Page 1

SNEEKWEEK t n kra © Eize Hoekstra

Deze speciale editie is een uitgave van Dé Media uitgevers Drachten

78e Sneekweek: een evenement van formaat! VAN WIJNGAARDEN HOLDING B.V.

2 T/M 8 AUGUSTUS 2013

Met MRW Accountants aan boord…

…staat u er nooit alleen voor!

et alle aspecten m g n ri va er in t o Gro besteden van inkoop en aan Koloniedijk 3 7739 PA Vinkenbuurt (gemeente Ommen) Telefoon 06-21203002

GORREDIJK SNEEK WOLVEGA

www.hiswatewater.nl

www.mrw.nl -

info@mrw.nl


2

SNEEK WEEK KRANT

HISWA TE WATER A M S T E R D A M

2013

ONTDEK, ERVAAR EN GENIET

30e

editie

-/ , Ê, Ê -‡7 ,ÊUÊÎÊ/ÉÊnÊ- */  ,ÊUÊ777°-7°   /Ê6  Ê "/ Ê Ê /6/ / ]Ê€ÊÎ]xäÊ"  Ê",/ 

SUPPLIERS

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

3

INHOUDSOPGAVE Feest rond de Waterpoort ‘Botenparade als start van de Sneekweek’

9.

Sneekweekprogramma

13. Opzwepende beats vanaf De Walrus-podium

15. Afwisselend programma Marktstraat

Wendy Noordzij Redactie Sneekweekkrant

Sneekweek 78 is een speciale uitgave van

21. Nieuw evenement: Garden of Dance

Dé Media in Drachten. De krant verschijnt in

COLOFON

7.

Is het u wel eens opgevallen dat de klok van de bekende Sneker Waterpoort vijf minuten voorloopt? Dat is geen foutje, maar opzet. De Waterpoort was vroeger een onderdeel van de stadmuur rond Sneek, die overigens weinig voorstelde, want hij was slechts manshoog. Om tien uur ’s avonds werden alle stadspoorten afgesloten, maar regelmatig waren er mensen die op het allerlaatste moment de stad nog binnen wilden gaan, of wilden verlaten. Om hen die gelegenheid te geven, werd de klok vijf minuten vooruit gezet en die traditie heeft men altijd in ere gehouden. Dit jaar bestaat de Waterpoort 400 jaar en dat wordt met allerlei evenementen gevierd, zoals met diverse exposities en een speciale Waterstad Taptoe begin september. Ook wordt in de stad een Zandsculpturenfestival gehouden, waarbij het jubileum van de poort uitgebreid aan bod komt. En op het nieuwe muziekterras in de Stadhuistuin, de ‘Garden of Dance’, komt tijdens de Sneekweek een gigantisch podium te staan in de vorm van de Waterpoort. Uniek! De Garden of Dance is een spectaculair, nieuw dance-event tijdens de Sneekweek en een vervolg op het succesvolle podium in de Kleine Kerkstraat. Daar was het de afgelopen jaren zo druk dat doorstroming naar andere straten bijna niet meer mogelijk was. In de ruime Stadhuistuin is een nieuw onderkomen gevonden. De organisatie, de populaire Club 1841, heeft een schitterend programma samengesteld en ook de andere horecagelegenheden hebben hun uiterste best gedaan. In deze krant vindt u een uitgebreid overzicht. Natuurlijk is de Waterpoort tijdens de openingsavond weer het decor van de prachtige vlootschouw, waarbij alle deelnemende zeiklassen zich aan het publiek presenteren. Genoeg ingrediënten om er een geslaagde Sneekweek van te maken!

een oplage van 140.000 exemplaren, waarvan 120.000 huis-aan-huis in Friesland.

Hoewel de redactie bij het samenstellen van

23. Gratis duurzaam vervoer in centrum

deze krant zorgvuldigheid betracht, is zij

niet aansprakelijk voor enige schade die kan voortkomen uit de inhoud ervan. Hoofdredactie:

Wendy Noordzij (RedactieVisie)

25. De Sneekweek door de ogen van…. Redactie: Wendy Noordzij en

Johan en Fransisca Vogelzang Fotografie:

31. Friese Evenementenagenda

Douwe Bijlsma, Simon Bleeker, Dorus

Breidenbach, Herman Gerritsen, Gert Jan Hermus, Eize Hoekstra, Wendy Noordzij, Amanda Stuiver, Johan en Fransisca Vogelzang, Wim Walda

35. Boerebrulloft en Ballonfeesten Joure

Uitgave & acquisitie: Dé Media uitgevers Postbus 448 9200 AK Drachten

Telefoon: 0512-571500 www.demedia.nl

43. Spannende strijd op het Friese water

Vormgeving:

VDS Vormgeving!, Drachten Drukker:

45. Gaastra Sails levert unieke service

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord Verspreider:

© Eize Hoekstra

Axender-Santibri, Drachten

49. Visserijdagen Harlingen en Glemmer!

www.hiswatewater.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

overgenomen of gekopieerd zonder

voorafgaande schriftelijke toestemming van Dé Media Uitgevers


4

SNEEK WEEK KRANT

Verlaag nu uw woonlasten en help het milieu

Waarom TONZON isolatie? Zie klantreactie: “De thermostaat is zeker 3 graden lager komen te staan (19) en de vloer voelt altijd behaaglijk, ook ‘s-morgens. Hij koelt nauwelijks af en heeft dus een hele stabiele temperatuur gekregen. De luchtvochtigheid is eindelijk tot goede proporties teruggebracht.” E.Meijer te Ruurlo

Minder last van Reuma Zowel mevrouw Romein uit Koog aan de Zaan als mevrouw Vos uit Nieuwerkerk aan de IJssel vertellen dat ze nu minder last hebben van reuma. Het warme droge klimaat onderin de woning heeft kennelijk een positieve uitwerking.

TONZON Vloerisolatie voor een droge kruipruimte en een warme vloer Waarom TONZON Vloerisolatie? Tonzon is de enige aanpak die alle warmteverlies door warmtestraling elimineert. Een TONZON vloer wordt daardoor sneller warm, bereikt een hogere temperatuur en koelt langzamer af (zie het schema). Daarom ook bij uitstek geschikt bij vloerverwarming, zelfs als de vloer al is geïsoleerd met EPS of PUR. Het stookseizoen wordt veel korter en levert daardoor een hoge energiebesparing op.

Foto van een TONZON kruipruimte: vroeger vochtig, nu kurkdroog

Schematische weergave thermisch gedrag begane grondvloer

Dubbele aanpak voor het beste resultaat Zelfs betonnen vloeren worden merkbaar warmer met TONZON Thermoskussens, warmer nog dan de vloer van de nieuwste nieuwbouwwoningen (zie grafiek). Door de combinatie met Bodemfolie ontstaat bovendien een kurkdroge kruipruimte. Dat maakt een einde aan die muffe lucht, maakt energiezuinig ventileren mogelijk en scheelt enorm in de onderhoudskosten. Leidingen en ophangbeugels corroderen niet meer en het is echt veilig voor houten vloeren, zo blijkt na 33 jaar praktijkervaring. TONZON stopt zelfs betonrot!

Isolatiewaarde Hoog Middel Laag Afkoeling bij nachtverlaging

Opwarming in de morgen

Temperatuurverloop gedurende de dag

Informatie

Meer weten? Kijk op www.tonzon.nl. Bellen of mailen kan ook via 0900 - 28 66 966 (€ 0,10 p/min) of info@tonzon.nl. Scan voor meer informatie de QR-code.

De duurzaamste aanpak; energiezuinig, gezond en veilig Het systeem heeft een dubbele DUBO-keur, zowel op de Thermoskussens als op de Bodemfolie. De energie die voor grondstof, fabricage, verpakking, transport en installatie is gebruikt, wordt al binnen enkele winterweken terugverdiend door de besparing op stookkosten. Door de warmere droge vloeren ontstaan er minder schimmels en huisstofmijt en daarmee een gezonder binnenmilieu. De uitvoering brengt nauwelijks overlast met zich mee. Geen grote vrachtwagens voor de deur en de bewoners kunnen gewoon in huis blijven.

21

Gemiddelde vloertemperatuur 20

TONZON Rc > 3,8 m2K/W 19

Rc = 2,5 m2K/W (1993 - 2012) 18

Temperatuur

Ook zo genoeg van die vieze vochtige kruipruimte? Sta verbaasd hoe snel deze verandert in een droge ruimte na het aanbrengen van TONZON Bodemfolie. Laat het vrijblijvend aanbrengen door een van onze specialisten. Bent u niet tevreden, dan wordt de Bodemfolie weer opgehaald en betaalt u niets. Vraag naar de voorwaarden.

Temperatuur vloer

No cure no pay, weg vieze kruipruimte

Rc = 1,3 m2K/W (nieuwbouw norm van 1982 tot 1993)

17

16

Geen isolatie

15 0

1

2

3

4

5

6

Rc-waarde vloer

TONZON BV • Postbus 1375 • 7500 BJ Enschede • T: 053 - 433 23 91 • E: info@tonzon.nl • www.tonzon.nl

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

Ook verkoop van

* rabathout * tuinhout * tuinhuisjes * ĚĂŵǁĂŶĚƉƌŽĮĞůƉůĂƚĞŶ

Friese-producten.nl badmode Na de succesvolle introducties van de Friese strandjurkjes, de Friese bikini’s en de Friese tankini kun je nu nog meer Friese badmode vinden op Frieseproducten.nl. Dit jaar zijn er Friese kinderzwembroeken, babybadpakjes, kinderbikini’s en de succesvolle Friese herenzwembroek bijgekomen. Speciaal voor lezers van deze Sneekweekkrant hebben we ook dit jaar een hele leuke actie: Bij bestelling van bovenstaande artikelen krijgt u tot 1 september 2013 liefst 15% korting met de kortingscode: SNEEKWEEK. Op=op! U bestelt ze eenvoudig en snel via www.friese-producten.nl

ZEILMAKERIJ JAMA SAILS Kauwenhoven 64b 6741 PW Lunteren Mobiel: + 31 (0) 6 50277164 E-mail: info@jamasails.com

www.jamasails.com www.hiswatewater.nl

5


6

SNEEK WEEK KRANT

U W

PA S S I E

G O E D

verzekerd

bewust risicobeheer =

volgens de formule van Froonacker!

inzicht + overzicht

x

aandacht

Maak vrijblijvend een afspraak en bel ons, t. 0517 - 39 99 99

A.M. van Schurmansingel 55, 8801 JRÂ Franeker

www.hiswatewater.nl

www.froonacker.nl


SNEEK WEEK KRANT

7

Deelnemende zeilklassen stellen zich voor

Botenparade als start van de Sneekweek De vlootschouw is sinds 1974 een vast onderdeel van de officiële opening van de Sneekweek. Tijdens deze feestelijke parade presenteren alle deelnemende klassen van de zeilwedstrijden zich aan het publiek. Vanaf het water en op de feestelijk verlichte kades vinden allerlei muziekoptredens plaats.

Om 20.00 uur wordt de Sneekweek officieel geopend in de Stadhuistuin, die alleen voor genodigden toegankelijk is. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook de nieuwe ‘Schipper in de Orde van de Sneeker Pan’ gehuldigd. Deze prijs, vernoemd naar het gelijknamige skûtsje, werd in 1954 door de Gemeente Sneek ingesteld. Leden van de Orde hebben zich verdienstelijk gemaakt voor de zeilsport in het algemeen en de Sneekweek in het bijzonder. Schippers in Orde van de Sneeker Pan worden benoemd op voordracht van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Vanaf 1966 hoort bij de onderscheiding een koperen koekenpan, waarin het Wapen van Sneek is verwerkt. De Panschipper neemt plaats op de eerste boot in de vlootschouw en nadat hij een groet heeft uitgebracht aan de Commissaris van de Koningin, die aan boord is van het Statenjacht, toont hij trots zijn koekenpan aan alle aanwezigen.

Aansluitend gaat om 22.30 uur de vlootschouw van start. Naast de verschillende zeilboten, varen ook diverse rondvaartboten en politieschepen mee. Vanwege de voorbereidingen voor het evenement worden vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur de bruggen in Sneek (de Lemmerbrug, de Woudvaartbrug, de Harinxmabrug en de Oppenhuizerbrug) niet meer bediend. Ook de doorvaart onder de Wonderbrug (tussen Waterpoortsgracht en Westersingel) is tot zaterdagochtend gestremd. Eén en ander betekent dat de doorvaart via Sneek tussen de Snitsermar en de Brekken, IJlst/ Heeg of Bolsward niet meer mogelijk is. Deze stremming duurt tot zaterdagochtend 7 augustus. De Houkesloot wordt ter hoogte van de kruising Houkesleat met afslag naar de Sneker jachthavens / Oudvaart afgesloten zodra de ligplaatsen vol zijn. Waarschijnlijk is dat rond 16.00 uur.

Vanaf 20.00 uur tot het einde van de vlootschouw zijn de Lemmerweg (tussen de rotonde ter hoogte van de Frieswijkstraat en de Lemmerbrug), de Balthuskade, de Prinsengracht, de Woudvaartkade (tussen de 2e Woudstraat en de Woudvaartbrug), de Rienck Bockemakade en het Hoogend (nabij de brug) gesloten voor verkeer. Vanaf circa 21.30 uur tot aan het einde van de vlootschouw staan de Lemmerbrug, de Oppenhuizerbrug en de Harinxmabrug open, waardoor doorgaand wegverkeer van en naar het centrum niet mogelijk is.

Route Tijdens het officiële gedeelte in de Stadhuistuin kan het publiek een mooi plaatsje zoeken langs de vlootschouwroute, die van De Kolk, via de Prinsengracht, Harinxmakade, Bothniakade en de Koopmansgracht naar de Oppenhuizerbrug voert. Tussen 20.00 en 22.00 uur worden bij De Kolk diverse muziekoptredens gehouden. Om 22.00 uur arriveren ook de genodigden bij de Waterpoort. Vervolgens wordt de wimpel gehesen van de Boot van het Jaar en wordt de kersverse Panschipper voorgesteld aan het publiek. Rond 22.20 uur klinken traditiegetrouw tien saluutschoten, gevolgd door het zingen van het Fries Volkslied.

Nieuw wedstrijdcentrum KWS Het wedstrijdcentrum van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) heeft de afgelopen maanden een ingrijpende verbouwing ondergaan.

Het oude gebouw was, met maar twee protestkamers, slechts één ruimte voor opslag, een te kleine kantine en nauwelijks ruimte voor de uitslagenverwerking, te klein geworden. Bovendien waren de clubroom, het terras en de toiletten niet goed bereikbaar voor mindervaliden. Met de uitbreiding van het wedstrijdcentrum is er zowel op de begane grond als de eerste verdieping 40 m2 extra bij gekomen.  Hierdoor beschikt het protestcomité straks over drie ruimtes en is er ook een apart kantoor voor de uitslagenverwerking.  De kantine is zo groot geworden dat deze voortaan ‘Clubroom’ wordt genoemd.

Project stimuleert doorstroming zeilers naar internationaal niveau

Sailers for Life in actie tijdens de Sneekweek De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) is het project Sailors for Life gestart. Doel van dit project is om jeugdzeilers te stimuleren om na de Flits of de Optimist door te stromen naar zeilwedstrijden op nationaal of internationaal niveau. De pijlen worden gericht op de Laser- en Vaurienklasse. Daarnaast is er binnen het project ook aandacht voor de instroom van nieuwe zeilers uit de Optimist en de Flits.

De eerste resultaten zijn boven verwachting: Jelmer Zittema werd Wereldkampioen in de Splash en Sanne Akkermans werd 8e op het EK Laser 4.7. Daarnaast heb-

ben vijf Friese Laser-zeilers zich geplaatst in de Nationale Belofte Teams. Daarin is in totaal plaats voor twintig ‘Beloften’ uit heel Nederland. Deze vijf zeilers krij-

gen nu ook de NOC-NSF Belofte-status. Voor hen is de weg naar het internationale niveau ingezet.

Nationaal Kielboot Trainingscentrum

Met dit project wordt de jeugd de gelegenheid geboden om door-de-week extra trainingsuren te maken. Doordat de boten zeilklaar op het Starteiland liggen, kunnen zeilers heel effectief trainen. Natuurlijk komen de Sailors for Life ook in tijdens de Sneekweek in actie. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Sneek beschikt sinds 2009 over het Nationaal Kielboot Trainingscentrum. Een sportaccommodatie voor zeilwedstrijdtrainingen waarbij het centrum voldoet aan de eisen van NOC*NSF. Het centrum is het hele jaar door toegankelijk voor sporters met een beperking, maar ook zeer geschikt voor het opleiden van jeugdige wedstrijdzeilers voor de nationale Olympische kernploeg. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te nemen. Bovendien is het op het dakterras genieten van de zeilwedstrijden op het Sneekermeer.

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

8

Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele Therapie Jissink en TIGRA Sneek is gevestigd op drie locaties. De hoofdlocatie bevindt zich in Sneek aan de Willemstraat en de andere locaties bevinden zich in Jirnsum en Raerd. De locatie Sneek heeft de beschikking over een oefenzaal. In onze praktijk werken acht fysiotherapeuten en een praktijkondersteunend medewerker. Fysiotherapie

Sneek Willemstraat 1 0515- 430 038

Als fysiotherapeut zijn wij gespecialiseerd in het bewegingsapparaat. Dit houdt in dat u voor alle klachten ten aanzien van bewegen en houding bij ons terecht kan. Dit geldt onder andere voor pijn, stijfheid, bewegingsbeperking maar ook problemen met kracht of coördinatie. Tijdens de intake krijgen we inzicht in uw klachten, bepalen we uw hulpvraag en stellen we samen met u een behandelplan vast. Dit alles om uw behandeling zo optimaal mogelijk te maken.

Irnsum Rijksweg 127a 0566- 602 207 Raerd Buorren 30 0566- 602 207

Of het nu gaat over een nieuwe heup, bekkenpijn, moeite om het lichaam te ontspannen, overbelasting of balansproblemen, onze behandeling is altijd zo passend mogelijk. Dit gebeurt in de breedste zin van het woord. Bij ons staat de zorg voorop. Andere mogelijkheden die wij binnen de praktijk behandeling, bekkentherapie, balanstherapie en bedrijfsfysiotherapie. TIGRA

Medische Fitness Trainen onder begeleiding van een Fysiotherapeut. De fysiotherapeut maakt gebruik van de voordelen van

Hiervoor moet er een balans zijn tussen wat u van uw lichaam vraagt en wat uw lichaam aankan. Doet u meer

Binnen TIGRA gezondheidsmanagement proberen we met onze diensten te streven naar een ‘groen’ bedrijf, een bedrijf willen gezondheidsklachten verhelpen, maar juist ook voorkomen. Niemand wordt blij van gezondheidsklachten. Hiervoor hebben we vanuit TIGRA verschillende diensten die ingezet kunnen worden binnen een bedrijf. Het is namelijk beter om tijdig adequate actie te ondernemen in plaats van te wachten op toenemende gezondheidsklachten. Het is altijd erg mooi te zien wanneer een bedrijf van een hoog percentage gezondheidsklachten naar een laag percentage gezondheidsklachten gaat. Door een goed plan te maken samen met het bedrijf en verschillende diensten hierbij in te zetten binnen het gezondheidsmanagement zien we dat gezondheidsklachten sneller verholpen kunnen worden. Het is een mooi proces om hierin samen met een bedrijf aan te werken.

-

Voorlichting& training,

-

Spreekuur in het bedrijf,

-

Werkplekbegeleiding

-

Fysieke reïntegratie trainingen

-

Stressmanagement

-

Werk Vermogens Monitor

-

Advisering van management teams

Ons doel is u zo snel en zo goed mogelijk van de klachten af te helpen. Wij werken dan ook bewust niet met een wachtlijst, zodat u snel terecht kunt. Tigra levert maatwerk, is oplossing gericht en heeft een persoonlijke benadering. Bel gerust als u vragen heeft, wij maken graag tijd voor u vrij.

persoonlijk trainingsprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut in beweging. U kunt middels ZwangerFit CursusZwangerFit® is een actieve eigentijdse cursus voor vrouwen die zwanger of pas bevallen zijn. Tijdens de lessen geven speciaal opgeleide fysiotherapeuten training zodat de conditie behouden blijft, waardoor (bekken) klachten en fysieke ongemakken kunnen worden voorkomen en/of verminderd. of zelfs wordt verbeterd. Ook kan er al vroeg in de zwangerschap preventief getraind worden en advies gegeven worden op gebied van bekken- en bekkenbodemspieren. Dry Needling Dry Needling is een behandelmethode om pijn en stijfheid als gevolg van een verkramping (triggerpoint) in de spieren te verminderen. Dit gebeurt door het prikken met een "droge" (acupunctuur) naald, dus zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Deze behandeling heeft vaak een snelle pijnvermindering en een verbetering van de beweeglijkheid van de betrokken spieren en gewrichten als resultaat. Dry Needling kan gebruikt worden bij: - Pijn en stijfheid in de spier maar ook bij uitstralende pijn - Bewegingsbeperkingen in de bijbehorende gewrichten - Vermindering kracht in de betrokken spier(en) - Pijn-ontwijkend gerdrag; anders bewegen - Hoofdpijn, aangezichtspijn of kramp Baby massage moment voor zowel ouder als kind.De tastzin van je baby ligt in de huid. De huid is in staat enorme hoeveelheden signalen op te vangen en te verwerken. Lichamelijk contact is daarom heel belangrijk voor de emotionele, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby. Daarnaast kan babymassage meer positieve

-Is heerlijk ontspannend voor zowel ouder als kind -Kan het slaapgedrag verbeteren -Verdiept de band tussen ouder en kind -Kan de ouders meer zelfvertrouwen geven omdat ze de lichaamstaal van hun kindje beter gaan begrijpen en intuïtief (meer) gaan aanvoelen wat de behoeftes zijn.

