Page 1

RAPORTTI 3/2017

34. Vuosikerta - Vapaaehtoinen vuosimaksu 20 €

Uusin lähetyskenttä on Italia s. 16

Opetuslapseus – elämänmittainen koulu s. 10

INTIASSA ILOITAAN SUOMALAISYSTÄVISTÄ

s. 26


RAPORTTI

2

3/2017

PÄÄKIRJOITUS

SUOMI NOUSI – takajaloilleen

N

ouse Suomi -tapahtuman pääjulistaja, äärikarismaatikko Guillermo Maldonado, esiintyi perjantaina 19.5. Espoon Metro Areenan lavalla vauhdikkaasti aina siihen asti, kunnes joku kuiskasi hänen korvaansa uutisen: ”Lähetys Yhdysvaltoihin on katkaistu.” Sen kuultuaan Maldonado lähti välittömästi lavalta ja poistui hotellille jättäen parantumista etsivät ihmiset rukousjonoon ihmettelemään. Tapahtuman ohjelma oli poikkeuksellisen myöhäinen siksi, että se lähetettiin suorana myös Yhdysvaltoihin, jossa aika käy eri tahtiin ja jossa kuvaruutujen ääreen odotetiin kymmeniä tuhansia kannattajia. Käynnissä oli USA:ssa paljon mainostettu maailmankiertue, jonka yksi kohdemaa oli Suomi. Koska tapahtuma oli niin tärkeä Maldonadon omalle työlle, televisioinnin ohjaus oli siirretty viime hetkellä hänen omaan tiimiinsä kuuluvalle ohjaajalle. Kun siirto ei aluksi tahtonut onnistua, Maldonadon edustaja ilmoitti, että jos hänen ohjaajansa ei saa hoitaa televisiointia, ei Maldonado myöskään astu lavalle. Vaihtoehtoja ei siis ollut. Lauantaina Maldonado varmisti, ettei perjantain kaltainen virhe enää toistu, ja koko tapahtuma kuvattiin loppuun asti kaikkine hämmästystä herättävine ilmiöineen. Näin kiertue sai toivottua huomiota hänen kannattajiensa parissa. Oli suuri palvelus Suomelle, että TV7 lähetti koko tapahtuman suorana lähetyksenä. Näin kaikki pääsivät näkemään, mitä kokouksessa todella tapahtui. Sen näkivät tuhannet hämmästyneet kristityt – isät ja äidit – joiden sydämissä heräsi huoli siitä, mihin heidän lapsiaan ja nuoriaan ollaan viemässä. Pian tämän jälkeen TV7 poisti televisioinnin arkistostaan. Seuraavina päivinä Nouse Suomi -tapahtuman antia käsiteltiin mm. Helsingin Sanomissa, Iltalehdessä, Pohjanmaalla ilmestyvässä Ilkka-lehdessä ja monissa seurakunnissa, joiden seurakuntalaisten keskuudessa se oli herättänyt huolta.

RAPORTTI

Seuraava Raportti ilmestyy loka-marraskuun vaihteessa ISSN 2343-1547 (painettu) ISSN 2343-1555 (verkkojulkaisu)

Asia päätyi myös maamme lapsiasiavaltuutetun työpöydälle ja niin Suomi oli noussut – takajaloilleen. ”Mitä tämän maan hengellisissä piireissä oikein tapahtuu? Voiko tällaista enää sallia? Miten tämä kristillinen toiminta ja erityisesti uskovien tekemä lapsityö voitaisiin saada kontrolliin?” Ne olivat kysymyksiä monien maamme päättäjien huulilla. Keskustelin kansanedustaja Sari Tanusin (KD) kanssa tapahtuman saamasta kielteisestä huomiosta ja sen tuomista uusista käänteistä. ”Hulabaloo on nyt niin suuri, että pahimmillaan se voi vaarantaa koko maamme kristillisen lapsityön ja johtaa siihen, että kaikkea kristillistä lapsi- ja nuorisotyötä ryhdytään kontrolloimaan”, totesi Sari Tanus. Kun lakimääräinen kontrolli jää niiden ihmisten käsiin, jotka eivät ymmärrä terveen ja epäterveen kristillisyyden eroja, on selvää, että se saattaa vaaraan myös kaiken terveen hengellisen työn. Me olemme yrittäneet varoittaa jo vuosia epäraittiista äärikarismaattisista julistajista, joita monet tuovat maahamme ilman asianmukaista kontrollia. Heidän motiivinsa, toimintansa ja teologiansa eivät ole sen arvoisia, että niiden tähden kannattaa vaarantaa koko suomalainen kristillisyys ja sen toimintavapaus. Voisiko viimeinkin olla aika ryhtyä tutkimaan tarkemmin, mitkä näiden ihmisten motiivit ja teologiat ovat, ennen kuin heitä kutsutaan Suomeen? Kyllä Suomi tällä tavalla nousee, mutta takajaloilleen!

Tapani Suonto

Vastaava toimittaja: Tapani Suonto Toimitus: Hanna Torvalds, Leena Metsämäki, Esa-Pekka Mattila, Arto Boa, Kristiina Wiley Taitto ja kuvankäsittely: Mika Pakarinen Kansikuva: Anna Kauppila Paino: KTMP Kustantaja: One Way Mission Ry Palauteposti: PL 21, 02361 Espoo Tilaukset: tilaukset@onewaymission.fi 045 261 3925 Toimisto: (09) 8502 0808 Vapaaehtoinen vuosimaksu 20 €


TÄSSÄ NUMEROSSA

s. 6

Henkilökuvassa Minna Nousiainen

s. 10 - 11

Haluatko kasvaa uskossasi sekä löytää Jumalan suunnitelman elämällesi? Suosittu iltaopetuslapseuskoulu käynnistyy 6.9.

s. 13

Tapani Suonto jatkaa odotettuja seurakuntavierailujaan eri puolille Suomea.

s. 15

Tervetuloa elokonferenssiin mm. Malcolm Heddingin ja uuden Italian työkenttämme vetäjien kanssa.

s. 16 - 17

Uusi työkenttä avautuu Italiaan. Kaipaako Euroopan katolisin maa evankeliumia?

s. 24 - 25

Israelin oikeudesta omaan maahansa taistellaan jälleen.

s. 42

Vietetään yhdessä kiitosjuhlaa 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyden kunniaksi!

OPETUSTA s. 4 Raamattutunti s. 40 Opetusraportti

KOTIMAASTA s. 9 Miesten uskonyhteys kantaa s. 12 Perheleirillä välitettiin rakkautta s. 14 Lähetyskenttä kotiovellamme

LÄHETYSKENTÄT s. s. s. s. s. s. s. s. s.

18 Tallinnan aktio 20 Venäjän työ 23 Israelin työ 26 Intian työ 30 Malawin työ 33 Ugandan työ 36 Mongolian työ 38 Nepalin työ 39 Kiinan työ


RAPORTTI

4

RAAMATTUTUNTI

3/2017 ”Jos joku muuta oppia opettaa eikä pitäydy…. siihen oppiin, joka on jumalisuuden mukainen, niin hän on paisunut eikä ymmärrä mitään.” (1 Tim. 6:3-4)

NÖYRYYDEN SIUNAUS Tapani Suonto

”Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille Hän antaa armon.” (1 Piet. 5:5)

M

e kristityt olemme tottuneet kohtaamaan monenlaista vastustusta. Sitä voi tulla perheen, suvun, työtovereiden, naapureiden ja jopa yhteiskunnan taholta. Mutta lopulta ei ole vielä niin kauheata, vaikka poliisi, virkavalta, koko kansa tai kansakunnat vastustaisivat meitä. Vaikka koko maailman armeijat jahtaisivat meitä, emme sittenkään olisi kokeneet vielä kaikkein kauheinta, sillä jos Jumala on edelleen meidän puolellamme, olemme vielä ”enemmistö”. Mutta jos Jumala kääntää meille selkänsä ja on meitä vastaan, silloin asiat ovat todella huonosti. Raamattu sanoo: ”Jumala on ylpeitä vastaan.” Siksi nöyryys ja ylpeys eivät ole mitään turhanpäiväisiä asioita eivätkä turhanpäiväisiä raamattutunnin aiheita. On todella syytä pysähtyä tämän asian äärelle. Monet ajattelevat, että koska Jumala on hyvä ja rakastaa kaikkia ihmisiä, Hän on aina kaikkien puolella eikä ketään vastaan. Raamattu ei kuitenkaan sano niin. Ylpeys ja nöyryys ovat hyvin määrääviä tekijöitä siinä, miten Jumala meihin ihmisiin suhtautuu. Ylpeys ja nöyryys näyttelevät myös suurta osaa eri ihmisten ja kansojen kohtaloissa läpi Raamatun.

Nöyryys Raamatussa ”Näin sanoo Herra: Te olette hyljänneet minut, sen tähden olen minäkin hyljännyt teidät Siisakin käsiin.” Silloin Israelin päämiehet ja kuningas nöyrtyivät ja sanoivat: ”Herra on vanhurskas.” Kun Herra näki heidän nöyrtyvän, tuli Semajalle tämä Herran sana: ”He ovat nöyrtyneet; minä en tuhoa heitä.” (2 Aik. 12:5-7)

ylen paljon rikkautta ja kunniaa; hän hankki itselleen aarrekammioita hopeata, kultaa, kalliita kiviä, hajuaineita ja kaikkinaisia kalliita kaluja varten.” (2 Aik. 32:25-28) ”Mutta ahdingossa ollessaan hän etsi Herran, Jumalansa, mielisuosiota ja nöyrtyi syvästi isiensä Jumalan edessä. Ja kun hän näin rukoili häntä, niin Jumala taipui ja kuuli hänen rukouksensa ja toi hänet takaisin Jerusalemiin, hänen valtakuntaansa. Silloin Manasse tuli tietämään, että Herra on Jumala.” (2 Aik. 33:12-13) ”Minä kuulutin siellä Ahava-joella paaston, että me nöyrtyisimme Jumalamme edessä.” (Esra 8:21)

Mitä nöyryys on? Mitä on se nöyryys, josta Raamattu niin selväsanaisesti meille puhuu? Onko se sitä, että menet aina kirkossa takapenkkiin istumaan? Onko se sitä, että sanot kaikille: ”Minä en oo mittään enkä ossaa mittään.” Olen joskus kuullut ihmisten sanovan: ”Minä olen vain syntinen ihminen, aivan tavallinen suomalainen, en mikään into-uskovainen.” Kaikki tämä kuulostaa kovin nöyrältä, mutta onkin usein ylpeyttä, joka pukeutuu nöyryyteen. Mikään ei ole uskovaiselle niin nöyryyttävää kuin että häntä pidetään ylpeänä. Siksi me kaikki haluamme näyttää toisten silmissä nöyriltä. Nöyryys tekee meistä hurskaan näköisiä. Ihminen voikin esittää tavattoman nöyrää vain siksi, että hän on todellisuudessa niin ylpeä.

”Älköön teiltä riistäkö voittopalkintoanne kukaan, joka on mieltynyt nöyryyteen ja enkelien ”Sen tähden, että Rehabeam nöyrtyi, kääntyi palvelemiseen ja pöyhkeilee näyistään ja on Herran viha hänestä pois.” (2 Aik. 12:12) lihallisen mielensä turhaan paisuttama.” (Kol. 2: 18) ”Mutta Hiskia ei palkinnut hyvää hyvällä, vaan hänen sydämensä ylpistyi; sen tähden hänen ja ”Tällä kaikella tosin on viisauden maine itsevaJuudan ja Jerusalemin osaksi tuli viha. Mutta litun jumalanpalveluksen ja nöyryyden vuoksi kun Hiskia nöyrtyi sydämensä ylpeydestä, ja sen tähden, ettei se ruumista säästä; mutta hän ja Jerusalemin asukkaat, ei Herran viha se on ilman mitään arvoa, ja se tapahtuu lihan kohdannut heitä Hiskian päivinä. Hiskialle tuli tyydyttämiseksi.” (Kol. 2: 23)

Ajassamme vaikuttava opillinen sekamelska, joka vain kasvaa päivä päivältä, johtuu sekin ylpeydestä. Ihmiset ”paisuvat” ja menettävät sen seurauksena hengellisen ymmärryksensä, sillä Jumala on ylpeitä vastaan. He luulevat näkevänsä, mutta ovat sokeita.

Nöyrry Jumalan edessä Raamattu sanoo: ”Manasse nöyrtyi syvästi isiensä Jumalan edessä.” Se nöyryys, josta Raamattu puhuu, liittyy meidän suhteeseemme Jumalaan. Kun olet nöyrä Jumalan edessä, olet nöyrä myös ihmisten edessä. Kun haluat olla nöyrä Jumalan palvelija, unohda kaikki muut. Keskity elämään nöyrästi Jumalasi edessä ja se riittää. On tärkeää ymmärtää, että me kaikki olemme luonnostamme ylpeitä. Olemme samasta puusta veistettyjä. Joskus joku saattaa sanoa minullekin: ”Sinä olet, Suonto, ylpeä ihminen.” Voin vain vastata, että se on aivan totta, mutta niin olet sinäkin. Ylpeys on yhteinen ongelmamme, toinen ei ole parempi toista. Meidän luonnollinen ihmisemme on täysin mätä. Paavali sanoi tämän suoraan: ”Minussa, se on minun lihassani, ei asu mitään hyvää.” (Room. 7:18) Olennaista onkin, miten me tätä ylpeyttämme käsittelemme ja miten se saa elämäämme hallita. Yksi nöyrimpiä lauseita Raamatussa on Jobin kirjassa. Kun Job oli kohdannut suuria ahdistuksia, hän sanoi: ”Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi.” (Job 1:21) Job nöyrtyi kohtaloonsa ja otti senkin Jumalan kädestä. Myös Manassesta sanotaan: ”Hän nöyrtyi syvästi Jumalansa edessä.”

”Jos emme ristiinnaulitse ylpeyttämme, se tulee kerran meitä vastaan ja ristiinnaulitsee meidät! Vuosikymmeniä sitten eräs nuori uskova mies palveli palavasti Herraa ja lähimmäisiään raittiilla profetian armolahjalla. Hän sai olla kymmenille ihmisille suureksi avuksi. Mutta sitten ylpeys astui näyttämölle ja maailma veti puo-


3/2017 leensa. Mies luopui uskostaan ja eli maailmassa yli 30 vuotta. Eräänä päivänä hänen luokseen tuli nainen, joka halusi kiittää häntä profetiasta, joka oli vuosikymmeniä sitten muuttanut hänen elämänsä. Kun mies kuuli naisen kertomuksen, hän murtui Jumalan edessä. Hän nöyrtyi syvästi ja teki parannusta useita päiviä. Pyhä Henki uudisti hänet ja hänestä tuli palavasieluinen evankelista Perjantai Kristukselle -työhön. Vuosia hän palveli jälleen profetian lahjallaan, kunnes lopulta menehtyi työpöytänsä ääreen vähän ennen eläkkeelle jäämistään. Hän käytti kaiken aikansa Kristuksesta kertomiseen ennen kuolemaansa, sillä nuo menetetyt 30 vuotta olivat raskas risti hänen harteillaan. Vuosikymmenet kuluivat hukkaan hänen ylpeytensä tähden.

Nöyryys on kuuliaisuutta Nöyryys on ennen kaikkea kuuliaisuutta Jumalaa kohtaan. Ensimmäinen askel tällä kuuliaisuuden tiellä on se, että ihminen nöyrtyy Jeesuksen ristin äärellä ja vastaanottaa Hänet pelastajanaan ja vapahtajanaan. Silloin ihminen astuu ensimmäisen ratkaisevan askeleen nöyryyden tiellä. Hän tunnustaa olevansa syntinen ja kadotettu ilman Jeesusta ja nöyrtyy oikeaan osaan ja oikeaan suhteeseen Jumalansa kanssa. Kun Kristusta seuraten nostat Jumalan sanan suureen arvoon elämässäsi ja kaikessa haluat elää sen mukaan, se kasvattaa sinusta nöyrän Jumalan miehen tai naisen. Nöyryys on ennen kaikkea kuuliaisuutta Jumalan tahdolle kaikessa. Pienetkin asiat ovat tässä nöyryydessä suuria ja arvokkaita. Terve nöyryys johtaa meidät myös alamaisuuteen. Jeesuskin, vaikka oli Jumalan Poika, oli nöyrästi alamainen vanhemmilleen, koska se oli Jumalan tahto. Joskus kuulee sanottavan: ”Minä teen vain sen mitä Herra kehottaa.” Näin ovat sanoneet monet häiriintyneet ”profeetat”, joita olemme joutuneet poistamaan kokouksistamme heidän epäraittiutensa tähden. Nöyryyskin voi joskus olla ylpeyttä, sillä Jumala on luonut seurakunnan, jossa me olemme kaikki toinen toisillemme alamaisia. ”Ja olkaa toinen toisellenne alamaiset Kristuksen pelossa.” (Ef. 5:21) Alamaisuus on suuri suoja salakavalaa ylpeyttä vastaan.

5 ja puhuvat väkivallan puheita pahuudessansa, he puhuvat kuin korkeuksista. Heidän suunsa tavoittelee taivasta, ja heidän kielensä kulkee pitkin maata. Sen tähden heidän kansansa liittyy heihin ja särpii vettä kyllälti. Ja he sanovat: ”Kuinka Jumala sen tietäisi, onko tietoa Korkeimmalla?” (Ps 73: 2-11)

Hänen kanssaan ristiinnaulittu

Psalmissa 73 sanotaan: ”Minä mietin päästäkseni tästä selvyyteen; mutta se oli minulle ylen vaikeata, kunnes minä pääsin sisälle Jumalan pyhiin salaisuuksiin ja käsitin, mikä heidän loppunsa on oleva.” (Ps 73: 16-17)

Raamattu sanoo: ”Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa.” Sitä ei William Boothin aikana ylpeä maailma nähnyt, mutta Jumala näki. Ja siihen lopulta kuninkaatkin rakastuivat. He näkivät Boothin jalon luonteen, Jumalan muokkaaman nöyrän sydämen. Vielä kuolinvuoteellaan hän sanoi seuraajalleen: ”Ethän unohda kodittomia. On hirvittävää elää ilman kotia. Jos unohdat, minä tulen kummittelemaan sinulle.” Booth oli myös huumorintajuinen mies. Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille Hän antaa armon. Nöyryys on ennen kaikkea kuuliaisuutta Jumalaa kohtaan. Se palkitaan aina lopulta. Ylpeät unohdetaan, mutta ”nöyrät perivät maan”. (Ps 37:11) Siksi kannattaa sijoittaa nöyryyteen. Kannattaa keskittyä vain siihen, että pysyy nöyränä Jumalan edessä. Sillä ei ole mitään merkitystä, mitä ihmiset ajattelevat. Pääasia on, mitä Jumala meistä ajattelee. Kun Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan.

Me emme todellisuudessa ristiinnaulitse itse lihallista ylpeyttämme. Se on ristiinnaulittu Golgatalla, kun olemme antaneet elämämme Kristukselle. ”…kun tiedämme sen, että meidän vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinTällainen on maailman henki. Se on ylpeyden naulittu, että synnin ruumis kukistettaisiin, niin henki. Siksi me olemme tässä maailmassa muu- ettemme enää syntiä palvelisi.” (Room. 6:6) kalaisia. Ihmisen ylpeys nousee aina Jumalaa vastaan, kun taas nöyryys taipuu Jumalan tah- Meidän ylpeytemme on ristiinnaulittu Kristuktoon ja kunnioittaa Häntä. sen kanssa Golgatalla. Tämän tähden meillä Kun kuuntelet tämän maailman ääntä, muis- on mahdollisuus vaeltaa nöyrästi kuuliaisina ta, että se on ylpeys, joka puhuu. Kaikki se pil- Jumalan sanalle. Se on Jumalan työ ja me kallinen, ivallinen, kyyninen, halventava puhe olemme vain vastaanottajia. Hän on meidän ja kirjoitus, joka painaa Jumalan sanan lokaan, syntisten Vapahtaja! on vain ylpeän ihmisen säälittävä ääni. Moni Maailmasta löytyy suuri joukko koskettavia tämän maailman viisas ”tiedemies” julistaa va- esimerkkejä nöyristä Jumalan palvelijoista. kuuttavasti, kuinka hullua on uskoa Raamatun Yksi sellainen oli Pelastusarmeijan perustaja Jumalaan. Ihmisen ylpeys ei voi koskaan tehdä William Booth. Hän eli sen mukaan kuin muuta. Ylpeys ei löydä Jumalaa, sillä Jumala julisti ja teki kaikessa Jumalan tahdon. Hän on ylpeitä vastaan. lähti kirkoista maailman keskelle kertomaan Kristuksesta. Hän koki valtavaa vastustusta, Kun kerran erästä roskalaatikoissa elävää rap- terroria ja pilkkaa. Kun ihmisiä alkoi tulla pioalkoholistia yritettiin rohkaista antamaan uskoon, panimoiden omistajat palkkasivat elämänsä Jeesukselle, jotta hänen elämänsä ns. tuhoamisarmeijan terrorisoimaan heidän ja kohtalonsa voisivat muuttua, hän vastasi: kokouksiaan. Sen seurauksena William Booth ”Ei minulla nyt sentään niin huonosti mene.” perusti Pelastusarmeijan. Taistelu oli niin Vaikka elämä oli täysin raunioina, ylpeys nosti kovaa, että suuret joukot Boothin armeijasta vielä päätään. joutui hakattuina sairaalaan. Yli sata istui välillä vankilassa. Koko yhteiskunta vastusti heitä. He olivat parjattuja lehtien palstoilla ja jopa osa kristillisistä kirkoistakaan ei hyväksynyt heitä. Miksi kaikki eivät pelastu? Meni 20 vuotta ja William Booth oli kuninMoni kysyy, miksi kaikki eivät voi pelastua. gasten kutsuvieraana eri puolilla maailmaa. Yksi syy on ihmisen ylpeys. Vain nöyrille Hän Hänestä tuli lopulta yksi arvostetuimmista ja antaa armon, mutta ylpeitä Hän vastustaa. vaikutusvaltaisimmista kristityistä omassa ajasOlisi kamalaa, jos Jumala toimisi toisin ja saan. Ylpeän maailman nostamat vastustajat taivaskin olisi täynnä tämän maailman ylpeitä hävisivät tämänkin taistelun. Jumalan pilkkaajia. On suuri siunaus, että sinKun me vaellamme nöyrästi Jumalamme ne ei pääse kukaan, joka ei nöyrry Kristuksen edessä, loppu on aina suloinen. Ei meitä kaikjalkojen juureen ja tunnusta Häntä Herrakseen kia palkita kuningasten linnoissa, mutta kerran ja Vapahtajakseen. Kuningasten Kuninkaan valtakunnassa.

Loppu ratkaisee, ei alku. On hienoa, että olet antanut elämäsi Kristukselle, mutta se ei vielä riitä. Sinun täytyy myös seurata Häntä nöyrästi loppuun asti ja silloin sinä perit myös taivasten Ylpeys on maailman henki valtakunnan. Elämän valintoja täytyy aina ”Mutta minun jalkani olivat vähällä kompas- arvioida lopusta käsin. Moni valinta voi tuntua tua, askeleeni olivat aivan liukahtaa. hyvältä ja arvokkaalta tässä ajassa, mutta jos Sillä minussa nousi kateus ylvästelijöitä koh- se ei ole sitä ikuisuudessa, älä lähde sille tielle. taan, kun minä näin jumalattomien menestyvän. Sillä he ovat vaivoista vapaat kuolemaansa asti, Jos ihminen ei ristiinnaulitse ylpeyttään, se he ovat voimakkaat ja lihavat. Eivät he koe tulee kerran häntä vastaan ja ristiinnaulitsee hämuitten kuolevaisten tuskia, eikä heitä vaivata net. Lopussa jokaisen ihmisen on polvistuttava niin kuin muita ihmisiä. Sen tähden on ylpeys ja tunnustettava suullaan, että Jeesus Kristus heillä kaulakoristeena, väkivalta on puku, joka on Herra. Sinä päivänä moni kysyy itseltään: heidät verhoaa. Heidän silmänsä pullistuvat ”Miksi en nöyrtynyt, kun Jumala kutsui. Ylpeyulos heidän lihavuudestaan, heidän sydämensä teni vei minut kadotukseen.” kuvittelut kulkevat valtoimina. He pilkkaavat


RAPORTTI

6

“Vaikka mokaisin, Jumala ei lakkaa rakastamasta!” Teksti: Hanna Torvalds Kuvat: Atte Auvinen

Hyväksynnän ja lohdutuksen etsiminen sairastutti Minna Nousiaisen syömishäiriöön, josta toipuminen kesti kymmenisen vuotta. ”Uskoon tulokaan ei ole mikään napinpainallus, joka heti auttaa. Vasta kun ymmärsin, että Jumala rakastaa minua ehdoitta ja ilman mitään suorituksia, aloin parantua.”

