Page 1

OLE HYVÄ - pieni käytösopas

meille kaikille


Arjessa Kun tulet ajoissa paikalle, se kertoo, että kunnioitat tilaisuutta ja sen järjestäjää tai ihmistä, jonka kanssa sinulla on tapaaminen. Ethän etuile muita jonossa. Et voi myöskään ajatella, että muut ovat vain sinua varten. Sinun ei tarvitse saada kaikkea heti, opettele odottamaan kärsivällisesti vuoroasi. Kun arvostat ja kunnioitat itseäsi, arvostat myös toisia ja et kiusaa tai loukkaa muita esim. naureskelemalla. Kuiskailu, juoruilu ja sormella osoittelu ovat huonoja tapoja muiden seurassa. Älä valehtele. Se on väärin ja siitä jää lähes aina kiinni. Tilanteissa, jossa totuus loukkaisi, mieti jokin muu positiivinen asia tilalle. Huolehdi omasta puhtaudestasi ja pyri olemaan siisti (esim. käy parturissa tarvittaessa). Muista pestä kätesi vessassa käynnin jälkeen ja myös ennen ruokailua. Käytäthän hajusteita maltillisesti. Jos sinua haukotuttaa, laita kätesi suun eteen. Jos sinua yskityttää tai aivastuttaa, tee se poispäin muista nenäliinaan tai olkavarren hihaan. Ethän piereskele, kiroile, röyhtäile tai syljeskele julkisilla paikoilla. Huonoa käytöstä on myös nenän kaivelu tai itsensä rapsuttelu. Siivoa aina jälkesi, laita roskat roskikseen ja tavarat paikoilleen. Jos joudut lainaamaan esineitä, palauta ne entisessä kunnossa takaisin tai sovi korvauksesta, jos esineet ovat vioittuneet. Kaupassa olet velvollinen ostamaan tuotteen, jos avaat sen myyntipakkauksestaan. Karkkeja tai muita tuotteita ei ole sopivaa napostella tai käyttää ennen kuin olet maksanut ne. Vältä taskujesi ja kassisi kaivelemista, jotta et herättäisi myyjissä ikävää huomiota. Auta muita tarvittaessa. Saatat itsekin tarvita apua ja silloin tuntuu hyvältä, kun joku tulee ja auttaa.

käyttäytyminen


Kylässä Pukeudu puhtaisiin ja ehjiin vaatteisiin. Valitse asu tilaisuuden mukaan. Pukeutumisoppaista ja netistä löydät neuvoja minkälainen asukokonaisuus sopii kutsuille ja eri tilaisuuksiin. Portaissa ylöspäin kulkiessasi muista, että mies kulkee naisen edellä ja alaspäin tullessa mies kulkee perässä. Vaikka pyyhit ulkorappusilla ulkokenkäsi, niin riisu ne sisälle tullessa. Vaihda jalkaan sisäkengät. Kotioloissa voit olla myös sukkasillasi. Ota lakki pois päästä sisälle mennessäsi, ruokaillessasi ja jos olet miespuolinen niin myös kirkkoon mennessäsi. Juhlatilaisuuksissa hattua voit käyttää sisälläkin, mutta ota selvää ohjeista tarkemmin netistä tai hattuliikkestä. Jos hiuksesi kaipaavat kampaamista tai meikkiäsi pitää korjata, niin kaunistaudu huomaamattomasti eteisessä tai vessassa. Vain Suomessa on tapana ilmoittaa muille, että poistuu vessaan. Hienommin voisit sanoa meneväsi miesten tai naisten huoneeseen. Lukittu vessan ovi tarkoittaa, että joudut odottamaan kärsivällisesti vuoroasi. Et saa koputella tai huudella oven takana. Kunnioita toisen yksityisyyttä. Esimerkiksi et saa tuppautua liian lähelle tai udella yksityisasioista tai arvostella ulkonäköä. Toisen kotona et saa kurkistella kaappeihin tai tirkistellä muutenkaan. Jos rikot jotain, niin sinun velvollisuutesi on korvata rikkoutunut esine. Ruoka/kahvipöydästä et voi mennä ottamaan ennen kuin sinut kutsutaan pöytään. Ota tarjottavia siten, että muillekin jää. Kahvipöydässä on kohteliasta ottaa jokaista tarjottavaa lajia enintään yksi kappale.

