Page 1

Wij wensen jullie een FLITZENDE kerst en een BLITZ 2010!


15 december 2009, jaargang 1 c4,95

Flitz

Voor nieuwsgierige Kidz

MET GRATIS ‘UP’- POSTER!!

Popstar Kristel

Wintercircus!

Lisa, Amy & Shelley In het theater

WK Special


Dit kun je al Hey allemaal! Leuke pakjesavond gehad? De Sint is jammer genoeg weer terug naar Spanje. Maar we hebben nog veel leuke dingen om naar uit te kijken. Lekker eten met kerst, vuurwerk met Oud en Nieuw. En natuurlijk deze Flitz! Ga je binnenkort naar een kerstfeest van school? En komt die leuke jongen of dat knappe meisje ook? Flitz geeft jou tips over hoe je moet schuifelen, je wordt de ster van de avond! En verheug jij je ook zo op het WK in Zuid-Afrika? We hebben deze week een WK-voetbal special. Voor iedereen die van voetbal houdt of er meer over wil weten. We flitzen verder door de pagina’s over leuke dierenberoepen, het wintercircus en nog veel meer. Flitz heeft al jullie vragen gesteld aan Kristel van Popstars. En hoe gaat het nu eigenlijk met meidengroep Lisa, Amy en Shelley? Vergeet niet om jouw Flitz te verstoppen voor volwassenen! Want Flitz is alleen voor kidz!

WK Special

Kristel van Popstars

Meelopen met groep 5 Opa vergeet alles

Bikkel van de Week

Groetjes,

Schuifelen Anne den Baas

Van aap tot mens

Eindredactie

Vormgeving

Thomas TobĂŠ

Milou Reumer

Marlies Scheper

Janneke Schaap 2/ Flitz Magazine

Thijs Vunderink

Marije Woltjer

Tina Walsma

Marianne Tillema


le maal lezen in Flitz En verder...

Beat the heat

In de huid van

Lisa, Amy en Shelley

Wat zou jij doen?

4

Flitz Hitz

17

Poster van Up

20

Moppen

31

Dierenquiz

35

Agenda Herfstvakantie

38

Spelletjes

39

Dierenberoepen

Wintercircus

Stripz

Maak je eigen kersttaart

Leo Wassing

Beeldredacteur

Jessica Visser

Begeleidend docent Hylke van der Zee

Technische ondersteuning

Jan Eijbrink Thijs Rรถsken

Redactie

Gertjan van Putten

Fotoverantwoording: ANP, Piet-Hein Out, google.com, SBS, footballwallpapers.com, Wikipedia, Marianne Tillema, Jessica Visser, Janneke Schaap, lambiek.net, hetoudekinderboek.nl, alzdis.wordpress.com, wintercircus.nl, itsartmag.com

Flitz Magazine/3


Tipz

Wat zou JIJ doen? Zijn jij en je vriendin verliefd op dezelfde jongen? Heb je ruzie met je ouders of schaam je je voor iets? Flitz helpt je bij het oplossen van je probleem. Sanne(9): Mijn beste vriendin kwam elke dag bij mij thuis spelen. Ze bleef vaak bij ons eten en soms bleef ze zelfs logeren. Nu heeft ze ruzie gekregen met mijn broertje en wil ze niet meer bij mij thuis komen. Ik ben heel verdrietig en weet niet wat ik moet doen.

Tipz van Flitzlezers: Rachel(13): Ik zou ze proberen bij elkaar te brengen en het dan gaan uitpraten. Lisa(10): Ga met je broertje praten en daarna met je vriendin. Vertel ze dat je erg verdrietig bent en vraag ze dan of ze het weer goed willen maken. Ferdinand(9): Zeg tegen je broertje dat hij het goed moet maken.

Tipz van Flitz: Beste Sanne, Je kunt het beste eerst uitzoeken waarom ze precies ruzie hebben. Als het om een kleinigheid gaat, is het vast gauw op te lossen. Nodig je vriendin uit bij jou en je broertje thuis en laat ze beide vertellen waarom ze boos zijn. Leg uit dat jij hier verdrietig om bent en dat het voor jou belangrijk is dat ze het weer goed maken. Als je het moeilijk vindt om hier over te praten, schrijf dan een briefje naar je broertje en je vriendin en vertel daarin hoe je je voelt en vraag je vriendin of ze weer bij je wil komen spelen omdat je haar mist! Heeft je broertje of vriendin iets heel ergs gedaan dan kun je het beste een volwassene om hulp vragen. Bijvoorbeeld je ouders of een lerares. Succes ermee!

Volgende week in deze rubriek: Fatima(8): Ik heb al drie weken verkering met een jongen. Hij is heel lief voor me maar eigenlijk vind ik hem niet zo leuk meer. Ik durf het niet uit te maken want dat vind ik zielig voor hem.

Wat zou jij doen? Stuur je reactie vóór 19 december naar: Flitz Bliksemstraat 2 Postbus 52, 8878 FF Onweer Of stuur een mailtje naar: watzoujijdoen@flitz.nl

4/ Flitz Magazine

Nieuwsflitz Sinterklaas overvallen! De Sint is woensdagavond 2 december beroofd. De dieven namen een hele hoop chocoladeletters mee. Een groep van ongeveer zeven jongeren kwam op de Sint en zijn Pieten af en bedreigde hen. De jongeren stalen de zak van Sinterklaas. De politie weet nog niet wie de daders zijn.


Schuifelen Het is vrijdagavond en voor je klas is er een discofeest georganiseerd. Opeens wordt er een rustig liedje gedraaid. De knapste jongen van de klas komt naar je toe en vraagt: “Zullen we schuifelen?” Wat klinkt dat woord gek, je weet niet wat het is. Dansen op rustige muziek, maar hoe doe je dat? Dan maar niet de dansvloer op? Lees nu hoe je op rustige muziek kan schuifelen op je schoolfeest. Door: Thijs Rösken

Muziek Schuifelen doe je op rustige, romantische muziek. Dit zijn meestal Pop, Rock of Soul liedjes. Een aanrader is Knuffelrock. Deze cd’s staan vol met liedjes waar je heel goed op kan schuifelen. Je kan natuurlijk ook altijd je eigen muziek gebruiken, als het maar rustige liedjes zijn.

Vragen Eigenlijk hoort de jongen een meisje te vragen om te schuifelen. Zo gaat dat nou eenmaal bij de meeste manieren van dansen. Maar als jongens niet durven is het ook helemaal niet erg om als meisje de jongen ten dans te vragen.

Slowen, slijpen, of zwemmen Sommige kinderen noemen schuifelen anders. Ze doen hetzelfde maar noemen het slowen, slijpen of zwemmen. Als anderen je dus vragen om te slijpen, dan kun je er van uit gaan dat het om schuifelen gaat.

Het meisje legt haar handen bij de jongen op de schouders.

Schuifelen,

rustig dansen op je schoolfeest Schuifelen Je gaat tegenover elkaar staan. Het meisje legt haar handen bij de jongen op de schouders of in de nek. De jongen doet zijn armen om haar middel en legt zijn handen op haar rug. Bij het schuifelen maak je samen kleine stapjes naar links of rechts. Dit kan je op de maat van de muziek doen, rustig dus.

Armen Hoe houd je de armen? Hierboven stond al waar je allebei de handen neerlegt. Als je elkaar lief vindt kun je dicht tegen elkaar aan gaan staan. Dan liggen de armen van de jongen bijna helemaal op de rug van het meisje. Wil je het iets rustiger aan doen? Als je allebei de armen strekt kan je samen dansen, maar je hoeft niet tegen elkaar aan te staan.

Niet evenveel jongens en meisjes?

Als je allebei de armen strekt, hoef je niet tegen elkaar aan te staan.

Dit geeft niet. Je kunt dan ook met elkaar dansen, want schuifelen hoeft niet romantisch te zijn. Het kan ook gewoon als vrienden. Samen moet je dan wel even afspreken wie de handen op de schouders doet en wie op de rug. Als je dit niet wilt kan je met elkaar afwisselen en tussendoor even iets drinken.

Twee meisjes kunnen ook met elkaar schuifelen

Leuke schuifelliedjes: Marvin Gaye – Let’s get it on Shakira – Something Adele – Chasing pavements John Legend – Save room Celine Dion – My heart will go on Amy Winehouse – Back to black Lisa - Hallelujah John Mayer – Who says Enrique Iglesias – Don’t you forget about me

Flitz Magazine/5


“Op mijn vijftiende was Elke week kijken er wel meer dan een miljoen mensen naar het televisieprogramma Popstars. Kristel is één van de veertien finalisten die door mochten naar de liveshows. Dat ze goed kan zingen weten we al, maar Flitz wilde graag meer weten van deze blonde rockchick. We vroegen haar alles wat jij wil weten! Door: Marije Woltjer

Naam: Kristel Roulaux Leeftijd: 26 jaar Woonplaats: Venlo School/werk: Administratief medewerkster

Hoe vind je het om in de liveshows van Popstars te staan?

“Het is echt geweldig om mee te doen aan Popstars en natuurlijk al helemaal als je in de liveshows komt! Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen.”

Vind je het spannend om op te treden voor zoveel mensen? “Heel spannend, maar ook heel erg leuk!”

Hoelang zing je al?

“Ik zing al mijn hele leven. Muziek is mijn passie en zingen hoort daar bij. Voor mij is dit de eerste keer dat ik voor zo’n groot publiek sta. Ik zing normaal alleen onder de douche.”