L

apsena Minna kertoo olleensa lievästi ylipainoinen. Ala-asteella häntä kiusattiin, saatettiin haukkua läskiksikin. Samaan aikaan kotona kehotettiin syömään vähän vähemmän karkkeja ja kannustettiin muutenkin hyviin tuloksiin. Yläasteella kaverit vaihtuivat kokonaan ja Minna sai uusia ystäviä, mutta hyväksynnän tarve nakersi silti jossain pohjalla. ”Sisimmässäni oli koko ajan kaipuu siitä, että kunpa joku välittäisi minusta. Rupesin ajattelemaan, että laihtuminen voisi olla ratkaisu ongelmiini. Laihempana olisin ehkä suositumpi, saisin enemmän ystäviä ja vanhemmatkin tykkäisivät minusta enemmän.” 13-vuotiaalle tytölle syömishäiriö tuntui väylältä, joka toisi enemmän rakkautta ja hyväksyntää. ”Ajattelin, ettei haittaisi, vaikka sairastuisinkin – ehkä silloin saisin hiukan huolenpitoa. Kun ahdistaa ja koko elämä on jotenkin epäjärjestyksessä, syömistä voi ainakin hallita.” Usko avautuu Hiukan rippikoulun jälkeen eräs ystävä pyysi Minnaa mukaansa helluntaiseurakunnan nuorten iltaan. Ystävä oli menossa sinne ensimmäistä kertaa ja kaipasi tukea. Ilta oli kaikkea muuta kuin perinteinen messu ja se yllätti tytöt täysin. ”Ihastuin siihen, miten he puhuivat Jeesuksesta ja Jeesukselle aivan kuin hän olisi tässä meidän kanssamme”, Minna muistelee. ”Ihmettelin, voiko tällaista Jumalaa olla? Toivoin hänen ilmoittavan itsensä minullekin.” Illassa oli myös rukouspalvelua ja Minna meni rukoiltavaksi. Kun rukoilija kysyi:

”Uskotko, että Jeesus on kuollut sinunkin puolestasi ristillä?”, hän vastasi: ”Haluaisin uskoa.” Seuraavana yönä Minna koki eräänlaisen etäisen kosketuksen, ihan kuin joku olisi heittänyt puhtaan vaalean liinan hänen päälleen. Ei ihme, että hän halusi heti uudelleen seurakuntaan. Minnan nähdessään pastori kysyi: ”No, oletko päättänyt suhteestasi Jumalaan?” Siihen Minna vastasi: ”Kyllä, olen päättänyt lähteä mukaan tähän juttuun.” Hän alkoi käydä seurakunnassa yhä useammin ja meni myös Alfa-kurssille, jossa sai hyvää opetusta uskon perusasioista. Kaikki oudolta tuntuneet termit, kuten ”uudestisyntynyt” ja ”Hengellä täyttynyt”, avautuivat, ja sitä mukaa kuin Minna yhä enemmän rakastui Jeesukseen, hän sai myös motivaatiota hoitaa itseään paremmin. Kohtalokas paastonaika ”Tulin uskoon keväällä 2010 ja seuraavana syksynä aloitin lukion”, Minna kertoo. ”Elämänhaluni oli palannut ja kerroin innosta pinkeänä Jeesuksesta.” Seurakunnassa häntä pyydettiin mukaan nuorteniltojen ylistysbändin pianistiksi ja sekin hoiti musiikkia rakastavaa tyttöä. Minna oli ollut noin vuoden uskossa, kun tuli pääsiäistä edeltävän paaston aika. Seurakunnassa puhuttiin siitä ja monet tuntuivat paastoavan tavalla tai toisella. Ei ihme, että Minnakin koki, että hänen pitäisi liittyä mukaan paastoajien joukkoon. Se ajoi hänet uudelleen syömisen kontrolloimiseen. Lopulta hän söi vain vegaanista ruokaa. ”Sitä mukaa kuin syömishäiriö eteni,

3/2017


3/2017

7

Minna laulaa Get Ready -illassa


RAPORTTI

8 suhteeni Jumalaan alkoi kuihtua”, Minna toteaa. ”Koin, että Jumala kyllä puhui asiasta minulle, mutta kun olin jo mennyt niin pitkälle, en osannut jarruttaa heti.” Vaikka Minna kävi koko ajan terapiassa syömishäiriönsä takia, tilanne meni vain pahemmaksi. Vauhti kiihtyi, syömisen rajoittamisen lisäksi Minna laihdutti myös liikkumalla. Kaikki ahdisti ja hän alkoi epäillä, ettei Jumala enää voi antaa hänelle anteeksi. ”Vuoden 2011 lopussa olin fyysisestikin niin huonossa kunnossa, etten nähnyt valoa enkä toivoa”, Minna sanoo. ”Olisin halunnut lopettaa elämäni, mutta se pelotti niin paljon, etten tehnyt mitään. Mielessäni pyöri vain synkkiä ajatuksia ja tuntui, että Jumalan armo ei enää ollut mahdollista. Aivan kuin sisälläni olisi ollut jotain pahaa, josta pitäisi päästä vapaaksi.” Koko ajan hän oli kuitenkin seurakuntayhteydessä ja sai nähdä, miten huolestuneita hänestä oltiin. ”Kun seurakunnan nuorisotyöntekijä ja eräs toinen kerran rukoilivat pitkään puolestani, koin, että se auttoi minua vapautumaan ajatuksista, jotka väittivät, että olen paha ja että Jumala ei hyväksy minua. Rukous ei silti ollut mikään napinpainallus, joka olisi heti parantanut minut.”

3/2017

tolle OPKO:n järjestämälle koululaistyön linjalle, jonka tavoitteena on, että ihmiset oppivat tuntemaan Jumalan, löytävät omat lahjansa ja oppivat evankelioimaan. ”Siellä sain todella syvän kokemuksen Jumalan rakkaudesta; vaikka olisin mokannut miten pahasti, Jumala ei lakkaa rakastamasta minua.” Minna kertoo, että tuona opiskeluvuonna hänen suorittamisen pakkonsa rauhoittui paljon. ”Meille korostettiin sitä, että kaikki tehdään levosta käsin. Jeesuskin kutsui opetuslapset ensin olemaan hänen kanssaan ja sitten vasta lähtemään eteenpäin.” Sisäisen rauhan myötä Jumala avasi pikkuhiljaa armoaan hänelle yhä enemmän.

rikkinäiset ja särkyneet ihmiset. Haluaisin kohdata heidät lempeästi, osoittaa Jumalan rakkautta ja huolenpitoa sellaisille, jotka tarvitsevat sitä.” Minna onkin miettinyt, miten voisi yhdistää fysioterapeutin opintoihinsa terapiaa, psykologiaa ja sielunhoitoa. ”Uskon, että myös armolahjat liittyvät kutsumukseeni”, hän sanoo. ”Minulla on aika varhaisesta vaiheesta ollut lahja nähdä tai aistia jotain hengellisestä ilmapiiristä, eräänlaista profeetallisuutta. Rukoilenkin edelleen, että saisin palvella Jumalaa kaikilla niillä lahjoilla, jotka hän on antanut. Se, että lahjat ovat Herralta, näkyy hedelmistä.”

Hengellinen koti One Waystä

Rakkaudessa ei ole pelkoa

Perheniemen vuoden jälkeen Minna aloitti fysioterapian opinnot ja muutti alkuvuonna 2016 kaverinsa kanssa opiskelija-asuntoon. ”Samalla kyselin Herralta, olisiko nyt oikea aika vaihtaa myös seurakuntaa.” Hän oli kerran käynyt Perjantai Kristukselle -illassa ja One Way Mission oli jäänyt hänen mieleensä. ”Kun lähdin tuosta PK-illasta, kuulin Pyhän Hengen kuiskaavan: ’Minna, sinä tulet vielä olemaan mukana One Wayn toiminnassa.’” Minna alkoi käydä One Wayn nuorille aikuisille suunnatuissa Get Ready -illoissa ja vieraili myös sunnuntaijuhlissa. Samanaikaisesti hän tutustui muutamiin muihinkin seurakuntiin, mutta One Way tuntui siltä oikealta. ”Täällä One Wayssä Jeesuksen ristintyö ja hänen armonsa ovat tosi paljon kirkastuneet minulle”, Minna iloitsee. ”Olen nyt ollut Get Ready -illoissa mukana reilun vuoden ja aika paljon vetänyt siellä ylistystä ja välillä toiminut myös juontajana.” ”Samalla olen etsinyt omaa kutsuani. Tuntuu, että on niin monia asioita, jotka kiehtovat ja ovat lähellä sydäntäni, mm.

One Wayn House-seurakuntaan siirtyminen oli onnellinen tapahtuma myös siksi, että siellä Minna sai tutustua Tuomakseen, jonka kanssa hän on nyt kihloissa. ”On uskomaton Jumalan siunaus, että olen saanut löytää ihmisen, jonka kanssa voin jakaa uskon asioita ja joka ymmärtää minua! Nyt odotan innolla, mihin Jumala meitä kutsuu.” Minna toteaa, että on ollut valtavan rikasta huomata, miten monenlaisia erilaisia ihmisiä Jumala on luonut. Se on auttanut häntä näkemään, että Jumala on luonut myös herkät ihmiset. Samalla hän on ymmärtänyt, että se, mitä Jumala haluaa hänelle opettaa, voi olla ihan eri asioita kuin mitä hän opettaa toisille. ”Kun joskus alkuun mietin, mitä Jumala minulta vaatii tai odottaa, olen saanut voimaa 1 Joh. 4:17 jakeesta: ’Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon.’ Kun tiedämme, että Jumala on rakastava ja hyvä, meidän ei tarvitse pelätä.”

Jumalan rakkaus avautuu Hengellisessä Uuden Vuoden tapahtumassa Minna rukoili anteeksiantoa kaikesta entisestä ja pyysi, että vuodesta 2012 tulisi hänelle uusi alku. ”Ja siitä todella tuli!” Samaan aikaan terapeutti oli ohjannut hänet syömishäiriöklinikan päiväosastolle. Minna kävi sekä siellä että seurakunnassa ja hänen hengellinen elämänsä alkoi vähitellen vahvistua. Kevään päätteeksi Minna meni kasteelle. Pikkuhiljaa hän alkoi myös sietää sitä epämukavaa oloa, jonka syöminen aiheuttaa. ”Syömishäiriö on vertauskuvallisesti ikään kuin hirviö, joka vahtii sinua”, Minna kertoo. ”Syömisen aikaansaama ahdistus ja tunne, että nyt kaikki on pilalla, on valtava!” Syömishäiriöstä kärsivän tervettä minää pitää vahvistaa. ”Uskoontulo vahvisti minua paljon. Koin, että olen rakastettu Jumalan lapsi juuri tällaisena. Jumalalta saan rakkautta ja hyväksyntää ja armollisuutta – sairaus sen sijaan on kaikkea muuta kuin armollinen.” Minna huomasi vähitellen, että hänellä oli ollut vääristynyt Jumala-kuva ja turhia itsesyytöksiä. Evankelioinnista oli tullut hänelle pakkomielle; jollen evankelioi tänään, Jumala suuttuu minulle. Jatkuva pelko Jumalan vihasta oli johtanut valtavaan suorituskierteeseen uskonelämässä. Ylioppilaaksi tultuaan Minna pääsi opiskelemaan fysioterapiaa, mutta koki, että ensin voisi olla hyvä opiskella Jumalan sanaa. Hän haki ja pääsi Perheniemen opis-


Yhteyttä Rukousvuoren teltassa

3/2017

9

Miehet Herraa kohtaamassa Teksti: Vesa Sihvo Kuva: Pentti Tuovinen

Jeesus on elävä persoona, johon saa yhteyden ja jonka voi oppia tuntemaan yhä paremmin ja paremmin. Tämän yhteyden luominen ja ylläpitäminen on ollut päämääränä niin House-seurakunnassa kokoontuvissa miestenilloissa kuin myös Rukousvuorella pidetyssä miestenpäivässä. Näissä kokoontumisissa on pyritty antamaan ensin tilaa Herralle Jeesukselle ja sen jälkeen kohtaamaan toinen toisemme Hänen rakkaudellaan.

J

eesus kohtasi aikanaan ihmisiä. Tapaamisista jäi niin syvä jälki, että ihmiset alkoivat seurata häntä, osa jättäen ainakin joksikin aikaa kaiken muun. Jumala ei muutu. Näin hän toimii tänäänkin. Jeesuksen sanoma eli armo ja totuus havahduttavat vielä. Ja se, että joku on aidosti kiinnostunut. Jumala toimii, kun annat Hänelle tilaa Jumala on maailman inhimillisin persoona, koska Hän katsoi itseään ja Poikaansa ja loi kuvakseen ihmisen. Siksi ihmisen inhimillisyys, tarkoitetaan sillä sitten ihmisen vajavaisuutta tai ihmisyyttä yleensä, viehättää Jeesusta ja kaikkia niitä, jotka perustavat elämänsä Pyhän Hengen osallisuuteen. Jumala on aktiivisempi kuin me ymmärrämme. Kun Hänelle annetaan tilaa, Hän toimii ihmisten keskuudessa tehden heille hyvää. Elämä ja yltäkylläisyys ovat seurausta Jumalan sormenjäljestä. Vaikka kuolema on joskus ensimmäinen merkki Jumalan läheisyydestä, pahuuden ja vääryyden pitää kuolla ensin antaen tilaa Jumalan elämälle. ”Mutta vanhurskaitten polku on kuin aamunkoitto, joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka.” (Snl. 4:18) Jeesus etsii aktiivisesti, että voisi saada yhteyden yksittäiseen ihmiseen persoonallisella tasolla. Hän haluaisi ihmisten antavan hänelle mahdollisuuden rakastaa heidät terveiksi. Hän haluaisi meidän voivan kokea hyväksyntää ja kelpaamista. Tähän meidät on kutsuttu. Olla itse Herran kohdattavina ja olla Jeesuksen

rakastavina sanoina ja käsinä. Jatketaan siksi esirukoilemista tämänkin työmuodon kohdalla, että näin kävisi. Elämme muodonmuutoksessa Toukokuisena maanantaina rukousvuorelle alkoi saapua miehiä. Tupi ja Antti olivat saaneet kahvilateltan valmiiksi ja makkara-grillit asemiin. Kahvipöydän kautta kokoonnuttiin yhteiseen tilaisuuteen Espoon Aarteenmetsästäjien kanssa. Aarre on jo löytynyt, se on yhteys Jumalan kanssa Herran Jeesuksen kautta, ja tämä yhteys oli vieraillamme yhteisenä nimittäjänä. Sää oli kylmä ja kolea, mutta kaikella on tarkoituksensa. Ainakin Esa-Pekka Mattilan rakkaus Raamattuun tuli kaikille ilmeiseksi. Hän pyysi opetussessionsa alussa anteeksi, että hänen oli pidettävä käsineet kädessä purevan kylmyyden takia. Se merkitsi sitä, että hän siteerasi tarvitsemansa raamatunkohdat onnistuneesti ulkoa. Aiheena oli muodonmuutos. Kaunis perhonen on aiemmin ollut munana, toukkana ja kotelona. Perhosen muodonmuutos on rohkaiseva muistutus siitä, että mekin muutumme elämän taipaleemme aikana paljon Kristuksen kuvan mukaiseksi. Armo kasvattaa (Tiit. 2), Jumalan hyvyys vetää parannukseen (Room. 2) ja Jumalan kirkkauden katseleminen muuttaa (2 Kor. 3:18). Muutenkin Esa-Pekka liikkui perusasioissa. Turvallistahan se on, koska pelastumisen hetkellä saamme loppuelämämme perustaksi jotain muuttumatonta. Emme lähde koskaan ristin luota pois ja varmuus taivaspaikasta on syvin sielumme ankkuri, joka tuo mukanaan ilon ja mielihyvän.

Pysy Herran yhteydessä Illan muina puhujina olivat Hannu ”Hanski” Kiili, tapaamisen isä ja Aarteenetsijöiden vetäjä, Reijo Hirvinen sekä minä, Vesa Sihvo, joka toimin Housen miesteniltojen vetäjänä. Reijo Hirvinen lauloi ja todisti. Hän kertoi avoimesti elämästään ennen uskoontuloaan. Se ei ollut helppoa, mutta jälkeenpäin hän ymmärsi, että Jumala ikään kuin vaikeuksien kautta pehmensi häntä. Vuonna 2002 hän sai ottaa Jeesuksen vapahtajakseen keskellä vaikeita henkisiä ja taloudellisia aikoja ja kokea henkilökohtaisella tasolla syntien anteeksisaamisen. Siitä alkaen Reijo on palvellut kohtaamalla erilaisia ihmisiä. Hän pitää hartauksia ja musisoi, mutta todistaa myös kaduilla. Reijo kertoi, että oman taustansa takia hän pystyy toimimaan päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten kanssa. Lisäksi hän kokee, että Jumala on laskenut myös iäkkäämmät ihmiset hänen sydämelleen. Erilaisia hartaus- ja musisointihetkiä kertyy kuukaudessa noin 25. Toukokuussa 2016 Reijo jättäytyi kokonaan pois palkkatyöstä. Pieni joukko tukee taloudellisesti tätä Herran työmiestä. Reijo etsii jatkuvasti rukoillen sitä paikkaa, jonka Jumala on hänen varalleen varannut. Herra siunatkoon Sinua, Reijo, että voisit astua Herran voimassa, viisaudessa ja taidollisuudessa kaikkiin tehtäviin, jotka Hän on Sinulle varannut. Sain itsekin todistaa omasta elämästäni. Muistutin kanssaveljiäni mm. siitä, että keskinäinen yhteytemme ei perustu tiedollisella tasolla samanlaisiin käsityksiin asioista vaan siihen, että elämme kukin henkilökohtaisessa yhteydessä Jumalaan. Uskovien yhteys on seurausta tästä omasta valon ja valkeuden yhteydestä Herran kanssa. (1 Joh. 1:7) Housen miestenillat jatkuvat taas elokuussa. Tervetuloa, miehet!


RAPORTTI

10

3/2017

”Ja opetuslapset tulivat täytetyiksi ilolla” Teksti ja kuva: Tuija Niskanen

Opetuslapseusmonisteen kulmat ovat hiirenkorvalla. Se työnnettiin ympäröivän yhteiskunnan vaatimuksista sairastumisia ja työmatkoja lukuun ottamatta laukkuun joka keskiviikko ja kasvaa levosta käsin, Jumalan ääntä syyskuusta toukokuuhun. Pieni oranssi muistikirja täyttyi viimeistä kuunnellen. sivua myöten ajatuksista ja raamatunlauseista. Parilla viimeisellä viikolla piti jo vähän säästellä kirjoitusintoa, ettei enää tarvitsisi hankkia uutta Yllätysten iltoja muistikirjaa.

T

oukokuun alussa jaettiin todistukset. Sen mukaan me kaikki kymmenet opetuslapseuskoululaiset opiskelimme mm. Raamatun arvovaltaa, Jumalan palvelijaksi valmistautumista, Pyhän Hengen äänen kuulemista, kutsumusta ja näkyä, hedelmän kantamista, evankeliointia ja lähetystyötä. Elämänmittainen koulu Silti opetuslapseksi ei valmistu koskaan, meitä muistutettiin. Opetuslapseus on elinikäistä oppimista, kuten nykypäivän termi kuuluu. Elinikäisessä oppimisessa avaintaitoja ovat mm. ongelmanratkaisu, vuorovaikutus ja yhteistyö sekä kestävä kehitys. Juuri niitä taitoja me opettelimme. Kuulimme esimerkkejä siitä, miten jättää elämän ongelmien ratkaiseminen Kaikkivaltiaan käsiin ja luottaa siihen, että Jumalalle mikään ei ole mahdotonta. Pohdimme, mitä on vuorovaikutus ja yhteistyö Kristuksen seurakunnassa, jossa tuemme toinen toistamme perille ja jota rakennamme jokainen osaltamme – kuka silmänä, kuka korvana, kuka hiustupsuna. Lienee todellista kestävää kehitystä,

kun opettelimme, miten viedä eteenpäin evankeliumia niin, että sekä nykyiset että tulevat sukupolvet pääsisivät nauttimaan ikuisesta elämästä Herran valtakunnassa. Ja koko opetuslapseuskoulun ideana oli auttaa meitä tulemaan aktiivisiksi Jumalan valtakunnan kansalaisiksi niin, että herkistymme kuulemaan Jumalan kutsun elämällemme ja tartumme siihen, ellemme jo ole niin tehneet. Sekalaista sakkia Me olimme kirjava joukko miehiä ja naisia, nuoria, vanhempia ja vielä vanhempia. Joku oli saanut selkeän kutsun lähteä elämän mullistusten keskeltä käymään tätä koulua; toinen oli ikään kuin sattumalta havainnut käynnissä olleen opetuslapseuskoulun ja jäänyt kuuntelemaan. Mukana oli myös kertaajia, sillä One Wayn opetuslapseuskoulun kerran aloittanut voi aina palata, kun muisti kaipaa virkistystä. Luokalle sen sijaan ei tainnut jäädä kukaan. Ei ollut kokeita ja testejä, joilla olisi mitattu paremmuutta, kuka mitäkin on sisäistänyt tai mikä keneltäkin oli mennyt ohi. Oppilaina saimme olla vapaita

Jos olisinkin kuunnellut vain omaa ääntäni, olisin luistanut illasta, joka osoittautui tärkeimmäksi. Päässäni oli pinttynyt käsitys siitä, että (katu)evankeliointi ei ole minun juttuni, joten voisin hyvin viettää vähän vapaata ja keskittyä itselleni oleellisempiin iltoihin. Vain kuuliaisuus sai lähtemään työpäivän jälkeen mukaan, kun kotisohva veti puoleensa. Jumala kuitenkin yllätti, ja evankeliointiopetus oli aiheista kaikkien eniten silmiä avaava. Sain muistutuksen siitä, ettemme suinkaan todista ja kerro eteenpäin omasta osaamisestamme tai hyvyydestämme, vaan Jeesuksesta – sellaisina kuin olemme, kukin omalla tavallaan. Joku on evankelioinnissaan suorasukainen Pietari, toinen älyllinen Paavali, kolmas samarialainen nainen. Ja sitten on Dorkas, nainen jonka nimeä en Raamatusta edes muistanut. Tuon Joppessa asuneen Raamatun henkilön otin peilikseni. Kuvaus hänestä vahvisti ja rohkaisi uskomaan, että myös minulla on oma paikkani evankeliumin eteenpäin viemisessä. Kaiken kaikkiaan illat, joiden aiheet tuntuivat aluksi vieraimmilta, olivat juuri niitä iltoja, jolloin Jumala puhutteli ja opetti eniten.


3/2017

11

”Valmistu Jumalan käyttöön”

ILTA-OPETUSLAPSEUSKOULU 06.09.2017–25.4.2018

One Way House, Kaisaniemenkatu 10 Koulu sinulle, joka haluat kasvaa uskossasi, oppia tuntemaan Jumalaa sekä löytää oman paikkasi Jumalan suunnitelmissa.

O

petuslapseuskoulun opetus keskittyy hengellisen kasvun kannalta keskeisiin aiheisiin sekä sisäiseen eheytymiseen ja tällä tavoin lujan perustan luomiseen hengelliselle elämälle. Koulu toimii yhteiskristillisellä pohjalla kunnioittaen jokaisen hengellisiä juuria. Opettajat tulevat One Wayn piiristä sekä ystäviemme joukosta Suomesta ja ulkomailta. Opetus on suomenkielistä.

Hengellisen opetuksen lisäksi kurssi Mattila, Arto Boa ja muita One Wayn auttaa löytämään omat lahjat ja varus- vastuunkantajia sekä kokeneita taa myös Jumalan valtakunnan työhön. opettajia eri kristillisistä piireistä. Kurssi sisältää lähetysmatkan Viroon. Lisätiedustelut ja hakukaavake: Opetuslapseuskouluun otetaan oppilaat hakemusten perusteella. Osallis- toimisto@onewaymission.fi tuminen edellyttää sitoutumista koko puh. 045 261 3925 kurssiohjelmaan sekä lähetysmatkaan. One Way Mission Kurssin johtajana toimii Tapani PL 21, 02361 Espoo Suonto. Mukana ovat myös Esa-Pekka

LUENNOT KESKIVIIKKOISIN KLO 18-21 / Hinta 100 € (kurssin hinta sisältää opetusmateriaalin)

Opetuslapseuden jakamista Viikkojen mittaan koulun osallistujajoukko eli. Tutustuttiin vähitellen. Kun katsoi vasempaan, tiesi jo kuka siellä istui pöytänsä ääressä. Viikko viikolta muisti paremmin, kenen Raamattu oli täynnä värikynämerkintöjä, kuka kirjoitti vihkosen sivut täyteen pysty- ja vaakasuoraan ja kuka vain mieluiten kuunteli, välillä tarkaten, välillä silmät kiinni, kun päivä oli ollut pitkä. Tiesi, että selän takana oli porukka, jossa kutimet suhisivat ja nauru pulppusi. Uusia ystävyyksiä ja tuttavuuksia syntyi – vielä kesäkuussa Tallinnan aktiomatkallakin. Opetuslapseuskoulun hedelmä ei ollut vain syvempi tietoisuus Jumalasta ja Hänen suunnitelmastaan elämällemme, vaan myös opitut uudet nimet, kasvot jotka nyt tunnistaa ihmisjoukosta sekä kaikki vaihdetut puhelinnumerot. Niiden takana on Kristuksen seurakunnan jäseniä – ihmisiä, joiden kanssa voi tulevina päivinä jakaa paitsi opetuslapseuden koettelemusten hetkiä myös siitä kumpuavaa mittaamatonta iloa. ”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.” (Joh. 13:34–35)

Opetuslapseuskoululaisten mietteitä: ”Koulussa ymmärsin, mitä tarkoittaa ’katsoa Kristukseen’. Se on kuulostanut niin korkeakieliseltä. Mitä minä oikein katson, kun mitään konkreettista ei näy? Mutta katsominen onkin yksinkertaisesti uskoa Kristukseen, siihen että Hän on ja elää tänä päivänä ja on tullut, jotta meillä olisi elämä, ikuinen ja yltäkylläinen.”

”Elämäntilanteeni takia minulla ei ollut voimia käydä seurakunnassa. Kun näin Raportti-lehden ilmoituksen, tajusin, että tämä se on. Hakemuksen tekeminen oli taistelua ja ajattelin, ettei minua edes huolita mukaan. Olin kyvytön sosiaaliseen elämään; en olisi jaksanut tutustua kehenkään. Pelkäsin, että joudun olemaan yksin, mutta Jumala johdatti viereen istumaan ihmisen, jonka kanssa saatoin kuunnella rauhassa ja olla vapaasti minä.”

”Koin opetusten kautta suurta Jumalan rakkautta, ihan fyysisesti. Imin opetusta kuin kuiva sieni. Sain uudenlaisen uskon ja ilon siihen, että kuulun Jumalan perheeseen. Sana hoiti ja jätti syvän kaipauksen päästä syvemmälle. Koulu oli suorastaan ratkaisevan tärkeä elämälleni tästä eteenpäin.”

”Opetuslapseuskoulussa parasta oli sen hengellinen anti, tunnustuksellisuus ja raamatullisuus. Uskoa ja luottamusta Jumalan sanaan on koeteltu seurakunnan keskellä, käytännössä ja arkielämässä, mikä välittyi myös opetuksesta. Sillä siitähän uskossa on lopulta kyse – sen elämisestä todeksi.”