käyttäytyminen


Seurassa Tervehdi muita ystävällisesti. Paikalle saapuva tervehtii ensin (joskus jo paikallaolevat saattavat tervehtiä tulijaa ensimmäisenä). Vältä tervehtimistä kynnyksen toiselta puolen. Jos olet istumassa, niin nouse ylös kätellessäsi vanhempaa henkilöä tai esimiestä (tai mies naista). Kun kohtaat uusia ihmisiä, on kohteliasta kätellä. Purista kädestä reippaasti, katso silmiin ja esittele itsesi. Jos sinun tarvitsee esitellä seuralaisesi, niin esittele ensin mies naiselle, nuorempi vanhemmalle tai virka-aseman mukaan alempi ylemmälle. Jos et tiedä pitäisikö teititellä vai sinutella, on viisainta valita teitittely. Sinutteluun siirtymisestä päättää vanhempi, arvoltaan korkeampi henkilö tai nainen ennen miestä. Seiso tai istu siten, että et käännä selkääsi ihmisille, joiden kanssa juttelet. Muista katsoa silloin tällöin keskustelukumppaniasi silmiin. Huomaa, että käytät asiallista äänensävyä sekä elehdit ja ilmehdit hillitysti. Anna muillekin tilaisuus puhua ja keskity kuuntelemaan keskeyttämättä toisen puhetta. Mene tapahtumissa rohkeasti juttelemaan myös vieraiden ihmisten kanssa. Hyviä puheenaiheita ovat sää, ruoka tai maailman tapahtumat. Voit myös kysyä, miten keskustelukumppanisi päivä on sujunut tai lausua kohteliaisuuden esimerkiksi hänen vaatteistaan. Voit kertoa hauskoja asioita omasta päivästäsi, mutta vältä kertomasta kyllästymiseen asti omista asioistasi. Ole huomaavainen seurassa. Voit tarjota tuolia tai avata oven tulijalle. Pyydä anteeksi, jos esim. myöhästyt tilaisuudesta tai tönäiset vahingossa. Muista kiittää kun saat apua, kutsun, ruokaa tai jotain vaikka ihan pientäkin. Kohteliaat sanat lämmittävät mieltä.

käyttäytyminen


Ruokapöydässä Annostele ruokaa lautasellesi sellainen määrä, että jaksat syödä kaiken. Ennen kuin aloitat ruokailun aseta lautasliina avattuna syliisi. Jos olet syömässä ravintolassa isomman ryhmän mukana, voit aloittaa ruokailun, kun lähelläsi istuvat ovat saaneet annoksensa. Jos olet vain muutaman ystäväsi kanssa syömässä, voit aloittaa ruokailun silloin kun kaikki ovat saaneet ruokansa. Leikkaa ruokaa veitsellä ja syö haarukalla. Veistä et saa laittaa suuhun. Jos olet oikeakätinen niin pidä haarukkaa vasemmassa ja veistä oikeassa kädessäsi. Kyynärpääsi eivät kuulu ruokapöydälle, joten pidä ne alhaalla. Ei ole myöskään kohteliasta puhua ruoka suussa, maiskuttaa, röyhtäillä tai kaivella hampaita. Pyydä ystävällisesti muita ojentamaan sinulle ruokia, joita et itse ylety ottamaan. Ota itse huomioon muut lähellä istuvat. Ruokapöydässä voit keskustella hillitysti. Ruokailun jälkeen pyyhi kevyesti taputellen suusi lautasliinaan ja taittele se sitten lautasesi viereen. Aseta lautasellesi haarukka ja veitsi vierekkäin ”kello viiden asentoon”, näin ilmaiset muille, että olet lopettanut ruokailun. Nouse pöydästä vasta kun muutkin mukanasi olleet ruokailijat nousevat. Aseta tuolisi paikoilleen ja kiitä ruuasta. Kotioloissa ennen emäntää ei ole kohteliasta nousta pöydästä. Jos tarvitset tarkempia ohjeita ruokailujärjestyksistä, juomista, eri ruokailuvälineiden asettelusta ja käytöstä, etsi lisätietoa netistä tai kirjoista.

