaal met deskundige uitleg over het kweken en verwerken van onze herten. • Bezoek aan de dieren in de stallen of op de weiden en eveneens een rondleiding in de verwerkingsruimte. • Daarna wordt er een degustatie aangeboden met frisdrank.

€ 6/pers., incl. degustatie € 9/pers., incl. koffie en taart Het bedrijf is heel het jaar te bezoeken. Duur bezoek: ongeveer 2 uur.

Gerda Galle Gistelsesteenweg 597, 8400 Oostende T 059 80 71 55 E johan_maenhoudt@hotmail.com W www.hertenfinesse.be

12. dhaezenburg

Melken in een 24-stands draaimelkstal • Onthaal in een sfeervolle ontvangstruimte met koffie. • De rijke geschiedenis van het bedrijf, het ontstaan van de Polders en de werking van een hedendaags melkveebedrijf word je duidelijk gemaakt aan de hand van een powerpoint-presentatie. • In de rondleiding brengen we de theorie over naar de praktijk. We hebben ruime aandacht voor de manier van produceren, de zorg voor het dierenwelzijn en het milieu, de zuiverheid en de veiligheid van het afgewerkte product ‘melk’.

12

€ 4/pers., incl. koffie (min. € 50). Degustatie mogelijk na afspraak. Het bedrijf is te bezoeken op weekdagen. Duur bezoek: ongeveer 2 uur.

Christian Breemersch & Jacqueline Van Slambrouck Vlissegemstraat 19, 8420 Klemskerke (De Haan) T en F 059 23 34 52 • G 0476 23 96 80 E dhaezenburg@skynet.be W www.dhaezenburg.be


13. Hof ter Meulen

Hand in hand met het platteland • We ontvangen je in de polyvalente ruimte die gericht is op verblijfstoerisme. • Je leert er de historiek van deze 17e eeuwse boerderij in ‘De Oudlandpolder’ met zijn typische kreekruggronden kennen. • We bezoeken de teelten of de bewaarruimte en de inrichting voor de pootaardappelen. We vertellen je iets meer over de geïntegreerde teelt. • We zoeken het verband tussen je eigen ervaringen en de hedendaagse landbouw.

€ 3/pers. (min. 15 pers.) Het bedrijf is te bezoeken vanaf de paasvakantie tot de herfstvakantie, bij voorkeur in de namiddag. Nabij: Aangrenzend bij Sunparks, op 1200 m van de zee.

Hugo & Carl & Hanne Adriansens Ter Bieststraat 7/a, 8421 Vlissegem (De Haan) T en F 050 42 73 74 • G 0495 89 42 51 E hugo_adriansens@hotmail.com W www.hoftermeulen.com

14. Lauretum

Laurier als Belgische specialiteit • Na een hartelijk onthaal vertellen we je de geschiedenis van het bedrijf en de laurier in de streek van Brugge. • Je kunt genieten van een film, een fototentoonstelling, een panoramisch zicht vanop het ­L auretum, een bezoek aan het laurieratelier, snoeidemonstraties tot allerlei vormen, nuttige tips en een wandeling in de tuin met laurierexemplaren van meer dan 100 jaar oud. • Daarnaast kun je proeven van een laurierspecialiteit.

€ 7,5/pers., incl. proevertje (min. 20 pers.) € 6,5/pers., incl. proevertje (vanaf 30 pers.) Het bedrijf is te bezoeken van mei tot oktober, behalve op zaterdag en zondag. Duur bezoek: ongeveer 2 à 2,5 uur. Nabij: Op wandelafstand van het provinciaal museum Constant Permeke.

André Devisch & Annie Seys Zomerweg 20, 8490 Jabbeke T 050 81 17 43 • F 050 81 40 03 E info@lauretum.be W www.lauretum.be

13


15. Hoeve Vermeire-Gille Hier proef je de Polder!

• Na een hartelijke ontvangst op de hoeve leggen we de geschiedenis van de hoeve (1729) en het ontstaan van de Polders uit aan de hand van didactisch materiaal. • We tonen je de varkenshouderij van vandaag met de modernste technologie op vlak van milieu en dierenwelzijn met o.a. de ‘verwenmaterniteit’. • Daarnaast komen ook de akkerbouwteelten en de moderne aardappelbewaarplaats aan bod. • Aandacht voor milieu: van groene energie tot zorg voor boerenzwaluwen. • Gaan we op ontdekking bij de rosmolen? • We sluiten af met een hapje van exclusief en smaakvol Poldervarkensvlees. € 3,5/pers., incl. proevertje (min € 60) Het bedrijf is heel het jaar te bezoeken, bij voorkeur in de namiddag. Duur bezoek: 2 uur. Nabij: Gelegen tussen Oostende en Brugge en in de nabijheid van de kust en ‘Klein Strand’. 9 fietsroutes en 2 autoroutes.

Peter Vermeire & Els Gille Langedorpweg 1, 8490 Stalhille (Jabbeke) T 050 81 66 91 • G 0476 99 84 34 E peter.vermeire@telenet.be

16. Baliehof kaas en zuivelboerderij Boerenkaas op zijn best

• Bij ons merk je nog de band tussen gras en melk en proef je smaakvolle en natuurlijke zuivel. • Je krijgt zicht op de volledige keten van productie over verwerking tot verkoop van melk en verschillende kazen. • Het melk- en jongvee bespreken we tijdens een bezoekje aan de dieren. • We proeven van een stukje kaas of een ijsje. Of je neemt je zelfgemaakte kaas mee.

14

€ 4/pers., incl. dessertje en kaasproevertjes Bezoeken bij voorkeur op dinsdag en donderdagnamiddag in groepen van 20 tot 70 personen. Het bedrijf is niet te bezoeken in november en december. Duur bezoek: ongeveer 1,5 uur. Extra: Maak je eigen kaas met eigen etiket (voormiddag, max. 20 pers.) Nabij: De zee en het historische Brugge, het Permekemuseum in Jabbeke en de archeologische sites rond het abtsdomein en de Abdijhoeve te Oudenburg.

Luc Callemeyn & Krista Stroo Gistelsteenweg 577, 8490 Zerkegem (Jabbeke) T en F 050 81 11 02 • G 0477 41 61 07 E baliehof@scarlet.be W www.baliehof.be


17. Struisvogelboerderij ‘Schobbejaks Hoogte’ Van het ‘grootste’ ei tot de ‘grootste’ vogel

• Je leert hoe we uit het grootste ei de grootste vogel op deze wereldbol kunnen toveren. • Alles is van dichtbij te bezichtigen: de moederdieren die eieren leggen, de broedmachines waar we eieren uitbroeden en waar de kuikens uitpikken. Verder bekijken we de plaatsen waar deze kuikens worden opgekweekt tot volwassen slachtrijpe struisvogels die ons uiteindelijk de lekkere gezonde struisvogelsteak of filet bezorgen. • Nadien genieten we van een proevertje struisvogelpaté, -ham, -worst.

€ 4/pers., incl. proevertjes (min. € 75) Duur bezoek: 1 à 1,5 uur. Extra: Aankoop mogelijk van eieren en/of diepgevroren struisvogelvlees. Nabij: Tielt en buurtparochies (Kanegem, Poeke).