RAPORTTI

12

3/2017 myös toisille ihmisille. Pastori Arto Boa jatkoi lauantaina samasta aiheesta aikuisten raamattutunnilla. Kävimme mm. läpi viisi rakkauden tapaa, jotka vaikuttavat eri ihmisiin eri tavoin. Joku kaipaa erityisen paljon myönteisiä sanoja, toiselle yhteinen, jakamaton aika on erityisen tärkeää, kolmas arvostaa rakkauden lahjoja ja ilahtuu huomionosoituksista, neljäs taas tulee kosketetuksi lempeistä palveluksista ja viidennelle konkreettinen kosketus on elinehto. Ei siis riitä, että rakastamme, vaan täytyy löytää tapa, joka on vastaanottajalle mieluinen.

Perheleirillä välitettiin Jumalan rakkautta Teksti: Pinja Holmberg-Peimola Kuvat: Jussi Peimola

Pyhän Hengen aikaansaama rakkauden ilmapiiri oli parasta antia One Wayn kesäkuisella perheleirillä. Leiriläiset saivat huomata, kuinka pienelläkin toisen ihmisen kohtaamisella, ystävällisellä katseella ja kuuntelemisella voi olla suuri merkitys niin lapselle kuin aikuiselle. Parhaimmillaan kohtaaminen voi muuttaa jonkun elämää.

J

o toista kertaa lapsiperheet kokoontuivat kesäkuun puolivälissä Espoon rukousvuorelle viikonlopun pituiselle perheleirille. Viime kesän leirillä satoi koko ajan, mutta tänä vuonna leiriläiset saivat nauttia hyvästä kesäsäästä. Yhtä kuuroa lukuun ottamatta aurinko hymyili tai ainakin lymyili pilvien takana koko leirin ajan. Osanottajia oli kaikkiaan noin 70; perheitä eri-ikäisine lapsineen, nuorin vielä vauva, vanhimmat teini-ikäisiä nuoria, sekä mukavana lisänä muutamat isovanhemmat, jotka toivat leirille laajempaa sukupolvien välistä näkökulmaa. Leiriä vetivät pyhäkoulutyöstä vastaava Aura Hietala sekä Henri ja Tanja Pelkonen. Aamut alkoivat lempeällä herätyksellä uudelleen sanoitetulla versiolla ”On armo

suuri ihmeinen”-laulusta, joka taipui muotoon ”On aamu uusi ihmeinen”. Laulun kaikuessa kitaran säestyksellä unenpöpperöiset leiriläiset kömpivät teltoistaan ja mökeistään yhteiseen aamuhetkeen ja aamupalalle. Vaikka yöunet jäivät monilla vähiin aktiivisten moottoripyöräilijöiden ja runsaan linnunlaulun vuoksi, kesäisellä yöllä luonnon keskellä on oma vetovoimansa. Miten osoittaa rakkautta? Jo perjantai-illan nuotiohetkessä leirin teema ”Välitetään” avautui. Kun ymmärrämme, miten paljon Jumala rakastaa meitä, voimme välittää hänen rakkauttaan

1 Kor. 13. luku piirtää rakkaudellemme todellisen haasteen: ”Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä, rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa...”. Yhtä lailla kuin lista on meille mahdoton toteuttaa, näyttää se, millainen Jumalamme Jeesus on: pitkämielinen ja lempeä. Perheiden yhteisillä taitorasteilla harjoiteltiin näitä juuri opittuja rakkauden tapoja: mietittiin, miten kukin perheenjäsen haluaisi viettää perheen yhteistä aikaa, mitä palveluksia perheenjäsenet voisivat toisiaan ilahduttaakseen tehdä ja millaista myönteistä kosketusta perheessä jo on ja mitä voisi olla enemmän. Leiri antoi jokaiselle jotakin Ruokailun jälkeen seurakunnan nuoret aikuiset järjestivät meille leiriolympialaiset monine erilaisine lajeineen. Lapset vanhempineen ja isovanhempineen kilpailivat joukkueina mm. pussijuoksussa, wc-paperilla muumioinnissa ja One Way -aiheisessa tietovisassa. Illalla oli mahdollisuus saunoa ja uida läheisellä uimarannalla. Iltanuotiolla laulettiin jo tutuksi tulleita leirilauluja ja pohdittiin Arto Boan johdolla sitä, kuinka arvokkaita ja rakkaita olemme Jumalalle. Arto kertoi esimerkin voimailijasta, joka leikki ja esitteli voimiaan kuristajakäärmeen kanssa. Meidän uskovien tulisi muistaa suhtautua synteihin vakavasti jo silloin,


3/2017 kun ne ovat vielä pieniä, jotteivät ne isoiksi kasvaessaan nujertaisi meitä niin kuin tarinan tarinan käärme nujersi voimailijan. Sunnuntai-aamuna kokosimme tavaroitamme pikku hiljaa kasaan harmaiden pilvien kaarrellessa taivaalla. Ennen loppulounasta kokoonnuimme vielä isoon yhteistelttaan leirikirkkoon. Aura kertoi laupiaasta samarialaisesta ja siitä, mitä on olla lähimmäinen niin lähellä oleville kuin hieman kaukaisemmillekin ihmisille. Opetusta havainnollistettiin konkreettisesti niin, että jokainen sai osallistua tarinaan laittamalla esineitä keskellämme rakentu-

vaan tilannekuvaan laupiaan samarialaisen matkanteosta. Leirikirkossa kaikilla oli myös mahdollisuus kertoa, mitä jäi mukaan leiriltä. Uiminen ja saunominen tietysti, uudet kaverit ja koko leiriaika. Isommat pojat nauttivat remutessaan keskenään vesisotaa ja pienemmät muuten vain juoksennellessaan peräkanaa ja rötköttäessään riippumatossa. Tytöt olivat luoneet omia leikkejä ja esityksiä. Aikuisilla oli seuraa ja mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, valmis ruokapöytä odottamassa, retkeilyn tuntua ja raamatunopetusta. Sama leiri merkitsi monenlaisia asioita eri ihmisille. Teeman johdosta leiri oli myös avioliittoja perhetyötä ja antoi ohjeita ihmissuhteiden lujittamiseksi. Leirin vetäjät ja vapaaehtoiset keittiöhenkilökuntaa, lastenhoitajia ja vedenkantajaa myöten tekivät työtään antaumuksella ja kaikesta näki, ettei rakkauden opetus jäänyt teoriatasolle vaan sen mukaan elettiin myös käytännössä. Itselleni leirin parasta antia kaiken ulkoisen viitekehyksen lisäksi olikin nimenomaan leirillä vallinnut Pyhän Hengen aikaansaama rakkauden ilmapiiri. Seurakuntalaisten yhteys on kuin suuri perhe, jossa voi kokea Jumalan antamaa rakkautta. Vain kokemalla itse rakkautta, voi välittää sitä eteenpäin lähimmäisille ja kaukaisemmillekin. Siksi suosittelen vastaavanlaisia leirejä kaikille perheille.

13

TAPANI SUONNON PUHUJAVIERAILUT

KOKKOLA 3.-6.8. Kansanlähetyksen Kokkola-aktio

HEINOLA 8.10. klo 17.30 Heinolan ev.lut. seurakunta

TURKU 18.8. klo 18 Evankeliumitalo, Vähä-Hämeenkatu 16

KUOPIO 14.-15.10. Helluntaiseurakunta, Vuorikatu 29

MERIKARVIA 25.8. klo 18 Helluntaiseurakunta, Puusepäntie 4

KOUVOLA 21.10. Kouvolan Kansanlähetys

OULU 27.8. klo 11 Vapaakirkko, Kirkkokatu 34

KURIKKA 28.-29.10. Kurikan Kansanlähetys

TURKU 30.-31.8. klo 16.30 Henrikin kirkko, Peltolantie 2

KOTKA 7.11. klo 18 Pelastusarmeija, Puutarhakatu 10

KOTKA 5.9. klo 18 Pelastusarmeija, Puutarhakatu 10

PIEKSÄMÄKI 10.-11.11. Vapaakirkko, Koulukatu 12

OULU 8.9. klo 18 Kaakkurin majakkailta

JYVÄSKYLÄ 18.11. klo 16 Satamaseurakunta, Voionmaakatu 18

KOTKA 3.10. klo 18 Pelastusarmeija, Puutarhakatu 10

KAAVI 25.-26.11. Helluntaiseurakunta, Kalliotie 2

SUURI REFORMAATIOJUHLA

Uskonpuhdistuksen ytimessä 4.11.2017 klo 17.00

Pelastusarmeijan temppeli, Uudenmaankatu 40

Juontajina Anne Pohtamo ja Keijo Leppänen Pääpuhujana Michael Reeves Musiikissa Nina Åström ja One Voice -kuoro Järjestää Kristillinen mediatoimikunta: Sana, Uusi Tie, Ristin Voitto, Sotahuuto, One Way TV, Radio Dei, Radio Patmos


Iloinen kasteella käyneiden joukko

RAPORTTI

14

3/2017

TÄRKEÄ LÄHETYSKENTTÄ KOTIMAASSA Teksti ja kuva: Arto Boa

Helsingin House-kahvilassa on jo kahden vuoden ajan järjestetty turvapaikanhakijoille suunnattuja evankelioimistilaisuuksia. Viikosta toiseen kahvila on täynnä ihmisiä, jotka haluavat kuulla ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta. Miehet haetaan kahdella linja-autolla pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksista, ja on ollut valtavaa nähdä, miten nämä suuret osallistujamäärät yhä jatkuvat – elämme ihmeellistä aikaa!

O

lemme One Wayssä kokeneet sydämenasiaksi tehdä parhaamme, jotta mahdollisimman moni turvapaikanhakija kuulisi Suomessa ollessaan evankeliumin ilosanoman. Turvapaikanhakijoille suunnattujen iltapäivätilaisuuksien lisäksi myös One Wayn sunnuntaikokoukset tulkataan arabian ja farsin kielille. Tämä on ollut suuri haaste niin taloudellisesti kuin hengellisestikin, sillä työtä ja ihmisiä on todella paljon. Evankelioinnin lisäksi pyrimme auttamaan uskoon tulleita turvapaikanhakijoita siinä määrin kuin se on mahdollista. Osa heistä on palautettu kotimaihinsa, mutta pidämme heihinkin yhteyttä ja olemme saaneet kuulla myös iloisia uutisia: usko on kestänyt, vaikka olosuhteet ovat hyvin vaikeat ja vaino on todellisuutta. Järjestö, joka elää niin kuin saarnaa Aloitin itse työni pastorina One Wayssä kaksi vuotta sitten – noin kuukautta ennen kuin maahanmuuttajatyömme alkoi – ja minua on suuresti puhutellut se, miten tämä lähetysjärjestö todella elää niin kuin se saarnaa! Lähetystyö on helppo ulkoistaa jonnekin kauas ja jonkun muun tehtäväksi,

mutta entä jos lähetystyön haaste tuleekin kotimaahan ja jopa omaan kaupunkiin? Olemmeko silloin yhtä innokkaita? Vai tekeekö työn aina se joku muu? Olen iloinnut valtavasti siitä, että One Wayllä uusi kotimaan haaste on otettu innokkaasti vastaan. Koko tämän työn näkeminen ja siinä mukana toimiminen on antanut minulle henkilökohtaisella tasolla suuren luottamuksen One Way Mission lähetysjärjestöä kohtaan – on todellakin mahdollista täyttää Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä nopeasti, voimallisesti ja taloudellisesti tilanteiden niin vaatiessa! Ilman uskollisia tukijoita se ei kuitenkaan olisi onnistunut. Turvapaikanhakijoiden parissa tehtävä työ tarvitsee jatkuvasti varoja mm. bussikuljetuksiin, lisäksi se vaatii hyvin voimallista rukoustukea. Olemmekin todella kiitollisia kaikille työn tukijoille, ilman teitä emme pystyisi tähän. Suuri kiitos teille!

me saimme todeta, että tänä vuonna enemmistö talkooväestä oli Lähi-idästä. Myös Perjantai Kristukselle -iltoihin on muodostunut oma maahanmuuttajien ”evankelistaryhmä”, joka innolla evankelioi kanssamme Helsingin kaduilla. Tallinnan aktiossakin oli ensi kertaa mukana joukko arabeja, jotka ylistivät omalla kielellään Jeesusta Olevisten kirkossa. Elämme aikaa, jolloin sanoma Jeesuksesta Kristuksesta ainoana pelastajana jakaa tunteita ja mielipiteitä. Me emme kuitenkaan kristittyinä voi tehdä mitään parempaa tai rakkaudellisempaa kuin julistaa Jeesusta maailman syntien sovittajana. Elämmekin House-seurakunnassa selvästi herätyksen aikaa; uskoon tulleita ja kastettuja on paljon, arabien lisäksi myös suomalaisia. On ollut ilo nähdä, kuinka uskoon tulleita on täyttynyt Pyhällä Hengellä. Myös fyysisiä ja psyykkisiä parantumisia tapahtuu julistustyön keskellä, siitä kiitos Jeesukselle. Koemme erityisesti, että nyt on aika olla mukana etsimässä eksyneitä. ”Sillä Ihmisen Poika on tullut etsimään sitä, mikä kadonnut on.” (Luuk. 19:10)

Uusia vastuunkantajia On myös ollut siunaavaa nähdä, kuinka uskoon tulleet arabiveljemme kantavat vastuuta seurakunnassa. Kesäkuun alussa pystytimme talkoilla suuren konferenssiteltan Soukan rukousvuorelle ja iloksem-

Konferenssiteltta on hyvä kokouspaikka


3/2017

15

ONE WAY KONFERENSSI 11.-13.8.2017

Teltassa Espoon Soukassa (Rukousvuoren niityllä) Ohjelmassa opetusta, musiikkia, ylistystä, uutisia ja filmejä lähetyskentiltä ja paljon muuta. Musiikissa Mattilan perheorkesteri, Classic Praise, One Voice -kuoro, Mission Five ja Avadim. Pääpuhujana Malcolm Hedding. Mukana myös Tuula ja Maurizio Secondi, Leena Metsämäki, Tapani Suonto, Esa-Pekka Mattila ja Arto Boa. Kokousteltan lisäksi alueella on kiinnostava lähetysteltta, jossa voi tutustua eri maissa tehtävään lähetystyöhön, ruoka- ja kahviteltta, grillikatos makkaranpaistoa varten ym. Lapsille ohjelmaa lauantaina ja sunnuntaina omassa teltassa.

Pe 11.8.

18.00 AVAJAISJUHLA Mission Five, puhujana Malcolm Hedding

La 12.8. 12.00 OPETUSTUNTI Classic Praise, puhujana Malcolm Hedding 13.00 LÄHETYSKENTTIEN TYÖPAJAT 14.00 LOUNAS 15.30 OPETUSTUNTI Classic Praise, puhujana Malcolm Hedding 16.30 KAHVI 18.00 LÄHETYSJUHLA Mattilan perheorkesteri, puhujina Tuula ja Maurizio Secondi sekä Malcolm Hedding

Su 13.8. klo 11.00 EHTOOLLISJUHLA One Voice -kuoro, puhujana Malcolm Hedding 13.00 LOUNAS 14.00 ISRAEL-JUHLA Avadim, Uutisia Israelista ja puhujana Malcolm Hedding

Konferenssiteltta Espoon Soukassa, Espoonlahdentie 27. Bussi 147 Helsingistä, Soukan kartanon pysäkki. Tie viitoitettu perille. (Opastus: 09 8502 0808)


RAPORTTI

16

3/2017

ITALIA

One Way lähtee

ITALIAAN

rukoillen uudet työntekijät matkaan. Konferenssin aikana Missione Italiana per l’Evangelon perustaja ja pitkäaikainen johtaja Mosè Baldari (83 v) sanoi Tapanille: ”Minä menen pian nukkumaan, sinun täytyy tulla auttamaan meitä.” Lähetys esitti vakavan vetoomuksen meille työn aloittamisesta Italiassa. Kesäkuussa Italian aina Sisiliasta pohjoiselle rajalle OWM:n hallitus käsitteli asiaa ja teki pääasti. Seurakunnat ovat evankelisia jalat töksen: One Way Mission lähtee Italiaan. maassa olevia herätystä janoavia yhteisöjä. Mukana on myös monia kansainvälisiä Olisiko Italia sinunkin seurakuntia. Suurin osa pastoreista ansaitlähetyskenttäsi? see varsinaisen toimeentulonsa muualta.

Tapani Suonto sai yllättävän kutsun Italiaan toukokuussa. Kutsujana oli meille tuntematon italialainen järjestö nimeltä Missione Italiana per l’Evangelo (Italian evankelinen lähetys). Tapanilla ei ollut mitään ennakkotietoa järjestöstä, mutta kun hän rukoili asiaa, hän sai täyden rauhan: ”Italiaan on nyt lähdettävä”.

L

ensin ensin Roomaan, mistä minut vietiin järjestön työkeskukseen Rooman ulkopuolelle”, Tapani kertoo. Korkealla vuoren rinteellä sijaitsevasta keskuksesta avautui valloittava maalaismaisema. Linnut lauloivat ja aurinko paistoi kuin Suomen kesässä. “Tännehän voisi jäädä vaikka pitemmäksikin aikaa vain näitä maisemia ihailemaan”, Tapani kertoo ajatelleensa katsellessaan italialaista kevätauringon laskua. Keskuksessa oli myös kutsun esittäneiden Tuula ja Maurizio Secondin koti. Jo ensitapaaminen oli rohkaiseva, sillä Secondin pariskunta eli hyvin samojen periaatteiden mukaan kuin me olemme eläneet One Way Missionissa. Kaikki elävät uskon varassa, kenellekään ei makseta palkkaa. Missione Italiana per l´Evangelo osoittautui eräänlaiseksi seurakuntaverkostoksi, johon kuuluu noin 400 itsenäistä seurakuntaa. Se kattaa käytännössä koko

Tulkaa auttamaan! Roomasta matka jatkui seuraavana päivänä autolla kohti etelää. Päämääränä oli Napolissa sijaitseva hotelli, jossa konferenssin oli määrä alkaa vielä samana iltana. Konferenssi, johon Tapani oli kutsuttu puhujaksi, oli lähetyksen Eurooppa-konferenssi. Kolmepäiväisessä konferenssissa siunattiin 18 uutta seurakunnan työntekijää, jotka olivat käyneet läpi kaksi vuotta kestäneen teologisen koulutuksen ja valmistuivat nyt tehtäväänsä. Mukana oli myös omaisia ja ystäviä, jotka täyttivät salin ja lähettivät

Tapanin Italiaan kutsunut pastori Maurizio Secondi, joka on lähetyksen Keski-Italian aluejohtaja, tulee suomalaisen Tuulavaimonsa kanssa elokuussa järjestettävään One Way -konferenssiin Espooseen. Siellä he ovat mukana ensimmäisessä Italiaa käsittelevässä työpajassa kertomassa Italian haasteista ja tulevasta yhteistyöstä. Secondien vierailun aikana neuvotellaan myös tarkemmin seuraavista askelista ja yhteistyön yksityiskohdista. Lokakuussa lähtee ensimmäinen suomalainen tiimi Roomaan evankelioimistyöhön. Tiimiä johtaa toiminnanjohtajamme Esa-Pekka Mattila, joka samalla tutustuu


3/2017

17

Maurizio ja Tuula Se

condi

tähän uuteen lähetyskenttään. Tarkoitus on aloittaa myös Italiassa lyhytaikaisten suomalaisten lähetystiimien voimin evankelioimistyö. Kirjoja ja One Way TV italiaksi Italiassa tarvitaan kipeästi raitista kristillistä evankeliovaa TV-kanavaa. OWM:n nettikanava One Way TV aloittaa toiminnan italiankielisenä mahdollisimman pian ja siksi ohjelmien käännöstyöt ovat jo alkamassa. Siihen tehtävään tarvitsemme kipeästi apuvoimia, sillä työ on suuri. Maurizio ja Tuula Secondi haluavat julkaista myös useita Tapani Suonnon kirjoja nopeasti italiaksi ja niidenkin käännöstyö on käynnistymässä. Ensimmäisinä italiaksi kääntyvät Valmistu Jumalan käyttöön ja Kuinka tunnistaa eksytys? Italiassa on paljon samoja ongelmia kuin Suomessa uusien epäraittiiden julistajien ja oppien

herätys on ollut siellä aina ahtaalla ja herätystä on yritetty tukahduttaa historiassa monella tavalla. Viime vuosina tilanne on hieman vapautunut ja kiinnostus evankelisia seurakuntia kohtaan on kasvussa. Monia kiinnostaa, miten meidän kristillisyytemme käytännössä eroaa perinteisestä katolisuudesta. Monet ovat myös kiittäneet Italian evankelisen lähetyksen seurakuntia niiden aktiivisuudesta auttaa Mosè Baldari ihmisiä ja levittää evankeliumia pitäen lujasti kiinni Raamatun ydinsanomasta. virratessa maahan. Monet pastorit ovat Tiedotamme seuraavissa Raporteissa täysin tietämättömiä niiden vaaroista ja työn etenemisestä. Jos olet kiinnostunut siksi opetusta myös tältä saralta tarvitaan osallistumaan Italian työhön, tule mukaan kipeästi. konferenssiin tapaamaan Tuulaa ja Maurizioa ja kuulemaan tarkemmin Italian Evankelisuus kiinnostaa haasteista. Jos haluat tukea uutta Italian työkenttää, sen viitenumero on 2642. Italia on roomalaiskatolisuuden tyyssija ja Euroopan katolisin maa. Protestanttinen


RAPORTTI

18

3/2017

VIRO

Ulla Puustinen evankelioi

TALLINNANMATKA OLI OPETTAVAINEN Teksti: Pekka Paterno

Vuosi sitten ilmoittauduin One Way Missionin opetuslapseuskouluun tavoitteenani kasvaa uskossa, oppia tuntemaan Jumalaa ja löytää paikkani Jumalan suunnitelmissa. Halusin myös löytää omat lahjani ja varustautua Jumalan valtakunnan työhön. Opetuslapseuskoulun kurssi huipentui kesäkuussa perinteiseen lähetysmatkaan Viroon.

E

nnätyssuuri, yli sadan hengen ryhmä opetuslapseuskoululaisia ja muita tiimiläisiä kokoontui varhain kesäkuisena aamuna terminaaliin valmiina astumaan Tallinnaan vievään laivaan. Rauhan ja levollisuuden lisäksi oli aistittavissa odottavaa jännitystä. Laivassa matkalla Viroon nautimme yhdessä ravitsevan aamiaisen.

Valmistauduimme rukoillen Saavuimme poutaiseen Tallinnaan aamupäivällä. Terminaalilta kävelimme Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Olevisten kirkkoon, jossa meidät otti lämpimästi vastaan pastori Ülo Niinemägi. Kirkossa saimme valmistautua tulevaan päivään rukoillen ja ylistäen Jumalaa. Jo-

kaisella lähetysmatkaan osallistuvalla oli oma etukäteen sovittu tehtävänsä päivän aikana; osa palveli äänentoistossa, toiset olivat vastuussa kirja- ja mehupöydän pystyttämisestä ja siitä huolehtimisesta, osa jakoi traktaatteja ja kutsuja seurakunnan tilaisuuksiin, osa palveli laulamalla, osa keskusteli ohikulkijoiden kanssa. Puolen päivän aikaan pystytimme kirjapöydän Edgar Wilden patsaan juurelle Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Tarjosimme kirjapöydän luona raikkaan mehun lisäksi hengellistä luettavaa ja kutsuja iltapäivällä järjestettävään jumalanpalvelukseen. Joukko House-seurakunnan nuoria lauloi viroksi lauluja, joista monet olivat tuttuja suomenkielisinä seurakuntamme sun-


3/2017

19

Päivään valmistautumista Olevisten kirkossa

nuntaijuhlista. Muutama ryhmästämme todisti, mitä Jumala on heidän elämässään tehnyt. Evankeliumi, hyvä sanoma Jeesuksen kuolemasta, ylösnousemuksesta ja syntien anteeksiannosta oli kirkkaana esillä puheissa. Samaan aikaa osa meistä jakoi traktaatteja ja kutsuja seurakunnan tilaisuuksiin Tallinnan vanhassa kaupungissa. “Taisteluparinani” oli alun perin Nigeriasta ko-

KULJETUSLIIKE TRANS-AKSELI OY Kuljetukset Suomessa ja Euroopassa

0400 456 572

toisin oleva Joakim. Olen itse suomalaisfilippiiniläinen, joten ihmisten reaktiot olivat mielenkiintoisia, kun esittäydyimme suomalaisina kristittyinä ja kutsuimme heitä jumalanpalvelukseen. Herramme aikanaan lähetti opetuslapset julistamaan evankeliumia pareittain. Tämä seikka Raamatusta avautui päivän kuluessa minulle aivan uudella tavalla.

luksen jälkeen meidän oli jo aika suunnata takaisin terminaaliin ja Suomeen. Kaiken kaikkiaan matkamme oli hyvin opettavainen ja ajatuksia herättävä. Koen, että osallistuminen katulähetystyöhön on minulle tärkeä askel uskossa kasvamisessa.

Kylvötyön hedelmä näkyy myöhemmin

One Way Missionin työn kautta olen päässyt ottamaan lyhyen ajan sisällä monta askelta eteenpäin uskossa. Yksi niistä oli ylipäätään osallistua opetuslapseuskouluun. Työkavereille omasta uskosta kertominen on tullut helpommaksi, mikä sekin on merkittävä askel. Olen myös alkanut pohtia evankelioimista yleensä. Evankelioiminen, joka siis tarkoittaa hyvien uutisten kertomista, on jokaisen kristityn velvollisuus. Vaikka siihen valmistautuminen tai aiempi kokemus siitä näyttää olevan hyödyllistä, on silti jokaisen ihmisen kohtaaminen täysin erilainen. Me emme tiedä, mikä on juuri se asia, minkä kautta Jumala puhuu juuri tietylle ihmiselle. Tästä syystä emme voi tehdä evankelioimistyötä ilman Jumalaa ja hänen Pyhää Henkeään. Me tarvitsemme Jumalan sanan tuntemista. Uskon itse, että meillä on perillä taivaassa edessä monta yllätystä liittyen täällä tehtyyn työhön. Koen saaneeni opetuslapseuskoulusta hyviä eväitä jokapäiväiseen elämään uskovana. On ihmisjärjellä ajateltuna suorastaan käsittämätöntä saada olla mukana Jumalan työssä armahdettuna syntisenä.

