Page 1

Nr. 1 / APRIL / 2013

ET MAGASIN FRA

Krevende

kraftlinje

Side 30

Pakket og klart til Asia Side 4 Kuttet ĂŠn f jerdedel Side 14

Deler analysene Side 34


Leder 100 år med blikket rettet fremover

S

tarten på Onninen er en spennende historie. Som byggherre for en bygård opplevde Alfred Onninen at rørleggerne gikk konkurs. Men i stedet for å fortvile startet han et eget firma og ansatte rørleggerne som akkurat hadde gått konkurs. Det var starten på et nå 100 år langt eventyr. Det samme pågangsmotet, den samme framtidsrettede satsingen og løsnings­ orienterte tankegangen preger Onninen i dag. Onninen har alltid ligget litt i forkant i de markedene vi jobber i. Det skal vi fortsette å gjøre og vi vil vise det gjennom måten vi jobber med kunder, partnere og leverandører. Onninen er fortsatt et familieeid selskap og har en eier som er langsiktig og ønsker å utvikle selskapet videre. Vi har dype røtter i både elektro- og VVS-bransjen. Med 100 års erfaring har vi kunnskapen og kompetansen til å se fremover og være med på utviklingen. Vi kommer fra både VVS og elektro på kundesiden, noe som gir oss et bredere perspektiv på vår rolle som grossist. I vinter ble jubileet feiret i Finland. I Norge skal vi invitere til fest og feire sammen med kunder, partnere og ansatte i juni. Da skal vi også feire at Eilag, som ble kjøpt av Onninen, kunne feire 50 år i fjor.

2

Kolonn: nr. 1 – 2013

Her er VVS-teamet Mye endrer seg på 100 år. En av de tingene som har endret seg mest er farten i samfunnet. I dag går alt mye raskere. Vi kan ikke, som de kunne i 1913, bruke like lang tid på beslutninger. Dette har vi gjort noe med, og vi har derfor opprettet en funksjon som skal ha fokus på analyser av marked og økonomi­ utvikling. For å vite hva vi skal satse på fremover er det viktig å ha god informasjon om alt fra produkt- og interiørtrender til boligutvikling, for å nevne noe. Dette er informasjon vi har brukt internt, men som vi ser at det er fornuftig å dele med kunder og partnere. Trender endrer seg, markedet er i forandring og folk innreder og bruker boligene sine annerledes. Mens loftstue eller kjellerstue var det mest populære rommet å bruke penger på for 30 år siden, er det bad og kjøkken som strekker oppussingsbudsjettene i dag. Den typen kunnskap er viktig å ha for å kunne ta kloke avgjørelser om hvilke områder det er verdt å satse på. Fremover skal vi dele mer av denne kunnskapen, fordi vi tror det er riktig og lønnsomt både for dere og oss. – Vi gleder oss.

Endre Espeseth

Deler analysene

VVS-teamet hos Onninen har lang erfaring fra bransjen. God markedsinformasjon er viktig for både oss og våre partnere, sier Espen Ingvoldstad, leder for ­Business Intelligence i Onninen.

34 18


14

INNHOLD:

Kuttet én fjerdedel

Leder

Side 2

Pakket og klart til Asia Side 4

Satser på industri

Side 9

Tettere samarbeid

Side 10

30

Krevende kraftlinje

Ny VVS-avtale med Bravida Side 13

Grønn grossist: Kuttet én fjerdedel

Side 14

Ny butikk i Drammen Side 19

Satser på lys

Side 20

Elfag: – Gode råd og smarte løsninger Side 22

20

Satser på lys

Lanserer e-læring Side 26

Varmer gangbroen Side 29

Krevende kraftlinje Side 30

Business Intelligence: Deler analysene Side 34

Verden går videre Side 37

22

Elfag:– Gode råd og smarte løsninger

Våre unike tjenester – din lønnsomhet

Folk i farta Side 37

Mindre vann og mer komfort Side 38

Store investeringer i infrastruktur

Side 39

Kolonn: nr. 1 – 2013

3


Dürlig tid, mange varer og langt av sted. Det var utfordringen Onninen fikk av Cargotec rett før jul.

Pakket og klart til Asia

4

Kolonn: nr. 1 – 2013


Karl W. Strandvik fra Onninen, Christian Karlsen og Anne-Lise O' Connor Butveit fra Cargotec på Cargotecs område på Andøya i Kristiansand.

M

acGregor er verdensledende innen avanserte offshorekraner og offshore lasthånd­ teringsutstyr. Merkevaren eies av Cargotec, som leverer kraner som kan løfte last. MacGregor-produkter for offshore lasthåndtering produseres på Andøya utenfor Kristiansand. Da en asiatisk kunde bestilte to 100-tonns kraner var det mest praktisk å produsere kranene på Mac­ Gregors produksjonsenheter i Asia. – Skipet som kranene skal monteres på er malaysisk. Det er såkalt SSMV-skip (subsea support maintenance vessel), forteller senior innkjøper Anne-Lise O’ Connell Butveit.

Tilleggsmateriell

MacGregor-kraner produseres i Norge av OneCo, blant annet på Andøya utenfor Kristiansand.

6

Kolonn: nr. 1 – 2013

– I forbindelse med produksjonen i Asia ble det oppdaget at vi trengte ytterligere materiell for å kunne fullføre kranene. Derfor tok vi kontakt med Onninen for å få materiellet fram raskt og i tide, forteller hun. Hun er ikke ukjent med produksjon i andre land, men tidligere ble materiellet

pakket ved Cargotecs lokaler i Kristiansand når det skulle brukes utenlands. Denne gangen var imidlertid omfanget og mengdene så store at de trengte hjelp, og ikke minst, varene måtte være på plass før jul. Onninen tok utfordringen på strak arm. Mye av materiellet er spesielt og lagerføres ikke, verken hos Onninen eller hos produ­sentens norske lager.

Langvarig forhold – Vi har hatt et langvarig forhold til Onninen og opplevde at de tok denne situasjonen på alvor, hev seg rundt og var engasjerte. Dette var en oppgave de ville løse, sier transportkoordinator Christian Karlsen. I løpet av få uker var alt materiellet på plass, også det som ikke var lagervare. På grunn av knapp tid måtte det pakkes om flere ganger. Først for fraktfly, men deretter på paller for å gå i buken på passasjerfly. – Det er veldig knapt med kapasitet på flyfrakt. Plass må bestilles i god tid, varene


MacGregor/Cargotec • Hydramarine ble etablert i 1977 i Kristiansand og kjøpt opp av Cargotec i 2007. • Cargotec er et finsk selskap med hovedkvarter i Helsinki. • Opererer i mer enn 120 land. • Omsetning på 3,3 milliarder euro i 2012. • Har 10 500 ansatte over hele verden. • En verdensledende leverandør av offshore lasthåndteringsutstyr. • MacGregor-products for offshore lasthåndtering produseres i Norge av OneCo blant annet på Andøya utenfor Kristiansand. Cargotec har også produksjonsenheter i Asia og i andre verdensdeler. • MacGregor kompetansesenter i Kristiansand designer, konstruerer og prosjekterer offshore-utstyr på bestilling fra kunder over hele verden.

MacGregor-kraner kan løfte last på flere hundre tonn. Dette er en kran som kan løfte 250 tonn.

må pakkes på spesielle paller og ikke minst leveres i god tid før avgang, forteller han. Bestillingene ble sendt som tre forsend­ elser via tre forskjellige ruter med flere forskjellige flyselskaper til fabrikken i Asia.

Kvalitet viktigst MacGregors kraner brukes i noen av de tøffeste klimaene og arbeidsmiljøene i verden. Utstyret utsettes for en spesielt krevende påkjenning. Derfor bestiller de materiell og komponenter de kjenner og har god erfaring med. –Selv om vi har gode erfaringer med lokal sourcing på mange komponenter vet vi rett og slett ikke hvordan lokale, asiatiske komponenter ville fungert i disse miljøene. Derfor er det viktig for oss å handle med komponenter og leverandører vi kjenner, forteller Butveit. – Det vil koste forholdsvis mye dersom kranene får funksjonalitetsproblemer fordi materiellet ikke tåler påkjenningene, sier hun.

MacGregor-kraner brukes i noen av de tøffeste klimaene og arbeidsmiljøene i verden. Her installeres akkumulatorer på en kran om bord på et skip.

Kolonn: nr. 1 – 2013

7


8

MacGregor arbeider tett med kundene gjennom hele prosjektet. Her inspiseres kranens tuggervinsjer.

MacGregor har siden 1920 vært en innovativ og nyskapende leverandør av avanserte kraner.

