Issuu on Google+


01

ADAPT & EXTEND, Kent, UK

Form finding sketches

Templeman library extension and refurbishment

This project is for adapting and extending the existing structure of the Templeman library on University of Kent’s Canterbury campus. The implementations should address the new pedagogical, spatial, social and technical challenges posed by the design of contemporary university libraries. Until the digital revolution, the libraries functioned as a space to physically store and access information. This relationship between IT and physical storage is something in revision which directly affects library designs. The idea is to shift the Templeman library from a physical repository to a place of active teaching, learning and social interaction.

The current library, as designed by William Holford in 1964, was constructed in four stages as the demand for shelf space increased. It constitutes a central admin area which is lined with four blocks of stacks and reading rooms on the east and west wings. The extension project brief requires the creation of a wide range of learning and teaching spaces, such as lecture hall, seminar rooms, group study areas and a series of informal spaces for socializing. As an important addition, the brief requires the new extension building to house an archive, reference library and an exhibition gallery for the British Cartoon Archive. The archive, currently housed in the existing Templeman library, is small and often not noticed by the students.

Gulce Onganer - Portfolio 2015

1


01

Construction area Connections

The connection between the existing library and the extension is in the form of connector bridges, creating an urban street below.

02

Central atrium Lecture theater

The central atrium goes the full height of the building and the lecture theater is in close approximity to the central zone for ease of access.

Reference: 15638948

03

Exhibition gallery Restaurant

The gallery is located on the north to benefit from difused light, the restaurant is facing the south side.

04

Ramps Final curved form

The form is pushed inwards to create a curvilinear form with ramps on either side as access arms.

2


Extension in context

Entrance studies

01

02

Plans

0

10

50

Gulce Onganer - Portfolio 2015

100

03

3


Extension main entrance

Reference: 15638948

4


Extension Short Section A-A

A B

C 0

5

10

A

B - Central Atrium & Circulation

A - Exhibition Gallery

A

C - Restaurant

0

5

Gulce Onganer - Portfolio 2015

10

5


Long Section B-B

Extenstion

D

Existing Building

Modified Center

E

Existing Building

F 0

5

10

B

B 0

E - Urban Street

5

10

F - Modified Circulation

D - Lecture Hall

Reference: 15638948

6


Concept Sketch - Herzog de Meuron’s main starcaise for the Tate Modern extension in London The staircase is a sculptural element that is visible to the outside through the curtain glazed western facade. The curtain walls allow the building to be more transparent, and therefore open to the outside. This transparency is carried throughout the whole central atrium.

Gulce Onganer - Portfolio 2015

7


Reference: 15638948

8


Exhibition gallery

Gulce Onganer - Portfolio 2015

9


Urban street

Reference: 15638948

10


02 KRUIDENTUIN,Barendrecht,NL

Community center with a school, sports and child daycare

This is the main professional project I was involved in during my internship at the Dutch architecture and urbanism practice De Zwarte Hond. It is a school design consisting of a child daycare center and a sports center in Barendrecht, near Rotterdam. This commission was given to De Zwarte Hond in 2011 by the municipality of Barendrecht. The office had a final design proposal ready, however due to financial issues it had to be postponed.

Identity

I was involved in the new concept devision and model making for the new proposal for consideration in 2014. Our concept is to give all the four functions, the school, CJG, SKB & sports, their own identity while simultaneously housing all under one roof to create a sense of community and belonging. The design has to be context friendly as the surrounding buildings are mainly low rise housing. Furthermore entrance plains and access are also important issues that this design needs to address.

My involvement in this project was brainstorming 3d volumes with by producing sketches and making physical models. I have made the physical models in the following pages. I have also attended most of the meetings with the municipality and the users to discuss our ideas.

Gulce Onganer - Portfolio 2015

Entrances

11


Downscaling

Creation of plains

The Binnenlandse Baan (main traffic)

Various uses

Reference: 15638948

12


1:500 Final model in context

Sports

CJG

SKB

School

Sports

CJG

School

Plans

Gulce Onganer - Portfolio 2015

13


Approach

Reference: 15638948

14


Gulce Onganer - Portfolio 2015

15


Reference: 15638948

16


Atrium maquette

Gulce Onganer - Portfolio 2015

17


Atrium

Reference: 15638948

18


03

MODULAR, Kent, UK

Masterplanning St. Radigunds for multiple functions

The site is located in St. Radigunds street, outside the historical city walls of Canterbury but within walking distance to the city center. What makes this area so attractive is its close proximity to the railway station where the commute to central London is under one hour. In the surrounding area there is mix of uses, the main ones being residential and education buildings. The site is currently a small portion of a hard asphalt surfaced public car park providing approximately 40 parking spaces.

This project consists of two work phases; first is the devision of a masterplan for the four functions of housing, boarding house, student acommodation and a school. The second phase is the indepth design of one of these functions in the masterplan. I have chosen to develop the private housing for the detailed study. The masterplanning commenced in a group of five students. As a group we researched and collectively brainstormed how to allocate each building a plot and what happens to the area in between. The concept was creating a hierarchy of space by organizing the site for public, semi-private and private uses.