käyttäytyminen


Puhelimessa Hyviin tapoihin kuuluu, että et soita puhelimella ennen aamukahdeksaa tai illalla yhdeksän jälkeen. Toimistoihin ja muihin vastaaviin paikkoihin voit soittaa virka-aikana tai ilmoitettuna puhelinaikana. Soittaessasi itse tai vastatessasi puheluun kerro nimesi selvästi ja tervehdi. Kohteliasta on tiedustella onko vastaajalla aikaa keskustella kanssasi juuri nyt. Hymyile ystävällisesti puhuessasi, se kuuluu äänestäsi. Jos olet saanut vastauksen/palvelua, muista kiittää lopettaessasi puheluasi ja hyvästele vaikkapa sanomalla kuulemiin tai hei. Keskity kännykän sijasta läsnäoleviin ihmisiin yhteisissä tapahtumissa ja hetkissä. Pidä puhelimesi äänettömänä esimerkiksi oppitunneilla. Jos kuitenkin odotat tärkeää puhelua, käytä värinähälytystä ja poistu puhumaan puhelu sivummalle siten, ettei se häiritse muita. Jos puhut puhelimeesi yleisillä paikoilla, muista puhua maltilliseen sävyyn ja vältä puhumasta yksityisluontoisista asioista tai ihmisten nimistä julkisesti. Puhelimen näppäily tai netin selailu älypuhelimilla ei ole kohteliasta muiden seurassa. Jos puhelimesi soi ateriointisi aikana, kysy kohteliaasti soittajalta voisitko soittaa hänelle myöhemmin. Kännykän kameralla saa ottaa valokuvia ihmisjoukoista julkisilla paikoilla ja julkisissa tapahtumissa, mutta on kohteliasta kunnioittaa toisten ihmisten yksityisyyttä eikä ainakaan kuvata onnettomuuksia tai noloja tilanteita. Toisen puhelinta ei saa käyttää luvatta. Jos joku pyytää puhelintasi lainaksi soittaakseen jonnekin ja suostut siihen, näpyttele hänelle puhelinnumero valmiiksi. Siten saatat estää lainaajaa soittamasta kalliiseen palvelunumeroon.

käyttäytyminen


Netissä Internetin eli netin avulla voit tavoittaa ihmisiä eri puolilta maailmaa. Netistä löydät paljon hyödyllistä tietoa ja huviakin. Netissä voit tehdä myös ostoksia ja käyttää esim. pankkipalveluita. Jos sinulla on tunnuksia tai salasanoja palveluihin, säilytä niitä huolellisesti äläkä jaa muille. Muista kirjautua aina käytön jälkeen palveluista ulos ja tyhjennä välimuisti. Kaikki netissä julkaistu ei välttämättä ole totta. Rikollisuutta, huijareita ja viruksia on myös netissä. Vältä outoja sivuja ja älä lataa netistä mitään tarpeetonta tai epämääräistä. Ole varovainen vieraskielisillä sivuilla, äläkä anna tietojasi tai kuviasi mihinkään turhaan. Muista tekijänoikeudet. Älä jaa tai julkaise toisen tekemää musiikkia, kuvia jne ilman tekijän lupaa. Sähköposti, omat nettisivut, blogit, facebook yms. ovat hyviä välineitä pitää yhteyttä muihin ihmisiin. Muistathan, että kirjoitat viestisi/päivityksesi siten, että pystyisit sanomaan sen saman myös kasvotusten asianomaiselle. Kun kirjoitat sähköpostia, pysy asiallisena ja kirjoita mahdollisimman lyhyesti. Asettele teksti helppolukuiseksi. Vältä turhien sähköpostien lähettelyä, mutta vastaa aina kohteliaasti saamaasi sähköpostiin, niin lähettäjä tietää sinun saaneen postin. Toisen sähköpostia ei saa lukea ilman lupaa, kuten ei oikeita postejakaan. Et voi myöskään jatkaa yksityistä sähköpostia eteenpäin ilman kirjoittajan lupaa. Jos olet kylässä tai sinulla on vieraita, on kohteliasta seurustella heidän kanssaan. Netin selailua voit tehdä yksin myöhemmin.

käyttäytyminen


Kiitos!

Tarja Kovero 2014

Pieni Käytösopas  
Pieni Käytösopas  
Advertisement