Page 1

ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

Το χωριό του Άη Βασίλη

ρη Ελεύθε ς Είσοδο άσεις ρ ∆ ις τ σε όλες ρίς Χω ιο Εισιτήρ

3 Δεκεμβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017 Δημοτικός Κήπος & Πλατεία Ελευθερίας / Δράμα

www.oneiroupoli.gr


Μήνυµα ∆ηµάρχου Φίλες και φίλοι, Για 13η συνεχόµενη χρονιά υποδεχόµαστε το µεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο γεγονός της Ελλάδας. Ολόκληρη η ∆ράµα στολίζεται µε τα γιορτινά της και ξεκινάει ο παραµυθένιος κόσµος της «Ονειρούπολης».

Μήνυµα Προέδρου Φίλες και φίλοι, Σας καλωσορίζουµε στην «Ονειρούπολη - Το Χωριό του Άη Βασίλη» που ανοίγει τις πύλες της για 13η χρονιά, έτοιµη να µας δεχθεί, να µας συναρπάσει και να µας χαρίσει µοναδικές στιγµές.

Ξωτικά και νεράιδες, κλόουν και ξυλοπόδαροι, γεύσεις, ήχοι και χρώµατα πληµµυρίζουν την πόλη και τις καρδιές µικρών και µεγάλων.

Είναι τιµή για µένα να βρίσκοµαι για τρίτη συνεχόµενη χρονιά στη θέση του Προέδρου της ∆ηµοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του ∆ήµου ∆ράµας που διοργανώνει την «Ονειρούπολη».

Αγαπηµένοι καλλιτέχνες, πολλαπλές δράσεις, παιχνίδια, εργαστήρια, εκδηλώσεις, συναυλίες και διάφορες εκπλήξεις γεµίζουν µε ευτυχία και χαµόγελο τα πρόσωπα όλων. Η παιδικότητα, η χαρά και η αγάπη απλώνονται σε µια γιορτινή ατµόσφαιρα.

Η «Ονειρούπολη» είναι πλέον θεσµός. Το ενδιαφέρον του κόσµου από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό την ανέδειξε ως την κορυφαία χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Την προηγούµενη χρονιά η επισκεψιµότητα άγγιξε τους 800.000 µοναδικούς επισκέπτες σε 36 µέρες.

Ετοιµαστείτε µε την καλύτερη διάθεση και απολαύστε την παραµυθένια «Ονειρούπολη» …µια περιπέτεια που όλοι είναι πρωταγωνιστές …ένα ταξίδι που ξαφνιάζει, µαγεύει και µεταµορφώνει τις ανθρώπινες καρδιές!

Κάθε χρόνο στόχος µας είναι να δώσουµε την ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τις δεκάδες ∆ΩΡΕΑΝ δράσεις της «Ονειρούπολης» για να γευτούν την µαγεία της γιορτής της αγάπης.

Καλωσορίσατε στη µοναδική «Ονειρούπολη»!

Η ∆ράµα µας, γίνεται η πρωταγωνίστρια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χριστόδουλος Μαµσάκος ∆ήµαρχος ∆ράµας

Είναι πολύ σηµαντικό αυτές τις Άγιες µέρες όλοι µας να καταφέρουµε να γεµίσουµε τις ψυχές µας µε αγάπη, πίστη και ελπίδα. Και τι άλλο µπορεί να γαληνέψει τις ψυχές µας εκτός από τα χαµόγελα και την ευτυχία των παιδιών που επισκέπτονται ένα παραµυθένιο χωριό φτιαγµένο για να δίνει χαρά; Καλώς ήρθατε στην «Ονειρούπολη Το Χωριό του Άη Βασίλη». Καλές γιορτές σε όλους! Αναστάσιος Χατζηκυριακίδης Πρόεδρος ∆.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.


Μια φορά κι έναν καιρό, κάπου στη Βόρεια Ελλάδα, σ’ ένα µέρος που το λένε ∆ράµα, υπάρχει ένας κήπος µε πελώρια πλατάνια, µε ποταµάκια και µε λίµνες. Σ’ αυτό το µέρος κάθε χρόνο γίνεται κάτι ανεξήγητο, κάτι µαγικό! Λίγες ηµέρες πριν τα Χριστούγεννα ο κήπος ξαφνικά γεµίζει µε χιλιάδες πολύχρωµα λαµπιόνια και ξύλινα πανέµορφα σπιτάκια. Από τα δέντρα κρέµονται στολίδια και στις λίµνες επιπλέουν τεράστια χρωµατιστά νούφαρα. Όλο το µέρος γεµίζει µε παιχνίδια και ζαχαρωτά. Η λάµψη του είναι τόσο µεγάλη που φαίνεται ακόµα και από πολύ ψηλά από τον ουρανό. Ίσως, µια νύχτα ο Άη Βασίλης να είδε τον κήπο από ψηλά και από τότε να αποφάσισε να πηγαίνει εκεί κάθε χρόνο για να υποδέχεται τους µικρούς και τους µεγάλους φίλους του. Αυτό το µαγικό µέρος λοιπόν, τα παιδιά πήραν την απόφαση να το ονοµάζουν «Ονειρούπολη»! Κάθε χρόνο ο Άη Βασίλης, µαζί µε τα ξωτικά του, ανοίγει τις πύλες της «Ονειρούπολης» ώστε µαζί µε τα παιδιά από όλη την Ελλάδα και τον κόσµο να περνάνε αξέχαστες γιορτινές µέρες για έναν ολόκληρο µήνα, κάνοντας υπέροχες δραστηριότητες εντελώς δωρεάν! Ο Άη Βασίλης, όµως, έχει βάλει έναν πολύ αυστηρό κανόνα στην «Ονειρούπολη»: Επιτρέπονται µόνο γέλια και χαρές, µόνο τραγούδια κι ευχές, µόνο αγάπη και αγκαλιές, µόνο παιχνίδια και γλυκές λιχουδιές. Κι επειδή αυτοί οι κανόνες του Άη Βασίλη µας αρέσουν πολύ, όπως και τα γλυκά, τα στολίδια, οι κατασκευές, το πατινάζ, το ποδόσφαιρο, η ζωγραφική και όλες οι Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες ...και φέτος θα είµαστε όλοι εκεί!