Bert Neirinck & Christel Cauwelier Deinsesteenweg 182, 8700 Aarsele (Tielt) T en F 051 63 63 51 • G 0473 98 27 19 E info@schobbejakshoogte.be W www.schobbejakshoogte.be

18. Hoeve ‘de Knotwilg’

Vrijheid voor koe en boer

• Deze moderne boerderij geeft je een blik op het hedendaagse landbouwleven. • Na een welkomstwoordje leiden we jullie rond in een moderne melkveestal met hoogtechnologische snufjes waaronder de melkrobot, de beweidingsbox... • Na het bezoek praten we bij terwijl we genieten van een proevertje.

€ 3/pers., incl. proevertje (min € 50) Toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Extra: Bij mooi weer is er vanaf mei gelegenheid tot bezoek aan de prachtige tuin. Er is mogelijkheid tot overnachting in vakantiewoning ‘De Landweg’. Nabij: Diverse fiets- en wandelwegen waaronder het landbouwleerpad.

Franky Ally & Martine De Smet Groenestraat 2, 8700 Tielt T 051 40 16 42 • F 051 40 51 44 • G 0494 445924 E franky.ally@telenet.be

15


19. ‘t Hof van Gruuthuuse

Een melkveebedrijf aan de voet van de Poelberg • Na een korte beschrijving van het bedrijf starten we met een rondleiding op de boerderij. • In het visgraatmelksysteem vertellen we waar de melk vandaan komt en wat er zoal mee gebeurt. • Verder zie je wat een koe allemaal eet en hoe we ze verzorgen. • We praten bij en genieten van een proevertje gemaakt van verse melk.

€ 2,5/pers. (min. € 50) Het bedrijf is te bezoeken op dinsdag, woensdag en donderdag, maar niet in de periode van april tot half mei. Duur bezoek: ongeveer 2 uur. Extra: Mogelijkheid om te overnachten in onze vakantiewoning ‘De Landweg’.

Koen De Brabander & Christa Kerkhove Wakkensesteenweg 16, 8700 Tielt T 051 40 63 70 • F 051 40 04 45 • G 0479 52 65 60 E koen.de.brabander@pandora.be W www.landweg.be

20. De Lindehoeve Melkvee op zijn best

• Eerst geven we een korte toelichting over het bedrijf. • We laten je kennismaken met een kalfje, een koe en een stier. We tonen je waar de melk vandaan komt, wat de dieren zoal eten, hoe we ze verzorgen... • Van april tot december zijn de pasgeboren kalfjes te bezoeken. • Ontdek het melken met een melkrobot. • Nadien kun je de pure melk en de verwerkte melkproducten proeven. Als bezoeker krijg je gadgets van VLAM.

16

€ 2,5/pers., incl. proevertjes en geschenkje (min. € 50) Het bedrijf is te bezoeken vanaf half mei tot eind februari. Duur bezoek: 2 à 3 uur. Nabij: ‘De Kijkuit’ met watersportrecreatie (kano en kajak) en mountainbike, het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld en verschillende fiets- en wandelpaden.

Geert De Brabander & Monique Van de Sompele Sijselestraat 50, 8730 Oedelem (Beernem) T en F 050 78 11 21 • G 0477 50 61 73 E info@hofterlinde.be W www.hofterlinde.be


21. Sint-Maartenshove

Ge”zon”de melk!

• Dit bedrijf laat je kennis maken met ‘duurzame en moderne landbouw’. De installatie van zonnepanelen voor elektriciteit en warmterecuperatie uit de melk vormen de paradepaardjes. • We nemen je mee naar de jongvee- en melkstallen, waar deskundige uitleg wordt gegeven over de koe, het kalf, het melken, de voeding en ook het comfort en de verzorging van de dieren. • Achteraf kun je genieten van heerlijke verse melk of koffie. € 3/pers., incl. proevertje (min. € 60) Bezoek mogelijk van half mei tot half april. Duur bezoek: ongeveer 2 uur. In combinatie met het spel ‘Stal op stelten’ kom je best voor een 4-tal uurtjes. Extra: In de voormiddag kunnen we rond 9u een koe melken. Picknick-arrangement Ferme Vélo: picknick +fiets-gps-tocht langs landelijke wegen. Nabij: Brouwerij Rodenbach, provinciaal domein ‘t Veld, de Reo-veiling, verschillende fietsroutes en de watertoren van Koolskamp.

Ignace Poignie & Hilde Van Huylenbrouck Sint-Maartensstraat 15, 8851 Koolskamp (Ardooie) T 051 74 40 52 • G 0499 75 49 10 E ignace.poignie@telenet.be

17


18


De Leiestreek

het beste adres aan de waterkant De Leiestreek is het beste bewijs dat je geen verre horizonten moet verkennen om als cultuurliefhebber, fiets- of wandelfanaat, waterrat en lekkerbek aan je trekken te komen. De regio blinkt uit in verscheidenheid. De Leie, de Schelde en de kanalen zijn nooit veraf. Zij vormen de ruggengraat van de Leiestreek en zorgen voor een bijzonder karakter. Cultuur beleven aan de waterkant. Hier geen gebrek aan musea of kastelen. En zelfs een bezoek aan een brouwerij, graanstokerij of bezoekerscentrum behoort hier tot de mogelijkheden. Het natuurschoon van de Leiestreek is ook anderen niet ontgaan. De bewondering voor deze streek kan je terugvinden in de werken van Stijn Streuvels. Bovendien werden veel landschappen en vergezichten door beroemde Latemse schilders op doek vereeuwigd. Van op het water zien deze vertrouwde landschappen er trouwens opeens verrassend anders uit. Daarom is een zomerboottocht een uitstekend idee om de streek op een andere manier te ontdekken. En wil je dit alles aan elkaar fietsen dan brengen het uitgebreid fietsnetwerk en de vele fietsroutes je in elke hoek van deze meanderende regio. Even halt houden of verpozen onderweg? Met de regelmaat van de klok bots je op sfeervolle en gastvrije plekjes voor een deugddoende overnachting, lekker eten of gezellig iets drinken en wat napraten. Meer troeven van de Leiestreek leer je kennen op www.toerisme-leiestreek.be.

19


DENTERGEM

MEULEBEKE

ROESELARE 30

INGELMUNSTER

OOSTROZEBEKE WIELSBEKE

IZEGEM

MOORSLEDE

27

LENDELEDE

29

28

LEDEGEM

HARELBEKE KUURNE

22

DEERLIJK

KORTRIJK WEVELGEM WERVIK

WAREGEM

MENEN

ANZEGEM ZWEVEGEM

31

LEIESTREEK

23 24 26 AVELGEM

SPIERE-HELKIJN

22. IJshoeve D’hooge Scheure

26. De Bouvrie - Hertenfokkerij

30. Dhoogolof

23. De Freezebeeze

27. Goed te Mullem - Fruitbedrijf Lambrecht-Baart

31. ‘t Goed ter Heule

24. Hof ‘t Klokhuis

28. IJshoeve Ten Hoochstede

25. De Sterhoekhoeve

29. Hoeve ‘De Calvarieberg’

25


22. IJshoeve D’hooge Scheure IJs om van te smullen

• Hoeve-ijs is gemakkelijk te onderscheiden van industrieel ijs. Hoe komt dit? Hoe merk je dit? Kom het ervaren tijdens een bezoek aan onze hoeve. • Na een welkomstdrankje (karnedrink of appelsap) wordt de geschiedenis van het bedrijf geschetst en komt het verhaal van de dieren aan bod: het melkvee, het jongvee en de kalveren. • Als toemaatje lichten we de verwerking van melk tot hoeveijs toe. We proeven uiteraard van het lekkere ijs!