6/ Flitz Magazine


Popstars

s ik voor het eerst echt verliefd” Op weg naar de finale... Welk nummer zing je het liefst?

“ At last van Etta James. Het is een oud nummer, maar vol soul en passie!”

Welk jurylid vind je het leukst?

“Ik vind Maurice erg leuk, omdat ik om hem moet lachen. Henkjan ook wel, omdat hij zo eerlijk is. Maar Patricia vind ik toch wel het liefst!”

Wat zijn je hobby’s naast het zingen?

“Dansen, winkelen, knuffelen met mijn hondje Django en gezellige dingen doen met mijn vriendinnen en vriend. Samen met mijn moeder doe ik aan Zumba, een combinatie van aerobics en dans.”

Dus je hebt een vriendje?

“Ja, al zes jaar. Hij vindt het geweldig dat ik al zo ver gekomen ben met Popstars. Hij steunt mij voor de volle honderd procent.”

Wanneer was je voor het eerst verliefd?

“Op mijn vijftiende was ik voor het eerst echt verliefd. Ik had kriebels in mijn buik en was helemaal hotel de botel verliefd. Helaas maakte hij het uit na een half jaar. Nu denk ik er met een glimlach aan terug. Ik spreek de jongen zelfs nog af en toe.”

Wie zijn je grote voorbeelden?

“Anouk en Beyoncé.”

Wat is je droom?

“Dat ik van zingen mijn beroep kan maken. Het lijkt mij geweldig om elke keer weer mensen te kunnen raken met mijn stem.” q

Flitz Magazine/7


Darwin

Van aap...

2009 is het jaar van Darwin. Maar wie is hij eigenlijk en wat heeft hij gedaan?Hoe komt het dat je op je broertje lijkt?En is het toeval dat jij en je moeder allebei slechte ogen hebben? Charles Darwin heeft dit onderzocht. Hier lees je meer over zijn leven. Door: Milou Reumer

Wie is Charles Darwin?

Charles Darwin was een Engelse wetenschapper. Hij werd geboren in het jaar 1809, een tijdje terug dus al. Darwin maakte een heel verre reis naar ZuidAmerika met het schip HMS Beagle. De reis was bedoeld om over belangrijke dingen na te denken. Darwin vroeg zich bijvoorbeeld af hoe wij mensen zijn ontstaan. Zijn ideeĂŤn die hij ontwikkelde tijdens de reis noemen we de evolutietheorie. Over deze evolutietheorie lees je verder op deze bladzijde meer. Charles Darwin overleed in 1882. Hij werd 73 jaar oud.

Onderzoeksreis

In het jaar 1831 begint Darwin aan een lange reis naar Zuid-Amerika. Deze reis is niet bedoeld als een mooie vakantie. Het schip waarop hij mee reist heet de HMS Beagle. Het is bedoeld als een onderzoeksschip. Darwin werkt dus op het schip. De reis duurt vijf lange jaren en brengt voor Darwin soms minder leuke dingen mee. Zo krijgt hij de ziekte van Chagas. Dit is een ziekte waardoor je altijd erg moe bent en veel pijn hebt in je buik. Darwin bleef daar zijn hele leven last van hebben.

8/ Flitz Magazine


Darwin

tot mens! De sterkste overleeft

Tijdens de periode op de HMS Beagle bedenkt Darwin hoe de mens ontstaan zou kunnen zijn. Darwin noemt deze theorie ‘Survival of the fittest.’ Dit betekent dat de sterkste soort overleefd. In deze theorie legt Darwin uit dat mensen zich aanpassen aan hun leefomgeving. Duizenden jaren geleden zagen de mensen er heel anders uit. De omgeving van de mens was toen ook heel anders. In de loop van de jaren is deze omgeving veranderd en de mens moest zich hier op aanpassen om te kunnen overleven. De mensen die zich minder snel of zelfs helemaal niet konden aanpassen aan deze veranderingen in de natuur, gingen sneller dood. Op deze manier blijven alleen de sterkste mensen leven. Tijdens zijn reis komt Darwin langs allemaal eilanden. Op ieder eiland onderzoekt hij dieren en planten. Hij ontdekt dat het op het ene eiland altijd koud is, waardoor de

dieren voorzien zijn van een hele dikke vacht zodat ze warm blijven. Terwijl op het andere eiland altijd de zon schijnt. Daar zag hij weer kortharige en kale dieren of zelfs dieren die hun vacht kwijt kunnen raken als deze te dik wordt. En zo zag Darwin bij ieder diersoort allerlei verschillen aan het uiterlijk door de plek waar ze leven. Door dit goed te bekijken concludeerde Darwin dat dieren zich aanpassen aan hun leefomgeving, om op die manier te kunnen overleven. Dit geldt ook voor mensen.

het idee over het ontstaan van de wereld en de mensheid niet klopte. Voor sommige mensen was dit niet leuk om te horen. Alles waarin ze al die tijd geloofden was ineens niet waar volgens een wetenschapper . Iemand die gelooft dat de wereld in zes dagen door God is geschapen, noemen we een creationist. Ook nu zijn er mensen die niet in Darwin, maar in het scheppingsverhaal geloven.q

Geloof

Sommige mensen zijn niet blij met de theorie van Darwin. Zij geloven dat de wereld in zes dagen geschapen is door God. Dit is het bekende scheppingsverhaal waarin God in zes dagen de wereld maakt. Misschien ken je dat wel uit de Bijbel. Geloof speelde in de tijd van Darwin een heel belangrijke rol. Darwin beweerde plotseling dat

Het jaar van Darwin

Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat Charles Darwin geboren werd. Dit hele jaar zijn er leuke activiteiten georganiseerd. Zo is er een televisieprogramma gemaakt over Darwin waarin mensen met een groot schip precies dezelfde ontdekkingsreis maken als toen. Daarnaast organiseert NEMO in Amsterdam verschillende tentoonstellingen voor kinderen. Ook kun je met je klas naar de theatervoorstelling ‘Darwin in de klas.’ Voor meer rondom het Darwinjaar ga je naar: www.darwinjaar2009.nl.

Flitz Magazine/9


Stripz

Al meer dan

drieduizend jaar:

stripz!

Niet iedereen houdt van lezen. Maar één soort boeken vinden alle kinderen leuk: stripboeken. Flitz-verslaggever Leo ging naar het stripmuseum en kwam zo alles te weten over de geschiedenis van het stripverhaal. Door: Leo Wassing

Strips zijn al heel erg oud. Toch ziet de strip er van tegenwoordig bijna nog net zo uit als de strip van vroeger. Een van de oudste strips is gemaakt door de Inca’s. Zij leefden zo’n drieduizend jaar geleden in Midden- en Zuid-Amerika. Het grootste verschil met nu is dat er toen nog geen wolkjes met tekst bestonden. We spreken daarom ook wel van beeldverhaal in plaats van stripverhaal. Als ze iets tegen elkaar wilden zeggen, dan deden ze dat met plaatjes. Zo’n serie plaatjes vormde dan eigenlijk een zin.

Ook de Romeinen wisten wel raad met hun verhalen over oorlogen en heldendaden. Ze beitelden de verhalen op zeilen en in muren. Maar ook de wandkleden waren niet veilig. Een bekend beeldverhaal is het Tapijt van Bayeux (spreek uit als: Bajeu). Het tapijt is een oud wandkleed van zeventig meter lang en vertelt hoe Willem de Veroveraar Engeland veroverde. Het tapijt is in 1068 in Engeland gemaakt en kan worden gezien als een soort geborduurde reuzenstrip van bijna duizend jaar oud!

10/ Flitz Magazine

In de Middeleeuwen waren plaatjes ook belangrijk. Stel, je leeft in de Middeleeuwen. De kans is groot dat je niet kan lezen, want dat heb je niet geleerd. Toch ken je de verhalen uit de Bijbel. Rara, hoe kan dat? Nou, dat is simpel, want de plaatjes heb je gezien in de kerk op gebrandschilderde ramen en in platenbijbels die getekend werden door monniken in kloosters.

Internet speelt tegenwoordig een belangrijke rol voor striptekenaars. Elke dag verschijnt er wel een nieuwe strip op internet. Zo’n vijfhonderd jaar geleden ontdekten de mensen voor het eerst hoe je boeken kon drukken. En vanaf dat moment rolden er een heleboel grappige afbeeldingen (spotprenten) van de pers. De spotprenten kostten in die tijd slechts één cent, dus ze werden centsprentjes genoemd.


Stripz Hoe zat het ook alweer? Een stripverhaal wordt gevormd door een serie afbeeldingen die samen een verhaal vertellen. De vorm van het stripverhaal zoals we dat nu kennen is eigenlijk pas honderd jaar geleden ontstaan. Het stripverhaal is niet ontstaan in een boek, niet op een centsprent, maar in de krant. En die krant verscheen iedere dag, dus iedere dag had je ook een nieuwe strip. Dat werd de dagstrip genoemd.

Kijk op www.lambiek.net voor meer informatie over strips!

Een dagstrip was vaak een vervolgverhaal. Dus die kon je dan uitknippen en in je schrift plakken. Als je dat heel netjes deed had je op den duur je eigen stripalbum. En zo werden de stripverhalen steeds populairder.