Ny utfordring

Mye dokumentasjon

Onninen har lang erfaring med spesiell pakking og tilpassing av rutinene til kundenes ønsker og prosjekter, men pakkingen av dette materiellet var en ny utfordring. – Også for oss var dette nytt. Vi er vant til å sende materiell og varer til mange utilgjengelige steder, men her møtte vi helt spesielle utfordringer som det var moro å være med på å løse, sier account manager Karl W. Strandvik i Onninen. Totalt var det over 50 forskjellige produkter. Alle produktene måtte pakkes sammen og merkes spesielt. Cargotec var på befaring på Onninens lager og det ble utarbeidet spesielle merkelapper for akkurat dette prosjektet. – For å lette tollbehandlingen var det viktig å få med så mye informasjon som mulig på utsiden av pakkene. Systemet til Onninen er så fleksibelt at vi greide å få laget merking som var optimal for dette prosjektet, forteller Anne-Lise O’Connell Butveit ved Cargotecs kompe­tansesenter for MacGregor offshore-produkter.

Å få alle varene gjennom tollen i mottaker­ landet krever at alle produkter er godt merket og at all dokumentasjonen følger med. – All dokumentasjon skal være på engelsk, men vi oppdaget at noen av leverandørene ikke hadde det tilgjengelig. Da måtte vi på rekordtid få oversatt datablad og dokumentasjon i samarbeid med produsenten, forteller Strandvik. Oversettelsene og papirene var klare i tide til forsendelse og kunne følge pakkene på vei til Asia.

Kolonn: nr. 1 – 2013

Outsourcet produksjon Cargotec outsourcet ved nyttår produk­ sjonen i Kristiansand til OneCo. Onninen har i mange år hatt et nært forhold til Cargotec, blant annet gjennom et to-boks system på lageret. – Nå fortsetter vi det gode samarbeidet med de som har overtatt produksjonen. Vi jobber med å optimalisere og effektivisere det utskutte lageret enda mer for å gjøre produksjonen og materiellhåndteringen enda mer smidig, forteller account manager Karl W. Strandvik i Onninen.


Terje Kristiansen, segmentdirektør industri, olje og gass.

Vi har tatt imot varer for kunden, oppbevart dem og sørget for at de blir levert på rett sted til rett tid.

Satser på industri Onninen skal være en god partner for industribedrifter. I samråd med flere kunder er blant annet lagerdriften effektivisert gjennom utskutte lagere, to-boks systemer og VMI-lager.

V

årt mål er å tilby det kundene ønsker. Behovene varierer fra kunde til kunde, og vi ønsker å finne de optimale løsningene i hver enkelt situasjon, sier segmentdirektør industri, olje og gass, Terje Kristiansen, i Onninen. Prosjektpakking har allerede vært en suksess i flere prosjekter hvor Onninen har vært med fra starten. – Vi skal ikke lage en rekke tjenester vi tror kundene trenger. I stedet skal vi ut og snakke med dem om hva de har behov for og hvordan vi kan hjelpe dem, sier han.

– Skip og rigger er inne ved land en kort tid og da må alt være på plass. Vi har tatt imot varer for kunden, oppbevart dem og sørget for at de blir levert på rett sted til rett tid, sier Kristiansen. Slik sampakking er særlig effektivt når det er mange leverandører involvert. Da kan Onninen sørge for at alt blir tatt imot, sjekket og videresendt på riktig tidspunkt. – Slike løsninger og tjenester er et viktig satsingsområde for oss. Vi bidrar til bedre intern logistikk og effektivitet hos våre kunder. Det gir bedre lønnsomhet for alle, avslutter Kristiansen.

Sampakking Onninen satser også på å tilby løsninger til olje- og gassegmentet. Dette er et segment i sterk vekst og med helt spesielle behov.

MacGregor-kraner gjennomgår planlagt service av selskapets egne servieteknikere. Onninen har gjennom avanserte leveringsløsninger bidratt til å holde produksjonen av kraner i gang i Asia.

Kolonn: nr. 1 – 2013

9


Tettere samarbeid – Vi skal gå fra å selge produkter til å finne løsninger i tett samarbeid med part­nerne våre, sier salgs- og markedsdirektør Anne Dahl Øiseth og segmentdirektør SMB Sverre Bruun.

G

rossistens rolle har vært i endring over lang tid. Endrede handelsmønstre og nye aktører, særlig på Internett, har gjort at grossisten må forsvare sin plass i verdikjeden i større grad enn tidligere. – Vi har gått fra produktsalg til å lage løsninger. Vårt mål er at Onninen skal være en partner som er med på å skape bedre lønnsomhet og effektivitet gjennom å bidra med tjenester og kunnskap, forteller salgs- og markedsdirektør Anne Dahl Øiseth og segmentdirektør SMB Sverre Bruun.

Fokus på løsninger Onninen har derfor de siste årene jobbet med å utarbeide en ny retning for grossis­ ten. Gjennom fokus på løsninger skal selskapet bidra med sin unike kunnskap på en måte som hever alle leddene i verdikje­ den. – Våre løsninger inneholder alt fra det åpenbare, nemlig at rett vare leveres på rett sted, til intern logistikk på byggeplass, lagerstyring, prosjektpakking og mye mer. Vi setter sammen riktig løsning sammen med kunden i hvert enkelt tilfelle, sier de to. De peker på at det blir stadig større utfordringer for montørene på byggeplas­ ser. Det blir vanskeligere å få tilgang på lagerplass og stadig oftere innføres det slottider for leveringer.

10

Kolonn: nr. 1 – 2013

– Ved å bidra allerede i planleggings­ fasen på prosjekter kan vi sørge for å smøre maskineriet. Montørene skal slippe å bruke tiden på å lete opp det de trenger. Vi leverer det de trenger, der de trenger det akkurat i tide til jobben skal gjøres, forteller Øiseth og Bruun.

Profesjonelle kunder Onninen vil gå i dialog med både ­byggherrer og tekniske entreprenører for å presentere løsningene og ikke minst effektivitetsgevinsten. – Store utenlandske entreprenører har med seg alt de trenger inn i Norge. Vi må jobbe sammen med norske entreprenører for å bli mer effektive, hvis ikke blir vi alle utkonkurrert, sier de. De merker at stadig flere kunder er profesjonelle på den måten at de ikke bare ser på varekostnaden, men også hvordan grossistens tilleggs­ tjenester kan bidra til å bedre økonomien i ­prosjekter.

– At vi kan bidra med tekniske løsninger og logistikk som smører produksjonen på prosjektene, er noe som i mange tilfeller vil være viktigere for lønnsomheten enn prisen på materiellet,


Informasjonsflyt Undersøkelser viser at mye tid kastes bort på leting etter både materiell og informa­ sjon. Onninen har begynt arbeidet med å systematisere og gjøre informasjon om produkter lettere tilgjengelig. – Vi skal være best på informasjonsflyt rundt våre tjenester og produkter. Våre kunder og partnere skal slippe å gå mange steder for å finne det de trenger å vite for å

gjennomføre oppdraget sitt. De skal finne det hos oss, slår Øiseth og Bruun fast. Informasjonen vil bli gjort tilgjengelig på de plattformene som er mest ­hensiktsmessige.

Kompetanseheving Onninen har den siste tiden drevet intens kompetanseheving av egne ansatte. – Vi har både vilje og evne til å endre oss. Også internt må vi jobbe og tenke anner­ ledes enn vi har gjort. Dette er en like stor omstilling for oss som for de vi arbeider med, sier de to. Endringen av fokuset fra produktsalg til en mer engasjert og rådgivende rolle stiller krav til alle som er involvert, uansett hvor i verdikjeden de arbeider.

Onninen skal levere løsninger som smører produksjonen på byggeplasser og prosjekter og dermed bidrar til bedre effektivitet og høyere lønnsomhet.

– Det er nye tider for bransjene vi jobber i. Prispress og økt konkurranse gjør at også vi må investere i kompetanse og utvikling for å møte den nye hverdagen, avslutter de.

Salgs- og markedsdirektør Anne Dahl Øiseth og direktør for salgsstøtte & SMB Sverre Bruun sier at Onninen vil fokusere på lønnsomme og skredder­sydde løsninger.

Kolonn: nr. 1 – 2013

11


Frostsikring

Varmekabel for installasjon i rør Halogenfri, ikke-industriell selvbegrensende varmekabel som er ideell for frostsikring av drikkevannsrør. DEFROST WATER KIT kommer i ferdig lengde fra fabrikk, med plugg, tilleder og endeavslutning.