€ 5/pers., incl. proevertje (min. € 50) Het bedrijf is niet te bezoeken op vrijdag. Duur bezoek: 1,5 à 2 uur. Extra: Het bedrijf neemt deel aan veeprijskampen. Nabij: Dichtbij De Gavers en de fietsroute langs kanaal Kortrijk-Bossuyt.

Lieven Ryckewaert & Peggy Van den Driessche ‘s Gravenstraat 1, 8530 Harelbeke T 056 77 75 25 • G 0477 94 07 80 E ryckewaert.lieven@skynet.be

23. De Freezebeeze

Kleinfruit met een groentje • Na een korte voorstelling van ons bedrijf ontdek je de teelt van het kleinfruit. • Van mei tot oktober groeien en bloeien de aardbeien, frambozen, rode bessen en bramen. • Aardbeien worden zowel in volle grond als op substraat geteeld. Wat zijn de verschillen? Proef je een verschil? • Van september tot begin mei telen we verschillende groenten met als specialiteit de oesterzwam. • We sluiten het bezoek af met proevertjes.

€ 4/pers., incl. ijsje met aardbeien (min. € 60) € 5,50/pers. indien ­dessertbord gewenst Extra: Verkoop van kleinfruit, groenten en confituren. Mogelijkheid tot het nemen van een ontbijt of vieruurtje. Nabij: Fietsnetwerk Leiestreek.

Lieven Verhaeghe & Kristien Vandelanotte Sint-Denijsstraat 23, 8550 Zwevegem T 056 75 59 36 • G 0478 45 95 33 E lieven.verhaeghe@telenet.be

21


24. Hof ‘t Klokhuis

De sappigste vruchten zijn door bijen gemaakt • Een korte voorstelling over het ontstaan van ons bedrijf en de historiek van de streek. • Deskundige uitleg over het verschil tussen gangbare, geïntegreerde en biologische fruitteelt. We bekijken de kleinschalige en artisanale fruitsapproductie. Wie kent apitherapie en het leven van de bijen? • Van half september tot eind oktober mogelijkheid tot zelfpluk van fruit aan gunstprijs. • Van half april tot half mei staan de boomgaarden in bloei. € 5,50/pers. (<2,5 jaar gratis, 2,5-12 jaar € 3,75), incl. proevertjes (min. € 100) Bezoeken iedere dag mogelijk. Duur bezoek: ongeveer 2 uur. Extra: Terras (mei-oktober) enkel in het weekend (namiddag) of op afspraak. Nabij: Ons fruitbedrijf ligt langs het fietsnetwerk, het wandelnetwerk ‘Het land van Mortagne’, het Mortagnebos en het VVV-kantoor ‘Pompstation’ te Bossuit.

Johan Harrie & Marijke Verrue Vinkestraat 7, 8554 Sint-Denijs (Zwevegem) T 056 45 79 20 E hoftklokhuis@skynet.be

25. De Sterhoekhoeve

Eens geproefd krijg je er niet genoeg van.. • Het verhaal van de Sterhoekhoeve: historiek, leven op de boerderij, het produceren van hoeveproducten,… Tussendoor kun je proeven van onze lekkere bereidingen. • Er is keuze uit verschillende deelactiviteiten: wandelroute i.v.m. gezonde voeding en zuivel (met opdrachten), frisco’s maken, ijstaartje maken en afwerken, gerechten maken gebaseerd op zuivelproducten en/of seizoensgebonden groenten,… Er kunnen uiteraard ook combinaties gemaakt worden van deelactiviteiten.

22

€ 5/pers., incl. proevertjes (min. € 75) + eventuele extra kosten voor deelactiviteiten Voor iedere leeftijdsgroep is er een aangepast aanbod.

Anneleen Deseyn Landergemstraat 32, 8570 Anzegem G 0485 37 80 16 E anneleen.deseyn@live.be


26. De Bouvrie - Hertenfokkerij

Hertenvlees, lekker en gezond, rechtstreeks van de hoeve • Hier leer je de historiek van de ‘Heerlijkheid de Bouvrie’ en van het huidige bedrijf. • Een interessante rondleiding voert ons langs de edelherten, de blonde d’Aquitaine-runderen en de hoeveslagerij. Als afsluiter kun je genieten van een degustatie van hertenvlees met een glaasje. • Van half mei tot half juni is het kalfperiode en van half september tot half oktober is het bronsttijd.

€ 5,5/pers., incl. degustatie (min. € 80) Het bedrijf is te bezoeken van 1 mei tot 31 oktober. Duur bezoek: ongeveer 2 uur. Extra: Mogelijkheid tot het kopen van herten- en rundsvlees. Nabij: Het Bouvrie wandelpad, op 1 km van VVV West-Vlaamse ­Scheldestreek te Bossuit.

Marc Bossuyt & Anja Danneels Bouvriestraat 11, 8583 Bossuit (Avelgem) T 056 45 53 62 • F 056 45 69 89 • G 0478 57 94 31 E info@debouvrie.com W www.debouvrie.com

27. Goed te Mullem - Fruitbedrijf Lambrecht-Baart Wij stellen graag onze ‘oogappeltjes’ aan je voor…

• In het prachtig kader van de Leiestreek is er een bloeiende en heerlijk geurende boomgaard te bespeuren. Ontdek hoe appelen en peren er op een milieubewuste manier worden geteeld. ­Nuttige en schadelijke insecten vormen geen geheimen meer voor Els en Arne. • Ze zullen je met veel enthousiasme het verhaal brengen van bestuiving en vruchtvorming, de groei van de vruchten aan de bomen tot en met het plukken, bewaren, sorteren en verkopen van deze gezonde lekkernijen.

€ 3,5/pers., incl. proevertje (min. € 60) Bij voorkeur in de namiddag te bezoeken. Moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Extra: Mogelijkheid tot aankoop van appels, peren en aardappelen van eigen teelt. Nabij: Fietsnetwerk Leiestreek, ligt op de hoeveroute Waregem.

Els Lambrecht & Arne Baart Leiegoeddreef 9, 8793 Sint-Eloois-Vijve (Waregem) T en F 056 60 11 19 • G 0479 73 94 67 E fruitlambrecht@hotmail.com W www.fruitlambrecht.be

23


28. IJshoeve Ten Hoochstede Verwerking van hoeveproducten

• Landbouw anno 2013: voedselveiligheid, omgang met de dieren? • We brengen het verhaal van de kalfjes tot de melkkoeien en de verwerking van melk tot choco­ lademousse, chocopasta, roomijs, ijstaarten, truffels, minicakes, paaseitjes,… • We sluiten af met heerlijke proevertjes.

€ 60/groep, incl. proevertje Vanaf 21ste pers.: + € 2,5/pers. Het bedrijf is te bezoeken van 20 mei tot november en van januari tot maart. Geen bezoek mogelijk op maandag, woensdag en vrijdag.

Wim Rammant & Conny Vandenhende Veldbosstraat 10, 8860 Lendelede T en F 056 50 54 66 • G 0496 44 14 39 E conny@tenhoochstede.be W www.tenhoochstede.be

29. Hoeve ‘De Calvarieberg’ Lekker gezond uit Ledegemse grond!

• Onze boerderij in de buurt van Roeselare biedt jullie tal van aantrekkelijke bezienswaardigheden. • Hoe ziet een rund er nu eigenlijk van dichtbij uit? Wat houdt de verzorging van die dieren in? Wat eten ze? Op al deze vragen en nog veel meer krijg je tijdens de rondleiding een duidelijk antwoord. • Actief de handen uit de mouwen steken is ook mogelijk, alleen op die manier proef je van het hedendaagse, moderne boeren! • Op het einde kan elke bezoeker nagenieten van een melkdessertje op basis van melk, roomijs en Baileys.

