Page 1

RAPORTTI 2/2017

34. Vuosikerta - Vapaaehtoinen vuosimaksu 20 €

Islamista kristinuskoon – Josephin tarina s. 12 Intian pastorit kaipaavat tukijoita s. 18

ISRAEL, JUMALAN SILMÄTERÄ

s. 32


RAPORTTI

2

2/2017

PÄÄKIRJOITUS

SAARNAA SANAA

J

umalan sanaa vastaan on hyökätty kautta koko maailman historian. Jo Eedenin puutarhassa käärme kysyi Eevalta: ”Onko Jumala todella sanonut?” (1 Moos. 3:1) Israelilaiset sanoivat Moosekselle: ”Puhu sinä meidän kanssamme, älköön Jumala puhuko.” (2 Moos. 20:19) Kerran Jeesus sanoi juutalaisille: ”Miksi te ette ymmärrä minun puhettani? Siksi, että te ette siedä kuulla minun sanaani.” Maaherra Festus puolestaan huusi Paavalille: ”Sinä olet hullu, Paavali! Paljot kirjoitukset tekevät sinut hulluksi.” (Apt. 26:24) Miksi Jumalan Sanaa vastustetaan ja pyritään vesittämään eri tavoin? Ainakin siksi, että se kertoo totuuden täydellisestä Jumalasta ja langenneesta ihmisestä. Raamattu kertoo meille, että Jumala on pyhä, vanhurskas ja totuudellinen. Ihminen ilman Jumalaa on puolestaan syntinen, eksyksissä ja matkalla kohti iankaikkista kadotusta. Sana paljastaa ihmisen ylpeyden ja kapinan Jumalaa vastaan ja se ilmoittaa meille ainoan tien pelastukseen Jeesuksen Kristuksen kautta. Lihallinen ihminen ei haluaisi ottaa vastaan totuutta vaan uskoo mieluummin valheeseen. Miksi Paavali kehotti suorastaan vakavasti Timoteusta saarnaamaan sanaa? Miksi hän ei lempeästi pyytänyt Timoteusta kertomaan mukavia tarinoita ja lausumaan ystävällisiä sanoja ja aivan erityisesti varomaan sitä, ettei kukaan vain loukkaantuisi tämän puheista? Siksi, että Paavali tunsi Jumalan rakkauden ihmistä kohtaan. Hän tunsi Jumalan, joka haluaa ohjata ihmiset pimeydestä valkeuteen ja kuolemasta elämään. Paavali ymmärsi, että vain Jumala kykenee synnyttämään elämää ja herättämään kuolleita ja että Jumalan Sanassa on elämää antava ja uudestisynnyttävä voima. Kun hengellisesti kuolleessa tilassa oleva ihminen kuulee Jumalan Sanan, hänellä on mahdollisuus herätä kuolemantilastaan, tehdä parannus ja löytää tosi elämä. Omien ajatustensa ja filosofioidensa vallassa olevan ihmisen mieli voi kirkastua, kun hän kuulee Jumalan Sanan. ”Jumalan Sana on elävä ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka. Se tunkee läpi, kunnes erottaa sielun ja hengen, nivelet ja ytimet ja tuomitsee sydämen ajatukset ja aikeet.” (Hepr. 4:12)

RAPORTTI

Seuraava Raportti ilmestyy heinä-elokuun vaihteessa ISSN 2343-1547 (painettu) ISSN 2343-1555 (verkkojulkaisu)

Ihminen voi eksyä omissa ajatuksissaan ja viisauksissaan hyvin kauas totuudesta sitä itse lainkaan ymmärtämättä. Kun ihminen ei pelkää Jumalaa eikä halua sydämestään kunnioittaa hänen sanaansa, ei ole suuri ihme, että musta julistetaan valkoiseksi ja valkoinen mustaksi, totuus valheeksi ja valhe totuudeksi. Ihmissydän on kovin petollinen. Siksi siihen ei kannata laittaa luottamustaan. Kaikenlainen synti on tulosta siitä, että Jumalan Sanalla ei ole sijaa sydämissä. Jeesus sanoo: ”Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys.” (Mark. 7:21-22) Oman viheliäisen sydämen ja omien ailahtelevien ajatusten varaan ei siis kannata rakentaa elämää. Meidän on tärkeää oppia laittamaan täysi luottamus ja turva Jumalan Sanaan, Raamattuun. Sana on ikuista ja totuus kestävää ja pysyvää, siinä on valtava voima. Sana on todellista leipää nälkäiselle sielulle, se ravitsee ja vahvistaa, se kirkastaa ajatukset ja mielen, se antaa toivoa ja lisää uskoa, se opettaa ja ohjaa, nuhtelee ja varoittaa. Jumalan Sana on kuin kirkas valo, joka voittaa pimeyden. Siksi on tärkeää, että syntinen ihminen voi kuulla sanan ja näin hän saa mahdollisuuden tehdä parannuksen ja kääntyä pahoilta teiltään Jumalan puoleen. Jumalan Sana, Jeesus Kristus, tuli tähän maailmaan pelastaakseen meidät iankaikkisesta kadotuksesta. Hänen sanansa kannattaa ottaa vakavasti ja todesta. Jos hylkäämme hänet, hylkäämme ainoan elämän. Jos vastaanotamme hänet, otamme vastaan iankaikkisen elämän. ”Saarnaa sanaa”, on ajankohtainen ohje tämänkin ajan seurakunnille.

Esa-Pekka Mattila

Vastaava toimittaja: Tapani Suonto Toimitus: Hanna Torvalds, Leena Metsämäki, Esa-Pekka Mattila, Arto Boa, Kristiina Wiley Taitto ja kuvankäsittely: Mika Pakarinen Kansikuva: Matti Lyytikkä Paino: KTMP Kustantaja: One Way Mission Ry Palauteposti: PL 21, 02361 Espoo Tilaukset: tilaukset@onewaymission.fi 045 261 3925 Toimisto: (09) 8502 0808 Vapaaehtoinen vuosimaksu 20 €


2/2017

3

Lyhyesti

ONE WAY -UUTISIA

Tapani Suonnon puhujamatkat eri puolille Suomea jatkuvat kevään ja kesänkin ajan, katso paikkakunnat sivulta 6. Jos seurakuntasi haluaa järjestää puhujavierailun, ota yhteyttä osoitteeseen toimisto@onewaymission.fi

Samalla kun One Way otti vastuun New Hope -orpokodin työstä, sitouduimme tukemana myös noin 60:tä alueella toimivaa pastoria. Näille pastoreille ja heidän perheilleen kaivataan nyt kummeja, jotka ovat valmiita tukemaan näitä pelottomia, jopa vainon alla toimivia sananjulistajia.

Katulapsityön hedelminä Intian Vijayawadassa on löydetty jopa 5-vuotiaita lapsia, jotka nyt voivat kasvaa turvallisissa oloissa Suravaramin katulastenkodissa, käydä koulua ja katsoa toivorikkaina tulevaisuuteen.

Malawin pastoreille suunnattu Raamattukoulu on pidetty jo toisen kerran. Siihen osallistui yli 120 innokasta pastoria eri puolilta Malawia ja Mosambikia. Seuraava Raamattukouluviikko järjestetään toukokuussa.

Malawin työkentällämme on suuri tarve myös seksuaalikasvatukselle. Jo koulussa nuorille opetetaan, miten tärkeitä esiaviolliset suhteet ovat ennen avioliittoa – heitä siis kehotetaan harjoittelemaan usean kumppanin kanssa. Helmi-maaliskuussa orpokodin nuoria opetettiin varjelemaan kehoaan ja omia rajojaan.

Vaikka Ugandan työkenttämmekin on entistä noituuden ja pimeyden aluetta, Kristuksen evankeliumista loistava valo on saanut muuttaa koko alueen ja sen ihmiset. Ugandassa iloitaan nyt myös siitä, että vaikea kuivuus näyttää vihdoinkin olevan ohi ja virvoittavia sateita on saatu.

Muleeten seurakunta Ugandassa rakentaa uutta, tilavampaa kirkkoa yhtä sitkeästi ja perusteellisesti kuin he ovat evankelioineet Jumalan sanaakin. Kirkko nousee tiili tiileltä hitaasti mutta varmasti sitä mukaa kuin seurakuntalaiset pystyvät antamaan varoistaan.

Usealle Kiinan orpokodissamme asuvalle lapselle on alkuvuoden aikana löytynyt hyvä adoptiokoti Yhdysvalloista. Rukoillaan näiden pienten ja heidän uusien perheidensä puolesta, että kaikki menisi hyvin.

Nepalissa ilmapiiri kiristyy jatkuvasti ja hengellisen työn tekijät ovat yhä ahtaammalla. Pastorit ja seurakuntalaiset eivät kuitenkaan luovuta, vaan Sanaa ja uusia projekteja viedään eteenpäin luottaen ja rukoillen. Naisten huonon aseman kohentaminen on yksi näistä projekteista.

Koko perheelle tarkoitettu perheleiri järjestetään tänäkin kesänä Espoon Soukassa 16.18.6. Leirillä yövytään omissa teltoissa ja osin sisämajoituksessa. Luvassa on paljon leikkejä ja pelejä, jopa leiriolympialaiset, sekä hengellistä ohjelmaa.

Mongoliassa on tänäkin talvena järjestetty kursseja vankiloiden asukkaille. Käsityö-, elämänhallinta- ja englanninkurssit ovat olleet hyvin suosittuja. Kurssien ohella työntekijämme saavat vapaasti julistaa evankeliumia vankiloiden asukkaille.

One Wayn elokonferenssi pidetään samassa paikassa 11.-13.8. Tämän kesän pääpuhujana on Malcolm Hedding. Uuteen kokoustelttaan mahtuu paljon vieraita. Tervetuloa!


RAPORTTI

4 RAAMATTUTUNTI

MITÄ ON HERRAUS Tapani Suonto

2/2017 Synti on ihmisen todellinen ongelma edelleen. Jeesus ratkaisi sen auttaakseen meidät sisälle herrauteensa. Hän pelasti meidät, että pääsisimme elämään todeksi Hänen herrautensa siunauksen elämässämme. Jotta näkisimme, mikä ero on sellaisessa elämässä, jossa Jeesus on Herra ja hallitsija, ja sellaisen, jossa ihminen on itse itsensä Herra. Siksi tulimme uskoon, siksi Jeesus kutsui meitä – tunteaksemme Hänen herrautensa voiman.

”Vaikka jo kerran olette saaneet tietää kaiken, tahdon kuitenkin muistuttaa teitä siitä, sillä teidän keskuuteenne on pujahtanut eräitä ihmisiä, joiden jo Ei ole elämää herrauden ulkopuolella. aikoja sitten on kirjoitettu tulevan, nämä uneksijat saastuttavat lihan; he Ei ole Pyhän Hengen voimaa, rauhaa ja todellista iloa ilman Jeesuksen herrautta. halveksivat herrautta…” (Juuda: 1:5) Kaikki romahtaa kohdatessamme Kristuksen ikuisuudessa, jos Hän ei ole saanut olla elämämme Herra täällä ajassa. ikä oli tuo tärkeä asia, josta Juu- toisin päin. Ensin Herra ja sitten opettaja. da, Jaakobin veli, vielä kerran Kumpi Jeesus on sinulle arkielämässäsi, Kerran eräs mies heräsi keskellä yötä. Pyhä halusi muistuttaa seurakuntaa? Herra vai opettaja? Henki sanoi hänelle, että mene rautatieSe oli herraus. Jeesuksen herraus on yksi Jos Jeesus on vain opettaja, se merkitsee asemalle. Siellä on eräs mies, joka aikoo keskeisimpiä asioita evankeliumissa. sitä, että meidän on ensin ymmärrettävä, tappaa itsensä. Mies lähti ja löysi sieltä Entä mihin tilanteeseen Juuda näki tar- mitä Hän opettaa ja sitten vasta toteltava, kyseisen miehen. Kun hän kertoi tälle, peelliseksi muistuttaa seurakuntaa jälleen jos se sopii suunnitelmiimme. Jos Hän mitä Herra oli hänelle sanonut, mies otti kerran? Juuda kirjoittaa: ”…jumalattomia, on Herra, meidän tulee totella Häntä joka taskustaan pistoolin ja vastasi: “Näin on, jotka kääntävät meidän Jumalamme ar- tilanteessa, vaikka se ei olisikaan meille tänä yönä oli tarkoitus lopettaa tämä kirottu mon irstaudeksi.” mieluista. elämä.” Itsemurha jäi tekemättä, kun mies tuli uskoon. Näin on meidänkin ajassamme. Pari ih- Paavali kirjoitti filippiläisille: “Jokaisen mistä jätti puolisonsa ja perheensä ja lähti kielen pitää tunnustaman Isän Jumalan Eräs toinen mies matkusti junassa, kun yhdessä julistamaan evankeliumia. He kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra.” Pyhä Henki sanoi hänelle: “Tuo mies rukoilevat tänään sairaiden puolesta, pro- (Fil. 2:11) viereisellä penkillä on menossa tekemään fetoivat, ajavat ulos riivaajia ja saarnaavat Kaikki polvet taipuvat kerran Jeesuksen murhaa. Pysäytä hänet ja kerro hänelle parannusta. Itse he jättivät kaksi perhettä edessä ja jokainen kieli tunnustaa, että evankeliumi.” Viereisellä penkillä istuva suuren tragedian keskelle ja palvelevat nyt Jeesus Kristus on Herra. On suuri siunaus, mies myönsi asian hämmästyneenä. Hän iloiten Herraa. Molemmat ovat uskossa, että saamme jo täällä ajassa tunnustaa Hä- sai kuulla evankeliumin ja murha jäi temutta Jumalan sanalla ei näytä olevan nen herrautensa, sillä niin jokainen joutuu kemättä. mitään merkitystä. Nyt ihmiset kyselevät, tekemään joka tapauksessa kerran. voiko näin toimia? Kun vastaan, että ei voi, Kun me elämme Jeesuksen herrauden todetaan että Suonto on lain alla. Kun alkuseurakunta eli suurten vainojen alla, Jumala tekee kaikessa hiljaisuudessa Ikävä kyllä tunnen vastaavia tapauksia keskellä, heidän tunnussanansa oli: “Jee- suuria ihmeitä aivan tavallisten uskovien Suomessa useita. Siksi on tärkeä ymmär- sus on Herra”. Siitä he erottivat, kuka on to- keskellä. Harvoin niistä puhutaan tiedotustää, mitä herraus tarkoittaa. dellinen Jeesuksen opetuslapsi ja kuka ei. välineissä tai edes saarnapöntöistä. Mutta Siitä meidät tunnetaan tänäänkin. Sitä on siellä, missä Hän saa olla Herra, Hän myös Vanhassa laulussa sanotaan: “Jeesus on kristinusko – Herran Jeesuksen seuraamis- toimii ja pelastaa ihmisiä. Herramme, nousi kuolleista ja nyt Hän ta. Kristittyjen yhteys perustuu siihen, että hallitsee…” meillä on yhteinen Herra, jota me kaikki Kuolleetkin voi Kyllä Hän hallitsee, mutta vain omaa seuraamme. Herra herättää valtakuntaansa, jossa Hän on Herra. Maailma on täynnä väkivaltaa ja pahuutta siksi, että se ei tottele Jumalaa eikä seuraa ”Moni sanoo minulle sinä päivänä: ’Her- Pari vuotta sitten 41-vuotias nainen nimelvilpittömästi Jeesusta. Emme me auto- ra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta tä Gangamma teki kuolemaa intialaisessa maattisesti ole Hänen siunaavien käsiensä ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet sairaalassa. Hänen munuaisensa eivät alla. Vain silloin, kun olemme Hänen her- ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta teh- toimineet ja hänellä oli ilmeisesti jonkinrautensa alla. neet monta voimallista tekoa?’ lainen halvaus. Kaikki elintoiminnot olivat Ja silloin minä lausun heille julki: ’Minä lamaantumassa ja lääkärit odottivat vain en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois hänen kuolemaansa. Gangamma oli ollut minun tyköäni, te laittomuuden tekijät.’” salaa uskovainen kristitty. Ennen joutumisHerra vai opettaja (Matt. 7:22-23) taan koomaan hän oli pyytänyt ystäväänsä Kerran Jeesus sanoi: “Te puhuttelette miPadmaa tulemaan rukoilemaan puolestaan. nua opettajaksi ja Herraksi, ja oikein te Padma oli köyhä leski ja matka kesti pitsanotte, sillä se minä olen. Jos siis minä, kään. Kun hän viimein saapui sairaalaan, Herra, Herra teidän Herranne ja opettajanne…” (Joh. hänelle ilmoitettiin, että Gangamma on jo 13:13) Nuo ihmiset sanovat kerran: ”Herra, Her- kuollut, häntä ei enää voi tavata. Gangamra”, vaikka he elävät laittomuudessa. Jee- man ruumista oltiin jo valmistelemassa Opetuslapset kutsuivat Jeesusta opettajaksi sus toteaa silloin, että Hän ei ole koskaan hautaamista varten. ja Herraksi. Jeesus käänsi sanajärjestyksen heitä tuntenut.

M


2/2017 Gangamman ystävä pyysi pyytämällä lupaa rukoilla vielä hetken ystävänsä puolesta. Hän koki hengessään, että hän ei voinut poistua sairaalasta täyttämättä tehtäväänsä. Lopulta lupa annettiin ja hän rukoili lääkärin ja hoitajien odottaessa kärsimättöminä vieressä. Yhtäkkiä Gangamma heräsi henkiin. Huoneeseen tuli hirveä kaaos. Gangamma nousi ylös täysin toipuneena ja uusissa voimissa. Hänet todettiin terveeksi ja lähetettiin pois sairaalasta seuraavana päivänä.

5 sa.” Me olimme varanneet käyttöömme Helsingin suurimmat kirkot, koska Herra oli niin kehottanut. Kun illat alkoivat, kirkot tulivat niin täyteen, että kaikki eivät mahtuneet aina edes istumaan. Julkaisimme kaikkein pienimmän lehtiilmoituksen Helsingin Sanomissa, mutta joka perjantai meillä oli kaupungin suurin herätyskokous. Joskus ihmiset kyselivät: “Onko tämä, Tapani, sinun ideasi?” Vastasin aina, että “toivottavasti ei”. Eivät ihmisten ideat riitä, mutta jos Herra on mukana ja lähettää meidät, silloin siinä on myös taivaallinen siunaus. Se ei tarkoita sitä, että yleisömääristä voidaan päätellä, onko Herra mukana vai ei. Ratkaisevaa on se, mitä Herra on suunnitellut. Me todella tarvitsimme kaupungin suurimmat kirkot.

Mihin tämä ihme perustui? Se perustui herrauteen. Herra käski Padmaa rukoilemaan, vaikka edessä oli vainaja, ja Herra teki ihmeen kuten 2000 vuotta sitten. Tämä tapahtui joulukuun kolmantena päivänä vuonna 2014 Vijayawadan kaupungissa Intiassa. Sairaala on nimeltään Pinnamaneni Medical Research FoundaHerraus ratkaisee tion. Nainen, joka rukoili Gangamman puolesta, on nimeltään Padma. Hän kuu- Kun aikanaan perustimme One Way Misluu One Way Missionin työntekijätiimiin sion -lähetysjärjestöä, eräs arvostettu krisIntiassa. titty nainen kysyi minulta: “Tarvitaanko Suomessa enää uutta lähetysjärjestöä?” “Ei varmasti, jos sinulta kysytään, mutta jos kysytään Herralta, niin tarvitaan.” Herraus Se oli teidän Jumalanne on se, joka ratkaisee. Muutama vuosi sitten hankimme IntiasOlisi ollut mieletöntä perustaa OWM, ta tontin katulasten kuntoutuskeskusta jos Herra ei olisi kehottanut. Olisin ollut varten. Ensimmäisenä tontille piti porata kaikkein surkein ja onnettomin toiminkaivo, jotta saadaan vettä betonivaluja var- nanjohtaja koko maailmassa ilman Herraa. ten. Tontin myyjä vakuutti ostotilanteessa, Herraus ratkaisee mikä on arvokasta ja että kyllä alueelta löytyy vettä, ei siitä ole mikä ei. epäilystäkään. Herraus ei ole jokin kiusa, jolla meitä Kun kaivoa alettiin porata, naapurit yritetään ajaa lain alle, vaan ovi uuteen naureskelivat ympärillä. He tiesivät, että maailmaan, jossa Jumala vaikuttaa. edellinen omistaja oli porannut monta kaivoa saamatta vettä ja joutunut lopulta myy- Kun aikanaan perustimme Perjantaimään tontin hyödyttömänä. Myyjä saapui kodin Espooseen, meille kerrottiin, että itsekin paikalle nähdäkseen, mitä tapahtuu. kaupungin omistama tontti on kaavoitettu Hän seisoi porauskoneiden vieressä koko ulkoilmateatteriksi ja vuokrasopimus on yön seuraten operaatiota. Yhtäkkiä aamu- väliaikainen. Sanoimme silloin, että me varhaisella porausreiästä alkoi suihkuta olemme siellä juuri niin kauan kuin Herra vettä. Silloin tontin myyjä lähti. haluaa. Se on ollut käytössämme nyt 32 Parin viikon kuluttua hän tuli työmme vuotta. Hehtaarin kokoinen rantatontti on johtajan Joel Kodalin luokse kertomaan to- miljoonien arvoinen ja me maksamme tuuden. Hän oli porauttanut useita kaivon- siitä vuokraa 97 euroa/kk. Kun Herra avaa, reikiä tuloksetta ja joutunut toteamaan, että kukaan ei sulje. alueelta ei löydy vettä. Poraus oli tullut niin kalliiksi, että hänen piti myydä maa-alue Jumalan tahdon tekeminen ei ole helppoa. One Waylle maksaaksensa porauslaskut. Usein se on meille ihmisinä mahdotonta, Sitten tämä hindulainen mies sanoi jotain mutta Jeesus on Herra, jolle kaikki on hämmästyttävää: ”Teidän Jumalanne antoi mahdollista. Kun Hän hallitsee, “kaikki me teille vettä, koska te välitätte näistä katu- voimme Hänessä, joka meitä vahvistaa.” lapsista.” Lähetystyö on täynnä erilaisia ongelmia ja haasteita. Me emme selviä niistä omin avuin, mutta kun Herra lähettää meidät, kaikki on Hänelle mahdollista. Onnistuminen perustuu herrauteen! Kun aloitimme aikanaan Perjantai Kristukselle -toimintaa, kokenut saarnamies sanoi: “Ei työtä tuolla tavalla aloiteta, täytyy lähteä liikkeelle pienestä ja pienissä tilois-

”Ei yli sen, mikä kirjoitettu on, ettette pöyhkeillen asettuisi mikä minkin puolelle toista vastaan.” Monet erimielisyydet syntyvät, kun ihmiset eivät pysy kirjoituksissa, vaan lisäävät siihen omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Herätys on sitä, että ihmisistä tulee Herran seuraajia. Alkuseurakunnassa ihmiset astuivat jopa leijonien eteen pysyäkseen herrauden alla. He tiesivät, että vain herraus merkitsee ikuista elämää. He eivät suostuneet kompromisseihin, valheeseen eikä vääryyteen, koska he halusivat säilyttää herrauden siunauksen elämänsä yllä. Aikanaan Roomassa vietettiin Kolosseumin avajaisjuhlaa. Keisari julisti: “Seuraava ohjelmanumero tulee kunnianosoituksena tämän Kolosseumin suunnittelijalle.” Portti avattiin ja areenalle astui joukko kristittyjä. Sitten avattiin toinen portti ja areenalle juoksi joukko leijonia. Silloin arkkitehti huusi: “Minä myös olen kristitty.“ Kolosseumille tuli syvä hiljaisuus. Sitten keisari näytti kädellään merkin ja arkkitehti raahattiin areenalle muiden kristittyjen joukkoon. Sinne päättyi Kolosseumin suunnittelijan elämä. Hän halusi pysyä Herransa seuraajana, säilyttää herrauden siunauksen kuolemaansa asti. Hän olisi voinut olla hiljaa ja pelastaa nahkansa, mutta herraus oli sitäkin arvokkaampaa. Herraus ei merkitse aina helppoa elämää, onnea ja menestystä. Se merkitsee usein luopumista ja menetystä täällä ajassa. Herrauden tähden me joudumme menettämään joskus paljon, jopa koko elämämme. Mutta joka ymmärtää herrauden arvon kristitylle, ei pidä mitään hintaa liian suurena. Herran pelko

Joka ymmärtää herrauden merkityksen kristitylle, ymmärtää, mitä on Herran pelko! On kaksi Herraa, joista vain toista me voimme palvella. Emme koskaan kahta samaan aikaan. Joko Jumalaa tai tämän maailman ruhtinasta, valheen herraa. Perkele viettelee Jumalan lapsia synnillä, koska uskovasta, joka astuu ulos herrauden voimasta, ei ole enää mitään haittaa hänelle. Joka valitsee synnissä elämisen, luopuu herrauden siunauksesta. Synti vie aina lopulta perikatoon. Siksi on hyvä Pysy Sanassa laulaa edelleen sydämestämme: “Jeesus on Herramme, nousi kuolleista ja nyt Hän ”Ei yli sen, mikä kirjoitettu on.” hallitsee.” Mutta ei vain laulaa vaan myös (1 Kor. 4:6) Maailmalta virtaa maahamme yhä uusia elää sen mukaan. hämmentäviä oppeja, joita ei löydy Raamatusta. Jeesuksen herrauden tunnustami- Siksi Juudas kirjoitti: ”Nämä uneksijat nen on sitä, että pysymme Sanassa. Emme saastuttavat lihan; he halveksivat herlisää siihen mitään, emmekä poista sieltä rautta.” mitään. Jatkuu >


RAPORTTI

6

Joskus ihmiset kysyvät: “Voiko uskova ihminen elää edelleen tietoisesti synnissä?” Onko pakko totella? Kristinuskossa ei ole kyse sääntökokoelmasta, jota orjallisesti ja pelossa seuraamme.

