Page 1

COMMUNITY 2.0

ONS KONINGSOORD

NIEUWSBRIEF VOOR EN DOOR BEWONERS

JONG SAMEN WONEN LEVEN NIEUWSBRIEF 4 - 2018

&

OUD

1


2


VAN DE REDACTIE Voor u ligt weer een hele nieuwe goed gevulde NIEUWSBRIEF voor en door BEWONERS. Steeds meer mensen hebben enthousiast de ‘pen’ ter hand genomen om met persoonlijke verhalen etc. iets met ons medebewoners te delen. Daar zijn we als Redactie natuurlijk ook heel blij mee; dus jong en oud, schroom niet om een volgend keer van u te laten horen. We doen steeds ons best om een zo mooi mogelijke Nieuwsbrief te maken, daarom hebben we Marleen van de Schalie, een van de starters, vanuit haar expertise gevraagd om eens met ons mee te kijken hoe we het tot nog toe gedaan hebben en eventueel wat tips te geven voor verbeterpunten. Momenteel bestaat de redactie uit twee personen dus we waren heel blij met haar professionele input. Dank je wel Marleen!!! U bent natuurlijk ook van harte welkom een reactie te geven als u ideeën heeft hoe iets anders/beter kan. Het is tenslotte een Nieuwsbrief voor en door bewoners. Nu gaat Margot de volgende maand ook verhuizen en de redactie verlaten. Allereerst Margot: heel hartelijk bedankt voor je mooie werk en inzet om de nieuwsbrief te helpen maken tot hoe die er nu uitziet. Beste mede bewoners, u begrijpt dat het dus HEEL HARD NODIG is dat de Redactie versterking krijgt en nieuwe mensen kan verwelkomen. We hopen dat vooral ook jongeren zich zullen melden. We nodigen u graag uit voor een vrijblijvend gesprek: u kunt contact opnemen via nieuwsbriefbewonersc2.0@gmail.com.

Naast de vaste rubrieken is er naast de Interviewpagina ook een CommunityMemberspagina bijgekomen om ook via deze manier elkaar sneller en meer te leren kennen.

Inhoudsopgave Initiatieven.............................................. 4 Gedicht..................................................... 5 Schakeltje................................................ 6 Community members........................ 8 Interview.................................................. 10 Spontane inbreng................................ 14 Recepten................................................. 15 Herinneringen in het klooster......... 16 Gedicht .................................................... 18 Ons Koningsoord café........................ 19 Prikbord................................................... 20 Wist u dat?............................................... 22 Van de Redactie.................................... 24

3


INITIATIEVEN door VĂŠronique Dootjes

WIE HEEFT ER GROENE VINGERS EN WIL GRAAG SAMEN MET MEDEBEWONERS TUINIEREN?

Ons Koningsoord geeft groen licht voor bewoners om in samenspraak met de tuinarchitect Maarten Grasveld en hoveniersbedrijf Abrahams in het park een tuin aan te gaan leggen. In eerste instantie was er gekozen om het gedeelte van het park waar het beeld van de heilige Robertus staat (nu de achterkant van het klooster), van 4

een mooi planten/bloemenperk te gaan voorzien. Omdat de kwaliteit van de grond bij het kinderdagverblijf beter is, heeft Ons Koningsoord bepaald dat dit een betere plek is om te tuinieren. Dit tuinierenproject willen wij vanuit de Werkgroep graag ondersteunen en met een clubje bewoners gaan organiseren.

Middels deze weg willen wij dan ook bewoners bij elkaar brengen, die in zelfstandigheid hieraan mee willen werken. Wil jij je graag aanmelden bij de Tuinclub Ons Koningsoord? Laat dit dan weten aan het team van Ons Koningsoord door een e-mail te sturen naar: info@onskoningsoord.nl.


GEDICHTEN, VERHALEN EN GEBEURTENISSEN De bomen langs de singel staan ingetogen stil, geborgen in hun eigen wezen; ze lezen in hun spiegelbeeld dat in het water staat geschreven, oeroud is het verhaal, van sterven en weer leven. Het beeld verrimpelt door het vallend blad, symbool van afscheid nemen. Behoedzaam lees ik mee en zie verrast de knoppen reeds gespeld; verlicht weet ik: als straks de winter dood en leegte preekt wil ik hier aan blijven denken: aan de knoppen die reeds zijn gespeld. Oeke Kruythof 5


