__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1%CLUB JAARSTUKKEN | WIJ ZIJN 1%CLUB

Do-good crowdfunding

1


Jaar stukken 2014. STICHTING 1%CLUB STATUTAIRE VESTIGINGSPLAATS: HAARLEM BEZOEKADRES: ’S GRAVENHEKJE 1 A, 1011TG AMSTERDAM SAMENSTELLING & COPY 1%CLUB • ONEPERCENTCLUB.COM OPMAAK & ONTWERP MARIUS HOFSTEDE • MARIUSHOFSTEDE.NL

2

3


1%CLUB JAARSTUKKEN | INHOUDSOPGAVE

Inhouds opgave.

Jaarstukken. Jaarverslag. 08. Voorwoord. 10. Visie & missie 1%Club. 12. Onze kernwaarden. 16. 1%Crew. 20. Do-good crowdfunding. 30. Do-good engagement. 38. Onderzoek & Data analyse. 40. Marketing & Communicatie. 46. 1%Club in de media. 48. Onze partners. 52. Kwaliteit. 54. FinanciĂŤn.

Jaarrekening. 58. Jaarrekening.

Overige gegevens. 85. Overige gegevens.

4

5


Supporters of good.


1%CLUB JAARSTUKKEN | VOORWOORD

Voor woord.

Ook 2014 was wederom een geweldig jaar voor 1%Club. We hebben onze strategie verder aangescherpt en zijn ons nog meer gaan richten op de do good campaigners. We willen iedereen met een goed idee die de wereld een stukje beter wil maken in staat stellen om zijn eigen online campagne op te zetten voor het werven van de mensen, middelen en kennis die er voor nodig zijn om er een succes van te maken. Dit heeft er toe geleid dat we het beste jaar hebben gedraaid sinds het ontstaan van 1%Club. In totaal hebben we 835.844 Euro gecrowdfund in 2014 waarmee er 125 campagnes zijn gerealiseerd. Een hoogtepunt was de Cheetah campagne die we in samenwerking met de Postcode Loterij hebben opgezet. We hebben meer dan 100 jonge Afrikaanse pioniers getraind in crowdfunding voor hun idee dat een wereld van verschil gaat maken. In totaal slaagden 56 Afrikaanse pioniers erin in hun eigen omgeving een totaal bedrag van €155.471 op te halen met crowdfunding. Daarmee konden 56 projecten voor een totaalbedrag van meer dan €500.000 van start. Een ander hoogtepunt was de 1%Student Battle die we samen met Accenture organiseerde. Vanuit de gedachte “Use your brains for a change” werden Nederlandse studenten opgeroepen om hun kennis, vaardigheden, tijd en netwerk in te zetten voor changemakers wereldwijd. In totaal deden er 200 universitaire studenten mee. Na een spannende finale werden de Ladies of Engineering tot winnaars uitgeroepen. Zij hebben Bangladesh bezocht en geholpen om een bamboe fietsenfabriek van de grond te krijgen. De wereld is verandert. In Kenia wonen ook rijke mensen en in Nederland is ook armoede. Het onderscheid tussen ontwikkelingslanden en niet ontwikkelde

8

landen wordt steeds vager. We kregen steeds vaker de opmerking waarom we niet open staan voor goede projecten in Nederland. In 2014 hebben we gehoor gegeven aan deze oproep en het platform ook open gegooid voor Nederlandse initiatieven. En met resultaat! Er werd via 1%Club een academie opgezet voor asielzoekers, een boot gerepareerd voor mensen met een handicap en een mobiele app ontwikkeld met winkelroutes van eerlijke winkels per stad. Om onze impact te vergroten hebben we ook besloten ons platform als white label aan te bieden aan bedrijven. Booking.com was onze “launching customer”. We hebben een geheel eigen branded versie van het 1%Club platform voor hen neergezet wat ze gebruiken voor hun Corporate Social Responsibility Strategie. Het platform heet Booking Cares en stelt medewerkers in staat om hun eigen project op het gebied van duurzaam toerisme op te zetten in hun eigen stad. In het eerste jaar zijn maar liefst 222 projecten in 108 steden wereldwijd opgezet. En zo zijn we weer een aantal stappen dichterbij onze droom gekomen. Voor 2015 zijn we nog ambitieuzer. We stellen ons zelf in 2015 twee uitdagingen. De eerste is hoe we met onze huidige kennis en technologie onze sociale impact in 2015 tien keer groter kunnen maken en de tweede uitdaging is om dit op een manier te doen waarbij we een eigen verdienmodel hebben waarmee we steeds meer op eigen benen kunnen staan. Dank voor alle steun en iedereen die zijn 1% tijd, kennis en geld heeft bijgedragen afgelopen jaar om een wereld van verschil te maken.

Anna Chojnacka & Bart Lacroix Oprichters 1%Club

9


1%CLUB JAARSTUKKEN | VISIE EN MISSIE

Visie en missie.

Wij zijn 1%Club, het crowdfunding platform waar je een wereld van verschil maakt. Onze passie is om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen een positieve verandering teweeg te brengen in hun omgeving, stad, land – of zelfs in de hele wereld. Want wij geloven dat gewone mensen in staat zijn tot buitengewone prestaties. Van het verlichten van een Keniaans dorp met LED-lampjes, het rennen van een marathon voor een fietsproject in Bangladesh tot het organiseren van schaaklessen voor autistische kinderen in Amsterdam. En wij maken het super-simpel voor je. Via 1%Club kun je online op een makkelijke en leuke manier je omgeving mobiliseren om geld en kennis in te zamelen voor jouw idee. Zo wordt je idee een succesvolle campagne. En al die goede ideeÍn samen vormen de 1%Club. Zo maken we een wereld van verschil.

10

11


1%CLUB JAARSTUKKEN | VISIE & MISSIE

Visie en missie 1%Club ziet de kracht van de crowd en nieuwe technologie als de ultieme manier om de wereld te veranderen. Het is onze droom om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om hun goede ideeën voor een betere wereld te realiseren. Via 1%Club kan je op een makkelijke én leuke manier je omgeving online mobiliseren om geld en kennis in te zamelen en zo een wereld van verschil maken.

WERELD VAN VERSCHIL betekent sociale of duurzame impact, veraf of dichtbij

LEUK

betekent positief, persoonlijk, belonend en inspirerend

SIMPEL

betekent efficiënt, transparant, innovatief en resultaatgericht

Onze kernwaarden FUNCTIONEEL

Efficiency is essentieel. We ontwikkelen constant nieuwe manieren om onze tools beter, sneller, slimmer en makkelijker te maken. Ons team werkt continu aan nieuwe en innovatieve ideeën om tot de beste crowdfunding ervaring te komen. We werken en communiceren op een open manier: recht voor z’n raap en transparant. Hierin zijn we resultaatgericht. Kortom, we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het hele proces zo soepel en efficiënt mogelijk verloopt.

EFFECTIEF RESULLTAATGERICHT INNOVATIEF

ZELFEXPRESSIEF

Wij geloven dat de behoefte om anderen te helpen in ieder mens schuilt. Wij willen aantonen dat iets teruggeven aan je omgeving, stad, land - of zelfs wereld ook daadwerkelijk een verschil maakt. Anderen helpen voelt goed, een gevoel dat je graag wilt delen. Samen veranderen we de wereld, stap voor stap.

EMOTIONEEL

Wij vinden het belangrijk dat samenwerken met ons leuk en inspirerend is. Daarom geloven wij in een persoonlijke en positieve aanpak. Wij willen je helpen om zoveel mogelijk mensen te inspireren en activeren om de wereld te veranderen. Wij geloven dat hard werken niet vervelend hoeft te zijn, mits er op z’n tijd ook goed gelachen wordt. Als je ons nodig hebt staan we altijd voor je klaar. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat samenwerken garant staat voor een leuke en belonende crowdfunding ervaring.

12

FUNCTIONEEL

EMOTIONEEL

ZELFEXPRESSIEF

FUN INSPIREREND BETROUWBAAR

GOED DOEN CARING AND SHARING WERELD VAN VERSCHIL MAKEN

13


Join the makers of change. 14

15


1%CLUB JAARSTUKKEN | 1% CREW

1% Crew.

1%Club is in 2007 opgericht door Anna Chojnacka en Bart Lacroix. Anna Chojnacka is in 2014 toegetreden tot het bestuur als voorzitter. Bart Lacroix was in 2014 algemeen directeur van 1%Club. In 2015 is ook Ronald Lenz als Business Director toegetreden tot de directie. De 1%Crew bestond in 2014 uit 17 betaalde personen. De organisatiestructuur ziet er momenteel als volgt uit:

1%Bestuur

Communication & Marketing

Directie Bart Lacroix Ronald Lenz

Communicatie Manager –Sezayi Arslan

Business

Business Manager – Ronald Lenz Account Manager – Suzanne van Straaten Account Manager – Marleen Holtkamp

16

Finance & Operations Manager F&O – Nguyen Tran Office Manager – Merel Bleijerveld

Product Development Product Manager – Joris Hoffman Project Manager – Paul Jansen Developer – Loek Gent Developer – Mark Gallop Developer – Aksel Ethembabaoglu Front End Developer – Jhon Majoor Visual Designer – Frans Twisk

Support

Manager Support – Nguyen Tran Community Manager – Malou van Nieuwkoop Community Support – Merel Bleijerveld

17


1%CLUB JAARSTUKKEN | 1% CREW

1%Bestuur De bestuursleden van 1%Club werken onbezoldigd. Het bestuur van 1%Club is in 2014 zes keer in vergadering bijeen geweest.

VOORZITTER: ANNA CHOJNACKA Anna Chojnacka is oprichtster van 1%Club. Nu is zij CEO bij Enginn.

Het voorzitterschap van Pieter Paul van Oerle is in 2014 overgenomen door Anna Chojnacka. De functie van Eline Deijs is verlengd. Stefan Panhuijsen heeft de rol van secretaris op zich genomen. Michiel Meeuwissen (1 januari 2008 – 24 april 2014) is afgetreden als penningmeester en Jan Henk Bouman heeft deze rol overgenomen. Daarnaast is Marc Roos dit jaar toegetreden als bestuurslid.

PENNINGMEESTER: JAN-HENK BOUMAN Jan-Henk Bouman is Business Control bij TMG Landelijke Media.

Conform de statuten hebben de bestuursleden een zetel voor 3 jaar en stellen daarna hun bestuursfunctie beschikbaar. Bestuursleden kunnen daarna opnieuw voor 3 jaar worden aangewezen In hun functie.

SECRETARIS: STEFAN PANHUIJSEN Stefan Panhuijsen werkt als onderzoeker en lobbyist bij de Social Enterprise NL. BESTUURSLID: PIETER PAUL VAN OERLE Pieter Paul van Oerle is adviseur bij Accenture en initiatiefnemer van Accenture Innovation Award. BESTUURSLID: ELINE DEIJS Eline Deijs is Managing Director Digital bij HAVAS MEDIA. BESTUURSLID: QUINTIN SCHEVERNELS Quintin Schevernels voorheen COO bij VNU Media en CEO bij Layar en heeft nu eigen bedrijf QSentie. BESTUURSLID: MARC ROOS Marc Roos is Manager Operational Office/COO bij imgZine.

18

Bestuurslid

Functie

Datum toetreding

Datum eind periode

Anna Chojnacka

Voorzitter

24 april 2014

24 april 2017

Jan-Henk Bouman

Penningmeester

1 januari 2014

1 januari 2017

Stefan Panhuijsen

Secretaris

1 juli 2013

1 juli 2016

Marc Roos

Bestuur

1 juni 2014

1 juni 2017

Quintin Schevernels

Bestuur

1 april 2012

1 april 2015

Pieter Paul van Oerle

Toezichthoudend

1 januari 2008

1 januari 2017

Eline Deijs

Toezichthoudend

1 sept 2009

1 sept 2015

19


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD CROWDFUNDING

Do-good crowd funding. 20

Spelregels Het doel van Stichting 1%Club is om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om een positieve verandering teweeg te brengen in hun buurt, dorp, stad, land of de wereld. 1%Club doet dit door een online platform te faciliteren waar je online op een gemakkelijke en leuke manier je omgeving kunt mobiliseren om geld en kennis in te zamelen voor jouw Do Good project. Campaigners kunnen een project (ook wel campagne genoemd) aanmelden die voldoen aan de volgende voorwaarden:

Vanaf 1 januari 2014 is het mogelijk om te crowdfunden voor campagnes wereldwijd, waar dit voorheen nog alleen voor ontwikkelingslanden mogelijk was. Daarnaast werd het crowdfunding limiet van €5.000 losgelaten en kregen campaigners de mogelijkheid om grootschalige crowdfundingcampagnes op te zetten. Campaigners mogen zelf een deadline kiezen voor hun campagne zolang deze maar niet langer duurt dan 100 dagen.

a

Het project heeft tot doel een positieve bijdrage te leveren aan je buurt, dorp, stad, land of de wereld.

b

Het online project aanmeldformulier wordt volledig en waarheidsgetrouw ingevuld met een heldere, duidelijke en goed leesbare projectomschrijving.

c

Het project is concreet en met een gespecificeerd budget kun je aangeven waaraan het opgehaalde geld besteed gaat worden ten behoeve van de uitvoer van het project. d

Het project betreft geen initiatieven die primair gericht zijn op eigen gewin.

e

Het project betreft geen initiatieven die gericht zijn op bekering of activisme (religieus of politiek).

f

Het project betreft geen initiatieven die illegaal zijn en niet voldoen aan de wettelijke regelgeving van Nederland of het land van uitvoer.

21


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD CROWDFUNDING

Projecten

LANDEN N=49

In 2014 is via het 1%Club platform 835.844 Euro gecrowdfund. In totaal hebben in 2014, 125 campagnes 100% of meer dan hun gestelde doelbedrag opgehaald. Het aantal campagnes dat hun streefbedrag niet haalde was 182. Het succespercentage in 2014 is daardoor 41%. Op 31 december 2014 hebben 791 campagnes via het platform van 1%Club gecrowdfund en daarmee €1.831.452 opgehaald sinds de livegang van de website in 2008.

Nog uit te keren donaties 01/01/2014 Saldo nog door te storten op projecten 2013 Ontvangen Donaties inclusief transactiekosten 2014

-4.155 +

835.844 +

# Campagne

Landbouw

28

Dierenwelzijn

1

Kunst

8

Klimaat

8

Community building

25

Cultuur

1

Educatie

88

Noodhulp

1

Voedsel

5

Gezondheid

49

Human rights

7

ICT

13

Media & Journalistiek

3

Sociaal Ondernemerschap

32

Saldo nog te ontvangen bedragen

23.854 +

Sport

12

Nog door te storten projecten 2014

59.377 +

Toerisme

2

Training

2

Water

4

Vrouwen

3

Jeugd

12

Totaal

307

Servicefee 1%Club 2014* Uitgekeerd aan projecten in 2014 Nog uit te keren per 31/12/2014 * Betreft service fee inclusief BTW + overige fee.