DEFROST WATER KIT er beregnet for innvendig montasje i drikkevannsrør, og ytterkappematerialet er godkjent for denne type bruk. DEFROST WATER trommelvare varmekabel fra Nexans kan lengdetilpasses på stedet innenfor de gitte lengdebegrensninger. Eksakte lengder kan enkelt tilpasses uten kompliserte beregninger. Vi hjelper deg med de rette løsningene!

www.nexans.no/varme

12

Kolonn: nr. 1 – 2013


Mikael Sörsten, nordisk innkjøpssjef VVS i Bravida. Bravida er en av de største VVS- og elektroaktørene i Norge. Nå har konsernet inngått avtale med Onninen på VVS.

Ny VVS-avtale med Bravida Bravida har valgt Onninen som en av sine foretrukne grossister på VVS-materiell. – Leveringssikkerheten var det som avgjorde for oss, sier Mikael Sörsten i Bravida.

Godt rykte – Vi har gode erfaringer med Onninen gjennom vår elektrovirksomhet. Det gode ryktet var viktig da vi besluttet å inngå avtale også om VVS-materiell, forteller nordisk innkjøpssjef VS i Bravida, Mikael Sörsten. Avtalen ble inngått før nyttår og erfarin­ gene så langt er gode. Når Bravida velger nye leverandører, samarbeidspartnere og produkter er det fire kriterier som er

viktige: kvalitet, leveringssikkerhet, materiellets monterbarhet og pris. – Av disse kriteriene er det leverings­ sikkerhet som er viktigst. Hvis vi ikke får varene når vi er lovet dem, koster det oss mye ved tapt produksjon. Pris er faktisk ikke det viktigste, forteller han.

Justert vareutvalg I forbindelse med avtalen har Onninen justert vareutvalget og tatt inn leverandører etter Bravidas ønske. – Vi er meget fornøyde og Onninen er konkurransedyktige på de tingene som er viktige for oss. Vi regner faktisk med å bestille en femtedel av VVS-omsetningen hos Onninen allerede i år, forteller Sörsten.

Bravida • Bravida Norge er en del av ­Bravidakonsernet – Nordens største totalleverandør av tekniske ­installasjons- og servicetjenester ­for eiendommer. • Finnes på 150 steder i Norden, hvorav 25 i Norge.

B

avida har allerede benyttet Onninen på leveranser av el-materiell i mange år. Nå har også VVS-avdelingen i det nordiske konsernet inngått avtale om leveranser.

• Totalt omtrent 8 000 ansatte i hele Norden.

Leveringssikkerhet er viktigst.

Kolonn: nr. 1 – 2013

13


Grønn grossist:

Kuttet én fjerdedel Siden Onninen flyttet inn i nytt bygg i 2010 er energibruken redusert med én fjerdedel. – Men jakten på energisparende tiltak fortsetter, sier Arild Aamodt i Onninen.

O

nninens bygg på Berger utenfor Oslo er et moderne bygg med en av de mest moderne lagerløsning­ene i Norge. Likevel tar det tid før driften av et bygg på 23 000 kvadratmeter blir så effektiv som mulig. – Det blir litt prøving og feiling, men vi har greid å redusere energiforbruket og driftsutgiftene for bygget med veldig enkle tiltak gjennom flere år. Nå har vi redusert så mye at hver kilowattime blir vanskeli­ gere å finne, men fortsatt har vi et stort potensial, sier Arild Aamodt, teknisk- og driftsmedarbeider i Onninen.

Miljøtiltak Gjennom mange år har Onninen fokusert på miljøtiltak i egen drift. Egne handlings­ planer for hver lokasjon sørger for at ENØK-arbeidet får den oppmerksomheten det skal ha. – Vi har handlingsplaner og mål for reduksjon av energibruken i alle våre lokaler, både i lagrene og butikkene våre. Tiltak blir målt og vurdert etter en stund slik at vi eventuelt kan justere arbeidet og tiltakene, forteller Giert O. Flock, direktør for organisasjonsutvikling, HR og kvalitet i Onninen. Årlig gjennomfører Onninen ENØK-­ runder hvor de går nøye gjennom lokasjoner og vurderer nye tiltak. Enkelte ganger er det også eksterne rådgivere med som kan bidra til ytterligere besparelser. – Det er alltid de første kuttene som er enklest å få til, og de er også de rimeligste tiltakene. Etter hvert blir tiltakene mindre effektive og mer kostbare, sier han. For 2013 har Onninen satt som mål at energibruken skal reduseres med ytter­ ligere fem prosent sammenlagt for alle lokaler og butikker.

Nesten selvdrevet Giert O Flock, direktør for organisasjonsutvikling, HR og kvalitet i Onninen.

14

Kolonn: nr. 1 – 2013

En av de største investeringene ved flyttingen til de nye byggene var også den mest miljøvennlige. Lagerroboten AutoStore bruker bare 5 kWh i full drift,

like lite energi som tre kokeplater. Samtidig som den håndterer nesten tre fjerdedeler av ordrene. – Roboten gjenvinner energi gjennom driften og har derfor vært det største bidraget til å redusere energibruken sammenlignet med de gamle lokalene på Gjelleråsen, sier Flock. Ett av de mest effektive tiltakene som er igangsatt etter innflytting har vært å senke temperaturen på dagtid når lageret er i full drift. – I et nytt bygg er det alltid litt vanskelig å vite hvor mye som kreves til oppvarming. Etter innflytting viste det seg at bygget er så godt isolert at vi har skrudd av de fleste varmekildene i lageret. Samtidig reduserte vi temperaturen fra 22 grader til mellom 18 og 20 grader. Det er en helt akseptabel temperatur på et lager hvor det er mye fysisk aktivitet, sier Aamodt. Temperaturen senkes og varmekildene skrus helt av om natten, i helger og helligdager. I tillegg til styring av varmen er  hele bygget utstyrt med lysstyring på tid og bevegelsessensorer.

Nye tiltak Aamodt understreker at han innfører ett tiltak av gangen. Da er det enklere å isolere effekten og vurdere om tiltaket fungerer som det var tenkt.


Vi har handlingsplaner og mål for reduksjon av energibruken i alle våre lokaler, både i lagrene og butikkene våre.

– Vi har funnet en god balanse mellom temperatur og energibruk i lageret, forteller Arild Aamodt. Daglig går han runder på lageret for å sjekke ­temperaturer og drift av ventilasjon og varme.

Kolonn: nr. 1 – 2013

15


Lagerroboten AutoStore bruker svært lite energi, blant annet fordi roboten selv produserer energi når den senker boksene.

– Det går litt sport i å finne effektive tiltak og nye besparelser. Nå jobber vi med å få vifter i taket som presser varmluften ned mot bakken. I vårt lager, som er ganske høyt, er det tre grader varmere oppunder taket enn på gulvet, forteller han.

Han understreker at det er viktig å finne tiltak som ikke går utover de ansattes arbeidssituasjon eller arbeidsmiljø. Aamodt har plassert flere værstasjoner rundt om i lageret for å måle temperaturen på flere steder.

Reduksjon i energibruk

Reduksjon i CO2

Tall i mill

Onninen har i mange år jobbet for å redusere utslippet av C02. Én av måtene 4,0 selskapet har jobbet med dette er ved å endre sammensetningen av bilparken. 3,5 av kjøretøyene i Onninens Stadig flere drift slipper ut mindre avgasser. Den positive utviklingen har vart over flere år 3,0 og fortsatte i 2012.

4,0 3,5

19,97 %

5,12 %

3,0 2,5 2,0

2,5

1,5 1,0

0

2010

2011

2012

Diagrammet viser reduksjonen i energibruken på Onninen sitt hovedkontor og lager siden innflyttingen i 2010.

Kolonn: nr. 1 – 2013

• Innflyttet i 2010. • Består av varmtlager, temperert lager og kontorbygg. • Til sammen 23 000 kvadratmeter.

2010

2009

94,4

66,7

51,1

41,1

151-175 gkm

2,8

14,3

40,4

50

176-200 g/km

2,8

14,3

8,5

8,9

201-225 1,0 g/km

0

4,8

0

0

226-250 g/km

0

0

0

0

Mer enn 250 g/km

0

0

0

0

0,5 0

16

• Nybygd i 2009.

2011

1,5

0,5

Onninens hovedkontor og lager på Berger

2012

Under 1502,g/km

– Jeg tror fortsatt vi kan redusere energibruken med mellom 10 og 15 prosent i byggene på Berger. På et tidspunkt har vi greid å redusere energibruken så mye at det ikke er mer å hente, men det er altså ennå en stund før vi er der, smiler Aamodt.

• Energibruken er redusert med én fjerdedel siden innflyttingen. • Ett av de mest moderne lagerne i Norge. • Lagerroboten Autostore resirkulerer energi når den er i drift og reduserer dermed egen energibruk.