# Bij inlevering van deze bon krijgt u de 1e maand medische

Bij inlevering van deze bon krijgt u de 1e les v/d ZwangerFit cursus

Bij inlevering van deze bon krijgt u de introductieles Baby massage

www.tigra-sneek.nl www.hiswatewater.nl


9

© Eize Hoekstra

SNEEK WEEK KRANT

Programma Sneekweek 2013 VRIJDAG 2 AUGUSTUS 10.00 – 17.00 uur: binnenstad, braderie 11.00 - 18.00 uur: Grootzand, kunst- en boekenmarkt 13.00 – 19.00 uur: Martiniplein, kermis 14.00 – 17.00 uur: De Kolk, bezichtiging van de Boot van het Jaar en SUP-demonstraties 20.00 uur: Café ’t Skûtsje, DJ Dieter 20.00 - 22.00 uur: De Kolk, diverse muziekoptredens 21.00 uur: Stadhuistuin, officiële opening Sneekweek (voor genodigden) 21.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, Jan Nota 21.30 – 23.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, San Marchello 22.00 – 01.00 uur: Muziekterras Marktstraat, op het grote podium Jelle B en op het serrepodium de Putkapel 22.00 – 01.00 uur: Muziekterras Wijde Noorderhorne, openingsparty met waterstad FM drive in show 22.00– 01.00 uur: Garden of Dance, stadhuistuin, The Partysquad en DJ Punish 22.00 – 01.00 uur: Neighboursplein Kleine Kerkstraat, huisDJ Neighbours 22.00 uur: Bar The Legend, DJ’s Lenny & Ruby 22.05 uur: De Kolk, Wimpel hijsen op de Boot van het Jaar en Panschipper voorstellen 22.30 uur: De Kolk, start Vlootschouw, aansluitend vuurwerkshow 23.00 uur: Zalencentrum De Walrus, Johnny Gold 23.00 – 01.00 uur: Martiniplein, kermis 23.00 – 00.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Praia del Sol 00.00 – 01.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Vato Gonzalez & MC Tjen ZATERDAG 3 AUGUSTUS 13.00 – 01.00 uur: Martiniplein, kermis 14.00 – 19.00 uur: Muziekterras Marktstraat, Hegemer dekdweilers samen met de Bretellies 16.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, Sipke de Boer 20.00 uur: Café ’t Skûtsje, Dj Dieter 20.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, DJ Maarten 20.00– 01.00 uur: Muziekterras Marktstraat, op het grote podium Spot en op het serrepodium de Hegemer Dekdweilers 20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Wijde Noorderhorne, Boulevard live on stage en DJ van Waterstad FM 20.00 – 01.00 uur: Garden of Dance, stadhuistuin, Yellow Claw, Chocolate Puma, Praia del Sol, DJ Punish, Dirrty Berry 20.00 – 01.00 uur: Neighboursplein Kleine Kerkstraat, Voutlooz & Huis dj Neighbours 21.00 uur: De Lachende Koe, Roadhouse 21.00 – 22.00 uur: Schaapmarktplein, Phunk le Chique 21.30 uur: Ludiek, De Utlopers 22.00 – 23.00 uur: Schaapmarktplein, Martin Harder 22.00 uur: Het Plein, formatie Ex-BTW 22.00 uur: Bar The Legend, DJ’s Lenny & Ruby 23.00 uur: Zalencentrum De Walrus, Johnny Gold

23.00 – 00.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Lionel Rocks 00.00 – 01.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Praia del Sol ZONDAG 4 AUGUSTUS 12.00 - 17.00 uur: Centrum, koopzondag 13.00 – 01.00 uur: Martiniplein, kermis 13.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, Jelle B 14.00 - 19.00 uur: Muziekterras Marktstraat, Plexpierce 16.30 uur: Ludiek, De Utlopers 17.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, De Putkapel 17.00 uur: Vismarktplein, De Utlopers 20.00 uur: Sint Martinuskerk aan de Singel, Concert Sneekweek Proms 20.00 uur: Café ’t Skûtsje, DJ Dieter 20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Marktstraat, op het grote podium Branding en op het serrepodium Rocky Vosse 20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Wijde Noorderhorne, Waterstad FM 70’s, 80’s en 90’s party 20.00 – 01.00 uur: Garden of Dance, stadhuistuin Sandro Silva, Lady Bee, Jurab, Vunzige Gasten, MC Iceman 20.00 – 01.00 uur: Neighboursplein Kleine Kerkstraat, Jelle B & DJ Bert 20.00 uur: Het Plein, Livemuziek verzorgd door Two Tone entertainment 21.00 – 22.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Magnificence 22.00 – 23.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Praia del Sol 22.00 uur: Bar The Legend, DJ’s Lenny & Ruby 23.00 uur: Zalencentrum De Walrus, Johnny Gold 23.00 – 00.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Dani-L Mebius 00.00 – 01.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Martin Harder MAANDAG 5 AUGUSTUS 13.00 – 01.00 uur: Martiniplein, kermis 14.00 – 19.00 uur: Muziekterras Marktstraat, I.k.E.A. 20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Marktstraat, op het grote podium Super Sundays en op het serrepodium Hans Dulfer met zijn band 20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Wijde Noorderhorne, Radio NL Artiestenshow XXL met o.a. Wolter Kroes 20.00 – 01.00 uur: Garden of Dance, stadhuistuin The Flexican & MC Sef, DJ Irwan, Ricardo Silvio, Jurab, Dirrty Berry 20.00 – 01.00 uur: Neighboursplein Kleine Kerkstraat, Dakkeraf & huisDJ Neighbours 20.00 uur: Café ’t Skûtsje, DJ Dieter 20.00 uur: Het Plein, Livemuziek verzorgd door Two Tone entertainment 21.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, Huis DJ Da Friez 21.00 – 22.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Jurab 22.00 – 23.30 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Ricardo Silvio 22.00 uur: Bar The Legend, Blikopener 4 (don’t grow up, it’s a trap !) 23.30 – 01.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Billy the Kit  DINSDAG 6 AUGUSTUS 13.00 – 01.00 uur: Martiniplein, kermis 14.00 – 19.00 uur: Muziekterras Marktstraat, Mike Wefer

Knippen zonder Afspraak! Tijdens de Sneekweek 2013, en bij inlevering van deze advertentie 10% korting op alle behandelingen.

Kruizebroederstraat 81 Sneek (0515) 413090 www.zwartkappers.nl

www.hiswatewater.nl

20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Marktstraat, op het grote podium X-static en op het serre podium de Hegemer Dekdweilers 20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Wijde Noorderhorne, Deadline en een DJ van Waterstad FM 20.00 – 01.00 uur: Garden of Dance, stadhuistuin Alvaro, DJ Punish, Dirtcaps, Gianni Marino, Jurab, MC Marboo 20.00 – 01.00 uur: Neighboursplein Kleine Kerkstraat, Jelle B & huisDJ Neighbours 20.00 uur: Café ’t Skûtsje, DJ Dieter 20.00 uur: Het Plein, Livemuziek verzorgd door Two Tone entertainment 21.00 uur: De Lachende Koe, Roadhouse 21.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, Sipke Boer 21.00 – 22.00 uur: Schaapmarktplein, Danny de Boer 21.30 uur: Ludiek, De Utlopers 22.00 – 23.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Martin Harder 22.00 uur: Henriettes Friethuis, De Utlopers 22.00 uur: Bar The Legend, DJ’s Lenny & Ruby 23.00 uur: Zalencentrum De Walrus, Johnny Gold 23.00 – 00.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Steff da Campo 00.00 – 01.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, Praia del Sol WOENSDAG 7 AUGUSTUS 10.00 – 17.00 uur: Centrum, Hardzeildagbraderie 13.00 – 01.00 uur: Martiniplein, kermis 13.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, Jelle B 14.00 - 19.00 uur: Muziekterras Marktstraat, Mr Steel 16.30 uur: Ludiek, De Utlopers 17.00 uur: Café ‘t Ouwe Vat, Putkapel 20.00 uur: Café ’t Skûtsje, DJ Dieter 20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Marktstraat, op het grote podium Barcode en op het serrepodium Herman van Dooren 20.00 – 01.00 uur: Muziekterras Wijde Noorderhorne, Sipke de Boer en band 20.00 – 01.00 uur: Garden of Dance, stadhuistuin Ruthless, Dr Phunk, Dutch Movement e.a. 20.00 – 01.00 uur: Neighboursplein Kleine Kerkstraat, 2 for the Show & huisDJ Neighbours 20.00 uur: Het Plein, Livemuziek verzorgd door Two Tone entertainment 22.00 – 01.00 uur: De Walruspodium Schaapmarktplein, The 90’s are back DONDERDAG 8 AUGUSTUS 13.00 – 01.00 uur: Martiniplein, kermis 20.00 - 23.00 uur: Muziekterras Marktstraat, Berry Lee and the Boogiemasters 20.00 – 01.00 uur: Garden of Dance, stadhuistuin Skitzofrenix, Dani-L Mebius, Vunzige Gasten, MC Iceman 20.00 – 01.00 uur: Neighboursplein Kleine Kerkstraat, Swingterras met 12 x 12 20.00 uur: Het Plein, Livemuziek verzorgd door Two Tone entertainment


10

SNEEK WEEK KRANT

Wij zijn een kwaliteitsvoordeelcentrum dat mensen laat genieten van planten en dieren. Door grootschalige inkoop en efficiĂŤnt werken, zijn we 10 tot 30% voordeliger. www.ranzijn.nl Ranzijn tuin & Dier Sneek Zonnedauw 1 (plan Duinterpen) 8607 DX Sneek. 0515-423 474

www.hiswatewater.nl

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 9:00 uur - 18:00 uur Donderdag en vrijdag 9:00 uur - 21:00 uur Zaterdag 9:00 uur - 17:30 uur


SNEEK WEEK KRANT

11

(Advertorial)

Opleiding Maritieme Techniek bij ROC Friese Poort Nederland is een uniek land; geen land ter wereld biedt zo veel verschillende mogelijkheden om te genieten van het water. Maar er gebeurt veel meer dan alleen maar recreatie op het water. Ook op het professionele vlak is Nederland toonaangevend als het gaat om bijvoorbeeld de scheeps- en jachtbouw. Vele bedrijven opereren op internationaal niveau en worden regelmatig ingeschakeld om ergens ter wereld hun kennis en kunde in te zetten. Een boeiende en bloeiende sector die zich ook in minder economische tijden goed staande weet te houden.

Grote vraag naar professionals De vraag naar technisch goed opgeleide mensen blijft bestaan. Sterker nog, het maritieme bedrijfsleven zit te springen om goed opgeleide vakmensen en ingenieurs. Daarnaast is er in de branche veel behoefte aan jonge instroom. De sector is aan het vergrijzen, dus er zijn volop kansen voor jonge professionals. In samenwerking met de brancheverenigingen uit de scheepsbouw (Scheepsbouw Nederland), jachtbouw (HISWA), waterbouw (Vereniging van Waterbouwers) en offshore-industrie (IRO) heeft ROC Friese Poort een maritiem technische opleiding ontwikkeld op mbo-niveau: Maritieme Techniek. Met deze opleiding word je opgeleid tot Scheeps- en Jachtbouwkundige.

Brede start met 4 uitstroommogelijkheden De BOL opleiding begint met een brede basis waarin je kennis-

maakt met de verschillende maritieme uitstroomrichtingen. De opleiding kent vier uitstroomrichtingen: scheepselektronicus, jachtbouwkundige, offshoretechnicus en scheepsbouwkundige. Tijdens de opleiding loop je stage bij erkende leerbedrijven zodat je het vak echt in de praktijk leert. De ontwikkeling van Maritieme techniek is mede tot stand gekomen door de kennisinput van verschillende bedrijven zoals Vripack uit Sneek. Hiermee is de opleiding verzekerd van een optimale aansluiting tussen theorie en praktijk. ROC Friese Poort staat landelijk zeer goed aangeschreven (beste ROC van NoordNederland) en staat bekend om haar eigentijdse en praktijkgerichte leeromgeving. Bovendien heeft ROC Friese Poort goede contacten met maritieme bedrijven in heel Nederland.

Eigen opleidingswerf op ’t Ges Maritieme Techniek wordt gegeven bij ROC Friese Poort in Sneek. Op de vestiging aan de

Harste krijgen de studenten vooral de theoretische vakken zoals shipconstructor tekenen, wiskunde, natuurkunde, theoretische scheeps- en jachtbouw, sterkteleer, stabiliteitsleer en hydrostatica. Voor de praktijkgerichte vakken zoals scheepsmetaalbewerken, cascobouw, composiet, motoren en (in de nabije toekomst) jachtschilderwerk gaan de studenten naar de speciaal ingerichte opleidingswerf op bedrijventerrein ’t Ges in Sneek. Een prachtige locatie omringd door water en natuurlijk de vele andere watersportbedrijven.

Doorstroom naar hbo ROC Friese Poort werkt voor wat betreft het onderwijsprogramma samen met NHL Hogeschool. De opleidingen van beide onderwijsinstelling zijn zodanig op elkaar afgestemd dat je in het vierde jaar van de mbo-opleiding Scheeps- en Jachtbouwkundige/ Maritieme Techniek al kunt doorstromen naar de hbo-opleiding Maritieme Techniek. Het is zelfs mogelijk de opleiding verkort te volgen.

Werken aan mooie projecten De opleiding Maritieme Techniek vormt samen met de opleidingen Watersportindustrie en Scheeps- en Jachtbouw het domein Maritiem van ROC Friese Poort. De opleidingen zijn zeer

praktijkgericht. Studenten werken vaak aan projecten die op verzoek van derden bij de school binnenkomen. Zo hebben twee vierdejaars studenten van Watersportindustrie de rondvaartboot van Bolsward gebouwd. Deze zogenaamde Westlandpraam is een elektrisch aangedreven (fluister)boot waarvan het casco door twee studenten van Scheeps- en Jachtbouw is gemaakt. Daarna namen twee studenten van Meewerkend voorman watersportindustrie het over en hebben de boot verder afgebouwd. Alles deden ze zelf. Van het aanvragen van materiaaloffertes en het inbouwen van

www.hiswatewater.nl

het interieur en het elektrisch vaardeel tot het schuren, plamuren en schilderen van de boot. Ook internationaal werken de studenten aan projecten. In Turkije hebben studenten samengewerkt aan de bouw van een houten boot, een 12-voets jol. Niet alleen leerzaam om te zien welke werkmethodes er in het buitenland zijn, maar ook om kennis te maken met andere culturen. En dat is zeer praktisch als je kiest voor een opleiding in een internationaal opererende sector. Kijk op www.rocfriesepoort.nl/ maritiem voor meer informatie over deze unieke opleiding.


12

SNEEK WEEK KRANT

AMORGOS CWO-kajuitzeilcursussen

Super vers voordeel

IJsselmeer

Jachtverhuur Binnen- en buitenland

Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan!!!

1 KILO BANANEN

1.00

voor maar .......................................

1 POND TOMATEN

0.40

voor maar .....................................

og fee schi st et

d r an oe w st et en m klim f e st f O e no e f e m

Bo

0.40

Deze actie geld voor week 30 en 31 op vertoon van het uitgeknipte bonnetje

ga

r se

en Pirat t fees

ses fee sen st

Zaterdag Makkum van 8.00 tot 12.30

Wij wensen iedereen een fijne sneekweek toe!

036 521 82 10

la

Prin

Donderdag Workum van 8.00 tot 15.00 Parkeerterrein de Stedspôlle Parkeerterrein in de Lieuwkemastraat

1 POND WITLOF OF BROCCOLI voor maar ...........

WWW.AMORGOS.NL

Woensdag Bolsward van 8.00 tot 15.00 Parkeerterrein 1455

maatwerk in verspaning metaal & kunststof partner in precisieverspaning

Vier je leukste feestje bij Ballorig

service, kwaliteit, snelheid, kennis, betrouwbaarheid prototypes, kleine en middelgrote series

Speelparadijs Ballorig Heerenveen

wij leveren o.a. aan : engineers jachtbouw machinebouw openbaar vervoer zuivelindustrie energiesector waterzuivering

Pim Mulierlaan 51 (naast Thialf ) (0513) 68 24 31

www.ballorig.nl/heerenveen Elke dag open tot 19 uur

Elke schooldag van 9 tot 12 uur spelen voor € 4,-!

Warnier Precisiemetaal Roodhemsterweg 1-3 8651 CV IJlst t.: 0515-532525 f.: 0515-531878 info@warniermetaal.nl www.warniermetaal.nl

Kom K om geni genieten nieten en op histori hi historische risc schee zeilschepen. ze . Gen Genieten enieten en vann het langzaam zaam door d de wereld d gaan gaan, zoals zeilen len kan zijn zzijn. jn.. Ontspanning afgewiss afgewisseld sseld eld door d spanning, letterlijk even op afstand van dagel dagelijkse elijkse beslommeri beslommeringen. eringen gen. Daar aar waa waar aar past,, een toefje humor, en elkee reis wordt dt weer ee een feestje.

Rondvaartbedrijf P. Brouwer Elfmerentocht vanuit Joure 26 juli 2 augustus 9 augustus 16 augustus

Vertrek Slachtedyk Joure 09.30 uur. Aankomst ± 17.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan boord of via het VVV-Joure. (volw. € 20,- en kinderen t/m 12 jr. € 10,-)

Inlichting: Aukebaes 8, Joure (T) 0513-41 33 72 (M) 06-531 543 08

www.rondvaartbedrijfbrouwer.nl

WWW.SJAKZEILREIZEN.NL

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

13

Dirty house, Latin house en ‘The 90’s are back’

Opzwepende beats vanaf De Walrus-podium Schaapmarktplein Het populaire De Walrus-podium op het Schaapmarktplein staat traditiegetrouw weer in het teken van dance, met optredens van onder andere Vato Gonzales en MC Tjen, Praia del Sol, Phunk le Chique, Martin Harder en Lionel Rocks.

De Noordelijke DJ San Marchello is vrijdagavond het eerst aan de beurt om het massaal toestromende publiek in de juiste stemming te brengen. Daarna betreedt Praia del Sol het podium. Dit is een getalenteerde jongeman, die altijd een zonnige glimlach op zijn gezicht heeft. Hij is één van de nieuwe (Latijn) house openbaringen van Nederland met zijn geweldige sound in combinatie met zijn sublieme DJ-technieken. Niet alleen zijn uiterlijk, maar ook zijn hoge kwaliteit kan concurreren met andere Nederlandse (Latin) house helden. Deze man is hot!

De avond wordt afgesloten met het bijzondere optreden van Vato Gonzalez & MC Tjen. Dit zijn de eerste DJ & MC combinatie in Nederland die de energie van alle vormen van housemuziek combineert met de opzwepende ritmes van de ‘UK Garage’. Ze zijn de uitvinders van de ‘Dirty House™’ brand record label en organiseren daarmee diverse events, mixtapes en produceren nummers. Al zo’n tien jaar zijn ze bezig met het produceren, mixen en MC’en. Toch braken ze pas in 2007 echt door met hun eerste Dirty House Mixtape™. Vanaf dat moment ontstaat er een nieuwe stroming

binnen de dancescene. Op geheel eigen kracht en volledig onafhankelijk ontwikkelde ze deze stijl. Een set van Vato Gonzales en Mc Tjen staat altijd garant voor een ongevenenaarde energie, gebaseerd op de meest opzwepende muziek van over de hele wereld. In hun nummers zijn invloeden te horen van heel diverse genres. Van Baltimore uit de VS, Baile Funk uit de Braziliaanse favela’s, techhouse uit het Verenigd Koninkrijk, Latin house uit Ibiza en natuurlijk de typische Nederlandse Dutch house sound. Wanneer ze dit combineren samen met hun energie presentatie spelen deze ‘Dirty House ™ bastards’elke zaal plat! In minder dan vijf jaar heeft dit duo al meer dan 1.000 shows gegeven op zo ongeveer elk groot festival in de Benelux. Op zaterdagavond staan optredens van Phunk le Chique, Martin Harder, Lionel Rocks en Praia del Sol op het programma. Vaste Sneekweekgangens hebben vast al eens eerder genoten van het werk van deze DJ’s, want zij hebben al vele malen op het podium op het Schaapmarktplein hun kunsten

Johnny Gold in Zalencentrum De Walrus In het Zalencentrum van De Walrus verzorgt zanger en entertainer Johnny Gold op vrijdag, zaterdag, zondag en dinsdag vanaf 23.00 uur een optreden. Overal waar hij opduikt verschijnt er een glimlach.

Johnny Gold (Kees Verlee) richt in 1997 samen met zijn muzikale partner Serge van Eck, het smartlappenduo Rob & John op. Met dit duo verwerft hij vooral op bedrijfsfeesten en de grote Nederlandstalige festivals grote bekendheid. ‘Een keer in je leven’, ‘Als m’n wijf verdwijnt’, ‘Ze roepen ho’, ‘Rode rozen medley’ en ‘Dan zingen wij voor jou’ belanden stuk voor stuk in de single Mega Top 100. Rob & John worden ongekend populair in Brabant en vele radio- en televisieoptredens volgen. Hoewel het duo natuurlijk blijft bestaan is er na overleg met de platenmaatschappij besloten om ook als soloartiest een plaatsje te verwerven in de nationale showbizz. Het eerste wapenfeit is de single ‘Ik kom wat lator’, die in januari 2010 wordt uitgebracht en gelijk al een feesthit van jewelste is. vertoond. Phunk le Chique kwam een aantal jaar geleden in aanraking met het draaien van muziek. Een aantal maanden later volgde het eerste optreden in zijn woonplaats Drachten. In de jaren daarna heeft hij door heel Nederland gedraaid. In december 2010 is hij zelfs gevraagd voor een optreden op Aruba met oud en nieuw. Magnificence, Praia del Sol, DaniL Mebius en Martin Harder zijn

op zondagavond van de partij, terwijl het maandagavond de beurt is aan Jurab, Ricardo Silvio en Billy the Kit. Tijdens de ‘Sneker stappersavond’ op dinsdag zullen Danny de Boer, Martin Harder en Steff da Campo voor een groot feest zorgen. De avond eindigt met een optreden van, wederom, Praia del Sol. Op woensdagavond wordt het feest op het Schaapmarktplein, traditiegetrouw, afgesloten met ‘The 90’s are back’.

In ruim 25 jaar hebben we één miljoen mensen geholpen met de grootste en leukste aankoop van hun leven: hun huis.

Meer informatie op hypotheker.nl

Sneek Oude Koemarkt 46 (0515) 423 232 Bolsward Peter van Thaborplein 8 (0515) 713 000 Steenwijk Koningstraat 1-3 (0521) 707 025

Ook voor jou zoeken we de optimale hypotheek. Onafhankelijk en transparant. En alles is goed geregeld.

www.hiswatewater.nl


14

SNEEK WEEK KRANT

een Snel off ert e?

#FS FLF O ww VXWPP w.s SEFFM PQ on

Lage premie ĂŠOHPFEWFS[FLFSE

.nl

Ontdek de voordelen van een ĂŠchte bootverzekeraar r deskundig in pleziervaart

1 - & ; * & 3 * ( 7 & 3 ; & , & 3 %

r HVOTUJHFOPDMBJNSFHFMJOH r TOFMMFFOTPFQFMFTDIBEFBGIBOEFMJOH r NBBUXFSL EFLLJOH FJHFOSJTJDP WBBSHFCJFE FUD

 *QMW!TPOOM

www.son.nl

AK Maritime Service It Koekoekslan 20 8822 WV Arum Tel.: 06 20 03 44 06 info@akmaritimeservice.nl www. akmaritimeservice.nl

Uw specialist in elektrisch varen Verkoop - Elektrische buitenboordmotoren - Div. soorten elektrische aandrijving inboard - pod - saildrive motoren - Verschillende soorten accu’s tbv elektrisch varen - Leverancier van Optima accu’s tegen zeer scherpe prijzen. Neem eens een kijkje op: www.akmaritimeservice.nl Voor onze webwinkel: www.elektrischvaren-winkel.nl

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

15

Muziek vanaf twee podia

Afwisselend programma Marktstraat Kleine Kerkstraat wordt Neighboursplein

Gezellig feestdj’s en live muziek Het plein aan de Kleine Kerkstraat in Sneek is tijdens de Sneekweek niet langer het domein van hippe dj’s en dancemuziek, maar van bands, ‘goud van oud’ DJ’s en ander live entertainment. Omdat in de Stadhuistuin het nieuwe evenement Garden of Dance wordt georganiseerd, is er in de Kleine Kerkstraat ruimte gekomen voor een heus Neighboursplein!

De horecaondernemers in de Marktstraat hebben weer hun uiterste best gedaan om een afwisselend programma samen te stellen. Dit jaar wordt vanaf twee podia gespeeld: een hoofdpodium midden in de straat en een serrepodium. Het aanbod is heel afwisselend. Van blaaskappellen tot feestmuziek en van Nederpop tot jazz.

Tijdens de openingsavond op vrijdag staat de Friese muzikale duizendpoot Jelle B op het hoofdpodium. Het speciale aan zijn live optredens is dat hij uitsluitend met gitaarbegeleiding het hele publiek naar zijn hand weet te zetten. Na zijn debuutsingle ‘Vriendinnen’ had Jelle B. een hele grote hit met de ‘De Pionier’. Zijn derde single ‘Vandaag’ stond wekenlang in de hitlijsten genoteerd. Onlangs verscheen zijn vierde single, ‘Mooi’. Het is een vrolijk, luchtig nummer dat ongetwijfeld een grote zomerhit gaat worden. De leden van de Putkapel uit Sneek vermaken diezelfde avond vanaf het serrepodium het publiek. De kapel is te herkennen aan de swingende sound met veel ruimte voor improvisatie. Om die eigen sound te garanderen worden veel nummers door een aantal leden zelf gearrangeerd. Er wordt nog iedere week gerepeteerd en de rooie truien (truuuen) zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op zaterdagmiddag zullen de Hegemer dekdweilers samen met de Bretellies er een top feest van maken. Bij de Hegermer Dekdweilers staan sfeer, gezelligheid en echte dweilmuziek altijd bovenaan. Het blaasorkest bestaat uit een jonge groep enthousiaste muzikanten die van elk optreden een feest maken. Middels de veelbesproken vicieuze cirkel zorgen ze ervoor dat iedereen helemaal uit hun dak gaat op de vrolijke, meeslepende, knallende feestmuziek. De hits van toen en nu weerklinken zaterdagavond vanaf 20.00 uur op het grote podium met een optreden van Spot. Op het tweede podium is het wederom de beurt aan de heren van de He-

gemer dekdweilers, die vanaf het balkon van Onder de Linden een grandioos optreden verzorgen.