22

83.820 +

Thema

26.871 -/889.705 -/82.164

Inspirerende campagnes

Luluinmagu Tanzania | Gezondheidszorg | €13.333 opgehaald 336 supporters | 100 dagen online Louise Seeto, een Australische woonachtig in Singapore, kwam terug van een trip naar Tanzania en bleef actief voor African Women Alliance in Magu District, Tanzania. Ze wilde een kliniek bouwen en had halverwege haar campagne haar doelbedrag van €11.000 al opgehaald. Naast dat de kliniek nu gebouwd wordt, kan zij met het extra opgehaalde geld ook medische benodigdheden aanschaffen. Voor meer info: klik hier

Vind hippe duurzame producten met de eerlijk winkelen app Nederland | Sociaal ondernemerschap € 4003 opgehaald | 267 supporters | 72 dagen online Eerlijk Winkelen biedt papieren en digitale stadsroutes langs winkels en horeca met eerlijk producten. Om mee te gaan in het digitale tijdperk wilden zij graag een Mobiele app presenteren. Een duurzame oplossing; zo is het gemakkelijk om steden toe te voegen en routes upto-date te houden. De winkeliers zagen deze app graag gebouwd worden en werden zo zelf een verrassende, enthousiaste groep supporters. Voor meer info: klik hier

De OV app voor blinden en slechtzienden Nederland | ICT | €10.380 opgehaald 269 supporters | 30 dagen online Mensen met een visuele beperking hebben onderweg slecht toegang tot actuele reisinformatie. Dit vormt een barrière om zelfstandig deel te nemen aan het openbare vervoer. Ditr (Diamonds in the rough) helpt mensen met een beperking om weer aan het werk te gaan. Daarom willen zij een gratis reisinformatie app ontwikkelen. Deze app zal op basis van spraak te gebruiken zijn. Voor meer info: klik hier

23


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD CROWDFUNDING

Inspirerende campaigners

Suraj

Suraj woont in Nairobi en is constant opzoek naar duurzame oplossingen voor social problemen. Daarom heeft hij Sokotext opgezet. Kleine winkeliers zijn in Nairobi meer dan twee uur bezig om op de markt te komen. Door deze hoge transportkosten zijn verse producten duur. Sokotext biedt daarom een slimme oplossing; via sms bestellingen kan de ‘middle man’ overgeslagen worden. De markt en de toegang tot gezonde producten wordt zo vergroot. Voor meer info: klik hier

Savannah

Savannah is master-student aan de UvA en zet zich sinds 2012 in voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland. De We Are Here Academy is opgezet om deze groep les te geven. Met haar crowdfunding campagne en aanvullende fondsen kregen in 2014 honderd vluchtelingen onderwijs. Savannah heeft in 41 dagen via 309 supporters €8160 opgehaald. Voor meer info: klik hier

24

Masterclasses & Bootcamps In 2014 hebben we onze opgebouwde expertise van crowdfunding ook met campaigners en fundraisers gedeeld via masterclasses en bootcamps. Naast diverse masterclasses in Nederland op het kantoor van 1%Club hebben we ook bootcamps (dit zijn tweedaagse workshops) georganiseerd in Zuid-Afrika en Kenia, mede mogelijk gemaakt door Accenture. Naast de basics van crowdfunding, het ‘how to crowdfund’ filmpje, onze 10 gouden tips voor dogood crowdfunding gebruiken we onze do-good canvas als tool om je crowdfunding campagne goed voor te bereiden en zo succesvol mogelijk af te ronden.

25


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD CROWDFUNDING

The Cheetah Fund 1%Club werkt al sinds de oprichting met jonge Afrikaanse pioniers met een droom. Een droom om het dagelijkse leven in Afrika te verbeteren. Het gaat bij hen niet om een waterput in het dorp, maar om medicijnbehoeften lokaliseren met je mobieltje. In plaats van een nieuw schoolgebouw denken ze aan het oprichten van hun eigen bedrijfje dat LED straatverlichting aanbiedt om de veiligheid in de dorpen om hen heen te vergroten. Wij noemen deze generatie de ‘Cheetahs’. Een nieuwe generatie die, in tegenstelling tot de oude generatie van zogenoemde ‘Hippo’s’, bestaande patronen wil doorbreken, wil innoveren en die wil samenwerken aan een betere toekomst. Het ontbreekt deze veelal jonge Afrikaanse pioniers echter vaak in het vertrouwen van hun omgeving, het netwerk en daarmee de financiële injectie en de juiste knowhow om van start te gaan. Eind september 2014 heeft 1%Club met de Nationale Postcode Loterij het Cheetah Fund gelanceerd. Dankzij een bijdrage van

26

€500.000 van de Nationale Postcode Loterij krijgen jonge gedreven Afrikaanse pioniers de kans om hun slimme ideeën die het leven in Afrika verbeteren te realiseren. Als de pioneers 30% van hun doelbedrag crowdfunden binnen 30 dagen, dan vult het Cheetah Fund de rest aan. Binnen het Cheetah Fund programma is een samenwerking opgezet met onze partner Afrilabs. Hubs uit 15 verschillende landen hebben in de voorbereidingsfase bijgedragen aan het succes van het programma. De lancering van het Cheetah Fund was op 25 september 2014. Ambassadeurs Yousef Gnaoui & Evelien Bosch zijn op de lanceringsdag de strijd met elkaar aangegaan om voor twee van deze Afrikaanse pioniers zoveel mogelijk geld op te halen. De lancering in Kenia vond plaats met een Crowdfunding Bootcamp in samenwerking met Nailab, iHub, M-lab en lokale mobiele betaalprovider M-changa.

27


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD CROWDFUNDING

56 Afrikaanse pioniers slaagden erin in hun eigen omgeving een totaal bedrag van €155.471 op te halen met crowdfunding. Daarmee konden 56 projecten voor een totaalbedrag van meer dan €500.000 van start. In totaal hebben de 56 projecten samen impact op 27.000 levens. Verdeeld over de volgende thema’s:

Social entrepreneurship

Agriculture

28

Education

ICT

Health

Community building

Climate

29


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD ENGAGEMENT

Do-good engage ment.

1%CLUB VOOR BEDRIJVEN

De Business tak van 1%Club heeft dezelfde visie en missie als 1%Club maar dan vertaald naar de context voor bedrijven en organisaties. Dit betekent dat zij bedrijven helpen om hun medewerkers op een efficiënte en leuke manier te betrekken bij de sociale initiatieven van de organisatie en zo een grootse sociale impact te realiseren.

CSR & EMPLOYEE ENGAGEMENT

Corporate Social Responsibility (CSR) programma’s vormen de brug tussen organisaties, medewerkers en de maatschappij daaromheen. Employee engagement (medewerkers betrokkenheid) is bepalend voor het succes en impact van CSR programma’s. De betrokkenheid van medewerkers is essentieel bij het vertalen CSR doelstellingen naar concrete impact en resultaten. Sinds 2014 zet 1%Club haar technologie, tools en expertise ook in voor CSR programma’s. Samen met bedrijven stelt 1%Club medewerkers en andere stakeholders in staat om ideeën te realiseren voor een betere wereld. Ideeën die passen binnen de duurzaamheidstrategie van de organisatie. Ideeën die een grootse maatschappelijke impact genereren.

30

31


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD ENGAGEMENT

Booking Cares Case Booking.com, nam begin 2014 een volledig eigen versie van het 1%Club CSR platform in gebruik dat in eigen huisstijl is vormgegeven en in eigen (beschermde) webomgeving staat. Ruim een jaar na de start zijn er door 3.394 Booking medewerkers meer dan 222 projecten opgestart. Zij hebben in totaal meer dan 17.000 vrijwilligers uren ingezet voor projecten binnen de drie thema’s: omgeving - cultureel erfgoed & duurzaam toerisme. Met behulp van het platform en de advisering van 1%Club hebben medewerkers een positieve bijdrage geleverd aan 108 Booking.com bestemmingen

HOE 1%CLUB DAT DOET?

1%Club biedt een platform aan organisaties binnen het bedrijfsleven waarop CSR projecten en sociale initiatieven van de organisatie zichtbaar zijn. Met behulp van verschillende tools voor crowdfunding en crowdsourcing kan iedereen binnen en buiten de organisatie samenwerken om maatschappelijk impact te genereren. De tools bieden inzicht in je community en zijn adaptief, viraal, eenvoudig en leuk in gebruik. 1%Club stelt haar platform en kennis ter beschikking van de organisatie. Het platform betrekt medewerkers op een leuke, efficiënte en innovatieve manier bij CSR activiteiten. Medewerkers zoeken en kiezen

32

over de hele wereld. En de impact? Kinderen is bijgebracht wat het belang is van het beschermen van onze omgeving, vele stranden, parken, berggebieden en bossen zijn schoongemaakt, bomen geplant en bewustzijn rondom belang van duurzaam toerisme en beschermen van cultureel erfgoed is gecreëerd. Neem bijvoorbeeld het project in Vung Tau Vietnam waar 16 medewerkers zich hebben ingezet om toeristen & inwoners bewuster te maken van het belang van duurzaam toeristische ontwikkeling door het gezamenlijk schoonmaken van stranden.

binnen het beschikbare aanbod van CSR activiteiten of zetten een eigen initiatief op. Samen met collega’s delen ze kennis tijd en/of geld met maatschappelijke initiatieven. Betrokkenen delen foto’s, video’s en updates over CSR activiteiten via het platform. Daardoor zijn zowel de persoonlijke verhalen als de gecombineerde impact van alle inzet zichtbaar. De samenwerkingen van 1%Club met partners zoals Accenture en Booking.com werpen een nieuwe blik op crowdfunding & crowdsourcing in relatie tot CSR en employee engagement. Het volgende voorbeeld uit de praktijk bij Booking.com laat dat zien.

Bron: Booking Cares - Impact 2014

33


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD ENGAGEMENT

1% Student Battle Van februari tot en met mei 2014 organiseerden 1%Club en Accenture voor de eerste keer de 1% Student Battle. Tijdens de 1% Student Battle werden universitaire studenten in Nederland door 1%Club en Accenture uitgedaagd om in zelf samengestelde teams hun expertise en vaardigheden in te zetten voor projecten van sociaal ondernemers wereldwijd. Vanuit de vele aanmeldingen werden begin april 5 teams geselecteerd die, onder begeleiding van een Accenture consultant, werkten aan een oplossing voor een business case van één van de vijf 1%Club projecten. Naast het oplossen van deze business case voerden de 5 teams in mei 2014 elk een crowdfunding campagne voor het door hun gekozen project. De inzet van de teams, en daarmee ook de resultaten, waren boven verwachting. De oplossingen van de business cases waren ‘hands-on’ en veelal direct implementeerbaar door de projecten. Daarnaast

34

werd er in totaal meer dan 25.000 Euro opgehaald tijdens de crowdfundingcampagnes. Alle vijf de projecten konden door deze fantastische resultaten van start. Tijdens het finale event eind mei werd het winnende team door een jury bekend gemaakt. Dit waren de Ladies in Engineering. Het team, bestaande uit een drietal dames, heeft voor het productieproces een assemblagelijn ontworpen met voor elk onderdeel een beschrijving en visualisatie om het ook voor ongeletterden toegankelijk te maken. Daarnaast haalde het team €5.705 op via crowdfunding. In oktober 2014 reisde het team af naar Bangladesh om het project te bezoeken en een deel van de oplossing te implementeren. Vanwege het grote succes wordt de 1%Student Battle ook in 2015 weer door 1%Club en Accenture georganiseerd.

35


1%CLUB JAARSTUKKEN | DO-GOOD ENGAGEMENT

CO-CREATIE

Voor het SBOS programma Go Co-Create betrok 1%Club de afgelopen drie jaar Studenten en Young Professionals actief bij Internationale Samenwerking door 30 Co-Creatie Days te organiseren waarbij jongeren een dag meewerkte aan 164 concrete Internationale Samenwerking cases. In de maandelijkse interactieve online 1%SHOW en op het Co-Creatie platform werden de resultaten getoond en werden young professionals & jongeren uitgedaagd mee te doen. 1%Club selecteerde organisaties / mensen die een project hebben in een ontwikkelingsland en een concrete case hebben waarvoor ze op zoek zijn naar specifieke expertise. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het ontwerp van het productieproces voor een bamboe fietsen vakschool in Bangladesh, het ontwikkelen van een logistiek plan ter verbetering van de markt toegang van 300 lokale boerinnen in Gambia of de ontwikkeling van een opleidingsplan voor ondernemers van franchise waterbedrijven in Cambodja. Vervolgens is 1%Club op zoek gegaan naar Bedrijven, Young Professionals en Studenten die de over de gevraagde expertise beschikken. Direct zijn er 773 Young Professionals (indirect 23.191) en 295 Studenten (indirect 9.382) betrokken bij het Co-Creatie programma. We nodigden ze vervolgens uit om een dag mee te werken om de case samen op te lossen. Deelnemers aan een Co-Creatie Day nemen ieder hun expertise en ervaringen mee en werkten samen aan een case die binnen de context van de organisatie past. Aan het einde van de middag kregen de groepen de kans hun oplossingen te presenteren en de case owner (soms aanwezig in Nederland, soms via Skype in ontwikkelingsland). Om een nog groter publiek te bereiken werd er live verslag gedaan van de Co-Creatie Day via een Interactieve Livestream op internet en Sociale Media zoals Facebook en Twitter. Mensen konden vanachter hun computer meekijken wat er gebeurde

36

bij een 1%Co-Creatie Day maar ook meehelpen aan het oplossen van een bepaalde case door hun kennis, expertise of netwerk direct in te zetten. Via 37 uitzendingen zijn 36.752 kijkers getrokken en via Social Media (Twitter en Facebook) zijn meer dan 100.000 mensen bereikt. De Co-Creaties lijken een groot effect te hebben op de kennis, houding en gedrag van studenten en young professionals. Deze effecten hebben de doelstellingen (zeker op korte termijn) ruimschoots overschreden. Van de deelnemers geeft 54% aan dat hun kennis over ontwikkelingssamenwerking is toegenomen door deelname aan de Co-Creatie. En 60% van de deelnemers is positiever over ontwikkelingssamenwerking gaan denken. In de weken na de deelname bleef 19% van deel cocreators actief betrokken bij de uitgevoerde business case en het lokale project. Na 6 maanden is 25% op de een af andere manier nog betrokken bij ontwikkelingssamenwerking. Van de Project eigenaren die deelnamen aan de Co-Creaties is 100% van de deelnemers neutraal tot tevreden heeft 88% de resultaten ook daadwerkelijk ge誰mplementeerd. Uit de vergelijking met de nulmeting is te zien dat deelnemers direct na een Co-Creatie en 1%Show veel positiever zijn ten aanzien van de effecten van ontwikkelingssamenwerking ten opzichte van hun leeftijdsgenoten die niet hebben deelgenomen. Het effect is drie keer zo groot. Van de deelnemers aan de Co-Creatie & 1%Show is 82% van mening dat ontwikkelingssamenwerking bij draagt aan een betering van de situatie in ontwikkelingslanden terwijl onder hun leeftijdsgenoten dat 27% vindt. Volgens de onderzoekers van PI Wijzer is het effect vooral groot doordat de deelnemers aan de Co-Creaties en 1%Shows nog weinig affiniteit met ontwikkelingssamenwerking hadden en daarmee een eerste ervaring zoals die met activiteiten 1%Club direct een effect heeft op hun kijk op deze sector.

37


1%CLUB JAARSTUKKEN | ONDERZOEK & DATA ANALYSE

Onder zoek & Data analyse. 38

In september 2014 heeft 1%Club een onderzoek uit laten voeren door Ruigrok | NetPanel. Hier hebben we het marktonderzoekbureau gevraagd onderzoek te doen naar de tevredenheid over 1%Club en de kennis, de houding en het gedrag ten aanzien van crowdfunding gericht op goede doelen projecten onder het Nederlands publiek en de 1%Club leden. In totaal zijn er 632 Nederlanders geïnterviewd en 391 1%Club gebruikers.