2/2017

TAPANI SUONNON PUHUJAVIERAILUT

Kyse on herrauden siunauksesta Me ihmiset voimme osallistua mihin tahansa, mutta Jeesus ei. Jos haluamme elää herrauden siunauksessa, meidän kannattaa kysyä, oletko, Jeesus, edelleen mukana, jos ryhdyn tähän tai tuohon. Moni uskova on joutunut hirveisiin vaikeuksiin, kun on vuosien terveen vaelluksen jälkeen lähtenyt väärälle tielle ymmärtämättä herrauden merkitystä. Itsemurhayrityksiä löytyy siltä saralta, kun elämä on mennyt aivan sekaisin. ”Ettei saatana pääsisi meistä voitolle, sillä hänen juonensa eivät ole meille tuntemattomat.” (2 Kor.2:11)

KANGASALA 3.5. klo 18.30 Kangasalan kirkko

MERIKARVIA 25.8. klo 18 Helluntaiseurakunta, Puusepäntie 4

ITALIA 10.-14.5. Eurooppa-konferenssi Vico Equensessa

TURKU 30.-31.8. klo 16.30 Henrikin kirkko, Peltolantie 2

PORI 20.5. klo 16 Pelastusarmeija, Vähälinnankatu 8

KOTKA 5.9. klo 18 Pelastusarmeija, Puutarhakatu 10

”Minä nostan silmäni vuoria kohti. Mistä tulee minulle apu? Apu minulle tulee Herralta, joka on tehnyt taivaan ja maan!” (Ps 121:1-2)

VIIALA 21.5. klo 17 Viialan kirkko, Majataloilta

OULU 8.9. klo 18 Kaakkurin majakkailta

Me katselemme usein ongelmien vuoria yksin ja kysymme, mistä tulee apu. Apu on olemassa, se tulee Herralta. Sinä tarvitset Jeesuksen Kristuksen herrautta enemmän kuin ymmärrätkään! Hänelle ei mikään ole mahdotonta. Hän on Herrain Herra ja Kuningasten Kuningas.

SEINÄJOKI 28.5. klo 11, 13 Vapaaseurakunta, Kauppakatu 13

KOTKA 3.10. klo 18 Pelastusarmeija, Puutarhakatu 10

TURKU 11.6. klo 11 Baptistiseurakunta, Vähä Hämeenkatu 16

HEINOLA 8.10. klo 17.30 Heinolan ev.lut. seurakunta

Apu tulee Herralta

LAPUA 23.6. Vapaaseurakunnan Juhannusjuhla teltassa

LAHJOITA PUHELIMELLA

0600 02812 Lahjoituspuhelun hinta on noin 10 € Uudenmaan Poliisihallituksen rahankeräyslupa RA/2017/139

ISOKYRÖ 1.7. Orisbergin kartano, One Way -tapahtuma koko päivän KOKKOLA 3.-6.8. Kansanlähetyksen Kokkola-aktio TURKU 18.8. klo 18 Evankeliumintalo, Vähä Hämeenkatu 16

KUOPIO 14.-15.10. Kuopion Helluntaiseurakunta KOUVOLA 21.10. Kouvolan Kansanlähetys KURIKKA 28.-29.10. Kurikan Kansanlähetys PIEKSÄMÄKI 10.-11.11. Pieksämäen Vapaakirkko, Koulukatu 12


2/2017

7

”Valmistu Jumalan käyttöön”

ILTA-OPETUSLAPSEUSKOULU 06.09.2017–25.4.2018

One Way House, Kaisaniemenkatu 10 Koulu sinulle, joka haluat kasvaa uskossasi, oppia tuntemaan Jumalaa sekä löytää oman paikkasi Jumalan suunnitelmissa.

O

petuslapseuskoulun opetus keskittyy hengellisen kasvun kannalta keskeisiin aiheisiin sekä sisäiseen eheytymiseen ja tällä tavoin lujan perustan luomiseen hengelliselle elämälle. Koulu toimii

Lisätiedustelut ja hakukaavake:

yhteiskristillisellä pohjalla kunnioittaen jokaisen hengellisiä juuria. Hengellisen opetuksen lisäksi kurssi auttaa löytämään omat lahjat ja varustaa myös Jumalan valtakunnan työhön. Kurssi sisältää lähetysmatkan Viroon.

LUENNOT KESKIVIIKKOISIN KLO 18-21

toimisto@onewaymission.fi puh. 045 261 3925 One Way Mission PL 21, 02361 Espoo

Hinta 100 €

(kurssin hinta sisältää opetusmateriaalin)

ONE WAYN PERHELEIRI “VÄLITETÄÄN” 2017 Tule mukaan House-seurakunnan järjestämälle perheleirille Espoon Soukkaan 16.6.–18.6. 2017 Leiri alkaa pe klo 18 ja päättyy su iltapäivällä. Leirimaksu (sisältää ruokailun): aikuinen 30 €, lapsi 20 € OHJELMASSA - mukavaa yhdessäoloa ja pelejä - hengellistä ohjelmaa lapsille ja aikuisille - leiriolympialaiset - uintia, saunomista, makkaranpaistoa

ILMOITTAUTUMINEN: su 4.6.2016 mennessä Aura Hietala, puh. 046 525 5548

Leirillä yövytään omissa teltoissa tai rajoitetusti sisämajoituksessa PK-majalla. Myös kotona tai muualla on mahdollista yöpyä ja osallistua vain päiväohjelmaan. Yöpymisestä ei peritä lisämaksua. Lapset voivat osallistua leirille huoltajan seurassa.

ONE WAY POHJANMAA-TAPAHTUMA

LA 1.7. KLO 10–21 ORISBERGIN KARTANO, ÅBERGINTIE 38 ISOKYRÖ Mukana Tapani Suonto, Soile ja Esa-Pekka Mattila ym. Mahdollisuus majoittua, hyvät telttailualueet, rantasauna. Voit tulla jo perjantaina ja viipyä koko viikonlopun. Lisätiedot: 040 511 9599 Kaikki tervetulleita!


8

RAPORTTI

Kirsti, Tanja-tytär ja lapsenlapset

YHDESSÄ RUKOILLEN ETEENPÄIN

Teksti: Hanna Torvalds Kuvat: Atte Auvinen ja Tuulikki Jääskeläinen

2/2017


2/2017

Pari vuotta sitten Ari ja Päivi Ruotsalaisen elämää koeteltiin monin tavoin. Päivillä todettiin rintasyöpä, raskaat hoidot alkoivat, ja lähes samanaikaisesti Ari jäi työttömäksi ja kärsi pahoista vatsakivuista. ”Silloin päätimme, että nyt luovutamme itsemme täysin Jumalalle ja menemme hänen kanssaan eteenpäin päivä kerrallaan. Ja Jumala kantoi.”

A

ri ja Päivi ovat molemmat jo sinkkuaikoinaan olleet mukana Perjantai Kristukselle -illoissa – tosin silloin he eivät vielä kohdanneet. Ari on kotoisin Kuopiosta, Päivi PohjoisKarjalasta, ja työpaikkojen takia he ovat asuneet välillä kotiseuduillaan ja välillä taas Helsingissä. Vasta kun Ari laittoi Ristin Voitto -lehden treffipalstalle ilmoituksen, jossa hän kysyi ”Olemmeko luodut toisillemme?”, hän oppi tuntemaan Päivin, josta seitsemän vuotta myöhemmin tuli hänen vaimonsa. Sitä ennen molemmat ehtivät kulkea omia teitään ennen kuin he antoivat elämänsä kokonaan Jeesukselle. Etsintäkuulutettuna Kuopiossa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Ari on tavallisesta työläisperheestä, jossa kyllä käytiin joulukirkossa, mutta ei muuten puhuttu uskonasioista. Aria kiinnosti enemmän musiikki. 13-vuotiaana hän alkoi saada hanurinsoiton opetusta, kävi vuosia yksityistunneilla ja pääsi opettajansa kanssa myös esiintymiskeikoille. ”Musiikkihommia oli helppo tehdä erilaisissa kokoonpanoissa”, Ari kertoo. ”Jossain vaiheessa soitin ravintolabändissäkin ja siinä ympäristössä törmäsi väkisin alkoholinkäyttöön.” Armeijan jälkeen alkoholi alkoi maistua yhä enemmän. Ari on aina ollut kova jännittämään ja viina tuntui ihmeesti helpottavan sitä. ”Olin noin 20-vuotias, kun alkoholi vei mennessään. Kadotin elämänhallintani ja ajauduin rikollispiireihin”, Ari tunnustaa. ”Tuli sellainen vajaan kymmenen vuoden pimeä jakso, johon sisältyi kolme vankilatuomiota. Millään ei oikein enää ollut mitään merkitystä. Ajattelin, että tässä sitä voi rikastua; tein lähinnä petoksia ja yhden isommankin rikoksen niiden lisäksi.” Viimeisestä rikoksestaan Ari sai kolmen vuoden vankilatuomion, mutta pääsi oikeudenkäynnin jälkeen vielä vapaaksi ennen tuomion voimaan astumista. Silloin hän painui maan alle, piilotteli ystäviensä

9

luona ja eli kaksi vuotta etsintäkuulutettuna. ”Soittelin kyllä vanhemmille ja kerroin, että olen hengissä. Jossain vaiheessa poliisi alkoi käydä heidän luonaan ja kotoa rupesi tulemaan paineita. Kun isä sitten uhkasi, että ellen nyt mene selvittämään asioita, välit perheeseen katkeavat, minä ilmoittauduin poliisille ja antauduin.” Lupaukset koskevat minuakin, tuntui miltä tuntui Kuopion Krimistä Ari sai tukea ja apua elämänsuunnitteluun. Hän alkoi opiskella puutarhuriksi ja sai lykkäystä vankilatuomiolleen. Opiskelija-asunnossa kämppäkaveriksi osui uskova nuori mies, joka oli myös huumoriveikko. ”Meillä oli hauskaa yhdessä ja se johti nopeasti ystävystymiseen”, Ari kertoo. ”Kaveri oli viisas – hän odotti, että ystävystyimme ensin ja kysyi vasta sitten, saisiko lukea minulle Raamattua. En tietenkään kehdannut kieltää sitä ystävältä.” Ari sai siis kuulla aimo annoksen Raamattua ennen kuin hän opinnot suoritettuaan meni istumaan vankilatuomiotaan, joka hyvän käytöksen ansiosta lyheni 1 v 8 kk:n pituiseksi. Isä oli aina ollut Arille tärkeä ja varsinkin loppuvuosina suhde isään vain parantui. Arin isä kuitenkin sairasteli samoin kuin hänen mummonsa. ”Rukoilin, että isä ja mummo pysyisivät elossa siihen asti, että pääsen vapaaksi, mutta molemmat kuolivat vankila-aikanani. Kun isä syksyllä 1997 kuoli, minulta loppuivat omat voimat.” Ari pyysi vankilan pastoria rukoilemaan kanssaan syntisen rukouksen. ”Rukoilimme, mutta en tuntenut yhtään mitään. Kävin vankilassa järjestetyissä hengellisissä tilaisuuksissa, vaikka välillä iski epäilys, olenko edes uskossa. Opin kuitenkin luottamaan, että lupaukset koskivat minuakin, tuntui miltä tuntui. Silti en päässyt heti vapaaksi viinasta, vaan jatkoin juomista vielä 1,5 vuotta vapautumiseni jälkeen.” Rukousvastauksia Vapauduttuaan vankilasta Ari ohjautui ystävän kautta vapaaseurakuntaan. Hän häpesi viinanhimoaan eikä siksi kehdannut pyytää seurakunnalta siihen apua. Ja vaikka vankeus oli ohi, ongelmana olivat yhä suuret velat. ”Toivoin pääseväni velkajärjestelyyn”, Ari muistelee, ”mutta sitä ennen vain mietin, mistä saisin rahaa. Kun ei muuta ollut, perustimme kavereiden kanssa ravintolabändin ja menimme keikoille – ja

voi arvata, mitä siitä seurasi. Oli todella vaikea päästä entisestä kaveripiiristä irti.” Velkajärjestely kuitenkin onnistui ja se helpotti tilannetta. Ari kamppaili silti pitkään juomishimonsa kanssa. Jossain vaiheessa hän jätti seurakuntaan rukouspyynnön, että saisi toisenlaisen työn. Yllättäen opiskeluaikainen ystävä soitti ja sanoi, että hänen veljellään olisi töitä tarjolla Helsingissä. Niin Ari muutti Helsinkiin. ”Vähitellen löysin myös armon”, hän kertoo. ”Ymmärsin, että minun on vietävä tämä juomiseni Jeesukselle, yksin en pääse siitä irti. Aloin rukoilla, että Jeesus ottaisi viinanhimon pois. Ja hän teki niin! Himo lakkasi ja minun ei tehnyt enää lainkaan mieli viinaa. Vihollinen yritti kyllä hyökätä ja lannistaa minut, mutta kun jaksoi kestää, niin kiusaaja antoi periksi.” Usko kasvaa Vaikka Päivin elämän alkutaival oli tasaisempi kuin Arin, myös hän tuli elämässään paikalle, jossa oli aika tehdä selkeä ratkaisu Jeesuksen seuraamisesta. Lapsena Päivi kävi vanhempiensa kanssa seuroissa ja oppi rukoilemaan. Koulussa hän sai ensimmäisestä luokasta lähtien uskovan opettajan, joka toi selkeästi uskonasiat esille. Kun koulukavereilla oli ongelmia, Päivi saattoi sanoa heille, että ”asiaa voi rukoilla peiton alla”. Lukioajan Päivi asui koulun asuntolassa yhdessä uskovan huonetoverin kanssa. Tämä luki paljon Raamattua ja kuunteli hengellisiä lauluja. Hän myös vei Päivin mukanaan nuorteniltoihin ja kokouksiin, joissa sai kuulla hyvää julistusta. ”Jumala alkoi vetää minua puoleensa tosi voimallisesti”, Päivi kertoo. ”Mietin paljon sitä, pääsisinkö taivaaseen, jos nyt kuolisin.” Kun seurakunnan nuoret tekivät retken Kauniaisten Raamattuopistoon, Päivi hakeutui sielunhoitajalle, joka sattui olemaan Eero Junkkaala. Kun hän kysyi Päiviltä: ”Haluatko antaa elämäsi Jeesukselle?”, Päivillä oli tasan yksi vastaus: Tahdon! Junkkaalan ohjauksessa hän rukoili syntisen rukouksen. ”Seuraavana aamuna koin aivan ihmeellistä rauhaa, kaikki ahdistus oli poissa. Raamattu alkoi kiinnostaa ja usko pikkuhiljaa kasvaa. Jumala on myös varjellut ja johdattanut minua ihanasti. Aina kun menin jonnekin, löytyi uskonystäviä ja rukouspiiri. Olen saanut kokea, miten Jumala näkee vaivaa vahvistaakseen meidän uskoamme – hän ohjaa juuri oikeat ihmiset tiellemme.”

Jatkuu >


10

RAPORTTI

2/2017

Jumalan johdatuksessa Tätä samaa Jumalan johdatusta oli myös Päivin ja Arin tapaamisessa. Päiville ei tullut Ristin Voitto -lehteä ja hän luki sitä todella harvoin. Joku ystävä sattui kuitenkin tuomaan Päiville juuri sen lehden, jossa oli Arin ilmoitus. Päivi luki ilmoituksen, jotenkin se kolahti ja hän vastasi siihen. Koska Ari asui silloin Kuopiossa ja Päivi Helsingissä, he ”seurustelivat” kuuden vuoden ajan lähinnä puhelimitse ja tapasivat vain satunnaisesti, kun Ari kävi Helsingissä. Jossain vaiheessa Arilla oli paha masennuskausi. Silloin eräs ystävä kysyi, tuntisiko hän ketään, joka haluaisi vuokrata yksiön Helsingistä. Ari koki, että asunto oli hänelle. Hän muutti pääkaupunkiin ja niin Arin ja Päivin suhde alkoi kasvaa. Vuonna 2005 Ruotsalaiset solmivat avioliiton. ”Meillä on alusta lähtien ollut tosi helppoa rukoilla yhdessä”, Ari iloitsee. ”Jos jommallakummalla on ollut ahdistuksia tai vaikeuksia, olemme yhdessä voineet kantaa asian rukouksin Jumalalle.” ”Ja jos itsellä on ollut niin vaikeaa, ettei rukous tunnu kantavan, toisella on aina ollut uskoa rukoilla”, Päivi jatkaa. ”Rukous auttaa ihan ihmeellisesti. Sen avulla pääsee taas eteenpäin.” Kun Ruotsalaiset sitten yhdessä

rukoillen miettivät seurakuntaa ja sitä, missä heidän paikkansa olisi, tuntui, ettei se voisi olla mikään muu kuin One Way ja sen House-seurakunta. Molemmilla oli taustaa Perjantai Kristukselle -toiminnassa, lisäksi Ari oli soittanut haitaria Suit Sait Singersissä ja Päivi käynyt Agaperaamattukoulun. Nyt he osallistuivat yhdessä myös Opetuslapseuskouluun, joka antoi paljon uusia oivalluksia ja rikastutti uskonelämää. Elämää tässä hetkessä Tänään Ari hoitaa työnsä ohella vapaaehtoisena One Wayn nettikirjakaupan postituksia. Ruotsalaisten kotona onkin yksi kirjahylly täynnä One Wayn kirjoja ja opetus- ja musiikkituotantoa. Arista haitareineen on myös tullut tärkeä taustaorkesteri sekä One Voice -kuorolle että Birgitta ja Vesa Sihvolle, joiden esiintymisissä hän on aina mukana. Lisäksi Ari ja harmonikka ovat käyneet ”keikoilla” Intian ja Venäjän lähetyskentillä. Intia on Arin ja Päivin sydämellä myös siksi, että heillä on siellä tuettavana jo toinen kummilapsi. Päivi on lastenhoitaja ja lapset ovat aina olleet lähellä hänen sydäntään. ”Kun olin


2/2017

11 Ari ja Päivi Intian vehreydessä

ONE WAY KONFERENSSI 11.-13.8.2017 Espoon Soukassa

Ohjelmassa opetusta, musiikkia, ylistystä, uutisia ja filmejä lähetyskentiltä ja paljon muuta. Musiikissa One Wayn musiikkivoimia. Pääpuhujana pastori Malcolm Hedding. Konferenssialueella mielenkiintoinen ”lähetyskylä”, jossa voi tutustua eri maissa tehtävään lähetystyöhön, ruoka- ja kahviteltta, grillikatos makkaranpaistoa varten yms. Pe 12.8. 18.00 AVAJAISJUHLA La 13.8. 12.00 - 17.00 opetusta, ylistystä ja uutisia sekä lähetyskenttien työpajoja 18.00 LÄHETYSJUHLA Su 14.8.

ensimmäisessä työpaikassani, näin World Visionin mainoksia kehitysmaiden lasten kummitarpeesta, ja siitä lähtien minulla on ollut kummilapsia.” Intian One Way -kylällä asuvaa kummipoikaa Päivi ja Ari ovat toistaiseksi käyneet tapaamassa kahdesti. He ovat löytäneet oman paikkansa myös rukoussolussa, jossa Ari saa samalla toimia toisen, hiljattain uskoon tulleen miehen rinnalla kulkijana. Solusta on tullut heille molemmille tärkeä ystävien yhteisö. ”Varsinkin sairausaikanani saimme kokea oikein konkreettisesti, miten seurakunta ja toisten esirukoukset kantavat”, Päivi sanoo. ”Sairaus opetti myös elämään tässä hetkessä, sillä muuta meillä ei ole. Opin, että juuri tässä hetkessä saamme luottaa Herraan ja siihen, että hän antaa kaiken, mitä tarvitsemme. Jumalan huolenpitoa oli sekin, että kun eniten tarvitsin sitä, Ari oli työtön ja siinä vierellä. Pimeissäkin hetkissä oli kätkettyjä siunauksia, joita ei välttämättä huomaa kuin vaikeuksien kautta.” Tänään Päivi voi hyvin ja Arilla on töitä. ”Menemme eteenpäin hetki kerrallaan ja luotamme siihen, että Herra tietää tarpeemme ja johtaa meitä.”.

11.00 EHTOOLLISJUHLA 14.00 ISRAEL-JUHLA

TRIBUTE TO MAHALIA JACKSON Konsertissa kuullaan maailman kuuluisimman gospellaulajan musiikkia jazzin hengessä sekä suomen että englannin kielellä. Tiina Sinkkonen, laulu Eric-Olof Söderström, piano Patrik Latvala, kontrabasso Thomas Törnroos, rummut KULTTUURIKESKUS LILLA VILLAN 21.5. klo 18.00 Jussaksentie 16, Sipoo Liput 15/10 €

KERIMÄEN KIRKKO 5.7. klo 18.00 Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

PORVOON TUOMIOKIRKKO 8.6. klo 19.00 Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

MIKKELIN TUOMIOKIRKKO 6.7. klo 12.00 Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Levyä voi tilata One Way Missionin nettikaupasta á 23 € (sis. postikulut) Lisätietoja sivuiltamme: mahalia7.wix.com/tribute


12

RAPORTTI

2/2017

Rohkeasti kristitty –vainoista huolimatta Teksti ja kuva: Marjaana

Viime aikoina One Wayn House-seurakunta on kasvanut voimallisesti. Maaliskuussa seurakuntaamme liittyi uusi jäsen Joseph, jonka tausta on hieman erilainen kuin meidän kantasuomalaisten.

M

ohammad Jawad, jonka tunnemme paremmin nimellä Joseph, syntyi Eufratin ja Tigrisin yhteisen laskujoen varrella sijaitsevassa Basran kaupungissa Irakissa 23 vuotta sitten 10-lapsisen perheen nuorimmaiseksi. Perheen isä oli harras muslimi ja äidin toiveena oli, että nuorimmasta pojasta tulisi imaami. Joseph lähtikin 17-vuotiaana opiskelemaan koraania islamilaiseen keskukseen. Tutkittuaan koraania kaksi vuotta hän ei kuitenkaan vakuuttunut sen opeista, vaan rupesi päinvastoin suhtautumaan kriittisesti islamiin ja jätti lopulta koko uskonnon.

