Page 1

press urself! Bli en av konstnärerna

på biennalen i Berlin. Eller visa din kollektion på catwalken i New York. Våga tro på drömmen. Sök Konstskolan & Textillinjen!


n a l o k s t Kons

Hitta ditt konstnärliga språk på Konstskolan.

n e j n i l l i t Tex

Designa egna kläder på Textillinjen.

2.


Det börjar med en tom duk eller en bit tyg. Det kan sluta på en världsberömd utställning eller modevisning. Drömmer du om att bli en av konstnärerna på biennalen i Berlin eller visa din kollektion på catwalken i New York? Vill du starta eget eller söka dig vidare? Bli lärare eller ta tjänstledigt ett år och få en nystart? Eller har du bara burit på ett livslångt intresse som aldrig fått blomma ut? Hos oss är alla drömmar välkomna.

Våga tro på drömmen. Följ ditt hjärta och våga tro på drömmen. Den väntar på dig. Du behöver inte ha någon färdig plan. Bara en gnista och en vilja. Att testa den där drömmen, se om det funkar. Vi ger dig styrka i ditt skapande.

Välkommen till Konstskolan & Textillinjen i Önnestad! Önnestads Folkhögskola är en av Sveriges bästa skolor för konst och textil. Vi startade redan 1868 och är landets första folkhögskola. Skolan ligger i det lilla samhället Önnestad, väster om Kristianstad. Det är en speciell stämning här, du märker det när du kommer hit. En plats för alla. Där vi känner oss trygga, kan växa och färdas vart vi vill. Där kreativiteten sprudlar och allt är möjligt. Där människor möts och utvecklas. Där blåsipporna blommar i parken om våren. Och där du får vänner för livet.

3.


4.


Alla är vi barn i början. Även de största konstnärerna. Alla människor kan vara skapande. Det handlar bara om att väcka lusten och tro på dig själv. Vara nyfiken och släppa fram konstnären i dig. Du har det inom dig.

Vi tror på dig. Det är ett oskrivet blad när du kommer hit. Du behöver inget bagage. Önnestads Folkhögskola är en plats där allt är möjligt. Och där alla blir sedda. Här möts alla människor, med olika bakgrund och erfarenhet. Människor du kanske aldrig träffat annars. Många är unga och söker en inriktning för framtiden. Andra har hunnit jobba några år och vill ta en paus för att lära sig något nytt. Vi brukar inte fråga vad du gjort tidigare i livet, utan snarare vem du är, vilka intressen du har och vilka drömmar du bär på. Det spelar ingen roll vad du har för bakgrund. Hos oss är alla välkomna, var du än är i livet. Du tillför dig själv. Det är stort nog. Hos oss får du en allsidig och gedigen grundutbildning som kan ta dig vart du vill i framtiden. Med mycket goda färdigheter inom det konstnärliga området.

5.


n a l o k s t s n o

K

Det börjar med färg och pensel… Utbildningen avslutas med en utställning där du får visa upp dina egna konstverk.

6.


KONSTSKOL AN 1-2 ÅR

Du får en egen ateljéplats för ditt skapande. Platserna brukar bli väldigt personliga, som små konstverk i sig.

Hitta ditt konstnärliga språk. Alla kan inte måla, men alla kan lära sig att måla. Det handlar om att få igång den inre motorn och lära sig kronologin. För att måla en tavla måste du först förstå hur olika färger förhåller sig till varandra, på samma sätt som du först måste kunna orden för att prata ett flytande språk. På Konstskolan får du en grundläggande utbildning som steg för steg utvecklar ditt konstnärliga språk.

Grundläggande studier i konst. Vi arbetar oss igenom det bildskapande området med många praktiska övningar, teman och föreläsningar. Under första året arbetar vi främst med konkreta avbildningsövningar som teckning, måleri, skulptur, stilleben, modell och självporträtt. Under det andra året tillkommer projektarbeten där frågor som identitet, uttryck, estetik, samhälle och samtidskonst behandlas med konstformer som video, performance och installation. Under hösten gör vi en inspirationsresa tillsammans med Textillinjen för att tanka oss fulla med intryck. Det kan vara Berlin, Prag eller någon annan storstad.

Kreativ atmosfär med egen ateljéplats. Ateljén sprudlar av kreativitet som väcker nyfikenhet och skaparlust. Du får en alldeles egen ateljéplats som du får utforma som du vill. Här kan du gå in i dig själv, utforska och låta tankarna fara iväg, släppa tyglarna och vara modig, reflektera och experimentera, lära dig nya tekniker och utveckla ditt skapande.