Katuevankeliointi on kylvötyötä, jonka sadon kokoamista emme itse pääse välttämättä näkemään. Osa ihmisistä, etenkin nuoret, antautuivat myös syvempään keskusteluun. Oli raastavaa kuulla uskosta osattomien ajatuksia: omavanhurskaus riittää, Jumala on epäoikeudenmukainen, Jumalaa ei edes ole. Kaikkein pahinta oli päästää ihminen näiden ajatusten kanssa jatkamaan matkaansa. Myös sitä kysyttiin, että mistä tiedämme, että juuri meidän uskomme on ainoa oikea. Tässä keskustelussa kävi meille hyvin nopeasti selväksi, että Jumalan Pyhä Henki on ainoa, joka pystyy vakuuttamaan ihmisen siitä, että Jeesus on Herra. Meidän tehtävänä on vain kertoa Jumalan sanaa. Iltapäivällä, kun katulähetystyön osuus oli päättynyt, palasimme Olevisten kirkkoon jumalanpalvelukseen. Samaan aikaan upeaa kirkkorakennusta kiertävät turistit nauttivat kirkon viileydestä ja ylistysryhmämme musiikista. Jotkut heistä istuutuivat kirkon takariveihin kuuntelemaan jumalanpalvelusta. Jumalanpalve-

Hyviä eväitä uskonelämään

MATTOKUTOMO UMPIKUORMA-, AVO- JA TÄYSPERÄVAUNUYHDISTELMÄT SEKÄ PAKETTIAUTOKULJETUKSET

Valmiit matot & tilaustyöt Puh. (03) 781 2434 044 333 3352 Tyynentie 1 15230 LAHTI


20

Pääsiäiskoristeita Koiviston lastenkodissa

RAPORTTI

VENÄJÄ

Tiimiläisten Jumala-suhde yllätti

Erilainen matka Venäjälle Teksti: Hanna Torvalds Kuvat: Leila Berglund

Venäjä on aina kiinnostanut espoolaista Leila Berglundia. Hänen isoisänsä asui ja työskenteli Pietarissa ja Leila onkin sekä opiskellut venäjän kieltä että käynyt Neuvostoliitossa ja myöhemmin Venäjällä muutamaan kertaan. Kevään tiimimatka oli kuitenkin aivan erilainen kuin aiemmat vierailut naapurimaassa.

O

len mukana käsityöryhmässä, joka on jo viiden vuoden ajan kokoontunut kerran kuussa ja kutonut ja virkannut monenlaista sukista ponchoihin ja villapeitteisiin”, Leila kertoo. ”Valmiit tuotteet ovat sitten One Wayn Venäjän tiimien välityksellä päätyneet vastaanottajilleen. Kaikille meille ryhmäläisille on ollut tärkeää tietää, että käsityöt todella menevät perille ja tarpeeseen. Ja nyt sain omin silmin nähdä sen.” Isoisän lisäksi myös Leilan isä osasi

3/2017

venäjää ja puhui sitä välillä sisarustensa kanssa. Se innosti Leilaakin myöhemmin opiskelemaan kieltä. Käytön puutteessa kielitaito tosin ruostui, mutta parin vuoden takainen junamatka Venäjän läpi Mongoliaan sai Leilan elvyttämään sitä uudelleen. ”Mutta vaikka olen käynyt Venäjällä aiemminkin – ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla – en ole koskaan päässyt näin läheltä tutustumaan tavallisten ja vähäosaisten ihmisen elämään kuin tällä matkalla pääsin.”

Leila tunnustaa, että ensimmäisten tiimitapaamisten jälkeen mukaan lähteminen hiukan pelotti ja jännittikin. ”Tuntui, että he ovat kovin helluntailaisia ja minä vain tavallinen luterilainen.” Mieli kuitenkin muuttui matkan aikana. ”Minut yllätti positiivisesti se välittömyys, joka muilla tiimiläisillä oli Jumalasuhteessaan – joka asiassa he kääntyivät Jumalan puoleen. Ja kun selvisimme rajan ylityksestä puolessa tunnissa, kuului heti spontaani ’Halleluja!’” ”Viikonloppu heidän kanssaan oli minulle hyvä muistutus siitä, miten voi elää koko ajan yhteydessä Jumalaan. Se oli hyvällä tavalla uutta tällaiselle, joka on tottunut rukoilemaan vain aamuin ja illoin. Matkan lopussa kiitin heitä siitä, että he kelpuuttivat minunlaiseni luterilaisen mukaan”, Leila sanoo. ”Siinä vaiheessa yllätyksekseni moni muukin ilmoitti olevansa luterilainen!” Ryhmä koostui hyvin erilaisista ihmisistä. ”Sekin herätti, miten tällaisella tiimimatkalla saa nähdä ihmisten ulkokuoren taakse; mm. kokouksissa pidetyistä todistuspuheenvuoroista selvisi, miten moni miehistä oli entinen alkoholisti. Kaikilla oli myös ilo ja valtava avuliaisuus.” Venäjällä melkein viikoittain vieraileva Jorma-kuski tiesi tasatarkkaan, minkälaista apua eri paikoissa tarvittiin. Monet muutkin olivat olleet usein One Wayn tiimimatkoilla ja tunsivat tarpeet. ”Itse sain käytännön vinkkejä siitä, mitä jatkossa kannattaa ommella ja neuloa”, Leila kiittää. ”Sain myös palautetta, että tekemämme shaalit ja ponchot ovat olleet sairaaloissa ja vanhainkodeissa hyvin kysyttyjä.” Monta erilaista vierailukohdetta Matkalla käytiin Koiviston lastenkodissa, Johanneksen sairaalassa, Heinjoella ja Kirvun narkomaanikodilla. Heti Viipurissa mukaan tulivat Valentina Kutuzova, tulkki Oleg ja kaikilla Suomen kesäleireillä mukana ollut Koiviston lastenkodin kasvatti Sergei, jonka on juuri valmistunut Pietarin ammattikoulusta. Leila kertoo nauraen, miten Alma-Leena puhui Sergeille koko ajan suomea ja silti he näyttivät ymmärtävän toisiaan erinomaisesti. ”Koiviston lastenkoti teki minuun suuren vaikutuksen”, Leila sanoo. ”Se on tosi hieno vanha talo, kunnostettu hyvin ja siellä oli puhdasta ja siistiä.” Leila ihasteli myös sitä, että vaikka Koivisto on valtion lastenkoti, sen yleiset tilat oli koristettu kauniisti pääsiäisaiheisesti – seinällä oli jopa ikoni. Tiimi sai


3/2017

21

Matkalaisten kuoro ja orkesteri

Antti sai Kirvussa uuden ystävän

myös ensimmäistä kertaa yli vuoteen pitää lastenkodilla hengellisen kokouksen ja seurustella kunnolla lasten kanssa. Johanneksen sairaalassa Leila nautti erityisesti siitä, että hän sai itse tavata potilaita ja kietoa heidän hartioilleen mukanaan tuomansa lämpimät villashaalit. ”Tuntui, että tekemällämme työllä on todella merkitystä.” ”Käynti Kirvun narkomaanikodissa oli minulle henkilökohtaisesti ehkä vaikein”, Leila tunnustaa. ”Minulla oli etukäteen erilaisia ennakkoluuloja narkomaaneista ja mietin muutenkin ennen matkaa, miten selviän kaikesta kurjuudesta, jota tulen näkemään.” Vierailu Kirvussa oli kuitenkin jälleen yksi silmiä avaava kokemus. Talo oli viih-

tyisä, siisti ja hyvin toimiva – kirkkosalikin muuttui hetkessä ruokasaliksi. Siellä tiimille tarjottiin erinomainen lounas, joka oli valmistettu oman tilan tuotteista. Kodissa oli myös hyvä ja lämmin tunnelma. ”Se kyllä yllätti, miten iäkkäitä monet asukkaat olivat; suurin osa oli myös hyvin arkoja eivätkä he juuri hymyilleet.” Ehkä he jännittivät suomalaistiimiä yhtä paljon kuin Leila oli jännittänyt heidän tapaamistaan? Uusi tiimimatka odottaa Matkan lopuksi Leila kiitti koko tiimiä upeasta matkaseurasta. ”Mukana oli valtavan monta ihanaa tyyppiä”, hän kehuu.

”Esimerkiksi viulisti Ulla oli loukannut juuri ennen matkaa kätensä, mutta esitti siitä huolimatta todella korkeatasoista ohjelmaa kaikissa vierailukohteissamme.” Jorma-kuskiakaan hän ei helposti unohda. ”Pysähdyspaikalle tullessamme hän heilutti kädessään traktaattinippua ja kysyi: ’Kuka haluaa vapaalipun Siperiaan?’” Ei ihme, että Leila on jo ilmoittautunut mukaan seuraavalle elokuussa tehtävälle tiimimatkalle. ”Tätä täytyy saada lisää!”


22

RAPORTTI

3/2017 Kokous Kirvun narkomaanikodissa

VENÄJÄ

Uutisia itärajan takaa Teksti ja kuvat: Kristiina Wiley

Koiviston entiset nuoret Ilja, Masha, Nikita ja Sergei, takana Kirill

Vaikka seurakuntien tilanne Venäjällä on muuttunut suuresti viimekesäisen uuden lain myötä, se ei ole konkreettisesti vaikuttanut meidän tiimiemme toimintaan. Uusi laki rajoittaa huomattavasti seurakuntien evankelioimistyötä ja se on käytännössä lopettanut katuevankelioimistapahtumat ja traktaattien jaon.

N

yt on palattu neuvostoaikaiseen ”ystäväevankeliointiin”, jossa hyvää sanomaa voidaan kertoa henkilökohtaisesti, ystävätasolla. Tämäkään ei ole välttämättä tehotonta. Joissakin seurakunnissa on paikalla ”vartijoita”, virkavallan edustajia, jotka informoivat eteenpäin kokouksissa kävijöistä ja erityisesti ulkomaisista vieraista. Tämäkin on paluuta menneeseen. Seurakunnilla on myös vaikeuksia saada rakennus- ym. lupia toimipisteisiinsä. Mm. Käkisalmen seurakunnan kuntoutuskeskuksen rakennustyöt ovat pitkään olleet pysähdyksissä lupien takia. Meitä oli varoitettu, että tullissakin ollaan nyt tiukempia. Siksi jätimme peräkärryn pois, mutta mitään muita ongelmia emme havainneet. Saimme bussissa olleet tavarat vietyä perille aivan kuin ennenkin. Olimme myös kiitollisia siitä, että avustuskohteisiimme Koivistoon, Johanneksen sairaalaan, Heinjoelle ja Kirvuun meidät

otettiin vastaan yhtä sydämellisesti kuin aina, Johanneksessa jopa pyydettiin käymään useammin. Myös Koivistossa lapset koottiin käytävän aulaan ja saimme pitää ihanan laulu- ja keskusteluhetken aivan ex tempore. Oli ilo huomata, että monet lapset muistivat vielä laulut ulkoa. Lastenkodeista Kaikkialla Pietarin ja Kannaksen alueella aloitettiin pari vuotta sitten uusi suuntaus, jonka tarkoituksena oli päästä pois suurista lastenkodeista, ja lapsia tarjottiin jopa sanomalehdissä kasvateiksi koteihin. Tämä on tietysti periaatteessa positiivinen asia, onhan lapsen parempi ja turvallisempi kasvaa kotiympäristössä kuin esim. 200–300 hengen mammuttilastenkodissa. Meidänkin Koiviston lapsia nähtiin lehti-ilmoituksissa. Rukoilimme silloin heidän puolestaan palavasti, että Herra varjelisi heitä huonoilta kodeilta. Kukaan

heistä ei joutunutkaan perheeseen. Nyt on tullut julkisuuteen skandaaleja, joissa on käynyt ilmi, että lapsia on kohdeltu huonosti, käytetty seksuaalisesti hyväksi ja pidetty nälässä monissa kodeissa. Nämä vanhemmat ovat ottaneet lapset huostaan vain taloudellisen hyödyn vuoksi. Sosiaaliviranomaisia on joutunut syytteeseen huonosta seurannasta. Olemme pitäneet ahkerasti yhteyttä Pietarissa asuviin neljään entiseen koivistolaiseen, Sergeihin, Mashaan, Nikitaan ja Iljaan. He kaikki valmistuivat nyt keväällä ammattikoulusta. Olemme iloinneet erityisesti Sergein kehityksestä; hän on osallistunut kahteen viimeiseen aktioomme ja käy Viipurin Kristillisessä keskuksessa viikoittain. Nyt hän on tulossa elokuussa Suomeen vierailemaan luonamme. Myös Iljalla on syvä usko. Hän suunnittelee luostarikouluun menoa. Jätämme kaikki Koiviston nykyiset ja entiset nuoret Jumalan varjelukseen ja siunaukseen. Uskomme, että Jumala kuulee rukouksemme ja niillä on merkitystä! Venäjän työ puh. 044 515 2500 venaja@onewaymission.fi


3/2017

23

ISRAEL Antony oli tuttu näky Jerusalemin kaduilla ison, Raamattuja täynnä olevan ostoskärrynsä kanssa. Hänet tunsivat kaikki, kauppiaat ja kerjäläiset, papit ja poliisi! Eräs yhteinen tuttavamme sanoi uutisen Tonyn poismenosta kuultuaan: ”Tämä kaupunki on menettänyt jotain todella arvokasta nyt, kun Tony on poissa!” Tony piti elämän sanaa tarjolla kaikille. Uusi elämä toi toivoa hautajaisiin

YSTÄVÄ JA TYÖTOVERI SAI KUTSUN KOTIIN Teksti ja kuva: Kristiina Wiley

Maanantai-iltana 29.5. saimme Irakista järkyttävän puhelinsoiton: Kol BaMidbar -seurakunnan pastori ja Zion’s Hope järjestön lähetystyöntekijä Israelissa, monivuotinen One Wayn ystävä ja yhteistyökumppani Antony Simon oli kuollut auto-onnettomuudessa ollessaan avustus- ja evankelioimismatkalla Pohjois-Irakissa.

A

ntony Simon menehtyi välittömästi auton töytäistyä häntä, kun hän oli kävelemässä hotelliinsa. Tony oli juuri pitänyt saarnan läheisessä kirkossa. Hänen mukanaan matkalla ollut vapaaehtoinen todisti tapahtuman. Tony, kuten häntä kutsuttiin, oli saapunut Erbiliin edellisenä päivänä kymmenen päivän matkalle, jolla hän aikoi jakaa satoja audioraamattuja, saarnata ja viedä avustusta niille pakolaisille, jotka olivat päässeet pakoon ISISin joukkoja.

Israelin lisäksi oli kolmen viime vuoden ajan tehnyt matkoja kuukausittain myös Irakiin ja Kreikkaan, jossa pakolaiset ja Irakin ja Syyrian kurdit olivat hänen pääavustuskohteensa. Hän jakoi näinä vuosina kirjaimellisesti tuhansia Uusia testamentteja sekä ruokatarvikkeita, huopia ja lämmityslaitteita teltoissa asuville pakolaisille. Vuodesta 2005 Tony ja Kol BaMidbar -seurakunta ovat olleet myös One Wayn työyhteydessä ja meillä on ollut monia tiimejä ja kesätapahtumia yhdessä. Tonyllä oli laaja sydän, hän halusi auttaa aina Elämän sanaa kaikille kaikkein vähäosaisimpia, afrikkalaisia pakolaisia Tel Avivissa, palestiinalaisia, Me tunsimme Tonyn innokkaana evan- mutta hänen työnsä kohteina olivat myös kelistana, joka vapaa-aikanaan tapasi, turistit ja hyväosaisetkin. evankelioi ja auttoi kadulla ihmisiä ja joka

Antony Simonin hautajaiset pidettiin 14.6. Jerusalemin protestanttisella hautausmaalla, jonne on haudattu myös mm. Derek Prince ja Lance Lambert. Yleensä täällä pidetään hautajaiset heti kuolinpäivänä tai viimeistään seuraavana, mutta perheellä oli suuria vaikeuksia saada Tonyn ruumista kuljetettua Irakista Israeliin. Se onnistui vihdoin Jordanian kautta kahden viikon kuluttua onnettomuudesta. Tony halusi tulla haudatuksi kristillisin menoin, kristilliselle hautausmaalle. Hän kertoi sen viimeisessä saarnassaan päivää ennen Irakiin lähtöään. ”Jos satun kuolemaan, haluan tulla haudatuksi kristillisin menoin, en juutalaisin.” Hänen saarnansa jäi myös hieman kesken ja hän totesi, että jatkaa aiheesta parin viikon kuluttua, ”jos Herra suo”. Se jäi korviini soimaan erityisen painokkaana. Ehkä hänellä oli aavistus poismenostaan. Tonyn perhe, vaimo Dona ja jo aikuiset lapset Joshua, tämän vaimo Linoy, Rachel ja Joel ovat meille rakkaita ja haluamme muistaa heitä rukouksin tänä vaikeana aikana. Samoin koko Kol BaMidbarin seurakuntaa ja sen laajaa työtä Israelissa, jota tullaan jatkamaan nyt uusien vastuunkantajien voimin. Tony odotti kovasti tuloaan isoisäksi. Juuri hautajaisten päätyttyä syntyikin hänen ja Dona Simonin ensimmäinen lapsenlapsi, Joshuan ja Linoyn pieni tytär, joka sai nimekseen Liah Hannah. Nimet merkitsevät ”minun Jumalani” ja ”lahja”. Tonyn elämän intohimona oli nähdä sielujen pelastuvan ja Jeesuksen nimen tulevan korotetuksi. Vaikka hänen aikansa maan päällä on päättynyt, hänen perintönsä tulee elämään ikuisesti. Yksi hänen lempijakeistaan oli 2 Tim. 4:5-8: ”Mutta ole sinä raitis kaikessa, kärsi vaivaa, tee evankelistan työ, toimita virkasi täydellisesti. Sillä minut jo uhrataan, ja minun lähtöni aika on jo tullut. Minä olen hyvän kilvoituksen kilvoitellut, juoksun päättänyt, uskon säilyttänyt. Tästedes on minulle talletettuna vanhurskauden seppele, jonka Herra, vanhurskas tuomari, on antava minulle sinä päivänä, eikä ainoastaan minulle, vaan myös kaikille, jotka hänen ilmestymistään rakastavat.”


24

RAPORTTI

3/2017

ISRAEL

Israelin oikeudesta omaan maahansa taistellaan jälleen Teksti ja kuvat: Kristiina Wiley

Kesäkuun lopulta lähtien Israelissa on kuultu hälyttäviä uutisia pohjoisrajalta; Syyriasta on ammuttu jo viitenä päivänä ohjuksia Israelin puolelle Golania ja Israel on vastannut iskuihin. Tilanne on jo niin vakava, että turistiryhmät ja muut satunnaiset kulkijat on evakuoitu ja nyt mietitään jopa 20 000 asukkaan evakuoimista pohjoiselta alueelta. Maassa pelätään isomman selkkauksen syttymistä.

S

amaan aikaan Gazastakin ammuttiin ohjus Israelin puolelle. Se aiheutti ison tulipalon, mutta ihmishenkien menetykseltä vältyttiin. Israel vastasi myös tähän iskuun. ISIS otti iskun vastuulleen. Myös Iranin johtajat ovat uhonneet aloittavansa suuren sodan Israelia vastaan ja keräävänsä koko muslimimaailman tuhoamaan juutalaiset. Heinäkuun alussa USA:n sota-alukset, maailman suurimmat, rantautuivat Haifan satamaan valmiina Syyriaa varten. Aseiden kalistelu jatkuu ja kovenee. Herralla on tietenkin kaikkia asiat käsissään, mutta on hyvä muistaa Israelia ja rukoilla sille rauhaa ja suojelua!

Unesco vastaan Raamattu ja arkeologiset löydöt Näiden ikävien tapahtumien lisäksi Israelin kevättä ja alkukesää ovat rytmittäneet monet juhlatilaisuudet ja vapaapäivät, vietetäänhän tänä vuonna Jerusalemin yhdistymisen 50-vuotisjuhlaa. Toukokuulle sattui Jerusalem-päivän lisäksi myös sodissa ja terrori-iskuissa menehtyneiden muistopäivä, 69. itsenäisyyspäivä sekä presidentti Donald Trumpin vierailu. Kaikkina näinä juhlapäivinä kaupat olivat kiinni eikä liikenne toiminut. Tarvittiin sitä kuuluisaa ”savlanut”-asennetta eli kärsivällisyyttä!

Samalla, kun Israelissa juhlittiin Jerusalemin yhdistymistä, Unesco, YKn kulttuurija koulutusosasto, esitti jälleen uusia määräyksiä. Nyt he ovat päättäneet, että koko Jerusalem on Israelin miehittämää aluetta ja väittävät, ettei juutalaisilla ole mitään historiallisia juuria eikä oikeuksia Vanhan kaupungin, Itkumuurin eikä muidenkaan historiallisessa Jerusalemissa sijaitsevien paikkojen suhteen. Samanaikaisesti lähes joka viikko tehdään arkeologisia löytöjä, jotka todistavat Raamatun paikkansapitävyydestä ja juutalaisen kansan juurista tällä alueella. Pääsin itse kesäkuun lopussa retkelle Bet Guvrinin Mareshan luolastoalueelle noin tunnin matkan päähän Jerusalemista. Varhaisin maininta Mareshan kaupungista on 1000-luvulta eKr. 2 Aikakirja 11:5-8 kertoo näin Rehabeamista, Solomonin pojasta: ”Mutta Rehabeam asui Jerusalemissa ja linnoitti lujasti Juudan kaupunkeja. Hän linnoitti Beetlehemin, Eetanin, Tekoan, Beet-Suurin, Sookon, Adullamin, Gatin, Maaresan, Siifin...”


3/2017

25 tähän pimeyteen ja epätoivoon. Vain Jeesus voi katkaista nämä syvät riippuvuuden ja valheen kahleet. Jumalan oma lupaus tästä löytyy Jesajasta: ”Herran, Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan ilosanomaa nöyrille, lähettänyt minut sitomaan särjettyjä sydämiä, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kirvoitusta.” (Jes. 61:1) Poliisi tekee nykyään ratsioita Punaisen maton lähellä Tel Avivin bussiaseman liepeillä ja monia meidänkin tuntemia naisia on vangittu huumerikoksista. Tämä on

hänet ulos asunnosta. Nainen tekee pitkää työpäivää eräässä hostellissa Ramallahissa pelkkää huonetta vastaan. Hän kerjää ruokansa. Hän tulee lähes päivittäin Christ Churchiin ”rauhoittumaan”. Rukoillaan, että hänkin löytäisi Jeesuksen! Perjantai Kristukselle -illat Tel Avivissa perjantaisin pidettävät katuevankeliointi-illat ovat jatkuvasti siunattuja. Vaikka menisin sinne väsyneenä pitkän

Punaisen maton tunnelmaa

Taistelu on kova kaikilla rintamilla Israelin oikeudesta omaan maahansa. Punainen matto kaipaa uusia tiloja Prostituoitujen ja narkomaanien avustuskeskuksessa Punaisessa matossa työ menee eteenpäin, vaikka olemme kokeneet monenlaisia vaiheita viime kuukausien aikana. Keskus oli suljettuna kolme viikkoa sähkövian vuoksi ja nyt kesäkuun alussa eräänä torstaina katosta keittiön yläpuolelta tulivat rappaukset alas (syynä aiempi vesivaurio). Onneksi kukaan ei loukkaantunut, mutta on selvää, että on aika muuttaa. Emme vain vielä tiedä, minne! Olen kokenut viime käynneilläni työkeskuksessa, että luottamukselliset keskustelut naisten kanssa ovat lisääntyneet, mikä on valtava ilon aihe. Transgender-miesten määrä on noussut, heitä käy nykyään kymmenkunta säännöllisesti. Rukoilemme, että Jumalan valo saisi loistaa kirkkaana

vaikuttanut jonkin verran kävijämäärään, mutta heitä käy silti noin 20–25 päivittäin. Koko vanhan bussiaseman seutua ollaan siistimässä ja sinne on rakennettu mm. uusi puisto, lastentarha pakolaisten lapsille ja poliisiasema. Knessetissä ollaan sen lisäksi valmistelemassa uutta lakia, joka tekisi seksin ostosta laittoman, Tukholman mallin mukaan. Se olisi suuri askel prostituution ja myös ihmiskaupan kitkemisessä. Ystäviä ja avuntarvitsijoita One Wayn tukemalla Jerusalemin naistenkodilla ollaan tekemässä lähiaikoina muutoksia. Tällä hetkellä kodissa asuu 40-vuotias nainen Ukrainan sota-alueelta. Hän on saanut turvapaikan Israelista ja hän on uskossa. Rukoillaan, että Herra johdattaisi häntä pysyvän asunnon ja työpaikan suhteen. Käyn iäkkään Ella-ystäväni lisäksi nyt katsomassa kerran viikossa erästä 70-vuotiasta miestä, jolla on halvauksen jälkeinen afasia eli hän ei pysty kommunikoimaan suullisesti. Autan häntä puheharjoituksissa, kaupunki on myöntänyt hänelle puheterapiaa vain 20 min. joka toinen viikko. Uskonasiatkin ovat jo miehen kanssa tulleet puheeksi. Tutustuin pari viikkoa sitten Christ Churchissä arabinaiseen, joka on ollut kodittomana 15 vuotta sen jälkeen, kun hänen miehensä kuoli ja tämän veli heitti

viikon jälkeen, palaan aina iloisena ja täynnä uutta energiaa. Nyt Antonyn poismenon jälkeen illoista vastaa korealainen pastori Kang. Hän jatkaa evankelioimistyötä kaduilla myös viikolla kolmena päivänä. On valtava ilo jakaa hyvää sanomaa ja kokea Jumalan johdatusta keskusteluissa. Olemme olleet yhteistyössä myös muutaman seurakunnan kanssa, jotka jakavat ruokaa Levanda-puistossa. Afrikkalaiset pakolaiset ja siirtotyöläiset ovat pääasiassa erittäin avoimia, melkein kaikki ottavat evankelioivaa materiaalia ja monen kanssa olemme saaneet keskustella. Viimeksi parini Eliannan kanssa tapasimme moldovalaisia, kiinalaisia, nigerialaisia, eritrealaisia, israelilaisia, arabeja, ghanalaisia, turkkilaisia ym. Todellinen lähetyskenttä oven edessä! Venäjän kielen taidosta on suuri hyöty täällä. Pääsen joskus retkelle vapaapäivänäni ja jokin aika sitten kävin Siilossa erään ystävän kanssa, se teki minuun suuren vaikutuksen! Siilohan oli Israelin hengellinen ja poliittinen keskus noin 400 vuoden ajan ennen Daavidin aikaa ja Jerusalemin perustamista pääkaupungiksi. Retkistäni ja muista vaikutelmistani täällä Israelissa voitte lukea blogistani: http://hellothisisjerusalem.blogspot.com Israelin työ: 044 515 2500 israel@onewaymission.fi


26

RAPORTTI

Piirustustuokio Ritvan kanssa

3/2017

INTIA

Intian vammaistyössä näkyy Jumalan kädenjälki Teksti ja kuvat: Ritva Korpiniemi

Sain taas alkuvuodesta nauttia lähes kahden kuukauden ajan Intian lämmöstä. Tehtävänäni oli lähinnä cp-vammaisten lasten hyvinvoinnin ja kuntoutumisen edistäminen erilaisin länsimaalaisin keinoin. Kuurojen kuntoutuminen ja koulutus sujuu hienosti intialaisten ohjaajien ja opettajan johdolla.