SCHAKELTJES door Lenneke van Beckhoven

U hebt al eerder gehoord en ook gemerkt dat de Schakeltjes in onze Community een duidelijke plaats hebben gekregen. Zij willen graag een bijdrage leveren aan het woonplezier in Woonlandschap Ons Koningsoord, waarin we oog hebben voor elkaar. Als schakeltje, ben je aanspreekpunt, probeer je te verbinden, heb je een signaalfunctie en ben je eveneens een doorgeefluik. We kletsen met medebewoners en geven positieve opmerkingen en aandachtspunten door. Dit alles voor een optimaal woongenot en een leuke bijkomstigheid: je leert elkaar beter kennen! Met alle schakeltjes tezamen inventariseren we datgene wat leeft in ons woonlandschap om mogelijke activiteiten op poten te zetten. Zo zijn we o.a. bezig met het organiseren van computer-hulp. I.v.m. de Privacywet hebben we mensen, die nog geen toestemming hadden gegeven om de NIEUWSBRIEF en de NIEUWSFLITS voor en door BEWONERS te willen ontvangen,

“Met alle schakeltjes tezamen inventariseren we datgene wat leeft in ons woonlandschap� persoonlijk aangesproken in de wandelgangen en of aangebeld met de vraag of ze zich wilden aanmelden om zo niets leuks en nuttigs te missen!

6

Daarnaast zijn we als Schakels aangesproken om medebewoners die zich nog niet hadden opgegeven voor een bijeenkomst, zich alsnog op te geven. Deze bijeenkomsten gaan over het delen met elkaar over dat wat je voor de Community doet of nog wilt gaan doen. Mocht u behoefte hebben aan praatje, of wilt u iets anders delen, spreek ons gerust aan! Schakeltje Gastenverblijf.


7


COMMUNITY MEMBERS Marleen van der Schalie Trappistinnentuin, klooster Woont hier sinds: februari 2018, precies op tijd voor carnaval! Leeftijd: 27 jaar Beroep: Marketing medewerker bij itelligence Waarom Ons Koningsoord: vanuit het drukke Utrecht naar het nieuwe dorpscentrum van Berkel-Enschot. Heerlijk om wakker te worden van fluitende vogeltjes. De rust wanneer je wilt, maar ook de gezelligheid van de community. Daarnaast is het natuurlijk een super bijzondere plek om te wonen! Hobby’s: van 1 pk naar heel veel pk! Ik rijd graag paard in het bos en de duinen, en sinds kort heb ik een eigen motor waar ik graag mee op pad ga. Daarnaast borrel ik graag met vrienden en ben ik een echte carnavalsgek (bestuurslid Görkese Turken, Tilburg). 8

Tom Smeets Trappistinnentuin 118, Rectoraat Woont hier sinds: 9 juni 2017

Vivian Ahout Trappistinnentuin, klooster Woont hier sinds: juli 2018

Leeftijd: 50 jaar

Leeftijd: 20 jaar

Beroep: Merchandiser / vertegenwoordiger

Beroep/ studie: Lerarenopleiding Geschiedenis en werkt als frontoffice bij Coolblue.

Waarom Ons Koningsoord: De enige plaats waar ook mijn hond kon wonen. Hobby’s: Hond, tennis, golf en koken.

Waarom Ons Koningsoord: ik was uit eten geweest met familie bij Hemels en was ondersteboven van het mooie klooster. Vanuit mijn opleiding ben ik erg geïnteresseerd in geschiedenis en het leek mij gaaf om in dit mooie gebouw te wonen, in combinatie met de gezelligheid van medebewoners. Hobby’s: Ik speel klarinet bij een harmonie en organiseer daar ook veel jeugdactiviteiten. Daarnaast houd ik o.a. van lezen, musea, netflix, wijntjes drinken en met vrienden afspreken.

Mevrouw Vugs- van Spaendonk Trappistinnentuin 16, Hoogbouw 55+ Woont hier sinds: 1 oktober 2018 Leeftijd: 82 jaar Beroep: Verpleegkundige en ik heb op de OK gewerkt. Waarom Ons Koningsoord: Dankzij mijn leeftijd heb ik wat kleine gebreken en leek het mij fijn om wat extra hulp te hebben, ook ken ik al heel wat mensen uit Berkel en uit Enschot die bij Ons Koningsoord wonen. Hobby’s: Bridgen, precies zoals wel wat meer mensen hier.