De beste Nederpop Op zondagmiddag zijn de leden van Plexpierce te gast. Een combinatie van meezingers en veel hits uit de jaren zeventig en tachtig. Op het grote podium speelt ’s avonds de band Branding met ‘de beste Nederpopnummers die ooit gemaakt zijn’. Daarbij passeren onder meer hits van Doe Maar, De Dijk, Frank Boeijen, Bløf, Marco Borsato, Boudewijn de Groot en het Goede Doel de revue. De driestemmigheid van de vocalisten geeft veel nummers nog meer power en kleur dan de originele uitvoering. Rocky Vosse betreedt deze avond het serrepodium. In het voorjaar van 2008 deed Rocky Vosse mee met de wedstrijd ‘De Leeuw die brult weer’ van Sterren.nl. Hij werd unaniem uitgeroepen tot winnaar en eind mei 2008 verscheen de single met dezelfde titel. Live brengt Rocky vrolijk entertainment met, naast zijn eigen single, een mengeling van bekende feesttoppers en meezingers. Op maandag spelen I.k.E.A., inderdaad ik Koen en Andre, heerlijke nummers uit de jaren tachtig en negentig. In de avonduren wordt het grote podium bevolkt door Super Sundays. Een show vol energie, sensationele acts, springende en luidkeels zingende menigte en een feest dat uit zijn voegen barst. Dat is hoe een optreden van Super Sundays gegarandeerd de boeken in gaat. De zes ervaren muzikanten in deze band – geobsedeerd door het vestigen van feestrecords – bestormen de Nederlandse podia en hierbij is niets ze te gek.

Hans Dulfer Op het serrepodium die avond niemand minder dan Hans Dulfer. Denk je aan cross over, dan kun je niet om deze muzikant heen. Zijn geweldige talent, zijn energieke live-performance en zijn superband staan garant voor een spetterende avond die je van top tot teen meesleept. Muzikale duizendpoot Dulfer draait al jaren mee in de muziekscène, heeft een tijdloze stijl ontwikkeld en weet steeds een groot publiek aan te trekken. Met zijn internationale doorbraak ‘Big Boy’ (1994) werd duidelijk dat hij in de loop der jaren een perfecte mix heeft weten te maken, waaruit blijkt dat jazz niet voor bejaarde, snordragende mannen is, maar een levendige muziekstijl die prima aansluit bij de pop van dochter Candy en de dance van Junkie XL.

Café Neighbours staat bekend om zijn live muziek en gezellige feestDJ’s en deze zijn dan ook ruimschoots vertegenwoordigd in het buitenprogramma. Al op donderdag voorafgaand aan de openingsavond is er Swingterras met live muziek en op vrijdag draait er tijdens de officiële opening van de Sneekweek van 22.00 tot 01.00 uur één van de huisDJ’s van Café Neighbours. Op zaterdag speelt de band ‘Voutlooz’ vanaf 20.30 uur. De pop- en rockformatie uit Noord-Holland is een graag geziene gast in Neighbours en maakt er zeker weten een feest van. Zondag en dinsdag is Jelle B te gast. Inmiddels is het ook buiten de grenzen van Friesland geen geheim meer dat hij dé feestartiest van dit moment is! Gewapend met alleen zijn gitaar zorgt hij voor een ongekend feest waarbij niemand stil kan blijven staan en iedereen luidkeels meezingt. Tussen de twee optredens van Jelle B door zal Dakkeraf op maandag de bezoekers vermaken. Van Nederpop naar rock, hits van nu en nog veel meer, bij Dakkeraf gaat altijd het dak er af! Woensdag treedt het duo 2 for the Show op. Ook dit tweetal is regelmatig te gast in Café Neighbours en zorgt met hun enthousiasme, goede performance en gezellige repertoire voor een geweldig feest! Alle bands worden afgewisseld met de dj’s van Café Neighbours zodat er continu gedanst kan worden. Op donderdag is er wederom een swingterras met ‘12 x 12’. Deze band speelt Engelse en Nederlandstalige top 40 rock en maakt uitschieters naar pop en hardrock van de jaren 60 tot heden. Het Café Neighboursplein is de hele Sneekweek gratis toegankelijk en ook in de middaguren spelen er bands, artiesten en zijn er diverse activiteiten. Speciaal voor de Sneekweek is er tevens een kleine kaart zodat er op het terras ook een klein hapje gegeten kan worden.

Dinsdagmiddag wordt er een feest gebouwd met Mike Wefer, die zanger die niet van ophouden weet en er een groot spektakel van maakt. ’s Avonds is het tijd voor X-Static op het hoofdpodium. Daarbij komen alle denkbare muziekstijlen voorbij: van de nieuwste tophits tot tijdloze klassiekers die iedereen herkent. Stoere rock, zwijmelende ballads en alles wat daar tussenin zit. De Hegemer Dekdweilers nemen diezelfde avond hun plaats weer in op het serrepodium. Woensdagmiddag klinken de aanstekelijke zomerse klanten van Mr Steel door de Marktstraat, terwijl het om 20.00 uur tijd is voor Barcode op het grote podium. Deze top formatie wordt ieder jaar opnieuw geboekt omdat zij precies aanvoelen wat het publiek van ze verwacht. Met een professionele show van muziek, geluid en licht wekt het Barcodeteam veertig jaar pophistorie tot leven. De zes muzi-

kanten hebben de parels uit de muziekgeschiedenis gevonden. Pop, rock, Nederlandstalig, soul, disco; het komt allemaal voorbij. Kwaliteit en veelzijdigheid zijn de sleutelwoorden tot een succesvolle avond. Op de serrepodium speelt Herman van Dooren, bekend van zijn carnavalssingle ‘Van achter een blondine’. De Sneekweek wordt donderdagavond afgesloten met

www.hiswatewater.nl

de onvervalste rock ’n roll van Berry Lee and the Boogiemasters. Zij nemen je mee terug naar de jaren ’50. De tijd van de rock ‘n roll, de vetkuif, roze Cadillacs en grote gitaren met f-gaten. Dans de hele avond op klassiekers zoals ‘Whole lotta shakin’goin’on’ en ‘Blue Suede Shoes’. Echte onvervalste rock&roll songs, puur en eerlijk gebracht door Berry Lee en zijn consorten.


16

SNEEK WEEK KRANT

ZOVEEL SLOEPEN... JE KIJKT JE OGEN UIT! Caribbean Bahamas Middellandse Zee Zuidoost Azië Indische Oceaan Stille Zuidzee

VAARPLEZIER BEGINT IN WOUDSEND De grootste ‘in water’ showroom van Nederland Geniet van topkwaliteit uit Nederland… in Woudsend. Hier liggen alle Antaris, Maril en Makma sloepen en cruisers voor u klaar voor een proefvaart. Diverse demo-modellen direct uit voorraad leverbaar.

70% Water 100% Plezier! Met een wereld die bestaat uit 70% Water is er veel te ontdekken. Ontdek het met Sunsail met 100% Plezier! Boek een zeiljacht met vrienden of familie.

BEL 010 411 54 54 OF BEZOEK WWW.SUNSAIL.NL

makma maximize your life

www.antarisboats.com

www.makmamarine.nl

www.maril.nl

Shipyard De Zwaan 28 | Woudsend | 0514 - 596 270

Jachtverhuur | Flotilla Zeilvakanties | Beach Clubs | Zeilscholen | Crewed Zeilvakanties Regatta’s | Bedrijfsevenementen Sunsail is onderdeel van

Of ga langs bij een dealer bij u in de buurt, kijk voor meer informatie op onze websites.

U kunt bij ons terecht voor o.a.

printen /kopiëren scannen periodieken bedrukken van textiel totale vormgeving

Ook voor kleine oplages Tel: 0515 – 432044 – Scharnestraat 15 – Sneek info@copytoprint.nl – www.copytoprint.nl

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

17

Subsidie voor Elektrisch varen Meer vaarplezier op de Friese meren Elektrisch varen is zowel schoon als stil. Vanaf een elektrische boot ‘hoor’ je de rust en ruimte van de Friese meren. De provincie geeft subsidie aan bedrijven en particulieren om het elektrisch varen in Fryslân te stimuleren. Op het rondje Heeg-Aldegeaster BrekkenHeeg is de eerste Friese electric-only route in aantocht. Zo beleven watersporters nog meer vaarplezier. Meer informatie over subsidieregelingen: www.fryslan.nl/schoonvaren

Meer informatie? www.friesemeren.nl en www.seff.nu Blijf op de hoogte via twitter: @friesemeren_nl

www.hiswatewater.nl


18

SNEEK WEEK KRANT

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

19

(Advertorial)

Landal toplocaties - hartje Friesland Heerlijk genieten aan het Sneekermeer Vrijstaande waterwoningen voor het hele gezin met een eigen aanlegsteiger De moderne vrijstaande woningen van Landal Waterpark Terherne en Landal Waterpark Sneekermeer liggen aan het water, zijn voorzien van een eigen aanlegsteiger en hebben een directe vaarverbinding met het Sneekermeer. Ideaal als u met de boot de omgeving wilt verkennen of gewoon vanaf uw terras wilt genieten van de zonsondergang. Aan de overkant van het meer ligt de historische stad Sneek. Deze eeuwenoude plaats met

nostalgische straatjes en kleine grachtengordels zorgen voor een knusse en besloten sfeer. In de directe omgeving van het park vindt u Friesland op haar mooist. Het natuurschoon en de bezienswaardigheden zijn op de fiets of wandelend te verkennen.

Landal Waterpark Sneekermeer Landal Waterpark Sneekermeer ligt aan de rand van het Sneekermeer in het bekende dorp Terherne. Een kleinschalig park dat u

alle gelegenheid biedt om te genieten van een heerlijke vakantie. De luxe bungalows zijn door de centrale ligging het gehele jaar door een ideale uitvalsbasis voor vaar-, wandel- en fietstochten door het Friese landschap. Op Landal Waterpark Sneekermeer zijn twee typen waterwoningen met elk een unieke inrichting. Het woongedeelte bevindt zich bij alle woningen op de eerste verdieping en is voorzien van ter-

Ontdek Fryslân Op loopafstand ligt het karakteristieke centrum van Terherne met dichtbij het Kameleondorp: een speeldorp voor kinderen gebaseerd op de beroemde boeken. Het ‘Kameleondorp’ is een toeristische attractie voor jong en oud, met uiteenlopende activiteiten en exposities. In de directe omgeving van Terherne is Friesland op haar mooist. De bezienswaardigheden en het natuurschoon zijn op de fiets, wandelend of natuurlijk via het water te bereiken. Het park is een ideale uitvalsbasis voor boottochtjes, fietstochten of een uitstapje naar authentieke Friese steden zoals Sneek, Stavoren, Workum met het Jopie Huisman Museum en Leeuwarden. Terherne ligt op zo’n 10 km afstand van Joure, 17 km van Sneek en 25 km van Leeuwarden. De historische binnensteden met hun grachten, smalle straatjes en gezellige terrasjes zijn een bezoek meer dan waard.

rasdeuren naar het ruime balkon dat een prachtig uitzicht geeft op het aangrenzende Sneekermeer. De slaapkamers zijn te vinden op de benedenverdieping. Er is gratis wifi in de bungalows.

zijn luxe uitgerust waarvan een aantal is voorzien van een privésauna en zonnebank. De eigen aanlegsteiger bij uw royale woning biedt ruim plaats voor een zeilboot of sloep. U vaart zó de prachtige Terhernster Poelen op.

Varen op het Sneekermeer Het kleinschalige Landal Waterpark Sneekermeer is gebouwd aan een binnenwater en heeft een open vaarverbinding met het Sneekermeer. Vanuit het park is middels een handmatig te bedienen ophaalbrug het Sneekermeer te bereiken. In de dorpshaven, die op zo’n 100 m afstand van het park ligt, is een trailerhelling aanwezig die gebruikt kan worden om de eigen boot te water te laten. Uiteraard is het ook mogelijk om een boot te huren bij een van de bootverhuurbedrijven in de omgeving. Meer informatie en reserveringen www.landal.nl/sneekermeer

Landal Waterpark Terherne Het recent met een Zoover Award bekroonde Landal Waterpark Terherne is prachtig gelegen op loopafstand van het dorp Terherne en biedt een hoog serviceniveau. De 32 exclusieve waterwoningen (4- , 6- en 8-persoons)

www.hiswatewater.nl

De sfeervolle woningen zijn gebouwd op ruime kavels aan het water en de meeste zijn voorzien van een slaapkamer op de begane grond. Tevens hebben de woningen een eigen parkeerplaats en een aantal aanlegmogelijkheid aan de Terhernster Poelen.

Varen met zeilboot of sloep? Bootverhuur is mogelijk op het park. Meer informatie en reserveringen www.landal.nl/terherne


20

SNEEK WEEK KRANT

Vestiging Heerenveen Een nieuwe baan of nieuw personeel? Beide keren bent Koornbeursweg 77 u8442 bij DJ Quick Uitzendburo Heerenveen Tel: 0513-645686 Sneek op het juiste adres! Fax: 0513-645292 heerenveen@quickuitzendburo.nl

Wij bemiddelen in alle functiegroepen en op alle niveau’s. Hierdoor kunnen wij dus ook iets Jelsma voor u betekenen! Voor meer quickuitzendburo.nl Wiebe informatie verwijzen wij u graag naar M 0640976487 onze website: wiebe@quickuitzendburo.nl

www.quickuitzendburo.nl

t Heerenveent Oppenhuizerweg 58 . 8606Sneek AS . t SneekHarlingen

REALISATIE VAN NIEUWBOUWSCHEPEN VOOR DE ‘SHORT SEA’: - DROGE LADINGSCHEPEN (TOT 14.000 TON) - TANKERS (TOT 8.000 TON) - TRANSPORTSCHEPEN OFFSHORE ÉÉN AANSPREEKPUNT VAN ONTWERP TOT OPLEVERING ONTWERPEN MET VEEL AANDACHT VOOR EFFICIËNTIE GEBRUIK MODERNE TECHNOLOGIE VOOR OPTIMAAL BRANDSTOFVERBRUIK

Damen Combi Coaster 2500 ms. ‘CK Pearl’

EIGENTIJDSE INRICHTING VAN INTERIEURS WERFLOCATIES IN BERGUM EN HARLINGEN

FROM STANDARD TO ART CUSTOM BUILT IN SERIES PRODUCTIONS

D A M E N S H I P YA R D S B E R G U M

Lid van de DAMEN SHIPYARDS GROUP

Postbus 7

Telefoon 0511 46 72 22

info@damen-bergum.nl

9262 NC Sumar

Fax

www.damen-bergum.nl

0511 46 42 59

INTERNET KOFFIEHUIS

DE WIT Vermaningsteeg 12 8441 GB Heerenveen Tel. 0513-654499

Groen is... Groene economie

&meer

Nordwin College inspireert jou en helpt je jouw talenten te ontwikkelen, zodat jij je dromen waar kan maken!

Sneek / Harste 2 / T 0515 - 41 40 95 / www.vmbogroen-sneek.nl

www.hiswatewater.nl

www.nordwincollege.nl


SNEEK WEEK KRANT

21

Optredens van onder andere The Partysquad en Yellow Claw

Garden of Dance nieuw evenement in Stadhuistuin Nieuw tijdens de Sneekweek is de Garden of Dance in de Stadhuistuin achter het gemeentehuis. Meer dan 25 verschillende dj’s, een podium in de vorm van de Waterpoort en ruimte voor meer dan 2000 bezoekers moet het evenement tot één van de grootste spektakels van de Sneekweek maken. Garden of Dance, dat een festivalachtig karakter krijgt, wordt georganiseerd door Club 1841.

Met de komst van het evenement verdwijnt het negen meter hoge Sneekweek podium op het plein aan de Kleine Kerkstraat. Het plein heet vanaf dit jaar dan ook het Neighboursplein en het gelijknamige café neemt hiervoor het programma voor zijn rekening, waarbij bandjes en huis dj’s de rode draad vormen. Vanwege het 400-jarig bestaan van de Waterpoort wordt er in de Stadhuistuin een podium opgebouwd in de vorm van het beroemde Sneker monument. Het moet de

eyecatcher van het evenement worden en samen met de unieke locatie het festivalgevoel compleet maken. Met uitzondering van vrijdag, wanneer de Sneekweek om 22.00 begint, treden elke avond van 20.00 tot 01.00 een keur aan Nederlandse dj’s op. Onder andere The Partysquad, Yellow Claw, Alvaro, Chocolate Puma, Flexican & Sef, Dirtcaps, Sandro Silva, DJ Punish en Skitzofrenix vormen samen met vele andere lokaal en

nationaal bekende dj’s de line-up voor de eerste editie van Garden of Dance. The Partysquad neemt op vrijdag de opening van de Sneekweek en Garden of Dance voor hun rekening. Het duo heeft meer dan tien top-40 hits achter hun naam staan waarvan ‘Helemaal naar de Klote’ de laatste is. Ze worden bijgestaan door de Sneker DJ Punish die onlangs een nummer uitbracht met Tiësto, die wereldwijd gezien wordt als de grootste dj allertijden! Op zaterdag komt de geschiedenis en de toekomst van de Nederlandse dancescene bij elkaar als Chocolate Puma en Yellow Claw op het programma staan. Chocolate Puma is verantwoordelijk

voor de houseklassiekers ‘Give it up’ (als The Goodmen) en ‘Always and Forever’ maar ook hun huidige producties worden steevast gedraaid door alle toonaangevende dj’s.Yellow Claw is op dit moment misschien wel de meest populaire act van Nederland met monsterhits zoals ‘Krokobil’, ‘Nooit meer slapen’ en ‘Thunder’ (samen met de Opposites). Het openingsgeweld van de eerste twee dagen krijgt op zondag een vervolg met onder andere Lady Bee en Sandro Silva. Die laatste is bekend is van de wereldwijde nummer 1-hit ‘Epic’ samen met Quintino. Maandag staat met The Flexican & MC Sef en DJ Irwan in het teken van Bruut! Een concept van Club 1841 dat zich richt op Urban, R&B en Hiphop. The

Flexican scoort op dit moment een top-40 hit met het nummer ‘Bumaye’, terwijl MC Sef hem dit eerder al voordeed met onder andere ‘Bagagedrager’ en ‘Broodje Bakpao’. DJ Irwan wordt algemeen beschouwt als één van Nederlands meest begaafde dj’s. De rest van de week maken verder DJ Alvaro, Dirtcaps, Skitzofrenix, Dutch Movement, Praia del Sol, Dani-L Mebius, Vunzige Gasten, MC Iceman en vele anderen hun opwachting! Garden of Dance is te gratis te bezoeken en de in- en uitgang(en) van de Stadhuistuin bevinden zich aan de Kruizebroederstraat en de Kleine Kerkstraat. Meer informatie is te vinden op: www.gardenofdance.nl.

Radio NL Artiestenshow op Muziekterras Nauwe Noorderhorne De Radio NL Ariestenshow XXL met diverse Nederlandse artiesten waaronder Wolter Kroes is één van de hoogtepunten van het Muziekterras aan de Wijde Noorderhorne. Maar daarnaast is er nog veel meer te beleven op het grote podium in de straat, zoals optredens van Deadline, Boulevard, Sipke de Boer en een grote 70’s, 80’s en 90’s party. Het muziekterras gaat iedere avond om 20.00 uur van start, met uitzondering van de openingsavond. Dan begint het feest om 22.00 uur.

De vrijdagavond staat in het teken van een openingsparty met de Waterstad FM drive in show.

Een dag later staat Boulevard op het podium. Deze band is sinds begin jaren ’90 al ‘on the road’

en heeft al meer dan 2000 optredens verzorgd. De vier topmuzikanten, de zeer ervaren energieke zanger/gitarist én de twee spetterende zangeressen zorgen er met hun sterke songs en verrassende medleys voor dat iedereen die van échte muziek houdt een spetterende avond beleeft. Op zondag staat een grote 70’s, 80’s, 90’s party op het programma samen met de Waterstad FM drive in show en een surpriseact, terwijl maandagavond diverse Nederlandse artiesten het podium beklimmen tijdens de Radio NL Artiestenshow XXL. Hét Nederlandstalige Sneekweekevenement met als hoogtepunt Wolter Kroes live on stage! In 1995 breekt deze zanger door met de single ‘Laat me Los’. Een reeks van hits volgen waarvan enkele tot ware evergreens zijn uitgegroeid: ´Ik ben je Prooi‘, ´Ik heb de hele nacht liggen dromen’ en ‘Wat een Heerlijke Dag’. Eind 2007 verschijnt het duet ‘Donker om je heen’, met legende André Hazes, afkomstig van het succesalbum ‘Samen met Dré’. De single behaalt de negende plek in de hitparades en Wolter zingt voor 50.000 Hazes liefhebbers in de

Amsterdam Arena bij het concert ‘Samen met Dré’. In mei 2008 komt Wolters 10de album uit: Echt Niet Normaal. Van dit album worden vier singles uitgebracht: ‘Niet Normaal’, ‘Donker om je Heen’, ‘Viva Hollandia’ en de prachtige ballade ‘Groener Gras’.

Feestmuziek Op dinsdag is het tijd voor een heel ander genre: feestmuziek van de formatie Deadline. Al 25 jaar is dit de Friese feestband bij uitstek! Deadline is een moderne, professionele band geschikt voor elk feest. Ook tijdens deze avond wordt live muziek afge-

www.hiswatewater.nl

wisseld met het optreden van een DJ van Waterstad FM. Sipke de Boer en zijn band sluiten op woensdagavond het muziekprogramma in de straat af. Sipke is een veelzijdige muzikant. Hij maakt niet alleen in zijn vrije tijd Friestalige liedjes, maar schrijft en componeert ook veel voor andere artiesten, zoals de Zware Jongens, René Becker, Jelle B., Anny Schilder en José Hoebee. Hij speelt bekende Nederlandstalige en Engelstalige meezingers en weet de mensen overal mee te krijgen. Kortom Sipke zorgt voor een spetterende slotact!


22

SNEEK WEEK KRANT

christelijk beroepsonderwijs en educatie

Maritieme Techniek

Bouw aan je toekomst met echte vakkennis

Nieuwe praktijkr op ‘t Ges i uimte n Sneek

Met deze mbo-opleiding word je Scheeps- en Jachtbouwkundige. In de eerste twee jaar maak je kennis met de verschillende vakgebieden. Daarna kies je een specialisatie voor de laatste twee jaar. De specialisaties zijn scheepsbouw, jachtbouw, waterbouw/ scheepselektronica of de offshore industrie. ga je naar de speciaal ingerichte werf op bedrijventerrein ’t Ges in Sneek. Een prachtige locatie omringd door water en natuurlijk de vele andere watersportbedrijven.

Tijdens de opleiding werk je aan uitdagende projecten. Bijvoorbeeld het ontwerpen en bouwen van nieuwe schepen, aandrijvingen ontwikkelen en plaatsen, installaties en navigatieapparatuur inbouwen. Ook ga je tijdens de opleiding op bezoek bij (internationale) scheepswerven of maak je een uitstapje naar de havens van Rotterdam.

Een unieke niveau 4 BOL opleiding met goede baan perspectieven en doorstroommogelijkheden naar het hbo.

De theoretische vakken volg je op de vestiging van ROC Friese Poort in Sneek. Voor de praktijkgerichte vakken

Kijk op www.rocfriesepoort.nl/maritiem voor meer informatie over de opleiding of meld je direct aan.