POSITIEF OVER CROWDFUNDEN Drie op de vijf Nederlanders (59%) staat (zeer) positief tegenover crowdfunding voor specifieke goede doelen projecten. Nederlanders die de afgelopen 12 maanden geld gedoneerd hebben aan specifieke goede doelen projecten of dit waarschijnlijk komend jaar gaan doen, doen dit vooral omdat zij het thema van het project aansprekend vinden en/of omdat het geld rechtstreeks naar het specifieke project gaat. 
 Nederlanders vinden het belangrijk om te weten wat met hun geld gebeurt, voordat zij dit aan een goede doelen project doneren. 
 De helft van de Nederlanders geeft liever geld aan een bekende, dan aan een landelijk bekend goed doel. Verder wil een relatief grote groep Nederlanders (44%) graag goede doelen projecten in hun eigen buurt steunen.

POSITIEF OVER 1%CLUB Zeer ruime meerderheid gebruikers staan zeer positief tegenover 1%Club. Men is vooral enthousiast over de (diversiteit aan) projecten, de informatie die over projecten gegeven wordt en de organisatie. 
 Gebruikers van 1%Club geven de website een ruime voldoende (gemiddeld cijfer: 7,6) Vier vijfde van de 1%leden die de website minstens enkele keren per jaar bezoeken, vindt de projecten (zeer) aansprekend. Men is vooral positief over de hoeveelheid en verscheidenheid aan projecten. 
 Een meerderheid van de campaigners is tevreden over de middelen die 1%Club biedt om het project onder de aandacht te brengen binnen het eigen netwerk. 


39


1%CLUB JAARSTUKKEN | MARKETING & COMMUNICATIE

Marke ting & Commu nicatie.

1%Club is er voor actieve changemakers. Ze willen actief betrokken worden en een zichtbare bijdrage leveren aan een betere wereld. Ze zoeken creatieve oplossingen voor bestaande problemen en zetten daarbij graag een beetje kennis, netwerk en geld in om dit voor elkaar te krijgen.

DOELGROEP 1%CLUB Leeftijd: tussen 25 en 45 jaar Gemiddelde leeftijd: 42 jaar Geslacht -> 43% man en 57% vrouw Opleidingsniveau: Laag opgeleid: 3% Middelbaar: 13% Hoog opgeleid: 84% In de community van 1%Club en daarbuiten zien we een belangrijke trend die in alle marketing in 2014 centraal stond: global to local. In alle campagnes en communicatie stond de campaigner en zijn eigen omgeving centraal. Zij zijn het hart van 1%Club. Zij zijn de changemakers die een wereld van verschil maken. Onze belangrijkste vraag was: hoe worden wij hun beste vriend in het crowdfunden voor een betere wereld en wat kunnen we doen om crowdfunden via 1%Club zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. Zodat campaigners succesvol hun netwerk kunnen betrekken bij campagnes, waar ook ter wereld.

DO GOOD CAMPAGNE

In het voorjaar van 2014 is 1%Club open gegaan voor campagnes wereldwijd. Dit vroeg om een nieuwe positionering en rebranding van ons merk. We hebben dit gelanceerd met de Do Good campagne. We hebben het gelanceerd in een blog die we schreven voor Frankwatching over onze 9 geleerde lessen. Daarnaast willen we onze expertise op het gebied van do-good crowdfunding delen met een breed publiek. We organiseren daarom masterclasses crowdfunding voor onze campaigners, spreken op veel events over onze geleerde lessen en delen onze kennis online en in een korte film.

40

De eerste grote Nederlandse crowdfunding campagne was Wings For Live, een benefiet wedstrijd voor mensen met een dwarslaesie. Met 24 verschillende fundraisers is er â‚Ź7.227 opgehaald. Ook kleinere campagnes zijn nog steeds welkom op 1%Club. De eerste Nederlandse succesvolle campagne was een dagje uit naar het Dolfinarium voor mensen met een beperking. Online marketing, email en social media bereik hebben we geoptimaliseerd, wat resulteerde in verdubbeling van bezoekersaantallen. We meten en weten veel meer en gebruiken validated learning om de juiste keuzes te maken. Daarnaast hebben we krachten gebundeld met de meest innovatieve en duurzame netwerken om in contact te komen met interessante changemakers in Nederland:

CROWDFUNDING WEEK

In 2014 werd de eerste Nationale Crowdfunding Week georganiseerd. Deze week is in het leven geroepen om crowdfunding onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek. Tijdens deze week publiceerden we een onderzoek over crowdfunding voor goede doelen en organiseerden we een masterclass do-good crowdfunding en een CSR engagement meetup voor bedrijven.

CRAZY CAMPAIGN DAYS

Na het succes van de Crazy Campaign Days in 2013 is besloten om opnieuw een speciale crowdfunding actie in december te organiseren voor de 1%Club campaigners. Samen met campaigners en fundraisers wilden we zo veel mogelijk campagnes succesvol

41


1%CLUB JAARSTUKKEN | MARKETING & COMMUNICATIE

42

43


1%CLUB JAARSTUKKEN | MARKETING & COMMUNICATIE

afronden. Om de week een extra stimulans te geven hebben we de Bedankjes Mobiele App geïntroduceerd. Via deze web applicatie kan je als campaigner of fundraiser een persoonlijk video bedankje op te nemen voor de supporters.

WEBSITE

Op 1 augustus 2014 is de nieuwe versie van de 1%Club website online gegaan. De website heeft sindsdien een nieuwe look & feel gekregen. Daarnaast zijn de ‘start een campagne’ flow en de ‘donatie’ flow geoptimaliseerd. Resultaten 2014 • Bezoeken 259.304 • Unieke bezoekers 151.343 • Paginaweergaves 1.357.631 • Gemiddelde pagina weergave 5,24 • Gemiddelde tijd op de website 6 min 56 sec Op volgorde van aantal bezoeken kwamen de meeste bezoekers uit de volgende 5 landen: 1 2 3 4 5

Nederland Verenigd Koninkrijk Kenia Verenigde Staten India

COMMUNITY

• Website Op 31 december 2014 waren er 22721 geregistreerde 1%Club gebruikers. • Twitter NL- @1PROCENTCLUB. 8.450 volgers. • Twitter ENG - @1PERCENTCLUB. 2.691volgers • Facebook 30.279 fans • Linkedin 1.490 mensen in de 1%Club groep.

44

45


1%CLUB JAARSTUKKEN | MEDIA

1%Club in de media. 46

In 2014 was 1%Club veelvuldig in de media. Zo waren we in januari te zien tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. Tijdens de speech van Minister President Rutte werd 1%Club vermeld als een actiegerichte manier van denken die uitstekend past in deze tijd. Dit mochten we in het praatprogramma Pauw & Witteman toelichten. Ook het Cheetah Fund heeft mooie mediaresultaten behaald. We gingen op de koffie bij het ochtendprogramma Koffietijd om de campagne toe te lichten, belden live met Giel Beelen in zijn radioprogramma GIEL op 3FM en werden we vermeld in een groot artikel over alternatieve ontwikkelingshulp in het Algemeen Dagblad. Het crowdfundingonderzoek werd opgepakt door nu.nl en was terug te vinden op verschillende blogs.

TV

• Koffietijd - Item over Cheetah Fund (31 oktober ‘14) • AT5 Smaakmakers - Cheetah Fund (25 september ‘14) • VARA Pauw & Witteman – Goed Geld Gala (4 februari ‘14) • NOS Journaal - Item crowdfunding (14 januari ‘14)

RADIO

• FunX - Cheetah Fund (25 september ‘14) • 3FM CHIEL - Cheetah Fund (25 september ‘14)

KRANTEN & MAGAZINES

• Algemeen Dagblad - Niet álles was ellende in 2014 (31 december ‘14) • De Volkskrant - Als drie sites zwarte cijfers draaien, is dat veel (23 december ‘14) • NRC Next - Begin een bedrijf met je family, friends and fools (4 november ‘14) • One World -Anna Chojnacka klimt naar de top (juli/augustus ‘14)

ONLINE

• Marketingfacts - Anna Chojnacka (1%Club): “Goed crowdfunden is heel moeilijk” (6 okotber ‘14) • 7 Ditches TV - Profile met Anna Chojnacka (2 okotber ‘14) • Telegraaf - BN’ers in actie voor Afrika (25 september ‘14) • Linda nieuws - Feesten voor het goede doel (25 september ‘14) • Overdose - Sef fights for a better Africa at Waterkant (25 september ‘14) • Axed - Sef organiseert vandaag festival bij Waterkant (25 september ‘14) • Goede doelen wereld - Sef en Evelien Bosch gaan voor een duurzame toekomst in Afrika (25 september ‘14) • Filantropium - Helft Nederlanders doneert liever aan een bekende (24 september ‘14) • NU Geld - Nederlanders doneren liever geld aan bekende (22 september ‘14) • Goede doelen wereld - Helft Nederlanders doneert liever aan een bekende (22 september ‘14) • Het nieuws uit - Helft Nederlanders doneert liever aan een bekende (22 september ‘14) • OneWorld - Nationale Postcode Loterij kiest voor innovatieve Afrikaanse pioniers via 1%Club (4 februari ‘13)

47


1%CLUB JAARSTUKKEN | PARTNERS

1%Part ners.

Waardevolle samenwerkingen vormen de basis van 1%Club, en daarom koesteren we de relatie met elk van onze partners. Of ze ons nou helpen met het optimaliseren van de processen, het platform ontwerp of het financieren van de operationele kosten, ze zijn onmisbaar!

NAILAB

NaiLab (www.nailab.co.ke) is een startup accelerator in Nairobi, Kenia die mede door 1%Club is opgezet. NaiLab biedt jonge ondernemers met slimme ideeën de kans om een programma van 6 tot 12 maanden te volgen waarin zij begeleid worden in het opstarten van hun eigen onderneming. Er zijn inmiddels 35 startups uit het NaiLab acceleration programma naar voren gekomen. In het NaiLab worden jonge ‘cheetahs’ met business ideeën met een sociale en economische impact begeleid en op weg geholpen. De manier van werken van NaiLab sluit naadloos aan bij 1%Club gedachte. Door lokaal ondernemerschap en door het aanboren van lokale kennis en bronnen kunnen er grote projecten worden verwezenlijkt. De Keniaanse ICT Board is inmiddels ook partner geworden van NaiLab om gezamenlijk banencreatie in de ICT sector te stimuleren.

AFRILABS

Na de start van NaiLab werd het duidelijk dat er steeds meer Afrikaanse tech incubators in opkomst waren. 1%Club kwam in contact met labs in Kampala , Douala, Dakar en andere labs in Nairobi. Met samenwerking kom je nog verder, dus is vier jaar geleden is Afrilabs (afrilabs.com) opgericht. Afrilabs brengt de verschillende incubators samen en versterkt de onderlinge samenwerking. Kennis en ervaring wordt uitgewisseld en grote projecten kunnen worden opgepakt. Met de start van AfriLabs zijn de Afrikaanse ‘cheetahs’ en hun nieuwe ideeën binnen handbereik. Inmiddels is AfriLabs uitgegroeid tot een netwerk van 40 technologie innovatie hubs in Afrika in 25 verschillende landen. In 2014 is de tweede

48

AfriLabs netwerk bijeenkomst georganiseerd in Berlijn waarbij 35 labs uit Afrika aanwezig waren en kennis hebben gedeeld over innovatie, ondernemerschap en Afrika.

AMLAB

Het kantoor van 1%Club is gevestigd in Amsterdam. We delen die kantoor samen met Akvo (akvo.org) en Text to Change (texttochange.org). Samen met hen willen wij AmLab (amlab.org) (Amsterdam Lab) de hotspot voor tech en social impact maken. Wij delen niet alleen het pand maar wij wisselen ook dagelijks kennis uit op het gebied van nieuwe media, software en ICT voor internationale samenwerking. We organiseren regelmatig events en hebben periodiek een AmLab Academy waarin we verschillende sprekers uitnodigen om hun kennis te delen. In 2013 is al het eerste mooie gezamenlijke innovatie project (http://www.gothree60.org) van de grond gekomen.

ACCENTURE – TECHNOLOGY SERVICES & CONSULTANCY Sinds dag één Accenture onze droompartner! Accenture support 1%Club met expertise, tijd en financiële middelen. Daarmee helpen zij ons de strategische doelen zo efficiënt en effectief mogelijk te behalen. Zij geven ons de ‘Skills to Succeed’! In 2014 deden we samen met Accenture de 1% Student Battle en een Fundraiser voor ALS City Swim. Accenture steunde daarnaast 1%Club met drie Pro Bono projecten waarin zes Accenture medewerkers betrokken waren en 1%Club ondersteunde met hun skills.

49


1%CLUB JAARSTUKKEN | PARTNERS

MEC – MEDIA

De experts van MEC adviseren ons op het gebied van mediastrategie en delen hun netwerk van mediapartners zodat het verhaal van 1%Club verder verspreid wordt. Tijdens het 10-jarig jubileum van MEC hebben zij hun mediapartners gevraagd om 1% te delen. Het resultaat: een enorme groei in naamsbekendheid en free publicity ter waarde van meer dan één miljoen Euro!

Google. Ze helpen 1%Club met het optimaliseren van onze website zodat we beter gevonden worden in Google. Ze zetten daarbij in op search engine optimalisation (seo) & search engine advertisement vanuit onze Google grant.

LOYENS & LOEFF – JURIDISCHE ZAKEN

Nee dit zijn niet gewoon een paar vrienden. Dit zijn hele goede vrienden. A Friend Of Mine (www. afriendofmine.nl) is een bureau dat gespecialiseerd is in Facebook Marketing. Ze helpen ons met onze Facebook strategie. In 2014 hebben ze voor onze “Grazy Campaign Week” een thank you app ontwikkelt waarmee campaigners na een het ontvangen van een donatie direct een persoonlijke video boodschap naar hun supporter kunnen zenden.

Loyens & Loeff deelt als sinds 2009 1 procent van hun juridische expertise met 1%Club. Crowdfunding is een relatief nieuw fenomeen waarvan de regels niet altijd even duidelijk zijn. Dankzij het advies van Loyens & Loeff bewegen wij ons soepeltjes en vol vertrouwen door de juridische regelgeving.

RUIGROK NETPANEL ONDERZOEK

Ook Ruigrok | Netpanel is één van de vaste partners van 1%Club. Elk jaar houden ze een tevredenheidsonderzoek onder onze gebruikers. En daarbovenop steunt Ruigrok Netpanel elk jaar ook nog eens in allerlei Projecten op 1%Club.

PWC - GOVERNANCE

De financieel adviseurs van PWC steunen ons met 1% van hun kennis over financiële governance structuren en met risico analyses en hoe we onze processen nog efficiënter kunnen inrichten.

FROG - DESIGN

Frog deelt expertise op het gebied van product strategie en design sinds 2012. Medewerkers van de frog studio in Amsterdam adviseren rondom design & technology en spelen een actieve rol in de opzet en facilitatie van 1%Co-Creation Labs. frog rocks!

M4M – GOOGLE

M4M (www.m4m.nl) zijn echt koning op het gebied van zoekmachine marketing. Ze weten alles van

50

A FRIEND OF MINE FACEBOOK

OPEN FOR CHANGE

1%Club is één van de initiatiefnemers van “Open For Change” (www.openforchange.info). Deze alliantie van ontwikkelingsorganisaties zet zich actief in voor de promotie van Open Data binnen de ontwikkelingssector. Ook in 2014 was er weer een Open Development Camp (www. opendevelopmentcamp.org). Deze keer in De Balie in Amsterdam. Alle geeks, bloggers, onderzoekers, ngo medewerkers, ambtenaren en change makers die iets met open data for development doen waren weer twee dagen aanwezig.

BEE-NETWORK

Bee Network (http://www.bee-network.nl) is voor iedereen die zich jong voelt en werkzaam is binnen de ontwikkelingssamenwerking. Bee Network, dat voorheen JongOS heette, heeft meer dan 1.500 leden. Vanuit Bee-Network zijn verschillende initiatieven ontstaan die een bijdrage leveren aan de inhoudelijke discussie rondom ontwikkelingssamenwerking, en hiermee ook concreet aan de slag gaan. 1%Club heeft Bee-Network afgelopen jaren ondersteunt met de website, met ons kantoor, vanuit ons netwerk en met de inzet van onze beste jonge bees.