24

€ 4/pers., incl. proevertje (min. € 60) Duur bezoek: ongeveer 2 uur. Extra: In de winterperiode staan de dekstieren op stal. In februari-maart hebben we veel kleine kalfjes. Nabij: Inagro (Rumbeke-Beitem), zwembad Spillebad, cultuurcentrum de Spil, brouwerij Rodenbach, fietsroute Kappellekesroute (Roeselare), Tyne Cot Cemetery (Passendale).

Kristof Deraedt & Karen Vromman Kortwagenstraat 77, 8880 Ledegem T 056 50 51 47 • G 0488 42 47 04 E karen.vromman@telenet.be


30. Dhoogolof

Het witte goud: het groeit bij ons! • Een kennismaking met hydrocultuur van witloof. • Tijdens het onthaal en de rondleiding brengen we het verhaal van zaadje tot afgewerkt product en het veilingklaar maken van het witloof.

€ 7/pers., incl. diverse proevertjes en koffie (min. € 50) Het bedrijf is niet te bezoeken tijdens de paasvakantie. Duur bezoek: 1 à 1,5 uur. Extra: Speelruimte voorzien voor kleine kinderen. Nabij: Tyne Cot Cemetry (Passendale), kaasfabrieken, kaasmuseum, oude treinroute naast het bedrijf, bekend om zijn mountainbiketochten, ruiteren wandelroutes.

Marc D’Hooghe & Veroniek Govaert Elzerijstraat 41, 8890 Moorslede T 051 77 81 81 • F 051 77 89 72 • G 0475 84 04 65 E marc-dhooghe@skynet.be

31. ‘t Goed ter Heule Een gegronde keuze!

• Deze historische hoeve nabij de Franse grens biedt jullie de mogelijkheid om kennis te maken met de biologische groenten- en fruitteelt. Gedurende de rondleiding vertellen we meer over de biolandbouw en het zelfpluksysteem. In de zonnige zelfpluktuin worden aardbeien, frambozen, kruiden, snijbloemen, bekende en minder bekende biologische groenten gekweekt die je zelf kan oogsten. • In september en oktober zijn pompoenen onze specialiteit. Tijdens het bezoek maak je kennis met wel 100 verschillende soorten, van piepklein tot reuzengroot, van gewoon rond tot sierlijk gekruld... Na dit bezoek kent de pompoen geen geheimen meer voor jou. • Bij een kop koffie kun je genieten van een stuk gebak. € 6/pers., incl. gebak en koffie (min. € 60) Het bedrijf is best te bezoeken van mei tot eind oktober. Duur bezoek: ongeveer 2,5 uur. Extra: Mogelijkheid tot zelfpluk van allerlei groenten, snijbloemen, kruiden, bessen en aardbeien. Mogelijkheid tot broodmaaltijd of picknick in het zaaltje.

Hubert Dewitte Dronckaertstraat 665, 8930 Lauwe (Menen) T 056 41 45 13 • G 0486 70 80 56 E hubert.dewitte@tgoedterheule.be W www.tgoedterheule.be

25


26


De Westhoek Pure verwondering aan de ‘schreve’

De Westhoek is een open en groene streek met de Vlaamse Noordzeekust en Frankrijk als buren. Je ontdekt er stadjes, dorpjes, histories en verhalen. De streek biedt je kilometers fiets- en wandelplezier zowel voor de sportieveling als voor de stille genieter. Heb je interesse voor ‘De Grooten Oorlog’? Of hou je van smaakvolle streekgerechten en ambachtelijke bieren, van streekmusea en bruisende evenementen? De Westhoek heeft voor ieder wat wils.

Ontspannen fietsen en wandelen

De Westhoek is heerlijk om te fietsen en te wandelen. Trap eens lekker door of maak een nijdige wandeling. Ook voor wie het minder sportief ziet, zijn er talrijke bewegwijzerde wandel- en fietsroutes die minder grote inspanningen vragen. De klassieke circuits met de zeshoekige bordjes kennen nog altijd hun fervente aanhangers. Maar er zijn ook fietsen wandelnetwerken met praktische knooppunten om je eigen fiets- of wandelroute uit te stippelen. Veelal word je beloond met schitterende vergezichten!

Lekker eten en drinken

Je proeft er van authentieke streekgerechten en ambachtelijke bieren. Al eens genoten van een echte trappist van Westvleteren? Of van een dubbel gehopt Hommelbier? Verwen jezelf met een smakelijk streekgerecht, zoals ‘potjesvlees’ in Veurne of ‘standevlees’ in Poperinge. Niet alleen de streekkeuken scheert hoge toppen. De Westhoek houdt ook enkele sterrenrestaurants achter de hand voor de exclusieve fijnproevers.

Cultuur en historie beleven

Hou je ook van een snuifje cultuur? Er zijn musea en interessante sites te over. Neem nu het Hopmuseum in Poperinge. Je komt er alles over hop te weten, en zonder hop is er geen bier! Kan een bezoekje met proeverij aan de Oude Kaasmakerij in Passendale je bekoren? Of misschien beleef je liever de vorige edities van het Folkfestival in het Folk Experience Museum in Dranouter.

De Grooten Oorlog

Als WO I je interesseert, moet je zeker het In Flanders Fields Museum in Ieper bezoeken. Het museum werd vorig jaar volledig vernieuwd en is de ideale aanloop voor een bezoek aan de frontstreek. Aansluitend kun je misschien de ‘Last Post’ bijwonen? Deze avondsonnerie weerklinkt dagelijks om 20u onder de Menenpoort in Ieper. Ook het imposante ‘Tyne Cot Cemetery’ in Passendale (Zonnebeke) of het ontroerende ‘Treurend Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz op de Duitse begraafplaats van Vladslo is meer dan de moeite waard. ‘De Grooten Oorlog’ blijft in de Westhoek brandend actueel! www.toerismewesthoek.be

27


MIDDELKERKE

NIEUWPOORT KOKSIJDE DE PANNE

KOEKELARE

33

VEURNE

32

35

36

DIKSMUIDE

KORTEMARK

34 ALVERINGEM

40

38 42

STADEN

HOUTHULST

39

LO-RENINGE

41

HOOGLEDE

44

43

LANGEMARK-POELKAPELLE VLETEREN

37

56

47

54 POPERINGE

55

WESTHOEK 49

ZONNEBEKE

IEPER

48 45 46

53

52 HEUVELLAND MESEN

51 50

32. Den IJsbol

42. Het Warandehof

52. ‘t Lindebos

33. ‘t Kakelend Kippenmuseum

43. ‘t Motehof

53. Wijndomein Entre-Deux-Monts

34. Warande

44. Open Huis Vakantiehoeve

54. den Overdraght

35. De Beauvoordse Walhoeve

45. Hoeve Zuid-Bellegoed

55. Ter Schoudemonthoek

36. De Moerenaar

46. Tuinsappen Lombarts Calville

56. ‘t Hoppecruyt

37. Hopbedrijf Lemahieu

47. ‘t Sint-Pietershof

38. ‘t Hof ter Linden

48. De Notelaar

39. ‘t Fazantenhof

49. Ravenhof

40. De Korenhalm

50. ‘t Kapelhof

41. ‘t Zeugekot

51. Wijngoed Monteberg


32. Den IJsbol

Geniet van de natuur en de lekkernijen van “Den IJsbol” • Een kennismaking met het werkelijke boerderijleven. • We gaan rond op de hoeve bij het melkvee en het vleesvee met speciale aandacht voor voederen van de kalveren met de automaat en het melken met de melkrobot. • De melkverwerking is een heel belangrijk aspect op de boerderij. • We genieten van een consumptie afhankelijk van het uur en het seizoen zoals hoeve-ijs, pannenkoeken, koffie, boterwafel, melkdrankje... € 4/pers., incl. ijsje; €7/pers., incl. ijsje, koffie en pannenkoeken € 10 /pers., incl. ijsje, broodmaal, drank € 15 /pers., incl. middagmaal (aperitief, soep, steak, ijs, koffie en drankje) Steeds min. 20 pers. betalend. Extra: Mogelijkheid tot overnachting tot 30 pers., verhuur van go-carts. Alles is bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Nabij: IJzertoren en de Dodengang (Diksmuide), brouwerij ‘De Dolle Brouwers’ (Esen).