9


INTERVIEW Irma Brink, Je woont in het klooster dat bewoond wordt door ‘starters’. Dit jaar heb je groots je 50e verjaardag gevierd; dat is dichtbij 55+, de leeftijd waarop je ook in een seniorenwoning zou kunnen wonen. Hoe was dat voor jou zo tussen jong en 55+ mensen wonen. Ik heb me altijd meer een ‘starter’ dan een 55-plusser gevoeld en ben anderhalf jaar geleden ook bewust in deze startersgroep gestapt. Het wonen op Ons Koningsoord is mij vanaf de eerste dag prima bevallen. Ik was heel blij met een eigen entree en hele leuke buren. Als er iets nodig was, kon ik altijd op hulp rekenen en we hebben samen veel gezelligheid beleefd. Een kanttekening moet ik wel maken waar het betreft de communicatie tussen de verhuurder Ons Koningsoord en de bewoners; daar kan nog veel verbeterd worden. Je bent ook heel actief geweest in de Werkgroep Community 2.0. Al voordat ik op Ons Koningsoord woonde heb ik me samen met andere toekomstige bewoners heel flink beziggehouden met hoe we het prachtige initiatief van het vormen van een community met jongeren en senioren, op een goede manier vorm konden geven. Het was heel leuk om met deze groep van mensen met ieder hun eigen kwaliteit hieraan te mogen werken. Een leuke bijkomstigheid was dat ik hierdoor veel bewoners heb leren kennen.

10


INTERVIEW Irma, we spreken in de verledentijd want je gaat verhuizen naar Tilburg. Hoe is het voor jou om hier weg te gaan, ook weg uit BerkelEnschot waar je bijna je hele leven hebt gewoond? De tijd dat ik hier heb gewoond is heel waardevol voor me geweest, ook voor de twee kinderen die nog thuis woonden. Nu ben ik er klaar voor om niet meer te gaan huren, maar een huis te kopen. Ik zal de leuke mensen die hier wonen zeker missen en ook het park. Ik kom midden in de stad te wonen, geen park voor mijn deur maar gelukkig wel heel dicht in de buurt. Een mens heeft het vermogen om zich aan te passen. Het is ook fijn om dichter bij al mijn kinderen (twee wonen er al zelfstandig in Tilburg) te wonen. Heb je nog een wens voor Ons Koningsoord? Dat het steeds meer een Community mag worden en de jongeren zich er meer bij betrokken gaan voelen. Ze moeten ook actief aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid in deze. Het is een prachtig initiatief van Roozen & van Hoppe, want naast voor ouderen wordt er zeker ook voor jongeren in Berkel-Enschot weinig gedaan aan betaalbare woningen voor hen.

11


INTERVIEW Michael, we kwamen onlangs spontaan in een leuk gesprek toen ik eens langs wandelde; en je vertelde me over het wonen op Ons Koningsoord. Vanuit Tilburg (Bosscheweg) ben ik (32 jaar) in februari hier naar toe verhuisd. Het is hier perfect voor mij en mijn twee kinderen, jongens van 5 en 3 jaar (Nio en Djen) die regelmatig hier zijn. We kunnen naar buiten, meteen het park in; met heel mooi weer staat het zwembadje snel buiten, alles is bij de hand: ‘A perfect place to be’; we stralen hier. Hoe zijn de contacten met de buren? De bewoners aan deze kant hebben dit stukje Ons Koningsoord omgedoopt tot Klein Broekhoven. Vaak zitten we bij de trappen op het ‘bordes’ om elkaar te ontmoeten en een babbeltje te maken; iedereen is altijd welkom. De kinderen voelen zich ook erg vertrouwd met iedereen. Ik maak nu in mijn persoonlijk leven best een heftige tijd door en dan is het heel fijn dat er een goed contact met de buren is, dat ik weet dat er geluisterd wordt als ik iets wil vertellen. 12


INTERVIEW Wat doe je voor werk? Ik ben machine-operator en bedien een machine zo groot als mijn huiskamer; daarnaast bedien ik als magazijn-medewerker een bovenloopkraan, fantastisch om te doen. Je hebt vast ook hobby`s. Mijn grootste hobby is het zijn van Bondsscheidsrechter bij de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (K.N.H.B.). Dat doe ik al 10 jaar met heel veel plezier. Ik leer er voor mezelf heel veel van. Het is goed leren communiceren, aftasten, beslissingen ‘durven’ nemen en managen.

Het is een uitdaging om met elkaar actief te blijven om de Community te realiseren. Dank je wel voor dit interview. Kun je nog iets vertellen over je toekomstplannen? Ik hoop dat ik binnenkort te horen krijg dat ik een vast contract krijg; dat geeft rust. Ik wil alles goed doen nadat ik mezelf nu ben tegengekomen. Ik wil alles goed gaan regelen, eerst goed doen voor mezelf; daarna kan ik goed doen voor mijn kids en anderen om me heen. En dan die persoon nog vinden waarmee ik alles kan delen.