De meeste strips die in Nederland verschenen kwamen uit Amerika, zoals Popeye of Tarzan. Later werden de strips ook in Nederland gemaakt. In 1941 verscheen in De Telegraaf de strip van ĂŠĂŠn van Nederlands bekendste striptekenaars: Marten Toonder. De strip die hij tekende heette Tom Poes, later kwam er een belangrijk persoon bij, namelijk Olivier B. Bommel. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ons land bevrijd door Amerikaanse en Canadese soldaten. En die namen comics mee naar ons land.

Vanaf het moment dat de TV steeds belangrijker begon te worden zag je in speelfilms steeds meer stripfiguren, zoals Superman en Spiderman. De films waren super spannend. De striptekenaar wilde ook dat zijn strip spannender werd. Dat gebeurt ook wanneer de stripverhalen steeds spannender worden vormgegeven. De tekenaars gaan steeds meer spelen met hoe ze hun pagina willen indelen.

Comics waren een soort goedkope wekelijkse tijdschriftjes op heel dun papier. Die kon je kopen in iedere kiosk. Zo leerden de Nederlanders de nieuwste striphelden kennen, zoals de grote groene man die altijd uit zijn jasjes knapte: Hulk. Of Superman. En wie maakte er ook alweer spinnenwebben en kon daarmee tussen de gebouwen rondzweven? Natuurlijk, Spiderman! En je had natuurlijk ook stoere Batman nog. Het leuke is dat deze striphelden tegenwoordig nog steeds avonturen beleven.

Even later ontstaan ook de eerste in Nederland stripbladen zoals Sjors & Sjimmie, Kuifje en Robbedoes. De stripbladen werden veel gelezen. Meer dan vijftig jaar geleden had je in Nederland nog nauwelijks tv en nog helemaal geen computers. Dus als kind ging je in je vrije tijd lezen in je favoriete stripblad!

De striptekenaar tekent de strip vanaf dat moment steeds meer als filmregisseur: alsof ze door een filmlens kijken als ze aan het tekenen zijn. Stripfiguren worden van dichtbij getekend, of van heel ver weg. Of van onder en boven. Op die manier wordt de strip spannender en dus leuker voor de lezers. q

Flitz Magazine/11


Taart

Maak je eigen kersttaart Heb jij ook zo’n zin in Kerstmis? Op deze pagina laten Gijs, Auke en Kim zien hoe je een echte feesttaart maakt. Speciaal voor de kerst! Door: Marianne Tillema

Snijd een taartbodem doormidden en besmeer de ene helft met slagroom en de andere helft met jam.

Plak de twee delen op elkaar en besmeer de bovenkant met chocoladeglazuur.

Versier de taart zoals jij dat wilt. Bijvoorbeeld met slagroom, muisjes en een huisje van speculaas.

Met gekleurde muisjes kun je een weggetje maken. Zet een kerstman op je taart en klaar is kees!

12/ Flitz Magazine


Dierenberoepen

De coolste beroepen met dieren

Veel kinderen dromen er van om later met dieren te werken. Iedereen heeft wel eens van een dierenarts gehoord, maar wat voor beroepen zijn er eigenlijk nog meer? Weet je dat er nog veel meer leuke beroepen zijn waarbij je met dieren kunt werken? Flitz zet een paar voor je op een rijtje. Door: Marlies Scheper

Hondentrimmer

s

Een hondentrimmer is een kapper voor honden. Hij zorgt er voor dat een hond er weer netjes uit ziet. Maar wist je dat niet alle honden geknipt worden? Sommige rassen worden geschoren en anderen geplukt. Plukken betekent dat je de haren uit de vacht trekt. Dit doet gelukkig geen pijn bij de hond, want het zijn dode haren. Je moet per hond dus weten hoe hij verzorgt moet worden. Maar een trimmer zorgt niet alleen voor de vacht van honden. Hij knipt ook nagels, wast de honden en maakt zelfs de tanden en oren schoon als dat nodig is. Sommige honden zijn bang voor de trimmer omdat ze niet helemaal begrijpen wat er gebeurt. Ze willen dan wel eens bijten en grommen. Het is handig om de hond dan een muilkorf om te doen. Je moet dus wel geduldig zijn en niet bang wanneer een hond wil bijten. Het trimmen van een hond duurt daarom ook langer dan wanneer een mens geknipt wordt.

Flitz Magazine/13


Dierenberoepen

Blindengeleidehondtrainer

Een blindengeleidehondtrainer leert honden hele speciale trucjes die ze nodig hebben om blinde mensen te helpen. Bijvoorbeeld een lege plek zoeken in een trein of bus. Voordat een hond bij de trainer komt, heeft hij al veel geleerd. De honden wonen namelijk eerst in een puppypleeggezin. Dit gezin leert de hond te luisteren en neemt de hond ook overal mee naartoe. Hierdoor leert hij al vroeg om nergens bang voor te zijn. Als de hond ĂŠĂŠn jaar is gaat hij naar de blindengeleidehondtrainer. Deze gaat elke dag met de hond lopen, zodat de hond leert waar hij op moet letten. Bijvoorbeeld wanneer ergens een zonnescherm hangt, waar de hond wel makkelijk onderdoor kan maar waar de blinde zijn hoofd aan kan stoten. Er wordt daarom elke dag met de hond geoefend. De trainer moet ook goed met mensen om kunnen gaan. Hij moet zijn toekomstige baasje leren goed voor de hond te zorgen. Wanneer de hond genoeg heeft geleerd van de trainer, moet de blinde natuurlijk nog leren met de hond te lopen. En de hond moet ook weer wennen aan zijn nieuwe baasje. Daarom logeert zijn baasje ook bij de school van de blindengeleidehond. Als dit allemaal goed gaat, gaat de trainer met het de hond mee naar het huis van zijn baasje. Hier leren ze routes te lopen. Als ook dit goed gaat, zit de taak van de trainer er op.

14/ Flitz Magazine


Dierenberoepen Dierenambulance medewerker

Een dierenambulance doet eigenlijk hetzelfde als wat een gewone ambulance voor mensen doet. Wanneer ergens een dier opeens heel ziek of gewond ligt, wordt de dierenambulance gebeld. Zij rijdt er zo snel mogelijk naartoe en brengt het dier naar de dierenarts. De mensen van de dierenambulance redden dagelijks heel veel dieren van de dood. Maar helaas overlijden er ook veel dieren. Ook wanneer er een dood dier aan de kant van de weg ligt wordt de dierenambulance gebeld om het op te halen. Je moet dus niet bang zijn voor een beetje bloed of voor dode dieren. Ook worden vermiste dieren bij de dierenambulance opgegeven. Wanneer ze dan gebeld worden om een dier op te halen van wie niemand weet wie het baasje is, kunnen ze nakijken of iemand het dier als vermist heeft opgegeven. Soms wordt de dierenambulance ingeschakeld door de politie. Dit kan gebeuren wanneer ergens een gevaarlijke hond loopt die van niemand is. Dan brengt de dierenambulance het dier naar het asiel. Als je bij de dierenambulance werkt moet je dus sterk in je schoenen staan en een groot hart hebben voor dieren.

Flitz Magazine/15


Lisa, Amy en Shelley

Lisa, Amy & Shelley willen

zingen en acteren

De zangcarrière van de drie zusjes Lisa(15), Amy(14) & Shelley(14) gaat als een speer. Ze werden bekend in 2007, door voor Nederland mee te doen aan het Junior Eurosongfestival. Dit was nog maar het begin. Met Als ik mocht kiezen brachten de meiden in november alweer hun vierde single van het jaar uit. Maar zingen is niet het enige wat ze kunnen. Buitengewoon is de nieuwe theatershow van Lisa, Amy & Shelly. In hun muzikale show gaan ze op vakantie naar een camping. Daar organiseren ze een fantastisch feest voor alle vakantiegangers.

16/ Flitz Magazine

Hoe gaat het repeteren voor Buitengewoon? “Erg goed. We vinden het sowieso leuk om te doen dus dan is het al makkelijker om de teksten, liedjes en dansjes te onthouden. Papa(Rick) heeft het script voor de show en de meeste liedjes geschreven en mama(Isolde) leert ons de danspasjes. Zij kunnen ons dus heel goed helpen bij het repeteren van de show.” Waar en wanneer is jullie theatershow te zien? “We treden 19 december op in het Beatrix Theater in Utrecht. Je kunt de kaartjes bestellen via www.seetickets.nl.”   Wat vinden jullie leuker: acteren of zingen? “Zingen is natuurlijk helemaal ons ding, maar nu we eenmaal bezig zijn met acteren vinden we dat ook geweldig. We kunnen

s

Door: Thijs Rösken

Hoe kwamen jullie op het idee van een theatershow? “We wilden altijd al acteren, dus de combinatie zingen en acteren leek ons helemaal te gek! En waar kan dat beter dan in een theatershow?”


Lisa, Amy en Shelley

eigenlijk niet kiezen. We willen graag doorbreken met zingen en hopelijk kunnen we daarnaast ook acteren.” Welke artiesten vinden jullie goed? “Wij zijn fan van veel artiesten. In Nederland zijn dat Nick en Simon, Hansen Thomas en Jim. In het buitenland Miley Cyrus, Christina Aguilera, Jason Mraz en Michael Bublé. We vinden dus veel verschillende artiesten leuk.” Kunnen jullie nog wel normaal over straat? “Ja dat lukt nog wel. Als we buiten komen liggen er nog geen paparazzi in de bosjes. Maar als we bijvoorbeeld in de stad lopen worden we wel herkend. Kinderen vragen meestal om een handtekening of ze willen met ons op de foto. Daar maken we natuurlijk altijd tijd voor want dat vinden we heel erg leuk.” Dromen jullie van zingen in het buitenland? “We willen nu graag in Nederland doorbreken. We kijken wel hoe het loopt in de toekomst maar nu blijven we nog lekker in ons eigen kikkerlandje.”