K

aarisillasta, vammaisten lasten ja nuorten kuntoutuskodista, kuuluu joka ilta intialainen hengellinen laulu, voimakas taputus ja rukous. Kaarisillan väki on yhteisessä hetkessä Pyhän Jumalan kasvojen edessä. Divya johtaa rukousta ja Raamatun lukua. Kuurot osallistujat taputtavat käsiään voimakkaasti ja rukousten loputtua he tarvitsevat kosketuksen selkäänsä merkiksi siitä, että rukoustilanne on päättynyt ja niin he viittovat ristin rintaansa. Aamujumppa, viittomalaulut, rentoutus ja rukous kuuluvat myös joka aamuiseen ohjelmaan. Tuntui hyvältä aloittaa päivä Jumalan kasvojen edessä ja fyysisestikin virkeänä. Kaarisillan ilmapiirissä on aistittavissa eräänlainen yhteistyö- ja avunantosopimus. Kuurot pojat ovat kohteliaita ja auttavaisia mm. silloin, kun fyysisesti vammaiset tai henkilökunta tarvitsevat apua. Kuulevat taas tulkitsevat kuuroille, mitä ympäristössä tapahtuu ja missä mennään.

Iki ihana Ha’ailand Isoja ilonhetkiä koettiin taas retkellä vesipuisto Ha´ailandiaan. Vesielementti tuottaa aina rentouttavia, ikimuistoisia hetkiä, joita harva intialainen vammainen lapsi tai nuori saa kokea. Monet heistä saivat muitakin ainutlaatuisia elämyksiä ihanassa vesipuistossa. Tällä kertaa olimme syömässä hienossa ulkoravintolassa. Ja illalla koko ryhmä pääsi teatteriesitykseen. Näin nämä nuoret saivat tuntea olevansa tasavertaisia terveiden ja rikkaampien ihmisten kanssa.   Lapsilla erilaisia cp-vammoja Divya on cp-vammainen tyttö, jonka toinen käsi ja jalka kärsivät spastisista liikkeistä. Hän on kymppiluokalla ja ahkeroi toisten kymppiluokkalaisten kanssa pitkiä päiviä. Tapasin joskus hänet huoneessaan hiljaisessa rukouksessa pyytämässä Kaikkivaltiaalta viisautta ja voimaa tuleviin kokeisiinsa.

Pavan asuu kokoaikaisesti Kaarisillassa, koska hänellä ei ole omaisia. Poika iloitsee aina kovasti, kun hänen suomalaiset “vanhempansa” muistavat häntä. Suomalaiskummit lähettivät Pavanille nyt pienen cd-laitteen, jolla tämä kuuntelee Simojoen englanninkielistä ylistyslevyä tai intialaista ylistysmusiikkia. Cd-levy osoittautui sitäkin tärkeämmäksi, koska silmälääkärissä selvisi, että silmäongelman vuoksi Pavan ei näe lukea eikä kirjoittaa. Sen sijaan hänestä on tullut hyvä tulkki kuuroille kavereilleen, joille hän iloisesti hymyillen viittoillee asioita. Myös Sri Harsha on täysin orpo ja on asunut jo pitkään Kaarisillassa, hänkin kärsii toispuolisesta spastisuudesta. Henkisestä kehitysviivästymästään huolimatta hän vei joka päivä innokkaasti läpi fysioterapeutti Vasantan laatiman kuntoutusohjelman.  Sunny on pieni, touhukas ja iloinen kampurajalkainen poika. Hänen jalkansa virheasennot ovat pahat ja hän kävelee ja juoksee niin kuin palloilla. Sunny iloitsikin kovasti, kun toin Suomesta umpinaisia tukikenkiä – niitä hän halusi pitää jatkuvasti jalassa.  Monish ja Neetra ovat vaikeavammaisia cp-lapsia. He olivat kuntoutus- ja tutkimusjaksoillaan Kaarisillassa äitinsä ja mumminsa kanssa. Vaikka lapset olivat iloisia ja tarkkaavaisia, he eivät pystyneet tuottamaan puhetta. Ohjasin heitä istuma-asentoon mm. ruokailujen aikana, jotta virheasentojen kehittyminen estyisi ja päänhallinta vahvistuisi. Kuuro poika Jagadesh ompeli mielellään pieniä erikokoisia tyynyjä ja Sravan istui pöydällä ja täytti tyynyt villalla. Näin ne saatiin pian käyttöön ja niillä voitiin tukea


3/2017

27

Monishia ja Neetraa hyvään asentoon. Nämä lapset eivät varmaan koskaan tuota yhteiskunnalle mitään, mutta näillä kuntouttavilla toimilla heidän elämänsä laatua voidaan parantaa huomattavasti. Uskon, että näillä heikoimmillakin lapsilla on Jumalan silmissä tärkeä tehtävä. Se on vielä salattu täällä, mutta kerran se tulee ilmi.   Kyläkäyntejä pitkien matkojen taakse Uuden fysioterapeutin toimesta kyläkäynnit entisiin kyliin oli aloitettu uudelleen. Kaarisillan hoitaja Dana Lakshmi, fysioterapeutti Vasanta, autonkuljettaja Ravi ja minä suuntasimme viikoittain pölyisiä ja kuoppaisia teitä pitkin vammaisten lasten koteihin.  Näin tapasin taas tuttuja, vaikeasti cp-vammaisia lapsia savimajoissaan.  Vaikka heille oli jätetty aiemmin hankkimiani apuvälineitä, ne eivät aina olleet sopivia tai niitä ei ymmärretty käyttää. Joissakin perheissä olosuhteet vammaisen lapsen hoitoon ja kuntoutukseen ovat todella huonot. Vanhemmat kävivät usein töissä ja iäkkäät isovanhemmat olivat vammaisten lasten kanssa päivät kotona.  Näilläkin kylillä One Wayn pastorit ovat julistaneet evankeliumia ja monessa perheessä on syttynyt toivo, että elävä Jumala voisi auttaa heitä ja heidän lapsiaan. Tavallisesti perheet pyysivät rukoilemaan vammaisen lapsensa ja perheenjäsentensä puolesta. On turvallista tietää, että Jumala kuule rukoukset ja vastaa oman tahtonsa mukaan.   Kuurojen nuorten unelmia Uskollinen ja työhönsä motivoitunut kuurojen koulun opettaja Kalyan on ahkera työssään. Hänellä oli lähes samat oppilaat kuin viime vuonna; ainoa uusi oppilas oli pieni ja vilkas Saagar-poika. Kuuro ja orpo katupoika Sravan oli jo sopeutunut hyvin kuurojen kavereidensa joukkoon. Hän toivoi, että minä olisin hänen ”maminsa”, hän halusi ristin kaulaansa ja viittoi, että hänellä on vain nämä muovikengät.  Pojan silmänsä loistivat kirkkaina, kun eräällä kauppareissulla ostin hänelle ristin ja kevyet sandaalit.   Monet näistä kuuroista nuorista ovat

Kaarisillan väkeä nauttimassa vesipuistossa

Shravanin taidonnäyte

Cp-vammainen Lakily-poika äitinsä kanssa rentoutumassa Ha’ailandian vesipuistossa

käsistään taitavia. He ovat oppineet tekemään hienoja rannekoruja ja erilaisia vaativia paperintaittelutöitä. Moni harjoittelee myös räätälintaitoja uuden räätälin johdolla. Kankaankudonnan ohjaaja Jagan on työskennellyt pitkään Kaarisillassa. Pyysin häneltä, että hän ohjaisi nuoria kutomaan suomalaiseen makuun sopivia kaitaliinoja. Osa ryhtyikin innokkaasti heti työhön, joten sain muutaman liinan jo mukaani. Myös kirjanmerkkikukat syntyivät taitavasti näiden kuurojen nuorten käsissä. Vanhimmat pojat unelmoivat, että he voisivat hyödyntää viime vuonna käymäänsä tietokonekurssia ja päästä palkallisiin töihin yrityksiin. Dana Lakshmi pyysikin rukoilemaan, että nämä mukavat nuoret löytäisivät paikkansa elämässä.

Haluatko järjestää Intia-tilaisuuden? Intian New Hope -lastenkodin vastuunkantajat Prathibha Kodali ja hänen miehensä Sudhir ovat tulossa Suomeen elokuussa. Jos haluat järjestää Intia-tilaisuuden omalla paikkakunnallasi 14.8. alkavalla viikolla, voit kutsua heidät vieraiksi. Ota yhteys Tero Hokkaseen, intia@onewaymission.fi tai 050 381 4864.


INTIA

Katulapset eivät sovi uuden pääkaupungin imagoon Teksti ja kuva: Henna Karjalainen

Jumala tekee edelleen hyvää työtään kadulla asuvien lasten parissa. Kolme vuotta sitten tapasimme suomalaistiimin kanssa katukierroksella pojan, jonka rinnassa oli haava. Rukoilimme silloin pojan puolesta ja jätimme hänet Isän hoitoon. Nyt kuulimme, että haava on parantunut ja poika on kysellyt katutyöntekijältämme, missä ne suomalaiset ovat, jotka rukoilivat hänen puolestaan.

M

uuten Vijayawadan kaduilla kaikki on kuten ennenkin. Paljon lapsia on edelleen saatu turvaan. Osavaltion hallitus kunnioittaa ja arvostaa työtämme, mutta meidän pitää silti olla varovaisia poliittisesta tilanteesta johtuen. Vijayawada on nyt uuden jakautuneen Andhra Pradeshin osavaltion pääkaupunki, eivätkä viranomaiset halua nähdä katulapsia kasvavan pääkaupungin katukuvassa. Heidät on ajettu pois silmistä – varsinaista ongelmaa ei siis ole kokonaan korjattu vaan ainoastaan siirretty kauemmaksi. Katulapsityötä säädellään tiukasti Uutena sääntönä on myös se, että kadulla tapahtuva työ on rajoitettu sektoreihin. One Wayn työalue kattaa säteeltään 60 kilometrin kokoisen alueen. Jos haluamme käydä tämän sektorin ulkopuolella tekemässä työtä, joudumme pyytämään siihen hallitukselta luvan. Tämä säädös ei koske löydettyjen lasten kotiin palauttamista. Jokainen uusi löydetty lapsi pitää ilmoittaa ensin Lasten hyvinvointikomitealle, josta saadaan lapselle rekisteröintikirje ja vasta sen jälkeen lapsi voidaan siirtää One Wayn ylläpitämään katulapsikeskukseen. Rescue centerin lapsista pitää tehdä raportti Lasten hyvinvointikomitealle jopa kerran vuorokaudessa. Jos hallituksen työntekijä löytää lapsen, hän ottaa suoraan yhteyttä työntekijäämme Durga Raoon. Tämä tapaa sitten lapsen ja käynnistää turvaanottoprosessin. Vaikka työ on näin monella tavalla monimutkaistunut, katulapsitiimin työntekijämäärää on vähennetty ja työntekijöiden vastuualueita ja työnkuvaa on laajennettu. Venkat huolehtii katulapsitiimin johtajan roolin lisäksi katulasten ja orpojen keskusteluapuna toimimisesta tarvittaessa.


ONE WAY LÄHETYSMATKAT

3/2017 Jatkuvasti uusia määräyksiä Aiemmin kerroin Intian hallituksen tiesuunnitelmasta liittyen osavaltioomme. Suurena vaarana oli se, että sekä Joelin ja Swarnan talo sekä katulapsikeskus Suravaramin tontti jäisivät uuden tien alle. Jos hallitus päättäisi toteuttaa tiesuunnitelman, siitä ei kukaan voi valittaa. Toistaiseksi tätä tiesuunnitelmaa ei onneksi ole laitettu täytäntöön. Hallitus pyrkii kuitenkin yhä vaikeuttamaan työtämme asettamalla jatkuvasti uusia määräyksiä, kuten sen, että tytöille ja pojille tulisi olla eri rakennukset. Näiden määräysten tavoitteena on uuvuttaa työntekijämme, jotta he luovuttaisivat. Onneksi työntekijämme ovat uskollisia ja luottavat Jumalan voimaan. Varojenkeruulupakin on jo saatu. Poikien rescue center on yhä toiminnassa. Kävimme siellä muutamaan otteeseen matkani aikana ja saimme kuulla koskettavia, mutta myös onnistuneita tarinoita pelastetuista pojista. Työntekijämme Venkat, Durga Rao, Kumar ja Suma Latha tekevät erinomaista työtä. Vierailuamme edeltävänä päivänä kaduilta oli tuotu turvaan kaksi isoa 10. luokalla olevaa poikaa, jotka eivät halunneet käydä koulua. Työntekijämme ottivat yhteyden koulun rehtoriin ja pojat saatiin palautettua takaisin.

NEPAL

Kathmandu

Vuoden 2018 matka-aika avoin Hinta noin 1200 € Puh. 040 720 3670

VENÄJÄ

Viipuri, Heinjoki, Käkisalmi 25.-27.8.2017 Hinta 180 € (sis. viisumin) Puh. 050 511 8622

VIRO Tallinna

Päivämatka Tallinnaan Kesäkuu 2017 Hinta noin 50 € Puh. 045 230 7949

KIINA

Peking 2017 matka-aika avoin Hinta noin 1500 € Puh. 045 230 7949

Ahdas katulapsikoti kaipaa laajennusta Kaikki entiset katulapset paitsi collegeopiskelijat ja 10. luokkalaiset asuvat nyt Suravaramissa. Tytöt asuvat yläkerrassa ja pojat alakerrassa. Pojat nukkuvat lattialla tilanpuutteen vuoksi. Suurin tarve on edelleen saada rakennettua lisää tilaa katolle, jotta pojat saadaan paremmin majoitettua. Lapset saivat kaikki kummien lähettämät tervehdykset. Yllätyin, kuinka hienosti ne lapset, jotka eivät tällä kertaa saaneet omalta kummiltaan lahjaa, osasivat iloita niiden kanssa, jotka saivat. Veimme Suravaramiin myös useita pelejä lasten iloksi. Matkan aikana vietin monta iltaa katulapsikodin lasten kanssa, jotka olivat onnellisia ja iloisia näistä yhteisistä hetkistämme. Ja vaikka lähdön hetki oli jälleen haikea, sain kuitenkin lähteä pois iloisin mielin. Ensi vuonna tapaamme uudelleen!

29

MONGOLIA

Ulan Bator 2018 matka-aika avoin Hinta noin 1400 € Puh. 045 230 7949

INTIA

One Way kylä Tammikuu 2018 hinta noin 1300 € Puh. 050 381 4864

ISRAEL Intian työ puh. 050 381 4864 intia@onewaymission.fi

Jerusalem ympäristöineen 22.9.-2.10.2017 Hinta noin 900 € Puh. 045 261 3925

MALAWI

One Way kylä Syyskuu 2017 Hinta noin 1200 € Puh. 045 114 8855

HALUATKO INTIA-KUMMIKSI? Intiassa on jatkuva tarve uusille kummeille. Orvon kummimaksu on 44 €/kk, katulapsen, vammaisen ja lesken 40 €/kk ja pastorin kummituki 50 €/kk. Ota yhteyttä kummisihteereihimme Raili Saloseutuun (orvot), 040 5349 531, raili.saloseutu@ hotmail.com, Henna Karjalaiseen (katulapset), 040 591 9587, hennakar@hotmail.com, Marjo-Helena Niemiseen (lesket), 040 7403 484, marjohelena. nieminen@hotmail.com, Ritva Korpiniemeen (vammaiset), 040 586 2944, ritvahelenak@gmail. com ja Irmeli Kojoseen (New Hope -työ), 0440 533 303, irmeli.kojonen@gmail.com

UGANDA

Mubende Tammikuu 2018 Hinta noin 1400 € (sis. viisumin) Puh. 040 7675 556

ITALIA

3.-8.10.2017 Evankelioimistyötä Rooman ympäristössä. Hinta 450 € (TÄYNNÄ)

onewaymission.fi


30

RAPORTTI

MALAWI

3/2017 Poikia raamattukerhossa

Kylmä, lämmin, koskettava Malawi Teksti ja kuvat: Riikka Tähtinen

“Täällä on nyt kylmä, uskotkohan sen?” viestitteli Mervi Malawista ennen matkaani. “Juu, ilman muuta”, viestittelin takaisin ja jätin lämpimämmät vaatteet melko huoletta kotiin. Mitä voisi tarkoittaa “kylmä” laaksossa, jossa lämpöasteet ovat viime matkoilla kivunneet aina poikkeuksetta lähelle neljääkymmentä?

P

äiväntasaajan toisella puolella Nkhulamben laakson kuiva talviaika muistuttaa yleensä Pohjolan kesää. Sopivan lämmintä, joskus vähän viileämpää, välillä hellettä. Mutta jostain syystä tänä vuonna noilla leveysasteilla on tuntunut olevan tavallista kylmempää. Ilmasto on sekaisin, siellä sanottiin. Toppatakki oli välillä monen paikallisen päällä niin kaupungissa kuin maallakin. Kun yölämpötila laskee kymmeneen tai sen alle, voi vain kuvitella millainen on tilanne maalattialla kosteissa savitiilitaloissa.

Lämpimiä tuulahduksia lastenkirkosta Mutta eipä Kambalamen One Way -kylä silti jättänyt vierailijaa kylmäksi. Heti matkan alussa sydämet sytytti ainutlaatuinen lasten iltakirkko. Kevään ajan lapset ovat omatoimisesti pitäneet jumalanpalveluksen kerran viikossa – ja tehneet siellä kaiken itse. Kuoro oli harjoitellut sinnikkäästi monia esityksiä. Lapset hoitavat myös kokouksen juonnon, tulkkauksen, todistukset, esirukoukset ja jopa saarnan. Mu-

siikkiin mennään mukaan koko sydämellä. Joku johtaa laulua ja paukuttaa vuorollaan vanhaa lehmännahkarumpua, paikan ainoaa instrumenttia. Muualla salissa pienet kädet tulevat mukaan antamaan tahtia. Ylistys ja yhteislaulut kaikuivat voimakkaina Afrikan pimeässä yössä. Ihmeellinen ja hiljentävä kokemus. Uutta virtaa aids-tukiryhmässä Tällä matkalla saimme jälleen ottaa osaa sykähdyttävään aids-tukiryhmän tapaamiseen. Ryhmän koordinaattori Alex Zombe on nyt saanut käyttöönsä moottoripyörän, ja kertoi pystyvänsä yhä laajemmin vierailemaan eri kylillä. Tämä oli suuri ilonaihe: tarkoittaahan se sitä, että yhä useampi hiv-positiivinen kuulee toivon sanoman ja


3/2017

31

pääsee myös halutessaan mukaan aktiivisten tukiryhmien toimintaan. Koordinaattori kertoi mukaan kutsumisen olevan hyvin tärkeää. Vaikka suhtautuminen hiv-positiivisia kohtaan on jo paljon muuttunut, tämän diagnoosin kanssa on edelleen raskas elää yksin. Tarvitaan tukea ja rohkaisua, jotta sairastuneet voivat pysyä elämässä kiinni. Evankeliumi tuo konkreettisesti iankaikkisuuden toivon. Ryhmässä jaetaan sitten käytännön terveystietoa ja neuvoja ja muistutetaan säännöllisen lääkkeidenoton tärkeydestä. Mutta ennen kaikkea näissä ryhmissä koetaan keskinäistä yhteyttä ja lämpöä. Uusia jäseniä tuli taas mukaan kymmenkunta. Naistenpäivän terveiset Yhteyttä koettiin myös seurakunnan naistenpäivässä. Lyhyellä varoitusajalla seitsemänkymmentä osallistujaa saapui sunnunAids-ryhmäläisiä

taijumalanpalvelukseen ja naisten omaan iltapäivään. Raamatun opetuksen lisäksi puhuimme naisia koskettavista aiheista sekä tyttöjen ja naisten kohtelusta. Nämä teemat ovat nousseet nyt esiin yhä enemmän. Naisten osa on monella lailla karu ja suojaton näissä olosuhteissa. Vaikka kristillinen usko on levinnyt, vanhat asenteet ja toimintamallit elävät kylillä yhä. Toivonpilkahduksia kipeisiin kysymyksiin tuo alueella juuri aloitettu uusi vapaaehtoistyö. Entinen työntekijämme Gonani on nyt mukana järjestössä, joka kiertää kylillä puhumassa tyttöjen ja naisten hyväksikäytöstä ja kaltoinkohtelusta, rohkaisee avoimuuteen ja oikeaan toimintaan. Tätä kipeästi tarvittavaa valistusta Gonani voi myöhemmin tulla tuomaan myös meidän orpokokouksiimme.  Oppimisen iloa Oli ilo nähdä että keväällä aloitettu aikuisten lukutaito-opetus oli myös hyvällä mallilla. Iltapäivisin opetus alkoi joka päivä neuvolatilan penkeillä kello kaksi ja jatkui viiteen asti. Lukemisen ja kirjoittamisen lisäksi opetusta annettiin myös matematiikassa ja englannissa. Opettaja

oli asiastaan innostunut ja sydämellään mukana. Lähiopetusta ja kannustusta tuntui saavan jokainen. Opetukseen osallistui myös joitain orpokodin pienempiä lapsia. Paikallisen koulun valtavissa, satapäisissä luokissa oppiminen onkin ollut erittäin haasteellista. Vierailun aikana kertasimme Raamattua lasten kanssa viitenä iltana lasten Raamattukerhossa. Yhdessä mietittiin Raamattua kirjana, tehtiin tehtäviä, etsittiin jakeita, kilpailtiin. Parasta tuntui olevan kuitenkin lasten ihan itse tekemät draamat. Mervin viisaasti jakamissa ryhmissä isot ja pienet saattoivat osallistua yhdessä tekemiseen. Pienryhmät sitten etsivät kertomuksia eri evankeliumeista, perehtyivät niihin ja esittivät toisilleen. Keksimisen ja ilmaisun riemussa desibelit nousivat ja lähiseudullakin kuultiin, kuinka faarao ajoi takaa

israelilaisia ja kuinka Jerikon muurit romahtivat alas. Koskettava Malawi Matka Malawiin oli tälläkin kertaa yllätyksellinen ja koskettava. Reissuun mahtui surullisia uutisia (ja yhdet hautajaiset) mutta myös paljon kohtaamisia, lämpöä ja iloa ja toivonpilkahduksia. Oli ihanaa vierailla kylillä ja orpokokouksissa, tavata tuttuja ja viettää aikaa lasten kanssa. Hyvää kasvua näkyy monessa asiassa, toisissa tosin toivoisi muutosten tulevan kovin paljon nopeammin. Kaikki on kuitenkin suuremmissa käsissä. Joten ”älkäämme lannistuko, sillä me saamme ajan tullen niittää, jos emme väsy.” (Gal. 6:9).


32

RAPORTTI

3/2017

MALAWI

Ryhmätyötä pihalla

Kun pastorit varustetaan, seurakunnat voivat paremmin

ihan pelastuksen perusteisiin, ja siihen, mistä tunnistaa todellisen kääntymyksen. Samoin he saivat tehtäväksi suunnitella oman seurakuntansa tavoittavaa työtä. Viikon loppupuolella pienryhmissä käsiteltiin vielä eri viroissa olevien erityisTeksti ja kuva: Kimmo Metsämäki kysymyksiä. Jotkut mukana olleista käsittelevät Tämän vuoden toinen pastorien Raamattukoulu Malawissa pidettiin tou- seurakuntiensa varoja ja Moses, joka on kokuun alussa. Mukana oli noin 120 pastoria, vanhinta ja evankelistaa. He ammatiltaan kirjanpitäjä, opetti aiheesta. olivat tulleet One Wayn työalueelta eteläisestä Malawista ja noin kolmannes Mosambikista. Näky lasten- ja pyhäkoulutyöstä seat olivat matkanneet polkupyö- vierailivat Malawissa maaliskuun alussa rällä kaksikin päivää kuoppaisia opettaen heitä. Monet todistivat suorastaan Itselleni Jumala on antanut näyn näistä polkuja pitkin Malawin maaseu- innoissaan, kuinka useat asiat olivat nyt Afrikan pastoreista. Jos pastoreita varustua. Olen käynyt Malawissa jo useamman paljon paremmin tuon opetuksen seurauk- tetaan, niin heidän seurakuntansa alkavat kerran enkä lakkaa ihmettelemästä heidän sena. voida paremmin. Siitä seuraa Jumalan omistautumistaan ja sitkeyttään. valtakunnan edistymistä. Raamattukoulussa opettajina toimivat Afrikassa on valtavat määrät lapsia. Kun Miten oppi käytännöksi? pastori Francis Tusiime Ugandasta ja Francis kyseli pastoreilta heidän lapsityösminä Kimmo Metsämäki täältä Suomesta. tään ja pyhäkouluistaan, niin vastaus oli, Erinomaisena tulkkinamme oli taas Moses Francisin opetus perustui nyt lähinnä ettei sellaista käytännössä ole. Malawista. Francis tulee One Wayn työalu- Timoteus-kirjeisiin. Niissähän käsitellään Viikon loppupuolella lauantaina olimme eelta Mubendesta ja on ystävämme Wilson ensisijaisesti seurakunnan järjestäytymis- tulleet aamuluennolta, kun Francis havaitSentongon kasvatti ja työtoveri. tä, työntekijärooleja ja vaatimuksia työnte- si joukon nuoria harhailemassa klinikan Hän on opettanut pastoreita ja pyhä- kijälle. Samalla esiin nousivat moraaliky- pihassa. Hän sanoi vain: ”Nyt täytyy tehdä koululaisia ainakin kymmenen vuotta symykset ja rahankäyttö. Nämä kaksi asiaa jotain”, ja juoksi nuorten luokse. Kokosi Ugandassa. Oli siis minullekin erittäin ovat iso haaste seurakunnalle maassa, jossa heidät yhteen paikkaan ja alkoi opettaa. Vaopettavainen kokemus kuunnella hänen aidsia on paljon ja korruptio yleistä. jaan tunnin jälkeen yksi pojista tuli uskoon. opetustaan ja nähdä se ote, joka hänellä Viikon aikana pastorit joutuivat ryhon työhön. mätöissä myös poimimaan eri luvuista Syksyllä raamattukoulutus jatkuu, mutta tärkeimmät opetukset ja sitten kertomaan, haluamme tällä kertaa keskittyä erityisesti miten he aikovat omissa seurakunnissaan lasten- ja pyhäkoulutyöhön. Moses on luLuentoja ja ryhmätöitä laittaa ne käytäntöön. Näin nämä Raama- vannut hankkia materiaalia. Rukoilethan tun opetukset tulevat todella lähelle arkea. tämän tapahtuman puolesta. Pidimme pastoreille kolmesta neljään lu- Tämä oli monelle huonosti lukutaitoiselle Itselleni on ollut todella hienoa saada entoa päivässä ja aina luentojen väleissä pastorille varmasti mielenkiintoinen ko- olla mukana tässä työssä. he tekivät ohjattuja ryhmätöitä. kemus. Aluksi pastorit saivat kuitenkin kertoa, Itse käsittelin pelastuksen perusteita ja Malawin työ miten edellisen Raamattukoulun opetus lähetyskäskyä. Pastorit joutuivat kirjoittapuh. 045 114 8855 oli vaikuttanut heidän työssään. Esa- maan oman henkilökohtaisen todistuksenmalawi@onewaymission.fi Pekka Mattila ja Michael Opio Ugandasta sa. Ryhmätyökeskusteluissa ajauduimme

U


3/2017

33

UGANDA

UGANDA

– maa, joka ei jätä kylmäksi Teksti: Päivi Heikkilä

Tammikuisena iltana Ugandan lämpö otti meidät suloisesti vastaan. Mat- jälkeen oli mahdollisuus kysymyksiin ja kalla hotelliin Kampalaan kohtasimme lukuisia lauantai-iltaa viettäviä ih- keskusteluun. Ongelmia ja haasteita riittää misiä värikkäine asuineen, pieniä tulia katujen varsilla ja musiikin kumpua täälläkin. ja polveilua monelta eri suunnalta.

S

euraavana aamuna tapasimme pastori Wilson Sentongon, jonka lämmin tervehdys ”Terve!” kaikui kantavalla äänellä. Wilsonin koko turvallinen, vakaa olemus toivotti meidät tervetulleeksi takaisin Ugandaan. Valuutanvaihdon jälkeen auton nokka suuntasi kohti Muleeten kylää ja Agapekeskusta. Ajoittain käytössämme oli ns. afrikkalainen ilmastointi (varsinainen ei aina toiminut) eli kaikki ikkunat auki ja täydellinen läpiveto. Hiukset hulmuten ja pölyisin kasvoin saavuimme Agapekeskuksen vierastaloon, joka oli vaihtanut värinsä iloisen oranssista siniharmaaseen – sekin merkki hyvästä asioiden hoidosta, suunnittelusta ja ylläpidosta. Wilsonin vaimo Juliette perhekuntineen toivotti meidät lämpimästi tervetulleiksi. Myös ystävämme Mark, opettaja ja pastori, iloitsi jälleennäkemisestä. ”Rakastatte Ugandan kansaa niin paljon, että palasitte tänne”, hän totesi valkoinen hammasrivi loistaen.

Isättömyyttä on paljon Herran luomaa yhteyttä ja ystävyyttä Paljon asioita oli tapahtunut sitten edellisen käynnin. Lapsia oli syntynyt, häitä oli vietetty, joku oli lähtenyt kaupunkiin opiskelemaan, toinen taas vaihtanut työpaikkaa. Aivan kuten täällä Suomessakin ja silti omalla tapaa erilaista. Ihmeellinen Herran antama ystävyys oli syntynyt välillemme jo yhden tapaamiskerran jälkeen. Matkamme ensimmäisinä päivinä saimme osallistua paikallisten pastorien konferenssiin. Helteisessä säässä suojaisan katoksen varjossa saimme nauttia unohtumattomista tanssi- ja musiikkiesityksistä värikkäissä asuissa. Musiikin lomassa oli Raamatun opetusta paikallisten pastorien ja Esa-Pekka Mattilan toimesta. Myös pastorien vaimot osallistuivat koulutukseen. Leenan kanssa saimme olla mukana näissä naisten opetushetkissä. Opetuksen

Kummilasten kotona vierailut olivat yksi matkan kohokohta. Osa kodeista oli tuttuja jo edelliseltä käynniltä. Vastaanotto oli lämmin ja lasten silmissä tuikkiva ilo on vieläkin mielessäni. Niin ovat myös kodit, joissa kuolema oli vieraillut. Joidenkin lasten silmissä asui syvä suru. Oli monia koteja, joista isä puuttui. Joskus oli jäljellä vain isoäiti, joka huolehti jälkikasvusta. Tällä matkallani sain lähemmin tutustua ugandalaisen naisen elämään ja monin haasteisiin, joita he elämässään kohtaavat. Naisen asema perheessä, onko yksi vai useampi vaimo ja isättömyys. Opin heiltä ennen kaikkea palvelevaa asennetta. Oli myös ilo nähdä jälleen ystäviä. Ugandan värikylläisyys, rakkaus ja lämpö ihastuttivat. Tänne täytyy tulla takaisin!


34

RAPORTTI

3/2017

UGANDA

Näkynä kaivoja ja puhdasta juomavettä kylille Teksti ja kuva: Leena Kinnunen

Ugandassa oli alkuvuonna poikkeuksellisen kuumaa ja kuivaa. Kuivuus oli pahin, mitä olen siellä tähän mennessä nähnyt. Monin paikoin sato oli mennyt, ruoho ja kasvit olivat kuivia, vesilammikot olivat kuivuneet niin, että ihmisillä ja eläimillä ei ollut vettä.

K

aivoistakin osa oli kuivunut ja ihmiset jonottivat vesikanistereiden kanssa niiden kaivojen luona, joissa vielä oli vettä. Osa ihmisistä haki vettä suolta tms. paikoista, joista vettä vielä löytyi. Yksi koskettavimmista hetkistä matkalla oli, kun vierailimme yhden kummilapsemme, 9-vuotiaan Carolinen kotona. Hän ei ollut paikalla, kun ensimmäisen kerran kävimme, koska oli mennyt hakemaan juomavettä koko perheelle. Lammikko, josta he normaalisti ottivat vettä, oli kuivunut. Kun paljon myöhemmin palasimme, Caroline ei vieläkään ollut tullut kotiin. Vähän ennen pimeää hän palasi hikisenä, väsyneenä ja janoisena kymmenen litran vesikanisterin kanssa. Saimme kuulla, että hän oli joutunut kävelemään kaukaiselle suolle noin kahden tunnin matkan päähän, siellä vei noin tunnin verran, että hän sai kanisterin täyteen vettä, minkä jälkeen hän käveli kanisterin kanssa toiset pari

tuntia takaisin. Melkein itku pääsi, kun katsoin sitä likaista vettä, jota perhe ei edes keittänyt ennen juomista. Hyvin vähäiselle tuntui se vesipullo, jonka hänelle annoimme ja jossa oli puhdasta juomavettä tuon todellisuuden rinnalla. Likainen vesi aiheuttaa sairauksia Ei voi kun ihmetellä sitä, miten ihmiset siellä selviävät ja millaista lasten arki voi Ugandassa olla. Yhä edelleen Caroline joutuu hakemaan vettä joka aamu, minkä vuoksi hän ei ehdi ajoissa kouluun ja jää opetuksessa jälkeen. Hän on ollut myös usein poissa koulusta sairauksien vuoksi, joita likainen juomavesi aiheuttaa. Alueella on ollut mm. lavantautia. Me pystymme auttamaan Carolinea siten, että hän pääsee lastenkotiin ja voi sieltä käsin käydä koulua ja saa juoda

puhdasta vettä. Mutta miten käy hänen pienempien sisarustensa ja vanhempiensa? Ja miten niiden monien muiden perheiden, joilla on sama ongelma? Kuka heitä auttaa? Meille suomalaisille puhdas juomavesi on itsestäänselvyys. On vaikea edes kuvitella, miltä itsestä tuntuisi, jos joutuisi juomaan ruskeaa, likaista vettä päivittäin tietäen, että voin sairastua vakavasti. Olemme saaneet sydämellemme auttaa näitä lapsia ja perheitä Muleeten lähikylillä rakentamalla heille kaivoja, jotta he saavat puhdasta juomavettä. One Way Mission on päättänyt rahoittaa yhden käsin pumpattavan kaivon rakentamisen Ugandaan. Tarve kaivoille alueella on kuitenkin paljon suurempi. Toiveemme ja rukouksemme on, että saisimme ajan kanssa rakennettua lisää useita kaivoja alueelle. Yksi käsin pumpattava porakaivo maksaa noin 6 300 euroa. Keräämme nyt varoja kaivojen rakentamista varten. Mikäli haluat tukea tätä kaivohanketta, voit lahjoittaa haluamasi summan One Way Missionin keräystilille FI56 2058 1800 0076 71, viite 2817 (kaivohanke).


3/2017

35

Evankeliointitapahtumia lähikylillä Agape-seurakunta on aktiivisesti rakentanut uutta kirkkorakennusta. Se järjesti myös Kyegegwan kylässä, noin 80 km päässä Mubenden kaupungista, ison konferenssin. Agape-keskuksesta matkaan lähti 25 hengen tiimi pastoreita, ylistäjiä ja sielunhoitajia. Suomesta puhumassa olivat Aki Miettinen ja Arto Sädeaho. Wilson Sentongo julisti kylässä ensimmäisen kerran evankeliumia 1980-luvulla. Paikka oli tällöin puskaa ja täynnä villieläimiä. Wilson opetteli rukigan kielen, jota hän edelleen puhuu sujuvasti. Hän auttoi perustamaan sinne ensimmäisen helluntaiseurakunnan. Kyseessä oleva seurakunta on sittemmin perustanut 12 uutta seurakuntaa. Konferenssi keräsi väkeä paikalle yhteensä 500–600. Noin vajaa 270 henkilöä tuli myös uskoon. Myös lähellä olevassa Kigavun kylässä järjestettiin evankeliointitapahtuma. Kylässä on paljon noituutta ja lasten ihmiskauppaa, eivätkä ihmiset ole olleet halukkaita kuulemaan Jeesuksesta. Jumala kuitenkin yllätti ja runsaasti ihmisiä kokoontui paikalle. Useat kylän merkkihenkilöt antoivat ensimmäisenä elämänsä Jeesukselle. Noin 70 ihmistä tuli uskoon ja mm. useat henkilöt paranivat. Kiitos Jumalalle siitä, mitä hän tekee Ugandassa! Uusi lastenkoti käytössä Tammikuussa Ugandassa käydessämme uusi lastenkotirakennus oli juuri valmistunut. Siellä asuu nyt 16 lasta, jotka käyvät koulua. Suuri kiitosaihe on se, että lapsille on saatu hankittua mm. ruokaa, vaatteita ja kouluvälineitä. Lastenkodissa on myös hoitaja, joka huolehtii lapsista. Kaikille kummilapsille on hankittu uudet kengät. Kengät kuuluvat kouluasuun, mutta ne ovat tärkeät myös sen vuoksi, että

Ajankohtaisia kuulumisia Ugandasta Teksti: Mark ja Leena

Tervetuloa kylään!

ne estävät mm. hietakirppujen aiheuttamia ongelmia. Hietakirppu porautuu ihon sisään, johon se munii munia. Tämä voi aiheuttaa vakaviakin tulehduksia. Kaikille uusille lapsille, jotka tulevat kummiohjelmaan, on päätetty ostaa uudet patjat. Lasten olosuhteet kodeissa eivät ole aina kovin kummoisia. Osa lapsista on aiemmin nukkunut jonkinlaisten patjan riepujen tai muiden riepujen päällä.

tapaamassa heidän kotonaan. Osa perheistä asuu melko kaukana. Työntekijämme tarvitsisivatkin moottoripyörän, jolla näitä perheitä voisi käydä tapaamassa. Kiitos, kun muistatte näitä tarpeita rukouksin! Ugandan tiimiimme Suomessa kaivataan myös lisää innokkaita henkilöitä mukaan. Mikäli olet kiinnostunut asiasta, ota rohkeasti yhteyttä Ugandan työmme koordinaattoriin.

Kustannukset nousevat Ugandassa kuivuuden ja nälänhädän aiheuttamat haasteet jatkuvat edelleen. Sato jää huonoksi useilla alueilla, koska kuivuus tuhosi kasvit jo ennen niiden kukkimisvaihetta. Osa perheistä elää vain kupillisella maissipuuroa päivässä. Kaikki elinkustannukset ovat nousseet. Koulumaksut ovat lähes kolminkertaistuneet ja myös koulumateriaalien kustannukset ovat nousseet. Agape-keskuksen koulusta on jäänyt pois yli 80 lasta sen vuoksi, että perheet eivät pysty enää maksamaan koulumaksuja. Lisää kummeja siis edelleen kipeästi tarvittaisiin. Kunnallisissa kouluissa myös opettajien palkkataso on edelleen noussut. Tämä tuo paineita nostaa opettajien palkkoja myös Agape-keskuksessa. Muutama opettaja on jo lähtenyt koulusta kunnalliseen kouluun, jossa maksetaan parempaa palkkaa. Pari opettajaa myös harkitsee poislähtöä. Kummiohjelmassa olevia lapsia ja heidän perheitään käydään säännöllisesti

UGANDASSA TARVITAAN LISÄÄ KUMMEJA Useat lapset odottavat kummia voidakseen käydä koulua. Myös opettajille ja koulutyölle yleisesti kaivataan tukijoita. Kummimaksu on sekä lapselle että työntekijälle 30 €/kk. Ota yhteys Ugandan työn koordinaattori Leena Kinnuseen, 040 767 5556, uganda@onewaymission.fi

Ugandan työ puh. 040 767 5556 uganda@onewaymission.fi


36

RAPORTTI

3/2017

MONGOLIA

Siunauksia Mongoliassa Teksti ja kuva: Leena Metsämäki

Kolmen hengen naistiimimme koki ja näki jälleen, mitä kaikkea Jumala on tehnyt Mongoliassa työmme piirissä. Lähdimme vapunaattona viikon mittaiselle matkalle. Raamattukoulun päättäjäisjuhlan lisäksi sydämiämme kosketti erityisesti kohtaamamme eheytyneet perheet ja hedelmällinen työ lasten parissa.

M

iesten- ja naistenkodin asukkaille oli järjestetty taas vuoden kestävä raamattukoulu. Kurssipäiviä oli ollut kahdesti viikossa. Opettajina on ollut omien työntekijöidemme lisäksi pastoreita sisä-Mongoliasta. Kurssilta valmistui 18 oppilasta. Valmistujaisjuhla oli todella koskettava. Oppilaat kertoivat, mitä Jumala on heidän elämässään tehnyt. Tilaisuuteen osallistui myös kunnan ja paikallishallinnon edustajia sekä toisten järjestöjen kutsuvieraita. Juhlassa oli paljon laulua ja kiitospuheita. Kyyneleet kohosivat lähes kaikkien silmiin, kun Jumalan voimasta alkoholismista vapautunut aviopari sekä valmistui raamattukoulusta että sai lahjaksi kodinkoneita uuden yhteisen elämänsä alkua varten. Hallituksemme uusi puheenjohtaja

Otto, menehtyneen Otgon Magsarin vanhin poika, oli hankkinut ne. Ihmeellinen kohtaaminen Jumala johdattaa ihmeellisesti: miestenkodillamme asuva Hurlee-niminen entinen alkoholisti on nähnyt ensimmäistä kertaa tyttärensä, joihin hänellä resuisen alkoholistielämänsä takia ei ollut minkäänlaista kontaktia koskaan. Tyttäret ovat kolmekymppisiä ja heillä on eri äidit. Tyttäret eivät myöskään tienneet toisistaan mitään. Hurlee sairastaa vatsasyöpää ja todennäköisesti menehtyy siihen. Hän otti selvää, missä hänen tyttärensä ovat. Tyttäret tapasivat isänsä ensimmäisen kerran noin neljä viikkoa ennen raamattukoulun päättäjäisjuhlaa, jossa mekin tapasimme heidät. He osallistuvat juhlaan ja olivat hyvin hämmentyneitä ja iloissaan saatuaan mahdollisuuden tutustua isäänsä edes lyhyeksi aikaa. Toinen tyttäristä on juristi ja on asunut ulkomailla. Tytöt olivat ihmeissään kaikesta ja halusivat tietää, minkälaista työmme Mongoliassa on. Uskon, että Jumala kosketti heitä syvältä. Isäkin oli riemuissaan näistä upeista tyttäristään.

Äiti sai poikansa takaisin Naistenkodilla on asunut jo viisi vuotta Gerelmaa-niminen nainen, jonka työntekijämme löysivät aikoinaan kaatopaikalta yhdessä pienen poikansa kanssa. He järjestivät pojan orpokotiin ja ottivat äidin naistenkodillemme hoitoon. Nyt, viiden vuoden jälkeen, äiti on parantunut ja eheytynyt niin paljon, että vierailumme aikana naistenkodille tutustumiskäynnille tulleet sosiaalityöntekijät päättivät, että poika voi muuttaa asumaan äitinsä kanssa. Äiti ja poika asuvat nyt keskuksemme alueelle rakennetussa talossa. Tällaiset tapaukset ovat niin rohkaisevia, että työntekijämme ovat kokeneet, että he haluavat yhä enemmän keskittyä työssään perheiden auttamiseen. Tähän mennessä jo viisi perhettä lähialueilta on tullut uskoon, päässyt eroon alkoholista ja eheytynyt uuteen elämään. Identiteetti takaisin Monilla alkoholisteilla ei ole koskaan ollutkaan tai he ovat kadottaneet henkilöpaperinsa ja sitä myöten myös henkilöllisyytensä. Siksi onkin aina suuri riemu,


3/2017

37

YLI 1000 KRISTILLISTÄ OHJELMAA

Kanava joka koskettaa

www.oneway.tv Liike-, toimisto- ja asuinrakennusten tunnollista rakennuttamista ja rakennustyön valvontaa.

RUKOUS ON RAKKAUTTA!

Iloiset lastenleiriläiset Raamattuineen

kun kotimme henkilökunta saa hankittua uskoontulleille ja vapautuneille ex-alkoholisteille ID-kortit. Koulun juhlassa jaettiin viidelle miehelle henkilökortit ja viidelle on sellainen myös tulossa. Lastenleiri kesän alussa Työntekijämme järjestivät sadalle kouluikäiselle lapselle viikon mittaisen leirin koulujen päätyttyä. Leirillä leikittiin, urheiltiin, laulettiin ja opiskeltiin Jumalan sanaa. Kaikille myös lahjoitettiin suomalaisen tukijan lahjoittamat lastenraamatut. Leirin lisäksi keskukseemme suunnitellaan päiväkotia lähialueen lapsille. Tervetuloa Mongolian työn ystäväpiiriin Mongolian työmme ystäväpiiri on hyvin pieni. Jos Mongolia on sydämelläsi ja haluat tulla Mongolian työn esirukoilijaksi ja tukijaksi, ota yhteyttä sähköpostiosoitteeseen mongolia@onewaymission.fi

Valmistelemme lähetysmatkoja jo etukäteen rukoilemalla matkan ja kaiken matkalla olevan ohjelman puolesta. Itse matkalla rukoilemme Jumalan johdatusta joka hetkeen. Olen myös kokenut jokaisella tiimimatkalla ajoittain hyvinkin selvällä tavalla, että joku rukoilee puolestani. Sen tuntee Pyhän Hengen voiteluna ja siunauksena. Esirukous on perustavaa laatua oleva asia, jolla Jeesuksen pelastava ja siunaava voima voi tulla lähetysmatkoilla olevien osaksi. Jeesus on meidän paras esimerkkimme rukouksen ihmeellisestä voimasta! Jatketaan rukousta edelleen ja kerran Karitsa, joka on valtaistuimen keskellä, on kaitseva heitä ja johdattava heidät elämän vetten lähteille, ja Jumala on pyyhkivä pois kaikki kyyneleet heidän silmistänsä! Ilm. 7:17 Irja Lyytikkä

Rakennuttaja ins.tsto

STENROOS OY Kehruutie 1 C, 00410 Helsinki Puh. 041 5344 844 "Sillä jokainen huone on jonkun rakentama, mutta kaiken rakentaja on Jumala."

”VALOA KANSALLE”

Sähköpalvelu Häkkinen Oy

Sähkö ATK-verkot teollisuusautomaatio SUUNNITTELU URAKOINTI TARVIKKEET

Mongolian työ puh. 045 2307 949 mongolia@onewaymission.fi

PUH: 040 5144327


38

RAPORTTI

3/2017

NEPAL

Pastorien yhteyttä konferenssissa

nykyisin eräs maailman ihmiskaupan keskuksista. Vahvimmin tällaista vastaan voidaan taistella jakamalla tietoa ja koulutusta. Sajin toiveena on aloittaa seurakuntien keskuudessa oleville naisille viiden kuukauden pituinen kurssi kahdesti vuodessa noin 12-15 naiselle kerrallaan. Tarkoituksena on opetta naisille erilaisia taitoja (ompelua, käsitöitä, korutyötä, puutarhanhoitoa, viljelyä), jotta heillä olisi jokin oma osaamisalue, jolla ansaita elantonsa. Opetusohjelmassa on myös perhe-elämään, lastenhoitoon ja hygieniaan liittyviä asioita. Lisäksi naisille annetaan opetusta Raamatusta, niin että he voivat oppia tuntemaan Jumalan, jolle jokainen yksilö on tärkeä ja joka rakastaa myös köyhiä, kastittomia naisia toisin kuin yleinen tietämys naisen asemasta Nepalissa on. Kurssi edellyttää, että sinne valitut osaavat lukea ja ovat halukkaita oppimaan asioita ja voivat olla kurssin ajan Kathmandussa. Rukoillaan, että Jumala tekisi ihmeen Teksti: Virva Siivola ja tämä naisia auttava työmuoto pääsisi alkuun. Jokainen nainen veisi saamiaan Saji ja Hanna Kurianin 17 vuotta sitten aloittama työ Nepalissa jatkuu yhä tietoja omaan elinympäristöönsä ja sitä kautta ne leviäisivät pikkuhiljaa laajemvakaana vaikeuksista huolimatta, uusia työmuotoja suunnitellen. malle. Olemme keränneet erityisviitteellä rahaa tämän työn aloittamiseksi ja jos iime Raportissa kerroin, että Saji vaikeuksia on ollut paljon, se on ollut haluat osallistua, viite on 2794. Kurian sai pitkästä aikaa järjestet- Jumalan suunnitelma. Heidän kolme tytärtyä seurakuntien johtajille yhteisen tään ovat kaikki syntyneet Nepalissa ja nyt konferenssin. Sajin johdolla pastorit pereh- kaksi vanhinta aloitti 7.7. opiskelun Intian tyivät Filippiläiskirjeeseen ja sen pääsano- puolella. Tytöt saivat suurimman mahdolmaan ”Ilo Herrassa on väkevyytemme”. lisen stipendin opiskeluihinsa, mutta siitä Saji puhui siitä, kuinka voimme aina iloita huolimatta taloudellinen taakka on raskas olivatpa olosuhteemme mitkä tahansa. ja Saji ja Hanna pyytävätkin rukousta asian Lastenkotiin tulee säännöllisesti Konferenssi oli siunauksellinen ja vuoksi. Saji huolehtii myös Intian puolella vahvisti seurakuntien johtajia kovasti, olevista vanhemmistaan; hänen isällään uusia lapsia, jotka tarvitsevat suokoska kristittynä eläminen on Nepalissa on ollut jälleen kevään aikana terveysonmalaiset kummit. Myös pastoreille yhä vaikeampaa erityisesti maaseudulla. gelmia, mikä on tuonut omat murheensa tarvitaan jatkuvasti kummeja. Saimme kuulla mm. uutisen kristityn joh- perheelle. tajan murhasta. Eikä Kathmandussakaan Kummimaksu lastenkodin lapsille helpolla päästä - Hannan kahvilan lähellä on 55 €/kk, koulukummimaksu Haasteena naisten oleva katolinen kirkko yritettiin polttaa ke30 €/kk, pastorikummius 60 €/kk. aseman parantaminen väällä, mutta vauriot jäivät lopulta pelättyä Yhteys kummisihteeri Virva Siivovähäisemmiksi. laan, puh. 040 715 5351, nepal@ Suurin rukousaiheemme on Sajin naisille onewaymission.fi suunnitun raamattukoulun aloittaminen. Perheellä taloudellisesti Naisten asema on huono erityisesti maarankkaa seudulla, jossa köyhyys ja vanhat tavat kahlitsevat heitä. Tytöt naitetaan aivan Nepalin työ Saji ja Hanna viettivät toukokuussa Nepa- liian nuorina tai myydään kotiapulaisiksi puh. 040 720 3670 lissa olonsa 17-vuotispäivää ja Saji totesi, orjuutta vastaaviin olosuhteisiin sekä nepal@onewaymission.fi että Jumala on ollut uskollinen ja vaikka bordelleihin mm. Intiaan. Nepal onkin

Nepalin haasteet jatkuvat

V

NEPALISSA KAIVATAAN UUSIA KUMMEJA


3/2017

39

KIINA

Kiina tarvitsee rukouksiamme Teksti: Leena Metsämäki Kuva: Jean

Uusi lastenterapeutti hoidokkiensa kanssa

Kiinan työmme vastuunkantajat toivovat, että työn ystävät muistaisivat heitä kaikkia rukouksin. Johtajatar Jeanilla on ollut taas ongelmia terveyden kanssa. Hänellä oli vuonna 2008 peräsuolen syöpä, josta hän tuolloin parani. Tällä hetkellä Jeanin veren valkosolut ovat matalalla, eikä syytä ole vielä saatu selville. Hän on päässyt hyvälle lääkärille, mikä on kiitosaihe.

K

iinan lastenkotimme johtajatar, monille suomalaisillekin tuttu Jean on kärsinyt jo pidempään terveysongelmista. Hän on arkaillut kertoa niistä meille, jotta emme huolestuisi. Rukoillaan, että rakas Jumalamme taas parantaisi hänet, oli kyseessä sitten mikä tahansa sairaus. Kodilla toimiva pariskunta on onneksi ottanut paljon vastuuta kodin hoidosta, se on tuonut helpotusta. Lisäksi kodille on saatu taitava, lasten traumoihin perehtynyt varhaiskasvatuksen opettaja. Kesälomat Elokuu on lastenkodin lasten ja hoitajien lomakuukausi. Monet hoitajatytöt vierailevat kodeissaan maaseudulla. Lastenkodin lapsille puolestaan on luvassa lyhyempiä retkiä ja erilaisia aktiviteetteja lomailun merkeissä. Myös Jean ja Paul aikovat lomailla lastensa Dorcaksen ja Angelin kanssa.

Uusi opettaja Lapset ovat saaneet pienten lasten traumoihin perehtyneen opettajan. Hän työskentelee päivittäin heidän kanssaan. Opettaja perehtyy jokaisen lapsen elämään lapsen lähtökohdista lähtien. Jean kertoo, että lapsissa on jo nyt näkynyt hyvää muutosta. Rauhattomat ja painajaisia paljon nähneet lapset ovat rauhoittuneet ja nukkuvat yönsä paremmin. Lapset myös kykenevät keskittymään paremmin. Taloudellisia tarpeita Kiinassa hinnat ovat yhä nousussa. Lastenkotimme henkilökunnan palkat ovat alemmat kuin Pekingissä yleensä vastaavissa töissä. Siksi hoitajatytöt vaihtuvat melko tiuhaan ja uusien opettaminen tuo lisähaasteita. Elokuu on vuosittain se kuukausi, jolloin maksetaan koko vuoden vuokra, ja se tuo omat haasteensa asiaan.

RYHDY KAUNIIT SATAMAT -LASTEN KUMMIKSI Kiinan Kauniit Satamat -lastenkodilla on paljon pieniä lapsia, joista osa on vaikeasti sairaita. Lasten hoito on vaativaa ja myös taloudellisesti haastavaa. Kodille kaivataan lisää kummeja. Suurin osa lapsista lähtee hoitojen ja kuntoutumisen jälkeen adoptioon, siksi emme voi antaa kummille omaa nimettyä lasta. Silti tuki kummikannatuksen kautta on elintärkeää työmme jatkumiseksi. Voisitko sinä olla Kauniit Satamat -lastenkodin kummi? Ota yhteyttä kummisihteeriimme Elina Salojärveen puh. 050 566 6534 tai kiina@onewaymission.fi

Kiinan työ puh. 045 230 7949 kiina@onewaymission.fi


RAPORTTI

40

3/2017

OPETUSRAPORTTI Jeesus on voittanut kuoleman

MITEN KÄSITELLÄ MURHEITA JA ONGELMIA? Arto Boa Elämä on vaikeaa, sillä kaikkialta löytyy asioita, jotka saavat meidät huolestumaan ja murehtimaan. Elämme epävarmassa maailmassa ongelmien keskellä. Voimmeko todella elää tätä elämää ilman, että murheet kaatavat meidät kumoon?

J

eesus opetti meitä luottamaan Jumalan huolenpitoon ja sanoi kuuluisassa vuorisaarnassaan murehtimisesta: ”Sen tähden minä sanon teille: älkää murehtiko hengestänne, mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet?” (Matt. 6:25) Voimme luottaa täydellisesti siihen, mitä Jeesus opetti. Jeesus sanoi: ”Älkää murehtiko!” Jeesus ei sanonut: ”Murehtikaa vain vähäisen tai murehtikaa vain joka toinen päivä!” Ei! Jeesus sanoi selvästi: ”Älkää murehtiko!”, ja koska Jeesus sanoi näin, uskon, että silloin todella on mahdollista voittaa murehtimisen valta elämässä. Tämä on todella suuri ilouutinen! Varmasti jokainen meistä joutuu taistelemaan murhetta vastaan ja myös tuntemaan murhetta, mutta on eri asia olla murheen vanki ja olla tuhoutumassa murheen vuoksi kuin esimerkiksi tuntea tervettä surua jonkun läheisen poismenon vuoksi. Juuri murheitten keskellä kamppaileville juutalaisille Jeesus sanoi, että on mahdollista voittaa murheen tuhovoima elämässä. Se on siis mahdollista. Me pystymme käsittelemään murheita, niin että ne eivät kaada meitä lamaannuttavasti maahan. Syy siihen, että voimme todella ottaa uskossa vastaan nämä sanat, on se, että ne sanoi Jeesus itse. Jumalan poika, Ihminen ja Jumala, joka on luonut maailmankaikkeuden. Kun Hän sanoo: ”Älkää murehtiko”, voimme todella tyynnyttää sydämemme, sillä nämä sanat on tarkoitettu myös meille ja sanojana on itse Jumala. Filippiläiskirjeessäkin meitä rohkaistaan painokkaasti: ”Älkää mistään murehtiko, vaan saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi.” (Fil. 4:6). Raamattu kehottaa yhä uudelleen: ”Älkää mistään murehtiko!” Tämä opetus kattaa kaiken elämiseemme liittyvän: terveyden, ruuan, ela-

tuksen ja koko elämämme. Sanat ”älkää mistään” tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ei ole mitään syytä alkaa murehtia. Murehtimisen hyödyt? Urheiluvalmentajat tietävät, että murheen ja stressin alaisena urheilija ei pysty hyvään suoritukseen. Tämän ongelman poistamiseksi urheilijat treenaavat suoritustaan lihasmuistiin. Kun jalkapalloilija potkaisee rangaistuspotkun kohti maalia, potkun on lähdettävä lihasmuistista ollakseen tehokas. On tutkittua tietoa siitä, että ne rangaistuspotkut, joissa on tehty ”viime hetken” muutoksia stressin alaisuudessa, ovat tehottomimpia, koska pelaajan energia kuluu ”asioiden uudelleen järjestelyyn” lihasmuistin ja aivotoiminnan suhteen. Tavallisessakaan elämässä murheesta ja stressistä ei ole apua – murhe vie sinulta energiaa, se vie sinulta yöunet. Murhe tekee sinusta väsyneen ja stressaantuneen, jolloin sinunkin suoritustasosi vain laskee – murehtimisesta ei todellakaan ole hyötyä, se vain sekoittaa elämäsi. Luota Jumalan huolenpitoon. Daavidin mietevirressäkin sanotaan: ”Heitä murheesi Herran huomaan, hän pitää sinusta huolen.” (Ps. 55:23) Murehtiminen ja asioiden jatkuva pohdinta ei auta mitenkään, sillä murehtiminen ei koskaan ratkaise ongelmiasi. Vielä vakavampaa on se, että murehtiminen ja epäusko ovat lähellä toisiaan, varo siksi murhetta! Epäusko sumentaa meiltä Jumalan suuruuden ja Hänen kaikkivaltiutensa. Murhe ei näe Jumalan mahdollisuuksia, se näkee vain ongelman, vaikka juuri ongelman ulkopuolella on suurempi todellisuus, elävä Jumala, joka on voimallinen pitämään lapsistaan huolta. Älä siis murehdi. Jumala on suurempi kuin sinun ongelmasi.

Yksi suurimpia murhetta tuottavista asioista ihmiskunnassa on kuolema. Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Tämä kysymys aiheuttaa paljon ahdistusta ihmisille, mutta tähänkin murheeseen on olemassa vastaus – Jeesus Kristus, joka on voittanut kuoleman. Johanneksen evankeliumissa kerrotaan tilanteesta, jossa kuoleman murhe oli tullut perheeseen, kun Lasarus oli kuollut. Jeesus keskusteli Martan kanssa ennen kuin Hän herätti Lasaruksen kuolleista: ”Jeesus sanoi hänelle: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut. Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko tämän?” (Joh. 11:25-26) Uskotko sinä tämän? Jeesus on ainoa vastaus sinullekin kuoleman hetkellä, sillä joka uskoo Häneen, ei koskaan kuole. Siksi juuri Hän voi meitä opettaa sanoen: ”Älkää murehtiko hengestänne.” (Matt. 6:25) Kun olet Kristuksessa, sinun ei tarvitse murehtia kuolemaa, koska elät jo elämää, johon kuolemalla ei enää ole valtaa. Jeesus kysyi vuorisaarnassaan hyvän kysymyksen: ”Kuka teistä voi murehtimisellaan lisätä ikäänsä kyynäränkään vertaa?” (Matt. 6:27) Kerran lentäessämme perheeni kanssa Italiaan lentokone joutui turbulenssiin ja se tärisi ja heilui. Mieleni täytti murhe ja ajattelin, että ”Nyt tuli kuolema, tämä kone tippuu kohta alas!” Rukoilin hiljaa itsekseni ja löysin vastauksen. Se oli yksinkertainen, mutta poisti murheeni ja pelkoni. Tämä vastaus oli Jeesus. Ymmärsin, että minä olen Kristuksessa ja jos lentokone tippuu, pääsen nopeasti perille taivaaseen, ja jos kone saavuttaa määränpään, pääsen nopeasti perille Italiaan. Kävi niin tai näin, minä pääsen perille ja vieläpä nopeasti! Valtava ilo täytti sydämeni, kun tämä yksinkertainen hengellinen totuus ajoi ulos kuoleman ja pelon sydämestäni. Älä murehdi kuoleman hetkeä – Jeesus kulkee sen läpi kanssasi. Kuolema on enää portti elämään niille, jotka Kristuksessa ovat. Jumalan mielenmukainen murhe? Paavali kirjoittaa Korintin seurakunnalle: ”Jumalan mielen mukainen murhe näet saa aikaan parannuksen, joka koituu pelastukseksi ja jota ei tarvitse katua. Maailman murhe sen sijaan tuottaa kuoleman.” (2 Kor. 7:10) Jumalan mielen mukainen murhe on murhetta synnistä ja siitä eroon pääsemisestä – tämän ”murheen” päämäärä on


3/2017

elämä! Jos sinulla on murhetta, joka johtuu synnistä, tunnusta ja hylkää syntisi, niin murhekin poistuu elämästäsi. Pyydä Jeesusta puhdistamaan sydämesi ja saat kokea virvoituksen ja elämän virtaavan takaisin sinuun uudistaen sinut. Ja Jumalan rauha, joka on yli inhimillisen ymmärryksen, tulee sydämeesi. Maailman murheen päämäärä puolestaan on kuolema. Jeesuksen opetuslapsi Juudaskin murehti, mutta se oli murhetta maailmasta ja tuotti hänelle kuoleman. Apostolien teoissa Ananias ja hänen vaimonsa myivät maatilan ja halusivat antaa rahat apostoleille; he kuitenkin murehtivat maailman murhetta eli omaa toimeentuloaan ja päättivät jättää osan hinnasta itselleen. Rahat viedessään he valehtelivat antaneensa koko summan. Silloin Pietari sanoi heille: ”Miksi olette yksissä neuvoin käyneet kiusaamaan Herran Henkeä?” (Apt. 5:9) Niin molemmat kaatuivat kuolleina maahan – maailman murhe ja epäusko olivat tuottaneet heille kuoleman. Muista, että maailman murhe tuottaa kuoleman, kun taas Jumalan mielen mukaisen murheen päämääränä on osoittaa sinulle elämä. Murheesi ovat Jumalan kädessä Joosef on hyvä esimerkki elämästä, joka oli täynnä koettelemuksia. 17-vuotiaana hän menetti perheensä, kun omat veljet myivät hänet orjaksi Egyptiin. Egyptissä Joosef heitettiin syyttömänä vankilaan, kun Potifarin vaimo syytti häntä valheellisesti raiskausyrityksestä. Oli varmasti raskasta olla vankilassa ilman omaa syytään. Joosefin oli pakko valita sydämessään anteeksi antaminen ja usko; usko siihen, että hänen elämänsä on Jumalan kädessä tapahtui mitä tapahtui ja olivat olosuhteet mitkä tahansa. Vankilassa oloaikanaan Joosef selitti leipurin ja juomanlaskijan enneunet ja pyysi juomanlaskijaa muistamaan häntä sitten, kun farao armahtaa juomanlaskijan. Joosef kuitenkin unohdettiin vielä kahdeksi vuodeksi vankilaan, ennen kuin juomanlaskija lopulta muisti kertoa hänestä faraolle. Joosef itse olisi ehkä ollut valmis ennen tätä kahta vuottakin faraon palvelukseen, mutta olosuhteet eivät olleet. Jos Joosef olisi kutsuttu ulos vankilasta aikaisemmin, hän olisi saattanut palata takaisin entiseen orjan elämäänsä, mutta kun Jumalan aikataulu oli valmis, Josef pääsi vapauteen ja hänet korotettiin faraon hoviin, kansansa pelastajaksi. Uusi, helpompi aikakausi alkoi hänen elämässään. Mikä suuri ja hieno tehtävä Joosefilla olikaan! Tämä esimerkki Joosefin elämästä kertoo meille sen, että kaikella on

41

aikataulunsa; murheen aikataulukin on Jumalan hallinnassa myös sinun elämässäsi. Jos tänään olet elämäsi vankilassa, odota Herraa, Hän kutsuu sinut ajallaan uuteen elämänvaiheeseen. Älä anna olosuhteiden tuoda murhetta sydämeesi, vaan pidä sydämesi rohkeana – Jumalalla on kaikki hallinnassa. Hyväksy elämässäsi myös asiat joita et ymmärrä: sairaudet, rahahuolet ja ihmissuhdeongelmat – Joosefkin oli viattomana vankilassa, hänenkin oli pakko hyväksyä ja uskoa, että asiat ovat Jumalan kädessä. Vaikka sinä olisit jo valmis uuteen elämänvaiheeseen, odota, sillä Jumala on ehkä juuri nyt järjestelemässä olosuhteita oikeanlaisiksi sinun ympärilläsi, jotta Hän saisi johdattaa sinut omalle paikallesi.

vää huolta arvokkaista asioista? Sanan ”katsokaa” taivaan lintuja voi ymmärtää kreikan kielestä myös seuraavasti: ”tutkikaa” tai ”oppikaa”. Me voimme havainnoida ja ottaa oppia Jumalan hyvyydestä luomakuntaansa kohtaan. Samalla on hyvä pitää mielessä, että Jumala oli valmis maksamaan suurimman hinnan sinusta, koska olet Hänelle niin arvokas. Hän antoi oman poikansa kuolemaan sinun puolestasi! Jeesus oli sijaisuhri – sinun sijastasi, Hän maksoi täydellisesti synnin hinnan puolestasi, koska Hän rakastaa sinua ja haluaa pelastaa sinut. Yksi tärkeä Jeesuksen opetus vuorisaarnassa oli siis tämä: ”Älä murehdi, sillä sinä olet todella arvokas Jumalalle!” Jumala pitää sinusta huolen.

Päivä kerrallaan

Käytännön ohjeita murehtimisen voittamiseen:

Olen kuullut jostain viisaan mietelauseen: ”Murehtiminen on asioiden ajattelua väärään aikaan.” Me emme voi murehtia olosuhteita, koska emme tiedä huomisesta. Emme voi murehtimisella vaikuttaa tulevaisuuteen, joten älä murehdi! Jumalan lopullisesta suunnitelmasta tiedämme sen, että paratiisissa kaikki murheet loppuvat. Tulevaisuutemme on siis lopulta hyvä. Täällä maan päällä arkielämässämme meidän kuitenkin tulee elää vain päivä kerrallaan luottaen Jumalaan. Jeesus opetti: ”Älkää siis murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekin päivälle oma vaivansa.” (Matt. 6:34). Jeesuksen antama neuvo murehtimisen voittamiseksi on se, että elämme kerrallaan vain yhden päivän asiat ja vaikeudet. Tämä on yksinkertainen ja suuri viisaus, joka voi muuttaa koko elämän parempaan suuntaan. Kun asiat vyöryvät ylitsemme ja tehtävää on enemmän kuin pystymme tekemään, on viisasta laittaa asiat tärkeysjärjestykseen: Mikä on tärkeintä juuri tänään? Tee se, mikä on tärkeintä, ja jätä tekemättä se, mikä ei ole niin tärkeää. Elä päivä kerrallaan. Sinä olet arvokas ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne?” (Matt. 6:26) Jeesus käyttää Vuorisaarnassaan esimerkkeinä lintuja ja sanoo, että Jumalalle taivaan linnutkin ovat tärkeitä ja Hän pitää niistä huolen. Sitten Jeesus kysyy, ymmärrämmekö me, että olemme vielä arvokkaampia kuin nuo linnut, joista Jumala pitää huolta? Etkö sinäkin pidä erittäin hy-

1. Pura tunteesi Tärkeä keino hallita murhetta on murheen jakaminen. Kerro kipusi jollekin luotettavalle henkilölle. Jumala on antanut viisaudessaan meille seurakunnan eli toiset uskovat ihmiset. Seurakunnassa voimme jakaa elämäämme ja puolittaa kuormaamme yhdessä toisten kanssa. 2. Tunnista asiat, joita murehdit Tunnista asiat, jotka tuovat murhetta elämääsi, ja jos voit tehdä asioille jotakin, tee se. Jos esimerkiksi murehdit jostain terveydellisestä ongelmasta, käy lääkärissä ja anna tutkia asiaa – murehtiminen ei ole ratkaisu ongelmaasi. Yritä pitää itsestäsi huolta ja liikkua, tee se, mitä voit, ja jätä loput Jumalan haltuun. Jos ongelmasi on hankala ihmissuhde, yritä löytää sopu ja jätä sitten asia Jumalan haltuun. Tee se, mitä sinä pystyt tekemään, ja jätä Jumalalle se, mitä sinä et pysty tekemään. 3. Luota Jumalaan Daavid kirjoittaa: ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.” (Ps. 23:1). Kun ymmärrämme, että elämämme on Jumalan hallinnassa, emme pelkää mitään pahaa. Roomalaiskirjeessä meiltä kysytään: ”Kuka voi erottaa Kristuksen rakkaudesta? Tuskako vai ahdistus, vai vaino, vai nälkä, vai alastomuus, vai vaara, vai miekka?” (Room. 8:35) Vastaus on: ei mikään murhe eikä mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta. Älä siis murehdi, vaan luota Jumalaan elämän myrskyjenkin keskellä. 4. Etsi rukouksessa rauhaa Rukous on voimavaramme. Voimme tuoda Jumalalle kaikki asiat tiettäväksi ja anoa Häneltä ratkaisua ongelmiin, jotka tuottavat meille murhetta. Jumala on voi-


RAPORTTI

42

mallinen muuttamaan tilanteemme. Jeesus antoi ylivertaisen lupauksen rukouksesta: ”Kaiken, mitä anotte rukouksessa, uskoen, te saatte.” (Matt. 21:22) Rukous todella muuttaa asioita! Jumala on murheemme yläpuolella ja auttamassa meitä eteenpäin. Jeesus antoi meille suuren lupauksen siitä, että olivat olosuhteet mitä tahansa, voimme kokea Jumalan rauhaa: ”Rauhan minä jätän teille: minun rauhani – sen minä annan teille.” (Joh14:27). Juuri rukous on hiljentymisen hetki; se hetki, jossa Jumalan yliluonnollinen rauha virtaa elämäämme ja olosuhteisiimme. Olivatpa asiat hyvin tai huonosti, Jumalan rauha ei ole olosuhteistasi kiinni. Jumalan rauha on Jeesuksen antama yliluonnollinen todistus sydämessä ja tästä rauhasta käsin on hyvä jatkaa matkaa, silloin murheet eivät saa sinusta otetta. 5. Älä kiirehdi Olen kuullut sanonnan: ”Jumala loi aikaa – eikä puhunut kiireestä mitään”. Jumalalla ei ole kiire sinun kanssasi, Hän valmistaa sinua ikuisuutta varten. Maailmalla on kiire ja sielunvihollisella, Saatanalla, on

3/2017

kiire. Kun Jeesus saapui gadaralaisten alueelle, haudoista tuli kaksi riivattua miestä, jotka sanoivat Jeesukselle: ”Oletko tullut vaivaamaan meitä tänne ennen aikaa?” (Matt. 8.29) On totta, että Saatanan aika on lyhyt, ja siksi hänellä on kiire. Jumalan suunnitelmissa puolestaan on aina aikaa: Jumala johdatti hitainta ja mutkaisinta reittiä israelilaiset pois Egyptistä. Aabraham sai odottaa satavuotiaaksi Jumalan lupausta syntyvästä pojasta. Älä siis kiirehdi, Jumala on aikataulujen mestari – luota Häneen. Joskus joudumme olemaan hankalissa olosuhteissa, mutta kaikella on aikansa Jumalan suunnitelmissa. Kiire tuo murhetta, aika tuo lepoa ja uskoa.

Mihin meidän tulisi kuluttaa energiaamme? Ei murehtimiseen vaan Jumalan valtakunnan etsimiseen. Inhimillinen näkökulma on: ensin laitan oman elämäni kuntoon, sitten vasta etsin Jumalan valtakuntaa. Mutta tämä järjestys ei toimi. Vanhainkodissakaan oma elämäsi ei vielä ole niin järjestyksessä, että sinulla olisi aikaa etsiä Jumalaa. Maailman murheet eivät koskaan tule loppumaan, niitä tuijottamalla sinä et saa koskaan elämääsi kuntoon, koska aina löytyy asioita, jotta voit taas siirtää kauemmaksi Jumalan valtakunnan etsimistä.

Ei, vaan etsi ensin Jumalan valtakuntaa! Tämä yksinkertainen ohje pelastaa sinut Etsi ensin Jumalan epätoivolta ja vie todelliseen hengelliseen valtakuntaa läpimurtoon. Oletko sinä etsinyt ensin Hänen valtakuntaansa, Hänen tahtoaan? Tee Jeesuksen opetus murehtimisen voittami- nyt vakaa päätös: en suostu murehtimaan sesta päätyy viisaaseen lauseeseen, koko vaan etsin Jumalan valtakuntaa! Kun teet elämäsi mullistavaan ohjeeseen, jos otat näin, olet murheiden voittaja. sen tosissasi: ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.” (Matt. 6:33).

SUOMI 100 v

KOKO KANSAN KIITOSJUHLA

TRIBUTE TO MAHALIA JACKSON Maailman kuuluisimman gospellaulajan ikivihreitä spirituaaleja jazzin hengessä. Tiina Sinkkonen, laulu Eric-Olof Söderström, piano Patrik Latvala, kontrabasso Thomas Törnroos, rummut LEVYNJULKAISUKONSERTTI Töölön kirkko 23.8. klo 19

KLAUKKALAN KIRKKO 17.9. klo 18

RAUMAN PYHÄN RISTIN KIRKKO 26.8. klo 18.30

SIUNTION KIRKKO 1.10. klo 18

Englanninkielisen Sweet Chariot Comin´-levyn voit tilata One Way -kaupasta onewaykauppa.fi tai puh 045 261 3925. Hinta 23 euroa + postimaksu. Lisätietoja kotisivuilta: mahalia7.wix.com/tribute

su 10.9. klo 18 Helsingin Vanhassa kirkko Lönnrotinkatu 6

Puhujana Tapani Suonto, musiikissa One Voice -kuoro ja Classic Praise. Meillä on paljon aihetta kiittää itsenäisestä Suomesta ja Jumalan runsaista siunauksista. Tervetuloa viettämään yhteistä kiitosjuhlaa kanssamme!