MIJN MOTTO IS: WIE GOED DOET, GOED ONTMOET

Je vertelde al over het contact met de buren, de jongeren. Hoe is dat eigenlijk met de senioren? Het blijft een vraag hoe we deze twee groepen meer bij elkaar krijgen zodat het een echte Community wordt. Ik denk dat het naast alles wat er georganiseerd wordt door de Werkgroep Community 2.o, meer vanuit de mensen zelf moet komen. Jong en oud komen elkaar onderweg, op straat, in het gebouw vast wel eens tegen. Dan kun je de gelegenheid nemen om elkaar aan te spreken, een praatje te maken en daardoor elkaar beter leren kennen. 13


SPONTANE INBRENG

ACTIVE AGING OFWEL ACTIEF OUDER WORDEN. door Joop Blom

Door de overheid en alle organisaties die zich met ouderen bezighouden wordt ons ouderen voorgehouden dat bewegen een van de beste middelen is om gezond oud te worden. Daar ben ik het roerend mee eens. Als je gepensioneerd bent hoef je niet meer te werken, maar vrijwilligerswerk houd je zowel lichamelijk als geestelijk actief en regelmatig bewegen (wandelen of fietsen of zelfs een sportschool actief bezoeken) zorgt ervoor dat je lichaam fit blijft, hoe oud je ook bent! Toen ik rond de 50 was had ik als directielid van een grote onderneming een drukke baan, zat veel in de auto en deed niet aan sport waardoor mijn ‘omvang’ negatief werd beïnvloed! Een weddenschap met mijn schoonzoon bracht mij ertoe te gaan wandelen en trainen voor deelname aan de vierdaagse in Nijmegen. Voor de medaille moest ik toen wel 50 km per dag lopen. Ik liep hem (met moeite) wel uit. Daarna nam ik een besluit: Ik zou de komende jaren de vierdaagse gaan lopen (en maximaal de 40 km per dag en na mijn 65e de 30 km per dag!) en dwong hiermee mijzelf hiervoor te trainen. Vanaf die tijd wandel ik nagenoeg wekelijks minstens 20 km en loop ik de vierdaagse in Nijmegen (met een paar onderbrekingen) dit jaar voor de 24e maal met goed gevolg. Ik deed dit steeds alleen. Dat gaf mij ook de gelegenheid om over vele zaken na te denken. In de 20 jaar dat ik nu met pensioen ben heb ik vele vrijwilligersfuncties gehad, soms enigen tegelijk. Ik ben jaren ouderenambassadeur van de Provincie Noord-Brabant geweest, heb gepensioneerden verenigingen opgericht en ben daar voorzitter van geweest, maar ook dorpsraadvoorzitter en voorzitter welzijnsorganisaties. Ook heb ik ontwikkelingswerk gedaan in Sri Lanka en Rwanda 14

etc. Dat gaf mij veel voldoening en hield mijn geest scherp! Nu ben ik al een aantal jaren voorzitter van de commissie Zorg, Welzijn, Wonen en Mobiliteit van de koepelorganisaties voor gepensioneerden NVOG/KNVG. Waarom schrijf ik dit allemaal? Ik zie om mij heen te veel ouderen die na hun pensionering in een stoel gaan zitten om dat ‘men niet meer hoeft’. Maar het leven na je pensionering kan je nog zoveel geven, geestelijk en lichamelijk. En goed ‘moe’ worden is ook een plezierige beleving, ook als je oudere wordt! En zeg niet: Ik wil voor vrijwilligerswerk betaald worden, want juist iets vrijwillig doen geeft veel voldoening! Ik ben nu 79 jaar en kan mede door al deze ervaringen het leven (met mijn echtgenote) goed aan! Op bijgaande foto rust ik, met de medaille nr. 24 opgespeld, wat uit op de ”Wedren” in Nijmegen met de gladiolen en een goed glas bier!


RECEPTEN APPELTAART

door Marianne de Leuw-Bremer In deze rubriek kunnen we onze kook- en bakkunsten van heerlijke recepten met elkaar delen; smaakvolle recepten die u èlders vandaan hebt b.v. via KOOK mee met MAX, allerhande (A.H.) of HEEL HOLLAND BAKT. En laten we natuurlijk ook zeker onze eigen zelfbedachte, favoriete brouwsels niet vergeten. Hieronder een ‘eigen’ recept van Marrianne.