51


1%CLUB JAARSTUKKEN | KWALITEIT

Kwali teit.

DUURZAAMHEID

1%Club gaat bewust om met duurzaamheid. Dit vertaalt zich in zoveel mogelijk biologisch, fairtrade, of gerecyclede producten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn dat de dagelijkse lunches worden besteld via biologische boodschappenservice Buurt Boerderij (www.buurtboerderij.nl) en aangevuld met boodschappen bij EkoPlaza. Indien catering nodig is, selecteren wij onze keuze op biologisch en fairtrade assortiment. Onze lekkere koffie komt van de fair chain coffee geeks van Moyee Coffee (http://www. moyeecoffee.com).

KLACHTENPROCEDURE

Het doel van de procedure is ervoor te zorgen dat klachten van medewerkers, campaigners, gebruikers, partners, consulenten en andere externe relaties zorgvuldig worden behandeld. Het afhandelen van klachten is een belangrijk instrument om het kwaliteitsbeleid van 1%Club verder vorm te geven.

Daarnaast hebben we de lampen in onze ruimtes vervangen door LED lampen, printen we (áls we printen) dubbelzijdig en op gerecycled papier en scheiden wij ons papier, glas en overig afval. Iedereen die werkzaam is bij 1%Club komt per fiets of OV naar het 1%Club kantoor in Amsterdam. Behalve Joris. Maar die krijgen we ook nog wel om ;-)

De klachten (zowel intern als extern) dienen zodanig te worden ontvangen, geregistreerd, behandeld en geëvalueerd dat: • De indiener van de klacht zo goed als mogelijk tevreden wordt gesteld; • Herhaling van de klacht wordt voorkomen.

Ook komt ons kantoor interieur zoveel mogelijk van gevondenopmarktplaats.nl. Omdat wij vinden dat er al genoeg spullen op de wereld zijn, we hoeven niet alles nieuw te kopen. De puurste vorm van hergebruik, een duurzaam initiatief! ’

Gedurende 2014 zijn er 6 klachten gemeld. De meesten klachten hadden betrekking op het invoeren van de nieuwe spelregels rond het aanmelden van projecten.

52

Kwartaal 1

Kwartaal 2

Kwartaal 3

Kwartaal 4

Totaal klachten

0

0

1

5

Afgehandeld ja/nee

ja

ja

ja

ja

Gemiddelde behandeltijd (dgn)

0

0

4

3

53


1%CLUB JAARSTUKKEN | FINANCIËN

Finan ciën.

1%Club heeft inkomsten uit diverse bronnen waarvan op dit moment een MFS subsidie de grootste is. Onze inkomsten strategie bestaat uit vier verschillende stromen:

SUBSIDIE

Vanaf 2011 tot en met 2015 wordt 1%Club gefinancierd vanuit het MFS-II programma van Buitenlandse Zaken. 1%Club neemt hieraan deel met de IMPACT - Alliantie. De focus van de alliantie ligt op ‘Innovative Mitigation of Poverty ACTions’: IMPACT. De Alliantie bestaat uit Oxfam Novib (www. oxfamnovib.nl), Butterfly Works (www.butterflyworks. org), SOMO (www.somo.nl), Hirda (www.hirda.nl) en Fairfood (www.fairfood.nl). Ook ontvangt 1%Club SBOS subsidie (www.sbos. nl). SBOS staat voor de Subsidiefaciliteit voor Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking, een programma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gericht op het vergroten van mondiaal burgerschap in de Nederlandse samenleving. SBOS is gericht op de bevordering van meningsvorming over, bewustwording van en actieve betrokkenheid bij internationale samenwerking.

FONDSEN

Naast de MFS subsidie willen we een diversificatie aanbrengen in de fondsen waarmee wij samenwerken. In 2014 is een eenmalige schenking van de Nationale Postcode Loterij ontvangen van 500.000 Euro( € 400k naar projecten is gegaan via 1%Club Donaties als matching fund) voor het Cheetah project. Daarnaast hebben we financiele steun ontvangen van de Accenture Foundation.

54

SERVICE FEE

Bij de uitbetalen voor je project wordt een service fee ingehouden over het opgehaalde bedrag. Deze service fee wordt gebruikt voor de online transactiekosten van de payment service provider en de betaalmethode, de bankkosten, de administratiekosten en de supportdesk. Vanaf 2014 hanteren we twee verschillende service fees: • Indien een campagne (meer dan) succesvol wordt afgerond houdt 1%Club 7% over het opgehaalde bedrag in. • Indien niet-succesvol is dit 12% over het opgehaalde bedrag. Hiermee willen we campaigners motiveren om alles uit de kast te halen om hun campagne succesvol af te ronden. Succesvol crowdfunden is namelijk alleen mogelijk als de campaigner zelf zijn of haar netwerk optimaal weet te activeren.

SALES & PARTNERSHIPS

1%Club gelooft in ondernemerschap. De opgebouwde expertise en ervaring op het gebied van crowdfunding en crowdsourcing van 1%Club kunnen ook worden ingezet voor andere partijen. Op deze manier kunnen we onze kennis verspreiden en genereren we een nieuwe vorm van inkomsten voor 1%Club. Met dit innovatieve model willen wij gaan

55


1%CLUB JAARSTUKKEN | FINANCIテ起

laten zien dat goed doen en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan. We bieden ons crowdfunding platform kennis aan bedrijven die een corporate social responsibility strategie (CSR) willen neerzetten waarbij ze hun medewerkers, klanten en andere stakeholders direct willen betrekken. Zo hebben we voor Booking.com in 2014 het CSR platform Booking Cares ontwikkeld waarbij Booking medewerkers van 142 kantoren wereldwijd zelf duurzaam toerisme projecten kunnen initiテォren in hun eigen stad. We verwachten in 2015 een groot aantal van deze CSR platform voor verschillende bedrijven neer te zetten. In de komende jaren verwachten wij dat dit Sociaal Ondernemerschap verder zal gaan groeien en hiermee ook een steeds belangrijker deel zal gaan uitmaken van de financieringsstrategie van 1%Club.

BEGROTING 2015

We hebben de begroting voor 2015 opgesteld en deze ziet er als volgt uit: BATEN

1.499.476

LASTEN

56

Programmakosten

26.000

Sales & Partnerships

171.463

New Business development

24.128

Accenture Fonds

79.020

Personeelskosten

811.483

Huisvestingskosten

103.000

Kantoorkosten

56.650

Marketingkosten

67.750

Website kosten

48.500

Algemene kosten

62.000

LASTEN

1.450.494

BELEID TEN AANZIEN VAN DE OMVANG EN FUNCTIE VAN HET EIGEN VERMOGEN Het eigen vermogen van 1%Club dient ter waarborging van de continuテッteit van de activiteiten van de stichting. Door het bestuur is geen specifiek beleid vastgesteld ten aanzien van de omvang van het eigen vermogen.

57


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

Jaarre kening.

1%Club Jaarrekening 2014 • Geconsolideerde balans per 31 december 2014 • Geconsolideerde staat van baten en lasten • Toelichting op de geconsolideerde jaarrekening

• Enkelvoudige balans per 31 december 2014 • Enkelvoudige staat van baten en lasten • Toelichting op de enkelvoudige jaarrekening

GECONSOLIDEERDE BALANS PER 31 DECEMBER 2014 (na bestemming saldo van baten en lasten) ACTIVA (in Euro)

31-12-2014

31-12-2013

24.954

18.924

Debiteuren

38.231

26.763

Belastingen en sociale verzekeringen

15.028

61.495

119.578

36.256

172.837

124.514

226.246

242.714

226.246

242.714

424.037

386.153

31-12-2014

31-12-2013

59.861

45.661

59.861

45.661

Crediteuren

47.162

34.644

Nog uit te keren donaties projecten

82.164

83.820

Belastingen en sociale verzekeringen

17.415

0

33.725

85.931

183.709

136.098

364.175

340.493

424.037

386.153

Vaste activa Materiële vaste activa Inventaris Vlottende activa Vorderingen

Overige vorderingen en overlopende activa Liquide middelen Bank

Totaal

PASSIVA (in Euro) Eigen vermogen Groepsvermogen

Kortlopende schulden

Vooruit ontvangen subsidies Overige schulden en overlopende passiva

Totaal

58

59


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

GECONSOLIDEERDE STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER HET JAAR 2014 (in Euro)

2014

2013

1.666.805

1.338.305

Baten Baten Som der baten

1.666.805

1.338.305

Lasten Programmakosten

23.690

58.824

Kostprijs Sales & Partnerships

234.265

29.101

SBOS programma

145.282

188.513

16.968

81.899

0

74.790

New Bus. Dev. Programma

28.594

22.110

Accenture fonds Programma

32.194

0

Nationale Postcode Loterij fonds Programma

68.869

0

618.149

437.534

Huisvestingskosten

79.886

53.720

Kantoorkosten

37.422

41.742

Incubatie en innovatie Kenia Three60 Programma

Personeelskosten

Marketingkosten

58.633

67.648

Website kosten

131.417

177.421

Algemene kosten

175.637

91.339

5.930

5.919

Afschrijving materiële vaste activa Som der lasten Saldo van baten en lasten

1.656.937

1.330.561

9.867

7.744

4.334

4.104

14.201

11.766

Financiële baten en lasten Rentebaten en soortgelijke opbrengsten Saldo van baten en lasten

Algemene toelichting. INFORMATIE OVER DE STICHTING Ten overstaan van Notaris J. Franssen te Haarlem werd op 22 februari 2007 verleden (bijstelling in 2009) de akte van oprichting van Stichting 1%Club, gevestigd te Haarlem. De stichting heeft ten doel het leveren van een

60

bijdrage aan duurzame armoedebestrijding. In 2012 is er een aparte Stichting opgericht met als doel de ontvangen donaties en stortingen naar projecten volledig apart te laten lopen. Deze stichting heeft dan ook als naam Stichting 1%Club Donaties. De financiële gegevens van deze stichting zijn opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van de oorspronkelijke Stichting 1%Club.

CONTINUÏTEIT Het jaar 2014 is afgesloten met een resultaat van €14.201 positief. In 2010 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Stichting een subsidie toegekend voor de 5 jaar (2011 - 2015). Rekening houdend met deze subsidietoekenning beschikt de stichting over toereikende middelen om de continuïteit te waarborgen. De jaarrekening over 2014 is opgesteld uitgaande van de continuïteitsgrondslagen. De jaarrekening is opgesteld vanuit het continuïteit beginsel. 1%Club zit momenteel in een transitie van een stichting die grotendeels afhankelijk is van subsidie naar een Social Venture met een eigen inkomen genererende strategie. Het doel hiervan is om meer social impact te bereiken en tegelijkertijd als organisatie financieel op eigen benen te staan. 1%Club biedt haar Software as a Service (Saas) platform aan bedrijven aan die dit inzetten om hun medewerkers actief bij hun Corporate Social Responsibility strategie te betrekken. De eerste klanten zijn bedrijven als Booking, Accenture en ABN AMRO. Daarnaast biedt 1%Club haar crowdfunding platform aan gemeenten en steden aan die hun burgers op deze manier zelf in staat stellen om een buurtinitiatief op te zetten. De eerste klanten zijn Gent en West Friesland. Op basis van de MFS2 subsidie en de getekende contracten met klanten is de financiering van 2015 voor het grootste gedeelte rond. Omdat het om langdurige contracten gaat is hiermee ook al een deel van het inkomen voor de komende twee jaar verzekerd. In 2015 wordt actief ingezet op Sales & Marketing om meer klanten online te krijgen en verder wordt er een strategie ontwikkeld om samen te gaan werken met impact investeerders om het verder op te schalen.

Algemene grondslag voor waardering en resultaatbepaling. GRONDSLAGEN VOOR DE CONSOLIDATIE In de geconsolideerde jaarrekening van Stichting 1%Club zijn de financiële gegevens verwerkt van de

Stichting 1%Club Donaties te Amsterdam daar op deze stichting een overheersende zeggenschap kan worden uitgeoefend. De geconsolideerde jaarrekening is opgesteld met toepassing van de grondslagen voor de waardering en resultaatbepaling conform de Richtlijn voor Jaarverslaggeving 640 Organisaties zonder winststreven.

DE BESTUURDERS VAN DE STICHTING 1%CLUB DONATIES ZIJN: • P.P. van Oerle • J.D. Peerbooms • J.H.J Bouman De financiële gegevens van beide stichtingen zijn volledig in de jaarrekening opgenomen onder eliminatie van de onderlinge verhoudingen en transacties.

ALGEMENE GRONDSLAGEN VOOR DE OPSTELLING VAN DE GECONSOLIDEERDE JAARREKENING De geconsolideerde jaarrekening is opgesteld volgens de bepalingen van de Richtlijn voor Jaarverslaggeving 640 Organisaties zonder winststreven.

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva. ALGEMEEN De waardering van activa en passiva en de bepaling van het resultaat vinden plaats op basis van historische kosten. Tenzij bij de desbetreffende grondslag voor de specifieke balanspost anders wordt vermeld, worden de activa en passiva gewaardeerd volgens het kostprijsmodel tegen nominale waarde.

MATERIËLE VASTE ACTIVA De materiële vaste activa worden gewaardeerd op verkrijgingsprijs, verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en indien van toepassing met bijzondere waardeverminderingen. De afschrijvingen worden gebaseerd op de geschatte economische

61


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

levensduur en worden berekend op basis van een vast percentage van de verkrijgingsprijs, rekening houdend met een eventuele residuwaarde. Er wordt afgeschreven vanaf het moment van ingebruikneming. Op terreinen wordt niet afgeschreven. De materiële vaste activa worden lineair afgeschreven in een termijn van 5 jaar met een restwaarde van nihil.

VORDERINGEN De vorderingen worden bij eerste verwerking opgenomen tegen de reële waarde en vervolgens gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs. De reële waarde en geamortiseerde kostprijs zijn gelijk aan de nominale waarde. Noodzakelijk geachte voorzieningen voor het risico van oninbaarheid worden in mindering gebracht. Deze voorzieningen worden bepaald op basis van individuele beoordeling van de vorderingen.

LIQUIDE MIDDELEN De liquide middelen op rabobankrekeningen 1281.49.892, 1473.366.364 en 1144.26.163 staan ter vrije beschikking van Stichting 1%Club. De liquide middelen op rabobankrekeningen 1322.07.044 en 1513.237.977 staan ter vrije beschikking van stichting 1%Club donaties. Van het saldo van de liquide middelen heeft het bedrag € 95.557 betrekking op ontvangen donaties op projecten. Deze gelden staan niet ter vrije beschikking van 1%Club maar dienen door te worden betaald aan projecten.

LANGLOPENDE SCHULDEN Onder de langlopende schulden worden schulden opgenomen met een resterende looptijd van meer dan een jaar.

KORTLOPENDE SCHULDEN Onder de kortlopende schulden worden schulden opgenomen met een resterende looptijd van korter dan een jaar.

62

Grondslagen voor de resultaatbepaling. ALGEMEEN Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben. Baten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verplichtingen en mogelijke verliezen die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden in acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden. De begroting inclusief de verschillen analyse is in de toelichting op de staat van baten en lasten opgenomen. Het model van de staat van baten en lasten wijkt af van de in het modellen besluit opgenomen standaard modellen. Het gehanteerde indeling van de staat van baten en lasten sluit aan bij de activiteiten van de stichting en geeft hierin het beste inzicht.