KOMPLETT SYSTEM! Microtemp Sentralstyring + MicroVarm varmeovner 3

2

Vaskerom 1

Kjøkken

Soverom barn

Bad

4

32 enheter/ rom

Stue

micro-matic.no

2

Soverom voksne 2

2

   

2

Gulvvarme tilkoblet Master i Microtemp Sentralstyring MicroVarm varmeovn med termostat for sentralstyring Gulvvarme tilkoblet termostat i Microtemp Sentralstyring Motorvarmer tilkoblet relémodul i Microtemp Sentralstyring

Markedets mest komplette varmestyringsanlegg! Micro Matics nye MicroVarm varmeovner kommuniserer trådløst med Microtemp Sentralstyring. Dette er en unik og fleksibel løsning som gjør at du kan styre gulvvarme og varmeovner i hele huset fra samme sted. Med Microtemp Sentralstyring styres varmen etter døgnrytmen for maksimal komfort med minimum energiforbruk. MicroVarm og Microtemp Sentralstyring gjør det enkelt å oppgradere til energieffektiv varmestyring! For mer informasjon: Tlf. 66 77 57 50 / micro-matic.no

17


PREMIERE MARS NYE Ifö Sense møbler

www.ifosanitar.no

18

Kolonn: nr. 1 – 2013


Morten Fundingsrud, regionssjef Express, og Jørn Aspunvik, regionleder Express, i den nye butikken i Drammen.

Ny butikk i Drammen – Energisparing er et viktig punkt på sjekklisten når vi åpner nye butikker, sier Morten Fundingsrud og Jørn Aspunvik.

I

januar åpnet den nye Onninen Express-butikken i Drammen. I nye lokaler på 800 kvadrat­ meter har både kunder og ansatte fått en langt mer innbydende og oversiktlig butikk. Bygget er helt nytt og bygget etter Onninens ønsker. – Det er blitt en veldig flott butikk, med lyse og trivelige lokaler. I tillegg har vi greid å redusere energibruken betraktelig sammenlignet med det gamle lokalet vi hadde i Drammen, forteller Morten Fundingsrud, regionssjef Express og Jørn Aspunvik, regionleder øst i Onninen.

Smarte løsninger I tillegg til at bygget er godt isolert og har vannbåren varme i hele grunnetasjen, har Onninen installert smarte styringssystemer for lys, varme og ventilasjon i lokalene. – Alt er styrt etter tid og behov. Det er ingen grunn til at ventilasjon og varme skal gå for fullt når butikken er stengt. Lyset er også tidsstyrt i forhold til åpningstider, forteller Aspunvik.

Den nye butikken utnytter arealet bedre og har derfor et mindre areal enn den gamle Drammensbutikken. Mindre areal å varme opp er selvfølgelig også med på å redusere energibruken. – De gamle butikkene våre bærer mer preg av å være lager. De nye Expressene er innredet som butikker og trenger derfor ikke like stor plass, forklarer Fundingsrud.

Miljøstasjon Onninen stilte også krav til utleier at det skulle være uteplass til en oversiktlig miljøstasjon. – Vi tar imot EE-avfall i våre butikker og må ha gode stasjoner som gjør det enkelt og praktisk å sortere og levere avfallet. Det har vi fått i Drammen, sier Aspunvik. Etter bare en drøy måned i de nye lokalene er det for tidlig å si noe om hvor stor energireduksjonen er. – Det er naturlig at energibruken går enda mer ned etter hvert som vi blir kjent med bygget og kan drifte det enda mer energivennlig, sier de to.

Onninen Express Drammen • Ny butikk åpnet i nybygg i januar. • 800 kvadratmeter. • Er tildelt energiklasse B. • Butikken er den femte største i Norge i omsetning. • 8 ansatte, fire inneselgere, to uteselgere og to i butikken.

Kolonn: nr. 1 – 2013

19


Satser på lys – Vi skal finne fram til gode løsninger og hjelpe partnerne våre med å få lys på agendaen, sier Peder von Krogh Alfstad, ny produktsjef for lys i Onninen.

B

elysning og valg av riktige løsninger blir stadig viktigere ved installasjoner i både private boliger og nærings­ bygg. Belysning står for en stor del av energibruken i bygninger og har derfor fått større oppmerksomhet. – Vi ønsker å hjelpe partnere og kunder med å finne fram til gode løsninger på tvers av leverandører og produkter. Ved hjelp av enkle salgsverktøy og kompetanse på hva som finnes av ny teknologi skal vi hjelpe kundene med å finne en bra totalløsning, sier Peder von Krogh Alfstad, produktsjef belysning i Onninen.

Produktkunnskap Alfstad har jobbet i belysningsbransjen i mange år og kjenner både leverandører og produkter godt. – Vi vet hvilke leverandører og produkter som er gode i de forskjellige segmentene. Det er en kunnskap vi selvfølgelig vil bruke når vi skal hjelpe enten partnere eller egne selgere med å finne fram til den beste løsningen i de enkelte forespørslene, sier han.

20

Kolonn: nr. 1 – 2013

Onninen skal ikke prosjektere belysning, men kan gi råd om valg av produkter. – Ved å arbeide tettere med leverandører vil kundene våre få et bedre produkt å selge sine kunder. Vårt mål er å være i forkant av markedet og tilby de beste løsningene først. Vi vil hjelpe våre kunder å selge lys, ikke bare ekspedere. For å få til det må vi bidra med kompetanse og nye produkter som kan dekke sluttkundens ønsker og behov, sier Alfstad.

Store endringer Nye miljøkrav gjør at i løpet av 2015 blir kvikksølv forbudt i alle lyskilder. Det vil gi mye jobb til elektrikere som allerede nå begynner å jobbe med dette segmentet. – I løpet av få år skal nesten en halv million lyspunkter langs vei, på offentlige steder og i parker byttes ut og erstattes med


Foto: SG

SG Junistar soft brukt i en bolig.

Echo utelamper montert på en enebolig.

lyskilder som tilfredsstiller de nye energikravene. Vi vil være med og tilby gode pakker som kan erstatte de gamle armaturene, sier Alfstad. I tillegg er LED-revolusjonen bare så vidt startet. Allerede står LED for omtrent 15 prosent av omsetningen på belysning, men Alfstad tror at den andelen vil stige betraktelig i løpet av noen få år. – Det kommer stadig nye armaturer og produkter som skal erstatte gammel teknologi. Så langt har mye av fokuset vært å tilpasse produkter til eksisterende armaturer og løs­ ninger. Framover tror vi armaturene vil  være komplette og tilpasset den nye teknologien. På LED vil vi se flere komplette produkter bygget for LED og færre retrofit-produkter, sier han.

Bredere utvalg Som følge av at Onninen satser mer på belysning vil flere produkter bli lagerført. – Vi har allerede mange produkter, men vi skal ha flere og mer spennende produkter på lager. Også varer som normalt er skaffevarer vil bli lagerført og dermed reduseres leveringstiden betraktelig, spesielt på ny teknologi, sier Alfstad.

– Vi skal være i forkant av utviklingen og tilby de beste produktene og løsningene først, sier Peder von Krogh Alfstad, produktsjef belysning i Onninen, med en Junistar soft i hånda. Kolonn: nr. 1 – 2013

21


Kjedeleder Ann-Katrin Pedersen fortalte medlemmene i ­Elfag om planene, ideene og tankene om framtiden til kjeden.

22

Kolonn: nr. 1 – 2013


Adm. dir. Endre Espeseth fortalte om hvordan ­Onninen skal bidra til økt effektivitet og lønn­somhet i hele verdikjeden.

På Eltinget la konseptstyret i Elfag fram en oversikt fra arbeidet det siste året. Fra venstre. øverst til nederst: Geir Bellingmo, Terje Kaksrud, Ole Bjørn Humlen, Kjell Bergset og Bjørn Tore Aarsrud.

Elfag:

– Gode råd

og smarte løsninger Elfag skal profileres som en kjede med rådgivende ­elektrikere som leverer smarte, innovative løsninger for alle typer elektriske ­installasjoner. – Vi skal gi kundene gode råd og riktige løsninger, sier kjedeleder Ann-Katrin Pedersen.

I

februar var over 80 Elfagbedrifter i Trondheim på ­kjedens årlige samling, Eltinget. Samlingen i år fokuserte på framtidens boforhold og hvilke utfordringer det gir for elektrikerne. – Elfag skal være den rådgivende elektrikeren som kan ta på seg alle typer oppdrag. Vi skal være kjeden med de beste løsningene for medlemmer og for kunder både i forbruker- og næringslivsmarkedet. Kundene våre skal være trygge på at de får dyktige fagfolk når de velger en Elfag-­ elektriker, sier Ann-Katrin Pedersen.