Werkwijze: - Verwarm de oven voor op 170 gr. - Vet een springvorm in van 24 cm. - Bekleed de bodem met bakpapier. - Schil de appels en snijdt ze in schijfjes. - Klop eieren, suiker en citroenschil tot een dik mengsel. - Zeef de bloem met het bakpoeder -soda en spatel de helft door het eimengsel. - Schenk de boter langs de rand van de kom bij het beslag en meng voorzichtig met een metalen lepel. - Spatel de rest van de bloem hierdoor. - Meng heel voorzichtig de plakken appel erdoor en verdeel het beslag dan over de vorm. - Bak 40 min. in de oven (test met een prikker) en neem de appeltaart uit de oven. - Bestrijk hem, als je het met de verdunde jam wilt doen, na 1 à 2 min. - Bestrooi met poedersuiker of serveer met slagroom, als de taart is afgekoeld. SMIKKELEN MAAR !!!

Ingrediënten: - Circa 700 gram appels - 1 citroen, sap en rasp - 4 eieren - 120 gram suiker òf 60 gr. kokossuiker 60 gr. honing - 150 gram (spelt)bloem - 1 theelepel bakpoeder of baksoda - mespunt zout - 125 gram gesmolten en afgekoelde boter - Garnering: poedersuiker òf slagroom òf met heet water dungemaakte (abrikozen) jam

Ben jij de volgende die een fantastisch recept met ons deelt? 15


HERINNERINGEN IN HET KLOOSTER door Sjef de Leuw In de vorige Nieuwsbrief vertelde ik hoe allerlei herinneringen in mij opkwamen bij wandelingen door het klooster van Ons Koningsoord. Met name de vloeren van de ‘wandelgangen’ inspireerden me bij het schrijven van de eerste aflevering. Dit keer aandacht voor twee in de abdijkerk nog zichtbare sporen van de vroegere functie van het gebouw. Wie de buitentrap op loopt aan de voorkant van het gebouw ziet na binnenkomst de grote deuren naar de bibliotheek gastvrij open staan. Meteen gaat dan de aandacht naar de glazen vloer, die bij veel mensen, zo heb ik gezien, even moed vraagt om daarover heen te lopen. Kennelijk is het glas sterk genoeg…

Echter, de eerste herinnering zijn we al gepasseerd, dus doe ik enkele stappen terug. Daar, nog in de gang, aan weerszijden van de deuren, zitten twee natuurstenen bakjes in de wand. Vroeger waren die altijd gevuld met water. Het gaat hier om z.g. wijwaterbakjes. Bij het binnengaan van een kerk doopte men de vingertoppen van de rechterhand in het water, en sloeg vervolgens een kruisteken. Het water was eerder door een priester gezegend. Gebruikelijker is de term wijden, en daardoor werd het water dan wijwater. Veel mensen hadden ook thuis een wijwaterbakje hangen, vaak versierd met een palmtakje. Ik weet nog dat ik als misdienaar (zie mijn vorige artikel) de koster mocht helpen als mensen op paaszaterdag bij de kerk wijwater kwamen halen voor thuis. Er stond dan een grote wasteil met water, gezegend door de pastoor. Het beeld van al dat wijwater in zo’n grote wasteil heeft indruk gemaakt, maar misschien kwam dat ook wel omdat je als misdienaar dan vaak een fooitje kreeg…. Twee opvallende dingen. Ik heb alleen bij de ingang voor de gewone mensen een bakje gevonden. Niet bij de ingang voor de zusters. Waarom dat zo is? En dan hoor ik enkele weken terug een bericht over een chemisch onderzoek van wijwater. Dat blijkt allerlei gevaarlijke stoffen te bevatten, omdat het in de wijwaterbakjes kennelijk maar zelden wordt ververst. Overigens is het wijwater in veel kerken opgedroogd… De laatste weken heb ik veel naar boven gekeken in de abdijkerk. En ik heb uiteindelijk gevonden wat ik zocht: twee gaten in het plafond! Weer even uitleggen. Zie ook de betreffende foto. Bovenop het dak van de abdijkerk staat ook nu nog