BATEN Onder de baten activiteiten 1%Club wordt verstaan de opbrengsten van de in het verslagjaar verleende diensten onder aftrek van kortingen en de over de omzet geheven belastingen. Opbrengsten van diensten worden opgenomen naar rato van de mate waarin de diensten zijn verricht. De subsidies worden als bate in het jaar verantwoord naar rato van de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten / bestedingen. Het verschil tussen de in het boekjaar ontvangen subsidie en de in het boekjaar gerealiseerde bate uit subsidies wordt op de balans geactiveerd / gepasseerd voor zover dit past binnen de toegezegde subsidie.

BIJDRAGEN IN NATURA Bijdragen in natura worden gewaardeerd tegen de waarde in het economische verkeer, indien de waarde niet betrouwbaar is te bepalen wordt deze niet tot waardering in de jaarrekening gebracht. De overige baten en lasten worden toegerekend aan de verslagperiode waarop deze betrekking hebben.

TOELICHTING OP DE GECONSOLIDEERDE BALANS PER 31 DECEMBER 2014 (in Euro)

31-12-2014

31-12-2013

Boekwaarde per 1 januari

18.924

16.823

Bij: investeringen

13.007

8.020

0

0

31.930

24.843

6.976

5.919

Boekwaarde per 31 december

24.954

18.924

Totale waarde aanschaf per 31 december

44.401

31.395

Totale waarde afschrijving per 31 december

19.447

12.471

24.954

18.924

38.231

26.763

-5.098

-5.098

0

55.740

10.853

10.853

9.894

0

Activa Vaste activa Materiële vaste activa Het verloop van de materiële vaste activa kan als volgt worden weergegeven:

Af: desinvesteringen Af: afschrijvingen

De afschrijvingstermijn voor de materiële vaste activa is 5 jaren. Vlottende activa Vorderingen Handelsdebiteuren Stand per 31 december Belastingen en premies sociale verzekeringen Omzetbelasting suppletie 2008 Omzetbelasting 4e kwartaal 2013 Omzetbelasting suppletie 2013 Omzetbelasting 4de kwartaal 2014 Omzetbelasting suppletie 2014

-621

0

15.028

61.495

33.359

13.818

Nog te ontvangen creditrente Rabobank spaarrekening

4.334

4.082

Nog te ontvangen tegemoetkoming accountantskosten Oxfam

2.000

2.000

Nog te ontvangen Oxfam 2013 ivm web-ontwikkeling

0

10.260

Overige vorderingen Borgsom huur

63


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

31-12-2014

31-12-2013

41.480

0

Terug te vorderen pensioen

4.814

0

Eigen vermogen

Terug te vorderen ASR

9.737

0

Groepsvermogen

0

1.597

23.854

0

0

4.499

119.578

36.256

172.837

124.514

Nog te ontvangen SBOS

Overlopende omzet Nog te ontvangen donaties projecten Vooruitbetaalde kosten

Totaal vorderingen Liquide middelen Rabobank .892 (donatie rekening) Rabobank .044 (donatie rekening) Rabobank .977 (spaarrekening donatie) Rabobank .364 (spaarrekening) Rabobank .163 (rekening courant)

PASSIVA (in Euro)

31-12-2014

31-12-2013

Stand per 1 januari

45.661

33.894

Bestemming saldo baten en lasten

14.201

11.766

Stand per 31 december

59.861

45.661

47.162

34.644

82.164

83.820

17.415

0

17.415

0

0

53.743

9.041

15.618

Oxfam (NBD organisatie-ontwikkeling 2012/2013)

417

16.570

Oxfam (NBD organisatie-ontwikkeling 2014/2015)

24.267

0

33.725

85.931

Nog te ontvangen facturen

18.038

26.610

Vooruitontvangen bedragen/ vooruitgefactureerde omzet

13.696

0

Waarborgsommen als verhuurder

14.158

0

Nog te betalen vakantiegeld

21.589

0

Accountant - en administratiekosten

21.800

20.000

Vooruitontvangen fonds Accenture

57.806

70.500

Vooruitontvangen fonds Nationale Postcode Loterij

31.131

0

Huur-/ servicekosten

4.000

2.950

Terug te storten debiteur MDF NL

0

15.349

RC Outbox

0

235

Bankkosten

1.492

453

183.709

136.098

De stichtingsreserves worden gevormd door een batig saldo of verliessaldo van de stichting. Kortlopende schulden

0

0

Crediteuren

3.918

23.634

Stand per 31 december

91.639

61.199

Nog uit te keren donaties projecten

100.197

153.555

30.493

4.327

226.246

242.714

Stand per 31 december Belastingen en premies sociale verzekeringen Loonheffing december 2014 Vooruitontvangen subsidies SBOS programma MFS II

Overige schulden en overlopende passiva

64

65


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

Niet in de balans opgenomen activa.

Door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is aan Stichting 1%Club een MFSII Subsidie toegekend van €4.572.170. In 2015 ontvangt Stichting 1%Club €1.049.519 aan MFSII Subsidie en heeft hierdoor in 2015 nog €1.058.560 te besteden. Door Accenture is aan Stichting 1%Club voor 2015 een financiele bijdrage van €40.000 en 180 dagen in pro bono consultancy uren geleverd ter waarde van €72.000.

Niet in de balans opgenomen verplichtingen HUUR In 2014 heeft Stichting 1%Club het huurcontract overgenomen van Outbox Consultancy BV. De huurverplichting loopt tot 31 december 2015. Heeft een grote van €94.500 per jaar en wordt jaarlijks aangepast volgens consumenten prijsindex. In juni 2015 wordt besloten of het huurcontract verder wordt verlengd.

VENNOOTSCHAPSBELASTING De belastingdienst neemt het standpunt in dat Stichting 1%Club een Algemene Nut Beogende Instelling is. Hierdoor is sprake van een algemeen maatschappelijk belang in de zin van artikel 6 Wet VPB (oud). De stichting kwalificeert dan ook als een artikel 6 stichting. De Stichting wordt gedeeltelijk vrijgesteld van de heffing van vennootschapsbelasting. Indien de feiten en omstandigheden in de toekomst dusdanig zullen wijzigen dat er geen sprake is van een algemeen maatschappelijk belang of als de inkomsten dusdanig veranderen dat er wel sprake is van een belastingplicht voor de vennootschapsbelasting, rust op het stichtingsbestuur de plicht om dat aan de belastingdienst kenbaar te maken. Per 1 januari

2012 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden en vanaf 2012 geldt dat op grond van artikel 6 van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 dat de Stichting is vrijgesteld van de belasting indien de winst in het jaar, met uitzondering van fondswervende activiteiten en herbestedingsreserve, niet meer bedraagt dan €15.000, dan wel de winst in het jaar en de daaraan voorafgaande vier jaren tezamen niet meer bedraagt dan €75.000. Indien in een jaar verlies geleden wordt, wordt de winst voor dat jaar gesteld op nihil. Indien de resultaten in enig jaar de voorgaande bedragen overschrijden, rust de plicht op het stichtingsbestuur om dat kenbaar te maken aan de belastingdienst. Stichting 1%Club blijft in 2014 onder deze norm. Dit jaar is er een exploitatieoverschot behaald van 14.201 Euro. Daar dit onder de €15.000,- blijft en er in de voorgaande 4 jaar cumulatief minder dan €75.000,- overschot is behaald, wordt het standpunt ingenomen dat deze winst voor de vennootschapsbelasting onbelast blijft. Hierover zal in 2015 contact worden gezocht met de belastingdienst. Tevens zal in 2015 in samenwerking met Loyens en Loeff aan de belastingdienst een standpunt worden gevraagd inzake het vennootschapsbelastingkarakter van de nieuwe productontwikkeling activiteiten.

SCHENKINGSRECHT 1%Club wordt door de belastingdienst beschouwd als Algemeen Nut Beogende Instelling en door deze ANBI status vallen schenkingen aan Stichting 1%Club en Stichting 1%Club Donaties onder het schenkingsrecht.

TOELICHTING OP DE GECONSOLIDEERDE STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER 2014 Opbrengsten (in Euro)

2014

2013

22.261

3.419

249.328

47.024

11.596

0

283.184

50.443

986.127

936.995

Subsidie SBOS programma

95.223

155.356

New business dev. Oxfam 2012

16.170

11.850

New business dev. Oxfam 2013

9.523

10.260

New business dev. Oxfam 2014/2015

2.901

0

Baten activiteiten 1%Club Netto omzet service fee Netto omzet Sales & Partnerships Netto omzet verhuur kantoorruimte Subsidie baten Subsidie MFS II

Tegemoetkoming Oxfam accountantskosten

2.000 1.116.461

MFS II SUBSIDIE

SBOS PROGRAMMA

De stichting 1%Club maakt onderdeel uit van de ‘impact alliantie’ welke een subsidie toezegging vanuit het MFS II programma heeft ontvangen. Oxfam Novib is de penvoerder van de alliantie. De subsidie periode loopt van 2011 - 2015. Na afloop van het boekjaar verantwoordt de stichting in een afzonderlijke subsidie verantwoording over de naleving van de van toepassing zijnde subsidie voorwaarden. De subsidie verantwoording over het boekjaar 2014 wordt in maart 2015 ingediend.

De stichting 1%Club heeft in het kader van het SBOSprogramma een meerjarige subsidie toezegging ontvangen. De subsidieperiode liep van juni 2011 t/m mei 2014. Na afloop van de subsidie periode heeft de stichting via een afzonderlijke subsidieverantwoording de besteding van de subsidie verantwoord. De bestedingsmogelijkheid van de subsidie inkomsten was beperkt tot de activiteiten binnen het SBOS programma. Tevens diende de stichting via co-financiering een eigen bijdrage aan deze activiteiten te leveren.

Sponsorbijdragen (in Euro)

2014

2013

12.800

14.160

120.700

50.000

133.500

64.160

Giften

1.500

23

Opbrengsten co-financiering (in natura) SBOS programma

37.612

32.429

Fonds Accenture

32.194

74.790

Fonds Nationale Postcode Loterij

68.869

0

140.176

107.242

1.666.805

1.338.305

Sponsoren tbv MFS Opbrengsten partnerschappen Giften en baten uit fondsenwerving

Totaal opbrengsten

66

0 1.109.945

67


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

Opbrengsten partnerschappen.

2013

Huurkosten

0

24.699

Marketing en communicatie

0

3.000

Overige Personeelskosten

0

8.791

Incubatie en innovatie Kenia

De waarde voor de inzet van Accenture probono activiteiten ten behoeve van 1%Club zijn in 2014 gewaardeerd op â‚Ź120.700 Deze waarde is vastgesteld op basis van de besteedde tijd, het bijbehorende tarief en de gemaakte afspraken. Naast Accenture, wordt Stichting 1%Club door meerdere partijen gesteund bij het realiseren van haar doelstellingen. Deze partijen leveren 1% van hun capaciteit als een natura-bijdrage aan de stichting. De waarde van deze bijdragen zijn van groot belang voor de stichting, echter niet betrouwbaar in financiĂŤle termen te waarderen. Derhalve zijn deze niet in de jaarrekening verantwoord.

(in Euro)

2014

Equipment en inrichting

313

372

0

32.699

16.655

0

0

12.338

16.968

81.899

Webontwikkeling

0

28.352

Communicatie

0

28.228

Reis- & verblijfkosten

0

9.896

Design en vormgeving

0

8.314

0

74.790

9.523

10.260

Inhuur derden (organisatie-ontwikkeling 2012)

16.170

11.850

Training en Capaciteisopbouw (2014 - 2015)

2.902

0

28.594

22.110

7.799

0

24.395

0

32.194

0

Toegerekende personeelskosten

17.469

0

Programmakosten

51.400

0

68.869

0

Web ontwikkeling Training & Capaciteitsopbouw Vergoeding gestolen goederen/middelen

Three60 Programma

2014

2013

De vergoeding van de kosten van de evenementen en workshops worden deels gerealiseerd uit de inkomsten van sponsoren als ook de eigen inkomsten.

New Bussiness Development Programma Webontwikkeling (2013)

Programmakosten Evenement kosten en workshops

459

2.500

Onderzoek

551

9.822

Reis en verblijfkosten

5.428

13.316

Toegerekende personeelskosten

Training en capaciteitsopbouw

6.056

33.186

Programmakosten

Monitoring en evaluatie

11.196

0

23.690

58.824

145.451

0

Kosten projecten

58.606

29.101

Bijdrage in overhead

30.208

0

234.265

29.101

Toegerekende personeelskosten

24.511

58.084

Co-creaties platform

22.280

70.829

Co-creaties

19.256

13.029

1%SHOW

76.235

45.572

3.000

1.000

145.282

188.513

Kosten Sales & Partnerships Toegerekende personeelskosten

Accenture fonds Programma

Nationale Postcode Loterij fonds Programma

SBOS programma

Accountantskosten

68

69


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

Personeelskosten.

Stichting 1%Club heeft sinds mei personeel in dienst. Het personeel werd tot en met april ingehuurd via OutBox Consultancy BV. De 1%Crew bestond uit 14 vaste medewerkers, 4 ingehuurde krachten en 2 betaalde stagiaires en 6 vrijwilligers. De totale directe personeelkosten bedroegen in 2014 €791.042. De gemiddelde personeelskosten (bruto salaris en werkgeverslasten) bedragen €39.552 per (ingehuurde) medewerker. Van de €791.042 is €389.801 besteed aan personeel dat per mei 2014 in dienst is van stichting 1%Club. €401.241 is besteed aan de inhuur van personeel. Van de €389.801 is €53.274 aan het werkgeverdeel wettelijke sociale verzekeringen en €6.067 aan het werkgeverdeel van de geldende pensioenregeling. Het bestuur van 1%Club is onbezoldigd.

(in Euro)

In geval de functie wordt vervuld anders dan op grond van een dienstbetrekking, vermeldt de verantwoordelijke in afwijking van het eerste lid van iedere topfunctionaris en iedere gewezen topfunctionaris:

Toegerekend personeel SBOS Toegerekend personeel Fonds Accenture Toegerekend personeel Fonds Nationale Postcode Loterij Toegerekend personeel Sales & Partnerships Toegerekend personeel New Business Development Opleidingen-cursussen Overige personeelskosten

Kantine

5.450

3.093

Kosten vrijwilligers

3.322

5.025

37.422

41.742

Drukwerk

548

444

Representatiekosten

824

940

53

3.324

Communicatie

24.407

12.568

Marketing

32.801

50.372

58.633

67.648

46.636

117.114

3.876

9.780

79.847

49.440

1.059

1.088

131.417

177.421

Website kosten

Website kosten Website ontwikkeling Kosten hosting

Naam: Anna Chojnacka De bezoldiging: Managementvergoeding ad €20.000,- per jaar. Functie: External Director; gedurende het boekjaar 2014 heeft Anna Chojnacka zich van januari tot en met april zich gemiddeld  voor 32 uur per week ingezet.