Løsningsorientert De siste årene har Elfag jobbet med en ny

strategi for kjeden. Ingen andre kjeder er bedre kjent blant forbrukere, men få har et tydelig forhold til hva Elfag står for. – Utfordringen framover er å fylle kjennskapen til Elfag med bedre kunnskap om hvem Elfag er og hva Elfag gjør. Det er derfor vi har etablert konseptstyret som skal være med på å stake ut kursen for kjeden, sier hun. Ett av tiltakene er å legge mer ressurser i å heve den generelle kompetansen og gi medlemsbedriftene økt konkurransekraft. – Elfag-bedriftene skal bli kjent som den løsningsorienterte totalleverandøren av elektrotjenester. Da er vi nødt til å legge mer krefter i å sørge for at både de i administrasjonen og montørene er

oppdatert og kjenner de siste løsningene, sier Pedersen.

Heve kompetansen hos montørene Montørene som er ansatt hos Elfag-­ medlemmene vil bli spesielt trukket inn i prosessen med å gjøre kjeden mer synlig. – Montørene er i frontlinjen ut mot kundene. Det er de som møter kundene hver dag, dermed er det viktig at de har kompetansen som skal til for å kunne gi gode råd når kundene har spørsmål. Vi skal derfor være mer aktiv i den løpende utviklingen av kompetanse hos montørene, sier kjedelederen.

Kolonn: nr. 1 – 2013

23


God stemning på Eltinget.

Elfag ønsker at elektrikeren kommer tidligere inn i planleggingen ved for eksempel oppussing. Tidlig i fasen kan elektrikeren bidra med inspirasjon og gode råd om valg av løsninger. – Målet er å posisjonere oss slik at elektrikeren ikke er en fagmann som bare blir kontaktet når strømmen går. Elfag skal være den rådgivende elektrikeren som leverer smarte, innovative løsninger for alle typer elektriske installasjoner. Det tror vi både vi og hele bransjen vil nyte godt av på lang sikt, sier hun.

Lokalt engasjement Kjedens fire fokusområder framover er lønnsomhet, posisjonering, kompetanse og nettverk. – Hvis vi skal lykkes må medlemmene være lojale mot konseptet og alle må vite hvor vi skal. Det er opp til medlemmene å engasjere seg og utnytte den satsingen vi gjør sentralt. Vi må få til lokale aktiviteter og skape både nasjonale og lokale nett­ verk. Sammen blir medlemmene sterkere, mener Pedersen.

I løpet av året skal kjeden også bli mer synlige gjennom annonsering. Nylig ble det laget en reklamefilm som ble vist på Eltinget for første gang. Filmen begynner å gå på TV i løpet av våren og skal også vises i en periode høsten 2013. – Vi skal kjøre mer betalt kommunika­ sjon. Fokus i budskapet er at vi ikke bare skal bygge kjennskap, men også kunnskap om hva Elfag kan levere til kundene. Vi skal vise at vi er den kompetente elektriker­ kjeden med de beste rådene, sier ­Pedersen.

Kjedens fire fokusområder framover er lønnsomhet, posisjonering, kompetanse og nettverk.

Årets Innovatør: Leithe & Christiansen ved Arild Berggren.

24

Kolonn: nr. 1 – 2013

Årets Elfag bedrift: Sætren ­Installasjon ved Kjell Gunnar Tennebø.


Kolonn: nr. 1 – 2013

25


Lanserer e-læring Onninenskolen gjør det enklere å gjennomføre pålagte kurs. I løpet av våren kan blant annet FSE-kurs gjennomføres på Internett.

– Vi vil gjøre det enklere å gjennomføre kurs, sier Randi Onarheim og Lena Thorvaldsen i Onninenskolen. Nå lanserer skolen muligheten til å gjennomføre FSE-, HMS- og EX-kurs via e-læring

26

Kolonn: nr. 1 – 2013


O

nninenskolen tilbyr et bredt spekter av forskjellige kurs over hele landet. Noen av kursene må gjennomføres med jevne mellomrom for å beholde sertifiseringer for forskjellige typer jobber. Nå lanserer skolen i tillegg kurs på Internett. E-læring er et tilbud til de som av forskjellige årsaker ikke kan delta på vanlige kurs. – Vi vil gjøre det enda enklere for kunden å følge regelverket gjennom å tilby e-læringskurs. Kursene vil bli gjort tilgjengelige via en link i Onnshop, forteller Randi Onarheim, ansvarlig for Onninen­ skolen, og Lena Thorvaldsen, leder for Salgsstøtte, i Onninen. Kursene vil være tilgjengelige i Onnshop i løpet av våren.

Tre kurs I første omgang er det tre kurs som vil være tilgjengelige som e-læring. Det er kurs som er lovpålagt og viktige for montørenes sertifiseringer og muligheten til å utføre forskjellige arbeider. – Vi tilbyr FSE-kurs og HMS for ledere. I tillegg vil kurstilbudet inneholde EX-kurs for montører som arbeider i områder med eksplosjonsfare. Kurset vil gi kvalifisering for selvstendig arbeid i områder hvor EX-sertifisering er påkrevd, forteller Randi Onarheim i Onninenskolen. Gjennomført kurs avsluttes med en prøve som må bestås for å få kursbeviset.

– Når prøven er bestått vil kursbeviset bli tilsendt på den e-postadressen som ble registrert da kurset ble startet, forteller hun.

Flere språk Stadig flere fremmedspråklige jobber nå i elektrobransjen. Det gjør at behovet er stort for kursing og sertifisering på flere språk. – Gjennom samarbeidet med vår leverandør Approve kan vi tilby kursing på flere språk. Blant annet kan FSE gjennom­ føres på polsk, engelsk, estisk og russisk i tillegg til norsk. Det gjør sertifiseringen i bedriften enklere, sier Lena Thorvaldsen. EX-kurset kan gjennomføres på engelsk og norsk, mens HMS for ledere foreløpig bare er tilgjengelig på norsk. – Vi vil tilby flere språk så fort vår leverandør gjør dette tilgjengelig, forteller hun.

Vanlige kurs Onninenskolen vil fortsatt tilby tradisjonelle kurs etter fast oppsatte kursplaner på Onninens mange avdelinger over hele landet. Skolen arrangerer også mange interne kurs for bedrifter som vil kurse alle ansatte samtidig. – Fortsatt vil vi ha mange tradisjonelle kurs tilgjengelig i Onninenskolen. Hvis det er noen som vil ha hjelp til å arrangere kurs, eller savner et tema i kursplanen, er det bare å ta kontakt, avslutter Onarheim.

Onninenskolen Tilbyr kurs på Onninens avdelinger over hele landet, internt i bedriften og snart også som e-læring. Her er et utvalg av kursene som arrangeres i vårsemesteret i tillegg til FSE L og H med førstehjelp: • Basutvikling • Innføring i EKOM • Varme arbeider, sertifiseringskurs • Våtromsnormen • Risikovurdering i elektriske ­installasjoner • Praktiske løsninger i TEK 10 • Utforming av elektriske installasjoner i boliger (NEK 400 Bolig:2011) teknisk spesifikasjon • Myndighetenes krav til dokumen­ tasjon • Jording • Personløfter • Kurs i fiberoptikk, teori og praktisk trening Onninenskolen arrangerer også leverandørkurs, blant annet innen belysning, branntetting og datakabling. Ta kontakt for mer informasjon. Kursplanen finnes på Onninens nettsider. www.onninen.no E-post: onninenskolen@onninen.com Telefon: 91 75 60 25

E-læringen er oversiktlig og kan gjennomføres når det passer best. Kursene bestilles i Onnshop og er tilgjengelig umiddelbart etter bestilling.

Kolonn: nr. 1 – 2013

27


www.foss-bad.no facebook.com/fossbad


God dialog mellom partene gjorde at arbeidet med varmekablene ble vellykket. Her er Harry Stene fra Argon Elektro AS, Odd Bjørkli fra Reinertsen AS, Øystein Haavik fra Argon Elektro AS og Eirik Langås fra Nexans AS under arbeidet på gangbroen. Foto: Nexans

Varmer gangbroen Sjøgangen bro binder sammen Midtbyen og Brattørkaia i Trondheim. Varmekabler fra Nexans sørger for at snøen smelter.

U

tviklingen av Brattøra i Trondheim er et av de største utbyggingsprosjektene i Norge. Området kan vise til industriell virksomhet helt tilbake til 1100-tallet og har en rik historie gjennom mange hundre år.