”Minä olen sinun kanssasi!”

Jumala todella ilmestyi hänelle rohkaisten näillä sanoilla: ”Älä pelkää äläkä murehdi, minä olen sinun kanssasi!”. Kun Joseph kuvaili kristitylle ystävälleen tätä ilmestystään, ystävä kertoi siitä, miten Jeesus sanoo olevansa Hyvä Paimen ja kuinka Hänen lampaansa kuulevat Hänen äänensä. Ystävä antoi Josephille Raamatun, jota tämä alkoi innokkaasti tutkia.

Siitä alkoi nuoren miehen kiihkeä totuuden etsintä. Ulospäin hän näyttäytyi ateistina, mutta hänen sisällään myllersi ja hän koki olevansa täysin eksynyt. Joseph tutki eri uskontoja, mutta erityisesti häntä mietitytti Jeesuksen persoona ja Hänen ristiinnaulitsemisensa. Hän etsi kuumeisesti tietoa internetistä ja keskusteli paljon kirjakaupassa työskentelevän kristityn ystävänsä kanssa. Veli ja isä tapetaan Ystävä rohkaisi Josephia rukoilemaan ja kertoi tälle, että Jumala kyllä ilmestyy ja puhuu ihmisille, jotka etsivät Häntä. Saddam Husseinin hallinnon jälkeen Irak Niinpä Joseph alkoi rukoilla kotonaan, ja ajautui pikkuhiljaa sekasortoon ja kaa-


2/2017 okseen. Maan armeijan heikentyminen loi otollista maaperää kapinalliselle jihadistijärjestö Isisille sekä erilaisille puolisotilaallisille joukoille. Lähes jokainen irakilainen perhe on saanut maksaa kovan hinnan tästä sekasorrosta, myös Josephin perhe. Hänen veljensä tapettiin, koska tämä toimi tulkkina brittisotilaille, ja kun hänen isänsä halusi nostaa kanteen poikansa tappaneita ihmisiä vastaan, hän sai kokea saman kohtalon muutamaa vuotta myöhemmin. Näihin tapahtumiin liittyen Josephkin joutui pakenemaan kotikaupungistaan Basrasta ja päätti lopulta jättää maansa syksyllä 2015. Samaan aikaan Irakista lähti valtava pakolaisvirta kohti Eurooppaa. Joseph saapui Suomeen lokakuussa ja hänet sijoitettiin Pitäjänmäen vastaanottokeskukseen Helsinkiin, jossa hän asui ensimmäiset puoli vuotta. Jo heti alkuun Josephille oli selvää, että hän hakeutuisi kirkkoon ja kristittyjen yhteyteen. Irakissa hänen täytyi salata kiinnostuksensa kristinuskoa kohtaan, koska islamin usko kieltää kääntymisen ja siitä seuraa vääjäämättä ankaraa vainoa – jotkut joutuvat maksamaan siitä jopa hengellään. Suomessa sen sijaan vallitsee uskonnonvapaus ja moni turvapaikanhakija onkin kertonut, että täällä he ovat saaneet ensimmäistä kertaa elämässään kokea niin fyysistä kuin hengellistäkin vapautta. Seurakuntayhteys avautuu Eräänä lokakuisena perjantaina Joseph kohtasi aseman edessä One Way Missionin Perjantai Kristukselle -tiimin ja Leena Metsämäki kutsui hänet keskiviikkoillan turvapaikanhakijoille suunnattuun tilaisuuteen. Siitä alkoi Josephin kasvu kristittynä ja hänen vähitellen yhä tiiviimpi yhteytensä House-seurakuntaan. Jo heti ensimmäisenä keskiviikkoiltana Joseph marssi pastori Arto Boan puheen jälkeen keskustelemaan hänen kanssaan ja pyysi päästä kasteelle. Hän olisi jo Irakissakin halunnut kasteen, mutta siellä paikallinen pastori ei suostunut kasteeseen peläten sekä Josephin että oman turvallisuutensa puolesta. House-seurakunnan käytäntöjen mukaan ketään ei siltä istumalta kasteta, vaan Josephkin sai ensin perusteellista opetusta kasteesta ja sen merkityksestä ja vasta sen jälkeen hänet kastettiin. Keskiviikon turvapaikanhakijatilaisuuksien lisäksi Joseph alkoi käydä seurakunnassa myös torstaisin kuuntelemassa Raamatun opetusta sekä sunnuntaikokouksissa. Sitä mukaa kun Raamatun ja kristinuskon tuntemus ja tieto lisääntyi, Josephin uskokin kasvoi ja vahvistui. Tärkeä henkilö hänen hengellisessä kasvuprosessissaan on ollut pastori Arto Boa, joka kokosydämisesti ja antaumuksella on opettanut turvapaikanhakijoille kristinuskon perusteita syksystä 2015 lähtien. Kun Arto eräällä automatkalla opetti

13 Josephille Hengen lahjoista ja erityisesti kielillä puhumisen armolahjasta, hän myös rukoili Josephin puolesta ja rohkaisi ’opetuslastaan’ vain avaamaan suunsa ja antamaan sanojen tulla sydämestä. Joseph toimi kuten käskettiin, ja niin Jumala armossaan täytti hänet Hengellään ja antoi hänelle tuon armolahjan. Kaiken oppimansa Joseph haluaa jakaa muiden turvapaikanhakijoiden kanssa ja hän myös opettaa itse niitä, jotka ovat ottamassa ensi askeleitaan uskon tiellä. Elämää avoimesti kristittynä Vastaanottokeskuksessa Joseph oli ensimmäisiä, jotka avoimesti tunnustivat kääntyneensä islamista kristinuskoon, ja siitä hän sai myös maksaa hintaa. Keskuksessa asuessaan hänellä ei ollut montaa ystävää, vaan hän sai kokea pilkkaa ja kohdata vainoa. Häntä kutsuttiin kafiriksi, ei-uskovaksi (kafir = sellainen, joka kieltää totuuden) eikä kukaan suostunut jakamaan huonetta hänen kanssaan. Ensimmäiset puoli vuotta Joseph asui vastaanottokeskuksessa, mutta vainojen lisääntyessä hän pääsi asumaan One Wayn Perjantaikodille. Seurakunta on muutenkin auttanut häntä monin eri tavoin ja hän

kokee sen nyt uudeksi perheekseen. Oma perhe Irakissa tietää hänen kääntymyksestään, mutta ei hyväksy sitä. Kun keskustelen Josephin kanssa hänen elämästään ja tiestään kristityksi, en voi muuta kuin ihailla sitä paloa ja rohkeutta, mikä hänellä on. Rohkeasti, vainoista välittämättä hän ilmoitti kaikille vastaanottokeskuksessa asuville maanmiehilleen kääntyneensä kristityksi. Rohkeasti hän pitää ristiä kaulassaan ja tunnustaa uskonsa kaikille sitä kysyville. Rohkeasti Joseph myös suostui omalla nimellään ja kuvallaan osallistumaan Iltalehden haastatteluun, kun sieltä tiedusteltiin vapaaehtoisia haastateltavia – artikkeli käsitteli mm. turvapaikanhakijoiden kääntymistä kristityiksi Suomessa – vaikka hän tiesi varmasti, että siitäkin seuraa vain lisää vainoa. Joseph on nyt saanut turvapaikan Suomesta. Hänen toiveenaan on opiskella yhä enemmän Raamattua ja myös lähetystyö on hänen sydämellään. Joseph toteaa, että haluaa antaa anteeksi kaikille vainoajilleen ja rakastaa heitä, kuten Jeesus itse opetti. ”Tärkeintä on rakkaus kaikkia kohtaan”, hän lisää. Josephin tie kristityksi ei ole ollut helppo, mutta hän saa olla levollisin mielin tietoinen siitä, että Herra ON hänen kanssaan, minne ikinä Jumala hänet johdattaa.

TURVAPAIKANHAKIJOISTA TULLUT AKTIIVISIA SEURAKUNTALAISIA Teksti: Arto Boa

”Eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän. Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa.” (Luuk. 10:2)

O

lemme One Wayssa jatkaneet turvapaikanhakijoiden evankeliointitilaisuuksia viikoittain jo yli puolentoista vuoden ajan. Iloitsemme jokaisesta tulijasta ja varsinkin kaikista niistä, joita saamme myös opetuslapseuttaa. Olemme saaneet nähdä, kuinka muslimimaiden kansalaiset kääntyvät Jeesuksen Kristuksen puoleen ja miten janoisia he ovat oppimaan tuntemaan Raamattua. On ilo opettaa heille Jumalan sanaa! Työssämme on nyt myös uusi aika, sillä monet uskoon tulleet ovat alkaneet palvella seurakunnassa ja ovat osa jatkuvasti kasvavaa One Way -yhteisöä. Olemme saaneet elää seurakunnassa herätyksen aikaa ja nämä Lähi-idän veljemme ovat osa tätä herätystä!

Pyydämme rukoustukea erityisesti uskoon tulleiden turvapaikanhakijoiden kokeman uhkailun ja painostuksen vuoksi. Työ ei ole helppoa ja olemme joutuneet kokemaan monia hyvinkin ikäviä ja surullisia asioita. Hiljattain erään uskoon tulleen veljemme vaimo pahoinpideltiin Irakissa ja hänen päälleen heitettiin bensiiniä, joka sitten sytytettiin palamaan – kaikki tämä vain siksi, että naisen mies oli kääntynyt kristityksi. Vaimo ei kuollut, mutta hän paloi suurelta alueelta pahasti ja hänen toisen silmänsä näkö vaurioitui. Tämäkin tositapaus kertoo siitä, miten meidän tulee todella rukoilla muslimimaailman puolesta, että Kristuksen totuus ja kirkkaus voisivat loistaa myös heille!!


14

RAPORTTI

2/2017

INTIA

INTIA EI JÄTÄ KETÄÄN KYLMÄKSI Teksti ja kuvat: Marjaana

Marjaana ja Jagadeesh

Helmikuun loppupuolella palasin viidenneltä Intian-matkaltani. Kolmatta kertaa olin nyt One Way -kylällä myös opettamassa. Vaikka etenkin ensimmäinen matkani oli valtava kokemus, jokainen myöhempikin matka on jättänyt syvän jäljen sydämeeni. Intia on kuin toinen maailma: kaikki värit, hajut, äänet ja ihmiset ovat jo sinällään ihmetyksen aihe. Intia on todellakin maa, joka ei jätä ketään kylmäksi.

V

ietin Intiassa lähes seitsemän viikkoa ja saman ajan One Way -kylällä oli kanssani vammaistyöntekijä Ritva Korpiniemi. Kun Ritva suunnisti aamulla kohti Kaarisiltaa (= vammaisten koulutus- ja työkeskus), hyppäsin minä johonkin One Way -kylän autoista, ja noin vartin mittainen kuoppainen ja tuulinen (autojen ikkunoissa ei ollut laseja) koulumatkani sai alkaa. Yleensä matka tyssäsi puolessa välissä junan tasoristeykseen, missä puomit edessä odotimme ohikiitävää tai toisinaan ohimatelevaa junaa. Ja minä länsimaalaiseen täsmällisyyteen tottunut tuskailin kelloon katsoen sitä, että tulen myöhästymään tunnilta. Mutta Intiassa ei eletä minuutin tarkkuudella. Myöhästymiset eivät siellä menoa haittaa - itse asiassa ne kuuluvat sikäläiseen arkeen.

tuttuani. Iloisten tervehdysten jälkeen aloitimme tunnin tutulla yhteislaululla, minkä jälkeen siirryimme sen päivän aiheeseen. Oppilaiden intoa oli ihana katsella eikä yhtenäkään päivänä tuntunut raskaalta mennä kouluun, päinvastoin. Jos joskus vähän väsyttikin, niin nähtyäni oppilaiden iloiset kasvot omakin väsymys kaikkosi. Suurin osa lapsista on hindutaustaisia, ja senkin takia oli erityisen tärkeää rukoilla jokaisena aamuna ennen kouluun lähtöä päivän puolesta. Koin, että sain olla siellä Jumalan rakkauden välikappaleena, ja tämän rukousaiheen jätimmekin esirukoilijoille ennen matkaa. Kahtena edellisenä vuotena oppilaat lähtivät luokasta koskettaen tai antaen pusun ensin poronvasakäsinukeille Unnalle ja Mannalle, minkä jälkeen he joko vähän nipistivät opettajaa poskesta tai lähettivät lentosuukkoja useamman kerran, ensin luokassa, sitten vielä ovelta ja lopuksi Opettajalle suukot ikkunoiden kautta. Tänä vuonna mentiin koulupäivän päätteeksi jo astetta pidemmälle kolmasluokkalaisten kanssa. Suurin osa tytöistä ja pojista Lapset olivat joko jo odottamassa luokassa tuli nimittäin moiskauttamaan pusun open tai saapuivat luokkaan lähes heti sisään as- poskelle, minkä jälkeen he käänsivät pikku

poskensa niin, ettei jäänyt epäselväksi, mitä minun tulee tehdä. Isommat lapset eivät moisesta pussailuista perustaneet, ja heidän kanssaan vain läheteltiin lentosuukkoja. Tarkkaan aikataulutettu kouluviikko Koulupäivän ja lounaan jälkeen suunnittelin seuraavan päivän ja illan tunnit. Opetin myös One Way -kylällä muutamana iltana viikossa niitä 1.-5. -luokkalaisia lapsia, jotka käyvät valtion koulua. Kun kylän lapset alkoivat ripotellen saapua koulusta noin puoli viiden jälkeen, olin yleensä jo pihalla odottamassa kassini kanssa, jossa oli erilaisia pelejä ja palloja. Kun lapset olivat peseytyneet ja vaihtaneet vaatteita, heillä oli noin tunti aikaa leikkiä ennen iltapuuhia eli läksyjen tekoa, rukousta ja päivällistä. Lapsilla on koulua maanantaista lauantaihin, tosin kerran kuussa heillä on lauantai vapaata. Sunnuntai on kaikkien lasten lempiviikonpäivä, sillä silloin on ruokana kanaa (viikolla on kasvisruokaa) ja silloin saa leikkiä tai pelata koko päivän. Sunnuntaiaamuna isommat lapset suuntaavat OW-kylän kirkkoon ja pienemmät pyhäkouluun, jossa sain opettaa myös tänä vuonna. Eräänä sunnuntaina lapsille oli tarjolla erityisen herkullista juhlaruokaa, kanabi-


2/2017 riania, ja sillä kertaa jopa makeaa jälkiruokaakin. Yksi kylän entisistä orpolapsista kustansi ruuat ja oli mukana valmistamassa niitä. Hän on jo työelämässä ja halusi tällä tavalla ilahduttaa lapsia ja osoittaa kiitollisuuttaan siitä, mitä hän on itse saanut OWkylältä. Kyyneleet tulivat silmiini, kun söin tuona sunnuntaina tätä herkullista, rakkaudella valmistettua ruokaa. Ujo kummipoika avautuu Joka kesä osa One Way -kylän lapsista lähtee joko opiskelemaan tai palaa takaisin perheensä tai sukulaistensa pariin, eli jokaisella matkalla saan tutustua uusiin lapsiin. Vuoden 2015 matkalla sydäntäni kosketti erityisesti 7-vuotias ujo poika Jagadeesh. Hän ei kuulunut niihin lapsiin, jotka heti uskalsivat tulla tykö, vaan hän hymyili usein kauempaa suloisesti, ja kun opetin koulussa, hän tuli usein yksin luokkani ovelle seuraamaan opetusta (tietysti ilman oman opettajansa lupaa). Jagadeesh oli tuolloin 1. luokalla, joten en opettanut häntä. Minulla oli tuossa vaiheessa jo kaksi kummilasta Intiasta, mutta kuultuani, ettei pojalla ole vielä kummia, rukoilin, että Jumala antaisi jonkun merkin, jos minun tulisi ottaa hänet kummilapsekseni. Kuinka ollakaan, kun rukoilin asiaa, niin heti seuraavana aamuna Jagadeesh käveli minua vastaan, kun lähdin vierastalosta. Siihen mennessä hän ei ollut aikaisemmin kävellyt niin lähelle taloa, koska se oli ns. kiellettyä aluetta. Niin Jumala vastasi rukoukseeni, ja nyt olen ikionnellinen, kun saan olla kummi tälle ihanalle pojalle. Ilmeni, että hänellä on kaksi isoveljeä, joten sain ’kaupan päälle’ kaksi muutakin poikaa, toinen heistä on 5. luokalla, jota olen opettanut nyt kolmena vuotena peräkkäin. Meille syntyi heti ihan erityinen suhde, ja kun tuli aika lähteä One Way -kylältä tuona ensimmäisenä vuonna, hän jäi sydäntä särkevästi itkemään, samoin sain minä itkeä monet kerrat sen lähdön jälkeen. Aina saa onneksi lohduttautua sillä, että jos Herra suo, niin ensi vuonna nähdään jälleen. On ollut hienoa huomata pojassa se muutos, joka tapahtuu niinä viikkoina ja kuukausina, kun olen One Way -kylällä. Seuraavan vuoden matkalla hän oli alkuun hyvin ujo ja väänteli sormiaan hermostuksissaan, mutta muutaman viikon jälkeen tapa jäi pois. Tämän vuoden matkalla silmääni pisti se, miten hän jatkuvasti syljeskeli hermostuksissaan. En sanonut asiasta mitään ja pian alku-ujous ja tämäkin tapa jäi pois. Ujohkosta pojasta on kuoriutunut huomattavasti rohkeampi ja itsevarmempi lapsi.

15 Pyrin huomioimaan lapsia tasapuolisesti, mutta myönnettäköön, että Jagadeeshillä on aivan erityisasema. Hän saa rakkautta ja huomiota yllin kyllin: pelaamme ja leikimme yhdessä joka päivä ja sydäntä lämmittää, kun hän välillä juoksee koulupäivän jälkeen minua vastaan. Toisinaan hän pyytää, että syön hänen lautaseltaan (tietenkin käsin), ja välipalatkin jaetaan kummin kanssa. Toisetkin lapset tarjoavat jo valmiiksi likaisissa käsissä pyöriteltyjä välipalojaan, mutta eihän niistä henno kieltäytyäkään. Jumalan huolenpitoa vastoinkäymisissäkin Yksi rukousaiheistamme tällä matkalla oli, että pysyisimme työkykyisinä koko matkan ajan. Rukouksiin vastattiin ihmeellisellä tavalla ja työt tulivat tehdyiksi, vaikka välillä tuntui, etteivät vastoinkäymiset lopu millään. Heti muutaman viikon jälkeen sain kovan yskän ja äänikin lähes meni. Juuri kun ääneni oli pahimmillaan, ei tulkkini päässyt töihin (se oli ensimmäinen ja ainoa kertani yksin tunnilla) -

mutta siitäkin selvittiin. Tämän jälkeen alkoivat luut rutista. Ensin loukkasin Visakhapatnamin reissullamme sormeni, jolloin kovaa rusahdusta seurasi vielä kovempi kipu, turvotus ja värinmuutos. Se tuntui kuitenkin vain pieneltä haaverilta seuraavan päivän koettelemuksen rinnalla: kaaduin niin pahasti, että loukkasin sekä lonkkani että polveni. Kipu oli kävellessä niin kova, että Visakhapatnamista lähtiessämme minut piti kantaa pyörätuolilla lentokoneeseen ja määränpäässä taas alas koneesta. One Way-kylälle saavuttuamme orpokodin johtajatar Swarna Kodali vei minut lähikaupungin ortopedille ja röntgeniin. Kiitos Herran ja uskollisten esirukoilijoiden, mikään luu ei murtunut ja paraneminen tapahtui hämmästyttävän nopeasti! Muutama viikko tämän tapauksen jälkeen iskin vielä varpaani kiveen, mistä seurasi sormeni kaltaiset kivuliaat vaivat ja värimuutokset, mutta jälleen selvittiin. Ei myöskään musta myrkkykäärme, joka livahti juuri jalkojeni alta pusikkoon, päässyt pistämään. Viimeisenä maanantaiaamuna iPadini, jolla oli työhön tarvittavat opetuskuvat, meni tunnilla yllättäen täysin pimeäksi, vaikka olin ladannut akun täyteen. Kun palasin töistä iltapäivällä, olin hyvin pettynyt ja mietin kuumeisesti, miten saisin järjestettyä opetukseni ilman kuvia. Ritva ehdotti, että rukoilisimme vielä laitteen puolesta laskien kädet sen päälle. Sillä samalla hetkellä kun rukoilimme, tabletista kuului kolme kilahdusta ja se alkoi taas toimia! Jumala totisesti auttaa meitä hädän keskellä, Hän ei jätä meitä pulaan eikä saata meitä häpeään ja vie alkamansa työn päätökseen. Matka myös vahvisti omaa uskoani Jumalan ihmeelliseen huolenpitoon. Viikot One Way -kylällä vierähtivät todella nopeasti ja tuntuu kuin vuorokausi Intiassa olisi lyhyempi kuin Suomessa. Kun lähdön aika koitti, en ollut vielä lainkaan valmis palaamaan koti-Suomeen. Viimeisenä koulupäivänä koululla vietettiin tuttuun tapaan lähtöseremoniat. Koko koulu oli kokoontunut yhteen ja sain intialaiseen tyyliin viitan harteilleni, pokaalin käteen ja kukkalein kaulaani. Kiitospuheita pidettiin puolin ja toisin, mutta parasta olivat lasten tekemät piirustukset, pienet lahjat ja suloiset kirjeet. Kaiken kaikkiaan matka oli ihana ja koskettava, ja osa sydämestäni jäi tälläkin kertaa Intiaan rakkaiden lasten luo. Mutta kauniit muistot toin mukanani ja ne kantavat taas pitkälle.


RAPORTTI

16

2/2017 Ilmapalloleikki ilahduttaa

INTIA

JÄLLEEN INTIASSA! Teksti: Laura Pekkarinen Kuvat: Paavo ja Laura Pekkarinen

tyytyväisen oloisina meidän suomalaisten sylissä. Yritin opetella uusia intialaisia nimiä ja kasvoja. Lapsilauman keskeltä erottui varsinkin suurisilmäinen Meghana, tyttö, joka viime Intian matkalla valitsi minut ”kummiäidikseen”. Kun omat lapset puuttuvat, on valtava siunaus saada viettää tehnyt ja tekee yhä työtään paikallisten kaksi viikkoa oman kummilapsen lähellä ja katulapsityöntekijöiden kautta: mustat siinä samalla tutustua monen muun intiamenneisyydet muuttuvat kirkkaaksi tu- laislapsen elämään. levaisuudeksi, kun lapset löytävät toivon ja turvan Jeesuksessa. Pienet sydämet Leikin riemua eheytyvät ja kokevat ilon sen lapsilauman keskeltä, josta tulee heidän uusi perheensä. Kutsuin näitä lapsia leikkimielisesti ”kai- Kävimme matkan aikana Suravaramissa nalokärpäsiksi”, sillä yksi jos toinen heistä muutaman kerran ja välillä taas katulapsipörräsi iloisena ympärillämme, kun Hen- keskuksen lapset tulivat One Way -kylälle nan kanssa liikuskelimme Suravaramin leikkimään Sateenkaaren orpokodin lasten alueella, ja moni hakeutui kainaloomme kanssa. Etupäässä vain vietimme aikaa lashalattavaksikin. ten kanssa ja tutustuimme heidän arkeensa. ”Kiitos Jeesus, tästä mahdollisuudesta! Kerran pidimme lähes koko suomalaisTäytä rakkaudellasi tänä päivänä...” kir- tiimin voimin näille entisille katulapsille joitin rukousta päiväkirjaani, kun eräänä peuhapäivän, jossa oli erilaisia pisteitä: päivänä mietin näitä suloisia hymynaa- piirtelyä, juoksuleikkejä, palloilua. Lapset moja, jotka selvästikin kaipasivat Jumalan nauttivat, pussihyppelypaikasta kuului isällistä rakkautta. Suravaramiin oli tullut naurunkiljahduksia ja käsivarsiin maalatuusiakin tulokkaita, joista nuorimmat, tuja kukkia, sydämiä ja aurinkoja näytelrautatieasemalta poimitut, olivat vasta tiin iloisina. Lapsien valokuvauskin sujui noin viisivuotiaita. Hekin olivat jo ehtineet muitta mutkitta, sillä nämä lapset eivät sopeutua katulapsikeskukseen ja istuivat arkaille kameraa.