Wat is het gekste dat jullie meegemaakt hebben in jullie zangcarrière? “We waren gewoon lekker aan het shoppen, toen we plotseling een keiharde gil hoorden. We dachten dat er iets verschrikkelijks gebeurde. Maar wat bleek, een meisje zag ons en gilde daarom zo. Toen dachten we wel van OMG dit is wel een beetje gek.” Wat vinden jullie het leukste liedje dat jullie gemaakt hebben? “We vinden het heel erg moeilijk om te kiezen want elk liedje heeft weer z’ n eigen leuke dingen, dus het kiezen laten we wel aan onze fans over!” Wat zouden jullie willen zeggen tegen kinderen die ook graag zanger/zangeres willen worden? “Ze moeten vooral heel veel zingen natuurlijk. Neem andere artiesten als voorbeeld, daar kan je veel van leren. Houd toch je eigen stijl en doe mee aan een talentenjacht, misschien word je daar wel ontdekt.” q

Hitz van Flitz Ralf - Click Clack

Hitz voor Kidz in Flitz top 10 1 Ralf - Click Clack 2 Yes-R, Ali B. en Lange Frans - Me Boy 3 Black Eyed Peas - Meet me halfway 4 Thomas Berge - Kon ik maar even bij je zijn 5 Lisa, Amy & Shelley - Als ik mocht kiezen 6 The Opposites ft. Gers & Sef - Broodje Bakpao 7 Nick en Simon - Het masker 8 Lady Gaga - Eh Eh (Nothing else I can say) 9 De Frogers - Zo heppie 10 Jordan Sparks - SOS

Nick en Simon - Het masker

Flitz Magazine/17


Bikkel van de Week

“Suikerziekte houd Elke dag prikjes, medicijnen spuiten en nooit zomaar een snoepje kunnen eten. Ruth (9) heeft suikerziekte. Sinds zij dit weet is er een heleboel veranderd in Ruth’s leven. “Maar ze zeurt nooit”, vertelt haar moeder. Door: Marianne Tillema

Ruth met haar koffer met medicijnen

Is suikerziekte te genezen? Nee, helaas niet. Wel zijn er medicijnen zodat Ruth zich toch gezond kan voelen. Haar lichaam maakt zelf geen insuline aan. Zij moet dat dus zelf inspuiten wanneer zij gaat eten. Op deze manier krijgt de glucose toch een sleuteltje om bij de cellen naar binnen te mogen. Het inspuiten kan in je buik, been of bil.

18/ Flitz Magazine

Hoe oud was je toen je suikerziekte kreeg? “Negen jaar. Ik weet het pas vier weken.”

Hoe merkte je dat je suikerziekte hebt? “Ik had heel vaak dorst en moest heel vaak plassen. Ook werd ik erg dun. Ik was altijd moe en had niet zoveel energie.”

Wat gebeurde er toen? “Samen met mijn moeder ben ik naar de dokter gegaan. Ik vertelde hoe ik mij voelde en de dokter zei meteen: ‘Dan heb je vast suikerziekte.’ Ik moest bloed

prikken. De dokter had gelijk. Mijn bloed was niet goed want er zat te veel glucose in. Glucose is een soort suiker. Om mijn bloed normaal te krijgen moest ik meteen naar het ziekenhuis. Daar ben ik drie nachtjes geweest en toen mocht ik weer naar huis.”

Ben je nu weer helemaal beter? “Suikerziekte houd ik mijn hele leven. ‘s Ochtends rekent papa of mama uit hoeveel ik die dag ongeveer mag eten. Iedere dag moet ik een paar keer in mijn vinger prikken. Dat is om mijn bloedsuikers te controleren. Daar heb ik een speciaal


Bikkel van de Week

ik mijn hele leven” apparaatje voor. Zo kan ik zien hoeveel insuline ik moet spuiten. Zelf kan ik nu nog geen insuline spuiten, dus doen mijn vader en moeder dat. Later ga ik dat zelf ook leren.”

Hoe vaak moet je insuline spuiten? “Drie of vier keer op een dag. In de ochtend, tussen de middag en ’s avonds moet het altijd. Als ik veel tussendoortjes eet, dan nog een keertje extra.”

Maar hoe werkt dat dan als je naar school moet? “Papa of mama komt elke dag op school om insuline te spuiten. Ik heb altijd een hele koffer mee naar school. Daarin zit alles wat ik nodig heb. Insuline, prikpennen en een containertje voor mijn gebruikte medicijnen.”

Vinden je klasgenootjes het ook gek dat je elke dag moet prikken? “In mijn klas zitten twee kinderen die al goed wisten wat suikerziekte was. Mijn harstvriendin heeft een oma met suikerziekte. Wel een ander soort suikerziekte dan ik heb, maar zij moet ook insuline spuiten. En een jongetje uit mijn klas heeft een vader met suikerziekte. De rest van de groep is er nu wel aan gewend.”

Bloedsuikers prikken, insuline spuiten. Het klinkt allemaal heel griezelig. Doet het veel pijn? “Eerst vond ik het wel een beetje eng. Gelukkig doet het prikje in mijn vinger geen pijn. Insuline spuiten in mijn buik voelde wel een beetje raar. Nu ben ik er aan gewend. Maar als ik naar bed ga, dan moet ik de insuline soms in mijn been geprikt worden. Het is al twee keer gebeurd dat het ging bloeden. Mama prikte dan per ongeluk in mijn spier. Dat was wel een beetje eng.”

Mag je nog wel lekkere snoepjes eten? “Ja, ik mag wel alles eten, maar ik moet heel goed op mijn suikers letten. Als ik een keertje te veel ergens van eet, dan moet ik extra insuline spuiten. Dat is niet zo gezond. Thuis hebben we ook suikervrije snoepjes. Daar hoef ik niet voor te spuiten. Maar ik let altijd goed

op wat ik eet. Want als ik te veel eet kan ik een hyper krijgen (zie kader). En dat is heel slecht.” q

Wat gebeurt er als je geen insuline inspuit?

Als je suikerziekte hebt en je spuit geen insuline, dan krijg je een hyper. Wanneer Ruth een hyper heeft, moet zij extra insuline spuiten. Je kunt ook teveel insuline inspuiten. Dat heet een hypo. Dit kan ook gebeuren als Ruth zich teveel inspant. Bij een hypo moet dan rustig zitten en veel suiker eten. Wat er gebeurd wanneer Ruth een hyper of een hypo krijgt kun je zien op de plaatjes hiernaast.

Wat is suikerziekte? Als je iets eet, bijvoorbeeld een boterham, dan komt er een stofje in je lichaam. Dit stofje heet glucose en dit heeft je lichaam nodig. Glucose moet overal in je lichaam door cellen opgenomen worden. Maar deze cellen zitten op slot en de glucose heeft een sleuteltje nodig om naar binnen te kunnen. Deze sleuteltjes heten insuline. Met insuline kan de glucose de deurtjes van de cellen openmaken. Bij iemand zonder suikerziekte maakt het lichaam de insuline zelf aan. Wanneer je suikerziekte hebt, zoals Ruth, dan maakt je lichaam geen insuline aan. Dat betekent dat de glucose de deurtjes naar de cellen niet open krijgen en dus niet naar binnen kunnen. Zo komt er te veel glucose in het bloed of wordt het uitgeplast. Maar je lichaam heeft glucose nodig. Zonder wordt je namelijk moe en ziek.

Mensen zonder suikerziekte hebben een suikerwaarde tussen de 4 en 8. Toen Ruth bij de dokter kwam, had zij een suikerwaarde van 33.

Zo ziet een gezond lichaam er van binnen uit.

Zo ziet een lichaam van een suikerziekte patient er van binnen uit. Op dit plaatje zijn zie je dus geen sleuteltjes Flitz Magazine/19


RUBRIEKSNAAM


RUBRIEKSNAAM


WK Special Over een klein half jaartje is het zover. Het WK gaat weer van start en daar verheugen we ons allemaal op. Gaat Nederland de groepsfase overleven? Maakt Nederland kans het WK te winnen? Of zijn Brazilië, Spanje, Argentinië of een ander land toch te goed? Gaat Nederland de poulefase overleven? Flitz zoekt het voor je uit!