Droppet vann Entreprenør Reinertsen har bygget broen, mens Argon Elektro AS har installert varmekablene. Opprinnelig var det tenkt å bruke vannbåren varme i broen. – Det lange spennet på broen gjorde at elektriske varmekabler var best egnet, forteller Langås.

Arbeidet med broen startet før påske 2011 og hadde en kostnadsramme på 134,5 millioner kroner. Sjøgangen gangbro ble offisielt åpnet av ordfører Rita Ottervik i Trondheim 24. oktober i fjor.

Ny gangbro For å knytte Brattøra sammen med resten av Trondheim sentrum er det bygget en gangbru som har fått en spesiell utforming. Broen har fått navnet Sjøgangen og er tegnet av Pir2 Arkitekter. – Broen er på 2 300 kvadratmeter som holdes isfrie ved hjelp av Nexans varme­ kabler, forteller distriktssjef Midt-Norge i Nexans, Eirik Langås. Broen sto ferdig i oktober 2012 og er blitt en integrert del av den nye sentralstasjonen i byen med tilgang til hurtigbåt, tog og buss.

Broen er bygget i stål og betong og tok halvannet år å bygge. Foto: Nexans Kolonn: nr. 1 – 2013

29


30

Kolonn: nr. 1 – 2013


Den halvannen kilometer lange kraftlinjen strekker seg over veier og fjordspenn.

Krevende kraftlinje – Vi er godt fornøyd med leveringene fra Onninen, men vi skal diskutere hvordan vi kan bli enda mer effektive, sier prosjektleder Svein Helge Johansen i Otera.

Lærling Erik Solås arbeider med monteringen av de nye mastene.

Kolonn: nr. 1 – 2013

31


Samarbeidet mellom Otera og Onninen har vært godt. Fra venstre Svein Helge Johansen, avdelingsleder Otera; Svein Skarpenes, prosjektleder Otera; Thor Kristian Ausen, Onninen og Jan Ole Tjersland, senior innkjøper Otera.

Erik Solås og Tommy Josdal henger 18 meter over bakken og monterer traverser på den nye kraftlinjen.

D

en halvannen kilometer lange kraftlinjen strekker seg over veier, fjordspenn og er til og med strukket gjennom et over 300 meter langt borehull gjennom en fjellknaus. – Det har vært en utfordrende jobb å få kabelen gjennom fjellet. Borehullet er ikke mer enn 21 cm i diameter. Da blir det trangt inni der med flere kabler, sier prosjektleder Svein Skarpenes.

Enda mer effektivt Otera har lang erfaring med bygging av kraft­ linjer, men legger ikke skjul på at de kan bli enda mer effektive i arbeidet langs linjene. – Vi ser blant annet at vi bruker veldig mye tid på å pakke det vi trenger til for eksempel hvert mastepunkt. Flere mann bruker dager på å organisere og pakke det de skal ha med seg. Det er ikke effektivt, sier avdelingsleder Svein Helge Johansen. De skal snart i gang med et nytt prosjekt hvor de skal diskutere med Onninen om alternative måter å pakke og få levert materiellet på. – Snart skal vi i gang med en ny kraftlinje og da vil vi vurdere å få materiellet til hvert mastepunkt pakket sammen, og kanskje til og med levert ute på anlegget. Slike tjenester vil være veldig effektiviserende og frigjort tid for oss, sier han. Arbeidsleder Daniel Kvanvik fra Otera arbeider med riving av de gamle mastene langs linja. Mange steder er de gamle mastene erstattet med nye.

32

Kolonn: nr. 1 – 2013

Spennende Key account manager Thor Kristian Ausen i Onninen sier han synes Oteras utfordring er spennende.

– Det er slike tjenester vi i Onninen er gode på. Gjennom våre løsninger kan vi være med på å effektivisere et prosjekt. I dette tilfellet ville mye tid vært spart på at materiellet ble prosjektpakket på vårt lager i stedet for ute hos Otera, sier han. Onninen har allerede gjort lignende pakking med andre kunder og prosjekter og har fått god erfaring med å legge til rette for økt produktivitet. – Det er god økonomi for alle parter å la varene bli levert på en måte som gjør at montørenes tid brukes der de tjener penger, nemlig på monteringen, sier Ausen.

Punktlig levering Onninen har levert alt materiell som er brukt på prosjektet. Stolper, traverser, kabler og annet utstyr er levert til Oteras lager like utenfor Flekkefjord. – Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Onninen. De har levert når de skal og har vært veldig behjelpelige med å finne alternative løsninger der det har vært nødvendig, forteller avdelingsleder Svein Helge Johansen. Oppgraderingen av linjen omfatter både 22 kV og nyetablering av 66 kV. Arbeidet utføres både fordi den gamle linjen og de gamle mastene begynte å bli slitt, men også for å øke sikkerheten. – I alt har vi hatt 10 montører som har jobbet siden august på dette prosjektet. De har strukket nesten 2300 meter kabel av begge dimensjoner, sier Johansen.


Lærlingene Tommy Josdal, Erik Solås og Daniel Kvanvik har luftige arbeids­ dager i toppen av de nye mastene. Kolonn: nr. 1 – 2013

33


Business Intelligence:

Deler analysene – God markedsinformasjon er viktig for både oss og våre partnere, sier Espen Ingvoldstad, leder for Business Intelligence i Onninen. Nå blir informasjonen tilgjengelig i Kolonn.

Fast spalte Fra neste nummer av Kolonn vil avdelingen levere en fast spalte med informasjon og analyser av markedet.

– Vi tror mange av våre partnere vil kunne ha god nytte av å vite hvordan vi ser for oss utviklingen i markedet slik at de kan ta beslutninger om egen forretnings­ drift, sier han. Analysene skal gjøres lett tilgjengelige og gi informasjon som gjør at Onninens partnere kan velge hvordan de vil satse. – Analyser av denne typen er ikke slik at de med sikkerhet kan forutsi hvordan markedet vil bli. Det er kvalifiserte framtidsutsikter basert på en lang rekke faktorer vi henter inn og setter sammen, forklarer Ingvoldstad.

Vidt utstyn I utgangspunktet beskriver analysene landsdekkende trender og utviklingstrekk, men de ser også nærmere på regionale områder for å kunne gi gode råd til partnere i de aktuelle områdene. – Det er noen regioner hvor markedet er hetere enn i resten av landet. Særlig gjelder dette Oslo, Akershus, Stavanger-området og Hordaland. I disse områdene er det behov for egne analyser for å vite hvordan bedriften skal satse, sier Ingvoldstad.

Vi analyserer trender for å vite hva markedet kommer til å etterspørre i tiden fremover.

34

Kolonn: nr. 1 – 2013

I markedsanalysene henter avdelingen inn informasjon om blant annet politiske føringer både nasjonalt og lokalt, generell økonomisk utvikling, boligutviklingen, næringsbyggmarkedet og forholdet mellom prosjekt- og servicemarkedet.

Spennende tider Økonomien i Norge anses for å være stabil, men problemene i Europa vil påvirke også her hjemme. – Vi ser blant annet at flere europeiske entreprenører viser interesse for å gjøre jobber i Norge. De har et annet kostnads­ nivå og lønnsnivå. Det er en utvikling både vi og partnerne våre må følge godt med på, sier han. Han mener både elektrikere og rørleggere må forberede seg på sterkere konkurranse fra europeiske selskaper, ikke bare på de store prosjektene. – Vi forventer og forbereder oss på at de endringene vi ser i det europeiske markedet også vil komme mer og mer i Norge.

O

nninen har i en tid hatt en egen avdeling som arbeider med markeds- og økonomianalyse. Informasjonen fra avdelingen blir brukt for å gi kundene bedre tilbud og tjenester. – Dette er informasjon som blant annet vil være med på å styre lagerbeholdning og hvilke produkter vi lagerfører. Vi analyserer trender for å vite hva markedet kommer til å etterspørre i tiden fremover, forteller Espen Ingvoldstad, leder av Business Intelligence i Onninen. Sammen med kollegaene Ted Morten Aalerud og Christian Stensaas leverer han informasjon og analyser som ledelsen og selgere i Onninen bruker for å legge langsiktige planer. De ansatte i avdelingen er økonomer, men har også erfaring fra praktisk installasjonsarbeid og salg. De kjenner derfor hverdagen til Onninens kunder fra flere sider.