Dokkum | Drachten | Emmeloord | Leeuwarden | Sneek

www.rocfriesepoort.nl

Samen kom je verder www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

23

Gratis duurzame shuttles van en naar de Sneker binnenstad

‘Gasten krijgen een schoolreisjesgevoel’ Het gevoel alsof je op schoolreisje bent. Zo omschrijven veel gasten de duurzame elektrische shuttles die vanaf verschillende locaties bezoekers gratis van en naar het centrum brengen. Het initiatief van stichting Duurzaam Vervoer Sneek is zo succesvol dat afgelopen jaar meer dan 12.000 mensen werden vervoerd. Dat is uniek in Nederland.

Het plan van de gratis shuttleservice is twee jaar bedacht door een aantal Sneker ondernemers. “Ik heb altijd al de wens gehad om een soort Benidormtreintje door Sneek te laten rijden”, zegt Herbert de Vries, ondernemer, voormalig voorzitter van de vereniging Sneeker Zakenlieden en bestuurslid van stichting Duurzaam Vervoer Sneek. “Op een avond zaten we over dit idee te

brainstomen. Zo’n treintje is natuurlijk een beetje suf en al pratend bedachten we een modernere variant. Een elektrische shuttle op zonne-energie.” Er werd een projectplan geschreven, de financiering kwam rond en binnen een jaar heeft het bestuur alles kunnen realiseren. “Het kopen van de voertuigen was geen probleem, die komen

uit China”, blikt De Vries terug. De zonnepanelen bleken ingewikkelder. “De eerste shuttle is uitgerust met zonnepanelen op het dak. Maar omdat de shuttles niet continue rijden, konden we nooit genoeg stroom opwekken. Daarom hebben we tijdens het project besloten om de panelen op het dak van onze shuttleloods te zetten. Nu kunnen we het hele jaar door opladen en hebben we een veel hoger rendement. We laden de shuttles op via een adapter die aangesloten is op het gewone energienet, maar leveren alle stroom dus weer terug aan het net.” Het succes is, volgens De Vries, ongekend. “We hoopten op zo’n 6.000 gasten in het eerste jaar en uiteindelijk hebben we meer dan 12.000 mensen mogen vervoeren.” In totaal heeft de stichting drie shuttles met twee aanhangers, die gesponsord worden door plaatselijke bedrijven zoals de Hema, Grand Café De Walrus en kledingwinkel Fiftysix. Bovendien ontvangt Duurzaam Vervoer Sneek subsidie vanuit de Stichting Plattelandsprojecten. De shuttles leggen drie verschillende routes af. De startplaatsen zijn het CPS- Colorterrein, het Veemarktterrein en het Boschplein. Daarnaast is er een extra route, die belangstellenden op een rondrit door de stad trakteert onder leiding van een ervaren gids. Deze route start vanaf de Marktstraat. Tijdens de

Genieten van zandsculpturen Op het Flexaparkeerterrein aan de Houkesloot in Sneek wordt tot en met maandag 30 september een groot Zandsculpturenfestival gehouden, waar het publiek alle creaties van het Nederlands Kampioenschap Zandsculpturen uitgebreid kan bekijken.

het Nederlands Kampioenschap Zandsculpturen. Naast het kampioenschap, waarbij de Nederlandse deelnemers streden om de titel, nemen ook professionele zandsculptuurbouwers uit diverse andere Europese landen aan het festival deel. Binnen het toepasselijke thema ‘Watersport’ hebben ruim twintig professionals gewerkt aan de zandsculpturen, die variëren van één tot wel vijf meter hoog! Daarnaast kunnen bezoekers van jong tot oud op interactieve wijze deelnemen aan het festival door het bijwonen van live-demonstraties en het volgen van workshops. Het ‘crème-de-la-crème’ van de Nederlandse Zandsculptuurwe-

reld is eind juni naar Friesland gekomen om deel te nemen aan

Sneekweek rijden de shuttles de hele week af en aan, voornamelijk vanaf het CPS Colorterrein en het Boschplein. Ook worden groepen mensen vervoerd die met cruiseschepen aankomen vanaf de Pampuskade, vult De Vries aan. “Laatst hebben we bijvoorbeeld een speciale rit verzorgd voor mensen met een verstandelijke beperking die met de Prins Willem Alexander vanaf de Pampuskade naar het Fries Scheepvaart Museum werden gebracht.” Dit jaar verwacht De Vries meer dan 15.000 gasten te kunnen vervoeren. “In het voorseizoen hebben we al een hele goede start kunnen maken. Het is gewoon fantastisch. De mensen die we vervoeren vinden het

helemaal geweldig! Het is een heel avontuur. Omdat de shuttles open zijn, kun je optimaal de gezellige sfeer van het Sneker centrum beleven.” Sneek is uniek met dit project, dat gedragen wordt door zo’n 45 vrijwilligers. “Er zijn meer steden in Nederland waar dit soort treintjes rijden, maar daar zijn ze verbaasd over de hoeveelheid mensen die wij vervoeren. Wij zijn de enige die het transport gratis aanbieden. Dat draagt natuurlijk ook bij aan het succes. Wij zijn echt van mening dat het vervoer gratis moet zijn en blijven. Zo is het een toevoeging voor de binnenstad.” Meer informatie over Duurzaam Vervoer Sneek, de routes en de vertrektijden is te vinden op: www.duurzaamvervoersneek.nl

Sneker nieuws op Grootsneek.nl Grootsneek (www.grootsneek.nl) is sinds de oprichting, drie jaar geleden, één van de best bekeken nieuwssites van Sneek en wijde omstreken geworden. Met gemiddeld drieduizend kijkers per dag en 2,4 miljoen pageviews op jaarbasis, ruim 2700 volgers op Twitter en een paar goed bekeken Facebookpages, kan zonder valse bescheidenheid gezegd worden dat Grootsneek.nl blijkbaar in een behoefte voorziet. Nieuws op de vierkante centimeter kan ook leuk zijn. Actueel, eigenwijs, soms een beetje confronterend, dat is GrootSneek. Hoofd- en eindredacteur, fotograaf, boekhouder en dúvelstoejager Wim Walda heeft na dertig jaar zijn baan in het onderwijs vaarwel gezegd en is een nieuwssite voor de gemeente Súdwest-Fryslân (in volksmond ook wel Grootsneek genoemd) begonnen. Met bovenstaand resultaat en ‘still growing’.

Sneekweekkermis Natuurlijk mag hij tijdens de Sneekweek niet ontbreken op het Martiniplein: de Sneekweekkermis! Dit jaar zijn de volgende attracties gepland: autoscooters, buggy’s, Ghost Castle, Snow Jet, Break Dance, Sky Trip, Funhouse ‘Fire Department’, Monster Drop en Bungee trampolines. De volgende spelletjes krijgen een plekje: fotoschieten, lijntrek, bussensport, Skeeball, Kop van Jut, Lucky Duck, Pushers, Lucky Cranes, voetbalspel en Big One’s. De kleintjes kunnen zich vermaken met een carrousel. En voor de lekkerbekken is er een gebakkraam, poffertjessalon, een kraam met nougat en suikerwerken, een ijssalon en worden snacks, churros, suikerspinnen en popcorn verkocht.

Meer informatie is te vinden op www.zandsculpturenfriesland.nl.

www.hiswatewater.nl


24

SNEEK WEEK KRANT

uw partner in veiligheid Uw partner in: Evenementen, Object en Persoons beveiliging, Receptie diensten, Verkeers regelaars, Bike Patrol, Horeca portiers en Toezichthouders.

www.wssecurity.nl

Kom genieten op Vlieland of Terschelling! Kom fietsen, wandelen en zeehonden spotten! Boek het Fiets-dagarrangement via www.rederij-doeksen.nl of bel

03004

0900 - 363 57 36 (€ 0,70 per gesprek)

Thuiszorg door kleine teams waar aandacht voor u centraal staat. VERPLEGING • VERZORGING • BEGELEIDING • HUISHOUDELIJKE HULP

Heeft u thuiszorg nodig of wilt u informatie? Neem dan contact op.

www.zorgzuster-fryslan.nl of bel 0513 - 62 59 64

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

25

De Sneekweek door het oog van….. Vele verschillende mensen doen vanuit vele verschillende hoedanigheden mee aan de Sneekweek. Wat is hun drijfveer en wat beleven zij in die week? Wij vroegen het zes personen, die elk vanuit hun eigen rol de bekendste week van Sneek meemaken: zeilster Betty Boekel-Gietema die al 23 jaar aan de wedstrijden op het Sneekermeer meedoet, politieman Cor Jacobsen, café-eigenaar Jan van Omme, toerist Balt Gmelig uit Amersfoort, één van de zeven havenmeesters genaamd Richard Spitse en last but not least Blauhúster Dakkapeller Nico Silvius die moet afkicken na meer dan veertig jaar als muzikaal feestweekvertierverzorger.

Blauhúster Dakkapel-muzikant en Sneker Nico Silvius De vermaarde feestmakers van de Blauhúster Dakkapel zijn vorig jaar na een spetterend afscheidsconcert in Sneek met muzikaal pensioen gegaan. De Sneekweek moet nu zonder hen feestvieren. En zij nu zonder de Sneekweek. Alhoewel, toch niet helemaal, want het familiebloed is niet te stuiten. De jonge generatie Sneker Blauhústers is opgestaan, met de Putkapel. Sneker Blauhúster Nico Silvius (64) vertelt: “Op mijn tiende/elfde jaar zei mijn vader: “Jongens ga mee naar het Starteiland muziek maken, daar kunnen jullie van leren. Mijn broers en ik gingen dus als jonge broekjes al mee.”

Vanaf 1972 werd het in de vorm van het Blauhúster Dakkapel gegoten, tot die na 40 voldane jaren werd opgeheven. De verhalen van de band leven voort op www.kapel.nl. De laatste jaren veranderde het muziekfeestterrein van het Starteiland naar de Sneker binnenstad, bij café ’t Ouwe Vat.

Het afkicken valt voor oudgediende Silvius – de eigenaar van een schildersbedrijf is zo iemand die ook echt letterlijk zijn lippen heeft stukgeblazen – mee, want hij mag vanaf dit jaar zijn zoons aanmoedigen die deel uit maken van de Sneker Putkapel die de feestmuziekstok overneemt aan de kade bij ’t Ouwe Vat. Nico glundert. “Mooi

Geboren en getogen Sneker Richard Spitse is sinds vier jaar havenmeester bij de Sneekweek en geniet nog altijd van de overvolle en sfeervolle grachten en van de vele verschillende mensen. “We gaan weer zo’n 2400 boten en vele duizenden mensen begroeten en hopen op mooi weer natuurlijk”, zegt de havenmeester.

Het mooiste plekje van de stad is voor hem de drukbevolkte Houkesloot, op de avond van de vlootschouw. Elk jaar is er weer een enorme belangstelling voor dit festijn. Duizenden mensen komen met hun boot vanuit heel Nederland naar de waterpoortstad. “Ondanks dat het zo grootschalig is, heerst er veel saamhorigheid onder de jeugd, het is één groot feest.” De havenmeester is

“Daar doe je het voor. Ik heb er alle vertrouwen in dat het weer een geweldig feest wordt!”

nou, dat is toch fantastisch?!” Meer input over dit dweilorkest is te vinden op www.putkapel.nl. Zo kan de ‘oude’ Silvius toch blijven genieten van prachtige feestmuziek bij dé Week van Sneek. Hij hoopt dat het net zoals vorig jaar aan de kade, in de boten en bootjes op het water en in de kroeg

Havenmeester en Sneker Richard Spitse

De 43-jarige Sneker beleefde de Sneekweek in zijn jeugdjaren met een groepje vrienden op het terras in het hart van zijn geboortestad. Aan de zijlijn van alle drukte onder het genot van een biertje genieten van livemuziek op de verschillende podia. De laatste jaren heeft de havenmeester het terras echter ingeruild voor een avondje op de bank. “Na een hectische dag van regelen, organiseren en alles in goede banen leiden vind ik het heerlijk om in alle rust samen met mijn vrouw thuis te genieten van een hapje en een drankje.”

weer bomvol met mensen staat die in woord en gebaar volop meegenieten van het spektakel.

Toerist en verslaggever Balt Gmelig uit Amersfoort Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam Amersfoorter Balt Gmelig voor het eerst in feestelijke en sportieve aanraking met de Sneekweek. Als verslaggever voor de Amersfoortse Courant, voor een dubbele pagina in de weekendbijlage, samen met collega Theo Jongedijk. Het goede gevoel is gebleven, want als toerist komt hij zo nu en dan, maar graag, steeds weer terug in Sneek. Vorig jaar was hij er op de dinsdagavond, de Sneker Stappersavond. “De sfeer is altijd gezellig, dat was vroeger zo en dat is nog altijd zo”, aldus de 63-jarige die nog altijd van gezelligheid houdt. “Vorig jaar heb ik het zeilen niet meegemaakt, maar als het even kan wil ik er dit jaar wel weer bij zijn”, zegt Gmelig. “Als ik het als verslaggever zou mogen doen zou dat nog mooier zijn, maar ja, met de crisis van tegenwoordig zijn de budgetten wel wat kleiner geworden.”

bij de jongeren inmiddels een bekend gezicht en elke dag ontmoet hij leuke mensen met bijzondere verhalen. Dit geeft zijn werk een extra leuk tintje. Op organisatorisch vlak vindt Richard dat alles tot in de puntjes goed geregeld is. De zeven  havenmeesters  werken tijdens de Sneekweek nauw samen met de (water)politie,  gemeentelijke toezichthouders,  brandweer, ambulancedienst en beveiligingsbedrijf. De communicatielijnen zijn kort waardoor er snel gehandeld kan worden bij cala-

miteiten. “Als wij bij een incident ingrijpen gaat dit als een lopend vuurtje rond, de jeugd zet het namelijk meteen op Facebook en Twitter, dus wij moeten ook snel kunnen handelen.”

De Sneker Stappersavond begon rustig. “Met een vriend van mij uit Groningen ben ik eerst een hapje gaan eten. Het was zo rustig in de stad rond half zeven ’s avonds dat wij even dachten dat we verkeerd waren. Gelukkig kwam later de drukte goed op gang en kon je over de hoofden lopen. Wij zijn tot één uur ’s nachts gebleven. Het was nog zo druk, we konden bijna niet weg uit de mensenmassa. Het was weer een topavond, op de pleinen hing een hele gezellige sfeer en de dames zijn ook altijd leuk moet ik zeggen.”

Richard denkt dat de huidige economische crisis dit jaar invloed heeft op het aantal belangstellenden en verwacht een lichte daling van het aantal bezoekers. Op de feestsfeer zal het geen invloed hebben, in tijden van crisis is het juist fijn om eens goed feest te vieren. Richard Spitse heeft er volop zin in.

Ooit hield hij een relatie over aan de Sneekweek, toen hij de betreffende dame een jaar na hun eerste ontmoeting toevallig in Hilversum weer trof. Zo kan het gaan. De relatie is over, zijn liefde voor Sneek en omstreken niet. “Het waren vroeger gezellige dagen en dat zijn het nog steeds. Er zijn duizenden mensen bij elkaar in een goede sfeer met bijna geen vervelende incidenten. De laatste jaren ben ik trouwens steeds meer een fan van Friesland geworden, van het skûtsjesilen in Langweer en Eernewoude tot de wielerronde van Surhuisterveen.”

www.hiswatewater.nl


26

SNEEK WEEK KRANT

Ervaar de ongekende mogelijkheden van LEKKERVLOT Een gezellig ontbijt, een feestelijke barbecue met familie, borrelen op een zonnige zomernamiddag, lekker vissen met vrienden of avontuurlijk kamperen op het water, een varende steiger aan huis en woonboot, een fietspont, werkvlot of horecaterras. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden waar een Lekkervlot voor ingezet kan worden.

Doch mar gewoan. Lit sjen dat it Frysk wolkom is by dy troch de Praat Mar Frysk stikker op de doar fan it roefke te plakken of de button op dyn syljas te spjeldzjen. Bestel se fergees op www.praatmarfrysk.nl En wy stjoere it nei dy op!

Heerlijk genieten op Terschelling en Vlieland

LEKKERVLOT is een varend terras met een afmeting van 2,65 bij 5,0m. En door de twee brede drijvers ligt deze erg stabiel in het water. Door het creëren van een varend terras van 13,5m2 is deze ook zeer geschikt voor minder valide. Dit maakt het vlot, dat zowel met een elektrische- als met een benzinemotor kan worden aangedre-

ven tot een multi-inzetbaar object voor op het water. Voor meer informatie of een proefvaart kunt u terecht op onze website www.lekkervlot.nl of stuur een mail naar info@lekkervlot.nl. Bellen mag ook en dat kan op het nummer 0622939574.

(Er)varen is geloven Beleef het nieuwe elektrisch varen in Fryslân Elektrisch varen is zowel schoon als stil. Vanaf een elektrische boot ‘hoor’ je de rust en ruimte van de Friese meren. Inmiddels varen er bijna vijfhonderd elektrische en hybride boten in Fryslân en zijn er zo’n vijftig oplaadpunten. Die aantallen nemen toe, want de provincie blijft het elektrisch varen stimuleren. Hierbij werkt zij samen met de Stifting Elektrysk Farre Fryslân (SEFF), het Friese bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Subsidies

Voordelig een dagje helemaal weg Terschelling en Vlieland zijn heerlijke eilanden om per fiets te verkennen. En met het Fiets-dagarrangement van Rederij Doeksen kom je overal! Ontdek de bossen, duinen, pittoreske dorpjes met gezellige terrassen, hippe winkeltjes en knusse restaurants. Of bezoek één van de musea! Het Fietsdagarrangement is incl. bootretour, comfortabele huurfiets, VVV-attentie en horecakortingsbon voor € 27,50 p.p. (kinderen en 65+ krijgen korting). Boek vooraf via www.rederij-doeksen.nl of tel. 0900 - 3635736 (0,70 per gesprek).

Vaar klimaatneutraal met Rederij Doeksen Liefhebbers van de eilanden zijn bewuste genieters, hebben we gemerkt. Daarom is het mogelijk je overtocht klimaatneutraal te maken. Heel simpel, door het bijboeken van een vrijwillige CO2-toeslag van € 0,50 per enkele reis. Het volledige bedrag aan toeslagen wordt door Rederij Doeksen overgemaakt aan het FairClimateFund, dat hiermee wereldwijd CO2-reducerende projecten realiseert. Sinds de start van dit project in maart vorig jaar hebben al bijna 29.000 Doeksen-passagiers hun overtocht klimaatneutraal gemaakt! Natuurlijk doen we zelf ook mee: jaarlijks compenseert de Rederij alle dienstreizen van haar personeel (ca. 5.000). Samen zijn we zuinig op dit prachtige gebied.

Om elektrisch varen aantrekkelijker te maken, geeft provincie Fryslân drie subsidies: • Voor de aanschaf van een elektrisch- of hybride aangedreven boot en voor het ombouwen van een ‘fossiele’ boot. Zowel bedrijven als particulieren kunnen deze subsidie aanvragen voor boten met een ligplaats in Fryslân. De regeling staat open voor zowel inboard- als buitenboordmotoren. Ook boten met een lager motorvermogen (1-2 kiloWatt) komen in aanmerking. • Voor de aanschaf of ombouw van een verhuurkruiser naar elektrische of hybride aandrijving. • Voor het plaatsen van een oplaadpunt aan Fries vaarwater. De subsidie bedraagt 50% van de kosten.

Eerste Friese electric-only route Een deel van het rondje Heeg-Aldegeaster Brekken-Heeg is straks waarschijnlijk de eerste electric-only route van Fryslân. Om deze vaarroute klaar voor gebruik te ma-

www.hiswatewater.nl

ken, gaat de provincie bruggen verhogen en vaarten baggeren. Het slib dat daarbij vrijkomt, kan Wetterskip Fryslân mogelijk gebruiken bij kadewerkzaamheden. Dit maakt de electric-only route financieel beter haalbaar. De route biedt zowel een prachtige ervaring voor recreanten als mooie kansen voor ondernemers. Meer informatie over de subsidieregelingen: www.fryslan.nl/schoonvaren. Het stimuleren van elektrisch varen is onderdeel van het programma Duurzame Innovaties en Het Friese Merenproject. Meer informatie over elektrisch varen: www.friesemeren.nl en www.seff.nu


SNEEK WEEK KRANT

Drievoudig zeilkampioene Betty Gietema - Boekel Regerend Sneekweekkampioene in de Flash, Betty Gietema - Boekel (32), doet al 23 jaar mee aan de Sneekweek en kan en wil er niet meer zonder. Vorig jaar was ze acht weken zwanger, inmiddels samen met haar man Wouter moeder en vader van een prachtige dochter Sanne, toen ze de snelste op het Sneekermeer was in de Flash-klasse. Dit jaar doet ze of weer mee in de Flash, of in de Vrijheid, dat is nog even afwachten.

Betty: “De zeilwedstrijden van de Sneekweek zijn voor mij een reünie. Je komt elk jaar dezelfde mensen tegen en dat is heel gezellig. Samen praten over het zeilen en hoe de dag is verlopen onder het genot van een biertje. Er komen dan allerlei stoere verhalen op tafel. Heerlijk!” “Ik ben grootgebracht met het zeilen, het zit mij in het bloed. Via het

zeilen heb ik mijn man Wouter ontmoet. Ik zie de sport als mijn tweede sociale leven, zoveel contacten bouw je op tijdens de wedstrijddagen.” Wouter en Betty hebben een zeilboot met kajuit als uitvalbasis in de haven liggen waar ze in kunnen overnachten. “Het is net een grote camping op het water.” Hoewel gezellig, is het gelukkig/uiteraard niet makkelijk om

alle dagen goed te zeilen. “De Sneekweek volbrengen is een fysieke en mentale inspanning en het is natuurlijk fantastisch mooi om de week van wedstrijden winnend af te kunnen sluiten. Dit jaar is mijn conditie nog niet op peil en als het veel waait heb ik minder kans om te winnen. Uiteraard is het met het zeilen ook een beetje geluk hebben. Het hangt van de omstandigheden af en van de ruimte die je krijgt tijdens het zeilen.” Ze vindt dat de zeilwedstrijden van de Sneekweek goed door de KWS worden georganiseerd. “Heel professioneel en hoge kwaliteit. Met man en macht wordt er met veel enthousiasme aan gewerkt om alles goed te doen. Ik hoop dat dit evenement nog jaren op deze manier en grootte wordt georganiseerd. Ook hoop ik dat er meer buitenlandse zeilers aan dit evenement mee gaan doen. Dan zullen er wel meer wedstrijden per dag moeten plaatsvinden om het voor hen aantrekkelijk te maken. Maar ik ben er sowieso bij hoor”, lacht ze. Samen met Wouter en Sanne, gezellig op en bij het Starteiland, uiteraard!

27

Politieman en Sneker Cor Jacobsen

Sneker Cor Jacobsen maakt de Sneekweek op twee manieren mee: als politieman en als inwoner. De 31-jarige, ook bekend als voormalig volleyballer van VC Sneek heren 1, geniet elk jaar van het feest in en rond de stadsgrenzen. Bovendien viert hij dit jaar zijn tienjarig Sneekweek-jubileum. Cor: “Ik ben sowieso ook dit jaar in de stad te vinden. Dit jaar moet ik vrijdag- en zaterdagnacht werken en daarna heb ik vakantie. Naar de Sneekweek ga ik graag. De kroeg ga ik niet in, dat is me veel te druk. Ik blijf lekker buiten op het terras.” “Vorig jaar heb ik persoonlijk erg genoten van het laatste Sneekweek-concert van de Blauhúster Dakkapel bij café ‘t Ouwe Vat. Dat was speciaal en erg gezellig. Over het algemeen is de Sneekweek altijd een mooi moment, zowel privé als in het werk. Een bijzonder moment voor mij als politieagent was dat ik eens een aanhouding had in de enorme drukte van de Kleine Kerkstraat. Ik had bijna geen werkruimte, maar toen ik er om vroeg waren er in no-time collega’s van de bereden politie die met hun paarden een enorme werkruimte voor mij creëerden. Politiehonden en paarden dwingen altijd behoorlijk wat respect af.” “Elke avond wordt er een briefing gehouden waarin de afspraken met gemeente, havenmeesters, beveiliging, portiers medegedeeld worden. Je ziet iedereen even en weet dus met wie je werkt. Vooral voor de collega’s die nieuw zijn in Sneek is het fijn de werkhouding mee te krijgen, dat het feest een feest moet blijven en dat de excessen moeten worden aangepakt.” “Ik geniet er altijd optimaal van. Je werkt met je collega’s samen om de avond tot een goed einde te brengen. Dit lukt eigenlijk altijd. Als er dan herrieschoppers zijn, haal ik die met liefde uit het publiek. Ook dat hoort erbij en is echt niet het vervelendste onderdeel van het werk.” “Dit jaar hoop ik weer op een gezellig feest. Wat zou het leuk zijn als het de hele week mooi weer is! Dat hebben we een paar jaar niet echt gehad. De laatste jaren zijn er, als je ziet hoeveel mensen er in de stad zijn, relatief weinig incidenten. Ik werk er graag aan mee dat zo te houden.”