Design Domeinen

Algemene kosten: De post advies- en juridische kosten is een weergave van de overeenkomst met Accenture waar de inkomsten uit partnerschappen tegenover staar. Ook in 2014 heeft Accenture waarde geleverd in natura door de inzet van pro bono consultancy uren. 2013

(in Euro)

Abonnementen en contributies

-58.084

Administratieve lasten

15.563

18.105

-7.799

0

Accountantskosten

20.250

14.000

-17.469

0

Advies en juridische kosten

120.700

50.000

-145.451

0

Bankkosten

151

2.923

-16.170

0

Transactiekosten tbv servicefee

12.810

1.813

5.938

13.119

Bedrijfsverzekeringen

1.499

621

32.570

8.820

Kleine inventaris

2.940

1.624

618.149

437.534 53.720

Huur bedrijfsruimte tbv derden

11.596

0

4.075

0

79.886

53.720

Overige algemene kosten

Automatiseringskosten

70

2.639

3.711

10.001

12.420

117

313

15.892

17.181

12

0

175.637

91.339

5.930

5.919

5.930

5.919

3.699

2.914

Afschrijving op materiële vaste activa Inventaris Rentebaten Rente Rabobank spaarrekening 1473.366.364/MFS II

Kantoorkosten

Verzend- en bezorgkosten

2.253

-24.511

64.215

Telecommunicatiekosten

1.713

473.679

Huur bedrijfsruimte

Kantoorartikelen

2013

791.042

Huisvestingskosten

Schoonmaakkosten

2014

Algemene Kosten

Personeelskosten Personeelkosten; eigen personeel/ inhuur personeel

2013

Marketingkosten

Naam: Bart Lacroix De bezoldiging: Managementvergoeding ad € 75.000,- per jaar. Functie: Managing Director; gedurende het gehele boekjaar 2014 heeft Bart Lacroix zich gemiddeld voor 40 uur per week ingezet.

2014

2014

Rente Rabobank spaarrekening 1473.366.364/SBOS Rente Rabobank spaarrekening 1513.237.977/donaties Overige ontvangen rente

0

728

635

439

0

22

4.334

4.104

71


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

REALISATIE BEGROTING 2014 (in Euro) Baten

Begroting 2014

Resultaat 2014

1.285.618

1.666.805

Lasten Programmakosten

23.690

0

234.265

110.740

145.282

17.940

16.968

7.835

0

New Bus. Dev. Programma

0

28.594

Accenture fonds Programma

0

32.194

Nationale Postcode Loterij fonds Programma

0

68.869

790.637

618.149

Huisvestingskosten

63.673

79.886

Kantoorkosten

41.250

37.422

Marketingkosten

61.750

58.633

101.000

131.417

46.750

175.637

0

5.930

1.266.575

1.656.937

SBOS programma Incubatie en innovatie Kenia Three60 Programma

Personeelskosten

Website kosten Algemene kosten Afschrijvingen Totaal

(na bestemming saldo van baten en lasten) ACTIVA (in Euro)

25.000

Kostprijs Sales & Partnerships

ENKELVOUDIGE BALANS PER 31 DECEMBER 2014 31-12-2014

31-12-2013

24.954

18.924

Debiteuren

38.231

26.763

Belastingen en sociale verzekeringen

15.028

61.495

132.971

36.966

186.230

125.223

130.690

157.882

130.690

157.882

341.873

302.029

31-12-2014

31-12-2013

59.861

45.660

59.861

45.660

47.162

34.644

Vaste activa Materiële vaste activa Inventaris Vlottende activa Vorderingen

Overige vorderingen en overlopende activa Liquide middelen Bank

Totaal

PASSIVA (in Euro) Eigen vermogen Stichtingsreserves

• Baten zijn hoger uitgevallen door Nationale Postcode Loterij en door omzet op Sales & Partnerships. • Tegenover de nieuwe inkomsten uit Sales & Partnerships staan ook toegenomen kosten op kostprijs Sales & Partnerships. • SBOS is hoger uitgevallen omdat er in voorgaande jaren een lagere besteding is geweest. • Het Three60 programma is afgerond in 2013. • Programma’s die in 2014 zijn gestart en nog niet in begroting stonden zijn New Business Development Programma, Accenture Programma

72

en Nationale Postcode Loterij Programma Personeelskosten zijn lager uitgevallen dan begroot omdat een deel van de personeelskosten is toegekend aan de verschillende programma’s en Sales & Partnerships. • Website kosten zijn hoger uitgevallen dan begroot omdat we voor aantal projecten externe website ontwikkelaars hebben ingeschakeld. • De algemene kosten zijn hoger uitgevallen dan begroot omdat die ook in de Pro Bono Consultancy uren van Accenture zijn opgenomen ter waarde van 120.700 Euro.

Kortlopende schulden Crediteuren Belastingen en sociale verzekeringen Vooruit ontvangen subsidies Overige schulden en overlopende passiva

Totaal

17.415

0

33.725

85.931

183.709

135.794

282.012

256.369

341.873

302.029

73


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

ENKELVOUDIGE STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER HET JAAR 2014 (in Euro)

2014

2013

Baten baten

1.666.805

Som der baten

1.338.305 1.666.805

1.338.305

Lasten Programmakosten

23.690

58.824

Kostprijs Sales & partnerships

234.265

29.101

SBOS programma

145.282

188.513

Incubatie en innovatie Kenia

16.968

81.899

0

74.790

New Bus. Dev. Programma

28.594

22.110

Accenture fonds Programma

32.194

0

Nationale Postcode Loterij fonds Programma

68.869

0

618.149

437.534

Huisvestingskosten

79.886

53.720

Kantoorkosten

37.422

41.742

Marketingkosten

58.633

67.648

Website kosten

131.417

177.421

Algemene kosten

175.637

91.339

5.930

5.919

Three60 Programma

Personeelskosten

Afschrijving materiële vaste activa Som der lasten Saldo van baten en lasten

De jaarrekening is opgesteld vanuit het continuïteit beginsel. 1%Club zit momenteel in een transitie van een stichting die grotendeels afhankelijk is van subsidie naar een Social Venture met een eigen inkomen genererende strategie. Het doel hiervan is om meer social impact te bereiken en tegelijkertijd als organisatie financieel op eigen benen te staan. 1%Club biedt haar Software as a Service (Saas) platform aan bedrijven aan die dit inzetten om hun medewerkers actief bij hun Corporate Social Responsibility strategie te betrekken. De eerste klanten zijn bedrijven als Booking, Accenture en ABN AMRO. Daarnaast biedt 1%Club haar crowdfunding platform aan gemeenten en steden aan die hun burgers op deze manier zelf in staat stellen om een buurtinitiatief op te zetten. De eerste klanten zijn Gent en West Friesland. Op basis van de MFS2 subsidie en de getekende contracten met klanten is de financiering van 2015 voor het grootste gedeelte rond. Omdat het om langdurige contracten gaat is hiermee ook al een deel van het inkomen voor de komende twee jaar verzekerd. In 2015 wordt actief ingezet op Sales & Marketing om meer klanten online te krijgen en verder wordt er een strategie ontwikkeld om samen te gaan werken met impact investeerders om het verder op te schalen.

ALGEMEEN

1.656.937

1.330.561

9.867

7.745

4.334

4.104

14.201

11.766

De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de bepalingen in de Richtlijn voor Jaarverslaggeving 640

Financiële baten en lasten Rentebaten en soortgelijke opbrengsten Saldo van baten en lasten

74

Algemene Toelichting.

CONTINUÏTEIT

Ten overstaan van Notaris J. Franssen te Haarlem werd op 22 februari 2007 verleden (bijstelling in 2009) de akte van oprichting van Stichting 1%Club, gevestigd te Haarlem. De stichting heeft ten doel het leveren van een bijdrage aan duurzame armoedebestrijding.

Het jaar 2013 is afgesloten met een resultaat van €14.201 positief. In 2010 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Stichting een subsidie toegekend voor de 5 jaar (2011 - 2015). Rekening houdend met deze subsidietoekenning beschikt de stichting over toereikende middelen om de continuïteit te waarborgen. De jaarrekening over 2014 is opgesteld uitgaande van de continuïteitsgrondslagen.

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva. De waardering van activa en passiva en de bepaling van het resultaat vinden plaats op basis van historische kosten. Tenzij bij de desbetreffende grondslag voor de specifieke balanspost anders wordt vermeld, worden de activa en passiva gewaardeerd volgens het kostprijsmodel tegen nominale waarde.

MATERIËLE VASTE ACTIVA De materiële vaste activa worden gewaardeerd op verkrijgingsprijs, verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en indien van toepassing met bijzondere waardeverminderingen. De afschrijvingen worden gebaseerd op de geschatte economische levensduur en worden berekend op basis van een vast percentage van de verkrijgingsprijs,rekening houdend met een eventuele residuwaarde. Er wordt afgeschreven vanaf het moment van ingebruikneming. Op terreinen wordt niet afgeschreven. De materiële vaste activa worden lineair afgeschreven in een termijn van 5 jaar met een restwaarde van nihil.

VORDERINGEN De vorderingen worden bij eerste verwerking opgenomen tegen de reële waarde en vervolgens gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs. De reële waarde en geamortiseerde kostprijs zijn gelijk aan de nominale waarde. Noodzakelijk geachte voorzieningen voor het risico van oninbaarheid worden in mindering gebracht. Deze voorzieningen worden bepaald op basis van individuele beoordeling van de vorderingen.

LIQUIDE MIDDELEN De liquide middelen staan, voor zover niet anders vermeld, ter vrije beschikking van de stichting.

LANGLOPENDE SCHULDEN Onder de langlopende schulden worden schulden opgenomen met een resterende looptijd van meer dan een jaar.

KORTLOPENDE SCHULDEN Onder de kortlopende schulden worden schulden opgenomen met een resterende looptijd van korter dan een jaar.

Grondslagen voor de resultaatbepaling. ALGEMEEN Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben.

75


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

Baten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verplichtingen en mogelijke verliezen die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden in acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden. De begroting inclusief de verschillen analyse is in de toelichting op de staat van baten en lasten opgenomen. Het model van de staat van baten en lasten wijkt af van de in het modellen besluit opgenomen standaard modellen. Het gehanteerde indeling van de staat van baten en lasten sluit aan bij de activiteiten van de stichting en geeft hierin het beste inzicht.

BATEN Onder de baten activiteiten 1%Club wordt verstaan de opbrengsten van de in het verslagjaar verleende

diensten onder aftrek van kortingen en de over de omzet geheven belastingen. Opbrengsten van diensten worden opgenomen naar rato van de mate waarin de diensten zijn verricht. De subsidies worden als bate in het jaar verantwoord naar rato van de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten / bestedingen. Het verschil tussen de in het boekjaar ontvangen subsidie en de in het boekjaar gerealiseerde bate uit subsidies wordt op de balans geactiveerd / gepassiveerd voor zover dit past binnen de toegezegde subsidie.

31-12-2014

31-12-2013

38.231

26.763

-5.098

-5.098

0

55.740

10.853

10.853

9.894

0

-621

0

15.028

61.495

33.359

13.818

Nog te ontvangen creditrente Rabobank spaarrekening

4.334

3.642

Nog te ontvangen tegemoetkoming accountantskosten Oxfam

2.000

2.000

Nog te ontvangen Oxfam 2013 ivm web-ontwikkeling

0

10.260

Vlottende activa Vorderingen Handelsdebiteuren Stand per 31 december Belastingen en premies sociale verzekeringen Omzetbelasting suppletie 2008 Omzetbelasting 4e kwartaal 2013 Omzetbelasting suppletie 2013

BIJDRAGEN IN NATURA

Omzetbelasting 4de kwartaal 2014

Bijdragen in natura worden gewaardeerd tegen de waarde in het economische verkeer, indien de waarde niet betrouwbaar is te bepalen wordt deze niet tot waardering in de jaarrekening gebracht. De overige baten en lasten worden toegerekend aan de verslagperiode waarop deze betrekking hebben.

Omzetbelasting suppletie 2014 Overige vorderingen Borgsom huur

Nog te ontvangen SBOS

TOELICHTING OP DE ENKELVOUDIGE BALANS PER 31 DECEMBER 2014 (in Euro)

31-12-2014

31-12-2013

76

Terug te vorderen ASR

9.737 0

1.597

37.247

1.149

0

4.499

132.971

36.966

186.230

125.223

0

0

100.197

153.555

30.493

4.327

130.690

157.882

Stand per 1 januari

45.660

33.894

Bestemming saldo baten en lasten

14.201

11.766

Kapitaal per 31 december

59.861

45.660

RC Stichting 1%Club Donaties

Totaal vorderingen

Boekwaarde per 1 januari

18.924

16.823

Bij: investeringen

13.007

8.020

0

0

31.930

24.843

6.976

5.919

Boekwaarde per 31 december

24.954

18.924

Totale waarde aanschaf per 31 december

44.401

31.395

Totale waarde afschrijving per 31 december

19.447

12.471

24.954

18.924

De afschrijvingstermijn voor de materiële vaste activa is 5 jaren.

0

Vooruitbetaalde kosten

Materiële vaste activa - Het verloop van de materiële vaste activa kan als volgt worden weergegeven:

Af: afschrijvingen

0

4.814

Overlopende omzet

Activa Vaste activa

Af: desinvesteringen

41.480

Terug te vorderen pensioen

Liquide middelen Rabobank .892 (donatie rekening) Rabobank .364 (spaarrekening) Rabobank .163 (rekening courant) Passiva Eigen vermogen Stichtingsreserves

77


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

31-12-2014

31-12-2013

De stichtingsreserves worden gevormd door een batig saldo of verliessaldo van de stichting. Kortlopende schulden Crediteuren Stand per 31 december 47.162

34.644

0

0

17.415

0

17.415

0

0

53.743

9.041

15.618

Oxfam (NBD organisatie-ontwikkeling 2012/2013)

417

16.570

Oxfam (NBD organisatie-ontwikkeling 2014/2015)

24.267

0

33.725

85.931

Nog uit te keren donaties projecten Stand per 31 december Belastingen en premies sociale verzekeringen Loonheffing december 2014 Vooruitontvangen subsidies SBOS programma MFS II

Overige schulden en overlopende passiva Nog te ontvangen facturen

18.038

26.610

Vooruitontvangen bedragen/ vooruitgefactureerde omzet

13.696

0

Waarborgsommen als verhuurder

14.158

0

Nog te betalen vakantiegeld

21.589

0

Accountant - en administratiekosten

21.800

20.000

Vooruit ontvangen fonds Accenture

57.806

70.500

Vooruit ontvangen fonds Nationale Postcode Loterij

31.131

0

Huur-/ servicekosten

4.000

2.950

Terug te storten debiteur MDF NL

0

15.349

RC Outbox

0

235

Bankkosten

78

1.492

149

183.709

135.794

Niet in de balans opgenomen activa. Door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is aan Stichting 1%Club een MFSII Subsidie toegekend van €4.572.170. In 2015 ontvangt Stichting 1%Club €1.049.519 aan MFSII Subsidie en heeft hierdoor in 2015 nog €1.058.560 te besteden. Door Accenture is aan Stichting 1%Club voor 2015 een financiele bijdrage van €40.000 en 180 dagen in pro bono consultancy uren geleverd ter waarde van €72.000.

Niet in de balans opgenomen verplichtingen. HUUR In 2014 heeft Stichting 1%Club het huurcontract overgenomen van Outbox Consultancy BV. De huurverplichting loopt tot 31 december 2015. Heeft een grote van €94.500 per jaar en wordt jaarlijks aangepast volgens consumenten prijsindex. In juni 2015 wordt besloten of het hurcontract verder wordt verlengd.

VENNOOTSCHAPSBELASTING

op het stichtingsbestuur de plicht om dat aan de belastingdienst kenbaar te maken. Per 1 januari 2012 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden en vanaf 2012 geldt dat op grond van artikel 6 van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 dat de Stichting is vrijgesteld van de belasting indien de winst in het jaar, met uitzondering van fondswervende activiteiten en herbestedingsreserve, niet meer bedraagt dan €15.000, dan wel de winst in het jaar en de daaraan voorafgaande vier jaren tezamen niet meer bedraagt dan €75.000. Indien in een jaar verlies geleden wordt, wordt de winst voor dat jaar gesteld op nihil. Indien de resultaten in enig jaar de voorgaande bedragen overschrijden, rust de plicht op het stichtingsbestuur om dat kenbaar te maken aan de belastingdienst. Stichting 1%Club blijft in 2014 onder deze norm. Dit jaar is er een exploitatieoverschot behaald van 14.201 Euro. Daar dit onder de €15.000,- blijft en er in de voorgaande 4 jaar cumulatief minder dan €75.000,- overschot is behaald, wordt het standpunt ingenomen dat deze winst voor de vennootschapsbelasting onbelast blijft. Hierover zal in 2015 contact worden gezocht met de belastingdienst. Tevens zal in 2015 in samenwerking met Loyens en Loeff aan de belastingdienst een standpunt worden gevraagd inzake het vennootschapsbelastingkarakter van de nieuwe product ontwikkeling activiteiten.