Rik Ghyselen & Christelle Warlop Oostendestraat 95, 8600 Beerst (Diksmuide) T en F 051 50 27 61 • G 0494 17 94 86 E ijs@ijsbol.be W www.ijsbol.be

33. ‘t Kakelend Kippenmuseum

De alternatieve kinderboerderij voor groot en klein • Het educatief wandelpad met een zeer ruime verscheidenheid aan pluimvee en hun kroost is een unicum. Je acht je op de ark van Noah, waar viervoeters en pluimvee uit alle windstreken het park bevolken. De ganse beestenboel en alles wat met een ei te maken heeft. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het wel ergens: de Mechelse koekoek, de Antwerpse baardkriel, een Engelse vechthaan, de Appenzeller Spitskuif... • Er zijn ook Belgische trekpaarden met hengstenhouderij te bezichtigen. • Het Kakelend Kippenmuseum is een boerderij waar je allerminst je mond moet houden. € 3/pers. voor groepen € 4/pers. voor individueel bezoek Iedere woensdag, zaterdag en zondagnamiddag vanaf 13u30 vrij te bezoeken. Extra: Mogelijkheid tot het nuttigen van hoeve-ijs, pannenkoek of een fris streekbiertje. Nabij: Diksmuide met de Dodengang en de IJzertoren, waterrecreatie (kano) en go-carts.

Hendrik David & Regine Laverge Wittepoortstraat 25, 8600 Keiem (Diksmuide) T 051 50 25 90 • G 0474 29 50 86 E info@kakelendkippenmuseum.be W www.kakelendkippenmuseum.be

29


34. Warande

“Beste groe(n)tjes” uit de Westhoek • Warande betekent lichtere, hoger gelegen grond. Dit is de ideale bodem voor het telen van groenten. • We bezichtigen de koeien met hun zogende kalveren. Tijdens de rondleiding kun je kennismaken met de teelt van de verschillende groenten en onze specialiteit aardbeien. • De proevertjes variëren naargelang het seizoen: aardbei, courgette, verschillende koolsoorten, wortel, knolselder,… € 50/groep, incl. proevertje (tot 25 pers.) Elke dag te bezoeken, behalve op maandagvoormiddag. Extra: Arrangementen met de IJzertoren en de Dodengang met maaltijd op een boot. Nabij: Natuurgebied de Blankaart en zijn drinkwaterproductie en ­Woumen liggen op wandelafstand.

Jozef Roose & Lieve Blomme Geert Roose & Kathleen Baeteman Woumenweg 175, 8600 Woumen (Diksmuide) T en F 051 50 15 65 • G 0495 26 15 65 E kathleen@versvandeboer.be W www.versvandeboer.be

35. De Beauvoordse Walhoeve

Natuurlijk artisanale smaak van zuivel uit onze Polders • Tussen de vlakke weiden van de polders ligt onze hoeve waar melk de basis vormt van de heerlijke, artisanale zuivelproducten die we bereiden. • Na een warm onthaal verwachten de koeien en kalfjes ons. Op een passende wijze vertellen we over hun voeding, huisvesting, het melken... In de nieuwe melkverwerking maken we kennis met het ruime gamma zuivelproducten en hun bereidingswijze. • Na het bezoek heb je beslist het water in de mond gekregen en kun je genieten van een degustatie van kaas.

30

€ 4,5/pers., incl. proevertjes (min. 25 pers.) Bij voorkeur in de namiddag te bezoeken, niet op zon- en feestdagen. Extra: Mogelijkheid tot het spelen van Agrogolf op onze weiden. Verschillende bezoekformules mogelijk. Nabij: Kasteel van Beauvoorde, openluchtmuseum en bakkerijmuseum Veurne, biscuiterie Jules Destrooper.

Familie Deeren-Dequeecker Vaartstraat 71, 8630 Beauvoorde (Veurne) T 058 31 16 75 • F 058 31 16 76 E info@beauvoordse-walhoeve.be W www.beauvoordse-walhoeve.be


36. De Moerenaar

Ambachtelijke zuivelproducten van te boere • Langs de lange bomenrijen in De Moeren tegen de Franse grens vind je dit familiaal melkveebedrijf dat zijn melk verwerkt tot lekkere artisanale hoevekazen. • Je krijgt er het verhaal ‘van melk tot kaas’. Je maakt kennis met melk- en vleesvee in hun diervriendelijke omgeving en de kaasmakerij. • Daarna proeven we van 4 soorten kaas met een glaasje wijn en is er de mogelijkheid om kaas aan te kopen in de hoevewinkel. 6€/pers., incl. degustatie (voor groepen van 25 tot 35 personen) Vanaf 35 personen: 5€/pers., €1 extra voor bezoeken op zon- en feestdagen Het bedrijf is het hele jaar te bezoeken op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag. Extra: Je kunt hier ook de drooglegging en de geschiedenis van De Moeren ontdekken. Nabij: De Moeren leent zich uitstekend tot wandelen en fietsen.

Lieven Dewicke & Tine Denoo Middenweg 7, 8630 De Moeren (Veurne) T 058 29 91 49 • F 058 29 87 57• G 0478 95 17 31 E demoerenaar@hotmail.com W www.demoerenaar.be

37. Hopbedrijf Lemahieu

Van hop tot bier en hopscheuten, een zeer gewaardeerde streekdelicatesse • Hopscheuten (van februari tot half april) zijn een ware delicatesse in de gastronomie. Maar hop is meer dan dat. Het is niet alleen een smaakmaker in bier, het heeft ook geneeskrachtige werkingen. • Ook decoratief is hop een gegeerd product. De creatieve geesten onder jullie kunnen hun ideeën botvieren door zelf hopkransen te maken en te versieren vanaf half september tot november. • Wie de spectaculaire oogst wil zien, is hiervoor welkom van 1 tot 20 september.

€ 2/pers., excl. proevertjes en doe-activiteiten (min. € 50) Nabij: Hoppelandroute, St.-Sixtus wandelroute, ’t Veurende en de ­St.-Sixtusabdij, bushalte op 200m.