Café-eigenaar en Sneker Jan van Omme Rasechte Sneker Jan van Omme (52) beleeft dit jaar zijn dertiende Sneekweek in de rol van café-eigenaar, van de kleine dus gezellige Irish Pub die Porte von Cleve in hartje Sneek op de hoek van de Marktstraat en de Kleine Kerkstraat. De voorzitter van de Stichting Uit in Sneek geniet van zijn rol. Al is het niet alleen maar genieten, het is ook hard werken.

Jan: “Het is veel werk voor horecaondernemers om de organisatie en veiligheid goed te laten verlopen. Van tevoren gaan we in gesprek met de gemeente Súdwest Fryslân, de politie en de GHOR Friesland (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio). Met elkaar bepalen we waar de camera’s

geplaatst moeten worden, wat de looproutes zijn, het aantal beveiligingsmensen en op welke plaats zij ingezet moeten worden.” De sfeer in de stad is de laatste zes jaar aanzienlijk verbeterd, vindt Jan. Dat komt onder andere door het instellen van de muziekpleinen

en vooral ook omdat het aantal minder gezellige incidenten is gedaald. Dat is volgens Van Omme te danken aan de goede samenwerking tussen de politie en de Sneker horecazaken. Met een bezoekersaantal van zo’n 130.000 mensen per jaar is goede veiligheidscoördinatie een absolute must.

‘Dat gevoel, dat moment, dat zijn kriebels in de buik, kippenvel’ Elk muziekplein in de stad heeft zoveel mogelijk zijn eigen publiek. Op de Marktstraat, het plein bij Jan zijn kroeg, komt een gevarieerd aanbod aan muziek voor in principe de oudere jeugd, maar ook mensen van andere leeftijden zijn uiteraard van harte welkom. De start van de Sneekweek, de eerste avond, is telkens weer bijzonder. Jan: “Ik vind het prachtig dat de hele stad vol muziek is, dat er duizenden mensen aanwezig zijn, dat de grachten vol met boten liggen, dat het één groot feest kan worden. Dat gevoel, dat moment, dat zijn

www.hiswatewater.nl

kriebels in de buik, kippenvel.” Als het na alle organisatorische zaken dan uiteindelijk ook echt een feest wordt, die jaarlijkse feestweek van Sneek met duizenden bezoekers uit Neder- en buitenland, is het dubbel genieten voor de immer goedlachse cafébaas. Of er nog iets is wat beter kan? “Ik weet geen verbeterpunten, we hebben de afgelopen vier jaar het niveau bereikt wat we wilden bereiken. We hebben alles goed in de hand en de sfeer is goed. Zo kan en wil ik nog wel graag jaren meedoen.”


28

SNEEK WEEK KRANT

RANGE ROVER EVOQUE

MORE THAN JUST A PRETTY FACE Range Rover Evoque nu extra aantrekkelijk

Pure Business Pack o.a.

Het Pure Business Pack brengt comfort en rijbeleving op een hoger niveau met hoogwaardige systemen op het gebied van entertainment, informatievoorziening en communicatie. Het Pure Business Pack is beschikbaar voor B 2.990,inclusief BTW en BPM zolang de voorraad strekt. Kom naar onze showroom voor meer informatie en een kennismaking.

U

Stoelbekleding in generfd leder

U

Ambianceverlichting met variabele kleur

U

Hi-line Meridian audiosysteem 380 W

U

8” kleuren TFT touchscreen met hoge resolutie

U

Audio Connectivity System

U

Bluetooth™ mobiele telefoon-integratiesysteem

U

18” ‘Styling 2’ lichtmetalen velgen

Hasker Utgongen 12, Oudehaske

U

Harddrive satellietnavigatiesysteem

0513-41 30 20 www.reefhorst.nl

U

Virtuele CD wisselaar

U

Nederlandse spraakbediening met SWYS

Land Rover Experience Centre De Reefhorst b.v.

J 2.990,-*

Min./max. gecombineerd verbruik: 5,0-8,7 l/100 km, resp. 20-11,5 km/l, CO 2 -uitstoot resp. 129-199 g/km. 3 jaar fabrieksgarantie tot 100.000 km. Consumentenprijs vanaf B 43.900 incl. BTW en BPM. Leaseprijs vanaf B 799 p.m. excl. BTW (bron: Land Rover Financial Services, full operational lease, 48 mnd., 20.000 km/jr.). Prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden.

www.hiswatewater.nl

* Inclusief BTW en BPM


SNEEK WEEK KRANT

29

(Advertorial)

NHL-opleiding Scheepsbouwkunde ligt op koers De opleiding Scheepsbouwkunde van NHL Hogeschool telt ongeveer 95 studenten. Deze studenten kunnen zich specialiseren in de branches jachtbouw, offshore, scheepsbouw en waterbouw. Voor deze goed opgeleide ingenieurs is genoeg werk te doen, gezien de vergrijzing in de sector. Innovatie, praktijkgerichte opdrachten, duurzaamheid en een goede samenwerking met mbo-instellingen zijn belangrijke speerpunten.

In 2007 is de opleiding Scheepsbouwkunde op NHL Hogeschool gestart. De reden voor de NHL om met de opleiding te beginnen, was de toenemende behoefte van het bedrijfsleven in het Noorden naar goed opgeleide ingenieurs. ‘Vanuit het Kenniscentrum Jachtbouw van de NHL kwam steeds vaker de vraag of we ook een opleiding jachtbouw hebben,’ vertelt Jeltje Borneman, docent en opleidingscoördinator van de opleiding. Vanaf 2012 valt de opleiding onder de vlag van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), onderdeel van NHL Hogeschool. Het MIWB biedt ook de opleidingen Maritiem Officier en Ocean Technology aan. Dit geeft een kenniskruisbestuiving tussen de gebruikers en ontwerpers. Studenten leren hierdoor over hun eigen vakgebied heen te kijken. Daarnaast kunnen de Scheepsbouwkundestudenten gebruik maken van de faciliteiten van het MIWB, zoals de hypermoderne simulatoren en kunnen zij studieonderdelen op Terschelling volgen. De NHL-opleiding richt zich behalve op de branches scheepsbouw en jachtbouw ook op de branches offshore en waterbouw. ‘Bij de offshore gaat het om kennis van alle mogelijke drijvende en/of varende objecten die in deze branche gebruikt worden, dus ook de semi-subs en de jack-ups,’ legt Borneman uit.

Innovatie en duurzaamheid De ontwikkeling van het vierjarige onderwijsprogramma kwam in nauwe samenwerking met de brancheorganisaties HISWA, Scheepsbouw Nederland, Vereniging van Waterbouwers en IRO tot stand. Deze vier organisaties zijn verenigd in het Maritiem Innovatie Platform (MIP). Het maritieme bedrijfsleven wil een goed georganiseerd maritiem onderwijs. Er moet voortdurend aan innovatie gewerkt worden, wil de sector sterk uit de crisis komen. Eén van de speerpunten in het curriculum is dan ook innovatie en duurzaamheid. Borneman: ‘Onze studenten werken aan duurzame projecten. Het eerste jaar betrof de opdracht het ombouwen van een tanker, vorig jaar een nieuwe veerboot tussen Den Helder en Texel en dit jaar een nieuw calamiteitenschip dat zichzelf ook op andere vlakken terug moet kunnen verdienen. De groep van twintig studenten is verdeeld in vier partijen – lading eigenaar, reder, werf en toezichthouders. Iedere partij heeft zo haar eigen belangen. De studenten moeten kijken naar de huidige eisen op bijvoorbeeld het gebied van milieubelasting. Ook doen ze onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame energie, bijvoorbeeld of er deels hybride kan worden gevaren, of dat er gas kan worden gebruikt in plaats van scheepsdiesel. De studenten worden ook gestimuleerd om te kijken naar het totaalconcept en

waar besparingen plaats kunnen vinden. Die kunnen klein zijn, zoals spaarlampen en solar tubes, of alomvattend, zoals het totale voortstuwingsconcept ‘vergroenen’.’ De samenwerking met het MIP werkt twee kanten op. ‘De brancheorganisaties zien het belang in van het neerzetten van een goede opleiding waar hun leden goed opgeleide ingenieurs vandaan kunnen halen. En wij hebben door deze samenwerking subsidie gekregen waarmee we onderwijs kunnen ontwikkelen.’ Maar dat niet alleen: ‘Een absolute meerwaarde is het contact met bedrijven. Om een voorbeeld te noemen: de waterbouwsector wil graag een specialisatie op het gebied van scheepselectronica. Dat gegeven hebben we meegenomen bij het ontwikkelen van de minoren.’ In het vierde jaar van de studie kiest iedere student een minor. ‘We ontwikkelden voor elke branche een minor. De minor scheepselektronicus, de minor jachtbouw, de minor offshore, de minor scheepsbouw en de minor maintenance engineer. ‘Denk bij de laatste aan onderhoud van een schip, reparatie, maar ook de keuring van schepen.’ De minoren offshore en scheepselektrotechnicus zijn in samenwerking met het Maritiem Instituut Willem Barentsz van de NHL ontwikkeld. ‘Zij hebben meer kennis op dit gebied en we willen ook dat de minoren interessant zijn voor hun studenten,’ vertelt Borneman.

Praktijkgericht De praktijk neemt een belangrijke plek in het curriculum in. ‘We werken veel samen met het Kenniscentrum Jachtbouw van de NHL, dat het expertisecentrum op het gebied van innovatie in de jachtbouw is. Medewerkers van het

kenniscentrum geven les aan onze studenten, zoals de vakken hydrostatica en werktuigonderdelen. Ook is er een goede samenwerking met het lectoraat Maritiem, Marien Milieu & Veiligheidsmanagement en het lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken van de NHL Hogeschool. Zij doen veel (toegepast) onderzoek naar innovatie, veiligheid en milieu en geven interessante opdrachten aan onze studenten. Hierdoor worden onze studenten geprikkeld verder te kijken dan alleen naar de techniek. De bedrijfsprojecten in het eerste jaar en de opdrachten voor de vrije ruimte in het derde jaar komen ook uit de praktijk. Eerstejaars hebben bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar een onbemand meetvaartuig en de mogelijkheid om de pont bij Grou elektrisch te laten varen. Derdejaarsstudenten kunnen meewerken aan de boot die deelneemt aan de Dong Solar Challenge, de Elfstedentocht voor zonneboten.’ De opdrachten uit de praktijk vormen een ideale werkvorm. Borneman: ‘Je zit niet jaren opgescheept met een project dat achterhaald is, omdat de techniek uit de praktijk je allang voorbijgestreefd is. Het gaat om problemen uit de praktijk die nu spelen.’ Bij verschillende projecten tijdens de studie presenteren de studenten hun projecten bovendien aan mensen uit het bedrijfsleven. ‘Ze krijgen feedback van de opdrachtgever. Dat is realistischer dan wanneer wij, de docenten, dat doen.’ En dan zijn er nog de excursies in het eerste en tweede jaar, naar alle branches. De meeste studenten kennen jachtbouw, maar de andere drie vaak nog niet zo goed. En onbekend maakt onbemind.’ De opleiding Scheepsbouwkunde heeft momenteel zo’n 95 studen-

ScholarSHIP: De opleiding Scheepsbouwkunde kent een ScholarSHIP. Tweede- en derdejaarsstudenten maken kans op een extra beurs die bedrijven aanbieden. Student en bedrijf sluiten jaarlijks een contract. Studenten werken bij een gerenommeerd bedrijf en krijgen naast werkervaring nog salaris.

Beroepenveldcommissie: De opleiding Scheepsbouwkunde heeft een beroepenveldcommissie, die bestaat uit een aantal toonaangevende (regionale) maritieme bedrijven en brancheverenigingen. In deze samenstelling wordt gekeken of de opleiding de juiste koers blijft varen en of het curriculum relevant en actueel is.

ten. ‘We willen richting 150 studenten.’ De kans is groot dat deze studenten meteen aan het werk kunnen wanneer ze hun diploma in ontvangst nemen. ‘Er is sprake van een behoorlijke vergrijzing in het werkveld. Bedrijven zitten te springen om mensen.’ Niet alleen havisten en praktische vwo’ers zijn een potentiële doelgroep, maar ook mbo’ers.

Doorstroom mbo-hbo Om de doorstroom van het mbo naar het hbo te vergroten, werkt de NHL samen met ROC Friese Poort die de opleiding Maritieme Techniek aanbiedt. De NHL en ROC Friese Poort maken gebruik van het zogenoemde zwaluwstaartconcept. ‘Een mbo’er die niveau 4 doet kan aan het begin van het vierde jaar doorstromen naar het eerste jaar hbo. Wanneer dat eerste jaar op het hbo met succes is afgerond, ontvangt hij of zij het mbo-diploma. Dan kan de student in drie jaar de hbo-opleiding afmaken. In totaal doet de student dan zeven jaar over twee studies.’ Een alternatief is de 2-jarige Associate degree (Ad)-opleiding Maritieme Techniek die de NHL aanbiedt. ‘De Ad is een opleiding die tussen het mbo en hbo in zit. Bedoeld voor mensen met een praktische achtergrond in de maritieme wereld (zowel bouwend als varend), die zich graag theoretisch willen verdiepen. Het bedrijfsleven kan cursussen volgen en hier certificaten voor halen,’ vertelt Borneman. Geïnteresseerd in een studie die schepen en techniek combineert? www.nhl.nl/maritiemetechniek

www.hiswatewater.nl


30

SNEEK WEEK KRANT

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

31

Paradise Lost headliner Into the Grave 2013 De Britse metalband Paradise Lost is op zaterdag 10 augustus dé grote publiekstrekker van het Leeuwarder metalfestival Into The Grave, dat op het Oldehoofsterkerkhof wordt gehouden. Naast Paradise Lost zijn ook Sodom, DevilDriver, Jungle Rot en Bliksem bevestigd voor de derde editie.

Paradise Lost is al bijna vijfentwintig jaar van onschatbare waarde voor de death-, doom- en gothicmetal. De dertien albums die het Britse vijftal sinds 1988 maakte, zijn daar het bewijs van. Platen als ‘Icon’, ‘Draconian Time’ en ‘One Second’ zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot klassiekers in hun genre. Het Friese metalfestival Into the Grave is het enige Nederlandse festivalpodium waar Paradise Lost in 2013 speelt en daar is de organisatie maar wat trots op.

Evenementenagenda JULI Wo 24 Terherne, vanaf de pier, 14.00 uur: SKS skûtsjesilen Wo 24 Joure, Nutsbaan, Friese ballonfeesten Do 25 Langweer, vanaf het strand van het dorp, 14.00 uur: SKS skûtsjesilen Do 25 Appelscha, aan de Vaart, 14.00 uur: Braderie Do 25 Joure, Nutsbaan, Friese ballonfeesten Do 25 Wouterswoude, Paardendagen Driezum-Wâlterswâld Vrij 25 Elahuizen, langs de oever voor het dorp, 14.00 uur: SKS skûtsjesilen Vrij 26 Joure, Nutsbaan, Friese ballonfeesten Vrij 26 Leeuwarden, De Groene Ster, Welcome to the village Vrij 26 Wouterswoude, Paardendagen Driezum-Wâlterswâld Za 27 Oudemirdum, centrum, 11.00 uur: Vakantiebraderie Za 27 Stavoren, vanaf de IJsselmeerdijk, 14.00 uur: SKS skûtsjesilen Za 27 Joure, Nutsbaan, Friese ballonfeesten Za 27 Wouterswoude, Paardendagen Driezum-Wâlterswâld Za 27 Leeuwarden, De Groene Ster, Welcome to the village Za 27 Appelscha, openluchttheater aan de Bosweg, 20.00 uur: Laura Fygi en Windmill Bigband Za 27 Leeuwarden, binnenstad, 14.00 uur: Het geheim van Marijke Meu Zo 28 Joure, Nutsbaan, Friese ballonfeesten Zo 28 Leeuwarden, De Groene Ster, Welcome to the village Zo 28 Appelscha, Boerestreek, 11.00 uur, Boerestreekmarkt Zo 28 Woudsend, centrum, 11.00 uur: Braderie Zo 28 Langweer, strand, 11.00 uur: Zandkastelen bouwen Ma 29 Woudsend, vanaf de Indyk, 14.00 uur: SKS skûtsjesilen Ma 29 Langweer, centrum, 16.00 uur: Zomermarkt Di 30 Appelscha, RCN De Roggeberg, 10.00 uur: Campingbraderie Wo 31 Lemmer, vanaf de pier bij het strand, 14.00 uur: SKS skûtsjesilen Wo 31 Workum, centrum, 9.00 uur: Grote markt ‘zo lang als Workum’ Wo 31 Delstrahuizen, Boerderij Recreatie aan de Marwei, 13.30 uur: Koe-knuffeldag AUGUSTUS Do 1 Lemmer, vanaf de pier bij het strand, 14.00 uur: SKS skûtsjesilen Do 1 Appelscha, aan de Vaart, 14.00 uur: Braderie aan de Vaart Vrij 2 Bakkeveen, Tsjerkewal, 13.30 uur: Zomerbraderie Vrij 2 Sneek, vanaf het Starteiland, 14.00 uur: SKS skûtsjesilen Vrij 2 Hindeloopen, centrum, 10.00 uur: Jaarmarkt Za 3 Bakkeveen, Mfc Dúndelle aan de Mjumsterwei 16, 7.00 uur: Vlooienmarkt Za 3 Hindeloopen, 9.50 uur: IFKS skûtsjesilen Za 3 Hemelum, vakantieboerderij it Flinkeboskje, 10.00 uur: Friese Streekmarkt Za 3 Oudemirdum, centrum, 11.00 uur: Jaarmarkt Za 3 Leeuwarden, Nieuwestad, 11.00 uur: Kleine Potmarge tocht Za 3 Leeuwarden, Lange Pijp, 14.00 uur, het geheim van Marijke Meu Zo 4 Appelscha, Boerestreek, 11.00 uur: Boerestreekmarkt Zo 4 Woudsend, centrum, 11.00 uur: Zomer zondagmarkt Zo 4 Leeuwarden, Prinsentuin, 14.00 uur: optreden Janice Zo 4 Langweer, centrum, 16.00 uur: Zomermarkt Ma 5 Stavoren, 9.50 uur: IFKS skûtsjesilen Di 6 Heeg, 9.50 uur: IFKS skûtsjesilen Di 6 Appelscha, RCN De Roggeberg, 10.00 uur, Campingbraderie Di 6 Woudsend, 11.00 uur: markt Wo 7 Sloten, 9.50 uur: IFKS skûtsjesilen Do 8 Echtenerbrug, 9.50 uur: IFKS skûtsjesilen Do 8 Appelscha, aan de Vaart, 14.00 uur: Braderie aan de Vaart Vrij 9 Lemmer, 9.50 uur: IFKS skûtsjesilen Vrij 9 Joure, centrum, 14.00 uur: Straatfestival Op `e Sjouwer Vrij 9 Bakkeveen, rond de sportvelden: Dodo festival Za 10 Menaam, centrum, 9.00 uur: Jaarmarkt en kermis Za 10 Lemmer, 9.50 uur: IFKS skûtsjesilen (finale) Za 10 Leeuwarden, Achmea Toren aan de Sophialaan 4, 11.00 en 11.45 uur: openstelling toren Za 10 Oudemirdum, centrum, 11.00 uur: Vakantiebraderie Za 10 Leeuwarden, Oldehoofsterkerkhof, 12.30 uur: Metalfestival Into The Grave

Zo 11 Zo 11 Zo 11 Zo 11 Ma 12 Di 13 Wo 14 Do 15 Vrij 16 Za 17 Za 17 Za 17 Za 17 Za 17 Zo 18 Zo 18 Zo 18 Wo 21 Vrij 23 Vrij 23 Vrij 23 Za 24 Za 24 Za 24 Za 24 Za 24 Za 24 Zo 25 Zo 25 Zo 25 Zo 25 Ma 26 Wo 28 Wo 28 Do 29 Do 29 Vrij 30 Vrij 30 Vrij 30 Za 31 Za 31 Za 31 Za 31 Za 31 Za 31 Za 31

Woudsend, centrum, 11.00 uur: Zomer zondagmarkt Appelscha, Boerestreek, 11.00 uur: Boerestreekmarkt Harlingen, centrum, 11.00 uur: Braderie en koopzondag Leeuwarden, Prinsentuin, 14.00 uur: Poetry slam Langweer, centrum, 16.00 uur: Zomermarkt Appelscha, De Roggeberg 1, 10.00 uur: Campingbraderie Workum, centrum, 10.00 uur: Toeristenmarkt en Shantykoren Appelscha, Aan de Vaart, 14.00 uur: Braderie aan de Vaart Joure, centrum, 10.00 uur: Romantische markt en kunstmarkt Bakkeveen, Mfc Dúndelle, 7.00 uur: Braderie Leeuwarden, Nieuwestad, 11.00 uur: Kleine Potmarge tocht Leeuwarden, Lange Pijp, 14.00 uur: Het geheim van Marijke Meu Nij Beets, It Damshûs aan de Domela Nieuwenhuisweg 59 B: Boartersdei Sint Annaparochie, gemeentehuisplein: Bildt Beat festival Appelscha, Boerestreek, 11.00 uur: Boerestreekmarkt Leeuwarden, Lange Pijp, 14.00 uur: Het geheim van Marijke Meu Leeuwarden, Prinsentuin, 14.00 uur: Troubadourtreffen Workum, centrum, 10.00 uur: Toeristische markt en Antiek markt Makkum, centrum, Visserijdagen Bontebok, Floralia dorpsfeest Makkum, centrum, Visserijdagen Oldeholtpade, evenemententerrein Hoofdweg, 10.00 uur: Roel-Bottema-Dagen Oldtimershow Noardburgum, Eastermar, Jistrum en Burgum, 10.00 uur: Bramenfestijn Brommels Akkrum, Over het riviertje de Boorn, Open Fries Kampioenschap Slingeraap Bontebok, Floralia dorpsfeest Eastermar, Bramenfestijn Harich, manage, trekkersdag Appelscha, Boerestreek, 11.00 uur: Boerestreekmarkt Leeuwarden, centrum, 11.00 uur: Koopzondag braderie Bontebok, Floralia dorpsfeest Eastermar, Bramenfestijn Langweer, centrum, 16.00 uur: Zomermarkt Oosterwolde, centrum, 11.00 uur: Zomermarkt Harlingen, centrum, Visserijdagen Langweer, centrum, Langwarder Merke Harlingen, centrum, Visserijdagen Langweer, centrum, Langwarder Merke Harlingen, centrum, Visserijdagen Aldeboarn, centrum, 17.00 uur: markt en 21.00 uur: gondelvaart Appelscha, Openluchttheater De Koele: concert Elske DeWall Nij Beets, 10.00 uur: Stoppeldei Oogstfeest Langweer, centrum, Langwarder Merke Harlingen, centrum, Visserijdagen Leeuwarden, centrum, Cityjazz Joure, centrum, 14.00 uur: Shanty Straatfestival Tzum, Fuel power event

SEPTEMBER Zo 1 Langweer, centrum, Langwarder Merke Zo 1 Tzum, Fuel power event Zo 1 Hemelum, vakantieboerderij it Flinkeboskje, 10.00 uur: Friese Streekmarkt Zo 1 Appelscha, Boerestreek, 11.00 uur: Boerestreekmarkt Zo 1 Leeuwarden, Prinsentuin, 13.00 uur: !UIT2013 Festival, Leeuwarden Vrij 6 Dokkum, centrum, Dokkumer Admiraliteitsdagen Vrij 6 Leeuwarden, centrum, 16.00 uur: Ljouwert Culinair Za 7 Dokkum, centrum, Dokkumer Admiraliteitsdagen Za 7 Leeuwarden, centrum, 15.00 uur: Ljouwert Culinair Zo 8 Dokkum, centrum, Dokkumer Admiraliteitsdagen Zo 8 Leeuwarden, centrum, 13.00 uur: Ljouwert Culinair

De in het blauw afgedrukte evenementen worden op de volgende pagina’s uitgelicht.