Op naar Z Spanje Nadat Spanje het EK van 2008 won, is het één van de grootste favorieten om het WK te winnen. Vaak presteren de Spanjaarden niet zo goed op een WK of EK, maar met spelers als Xavi Hernandez, Cesc Fabregas, David Villa en Fernando Torres maken ze een grote kans op de eindzege. Belangrijkste speler(s): Fernando Torres, Xavi Hernandez

Nederland Kan Nederland net zo voetballen als in de eerste wedstrijden van het EK van 2008? Toen werden Frankrijk en Italië makkelijk verslagen. Nederland heeft misschien wel één van de beste voorhoedes van de wereld, maar is de verdediging wel goed genoeg? We hopen van wel! Belangrijkste speler(s): Robin van Persie, Wesley Sneijder

Door: Thomas Tobé en Gertjan van Putten

Brazilië Altijd gevaarlijk. Brazilië heeft het beste team van de wereld. Met vijf wereldtitels is Brazilië het succesvolste land tijdens WK’s. Op het WK van 2006 haalde Brazilië de kwartfinales. In 2002 wonnen de Brazilianen het WK. In de finale werd gewonnen van Duitsland. Belangrijkste speler(s): Kaká

Argentinië De Argentijnen werden al twee keer wereldkampioen. De bondscoach van Argentinië is oud-voetballer Diego Maradona. Hij was laatst nog in het nieuws omdat hij niet zo leuke uitspraken had gedaan richting journalisten. De keeper van Argentinië is Sergio Romero van AZ. Belangrijkste speler(s): Lionel Messi (winnaar van de gouden bal 2009)

Duitsland Onze aartsrivaal als het gaat om voetbal. Vraag papa maar eens naar de WK-finale van ‘74. Toen werd Nederland verslagen door Duitsland. De Duitsers staan erom bekend dat ze pas in de laatste minuten scoren. In Duitsland worden ze ‘Die Mannschaft’ genoemd. Belangrijkste speler(s): Michael Ballack

22/ Flitz Magazine


WK Special

Zuid-Afrika! Frankrijk Wist zich pas op het laatste moment te plaatsen voor het WK. In een beslissingswedstrijd tegen Ierland won Frankrijk, dankzij een handsbal van Henry. Beetje mazzel, maar de Fransen hebben wel een goed team. Met Henry in de spits lijkt doelpunten scoren geen probleem. Belangrijkste speler(s): Thierry Henry, Franck Ribéry

Engeland Was er op het afgelopen EK in Oostenrijk en Zwitserland niet bij. Best gek, want het Engelse team barst van het talent. Veel spelers voetballen wekelijks op het hoogste niveau in de Engelse competitie bij grote clubs als Liverpool, Chelsea en Manchester United. Belangrijkste speler(s): Steven Gerrard, Wayne Rooney

Italië Winnaar van het laatste WK in 2006. Staat bekend om de goede verdedigers. Een doelpunt maken tegen dit elftal lijkt bijna onmogelijk. Toch heeft het Nederlands Elftal afgelopen EK laten zien dat Italië te verslaan is. We wonnen toen met 3-0! Belangrijkste speler(s): Fabio Cannavaro, Andrea Pirlo

Flitz Magazine/23


De tegenstanders van Oranje RUBRIEKSNAAM

Denemarken

Denemarken Onze eerste wedstrijd op het WK spelen we tegen het enige Scandinavische land op het WK. Op het WK deed Denemarken het nooit zo goed, maar op EK’s zijn ze altijd best goed. In 1992 wonnen ze zelfs het EK. Jon-Dahl Tomasson van Feyenoord en Dennis Rommedahl van Ajax spelen voor Denemarken. Ze hebben een heel hecht team dat altijd aanvallend voetbal speelt.

Japan In een oefenwedstrijd van een tijdje geleden wonnen we makkelijk van Japan. Het werd 3-0. Zal het op het WK ook zo makkelijk gaan? Japan heeft een hele goede organisatie. Het is een hecht team. Wel mist Japan een echte spits. Keisuke Honda van VVV zit ook bij de Japanse selectie.

Kameroen Een heel goed Afrikaans team dat moeilijk te verslaan is. Kameroen deed al vijf keer mee op het WK. De bijnaam van het team is ‘De ontembare leeuwen’. We hopen dat we ze op het WK wel kunnen temmen. Het zal wel moeilijk worden, want ze hebben spelers als Samuel Eto’o (foto), ploeggenoot van Wesley Sneijder bij Inter. En Eyong Enoh basisspeler van Ajax.

Zullen we de volgende ronde halen? Bondscoach Bert van Marwijk waarschuwt Nederland alvast. “Mensen denken dat we makkelijke tegenstanders hebben geloot. Maar als je goed kijkt, dan zie je dat het best goede teams zijn.” Wij van Flitz denken hetzelfde. Als het Nederlands Elftal goed blijft opletten, dan moet het zeker lukken!

Armoede in Afrika

Miljoenen mensen in Zuid-Afrika wonen nog altijd in heel arme wijken. Deze wijken worden vaak sloppenwijken genoemd. Maar de mensen die het WK organiseren doen er alles aan om dit niet te laten zien. Het stadion van de club Ajax Cape Town wordt niet gebruikt voor het WK, want het ligt midden in een wijk met arme mensen. Het stadion ligt daar, omdat deze mensen in Zuid Afrika het meest van voetbal houden. Nu hebben ze een duur, nieuw stadion gebouwd. Het ziet er op de foto prachtig uit. Volgens de FIFA willen mensen helemaal geen armoede op de televisie zien. Maar het voetbal wordt zo wel afgepakt van de gewone mensen in Kaapstad. En dat hoort niet. Het voetbal is voor iedereen. Ook voor arme mensen.

Groepsindel Poule A 1. Zuid-Afrika 2. Mexico 3. Uruguay 4. Frankrijk

Poule B 1. Argentinië 2. Nigeria 3. Zuid-Korea 4. Griekenland

Poule C 1. Engeland 2. USA 3. Algerije 4. Slovenië

Pou 1. Ned 2. Den 3. J 4. Ka

Poule D 1. Duitsland 2. Australië 3. Servië 4. Ghana

P 1 2. P 3. Nieu 4. S


ling

ule E derland nemarken Japan ameroen

Poule F 1. Italië Paraguay uw-Zeeland Slowakije

Wist je dat?

RUBRIEKSNAAM

Wat vinden de spelers Kluivert scoorde het vaakst van VSW D1 uit Zwolle?

Patrick Kluivert is Nederlands topscorer. In 79 interlands heeft hij het net veertig keer weten te vinden. Dat is heel erg goed. Ook Dennis Bergkamp was voor Oranje heel goed op dreef. Hij wist in 79 wedstrijden 37 keer te scoren. Denk je dat Huntelaar ze in kan halen? Hij scoorde al 13 goals voor Oranje!

Mooiste doelpunten

Marco van Basten maakte op het EK van 1988 een hele mooie goal. Misschien heb je hem wel eens gezien. Uit een onmogelijke hoek, ver buiten de zestien meter schoot hij de bal over de keeper in de verste hoek. Ook Dennis Bergkamp maakte een heel mooi doelpunt. Op de foto kun je zien hoe hij het deed.

Van der Sar speelde meeste interlands

Poule G 1. Brazilië 2. Noord-Korea 3. Ivoorkust 4. Portugal

Poule H 1. Spanje 2. Zwitserland 3. Honduras 4. Chili

Stefan (11) “Ik denk dat Nederland het WK gaat winnen. Brazilië vind ik ook best goed.” Beste speler Nederland: Robin van Persie Beste speler wereld: Lionel Messi

Kim (13) “Ik denk dat Nederland verliest van Duitsland in de finale. Ik hoop het niet, maar ik denk het wel.” Beste speler Nederland: Dirk Kuijt Beste speler wereld: Christiano Ronaldo Alex (11) “Brazilië gaat het WK winnen. Nederland wordt in de halve finale uitgeschakeld.” Beste speler Nederland: Wesley Sneijder Beste speler wereld: Wesley Sneijder

Jan (11) “Ik ben natuurlijk voor Nederland. Ze worden kampioen!” Beste speler Nederland: Rafael van der Vaart Beste speler wereld: Steven Gerrard

Rajco (11) “Heel veel landen zijn echt goed. Ik weet het niet, maar ik ben voor Nederland.” Beste speler Nederland: Arjen Robben Beste speler wereld: Fernando Torres Edwin van der Sar 130 interlands Frank de Boer 112 interlands Phillip Cocu 101 interlands Giovanni van Bronckhorst 89 interlands Clarence Seedorf 87 interlands Marc Overmars 86 interlands

Rik (12) “Argentinië met Messi is heel gevaarlijk. Duitsland, Brazilië en Nederland zijn ook heel goed.” Beste speler Nederland: Robin van Persie Beste speler wereld: Lionel Messi


Groep 5

Een ochtend koekeloeren bij groep

5

Nieuwsgierig kijken de kinderen uit groep vijf van de Christelijke basisschool De Piramiden in Winsum rond. Wie zit daar achterin de klas? “Nog een juf, gezellig!”, roept Ingrid. “Nee, nee”, lacht meester Jan. “Dat is Janneke. Zij is journalist. Ze wil graag weten wat jullie allemaal doen in groep vijf.” Door: Janneke Schaap Om half negen gaat de bel. Alle kinderen moeten van het plein af en naar hun klas gaan. Groep vijf is snel gevonden. Het klaslokaal is heel mooi versierd. Aan de muren hangen posters met panda’s, katten en zeehonden. Voor het raam hangt een waslijn met tekeningen. Daarop staan grote herfstbomen van waskrijt die de kinderen gemaakt hebben. Ook hangen er platen met moeilijke woorden als ‘gevangen’, ‘spinnetje’ en ‘stripboek’.

Lezen Iedereen pakt een leesboek uit zijn of haar vak. Heb je het boek uit? Dan mag je het ruilen. Op de gang staan kasten met de boeken. “Ssssst”, sist meester Jan. Het moet wel stil zijn natuurlijk. “Ik heb een trucje”, fluistert Lisa. “Als je je boek open tegen je etui aanzet, hoef je het niet meer vast te houden.” Dat is pas handig. “Ik doe dat niet hoor”, zegt Erik. “Anders

Pauze op ‘De Piramiden’

26/ Flitz Magazine

zie je mijn voetbaletui van FC Groningen niet meer goed.” Manon komt lachend de klas binnen. “Juf Janneke, ik heb een heel grappig boek gevonden.” Het boek is van Carry Slee. Er staat ‘Help! Juf is verliefd’. Pieter vertelt trots dat hij een boek heeft gevonden van Paul de Leeuw. “Oh, ik wist al lang dat hij een boek heeft geschreven hoor”, zegt Vera. “Ik heb hem al gelezen.” Meester Jan loopt even de klas uit. Iedereen begint gelijk te praten. “Meester komt eraan!”, roept Erik. Gelijk is iedereen stil en braaf aan het lezen.