Meriterande kursintyg om du vill söka dig vidare. Efter avklarad utbildning får du ett kursintyg som är meriterande om du väljer att söka vidare till högskola och universitet för konst, design, arkitektur, textil och foto. Du kan även söka till reklamskolor, pedagogiska utbildningar, dator- och filmutbildningar eller vad du nu är intresserad av. Våra tidigare elever går att hitta på t ex Teckningslärarlinjen i Malmö och Stockholm, Arkitektur i Malmö och Köpenhamn, Konstfack i Stockholm, LTH i Lund och Fotohögskolan i Göteborg.

7.


n e j n i l l i t x e T

Varje person är unik i sitt uttryck.

Utbildningen avslutas med en utställning där du får visa upp dina egna kläder. Kanske gå på catwalken?

8.


TEXTILLINJEN 1 ÅR

Designa egna kläder. Textil berör alla människor. Det är ett konstnärligt uttryckssätt som öppnar våra sinnen och lockar fram kreativiteten. På Textillinjen får du uttrycka dig i färg och form, våga prova dina idéer och lära dig ett stort antal tekniker för att hitta ett textilt skapande som passar dig. Och som hjälper dig att bli vad du vill. Du kanske drömmer om att bli modedesigner, söka dig vidare eller starta eget.

Under hösten gör vi en gemensam resa med Konstskolan för att få ny inspiration.

Grundläggande studier i textil. Textillinjen ger dig mycket goda färdigheter för att ta dig vidare. Du får lära dig grunderna i mönsterkonstruktion och detaljsömnad som du sedan använder för att sy olika kläder som kjol, byxa, blus, klänning och jacka. Du får göra egna skisser som du omsätter i praktisk vävning för att lära dig hela vävprocessen. Du får även prova på andra textila tekniker som stickning, broderi, knyppling, tovning och tygtryck. Första terminen provar du både att sy kläder och att väva. Inför vårterminen kan du välja att fördjupa dig i ett av ämnena eller att fortsätta arbeta med båda. Om du vill utvecklas mer när året är klart kan du gå vidare på vårt Påbyggnadsår.

Den röda tråden. Den röda tråden i utbildningen är ditt eget kunnande. Vissa har sytt mycket innan de kommer hit och andra har inte gjort något sedan syslöjden. Men vi anpassar utbildningen efter eleverna och hjälper dig att utvecklas inom din egen nivå. När utbildningen är klar får du ett kursintyg som är meriterande om du vill söka vidare till högskola och universitet för textilt skapande. Våra tidigare elever går att hitta på t ex Handarbetets Vänners Skola i Stockholm, Stenebyskolan i Dals Långed och Textilhögskolan i Borås.

9.


Lärarna blir också vänner. Man lär känna dem på ett helt annat sätt här än på en vanlig skola.

Läraren hjälper dig att hitta ditt konstnärliga uttryck.

10.


Vi ger dig styrka i skapandet. Alla lärare på Konstskolan och Textillinjen är yrkesverksamma inom sitt konstnärliga område. Det kan vara måleri, textil, formgivning, rörlig bild eller keramiska verktyg. Det gör att de tar med sig verkligheten in i klassrummet och delar med sig av sin livserfarenhet. De vet vad som funkar och inte funkar. De har koll på branschen och snappar upp de senaste trenderna.

Läraren hjälper dig i rätt riktning. Lärarna har en mycket viktig roll i ditt skapande. Genom att stötta och vägleda, inspirera och locka fram din inre kraft. Det handlar om att hitta sig själv. Blicka inåt och blicka utåt, samtala och reflektera. Vara nyfiken och prova sig fram. Våga tro på sina idéer! Ibland blir det bra, ibland inte. Men det har ingen betydelse. Det viktiga är att steg för steg lära sig hitta sitt eget konstnärliga uttryck. Det får ta sin tid, vi har aldrig bråttom när vi skapar. Läraren ser dig och hjälper dig i rätt riktning.

11.


Vänner, minnen och skratt för livet! Att gå på folkhögskola är så mycket mer än att bara studera. Det är en väldigt speciell tid i livet. Du träffar många nya vänner och lär känna nya sidor av dig själv som du kanske inte visste att du hade. Alla kan vara sig själva, inga känner varandra sedan tidigare. Alla är här av egen vilja, folk är drivna och vill vidare. Det smittar av sig! Du kommer att känna en stor samhörighet med alla runt omkring dig. Öppna ditt sinne… och bara låt saker hända.