16


HERINNERINGEN IN HET KLOOSTER een z.g. klokkentoren, helaas zijn de klokken met de zusters meegegaan naar Oosterbeek. De toren is gelukkig gebleven en prachtig getooid met een (koperen?) dak, een kruis en een fiere windhaan; ´s avonds mooi verlicht overigens. Voor zover ik na kan gaan hingen er drie klokken in die toren. Elke keer als de zusters bij elkaar kwamen om te bidden in de abdijkerk, werd het kleine klokje geluid. En dat was heel vaak: acht keer per dag, n.l. om 5, 6, 7, 9, 12, 15, 17 en 20 uur. Het klokje werd geluid vanuit de abdijkerk, en als je heel goed kijkt, zie je in het plafond, bij de overgang naar wat nu de kerkzaal wordt genoemd twee gaten. Daardoor liepen de touwen om de klok te luiden. Dat vroeg toch wel enige kracht, en dat deed me weer denken aan de koster die ik als jochie van een jaar of tien-twaalf mocht helpen in de grote kerk in Zevenaar, ook bij het klokken luiden. En omdat het daar om een grote parochiekerk ging, moesten we voor de grote klokken de toren in, waar bovenin drie grote klokken hingen. Mijn grote, sterke ‘vriend’, de koster, kon in twee of drie keer trekken de klok aan het luiden krijgen, en ik hielp dapper mee. Soms mocht ik zelf luiden, maar helaas, ik kreeg er geen beweging in. Maar het werd pas echt leuk als de klokken weer stil moesten worden. “Gewoon aan het touw gaan hangen, joh!”, zei de koster. Als híj dat deed – grote sterke vent – leek dat heel gemakkelijk. Maar als ik aan het touw ging hangen, moest ik het klokkentouw goed vasthouden, want daar ging ik zomaar een meter of vier-vijf de lucht in! Op één van de foto´s in het eerder aangehaalde boek ‘Een wijd land’ is nog te zien hoe in de abdijkerk twee klokkentouwen hangen. Op een omslagfoto luidt een sterke zuster een van de klokken. Of ze dadelijk ook de lucht ingaat?

In bijna alle kerken worden tegenwoordig de klokken geluid met behulp van elektrische motoren. Begrijpelijk, want het was vaak zwaar werken. Maar jammer ook, want het was een leuke ervaring! Een volgende keer kom ik graag nog een keer bij u terug met een opkomende herinnering. Ik ga maar weer eens op zoek in de abdijkerk van Ons Koningsoord.

17


GEDICHTEN, VERHALEN EN STRIP Blijf trouw aan jezelf Blijf trouw aan jezelf met je fouten, je krachten, Je eenzaamheid soms, je emoties, je moed. Aan dat wat alleen maar in jou kan groeien , In wisselend klimaat met wat kwaad en wat goed. Blijf trouw aan je denken, verlangen en voelen , aan uiten, aan warmte, aan stilte en muziek. Want jij bent een mens als geen ander op aarde, in jou is de wereld bijzonder uniek. Blijf trouw aan jezelf, aan je lachen, je zingen, je vallen en opstaan, je inzet je pijn. Aan dat wat bij jou hoort, je warmte en verlangen , waardoor je in alles herkenbaar kunt zijn. Blijf trouw in je denken, je zwakte, je aarzelen, je hoop, en je waarde, je angst je, muziek. Want je bent een mens die gewoon van belang is , in zijn bestaan zo uniek…. Blijf trouw aan jezelf, bouw een hut in de wereld, waarin je kunt wonen, kunt schuilen voor’ t kwaad. Kunt warmen en wapenen in hoop en begrijpen, wanneer men je pijn doet, in liefde en in haat. Blijf trouw aan je wezen, je zwakte en krachten, en speel heel alleen voor jezelf wat muziek. Want jij bent een mens om van te houden, In jou is de wereld bijzonder uniek…. 18


ONS KONINGSOORD CAFÉ MET AANSCHUIFTAFEL door Nel van Kasteren

Er hadden zich weer veel mensen aangemeld voor de AANSCHUIFTAFEL van 31 augustus die werd verzorgd door Restaurant HEMELS. Na het eten van de heerlijke mosselen of mul filet werd er nog lekker na gekeuveld en meegezongen op de muziek van de PITO’S. Deze naam staat voor onze tuinwoningbewoner Piet Bus en zijn broer. In het verleden maakten zij samen muziek. Piet speelde mondharmonica en zijn broer

Toon accordeon en zang. Op verzoek van hun familie namen zij hiervan samen een cd op met Nederlandstalige liedjes en instrumentale muziek. Piet het was fijn dat wij daarvan die avond, in het bijzijn van jou en je vrouw Tonny mochten genieten.

