Page 1


01

ADAPT & EXTEND, Kent, UK

Templeman library extension and refurbishment

This project is for adapting and extending the existing structure of the Templeman library on University of Kent’s Canterbury campus. The implementations should address the new pedagogical, spatial, social and technical challenges posed by the design of contemporary university libraries. Until the digital revolution, the libraries functioned as a space to physically store and access information. This relationship between IT and physical storage is something in revision which directly affects library designs. The idea is to shift the Templeman library from a physical repository to a place of active teaching, learning and social interaction.

The current library, as designed by William Holford in 1964, was constructed in four stages as the demand for shelf space increased. It constitutes a central admin area which is lined with four blocks of stacks and reading rooms on the east and west wings. The extension project brief requires the creation of a wide range of learning and teaching spaces, such as lecture hall, seminar rooms, group study areas and a series of informal spaces for socializing. As an important addition, the brief requires the new extension building to house an archive, reference library and an exhibition gallery for the British Cartoon Archive. The archive, currently housed in the existing Templeman library, is small and often not noticed by the students. Nature: Individual project Year: May 2013 Tutor: Rebecca Hobbs, R.J.Hobbs@kent.ac.uk all images are self-produced unless otherwise stated


Block representation of all the schedule of accommodation

01

Construction area Connections

The connection between the existing library and the extension is in the form of connector bridges, creating an urban street below.

03

Exhibition gallery

Restaurant The gallery is located on the north to benefit from difused light, the restaurant is facing the south side.

02

Central atrium Lecture theater

The central atrium goes the full height of the building and the lecture theater is in close approximity to the central zone for ease of access.

04

Ramps

Final curved form The form is pushed inwards to create a curvilinear form with ramps on either side as access arms.


Extension main entrance

‘‘I think that libraries have tried to support form of the library and thus allow it to be learning, but I don’t think libraries have tra- more welcoming. ditionally said ‘We want to make learning The library design functions as a small city, happen here.’ where people of many different learning Jill Gremmels, College Librarian, Wartburg College methods come together to create a diverse I have placed the extension on the western social environment. The main design feaplot as I believe this part of campus most tures include the sculptural staircase, and benefits from densifying. The western plot lecture theater at the heart of the design. also offers the possibility of a new entrance The gallery is placed on the north side and to the library from the direction of the sports the restaurant on the south side, accessed center and student housing. My design in- by the entrance on the west as well as the troduces a curvilinear silhoutte to the very urban street. This street is a connection alrectilinear existing library. I have chosen this lowing transition between the extension and form to reintroduce some playfulness to the the existing.

Form finding sketches


Extension initial concept model

1

Entrance studies

The initial concept model experimented with the curvy form and varying volumes. Initially the restaurant and gallery were both located on the same side connected to the learning spaces on the other side.

The large glazed entrance is a screen through which the interior of the library can be seen. The individual study rooms have windows overlooking the central atrium.

2

More developed facade idea for the central entrance can be seen here. The idea is to maintain large rectilinear windows for the offices and the study spaces.

3

In the final idea, the left wing of the entrance only has windows where the circulation corresponds. This allows the focus to be on the center of the entrance. The right wing has windows of varying proportions creating a playful facade.


Green areas Existing buildings Parking lots Existing library Modified core Connection New extension Raised platform

Extension in context


Plans

0

10

50

100


Extension Short Section A-A

A B

C 0

5

10

A

B - Central Atrium & Circulation

A - Exhibition Gallery

A

Each part of the building encompasses a different space defined by its use. The gallery is double height with a staircase enabling ease of circulation around the exhibitions. The atrium is a grand tripple height space enclosed with glazing to allow views across the library. The restaurant is double height with study areas overlooking this social zone below.

C - Restaurant

0

5

10


Long Section B-B Extenstion

D

Existing Building

E

Modified Center

Existing Building

F 0

The lecture hall sits in the heart of the building as s central meeting point, it is semi-transparent to its surroundings with integrated glazing in timber panels, giving it a unique appearance. The urban street, a driving concept of the design, is a connector between the existing building and the extention, whilst also serving the purpose of a social zone for the students. The modified center of the old library now aids natural ventilation, allows in more daylight and frees up the central zone for much needed study zones.

D - Lecture Hall

0

5

10

5

10 B

B

E - Urban Street

F - Modified Circulation of Existing Library


Exhibition gallery

Urban street bridges


Concept sketch

Central atrium


Group development sketches

02

MODULAR, Kent, UK

Masterplanning St. Radigunds for multiple functions

The site is located in St. Radigunds street, outside the historical city walls of Canterbury but within walking distance to the city center. What makes this area so attractive is its close proximity to the railway station where the commute to central London is under one hour. In the surrounding area there is mix of uses, the main ones being residential and education buildings. The site is currently a small portion of a hard asphalt surfaced public car park providing approximately 40 parking spaces.