Bijbelles Na een halfuurtje lezen begint meester Jan met de Bijbelles. Iedereen vouwt zijn handen en meester Jan zegt een gebed op. “Amen”, roept iedereen als het gebed afgelopen is. De Bijbelles gaat over toekomstwensen. “Wat zijn jullie wensen?”, vraagt meester Jan. Er gaan een paar vingers

omhoog. “Ik wil graag een eigen paard thuis”, vertelt Claire. Vera wil altijd al met dolfijnen zwemmen. “Ze zijn zo lief”, zegt ze met een glimlach. Erik, Peter en Rick hebben alle drie dezelfde wens. “Ja, wij willen echt graag in het Nederlands elftal spelen. Dat is gaaf.” Meester Jan werkt al bijna 32 jaar op basisscholen. “Ik wens nu dat het ‘whiteboard’ het doet”, grapt hij. Meester Jan is gewend aan een krijtbord, alleen die zijn de school allemaal uit. Daarvoor in de plaats zijn er elektronische schoolborden gekomen. Met een hoop gepruts, en lachende kinderen, lukt het de meester om de tekst van een Bijbelliedje op het bord te krijgen. “Ja, we willen het lied Feestje zingen”, roepen de kinderen. Meester Jan drukt de cd-speler aan. Alle kinderen zingen in koor: “Mijn leven lijkt een feestje. Ik heb alles wat ik wil. Dat dat niet overal zo is, daar sta ik nooit bij stil.” Meester Piet, van groep zes,

Bron: Janneke Schaap

Vera en Lisa aan het werk


k

Groep 5

Bron: ANP gluurt stiekem door het raam. Hij steekt zijn duim op naar meester Jan.

Gym en pauze Om kwart over negen is het tijd om naar gym te gaan. Twee aan twee staan de kinderen in de rij klaar. Ingrid maakt zich toch een beetje zorgen om de foto’s die Janneke maakt. “Hallo mevrouw de journalist. Maak je wel mooie foto’s?” De andere meiden zijn ook wel nieuwsgierig. “Staan we er wel goed op?” “Jullie mogen wel even stiekem op het fototoestelscherm kijken”, fluistert Janneke. De meiden en jongens zijn tevreden. Na een uur tikkertje en trampoline springen is het tijd om te douchen en aan te kleden. Na de gymles moet iedereen terug naar school lopen en hebben ze pauze. “Ik wil zo snel mogelijk weer terug naar school”, roept Peter. “Kan ik mijn broodje opeten en lekker gaan kegelen op het plein.”

Bron: Janneke Schaap

Zelfstandig werken Na een kwartier lekker eten en spelen, is het weer tijd om zelfstandig te werken. Iedereen heeft een eigen taakblad, waarop staat wat je moet doen. Taal, rekenen en schrijven. Als je met alles klaar bent mag je kleuren. Lisa: “Ik vind rekenen helemaal niet leuk. Werkstukken maken is pas leuk!” Dat vindt Pieter ook: “Ja en als je klaar bent, mag je soms ook een woordspel doen. Dat is het meest leuke om te doen.” Ingrid vindt dat Rick niet hard genoeg doorwerkt. “Sssst! Je moet stil zijn. Je bent niet goed aan het werk.” Erik moet van meester Jan achter de computer tafels oefenen. Hij heeft de tafel van een, twee en drie al. Maar vier wil nog niet lukken. “Ik vind het best lastig”, zegt Erik. “Wat is nou acht keer vier, of zeven keer vier? Dat vergeet ik steeds.” Erik haalt zijn tafelkaart van vier steeds net niet. Na een kleine pauze lukt het in één

Kegelen op het plein

Bron: Janneke Schaap

keer. Rick komt er bij staan. “Ja die van vier is moeilijk, maar die van zes, zeven en acht zijn nog moeilijker!” Meester Jan is tevreden dat Erik al zover is gekomen. “Knap hoor”, zegt meester. Bijna alle kinderen zijn klaar met hun taakblad. De kleurplaten worden netjes ingekleurd. De bel zoemt. De ochtend is alweer voorbij. Iedereen mag naar huis om te middageten. Meester Jan heeft nu ook even pauze. Hij vindt groep vijf een hele leuke groep. “Het zijn allemaal heel verschillende kinderen. Ik vind het belangrijk om er een hechte groep van te maken. Ze werken goed samen met elkaar, kunnen mooi zingen, knutselen gezellig met elkaar. En niet te vergeten: ze helpen elkaar met rekenen. Maar ik ga even een broodje eten. Over een uurtje komt groep vijf terug voor de middaglessen.” q

In de rij terug van gym naar school

Bron: Janneke Schaap

Flitz Magazine/27


Beat the Heat

Klimaatverandering: Bea Je vond het vast een heel lekker weertje de afgelopen weken. Het was nog best warm buiten en de winterjas kon nog in de kast blijven. En niet voor niets, de afgelopen maand november was de warmste sinds vijftien jaar! Door: Thijs Vunderink

Over mensede hele wer klim n als Bar eld hebb waaroaatverandear ck Obamaen belangri prob p de Am ing. Doo het over jke helebloemen aaneprikaanse prr de manier smel el fans b akt krijg esident de aartende Noorij. Het probt hij er een de wo rdt stdepool en dleeem van de eds erg o er! pwarmen-

28/ Flitz Magazine

Beat the Heat! Daarom willen we ook in Nederland werken aan een beter milieu. In Utrecht wordt het klimaatevenement Beat the Heat georganiseerd. Samen met televisiepresentatrice Floortje Dessing en Idolszanger Boris werken belangrijke ministers voor Beat the Heat. Vanuit ons land vertrekt een groepje ministers per trein naar Kopenhagen om daar te vergaderen. Voor het evenement heeft Boris zelfs een heel nieuw liedje geschreven! Hij zal dan ook in Utrecht live gaan optreden met zijn nieuwe nummer ‘One World’. Hij reist daarnaast mee met de ministers om op te treden in Kopenhagen! Floortje Dessing presenteert een leuke talkshow in Utrecht, allemaal over het klimaat natuurlijk.

Door het warmere weer warmt het zeewater op. Dat de zon het zeewater warm maakt merk je in de zomer, als je na de winter eindelijk het water in kan. Lekker! Maar net als een spons in het water, zo zet ook zeewater uit als de temperatuur hoger wordt . Als dit op de hele wereld gebeurt, heeft de zee meer ruimte nodig. En ja, waar kan het water heen? Het zal dan verder het land op moeten stromen!

rken nemadeze e n D e n d va nhag iders ring. Kopee hoofdstea wereldlaetverandevoor d a d n e n n I dere e klim zoek vergand over doplossing stijgende ligt al a d et a n e m aan e van h derlan aks Ze gprobleem. Want Nepiegel, str het aterpeil r die zeesen! zeewers onde atte voet met en we n krijg


Beat the Heat

at the Heat!

Flitz Magazine/29


Beat the Heat

De top drie klimaatveranderingen in Nederland voor de komende eeuw zijn:

Maastricht In Maastricht zijn ze zelfs bang dat ze door de waterstijging aan zee komen te liggen. Zij komen ook in actie. Kun je nagaan, dat als dit gebeurt heel West-Nederland onder water staat. Op het evenement in Maastricht protesteren Limburgers dan ook voor een beter klimaat! Kinderen van alle basisscholen daar maken tekeningen voor de wethouder van Maastricht om ook te laten zien dat zij voor een beter milieu zijn. Het evenement heet ‘ Nee tegen Maastricht aan Zee.’ q

1. De zeespiegel stijgt 2. Het gaat meer regenen 3. Minder koude winters en meer warme zomers

Nieuwsflitz Inbreker opgepakt dankzij kwakende eenden Een paar eenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de politie geholpen om een inbreker op te sporen. Dat gebeurde in Assen. Eén inbreker werd direct

opgepakt maar de andere verdween in het Asserbos. Hij hield zich schuil bij een vijver waar veel eenden zaten. De eenden begonnen hard te kwaken waardoor de politie de inbreker al snel kon vinden. Bron: www.nu.nl

Lijkkist kapot In Amerika is tijdens een begrafenis het lichaam van een overledene uit de kist gevallen! De kist die de familie wou hebben, was helaas niet beschikbaar. Daarom besloot de familie een andere kist te nemen die minder geld kostte. Toen de kist in het graf zakte, brak één van de kabels waardoor de kist schuin naar beneden viel. Achteraf bleek de kist helemaal verkeerd in elkaar getimmerd te zijn. Toen de familie de kist uit het graf probeerde te krijgen, barstte ook nog eens de bodem kapot! De begrafenisondernemer zegt dat hij niets wist van de slechte kwaliteit van de kist. Bron: www.nu.nl

Wereldrecord wensbalonnen In Indonesië vlogen meer dan 10.000 lichtgevende ballonnen tegelijk de lucht in. Nog nooit eerder werd dit gedaan, een wereldrecord dus. Het precieze aantal van de ballonnen is niet bekend. Volgens een medewerker van het Guiness Recordbook zijn het er meer dan 10.000, waardoor het oude record zeker verbroken is. Bron: Jeugdjournaal q