Ivan Lemahieu & Roos Lobeau Kallestraat 33, 8640 Westvleteren (Vleteren) T en F 057 33 36 68 • G 0474 97 16 88

31


38. ‘t Hof ter Linden

Schattige scharrelvarkentjes. Dit hebben jullie nog nooit gezien! • Na een korte bedrijfsvoorstelling loodsen we jullie graag door de bedrijfsgebouwen waar jullie de scharrelvarkens mogen voederen, aaien en strooien. • Op het veld of in de bewaarloods worden de verschillende zaden en granen besproken volgens seizoen. • We geven een woordje uitleg bij de verschillende machines die deel uitmaken van ons loonbedrijf. We leggen uit waarvoor de machines gebruikt worden, gevolgd door een demonstratie. • Als afsluiter kunnen jullie genieten van enkele varkensproevertjes in de ruime tuin.

€ 2,5/pers., incl. degustatie (min. € 60) Bezoeken bij voorkeur tussen februari en november. Extra: Er zijn kleine lammetjes te zien van maart tot mei. Picknick is mogelijk.

Joost Vermeersch & Ann Vandeputte Ashoop 19, 8647 Lo (Lo-Reninge) T en F 058 28 89 15 • G 0477 47 11 17 E loonwerken.joan@skynet.be

39. ‘t Fazantenhof

Kijk- en onthaalboerderij • We maken je vertrouwd met het huidige leven en werken op de boerderij in al haar aspecten. We laten je proeven van de deugden op de hoeve en het terras. • Na een hartelijke verwelkoming volgt uitleg bij het jongvee, het melkvee, de melkverwerking, het machinepark, de neerhofdieren (van april tot november)... • Daarna degusteren we pannenkoeken of plattekaastaart met koffie.

32

€ 50/groep (tot 17 pers.), incl. proevertje Vanaf 18de pers.: € 3/pers., incl. proevertje Het bedrijf is te bezoeken van maart tot november. Duur bezoek: ongeveer 1,5 uur. Extra: Videovoorstelling ‘van melk tot boter’ of ‘van kalfje tot koe’. Nabij: Combinaties met Agama-sport (teambuilding).

Rik Latré & Hilde Desmet Groenebosdreef 7, 8650 Houthulst T en F 051 54 41 52 • G 0494 29 57 44 E info@tfazantenhof.be W www.tfazantenhof.be


40. De Korenhalm

Zuivel in alle smaken

• De Korenhalm opent haar deuren. Kom je langs de N8 (Ieper-Veurne) of met de fiets via de Moerenroute of het fietsnetwerk (nabij punt 43), aarzel dan niet om even halt te houden en te genieten van een ijsje. • In onze onthaalruimte ben je welkom voor de uitleg over ons dagelijks werk op de boerderij (met video). Daarna gaan we op verkenning door alle gebouwen. • We sluiten af met een ijsje als proevertje. € 4/pers., incl. proevertje (min. 15 pers.) Het bedrijf is te bezoeken van maart tot oktober, behalve op donderdag en vrijdag. Extra: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Mogelijkheid tot picknick. Nabij: Museum Georges Grard, Openluchtmuseum, Mout & Brouwhuis De Snoeck, Het Warandehof.

Geert Louwagie & Micheline Veramme Bampoelstraat 4, 8690 Alveringem T en F 058 29 83 38 • G 0496 55 69 19 E info@dekorenhalm.be W www.dekorenhalm.be

41. ‘t Zeugekot

Het ‘Zwijntje’ al eens geproefd? • We stellen ons gesloten varkensbedrijf voor met een actief deel voor de kinderen. • Na de ontvangst in de onthaalruimte vertellen we iets meer over de veiligheid van de bezoekers en de dieren. • Daarna is er een rondleiding door het varkensbedrijf. De kleinsten mogen meehelpen. • We proeven van varkens- en akkerbouwproducten en proeven van een ‘Zwijntje’.

€ 5/pers. (< 12 jaar € 2,5) Bezoek is elke dag mogelijk. Individuele bezoekers zijn welkom. Duur bezoek: ongeveer 1,5 uur. Extra: Mogelijkheid tot maaltijd of picknick. Huifkartochten in combinatie met het spelen van oude volksspelen, een verteller over het blauwen (smokkelen in de oorlog) hier in de streek of een andere bezoekboerderij.

Ann Tryssesoone & Carlo Soetaert Sint-Omaarsstraat 4, 8691 Beveren-aan-den-IJzer (Alveringem) G 0478 37 64 36 E info@zeugekot.be W www.zeugekot.be

33


42. Het Warandehof

Knapverse groenten en rabarber om van te snoepen • Wij zijn een intensief groentebedrijf. Het jaar rond oogsten we groenten volgens de seizoenen. Rabarber in het voorjaar, venkel in de zomer en de herfst en veldsla in de winter. Daarnaast telen we ook aardbeien, kolen, prei, courgettes... Onze specialiteit is rabarber: de teelt, de verschillende rassen, de vermeerdering en de v­ erwerking tot heerlijke producten. • Een bezoek is een mix van informatie en ontspanning. Je proeft onze rabarberspecialiteiten. We bieden je een heel sterk programma ‘groenten van grond tot mond’ aan. € 5,80/pers., incl. proevertjes en degustatie (min. € 99) Extra: Verkoop van groenten uit eigen teelt en verwerkte producten van rabarber. Verschillende bezoekformules mogelijk. Nabij: Museum George Grard en glasblazerij Athanor, bezoekboerderij de Korenhalm op wandelafstand. Laat je verrassen met een volledig dagprogramma in onze gemeente.

Pol Louwagie & Katrien Zyde Elzendammestraat 11, 8691 Gijverinkhove (Alveringem) T en F 058 29 86 26 • G 0495 32 17 26 E rabarber@hetwarandehof.be W www.rabarber.be

43. ‘t Motehof

Modern hoogproductief melkveebedrijf met zuivelverwerking • We bezichtigen de volledige hoeve en leggen je het volledige proces uit van de melkproductie van de koe tot de verwerking ervan tot boter, karnemelk, pudding... • We maken een tussenstop bij de kalfjes. Voor de kleintjes kunnen we wat tijd vrijmaken voor een ritje met de tractor. • We geven een demonstratie van het melken van koeien met als afsluiter een proevertje uit de melkverwerking.

34

€ 75/groep Vanaf 26ste pers.: + € 3/pers. Het bedrijf is elke werkdag te bezoeken van mei tot september, behalve op maandag. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Duur bezoek: max. 1,5 uur. Extra: Mogelijkheid tot het nuttigen van kaas- of dessertbordje. Nabij: Oude Kaasmakerij in Passendale, Duitse begraafplaats van Hooglede.

Steven Rammant & Els Vanhecke Meiboomstraat 2, 8830 Hooglede T en F 051 22 36 54 • G 0498 16 36 54 E tmotehof@hotmail.com


44. Open Huis Vakantiehoeve

Zeldzame schapenrassen op ecologische hoeve • Open Huis is een ecologische hoeve. We bekijken de heraanleg en de uitbreiding van de bestaande poel en het oude grachtenstelsel. Je krijgt info over het ecologisch bouwconcept met houtskeletbouw en het volledige Open Huis concept. We leggen de werking uit van de zonnepanelen en het rietveld. • De zeldzame schapenrassen Kerry Hill, Vlaams Schaap, Oxford Down, Walliser Schwarznase, Devon & Cornwall Longwood grazen in weiden omzoomd met gemengde hagen en 36 verschillende oude hoogstam fruitbomen. • In de polyvalente ruimte met bar en zithoek kan een drankje en hapje genuttigd worden. € 3/pers. (min. €50) Extra: Fietsverhuur Nabij: Mountainbike- en fietsroutes, uitgestippelde wandelingen, wandelen in het bos van Houthulst, kaasmuseum, gedenkplaatsen WO l en ll, openluchtzwembad, brouwerijbezoek.