Fra neste nummer av Kolonn vil Onninen dele markedsanalyser og utviklingstrender med leserne i en fast spalte. Analysene utarbeides av Ted Morten Aalerud, Espen Ingvoldstad og Christian Stensaas i Onninen. Kolonn: nr. 1 – 2013

35


SIVILINGENIØR

Prøv en momentskrutrekker fra Weidmüller!  Kompakt og lett med et ergonomisk grep.  Unikt bit-system med stort utvalg av bits.  Ønsket moment settes med medfølgende verktøy. Utelukker utilsiktet innstilling.  Tydelig, hørbart klikk ved innstilt moment.  Oppfyller EN ISO 6798, BS 26789 EN, ASME B107.14M.  Nøyaktighet +/- 6 % av innstilt verdi.

Effektiv og nøyaktig momenttrekker!

VI M SK ER A VE PER RD I

www.jfknudtzen.no

BRUKER DU RIKTIG MOMENT?

En effektiv og ryddig hjelper!

Montørens hjelper Esken blir din kabelassistent og gjør en manns jobb under trekkingen. Ren kabel til siste meter Hele lengden ligger inne i esken inntil du trekker den ut. Kabelen spoles rett ut fra en snelle og blir rett og pen Metermerket kabel Produktet er metermerket slik at du alltid

36

Kolonn: nr. 1 – 2013

kan lese hvor mange meter det er igjen i esken, og behøver ikke å kaste rester. Ryddig lagerhold Lett å stable mange esker i bilen, lagerlokalet eller i butikken. Miljøvennlig emballasje Alle materialene er resirkulerbare og halogenfrie. Plast og papp kan splittes. Les mer om våre produkter på: www.draka.no / www.prysmiangroup.com

Trekk & Kapp produkter

Brannalarmkabel Gummikabel Multi PN PFXP 500V PR RKK 1kV TP90

A brand of the


VERDEN GÅR VIDERE

MTC2/54 900 10: Den beste har blitt bedre!

Folk

3

I FARTA Hva blir mest spennende i 2013?

Stig Paulsberg, Ingeniør Ivar Pettersen AS

OJ1000, El nr. 54 900 10

Micro Matic har nå oppgradert MTC2 1991H med dobbelt følersystem og regulatorfunksjon! Klassikeren vil fortsatt ha fabrikkinnstilling som gulvfølertermostat og vil fremstå som den samme, selv om den har fått flere funksjoner.

Én termostat – flere funksjoner!

To, en eller ingen føler

Andre nøkkeldata

Med de nye funksjonene dekker MTC2 1991H flere behov. Du kan fortsatt bruke MTC2 med gulvføler slik som før, bytte til innebygd føler eller velge dobbelt følersystem der det kreves. Ønsker du ingen aktive følere, kan MTC2 fungere som en regulator. • Gulvføler (fabrikkinnstilling) • Innebygd føler • Parkettermostat (dobbelt følersystem) • Regulator (ingen følere)

• 2-polet bryter • Lysdiode i front • Maks 16A / 3600W • Mulighet for sparetemperatur 2–8°C • Mulighet for frostsikring 5–10°C • God koblingsplass (bygger kun 18 mm i veggboksen) • Kan kombineres med lekre designrammer fra Gira • Enkel og driftssikker

Parkettermostat – dobbelt følersystem

www.micro-matic.no

Et dobbelt følersystem sørger for maks-/ minimumsbegrensning av gulvtempe­ raturen og egner seg spesielt godt til parkett og stein-/flisgulv for å unngå overoppheting eller for kalde gulv.

Med flere funksjoner i én og samme termostat, har MTC2 blitt enda bedre enn før! Med de nye funksjonene vil den erstatte MTD2 (el.nr. 54 900 12) og MTC2 1999H (el.nr. 54 900 11).

– Jeg bygger hus, så det blir spennende når huset er ferdig og jeg kan flytte inn sammen med familien. Vi holder på med grunnmuren slik at husleverandøren kan sette opp huset. Det blir nok litt elektro­ arbeider på meg også. Vi håper å kunne flytte inn i løpet av sommeren.

Morten Jensen,

Ørnulf Wiig Installasjon AS – Jeg er egentlig mest spent på hvordan bolig­ markedet utvikler seg i løpet av året, om det holder seg eller faller. Og så er jeg selvfølgelig spent på hvordan Liverpool gjør det i årets sesong og om det blir en liten fotballtur til England i løpet av året for å se noen kamper.

3 Lasse Andersen, Nopek Elektro AS

– Jeg er spent på om det blir nok å gjøre på jobben i løpet av året. Det er ikke akkurat lite å gjøre for tiden, så det ser ikke mørkt ut. Men det er spennende å følge med på om markedet holder seg og hvordan det påvirker oppdragsmengden.

Kolonn: nr. 1 – 2013

37


VERDEN GÅR VIDERE

Mindre vann og mer komfort Kundene er opptatt av kranenes design og egenskaper, noe som reflekteres i en spennende produktutvikling.

Avanserte kraner og armaturer

Navn: Thomas Hanche-Olsen Tittel: Adm. direktør Firma: Oras Armatur AS

K

raner og armaturer blir av mange kunder sett på som generiske produkter med noenlunde like egenskaper, men markedet for mer avanserte versjoner er stigende. – Kraner har vært et lavengasjement­ kjøp, men vi merker at forbrukerne er mer opptatt av kranenes egenskaper enn tidligere, forteller administrerende direktør Thomas Hanche-Olsen i Oras Armatur AS. Oras registrerer litt forskjellig utvikling i de forskjellige segmentene av markedet. I markedet for enkle kraner er det hard konkurranse, men store volum. Dette er kraner som ofte blir brukt i større ­prosjekter og boligutbygging. – Totalt sett øker markedet litt, selv om det bare er noen få prosent. Vi tror at antallet kraner vil holde seg stabilt, men

38

Kolonn: nr. 1 – 2013

I de øvre sjikt av markedet er det berør­ ingsfrie kraner som er tegnet av kjente designere som dominerer. Om ikke lenge kommer også kraner og armaturer i utradisjonelle materialer som kompositt. – Den store veksten tror vi kommer i mellomsjiktet hvor det vil bli tilgjengelig flere designarmatur med bedre bruker­ vennlighet, mer komfort og flere funk­ sjoner, tror Hanche-Olsen. I nybygg og ved rehabilitering av eldre bygg blir det ofte montert vannmålere. Dermed er vannforbruket blitt et tema i valg av kraner og armaturer. – Mange er opptatt av kranenes og armaturenes evne til å redusere vannfor­ bruket og dermed energibruken i forhold til  oppvarming av vann, sier han. Da sparedusjene ble lansert fikk de et dårlig rykte og mange ville ikke ha dem. – I dag vil mange ikke engang merke at de står under en sparedusj, men det er fortsatt en utfordring å endre den negative holdningen. Nå kommer også armaturer med tidsstyring til hjemmebruk og som bidrar til at oppmerksomheten blir større rundt sparing av vann, mener han.

E-handel Stadig mer av handel også av VVS-materiell skjer på Internett. Hanche-Olsen forteller at det er det dyrere materiellet som selges over nett.

– Vi merker også en bransjeglidning i forhold til hvor kranene og armaturer selges. Fortsatt selges seks av ti kraner gjennom rørleggeren og faghandelen, men andelen er svakt synkende, forteller han. Likevel har rørleggeren høy troverdig­ het og rådene som blir gitt blir ofte lyttet til. – Det er mye dårlige produkter som selges for en billig penge. Vann og vann­ installasjoner er noe folk har stort respekt for. Rørleggeren selger ikke bare en kran eller et armatur, han selger også kunnskap og trygghet, påpeker Thomas HancheOlsen.

at den gjennomsnittlige prisen på kraner vil øke fordi det blir mer elektronikk og teknologi i kranene, sier han.

Den store veksten tror vi kommer i mellomsjiktet hvor det vil bli tilgjengelig flere designarmatur med bedre brukervennlighet, mer komfort og flere funksjoner.


Store investeringer i infrastruktur Nedbygging av tusenvis av mastetrafoer, utbytting av gamle strømmålere med avanserte måle- og styringssystemer i norske husstander og utbygging av fornybar energi, – det er mye som skjer de neste årene.

D

et skjer store investeringer i det norske strømnettet. Innen 2016 skal blant annet flere tusen mastetrafoer være nedbygget. Etter krav fra DSB skal betjening av mastetrafoer bygges ned og kunne betjenes fra bakkenivå med fokus på sikkerheten for montørene. – Ofte blir trafoene flyttet ned fra mastene til bakken, mens andre velger å bygge om slik at mastetrafoen kan betjenes fra bakken, forteller Ragnar Haugland, salgsdirektør for e-verk i Norge i Ensto.