This project consists of two work phases; first is the devision of a masterplan for the four functions of housing, boarding house, student acommodation and a school. The second phase is the indepth design of one of these functions in the masterplan. I have chosen to develop the private housing for the detailed study.

The masterplanning commenced in a group of five students. As a group we researched and collectively brainstormed how to allocate each building a plot and what happens to the area in between. The concept was creating a hierarchy of space by organizing the site for public, semi-private and private uses. For the group work my role was in the form of a researcher, physical model maker, sketcher of ideas and 3D modeler of the final masterplan. Nature: Group (masterplanning) & Individual project Year: December 2013 Tutor: Tom Sweet, tps7@kent.ac.uk all images are self-produced unless otherwise stated

Proposed masterplan


Masterplan Analysis Allocation of site area

Hierarchy of space

1.Boarding House 2.Housing 3.School 4.Student Housing

Site Access Pedestrian Routes

Car Access

The masterplan places the school next to the existing school in the east, grouping these functions together as public. The student housing is located directly across from the school, enabling students to live close to the school. These two buildings are connected by a unique semi-private space creating a social gathering point for the students and staff. The west of the site has a high density of residential buildings, making it a suitable location for the housing and the boarding house. Each of these functions will have their own unique private courtyards.

Soft Landscaping

Semi-private

Private

Green Spaces

The area in between Cycle Path

Public

Hard Landscaping

The highlight of the masterplan is the central public zone. This is the social magnet that brings all four functions together. It is carefully designed with a mix of soft and hard landscaping to create an interactive environment. This zone is enriched with the creation of steps that cascade down to the Stour River adjacent to the site, adding a lively catalyst for the neighborhood. Furthermore the site limits car access, encouraging access by foot or bike. This promotes a greener lifestyle not only to the users of the functions on the site, but in the city of Canterbury.

Other contributors: Charles Hope, Evridiki Markaki, Christos Matsias, Chloe Maunder


The Masterplan

1:500 Site Model

Other contributors: Charles Hope, Evridiki Markaki, Christos Matsias, Chloe Maunder


Bike access

Private housing water feature

Central meeting point

Landscaped steps by the riverside


1:200 Housing Concept Model

Housing zoomed in from the masterplan model

1:100 Final model


Housing Concept Development

The social housing consists of flats or maisonettes ranging from 78sqm to 185 sqm. Each unit offers a different configuration, giving the clients a variety to choose from depending on their lifestyle and needs. 3. volume is broken down to maximize views and the penetration of daylight

Each unit has been carefully designed to maintain a good connection to the central garden with a playground. This central area becomes a place where the community is brought together. Almost all of the units have an outdoor seating space whether it is a small balcony or a larger outdoor space up to 20sqm. The complex also features three special flats on the ground floor especially designed for the comfort of people with disabilities. The block can accommodate from young people to the more elderly with this diversity.

2. the creation of a central courtyard and balconies

Form finding methodology

Birdeye view of the housing complex

1. the allocated site for housing

In the design of the apartments and the flats I have considered the two main views which are the views to the Canterbury Cathedral and to the River Stour. This is why the building is broken in three parts cascading down to the river but also cascading up to the Cathedral to ensure good views for the houses. The relatilve north-south orientation allows for both views.

Ground floor plan in situation


Long Building Section

Section A-A Living/Kitchen

Ground

Ground

Bedroom

Type B 2

First

Balcony/Circulation

85m

Type A 147m2

WC/Utilities

First

Second

0

5

10

Type C 2 45m

A

A


Central courtyard

Riverside perspective

Approach from site entrance


03

URBAN, Rochester, UK

The Rochester Graduate School of Music and Arts

The site is located between the Rochester Cathedral and Castle, two of the most significant buildings in the city of Rochester. The project required the design of a new school of music and arts as an extension to university of Kent’s existing facilites in Medway. The requirements were the inclusion of a library, student accommodation, music practice rooms, concert hall and various art production room and music recording studios. The site was examined for the quality of its immediate surroundings, the major one being the main High Street with various stores. This street had the potential to provide a eye-catching main entrance, hence the reason of placing the art gallery on this site to direct visitors throughout the site.

I wanted to create one empathic building that is of equal importance to the Castle and the Cathedral. This is why the large volume is connected together, however it is broken in various segments with courtyards and bridges providing a context friendly approach. The school activities are located in the taller volumes closer to the main entrance of the site whereas the student acommodation is placed near the existing housing on the southern part of the site.