De belastingdienst neemt het standpunt in dat Stichting 1%Club een Algemene Nut Beogende Instelling is.Hierdoor is sprake van een algemeen maatschappelijk belang in de zin van artikel 6 Wet VPB (oud). De stichting kwalificeert dan ook als een artikel 6 stichting. De Stichting wordt gedeeltelijk vrijgesteld van de heffing van vennootschapsbelasting. Indien de feiten en omstandigheden in de toekomst dusdanig zullen wijzigen dat er geen sprake is van een algemeen maatschappelijk belang of als de inkomsten dusdanig veranderen dat er wel sprake is van een belastingplicht voor de vennootschapsbelasting, rust

79


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

TOELICHTING OP DE ENKELVOUDIGE STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER 2014 Opbrengsten (in Euro)

2014

Opbrengsten partnerschappen.

2013

Baten activiteiten 1%Club Netto omzet service fee

22.261

3.419

249.328

47.024

11.596

0

283.184

50.443

986.127

936.995

Subsidie SBOS programma

95.223

155.356

New business dev. Oxfam 2012

16.170

11.850

New business dev. Oxfam 2013

9.523

10.260

New business dev. Oxfam 2014/2015

2.901

0

0

2.000

1.109.945

1.116.461

Netto omzet Sales & Partnerships Netto omzet verhuur kantoorruimte Subsidie baten Subsidie MFS II

Tegemoetkoming Oxfam accountantskosten

De waarde voor de inzet van Accenture probono activiteiten ten behoeve van 1%Club zijn in 2014 gewaardeerd op €120.700 Deze waarde is vastgesteld op basis van de besteedde tijd, het bijbehorende tarief en de gemaakte afspraken. Naast Accenture, wordt Stichting 1%Club door meerdere partijen gesteund bij het realiseren van haar doelstellingen. Deze partijen leveren 1% van hun capaciteit als een natura-bijdrage aan de stichting. De waarde van deze bijdragen zijn van groot belang voor de stichting, echter niet betrouwbaar in financiële termen te waarderen. Derhalve zijn deze niet in de jaarrekening verantwoord.

(in Euro)

MFS II SUBSIDIE

SBOS PROGRAMMA

De stichting 1%Club maakt onderdeel uit van de ‘impact alliantie’ welke een subsidie toezegging vanuit het MFS II programma heeft ontvangen. Oxfam Novib is de penvoerder van de alliantie. De subsidie periode loopt van 2011 - 2015. Na afloop van het boekjaar verantwoordt de stichting in een afzonderlijke subsidie verantwoording over de naleving van de van toepassing zijnde subsidie voorwaarden. De subsidie verantwoording over het boekjaar 2014 wordt in maart 2015 ingediend.

De stichting 1%Club heeft in het kader van het SBOSprogramma een meerjarige subsidie toezegging ontvangen. De subsidieperiode liep van juni 2011 t/m mei 2014. Na afloop van de subsidie periode heeft de stichting via een afzonderlijke subsidieverantwoording de besteding van de subsidie verantwoord. De bestedingsmogelijkheid van de subsidie inkomsten was beperkt tot de activiteiten binnen het SBOS programma. Tevens diende de stichting via co-financiering een eigen bijdrage aan deze activiteiten te leveren.

(in Euro)

2014

2013

459

2.500

De vergoeding van de kosten van de evenementen en workshops worden deels gerealiseerd uit de inkomsten van sponsoren als ook de eigen inkomsten. Programmakosten Evenement kosten en workshops Onderzoek

551

9.822

Reis en verblijfkosten

5.428

13.316

Training en capaciteitsopbouw

6.056

33.186

Monitoring en evaluatie

11.196

0

23.690

58.824

145.451

0

Kosten Sales & Partnerships

2013

Toegerekende personeelskosten

Sponsorbijdragen

Eigen bijdrage SBOS

0

0

Sponsoren tbv MFS

Bijdrage in overhead

30.208

0

234.265

29.101

Toegerekende personeelskosten

24.511

58.084

Co-creaties platform

22.280

70.829

Co-creaties

19.256

13.029

1%SHOW

76.235

45.572

3.000

1.000

145.282

188.513

Opbrengsten partnerschappen

12.800

14.160

120.700

50.000

133.500

64.160

Giften en baten uit fondsenwerving Giften

1.500

23

Opbrengsten co-financiering (in natura) SBOS programma

37.612

32.429

Fonds Accenture

32.194

74.790

Fonds Nationale Postcode Loterij

Totaal opbrengsten

80

2014

68.869

0

140.176

107.242

1.666.805

1.338.305

SBOS programma

Accountantskosten

81


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

2014

2013

Huurkosten

0

24.699

Marketing en communicatie

0

3.000

Overige Personeelskosten

0

8.791

313

372

0

32.699

16.655

0

0

12.338

16.968

81.899

Webontwikkeling

0

28.352

Communicatie

0

28.228

Reis- & verblijfkosten

0

9.896

Design en vormgeving

0

8.314

0

74.790

9.523

10.260

Inhuur derden (organisatie-ontwikkeling 2012)

16.170

11.850

Training en Capaciteisopbouw (2014 - 2015)

2.902

0

28.594

22.110

Incubatie en innovatie Kenia

Equipment en inrichting Web ontwikkeling Training & Capaciteitsopbouw Vergoeding gestolen goederen/middelen Three60 Programma

New Bussiness Development Programma Webontwikkeling (2013)

Programmakosten

Stichting 1%Club heeft sinds mei personeel in dienst. Het personeel werd tot en met april ingehuurd via OutBox Consultancy BV. De 1%Crew bestond uit 14 vaste medewerkers, 4 ingehuurde krachten en 2 betaalde stagiaires en 6 vrijwilligers. De totale directe personeelskosten bedroegen in 2014 € 791.042. De gemiddelde personeelskosten (bruto salaris en werkgeverslasten) bedragen € 43.836 per (ingehuurde) medewerker. Van de € 791.042 is €389.801 besteed aan personeel dat per mei 2014 in dienst is van stichting 1%Club. € 401.241 is besteed aan de inhuur van personeel. Van de €389.801 is € 53.274 aan het werkgeverdeel wettelijke sociale verzekeringen en € 6.067 aan het werkgeverdeel van de geldende pensioenregeling. Het bestuur van 1%Club is onbezoldigd.

(in Euro)

7.799

0

Toegerekend personeel SBOS

24.395

0

Toegerekend personeel Fonds Accenture

0

Toegerekend personeel Fonds Nationale Postcode Loterij

32.194

Naam: Bart Lacroix De bezoldiging: Managementvergoeding ad € 75.000,- per jaar. Functie: Managing Director; gedurende het gehele boekjaar 2014 heeft Bart Lacroix zich gemiddeld voor 40 uur per week ingezet. Naam: Anna Chojnacka De bezoldiging: Managementvergoeding ad € 20.000,- per jaar. Functie: External Director; gedurende het boekjaar 2014 heeft Anna Chojnacka zich van januari tot en met april zich gemiddeld  voor 32 uur per week ingezet.

2014

2013

791.042

473.679

-24.511

-58.084

-7.799

0

-17.469

0

-145.451

0

-16.170

0

5.938

13.119

32.570

8.820

618.149

437.534

Huur bedrijfsruimte

64.215

53.720

Huur bedrijfsruimte tbv derden

11.596

0

4.075

0

79.886

53.720

2.639

3.711

10.001

12.420

117

313

15.892

17.181

5.450

3.093

Toegerekend personeel Sales & Partnerships

Nationale Postcode Loterij fonds Programma

In geval de functie wordt vervuld anders dan op grond van een dienstbetrekking, vermeldt de verantwoordelijke in afwijking van het eerste lid van iedere topfunctionaris en iedere gewezen topfunctionaris:

Personeelskosten Personeelkosten; eigen personeel/ inhuur personeel

Accenture fonds Programma Toegerekende personeelskosten

Personeelskosten.

Toegerekende personeelskosten

17.469

0

Toegerekend personeel New Business Development

Programmakosten

51.400

0

Opleidingen-cursussen

68.869

0

Overige personeelskosten Huisvestingskosten

Schoonmaakkosten Kantoorkosten Kantoorartikelen Telecommunicatiekosten Verzend- en bezorgkosten Automatiseringskosten Kantine

82

83


1%CLUB JAARSTUKKEN | JAARREKENING

2014 Kosten vrijwilligers

2013

3.322

5.025

37.422

41.742

Drukwerk

548

444

Representatiekosten

824

940

53

3.324

Communicatie

24.407

12.568

Marketing

32.801

50.372

58.633

67.648

46.636

117.114

3.876

9.780

79.847

49.440

1.059

1.088

131.417

177.421

Marketingkosten

Website kosten

Website kosten Website ontwikkeling Kosten hosting Design Domeinen Algemene kosten - De post advies- en juridische kosten is een weergave van de overeenkomst met Accenture waar tegenover de inkomsten uit partnerschappen tegenover stond. Ook in 2014 heeft Accenture waarde geleverd in natura door de inzet van pro bono consultancy uren. Abonnementen en contributies

1.713

2.253

Administratieve lasten

15.563

18.105

Accountantskosten

20.250

14.000

120.700

50.000

151

2.923

Advies en juridische kosten Bankkosten

12.810

1.813

Bedrijfsverzekeringen

Transactiekosten tbv servicefee

1.499

621

Kleine inventaris

2.940

1.624

12

0

175.637

91.339

5.930

5.919

5.930

5.919

Rente Rabobank spaarrekening 1473.366.364/MFS II

3.699

2.914

Rente Rabobank spaarrekening 1473.366.364/SBOS

0

728

635

439

0

22

4.334

4.104

Overige algemene kosten

Overige informatie.

Overige gegevens.

Per mei 2014 heeft Stichting 1%Club het personeel overgenomen van Outbox Consultancy BV. Er waren in deze periode gemiddeld 11 mensen in dienst

Controle verklaring van een onafhankelijk accountant Deze is hierna opgenomen

Ondertekening van de jaarrekening Bestuurders,

Her resultaat staat ter vrije beschikking aan het bestuur

A. Chojnacka (voorzitter) J.H.J. Bouman (penningmeester) S. Panhuijsen (secretaris) P.P. van Oerle M. Deijs Q. Schevernels M.C.A. Roos

VOORSTEL TOT RESULTAAT BESTEMMING

Opgemaakt en vastgesteld door bestuur: 19 maart 2015 Stichting 1Procentclub s Gravenhekje 1-a 1011 TG Amsterdam

GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM

STATUTAIRE BEPALINGEN OMTRENT RESULTAAT BESTEMMING

Het saldo van het resultaat is op onderstaande wijze door het bestuur bestemd: Dit voorstel is in de jaarrekening verantwoord Resultaat boekjaar €14.201 Toevoeging aan algemene reserves €14.201

Er hebben zich geen gebeurtenissen na balansdatum voorgedaan die van invloed zijn op de jaarrekening

Afschrijving op materiële vaste activa Inventaris Rentebaten

Rente Rabobank spaarrekening 1513.237.977/donaties Overige ontvangen rente

84

85


1%CLUB JAARSTUKKEN | ACCOUNTANTSVERKLARING

Deloitte Accountants B.V. Gustav Mahlerlaan 2970 1081 LA Amsterdam Postbus 58110 1040 HC Amsterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9737 www.deloitte.nl

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: het bestuur van de Stichting 1 Procentclub Wij hebben de in dit rapport opgenomen jaarrekening 2014 van Stichting 1 procentclub te Haarlem gecontroleerd. Deze jaarrekening bestaat uit de balans per 31 december 2014 en de winst-en-verliesrekening over 2014 met de toelichting, waarin opgenomen een overzicht van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaggeving en andere toelichtingen. Verantwoordelijkheid van het bestuur Het bestuur van de stichting is verantwoordelijk voor het opmaken van de jaarrekening die het vermogen en het resultaat getrouw dient weer te geven in overeenstemming met de in Nederland geldende grondslagen voor de financiële verslaggeving RJ 640 Organisaties zonder winststreven en de Beleidsregels toepassing Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT), alsmede voor het opstellen van het jaarverslag in overeenstemming met de in Nederland geldende grondslagen voor de financiële verslaggeving RJ 640 Organisaties zonder winststreven. Het bestuur is tevens verantwoordelijk voor het opmaken van de jaarrekening die voldoet aan de WNT-eisen van de financiële rechtmatigheid zoals opgenomen in het Controleprotocol WNT van de Beleidsregels toepassing WNT. Het bestuur is voorts verantwoordelijk voor een zodanige interne beheersing als het noodzakelijk acht om het opmaken van de jaarrekening en de naleving van die WNT-eisen van financiële rechtmatigheid mogelijk te maken zonder afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten.

Bij het maken van deze risico-inschattingen neemt de accountant de interne beheersing in aanmerking die relevant is voor het opmaken van de jaarrekening en voor het getrouwe beeld daarvan, alsmede voor de naleving van de WNT-eisen financiële rechtmatigheid, gericht op het opzetten van controlewerkzaamheden die passend zijn in de omstandigheden. Deze risico inschattingen hebben echter niet tot doel een oordeel tot uitdrukking te brengen over de effectiviteit van de interne beheersing van de stichting. Een controle omvat tevens het evalueren van de geschiktheid van de gebruikte grondslagen voor financiële verslaggeving en de gebruikte WNT-eisen van financiële rechtmatigheid en van de redelijkheid van de door het bestuur van de stichting gemaakte schattingen, alsmede een evaluatie van het algehele beeld van de jaarrekening. Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is om een onderbouwing voor ons oordeel te bieden. Oordeel betreffende de jaarrekening Naar ons oordeel geeft de jaarrekening een getrouw beeld van de grootte en samenstelling van het vermogen van Stichting 1 Procentclub per 31 december 2014 en van het resultaat over 2014 in overeenstemming met de RJ 640 Organisatie zonder winststreven en de Beleidsregels toepassing WNT. Voorts zijn wij van oordeel dat de jaarrekening 2014 in alle van materieel belang zijnde aspecten voldoet aan de WNT-eisen van financiële rechtmatigheid, zoals opgenomen in het Controleprotocol WNT van de Beleidsregels toepassing WNT.

Verantwoordelijkheid van de accountant

Amsterdam, 19 maart 2015

Onze verantwoordelijkheid is het geven van een oordeel over de jaarrekening op basis van onze controle. Wij hebben onze controle verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder de Nederlandse controlestandaarden en de Beleidsregels toepassing WNT, inclusief het Controleprotocol WNT. Dit vereist dat wij voldoen aan de voor ons geldende ethische voorschriften en dat wij onze controle zodanig plannen en uitvoeren dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening geen afwijking van materieel belang bevat.

Deloitte Accountants B.V. Was getekend: drs. M.G.W. Quaedvlieg RA AA MBA

Een controle omvat het uitvoeren van werkzaamheden ter verkrijging van controle-informatie over de bedragen en de toelichtingen in de jaarrekening. De geselecteerde werkzaamheden zijn afhankelijk van de door de accountant toegepaste oordeelsvorming, met inbegrip van het inschatten van de risico's dat de jaarrekening een afwijking van materieel belang bevat als gevolg van fraude of fouten.