19


ing n u e rst e BIJ d E n an o v ME N k u i t T eb bru e H ELP ICHTE g g? H i t d E e R I S o h P W O ON voor mputer n HET EEN RDco VAN GSOO . w u N I B . 00 9 6 KON INCL U gsoord 8 41 TU onin 1 6 0 , e onsk l k i @ o M n inf FIEF O K S IJK WEKEL ! UURTJE van sdag n e o w Elke 0 uur 0 . 2 1 11. 00 De n a v r e oy in de F ve de l a h e b , Schalm nsdag van oe eerste w d (die is n de maa B.O). . K e d van

NAAR E E M L ER EN VAN WIE WI D J I R T DS DE WE LEM II ?! WIL ngen: i t h c i l /in s Opgave utsaert M e k e Lien in 109 u t n e n stin Trappi 5684 of 1 1 2 3 Tel .: 01 1394899 06-4 erts@ a s t u m . :l E-mail ail .com hotm

20

ETEN bij de VUURHA ARD in UDENHO UT. Slimstraa t 21 Tel . 013511 12 0 6 a.dekok@d evuurhaar d. nl www. devuurha ard .nl

BILJARTE N IN DE F OYE VAN DE S CHALM m R Harrie va n Iersel e et Boogaer n Wim dt. Tijd: woe nsdagav ond va 19.00 tot 21.00 uu n r Opgave/ inlichting en: Harrie va n Iersel: 0 64767 hviersel0 0905 01@gma il.c Biljarten voor beg om in ners en gev Opgave/ orderden: inlichting en Boogaer dt: 06-30 : Wim 422608

KOERSBAL Tijd: elke vrijdag middag 13.30 – 16.00 uur. Plaats: KAPITTELZAAL van Ons Koningsoord Bijdrage voor een heel kalenderjaar: € 80,00 Contactpersoon: Willy Mutsaers, tel . 013 - 5331624

Helpt u ons ook mee dit bord overvol te krijgen?


PRIKBORD

JONG

Zin in het zi ngen van Nederlands e muziek? elke maand SAMEN ag in de kerkzaal WONEN van ons Koningsoor LEVEN d van: 19:30 tot 20 :30 uur Opgave/inli chtingen: Nel van Kast eren 06-3093358 8

&

OUD

FIET SEN Prac WAND en EL h vind tige rou EN www en op d tes zijn moo .route e webs te .n ite ie ro utes l. Ook h : e in d e bu le urt.

Ons Koningso ord Café voor jong en o ud Maandelijks i n de Foyer van Ons Koningsoord Van 18:30 - 2 1:00

HT GEZOC

!

n e d e l e i t redac

Nieuwe NIEUWSBRIEF NERS oor de v WO E B r o o d voor en

Wilt u iets op het prikbord nieuwsbriefbewonersc2.0@gmail.com

21


WIST U DAT? - Nieuw: Dat er elke vrijdagmiddag het balspel KOERSBAL, ook wel BOWLS genoemd, wordt gespeeld in de Kapittelzaal van Ons Koningsoord. Tijd: Vrijdag 13.30 – 16.00 uur Bijdrage voor een heel kalenderjaar: € 80,00 Contactpersoon: Willy Mutsaers, tel. 013 - 5331624 - Nieuw: Dat u de Nieuwsbrief ook op papier kunt ontvangen; stuurt u dan een berichtje naar: nieuwsbriefbewonersc2.0@gmail.com - Dat er zich een aantal jongeren aan het voorbereiden is om een computerclubje op te richten om andere bewoners te helpen. - Er enkele foto`s in de Nieuwsbrief staan van het oude Ons Koningsoord van Peter Timmermans. Daarvoor heel hartelijk dank. - Er prachtige FIETS- en WANDELROUTES zijn te vinden op de website: www.route.nl met ook hele mooie routes in de buurt. - Er in Ons Koningsoord nieuwe bewoners zijn gekomen: VAN HARTE WELKOM en we hopen elkaar binnenkort tijdens de verschillende activiteiten die op Ons Koningsoord worden georganiseerd, te ontmoeten.