Koen Maertens Ieperstraat 157, 8840 Staden T 051 70 59 95 • F 051 70 48 70• G 0476 98 59 95 E info@openhuis.be W www.openhuis.be

45. Hoeve ‘Zuid-Bellegoed’

Moderne landbouw in een oud kader, ja dat is mogelijk! • Na de verwelkoming doorkruisen we de boerderij. We houden o.a. halt bij de kalfjes en het jongvee, alsook in de melkstand. De bakstenen gebouwen van onze oude vierkantshoeve werden heringericht tot handige, moderne stallen. • We geven graag een woordje uitleg omtrent onze artisanale melkverwerking. Ondertussen bespreken we de werkzaamheden van het seizoen. • We eindigen bij de hoevewinkel met een proevertje en een babbelmoment.

€ 3/pers., incl. proevertjes (min. € 60) Duur bezoek: 1,5 à 2 uur. Nabij: Diverse fiets- en wandelroutes in de streek, de Palingbeek, de Verdronken Weiden, Zillebeke vijver, Astrolab Iris, overnachting op ‘t Hof Rozendael.

Philip Fleurbaey & Nancy Sercu Rijselseweg 85, 8900 Ieper T 057 20 87 57 E zuidbellegoed@skynet.be

35


46. Tuinsappen Lombarts Calville Van appel tot sap

• Na een inleiding maken we een korte wandeling door de boomgaard. • We staan uitgebreid stil bij de artisanale verwerking van appel tot sap. • Als afsluiter wordt er een kleine hoeveelheid appels tot sap verwerkt en bieden we jullie een glas vers geperst sap aan.

€ 3/pers., incl. proevertjes (min. € 50) Duur bezoek: 1,5 à 2 uur. Bezoek mogelijk in het voorjaar (tot 30 juni) op weekdagen. Nabij: De West-Vlaamse Heuvels met hun vele mogelijkheden.

Luc Goossens & Kris Vanderstichele Slijpstraat 1, 8902 Voormezele (Ieper) T en F 057 36 30 20 • G 0485 36 69 42 E lombartscalville@tuinsappen.be W www.tuinsappen.be

47. ‘t Sint-Pietershof

Op ‘t Sint-Pietershof spreken de dieren vol lof! • Alles wat je wil weten over aardappelteelt, suikerbietteelt, ruwvoeders, kalveren en melkkoeien, krijg je op deze hoeve te horen. • Naargelang het seizoen kunnen we het land rooiklaar maken met de hand of aardappelen en bieten rapen en proeven. Wie kent nog de echte smaak van de suikerbiet? • Jullie leren welk voeder de kalveren en de melkkoeien nodig hebben door ze zelf te voederen.

36

€ 60/groep Het bedrijf is elke dag te bezoeken van september tot juni behalve op vrijdagnamiddag. Nabij: De wandeling ‘Rondom een groen kasteeldorp’ die vertrekt vanuit Elverdinge.

Dirk Butaye Steentjesmolenstraat 15, 8906 Elverdinge (Ieper) T 057 42 21 37 • G 0473 28 26 77 E dirk.butaye@telenet.be


48. De Notelaar

Doen!

• Wij staan niet stil en verwachten van jullie hetzelfde! Het bedrijf evolueert, wij werken hard... en jullie, jullie mogen leren werken met de producten van de hoeve. • Na een uitleg over de diverse gewassen met extra aandacht voor het planten, het oogsten en het marktklaar maken van de groenten gaan we aan de slag. We kunnen brood bakken, desserts en confituur maken van aardbeien of soep maken van prei of andere groenten. Alle activiteiten op de hoeve zijn seizoensgebonden.

€ 55/groep Het bedrijf is elke dag te bezoeken, behalve op vrijdag. Nabij: Heuvelland, Nationaal Hopmuseum en Talbothouse in Poperinge.

Johan Six & Ginette Debal Casselsestraat 11, 8908 Vlamertinge (Ieper) T 057 33 72 62 E johan.six@telenet.be

49. Ravenhof

Hop, een unieke plant en teelt • Na het onthaal en een korte inleiding bekijken we een film over de werkzaamheden in de hop gedurende het hele jaar. • We geven een rondleiding in de hoppevelden. Daarna bezichtigen we de plukmachine en de droogast. Tijdens de maand september kunnen jullie zien hoe de oogst verloopt. • Deze 18e-eeuwse, versterkte hoeve kreeg er in 2010 een bivakhuis bij.

€ 2,5/pers. (min. € 50), consumptie mogelijk mits supplement Het bedrijf is niet te bezoeken op zondag. September is de meest interessante bezoekperiode. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Duur bezoek: ongeveer 2 uur. Extra: Mogelijkheid tot overnachten in bivakhuis op de hoeve tot 64 pers. Nabij: Centraal gelegen tussen Ieper en Poperinge, op wandelafstand van de Galgebossen. In de nabijheid van heel wat fiets- en wandelroutes.

José Boeraeve Poperingseweg 412, 8908 Vlamertinge (Ieper) T en F 057 33 33 29 • G 0496 14 47 23 E ravenhof412@hotmail.com

37


50. ‘t Kapelhof

Landbouwbedrijf met iets meer! • Hier kun je het dagdagelijkse landbouwleven beleven op een bedrijf in actie. • Onze specialiteit is het telen van oesterzwammen en shii-take. We brengen jullie het verhaal ‘van schimmel tot oesterzwam’. • We geven eventueel een rondleiding in de zeugenstal met loslopende zeugen en automatische voedering. • Van mei tot juni kun je kennismaken met de aardbeienteelt in volle grond. € 5/pers., incl. 500 g oesterzwammen (min. € 50) € 15/gezin (max. 10 pers.), incl. 2 x 500 g oesterzwammen + extraatje voor de kinderen Bezoek bij voorkeur in de namiddag. Duur bezoek: ongeveer 1,5 uur. Nabij: De West-Vlaamse heuvels en hun vele mogelijkheden.

Freddy Delaplace & Marleen Deschildere Zuidlindestraat 9, 8950 Nieuwkerke (Heuvelland) T 057 44 43 68 • F 070 42 87 73 E info@tkapelhof.be W www.tkapelhof.be

51. Wijngoed Monteberg Wijnbouwer in West-Vlaanderen

• Een wijndomein bezoeken zonder ver te reizen? Het kan in West-Vlaanderen. • Als inleiding lichten wij toe waarom wij gestart zijn met de wijnbouw en welk doel we willen bereiken. • Daarna brengen we een bezoek aan de wijngaard en bespreken de verschillende rassen. Welk soort wijn verkrijg je van een bepaald ras? • We degusteren een witte wijn en een zoet aperitief, bekijken de bedrijfsfilm en sluiten af met een vragenronde. Voor de geïnteresseerden is er de mogelijkheid tot aankoop.

38

€ 5/pers., incl. degustaties (min. € 100) Kleine groepen kunnen aansluiten bij grote groepen zodat je geen forfait hoeft te betalen. Aangepaste rondleidingen mogelijk. Ook scholen zijn welkom, dan worden er fruitsappen geproefd. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het bedrijf is niet te bezoeken op zon- en feestdagen. Nabij: De West-Vlaamse Heuvels met hun vele mogelijkheden.