30/ Flitz Magazine


Moppen

HaHahAHaHAhaHaAhaHAhA ad. ien in eb ane o k e e nd n tw Er zittte de ene koe aaashandje? w g Vraa Mag ik een en er niet dere: “jg mijn vlekk Ik kri af!” meer

r de ma naan vijftig o jn i z t iefje va aat me Jantje g ij vind een br en?” stad. H t oprapigt is a d k i . g l euro : “Oma ma de grond Jantje “Nee wat op van Oma: briefje n e e ” s je e t i v dt Jan . n?” Dan vin oprapet is ro t u a e d d k r i e hond : “Oma mag de grond lig Jantje “Nee wat op ma Oma: . Er is ee n valt o a d n .” e n nieuw s r vie klas. Ze e jufrou n verde . w Ze lopseop de grondm e evenn.”d ligt is in zichz wil zien of de k in de n p l e e e h n elf gelo i in je d t gro e n ren ze: “Wie ven. Da ma: “JaNee wat op de O a d r o o m m “ z is gaat egt enkele Jantje: sta m Hierop inuten gaat T an.” Na vies.” im v

Een vo over hugel, een vis en “Waar gn vakantie t een krokod il zitten aan d a jij naar toee praten. staan. je echt raagt de jufro ?”, vraa De visezvis. d u a w g t t : je “Den d do e vogel Tim an zwemm egt: “Nou m twoord m bent?” Waa k i e jn n t r vond h , mi m v men e et zo zie : “Nee, maar ik op oeder akder kan goed ik kan jn w li g a wel wen s d a d a n g t ie o u de en e zwem goed zw stond!” ige more oer een zwemd men, du emv n a : k s : a i h n 3 et zal tie word “En jij? D.net G De vog ” vraagt de k ame Forum en.Read vliegen el zegt: “Nou rokodil aan s ik kan , mijn moed mijn vade de vogel. een vliegoed vliegen,er kan goedrvkan goed huieisje te t een “En jij? gvakantie wo dus het zal wliegen en m n e e t ” m el weer De kr k , vraagt de v rden.” Er staa straat. Er kogt: “Wat is aan d odil zeg een gro len opangs die vraa e t: k grote bote bek, mijn“Nou mijn vardokodil. man l eisje: e zullen wek, ik heb eenmoeder heef er heeft is er?” p zegt het mw ijt.” D t el weer e g Daaron een euro k euro. naar Durote bek, dusen w itsland “Ik be eeft haar eennog gaan.”e man g eisje begint Eigenlijk Het mr te huilen. “ ijt!” harde vijf euro kw . t a a ben ik over strjouw 0 n e e t n i e : “Wat z n een 8 Er lopee 0 tegen de 8 Zegt dtrak!” Wat is riem s bakker het verschil t u en een v loerklesesen een d? Antwoo op en he rd: de bakker m blijven lit vloerkleed kan oet vroeg ggen! lekker

Een B paardeenlgische boer tussen. en ziet het heeft twee verschi Om ze l er niet t o c houden h uit elka a ene pa knipt hij de r te kunnen manen Maar dard eraf. van het Daaromie groeien al s n k e n la ipt hij paard ij het aann. Maar ode staart erab dere Dan he ok die groeitf. e s f ze opm t hij een go nel weer aa n ed idee En wat eten. , hij gaa. t centim blijkt, het w paard eter groter daitte paard is n het zw 10 arte

Welk uit wodl ier bestaat vo ? Een W or driek olf wart

en hil tussc s r e v t e d Wat isrhaar en een tan e l n e e arts?

t darts zeg egt d: De tan rz Antwooropen en de leraa mondje dicht. mondje

Moppen van de week

Jantje eemt al liniaal n tijd m moeder ee naar bedeen v “Jantje raagt op ee . Zijn elke d waarom ne n dag: naar baeg een liniaalem je mee Waaro d?” “Ik wil p Jantje antw slaap!” weten hoe la oord: ng ik

en erbroeekn d n o e e en tw chine. De e je Er zittw : “Ga asma e in d aan de ander vraagt p vakantie?” egt: “Nee, mee o p de ander z oeg.” Waaro al bruin gen ik ben

Flitz Magazine/31


In de huid van...

Wakker worden! Soms lees ik voordat ik ga slapen

Wat trek ik vandaag aan?

Ik ontbijt altijd met brood

Voor een dag kruipt Flitz in de huid van twee van onze lezers. Vandaag nemen Rachel (13) en Ferdinand (9) ons op sleeptouw. Door: Jessica Visser

Op naar school!

Ik ben gek op dieren. Dit is mijn hond Sancho en mijn kat Sammie

Op mijn Playstation speel ik vaak dit racespel ‘Undercover’

Ik kijk naar Nickelodeon, Discovery en Jetix 32/ Flitz Magazine

In de huid van...

Op school schiet ik soms met mijn gemaakte geweer

De voetbaltraining begint zo!

Smullen! Ik eet ‘s avonds vaak Hollandse pot

Ferdinand voetbalt al vier jaar en is topscoorder van zijn team


In de huid van...

Wakker worden! Nog even Carry Slee lezen voor het slapen gaan

Ik ontbijt altijd met yoghurt en vla

Rachel maakt zich klaar voor school

Wil je graag dat

Flitz ook een dag met jou meeloopt? Mail dan naar indehuidvan@ flitz.nl

Ik kijk naar Take Me Out, Popstars en kookprogramma’s

Huiswerk maken... Bah!

Op naar school!

Uit school rijd ik op mijn pony ‘Dreamstar’

Ik heb dressuur- en springbekers gewonnen

De stallen moeten ook uitgemest worden

Even kijken of ik mailtjes heb... Jammie! Ik eet ‘s avonds vaak Hollandse pot

Ik voer onze vijf konijnen. Dit is Snuffie Flitz Magazine/33


RUBRIEKSNAAM

Alzheimer

Opa vergeet alles

De opa van Maartje vergeet de laatste tijd veel dingen. Bijvoorbeeld hoe oud Maartje is, terwijl hij het vroeger altijd zo goed wist. Ook is Maartjes opa in de war, hij verdwaalt steeds. Toen Maartje op een middag buiten aan het voetballen was, werd haar opa heel boos op haar. Terwijl ze niks verkeerd deed. Toen Maartje dit aan haar ouders vertelde zei haar moeder: “Ik moet je wat vertellen over Opa. Hij is ziek. Alleen kan je het niet aan hem zien omdat hij alleen ziek is in zijn hoofd” Maartjes opa heeft de ziekte van Alzheimer. Daarom vergeet hij zo veel en kan hij zonder reden ineens heel boos worden. Door: Anne den Baas “Mensen met de ziekte van Alzheimer zijn niet gek”, vertelt Trees. De man van Trees, Jaap heeft ook de ziekte van Alzheimer. Daardoor kan hij niet goed meer praten. Maar Jaap kan heel veel andere dingen wel. Hij werkt bijvoorbeeld graag buiten in zijn tuin. Vaak vergeten mensen met de ziekte van Alzheimer gebeurtenissen die kort geleden zijn gebeurd. Maar ze weten zich alles van vroeger nog wel heel goed te herinneren. Daardoor komt het soms dat ze de wc thuis niet meer kunnen vinden, maar het huis waar ze vroeger woonden wel. Misschien ken jij wel iemand met de ziekte van Alzheimer, bijvoorbeeld je opa of oma. Je hoeft niet bang te zijn dat je het ook krijgt als je bij iemand de buurt komt die de ziekte heeft. Alzheimer is niet besmettelijk. Jammer genoeg is er nog geen medicijn voor de ziekte. Mensen die het hebben komen er daarom niet meer vanaf. Wetenschappers doen wel veel onderzoek naar de ziekte en hopen nog steeds dat ze een medicijn kunnen maken tegen Alzheimer. Maartje blijft heel lief tegen opa, ook al doet hij soms raar. Ze maakt veel tekeningen voor hem. Daar is hij heel blij mee. Ze zingen vaak samen liedjes. Misschien heeft haar opa Alzheimer, hij blijft voor Maartje de aller-leukste opa van de wereld. q

Dit is K dat er meoos de la Rue, hij is er onde 97 jaar ou d en haalt man die nrzoek naar Alzheim geld og geld op haalt vooerr komt. Hij is de oop zoudste goede doe len.

34/ Flitz Magazine

De ziekte Meneer Alzheim er een m Alzheimer is Alois Alzenheer in Duitslavenrdnoemd naar over de zieeimer. Hij is de . Dokter 1907, me kte schreef.. Daeerste die er dan 10 t 0 jaar tewras in ug!

eten wilt wer dan r e e m nog m Alzhei eciaal Als jdee ziektekje dat spet heet: over r een boete gaat. H. Je moet n is e de ziek argriet rs vrage n over jn oma Mn je oude r je wille.nl Mi ven aa tis) voo heimer wel e het (grawww.alz of zetellen op bes


RUBRIEKSNAAM

Flitz’ dierenquiz

Quiz

Weet jij hoeveel ogen een spin heeft? Of wat een butskop is? Test je dierenkennis in de Flitz’ dierenquiz!