gezelschapspelen in staan en waar u spelen in kunt leggen die u thuis niet meer gebruikt. Zo kunnen we er met elkaar op elk gewenst moment, zoals b.v. in het Ons Koningsoordcafé, op de Spelletjes- Borrelavond, van genieten. - Er een keer per maand in het ONS KONINGSOORDCAFÉ een SPELLETJESBORRELAVOND is in de foyer van De Schalm. Tijd: van 19.00 uur – 21.00 uur. De eerstvolgende avond, eventueel met AANSCHUIFTAFEL krijgt u te zijner tijd te horen via de NIEUWSFLITS voor en door BEWONERS. - Er een vacature is voor een jongere om in de WERKGROEP COMMUNITY 2.0 mee te komen werken! Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar info@onskoningsoord.nl of nieuwsbriefbewonersc2.0@gmail.com - Er elke dinsdagmiddag van 13.45 uur – 15.15 uur een cursus Internationaal Folkloredansen is in de Kapittelzaal. Kom gerust vrijblijvend een keer kijken en/of meedoen. Inlichtingen: Marianne de Leuw-Bremer Tel. 06-44796492 - Koningsoordzangers (K.O.Z.) Inlichtingen: Nel van Kasteren - Tel. 06-30933588 - Dat de Bewonerscommissie die onlangs is opgericht op Ons Koningsoord al enkele bijeenkomsten heeft gehad waarin ze de belangen van ons bewoners behartigt.

- Er op de woensdagochtenden een eigen Ons Koningsoord koffie-uurtje is van 11.00 uur tot 12.00 uur, met uitzondering van iedere eerste woensdag van de maand in verband met het koffie-uurtje van de KBO dat plaatsvindt van 10.00 uur – 12.00 uur. - U met nieuwe initiatieven/en of vragen, aan kunt In het Ons Koningsoord Koffie-uurtje kunnen we vaak kloppen bij de Werkgroep Community 2.0. genieten van heerlijke baksels van Masja. We helpen u graag. info@onskoningsoord.nl - Er in de foyer van de Schalm een kast staat waar nieuwsbriefbewonersc2.0@gmail.com 22


23


VAN DE REDACTIE Deze nieuwe NIEUWSBRIEF is door de redactie en door BEWONERS van Ons Koningsoord rijkelijk gevuld met allerlei nieuwtjes, wetenswaardigheden etc. Als bewoner hebt u vanzelfsprekend altijd de kans om iets in te brengen wat u graag met andere medebewoners wilt delen. Wij zien uw schrijven met veel belangstelling tegemoet.

En er zijn vast ook nog andere onderwerpen om over te schrijven en te delen met anderen. Mocht u daar hulp bij nodig hebben dan kunt u ons dat laten weten. Er is ook de mogelijkheid om iets onder pseudoniem in te zenden. De redactie houdt zich het recht voor om iets al dan niet te plaatsen.

Heel graag horen we van u, ook voor andere suggesties aangaande de Nieuwsbrief. Stuur uw bijdrage a.u.b. aan: - Een gebeurtenis van prettige of mindere prettige nieuwsbriefbewonersc2.0@gmail.com aard. BESTE LEZERS, - Een museumbezoek of concert. ER IS EEN TIJD VAN KOMEN, EN EEN TIJD VAN - Een route van een fietstocht of wandeling. GAAN. DE TIJD VAN GAAN IS VOOR MIJ NU - Een boek of film waardoor u werd geraakt. GEKOMEN. - Een interessant gedicht of foto. - Een mooi/spannend gezelschapsspel. NA EEN SUPERLEUK JAAR BIJ ONS - Uw hobby. KONINGSOORD WAARIN IK VEEL NIEUWE - Een lekker recept. MENSEN HEB LEREN KENNEN, GA IK VERHUIZEN - Vertellen over uw vroegere of juist huidige NAAR EEN (HOPELIJK) ANDERE LEUKE PLEK IN werkzaamheden. GOIRLE. DIT ZAL DUS OOK DE LAATSTE KEER - Een boeiende ontmoeting. - Vertellen hoe u zich steeds meer thuis bent gaan ZIJN DAT IK DEEL UIT MAAK VAN DE REDACTIE VAN DE NIEUWSBRIEF. IK HEB DIT STEEDS MET voelen op Ons Koningsoord, ALLE PLEZIER GEDAAN EN HOOP DAN OOK DAT en/of in Berkel-Enschot. Enkele voorbeelden/suggesties voor onderwerpen kunnen zijn:

MIJN PLEK SNEL OPGEVULD ZAL WORDEN EN DAT JULLIE NOG VELE LEUKE NIEUWSBRIEVEN TE LEZEN KRIJGEN. WELLICHT ZIEN WE ELKAAR NOG IN DE TOEKOMST, ARRIVEDERCI, TOEDELEDOKIE, ADIOS EN HASTALAPASTA GROETJES MARGOT TIMMERMANS

24


25


Colofon Redactie: Margot Timmermans Marianne de Leuw-Bremer Opmaak & Eindredactie: Marianne de Leuw-Bremer & Ons Koningsoord

26

&

SAMEN WONEN LEVEN

Nieuwsbrief Oktober  
Nieuwsbrief Oktober  
Advertisement