Ook de succesvolle Amerikaanse deathmetalband DevilDriver, gevormd rondom ex-Coal Chamber-zanger Dez Fafara, komt deze zomer naar Leeuwarden. DevilDriver tourde de afgelopen jaren in het voorprogramma van acts als Slayer en Iron Maiden en hun groovy melodieuze deathmetalmuziek was zelfs al te horen in de videogame ‘Rock Band’ en in de Comedy Central-serie ‘Scrubs’. Behalve Paradise Lost en DevilDriver zijn ook de Amerikaanse deathmetalband Jungle Rot en de Belgische female-fronted thrashband Bliksem en Sodom aan het programma toegevoegd. De Duitse thrashband Sodom draait al ruim dertig jaar mee in de metalscene en geldt als één van de belangrijkste Europese trashmetalbands. De ervaren band heeft reeds dertien albums op zijn naam staan, maar de mannen staan zeker niet stil. Eind april verschijnt hun nieuwe, en veertiende, plaat getiteld Epitome of Torture. Frontman Tom Angelripper is overigens een drukbezet man, naast zijn succesvolle Sodom is hij eveneens de man achter Onkel Tom waarmee hij Duitse schlagers een thrashy sausje geeft. Het festival wordt geopend door de Sneker band Stonehawk. Tijdens de bandcompetitie streden zes Friese metalbands tegen elkaar om die felbegeerde openingsplek van Into the Grave én Dokk’em Open Air. Het niveau lag hoog, maar uiteindelijk sleepte Stonehawk met zijn stoner/groove metal de eerste prijs in de wacht. Meer informatie is te vinden op: www.intothegrave.nl.

Kunst in het Jubileumjaar Galerie Peter Bax aan de Singel en de Stichting Beeldend Actief Sneek (Bas) aan de Marktstraat zijn dit jaar bijzondere exposities te zien in het kader van het vierhonderdjarig bestaan van de Sneker Waterpoort.

Galerie BAS heeft de eindexamenklassen tekenen, handvaardigheid en textiel van de Sneker scholengemeenschappen Bogerman en R.S.G. Magister Alvinus uitgedaagd kunstwerken te maken met het thema ‘De Waterpoort vertelt’. Naast de tentoonstelling van het werk van deze jonge kunstenaars organiseert de galerie ook nog een verrassende buitenexpositie rondom het zo typisch Sneker monument. Galeriehouder Peter Bax en zijn zoon Redmer Bax organiseren in september een tentoonstelling waarbij alle deelnemende kunstenaars vanuit een eigen discipline een bijdrage leveren aan het thema ‘de Waterpoort’. Ook stichting Historisch Sneek organiseert een tentoonstelling over de geschiedenis van de Waterpoort. Deze vindt plaats in de bibliotheek aan de Wijde Noorderhorne.

www.hiswatewater.nl


32

SNEEK WEEK KRANT

Onbezorgd aan boord genieten met het comfort van thuis? Dat kan met ORANGE, de nieuwe productlijn van WhisperPower met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Energiezuinige omvormers voorzien van een aansluiting voor het laden van laptop, tablet of telefoon, volautomatische acculaders, krachtige sinus omvormer/acculader combinaties, long-life accu’s, slimme & stille diesel generatoren voor vaste inbouw en veel meer. Ga naar www.poweringyourlifestyle.nl voor meer informatie en verkooppunten.

www.poweringyourlifestyle.nl

Sneekweek menu â‚Ź 24,50 Mosterdsoep * Varkenshaas met brie, cashewnoten en gorgonzolasaus * Verse aardbeien met vanille ijs en slagroom

K Ook: live muziek! Kijk op de site voor meer informatie www.delachendekoe.nl

Actiecode online: SNEEK13

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

33

Passie voor water en schepen? Doe de hbo-opleiding Scheepsbouwkunde!

Scheepsbouwkunde NHL Hogeschool in Leeuwarden • kleinschalig onderwijs • persoonlijke studiebegeleiding

• veel aandacht voor techniek • goede carrièrekansen

De opleiding Scheepsbouwkunde is onderdeel van het Maritiem Instituut Willem Barentsz.

? g i r e i g s w e t u Nieu n i M t s a L e d r a s u t s u g Kom na u a 2 2 p o g n i t h c i l k r b o s o / V l n . l h .n w w w p o of kijk www.hiswatewater.nl


De MBO 1&2 opleidingen van Nordwin College

34

SNEEK WEEK KRANT

Heb jij je keuze al gemaakt?

3 dagen in de week stage en 2 dagen naar school!

Surprising Nature

MBO-tuin, park & landschap MBO-tuinbouw

MBO-recreatie

Animal Friends

MBO-dierverzorging MBO-paardenhouderij

MBO-paardensport

Good Food

MBO-akkerbouw MBO-melkveehouderij

MBO-voeding

Mighty Machines

MBO-groen, grond & infra (voorheen MBO-loonwerk)

Dynamic Design

MBO-bloem & design

Big Business

MBO-groene detailhandel

MBO-groothandel & logistiek

www.nordwincollege.nl Sneek / Harste 2 / T 0515 - 41 40 95

Cloetta Holland BV Postbus 20‡600 AA Sneek Bezoekersadres: Oude Oppenhuizerweg ‡606 JC SneeN‡T: +31 (0)515- 41 40‡)1 (0)515- 42 05 41

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

35

Traditionele Friese trouwerij zoals het rond 1850 gebruikelijk was

59e Boerebrulloft in Joure Voor de 59e keer wordt 24 juli in Joure de Boerebrulloft georganiseerd. Een jarenlange traditie, helemaal als je bedenkt dat deze trouwerij gehouden wordt zoals dat rond 1850 in Friesland gebruikelijk was. Friese paarden, sjezen en traditionele kleding zorgen voor een schitterende aanblik in de Midstraat en in park Heremastate.

De dag begint om 10.00 uur met een defilé door de Midstraat. De bruiloftsgangers, die in oude Friese klederdracht op weg zijn naar park Heremastate, komen in hun sjezen door de Midstraat, vooraf gegaan door de ‘skotsploech’, die traditionele dansen voor het voetlicht brengt. Dit jaar is er geen officiële trouwerij, maar wel een bijzonder bruidspaar. Martin Roffel en Francisca

Bouwhuis uit Rotststerhaule geven elkaar op de boerenbruiloft het jawoord. Daarna biedt de bruid de versierde kalken pijp aan haar bruidegom aan. Zij steekt de Heerenbaai in de pijp aan en haar man kan roken. Dit huwelijksritueel was in de achttiende eeuw een teken van gedienstigheid. De Eastergoa Skotsers uit Burgum is die dag aanwezig en zorgt

Programma: 10.00 uur: 11.00 uur: 12.00 uur: 13.30 uur:

bruidsstoet en defilé door Joure trouwerij in park Herema State bruiloftsmaal harddraverij op ongezadelde paarden in de Midstraat om de zilveren karwats 15.00 uur: ringrijderij om een gouden zweep 16.00 uur: defilé van oldtimers 16.30 uur: prijsuitreiking

voor muziek en oude dansen. Het gebeuren in het park wordt afgesloten met een bruiloftsmaal. Hierbij horen natuurlijk brandewijn met rozijnen en ‘prom en bôle’. Dit is gebakken brood met in rum geweekte pruimen. Tegen een redelijke vergoeding kunnen de bezoekers hier ook van genieten. Aanmelden voor de maaltijd is mogelijk bij het VVV-kantoor Joure – Langweer, telefoon: 0513 – 416030, e-mail: vvv@joure.nl. Na afloop van de maaltijd vindt in de Midstraat de draverij met ongezadelde paarden plaats. Een aantal stoere jongeren bindt de strijd aan om de zilveren karwats. Ze klimmen op hun paard dat slechts een deken op de rug heeft en geen zadel. Het valt niet mee om zo te harddraven, maar voor de eer en de prijs wordt er fel gestreden. Voordat het startschot klinkt, worden de paarden eerst gecontroleerd door de aanwezigen notabelen. Soms stoppen de rijders stiekem een turfje of kussentje onder de deken, maar ook hier dient men zich aan de regels te houden. Het is nog de vraag of

de bruidegom hier ook aan mee doet of een ‘ramplesant’ als vervanger mee laat doen.

om de punten te tellen. Ondertussen rijdt een defilé van Old Timers door de straat.

Na de draverij wordt de boerebrulloft afgesloten met een ringrijderij. De ‘boeren en boerinnen’, allen gekleed in de oude Friese klederdracht, moeten in hun mooie krompanelen sjees in flinke draf langs de acht palen met ringen rijden. Drie ronden worden er verreden, waarbij de laatste ronde de meeste punten oplevert. Als de ringrijderij afgelopen is, trekt de jury zich terug

De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking waarna de ringrijders nog éénmaal door de Midstraat daveren voor een ereronde. De linten met de kleuren oranje, rood wit en blauw welke aan de zwepen zijn bevestigd geven de volgorde van de uitslag van de ringrijderij aan.

Feestweekend

28e Friese Ballonfeesten

Internationaal kleurenspektakel van formaat De Friese Ballonfeesten staan al jaren in de top van toonaangevende zomerfestiviteiten in Nederland. Jaarlijks komen er maar liefst meer dan 20.000 bezoekers naar Joure. Ook tijdens de 28e editie, van 24 tot en met 28 juli, hoopt de organisatie weer zo’n grote groep enthousiaste toeschouwers te mogen begroeten en te laten genieten van al het vermaak dat de Friese Ballonfeesten te bieden hebben. Het grootste ballonevenement, een spektakel van formaat!

hebben onder andere een reusachtige Boom, leeuwenkoning Simba en Woody Woodpecker prachtige vaarten over het Friese landschap gemaakt.

Groots uitpakken

Het publiek krijgt iedere avond een prachtige show van een groot aantal heteluchtballonnen voorgeschoteld. Tijdens het ballonspektakel stijgen maar liefst 35 ballonnen uit binnen- en buitenland op vanuit Joure, ook wel ‘Balloon City’ genoemd. Het schouwspel wordt met verbazing door van het massaal aanwezige publiek gadegeslagen. De indrukwekkende heteluchtballonnen die op de Nutsbaan worden uitgevouwen, verwarmd en uit-

Meer informatie is te vinden op: www.boerebrulloft.nl.

eindelijk opstijgen. Een prachtig gezicht! Rond de helft van het aantal ballonnen bestaat uit de zogenaamde special shapes. Jong en oud zullen genieten van deze heel speciale heteluchtballonnen. Ze zijn zo bijzonder vanwege hun afwijkende vorm. Heeft een normale ballon de vorm van een ei, special shapes bestaan er in vele uiteenlopende vormen en formaten. Tijdens vorige edities

Naast de heteluchtballonnen, die vanzelfsprekend de hoofdrol vervullen, bestaat het programma van de Friese Ballonfeesten uit een divers randgebeuren. Daarmee is er ook voor en na het opstijgen van de ballonnen veel te doen op het terrein aan de Harddraversweg. Zo zijn er optredens van spetterende bands in de feesttent, is er een kermis, staan er springkussens om de baan en kan het publiek in een ballon rondkijken. Op zaterdag kunnen kinderen tijdens de Kinderdag zich vermaken met allerlei coole klim-/ klauterattracties, luchtkussens en zijn er meet & greets met be-

kende kinderhelden. Op vrijdag is er muziek van de Maelox Coverband, zaterdags zorgt Exposure voor een groot feest en op zondag komt de muzikale noot van de DayFM Drive-in Show. Op zaterdagavond is er een super romantische Candlelightingshow. Maar liefst acht ballonnen zullen de Nutsbaan als reuze schemerlampen sfeervol verlichten op de maten van muziek. De avond wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk. Op zondag kan de liefhebber van oude tijden z’n hart ophalen tijdens de Oldtimerdag. De baan wordt dan omgetoverd tot een heus openluchtmuseum, waar voertuigen zoals auto’s en motoren, uit diverse periodes van onze geschiedenis centraal staan. Ook zijn er tractoren, stationaire motoren en machines te bezichtigen. Meer informatie is te vinden op: www.ballonfeesten.nl. Zelf een ballonvaart maken tijdens het grootste ballonevenement van Nederland? Informeer dan op telefoonnummer 06 - 49 18 75 43 (na 17.00 uur).

www.hiswatewater.nl

Bontebok Floralia Bontebok bestaat dit jaar negentig jaar. Dat wordt gevierd met een extra feestelijk weekend op 23, 24 en 25 augustus.

Het feestweekend gaat vrijdagavond om 19.30 uur van start met een playbackshow met een vernieuwend tintje. De zaterdagmiddag is een middag die terug in de tijd gaat naar 1923. In klederdracht worden vanaf 13.00 uur kinderspelen, een zeskamp en een prutteltocht georganiseerd. Om 18.30 uur is er een kinderdisco en om 22.00 uur speelt de Rockstieren Feestband. Op zondag is een extra feestdag ingelast met om 10.00 uur de Klassieke brommertoertocht, om 13.00 uur het Nk gazonmaaierracen en klassieke motorracen en de feesten worden om 20.00 uur afgesloten met muziek van de band Vangrail.


36

SNEEK WEEK KRANT

ZIN IN EEN SPANNENDE ZOMERAVOND?

Eerste Friese taalhulp voor Hollandse watersporters: Beter iets dan niets Overstag Steven Zomerse dwarrelwind Hard waaiend Buiswater Stortregen Hardzeildag

 BRS: 070

Wol it net sile, dan moat it mar driuwe... Oerstaach Stjûne Simmertwirre Bluisterich Brûswetter Flaprein Hurdsyldei

Trakteer uzelf op een spannende en stijlvolle zomeravond in Holland Casino Leeuwarden. Wij trakteren op gratis entree en een drankje voor 2 personen.

GRATIS ENTREE EN EEN DRANKJE VOOR 2

Op vertoon van deze advertentie krijgt u gratis toegang en een drankje voor 2 personen in Holland Casino Leeuwarden.

Voor meer Friese taalhulp download de gratis “Wat Wurd It-app” voor iPhone, Android en Blackberry

www.hiswatewater.nl

HOLLAND CASINO LEEUWARDEN Heliconweg 56, 8914 AT Leeuwarden


SNEEK WEEK KRANT

Lipton Ice Tea Hoofdsponsor Sneekweek 2013 www.hiswatewater.nl

37


38

SNEEK WEEK KRANT

Volg de G2, de Randmeer en de Splash zaterdag t/m donderdag, 12.00-16.00 uur op het Sneekermeer

www. jachtwerf-heeg.nl www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

Handle je pk’s

39

Hoe oud moet je zijn?

Mooi weer? Check. Boot klaar? Check. Genoeg benzine? Check! Je bent klaar om te varen. Maar ben je wel op de hoogte van de regels op het water? Check dit eerst voordat je in je boot stapt: • Je moet minimaal 12 jaar zijn voor het besturen van een open motorboot. • Je boot kan niet sneller varen dan 13 km/u. Dat betekent vaak een motor van maximaal 2,5 pk. • Je boot mag maximaal 7 meter lang zijn.

Vaartuig Zeil- en roeibootjes, korter dan 7 meter Open motorboot, korter dan 7 meter, max. 13 k/u Motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter, max. 20 km/u Alle boten langer dan 15 meter Snelle motorboot

Min. leeftijd Geen 12 jaar 16 jaar 18 jaar 18 jaar

Vaarbewijs Nee Nee Nee Ja Ja

Bekeuring? Niet mals! Denk even na voordat je de gashendel opendraait.Want de boetes zijn hoog. Overtreding Varen met een snelle motorboot onder de 18 jaar Geen vaarbewijs Te hard varen Geen reddingsvest aanwezig Boot niet geregistreerd Ontbreken van de dodemansknop

Bekeuring* €190,€500,€90,- tot €200,-** €45,- tot €220,€130,€220,-

* Sinds januari 2013. Boetebedragen worden gehalveerd voor personen van 12 tot 16 jaar. ** Bij overschrijding van meer dan 25 km/u wordt het bedrag bepaald door de officier van justitie.

Regels Wat is een snelle motorboot? Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. Dit geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 km/u. Voor het besturen van een snelle motorboot moet je 18 jaar zijn en is een vaarbewijs verplicht.

Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Net zoals op de weg, gelden er ook verkeersregels op het water. Als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt, vaart het een stuk prettiger. De belangrijkste regels op een rijtje: • Houd altijd stuurboord (rechts) aan • Vaar niet te snel. De maximum vaarsnelheid op de Friese wateren is over het algemeen 6 of 9 km/u. In havens en in de bebouwde kom geldt een maximum van 6 km/u. • Bewaar de rust in natuur- en woongebieden. • Bezorg de omgeving geen (geluids)overlast. • Vaar alcoholvrij. De wettelijke grens ligt op 0,5 promille.

Kijk voor meer informatie op www.fryslan.nl/handlejepks

Jachtwerf Heeg bouwt en verkoopt Randmeer, G2 en de Splash

‘De G2 gaat een grote eenheidsklasse worden’ Jachtwerf Heeg is een begrip in de watersportwereld. De werf heeft de licentie voor de bouw en verkoop van drie belangrijke polyester zeilboten: Randmeer, G2 en sinds dit jaar ook de Splash. De Jachtwerf bestaat al meer dan vijftig jaar en is vier jaar geleden overgenomen door Geert Wijma, die vol passie innoveert. Zo is het design van de G2 afgelopen jaar vernieuwd en heeft deze een zelflozende kuip gekregen, waardoor hij ook geschikt is voor de kustwateren.

een begrip. Op de Nederlandse en Europese wateren zijn er zo’n 2.000 Randmeren te vinden. Vorig jaar deden er vijftig mee aan de Sneekweek.”

G2 Sinds 2004 produceert en verkoopt Jachtwerf Heeg ook G2’s. “Pure schoonheid”, zegt Wijma. “Deze boot van bijna acht meter lang is een stuk groter dan de Randmeer. In 2012 heeft Wijma het ontwerp aan de binnenkant vernieuwd. “We hebben het dek en de kuip een modern, design gegeven en een zelflozende kuip gemaakt, waardoor de boot een stuk ergonomischer is geworden.” Ook kunnen klanten kiezen voor een elektrisch ophaalbare ringmotor als optie. “De G2 is eenvoudig te bedienen en wordt daardoor ook veel gebruikt om alleen mee te zeilen.”

De Randmeer, die in 2008 geheel vernieuwd werd, is volgens Wijma een ideale gezinsboot. “Het is een sportieve en snelle boot, waarmee je heerlijk kunt zeilen. Hij is onderhoudsvrij en gemak-

kelijk in het gebruik. Niet voor niets wordt hij veel door recreanten aangeschaft en ligt hij vaak bij een vakantiewoning. Bovendien is de luxe boot prachtig om te zien. De Randmeer is al jarenlang

Inmiddels is de G2 in 2006 een wedstrijdklasse geworden en afgelopen Sneekweek telde deze klasse zestien boten. “Omdat de G2 zo’n mooie en gemakkelijke boot is, verwachten we dat dit in

de toekomst een grote eenheidsklasse in Nederland gaat worden.” Ook de burgemeester en wethouders van Zuidwest Friesland varen tijdens de Sneekweek mee in een G2, waarbij ze prominente gasten aan boord uitnodigen.

Splash Het derde type zeilboot dat door Jachtwerf gebouwd en verkocht wordt is de Splash. “Afgelopen jaar hebben we de mallen en licentie van SBI-Sneek overgenomen. Daar zijn we ontzettend trots op. De Splash is immers al 25 jaar een toonaangevende klasse in het jeugdzeilen. Roel Wester heeft de Splash groot gemaakt en meer dan 2.500 boten gebouwd. Voor ons is het een perfecte aanvulling op ons assortiment. Met deze mooie, kleine boot kunnen we ook de jeugdige zeilers benaderen. Voor kinderen tussen de dertien en achttien jaar is de Splash, vanwege de goede hanteerbaarheid, een ideale boot als opvolger van de Optimist.” Wijma heeft een belangrijk doel voor ogen: “We willen probe-

www.hiswatewater.nl

ren de Splash voor een grotere groep wedstrijdzeilers interessant te maken. De boot is niet alleen geschikt voor de top, maar bijvoorbeeld ook voor regionale wedstrijden. Daarnaast willen we deze zeilboten internationaal leveren en wellicht, onder onze leiding, ook op andere plekken laten bouwen.” Naast de verkoop van nieuwe boten, kunnen watersportliefhebbers bij Jachtwerf Heeg ook terecht voor service en onderhoud. Voor de eigen types wordt ook winterstalling aangeboden, waarbij ruimte is voor zo’n 250 schepen. Daarnaast worden Randmeren verhuurd, is het mogelijk een proefvaart te boeken in een G2 en heeft de werf een eigen webshop waarin allerlei onderdelen worden verkocht. Wijma besluit: “Onze boten blijven lang in de familie. De Randmeer is nu vijftig jaar oud en alle boten varen nog. We gaan dus een lange relatie met klanten aan.” Meer informatie is te vinden op: www.jachtwerfheeg.nl.


40

SNEEK WEEK KRANT

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

41

Willemsoord WILLEMSOORD DEN HELDER: EEN UNIEK DAGJE UIT! H unieke complex Willemsoord, wat vroeger de Het scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine sc wa was, is nu een prachtig monumentaal deel van Den Helder dat zzich gaandeweg verder ontwikkelt tot open stadsdeel. De res restauratie van Willemsoord heeft een groot aantal jaren in beslag genomen met als resultaat een schitterend cultureel erfgoed dat de status van rijksmonument heeft gekregen.

INFORMATIE Op Willemsoord is de VVV gevestigd, direct rechts op het terrein. Hier is uitgebreide informatie over alle bezienswaardigheden en activiteiten verkrijgbaar.

ADRES Willemsoord Den Helder Willemsoord 47 1781 AS Den Helder T: 0223-616100 E: info@willemsoordbv.nl www.willemsoordbv.nl

Musea

Het complex Willemsoord ligt vlakbij het stadscentrum van Den Helder en heeft recreanten veel te bieden. Het complex huisvest een diversiteit aan ondernemers en nautische en culturele instellingen. Een bezoek aan Willemsoord staat dan ook garant voor een gezellig dagje uit: musea, kunst & cultuur, maritiem, amusement, eten & drinken, nautische souvenirs; het is allemaal te vinden op Willemsoord. Zo kunt u een bezoek brengen aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers of het Marinemuseum. Voor kunstwerken en wisselende tentoonstellingen gaat u naar de Kunstuitleen. Kinderen kunnen zich uitleven in het kinderspeelparadijs met bowlingcentrum. Ook een bezoek aan de bioscoop of het casino is mogelijk. Voor een hapje of drankje kunt u terecht bij de diverse horecagelegenheden, en bij de nautische winkeltjes zijn leuke souvenirs of woonaccessoires te vinden. In het nautisch kwartier vindt u een scheepshelling, diverse werkplaatsen, een afbouw c.q. restauratiekade en het SchipperscafĂŠ. Langs de afbouwkade zijn diverse schepen afgemeerd die worden gerepareerd of gerestaureerd; bovendien is het mogelijk om met een aantal schepen rondvaarten te maken. Of breng een bezoek aan het Lichtschip Texel, het oudste nog in Nederland zijnde lichtschip dat nu fungeert als museum. In dok 1 ligt de Bonaire, een voormalig oorlogsschip van de Koninklijke Marine wat gerestaureerd wordt en waar in de expositieruimte alle informatie over de restauratie kan worden verkregen.