Vraag 1: Hoeveel liter water kan er ongeveer in de slurf van een olifant? A: 4 liter B: 6 liter C: 8 liter Vraag 2: Een mannetjeskonijn noem je ook wel een.. A: Rammelaar B: Bok C: Kapoen Vraag 3: Welk dier verandert van kleur als er gevaar dreigt? A: Boa B: Salamander C: Kameleon Vraag 4: Olifanten zijn bang voor muizen.

Vraag 5: Wat voor soort dier is Flipper? A: Dolfijn B: Orka C: Walvis Vraag 6: Welk dier zou negen levens hebben? A: Hond B: Kat C: Slang Vraag 7: Spinnen hebben acht poten en hoeveel ogen? A: Geen B: Twee C: Acht Vraag 8: Wat is een butskop? A: Een hond B: Een dolfijn C: Een salamander

A: Waar B: Niet waar

Klaar? De juiste antwoorden vind je achterin deze Flitz, op pagina 39.

Flitz Magazine/35


RUBRIEKSNAAM

Circus

Brullen van het lach

Elke winter reist het circus Martin Hanson door Nederland. Dat doen ze nu al 31 jaar. Ook dit jaar moet het weer een spektakel worden dat niemand mag missen. Jongleurs, clowns en acrobaten springen over het podium van de theaters. Maar dat is toch bij elk circus zo? Flitz ging kijken! 36/ Flitz Magazine

Door: Tina Walsma


RUBRIEKSNAAM

Circus

hen met het circus Het centrum van Heerenveen is veranderd in een kleine camping. Er staan wel 35 caravans geparkeerd langs de grachten van de Friese stad. In die caravans kamperen de artiesten van het circus deze week. Het regent super hard maar in het warme Posthuis Theater is het gezellig. Voor vader en moeder een kopje warme chocolademelk en zo nu en dan komt Zwarte Piet langs want die moet al zijn pepernoten nog kwijt voordat de boot weer naar Spanje vertrekt. Clown Wauzz is een beetje ongerust en gaat alle tafels langs voor een praatje met de kinderen. Ze springt van opwinding op haar gekleurde puntschoenen, de balletjes van haar jurk dansen vrolijk mee. Wauzz vertelt dat de artiesten circusgriep hebben en daarom niet kunnen optreden. Ze hoopt dat de kinderen wat trucjes kunnen laten zien zodat het geen korte show wordt.

Een circusruzie

Gelukkig zijn er kinderen die wel wat kunstjes willen doen voor het circus. Stef doet een handstand en Jesse kan zelfs jongleren. Dan kan het feest beginnen en het orkest zet in met luide muziek. Plotseling lijkt het theater een discotheek geworden, een nieuwe groep artiesten meldt zich enthousiast aan de rand van het podium. Ze zeggen dat ze komen helpen met de show omdat er circusgriep is. De artiesten die aan het optreden zijn, vinden het minder leuk en maken ruzie. De kinderen schateren van het lachen om de grapjes die de clowns bij elkaar uit halen en ook de ouders kunnen er om lachen.

Met ingehouden adem

Het podium van het theater is klein, de eerste twee rijen stoelen zijn zelfs weg gehaald om ruimte te maken. Dat het prima kan met een klein podium laat Ivan Chen zien als hij op twee paarden staat, die rustig een rondje lopen in de piste. Op zijn schouders staat Natalia. Zij is getrouwd met Ivan en is heel lenig. Het duo Viro

uit Hongarije maakt grote indruk bij het publiek. Met alleen twee lange sjaals maken deze acrobaten in de lucht de engste bewegingen. Het publiek haalt opgelucht adem als blijkt dat het goed gaat en geeft een daverend applaus. Arlette Hanson is de baas van het circus. Ze geeft toe dat elk optreden een beetje spannend is. Maar ze zorgt er altijd wel voor dat alle shows tot in de kleinste details zijn voorbereid zodat er geen ongelukken gebeuren.

Talent uit allerlei landen

De 55 mensen die voor het circus werken komen uit tien verschillende landen, sommige helemaal uit China. Dat geldt niet alleen voor de mensen, maar ook voor de dieren. Alle zeven hondjes komen uit Rusland, de paarden uit Frankrijk en de pony’s uit Duitsland. Arlette vertelt dat ze heel trots is op het circus en dat het samenwerken erg goed gaat, ook al komen de artiesten allemaal uit verschillende landen: “We willen allemaal natuurlijk hetzelfde: Een fantastische show presenteren!”

Begin jong met oefenen

De baas van het circus is een vrouw. Ze heeft geen snor en draagt geen hoge hoed zoals je wel eens ziet bij het klassieke circus. En het circus heet ‘Martin Hanson’, dat klopt toch niet? “Dat komt doordat Martin Hanson mijn vader is,” legt Arlette uit, “31 jaar geleden zijn mijn ouders het circus begonnen, ik ben toen ik klaar was met school bij het circus gaan werken. Mijn ouders werken inmiddels niet meer.” Kinderen die graag voor het circus willen werken geeft ze het advies om vooral heel veel te oefenen: “Sluit je aan bij een jeugdcircus en ga zoveel mogelijk circusvoorstellingen bekijken zodat je weet wat je zelf wilt.” Nederland heeft circusopleidingen voor na de middelbare school. Maar er zijn ook lessen in het kindercircus, bijvoorbeeld in Tilburg. Wie weet ben je goed genoeg en mag je zelfs bij een kindercircus werken.q

Nieuwsflitz

Kamelen ontsnappen!

Zondag 6 december ontsnapten acht kamelen uit circus Belly Wien, een Poolse medewerker van 22 jaar oud raakte gewond. Hij werd ondergelopen door een kameel en brak zijn schouder. Het is niet de eerste keer dat de dieren van het circus ontsnappen, vorig jaar ontsnapte een giraffe maar liefs drie keer!

Ook naar het wintercircus?

Het circus treedt nog op t/m 24 januari 2010. Surf voor een overzicht van de adressen en kosten naar www.wintercircus.nl

Flitz Magazine/37


Wat doe jij in de kerstvakantie? China Festival of Lights Wat is het? Het toneel in de stad wordt omgetoverd tot een circustent. Zelfs het zaagsel op de grond en de fluwelen gordijnen ontbreken niet! Bij de voorstellingen zijn clowns, dieren, acrobaten en nog veel andere dingen te zien.

Wat is het? Het festival is een lichtspektakel van lampionnen dat nog nooit in Europa is geweest. De 32 lampionnen zijn groot, er is zelfs een draak van honderd meter hoog! Verder zie je verlichte tijgers, pauwen, olifanten en nog veel meer. Waar? In Dierenpark Emmen

Waar? De plaatsen waar je het circus kunt vinden, verschilt per datum. Kijk op www.wintercircus.nl of ze bij jou in de buurt optreden.

Wanneer? Het festival is er van 10 november 2009 - 10 januari 2010. Elke dag kun je van 16.00 - 22.00 uur in Emmen terecht. Op eerste Kerstdag (25december), Oudejaarsdag (31 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari) is het festival gesloten.

Wanneer? Het circus is te zien van 27 november 2009 - 24 januari 2010.

Prijs: Kinderen (4 t/m 11 jaar) E 9,50 en volwassenen E 14,50

Prijs: E 17,50 per persoon.

Feitje: De lampionnen zijn gemaakt door Chinese kunstenaars.

Feitje: Het circus heeft dit jaar al 68 keer opgetreden.

Wintercircus Martin Hanson

IJssculpturenfestival Wat is het? Beroemde figuren uit bekende boeken zijn in ijs uitgehakt. Bijvoorbeeld Gullivers Reizen, Alice in Wonderland, Klokkenluider van de Notre Dame, Jungleboek, Dracula, Frankenstein en Reis om de wereld in tachtig dagen. Waar? In Roermond. Wanneer? Van zaterdag 21 november 2009 - zondag 28 februari 2010. Het festival is elke dag open van 10.30 - 17.30 uur. Op Nieuwjaarsdag (1 januari 2010) zijn de ijsstukken te zien van 13.00 - 17.30 uur en tijdens de kerstdagen van 10.30 - 17.30 uur. Prijs: Kinderen (4 t/m 12 jaar) E 4,50 en volwassenen E 8,50.

IJssculpturenfestival 38/ Flitz Magazine

Feitje? In de tent waar de ijsstukken staan is het wel min acht graden!


Nieuwsflitz

Sudoku

Slimme Zwerver

Een zwerver uit Parijs heeft wekenlang kunnen slapen in dure hotels. De zwerver loog dat hij werkte voor een rijke Arabische prins. Aan de medewerkers van het hotel vertelde hij dat hij de hotelkamers namens de prins uit moest proberen. De zwerver is inmiddels opgepakt. Bron: Jeugdjournaal

Sudowat? In elk vakje komen de cijfers 1 t /m 6 één keer voor, in de rijen van links naar rechts en van boven naar beneden ook. Je mag de getallen 1, 2, 3, 4, 5 en 6 dus maar één keer per rij en vakje gebruiken. De oplossing staat in de Flitz van volgende week.

Volgende week in Flitz! Rappen met Yes-R! Dolfijnen verzorgen in het Dolfinarium! Ralf wint Junior Songfestival, en nu?

Fijne Feestdagen! 1B, 2A, 3C, 4B, 5A, 6B, 7C, 8B

Oplossingen Flitz dierenquiz Flitz Magazine/39

flitz1  

Wij wensen jullie een FLITZENDE kerst en een BLITZ 2010! Lisa, Amy & Shelley In het theater Wintercircus! Voor nieuwsgierige Kidz MET GR...

Advertisement