Ensimmäisenä aamunamme One Way -kylällä istahdin vierastalon terassille tarkastelemaan Intian matkamme ensinäkymiä. Viereiset puut kukkivat keltaisina, pinkkeinä ja valkoisina ja pihan toisella puolella lesket puuhastelivat yhtä värikkäissä asuissaan.

E

dellisenä iltana, heti saavuttuamme, oli kummipoikamme ollut vastassa ja pujottanut tuoksuvan kukkanauhan kaulaani. Hän oli kasvanut kovasti kahdessa vuodessa ja kertoi odottaneensa kauan tuloamme. Tunsin iloa ja kiitollisuutta saatuani palata Intiaan: uskollinen Herramme oli jälleen tehnyt tien. Jumala tekee työtään Olin matkalla aviomieheni Paavon kanssa, osallistumassa One Way -kylän elämään ja hoitamassa Henna Karjalaisen kanssa katulapsisihteerin tehtäviä. Katulapsikeskus Suravaramin lapset, osa jo minullekin tuttuja, ottivat meidät suomalaiset vastaan lämpöisin ja riemullisin sydämin. Tosiaan, nämä kaduilta pelastetut, monenlaista kipeää kokeneet lapset osaavat iloita ja olla lämminsydämisiä! Se sydämellisyys todisti siitä, miten Jumala oli


2/2017

17

Meghana ystäviensä kanssa

Toisella kertaa lapset leikkivät ilmapalloilla, joita Paavo sai puhaltaa kymmenittäin. Minä jouduin karkaamaan välistä, kun ympärille kokoontui iso innostunut lapsilauma ja monta palloa pyytävää kättä! Kummityttöni Meghana teki muovipussin palasista ruusuja hiuksiini ja tytöt veivät minut kädestä pitäen katsomaan omaa huonettaan ja vaatimattomia tavaroitaan. Tytöt kuivattelivat mekkojaan katulapsikeskuksen kattotasanteella, josta avautuuvihreä näkymä: pellot ympäröivät tonttia ja siellä täällä kasvaa palmupuita. Tämä on paikka, jossa lapset saavat olla lapsia. Katuelämän karut kokemukset ovat jääneet taakse ja he ovat palanneet siihen kasvuvaiheeseen, jossa elämäa opitaan turvallisesti koulunkäynnin ja leikin välityksellä. Löytyykö ketään? Matkan loppupuolella Henna ja minä pääsimme paikallisten katulapsityöntekijöidenkierrokselle rautatieasemalle. Tarkoituksena oli etsiä uusia, kotoaan karanneita tai heitteille jätettyjä katulapsia. Kierrosta edeltävänä iltana olin hiukan huolestunut, sillä olin kuullut mitä joillekin ulkomaalaisnaisille oli viime vuosina Intian väkijoukoissa tapahtunut. Rukoilimme, ja Herra rohkaisi meitä ihanasti erään tiimiläisen saamalla profetian sanalla: Saamme olla turvallisella mielellä, onhan Herra kanssamme. Seuraavana päivänä kiersimme isoa Andhra Pradeshin pääkaupungin Vijayawadan asema-aluetta raiteelta toiselle. Katulapsityöntekijät kertoivat meille, että rautatieasemalta pelastetaan usein muutama lapsi päivässä, toisina päivinä taas ei tavoiteta yhtään karkulaista. Keskipäivän auringossa askeleeni eivät nousseet kovin kepeästi, mutta sydämessäni oli pieni jännitys: löytyykö ketään? Yksi intialaisista

veljistämme tutki paikalle pysähtyneet junat ja tulikin yhdestä vaunusta ulos vanhempi poika mukanaan. Seurasi tiedustelu siitä, oliko lapsi tosiaan liikkeellä yksin. Selvisi että kyseessä oli väärä hälytys: vanhemmatkin olivat reissussa mukana. Sillä kerralla emme löytäneet yhtään lasta enkä oikein tiennyt, oliko se hyvä vai huono asia. Saimme myös kyydin Rescue shelteriin, pelastettujen lasten ensisuojaan, jossa tapasimme intialaisia katulapsityöntekijöitä ja sain kuulla enemmän katulasten kuntoutusprosessista. Koin ihmeellistä iloa siitä, että sain olla omalla paikallani, vaikkakin vielä uutena ja arkana, Intian työssä mukana. Jumalan lapsina ja pieninä palvelijoina me itse kukin saamme olla suuren Herran kanssa suuressa mukana!

läksyjen teossa, tytöt ja pojat omilla puolillaan, jalat ristissä lattialla istuen. Ilta oli jo hämärtynyt ja sähkötkin katkesivat. Jäimme hetkeksi taskulamppujen loisteeseen odottamaan, kunnes ongelma korjaantui. Lapset peseytyivät, söivät iltaruoaksi riisiä ja kastiketta. Intian lämmin ilta hyväili haikeaa mieltäni. Tämän illan jälkeen en näkisi näitä lapsia pitkään aikaan... Kummityttönikin oli surumielinen, koska tiesi että olimme lähdössä pois kotimaahamme. Hän sanoi rukoilevansa, että Taivaan isä toisi meidät ensi vuonna takaisin. Tytöt veivät minut vielä yläkerran huoneeseensa ja pidimme pienen iltapiirin yhdessä. Rukoilimme ja lauloimme. Vaikka tunnelmassa oli viimeisen illan haikeutta, siinä oli kuitenkin jotain niin kaunista, että sydämeeni nousi toive: kunpa tällaisia hetkiä saisi useamminkin! Tällaisia hetkiä, joissa taivas koskettaa maata, kun me saamme Viimeinen ilta olla intialaisten lastemme luona Jeesusystävämme yhdistäessä meidät erilaiset Intian matkamme viimeisenä iltana Henna yhteiseen uskoon ja taivasikävään. pyysi minut vielä mukaansa Suravaramiin, katulapsikeskukseen. Lapset olivat salissa Paavo ja lastenkodin poikia


RAPORTTI

18

2/2017

INTIA

UUTENA HAASTEENA PASTORIT PERHEINEEN Teksti: Tero Hokkanen Kuva: Kimmo Metsämäki

orpokodin lisäksi One Wayn työvastuulle on nyt tullut noin 50–60 uutta pastoria perheineen. Heistä noin 20 asuu ja toimii New Hopen toiminta-alueella ja 30–40 etelämpänä. Herra pitää huolta palvelusväestään. Herra huolehtii Juuri tätä kirjoittaessani näyttää siltä, että palvelusväestään kaikki uudet New Hope -lastenkodissa asuvat lapset ovat saamassa oman kummin Uutena kohteena tänä vuonna oli New ja siten myös täysimääräisen tuen. Samoin Hope Home, joka siirtyi OWM:n siipien jo 10 pastoriperhettä on saanut äskettäin suojaan syksyllä 2016. Se sijaitsee lä- uuden tukijan. hes 400 km Pottipadun One Way -kylää pohjoisempana lähellä Visakhapatnamin kaupunkia. Sen lisäksi, että tutustuimme sen toimintaan, käytimme päivän tapaamalla paikallisia pastoreita. New Hope

Intian New Hope -orpokodin lisäksi One Way on ottanut vastuulleen myös alueella toimivat kyläpastorit perheineen. Pastoreiden tekemä työ on mitä arvokkainta työtä. He ovat pelottomia Sanan julistajia, jotka toimivat vaikeissa olosuhteissa eriasteisen vainon alaisina – ja nyt he kaipaavat sinunkin tukeasi.

V

ierailimme Intian One Way -kylällä tammikuussa 2017 noin 20 hengen tiimin kanssa. Ohjelmaamme kuului normaaliin tapaan työhön tutustuminen kylällä ja sen ympäristössä. Pari viikkoa kestänyt matka meni nopeasti ja oli tapahtumarikas, kiitos Jumalan ja seurakunnan esirukousten.


2/2017

19 Pastoritapaaminen

naan, kun sen aiempi tukija vetäytyi työstä. Intialaiset ystävämme eivät kuitenkaan jättäneet New Hope -työtä, vaan kääntyivät elävän Jumalan puoleen. Ensin One Way Mission lupautui syksyllä 2016 ottamaan tämänkin työalueen osaksi omaa työtään ja nyt vuoden 2017 alussa lähes kaikille lapsille ja osalle pastoreista on löytynyt tukijat. Tämä on Jumalan ihme. Jumalan ihmeiden kokeminen vaatii usein peräänantamatonta sitoutumista Hänen antamaansa näkyyn (tässä paikallisten työnäky) ja luottamusta siihen, että Hän täyttää lupauksensa, vaikka tilanne näyttäisi kuinka toivottomalta – kun siis kirjaimellisesti kaikki inhimillinen toivo on mennyttä ja tappio häämöttää. Raamattu ei turhaa sano, että Herran ovat kullat ja hopeat. Tarvittavien varojen kanavoiminen Hänen valtakuntansa työhön on Jumalalle mitä yksinkertaisin asia. En usko, että Hänen seurakuntansa kärsii koskaan rahan puutteesta, jos kaikki muut asiat ovat kohdallaan. On toinen asia, kuinka me seurakuntana näemme asian. Se ei kuitenkaan ole oleellista, vaan se kuinka Herra itse näkee asian. Herran palvelijat ansaitsevat tukijan

Työnäkyyn sitoutuminen tärkeää On ollut etuoikeus seurata sivusta, kun Herra täyttää lupauksensa. Tiedän, kuinka suurissa vaikeuksissa New Hope -työ kokonaisuudessaan, mukaan lukien lapset ja pastorit, on ollut viime vuosina ja kuinka he ovat eläneet niukoilla varoilla ja huutaneet asiassa Herran puoleen. Vuoden 2016 kesällä näytti siltä, että työ loppuu koko-

KULJETUSLIIKE TRANS-AKSELI OY Kuljetukset Suomessa ja Euroopassa

0400 456 572

Nyt siis New Hope -kodin lapset ovat saaneet tukijat samoin kuin puolet alueen pastoriperheistä. Vielä on tarve löytää kummit alueen 10 pastoriperheelle samoin kuin etelämpänä oleville 30–40 pastoriperheille. Tähän asti OWM on jo tukenut lähes yhtä suurta pastorien joukkoa. Nyt siis määrä on enemmän kuin kaksinkertaistunut. Pastoreiden tekemä työ on mitä arvokkainta työtä. Nämä miehet ovat pelottomia Sanan julistajia, jotka toimivat vaikeissa olosuhteissa eriasteisen vainon alaisina. Viime matkalla havaitsin myös selvästi, että heillä on vahva usko Jumalan mahdollisuuksiin ja että he palavat Herralle. He eivät ole siis mitään velttoja ”leipäpappeja”, jotka nostavat kuukausittain toimeentulonsa joltain One Wayn tukijalta, vaan todellisia Herran palvelijoita, joille lähetetty tuki on tarpeen jo pelkästään matka- ja muiden vastaavien kulujen peittämiseksi, mikä mahdollistaa evankeliumin julistuk-

sen. Lähetetty 50 euron summa ei kata koko perheen menoista suurtakaan osaa, mutta auttaa perhettä arvokkaassa työssään. Herra johtaa sinua, kun palvelet Häntä ilolla Toinen asia, mitä on ollut ilo ja etuoikeus seurata sivusta, on tapa, jolla Herra käyttää seurakuntaansa. Raamattu sanoo, että me olemme Kristuksen ruumis ja että kullakin jäsenellä on oma tehtävänsä. Näin todella on. Toiset julistavat Intiassa evankeliumia eturintamassa, toiset johtavat koko työtä, toiset huolehtivat katulapsista, orvoista, vammaisista, leskistä jne. Työtehtäviä on vaikka kuinka paljon. Emme aina hahmota tätä ”sammakkoperspektiivistämme”, vaan saatamme aliarvioida omaa tehtäväämme tai jopa kuvitella, ettei Jumalalla ole mitään käyttöä minulle, vaikka Raamattu sanoo, että eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän. Tulee ymmärtää, että jokainen meistä on paitsi Kristuksen ylösnousemuksen todistaja, myös hänen palvelijansa monella muulla tavalla. Voimme rukoilla työn ja ihmisten puolesta ja antaa varojamme sekä aikaamme erilaisiin tehtäviin. Nämä viimeksi mainitut eivät ole aina niin kovin suosittuja palvelutehtäviä, koska niistä ei välttämättä tule kunniaa ja kiitosta niiden suorittajille ja lisäksi ne ovat usein rasittavia. Jumalan valtakunnan työ on kuitenkin pääasiassa näkymätöntä vaivannäköä. Sen palkitsija on Jumala itse, kunnia tai kiitos ei kuulu meille. Haluan haastaa sinua, lukija, ottamaan uusia uskon askelia Pyhän Hengen johdossa. Herra on varannut sinulle mielenkiintoisen elämän yhteydessään ja palveluksessaan. Olemme nähneet Intiassa, kuinka Jumala ei vetäydy antamastaan näystä, vaikka sallii ankariakin koetuksia. Olemme myös nähneet, kuinka hän pitää huolta palvelusväestään, vaikka ajoittain niukkuus tahtoo ryömiä sisään. Avainasia on, ettemme vetäydy luottamasta Hänen lupauksiinsa. Sen, minkä Herra on todella luvannut sinulle, Hän tulee täyttämään, kun sinä et vetäydy Hänestä pois. Ota tarvittavat uskonaskeleet, palvele Häntä ilolla ja luota, että Hän johtaa sinua.

MATTOKUTOMO UMPIKUORMA-, AVO- JA TÄYSPERÄVAUNUYHDISTELMÄT SEKÄ PAKETTIAUTOKULJETUKSET

Valmiit matot & tilaustyöt Puh. (03) 781 2434 044 333 3352 Tyynentie 1 15230 LAHTI


RAPORTTI

20

2/2017

INTIA

New Hope -kodin lapset ja nuoret saivat Suomen tuliaisina suklaata

ONE WAYN TIIMI VIERAILI NEW HOPE -KODILLA Teksti: Irmeli Kojonen Kuvat: Miika Kojonen

Tammikuussa Intian tiimi vieraili viime syksynä One Wayn työn piiriin siirtyneessä New Hope -lastenkodissa. Lapset ja muu lastenkodin väki ottivat meidät iloiten vastaan.

V

ietimme lasten kanssa ihania päiviä pelaten ja leikkien mm. erilaisia pallopelejä, joita tiimi oli valmistellut heitä varten. Lapset ja nuoret olivat innoissaan saadessaan nyt isomman joukon vieraikseen kodille. Käyntimme oli heille kohokohta arjen keskellä. Lasten tarina puhutteli monia Yhtenä iltana nuoret esittivät meille itse käsikirjoittamansa, varsin puhuttelevan draaman, jonka he olivat valmistelleet lastenkodin joulujuhlaan. Joulu on yksi parhaimmista mahdollisuuksista jakaa evankeliumia. Viime joulujuhlassa olikin ollut viitisen sataa vierasta, joille nuorten esittämä näytelmä oli pysäyttävä puheenvuoro. Alueen kylissä alkoholi on nimittäin vakava ongelma. Liian tavallinen tarina monessa köyhässä kodissa on, että samalla kun äiti yrittää haalia jokapäiväisen leivän lapsilleen, isä on väkivaltainen ja kantaa

perheen vähäiset rovot viinakauppaan. Näytelmässä yksi juopporemmin miehistä tulee kuitenkin parannukseen, katsoo peiliin ehkä ensimmäistä kertaa elämässään ja sanoo riipaisevasti: ”Koirakin huolehtii penikoistaan, mutta me riistämme leivän lastemme suusta!” Hän kehottaa ystäväänsä pysähtymään ja kääntymään Jumalan puoleen, ennen kuin on liian myöhäistä. Oli koskettavaa seurata, miten aidosti nuoret eläytyivät osaansa, moni heistä oli kokenut omakohtaisesti perheväkivallan kauhut. Näytelmä oli niin puhutteleva kaikessa karuudessaan, että kyläpastorit pyysivät nuoria esittämään näytelmää myös muihin kyliin. Evankeliumin eheyttävä voima Lasten esittämässä ohjelmassa oli lisäksi lukuisia hienoja tanssi- ja musiikkiesityksiä, nekin jo joulujuhlaan suunniteltuja. Lastenkodilla vietettiin vierailumme aikana myös kastejuhlaa kuuden nuoren ja lastenkodin vartijan mennessä kasteelle. Oli ilo kuulla useiden nuorten puheenvuoroja omakohtaisesta uskoontulostaan. Näille nuorille varttuminen turvallisessa ympäristössä on ollut todellinen apu. Heissä näkyy, miten ihminen voi rakkauden ja

evankeliumin eheyttävän voiman kautta löytää elämäänsä turvan ja ilon. Suomen tuliaisiksi veimme lapsille ja nuorille Marianne-karamelleja sekä kullekin vielä suklaalevyt ja pienet pehmomagneetit, joilla saa vaikkapa oman lukujärjestyksensä kiinni kaapin oveen. Nuoretkin olivat ilahtuneita vaatimattomista tuliaisistamme. Eniten iloitsimme kuitenkin yhdessäolosta. Pastorit saivat virvoitusta Intian työmme koordinaattorin Tero Hokkasen vetämästä pastorikokouksesta. Lopuksi jaoimme pastoreille vielä heijastinliivit, jotka tuovat lisäturvaa pimeällä liikkumiseen – Intiassa kun on liikenneturvallisuudessa vielä paljon parantamisen varaa. Tapasimme myös One Wayn ruoka-apuprojektin leskiä, monen silmäkulmassa kimaltelivat liikutuksen kyyneleet heidän pyytäessään esirukousta. 20 uutta lasta kodille Intiassa on yhä haasteellisempaa tehdä kristillistä avustustyötä. Siksi on suurta Jumalan armoa, että ovet ovat avautuneet jatkoon. Mahdollisuus saada edelleen tehdä työtä alueen lasten auttamiseksi on kotia vetäville Prathibhalle ja Sudhirille ilmeinen helpotus ja ilonaihe. He ovat olleet valtavan paineen alaisia viimeisen vuoden ajan miettiessään lastenkodin tulevaisuutta. He haluavatkin kiittää kaikkia esirukoilijoita ja tukijoita merkittävästä panoksesta tähän tärkeään työhön.  Intia on evännyt lukuisilta avustusjärjestöiltä luvan vastaanottaa ulkomaista rahallista apua. Intian One Way Missionille ja sen yhteistyökumppanille Bethel Mi-


2/2017

21

Tiimiläisiä seuraamassa lasten esityksiä

nistriesille lupa myönnettiin, mikä on suuri kiitosaihe. New Hope -lastenkoti on saanut viranomaisten sympatiat osakseen – eikä syyttä. Viranomaiset ovat käyneet kodilla tiuhaan viime kuukausina ja kodilla asuvien lasten olemus ja kodikas ilmapiiri ovat tehneet heihin syvän vaikutuksen. Tästä seurasi kuitenkin, että kotia vaadittiin ottamaan vastaan yhteensä 20 uutta lasta, koska lastenkoti on rekisteröity 45:lle lapselle. Viranomaisten mielestä lastenkodilla on tilaa ja resursseja, sillä isommat nuoret asuvat nimittäin oppilaitostensa yhteydessä. Uudet lapset ovat jo asettuneet kodille hyvin, vaikka haasteita onkin paljon, tulevathan he kovin erilaisista taustoista. Luku- ja kirjoitustaito on syrjäkylillä heikkoa, jopa olematonta. Eräskin poika joutui aloittamaan opiskelunsa aakkosista, vaikka oli tullessaan jo 11-vuotias. Prathibhan kannustavassa ohjauksessa ja lastenkodin turvallisessa ja rakkaudellisessa ilmapiirissä arkakin lapsi ja nuori pääsee kuitenkin pian jyvälle koulunkäynnistä, löytää kavereita ja elämä alkaa lutviutua. Maaseudun tyttöjen vaikea elämä Oma 20-vuotias kummipoikamme Suresh opiskelee fysioterapeutiksi. Moni hänen ikätoverinsa on jo valmistunut ammattiin ja löytänyt töitä. Nämä nuoret vuokraavat yleensä yhdessä asunnon toisten New Hope -kodilta valmistuneiden kanssa. On ihanaa nähdä, miten lastenkodin nuoret ovat kuin yhtä suurta perhettä vielä valmistuttuaankin.

Nuoria katsoessa ei voi kuin iloita. Parikymppinen Anil on loppusuoralla opinnoissaan ja käy viimeistä vuotta opettajankurssia. 18-vuotias Kumari tuli halaamaan kummitätiään ja kiitti kaikesta tuesta. Tämä nuori nainen valmistuu lähihoitajaksi keväällä ja iloitsee mahdollisuudesta saada hankkia itse oma elantonsa ja elää itsenäisesti. Laboratoriohoitajaksi opiskeleva Hemalatha on oppinut ottamaan verikokeita ja on innoissaan tulevasta työstään. Englannin kieli tuotti alkuun haastetta, mutta hän ei antanut asian lannistaa itseään, vaan opiskeli sitäkin ahkerammin. Koulutuksella voi olla valtava merkitys nuoren tulevaisuuteen. Etenkään tyttöjen elämä ei maaseudun kylissä ole helppoa. Näillä seuduin tytöt naitetaan valitettavan varhain. Tytön avioliittoon saattaminen on iso urakka ja myötäjäiset voivat viedä perheen perikatoon. Vanhemmat ovat usein epätoivoisia kunnes saavat tyttärensä naimisiin; monen mielestä 16-vuotias tyttö on jo vanha morsiameksi. Iän karttuessa morsiamesta vaaditaan myös korkeammat myötäjäiset. Lastenkodin pyörittämisessä ei siten ole kyse vain koulutuksen ja kasvatuksen, myös hengellisen, tarjoamisesta, vaan lasten omaisia on jatkuvasti neuvottava ja heille on vakuutettava koulutuksen hyötyjä. Koulutus on kuitenkin evankeliumin ohella paras keino nuorten saattamiseksi aidosti itsenäiseen elämään ja parempaan tulevaisuuteen. Prathibha pyytää muistamaan rukouksin tärkeää työtä maaseudun vähäosaisten parissa jotta evankeliumin valo saisi murtaa pimeyden.

HALUATKO INTIA-KUMMIKSI? Intiassa on jatkuva tarve uusille kummeille. Orvon kummimaksu on 44 €/kk, katulapsen, vammaisen ja lesken 40 €/kk ja pastorin kummituki 50 €/kk. Ota yhteyttä kummisihteereihimme Raili Saloseutuun (orvot), 040 5349 531, raili.saloseutu@ hotmail.com, Henna Karjalaiseen (katulapset), 040 591 9587, hennakar@hotmail.com, Marjo-Helena Niemiseen (lesket), 040 7403 484, marjohelena.nieminen@ hotmail.com, Ritva Korpiniemeen (vammaiset), 040 586 2944, ritvahelenak@gmail.com ja Irmeli Kojoseen (New Hope -työ), 0440 533 303, irmeli.kojonen@gmail. com

Intian työ puh. 050 381 4864 intia@onewaymission.fi


RAPORTTI

22 MALAWI

Raamattukoulussa opeteltiin hengellistä johtajuutta Teksti ja kuvat: Esa-Pekka Mattila

Moses tulkkaamassa

2/2017


2/2017

23

Edellisessä Raportissa kerroimme Malawin Raamattukoulu-hankkeesta. Herra kuuli rukoukset ja auttoi armossaan niin, että unelmasta tuli totta. Ensimmäinen opetusviikko on nyt takana ja olemme erittäin kiitollisella mielellä kaikesta. 126 innokasta pastoria eri puolilta Malawia ja Mosambikia pitkienkin matkojen päästä kokoontui Kambalamen kylälle Jumalan Sanan ääreen.