Maritiem Kunst & Cultuur Amusement Eten en drinken Jachthaven www.hiswatewater.nl


42

SNEEK WEEK KRANT

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

Spannende strijd op het Friese water Grote, ouderwetse platbodems die met elkaar de strijd aan gaan. Tijdens een vakantie in Friesland mag een bezoek aan het skûtsjesilen niet ontbreken. Geniet van deze spannende strijd op het water.

Bij het skûtsjesilen gaat het erom dat de schipper zo weinig mogelijk strafpunten behaalt. Skûtsjes waren oorspronkelijk vrachtschepen voor de Friese wateren. Ze werden gebruikt om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. Tot aan circa 1880 werden skûtsjes van hout gebouwd. Daarna zetten enkele scheepsbouwers hun eerste voorzichtige schreden in de staalbouw. In de perioden dat

er weinig werk voor de schippers was, werden soms wedstrijden georganiseerd waaraan de deelnemers een paar extra centen konden verdienen. De komst van de benzinemotor leidde via de opdrukker naar de vrachtschepen en het verdwijnen van vele skûtsjes. Tegen het eind van de tweede wereldoorlog namen enkele fanaten het initiatief om het silen weer zijn rechtmatige plaats op de Friese zeilkalender te laten

SKS Maandag 22 juli, De Veenhoop, bij Iesicht Dinsdag 23 juli Earnewâld, bij het Zandmeer Woensdag 24 juli, Terherne, vanaf de pier Donderdag 25 juli, Langweer, vanaf het strand van het dorp Vrijdag 26 juli, Elahuizen, langs de oever voor het dorp Zaterdag 27 juli, Stavoren, vanaf de IJsselmeerdijk Maandag 29 juli, Woudsend, vanaf de Indyk Woensdag 31 juli, Lemmer, vanaf de pier bij het strand Donderdag 1 augustus, Lemmer, vanaf de pier bij het strand Vrijdag 2 augustus, Sneek, vanaf het Starteiland

IFKS Zaterdag 3 augustus, Hindeloopen Maandag 5 augustus, Stavoren Dinsdag 6 augustus, Heeg Woensdag 7 augustus, Sloten Donderdag 8 augustus, Echtenerbrug Vrijdag 9 augustus, Lemmer Zaterdag 10 augustus, Lemmer (finale)

Dagelijks worden vier wedstrijden gevaren: 09.50 uur: 10.00 uur: 12.00 uur: 14.10 uur:

B-klasse C-klasse A-klein A-klasse

Bijzondere ‘merke’ Langweer innemen. En nu bloeit het evenement als nooit tevoren. Er zijn twee skûtsjeverenigingen die de wedstrijden organiseren: de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen). De SKS-skûtsjes zijn allemaal aan een Friese plaats verbonden en de schippers komen altijd uit een echte skûtsjesilfamilie. De IFKS is opgericht als een protest tegen een limitering van het deelnemersveld bij de SKS. Er waren (en zijn) nog vele skûtsjes aanwezig, waarvan de eigenaren door het standpunt van de SKS geen mogelijkheid meer werd geboden zich door wedstrijden met elkaar te meten. De IFKS is opgericht als open vereniging. Iedereen die een door de organisatie goedgekeurd schip heeft, mag lid worden en meedoen aan de wedstrijden. Meer informatie is te vinden op: www.skutsjesilen.nl en www.ifks.nl.

Een “tof programma” van techno en elektronische dansmuziek. Dat is waar Influenza en Malfunktion voor staan. De beide DJ collectieven komen naar het Leeuwarder festival Welcome to The Village om daar het programma tot in de kleine uurtje door te laten gaan.

Het DJ collectief startte drie jaar geleden met het organiseren van feestjes. “We waren er klaar mee om naar de Randstad te moeten reizen voor een paar toffe DJ’s”, aldus Bettina van Influenza. Inmiddels lijkt heel Leeuwarden besmet te zijn door het technovirus: zelfs internationaal bekende DJ’s komen voor Influenza naar Nederland. Het Leeuwarder Malfunktion post aan de lopende band hete,

obscure, nieuwe, oude, bijzondere elektronische tracks op hun muziekblog. Zo nu en dan geven ze een feestje. De vinylliefhebbers Pete Blaker en Michel Pitstra (Bodem) nemen voor Welcome to The Village G-String, Mohlao, Damian Keane en Area Forty_ One mee. Dat betekent techno, electro, italo of gewoon de 80’s disco van de wandelende vinylencyclopedie Pete Blaker.

Beats in het Bildt Bildt Beat is een gratis toegankelijk muziekfestival op het Gemeentehuisplein in St Annaparochie met non-stop livemuziek van gerenommeerde bands voor een breed publiek. Het festival vindt 17 augustus plaats. Dit jaar staan vijf bands op het programma: Hein Jaap Hilarides Bent, Amaril, Get Back, Go Simon en Challenger. Het initiatief en organisatie ligt bij BaconBeat Productions in samenwerking met het Nederlands Muziekforum en Vos-Catering.

Influenza en Malfunktion op Welcome to The Village

Welcome to The Village vindt op 26, 27 en 28 juli plaats in de Groene Ster. Influenza neemt residents Dennis Jahns, Ramón, Julian Klein, Lars Korff en Zo.Sean mee naar het natuurgebied in de Friese hoofdstad. Aangevuld met FooT van Cinematique.

43

Two Dragons. In festivaldorpje zijn alle voorzieningen van een basic camping aanwezig. Het is ook mogelijk om een tipi te huren, dan hoef je niks mee te nemen. Daarnaast kan de organisatie alvast een veldbed neerzetten.

De Langweerder merke begint dinsdag 29 augustus met een optocht van fraaie praalwagens. Hierin spelen de kinderen een grote rol, maar ook de volwassenen blijven niet achterwege. Daarnaast is er tijdens de merke een speurtocht en er vindt een groot aantal (volks)spelen plaats voor alle leeftijden. Bijvoorbeeld een compeititie van het altijd leuke Petsjeballen. In een traditioneel watersportdorp als Langweer zijn er uiteraard vele diverse zeilwedstrijden. En dit alles wordt begeleid door allerlei vormen van muziek, van DJ`s tot live en van marchingbands met majorettes tot dweilorkesten. Een groot feest voor alle leeftijden. Meer informatie is te vinden op: www.volksvermaken-langweer.nl.

Volop jazz in Leeuwarden Tijdens Leeuwarden City Jazz, op 31 augustus, is het overdag genieten van heerlijke jazzklanken op het Gouverneursplein. ‘s Avonds spelen live bands in maar liefst zestien kroegen verspreid over de Leeuwarder binnenstad. In het Filmhuis is een speciale City Jazz film met live muziek te zien. Meer informatie is te vinden op: www.cityjazzleeuwarden.nl.

Theatrale stadswandeling door Leeuwarden Tijdens de anderhalf uur durende wandeling ‘het geheim van Marijke Meu’ maken deelnemers op een verrassende wijze kennis met het Oranje-verleden van hofstad Leeuwarden.

De populaire regentes Maria Louise van Hessen-Kassel (16881765) leidt ze langs de historische woon- en werkplekken van de Friesche Nassaus. Daarbij wordt ze bijgestaan door haar toegewijde hofmaarschalk Baron van Welefelt. Er wordt onder meer een bezoek gebracht aan Koninklijk Paleis Het Stadhouderlijk Hof en een kijkje genomen in de originele eetkamer van Marijke Meu in haar paleis het Princessehof, eventueel met koffie en gebakje. De wandeling die om 14.00 uur bij de Lange Pijp van start gaat, is educatief, interactief en humoristisch. Een theatervoorstelling met de oude hofstad als decor. Bekijk Leeuwarden eens op een heel andere manier. Ook goed te combineren met een lunch, diner of ander idee. Meer informatie is te vinden op www.actatheater.nl.

Meer informatie en een overzicht van de optredens is te vinden op: www.welcometothevillage.nl.

Welcome to The Village een nieuw driedaags festival in natuur- en recreatiegebied de Groene Ster, vlak buiten Leeuwarden. Een weekendticket kost €50,-. Er treden ruim vijftig bands op waaronder And You Will Know Us By The Trail Of Dead, And So I Watch You From Afar, Mister & Mississippi en Ewert and The

www.hiswatewater.nl


44

SNEEK WEEK KRANT

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

45

(Advertorial)

‘Vakwerk blijft mensenwerk’

Gaastra Sails levert unieke service Gaastra Sails in Heeg vervaardigt niet alleen professionele jachtzeilen, maar levert ook veel service. “We hebben onze horizon verbreed en spelen in op de vraag van veel watersporters naar een totaalproduct. Zo maken we ook buiskappen, dektenten en bootkussens, hebben we een eigen tuigerij en wasserij en zetten we desgewenst voor onze klanten de boten in en uit het water. Ze hebben er geen omkijken meer naar”, vertelt directeur Jan Miedema.

De serviceverlening van de Friese zeilmakerij gaat heel ver. “Op verzoek begeleiden wij onze klanten bij het in en uit het water halen van hun zeilboot. We halen de mast eraf en zetten hem er in het voorjaar weer op en we trimmen de boot af. We maken niet alleen winterkleden, maar kunnen deze er ook opzetten en weer afhalen.” In de eigen tuigerij van Gaastra Sails worden de verstaging en rolreefsystemen gecontroleerd en indien nodig gerepareerd, of vernieuwd. En ook relingdraden en al het andere touwwerk kunnen daar worden vervangen. Een andere service is het stofferen van bootkussens en het professioneel reinigen van zeilen, bootkappen of tenten in de eigen wasserij. De wasserij werkt met goed getrainde, ervaren vakmensen en beschikt over de apparatuur, de ruimte en de kennis om sterk vervuilde jachtzeilen, bootkappen en tenten weer grondig schoon te krijgen. Zelfs roest-, schimmelen algvlekken zijn geen probleem. “De watersport is aan het vergrijzen en daar proberen we met onze nieuwe dienstverlening op in te spelen”, zegt Miedema. “We hebben een landelijke dekking. Alle klanten boven de grote rivieren worden vanuit onze vestiging in Heeg bediend en onze vestiging in Zeeland bezoekt al onze andere klanten.”

Reparatiebus Ook aan watersporters wordt volop ondersteuning geboden. Zelf ter plaatse op grote evenementen, zoals tijdens de 24 uurs race en de Sneekweek. Tijdens de Sneekweek is de opvallende bus van Gaastra Sails iedere och-

tend en avond bij het Paviljoen Sneekermeer te vinden. ’s Avonds kunnen de wedstrijdzeilers hun kapotte materialen inleveren en de volgende ochtend liggen ze volledig hersteld weer klaar. “Tijdens de wedstrijden gaat altijd wel wat stuk en niets is zo vervelend als kapot materiaal. Daarom willen wij de zeilers op deze wijze ondersteunen. Twee jaar geleden hebben we deze service voor het eerst verleend en dat was zo’n succes dat onze reparatiebus ook dit jaar bij het Sneekermeer aanwezig is.”

Familiebedrijf Gaastra Sails in een Fries familiebedrijf waar vakmanschap en maatwerk uitgangspunten zijn. Skûtsjesilers van het eerste uur kunnen zich de oorspronkelijke Gaastra Sails-zeilmakerij in Sneek nog goed herinneren. Een unieke plek vlak onder de vermaarde Waterpoort waar oprichter Douwe Gaastra in 1897 zijn ambachtelijke zeilmakerij opzette. Midden vorige eeuw kwam de zeilmakerij tot een ongekende bloei en domineerde Gaastra Sails zowel het recreatie als wedstrijdzeilen tot ver buiten de landsgrenzen. Na een aantal jaren uit Sneek te zijn verdwenen, heeft Miedema het bedrijf terug naar Friesland gehaald en werd in Heeg een schitterend pand betrokken. Ondanks de enorme vraag naar Gaastra zeilen wordt de kwaliteit altijd goed in het vizier gehouden. Dit blijkt onweerlegbaar uit het feit dat nog altijd zeilen van het Friese bedrijf op de internationale wateren gesignaleerd worden, waarvan sommige zeilen wel meer dan veertig jaar oud

zijn. “Vroeger maakte een ‘leger’ ambachtslieden, gewapend met draad en naald, de zeilen volgens een uniek ontwerp. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van ontwerpsoftware, moderne materialen en de laatste digitale meettechnieken en snijmachines. Maar zeilen maken blijft vakwerk. En vakwerk blijft mensenwerk”, zegt Miedema trots. Ook in de racewereld is Gaastra Sails een bekende naam. Het be-

drijf sponsort Gold Label Teams in verschillende klassen, zoals de Randmeerklasse, Valk, Flying Dutchman en de ORC1. “We gebruiken deze teams om onze zeilen te testen, te verbeteren en te experimenteren. Op die manier willen we onze kwaliteit in de wedstrijdsport hooghouden. En dat lukt uitstekend. Team Auke de Jong vaart voor ons in de Randmeer klasse en is één van de grote kanshebbers voor de kampioenstitel in de Sneekweek.”

www.hiswatewater.nl

Webshop Sinds kort heeft Gaastra Sails een eigen webshop: www.watersportartikelen.com. Hierin worden watersportartikelen in de breedste zin van het woord verkocht, zowel kleding als artikelen voor het interieur en exterieur van de boot, onderhoudsproducten en artikelen op het gebied van veiligheid.

Meer informatie is te vinden op: www.gaastrasails.nl.


46

SNEEK WEEK KRANT

Nieuw in Friesland. Laat uw boottent of zonwering vakkundig reinigen/coaten Tenten en kappen evenals zeilen en bootkussens zijn voortdurend aan allerlei vervuiling bloot gesteld. Schimmel of weervlekken ontsieren uw object en zorgen voor een significant kortere levensduur. Door uw object periodiek te reinigen en een beschermde coating aan te brengen verhoogt u de levensduur van uw tent/kap en zeil aan- zienlijk. Gun uw zonwering een tweede kans en geniet weer van een schone en frisse uitstraling. Tijdens het coat proces brengen we een vuil- en waterafstotende beschermlaag aan. De beschermlaag biedt onder andere bescherming tegen: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmel, uv-straling (kleurvaster!) en vuil. Vraag vrijblijvend een offerte aan, kijk op onze site voor meer informatie:

www.zonklaar.nl

w

w

. w

w s u

ur

k.

Aan de Schrijnwerkersstraat 7F op industrieterrein de Hemmen II in Sneek is sinds januari 2012 de wasserij van ZONklaar gevestigd. De wasserij beschikt over professionele apparatuur en allerlei custom made oplossingen om boottenten / kappen en alle soorten zeilen, veilig en vakkundig te reinigen en te coaten (vuil en water afstotend maken). Voor elk type zeil/doek/tent heeft ZONklaar de juiste reinigingsmiddelen welke tevens 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Zelfs het opnieuw stijf maken van verouderde en slappe zeilen behoord tot de mogelijkheden, dankzij een nieuw soort coating die door ZONklaar is ontwikkeld. De meeste bootkappen die ZONklaar onder handen krijgt, zijn vaak beschimmelt of ernstig verweert. Nadat ZONklaar ze heeft behandeld is er geen spoortje meer van te zien. Bij de behandeling zit ook inbegrepen, het apart reinigen en coaten van aanwezige plastic ramen, en het smeren van de ritsen. Voor de provincie Friesland kun je gebruik maken van een gratis haal en breng service.

kleden, (voor)tenten, huiken, bootkussen, afrasteringen, parasols e.d. Voor meer informatie en behandel methodes check: www.zonklaar.nl

Ook heeft ZONklaar zich gespecialiseerd op het gebied van reiniging en impregneren van elk type zonwering. ZONklaar is hiermee een unieke dienstverlener in Friesland. Naast bovengenoemde objecten behandelend het bedrijf ook o.a.: afdek-

Bezoekadres: Schrijnwerkersstraat 7F - 8601 VD Sneek tel. 0515 - 785 435 - info@zonklaar.nl

De Marne 34 8701 PT Bolsward T. 0515-577544 E. solliciteren@uswurk.nl

Uniek in Friesland! Een nieuwe dienstverlener voor de watersport!

Watersportservice Noord

l n

Een watersportonderhoud- en reparatiebedrijf die u graag op professionele wijze helpt om uw jacht varende te houden.

Informatie info@watersportservicenoord.nl www.watersportservicenoord.nl 06-12095580

Zoek jij: Een fulltime baan? Een weekendbaan? Een bijbaan?

Dan zijn wij op zoek naar jou! Us Wurk Uitzendbureau is een (technisch) uitzendbureau gevestigd in Bolsward. Naast technisch personeel zijn wij ook dagelijks actief in andere sectoren. Dus kijk op onze website voor de actuele vacatures of loop eens bij ons binnen!

Specialisten in: U Beheer van onroerende goederen U Aan- en verkopen U Bestuursrechtelijke procedures U (Erf)pachtzaken U Ruilverkavelingszaken U Taxaties U Beleggingen U WOZ-procedures

‡:HUYLQJHQ6HOHFWLH‡3D\UROO‡'HWDFKHULQJ‡,QHQXLWOHQHQ

www.hiswatewater.nl

www.vaneysinga-oostra.nl Postadres: Postbus 254 U 8600 AG Sneek Bezoekadres: Epemawei 8 U 8633 KS Ysbrechtum Tel. 0515-238700 U Fax 0515-238701 E-mail: info@vaneysinga-oostra.nl


SNEEK WEEK KRANT

47

(Advertorial)

30ste HISWA TE WATER OP NDSM-WERF IN AMSTERDAM Adrenalineverhogend of rustzoekend? Back-to-basic of optimaal comfort? Zoet of zilt? Windkracht of stevige PK’s? Een bezoek aan de HISWA te water 2013 is voor iedere watersportliefhebber een must. Niet alleen vanwege de circa 300 tentoongestelde en fonkelnieuwe boten, maar ook vanwege de activiteiten en sfeer op en rond het water. De HISWA te water 2013 vindt plaats van 3 tot en met 8 september op de nieuwe nautische hotspot Amsterdam Marina op de NDSM-werf in Amsterdam.

Het Nautisch Kwartier komt met een volgens Bénéteau geheel nieuw revolutionair concept in hun Oceanis serie, de Oceanis 38. Andere primeurs bij de zeiljachten zijn: Arcona 410, Bavaria Cruiser 37, Bavaria Cruiser 41, Hanse 505, Elan 320, Elan 400, Sly 38 en de Xp-50.

Sterk staaltje Nederlandse staalbouwers bevestigen wederom hun wereldwijde reputatie als kwalitatief zeer hoogwaardige jachtbouwers gezien de primeurs die in dit segment gepresenteerd worden. Ook in het segment van de polyester boten, snelle sportboten, sloepen en tenders zijn diverse primeurs te bewonderen op de HISWA te water. Het aanbod van sloepen, weekenders en tenders blijft een belangrijk onderdeel van het expositieprogramma van de HISWA te water vormen. Bezoekers hebben binnen dit segment de keuze uit ruim 50 modellen van veel verschillende merken. De gemiddelde lengte van de tentoongestelde motorboten bedraagt 11,50 meter, waarvan we het grootste aanbod in de lengteklasse 7 tot 15 meter zien.

Hollands Glorie: zeesleepboot Holland Een opvallende verschijning op de HISWA te water is de 57 meter lange historische zeesleepboot de ‘Holland’, de laatst overgebleven vertegenwoordiger van een generatie staal geworden Hollands Glorie. Bezoekers van de HISWA te water kunnen dit unieke monument van Nederlandse scheepsbouwkunde komen bewonderen. Voor de ware liefhebbers tellen de karakteristieke romp, de authentieke stuurhut, de schitterend gerestaureerde verblijven maar bovenal de aanwezigheid van de ‘Werkspoor’-dieselmotor, een Drukte op de steigers van de HISWA te water

Van basic tot superluxe De HISWA te water is het Mekka voor iedereen die graag het water op gaat en van mooie boten houdt. U ontdekt er de crème de la crème van de Nederlandse en internationale jachtbouw. Van klein tot groot, seriegebouwd of custom-built, gemaakt van aluminium, staal of polyester: het overzicht van zo’n 300 schepen, met ook dit jaar weer tientallen (wereld)primeurs, is zonder meer indrukwekkend te noemen. Aan de steigers van de nieuwe Amsterdam Marina liggen tijdens de HISWA te water open zeilbo-

Nederlands fabrikaat waarvan er maar tien zijn gemaakt en waarvan alleen deze nog over is.

Seminars aan boord van expeditieschip De Pooh Oceaanzeilen blijft voor veel vertrekkers in spé een droom. Tussen die droom en de realisering daarvan liggen vele stappen die nodig zijn om een prettige en veilige oversteek te kunnen maken. Een eerste stap doen veel zeilers met de seminars van Watersportmedia en Expeditiezeilen. Op de HISWA te water kunnen bezoekers aan boord van De Pooh, een volledig uitgerust expeditieschip, korte seminars bijwonen met thema’s zoals uitrusting van schepen voor de lange route, communicatie aan boord, meteo en routering, navigatie, (nood)astro, etcetera. De Pooh is voor beginnende lange afstandszeilers dé plek voor tips & tricks van deskundigen en voor ervaren zeilers dé ontmoetingsplek voor het uitwisselen van kennis en ervaringen op het water.

Waterspektakel Op en rond het water vindt een spetterend programma plaats voor kinderen, jeugd en volwassenen. Bijna alle activiteiten zijn gratis zodat zowel jong als oud het plezier van watersport kan ontdekken. Proefvaren in open zeilboten, zeillessen voor kinderen, behendigheidswedstrijden in een sloep, wakeboarden, flyboarden, roeien, surfen, aquawalking, manoeuvreerwedstrijden en matchracen zorgen voor een dynamisch watersportdecor rondom de tentoongestelde boten.

HISWA te water 2013 Dinsdag 3 tot en met zondag 8 september 2013. Dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur. www.hiswatewater.nl Facebook en Twitter (#hiswatewater)

© OTTI Fotografie

ten, zeiljachten, luxe catamarans, motorjachten, sloepen, tenders, sportboten en RIBs in lengte variërend van 5 tot 24 meter. De tentoongestelde boten worden gepresenteerd in drie nautische belevingswerelden: Pleasure, Luxury en Adventure. Op het Adventure island is met name aandacht voor snelle open boten, het Pleasure Island is het domein voor toervaarders en de luxe motor- en zeiljachten zijn te vinden op het Luxury Island.

Mooie primeurs zeilboten Bij de zeilboten zien we zowel van Nederlandse als buitenlandse

jachtbouwers verschillende (wereld)primeurs. Een opvallende verschijning is de Aelicia 77, het 24 meter lange en tevens grootste zeiljacht op de bootshow van Jachtbouw Vels & Partners. Volledig in composiet gebouwd, met hefkiel, dertig meter carbon mast, elektrische vloerverwarming, volledig dubbele beglazing en onderdeks geplaatste ankerketting. Contest Yachts komt met de Contest 42CS die zich zichtbaar van andere Contest jachten onderscheidt door de ruime achterkuip met dubbele stuurwielen. Saffier Maritiem heeft de Saffier Sc 8 m Cabin aan haar range toegevoegd.

Kinderen kunnen gratis zeilles krijgen op de HISWA te water

www.hiswatewater.nl

© OTTI Fotografie


48

SNEEK WEEK KRANT

Zeil stuk? Bel: 06 382 836 36

De Gaastra Sails Reparatiebus is de gehele Sneekweek aanwezig voor al uw zeilreparaties.