Fjernstyring I hus og næringsbygg er det etterhvert ­vanlig med sentral styring og energiøkono­ misering. Vi ser nå at det også er mer og mer aktuelt blant e-verkene å oppgradere

Fornybar energi Utbyggingen av fornybar energi skaper også nye utfordringer. Flere vindmølle­ parker er hittil blitt bygget på land, mens nå er det også fokus på å bygge vindmølle­ parker offshore. – Det gir økt krav til kompetanse og utvikling på prosjektering og montering i bransjen. Med alle de tiltakene som skal

gjennomføres i bransjen de neste årene kan det bli en utfordring og samtidig ha kapasitet til det vedlikeholdet og den oppgraderingen som skal gjøres, sier han. Deler av nettet i Norge er modent for oppgradering mens andre områder har et moderne og oppgradert nett. Den gene­ relle levetiden på nettet er imidlertid blitt lengre og lengre. – Det nettet som bygges ut i Norge i dag er bra med fokus på produktkvalitet og gode løsninger, avslutter Haugland.

Navn: Ragnar Haugland Tittel: Salgsdirektør Norge e-verk Firma: Ensto Nor AS

strømnettet til et smartere nett. Et smartere strømnett vil tilrettelegge for en sikrere strømforsyning i fremtiden og et mer effektivt sluttbrukermarked, sier Haugland. De neste årene skal alle strømmålere i norske husstander byttes ut med avanserte måle- og styringssystem (AMS). AMS gjør at strømkundene får bedre informasjon om kraftforbruket sitt, mer nøyaktig avregning og mulighet for automatisk styring av forbruket. AMS gir strømkundene mulighet til å ta styringen over strømforbruket, og vil kunne bidra til en bedre fordeling av strømforbruket og et mer fleksibelt kraftmarked. – Med fjernstyrte brytere ute i strøm­ nettet kan strømmen kobles raskere inn etter utfall fordi det ikke lenger er nød­ vendig å sende montører for å koble inn manuelt, sier han.

De neste årene skal alle strømmålere i norske husstander byttes ut med avanserte måle- og styringssystem (AMS).

Kolonn: nr. 1 – 2013

39


VERDEN GÅR VIDERE

Ny bevegelsesmelder fra Micro Matic Mi­ solid og cro driftssikker

Matic lanserer nå SE41204, en ny bevegel­ sesmelder med ett lite koblingshus, som gir rask og enkel montering i standard veggboks. Sensoren har et dekningsområde på hele 9 m og nær­deteksjon på 3 m som gir nøyaktig og god deteksjon. SE41204 er et klart førstevalg for automatisk tenn/slukk av lys i små rom som toaletter, boder,

vaskerom og arkivrom, eller andre rom hvor man ønsker å bytte ut lysbryter med en bevegelses­sensor. SE41204 er liten, og har et lite koblingshus som bygger lite i veggboksen og gir god plass for kobling. Releet er solid og gjennomprøvd og sikrer få reklamasjoner. SE41204 har justerbar etterløpstid, integrert lysføler og mulighet for enkel overstyring som kan holde lyset tent i fire timer eller slukke lyset før etterløpstiden er utløpt. SE41204 kan tilkoblet laste opptil 2300 W.

Castor GRIP-mag Castor har lansert nok en genial nyhet, nemlig magnetarmebåndet Grip-mag. Båndet festes enkelt med borrelås rundt håndleddet. Silikon padden har innstøpte magneter som holder styr på småbiter i metall som klammer, skruer, bits, etc. Dette gir tidsbesparende og praktisk hjelp ved montasje. El.nr: 88 175 58

www.castor.no

• God koblingsplass • Enkel overstyring • Solid og driftssikker SE41204, El nr. 14 788 36

www.micro-matic.no

Onninen markerer 100 år med jubileumsweekend 14.–16. juni! I 2013 feirer Onninen 100 år. Det skal naturligvis markeres med en skikkelig feiring. Vi inviterer derfor til fest med kunder, partnere og leverandører fredag 14. juni, og med egne ansatte lørdag 15. juni. Invitasjoner vil bli sendt ut i god tid. Sett av datoen allerede nå. Vi gleder oss!

40

Kolonn: nr. 1 – 2013

I løpet av 100 år er Onninen blitt en av Nordens ledende grossister innen elektro og VVS. Det rørleggerselskapet som i 1913 ble startet av Alfred Onninen i Åbo i Finland, er i dag et internasjonalt konsern med rundt 2 800 medarbeidere og virksomhet i Finland, Sverige, Norge, Polen, Russland, Estland, Latvia og Litauen. I Norge omsetter våre 320 med-arbeidere for NOK 2,3 mrd. Med 100 års kompetansekraft skaper vi lønnsomhet for kunder og samarbeidspart­ nere i hele verdikjeden.

Våre unike tjenester reduserer dødtid, sikrer effektivitet og riktig vare- og informasjons­ flyt. Med avanserte teknologi- og logistikk­ løsninger og full tilgang til våre unike tjenester via mobil og nettbrett, er vi godt rustet for å imøtekomme morgendagens kundebehov.


Lønnsomhet Posisjonering Kompetanse Nettverk

Medlemskap i Elfag vil gi din bedrift klare fordeler: 3. Økt kompetanse gjennom profesjonelle fagkurs og erfaringsutveksling med ledende samarbeidspartnere 4. Stort nettverk, samt faglig og sosialt felles-­ skap gjennom Norges største eletrikerkjede

Foto: Gaute Iversen

1. Styrket lønnsomhet gjennom stordriftsfordeler og optimale innkjøpsavtaler 2. Tydelig posisjonering og identitet gjennom Norges sterkeste merkevare innen elektro

Ring 03005 for en uforpliktende samtale med oss i dag.

elfag.no

bedrebolig.no

41


www.xdigital.no

Verdensnyheten xDigital (dRBM) er det eneste vernet på markedet som varsler faktisk feilstrøm med LED, noe som gir økt sikkerhet, kontroll og trygghet for både installatør og kunde. xDigital (dRBM) tåler elektronisk støy bedre enn noe annet vern på markedet, og løser kun ut når det skal. Vernet er vedlikeholdsfritt, ekstremt nøyaktig og avleser faktisk feil og lekkstrøm via en LED. Vernet er også en fullverdig G/A type(3kA/10mS). xDigital (dRBM) er en revolusjon i sikringsskapet. Les mer på: www.xdigital.no

42

Kolonn: nr. 1 – 2013


Annonsér i Kolonn! Kolonn kommer ut fire ganger i året og trykkes i 10 000 eksemplarer. Magasinet­blir sendt direkte til leserne og blir i tillegg distribuert ­gjennom våre 27 ­Onninen Express-butikker i hele Norge. Annonseguiden finner du på www.onninen.no Ta kontakt med Ida Bjerkeflåta på tlf. 930 02 662 eller på ­e-post: onninen.marked@onninen.com

Si din mening! • Har du synspunkter på ­ innholdet i Kolonn? • Hva synes du er bra? • Hva kan bli bedre? • Hva kunne du tenke deg mer av? Send en e-post til: onninen.marked@onninen.com

Ansvarlig utgiver Onninen AS, Pb. 117, 2021 Skedsmokorset Ansvarlig redaktør Anne Dahl Øiseth

Produktkatalog 2013 fra Onninen er klar! Du får katalogen ved å ringe 06706, eller sende en e-post til onninenpost@onninen.com Du kan også laste den ned på våre hjemmesider

www.onninen.no

Redaksjon Anne Dahl Øiseth Endre Espeseth Helen Henriksen Ida Bjerkeflåta Marit Eline Grønbæk Børre Thorstensen Gaute B. Iversen Konseptutvikling, design og produksjon Kommunikasjonshuset Signatur, www.signatur.no Tekst og foto Gaute B. Iversen For ytterligere informasjon På vår hjemmeside www.onninen.no finner du mer informasjon om annonsepriser og opp­lys­ninger om annonse­materiell.

Kolonn: nr. 1 – 2013

43


Avsender: Onninen AS Postboks 117, NO-2021 skedsmokorset Tel: +47 06 706

B

Flere fakturerbare timer betyr bedre lønnsomhet! ONNSHOP mobilløsning gir deg full tilgang til våre unike tjenester. Når som helst – hvor som helst. Uavhengig av mobil plattform. Ta i bruk ONNSHOP på mobil og nettbrett nå!

signatur.no

• 120575

Mobil – Nettbrett – PC

Full styring. Unik oversikt. Større effektivitet. Alltid! ONNSHOP mobilløsning gir deg priser og informasjon om hele vareutvalget, komplett ordrehistorikk, statusoppdateringer og sporingsinformasjon, mellomlagring av påbegynte ordre og strekkodeleser. onnshop.no

Våre unike tjenester – din lønnsomhet

Kolonn nr.1 - 2013  
Kolonn nr.1 - 2013  
Advertisement