T

erityisen tärkeää saada jakaa taakkojaan toistensa kanssa ja kysyä neuvoa mitä erilaisimpiin tilanteisiin liittyen. Raamattutuntien päätteeksi oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja etsimme niihin yhdessä vastauksia rukoillen ja Raamattua tutkien. Jumala antoi armossaan keskellemme rakkaudellisen ja avoimen ilmapiirin, jossa oli levollista työskennellä. Välillä koimme Herran puhuttelua vakavista asioista, välillä taas ilo ja riemu olivat ylimmillään. Rukouksemme on, että kylvetty Sana Iloa rakkaudellisesta saisi tehdä syvää työtä pastorien sydämisyhteydestä sä ja että se voisi kantaa hyvää hedelmää Malawin ja Mosambikin seurakunnissa. Monet pastorit tekevät työtä yksin haasta- Jumalan Sana on muuttanut kansakuntien vissa olosuhteissa ja heille tuntuikin olevan kohtaloita useasti historian aikana. Jumala ällä kertaa opettajina toimivat EsaPekka Mattila ja Michael Opio Ugandasta. Päällimmäisiksi aihepiireiksi nousivat hengellinen johtajuus, pastorin palvelustyö sekä Raamatun yleiskatsaus. Raamattutuntien lisäksi vietimme aikaa rukouksessa ja ylistyksessä. Ryhmissä syvennyimme Efesolaiskirjeeseen ja opettelimme raamattupiirin johtamista käytännössä.

Ryhmätyötä

haluaa tuoda vanhurskauden herätyksen myös Afrikkaan. Lämmin kiitos tukijoille! Pastorit lähettävät lämpimät kiitokset Raamattukoulun esirukoilijoille ja taloudellisille tukijoille. ”Monet joutuvat maksamaan tällaisesta koulutuksesta suuria summia, meille tämä kaikki: opetus, ruoat ja majoitus, on ilmaista,” eräs johtavista pastoreista totesi päätöstilaisuudessamme. Raamattukoulu saa jatkoa toukokuun alussa, jolloin Kimmo Metsämäki ja Francis Tusiime Ugandasta ovat opettamassa.


24

RAPORTTI

MALAWI

Ihana Malawi – työkenttä, joka ei hetkessä tule valmiiksi Teksti: Ulla Kärnä Kuvat: Mervi Itälinna

Medical assistent Frezer iloitsi vastaanottaessaan Hugh of Healthin klinikalle lahjoittamia sairaalatarvikkeita

Helmikuun lopulla Malawissa oli sadekausi ja 35 astetta lämmintä, joten Kambalamen One Way -kylä otti todella lämpimästi vastaan suomalaiset vieraansa. Matkamme päätarkoituksena oli antaa seksuaaliterveyskasvatusta orpokodin teineille sekä myös sovelletusti nuoremmille lapsille. Aiemmilla matkoillamme olemme huomanneet, että tällaista opetusta tarvitaan.

T

ämä oli jo toinen kerta, kun olin opettamassa näitä taitoja. Viime matkalla olimme koulussa puhumassa tyttöluokalle niin, että opettaja istui mukana kuuntelemassa. Hän ei kuitenkaan pitänyt opetuksestamme, koska se oli vastoin sitä, mitä he itse opettavat, joten muihin luokkiin emme enää päässeetkään. Vuosikymmenten ja ehkä vuosisatojen ajan erilaiset uskomukset ja riitit ovat ohjanneet täällä syrjäisessä Nkhulamben laaksossa asuvien ihmisten elämää ja seksuaalista käyttäytymistä. Jo koulussa nuorille opetetaan, miten tärkeitä esiaviolliset

suhteet ovat ennen avioliittoa – heitä siis kehotetaan harjoittelemaan usean kumppanin kanssa. Syntiä ei lueta synniksi, vaikka siitä sunnuntaina kirkossa puhuttaisiinkin. Täällä on työmaa, jota ei hetkessä saada valmiiksi. Miten kasvaa aikuisuuteen eheänä? Olin Malawissa yhdessä sairaanhoitaja Anne Suonnon kanssa. Me halusimme puhua näille nuorille murrosikäisen elä-

2/2017 mästä, aikuisikään kasvavan kehon muutoksista sekä myös turvataidoista ja siitä, miten puolustaa omaa kehoaan. On tärkeää oppia, miten toimia, jottei kukaan pääse rikkomaan nuorten omia rajoja ja etteivät he myöskään itse tee sitä muille. Ensin pidimme yhteisen session sekä tytöille että pojille niin, että myös nuoremmat lapset olivat mukana. Tulkkina toimi taitavasti orpokodin vanhin poika Alezi, joka viime keväänä suoritti Secondary Schoolin erinomaisin arvosanoin ja on nyt pyrkinyt yliopistoon valmistuakseen Clinical Officeriksi. Esitimme kuvien avulla, miten kasvu lapsesta naiseksi ja mieheksi tapahtuu. Lapset olivat ensin ujoja jo aiheestakin johtuen, mutta kun he ymmärsivät, että tämä kasvukehitys ja aikuiseksi kasvaminen tapahtuu kaikille, päästiin myös keskustelemaan. Teineille pidimme lisäksi oman opetusosuutensa, jonka aikana syntyi jo enemmän keskusteluja ja muutamia kysymyksiäkin. Opetuksen aikana kävimme läpi seurustelun alkeita aina naimisiinmenoon asti, korostimme koulunkäynnin ja sen sopivan puolison odottamisen tärkeyttä ja sitä, mitä Raamattu sanoo avioliitosta, seksuaalisuudesta ja odottamisesta. Paljon on puutetta tiedosta, ihmissuhteista ja moraalistakin. Opetussessioiden jälkeen oikein tajusin, miten toivoton näiden nuorten tilaanne tässä kulttuurissa on, ja se sai minut itkemään tietämättömyyttä ja väärien uskomusten valtaa näissä ihmisissä. Miten me voisimme kertakäynnillä muuttaa vuosisatojen perinteitä ja tapoja? Mutta vaikka minä en siihen pysty, Jumala kyllä pystyy! Hän voi kääntää kansakuntienkin ajatukset ja tekemiset palvelemaan Hänen tarkoituksiaan. Ja jos yksikin näistä nuorista pystyy jatkossa suojelemaan itseään niin, ettei tule rikotuksi eikä riko ketään toista, näistä asioista puhuminen kannattaa. Paljon positiivista on jo saatu aikaan Kaikki Malawin työkentällämme ei kuitenkaan enää ole niin kuin on aina ollut. Malawin työmme johtaja Mac Masamba kertoo, että vuonna 2007 One Way -kylällä avattu klinikka on jo muuttanut yhteisöä paljon. Sairauksia on edelleen, muttei niihin enää välttämättä kuolla. Hiviä ja aidsia ei enää piilotella, malariaan ja tuberkuloosiin löytyy lääkkeitä. Jo tieto siitä, että apua on mahdollista saada, riittää. Luottamus tulevaisuuteen on suuri. ”Tällä kaikella on hengellisestikin suuri vaikutus” Mac sanoo. ”Ihmiset muistavat, minkälaista oli ennen, ja he tietävät, että kaikki tämä on tullut Jumalalta ja että heidän rukouksiinsa on vastattu. Päällimmäisenä ei enää ole toivottomuus, vaan toivo paremmasta on nyt täysin realistista.” Mac kertoo, että orpokoti ja siihen liittyvä kyläorpo-ohjelma kummeineen on


2/2017

25 miten turvattomista kotioloista tulleiden pelokkaiden lasten kasvot ovat muuttuneet niin, että tänään heitä ei samoiksi lapsiksi uskoisi – näitä nauravia silmiä ja halaamiseen valmiina olevia pyöreäposkisia hymynaamoja! Saimme myös kokea mahtavan yllätyksen, sillä orpokodin lapset ovat aloittaneet kerran viikossa pidettävän iltakirkon. Me aikuiset istuimme penkeissä ja lapset hoitivat kirkolliset toimitukset asiallisesti ja aikuismaisesti. Raamattua luetaan ja rukousta on paljon! Ja kun laulu alkaa, niin katto on lentää ilmaan, niin valtava ilo ja voima on sekä ylistyksessä että rukouksissa. Kyyneleet tulevat silmiin, valtava Pyhän Hengen kosketus. Jeesus kuulee nämä lasten rukoukset – sitä en epäile hetkeäkään. Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta. Samanlainen elämä naisena

Naistenpäivän osallistujia

puolestaan antanut lapsille uudenlaisen mahdollisuuden. Heidän perustarpeensa on nyt tyydytetty ja jokaisella ohjelmaan kuuluvalla lapsella on huoltaja ja ruokaa, vaatteita sekä mahdollisuus kouluttautua. Ennen One Wayn käynnistämää kummiohjelmaa lasten ja nuorten opiskelu oli mahdotonta – heillä ei ollut siihen varaa eikä välineitä. Nyt orvot voivat edetä opinnoissaan niin pitkälle kuin heidän taitonsa riittävät. Parikymmentä nuorta on jo päättänyt Secondary Schoolin hyvin arvosanoin ja kymmenkunta jatkaa opintojaan ammattikoulussa tai yliopistossa. Oikea Sanan opetus on tärkeää Macilla on myös tulevaisuuden unelmia. Yksi niistä on synnytysklinikka, jotta lapset voisivat syntyä terveinä ja äidit saisivat tarpeen tullen nopeasti hoitoa. Toinen unelma on ollut lukutaidottomille aikuisille suunnattu 3-4 kertaa viikossa tapahtuva luku- ja kirjoitusopetus. Maaliskuussa tällaisen aikuiskoulun aloittamiseen saatiin viranomaisten lupa ja nyt koulu on jo käynnissä. Opettajana toimii eräs paikallinen opettaja. Innokkaita oppilaita on vajaat 20. ”Myös Raamattukoulun käynnistyminen on todella hienoa”, Mac sanoo. ”Muistan, että puhuimme Tapani Suonnon kanssa siitä jo kymmenen vuotta sitten. Pastorikoulutusta on ollut aikaisemminkin, mutta rukouksissani on ollut pysyvä Raamattukoulu. On todella tärkeää, että pastorit kasvavat uskossa ja tuntevat Jumalan Sanan. Tällöin myös seurakunta kasvaa ja ihmiset oppivat tuntemaan Jeesuksen pelastajanaan. Monet ihmiset voivat kyllä sanoa tuntevansa Jumalan, mutta eivät tositilanteessa kuitenkaan luota Häneen

Mac Masamba ja uusi moottoripyörä

vaan hakeutuvat noitatohtorin pakeille hakemaan apua.” ”Noituutta ja satanismia on vielä paljon Nkhulamben laaksossa”, Mac huokaa. ”Ei ehkä enää siinä mittakaavassa kuin aikaisemmin, mutta ne lisääntyvät helposti käyttäessään köyhyyttä hyväkseen saadakseen ihmisiä pauloihinsa.” Mac kertoo myös kirkoista joissa luvataan rahaa ihmisille, eivätkä kuulijat tiedä, mitä opetuksen taustalla on. Ihmisten on vaikea erottaa väärää opetusta oikeasta. Lasten iltakirkko Olen itse saanut kokea, minkälaisia muutoksia Malawissa on tapahtunut ensimmäisen vierailuni jälkeen. Olen nähnyt,

Myös naiset ovat muutaman kerran ottaneet vastuun jumalanpalveluksesta. Heillä on oma kuoronsa, joka laulaa ja tanssii. Naiset pitävät myös saarnan. Juuri tällaisen naistenkirkon jälkeen pidimme naistenpäivän. Aloitimme yhteisellä aterialla, ja nelisenkymmentä naista ahtautui Mac Masamban talon ulkokuistille. Iloinen puheensorina täytti kuistin, ja syötyämme jaoimme omaa elämäämme heille ja he kertoivat meille omastaan. Vaikka elämämme puitteet ovat erilaisia, myös yhteistä löytyi: minkälaista on olla nuori tyttö, äiti ja vaimo ja ne synnytykset, kuolemat ja avioerot. Muisteltiin elämäämme ja kerrottiin unelmiamme. Lopuksi rukoilimme yhdessä ja tietysti paikallisen tapaan laulettiin ja tanssittiin. Malawissa otetaan ilo irti joka hetkestä. Jeesus on täällä mukana niin naisten itkussa kuin ilossakin, Hän tuntee nämä naiset ja mikä ihaninta, nämä naiset tuntevat Jeesuksen Vapahtajanaan! Lähtöhetkellä koen vahvasti, miten Malawi ja Kambalame ovat tulleet rakkaiksi kuten nämä ihmisetkin, tänne puskaan haluan aina palata. Tähän kaukana kaikesta olevaan paikkaan, jossa kuumalla ja tuulisella ilmalla pöly lentää nenään ja silmiin ja jossa sateella voi tulla niin paljon vettä, etteivät kumisaappaiden varret riitä ja että tiet rikkoutuvat eikä autolla pääse minnekään. Tämä Mulanjen vuoriston ympäröimä laakso on vain kaikessa yksinkertaisuudessaan ihana paikka! Täällä on kaivo, josta tulee maailman puhtainta vettä ja jota saavat juoda niin vuohet, kanat, lehmät kuin ihmisetkin. Täällä ei ole kiire minnekään. Täällä voi rauhassa istuskella iltaisin katselemassa auringonlaskua vuorten taakse ja nähdä pään päällä kaartuvan tähtitaivaan niin läheltä, että sieltä melkein saisi tähden napattua kiinni. Tämä paikka pitää nähdä ja kokea itse.


26

RAPORTTI

2/2017 Kachala ja Mervi matkalla tapaamaan vanhuksia ja vammaisia

MALAWI

Tapahtui maaliskuisena päivänä Teksti ja kuvat: Mervi Itälinna

Ei ihan paras perjantaiaamu. Tekisi mieli kääntää kylkeä ja jatkaa unia. Unten siivin matkata vielä hetkeksi toiseen todellisuuteen. Mutta tämä todellisuus kolkuttaa jo ovella. Monenlaista tarvetta kouluunlähtijöillä. Koeviikot menossa. Minä istahdan kahvikupposen äärelle ja suon itselleni hetken pohtiakseni elämänmenoa täällä.

K

ysyn itseltäni, onko tämä ympäröivä kurjuus ja köyhyys onnistunut pyöräyttämään minut jonkinlaiseen alakulon kierteeseen, näkemään liikaa kaikkea sitä, mikä ei ole hyvin, mille en mitään voi? Onko tämä vain surkea hetki itsesäälissä vai voisiko tämä tyytymättömyys olla johtamassa johonkin uuteen, johonkin hyvään? Silmiini osuu jo jonkin aikaa sitten postista tullut paketti Olivelle, kehitysvammaiselle tytölle. Kurkistan paketin sisään ja katson kirjeen nähdäkseni onko se suomeksi vai englanniksi. Ihana kirje, kauniilla nuoren tytön käsialalla kirjoitettu. Haluan viedä paketin Olivelle, juuri tänään. Jälleen kerran nautin maisemista, noista vuorista, jotka laaksoamme ympäröivät, sinisenä hehkuvasta taivaasta, jota missään muualla ei näe näin laajasti ihan vain yhdellä silmäyksellä. Oliven isoäiti on laihtunut entisestään, kertoo olevansa sairas, kipuja kaikkialla. Olive iloitsee paketista löytyvistä ihanista yllätyksistä. Kirjeessä

muistutetaan Jeesuksen rakkauden olevan tärkeintä. Siihen haluamme nuo kaksi rukouksin kätkeä. Solomonin muistot Paluumatkalla poikkeamme vanhan miehen Solomonin luo. Pienen majan ovi on raollaan, sisällä tuikkii nuotion hehku, kivien päällä padassa kurpitsanlehdet kypsymässä. Kokonaisina. Sellaisenaan. Eikö löydy majasta veistä vai eivätkö turvonneet sormet taivu sitä enää käyttämään? Solomon kömpii istualtaan ulos majastaan, nostaa jalkansa auringonpaisteeseen, toinen nilkka toista kolme kertaa paksumpi, kipuja hänelläkin. Katson häntä, vaivihkaa kurkin majaan sisään ja kaikki näkemäni saa minut kysymään itseltäni, mitä minä voisin tehdä enemmän hänen hyväkseen? Ylipäätään vanhusten, vammaisten hyväksi? Solomon kertoo vammaistyöntekijä Kachalalle olleensa nuorena miehenä tä-

män jo kauan sitten kuolleen isoisän kanssa Mulanje-vuoren rinteillä bambuja keräilemässä, aikana ennen tiiliä, kun talot vielä rakennettiin mudasta. Muisto on ilmeisen mieluinen, vaikka kovaa työtä lienee ollutkin. Ennen lähtöämme rukoilemme, sujautan hänelle vaivihkaa hieman rahaa ja toivotamme kaikkea hyvää. Kääntyessäni vielä vilkuttamaan hyvästiksi näen hänen istuvan edelleen siinä, seuraten lähtöämme käsi poskella, lempein ikinä näkemäni hymy uurteisilla kasvoillaan, ajatuksensa ehkä jossain hyvin kaukana tästä hetkestä, jossakin toisessa todellisuudessa. Minusta tuntuu, että saan siinä yhdenlaisen vastauksen kysymykseeni. Ehkä tänään tämä pieni, puolihuolimaton vierailu on hänelle todella jotain ENEMMÄN!! Rukousvastauksena hyvä sato Majojen pihoilla riivitään maissintähkiä. Jyvät on levitetty ulos kuivumaan. Kahden katastrofaalisen huonon satovuoden jälkeen tuli vihdoin hyvä sato. Siitä saadaan olla hyvin kiitollisia. Samoin kuin siitä, että odotettu ja pelätty nälänhätä ei tänä vuonna sittenkään koetellut Nkhulamben laaksoa. Eikä suuremmin Malawia muutenkaan. Se on todellinen Jumalan ihme ja rukousvastaus.


2/2017

27 Viime viikolla käynnistyi myös aikuisten Kuka on sinun lapsesi, didi? luku- ja kirjoitustaito-opetus. Helppoa englantiakin on tarkoitus opiskella. Tänään luokan ohi kulkiessani näytti olevan menossa jonkinlainen matematiikantunti. Numeroita piirreltiin ja naurukin raikasi. Oppiminen näytti olevan iloinen asia.

Hartaasti odotettu maissisato

Jumala kasvattaa hedelmät

Näen matkalla sadekauden aikana romahtaneita taloja. Kuulen tarinan kyläpäälliköstä, jonka talon seinät olivat eräänä yönä romahtaneet nukkuvan perheen päälle. Heillä oli varjelus mukana onnettomuudessa ja pääsivät kaivautumaan tiilikuorman alta vain vähäisiä naarmuja saaneina. Mieleeni tulee Solomon, joka nukkui ruokoseinäisessä majakyhäelmässä ennen kuin saimme rakentaa hänelle oman pienen talon poltetuista tiilistä. Ja mieleeni tulee tapaaminen viime viikolta, miten yksi ohjelmassa oleva vanhus oli ylen onnellinen saatuaan huovan; ohimennen mainitsi, että talonkin tarvitsisi. Ei vaatinut, totesi vain ja kiitti Jumalaa huovasta ja meistä.

Elämään tyytyväinen Solomon

taan. Väsyneenä istuu viereeni portaille ja toteaa, että ensi kuussa saa tietää, pääseekö opiskelemaan. Loistavin arvosanoin suoritettu Secondary on antanut hyvän pohjan. Mahdollisuuden päästä eteenpäin. Katselen pihalla pelaavia ja leikkiviä lapsia ja sydämestäni toivon, että Alezin hyvä esimerkki innoittaisi muitakin lapsia ja nuoria panostamaan koulunkäyntiin ja opiskeluun.  Eräältä ohjelmassa olevalta nuorelta mieheltä kysyin, mitä aikoo Secondaryn jälkeen. Vastasi ryhtyvänsä viljelemään Iloa uusista kummeista maata. Mikä valo syttyikään silmiinsä, kun vakuutin, että myös opiskelu on mahPysähdymme ostamaan bensaa. Tapaam- dollista! Niin moni ei näe tulevaisuuden me tytön, johon viime viikolla tutustuim- suhteen muuta vaihtoehtoa kuin tämän me samassa paikassa. Silloin meille selvisi, tutun ja totutun. että tyttö on kuuro ja halukas menemään kuurojen kouluun Migowiin, koulumaksut Pastori- ja aikuisopetusta vain olivat olleet esteenä. Nyt saamme kertoa hänelle, että kummi on jo löytynyt ja sen turvin hän pääsee aloittamaan koulun! Alezi osallistui myös viime viikolla järjesMyös eräs monen lapsen sairas yksin- tettyyn pastoreille suunnattuun Raamathuoltajaäiti saa matkallamme kuulla saa- tukouluun. Pastorikoulutuksen uudelleen neensa kummin Suomesta ja päässeensä käynnistäminen niin, että se taas tapahtuu näin avun piiriin. Niin kiitollinen olo! näin useamman kerran vuodessa, on aivan Pieni apu on välillä sittenkin suurta. Pie- mahtavaa ja niin tarpeellista. Reilusti yli nikin apu voi antaa suurta toivoa! sata kyläpastoria silminnähden tiedonhaluisina ja valmiina ottamaan vastaan kaiken tarjolla olevan opetuksen kokoontui Opiskelu on upea tiiviisti joka päivä kuulemaan raamatunmahdollisuus opetusta. Lukivat Efesolaiskirjettä läpi ja keskustelua herättivät erilaiset teemat Illansuussa istumme taas kerran lähetysta- liittyen kristityn elämään ja toimimiseen lon portailla, tavaamme kirjaimia ja tavuja pastorina. Opettajina olivat Esa-Pekka pikkupoikien kanssa, kun Alezi, orpokodin Mattila ja ugandalainen pastori Michael. vanhin poika, kotiutuu pääsykoereissul- Molempien opetusta kovasti kiiteltiin.

Iloinen asia on myös lasten iltakirkko. Se on lasten oma juttu ja laulu raikaa ja rytmi vie mennessään. Lasten rukoukset ja rukoukset toisten lasten puolesta kietoutuvat toisiinsa ja on vain uskottava, että kaikella tällä on merkityksensä. Jälleen kerran mieli ja sydän täynnä päivän tapahtumista mietin lapsia, ilojaan ja surujaan, loputtomia tarpeitaan ja työn haasteita. Ajatus siementen kylvämisestä pyörähtää mielessäni. Joskus siemenistä kasvaa hyvä sato, toisinaan sato tuhoutuu kokonaan. Mutta jos ei kylvetä, on toivotonta ollenkaan odotella satoa. Ja vielä varmuudeksi luen illalla moskiittoverkon alla päivän Sanan: ”Ja hän joka antaa siemenen kylväjälle ja leivän ruuaksi, on antava teillekin ja enentävä kylvönne ja kasvattava teidän vanhurskautenne hedelmät, niin että te kaikessa vaurastuen voitte vilpittömästi harjoittaa kaikkinaista anteliaisuutta, joka meidän kauttamme saa aikaan kiitosta Jumalalle.” (2 Kor. 9:10-11) Ihanat Jumalan lupaukset! Niin tosia. Niihin tukeutuen ja turvautuen, vain Häneen luottaen kaikenlaisten aatosten ja tunteitten keskellä saamme tänäänkin olla ja työtä tehdä..