Deloitte Accountants B.V. is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te Rotterdam onder nummer 24362853.

Member of Deloitte Touche Tohmatsu Limited

3113896610/201520298/gtr

86

3113896610/201520298/gtr

87


1%CLUB JAARSTUKKEN | WIJ ZIJN 1%CLUB

Bij lagen.

88

89


1%CLUB JAARSTUKKEN | BIJLAGEN

90

Campagne

Opgehaald bedrag

Campagne

Opgehaald bedrag

(Oral) Healthcare Program for developing countries

295

Business & Innovation Centre for Women Entrepreneurs

15000

#IAmKenya

334

Camel-milk for woman empowerment

241

#mappjam - iSocial.nu

1801

Cert Studio: Programming Bootcamp In Kenya

15020

1 kip maakt het verschil

300

Charity for education

45

1We Dekenactie voor Bangladesh

370

Chicken of peace

306

1We Riksja project

350

Chillruimte voor jongeren in asielzoekerscentrum

729

30days 4 solar lighting up 336 homes

8435

Chosen Generation

1370

50 NFC Kiosk for 50 New Employments

103

Circus Kathmandu - Empowering change

5330

A container unit for safety and shelter for disabled and abused women in South Africa

195

ClassWorks Mobile: Mobilising ICT to improve education

15515

A light and a phone to open up the world!

297

Clean water / cassava processing equipment project

15000

A new, environmental friendly way of cooking

4175

Community Based Fish farming Project

1714

A second barn for 160 pigs to finance the Care Farm Kings & Queens in Ghana

40

Compassion Heart Computer Project

215

Abomakgereza - Recycling Hustlers

32

Confidence and selfdefense through muay thai

525

Accenture vecht mee in de strijd tegen ALS

41144

Connecting Young freelancers with Jobs

15027

Access to affordable Healthcare

15000

Constructing Classroom Buildings to Educate orphans and needy of 4 ? 12 years in Nsuube

165

Acute noodhulp natuurramp Afghanistan

530

Constructing cool house to help fund education of orphan and needy children in Mmanze

590

Adopt a Tree in Nepal

72

Construction School Building

100

Afghaanse wees/oorlogskinderen en families helpen

30

Crafts making project for children & youth in Northern Uganda due to war

263

AgricInspiration: a profitable farm for every woman.

15053

Cultural Caravan for Peace

15131

Alexander Academy: The Building Project

50

Dandora The HipHop City

15002

All days, all ways

128

De Kip en Kalkoen die er toe doen

703

Alleviating Slum Poverty through Income Generating Initiatives

25

DĂŠ OV-app voor blinden en slechtzienden

10380

Autisme Schaak Inloop

310

Deaf school project

1500

Azolla Cultivation for Organic Agriculture and Fodder to Livestocks

3667

DEAFinitely Dance

9931

Bamboo roof for a skool in the himalays before monsoon

3189

Develop and implement a traumaprogram for Traumatised kids in India.

5000

Be creative to survive

1267

Developing parenting support in Burundi

6295

Bem-bakery Malawi

8004

Devtraders: The hope to leap beyond my community

100

Bin Billionaires art through recycling waste

750

DONATE A SANITARY TOWEL, SAVE A FUTURE

840

BIOGAS, CLEAN ENERGY IN KENYA, SUPPORT OUR INNOVATION

10000

Donate two public toilets to Kazinga Channel fishing community.

170

Boeken voor Sumbrungu Aguusi JSS

410

Dream4Kids

25

Bouw mee aan een sportcourt voor kampong kids

472

Drive2Develop - Mama Alice

60

Bouw werkplaats FairBeads om nog meer vrouwen aan een inkomen te helpen

92

Duimelijntje vliegt naar India toe.

45

Brainstorm

115

E-readers for ugandan nursing students

880

Brands for Literacy

7343

Ebola Virus Disease Awareness & Prevention Campaign

603

BRINGING AFFORDABLE HOUSING TO YOUTH

1202

Eco-Friendly Bicycle Courier Service

43

Build a Boma

195

Ecolodge geeft toekomst aan straatkinderen

4675

Build it Yourself eco-home

10040

Educate and Support Children to Prevent Trafficking and Exploitation.

137

Build maternity rooms for mother and child in Mutino Kenya

460

Een (mais)kolfje naar je hand...Part II

2211

Building a toilet for the Tepesua branch of the Enkiteng Lepa school

499

een 4wd ambulance voor de kraamkliniek

5021

Building on Independence

11542

Een eigen (T)huis

733

91


1%CLUB JAARSTUKKEN | BIJLAGEN

92

Campagne

Opgehaald bedrag

Campagne

Opgehaald bedrag

Een goede slaapplaats voor nomade-kinderen op de Shagraschool

292

Help people in South Africa to be more self-sufficient by teaching them about solar energy

4099

Een opleiding voor ambitieuze vrouw uit Irak

2193

Help Peuters in Zuid-Afrika: Steun Tinker Tots

2425

Een veilig onderkomen voor jonge studerende vrouwen (A safe place for young women during study) 317

Help South Africa one step further into their future by educating the youth!

2835

Een veilige plek voor de straatkinderen van Livingstone

118

Help the children in the Mmanze community to school! - Part 2

1570

Een veiliger (t)huis voor kinderen in Cambodja

735

Help! They going to eat up my house!

50

Eggs from the village

153

Herdenkingsconcert voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17

575

Elementary basics for Kids in rural area

80

Het delen van passie en talent en supporten van 'groene' projecten!

3033

Empower 25 widow farmers in Pig Farming

90

Het duurzame Sinterklaas pakhuis Almere

145

Empowered by sanitary pads

2356

Hope From The Soil

3453

Empowering Women and Reducing Poverty Level with Climate-Smart Agriculture, The Gambia

6507

I am the change - Safe Spaces

3770

Empowering Youth To Empower Themselves Ghana

4002

ICT Rural Hubs and Learning Centres

70

English in the heart of La Paz

510

Improve the quality of education and thus the future of (orphaned) children in Rubya

415

Establish Mental Health Chill outs in 20 Kenyan Clinics

4507

Improvement food&food packaging

300

EuroHackTrip

80

Improving a Training Institute using ICT

378

Fight hunger and improve education

14993

improving disaster management

1504

FISHMATE

8790

Improving life donating solar panels to three Guarani communities

875

Follow up 'My Drive in Life' project

2503

Improving maternal and newborn health using mobile technology

15331

Foundation Fursa Sawa

130

Improving water management-availability in Somalia

7510

Fund the amazing Earth Day Global Festival

360

Income Generation Activities for the Disabled

180

Geef de Akilischool ruimte!

148

Internet in het oerwoud

3105

Gehandicapten 's nachts veilig naar de toilet in Sri Lanka

1466

Jackeline, the poor but rich talented girl that needs your help to succeed!

280

Gereedschap voor een opleiding en een zelfstandig bestaan!

365

Jardin de l'ĂŠcole

195

GIVE A CRAP

15077

Jenga Africa

27

Give girls from the slums life-changing opportunities

1520

Jiko Chap Chap - Clean cooking technology

15390

Give Okwaroh a BOOK

6060

Join us to develop the most healthy & tasteful Adam's Ale in Nyeri!

2783

Giving 'My Drive in Life' back to the youths in Mathare

2499

Jongeren met een beperking willen naar het Dolfinarium!

1700

Giving a future..

175

Kawa Training Center, Zanzibar, Tanzania

110

Giving Hope, Creating Heart Connections

475

Kesboy streetboy's and girls

1297

Global Clowning Creativity Program

140

Kitchen Children's hospital in Muengnoi, North Thailand

525

Green Loans for Orphans and the Disabled

95

Klamboes voor Watoto Weeshuis

290

Green Schools

135

Kraamambulance deel 2 - No ambulance, no cry!

100

GreenChar- Clean energy cooking solutions

8014

Kuza Duka

2177

Greenhouse Farming to Empower Youth2

2659

Kwartelhouderij voor albino kinderen in Kenya

100

Greenhouse for education and food security in South Sudan

1335

Land for Tataa-kids

2200

Handig kunstwerken

153

Let's make education accessible!

15005

Help dokter Ramona met helpen

190

LETS BUILD GHETTO POTENTIAL TOILETS

10019

Help empower Filipino pineapple workers to fight for a living wage

222

Life skills activity programmes for children in Kurland Village, South Africa

4927

Help me build my house

140

Livelihood and Women Empowerment Program: Phase 2

65

Help Moengo youth build their future

25

Lokale productie zonnebrandcreme in Afrika

1540

Help ons het 'Get Up, Stand Up' project mogelijk te maken.

198

Luluinmagu

13333

93


1%CLUB JAARSTUKKEN | BIJLAGEN

94

Campagne

Opgehaald bedrag

Campagne

Opgehaald bedrag

LUMLEY HEALTH BAR

1500

Provision of mosquito nets to the disabled for malaria prevention

58

Lunch for Learning

23

Purchase Bee Keeping Equipments to be used at the EACO Bee Farm

151

Lysoka Classrooms Building project

142

Pure water for all

15177

Magazine Armoede in Breda

229

Raise The Roof

15031

Making classrooms for underprivileged Colombian children weatherproof

245

Reach out & touch Information with VListo

75

MATERIALS FOR A SCHOOL IN NEPAL

308

Realization Kwagala Health Center in Tanzania

1025

Materials for and orphanage Kathmandu. Nepal

587

Reducing Maternal Mortality in Rural Tamil Nadu, India.

25

Maternal Portal Project

150

Rice bucket challenge = the real help for the poor!

123

Meals for the Hope Flowers School

3454

Right to Play

2619

Mental Health Support Helpline

976

Rondvaartboot 'ilje moet varen'

843

Mentorproject Goal Amsterdam

185

RURAL DIGITAL VAN

57

Minivan to bridge the gap between the rich and poor in Rio de Janeiro

2538

Safe Water Now Umuonye - Southeast Nigeria

4992

More girls to school in Chitral

2884

Sanitaire Voorzieningen bij ons Sportveld / Sanitary Facilities

82

More meals for the hope flower school

2592

Sanitary towels and Latrines for the less fortunate communities in Kilifi County.

270

Motorbike healthcare the Congo

965

Sapna Gezondheidskliniek in India

270

MultiCulti Kinderkoor voor Leeuwarden, help mee!

5350

Save the Kagondo hospital laboratory

5003

Naaimachines voor Beni Said

80

Save the Lora sea turtle!

1040

New Camera for the orphanage kids of Soul Surf Project Bali

50

Saving Endangered Plants Species

15000

New internet for TamukaHub

300

Saving lives using wearable technology, Kenya

9641

Nieuw huis voor Salam (Ghana)

1013

Saving Moms in Crisis

158

Nieuwe matrassen voor ex-straatkinderen

500

Schiet 'm erin!

435

No toilets, no school

567

School farms for food security in Bukomansimbi (Uganda)

500

NurSYP Kenya Skills4Life

7565

School playground for the Sky blue Nursery

30

Off the ground - beds for kids in boarding

335

Schoolfoto's voor 650 kinderen op Bali

35

On the run for A.L.S.

325

Schoolgebouw en toiletten Senga Bay

145

Onderwijs dient respect voor normen en waarden bij te brengen

30

Self-sustainable shop for children's home in Kenya

432

Onderwijs het Nederlandse Model

425

SHOES BY YOUNGFREDDIE

1200

One Woman One Garden

323

SIFASAFI CLEANUP

307

One Year of Code Mobile School (deel 1 in 2014 uitbetaald, deel 2 in 2015)

3010

Silvervide Education Centre

2249

Opzetten school voor weeskinderen

25

Slum Entrepreneurs

3002

ORGANIC FARMING IN URBAN AREAS

1030

Smiles of hope for a bright future

10001

Orphanage school Land (TAATA KIDS)

1413

smiles4sale

1708

Passie voor weven

4559

Sociale ontwikkeling door sport: Hockeytraining voor kansarme kinderen in Argentini_

70

Peace through Peers

945

Socio economic development of Sri Lankan Women Refugees

350

Prachtige Krachtige Vrouwen

824

SokoText

4301

Prentenboek over AIDS

1075

Solar lamps for Studying

310

Promoting eco-literacy on Bali!

75

Sophea Child Care Program

201

Promoting ecotourism in Guatemala_s semiarid region

90

Speel o'theek

100

Protecting Rural Community from Water Borne Diseases in Tamil Nadu

265

Spirula project: Honger de wereld uit!

55

Providing light to Colombian indigenous tribes

25

Sport education in Mpongwe Zambia

60

95


1%CLUB JAARSTUKKEN | BIJLAGEN

96

Campagne

Opgehaald bedrag

Campagne

Opgehaald bedrag

Sportartikelen voor Suriname

65

Travel4Change Wondverzorging

790

Sports classes for the children of ngorika home & school

4998

Turning waste into food through vegetable production

15593

SPORTS FOR LIFE

100

Two water enterprises Northern Cambodia ? Part II

2281

Standing for those who can't

25

Ubuntu Academy Cape Town

200

Steun ons aangepast zeilschip

15423

Uitbreiding naaiatelier WanaZiwi

555

Steun ontwikkeling die zit!

380

Upcycling agricultural by-products to make pads

9713

Stitch 'n Style 'n Spirit

3087

Utsho Orphanage: Power to the Children of Bangladesh

1517

Students4soil | A new way of farming

3150

Uwazi - Online Platform for citizen & government engagement in policy making

159

Suicide and mental health content creation and sharing for young people in Kenya

2687

Vecht mee tegen Ebola

250

Suicide hub and hotline in Kenya

3198

Vind hippe duurzame producten met de EerlijkWinkelen app

4003

Sun4food

4440

Virtual Currency for Social Change

14530

Support entrepreneurship in Southern Africa ... with a bus

15000

Voetbalschool straatkinderen Medellin - La Naranja Mecanica

1921

Support for female drug users in North India

40

Voorkom tienerzwangerschappen in de favela's van Brazili_

4784

Supporting Gender Equality in Rural Cameroon

25

Waste reduction through value addition!

100

Sustainable development for farmers in Marowijne

135

Water voor de kinderen in Faraba Kairaba!

183

Sustainable ME

1115

We Are Here Academy

8160

Sustaining School Feeding Programme

9612

Why Queue when your phone can do it for u?

1006

Switch on our library

45

Wie draagt een steentje bij?

395

TAILORING FOR DISABLED IN MATUNGU

35

Wings For Life World Run

7227

Talentontwikkeling Nicaragua

500

Women Empowerment Project Sri Lanka

539

TalentSpark

30

Women on the Shelf

30

Teach a Man to Fish

35

Yasmina's voetbaldroom

250

Technische opleiding voor kansarme Boliviaanse meisjes: Doneer 1% van je vakantiegeld!

55

Yoba probiotic yoghurt to improve health and wealth for local communities in Uganda

797

The 10003 Warrior Project

767

Young Possible

4005

The Able Wireless Company

180

YOUNGFREDDIE SHOES

125

The BizKit by Profile My Future!

1122

The Great Escape High Tea Parlor and Smoothy Bar

940

The Next Step

1485

The Optical Foundation

3071

The Ouagadougou Project

14803

The Science laboratory equipment

180

The Smart Jacket

130

The village ambulance

900

Theater in township Alexandra

40

TLC (Tender Love and Care) old age home vervolg

1197

Township Karate

850

Train Kenyan Youths For Independence

6239

TRANSPORT FOR THE CHAMPIONS

252

Transport naar mediaschooltje in Nairobi

488

Trash is cash

15017

97


98

Profile for 1%Club

1%Club Jaarverslag 2014  

1%Club Jaarverslag 2014  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded