Ontdek de Alblasserwaard '22

Page 1

Toeristische gids

2022

14 De leukste activiteiten in de polder op een rij

41

Gratis fiets- & wandelkaart

46

Altijd al een keer dichtbij de molens van Kinderdijk willen slapen?

Gratis mee te nemen. Een uitgave van Den Hâneker t.w.v. € 4,95.

Alblasserwaard & Vijfheerenlanden

Ontdek onze prachtige regio!


Ontdek de Alblasserwaard is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

02

Ontdek de Alblasserwaard 2022


Ontdek de Alblasserwaard 2022

03


Inhoud 06

Actief

14

Ontdek... UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk, Vestingstad Nieuwpoort en meer highlights in de Alblasserwaard.

08

Even voorstellen Gerrit en zijn familie...

10

Overnachting

Dagje weg plannen Stappenplan platform www.ontdekdealblasserwaard.nl

04

41

Fiets- & wandelkaart

79

Prijsvraag

46

Ontdek de Alblasserwaard 2022


Welkom Een écht typisch Hollands landschap middenin de Randstad? Dat vind je alleen in de Alblasserwaard! Het eeuwenoude groene landschap is dan ook zeker een bezoek waard. Ontdek de historische gebouwen, schilderachtige dorpjes en eindeloze groene weiden. Met onderstaande bezienswaardigheden en uitstapjes kom je ogen en tijd te kort tijdens je bezoek aan de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden.

Horeca

Cultuur

26

34

Winkelen

Overig

60

70

Ontdek de Alblasserwaard 2022

05


Hollandser wordt het niet! Ontdek UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk Nergens anders vind je zoveel historische molens

Ontdek de molens

bij elkaar als bij Werelderfgoed Kinderdijk. Niet voor

Breng jij een bezoek aan Kinderdijk? Wellicht

niets zijn de negentien unieke molens dan ook de

kom jij een molenaar tegen die graag zijn verhaal

toeristische trekpleister van de Alblasserwaard én

doet. Er zijn twee museummolens die je kunt

hebben zij een plaats gekregen op de Werelderf-

bezoeken. Museummolen Nederwaard is gebouwd

goedlijst van UNESCO. De molens hebben elk een

in 1738 en is nog steeds in uitstekende conditie.

eigen verhaal.

Ontdek de geschiedenis over de gezinnen die hier hebben gewoond en klim op de smalle trappen. Museummolen Blokweer is een molen uit 1630 en is dus ook ruim een eeuw ouder dan de andere molens. Kinderen kunnen het museum door middel van een eigen tocht ervaren. Dit uitje kan tijdens een bezoek aan de Alblasserwaard echt niet missen. Je kunt Kinderdijk op de fiets, wandelend of per boot bezoeken. Ontdek zelf deze bijzondere bezienswaardigheid. Vogels spotten... Ook voor de natuurliefhebber is Kinderdijk een bijzondere locatie. Naast de vele molens kun je hier ook zeldzame vogels ontdekken. Verstopt in de rietkragen kun je bijzondere vogelsoorten ontwaren, zelfs een zevental bedreigde vogelsoorten – zoals bijvoorbeeld de purperreiger.

06

Ontdek de Alblasserwaard 2022


wandeling kun je het best over de buitenhaven langs de gracht richting het monumentale stadhuis wandelen. Neem hier even de tijd om stil te staan en te genieten van het mooie monument. Daarna kun je makkelijk doorlopen richting de jachthaven. Via kleine wandelpaden loop je langs de haven en kan je alle boten zien. Langs de vestingwallen wandel je het hele stadje rond, waardoor je alles ziet. Deze unieke stad is echt prachtig om te bezoeken. Oude Hollandse Waterlinie Van het Latijnse ‘Nova Portus’ (Nieuwe Haven) is de plaatsnaam Nieuwpoort afgeleid. In 1200 werd Nederlands kleinste vestingstad gesticht door de heren van Liesveld en Langerak. Nieuwpoort is onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie, de waterlinie voor de verdediging van Nederland in de 17e en 18e eeuw. Op voorstel van prins Willem III

Vestingstad Nieuwpoort bezoeken

van Oranje kreeg Nieuwpoort wallen en grachten.

Een sfeervolle plek met een rijke historie? Dan zit je bij Vesting Nieuwpoort goed. Het is één van de kleinste vestingsteden van Nederland en heeft een beschermd stadsgezicht. Het idyllische centrum met oude kanonnen herinnert je aan de Nederlandse geschiedenis. Loop langs de zes bastions Dwaal door de krappe straatjes van Nieuwpoort en ontdek de interessante geschiedenis. Voor een mooie

Ontdek de Alblasserwaard 2022

07


Vestingstad Gorinchem

Het water op

Gorinchem is dé vestingstad van Nederland en dat is

Geniet samen met je partner of je gezin van heerlijke

niet voor niets. Als mooiste vestingstad van Nederland

uitjes op het water. Huur een mooie sloep, een

kan deze niet in je lijst met bezienswaardigheden voor

actieve kano of een authentieke visboot en ontdek de

een bezoek aan de Alblasserwaard ontbreken.

omgeving vanaf de boot.

Struin door de sfeervolle straatjes en over de

Je kunt zelfs een Chinese boot (een Sampan) huren

vestingwallen waar je van prachtige uitzichten

aan de Giessen. Voor een uniek uitzicht over de

geniet. Wandel langs het oude stadhuis of langs de

polders is dit de ideale manier om de Alblasserwaard

middeleeuwse stadsmuren. Net buiten het centrum

te verkennen! Aan het water liggen diverse restaurants

van Gorinchem ligt Buiten de Waterpoort, een

waar je kunt genieten van een hapje en een drankje.

recreatiegebied langs de Merwede. Hier vind je een ligweide met speeltoestellen voor kids en een strandje. Vanaf Buiten de Waterpoort vertrekt ook de Waterbus richting diverse andere plekken en bezienswaardigheden. Aanrader: loop ook even langs de Lingehaven op loopafstand van het gezellige centrum.

Even voorstellen... Gerrit is een vooruitstrevende molenaar wonend in het hart van de Alblasserwaard. Hij is de 4e generatie molenaar en woont met zijn vrouw Anja, kinderen Amber en Niels en hond Jack. Hij houdt van de omgeving en doet niets liever dan

Direct naast de molen van Gerrit en zijn gezin ligt de

hierover vertellen op social media en op de website

winkel van zijn vrouw Anja. Waar Gerrit de molen

www.ontdekdealblasserwaard.nl.

bemaalt, runt zijn vrouw Anja de streekwinkel. Daarin bieden zij zelf een ruim assortiment goede

Gerrit

kwaliteit meelsoorten, bakmixen, pannenkoekenmeel

Anja

en andere producten voor de ‘zelfbakker’ aan. Dit assortiment wordt aangevuld met producten van

Amber

de naastgelegen zuivelboerderij (kaas, zelfgemaakte

Niels Jack

boerenschepijs, volle yoghurt en diverse andere zuivelproducten). Drie jaar geleden hebben Gerrit en Anja op het erf van de molen een kleine B&B gebouwd met 1 familiekamer en een tweepersoonskamer. Hier verkopen ze ook souvenirs uit de streek, onder het label ‘Bezoek Gerrit’.

08

Ontdek de Alblasserwaard 2022


Ontdek onze prachtige regio Wandelen en fietsen in de Alblasserwaard Wandelen en fietsen door de Alblasserwaard is prachtig en gevarieerd. Geniet van de oer-Hollandse dorpjes en de bijzondere routes langs de kronkelende riviertjes. Al fietsend of wandelend kom je op de mooiste plekjes van het oer-Hollandse gebied. De Alblasserwaard is opgedeeld in polders. Al honderden jaren wordt het water uit de grond naar de rivieren gemalen. Dit maakt van de Alblasserwaard het levende bewijs van de kracht van Hollands waterbeheer. Niet voor niets komen ieder jaar veel fietsliefhebbers en fanatieke wandelaars naar onze regio om de omgeving te ontdekken, ook tijdens de Vierdaagse Alblasserwaard in het weekend van Hemelvaart (check

Vijfheerenlanden

www.vierdaagsealblasserwaard.nl voor meer info).

Vijfheerenlanden zijn historisch gezien onlosmakelijk verbonden met de Alblasserwaard. Het is heerlijk om hier door de polder te dwalen, denk aan de Diefdijk, door het Viaanse Bos en in polder Bolgerijen. Ook fietsen langs de Lek en de Linge – die Vijfheerenlanden omklemmen – is een aanrader. Vanzelf kom je weer uit bij een volgende authentiek dorpje. Aan de Lek vindt men ook de Uiterwaarden, dit is het stuk tussen het zomerbed van een rivier en de hoge winterdijk. Hier grazen koeien. Aanrader: pannenkoeken eten met uitzicht over deze Uiterwaarden? Boek een bezoek aan pannenkoekenrestaurant de Ponthoeve (pg. 33).

Ontdek de Alblasserwaard 2022

09


Dagje weg plannen? Op www.ontdekdealblasserwaard.nl kun je eindeloos veel activiteiten vinden, bekijken en gemakkelijk boeken. Benieuwd hoe? Hieronder leg ik het je uit.

1

Kies een datum en vul het aantal personen in

Je kunt ervoor kiezen om één dag of meerdere dagen, bijvoorbeeld een heel weekend, te selecteren. Vul daarna het aantal personen in (volwassenen/kinderen) en klik vervolgens op de groene button. Het beschikbare aanbod op de door jou gekozen datum(s) wordt nu weergegeven. Ook kan je eenvoudig filteren op categorieën. Benieuwd welke activiteiten in de buurt zijn? Bekijk dan de kaartweergave of sorteer op plaatsnaam.

10

Ontdek de Alblasserwaard 2022


2

Maak een keuze uit het aanbod, vul de boekingsmodule in en voeg deze toe aan je planner Aanbod

Je persoonlijke gids

Ontdek de regio

Contact

Maak een keuze uit het beschikbare aanbod op de overzichtspagina en bekijk de activiteit door op de groene button te klikken. Op de detailpagina vind je aanvullende informatie, foto’s en contactgegevens van de activiteit. Om de activiteit te kunnen boeken vul je het type, de tijdsduur en het tijdstip (afhankelijk van de activiteit) in. Je kunt de activiteit toevoegen aan je planner door op de groene button te klikken.

Geen datum en personen ingevuld op de aanbodpagina? Geen probleem, dat kan ook op de detailpagina van een activiteit. Als je een QR code uit dit magazine scant, ga je direct naar de detailpagina van de activiteit. In dit geval is de boekingsmodule helemaal leeg. Om te kunnen boeken zul je eerst het aantal personen en een beschikbare datum in moeten vullen en vervolgens de overige stappen invullen om uiteindelijk de activiteit toe te voegen aan je planner.

Ontdek de Alblasserwaard 2022

11


3

Overzicht van je planner Aanbod

Je persoonlijke gids

Ontdek de regio

Contact

Bij Ontdek de Alblasserwaard is alles inclusief, er komen geen kosten meer bij tijdens het afrekenen.

In het overzicht van je planner staat de activiteit met alle handige informatie. Deze kun je verwijderen of aanpassen. Je kunt nu de activiteit afrekenen of nog meer activiteiten toevoegen. Bij het toevoegen van een nieuwe activiteit herhaal je stap 2.

4a

Boeking voltooien: inloggen of een account aanmaken

Ben je nieuw bij Ontdek de Alblasserwaard? Maak eenvoudig een account aan of log in (stap 1 in het afrekenproces).

12

Ontdek de Alblasserwaard 2022


4b

Boeking voltooien: betaalmethode Aanbod

Je persoonlijke gids

Ontdek de regio

Contact

Op deze pagina kun je je activiteit controleren en aanpassen. Klopt alles? Selecteer dan de gewenste betaalmethode (bijvoorbeeld iDeal) en klik op de groene button. Na het klikken op de groene button kom je in de beveiligde omgeving van je bank terecht en kun je vervolgens betalen (stap 3 in het afrekenproces).

4c

Boeking voltooien: betaling gelukt / mislukt Yes, je betaling is gelukt! Of mislukt... Als je betaling mislukt dan heb je de kans alsnog te betalen. Let op: daar heb je 1 uur de tijd voor. Daarna vervalt je reservering en zul je, als deze nog beschikbaar is, je reservering opnieuw moeten toevoegen.

Ontdek de Alblasserwaard 2022

13


14


Categorie

Actief Hoe kun je nu beter een gebied leren kennen door er dingen te ondernemen? Van de golfbaan tot een kinderfeestje: er zijn zoveel activiteiten te beleven. Je kan boten huren, aan excursies deelnemen, workshops volgen of kinderparken bezoeken. En vergeet de prachtige wandel- en fietspaden niet. Voor jong en oud, stellen en gezinnen, sportief en iets minder sportief, kom je voor de adrenaline of juist voor de rust? In de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden is voor iedereen een passende activiteit te vinden!

15


16

Rondleiding in een pakhuis met biologische kazen

Fietstocht langs de molens van Kinderdijk

Uniek in de regio: een rondleiding tussen biologische

Verken jij de molens van Kinderdijk graag op een

kazen. Vergaap jezelf aan de vele kazen; van jong tot

sportieve manier? Huur dan je fiets en bekijk de

overjarig en meer.

molens van dichtbij.

Biokaas Kinderdijk

Tourist Info Alblasserdam

Alblasserdam

Alblasserdam

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Rondvaart langs de molens van Kinderdijk

Rondrit met klassieke koetsen nabij de molens

Wil je met een kleine of grotere groep een rondvaart

Maak een rondrit met klassieke koetsen langs de

langs de molens van Kinderdijk maken? Kies dan voor

molens van Kinderdijk en verschillende andere mooie

de meest ontspannen manier.

plekken in de Alblasserwaard.

Tourist Info Alblasserdam

Verdoorn Gelegenheidskoetsen

Alblasserdam

Alblasserdam

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Actief aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Boottocht met Chinese Schouw in de polder

Vertier en zwemplezier in het buitenzwembad

Hoe bijzonder is het om de veenriviertjes te

Plezier voor jong én oud in het grootste buitenbad

verkennen in een Chinese Sampan? Boek nu je

van de regio. Glijd van de glijbaan, spring van de

rondvaart door de schilderachtige dorpen.

duikplank of trek baantjes in het vijftigmeterbad.

De Chinese Schouw

De Doetsekom

Giessenburg

Giessenburg

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Ontdek de oneindige variatie op ganzenvlees

Rondleiding bij een ijsboerderij

Altijd al willen leren hoe je wild het beste bereid? Dan

Ben jij ook gek op een ijsje? Boek dan een rondleiding

ben je bij Gansch Anders aan het juiste adres.

op deze boerderij, uiteraard is het mogelijk om te proeven van al dat heerlijke boerderij ijs.

Gansch Anders

IJsboerderij Den Boer

Giessenburg

Giessenburg

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Actief aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

17


4 DAAGS FIETS-/ WANDELEVENEMENT - WEEKEND HEMELVAART

30 40 60 80

Beleef, proef en ontdek de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden tijdens het vierdaags fiets- / wandelevenement van 25 tot en met 28 mei 2022.

Volg ons ook via vierdaagsealblasserwaard

5

Donderdag 26 mei Family proof puzzel wandel- & fietsroute, incl. HannesHoeve kidsplein bij de tent. Zaterdag 28 mei Streekparade met een ruim aanbod van o.a. kaas - bier wijn - sappen - vlees - vis uit de streek, incl. optreden Fien & Teun (gratis entree )

10

15

25

30

40

PRAKTISCHE INFORMATIE • • • • • •

Start & finish bij tent in Hoornaar (t.h.v. Dorpsweg 119). Dagelijks keuze uit: 4 fietsroutes & 6 wandelroutes. Vrijdag 27 / zaterdag 28 mei: Kennedymars ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie‘. Gratis parkeren van auto of fiets (incl. fietsoplaadpunt) op het terrein. Een deel van het inschrijfgeld komt ten goede aan Stichting Lach voor een Dag. Elke dag entertainment en live muziek bij de tent o.a. vrijdag feestavond SVR en zaterdag optreden Arkels Visserskoor.

SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN VIA WWW.VIERDAAGSEALBLASSERWAARD.NL Deelname kan per dag of voor alle dagen. Inschrijven kan op de dag zelf bij de tent (of vooraf met korting via de website).


Rondleiding door de kaasmakerij

Rondrit met een paardenkoets

Altijd al willen weten wat boerenkaas uniek maakt

Op unieke wijze de polder ontdekken? Dat kan met

& hoe dit gemaakt wordt? Van harte welkom bij dit

een rondrit in een paardenkoets. Een unieke ervaring

familiebedrijf.

samen met je gezin of een groep.

Kaas – en Zuivelboerderij Kuiper

Stal Vonk

Giessenburg

Giessenburg

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Wijnproeven van een wijngaard in de polder

Rondleiding met passie op Domein Oosteind

Prijswinnende wijnen, en dat van een wijngaard in de

Een prachtige wijngaard in het landelijke Goudriaan

polder! Volg de interessante rondleiding en proef de

bezoeken? Je bent van harte welkom voor een

heerlijke wijnen.

rondleiding én proeverij.

Chateau du Tets

Wijngaard Domein Oosteind

Goudriaan

Goudriaan

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Actief aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

19


20

Kanoën of kajakken langs de molens

Ga op avontuur met Fien & Teun op de boerderij

Met keuze uit een kano of kajak, vaar je zo de

Leuke en leerzame dag in de Alblasserwaard voor

Ammerse Boezem op. Met de uitgebreide kaart

jong en oud. Ontmoet Fien & Teun, geniet van hun

bepaal je zelf je route.

swingende shows en ontdek de Hollandse natuur.

Kanocentrum Ammerse Boezem

Avonturenboerderij Molenwaard

Groot-Ammers

Groot-Ammers

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Krijg een rondleiding en geniet van Hollandse wijn

Boerengolf in de schitterende natuur

Na veel inspiratie te hebben opgedaan in Frankrijk

Op zoek naar een leuk uitje voor je gezin of met een

worden hier heerlijke Hollandse wijnen gemaakt.

groep? Struin door de weilanden & win met een potje

Ben jij ook benieuwd naar dit proces?

boerengolf.

Wijngaard Merwezigt

Hof Van Schaayk

Hoogblokland

Leerdam

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Actief aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Werp je hengel uit bij de forelvisvijver

Ontmoetingsplek voor bezoekers & bewoners

Koffiedrinken op het terras en vervolgens op forellen

Boerderij Vredebest is het cultuurhistorisch,

vissen in de grote vijver. Ruil je vangst aan het einde

toeristisch en recreatief centrum van vestingstad

van de dag in voor gerookte forellen.

Nieuwpoort.

Forellen Visvijvers Zederik

Stadsboerderij Vredebest

Meerkerk

Nieuwpoort

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Kanoën of kajakken tussen de molens

Actief recreëren in de prachtige polder

Varen door pittoreske dorpjes over mooie vaarten,

Je golf swing of handicap verbeteren? Of gewoon

wie wil dat nou niet? Boek jouw kanotocht hier en

gezellig spelen tegen familie of vrienden? Op deze

geniet van het water.

golfbaan in de polder ben je aan het juiste adres.

Kanoverhuur De Molentocht

Maria Johanna Hoeve

Noordeloos

Noordeloos

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Actief aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

21


www.gelegenheidskoetsen.nl

Ontspannen varen in een sloep op de Giessen Voor elke avonturier wat wils. Vanaf hier kan je alle kanten op om de mooie omgeving en natuur te verkennen.

Sloepverhuur de Giessen Noordeloos

Meer weten? Scan de QR code... ...en boek deze activiteit!

Voor sport en spel met lunch of barbecue Hof van Schaayk 03-01-20 Schaikseweg 32a 4143 HG Leerdamomgeving in landelijke tel. 0345-623178

Voor sport en spel met lunch of barbecue in landelijke omgeving

Hof van Schaayk.nl

09:54

www.hofvanschaayk.nl e-mail: info@hofvanschaayk.nl

Hof van Schaayk Schaikseweg 32a, 4143 HG Leerdam tel. 0345 - 623178 www.hofvanschaayk.nl e-mail: info@hofvanschaayk.nl

Verdoorn Gelegenheidskoetsen

Activiteiten voor jong & oud in de natuur Ben jij op zoek naar een leuk én educatief uitje? Maak hier een wandeling of fietstocht en leer alles over de lokale flora & fauna.

Hetadres adres voor voor een een middagje Het middagje ontspanning ontspanningvoor vooruuen enuw uwkinderen. kinderen. Kijk op op onze onze internetsite internetsite voor Kijk voorinformatie informatieover overhet hetspelen. spelen. Verkoop aan aan particulieren, Verkoop particulieren,bedrijven bedrijvenen engemeenten. gemeenten. Enorme keuze keuze in in trampolines trampolines en Enorme en speeltoestellen, speeltoestellen,zeer zeergroot grootshowterrein. showterrein. Trampolines, schommels, schommels, speeltorens, Trampolines, speeltorens,glijbanen, glijbanen,skelters, skelters,picknicktafels, picknicktafels, veerkippen, zwembaden, zwembaden, rubber veerkippen, rubbertegels, tegels,traptrekkers, traptrekkers,enz, enz,enz. enz. Maatwerk is mogelijk, bijna altijd is er een oplossing! Maatwerk is mogelijk, bijna altijd is er een oplossing!

Ook veel veel keuze keuze voor en campings Ook voor scholen scholen en campingse.d. e.d. Verhuur van o.a.: Trampolines luchtkussens. 06-22 52 03en 73 Verhuur van o.a.: Trampolines en luchtkussens.

Natuurcentrum De Schaapskooi Schoonrewoerd

Meer weten? Scan de QR code... ...en boek deze activiteit!

Benschop Speelplezier | Smalzijde 25b | 4243 JP Nieuwland | 0183-561172 Benschop Speelplezier | Smalzijde 25b | 4243 JP Nieuwland | 0183-561172

www.benspelen.nl www.gelegenheidskoetsen.nl www.benspelen.nl

Theetuin/Bed & Breakfast De Winde Theetuin/Bed & Breakfast De Winde

Actief aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Dijken bouwen, zand scheppen of graven

Leer alles over koeien-, geiten- & schapenkaas

Het museum organiseert het gehele jaar

Heb jij wel eens gehoord van Buurenkaas? Hier wordt

verscheidene activiteiten voor jong en oud, voor

het gemaakt! Bij Booij Kaasmakers beleef je het

kenners en niet-kenners.

kaasmaken van begin tot eind.

Nationaal Baggermuseum

Booij Kaasmakers

Sliedrecht

Streefkerk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Toeren op een ouderwetse solex

Creatieve workshop tussen de koeien

Op je gemak de prachtige omgeving verkennen, wat is

Combineer een workshop bloemschikken, midden in

er leuker dan dat? Stap zo snel mogelijk op je solex &

de stal tussen de koeien, met een rondleiding over de

geniet van de fantastische omgeving.

boerderij.

Solexverhuur Alblasserwaard

Bij Kuiper

Streefkerk

Wijngaarden

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Actief aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

23


welkom!

Beleef een leuke middag met het hele gezin! Leer meer over de Nederlandse waterbouw en de geschiedenis van de baggeraars. Ga zelf aan de slag in de BaggerPraktijkTuin!

www.baggermuseum.nl

SLIEDRECHT


SPEEL

Behaal je boerderijdiploma en word net als Fien & Teun een écht boertje of boerinnetje!

LEER

BELEEF

ONTMOET

Beleef met de hele familie het Hollandse landleven: koe melken , bootje varen, vogels kijken, pony rijden en nog veel meer! Knuffe l de dieren en geniet va n de vrolijke, educatieve shows van o.a. tv-idolen Fien & Teun.

OO K VO OR SCH OO LRE ISJE S & KIN DER FEE STJ ES!

ww w. Av on tu re nb oe rd er ij. nl Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers

(0184) 784 1 1 1

@

Info@Avonturenboerderij.nl


26


Categorie

Horeca In onze polders tref je een grote keuze aan restaurants, theetuinen, terrassen en nog veel meer gezellige plekken. Laat je verwennen met goede, lokale producten en een gastvrije en ongedwongen ontvangst! Ben je op de fiets? Stippel dan je route uit naar één van de vele theetuinen & geniet van de zelfgemaakte taart die de gastvrouw komt serveren. Wil je liever ’s avonds lekker dineren? Neem eens een kijkje bij één van de restaurants die werken met heerlijke streekproducten. Bezoek je de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden in de zomer? Het is genieten op één van de terrassen aan het water.

27


Lunch en/of taart bij de Bakplaats

Tot rust komen in een thee-/vlindertuin

Altijd al taart willen eten van een echte ‘Heel Holland

Relaxen in een echte vlindertuin met een heerlijke

bakt’-ster? Dat kan bij de Bakplaats! Hier staan de

bak koffie? Je bent hier aan het juiste adres.

lekkerste taarten klaar.

28

De Bakplaats

Theetuin-Vlindertuin “De Punt”

Ameide

Arkel

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Koffie- en theehuis in de schitterende natuur

Kopje koffie of lunch bij een melkveeboerderij

Ontspannen in een koffie- en theehuis, omringd

Heerlijk bijkomen van je fietstocht tijdens een

door schitterende natuur. Dat kan hier in het unieke

welverdiende pauze, dat kan bij de Riekjeshoeve.

natuurgebied: de Donkse Laagten.

Vergeet uiteraard ook de boodschappen niet.

Bed & Breakfast Gasterij De Donk

Boerenlandwinkel & Koffieboerderij Riekjeshoeve

De Donkse Laagten - Brandwijk

Brandwijk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Horeca aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Heerlijk ijs eten op de boerderij

Eten en drinken in het oude Raadhuis

Meer soorten zelfgemaakt ijs dan je kunt tellen,

In ’t Raadhuis ben je aan het juiste adres voor een

gemaakt met melk van de eigen koeien. Kom jij langs

heerlijke lunch of diner. Ook het terras is een mooie

voor een heerlijk ijsje?

plek om te vertoeven.

IJsboerderij Den Boer

’t Raadhuis eten & drinken

Giessenburg

Goudriaan

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Gezellige sfeer aan de Lek op verwarmd terrras

Bourgondisch genieten op een sfeervolle locatie

Dit bruine café is sinds 1926 een begrip in de regio.

In een gezellige, bourgondische sfeer genieten van

Ook door het verwarmde terras is dit een fijne plek.

lunch, borrel en diner? Dan móét je in Het Posthuijs zijn.

Café Sluis

Het Posthuijs

Groot-Ammers

Groot-Ammers

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Horeca aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

29Ontspannen op het terras op het museumerf

Lunchen of dineren in een vintage Grand-café

Bijkomen van je fietstocht of nagenieten van je

Spaans genieten, vlakbij de molens van Kinderdijk.

museumbezoek: neem plaats op het terras of in de

Hier kun je terecht voor een heerlijke lunch of diner,

gezellige theetuin.

of geniet van de heerlijke tapas.

Museum De Koperen Knop

Grand-Café Restaurant Buena Vista

Hardinxveld-Giessendam

Kinderdijk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Bakje thee tussen de kersenbomen

Genieten van Hollandse lekkernijen

Verse kersentaart bij de boomgaard? Pak de fiets en

Een parel in het centrum van Meerkerk. Hier kun

ga langs bij Fruitbedrijf Pek. Sluit je bezoek af met een

je terecht voor een echte, ouderwetse Hollandse

bakje kersen voor thuis.

maaltijd. Puur genieten.

Fruitbedrijf Pek (Terras De Kersenbogerd)

Eeterij Het Kleine Brughuis

Langerak

Meerkerk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Horeca aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

31


32

Verser dan vers, forel om op te smullen!

Heerlijk zelfgemaakt boerenijs

Vissen in de forellen vijver, maar wel met koffie en

Deze familie maakt al jaren heerlijk boerderij ijs! Op

een broodje forel! Ook voor een verdiende pauze

zoek naar verkoeling op een zomerse dag of na een

tijdens je fietstocht.

fietsrit? Wees welkom.

Forellen Visvijvers Zederik

IJsboerderij Middelbroeck

Meerkerk

Meerkerk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Ontspannen in een prachtige tuin

Smaakvol lunchen of dineren bij de golfbaan

Perfecte tuin voor de actieveling die een lekker bakje

Hier krijg je alleen de beste streekproducten op je

koffie en een vers stuk zelfgebakken taart lust tussen

bord. Dit landgoed uit 1892 is de perfecte plek voor

de activiteiten door.

een geslaagde lunch of diner!

Rustpunt Lekker Anders

Maria Johanna Hoeve

Nieuw-Lekkerland

Noordeloos

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Horeca aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Genieten van koffie of een pizzaproeverij in Ottoland

Lekker eten bij Vakantiepark Molenwaard

Dit is dé plek voor koffie, taart, broodjes of

Bij deze gasterij ben je welkom voor een hartige lunch

huisgemaakte soep. Je kan zelfs een pizzaproeverij

of ambachtelijk diner, zoveel mogelijk bereid met

reserveren! Geniet ondertussen van de natuur.

streekproducten! Krijg jij ook al trek?

Bed & Breakfast Gebroeders Van Lint

Gasterij Molenwaard

Ottoland

Ottoland

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Drink een kop koffie met uitzicht op de molens

Overheerlijke pannenkoeken in allerlei smaken

Uniek gelegen: midden tussen de weilanden. Geniet

Een boerderij omgetoverd tot pannenkoeken-

van het schitterende uitzicht, de heerlijke koffie én

boerderij. De keuze is reuze bij de Ponthoeve.

zelfgebakken taart.

Vergeet ook niet te genieten van het uitzicht.

Koffie in de molen

Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve

Streefkerk

Vianen

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Horeca aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

33


34


Categorie

Cultuur Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de Alblasserwaard? Of wellicht in geschiedenis an sich? Natuurlijk kan je verschillende musea bezoeken. Maar kijk ook eens naar het zeer gevarieerde aanbod rondleidingen, workshops en tal van culturele voorstellingen. Hier kun je leerzaam én leuk combineren in één bezoek. In de polder kan je van alles opsteken!

35


Beleef, proef en ontdek de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden tijdens het vierdaags fiets- / wandelevenement (incl. Kennedymars) van 25 tot en met 28 mei 2022.


Alles te weten komen over paardenkoetsen?

De geschiedenis van de Alblasserwaard

Kijg een rondleiding langs de klassieke koetsen en een

Laat je volledig onderdompelen in de vele (lokale)

demonstratie van de wagenmaker in de werkplaats.

geschiedenislessen in dit museum. Met een prachtig uitzicht vanuit het museum.

Verdoorn Gelegenheidskoetsen

Museum Het Voorhuis

Alblasserdam

Bleskensgraaf

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Ontdek de historie van de Alblasserwaard

Intiem en gezellig theater in het hart van Gorinchem

Dit voormalige gemeentehuis is het startpunt als

Deze karakteristieke theaterzaal heeft altijd plek voor

je geïnteresseerd bent in lokale geschiedenis. De

lokaal talent, en biedt grote variatie aan shows en

enthousiaste gidsen verwelkomen je graag.

events: van cabaret tot jazz. Rondleiding ook mogelijk.

Museum het Reghthuys

Theater Peeriscoop

Giessenburg

Gorinchem

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Cultuur aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

37


“ Je kan zóveel inspiratie opdoen in de polder! ”

Historisch besef in een oude boerderij

Beleef de molens van Werelderfgoed Kinderdijk

Dompel je onder in de geschiedenis van de regio.

Een klassieker! Eén van de mooiste plekken van

Steeds wisselende exposities maken je bezoek aan

Nederland. Beleef & ontdek de 19 molens van

deze historische boerderij extra aantrekkelijk.

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

Museum De Koperen Knop

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk

Hardinxveld-Giessendam

38

Kinderdijk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze activiteit!

Cultuur aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Cultuur in de polder

Museum tussen de stadswallen

Volg een kunstgerichte workshop, maak een

In de prachtige vestingstad Nieuwpoort vind je

fotowandeling of bekijk een cabaretshow. En drink

museum ‘Het Stadhuis’. Hier kun je o.a. terecht voor

tussendoor een kop koffie.

informatie over de Oude Hollandse Waterlinie.

Haute Cultuurhuis

Museum Nieuwpoort

Langerak

Nieuwpoort

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze accommodatie!

Souvenirs Bezoek Gerrit

Ontdek de bijzondere wereld van baggeren Maak kennis met het heden en het verleden van de baggerindustrie in de bakermat Sliedrecht. Een ware belevenis voor jong en oud.

Nationaal Baggermuseum Sliedrecht

Zadelhoes € 3,95

Meer weten? Scan de QR code... ...en boek deze activiteit!

Op locatie bij onze ondernemers kun je de leukste Bezoek Gerrit souvenirs kopen. Check ook www.ontdekdealblasserwaard.nl. Cultuur aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

39


bui ten

geniet

wandel

Wandelroutenetwerk Alblasserwaard-Vijfheerenlanden:

meer dan molens!

Met het wandelroutenetwerk Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wandelt u langs uitgestrekte veenweidegebieden met zwartbont vee. Geniet van polderwegen met knotwilgen, het geluid van weidevogels in de weilanden, geurige wilde bloemen langs de slootranden. En niet te vergeten de wind, en het zoeven van de wieken van de karakteristieke molens! De dijken en kades vormen een mooi hoogteverschil in het landschap. Vanaf daar zijn de vergezichten adembenemend Hollands! Voor elk wat wils! In het Groene Hart, net buiten de Randstedelijke drukte vindt u de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De molens van Kinderdijk, aangewezen als UNESCOwerelderfgoed, zijn wereldwijd bekend. Maar als wandelbestemming is de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een nog onontdekte parel. Daar gaat het nieuwe wandelroutenetwerk Alblasserwaard-Vijfheerenlanden verandering in brengen.

U kunt eenvoudig een lange-afstandswandelingen uitstippelen en genieten van het eindeloze typisch Hollandse landschap. Het nieuwe wandelroutenetwerk Alblasserwaard-Vijfheerenlanden heeft zo voor elk wat wils!

Aaneengesloten netwerk

Combineren met andere activiteiten

Door bestaande paden met elkaar te verbinden ontstaat in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een aaneengesloten netwerk van geschikte wandelpaden. Met routes en knooppunten, net als bij de fiets. Bordjes en stickers zorgen dat u altijd uw weg kunt vinden. En als u alle kilometers van het netwerk bewandeld heeft, loopt u gewoon nog een stukje door! Het netwerk is namelijk aangesloten op andere wandelroutenetwerken in de regio. Dat maakt het nog makkelijker om een uitdaging op te zoeken.

Voor de cultuurliefhebber is een wandeling in combinatie met een bezoek aan vestingsteden als Nieuwpoort of Gorinchem een aanrader. Of sluit uw wandeling af met een bezoek aan de ‘Glasstad’ Leerdam en ga langs bij een van de glasblazerijen. Liever de natuur in? Wandel door het natuurgebied De Zouwboezem in Meerkerk en steek met een roeiboot de Oude Zederik over. De AlblasserwaardVijfheerenlanden heeft het allemaal! >> wandelenindepolder.nl

Vanaf de dijken en kades adembenemende Hollandse vergezichten


FIETS- & WANDELKAART Ontdek alle mogelijkheden voor een wandel- of fietstocht. Kies bijvoorbeeld voor een prachtige wandeling door steden of natuurgebieden zoals bij de Slingelandse plassen. Neem zeker ook even een kijkje bij de molens van Kinderdijk, hier kun je ook heerlijk wandelen. Begin bij het historische centrum van Alblasserdam en wandel dan naar de molens toe via een prachtige wandeling. Of wat dacht je van een mooi ommetje rondom de Waterlinie van Nieuwpoort? Als je een fietstocht uitstippelt raden we zeker aan om even langs kaas- en zuivelboerderij Kuiper te gaan. Hier ontdek je het echte ambacht en een unieke familiegeschiedenis! Een andere plaats voor wijnliefhebbers om langs te fietsen is Goudriaan. Een unieke beleving voor de echte fans. Ga voor meer tips tijdens jouw wandel-/ of fietstocht naar www.ontdekdealblasserwaard.nl.

41


ALBLASSERWAARD EN DE VIJFHEERENLANDEN Wandelroutes

Lange - Afstand - Wandelpaden

Fietsroutes

54

48

81 30 33

29

31

32

71

72

69 10

52 51 37

09

53

70

62

38 01 07 64

03

02

06

79 80

18

63

76 75

22 34

68

78


74

43

05

39

41

40

79

47

67

45 46

44 28

27 24

77

66

56

59

26

60

61 49 50

57

42

58 55 25

35 36

17

12

15

19 16

14

13

05 11

“ Je komt tijd tekort; zoveel is hier te beleven op de fiets of te voet”.

20

21 65

Check de toelichting op de grijze cirkels op de volgende pagina”. 23


Toelichting ondernemers nr. 01 02 03 04 05 06 07 08 09

10 11 12

13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

ondernemer

Biokaas Kinderdijk Tourist Info Alblasserdam Verdoorn Gelegenheidskoetsen De Bakplaats Theetuin & Vlindertuin De Punt

pg.

16, 62 16, 16 16, 37, 72 28, 62 28, 62

De Ouwe Meulen 48 Museum Het Voorhuis 37 Bed & Breakfast Gasterij de Donk 28, 48 Boerenlandwinkel & Koffieboerderij Riekjeshoeve 28, 63 Bed & Breakfast ‘t Hoge Huis 48 Slapen in de Molen 48 Appartement/vakantiewoning Aan de Giessen 49 Camping Slingeland 49 De Chinese Schouw 17 Gansch Anders 17, 63 Museum het Reghthuys 37 IJsboerderij Den Boer 17, 29, 63 Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper 19, 64, 72 ‘t Hoekje 64 De Graanbuurt 63 De Doetsekom 17 Stal Vonk 19 Theater Peeriscoop 37 ‘t Raadhuis eten & drinken 29 BoerenBed & Brood De Verwondering 50 Het Groene Wout 49, 49 Château du Tets 19 Domein Oosteind 19, 64 Bed & Breakfast de Schapekop 50 Café Sluis 29 Het Posthuijs eten & drinken 29 Kanocentrum Ammerse Boezem 20 Vishandel van Wijk 65 Museum de Koperen Knop 31, 38 Bed & Breakfast Hoornaar 51 Bed & Breakfast Hornedamme 51 Grand-Café Restaurant Buena Vista 31 Stichting Werelderfgoed Kinderdijk 38 Haute Cultuurhuis 39, 73 Huisje in de Waard 51 Landwinkel Pek 31, 65

nr. 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81

ondernemer

pg.

Hof van Schaayk A. en J.A. van Dijk Fruittelers Eeterij Het Kleine Brughuis

20 65 31

Forelvisvijvers Zederik 21, 32 IJsboerderij Middelbroeck 32, 65 SVR-camping Boogert 51 Avonturenboerderij Molenwaard 20, 73 Camping De Grienduil 54 Biologische boerderij de Groene Geer 54, 66 Bed & Breakfast 108 54 Camping de Landhoeve 54, 73 Rustpunt Lekker Anders 32 Bed & Breakfast de Uitspanning 55 Maria Johanna Hoeve 21, 32, 55 Bed & Breakfast het Huis den Dool 55 Symbiose 66 Fruitbedrijf Van der Ham 67 Kanoverhuur De Molentocht 21 Sloepverhuur De Giessen 22 By Ann 55 Bed & Breakfast Gebroeders van Lint 33, 56 Vertoeven bij Verhoeven 56,56 Desembakkerij Schalkwijk 62 Campererf en minicamping Landscheiding 57, 73 Landwinkel van Buuren Fruit 67 Natuurcentrum De Schaapskooi 22 Nationaal Baggermuseum 23, 39, 75 Jachthaven Liesveld 57 Booij Kaasmakers 23, 67, 75 Koffie in de Molen 33 Gastenverblijf Rodenburg 57 Solexverhuur Alblasserwaard 23 Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve 33 IJsboerderij ‘t Koeiestalletje 57, 67, 75 Bij Kuiper 23 Wijngaard Merwezigt 20 Museum Nieuwpoort 39 Gasterij Molenwaard 33 Vakantiepark Molenwaard 56 Stadsboerderij Vredebest 21


www.varsenerveld.nl

Stichting Vrije Recreatie - T. 0183-35 2741 - E. info@svr.nl - I. www.svr.nl

Kamperen op een SVR-camping is voor kinderen één groot vermaak. Ze kunnen er lekker hun gangetje gaan en ze zien dingen die ze thuis niet zien.

gyvelborg.dk

Hoe koeien worden gemolken of fruit geplukt, waar ze een ritje op de pony mogen maken of een keer meerijden op de tractor… minicampingdehippekip.nl

Op het boerenerf worden kinderdromen waar. Maar ook ouders kunnen volop genieten van het buitenleven, de gastvrijheid en natuurlijk de betaalbaarheid op een SVR-camping! Voor slechts €10,- per gezin per kalenderjaar bent u al donateur en kunt u gebruik maken van de 1200 SVR-campings in NL en de vele mogelijkheden in het buitenland! minicamping.eu

campingdevictorie.nl

camping-bergfriede.com


46


Categorie

Overnachting Wat is er lekkerder dan wakker worden in de polder terwijl de vogels fluiten, de zon opkomt & de geur van vers gemaaid gras je tegemoet komt? Niet veel, behalve wellicht het heerlijke ontbijt met streekproducten dat voor je klaarstaat om zo aan de dag te kunnen beginnen. Beleef deze unieke ervaring in een hotel, op een camping of in één van de vele B&B’s die onze mooie regio rijk is.

47


48

Slapen in de Jan van Arkel korenmolen

Authentiek overnachten in De Ouwe Meulen

Een luxe boutique hotel in een molen: wie wil daar nu

Overnachten in de molen of in de Molenaarswoning

niet een nachtje slapen? Verken de regio vanuit deze

tussen de weilanden? Wees welkom op deze knusse

bijzondere locatie.

en authentieke plek.

Slapen in de molen

De Ouwe Meulen

Arkel

Bleskensgraaf

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Genieten op een echte donk

Overnachten in ’t Hoge Huis

Ontspannen in een uniek stukje Nederland? Bij Bed

Overnachten in een boerderij uit de zestiende eeuw.

& Breakfast Gasterij de Donk kun je genieten van de

Deze oude melkveehouderij is perfect geschikt om tot

stilte & de natuur vanuit een tuinkamer.

rust te komen.

Bed & Breakfast Gasterij de Donk

Bed & Breakfast ‘t Hoge Huis

De Donkse Laagten - Brandwijk

Brandwijk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overnachting aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Ontspannen aan de Giessen

Overnachten in een groene oase

Zwemmen en vissen in de Giessen. Met je eigen

Heerlijk ontspannen op deze intieme camping, met

voorzieningen. Hier kun je ook barbecueën aan het

boerderijdieren. Boek je plekje in deze groene oase,

water voor het ultieme vakantiegevoel!

omgeven door bomen (incl. verhuur kampeerwagens).

Appartement/vakantiewoning Aan de Giessen

Camping Slingeland

Giessenburg

Giessenburg

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Logeren in een voormalige boerderij

Genieten met een groep in de polder

Hou jij van een sfeervolle uitvalsbasis voor jouw

De ideale plek om met groepen te genieten van de

bezoek aan de Alblasserwaard? Hier geniet je

schitterende Alblasserwaard. Voor jong & oud is hier

optimaal van de omgeving.

iets te doen.

Bed & Breakfast Het Groene Wout

Groepsaccommodatie Het Groene Wout

Goudriaan

Goudriaan

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overnachting aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

49


50

Intens genieten midden in de natuur

Logeren op de schapenboerderij

Na het ontbijt een kijkje nemen bij de koeien of bij de

Overnachten op een prachtige schapenboerderij,

paarden? Dat kan als je overnacht op deze boerderij.

in oude stijl en met moderne faciliteiten. Boek nu je

De vijf kamers hebben elk hun eigen terrasje.

verblijf.

BoerenBed & Brood De Verwondering

Bed & Breakfast De Schapekop

Goudriaan

Groot-Ammers

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overnachting aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Op ontdekking in de natuur

Logeren voor de mooiste fietstochten

Beleef de pittoreske stijl van dit mooie verblijf met

Op dit gezellige plekje, ben je klaar om van alle

lovende recensies. Na een uitgebreid ontbijt elke

fietstochten in de buurt te genieten. Met je eigen

ochtend lopend of fietsend de natuur in.

voordeur en verzorgd ontbijt.

Bed & Breakfast Hoornaar

Bed & Breakfast Hornedamme

Hoornaar

Hoornaar

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Knus verblijven aan de Lekdijk

Zet je tent op bij de boer

In een compleet verzorgde pipowagen met bedstede

Deze boomgaard is compleet omgebouwd tot ruime

verblijf je midden in de polder. In de mooie tuin met

camping, slapen in de natuur. Er is op deze boerderij

uitzicht over het water kan je ook vissen en zwemmen.

altijd plek voor passanten.

Huisje in de Waard

SVR-camping Boogert

Langerak

Meerkerk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overnachting aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

51


* Graslandverbetering * Grashakselen voor optimaal ruwvoerwinning * Teelt en begeleiding van snijmais * Toediening van drijfmest met sleepslang tot vloeibare meststoffen middels GPS * Loon- en grondwerken * Verhuur van hydraulische kranen

U ontzorgen, dat is onze zorg!

Wilt u landelijk recreëren en toch genieten van veel faciliteiten? Wilt umini-camping landelijk recreëren en toch genieten vaninveel Onze en campererf zijn gelegen hetfaciliteiten? buitengeOnze mini-camping en campererf zijn gelegen in het buitenbied van Schelluinen en toch op korte afstand van het oude gebied van Schelluinen en toch op korte afstand van het oude stadscentrum van Gorinchem. U staat midden in de polder en stadscentrum van Gorinchem. U staat midden in de polder en hebt de faciliteiten van een stad op fietsafstand. Camping hebt de faciliteiten van een stad op fietsafstand. Camping Kweetal Kweetal ideale J isFdeHuitvalsbasis E E uitvalsbasis R E voor N L fietsAvoor NenfietsDwandeltochten E en N wandeltochten L E Edoor R DdeA M isVde I ideale door de schi�erende Alblasserwaard en omgeving. U staat midOpeningstijden: maandag en omgeving. U12.00 – 17.00 schitterende Alblasserwaard staat midden in uur den een beeld van een eeuwenoud landschap. de– opzet dinsdag t/mlandschap. zaterdag 17.00 uur eenin beeld van een eeuwenoud In10.00 deIn opzet van van Kweetal we ditbeeld beeldwillen willenvasthouden. vasthouden.Een Eenerferf naar Kweetal hebben hebben we dit naar idee info@kringloopvijfheerenlanden.nl idee van oud een Hollands oud Hollands boerenerf, met de faciliteiten ww www.kringloopvijheerenlanden.nl van een boerenerf, maar maar met de faciliteiten van nu. van nu. T Techniekweg 5 4143 HW Leerdam

· Ruimestandplaatsen standplaatsen ·· elektra elektra uit · ruime sanitaire ·Ruime uitzonnepanelen zonnepanelen· water · water · ruime saniT Tel.: 0345-61 11 07 voorzieningen · free WiFi · wasmachine en droger · inname water taire voorzieningen · free WiFi · wasmachine en droger · inname wa-

Kweetal Schelluinen www.kweetal.com 0653275873

www.loonbedrijfhabo.nl

De familie Blokhuis heet u welkom op het Kweetal erf!

H.A.B.O. Noordeloos B.V. | Minkeloos 10a | 4225 SP Noordeloos T 0183 58 22 07 | M 06 50 62 36 57 | E info@loonbedrijfhabo.nl

H. T

KWALITEIT VAN KOREVAAR asbestsanering sloopwerk bodemsanering Overnachten landelijke sfeer? grond- en instraatwerk agri- en groenactiviteiten V I J F H E E R E N L A N D E N L E E R D A M Openingstijden: maandag 12.00 – 17.00 uur afvalcontainerverhuur dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur afvalinzameling •

Teus en Marijke Dijksman Slingelandseweg 19 3381 KZ Giessenburg 0184-651624/06-29370153 In elk seizoeninfo@campingslingeland.nl kunt u in onze mooie

winkel, gezellig snuffelen in het grote

info@kringloopvijfheerenlanden.nl ww www.kringloopvijheerenlanden.nl T Techniekweg 5 4143 HW Leerdam T Tel.: 0345-61 11 07

aanbod van goede gebruikte artikelen voor een klein prijsje

Samen haal je meer uit hergebruik

Een ijzersterke traditie!

korevaar-langerak.nl Welkom in onze Gastenkamers 0184 - 60 26 26 en Groepsaccommodaties! Het Groene Wout | Noordzijde 48a Goudriaan | Mob. 06-12 698 420 | www.hetgroenewout.nl

Speciaalbakkerij Van der Grijn OOSTEINDE 8 2969 AS OUD-ALBLAS

maakt het verschil...

Gezellige camping met 25 ruime plaatsen, centraal gelegen in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.

Zaterdag

Schoon en verwarmd sanitair. Voor de kinderen

5 oktober

genoeg te beleven met skelters, pony en speeltuintje.

2019

in Hoornaar

In elk seizoen kunt u in onze mooie winkel, gezellig snuffelen in het grote aanbod van goede

VERTOEVENBIJVERHOEVEN.NL

INFO@VERTOEVENBIJVERHOEVEN.NL

gebruikte artikelen

06-30326417

voor een klein prijsje

VERTOEVENBIJVERHOEVEN

www.vandergrijn.nl Samen haal je meer uit hergebruik VERTOEVENBIJVERHOEVEN


BEKIJK OOK ONZE PROMOTIEFILM

- Agrarisch natuurbeheer - Duurzame landbouw - Educatie - Recreatie & Toerisme - Vierdaagse Alblasserwaard Den Hâneker is een vereniging voor natuur- en landschapsbeheer van boeren en burgers die zich al meer dan 25 jaar inzet om de Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden zodanig te beheren en te ontwikkelen dat het zijn aantrekkelijkheid behoudt, nu en in de toekomst. #samensterkvoordestreek

WWW.DENHANEKER.NL


54

Kamperen op allerlei manieren

Kamperen bij de biologische boer

Hier kun je het hele jaar door kamperen of één van de

Wakker worden met de geur en geluiden van een

verschillende accommodaties huren. Vergeet niet je

biologische boerderij. Uitzicht op de eindeloze

plekje te reserveren voor de pizza avond.

weilanden en stallen vol boerderijleven.

Camping De Grienduil

Biologische Boerderij De Groene Geer

Nieuwland

Nieuwland

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Heerlijk overnachten aan de Lek

Kamperen op een voormalige boerderij

In Nieuw-Lekkerland kunnen ze je als ‘Ambassadeur

Nabij de molens van Kinderdijk overnachten in je tent,

van de Alblasserwaard’ perfect informeren over alle

caravan of camper. Neem de waterbus naar Gouda,

uitstapjes.

Dordrecht of Rotterdam en geniet.

Bed & Breakfast 108

Camping De Landhoeve

Nieuw-Lekkerland

Nieuw-Lekkerland

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overnachting aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Sfeervol overnachten in een vestingstad

Een belevenis voor kinderen op de boerderij

Geniet van je overnachting in de prachtige vestingstad

Kalfjes kijken bij ‘Boer Jan’ of urenlang rijden op een

Nieuwpoort. Word wakker aan de gracht in een

van de skelters! Boek nu je overnachting en geniet

sfeervolle kamer.

met het hele gezin van een ontbijt met verse zuivel.

Bed & Breakfast De Uitspanning

Bed & Breakfast Huis den Dool

Nieuwpoort

Noordeloos

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Comfortabel in het prachtige Noordeloos

Ontspannen en actief recreëren in de polder

Bij ‘Ann’ kom je niets tekort. Word wakker in een

In deze omgebouwde stal met gemeenschappelijke

rustige, groene omgeving. Geniet van het uitgebreide

ruimte, keuken en speelweide kan je met meerdere

ontbijt & de wellness.

gezinnen terecht voor een heerlijke vakantie.

Bed & Breakfast By Ann

Maria Johanna Hoeve

Noordeloos

Noordeloos

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overnachting aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

55


56

Overnachten in een prachtige tuin

Oer-hollands vakantiepark midden in het Groene Hart

Word wakker met een prachtig uitzicht over de polder

Hier ervaar je de pure natuur, rijke cultuur en échte

én met de heerlijke ontbijtmand die Annemieke vers

Hollandse poldergastvrijheid. Boek je verblijf op dit

voor je bereidt.

thematische Fien & Teun park en geniet.

Gebroeders Van Lint

Vakantiepark Molenwaard

Ottoland

Ottoland

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Het is prima vertoeven bij Verhoeven

Camperplaatsen bij een voormalig melkveebedrijf

Een keurige en ruim opgezette Bed & Breakfast.

Hier vind je vijftien volledig uitgeruste

Vanuit hier kan je alle mooie bezienswaardigheden

camperplaatsen met een ruime opzet. Met speciale

in de Alblasserwaard bezoeken.

voorzieningen voor de campergasten.

Bed & Breakfast Vertoeven bij Verhoeven

Campererf Vertoeven bij Verhoeven

Oud-Alblas

Oud-Alblas

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overnachting aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Hier heerst biodiversiteit en duurzaamheid

Logeren in prachtig omgebouwde stal

Kamperen in een rustige omgeving, omringd door

Geniet van de oer-Hollandse polders & de rust. Aan

fraaie en gekoesterde natuur. Boek je kampeerverblijf

alle details is gedacht, in deze ruime gastenverblijven.

of huur een caravan in Schelluinen.

Met een groot terras en attributen voor de kinderen.

Campererf-minicamping Landscheiding Schelluinen

Gastenverblijf Rodenburg

Schelluinen

Streefkerk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Meer aan bij Jachthaven Liesveld

Parkeer je camper bij de boer

Ruime, verzorgde ligplaatsen. Je komt hier niet alleen

Op dit campererf kun jij je camper parkeren en

om te overnachten, maar ook voor een boottocht

genieten van de polder. ’s Zomers kun je hier ook

richting Biesbosch of Kinderdijk.

terecht voor zelfgemaakt ijs.

Jachthaven Liesveld

IJsboerderij ‘t Koeiestalletje

Streefkerk

Wijngaarden

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overnachting aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

57


Maria Johan 3 –gangen

www.hethuisdendool.nl

Ideaal rustpunt voor fietse

Bed & Breakfast Het huis Den Dool keuzemenu Botersloot 67 vanaf € 25,4225 PS Noordeloos 0183-582846/06-12358642 fam.j.macdaniel@gmail.com

k u n s t design historie Grote Markt 17 4201 EB Gorinchem tel. 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Info Cobie Macdaniel 0183-582846/06-54976686 of kijk op www.camperverhuurnoordeloos.nl

Bed & Breakfast – Groepsaccommodatie – Brass www.mariajohannahoeve.nl

-

tel. 0183-58 952

596257_VVV_DHR-Toeristischegids2020_binnenwerk.indd 18 GEZELLIG ETEN & DRINKEN AAN DE DIJK VAN GROOT-AMMERS 0184-661249 WWW.HETPOSTHUIJS.NL

KOFFIE & GEBAK • LUNCH BORRELEN • DINER EETCAFÉ • TERRAS ZAAL • CATERING

Adverteren Wil jij adverteren in editie 2023 van dit toeristische magazine? Stuur een mail naar: info@denhaneker.nl

Eeterij Eeterij Eeterij ~~ Het Het kleine kleine Brughuis Brughuis ~~ ~ Het kleine Brughuis ~ Tijdens Tijdensde de jaarmarkt jaarmarktzijn zijnwij wij geopend geopenden entevens tevens Lunch aanwezig aanwezigop ophet het en Raadhuisplein! Raadhuisplein!Diner

Dorpsplein 2 ~ 4231 BA Meerkerk ~ Tel: (0183) 35 22 08 Dorpsplein Dorpsplein22~~4231 4231BA BAMeerkerk Meerkerk~~Tel: Tel:(0183) (0183)35 3522 2208 08

Openingstijden: apr. t/m sept. vanaf 10.00 ~ okt. t/m mrt. vanaf 11.30 Openingstijden: Openingstijden: apr. apr.t/m t/mt/m sept. sept.zondag vanaf vanaf10.00 10.00 ~okt. okt.t/m t/m mrt. mrt.vanaf vanaf11.30 11.30 Woensdag en ~tijdens feestdagen geopend Woensdag Woensdagt/m t/mzondag zondagen entijdens tijdensfeestdagen feestdagengeopend geopend

G Voo

~H U

Dorpsp

M

apr. t Woen


www.dedoetsekom.nl

18 JUNI DOETSE TRIATHLON

DE DOETSEKOM DE IDEALE LOCATIE VOOR EEN SPORTIEF DAGJE UIT!

ZATERDAGMIDDAG ACTIVITEIT VOOR DE JEUGD

28 JUNI - 1 JULI ZWEM4DAAGSE

Recreatieve baden met o.a. glijbaan van 50 meter, peuterbad en familieglijbaan Prachtige ligweide met diverse speeltoestellen, hindernisbaan, parasols en ligstoelen Wedstrijdbad 50 meter, hindernisbaan, jeu de boules baan en beachvolleybalvelden Gratis parkeren / gratis WiFi Horeca bij Sportcafe ‘t Kommetje


60


Categorie

Winkelen Of het streekproducten zijn, gebruiksartikelen of lokale kunst: in tal van streekwinkels, ateliers en boerenbedrijven kan je terecht voor unieke en eerlijke spullen. Hou jij van zelfgemaakte kaas & zuivel, zelfgeteelde groente & fruit, lekkere bakmixen, of koop jij liever kant-en-klare lekkernijen? Ga langs bij één van de vele streekproducenten die onze streek rijk is! De ondernemer achter de toonbank zal je vol passie over zijn vak kunnen vertellen. En vervolgens ga jij naar huis met gevulde tassen met veel lekkers én items die je terug doen denken aan deze mooie streek.

61


Biologische kazen in overvloed

Niet zomaar taart...

Hou jij van biologische kazen in zeer gevarieerde

Hou jij ook van versgebakken taart, koekjes, andere

smaken? Hier is de kaaskeuze reuze. Er is ook volop

zelfgemaakte lekkernijen en streekproducten? Ga dan

aanbod van streekproducten.

snel naar Marjolein (Heel Holland Bakt) in Ameide.

Biokaas Kinderdijk

De Bakplaats

Alblasserdam

Ameide

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Biologisch en fairtrade shoppen

Desembrood zoals het hoort

In deze wereldwinkel kan je terecht voor allerlei

Wat is er lekkerder dan je dag starten met vers

biologische kruidenierswaren, bieren, wijnen en

desembrood, op ambachtelijke wijze gebakken.

andere natuurlijke producten uit eigen tuin.

62

Theetuin & Vlindertuin De Punt

Desembakkerij Schalkwijk

Arkel

Bleskensgraaf

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Winkelen aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Streekproducten kopen tijdens je fietstocht

Een winkel met diverse soorten wild!

Behalve groente, fruit, vlees en zuivel vind je hier

Enorme variatie aan verschillende soorten ganzen-

bijvoorbeeld ook snoep met leuke namen zoals

vlees: van ganzenbitterballen, -rookworst tot -biefstuk!

‘koeienvlaaien’ en ‘varkenskeutels’.

Naar huis met ideeën en een tas vol (ganzen)vlees.

Boerenlandwinkel & Koffieboerderij Riekjeshoeve

Gansch Anders

Brandwijk

Giessenburg

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

De keuze is reuze, kom winkelen in de Graanbuurt

Thuis genieten van ambachtelijk ijs

Een beleving die je mee moet maken, dat is winkelen

Organiseer jij een etentje en wil je graag pronken met

in de Graanbuurt. Diverse historische panden met elk

een heerlijk toetje? Haal dan een grote verpakking ijs

hun eigen specialiteit.

om thuis te serveren.

Graanbuurt

IJsboerderij Den Boer

Giessenburg

Giessenburg

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Winkelen aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

63


Boodschappen bij een Kaas – en Zuivelboerderij

Hollandse heerlijkheden

Hier kun je terecht voor de lekkerste boerenkaas en

Zet een stap in het pittoreske verleden. Hier vind je

andere zuivelproducten, geproduceerd van verse

cadeaus en lekkere, lokale producten om te eten en

melk van de eigen koeien.

te drinken in een knus winkeltje in de Graanbuurt.

Kaas – en Zuivelboerderij Kuiper

’t Hoekje

Giessenburg

Giessenburg

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Souvenirs Bezoek Gerrit

Heerlijke wijnen uit Goudriaan Als je toch door het mooie Goudriaan fietst, moet je hier zeker even stoppen om een paar mooie flessen wijn te kopen.

Wijngaard Domein Oosteind

Canvas Tas € 9,95 Op locatie bij onze ondernemers kun je de leukste Bezoek Gerrit souvenirs kopen. Check ook www.ontdekdealblasserwaard.nl.

64

Goudriaan

Meer weten? Scan de QR code... ...en plan je bezoek!

Winkelen aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Verse zelf gevangen en gerookte paling

Heerlijke kersen uit de boomgaard

Wil jij verse paling, of andere heerlijke vis? Ga naar

Hier kom je voor kersverse producten. Maak een ritje

Van Wijk en eet gelijk een broodje gerookte paling

door de boomgaard met appel-, peren-, pruimen- en

langs het water.

kersenbomen met het treintje.

Vishandel Van Wijk

Fruitbedrijf Pek Landwinkel

Groot-Ammers

Langerak

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Fruitautomaat aan de Lekdijk

Een boerderijwinkel met ijs & streekproducten

Op deze schitterende plek aan de Lek koop je appels

Naast zelfgemaakt ijs ook andere lekkere ambachtelijke

en peren! Kies uit de automaat of uit de houten bak.

streekproducten. Snuffelen tussen allerlei soorten boerenkaas, zuivel en Oud-Hollands snoep.

A. en J.A. van Dijk Fruittelers

IJsboerderij Middelbroeck

Lexmond

Meerkerk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Winkelen aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

65


Winkelen in een biologische supermarkt

Verantwoord biologisch winkelen

Op zoek naar biologische producten, direct van de

Diverse lokale boeren zijn deze winkel gezamenlijk

boer? Zoek niet verder en plan je bezoek aan deze

gestart. Hier koop je biologische producten welke

biologische boerderij.

lokaal zijn geproduceerd.

Biologische Boerderij De Groene Geer

Symbiose (de Drie Wedden)

Nieuwland

Noordeloos

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Beleef, proef en ontdek de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden tijdens het vierdaags fiets- / wandelevenement (incl. Kennedymars) van 25 tot en met 28 mei 2022.

66

Winkelen aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Verse versnapering uit de Alblasserwaard

Gezellige sfeer in de landwinkel

Verscholen tussen de fruitbomen vind je dit

Het gehele jaar kun je hier terecht voor vers fruit van

fruitbedrijf. Deze fruitwinkel biedt vers fruit, groenten

eigen teelt. Ook voor cadeaupakketten op maat ben

en andere lekkernijen.

je hier aan het juiste adres.

Fruitbedrijf Van der Ham

Landwinkel van Buuren

Noordeloos

Schoonrewoerd

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Lucht krijgen van heerlijke kazen

IJs om mee te nemen

Ben je op zoek naar allerlei soorten kazen en

Lekker genoten van dat ijsje op het terras? Je kan hier

andere regionale producten? In de winkel van de

ook literdozen ijs kopen om mee naar huis te nemen.

kaasboerderij vind je het allemaal.

Booij Kaasmakers

IJsboerderij ’t Koeiestalletje

Streefkerk

Wijngaarden

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en plan je bezoek!

...en plan je bezoek!

Winkelen aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

67


Doetseweg 34 - 51 Giessenburg | graanbuurt.nl |

Forellen visvijvers Zederik

ohannaMaria Maria Hoeve Johanna Johanna Hoeve Hoeve Over ons biologisch melkveebedrijf lopen

Kaas- en Voor de lekkerstemeerdere wandelroutes. Zuivelboerderij Kuiper echte boerenkaas! Heideweg 2, Giessenburg U kunt genieten van een glas vers getapte melk,

Forelvissen

Terras

koffiezuivelproducten of thee in onsin fiets oplaad- en rustpunt. Ambachtelijke www.giessenlander.nl glazen fles U kunt vlees kopen van onze eigen koeien, Openingstijden: Interessante excursies (ook Engelstalig) ingevroren van biefstuk totDi.: hamburger. 13.30 - 16.00 uur Verschillende arrangementen Vr.: 09.00 - 17.00 uur Fam. Kool • Hei-en Boeicopseweg 14 Sfeervolle zaal voor feesten, Za.: 09.00 - 15.00 uur Hei-en Boeicop • Tel. 0345-641383 vergadering e.d. 0184 - 65 27 19

t voor fietsers en wandelaars Ideaal Ideaalrustpunt rustpunt rustpuntvoor voor voorfietsers fietsers fietsersen en enwandelaars wandelaars wandelaars Ideaal 3–gangen –gangen 33–gangen keuzemenu keuzemenu keuzemenu vanaf vanaf €25,25,vanaf €€25,-

Golf voor iedereen!

Golf GolfVerkoop voor voor forel iedereen! iedereen!

/BoerderijKuiper

Broekseweg 28 - Meerkerk 06-51362369 - www. forelvisvijverszederik.nl

www.degroenehofstee.nl facebook.nl / degroenehofstee Na winkelbezoek: neem gerust een kijkje bij de kalfjes Geniet van lokale producten

“Denk aan... en je vindt het in de Graanbuurt!”

596257_VVV_DHR-Toeristischegids2020_binnenwerk.indd 32

datie

ruim 25 UNIEKE WINKELS

www.alblasserdam.nl www.alblasserdam.nl

03-01-20 09:

Doetseweg 34 - 51, Giessenburg

En horeca

www.graanbuurt.nl Landelijk winkelen in Do, vrij & zat –Bed Bed Brasserie Bed Breakfast Breakfast met groot Groepsaccommodatie terras Groepsaccommodatie – 9par3 golfbaan Brasserie Brasseriemet met metgroot groot grootterras terras terras Giessenburg, tussen &&& Breakfast –––Groepsaccommodatie ––– Brasserie 10.00 17.00 uur Dordrecht en Gorinchem

9par3 9par3golfbaan golfbaan golfbaan –––9par3

tel. 0183-58 9524 www.mariajohannahoeve.nl www.mariajohannahoeve.nl info@mariajohannahoeve.nl tel. tel.0183-58 0183-58 0183-589524 9524 9524 -- - info@mariajohannahoeve.nl info@mariajohannahoeve.nl info@mariajohannahoeve.nl www.mariajohannahoeve.nl -- - tel. vesting vesting vesting driehoek driehoek driehoek Gorinchem Gorinchem Gorinchem Woudrichem Woudrichem Woudrichem Slot Loevestein Slot Loevestein Slot Loevestein Fort Vuren Fort Vuren Fort Vuren Zaltbommel Zaltbommel Zaltbommel

LUNCH & BORRELEN EETCAFE

POSTZAAL

DINER & FEESTEN

TERRAS

LUNCH LUNCH && BORRELEN BORRELEN LUNCH & BORRELEN POSTKAMER

Voorstraat 42 | 2964 AK | Groot-Ammers | www.hetposthuijs.nl | 0184-661249

Eeterij Eeterij Eeterij Eeterij Eeterij Eeterij Eeterij Eeterij Eeterij Het Het Het Hetkleine kleine kleine kleine kleineBrughuis Brughuis Brughuis Brughuis Brughuis~~~~~~ ~Het ~~~~~Het Het kleine Brughuis is ~ ~~~Het Het kleine kleine Brughuis Brughuis~~~ kleine Brughuis

sde de zijn zijnwij wij nntevens tevens Lunch op ophet het en splein! plein! Diner

2 08

0 nd

Veelzijdige Veelzijdige Vestingdriehoek Vestingdriehoek

Graag tot ziens! Voor openingstijden zie onze site

EETCAFE EETCAFE EETCAFE

POSTZAAL POSTZAAL POSTZAAL

B B

albl albl albl

U U

DINER DINER && FEESTEN FEESTEN DINER & FEESTEN POSTKAMER POSTKAMER POSTKAMER

TERRAS TERRAS TERRAS

Voorstraat Voorstraat 4242 | 2964 | 2964 AKAK | Groot-Ammers | Groot-Ammers | www.hetposthuijs.nl | www.hetposthuijs.nl | 0184-661249 | 0184-661249 Voorstraat 42 | 2964 AK | Groot-Ammers | www.hetposthuijs.nl | 0184-661249 Of Of je je nu nu van van natuur, natuur, cultuur cultuur of of historie historie houdt, houdt,

Of je nu van natuur, cultuur of historie houdt, de Graag Graagtottotin ziens! ziens! in de Vestingdriehoek Vestingdriehoek vind vind je je het het allemaal. allemaal. in de Vestingdriehoek vind je het allemaal. Gorinchem Graag tot ziens! Gorinchem is is het het ideale ideale startpunt startpunt voor voor je je Voor Voor openingstijden openingstijden Gorinchem is hetDit idealedestartpunt voor je ontdekkingsreis. ontdekkingsreis. Dit is is de grootste grootste vestingstad vestingstad Voorzie openingstijden zieonze onze site site ontdekkingsreis. Dit is de grootstestaat vestingstad van ons land die nog in originele is. ons land die nog in originele staat is. zie onzevan site van ons hier landhistorie die nog maar in originele staat is. Je vindt ook moderne

Varen Varen van van stad stad naar naar slot slot Varen van stad naar slotmeer te De De Vestingdriehoek Vestingdriehoek heeft heeft veel veel meer te bieden bieden

De Vestingdriehoek heeft veelJemeer te bieden dan dan de de afzonderlijke afzonderlijke locaties. locaties. Je kunt kunt ook ook ken dan de afzonderlijke locaties.inJehet kunt ook heerlijk heerlijk wandelen wandelen en en fietsen fietsen in het gebied. gebied. ken ken heerlijkvan wandelen en fietsen in het gebied. Geniet de weidse uitzichten over het Geniet van de weidse uitzichten over het Geniet van de weidse uitzichten over het rivierlandschap rivierlandschap of of ontdek ontdek de de pittoreske pittoreske straatjes straatjes rivierlandschap of ontdek de pittoreske straatjes van van Gorinchem, Gorinchem, Woudrichem Woudrichem en en Zaltbommel. Zaltbommel. vanverbindende Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel. De De verbindende factor factor is is Riveer, Riveer, met met de de veerboot veerboot De verbindende factor Riveer, met de veerboot word je van van de de ene ene naarisde de andere locatie word je naar andere locatie word je van enedag naar deniet andere locatie gebracht. Nadeeen een nog uitgekeken? gebracht. Na dag nog niet uitgekeken? gebracht. Na een dag nog niet uitgekeken? Overnacht dan dan in in Slot Slot Loevestein, Loevestein, Fort Fort Vuren Vuren of of Overnacht Overnacht in Slot Fort Vuren of in een een hotel hoteldan of B&B B&B in Loevestein, een van van de de vestingsteden. vestingsteden. in of in een in een hotel of B&B in een van de vestingsteden.

Je vindt hier historie maar ook moderne Je vindt hier historie ookInmoderne winkelstraten en een eenmaar station. vesting winkelstraten en station. In vesting winkelstratenga enjeeen station. vesting Woudrichem terug in de de In tijd. Hier geldt: geldt: Woudrichem ga je terug in tijd. Hier Woudrichem ga je terug in de tijd. Hierweer geldt: klein maar maar fijn. fijn. Slot Slot Loevestein Loevestein is is juist juist klein weer klein maar fijn. Slot Loevestein is juist weer imponerend. Via Via de de ophaalbrug ophaalbrug stap stap je je in in de de tijd tijd imponerend. imponerend. Via de ophaalbrug stap je in de tijd van van ridders ridders en en soldaten. soldaten. Maar Maar ook ook de de natuur natuur van ridders en soldaten. Maar ook de natuur rondom het slot is prachtig. Via het pontje rondom het slot is prachtig. Via het pontje rondom het slot isFort prachtig. Via het pontje steek steek je je over over naar naar Fort Vuren, Vuren, een een bijzondere bijzondere steek jewaar over naar Fort Vuren, een bijzondere locatie locatie waar je je ook ook kunt kunt blijven blijven slapen. slapen. Om Om de de locatie waar je ook kunt blijven slapen. Om de driehoek compleet te maken mag driehoek compleet te maken mag een een bezoek bezoek driehoek compleet te ontbreken. maken magJeeen bezoek aan Zaltbommel niet vindt hier aan Zaltbommel niet ontbreken. Je vindt hier aan Zaltbommel niet ontbreken. Je vindt hier eeuwenoude eeuwenoude stadswallen, stadswallen, historische historische gevels gevels eeuwenoude stadswallen, historische gevels maar ook gezellige winkels en restaurants. restaurants. VistaUUvoelt voeltzich zichte tegast gast en enthuis thuis bijbijGrand GrandCafé CaféBuena BuenaVista Vista maar ook gezellige winkels en maar ook gezellige winkels~en restaurants. Dorpsplein Dorpsplein2 2~ ~ 4231 4231 BA BA Meerkerk Meerkerk ~ Tel: Tel: (0183) (0183)353522220808

De Alblasserwaard de De Alblasserwaard op op De op de de fiets etsAlblasserwaard verkennen? fi verkennen? fi ets verkennen? Huur bij ons uw huurfi ets! Huur Huur bij bij ons ons uw uw huurfi huurfiets! ets!

Eeterij Eeterij Eeterij Tijdens Tijdens Tijdens Tijdens de de de de Eeterij Tijdens Tijdensde de jaarmarkt jaarmarkt jaarmarkt jaarmarkt zijn zijn zijn zijn wij wij wij wij jaarmarkt jaarmarkt zijn wij wijuu chch ~~Het geopend geopend geopend geopend en en tevens tevens tevens tevens ~ Het kleine Brughuis ~enenenenzijn Hetkleine kleineBrughuis Brughuis~~ L Lncn geopend geopend tevens tevens aanwezig aanwezig aanwezig aanwezig op op op op het het het unen Lhet ehn ~ Het kleine Brughuis ~ aanwezig aanwezig op ophet het en erer Raadhuisplein! Raadhuisplein! Raadhuisplein! Raadhuisplein! inin DD

Raadhuisplein! Raadhuisplein!Diner

Dorpsplein Dorpsplein 22 ~~ 4231 4231 BA BA Meerkerk Meerkerk ~~ Tel: Tel: (0183) (0183) 3535 2222 0808 U voelt zich te gast en thuis~bij Grand Café Dorpsplein 2 ~224231 BA Meerkerk Tel: (0183) 35 22 08 Buena Dorpsplein Dorpsplein Dorpsplein Dorpsplein ~ 2~ 2BA 4231 ~4231 ~4231 4231 BA BA BA BA Meerkerk Meerkerk Meerkerk Meerkerk ~~Tel: ~Tel: ~ Tel: Tel: (0183) (0183) (0183) (0183) 35 35 35 35 22 22 22 22 08 08 08 08 Dorpsplein 2 ~ 4231 Meerkerk ~ Tel: (0183) 35 22 08 U voelt zichinin te gast en vlakbij thuis Grand Café Buena Vista vlakbij de(0183) beroemde Kinderdijk, Kinderdijk, vlakbijbij de de beroemde beroemde molens molens 45 minuten Openingstijden: Dorpsplein Dorpsplein2in 2~~Kinderdijk, 4231 4231Openingstijden: BA BA Meerkerk Meerkerk ~~Tel: Tel: (0183) 35 3522 2208 08molens 45 minuten Dorpsplein 2 ~ 4231 BA Meerkerk ~ Tel: (0183) 35naar 22 08 varen 45 minuten varen naar Proef de Proef Proefdede in Kinderdijk, vlakbij de beroemde molens Openingstijden: apr. apr. t/m t/m sept. sept. vanaf vanaf 10.00 10.00 ~~ okt. okt. t/m t/m mrt. mrt. vanaf vanaf 11.30 11.30 Zaltbommel Openingstijden: Openingstijden: Openingstijden: Openingstijden: varen naar Zaltbommel Openingstijden: Openingstijden: Openingstijden: Molenstraat 230 |10.00 2961 AR Kinderdijk | 078-6912485 Molenstraat Molenstraat 230 230| |2961 2961AR ARKinderdijk Kinderdijk | |078-6912485 078-6912485 Proef de Zaltbommel apr. apr. apr. apr. t/m t/m t/m t/m sept. sept. sept. sept. vanaf vanaf vanaf vanaf 10.00 10.00 10.00 ~okt. okt. ~ okt. ~okt. okt. t/m t/m t/m t/m mrt. mrt. mrt. mrt. vanaf vanaf vanaf vanaf 11.30 11.30 11.30 11.30 apr. t/m sept. vanaf 10.00 ~~tijdens t/m mrt. vanaf 11.30 Openingstijden: Openingstijden: Woensdag Woensdag t/m t/m zondag zondag enen tijdens feestdagen feestdagen geopend geopend gezelligheid gezelligheid gezelligheid Openingstijden: Molenstraat 230 2961 AR Kinderdijk apr. t/mapr. sept. vanaf 10.00 ~en okt. t/m mrt. vanaf 11.30 apr. apr. t/m t/msept. sept. vanaf vanaf 10.00 10.00~| ~okt. okt.t/m t/m mrt. mrt. vanaf vanaf11.30 11.30 | 078-6912485 www.grandcafebuenavista.nl www.grandcafebuenavista.nl www.grandcafebuenavista.nl Woensdag Woensdag Woensdag Woensdag t/m t/m t/m t/m zondag zondag zondag zondag en tijdens tijdens tijdens tijdens feestdagen feestdagen feestdagen feestdagen geopend geopend geopend geopend apr. t/m t/mt/m sept. sept. vanaf vanaf 10.00 10.00 ~ ~ okt. okt. t/m t/m mrt. mrt.vanaf vanaf 11.30 11.30 Woensdag zondag enenen tijdens feestdagen geopend gezelligheid apr. t/m sept. vanaf 10.00 ~ tijdens okt. t/m mrt. vanaf 11.30 Woensdag t/m zondag en tijdens feestdagen Woensdag Woensdag t/m t/m zondag zondag enentijdens feestdagen feestdagen geopend geopend www.grandcafebuenavista.nl Woensdag Woensdag t/m t/mzondag zondag en entijdens tijdens feestdagen feestdagengeopend geopend geopend Woensdag t/m zondag en tijdens feestdagen geopend Z A LT B O M M E L Z A LT B O M M E L Z A LT B O M M E L

www.ijzermanverhuur.nl www.ijzermanverhuur.nl

Slui Slui Slui


dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

@ 596257_VVV_DHR-Toeristischegids2020_binnenwerk.indd 34

03-01-20 09:51


70


Categorie

Overig Ook groepen vinden hun plek in de polder. Er zijn veel gelegenheden voor het houden van feestjes of het organiseren van een gezellige familiedag. Plan je evenement (of kinderfeestje) bij de boer en neem direct een kijkje op de boerderij. Een feestje in een museum is ook een inspirerende mogelijkheid. Wat is er leuker dan je evenement vieren op een sfeervolle locatie in de prachtige polder en genieten van heerlijke streekproducten bij het buffet? Check de mogelijkheden op de volgende pagina’s.

71


Feest op de oude hooizolder

Feesten op een kaasboerderij

Deze ontvangstruimte is uiterst sfeervol, met veel

Als je hier feestviert of vergadert, is het thema nooit

verwijzingen naar paarden en zelfs een paar echte

ver weg: melkvee en kaas. De ontvangstruimte is

koetsen.

keurig verzorgd.

Verdoorn Gelegenheidskoetsen

Kaas – en Zuivelboerderij Kuiper

Alblasserdam

Giessenburg

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Maria Johanna Hoeve 3 –gangen keuzemenu vanaf € 25,-

Ideaal rustpunt voor fietsers en wandelaars

Golf voor iedereen!

Bed & Breakfast – Groepsaccommodatie – Brasserie met groot terras – 9par3 golfbaan www.mariajohannahoeve.nl 72

-

tel. 0183-58 9524

-

info@mariajohannahoeve.nl

Overig aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022


Kinderfeestje op de Avonturenboerderij

Multifunctionele ruimte voor vergaderen of trainen

Vier op een originele en leerzame manier een

Vergaderen of trainen op een inspirerende locatie?

kinderverjaardag, maak een foto met Fien & Teun

Dat kan bij het Haute Cultuurhuis zo uitgebreid als je

en ga met leuke thematische cadeaus naar huis.

maar wilt.

Avonturenboerderij Molenwaard

Haute Cultuurhuis (Vergaderlocatie)

Groot-Ammers

Langerak

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze activiteit!

...en boek deze accommodatie!

Feesten aan de Lek

Bijeenkomsten in een biodiverse omgeving

Wil jij feestvieren in een mooie zaal aan de Lek? Hier

Zoek jij een locatie die duurzaamheid hoog in

vind je alles wat je nodig hebt voor een goed feest.

het vaandel heeft staan? Organiseer dan nu je bijeenkomst in deze biodiverse omgeving.

Camping Landhoeve

Campererf-minicamping Landscheiding Schelluinen

Nieuw-Lekkerland

Schelluinen

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Overig aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

73


Stichting Boerderij Gijbeland Historisch Museum Het Voorhuis J.W. Ooms Stichting

“Over het water is een bijzonder mooie manier om deze streek te verkennen.”

KWALITEIT VAN KOREVAAR

ke en gevarieerde

In Boerderij Gijbeland is onder andere het prachtige Historisch Museum Het Voorhuis gevestigd dat onderdak biedt aan de Historische Vereniging Binnenwaard en de J.W. Ooms Stichting.

de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

In Het Voorhuis kunt u vinden: • Een permanent ingericht woongedeelte • Wisselexposities over uiteenlopende onderwerpen • Verkoop van streekboeken over de cultuurhistorie van de P R Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden R e 1 ROouteR 2met boeken, aquarellen, • Ro Deut Oomskamer, ingericht R Molenkadetoch Rond Ottoland t Groot-Amme schilderijen en meubels rs R • Nieuw gevestigd: De elektrische Kuiperij van Van Engelen rwaard / Vijfheerenlanden

n é

en

nden

B2

“Een zeer fraai traject heen en weer langs de molens van de Ammersche Boezem en een stukje door het Ottoland. Tegen landelijke over het kanocentrum is een vishan del; ook particuliere verkoop.”

16

1

B3

van de N216, Giessen tot de brug B7 brug B9. Vanaf Giessenburg de de Smoutjes Vliet. Je passeert noorden van de linksaf via de brug B8 e Plassen meteen ten Hierna is bij de Slingelands door tot Goudriaan. kanosteiger. Vaar verder bootafmeerplaats een eerste haakse bocht de Dwarsgang in. In de in Hier linksaf via brug B1 laats naar de Notenhoeve overdraagp een is hier is een kanosteiger, het einde bij brug B2 haakse bocht en aan B3 van Ottoland is een Ottoland. Volg de tweede brug voor Rechts in. he Vliet volg aan het eind de linksaf de Ottolandsc je pauzeren. Hierna rechtdoor, Hier is in de tweede lage grasoever en kun dit heet de Kromme Elleboog.brug B4 van de twee haakse bochten, Na r, geschikt als pauzepunt. bij brug B5 linksaf de bocht een kanosteige e Vliet. Aan het eind N214 heet het de Peursumschin Giessenburg, links na brug B6. Giessen op tot het startpunt Vliet zuidwaarts dan 200 m de Smoutjes Start je vanaf Goudriaan in. bij brug B1 de Dwarsgang varen en dan rechtsaf

5

A

Ottoland Vanaf

Groot-Ammers over de Ammer molens, achtere sche Boezem vice envolge versa langsCeen de Achtkante molen ns de Gelkenes molen, viertal de Graafla en de Achterla rechts bij brug ndse molen. Negeer ndse molen, B24. Negeer na de afslag naar de 4 molens de brug B2. Vanaf B afslag hier brug B3 van Ottolanheet het de Ottolandsche Vliet naar links bij en volg deze naar B9 d. 70 m na deze brug Dan linksaf terugvalinks overdragen bij het gemaal rechtsaf de Weterin ren, een kleine brug passere Ottoland. n en 70 g aan de noordzi B4 aan de Notenh jde van Ottolan m verder oeve. Hier linksaf de Dwarsgang. (bordje met pijl) d volgen tot Daar overdragen via de sloot naar Dwarsgang bij en linksaf. Aan brug B2 rechtsa het einde van de 16 f en terug naar Groot-Ammers.

C

A

Groot-Ammers

R

S P

De onderstaande mogelijkheden voor gebruik zijn aanwezig: • Groepsontvangsten R • Trouwlocatie • Het houden van vergaderingen, lezingen en workshops P heul, brug MuisbroekStart je vanaf de Appelmans en terug totaal er heen Lage Giessen, dan komt ook langs de Theetuin 3 km bij. Je komt dan IJsboerderij Den Boer. Hannes Heerlijkheid en

t ‘t Raadhuis 1. Goudriaan, Restauran 3. Giessenburg Centrum IJsboerderij Den Boer 4. Giessenburg Pinkeveer, Hannes Heerlijkheid 5. Giessenburg, Theetuine 16. Ottoland, Notenhoev Muisbroek-Lage Giessen brug sheul, 21. Appelman Rederij Giessenstroom 28. De Graanbuurt, punt vertrekken. Je kunt vanaf ieder website. op de Adressen staan

A

B7

4

21

10. Groot-Ammers , Kanocentrum 16. Ottoland Ammerse Boezem Notenhoeve A

Je kunt vanaf Adressen staanieder punt vertrekken. op de webs ite.

C

28

S

Startpunt

R

Vertrek- of rustpunt

O

Overdraagplaats

1

Aanlegplaats

B9

Brugnummer

D

D

R

R

A

B2

Lengte Vaar Leng rout te e Vaar 12 rout km e 12 km Beziensw aardighei d

S Startpunt A Bezienswaardighei d R VertrekS Startpuntof rustpunt O Overdraagplaats R Vertrek- of rustpunt 1 Aanlegplaats O Overdraagplaats

Open: Elke zaterdagmiddag en derde dinsdag van P R de maand van 14.00 tot 16.30 uur. Groepen ook op afspraak. Het Voorhuis is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. er.nl www.varenindepold

Giessenburg

www.varenind epol

3 der.n l

B5

C Bezienswaardigheid

10

S 3

asbestsanering sloopwerk bodemsanering grond- en straatwerk agri- en groenactiviteiten afvalcontainerverhuur afvalinzameling

B24

A

B

B

Lengte B Vaarroute 16 km

5

B8

P

10

O

n

B1 Vaarroutes Albla 1 sserwaard / Vijfhe erenla

Vaarroutes Alblasse

uis

NL

“Een rondgaande poldertocht in het hart van de Alblasserwaard.”

Goudriaan

ve

aan Deze route sluit en 4. op route 2, 3, 3a

B6

16

16

B3

B9

1

Brugnum Aanlegplamer ats

O

Ottoland

BOERDERIJEN – de 2700 parels van de streek korevaar-langerak.nl

Deze route sluit aan op route 1, 2a, 7 en 8 8.

0184 - 60 26 26

Koekoekspad 2971 BMroutes Bleskensgraaf Kijk voor de1, losse en alle website: www.binnenwaard.nl e-mail: secretariaat@binnenwaard.nl

– de 2700 parels van de streek adressen op www.varenindepolder.nl

BOERDERIJ & ERF

ga voor informatie naar: www.boerderijenerf.nl

alblasserwaard - krimpenerwaard – vijfheerenlanden

Kringloopwinkel Graafstroom in Goudriaan

Bent u op zoek naar een leuk uitje? Bezoek dan onze kringloopwinkel! boeken • meubels • speelgoed elektra • spelletjes • puzzels • enz.

BOERDERIJEN – de 2700 parels van k u n sOpeningstijden t winkel: – de 2700 parels BOERDERIJEN – de 2700 parels van deparels streek Woensdag t/m vrijdag 13.30-16.00 uurBOERDERIJEN BOERDERIJEN – de 2700 van deva s d e s i Zaterdag g n 13.00-16.30 uur

historie

BOERDERIJ & ERF

De Hoogt 1b 2977 LA Goudriaan

alblasserwaard - krimpenerwaard – vijfheerenlanden

...in het Gorcums Museum

Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem tel. 0183-632821 ga voor informatie naar: Open: di t/m za 10-17 uur, zo 11-17 (oktober - april 13-17 uur) www.boerderijenerf.nl www.gorcumsmuseum.nl

BOERDE BOERDERIJ & www.boerderijenerf.nl BOERDERIJ & ERF

ga voor informatie naar: www.boerderijenerf.nl ga voor informatie naar:

ga voor informatie naar: www.boerderijenerf.nl

alblasserwaard - krimpene

alblasserwaard - krimpenerwaard – vijfh

alblasserwaard - krimpenerwaard – vijfheerenlanden

BOERDE


Vergaderen in een Hollandse omgeving

Bijeenkomsten op een kaasboerderij

Hou jij ook van bijeenkomsten in een inspirerende

Organiseer je een vergadering of houd je een

omgeving, waar Hollands Glorie voortdurend om de

bijeenkomst? Je bent welkom op deze kaasboerderij,

hoek meekijkt?

uiteraard te boeken met proeverij.

Nationaal Baggermuseum

Booij Kaasmakers

Sliedrecht

Streefkerk

Meer weten? Scan de QR code...

Meer weten? Scan de QR code...

...en boek deze accommodatie!

...en boek deze accommodatie!

Souvenirs Bezoek Gerrit

Vergaderen op een ijsboerderij Vergaderen of feesten in de polder op een boerderij? Hier vind je de ideale ruimte voor jouw bijeenkomst.

IJsboerderij ’t Koeiestalletje Wijngaarden

Mok € 9,95

Meer weten? Scan de QR code... ...en boek deze accommodatie!

Op locatie bij onze ondernemers kun je de leukste Bezoek Gerrit souvenirs kopen. Check ook www.ontdekdealblasserwaard.nl. Overig aanbod Ontdek de Alblasserwaard 2022

75


“We kwamen voor rust en natuur… en ontdekten zoveel meer!”

“Het landschap, de oude boerderijen. Fietsen, wandelen, varen, vogels kijken. Heerlijk was het. Tussen Lek en Linge verraste ons met zijn steden. Vrijstad Vianen – het 15e-eeuwse stadhuis, de Lekpoort. En Leerdam Glasstad – kunstenaars die op ambachtelijke manier de mooiste voorwerpen maakten van glas. Het Glasmuseum. Bedankt, Tussen Lek en Linge! We komen graag nog eens bij je terug.”

Locatie: Natuurgebied Zouweboezem

Tussen Lek & Linge. Ontmoet. Ontdek. Onthaast. WWW.BEZOEKLEKENLINGE.NL

2022 Adv Bezoek Gerrit 185x270mm.indd 1

10-03-2022 12:19


“Over het water is een bijzonder mooie manier om deze streek te verkennen.”

225 km gevarieerde vaarroutes door de

Alblasserwaard & Vijfheerenlanden De Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden is een prachtig gebied. Het afwisselende landschap nodigt uit tot recreatieve en toeristische activiteiten. Of tot zomaar genieten van de lintbebouwing, van de weilanden, de boerderijen, het landschap, de koeien en de natuur. Door te varen geniet je ten volle. Vanaf het water is alles anders en het ontspant veel meer. Al varend kom je op veel bekende, maar vooral ook op onbekende mooie plekjes en historisch gezien interessante bezienswaardigheden in deze prachtige regio.

P R

rwaard / Vijfheerenlanden

Vaarroutes Alblasse

t ‘t Raadhuis 1. Goudriaan, Restauran 3. Giessenburg Centrum IJsboerderij Den Boer 4. Giessenburg Pinkeveer, Hannes Heerlijkheid 5. Giessenburg, Theetuine 16. Ottoland, Notenhoev Muisbroek-Lage Giessen brug 21. Appelmansheul, Rederij Giessenstroom 28. De Graanbuurt, punt vertrekken. Je kunt vanaf ieder website. op de Adressen staan

er.nl www.varenindepold

R

O

R

van de N216, Giessen tot de brug B7 brug B9. Vanaf Giessenburg de de Smoutjes Vliet. Je passeert noorden van de linksaf via de brug B8 e Plassen meteen ten Hierna is bij de Slingelands door tot Goudriaan. kanosteiger. Vaar verder bootafmeerplaats een eerste haakse bocht de Dwarsgang in. In de Hier linksaf via brug B1 naar de Notenhoeve in laats overdraagp een is is een kanosteiger, hier het einde bij brug B2 haakse bocht en aan van Ottoland is een B3 Ottoland. Volg de tweede brug voor he Vliet in. Rechts volg aan het eind de linksaf de Ottolandsc je pauzeren. Hierna rechtdoor, Hier is in de tweede lage grasoever en kun dit heet de Kromme Elleboog.brug B4 van de twee haakse bochten, Na r, geschikt als pauzepunt. bij brug B5 linksaf de bocht een kanosteige e Vliet. Aan het eind N214 heet het de Peursumschin Giessenburg, links na brug B6. startpunt het Giessen op tot zuidwaarts 200 m de Smoutjes Vliet dan Goudriaan Start je vanaf in. bij brug B1 de Dwarsgang varen en dan rechtsaf heul, brug MuisbroekStart je vanaf de Appelmans en terug totaal er heen Lage Giessen, dan komt ook langs de Theetuin 3 km bij. Je komt dan IJsboerderij Den Boer. Hannes Heerlijkheid en

B2

16 1

Rond Ottoland

5

A

B3

R

Ottoland

C

B

R

C

B9

P

B4

Lengte Vaarroute 16 km

5

16

B8

B

B7

Vaarroutes Albla sserwaard / Vijfhe erenla

R

nden

Route 2

21

P

A

Molenkadetoch

4

S

28

Giessenburg Vanaf Groot-A mmers over de Ammersche Boezem molens, achtere B5 envolge B6 vice versa langs de Achtkante molen ns de Gelkene een viertal 3 s en de Achterla molen, de Graaflandse molen, rechts bij brug ndse molen. Negeer B24. Negeer na de afslag naar de 4 molens de brug B2. Vanaf afslag hier brug B3 van Ottolanheet het de Ottolandsche Vliet naar links bij en volg deze naar d. 70 m na deze brug Dan linksaf terugvalinks overdragen bij het gemaal rechtsaf de Weterin ren, een kleine brug passere Ottoland. n en 70 g aan de noordzi aan de Notenh jde van Ottolan m verder oeve. Hier linksaf de Dwarsgang. (bordje met pijl) d volgen tot Daar overdragen via de sloot naar Dwarsgang bij en linksaf. Aan brug B2 rechtsa het einde van de f en terug naar Groot-Ammers.

Bezienswaardigheid

S

Startpunt

R

Vertrek- of rustpunt

O

Overdraagplaats

1

Aanlegplaats

B9

Brugnummer

“Een zeer fraai traject heen en weer langs de molens van de Ammersche Boezem en een stukje door het Ottoland. Tegen landelijke over het kanocentrum is een vishan del; ook particuliere verkoop.”

R

t Groot-Amme 3

A

rs

aan Deze route sluit en 4. op route 2, 3, 3a

A

Groot-Ammers

S

P

10 A

B B C

B24

C D

10. Groot-Ammers , Kanocentrum 16. Ottoland Ammerse Boezem Notenhoeve Je kunt vanaf Adressen staanieder punt vertrekken. op de webs ite.

D

R

10

A

www.varenind epol

der.nl

O

B2

P R

16

16

B3

Lengte Vaar Leng rout te e Vaar 12 rout km e 12 km Bezienswaardighei d

S Startpunt A Bezienswaardighei d R VertrekS Startpuntof rustpunt O Overdraagplaats R Vertrek- of rustpunt 1 Aanlegplaats O Overdraagplaats B9

1

Brugnum Aanlegplamer ats

Ottoland

O

R

“Een rondgaande poldertocht in het hart van de Alblasserwaard.”

Goudriaan B1

1

Route 1

Kijk voor de losse routes en alle adressen op www.varenindepolder.nl

Deze route sluit aan op route 1, 2a, 7 en 8 8.


Genieten van de schoonheid van de Giessen in een Chinese fluisterboot!

Meer info of reserveren www.desampan.nl / 06 34 27 48 50


Prijsvraag

Bezoek Gerrit Mok

Doe mee en maak kans op Bezoek Gerrit souveniers! Om kans te maken op een van de prijzen noteer je

Vergeet niet je naam en telefoonnummer in de

het antwoord op de vragen in de blokjes op deze

mail te vermelden, zodat we contact met je kunnen

pagina. E-mail jouw oplossing voor 1 september 2022

opnemen als je een van de winnaars bent.

naar gerrit@ontdekdealblasserwaard.nl.

Woordzoeker

1

02-03-2

esign

r stuk Prijs pe

1.000 €

Prijzenpakket

er osten p Totale k

sten

Extra ko €

1e prijs

Bezoek 5,75 Gerrit paraplu

2e prijs

Bezoek Gerrit canvas tas

3e prijs

Bezoek Gerrit mok

325,00

stuk

en

eelding

tie afb Referen

6,08

Bezoek Gerrit Paraplu

Prijswinnaars worden geïnformeerd voor 18 september 2022 - over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Ontdek de Alblasserwaard 2022

€ 325,00

6,32

79


EEN PRACHTIG MUSEUM IN DE MOOISTE STREEK VAN NEDERLAND WISSELEXPOSITIES VASTE COLLECTIE MUSEUMCAFÉ ONTVANGSTRUIMTE MUSEUMTUIN ARRANGEMENTEN THEETUIN BIJGEBOUWEN EN NOG MEER Binnendams 6 3373 AD Hardinxveld-Giessendam telefoon 0184-611366 WWW.KOPERENKNOP.NL


28 MEI 2022 STREEKPARADE

VERKOOP EN PROEVERIJEN Diverse (biologische) streekproducten: o.a. kazen, visproducten, jams, chutneys, honing, mosterd, fruit, fruitsappen, bier en wijn.

Meer informatie: vierdaagsealblasserwaard.nl/streekparade


Colofon Uitgave Den Hâneker info@denhaneker.nl www.denhaneker.nl

Tekst Den Hâneker

Beeldredactie en coördinatie ...met M erbij, Hoornaar

Drukwerk Leuk B.V.

Foto’s Appart Reclame, Giessenburg

Oplage 25.000 exemplaren

De inhoud van deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Aansprakelijkheid t.a.v. wijzigingen of onvolledigheden kan evenwel niet worden aanvaard.


Prijzen 2022

WIL JIJ OOK EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN ONZE STREEK? € 95.PER JAAR EXTRA *

MET EEN DEN HÂNEKER LIDMAATSCHAP:

DEN HÂNEKER WERKGROEP RECREATIE & TOERISME LIDMAATSCHAP

• kun je als boer en/of burger gebruik maken van de kennis en ervaring van de vereniging • draag je bij aan het behoud en de promotie van ons prachtige gebied • ontvang je 2x per jaar onze fysieke Poldernieuws nieuwsbrief en maandelijks een online nieuwsbrief • kun je (met korting) meedoen aan ledenactiviteiten en cursussen

Het aanvullende lidmaatschap brengt de volgende voordelen met zich mee: • gratis vermelding in toeristisch magazine (oplage ca. 25.000 ex.) ** • gratis pagina op ontdekdealblasserwaard.nl *** en onze website denhaneker.nl • deelname aan netwerkbijeenkomsten met inspirerende sprekers waar samenwerking met andere ondernemers centraal staat • meedenken over de koers van recreatie & toerisme in de Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden • promotie op diverse beurzen en deelname aan BHV cursus

€ 30.PER JAAR

* Prijs is een meerprijs op het Den Hâneker basis lidmaatschap. ** Een vermelding in de toeristische gids van 2022 is niet meer mogelijk.

#SAMENSTERKVOORDESTREEK

*** Wil je lid worden van de Recreatie & Toerisme werkgroep en profiteren van de vele voordelen van het platform Ontdek de Alblasserwaard? Dat kan! Wij verwelkomen je graag. Om de eenduidige, authentieke uitstraling te waarborgen krijgen nieuwe leden een bezoek van een professionele tekstschrijver en een fotograaf. Eenmalige initiële kosten bedragen EURO 749,-.


Binnen en buiten heerlijk genieten met Luxaflex® Luxaflex® heeft een breed assortiment horren en buitenzonwering, helemaal in de stijl van jouw huis. En nu ook nog eens heel prettig geprijsd. Maak het binnen en buiten comfortabel en geniet ongestoord van zon en frisse lucht. Tot snel, bij een van onze specialisten!

The Art of Window Styling

www.luxaflex.nl