TULE MALAWI-KUMMIKSI Kummimaksu orvolle ja koululaiselle on 25 €/kk, vammaiselle, vanhukselle ja aidstukiryhmälle 20 €/kk ja työntekijälle 35 €/kk. Ota yhteyttä kummisihteereihin Irma Huoviseen (orvot, koululaiset ja aidsryhmät), 045 230 7881, irma.huovinen@onewaymission. fi, Riikka Tähtiseen (työntekijät, klinikka ja vanhukset), 044 308 0258, riikka.tahtinen@ onewaymission.fi ja Ulla Kärnään (vammaiset), 050 321 8207, ulrika53@suomi24.fi

Malawin työ puh. 045 114 8855 malawi@onewaymission.fi


28

RAPORTTI

2/2017

UGANDA

Kaikille riittää ruokaa

JUMALAN SANA TUOTTAA KAUNISTA HEDELMÄÄ Teksti ja kuvat: Esa-Pekka Mattila

Hyväntahtoiset ”muzungu (valkoinen), muzungu!” -huudot kaikuivat lasten suista lukuisia kertoja, kun kävelimme pitkin kyläteitä tammikuisella Ugandan matkallamme. Koimme vahvasti, kuinka meitä oli odotettu ja kuinka vierailumme puolesta oli rukoiltu paljon. Koko Muleetessa olomme ajan saimme kylpeä sekä Ugandan auringossa että paikallisten osoittamassa varauksettomassa rakkaudessa.

T

ammikuun puolivälissä neljän hengen tiimimme suuntasi lähetysmatkalle Ugandaan, Muleeten kylälle. Meidät otettiin jälleen vastaan erittäin lämpimästi. Valkoihoisten vierailut ovat jo itsessään suuri tapahtuma tuolla syrjäisellä alueella ja ehkä siksikin ihmiset tervehtivät meitä, pysähtyivät juttelemaan, kyselivät kuulumisia ja ilmaisivat kiitollisuuttaan siitä, että tulimme heidän luokseen. Kohtaamamme rakkaus ja ystävällisyys olivat kuin virvoittavaa, raikasta vettä meille suomalaisille matkaajille.

Entistä noituuden ja pimeyden aluetta Lämminhenkisen kylän arkea seuratessa on vaikea uskoa, millaista elämä siellä on ollut joitakin vuosikymmeniä sitten. Kun Jumala kutsui Wilson Sentongon työskentelemään tuolle alueelle, se oli lähes asumatonta metsää ja ryteikköä. Käärmeitä vilisi runsaasti ja ympäristössä harjoitettiin paljon noituutta. Wilson kertoo, kuinka tärkeintä oli etsiä Herran apua rukouksessa ja paastossa. Inhimillisin voimin ei voinut

tehdä mitään, vain Jeesus saattoi murtaa pimeyden voimat. Jumalan Sanan vaikutus ei voi jäädä keneltäkään Muleeten kylällä vierailevalta piiloon. Ihmisten tyytyväisyys ja iloisuus kaikkien elämän haasteiden ja vaikeuksien keskellä teki meihin jälleen suuren vaikutuksen. Se valo, joka loistaa Kristuksen evankeliumista, on loistanut kylän asukkaisiin, ja sen hedelmä on hyvin kaunis.   Vaikea kuivuus Ennen matkaamme Ugandassa ei ollut satanut moneen kuukauteen. Yleensä niin vehreä maa kärsi kovasti kuivuudesta, lehdet lakastuivat ja vesivarannot hupenivat. Myös vedenhakumatkat olivat pitkiä ja vaivalloisia. Eräs kummiohjelmaamme kuuluva 9-vuotias tyttö, jonka luona kävimme, oli kävellyt monta tuntia >>


2/2017

29

KummityttÜ, joka käytti monta tuntia vedenhakumatkaan


RAPORTTI

30 UGANDA

2/2017

Uusi kirkko nousee tiili tiileltä

saadakseen kanisterillisen likaisenruskeaa vettä juoma- ja talousvedeksi perheelleen. Ja hän on vain yksi esimerkki niistä lukemattomista ihmisistä, jotka näkevät suuren vaivan pienen ja likaisen vesimäärän saamiseksi. Kiitos Jumalalle, Muleeten alueella on nyt kuitenkin saatu sadetta. Muistetaan Ugandaa, että nyt sadekauden aikana sadetta tulisi sopiva määrä ja maa tuottaisi riittävän sadon. Pienessä uskollisia Vuosi sitten kummilapsille päätettiin hankkia patjat hyvien yöunien saantia helpottamaan. Ohjeeksi annettiin se, että jokaisen tulisi rakentaa yksinkertainen sänky patjaa varten. Oli hienoa huomata, että kaikissa kummilasten kodeissa, joissa vierailimme, tätä ohjetta oli noudatettu. Voitte vain uskoa, kuinka kummilasten hymy oli leveä heidän esitellessään uutta nukkumapaikkaansa!

Suomalaistiimi sai runsaasti lahjoja

säkkiä sementtiä, neljäs maitoa talkoolaisille. Siinä kaikessa oli iloista tekemisen meininkiä ja yhteen hiileen puhaltamista. Evankeliumi leviää

Tämä on pieni osoitus siitä hienosta työstä, jota paikallinen seurakunta tekee. He auttavat ihmisiä hyvin kokonaisvaltaisesti, ruokkivat hengellisesti ja opettavat vastuullisuuteen ja yritteliäisyyteen arkisessa elämässä. Myös anteliaisuus kaiken köyhyyden keskellä on puhuttelevaa. Saimme runsaita lahjoja kummilapsien perheiltä: kanat, ananakset, pähkinät ja limonadit haluttiin lahjoittaa lämpimien kiitosten saattelemina suomalaisille tukijoille.

Uskossa eteenpäin Muleete Community Churchin seurakuntarakennus on käymässä pieneksi. Sunnuntain jumalanpalveluksessa on runsain määrin kaiken ikäisiä kävijöitä. Seurakunta onkin päättänyt ryhtyä rakentamaan uusia tiloja. Vuosi sitten perustukset oli valettu, nyt tiiliseinät olivat nousseet pari metriä. Seurakunnan kokouksessa rakennusprojektin johtaja kyseli, miten kukin voisi osallistua yhteiseen hankkeeseen. Ja seurakunta vastasi: yksi lahjoitti kilon nauloja, toinen viisi hirttä, kolmas pari

Satoja pastoreita kokoontui jälleen vuoden kohokohtaan, pastorien konferenssiin. Ugandalaiselle tyylille uskollisesti riemu oli ylimmillään, kun juhlakansa ylisti ja tanssi Jumalan kunniaksi. Me suomalaiset teimme parhaamme pysyäksemme vauhdissa, mutta toisiksi jäimme. Taisipa yli 35°C helle osaltaan tehdä meistä hitaampia. Useiden eri opettajien raamattutunteja kuunneltiin tarkkaavaisesti ja pastorit antoivat niistä paljon kiitollista palautetta. Raamattuopetuksen lisäksi miehille ja naisille oli omat ryhmänsä, joissa oli mahdollisuus esittää kysymyksiä. Pastorien raamattukoulutukseen panostaminen näkyy eri puolilla maakuntaa. Vireitä seurakuntia on kaikkialla pienissä kylissä. Muistakaamme rukouksin näitä uskollisia Herran palvelijoita, jotka tekevät kiitollisina sitä työtä, johon Herra Jeesus on heidät kutsunut.

Ugandan työ puh. 040 767 5556 uganda@onewaymission.fi


31 ONE WAY LÄHETYSMATKAT

2/2017

NEPAL Kathmandu

Vuoden 2017 matka-aika avoin Hinta noin 1200 € Puh. 040 720 3670

VENÄJÄ

Viipuri, Heinjoki, Käkisalmi 18.-20.8.2017 Hinta 180 € (sis. viisumin) Puh. 050 511 8622

VIRO Tallinna

Päivämatka Tallinnaan Kesäkuu 2017 Hinta noin 50 € Puh. 045 230 7949

KIINA

Peking 2017 matka-aika avoin Hinta noin 1500 € Puh. 045 230 7949

MONGOLIA Ulan Bator 2018 matka-aika avoin Hinta noin 1400 € Puh. 045 230 7949

INTIA

One Way kylä Tammi-maaliskuu 2018 hinta max 1300 € Puh. 050 381 4864

Pastorikonferenssin osallistujia

ISRAEL

Jerusalem ympäristöineen Loka-marraskuu 2017 Hinta noin 900 € Puh. 045 261 3925

MALAWI

RYHTYISITKÖ KUMMIKSI VARATTOMALLE LAPSELLE? Ugandassa tarvitaan kummeja erityisesti koululapsille ja opettajille. Lapset ovat useimmiten orpoja, joilla ilman kummia ei olisi varaa käydä koulua. Kummimaksu sekä lapselle että työntekijälle on 30 €/ kk. Yhteys Ugandan koordinaattori Leena Kinnuseen, 040 767 5556, uganda@onewaymission.fi

One Way kylä Syyskuu 2017 Hinta noin 1200 € Puh. 045 114 8855

UGANDA

Mubende Tammikuu 2018 Hinta noin 1400 € (sis. viisumin) Puh. 040 7675 556

onewaymission.fi


RAPORTTI

32

2/2017

ISRAEL

Miksi kaikkien kristittyjen tulisi rakastaa ja siunata Israelia ja juutalaisia? Teksti ja kuvat: Kristiina Wiley

Israelin maa ja kansa on suuri kiistakapula nykymaailmassa. Monille Raamattuun uskoville kristityillekin on epäselvää, miksi meidän tulisi pitää Israelia erikoisasemassa. Maailman media, lehdistö ja internet suoltavat jatkuvalla virralla uutisia kaikista vääryyksistä, joita ”miehittäjävaltio” ja ”apartheidia harjoittava” Israel tekee. On tärkeää ymmärtää, mistä lähteestä nämä uutiset tulevat ja mitä niillä halutaan saada aikaan.

U

skovina emme voi yhtyä niihin ääniin ja voimiin, jotka haluavat tuhota Jumalan silmäterän. Siksi meidän on tulevina aikoina ennen kaikkea edistettävä sitä, mikä on Jumalan silmissä kallisarvoista ja Hänelle rakasta, ettei meidän havaittaisi sotivan Häntä itseään vastaan. Sen lisäksi, mitä Raamattu kertoo Jumalan asenteesta Israelia kohtaan – Israel on Jumalan silmäterä (Sak. 2:8), se on kansojen pää (Jer. 31:7), juutalaiset ovat Jumalan esikoinen (2 Moos. 4:26), Jumala kiivailee Siionin puolesta suurella kiivaudella (Sak. 8:2) – uskostamme putoaisi pohja, jos Jumala ei olisi valinnut itselleen

kansaa, jonka historiassa hän näyttäisi kunniansa ja uskollisuutensa. Ilman Israelia meillä ei olisi Pyhiä Kirjoituksia, ei olisi lupauksia, profeettoja ja profetioita Messiaasta, ei lakia. Ilman Israelia meillä ei olisi Jeesusta, Nasaretilaista, ei Golgatan ristiä eikä uhrikaritsaa, ei pelastusta. On myös neljä tosiasiaa, jotka painottavat Israelin merkitystä: 1. Raamatun Jumala on Israelin, Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala. 2. Jeesus oli ennen kaikkea juutalaisten kuningas.

3. Jeesus tulee takaisin konkreettisesti maan päälle hallitsemaan Jerusalemista käsin koko maailmaa. 4. Jeesus ei tule takaisin, ennen kuin Vanhan testamentin profeettojen lupaukset ovat täyttyneet ja juutalaiset ovat valmiita ottamaan Hänet vastaan. (Apt. 3:21, Matt. 23:39, Ilm. 1:7) Jeesus toteutti profetiat Elämänsä aikana Jeesus toteutti pilkuntarkasti Vanhan testamentin Messias-profetiat (tuttuina esimerkkeinä Jes. 53 ja Psalmi 22 sekä kymmeniä muita), ja Israel tulee olemaan maailmanhistorian keskipisteessä myös loppuvaiheissa, kuten Daniel, Sakarja ja Hesekiel esimerkiksi ennustivat. Viimeinen tuomio, kun kansat kootaan Jumalan eteen, tapahtuu Kidronin laaksossa, Temppelivuoren ja Öljymäen välissä. Jatkuu >


2/2017

33


RAPORTTI

34

Kaiken tämän tulisi jo vakuuttaa meidät Israelin tärkeydestä Jumalan silmissä. Tämän lisäksi Jumala vielä kehottaa meitä siunaamaan Israelia ja lupaa, että niiden osaksi, jotka häntä siunaavat, tulee myös siunaus. ”Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.” (1 Moos. 12:3). Jumala ei ole epäoikeudenmukainen niin, että hän pitäisi toista parempana ja arvokkaampana kuin toista tai että hän olisi valinnut Israelin siksi, että he olisivat muita kansoja jalompia tai älykkäämpiä. Hän valitsi itselleen kansan Aabrahamin tähden ja siksi, että halusi ilmestyä tälle maailmalle yhden ihmisjoukon keskellä ja heidän kauttaan. Aabrahamin siunaus ylettyy vuosituhansien läpi meihin saakka ja se on levinnyt maailman ääriin. Uutisia työstä Israelissa Talvi Israelissa on sujunut tutuissa merkeissä vuorotellen Punaisen Maton ja Kol BaMidbar -seurakunnan työn välillä. Punainen Matto jatkaa toimintaansa maanantaisin ja torstaisin ja asiakkaita käy molempina päivinä aika suuri joukko, noin 25–30, joskus enemmänkin. Tilat ovat valitettavasti todella ahtaat. Tänä talvena keskuksessa on ollut myös vesiongelma mädäntyneiden putkien takia. Sen lisäksi, että vessanpöntön vedet nousevat ylös suihkun viemäristä, joinakin päivinä vettä ei tule ollenkaan. Niinä päivinä ei voi käyttää vessaa eikä suihkua. Oli myös hassuja tilanteita, kun veden tulo loppui juuri, kun asiakas oli saanut hiuksensa saippuoitua. Keskustelut asiakkaiden kanssa ovat joka kerta koskettavia ja useana päivänä

olemme saaneet myös rukoilla naisten puolesta. Monissa heistä on nähtävissä suuria muutoksia ja pehmenemistä. Pari viikkoa sitten rukoilimme noin 40-vuotiaan Nadjan puolesta. Hänen kanssaan oli juteltu jo monesti aiemminkin ja nyt Nadja oli valmis kuntoutukseen. Hän ei halunnut sairaalaan vieroitukseen vaan sanoi selviävänsä ilman lääkkeitä kristillisessä keskuksessa. Muutaman päivän päästä saimme suruviestin: Nadjan sydän ei kestänytkään vieroitusoireita ja hän menehtyi ennen kuin apu ehti perille. Kiitollisena muistamme häntä ja hänen iloista olemustaan. Tietämättämme hän oli taivaan kypsää viljaa!

Tiimiläiset matkalla Jerikosta Jerusalemiin

2/2017

Raamatun paikkoja kuten sykamoripuun, johon Sakkeus kiipesi, Jeesuksen kiusausten vuoren ja vanhan Jerikon rauniot. Sen enempää painostamatta odotimme sopivaa hetkeä, jolloin voisimme tarjota hänellekin kristillistä materiaalia. Kierroksen loppupäässä hän vihdoin tokaisi, että eikö hän saakaan mitään, kun jaoimme muille kahvilassa ääniraamattuja. Taksireissumme päättyikin iloisiin tunnelmiin ja kuski jäit tutkimaan saamaansa evankelioivaa materiaalia. Puistossa laulujamme kuunteli joukko naisia ja muutama lapsi. He tulivat uteliaina keskustelemaan ja halusivat ottaa meistä muutaman kuvan yhdessä heidän kanssaan. Naisten silmistä näkyi kaipaus. Ehkä Vauhdikas tiimivierailu he ajattelivat, että meidän länsimaisten naisten elämä on kovin erilaista ja monella Maaliskuussa Suomesta saapui kym- tapaa vapaampaa. He kaikki ottivat myös meneksi päiväksi neljän hengen tiimi materiaalia, kirjasia ja dvd-levyjä. piristämään elämääni. Heidän täällä ollessaan meillä oli aika vauhdikas ohjelma; Pakolaistyötä Irakissa kävimme mm. Jerikossa, Kuolleella Merellä, Beershebassa, kahtena päivänä Tel Avivissa sekä Herodionilla ja Hebronissa. Herra on siunannut ja varjellut myös Varsinaisen evankelioimistyön ohessa yhteistyökumppanimme, Kol BaMidbar pääsimme myös tutustumaan alueen histo- -seurakunnan pastorin Antony Simonin riaan oppaan avulla (kuningas Herodeksen Irakin matkat. Hän on saanut kylmän palatsit rauniolinna Herodion, Hebronissa talven aikana jakaa monille sadoille pakosijaitsevat kantaisien haudat ja Daavidin laisille humanitaarista avustusta, huopia ja kaupunki). Kaikkialla saimme jakaa var- lämpöpattereita ym. ja kertoa siinä samalla sinkin arabiankielisiä Uusia testamentteja hyvää sanomaa. Hän suunnittelee myös ja meillä oli päivittäin hyviä keskusteluja. kustantavansa muutaman sairaan lapsen Mieleeni on aivan erityisesti jäänyt matkan Israeliin leikkaukseen. Rukoillaan päivämme Jerikossa. Saimme vuokrattua Antonylle siunausta ja varjelusta kaikilla taksin koko iltapäiväksi sopuhintaan, sillä tulevillakin matkoilla. halusimme käydä useassa raamatullisessa kohteessa, joihin joka tapauksessa piti mennä taksilla. Taksikuski oli kotoisin Israelin työ: 044 515 2500 Hebronista, eikä hän vaikuttanut kovinisrael@onewaymission.fi kaan iloiselta, kun kerroimme olevamme kristittyjä ja haluavamme nähdä varsinkin


2/2017

35

TILAUKSET: One Way Housen myymälästä, verkkokaupasta: onewaykauppa.fi tai puh. 045 261 3925

ONE WAY TUOTANTOA

Tapani Suonto

KLASSINEN KRISTINUSKO 6 kpl CD

MATTILAN PERHEORKESTERI Nimi kaikkein korkein

SOILE JA ESAPEKKA MATTILA Usko toivo ja rakkaus

Hinta CD 10 â‚Ź

Hinta CD 10 â‚Ź

SOILE MATTILA & ORKESTERI Hengen Hedelmä

23â‚Ź

TIINA SINKKONEN & Co. Matkaa teen

Hinta CD 10 â‚Ź

Hinta CD 20 â‚Ź

Tapani Suonnon muuta tuotantoa TAPANI SUONTO Trubaduurin Laulu

TAPANI SUONTO Tuhannet Haaveet

Hinta CD 10 â‚Ź

Hinta CD 10 â‚Ź

TAPANI SUONTO Kirje Ystävälle

NATHANAEL Hengen tuuli

Hinta CD 10 â‚Ź

Hinta CD 10 â‚Ź  

TAPANI SUONTO Tie ihmeiden maailmaan

TAPANI SUONTO Kuinka tunnistaa eksytys

Hinta 14 â‚Ź

Näin toteaa Marianne Raatikainen-Masamba tämän kirjan alkusanoissa. Yhdeksästä kuukaudesta on tähän mennessä kasvanut kymmenen vuotta. Marianne on koko ajan kirjoittanut uutiskirjeitä Suomeen; ensin ystävilleen, pian myÜs lähettipiirilleen. Nyt näistä kirjeistä on koottu kirja, joka kertoo elävästi pienen syrjäisen puskakylän elämästä ja siitä, miten kahden sitkeän ihmisen – Mariannen ja hänen malawilaisen pastorimiehensä Macin – näystä kasvaa yksi One Way Missionin suurimmista lähetyskentistä. Matkalta ei puutu vauhtia eikä dramatiikkaa. Milloin Mac kidnapataan, milloin häntä syytetään elinkaupasta. Varkaita rakennustyÜmaalla, klinikalla, pelloilla. Nälänhätää, tulvatuhoja, malariaa, kasvovoiteella herkuttelevia rottia ja ÜtÜkÜitä. Kaiken yli kantaa kuitenkin Jumalan armo, ja varjelus – ja Mariannen huumori ja positiivinen asenne.

One

Marianne Raatikainen-Masamba KIRJEITÄ AFRIKASTA – Elämää Malawin syrjäisessä laaksossa

�En lähtenyt Afrikkaan romanttisin odotuksin. LähetystyÜhÜn lähteminen oli ollut lähes pari vuosikymmentä vaihtoehtona tai kutsuna mielessäni. Afrikka ei houkuttanut, mutta jotenkin vain tiesin, että jos lähdÜstä tulee totta, niin sinne joudun. Lähtiessäni viimein elokuussa 2004 Malawiin luulin viipyväni matkalla vain yhdeksän kuukautta...�

Hinta 14 â‚Ź

                  

MARIA KELA TAPANI SUONTO Rakastatko sinä minua? Täti, katu ja miliisi

Hinta 12 â‚Ź

Hinta 12 â‚Ź

Marianne Raatikainen-Masamba

KIRJEITÄ AFRIKASTA Elämää Malawin syrjäisessä laaksossa

Way

TUULIKKI JÄÄSKELÄINEN MitätÜity

Hinta 14 â‚Ź

MARIANNE RAATIKAINEN-MASAMBA Kirjeitä Afrikasta

Hinta 14 â‚Ź

TAPANI SUONTO TAPANI SUONTO Ole turvallisella mielellä Näky voittavasta seurakunnasta

Hinta 14 â‚Ź

Hinta 10 â‚Ź

Huomisen petos, 6 CD 23₏ Kuinka tunnistaa eksytys, 6 CD 23 ₏ Ole turvallisella mielellä, 6 CD 23 ₏ Tyytyväisyyden siunaus, 6 CD 23 ₏ Voiton salaisuuksia, 6 CD 23 ₏ YlÜsnousemuksen voimassa, 6 CD 23 ₏ Turvapaikka Kristuksessa, 6 CD 23 ₏ Lepo Kristuksessa, 6 CD 23 ₏ Nostakaa päänne, 6 CD 23 ₏ Pimeässä laaksossa, 6 CD 23 ₏ Tehkää tie Herralle, 6 CD 23 ₏ Ettei kukaan teitä eksytä, 6 CD 23 ₏ Tapahtukoon Sinun tahtosi, 6 CD 23 ₏ Tulkoon valkeus, 6 kas/CD 23 ₏ Valoon ja vapauteen, 6 CD 23 ₏ Uskon kautta, 12 herätyspuhetta 6 CD 23 ₏ Hengessä ja totuudessa, 6 CD 23 ₏ Rakenna kalliolle, 6 CD 23 ₏ Valmistu Jumalan käyttÜÜn I ja II, å 6 CD 23 ₏ Valmistu Jumalan käyttÜÜn jatkok., 6 kas/CD 23 ₏ Stressistä vapauteen, 3 CD 13 ₏ Valoa pimeään, 6 CD 23 ₏ Ihminen evankeliumeissa 6 kas/CD 23 ₏ Erämaasta elämään I ja II, å 6 CD 23 ₏ 5 Mooseksen kirjaa, I-VI, 6 kas/CD 23 ₏/kpl Tahdotko olla onnellinen, 6 CD 23 ₏

Esa-Pekka Mattila Armoa ja totuutta 6 kpl CD 23 â‚Ź

Esa-Pekka Mattila Näky kirkkaaksi CD-sarja, 23 ₏ TAPANI SUONTO Valmistu Jumalan käyttÜÜn 1

Hinta 14 â‚Ź

TAPANI SUONTO Valmistu Jumalan käyttÜÜn 2

Hinta 14 â‚Ź

TAPANI SUONTO Tapahtui Perjantaina

Hinta 10 â‚Ź

TAPANI SUONTO Erämaasta elämään

Hinta 10 â‚Ź

Salme Blomster

Tunteet ja sisäinen lapsi CD-sarja, 13 ₏

Aki Miettinen

Pienemmän riesan tie 6 kpl CD 23 ₏

Al Akimoff

TAPANI SUONTO Kohti auringonnousua

Hinta 10 â‚Ź

TAPANI SUONTO Lauri

Hinta 10 â‚Ź

OUTI LEPISTĂ– Vapaana vankilassa - Arin tarina

Hinta 10 â‚Ź

LähetystyÜn perusta 6 kpl CD 23 ₏


RAPORTTI

36 NEPAL

2/2017 Saji matkalla Raigaonin seurakuntaan

Nepalissa yhteiskuntarauha jälleen vaakalaudalla Teksti: Virva Siivola Kuvat: Anna Kauppila ja Saji Kurian

asioita työlistalla, kunhan sitä varten saadaan kerättyä varat. Naisten asema on Nepalissa todella huono ja koulutuksen on tarkoitus kohentaa sitä. Tarjoamalla köyhille naisille opetusta esim. viljelystä, leipomisesta, ompelusta, korujen tekemisestä ja majoituspalvelutoiminnasta parannetaan heidän toimeentulomahdolliihmiset kääntyvät ainoan elävän Jumalan suuksiaan huomattavasti ja saadaan nospuoleen ja työmme menee eteenpäin Saji tettua heidän arvostustaan. Koulutuksen Kurianin sitkeän ja uskollisen palvelutyön avulla on myös mahdollisuus tavoittaa eipuitteissa. kristittyjä. Sen on tarkoitus sisältää myös yleistä terveyteen ja hygieniaan liittyvää opastusta. Kaikki edellä mainittu koulutus Pastorikonferenssi pitkän hyödyttäisi koko yhteisöä, joten rukoillaan tauon jälkeen tämän asian toteutumista! Huhtikuun alussa järjestettiin pitkästä Lapsilla vuoden aikaa pastorikonferenssi, jonne kaikki päättökokeet meneillään Sajin työn piirissä olevat 23:n seurakunnan pastorit kokoontuivat tutkimaan yhdessä Sanaa, rukoilemaan ja suunnittelemaan tulevaa. Työn suurimmat tarpeet ovat Lastenkodissa on tällä hetkellä 15 poikaa ja kirkkorakennusten rakentaminen, vahva 11 tyttöä. Prakirtin ja Pallavin pikkusisko seurakuntajohtajuus ja Raamatun opetus. tulee lastenkotiin huhtikuussa ja kaikki Rakennusprojekteista tärkeimpiä ovat kolme tyttöä saavat olla yhdessä. Pradeep Makwanpurin kirkkorakennuksen val- valmistautuu BBS-tutkintoonsa, Min ja miiksi saaminen ja pyhäkoulutilan rakenta- Manisha suorittavat 10:n luokan loppuminen Dhadingin kirkon yhteyteen. kokeensa ja muut lapset normaalit vuositutkintonsa. Ganesh ja David suorittavat myös pian 12:n luokan loppukokeensa. Kiitos, että muistatte lapsia ja koko NeApua köyhille naisille palin työkenttäämme rukouksin! Naisten ammattikurssin ja raamattukoulun aloittaminen on edelleen eräs tärkeimpiä

Nepal toipuu erittäin hitaasti parin vuoden takaisesta maanjäristyksestä, koska apu ei huonon ja epävakaan hallinnon vuoksi tavoita tarvitsijoita. Siksi kristillisten järjestöjen ja seurakuntien toiminta on äärimmäisen tärkeää ja tuo toivoa hengellisen ja aineellisen avun muodossa köyhän maan kaikista köyhimmille.