For the group work my role was in the form of a researcher, physical model maker, sketcher of ideas and 3D modeler of the final masterplan.

Gulce Onganer - Portfolio 2015

Final proposed masterplam

19


Hierarchy of space Public

Site Access Semi-private

Private

The area in between Soft Landscaping

Reference: 15638948

Pedestrian Routes

Cycle Path

Car Access

Green Spaces Hard Landscaping

20


1:500 Group masterplan model

Gulce Onganer - Portfolio 2015

21


1:200 Housing concept model

1:100 Final model Housing zoomed in from the masterplan model

Reference: 15638948

22


Housing concept development

1. the allocated site for housing

Gulce Onganer - Portfolio 2015

2. the creation of a central courtyard, water feature and balconies

3. volume is broken down to maximize views and the penetration of daylight

23


Ground floor plan in situation

The social housing consists of flats or maisonettes ranging from 78sqm to 185 sqm. Each unit offers a different configuration, giving the clients a variety to choose from depending on their lifestyle and needs.

Each unit has been carefully designed to maintain a good connection to the central garden with a playground. This central area becomes a place where the community is brought together. Almost all of the units have an outdoor seating space whether it is a small balcony or a larger outdoor space up to 20sqm. The complex also features three special flats on the ground floor especially designed for the comfort of people with disabilities. The block can accommodate from young people to the more elderly with this diversity.

In the design of the apartments and the flats I have considered the two main views which are the views to the Canterbury Cathedral and to the River Stour. This is why the building is broken in three parts cascading down to the river but also cascading up to the Cathedral to ensure good views for the houses. The relatilve north-south orientation allows for both views.

Reference: 15638948

24


Construction Details

Gulce Onganer - Portfolio 2015

25


Long Building Section

Section A-A Ground

Ground

Living/Kitchen Bedroom

Type B 2

147m2

First

WC/Utilities

85m

Type A

Balcony/Circulation

First

Second 0

5

10

A

A

Type C 2 45m

Reference: 15638948

26


Riverside Perspective

Gulce Onganer - Portfolio 2015

27


Central courtyard

Reference: 15638948

28


04

URBAN, Rochester, UK

The Rochester Graduate School of Music and Arts

The site is located between the Rochester Cathedral and Castle, two of the most significant buildings in the city of Rochester. The project required the design of a new school of music and arts as an extension to university of Kent’s existing facilites in Medway. The requirements were the inclusion of a library, student accommodation, music practice rooms, concert hall and various art production room and music recording studios.

The site was examined for the quality of its immediate surroundings, the major one being the main High Street with various stores. This street had the potential to provide a eye-catching main entrance, hence the reason of placing the art gallery on this site to direct visitors throughout the site.

I wanted to create one empathic building that is of equal importance to the Castle and the Cathedral. This is why the large volume is connected together, however it is broken in various segments with courtyards and bridges providing a context friendly approach. The school activities are located in the taller volumes closer to the main entrance of the site whereas the student acommodation is placed near the existing housing on the southern part of the site. Development

Gulce Onganer - Portfolio 2015

29


Final Masterplan

Reference: 15638948

30


The view of the central courtyard with the Cathedral

Structural beams and columns

Ground floor

First floor

Gulce Onganer - Portfolio 2015

31


Library Construction Details

Section A-A

B A B

A

Location

Reference: 15638948

Section B-B

32


The bridge connection between the library and the school

Gulce Onganer - Portfolio 2015

33


Building Facade Panels

A school for arts and music should reflect its activities both on the interior and the exterior. Musicians produce sounds to be heard, artists produce paintings and sculptures to be viewed. A building facade can become a display of art and music. this can be achieved via the play of light, use of varying transparencies and height.

Reference: 15638948

Facade panel model

The Netherlands Institute for Sound & Vision by Neutelings Riedijk

Utretch University Library by Wiel Arets

34


The Student Accommodation

Perspective

Gulce Onganer - Portfolio 2015

Music practice pods at night

35


The student acommodation is thought of as a mini village with a large landscaped garden in the middle. The acommodation consists of ten houses for post-graduate arts and music students. The houses are joined together with a common room in the middle, overlooking the gardens towards the Castle walls. Each unit is 39m2 with a 8m2 bedroom, 4m2 shower/ utilities and a 27m2 combined kitchen and living space. There are also outdoor areas for each house of 11m2. The music practice rooms are sculptural forms that light up allowing the musicians to be seen at night. This also creates a playground where the students can gather. The facades of the houses also have tubular elements that light up in the evening to reinforce this lively atmosphere.

Section A-A

Sample plan 0 A

A

Reference: 15638948

1

5

10

Location on map

36


05

Interests & Hobbies

Various extracurricular activities & other engagements

01 Personal blog

Gulce Onganer - Portfolio 2015

37


02 Photography merchandise on Society6

Reference: 15638948

38


Email: onganergulce@gmail.com Telephone: +31 (0)70 5171439 Reference: 15638948


Portfolio_May 2015