Recreatief totaal 0114, magazine voor trends en innovatie in leisure

Page 15

advertorial

advertorial

Zekerheid in veilig water en veilig voedsel KBBL is al jarenlang een toonaangevend bedrijf op het gebied van veiligheid en kwaliteit van voedsel en water. Men kan bij KBBL terecht voor drinkwater-, bronwater- of zwembadwateronderzoek. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in Legionella-onderzoek en kunnen zij, naast de verplichte halfjaarlijkse bemonstering, ook het Legionellabeheersplan verzorgen. Wanneer men voldoet aan de geldende norm dan reikt KBBL, als certificaat, een sticker uit. Heeft u in uw bedrijf Horecafaciliteiten? Dan wilt u de hygiëne en kwaliteit van uw producten in orde hebben. KBBL kan hierbij van dienst zijn met het zelfcontrolesysteem “Zekerheid in Veilig Voedsel”. Bedrijven die zich bezighouden met de productie, verwerking of distributie van levensmiddelen moeten dat op hygiënische wijze doen. Daarvoor is via Europese regelgeving een methode opgesteld, de HACCP, die geldt voor alle levensmiddelenbedrijven. De Hygiënecode voor de Horeca is voor u van toepassing. De meest recente versie van de code is per 1 april 2011 van kracht geworden. Deze Hygiënecode beschrijft uitsluitend de activiteiten die kenmerkend zijn voor de horecabranche. Als eigenaar van een restaurant of eetgelegenheid moet u zich houden aan de eisen die vermeld staan in deze code. De NVWA controleert op de naleving van deze Hygiënecode.

Verminderd toezicht door de NVWA De NVWA heeft het zelfcontrolesysteem “Zekerheid in Veilig Voedsel” van KBBL Inspectie B.V. geaccepteerd. Het zelfcontrolesysteem is bedoeld voor alle bedrijven die werken met een Hygiënecode. Dit kunnen dus zowel individuele als formulebedrijven zijn. De deskundige inspecteurs van KBBL voeren een niet aangekondigde (jaarlijkse) controle uit. Alle onderdelen van de hygiënecode komen hierbij aan bod. U kunt hierbij denken aan zaken als temperaturen bij opslag, schoonmaakproces, kans op kruisbesmetting, persoonlijke hygiëne, afvalverwerking maar ook de inrichting van de keuken en de controle van de leveringen. Tijdens deze controle worden door onze inspecteurs monsters genomen voor microbiologisch onderzoek in ons geaccrediteerde laboratorium. Het volledige reglement is in te zien op de site van KBBL. Bedrijven die op alle onderdelen 80% of hoger scoren ontvangen het certificaat “Zekerheid in Veilig Voedsel”. Deze bedrijven met de zogenaamde “groen-status komen in aanmerking voor verminderd toezicht door de NVWA. <

Familieschommel als kunstinstallatie en energiebron Op basisschool de Spits in Lunetten te Utrecht is onlangs een kunstzinnig speeltoestel geplaatst.

Energie In de broches boven op de schommel, zitten tandwielen van een elektrische fiets. Door te schommelen laat je deze tandwielen draaien. De elektromotor in de wielen gebruikt geen energie maar produceert deze. De stroom wordt ondergronds geleid naar een metalen zuil. In deze zuil zitten smalle spleten, als je er doorheen kijkt zie je filmpjes. De basis voor de film is de vraag “waar krijg jij energie van?” Deze verhalen van mensen uit de wijk zijn samengevoegd naar verschillende films met twaalf plaatjes. Door middel van interviews en workshops kunnen er nog meer films gemaakt worden.

Game van lunetten Om het schommelen extra te stimuleren is een game ontwikkeld. In de game maak je een eigen huis en sta je voor de uitdaging om deze van genoeg energie te voorzien! Dat kan alleen door hiervoor voldoende te schommelen. Hoe meer er geschommeld wordt hoe groter het energieaanbod. Je kunt natuurlijk ook energie gaan besparen. Met led-lampen, een energiezuinige koelkast, door te isoleren of om een zonnedak te installeren. Hoe meer je investeert in energiebesparing en duurzame bronnen, hoe gemakkelijker het spel wordt.

Familieschommel De schommel is de standaard AVO familieschommel die aangepast is door er extra lange assen aan te maken voor de broches die er bovenop staan. Na de plaatsing is het toestel opnieuw gekeurd, zodat de veiligheid van het spelende kind gewaarborgd wordt. De schommel is duurzaam door het gebruikt van gerecycled staal. < Meer informatie: www.avospeeltoestellen.nl

Meer informatie: www.kbbl.nl

Recreatief Totaal >> Nr. 6 - 2013

15