S

uomen ulkoasiainministeriön 13.3.2017 päivätty matkustustiedote kertoo Nepalin tilanteesta seuraavaa:

• Noudata erityistä varovaisuutta • Väkijoukkoja tulee välttää, levottomuudet eskaloituneet nopeasti väkivaltaisiksi • Hallitus on määrännyt paikallisvaalit pidettäväksi 14.5.2017, mitä osa poliittisista puolueista ei ole hyväksynyt ja tästä on seurannut mielenosoituksia ja poliittisten levottomuuksien määrän lisääntymistä • Erityisesti Terain aluetta Intian rajan lähellä tulee välttää

Edellä mainittujen asioiden lisäksi ilmapiiri Nepalissa on myös hengellisesti kiristynyt. Hallitus seuraa hyvin tarkkaan kaikkea kristillistä aktiviteettia, mm. monia kristillisiä orpokoteja on suljettu. Kaikesta toiminnasta kysellään tarkoin. Tämän vuoksi kastetilaisuuksien pitämisessä on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta, jotteivät uudet uskovat eikä kasteen suorittaja joutuisi vaikeuksiin. Kaikesta huolimatta


2/2017

37

Nepalissa naisten elämä ei ole helppoa.

NEPALISSA KAIVATAAN UUSIA KUMMEJA Lastenkotiin tulee säännöllisesti uusia lapsia, jotka tarvitsevat suomalaiset kummit. Myös pastoreille tarvitaan jatkuvasti kummeja. Kummimaksu lastenkodin lapsille on 55 €/kk, koulukummimaksu 30 €/kk, pastorikummius 60 €/kk. Yhteys kummisihteeri Virva Siivolaan, puh. 040 715 5351, nepal@ onewaymission.fi Nepalin työ puh. 040 720 3670 nepal@onewaymission.fi


38

RAPORTTI

2/2017

KIINA

KIINAN LAPSILLE ON LÖYTYNYT UUSIA ADOPTIOKOTEJA Teksti: Leena Metsämäki Kuvat: Jean

Lisa on nyt iloinen nuori nainen


2/2017

39

Orpokodin lapsia

Kiinan Kauniit Satamat -lastenkotimme toimintaedellytys on, että annamme lapset adoptioon, kun he terveytensä ja ikänsä puolesta ovat siihen valmiit. Nyt lapsille on löytynyt hyviä koteja. Lastenkodillemme ollaan myös ottamassa taas uusia pienokaisia.

R

aportti-lehden edellisissä numeroissa olemme pyytäneet teitä rukoilemaan uusia adoptiokoteja lastenkotimme lapsille. Vaativat ja kalliit hoidot ja kuntoutus, jota monet lapset tarvitsevat vielä vuosia, ovat liian suuri taakka lastenkotimme työtekijöille ja taloudellemme. Emme ole myöskään varautuneet suuren joukon kouluttamiseen, sillä Pekingissä vähänkin paremmat koulut ovat todella kalliita. Lisäksi uskomme, että oma koti on jokaiselle lapselle se paras paikka kasvaa ja kehittyä. Nyt rukouksiin on vastattu ja usealle lapselle on löytynyt hyvä koti Yhdysvalloista. Rukoillaan näiden pienten ja heidän uusien perheidensä puolesta, että kaikki menisi hyvin. Uusia tulijoita Jean kertoo, että kodille on tulossa joukko leikki-ikäisiä, jo pikkulapsivaiheen ylittäneitä lapsia. Mitä suurempi lapsi on, sitä vaikeampi hänen on yleensä sopeutua

lastenkodin elämään. Jean pyytääkin meitä rukoilemaan, että tulevien lasten asettuminen tapahtuisi hyvin. Jean kertoo, että he ovat lastenkodilla kiinnittäneet viime aikoina erityistä huomiota lasten käyttäytymiseen ja rajojen laittamiseen. Hänen mielestään he ovat onnistuneet siinä hyvin ja lapset ovat iloisia, energisiä ja hyväkäytöksisiä. Lisa Monet teistä muistavat Lisan, jolla on ollut monenlaisia vaikeuksia nuoressa elämässään. Hänen sukupuolensa oli alun perin epäselvä. Hänet kuitenkin todettiin tytöksi ja hänet leikattiin. Murrosiän alussa ongelmat tuntuivat palaavan ja Lisan elämä oli vaikeaa. Jean vietti silloin paljon aikaa hänen kanssaan rukoillen ja keskustellen. Iloinen asia on, että nyt 14-vuotias Lisa voi paljon paremmin. Hän on lahjakas niin musiikissa kuin urheilussakin. Hän on hiljattain aloittanut myös kilpajuoksuharrastuksen. Muistetaan Lisaa jatkossakin.

RYHDY KAUNIIT SATAMAT -LASTEN KUMMIKSI Kiinan Kauniit Satamat -lastenkodilla on paljon pieniä lapsia, joista osa on vaikeasti sairaita. Lasten hoito on vaativaa ja myös taloudellisesti haastavaa. Kodille kaivataan lisää kummeja. Suurin osa lapsista lähtee hoitojen ja kuntoutumisen jälkeen adoptioon, siksi emme voi antaa kummille omaa nimettyä lasta. Silti tuki kummikannatuksen kautta on elintärkeää työmme jatkumiseksi. Voisitko sinä olla Kauniit Satamat -lastenkodin kummi? Ota yhteyttä kummisihteeriimme Elina Salojärveen puh. 050 566 6534 tai kiina@onewaymission.fi

Kiinan työ puh. 045 230 7949 kiina@onewaymission.fi


40 MONGOLIA

RAPORTTI

2/2017 Käsityökurssilaisia naistenvankilassa

Kevät ilahduttaaa Mongoliassa Teksti: Leena Metsämäki Kuvat: Munhuu Magsar

Hiilisaasteinen ja todella kylmä talvi on koetellut elämistä Mongolian pääIhana Malesian matka kaupungissa Ulan Batorissa. Työkeskuksemme, joka sijaitsee hieman keskusta-alueen ulkopuolella, on kuitenkin säästynyt pahimmilta saasteil- Viime lehdessä kerroimme, että työmme ta. Niin miesten- kuin naistenkodillakin on ollut paljon asukkaita. Lisäksi johtajalla Munhuulla ja hallituksen jäsenellä Boroloolla oli tilaisuus osallistua työtä on tehty sekä lähialueilla että vankiloissa. Malesiassa suureen kristilliseen konferenssiin. Munhuu myös kastettiin tuolla matkalla. Naiset kertovat, että matka oli Vankilakursseja unohtumaton ja rohkaiseva. He kiittävät akiintunut raamatunopetus ja Kuten muinakin vuosina, myös tänä talve- suomalaisia ystäviä ja tukijoita siitä, että säännölliset puhujavierailut ovat na ja keväänä olemme järjestäneet kursseja heille suotiin tällainen mahdollisuus. pohja miesten- ja naistenkotiemme vankiloiden asukkaille. Käsityö-, elämäntyölle ja hedelmälle. Joka toinen kuukausi hallinta- ja englanninkurssit ovat olleet yhä Evankeliointiretkiä keskukseemme saapuu sisä-Mongoliasta suosittuja. Näiden kurssien rinnalla saammaaseudulle vierailevia opettajia jakamaan tietoa ja ko- me myös vapaasti julistaa evankeliumia kemustaan paitsi työntekijöillemme myös vankiloiden asukkaille. Työntekijämme kaikille asukkaillemme. kertovat, että suhteet miesten- ja naisten- Munhuu toteutti viime keväänä ja kesänä vankilaan ovat hyvät ja luottamukselliset. näkyään tehdä muutaman päivän pituisia

V


2/2017

41

YLI 1000 KRISTILLISTÄ OHJELMAA

Kanava joka koskettaa

www.oneway.tv Liike-, toimisto- ja asuinrakennusten tunnollista rakennuttamista ja rakennustyön valvontaa.

Rakennuttaja ins.tsto

STENROOS OY Kehruutie 1 C, 00410 Helsinki Puh. 041 5344 844 "Sillä jokainen huone on jonkun rakentama, mutta kaiken rakentaja on Jumala."

”VALOA KANSALLE”

Sähköpalvelu Häkkinen Oy

Miestenkodin asukkaat opettelevat korutöitä

Tervetuloa Mongolian työn matkoja pienellä ryhmällä maaseudulle ystäväpiiriin evankelioinnin merkeissä. Nyt kun ilmat lämpenevät, matkoja on tarkoitus taas järjestää. Rukoillaan menestystä, varjelusta ja Mongolian työmme ystäväpiiri on hyvin pieni. Jos Mongolia on sydämelläsi ja harunsasta siunausta näille matkoille. luat tulla Mongolian työn esirukoilijaksi ja tukijaksi, ota yhteyttä sähköpostiosoitteeseen mongolia@onewaymission.fi Mongolian matka Huhti-toukokuun vaihteessa Mongoliaan on lähdössä kolmen hengen suomalaistiimi, Irja Lyytikkä, Elina Salojärvi ja Leena Metsämäki. Kiitos esirukouksista matkamme puolesta.

Sähkö ATK-verkot teollisuusautomaatio SUUNNITTELU URAKOINTI TARVIKKEET

Mongolian työ puh. 045 2307 949 mongolia@onewaymission.fi

PUH: 040 5144327


RAPORTTI

42

2/2017

OPETUSRAPORTTI

ELÄMÄ ARMOSSA Esa-Pekka Mattila ”Kuinka kallis on sinun armosi, Jumala! Ihmiset turvautuvat sinun siipiesi suojaan. He saavat kyllänsä sinun huoneesi runsaista antimista, sinä juotat heitä suloisuutesi virrasta. Sillä sinun luonasi on elämän lähde, sinun valossasi me näemme valon.” (Psalmi 36:8-10)

J

umala on meidän rakastava Isämme, joka haluaisi pitää ihmislapset lähellään, siipiensä suojassa. Jumala loi meidät yhteyteensä ja hän haluaa osoittaa meille huolenpitoaan ja hyvyyttään päivittäin. Daavid, psalmin kirjoittaja, oli oppinut tuntemaan Jumalan armon ja kuvasi sitä taivaat täyttäväksi, toisin sanoen kaiken kattavaksi. Jeesuksessa Kristuksessa ihminen saa kokea sen, mitä armo on: ansaitsematon rakkaus ja mielisuosio osaksemme. Kun ihmiset kohtasivat Jeesuksen, he kohtasivat miehen, joka oli täynnä armoa ja totuutta. Jeesus kohteli syntisiä ihmisiä armahtavaisesti ja rakkaudellisesti sekä hyvin totuudellisesti. Armo ja totuus virtasivat hänestä niin kirkkaalla ja voimallisella tavalla, etteivät syntiset voineet jäädä synteihinsä. Jeesus auttoi hyvyydellään ihmisiä tekemään todellista parannusta ja kääntymään pahoilta teiltään vanhurskauden teille. Tätä armo ja totuus saavat aikaan. Armo Paavalin elämässä Apostoli Paavali kohtasi armon ja totuuden Damaskon tiellä. Hän ei voinut jäädä entiselleen, vaan kaikki muuttui hänen elämässään Jumalan armon tähden. Vasta kääntymyksensä jälkeen Paavali löysi elämänsä todellisen tarkoituksen: ”Enää en elä minä, vaan Kristus elää minussa.” (Gal. 2:20) ja ”Elämä on minulle Kristus.” (Fil. 1:21) Murhamiehestä tuli Jeesuksen Kristuksen todistaja ja evankeliumin julistaja. Paavali, joka ennen puhkui uhkaa ja murhaa, sai nyt juoda taivaallisesta suloisuuden virrasta ja hänen sisimpäänsä tulvi armoa ja laupeutta, ystävällisyyttä ja hyvyyttä. Jumala käsitteli hänen syntinsä ja sydämen uhmakkuuden ja kovuuden. Paavali sai kokea sekä anteeksiantamuksen voiman että Jumalan kutsun. Siitä huolimatta hänen vaelluksensa kristitty-

nä oli kaikkea muuta kuin helppoa. Jo alkumetreillä hän sai kokea vastustusta, epäluuloa ja tappouhkauksia. Hän kulki koettelemuksesta toiseen, välillä hän oli nälkäisenä ja alastomana, pahoinpideltynä ja vainottuna, toisinaan hän oli valheveljien parissa, kolmesti joutui haaksirikkoon ja lisäksi hän kantoi huolta kaikista seurakunnista. Kuitenkin apostoli Paavali eli Herran ilossa. Hän oli oppinut pitämään Kristuksen pilkkaa suurempana rikkautena kuin tämän maailman aarteita ja oli selvästikin löytänyt suojan ja turvan Kristuksessa. Jumalan armo kantoi Paavalia myös hänen palvelustyössään. Armo pelastukseksi

dessa, vaan se on annettu kasvattamaan meitä, jotta meillä olisi voima hylätä jumalattomuus ja maailmalliset himot. Jumalan armo on kuin kotkan siivet, joka nostaa meidät siveään ja vanhurskaaseen elämään. Avionrikkojanaiselle Jeesus sanoi: ”Mene, äläkä enää syntiä tee.” (Joh. 8:11) Nämä sanat olivat tuolle särkyneelle naiselle elämäksi ja todelliseksi vapaudeksi. Nainen oli saanut maistaa elämässään sitä, kuinka synti särkee ja kahlitsee ja tuo mukanaan häpeää ja syyllisyyttä. Fariseusten tahto oli tullut naiselle selväksi: hänet tulisi kivittää. Tuossa tilanteessa kyse oli elämästä ja kuolemasta. Jeesuksen antama armahdus oli kuin pelastus varmasta kuolemasta. Kuinka ihmeellisen armon nainen saattoikaan kokea, kun synnit oli annettu anteeksi ja vapaus koitti! Anteeksiantamuksen lisäksi synnin kahleet katkesivat naisen elämästä. Jumalan Pojalla oli valta ostaa orja vapaaksi eikä naisen täten tarvinnut enää jatkaa samassa synnissä. Jumalan armo ja totuus, joita Jeesus on täynnä, tekee tänäkin päivänä ihmiset todella vapaiksi. Meidät on ostettu Kristuksen kalliilla verellä Jumalan lapsiksi eikä meidän enää tarvitse vaeltaa synnin orjuudessa. Armo heikkouteen Armo kantoi Paavalia kaikessa inhimillisessä heikkoudessa, kivuissa ja koetuksissa. Jumala näytti tarkoituksella pitävän Paavalia heikkouden tilassa, ettei hän luottaisi omaan voimaansa ja viisauteensa, vaan pysyisi aina riippuvaisena armosta, ansaitsemattomasta rakkaudesta ja mielisuosiosta. Apostoli Paavalin menestyksen salaisuus ei löytynyt hänestä itsestään, vaan se perustui Jumalan armoon, joka ei ollut häntäkään kohtaan turha. Armon avulla hän teki työtä enemmän kuin kukaan muu. Ihmisvoima ei koskaan vedä vertoja Jumalan voimalle. Me ihmiset olemme niin valtavan avuttomia ja kykenemättömiä mihinkään hyvään ilman Jumalan armoa. 

Jumala tahtoi tehdä seurakunnan vainoojasta armonsa apostolin ja hänen tahtonsa toteutui Paavalissa kauniilla tavalla. Paavali opettaa kirjeissään hyvin paljon armosta ja hänen opetuksensa saavat entistä suuremman painoarvon, kun niitä tutkitaan hänen elämäntodistuksensa valossa. Efesolaiskirjeen toisessa luvussa Paavali opettaa, kuinka pelastus on armosta ilman tekoja. Paavalin omat entiset teot olivat täynnä väkivaltaa ja seurakunnan vainoamista. Niidenkö avulla olisi pitänyt pelastua iankaikkisesta kadotuksesta? Ei, vaan Paavali ymmärsi, että Jumala ei pelastanut häntä hänen tekojensa tähden vaan niistä huolimatta. Pelastus on siis arArmo palvelutehtävään mosta, se on ilmaiseksi vastaanotettavissa oleva lahja. Mikä oli Paavalin kutsumuksen ydin? ”Olette varmaan kuulleet siitä Jumalan armon taloudenhoidosta, joka on uskottu minulle teidän hyväksenne.” (Ef. 3:2) Armo elämänmuutokseksi ”Minulle, kaikista pyhistä vähäisimmälle, Tiitus-kirjeen toisessa luvussa apostolin on annettu tämä armo: julistaa pakanoille opetus armosta auttaa meitä ymmärtä- evankeliumia Kristuksen tutkimattomista mään sitä elämänmuutosta, jonka armo rikkauksista.” (Ef. 3:8) saa aikaan. Armo ei suinkaan jätä ihmistä Paavalia ei kutsuttu vain siksi, että hän rypemään synteihin ja jatkamaan loputon- saisi nauttia mukavasta elämästä ja kylpeä ta kompurointia kaikenlaisessa saastaisuu- Jumalan rakkaudessa ja armossa omissa


2/2017

oloissaan. Paavali oli valtavan etuoikeutettu kohdatessaan armon. Tämän etuoikeuden vastaanottaminen merkitsi hänelle myös velvollisuuden ja vastuun kasvua: armo ei ollut vain hänelle itselleen vaan jaettavaksi eteenpäin niin monille kuin mahdollista. Tämä totuus haastaa meitä kaikkia. Jos sinä olet saanut kokea anteeksiantamuksen, olet myös itse velvollinen antamaan anteeksi. Jos sinä olet saanut kokea taivaallisen rakkauden, olet myös itse velvollinen rakastamaan. Jumala ei ole pelastanut meitä näyteikkunaan vaan valtuuttaa meidät viemään pelastussanomaa niille, jotka eivät vielä tunne Kristusta.

43 Lähde sisimmässä

Daavid kirjoitti elämänlähteestä, joka on Jumalan luona. Kuinka virvoittavia ovatkaan raikkaat ja puhtaat lähteet. Niistä janoinen saa juoda ja sielu tulee tyydytetyksi. Lähteet eivät ole ihmisten tekemiä vaan Jumalan luomia. Samoin usko elämänlähteeseen, Jeesukseen Kristukseen, ei ole ihmisen aikaansaannosta vaan Jumalan lahjaa. Ihminen voi vapaasta tahdostaan uskoa Kristuksen sanan ja juoda ilmaiseksi elävää vettä. Meillä on ilmainen puhdistuslähde siksi, että Jeesus maksoi siitä niin kalliin hinnan. Niin kuin Mooseksen piti lyödä kalliota ja siitä virtasi vettä erämaassa vaeltavalle kansalle, samoin Kristus-kalliota lyötiin ja hänestä virtaa meihin elämä. Hän kärsi Yltäkylläinen elämä ristillä meidän kipumme, häntä haavoitetHerra sanoi Paavalille: ”Minun armossani tiin ja runneltiin meidän rikkomustemme on sinulle kyllin.” (2. Kor. 12:9) ja pahojen tekojemme tähden, jotta meillä Jos Jumala antaa jotakin kyllin, onko se olisi rauha. silloin tarpeeksi? Daavid kirjoitti, että he saavat kyllänsä Jumalan huoneen runsais- Jeremia kirjoittaa traagisesta valinnasta, ta antimista. Olemmeko tulleet siinä mää- jonka israelilaiset tekivät: ”Sillä minun rin lähelle Herraa, että tiedämme hänessä kansani on tehnyt kaksinkertaisen synnin: olevan meille riittävästi ja suorastaan ylen minut, elävän veden lähteen, he ovat hylrunsaasti? jänneet, ja ovat hakanneet itselleen vesiMe tarvitsemme tämän turvapaikan, säiliöitä, särkyviä säiliöitä, jotka eivät jossa tiedämme Jeesuksen riittävän meil- vettä pidä.” (Jer. 2:13) le. Kaikki muut asiat tässä maailmassa Jos kansakunta hylkää Herran, se hylovat hyvin epävarmalla pohjalla. Emme kää ainoan lähteen, joka antaa elämää. Jos tiedä huomispäivästä, emme terveyden- Jumala hylätään, hylätään viisaus ja ymtilastamme emmekä taloudellisista re- märrys, rakkaus ja totuus. Jumalahan on sursseistamme, emme voi olla varmoja kaiken Luoja, kaiken suunnittelija, kaiken työpaikastamme tai ihmissuhteistamme. tarkoituksen antaja ja kaiken ylläpitäjä. Olosuhteet ympärillämme voivat muuttua Mitä sitten jää jäljelle, jos Jumala työnnenopeastikin, mutta Jumala ei muutu. Hän tään sivuun ja hänen sanaansa pilkataan? on järkähtämätön kallio, hän on horjuma- Jäljelle jäävät katoavaisen ihmisen mitä ton turva ja hän on luvannut antaa meille erilaisimmat filosofiat, ajatusrakennelmat yltäkylläisen elämän, joka perustuu hänen ja mielipiteiden loputon kirjo. tuntemiseensa. Eräässä elämänvaiheessa pelko sai minusta otteen. Huoli vakavasta sairaudesta ei meinannut jättää minua rauhaan, vaan se kaihersi mieltä jatkuvasti. Luin Raamattua, rukoilin ja kannoin huoliani Herralle, mutta olo ei vain helpottanut. Joitakin viikkoja myöhemmin istuin hyvän ystäväni kanssa työntekijäpäivillä ja kuuntelimme toinen toistaan parempia Raamattutunteja. Silti luu vain painoi kurkkuani ja kyyneleet virtasivat hiljaisesti poskilta. En osannut keskittyä mietteiltäni opetukseen vaan ajatukset olivat omassa itsessäni. Sitten ystäväni laittoi kätensä isällisesti harteilleni ja piti sitä siinä pitkän aikaa sanomatta mitään. Yhtäkkiä koin Jumalan suloisuuden virran ja Hänen huoneensa runsauden tulvivan sisimpääni. Jumalan rakkaus ja rauha suorastaan yllättivät minut. Lempeä ihmiskäden kosketus muistutti minua Jumalan siipien suojasta, jossa minäkin sain olla turvassa. 