3/2017 KIITOSAIHEET

43 RUKOUSAIHEET

Ugandassa uuden kirkon rakenta- Suomi minen etenee ja ihmisiä on tullut uskoon evankeliointitapahtumissa. Perjantai Kristukselle -illat Wilson on toipunut lavantaudista. • rukoillaan viisautta ja tuoretta näkyä Mongolian työssä kiitos työn • monenlainen vastakkainasettelu hienosta etenemisestä ja monista on lisääntynyt uskoontulleista ja eheytyneistä per- • rukoillaan nuoremman heistä. Kiitos myös uudesta autosta. sukupolven tuloa mukaan • katukokousten lupa-asiat Venäjällä kiitos Herralle siitä, että ovet ovat vielä avoimet ja työtä Lasten ja nuorten aikuisten työ voidaan jatkaa, vaikka hieman eri • lapsille Jumalan tuntemista, merkeissä paikallisten uskovien lapsiperheille voimia arkeen kohdalla. Kevätmatkamme oli • nuorten elämään Jumalan jälleen erittäin siunattu. Saimme johdatusta, uskon vahvistusta, pitää tilaisuuden kaikissa kohteisiloa Jeesuksen tuntemisessa ja samme, kuten aikaisemminkin, ja että uusia nuoria tulisi mukaan meitä pyydettiin käymään vielä seurakuntayhteyteen useammin. Kiitosaihe on myös pietarilaisten nuorten hyvä kou- Maahanmuuttajatyö lumenestys ja elämässä eteenpäin • rukoillaan voimia työhön; meno. Sergei osallistui kahdelle islamin hengellinen ote on viime matkallemme ja oli innokas työn ympärillä, mutta Herra on apulainen kaikessa. voittaja • työmiehiä ja varoja työhön Israelin työssä kiitosaiheena on • rohkeaa ja elävää sanaa yhä avoimempi suhtautuminen kokouksiin evankeliumiin. Eri kielisiä Uusia • Pyhän Hengen täyteyttä ja testamentteja ja audioraamattuja armolahjoja jaetaan seurakunnasta viikoittain • rukoillaan, että mahdollisimman satoja. Kiitos innostavista perjanmoni voisi pelastua pakolaiskriitai-illoista Tel Avivissa; avoimuus sin keskellä ja kuulla evankeerikoisesti pakolaisten ja siirtotyöliumia läisten parissa on suurta. • voimia niille, jotka tekevät työtä Herra on myös varjellut Israelia viimaahanmuuttajien kanssa me kuukausien aikana suuremmilta • Koivukylän työn puolesta (nuorterrori-iskuilta. ten ja PK-illat, nais- ja lapsityö)

• asukkaiden puolesta RUKOUSRAPORTTI • työn vastuunkantajille ja kaikille työntekijöille Herralta viisautta työhön kentelevä pariskunta ja lasten • kaikkien yhteistyötahojen traumoihin perehtynyt opettaja puolesta • kodilla asuvien orpolasten • tilaisuuksien puolesta puolesta Naistenvankilatyö • Vanajan naisvangeille varjelusta • Vanajan avovankilan henkilökunnan puolesta • One Wayn naisvankilan parissa tehtävän työn puolesta kokonaisuudessaan

Intia • kiitosaihe: Herra on siunannut työn • rukousaiheena Intian rakennushankkeet ja poliittinen tilanne • työntekijöiden puolesta • työn piirissä olevien orpolasten, katulasten, leskien ja vammaisten puolesta

One Way radio- ja TV-työ • erityiskiitos, että nettitelevisiolla on yhä enemmän katselijoita Mongolia • rukoillaan, että kaikki ohjelmat • rukoillaan Jumalan varjelusta koskettaisivat työlle • voimia ja varjelusta työntekiOne Wayn jöille kustannustoiminta • siunausta Raportti-lehdelle Malawi • opetus- ja musiikkiäänitetoimin- • rukoillaan että Jumalan tahto nan puolesta tapahtuu Malawi-työmme suunnittelussa ja tulevaisuudessa Venäjä • Jumalan suojelusta ja varjelusta • tuleva elokuun matka ja lapsille ja henkilökunnalle konferenssiin tulevat venäläiset • herätystä ja hengellistä kasvua ystävät sekä siunausta pastoreille • Venäjän yleisen tilanteen puo• että Jumala erityisesti koskettailesta, että ovet evankeliumille si työmme johtajaa Macia pysyisivät auki • uskovien ja seurakuntien Nepal puolesta • pastorit ja heidän perheensä • johdatusta nuorille, jotka • uskoville varjelusta ja kestäväipäättivät koulun syyttä vainoihin • evankeliumin eteneminen uusilViro le alueille • kiitos kesäkuun Tallinna-aktios- • lasten koulunkäynti Perjantai Kristukselle -työssä ke- One Way House ta ja sen tavoittamista ihmisisvät on mennyt hienosti. Työssä on • voimia ja terveyttä niin paltä; ainakin yksi ihminen tuli Uganda ollut mukana paljon maahanmuutkatuille kuin vapaaehtoisille selkeästi uskoon, kylvöä saatiin • Wilsonin heikentynyt terveys, tajia, jotka ovat olleet innokkaina työntekijöille tehdä paljon voimia ja parantumista erityisesti kadulla. Musiikissa on • rukoillaan eri tilaisuuksien • rukoillaan yhteistyöseurakunnan • kaivoprojektin aloittamiseen myös ollut uusia ihmisiä. puolesta puolesta johdatusta ja että saisimme en• rukoillaan lisää esirukouksessa simmäisen kaivon rakennettua Esirukoustyössä kiitämme Herraa, palvelevia miehiä, mm. palvele- Israel • tammikuun nuorten tiimimatka että Hän on johdattanut päteviä siemaan uskoon tulleita turvapai• Antony Simonin kotiinpääsyn • että kummityöhön saataisiin lunhoitajia auttamaan ihmisiä. Hän kanhakijaveljiämme johdosta; rukoillaan vaimonsa moottoripyörä on antanut myös rukouspuhelin Donan ja lasten Rachelin, Joelin • kummilasten ja työntekijöiden -työmuodon ja siihen päivystäjät. Opetuslapseuskoulu ja ja Joshuan puolesta (sekä tämän puolesta rukoussolut vaimon ja heidän pienen tyttäMaahanmuuttajatyössä kiitos • tulevan syksyn opetuslaprensä puolesta) Vastuunkantajat suuresta uskoontulleiden ja kastetseuskoulun puolesta, jokaisen • koko Kol BaMidbar -seurakun- • nöyrää ja kuuliaista sydäntä tujen määrästä. Kiitos rukoustuesta; oppilaan puolesta nan ja sen kautta jatkuvan työn • terveyttä, varjelusta ja olemme saaneet ihmeellisiä ru- • opettajien puolesta puolesta johdatusta kousvastauksia, maahanmuuttajia • pyydetään rukoussoluihin vir• Punainen Matto: uudet tilat ja • keskinäistä yhteyttä on jopa parantunut psyykkisesti ja voitusta ja kestävyyttä rukoukvoimia, viisautta, terveyttä ja fyysisesti. Moni on täyttynyt Pyseen varjelusta työntekijöille One Wayn talous hällä Hengellä. • Jerusalemin naistenkoti: asuk• tarpeiden kasvaessa eri työMiestenkodit kaiden ja työn jatkon puolesta saroilla ja yleisen taloustilanteen Työ on jatkunut myös muilla työ- • miestentyö on joutunut voimakDonan jäädessä pois kiristyessä rukoillaan erityisesti kentillämme. Kiitos Herralle, joka kaan hyökkäyksen kohteeksi, Herran siunausta taloudellemme on pitänyt huolta kaikesta. rukoillaan Herran eritystä apua Kiina • Herran siunausta kaikille, jotka ja ilmestymistä tilanteessa ja • Jeanin terveys ja voimavarat muistavat työtämme rukouksin, johdatusta tästä eteenpäin • kiitosaiheena kodilla työstaloudellisesti tai muuten


RAPORTTI

44

3/2017

TILAUKSET: One Way Housen myymälästä, verkkokaupasta: onewaykauppa.fi tai puh. 045 261 3925

ONE WAY TUOTANTOA

Tapani Suonto

KLASSINEN KRISTINUSKO 6 kpl CD

MATTILAN PERHEORKESTERI Nimi kaikkein korkein

SOILE JA ESAPEKKA MATTILA Usko toivo ja rakkaus

Hinta CD 10 â‚Ź

Hinta CD 10 â‚Ź

SOILE MATTILA & ORKESTERI Hengen Hedelmä

23â‚Ź

TIINA SINKKONEN & Co. Matkaa teen

Hinta CD 10 â‚Ź

Hinta CD 20 â‚Ź

Tapani Suonnon muuta tuotantoa TAPANI SUONTO Trubaduurin Laulu

TAPANI SUONTO Tuhannet Haaveet

Hinta CD 10 â‚Ź

Hinta CD 10 â‚Ź

TAPANI SUONTO Kirje Ystävälle

NATHANAEL Hengen tuuli

Hinta CD 10 â‚Ź

Hinta CD 10 â‚Ź  

TAPANI SUONTO Tie ihmeiden maailmaan

TAPANI SUONTO Kuinka tunnistaa eksytys

Hinta 14 â‚Ź

Näin toteaa Marianne Raatikainen-Masamba tämän kirjan alkusanoissa. Yhdeksästä kuukaudesta on tähän mennessä kasvanut kymmenen vuotta. Marianne on koko ajan kirjoittanut uutiskirjeitä Suomeen; ensin ystävilleen, pian myÜs lähettipiirilleen. Nyt näistä kirjeistä on koottu kirja, joka kertoo elävästi pienen syrjäisen puskakylän elämästä ja siitä, miten kahden sitkeän ihmisen – Mariannen ja hänen malawilaisen pastorimiehensä Macin – näystä kasvaa yksi One Way Missionin suurimmista lähetyskentistä. Matkalta ei puutu vauhtia eikä dramatiikkaa. Milloin Mac kidnapataan, milloin häntä syytetään elinkaupasta. Varkaita rakennustyÜmaalla, klinikalla, pelloilla. Nälänhätää, tulvatuhoja, malariaa, kasvovoiteella herkuttelevia rottia ja ÜtÜkÜitä. Kaiken yli kantaa kuitenkin Jumalan armo, ja varjelus – ja Mariannen huumori ja positiivinen asenne.

One

Marianne Raatikainen-Masamba KIRJEITÄ AFRIKASTA – Elämää Malawin syrjäisessä laaksossa

�En lähtenyt Afrikkaan romanttisin odotuksin. LähetystyÜhÜn lähteminen oli ollut lähes pari vuosikymmentä vaihtoehtona tai kutsuna mielessäni. Afrikka ei houkuttanut, mutta jotenkin vain tiesin, että jos lähdÜstä tulee totta, niin sinne joudun. Lähtiessäni viimein elokuussa 2004 Malawiin luulin viipyväni matkalla vain yhdeksän kuukautta...�

Hinta 14 â‚Ź

                  

MARIA KELA TAPANI SUONTO Rakastatko sinä minua? Täti, katu ja miliisi

Hinta 12 â‚Ź

Hinta 12 â‚Ź

Marianne Raatikainen-Masamba

KIRJEITÄ AFRIKASTA Elämää Malawin syrjäisessä laaksossa

Way

TUULIKKI JÄÄSKELÄINEN MitätÜity

Hinta 14 â‚Ź

MARIANNE RAATIKAINEN-MASAMBA Kirjeitä Afrikasta

Hinta 14 â‚Ź

TAPANI SUONTO TAPANI SUONTO Ole turvallisella mielellä Näky voittavasta seurakunnasta

Hinta 14 â‚Ź

Hinta 10 â‚Ź

Huomisen petos, 6 CD 23₏ Kuinka tunnistaa eksytys, 6 CD 23 ₏ Ole turvallisella mielellä, 6 CD 23 ₏ Tyytyväisyyden siunaus, 6 CD 23 ₏ Voiton salaisuuksia, 6 CD 23 ₏ YlÜsnousemuksen voimassa, 6 CD 23 ₏ Turvapaikka Kristuksessa, 6 CD 23 ₏ Lepo Kristuksessa, 6 CD 23 ₏ Nostakaa päänne, 6 CD 23 ₏ Pimeässä laaksossa, 6 CD 23 ₏ Tehkää tie Herralle, 6 CD 23 ₏ Ettei kukaan teitä eksytä, 6 CD 23 ₏ Tapahtukoon Sinun tahtosi, 6 CD 23 ₏ Tulkoon valkeus, 6 kas/CD 23 ₏ Valoon ja vapauteen, 6 CD 23 ₏ Uskon kautta, 12 herätyspuhetta 6 CD 23 ₏ Hengessä ja totuudessa, 6 CD 23 ₏ Rakenna kalliolle, 6 CD 23 ₏ Valmistu Jumalan käyttÜÜn I ja II, å 6 CD 23 ₏ Valmistu Jumalan käyttÜÜn jatkok., 6 kas/CD 23 ₏ Stressistä vapauteen, 3 CD 13 ₏ Valoa pimeään, 6 CD 23 ₏ Ihminen evankeliumeissa 6 kas/CD 23 ₏ Erämaasta elämään I ja II, å 6 CD 23 ₏ 5 Mooseksen kirjaa, I-VI, 6 kas/CD 23 ₏/kpl Tahdotko olla onnellinen, 6 CD 23 ₏

Esa-Pekka Mattila Armoa ja totuutta 6 kpl CD 23 â‚Ź

Esa-Pekka Mattila Näky kirkkaaksi CD-sarja, 23 ₏ TAPANI SUONTO Valmistu Jumalan käyttÜÜn 1

Hinta 14 â‚Ź

TAPANI SUONTO Valmistu Jumalan käyttÜÜn 2

Hinta 14 â‚Ź

TAPANI SUONTO Tapahtui Perjantaina

Hinta 10 â‚Ź

TAPANI SUONTO Erämaasta elämään

Hinta 10 â‚Ź

Salme Blomster

Tunteet ja sisäinen lapsi CD-sarja, 13 ₏

Aki Miettinen

Pienemmän riesan tie 6 kpl CD 23 ₏

Al Akimoff

TAPANI SUONTO Kohti auringonnousua

Hinta 10 â‚Ź

TAPANI SUONTO Lauri

Hinta 10 â‚Ź

OUTI LEPISTĂ– Vapaana vankilassa - Arin tarina

Hinta 10 â‚Ź

LähetystyÜn perusta 6 kpl CD 23 ₏


3/2017

45

V

uoden 2017 alkupuoliskolla taloutemme on kohdannut joitain uusia haasteita erityisesti lähetyskentillä ja niiden suhteen olemmekin hieman miinuksella. Keräystuotto on pysynyt kuitenkin ennallaan ilman suurempia notkahduksia edellisvuoteen verrattuna. Alla voit tutustua vuoden 2016 tilinpäätÜkseen. Intian tyÜmme talous on alijäämäinen. Lisäksi sinne on ohjattu runsaasti varoja rakennus- ja remonttitÜihin, jotka johtuvat mm. Intian orpokoteja koskevista uusista määräyksistä. MyÜs Kiinan tyÜmme talous on hieman alijäämäinen, mutta ei huolestuttava. Lisäksi lastenkodin vuosivuokraan tarvitaan ylimääräisiä varoja elokuussa. Venäjän tyÜmme talous on tasapainossa. Malawin tyÜmme talous on myÜs hieman alijäämäinen. Ugandan tyÜn talous on kohtalaisen tasapainoinen. Israelin tyÜmme talous on pysynyt edelleen hyvin tasapainossa. Mongolian tyÜmme talous on pienistä kuluista huolimatta jonkin verran alijäämäinen. Nepalin tyÜmme talous oli jo ennestään alijäämäinen ja yhä mm. kyläseurakunnissa olisi suuria jälleenrakennustarpeita. Kotimaassa erityisesti voimakas maahanmuuttajatyÜ vaatii jatkuvasti varoja. Media- ja evankeliointityÜtä pyÜritämme yleislahjoituksilla ja kustannustoiminnan tuotoilla. Kiitos kaikille teille, jotka olette rukouksin ja taloudellisin lahjoin olleet rinnallamme.

VUODEN 2016 TILINPĂ„Ă„TĂ–S

osoitetut lahjoitukset sekä osan ns. kohdentamattomia lahjoituksia. Vuoden kokonaistuotto, johon on laskettu mukaan keräystuotto ja kolehdit, kustannustoiminnan, hoitokotien, House Cafen ja kirjakaupan tuotto, oli yhteensä n. 1,7 milj. ₏. Lopulla noin 0,7 milj. eurolla olemme ylläpitäneet hoitokotimme, maksaneet vuokrat ja henkilÜkunnan palkat, rahoittaneet Raporttilehtemme, kustannus-, radio- ja tv-tyÜmme sekä muut kotimaan toimintamme kulut. KotimaantyÜmme omavaraisuusaste saavutettiin kohtalaisesti ja lähetyskentille suunnatut lahjoitukset kyettiin ohjaamaan kohteisiinsa täysimääräisinä. Vuoden 2016 keräystuotto oli suunnilleen sama kuin edellisenä vuonna, kokonaistulos jäi runsaat 21 500 ₏ miinukselle. Suurin osa saaduista varoista tuli yksityisiltä lahjoittajilta. Yksi suuri kertalahjoitus tasapainotti tiukkaa talouttamme suuresti. One Way Missionin hallituksen jäseninä olivat vuonna 2016 Tero Hokkanen (alkuvuosi pj), Leena Metsämäki (vpj), Tiina Sinkkonen, BjÜrn Werling ja Jari Mikkola. Toiminnanjohtajana oli alkuvuonna Tapani Suonto. Hänet valittiin hallituksen puheenjohtajaksi yhdistyksen vuosikokouksessa kesäkuussa 2016. Uutena toiminnanjohtajana aloitti elokuussa 2016 EsaPekka Mattila.

One Way Mission ry:n vuosikokous pidettiin jälleen kesäkuussa. Siinä käsiteltiin vuoden One Way Mission ry:n toimintakertomus tu2016 tilikauden tulos ja myÜnnettiin vastuuva- lee kaikkien nähtäväksi nettisivuillemme onepaus hallitukselle ja toiminnanjohtajalle. waymission.fi ja House-kahvilaan. Se kertoo tarkemmin, mitä kaikkea varoilla on saatu aiVuoden 2016 keräystuotto oli n. 1,2 milj. ₏. kaan viime vuonna. Toimintakertomuksen voi Lähetyskentille lähetimme vuoden mittaan pyytää luettavaksi kahvilan kassalta. n. 1 milj. ₏, joka sisälsi kaikki lähetyskentille

TALOUSRAPORTTI KERÄYSKOHTEIDEN VIITTEET YLEISVIITE 100900 INTIA Yleisviite 2325 VammaistyÜ 1106 KummilapsityÜ 1012 KoulukummityÜ 2477 Leskien tyÜ 1070 NuorisotyÜ 2655 KatulapsityÜ 1245 Pastorit 1148 Koulubussi 2888 New Hope -koti 2804 KIINA Lastenkoti 1083 AvustustyÜ 1258 NEPAL Lastenkoti 2532 VammaistyÜ 2545 SeurakuntatyÜ 2558 NaistentyÜ 2794 TyÜntekijät 2561 VENÄJÄ Toiminta Venäjällä 1164 Koivist.kummimaksu 2710 ITALIA Yleisviite 2642

MONGOLIA Yleisviite 2299 KirjallisuustyĂś 2998 MALAWI Yleisviite 2011 Klinikka 2367 OrpotyĂś 2354 VammaistyĂś 2406 UGANDA Yleisviite 2574 Agape-keskus 2587 KummityĂś 2778 Kaivohanke 2817 ISRAEL Naistenkoti 1203 Punaisen Maton keskus 2590 AvustustyĂś 1287 SUOMI Yeisviite 2312 Miestenkoti 2901 Seurakunta 2600 VankilatyĂś 2613 Maahanmuut.-tyĂś 2707 TV-tyĂś 2723 NuorisotyĂś 2833

Keräystili FI56 2058 1800 0076 71 Poliisihallituksen rahankeräyslupa: RA/2017/139

LEIKKAA TĂ„STĂ„ TILISIIRTO LEIKKAA TĂ„STĂ„ TILISIIRTO 6DDMDQ WLOLQXPHUR 0RWWDJDUHQV NRQWRQXPPHU

,%$1),%,&1'($),++

IBAN Nordea 205818-7671 FI56 2058 1800 0076 716DDMD 0RWWDJDUH

BIC

NDEAFIHH

One Way Mission ry 21, 02361 ESPOO

Poliisihallituksen rahankeräyslupa: Uudenmaan Poliisihallituksen RA/2017/139 rahankeräyslupa n:o OKU 1192 A Lupa on myÜnnetty ajalle 10.2.2017–31.12.2018

TILISIIRTO GIRERING

 PL 0DNVDMDQ QLPLMD RVRLWH %HWDODUHQV QDPQRFK DGUHVV20 â‚Ź Raportin vapaaehtoinen vuosimaksu Lahjoitus tyĂślle$OOH NLUMRLWXV 8QGHUVNULIW

7LOLOWlQUR )UnQNRQWRQU

 

9LLWHQUR 5HIQU

1 00900(UlSlLYl )|UIDOORGDJ(XUR

0DNVXYlOLWHWllQVDDMDOOHPDNVXMHQYlOLW\NVHQHKWRMHQPXNDLVHVWLMDYDLQ PDNVDMDQLOPRLWWDPDQWLOLQXPHURQSHUXVWHHOOD %HWDOQLQJHQI|UPHGODVHQGDVWWLOOPRWWDJDUHQHQOLJWYLOONRUHQI|U EHWDOQLQJVI|UPHGOLQJRFKHQGDVWWLOOGHWNRQWRQXPPHUVRPEHWDODUHQDQJLYLW PANKKI

BANKEN


RAPORTTI

46

Uganda-ilta

la 16.9. klo 15-17 House Cafe

3/2017

SUOMI 100 v

KOKO KANSAN KIITOSJUHLA

su 10.9. klo 18 Ohjelmassa ylistystä, opetusta, kuulumisia Ugandasta ym. Ugandan tuotteita myytävänä. Kahvio aukeaa jo klo 14. Tervetuloa!

Naistenpäivä

Helsingin Vanhassa kirkko Lönnrotinkatu 6 Puhujana Tapani Suonto, musiikissa One Voice -kuoro ja Classic Praise. Meillä on paljon aihetta kiittää itsenäisestä Suomesta ja Jumalan runsaista siunauksista. Tervetuloa viettämään yhteistä kiitosjuhlaa kanssamme!

La 23.9. klo 11–17 (kahvio aukeaa klo 10.30)

House Cafe, Kaisaniemenkatu 10 Opetuksen lisäksi rukousta, ylistystä, keskustelua ja mukavaa yhdessäoloa.

SIELUNHO

RI A A N I M E ITOS

ISRAEL-TILAISUUS la 28.10. klo 14-17 House Cafe

Puhujana Lähi- ja Keski-Idän asioihin perehtynyt ja niihin liittyvistä aiheista monta kirjaa kirjoittanut Raamatunopettaja

PEKKA SARTOLA

30.9. klo 14-17 House Cafe Opettajana Pertti Räty

SUURI REFORMAATIOJUHLA

Avioliittoiltapäivä la 21.10. klo 14-18

Puhujina Umma ja Jukka Ketoja sekä Maria ja Aki-Ville Auvinen.

Tervetuloa!

Uskonpuhdistuksen ytimessä 4.11.2017 klo 17.00 Pelastusarmeijan temppeli, Uudenmaankatu 40

Juontajina Anne Pohtamo ja Keijo Leppänen Pääpuhujana Michael Reeves Musiikissa Nina Åström ja One Voice -kuoro Järjestää Kristillinen mediatoimikunta: Sana, Uusi Tie, Ristin Voitto, Sotahuuto, One Way TV, Radio Dei, Radio Patmos


3/2017

47

ONE WAY HOUSE Maanantai

MIESTEN RAAMATTUPIIRI klo 12 7.8. alkaen ONE VOICE -KUOROHARJOITUS klo 17.30 (7.8. alkaen, ens. harj. Rukousvuorella) Tiistai

NAISTENILTA klo 18 / 12.9., 10.10. MIESTENILTA klo 18 / 19.9., 17.10. UGANDA-RUKOUSILTA KLO 17 / 29.8., 26.9., 31.10. ISRAEL-RUKOUSILTA klo 18:30 / 29.8., 26.9., 31.10.

Sunnuntai Kokoukset klo 12 NMKY:n juhlasali, Vuorikatu 19 EHTOOLLISJUHLA 06.08. Puhujana Arto Boa musiikissa Veli-Heikki Auvinen 13.08. ONE WAY KONFERENSSI Katso erillinen ilmoitus

Keskiviikko

20.08. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Tapani Suonto musiikissa Vesa ja Birgitta Sihvo

SENIORIKOKOUS klo 13–15 (6.9. alkaen)

27.08. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Esa-Pekka Mattila musiikissa Veli-Heikki Auvinen

Torstai

RUKOUSILTA klo 18 GET READY -NUORTEN JA NUORTEN AIKUISTEN ILTA klo 18 (17.8. alkaen) Perjantai

PERHEMUSKARI (18.8. alkaen) klo 10 raamattupiiri, klo 11 perhemuskari PERJANTAI KRISTUKSELLE (18.8. alkaen) klo 18 rukouskokous klo 19 katutapahtuma klo 21 Gospel Cafe -tapahtuma Lauantai

HOUSE CAFE avoinna ti, to ja pe klo 12-17, ke klo 12-15 sekä sunnuntaijuhlien yhteydessä, ma suljettu.

03.09. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Arto Boa musiikissa Nevada Sisters 10.09. KIITOSJUHLA Vanhassa kirkossa klo 18 Katso erillinen ilmoitus 17.09. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Tero Hokkanen musiikissa Vesa ja Birgitta Sihvo 24.09. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Esa-Pekka Mattila musiikissa Mission Five 01.10. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Tapani Suonto musiikissa One Voice -kuoro 08.10. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Kimmo Metsämäki musiikissa Vesa ja Birgitta Sihvo

16.9.

UGANDA-ILTAPÄIVÄ klo 15-17

23.9. 30.9.

NAISTENPÄIVÄ klo 11-17

15.10.

SIELUNHOITOSEMINAARI klo 14-17 puhujana Pertti Räty

22.10. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Arto Boa musiikissa Mission Five

21.10. AVIOLIITTOPÄIVÄ klo 14-18 puhujina Umma ja Jukka Ketoja sekä Maria ja Aki-Ville Auvinen

Pyhäkoulu kokousten yhteydessä!

EHTOOLLISJUHLA House-kahvilassa Huom: tilaisuudet Housessa klo 12 ja klo 15 Puhujana Esa-Pekka Mattila musiikissa Veli-Heikki Auvinen

29.10. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Hannu Äimänen musiikissa Nevada Sisters

28.10. ISRAEL-TILAISUUS klo 14-17 puhujana Pekka Sartola

Tarkemmat tiedot tilaisuuksista osoitteessa: houseseurakunta.fi/tilaisuudet


Niilo Kuivalainen Oy Kiinteistöjen korjausja huoltotöitä 30 v kokemuksella – huolella ja varmasti! 0400 172 609 niilo.kuivalainen@pp.inet.fi niilo.kuivalainen.eu

TUE ONE WAY MISSIONIN TYÖTÄ Soita

0600 02812

Lahjoituspuhelun hinta on noin 10 € Uudenmaan Poliisihallituksen rahankeräyslupa RA/2017/139

RAKENNUSKONEVUOKRAAMO

PIKAVUOKRAUS

Monipuolinen kalusto kiinteistöhuoltoon, rakentamiseen, remontointiin ja pihatöihin • Nostimet • Riippukelkat • Telineet • Maaliruiskut • Rappausruiskut • Timanttikalusto • Pienkuormaajat • Varastokontit • Pienkoneet

Helsingin toimipiste

Hämeentie 105, 00550 Helsinki p. 09 7012300 helsinki@pikavuokraus.fi

Vantaan toimipiste

Ylästöntie 121, 01740 Vantaa p. 09 8787878, 0400 776577 vantaa@pikavuokraus.fi

www.pikavuokraus.fi

kotisivut.com - luotettavat internet-palvelut www.kotisivut.com puh. (09) 4559 6490

Raportti 3/2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you