Dags att packa väskan!

12.


Vill du bo i enkelrum eller korridor?

Bo på internat med dina klasskamrater. Som deltagare har du möjlighet att bo på skolan under utbildningen. Du kan bo i enkelrum med antingen dusch och toalett på rummet eller i korridoren. Vill du bo tillsammans med dina kompisar så går det också bra. Då har ni egna rum men gemensamt allrum och pentry. Rummen är möblerade men du får gärna ta med egna saker. Självklart finns det bredband för data, telefon och TV på rummen. Bor du på internat så äter du dina måltider i skolans matsal måndag till fredag.

Gemensamma fritidsaktiviteter. Det finns alltid något roligt att hitta på under fritiden. Du har fri tillgång till ateljé, bibliotek, bastu, biljard, pingis och gym. I Önnestad finns även en fotbollsförening och en sporthall, om du har spring i benen efter lektionerna. Inte långt från byn ligger strövområdet Bockeboda om du hellre vill ta en promenad i naturen. Här finns gott om stigar och elbelysta motionsslingor som tar dig genom både vacker granskog och lövskog.

Tågen stannar i Önnestad. Du tar dig enkelt till och från skolan. Har du inte bil så kan du ta tåget från pågatågsstationen i Önnestad. Härifrån tar det bara 6 minuter till Kristianstad och 13 minuter till Hässleholm. Till Malmö tar det 1 timme och 13 minuter.

Bara 6 minuter till en god Cappuccino i Kristianstad!

Njut av en härlig joggingtur i den fina naturen. Eller gå en rond mot sandsäcken.

13.


Vanliga frågor som du kanske undrar över. Vad är en folkhögskola? På en folkhögskola studerar du mer fritt än i andra slags skolor. Varje folkhögskola bestämmer själv hur deras undervisning ska vara. Varje folkhögskola har sina egna kurser och ämnen. På en folkhögskola tänker lärarna på vad du som är studerande behöver. De tänker på vilka kunskaper du har och vad du har varit med om i livet.

Vilka utbildningar finns det på Önnestads Folkhögskola? - Allmän linje på grundskolenivå och gymnasienivå - Socialpedagogutbildning - Teckenspråks- och Dövblindtolkutbildning - Konstskolan - Textillinje

Hur många deltagare brukar det vara i gruppen? 15-20 deltagare.

Vilka läromedel använder vi? Istället för läroböcker har vi föreläsningar, bildvisningar och praktiska övningar. Ibland tipsar vi om böcker man kan skaffa men det är helt frivilligt. Vi har ett stort bibliotek av Konstböcker och Konsthistoria.

Vad är kurstiderna? Läsåret följer i stort sett de kommunala skolornas kurstider.

14.


Hur är det med måltiderna? Du kan välja att ta med din egen mat eller att köpa mat i vår matsal som serverar många olika alternativ. Gå in på vår hemsida www.onne.se för att se dagens lunch.

Vad kostar utbildningen? Undervisningen på folkhögskolan är gratis, men du betalar för studieresor, ditt arbetsmaterial, lunch, kaffe med mera. Dessutom tar vi ut en terminsavgift för material som ingår i undervisningens gemensamma uppgifter. Mer info finns på vår hemsida.

Hur anmäler jag mig? Förutom anmälningsblanketten som du fyller i via nätet eller skriver ut och skickar in, så ska du till Konstskolan lämna in arbetsprover, se hemsidan för info. Textillinjen har löpande antagning fram till kursstart.

Välkommen till Önnestads Folkhögskola!

15.


Express Yourself! Våga tro på drömmen. Skicka din ansökan redan idag! Vill du veta mer? Släpp fram konstnären i dig och sök Konstskolan eller Textillinjen på Önnestads Folkhögskola. Vi behöver din ansökan till Konstskolan nu. Textillinjen har löpande antagning fram till kursstart. Titta in på www.onne.se eller ring oss på 044-785 01 00 om du vill veta mer. Vi ses i ateljén!

Byagatan 30 SE 291 73, Önnestad I Tel. +46(0)44-785 01 00 I Fax. +046(0)44-785 01 50 I onnestad.fhsk@folkbildning.net I www.onne.se

Önnestads Folkhögskola  

Informationsbroschyr om vår konstskola och textillinje.

Önnestads Folkhögskola  

Informationsbroschyr om vår konstskola och textillinje.

Advertisement