Valo sydämessä Jumala on valo eikä hänessä ole mitään pimeyttä. Hän on ainoa vastaus pimentyneen ihmismielen ongelmaan. Ihmisessä itsessään on pelkkää pimeyttä. Me olemme sokeita, emmekä kykene löytämään tietä Jumalan luo ilman hänen apuaan. Sen tähden maailman valo, Jeesus Kristus, tuli alas tähän pimeään maailmaan, valaistakseen meille tien Taivaallisen Isämme luokse. Jeesus sanoo: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei vaella pimeydessä, vaan hänellä on elämän valo.” (Joh. 8:12) Jos hylkäämme tämän valon, mitä meille jää jäljelle? Silloin edessämme on pelkkää hengellistä pimeyttä. Valossa vaeltaminen on totuudessa vaeltamista, sitä, että tunnustamme syntimme emmekä piilottele pahoja tekojamme. Valossa on valtava voima murtaa pimeyden valtaa.

Siksi Jeesusta Kristusta tulee julistaa pimeän maailman keskellä pelastukseksi monille. Jumala valaisi sydämemme sen tähden, että Jumalan kirkkauden tunteminen voisi levittää valoaan. Jumalan lapset tuntevat Jumalan kirkkauden ja meidän tehtäväksemme on annettu soihdun kantaminen tämän sukupolven keskellä. Elä rohkeasti Meillä on Kristuksessa kaikki, mitä tarvitsemme yltäkylläiseen elämään. Saamme tänäänkin laittaa kaiken turvamme Jumalan armoon ja elää rohkeasti hänen armonsa taloudenhoitajina. Vielä on paljon ihmisiä, jotka eivät tunne Kristusta ja jotka elävät ilman toivoa tässä kärsimyksen täyttämässä maailmassa. Ilosanoman viejien edellä vuoret ja kukkulat puhkeavat riemuhuutoon ja kaikki kedon puut paukuttavat käsiään, merensaaretkin odottavat hänen opetustaan. Käykäämme rohkeasti eteenpäin ja tehkäämme tehtävämme uskollisesti. Herra ei jää kenellekään velkaa.

GOSPELTAPAHTUMA Koivukylän Kafnetti 13.5.2017 klo 19 Rautkallionkatu 3, 01360 Vantaa Pokajanie (Покаяние) on yksi suosituimpia gospelyhtyeitä Venäjän Karjalassa. Evankelista Artur Soitu ja Pokajanie julistavat todellista ilosanomaa venäjäksi ja suomeksi. Laulut kertovat elävän Jumalan rakkaudesta ja mahdollisuudesta saada synnit anteeksi. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä ja kuulla heitä myös Suomessa! Artur Soitu ja Pokajanie esiintyvät myös 12.5.2017 klo 21 Perjantai Kristukselle -tapahtumassa. Tervetuloa mukaan, tapahtumat ovat ilmaisia!


44

RUKOUSRAPORTTI KIITOSAIHEET Perjantai Kristukselle -työssä kiitos uskoon tulleista pakolaisista, jotka ovat olleet aktiivisesti kadulla mukana. Iltakokouksissa on ollut paljon väkeä ja todella hyvä ilmapiiri. Miestentyössä asukkaita on ollut molemmilla kodeilla talon täydeltä ja moni on kokenut saamansa avun hyväksi ja on ollut myös avointa mieltä evankeliumia kohtaan. Vapaaehtoisista ja siviilipalvelusmiehistä on ollut suuri apu työssä. Venäjällä kiitos, että seurakuntien työ on jatkunut lähialueilla melkein samanlaisena kuin ennen uuden rajoittavan lain julkaisemista viime kesänä. Uskovat ovat osoittaneet suurta rohkeutta laittaessaan Jumalan lain maallisen lain yläpuolelle. Intiassa kiitämme luvasta vastaanottaa valuuttaa. Ugandassa tiimimatka oli hieno ja pastorikoulutus onnistunut tammikuussa. Muleeten alueella on alkanut sataa. Israelissa kiitämme johdatuksesta ja varjeluksesta Israelin työssä talvikuukausina. Kiitos avoimuudesta evankeliumille, Jumalan varjeluksesta terrori-iskuilta talven aikana ja uuden asunnon löytymisestä. Olemme saaneet rukoilla monien naisten puolesta Punaisessa Matossa, kiitos myös siunatuista PKilloista Tel Avivissa.

RAPORTTI Maahanmuuttajatyö • uskoon tulleiden puolesta; on vaikeita tilanteita niin Suomessa kuin heidän kotimaassaan, uhkailua ja pelottelua, rukoillaan rohkeutta veljillemme • vapaaehtoisille voimia työhön • että Herra antaisi riittävästi varoja työhön • virkamiesten puolesta, jotka päättävät turvapaikoista, että he osaisivat tehdä oikeita päätöksiä • että herätys arabien keskuudessa Suomessa etenisi yhä ja että moni voisi löytää tien pimeydestä valoon • Koivukylän työn puolesta (nuorten ja PK-illat, nais- ja lapsityö) One Way House • Housen Cafen työntekijöille terveyttä ja voimia, asiakkaita lisää • eri työmuotojen ja tilaisuuksien puolesta • kiitos, että olemme saaneet joukkoomme lisää rukouspalvelijoita; rukoillaan lisää esirukouksessa palvelevia miehiä mm. palvelemaan uskoon tulleita turvapaikanhakijaveljiämme

Opetuslapseuskoulu ja rukoussolut • johdatusta niille jotka ovat käyneet opetuslapseuskoulun • rukoillaan oppilaiden ja opettajien puolesta • johdatusta tulevan syksyn opetuslapseuskouluun/siihen osallistumista harkitseville • pyydetään rukoussoluihin virvoitusta ja kestävyyttä rukoukTyö on jatkunut myös muilla työseen kentillämme Suomessa ja ulkomailla. Kiitos Herralle, joka on pitänyt Miestenkodit huolta kaikesta. • erään miehen vaikea tilanne selvinnyt siinä määrin, että muuttanut omaan kotiin ja käy edelleen RUKOUSAIHEET seurakunnassa, rukoillaan hänen puolesta edelleen Suomi • vapaaehtoisia viikonlopuiksi päivystämään tarvittaessa, Perjantai Kristukselle -illat joskus tilanteet akuutteja ja apu • rukoillaan voimaa, intoa ja siutarpeen nausta iltoihin; väki on osittain aika uupunutta ja tarvitsisimme • erityisesti jokaisen asukkaan puolesta että sydän aukeaa petodella voimalatausta Pyhältä lastukselle ja myös oman kodin Hengeltä saamista Centerin jälkeen • katukokousten lupa-asiat • työntekijöille Herralta viisautta • Tallinnan tiimimatka kaikkeen työhön Nuorten ja nuorten aikuisten työ • Herran ilmestymistä jokaisessa tilaisuudessa, joka Centerissä • nuorten elämään Jumalan järjestetään johdatusta, uskon vahvistusta, iloa Jeesuksen tuntemisessa ja että uusia nuoria tulisi mukaan seurakuntayhteyteen

2/2017

terveyttä ja varjelusta Naistenvankilatyö • johdatusta One Wayn naisvanki- • tiimimatkalaisten puolesta en parissa tehtävään työhön • Vanajan naisvangeille siunausta Malawi ja varjelusta • herätystä ja hengellisen elämän • Vanajan avovankilan henkilösyventymistä seurakunnissa kunnan puolesta • että aloitettu pastorikoulutus kantaa hyvää hedelmää ja One Way radio- ja TV-työ Jumala saa johdattaa kaikissa • kiitos katselijoista ja kuunpuhujavalinnoissa telijoista, rukoillaan Herran • johdatusta aikuisten luku- ja kosketusta heille kirjoituskoululle, jota ollaan • intoa ja ideoita työntekijöille aloittamassa, että moni nainen löytäisi tiensä kouluun ja hyvä One Wayn opettaja löytyy kustannustoiminta • suojelua ja siunausta lapsille, • siunausta Raportti-lehdelle työntekijöille, aids-tukiryhmä• opetus- ja musiikkiäänitetoiminläisille, vammaisille, vanhuksilnan puolesta le sekä Mac Masamballe Venäjä • tulevat matkat • Venäjän yleinen uskonnollinen tilanne • rohkaisua ja voimaa uskoville Viro • yhteistyöseurakunnan puolesta • alkukesän tiimimatkan puolesta Israel • venäläisen vanhuksen Ellan terveys • Punaisen Maton uudet tilat • johdatusta kesän työhön • Kristiinan viisumitilanteen puolesta

Nepal • työntekijöiden turvallisuus • varat naisten ammatillisen raamattukurssin toteuttamiseen • Makwanpurin kirkkorakennuksen loppuun saattaminen ja pyhäkoulutilan rakentaminen Dhadingin seurakuntaan • viisautta kaiken edellä mainitun toteuttamiseen • Sajin terveys

Uganda • Wilsonin terveyden ja Markin selkäkivun paranemisen puolesta • kaivoja ja puhdasta kaivovettä Muleeten alueelle • että tulisi sopivasti sadetta ja saataisiin satoa Kiina • kiitos esirukouksista, monet lap- • uuden kirkon rakentamiseen varoja set saaneet hyvän adoptiokodin • rukoillaan uusien lasten ja hoito- • kummilasten ja kummien puolesta henkilökunnan puolesta Intia • Intian pastoreille tukea ja kummeja • poliittisen tilanteen puolesta • ettei kehätie osuisi One Way -kylään • työn piirissä olevien orpolasten, katulasten, leskien ja vammaisten puolesta • paikallisten työntekijöiden puolesta Mongolia • kiitos hedelmällisestä työstä ja vahvasta Jumalan sanan opetuksesta • rukoillaan työntekijöille voimia,

Vastuunkantajat • nöyrää ja kuuliaista sydäntä • terveyttä, varjelusta, johdatusta • keskinäistä yhteyttä One Wayn talous • tarpeiden kasvaessa eri työsaroilla ja yleisen taloustilanteen kiristyessä rukoillaan erityisesti Herran siunausta taloudellemme • Herran siunausta kaikille, jotka muistavat työtämme rukouksin, taloudellisesti tai muuten


2/2017

45

O

TALOUSRAPORTTI

ne Way Missionin talous on kokonaisuudessaan tasapainossa. Uutena tyÜmuotona aloittamamme maahanmuuttajatyÜkin on saanut riittävästi varoja, jotta voimme tavoittaa turvapaikanhakijoita tehokkaasti. Uskolliset, säännÜlliset lahjoittajat ovat tyÜmme taloudellinen selkäranka ja yksittäiset suuret lahjoitukset paikkaavat alijäämiä sopivasti. Kiitos, että olette mukana tyÜssämme!

Talous Intian tyÜssämme on alijäämäinen moninaisista tarpeista johtuen. Olemme kuitenkin myÜs saaneet ylimääräisiä varoja, jotta mm. One Way -kylän rakennusten kunnostusta voidaan hoitaa. MyÜs Kiinan tyÜmme talous on hieman alijäämäinen. Kiinan hintataso nousee jatkuvasti erityisesti Pekingin alueella, jossa teemme tyÜtä. Venäjän tyÜmme talous on tasapainossa. Malawin tyÜmme talous on hieman alijäämäinen, mutta tasapainossa. Valuutan arvon laskun tähden on paineita kummimaksujen korotukselle. Pastoreiden raamattukoulu kysyy myÜs taloudellista lisäpanostusta, mutta se on sen arvoista. Lisää tukijoita tarvitaan. Ugandan tyÜn talous on kohtalaisen tasapainoinen. Olemme selvittäneet porakaivojen hintoja. MyÜs tekeillä oleva kirkkorakennus kaipaa lisärahoitusta jatkossa.

Israelin tyÜmme talous on tasapainossa. Mongolian tyÜmme talous on hieman alijäämäinen. Iloitsemme, että olemme saaneet lahjoituksia lastenraamattujen hankintaan. Nepalin tyÜmme talous on hieman alijäämäinen, mutta tasapainossa. Olemme iloisia siitä, että olemme kyenneet myÜs Nepalissa rahoittamaan pastorikonferenssin. Kotimaassa olemme panostaneet muslimimaista saapuneiden turvapaikanhakijoiden evankelioimiseen. Jumala on puhunut tukijoiden sydämille myÜs tästä tärkeästä tyÜstä! Miestenkodeilla on ollut hyvin asukkaita. Rukoillaan, että miestenkodille saataisiin maksusitoumuksia jatkossakin. Media- ja evankeliointityÜtä pyÜritämme yleislahjoituksilla ja kustannustoiminnan tuotoilla. Kiitos kaikille teille, jotka olette rukouksin ja taloudellisin lahjoin seisoneet rinnallamme.

Keräyskohteiden viitteet YLEISVIITE 100900 INTIA Yleisviite 2325 VammaistyÜ 1106 KummilapsityÜ 1012 KoulukummityÜ 2477 Leskien tyÜ 1070 NuorisotyÜ 2655 KatulapsityÜ 1245 Pastorit 1148 Koulubussi 2888 KIINA Lastenkoti 1083 AvustustyÜ 1258 NEPAL Lastenkoti 2532 KäsityÜkoulu 2545 SeurakuntatyÜ 2558 TyÜntekijät 2561 VENÄJÄ Toiminta Venäjällä 1164 Koivist.kummimaksu 2710

MONGOLIA Yleisviite 2299 KirjallisuustyĂś 2998 MALAWI Yleisviite 2011 Klinikka 2367 OrpotyĂś 2354 VammaistyĂś 2406 UGANDA Yleisviite 2574 Agape-keskus 2587 KummityĂś 2778 ISRAEL Naistenkoti 1203 Punaisen Maton keskus 2590 AvustustyĂś 1287 SUOMI Yeisviite 2312 Seurakunta 2600 VankilatyĂś 2613 Maahanmuut.-tyĂś 2707 TV-tyĂś 2723 NuorisotyĂś 2833

Keräystili FI56 2058 1800 0076 71 Poliisihallituksen rahankeräyslupa: RA/2017/139

LEIKKAA TĂ„STĂ„ TILISIIRTO LEIKKAA TĂ„STĂ„ TILISIIRTO 6DDMDQ WLOLQXPHUR 0RWWDJDUHQV NRQWRQXPPHU

,%$1),%,&1'($),++

IBAN Nordea 205818-7671 FI56 2058 1800 0076 716DDMD 0RWWDJDUH

BIC

NDEAFIHH

One Way Mission ry 21, 02361 ESPOO

Poliisihallituksen rahankeräyslupa: Uudenmaan Poliisihallituksen RA/2017/139 rahankeräyslupa n:o OKU 1192 A Lupa on myÜnnetty ajalle 10.2.2017–31.12.2018

TILISIIRTO GIRERING

 PL 0DNVDMDQ QLPLMD RVRLWH %HWDODUHQV QDPQRFK DGUHVV20 â‚Ź Raportin vapaaehtoinen vuosimaksu Lahjoitus tyĂślle$OOH NLUMRLWXV 8QGHUVNULIW

7LOLOWlQUR )UnQNRQWRQU

 

9LLWHQUR 5HIQU

1 00900(UlSlLYl )|UIDOORGDJ(XUR

0DNVXYlOLWHWllQVDDMDOOHPDNVXMHQYlOLW\NVHQHKWRMHQPXNDLVHVWLMDYDLQ PDNVDMDQLOPRLWWDPDQWLOLQXPHURQSHUXVWHHOOD %HWDOQLQJHQI|UPHGODVHQGDVWWLOOPRWWDJDUHQHQOLJWYLOONRUHQI|U EHWDOQLQJVI|UPHGOLQJRFKHQGDVWWLOOGHWNRQWRQXPPHUVRPEHWDODUHQDQJLYLW PANKKI

BANKEN


RAPORTTI

46

2/2017

Perhepäivä House-kahvilassa

One Wayn perheleiri Välitetään 2017

10-11.30 Ulla-Maija ja Jukka Ketoja: ”Valoisampi arki – lepoon kiireestä ja kuormista” (parisuhdenäkökulma)

Konferenssiteltassa Soukassa 16.6.–18.6.2017

11.30-12.00 lounas & kahvi House-kahvilassa (10€/perhe)

- mukavaa yhdessäoloa ja pelejä - hengellistä ohjelmaa lapsille ja aikuisille - uintia, saunomista, makkaranpaistoa

la 6.5. klo 10.00 –13.30

12.00-13.30 Ketojien alustus aiheesta ”Sitoutuminen ja kommunikointi”, keskustelua. Ilmoittautuminen lastenhoitoon ja lounaalle Soile Mattilalle to 4.5. mennessä.

ARMOLAHJASEMINAARI la 13.5. klo 14-17

House Cafe, Kaisaniemenkatu 10

Puhujana Maija Haikonen One Wayn armolahjoja käsittelevä seminaarisarja jatkuu. Tule kuuntelemaan innostavaa opetusta armolahjoista ja niiden käytöstä.

MALAWI-ILTAPÄIVÄ la 20.5. klo 14-16 House Cafe

Tule kuulemaan uutisia Malawin lähetyskentältä ja tapaamaan Malawin kummisihteereitä. 10-vuotisjuhlavideo, kahvitarjoilu, Malawin tuotteita myytävänä. Tervetuloa!

Katso lisää sivulta 7.

n a n a S a j Sävelen sjuhla Juhannu Pe 23.6. klo 18.00

Uudessa konferenssiteltassa Soukassa Yhteislaulua, musiikkia, puheita, makkaranpaistoa nuotiolla, kahviteltta ym. Musiikissa Soile ja Esa-Pekka Mattila puhujana Arto Boa, todistus Mohammed Sharieh. Klo 17.00 kahviteltta avautuu Klo 18.00 juhannusjuhla teltassa Klo 21.00 makkaranpaistoa nuotiolla

Vapaa pääsy!

ONE WAY KONFERENSSI 11.-13.8.2017

Ohjelmassa opetusta, musiikkia, ylistystä, uutisia ja filmejä lähetyskentiltä. Musiikissa One Wayn musiikkivoimia. Pääpuhujana pastori Malcolm Hedding. Konferenssialueella myös mielenkiintoinen ”lähetyskylä”, jossa voi tutustua eri maissa tehtävään lähetystyöhön, ruoka- ja kahviteltta, grillikatos makkaranpaistoa varten ym.

RAITIS JA RAKENTAVA

onewaykauppa.fi

Valikoimassa on mm. kiinnostavaa kirjallisuutta, opetus-CD -sarjoja, hengellistä musiikkia sekä hengellisiä DVD-elokuvia.

stori a p a n a j u Pääpuh ding d e H m l o c Mal


2/2017

47

ONE WAY HOUSE

HOUSE CAFE avoinna ti, to ja pe klo 12-17, ke klo 12-15 sekä sunnuntaijuhlien yhteydessä, ma suljettu. Kahvila on kesätauolla 19.6.-31.7, jolloin avoinna vain sunnuntaijuhlien yhteydessä.

Sunnuntai MIESTEN RAAMATTUPIIRI klo 12 (kesätauko 19.6.-31.7.) Kokoukset klo 12 ONE VOICE -KUOROHARJOITUS klo 17.30 NMKY:n juhlasali, Vuorikatu 19 (kesätauko 19.6.-31.7.) HUOM! Sunnuntaijuhlat ovat koko kesän ajan klo 12. Tiistai NAISTENILTA klo 18 / 9.5. 07.05. EHTOOLLISJUHLA MIESTENILTA klo 18 / 16.5. Puhujana Tapani Suonto musiikissa Mattilan perheorkesteri UGANDA-RUKOUSILTA KLO 17 / 30.5. Maanantai

ISRAEL-RUKOUSILTA klo 18:30 / 30.5. Keskiviikko

14.05. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Esa-Pekka Mattila musiikissa Mission Five

SENIORIKOKOUS klo 13–15 (taukoa kesä-elokuu, jatkuu 6.9.)

21.05. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Hannu Äimänen musiikissa Major Big Band

Torstai RUKOUSILTA klo 18 (kesätauko 22.6.-10.8.) GET READY -NUORTEN JA NUORTEN AIKUISTEN ILTA klo 18 (kesätauko 22.6.-10.8.) Perjantai PERHEMUSKARI (kesätauko 23.6.-11.8.) klo 10 raamattupiiri, klo 11 perhemuskari PERJANTAI KRISTUKSELLE (kesätauko 23.6.-11.8.) klo 18 rukouskokous klo 19 katutapahtuma klo 21 Gospel Cafe -tapahtuma Lauantai

6.5.

PERHEPÄIVÄ klo 10-13.30, kts. erillinen ilmoitus

13.5.

ARMOLAHJASEMINAARI klo 14-17 kts. erillinen ilmoitus

20.5.

MALAWI-ILTAPÄIVÄ klo 14-16 kts. erillinen ilmoitus

28.05. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Arto Boa musiikissa One Voice -kuoro. 29.05. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Tero Hokkanen musiikissa Classic Praise 04.06. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Tapani Suonto musiikissa Classic Praise

Pyhäkoulu toukokuussa

11.06. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Esa-Pekka Mattila musiikissa Vesa ja Birgitta Sihvo 18.06. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Kimmo Metsämäki musiikissa One Voice -kuoro 25.06. JUHANNUS Ei kokousta. Kts erillinen ilmoitus 02.07. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Arto Boa musiikissa Mission Five 9.07.

SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Tero Hokkanen musiikissa Veli-Heikki Auvinen

16.07. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Esa-Pekka Mattila musiikissa Soile ja Esa-Pekka Mattila 24.07. EHTOOLLISJUHLA Puhujana Aki Miettinen musiikissa Nevada Sisters 30.07. SUNNUNTAIJUHLA Puhujana Joel Perttula musiikissa Vesa ja Birgitta Sihvo

Tarkemmat tiedot tilaisuuksista osoitteessa: houseseurakunta.fi/tilaisuudet

6.-20.8.)

(kesätauko 4.


Niilo Kuivalainen Oy Kiinteistöjen korjausja huoltotöitä 30 v kokemuksella – huolella ja varmasti! 0400 172 609 niilo.kuivalainen@pp.inet.fi niilo.kuivalainen.eu

TUE ONE WAY MISSIONIN TYÖTÄ Soita

0600 02812

Lahjoituspuhelun hinta on noin 10 € Uudenmaan Poliisihallituksen rahankeräyslupa RA/2017/139

RAKENNUSKONEVUOKRAAMO

PIKAVUOKRAUS

Monipuolinen kalusto kiinteistöhuoltoon, rakentamiseen, remontointiin ja pihatöihin • Nostimet • Riippukelkat • Telineet • Maaliruiskut • Rappausruiskut • Timanttikalusto • Pienkuormaajat • Varastokontit • Pienkoneet

Helsingin toimipiste

Hämeentie 105, 00550 Helsinki p. 09 7012300 helsinki@pikavuokraus.fi

Vantaan toimipiste

Ylästöntie 121, 01740 Vantaa p. 09 8787878, 0400 776577 vantaa@pikavuokraus.fi

www.pikavuokraus.fi

kotisivut.com - luotettavat internet-palvelut www.kotisivut.com puh. (09) 4559 6490

Raportti 2/2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you