Nature: Individual project Year: May 2014 Tutor: Timothy Brittain-Catlin, T.J.Brittain-Catlin@kent.ac.uk all images are self-produced unless otherwise stated


The Site Boundary

Access & Circulation

Significant Buildings around the site

Green Areas

Site Massing: A - Art gallery B - Music school C - Library D - Art school E - Concert hall F - Acommodation G - Music pods H - Site gate I - Castle J - Cathedral

B D

I E F G

A H

C J


Final Masterplan


Development Sketches


The approach from the Innkeeper’s Gate

The bridge connection between the library and the school


The view of the central courtyard with the Cathedral


Identity

04 KRUIDENTUIN,Barendrecht,NL

Community center with a school, sports and child daycare

Entrances

Other contributors: Bart van Kampen, Thijs Mulder

This is the main professional project I was involved in during my internship at the Dutch architecture and urbanism practice De Zwarte Hond. It is a school design consisting of a child daycare center and a sports center in Barendrecht, near Rotterdam. This commission was given to De Zwarte Hond in 2011 by the municipality of Barendrecht. The office had a final design proposal ready, however due to financial issues it had to be postponed.

I was involved in the new concept devision and model making for the new proposal for consideration in 2014. Our concept is to give all the four functions, the school, CJG, SKB & sports, their own identity while simultaneously housing all under one roof to create a sense of community and belonging.

Downscaling

Creation of plains

The Binnenlandse Baan

Various uses

The design has to be context friendly as the surrounding buildings are mainly low rise housing. Furthermore entrance plains and access are also important issues that this design needs to address.

My involvement in this project was brainstorming 3d volumes with by producing sketches and making physical models. I have made the physical models in the following pages. I have also attended most of the meetings with the municipality and the users to discuss our ideas.

Nature: Professional project Year: Ongoing design since 2011, involvement in 2014 Leader: Bart van Kampen, vanKampen@dezwartehond.nl all images are self-produced unless otherwise stated


1:500 Final model in context

Sports

Plans

1:200 Final model

CJG

SKB

School


Central atrium

Integrated shelving units with glass


Learning spaces in the hallway

Folding doors create a multifunctional space


05

DISSERTATION

The Turkish House: From Eldem’s tradition conscious ideal to Mass Production To what extent has Eldem’s ideals of the Turkish house been preserved in post-modern Turkey?

Abstract

This dissertation aims to investigate the factors that lead to the development of the Turkish House/ Turkish manner of dwelling. It looks at the journey of the aesthetic associated with the Turkish manner of dwelling from the early Cubic housing by the European architects such as Ernst Egli and Clemens Holzmeister, the reintroduction of the traditional wooden house with Sedad Hakki Eldem’s designs to the 21st century housing trends such as gated communities which encompass free standing housing and vertical high-rise buildings that are being marketed using the concepts driven from the traditional Turkish house. The investigation shows that validating a Turkish manner of dwelling for all people have been a challenging one. The ideals set out both by foreign and Turkish architects, such as Eldem himself, have been carried out to benefit the higher classes in Turkey such as members of the parliament or the industrialist elite. Implementing ‘Turkish House’ for all Turkish people has only remained as an ideal yet to be achieved. In the 21st century, housing continues to be a main problem in major cities such as Istanbul where there is a vast disparity between dwelling types ranging from various gated communities, mass housing and high-rise prestige buildings.

Nature: Individual written work Year: February 2014 Tutor: Dr. Manolo Guerci, M.Guerci@kent.ac.uk all images are self-produced unless otherwise stated


Fig. 1: Survey sketches of the Yenicami (mosque) façade and imperial pavilion by Sedad Hakki Eldem, Istanbul, 1927

Conclusion

Istanbul is a city that has been home to many civilizations from the Eastern European to the Ottoman Empires. The culture of the city is rich best exemplified by its art and architecture. Eldem has had an impact on the city with his efforts of keeping the picturesque Bosphorus whilst adapting the traditional Turkish house to the modern day standards. It is unfortunate that post 1980s, the liberal economy expanded Istanbul to a point where the architecture was not enough to accommodate the poorly migrated population. Eldem’s manner of designing individual houses was not a solution to this problem. With new urban renewal schemes, the poor

For the culturally in-between Eldem, the Turkish House became the means through which he established his identity as an architect. His passion for traditional Turkish domestic architecture triggered a period of cross-cultural exploration aimed at a conceptual reconstruction of the Turkish House using the terms of a modernist discourse.

continues to be neglected and the gap between the rich and the poor deepens. Despite this, the city continues to grow with new shopping malls, gated communities and high-rise apartments. This relentless expansion needs to be halted and the city needs to be revised in a context-friendly manner. ‘If there is any consensus on the value of historical consciousness and cultural continuity, then post-Kemalist Turkey cannot afford to reject the architecture of the 1930s in the same way that the architectural culture of the 1930s rejected its Ottoman precedents’.

The full dissertation is available at http://issuu.com/onganer/docs/final_dissertation_28_02_2014


Email: onganergulce@gmail.com Telephone: +31 (0)70 5171439

Gulce Onganer Portfolio 2015  

Updated portfolio of works

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you