Jean-Pierre Six Smijterstraat 4, 8951 Dranouter (Heuvelland) G 0474 25 54 63 E info@monteberg.be


52. ‘t Lindebos

Een enthousiast onthaal in een mooi decor! • Start to Rund: Verken het Lindebos. Laat je door Marleen op sleeptouw nemen. • Marleen en haar man Luc vertellen je hoe zij in 1984 de koe bij de horens vatten en de boerderij naar hun hand hebben gezet. • Een flinke dosis werkkracht, enthousiasme, overtuiging en doorzetting zorgden ervoor dat er vandaag gelukkige mensen wonen. Ook de dieren hebben het er best naar hun zin. • Als je mag proeven van de zelfgemaakte vleessalade, het hoofdvlees, de droge worstjes of de paté zul je begrijpen waarom in het Lindebos de blinde vinken zingen.

€ 4,5/pers., incl. koffie of huisaperitief en degustatie Extra: Natuurwandeling door het bos tot aan de vijver. Nabij: Het prachtige Heuvelland, Ieper en Wervik (tabaksmuseum).

Luc Masson & Marleen Lottegier Hollebekestraat 21, 8953 Wijtschate (Heuvelland) T en F 057 20 14 18 • G 0478 53 73 08 E lindebos@pandora.be W www.lindebos.be

53. Wijndomein Entre-Deux-Monts

Kom en bezoek het Belgisch wijndomein Entre-Deux-Monts • Ben je benieuwd naar het proces tussen druif en droesem? • Je kunt met jouw familie, vereniging of bedrijf een bezoek brengen aan ons wijndomein. • Wij geven je graag een leerzame rondleiding! • Je bezoekt de wijngaarden en we gidsen je door de vinificatieruimte. • Daarna zie je een bedrijfsfilm in onze degustatieruimte waar je een prachtig zicht hebt op de streek alsook op de vinificatieruimte. Je degusteert natuurlijk ook nog twee wijnen van het domein. € 5,5/pers. incl. degustatie (min. € 110) € 2,5 voor kinderen (incl. frisdrank) € 1 per extra degustatie, € 2 voor mousserende wijn Bezoek is aan te raden in de periode april tot oktober. Gepaste kledij en schoeisel meenemen aub. Extra: Meer info over andere arrangementen op www.entre-deux-monts.be.

Martin Bacquaert Rodebergstraat 69A, 8954 Westouter (Heuvelland) G 0496 99 18 29 • F 057 21 73 99 E martin.bacquaert@entre-deux-monts.be W www.entre-deux-monts.be

39


54. den Overdraght

Verwondering en verbazing, dit bied je ‘den Overdraght’ • We starten onze tocht met een landschapswandeling door de weiden, langs één van de diepste waterlopen van de streek. We genieten van de grazende koeien en bewonderen de speciale en zeldzame schapenrassen. • Een kleine demo toont je het kaarden, spinnen, twijnen en vilten. We laten je kennis maken met IKM-melk en wat ze ondergaat vooraleer ze in onze koelkast staat. • We eindigen bij de open waterput. Het is een zuiveringsinstallatie met natuurlijke elementen die drinkwater voor de dieren produceert. • We sluiten af met een hapje van lamspaté vergezeld met een glaasje wijn of fruitsap. € 5,5/pers., incl. proevertjes (min. € 120) Meerprijs voor doe-activiteiten. Beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Niet te bezoeken op donderdag, zon- en feestdagen Duur bezoek: ongeveer 2 uur. Extra: Wil je het bezoek een persoonlijke toets geven, dan passen wij dat heel graag aan.

Filip Louwagie & Ann Decrock Woestenseweg 31, 8970 Poperinge T en F 057 33 31 09 • G 0476 88 29 10 E info@denoverdraght.be W www.denoverdraght.be

55. Ter Schoudemonthoek

Het boeiende verhaal van een unieke klimplant: de hoppe • We vertellen je het boeiende verhaal van de hop en hoe die pijlsnel een ongelooflijke hoogte bereikt. • Vooral tijdens de hoppepluk in de maand september is het de moeite waard om eens langs te komen. • Naargelang het seizoen kan je meer of minder met eigen ogen zien en beleven.

40

€ 2/pers. Het bedrijf is te bezoeken van juni tot eind september. De hoppepluk start begin september. Duur bezoek: ongeveer 1,5 uur. Extra: Combinatie met bezoek aan het Hopmuseum mogelijk. Nabij: Hoppelandroute (Poperinge) op 200m.

Gery Boeraeve & Roos Rooryck Kleine Casseldreef 2, 8970 Poperinge T en F 057 33 55 49 E boer_gery@msn.com


56. ‘t Hoppecruyt

Cracht ende werkinghe

• We duiken meer dan 500 jaar terug in de geschiedenis van de hop en haar geneeskrachtige werking. We zoeken uit of de hop ook nu in onze apotheek past. • Je maakt kennis met de hedendaagse teelttechniek en je kunt genieten van het adembenemende hoplandschap. • In maart proeven we de hopscheuten, vanaf mei nemen we insecten onder de loep en bekijken we hopbellen. • Voor groepen met kinderen is er een speciaal uitgewerkt traject. € 6/pers. (tot 19 pers.), incl. proevertje (min. 75€) Vanaf 20 pers.: € 4,5/pers., incl. proevertje Duur bezoek: ongeveer 1,5 uur. Extra: Achteraf kan er een biertje (gebrouwen met onze hop) of een hopijsje geproefd worden. Een vleugje accordeonmuziek brengt je in de unieke hopsfeer van toen. Verblijf in vakantiehuisje voor 6 personen op de hoeve mogelijk. Nabij: Provendawandeling, Hopmuseum en Talbot House in Poperinge, Poëziedorp Watou.

Wout Desmyter & Benedikte Coutigny Provenplein 69, 8972 Proven (Poperinge) T en F 057 30 05 98 • G 0494 33 66 46 E info@hoppecruyt.be www.hoppecruyt.be

41


42


Fotografie: DaniĂŤl De Kievith, Peter Cardoen, Nele Dejonckheere, Koen Ameye, Westtoer, AF Fotografie Foto cover: D. De Kievith Redactie: Julie Delanote, Katrien Grauwet Ontwerp en druk: grafische dienst Provincie West-Vlaanderen Publicatie: maart 2013 Wettelijk depotnummer: D/2013/12.975/4 V.U.: Mia Demeulemeester, Ieperseweg 87, Rumbeke-Beitem


Welkom op de boerderij in West-Vlaanderen In deze brochure vind je een overzicht van hedendaagse West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven die je graag ontvangen voor een bezoek. Het ganse jaar door valt er heel wat te beleven op de boerderij. De boer of tuinder is je gids en neemt je mee op ontdekkingstocht op het platteland.

Ontdek ook www.onthaalopdeboerderij.be In West-Vlaanderen stellen heel wat boerderijen hun deuren voor je open. Ben je op zoek naar een onvergetelijke familie-uitstap of originele bedrijfsactiviteit? Kijk je uit naar een boerderijvakantie en ben je ook zo verlekkerd op lekkere hoeveproducten? Wil je met de klas op boerderijbezoek en aanvullend lesmateriaal is mooi meegenomen. Via â&#x20AC;&#x2DC;Onthaal op de boerderijâ&#x20AC;&#x2122; vindt elk wat wils...

Voor meer informatie: Inagro vzw Ieperseweg 87 8800 Rumbeke-Beitem T 051 27 32 00 E onthaalopdeboerderij@inagro.be www.samendeboerop.be

Samen de boer op - editie 2013  
Advertisement