Watersportartikelen.com Alle opblaasboten nu 20% korting

Bijvoorbeeld de Talamex Rubberboot TLS van € 479,voor

€ 384,-

Alle koelboxen en koelkasten 15% korting

Bijvoorbeeld de Waeco Coolmatic CR 50 van € 745,voor

€ 634,-

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

49

Visserijdagen Harlingen:

‘Melange van oude en nieuwe activiteiten’ In Harlingen wordt van 28 tot en met 31 augustus de 54-ste editie van de Visserijdagen gehouden. Vier dagen lang staat Friesland´s enige zeehavenstad weer bol van muziek, zang, dans, sportieve evenementen, kunst, folklore en veel, veel meer. Dit alles tegen een decor van ruim vijfhonderd monumenten en een moderne visserij- en handelshaven.

Uitgangspunt van de organisatie is en blijft het feest toegankelijk te houden voor iedereen. Daarom

zijn de meeste programmaonderdelen gratis toegankelijk, met uitzondering van het openings-

concert en de kindercircusvoorstelling. De Visserijdagen worden gekenmerkt door een melange van oude en nieuwe onderdelen. De open dag in en rond Visveiling Urk locatie Harlingen brengt als grote publiekstrekker weer een hoop mensen op de been, evenals de vlieg- en reddingsdemonstraties van de diverse Defensieonderdelen en de hulpdiensten. Daarnaast zijn er natuurlijk het openingsconcert, de kermis, vlootschouw, Harnzermarkt, HOV-braderie, manifestatie oude visserij op de Rommelhaven en het grootste vuurwerk van Noord-Nederland.

Feest van de Dodo Tijdens het Dodo Festival op 9 augustus rond de sportvelden in Bakkeveen worden optredens verzorgd door Vangrail, Stageline en MC Divine. ‘s Middags vindt de Bakkefeanster Dodo Markt plaats. Op deze braderie kunnen ondernemers, verenigingen, stichtingen en particulieren zichzelf en hun goederen presenteren. Na een eeuwenlange stilte omtrent de kleurrijke Dodo van Bakkeveen is de tijd aangebroken om deze heilige goedzak de aandacht te geven die hij verdient. Daarom is dit jaar wederom het feest van Dodo van Bakkeveen in het leven geroepen.

Bramenfestijn Brommels! is een bramenfestijn in de Fryske Wâlden. Boordevol lekkere, leuke en leerzame activiteiten. Proef de brommels en de buitenlucht op 24 en 25 augustus in en rondom Eastermar, Jistrum, Noardburgum en Burgum. Krijg ook alvast de smaak te pakken en kijk voor een voorproefje op www.waldpyk.com/brommels.

Hoog ‘3FM Awards-gehalte’

Vierde editie beachfestival Glemmer Donderdag 22 augustus geopend vanaf 18.00 uur 19.00 uur: Douwe Bob 20.30 uur: Handsome Poets 22.00 uur: Racoon 22.30 uur: Lefties Soul Connection, featuring Michelle David

Vrijdag 23 augustus geopend vanaf 18.00 uur 19.00 uur: The New Shining 20.30 uur: Kensington 22.00 uur: Kane 23.45 uur: Memphis Maniacs

Zaterdag 24 augustus geopend vanaf 17.00 uur 17.00 uur: DJ 18.15 uur: Die Twa 19.30 uur: Abba Gold Europe 22.15 uur: Glitter & Glemmer band 23.45 uur: 2 Unlimited 00.15 uur: Billy The Kit

Het driedaagse ‘Glemmer BEACH festival’, dat van 22 tot en met 24 augustus op het strand van Lemmer wordt gehouden, heeft weer een gevarieerde programma. Het ‘3FM Awards’ gehalte is daarbij zeer hoog. Optredens worden namelijk verzorgd door Racoon, Kane, Kensington en Handsome Poets.

‘Glemmer BEACH festival’ vindt plaats op het prachtige strand van Lemmer, gelegen aan het IJsselmeer. Dit jaar is de vierde editie van het sfeervolle festival, dat zich onderscheidt zich door de unieke locatie, de gemoedelijke sfeer en de makkelijke bereikbaarheid. Qua programmering gaat de organisatie verder behoorlijk de breedte in: het festival wordt afgesloten door 2 Unlimited en DJ Billy The Kit. Met zo’n prachtige locatie moet er eigenlijk ook een camping komen. Daarom heeft de Glemmer festivalorganisatie voorzien in een totale, meerdaagse voorziening. Gelegen op slechts 100 meter van het festivalterrein ligt namelijk de festivalcamping, voorzien van alle gemakken en gelegen direct aan de IJsselmeerkust. De gemakzuchtige festivalganger kan er zelfs een compleet ingerichte tent huren, inclusief barbecuevoorziening en koelkast. Meer informatie is te vinden op www.glemmer.nl. Zie ook www.facebook.com/ GlemmerFestival en twitter.com/GlemmerFestival.

Prijsvraag Wij mogen drie maal twee toegangskaarten voor Glemmer BEACH festival weggeven. Om kans te maken op deze gratis kaartjes, moet je de volgende zin afmaken: Wij willen feestvieren tijdens Glemmer omdat ................................................................................ ..................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................... Naam:........................................................................................................................................... Adres: ........................................................................................................................................... Postcode en woonplaats: ................................................................................................................ Telefoonnummer: .......................................................................................................................... Je kunt bovenstaande gegevens mailen naar: wendy@redactievisie.nl of sturen naar: Dé Media uitgevers, Postbus 448, 9200 AK, Drachten t.a.v. prijsvraag

www.hiswatewater.nlProgramma:


50

SNEEK WEEK KRANT

Bijstra Scheepsinstallatie

ww

Bij nieuwbouw, of bij het aanpassen van een bestaande boot met traditionele voortstuwing naar hybride of volledig elektrischevoortstuwing, is specifieke kennis en ervaring een groot voordeel. Mark Bijstra is een ondernemer met meer dan 16 jaar ervaring hierin.

“Klanten kunnen bij ons terecht voor alle scheepstechnische installatiewerkzaamheden, vertelt Mark Bijstra. “Van energievoorziening tot schakelpanelen en van navigatie en communicatieapparatuur tot algemene en specifieke (hightech) materialen en apparatuur.

Wij hebben een volledig ingerichte bedrijfsbus waarmee wij ook op locatie alle werkzaamheden kunnen uitvoeren. Van kaal casco tot ombouwen van alleen de voorstuwing. Zo hebben wij ook onze bijdrage geleverd aan het ombouwen naar elektrische voortstuwing van de, volledig gerestaureerde, uit 1843 daterende houten boeier Tjet Rixt.

Sterk in zeilen ilm

ak

eri

jst erk

.nl

5 51

71

72

41

0

ZEILMAKERIJ

STERK Uiteraard zijn wij volledig op de hoogte van alle eisen die van overheidswege gesteld worden, alsmede de nieuwste technieken en apparatuur die voortdurend op de markt komen. Wij zijn dan ook zeer blij met de beschikbare subsidies, en verzorgen graag voor onze klanten de omschakeling naar de toekomst. Bijstra Scheepsinstallatie Molenpaal 6 (Postadres) 8608 ZJ Sneek T: 06-54 32 84 32 I: www.bijstrascheepsinstallatie.nl SNEEK

Wij hebben ruime ervaring in het mogelijk maken van hybride/elektrisch varen. Persoonlijk vind ik het nog altijd heel bijzonder om te ervaren, vooral het je onderdeel voelen van de natuur waar je stilletjes door heen glijd blijft indrukwekkend. Vooral bij hybride aandrijving is het ideaal, het kost totaal geen wentijd. U kunt als u wilt simpel overschakelen naar stille voortstuwing. Op de boot zelf hoor je nu veel meer dankzij het ontbreken van het traditionele monotone gebrom van een dieselmotor. Ook watervogels reageren vaak verbaasd als je ineens vlakbij hen opduikt.

w.z e

Mark Bijstra SCHEEPSINSTALLATIE

JACHTZEILEN BOOTTENTEN SPRAYHOODS Zuidend 8 / Oude Koemarkt 39a / Sneek 0515 417271 / www.zeilmakerijsterk.nl

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

24e Paardendagen met nog meer show De Paardendagen in Driezum – Wâlterswâld – Damwâld, op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 juli, trekken elk jaar duizenden toeschouwers. Het evenement zette deze dorpen internationaal op de kaart. Paardenliefhebbers uit heel Nederland en zelfs België weten op deze dagen de Friese dorpen te vinden.

Donderdagavond 25 juli worden de Paardendagen geopend met de Boeren Games. Dit is een variant van de Highland games uit de Schotse hooglanden, waar iedereen van dertien jaar en ouder aan mee kan doen. Terwijl dit spektakel gaande is, zijn de menners bezig om de schitterende hindernissen van de marathon te verkennen. Bijna 150 vrijwilligers zijn wekenlang in touw geweest om elf hindernissen op te bouwen verspreid door Driezum, Wâlterswâld en Damwâld. De hindernissen worden elk jaar weer fraai aangekleed wat voor zowel deelnemer

als publiek prachtig is om te zien. Vrijdagmorgen 27 juli gaat het Open Fries kampioenschap marathon van start, met een vaardigheidsproef en een marathontraject van 16 kilometer. Het eerste enkelspan start al om 10.00 uur en de wedstrijd gaat zeker tot het einde van de middag door. Meer dan 125 aanspanningen zullen de elf hindernissen in en rond Driezum, Wâlterswâld en Damwâld proberen te bedwingen in de snelst mogelijke tijd. De hele marathon is van dichtbij te volgen en is gratis toegankelijk voor het publiek. De hindernissen zijn op de fiets het beste te bereiken. Vrijdagavond vanaf circa 20.30 uur is er als afsluiting op het hoofdterrein nog een uit Amerika afkomstige ‘Barrelrace’ en een Stoelendans te Paard. Dan worden ook de kampioenen van de acht verschillende wedstrijdklassen in de marathon door de burgemeester van Dantumadiel gehuldigd. Daarna is het feest in de feesttent met muziek van zanger/entertainer JelleB.

Zaterdag 27 juli gaat om 9.00 uur de Boerendag van start. Naast de traditionele braderie, vlooien- en hobbymarkt zijn er tal van andere zaken te zien. Zoals keuring van koeien en geiten, boerenboelgoed, dorsdemonstraties, oude tractoren, ambachten en kinderattracties, waaronder een complete kinderboerderij. De gehele dag is er muziek van brassband Excelsior en live optreden van een shantykoor, Country Wytske en veel meer. Omstreeks 15.00 uur beginnen de spectaculaire paardenshows, demonstraties en een springconcours. Als slotstuk is er een bloedstollende motorstuntshow van de freestyle motorcrosser Jimmy Verburgh. Deze Belgische kampioen zorgt bij elke show voor adembenemende momenten wanneer hij met zijn motor door de lucht vliegt en de meest spectaculaire stunts aan het publiek toont. De marathon is gratis toegankelijk. Voor de zaterdag geldt éénmalig entree voor de gehele dag zowel in de tent als op de terreinen rondom de tent. Het actuele programma en verdere informatie is te vinden op www.paardendagen.nl.

51

Kampioenschap Slingeraap In Akkrum wordt 24 augustus weer het Open Fries Kampioenschap Slingeraap (touwslingeren) georganiseerd. Een grote kraan speelt een centrale rol. Aan de kraan hangt het slingertouw. De deelnemers moeten in het touw springen en over de acht kilometer brede rivier de Boorne slingeren, waarna zij in een zandbed landen. Het absolute record ligt zo rond de 16 meter. Het Fries Kampioenschap Slingeraap is inmiddels meerdere malen op de televisie vertoond en deze sport wordt nu al in diverse andere plaatsen beoefend, ook buiten Friesland. Er komen veel deelnemers op af. In Akkrum is er een deelnamestop bij 230 deelnemers. En het is spectaculair voor het publiek. Op één avond springen zowel de toppers (veel fierljeppers) als ook de kinderen (zelfs van vijf of zes jaar oud). ‘s Middags is er vanaf 14.00 uur de mogelijkheid om te oefenen. Het wedstrijdcommentaar is in handen van de gebroeders Hans en Wim Anker. Meer informatie is te vinden op: www.slingeraap-akkrum.nl.

Leeuwarden verkennen op een praam De Stichting Praamvaren Leeuwarden organiseert op de eerste en derde zaterdag van de maanden mei t/m september een speciale rondvaart: de Kleine Potmargetocht. Om 11.00 uur vanaf de vertreksteiger aan de Nieuwestad vertrekken de pramen richting het Naauw en gaan door de Kelders, Voorstreek, Hoekstersingel, Oostersingel, Oostergracht naar de Zuidergracht. Hier aangekomen vaart de praam onder de Potmargebrug door en komen de deelnemers in het prachtige natuurgebied De Potmarge. Bij de Aldlânsbrug (rondweg) wordt omgekeerd en teruggevaren via de Zuidergracht, de Museumhaven, Westersingel en het Schavernek. Om 12.30 uur wordt de praam weer aan de steiger op de Nieuwestad gelegd. Kaartjes à € 8 zijn alleen op de dag van de tocht verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde aan de Nieuwestad 57/59.

Sprookjesachtige sfeer tijdens Gondelvaart Aldeboarn De 68ste Gondelvaart is vrijdagavond 30 augustus vanaf 21.00 uur te zien in Aldeboarn. In de afgelopen 67 jaar ontwikkelde de Gondelvaart zich van een optocht op het water tot een spektakel met versierde gondels, stuk voor stuk volledige theaterproducties. Met steeds indrukwekkender wordende gondels trekt de Gondelvaart jaarlijks tegen de 8.000 bezoekers en hiermee is het één van de uniekste en grootste evenementen op het water van Friesland.

Ploegende paarden tijdens Stoppeldei Tijdens de Stoppeldei op 31 augustus in Nij Beets zullen meer paarden aan het werk zijn dan ooit te voren. Voor de ploeg, de boerenwagens, de hooischudders en de zweelmachines laten ze zien hoe in vroegere tijden het land werd bewerkt. Annex aan het paardengebeuren is de ringrijwedstrijd waaraan zo’n 20 aanspanningen deelnemen. Uiteraard zullen ook de antieke tractoren en andere landbouwmachines uit vervlogen tijden op Stoppeldei niet ontbreken.

Op e sjouwer in Joure Straatfestival Op e Sjouwer wordt dit jaar voor de negentiende keer in Joure georganiseerd op vrijdag 9 augustus. Vanaf 14.00 uur kan iedereen genieten van verschillende live-optredens van talentvolle en professionele muzikanten en theatermakers. Daarnaast biedt Op e Sjouwer sinds een aantal jaren een speciaal kinderprogramma aan in de Kids Area op De Merk. Meer informatie is te vinden op: www.opesjouwer.nl

Vanaf 17.00 uur start de braderie in het dorp. Het centrum staat dan vol met standjes en eetgelegenheden, er is werkelijk van alles te doen. Er is muziek, straatartiesten lopen rond en er zijn activiteiten op het water. Ieder jaar doen er ongeveer vijftien gondels mee aan de Gondelvaart. De toevoeging ‘theaterproductie’ is niet overdreven. De voorstellingen kunnen tot 8 meter hoogte gaan en zijn soms in oppervlakte meer dan 100 m2. Maandenlange voorbereiding gaat er aan de Gondelvaart vooraf. Elke voorstelling glijdt tweemaal aan het publiek voorbij. De stoet vaart door de rivier De Boarn over een lengte van ongeveer twee kilometer. De situering van de rivier De Boarn in de dorpskern en het varen in het donker zorgt voor een sprookjesachtige sfeer.

Voor meer informatie zie www.praamvarenleeuwarden.nl.

!Uit2013 opent culturele seizoen Het !UIT2013 Festival keert 1 september weer terug naar de Prinsentuin in Leeuwarden. Dit is hét evenement waar bezoekers kunnen genieten van alles op het gebied van kunst en cultuur en tevens de opening van het culturele seizoen van Leeuwarden en omgeving. Tijdens het festival presenteren de culturele instellingen van Leeuwarden zich aan het publiek. Ze tonen een voorproefje van al het moois dat zij het komende seizoen te bieden hebben. Zo kan iedereen genieten van korte voorstellingen en optredens van diverse bands, rondleidingen maken, luisteren naar verhalen, kunstobjecten bekijken en een cultuureducatiemarkt bezoeken.

Na de Gondelvaart gaat het feest door in de grote feesttent met een optreden van de band De Heino’s. Kijk voor meer informatie op www.gondelvaartaldeboarn.nl

www.hiswatewater.nl


52

SNEEK WEEK KRANT

Wij gaan scheiden... JELSMA KOELMA NETWERK NOTARISSEN Kantoor HARLINGEN Zuidoostersingel 51 Tel. (0517) 412 686 Kantoor FRANEKER A.M. van Schurmansingel 51-53 Tel. (0517) 394 541

g ✔ Begeleidin ens kinderen tijd de scheiding ✔ Financieel overzicht e✔ Alimentati n berekeninge f ✔ All-in tarie

En nu? D wat het beste is voor u Doe b beiden én voor uw kinderen: sschakel ScheidingsCentrum N Nederland in. Wij regelen alle p praktische, financiële en jjuridische kanten van uw sscheiding en zorgen zo voor rrust en overzicht.

www.scheidingscentrum-nederland.nl

Gratis kennismakingsgesprek! Geertje Roos g.roos@sc-nederland.nl

0900 - 433 78 53 (15 ct p/m)

Onderdeel van ScheidingsCentrum Nederland

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

53

Op Paed: HĂŠt adres voor Solexverhuur Sloep-/motorbootverhuur Klassieke motorfiets verhuur Bedrijfs-uitjes Familie-uitjes Arrangementen etc. Gevestigd in het mooiste deel van Friesland: Gaasterland. www.oppaed.nl Mientwei 4B, 8572 WB Rijs 06-40413830 / 0514-581753

Watersport ( web ) Winkel Totaal Marine Voor al uw bootaccesoires!

Midsbuorren 24 9003 LB Warten Tel: 058-2551362 WWW.TOTAALMARINE.NL

HOOGENDOORN EXPERTS Maritieme Technisch Bureau

Bij een vervelende zaak vraagt u een second opinion:

Aankoopkeuringen en Taxaties

PETERZON BELASTINGADVIES Meesterlijk advies

Certificaten van Onderzoek pleziervaartuigen boven 20 m.

Als u tegen recht voor de raap kunt

Projectmanagement

06-33016462 peterzon-belastingadvies.nl

Maritieme Mediation

Geen bedrijfsadministraties

EMCI Registered Surveyor en Mediator NVEP Qualified Yacht Surveyor

Scooterwinkel Sneek Geopend sinds mei 2012 in samenwerking met Henk vd Wal Motoren

Waagstraat 11-13 NL 1601 JN Enkhuizen The Netherlands Phone: +31 228 323165 Fax: +31 228 323 167 Mobile: +31 6 2255 4975 info@hoogendoorn-experts.nl

Grootzand 61 8601 AT Sneek 0515-420322

www.hoogendoorn-experts.nl

www.hiswatewater.nl

info@scooterwinkelsneek.nl www.scooterwinkelsneek.nl


54

SNEEK WEEK KRANT

Alvast in de stemming komen met Straattheaterdag en markt

ColorRain by Night:

Een dag voor de Sneekweek, donderdag 1 augustus, is het al groot feest in de Waterpoortstad. Dan wordt namelijk van 13.00 tot 18.00 uur de Straattheaterdag gehouden. Het hele centrum van Sneek fungeert als een groot podium voor straattheater met onder meer steltenartiesten, vlooiencircus, jongleur, een literaire snackbar en een spetterende openingsact. Daarnaast wordt in het centrum van 10.00 tot 17.00 uur een uitgebreide toeristische markt gehouden. ’s Avonds zijn er muziekterrassen in de Marktstraat, met het duo Kevin en André, en in de Kleine Kerkstraat.

Shine up the light in Sneek

Gratis kennismaken met ’s werelds snelst groeiende watersport Tijdens het middagprogramma van de Vlootschouw Sneek, waarbij de Boot van het Jaar te bezichtigen is, worden Stand Up Paddle demonstraties en clinics gegeven. Op vrijdagmiddag 5 augustus kan iedereen tussen 14.00 en 17.00 uur gratis kennismaken met ’s werelds snelst groeiende watersport.

Stand Up Paddle (SUP) maakt surfen weer toegankelijk voor een groot publiek. Staand op een supboard en met een peddel in de hand kan men op een relaxte manier de wereld vanaf het water ontdekken. Voor wie intensiever op vlak water peddelt blijkt suppen ook een complete workout. En als je nog meer uitdaging zoekt, is suppen in de branding van de Noordzee een aanrader. Verschillende Hollywood acteurs en actrices werden zo in de VS op een supboard gesignaleerd, maar ook Friese Bnn-ers als Syb van der Ploeg en Rintje Ritsma zijn inmiddels geregeld met een board op het water te vinen. In Nederland staan dit jaar meerdere SUP-wedstrijden op het programma. Zo wordt op zaterdag 6 augustus de SUP Sprint Cup in de Looxmagracht (Looxmagracht/Prins Hendrikkade) in Sneek georganiseerd.

De tweede editie van ColorRain vindt maandag 5 augustus plaats in Sneek. Na een dagje Sneekweek gaat om 22.00 uur bij strandpaviljoen Sneekermeer ColorRain by Night van start.

De eerste editie van ColorRain in Breda, met zo’n 1400 deelnemers, was een enorm succes. De tweede editie is in een heel ander jasje gestoken. De knotsgekke en kleurrijke ColorRain by Night wordt georganiseerd door stichting Twinsallround. Deze organisatie ligt in handen van de tweelingzusjes Nanja en Rianne Schorrel. Deelnemers leggen een parcours af van zo’n vier km en komende daarbij langs verschillende kleurenzones. De run is te vergelijken met het populaire evenement The Color Run. Om 22.00 uur gaan de deelnemers, die hopelijk allemaal kleurrijk gekleed komen, van start. De avond wordt afgesloten bij strandpaviljoen Sneekermeer met een te gek kleurenfeest. Voor deze run zijn maar 1.000 startbewijzen beschikbaar en de opbrengst van deze avond gaat naar stichting Twinsallround, die zich inzet voor zieke en kansarme kinderen. Meer informatie is te vinden op www.colorrain.nl, ook kunnen geïnteresseerden zich hier opgeven voor de run.

Meer informatie is te vinden op: www.sneekismeer.nl, www.vlootschouwsneek.nl en www.supsprintcup.nl.

Service Apotheek Sasburg

Service Apotheek Sasburg is een eigentijdse apotheek, die deskundigheid combineert met een persoonlijke, zorgzame aanpak; zorg op maat. Op openingstijden ma-vr van 8:00- 18:00 uur en zaterdag van 11:00-13:00 uur. Daarnaast hebben we een uitdeelpost in IJlst en een kleine apotheek in It Noard, hier kunt u op verzoek ook uw spullen afhalen.

Service Apotheek Sasburg Ype Staakstraat 1 8607 BH Sneek Tel: 0515-411711 Fax: 0515-411612

www.hiswatewater.nl


SNEEK WEEK KRANT

Publieksevenementen 2013 In het seizoen van 2013 vormt Willemsoord een belangrijk onderdeel van diverse grootschalige publieksevenementen die plaatsvinden o.a.:

• Helderse Visserijdagen (17+18 augustus)

Kortom: werft der Königlichen Marine und jetzt prächtiges Denkmal in Den Helder. Der wunderschön restaurierte Komplex bietet Raum für verschiedene Unternehmen und Einrichtungen. Es gibt für jeden etwas.

www.hiswatewater.nl

Willemsoord heeft genoeg te bieden voor een gezellig dagje uit!

55


56

SNEEK WEEK KRANT

GA JE OVERSTAG?

LIEFS, Femke

© 2013 The Coca-Cola Company. “Coca-Cola”, the “Contour Bottle” and the “Dynamic Ribbon” are registered trademarks of The Coca-Cola Company.

www.hiswatewater.nl

Sneekweekkrant 2013  
Sneekweekkrant 2013  

Een speciale uitgave van DéMedia voor de Sneekweek