Το Ταχυδρομείο της «Ονειρούπολης»

Μπορεί η αγκαλιά του Άη Βασίλη να είναι πάντα ανοιχτή στην «Ονειρούπολη» για να ακούσει τις επιθυµίες σας, αλλά επειδή είναι λίγο µεγάλος στην ηλικία (µόνο µερικές χιλιάδες χρόνια) καµιά φορά ξεχνάει! Γι’ αυτό µη χάνετε χρόνο… πηγαίνετε στο ταχυδροµείο της «Ονειρούπολης». Γράψτε το µήνυµα σας σε ένα χαρτί, βάλτε το στον φάκελο και δώστε το χαµογελόσηµο (ένα µικρό χαµογελάκι) σας. Η µαγική Χριστουγεννόσκονη θα µεταφέρει το γράµµα στον Άη Βασίλη και όλες οι επιθυµίες θα πραγµατοποιηθούν! Για καλό και για κακό… ας είστε και καλά παιδάκια!

Το Σπιτάκι του Άη Βασίλη

H αγκαλιά του είναι κατακόκκινη, τεράστια, ζεστή και γεµάτη αγάπη! Είναι η καλύτερη αγκαλιά των Χριστουγέννων. Είναι η αγκαλιά του Άη Βασίλη! Ο Άη Βασίλης σας περιµένει στο σπιτάκι του για να του εκµυστηρευτείτε τις επιθυµίες σας και να ζωντανέψετε τα όνειρα σας. Για 37 ηµέρες η αγκαλιά του θα περιµένει να ανταµώσει µε τη δική σας αγκαλιά, για να γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα τα οµορφότερα όλου του κόσµου… χο χο χο!

Το Σπιτάκι των Διαδραστικών Παραμυθιών

Το ξέρατε ότι τα οµορφότερα όνειρα του κόσµου βρίσκονται κρυµµένα στα παραµύθια; Και ότι διαβάζοντας παραµύθια µπορούµε να ζωντανέψουµε όλα τα όνειρα µας; Ελάτε, λοιπόν, στο παραµυθόσπιτο της «Ονειρούπολης» για να διαβάσετε και να ακούσετε υπέροχα παραµύθια από όλο τον κόσµο. Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσµο των ονείρων και των συναισθηµάτων µέσα από τις αφηγήσεις των παραµυθιών.

Το Εργαστήρι του Άη Βασίλη

Γρήγορα… κάποιος να σταµατήσει την κόλλα που κυνηγάει ένα χαρτάκι, που τρέχει να κρυφτεί από ένα ξυλάκι και το πινέλο που προσπαθεί να χρωµατίσει µία Χριστουγεννιάτικη µπαλίτσα, που δεν κάθεται φρόνιµα κι όλο κατρακυλάει! Γρήγορα όλοι στο εργαστήριο του Άη Βασίλη να σώσουµε τη χρυσόσκονη που τρέµει µήπως οι µαρκαδόροι φτερνιστούν και τη σκορπίσουν πάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο! Γρήγορα όλοι στο εργαστήριο του Άη Βασίλη, εκεί που η µαγεία συναντά τη φαντασία και τη δηµιουργικότητα.

Τα Ατελιέ των Ξωτικών Face painting

Ποιός είπε ότι η ζωγραφική γίνεται µόνο σε χαρτί ή σε καµβά; Και ποιός είπε ότι η σοκολάτα µόνο τρώγεται; Αυτά είναι πολύ µεγάλα ψέµατα και στην «Ονειρούπολη» τα ψέµατα ο Άη Βασίλης δεν τα επιτρέπει! Μάθετε, λοιπόν, ότι η ζωγραφική γίνεται και στα υπέροχα προσωπάκια σας και µε µπογιές αλλά και µε σοκολάτα! Προσέξτε µόνο µην έρθει κάποιο λαίµαργο ξωτικούλι ή καλικατζαράκι και αρχίσει να γλύφει τη σοκολάτα από τα µαγουλάκια σας.

Το Σπιτάκι του Πελίτι

Ακόµα και το µεγαλύτερο δέντρο του κόσµου ήταν κάποτε ένας τόσο δα µικρός σπόρος και το µόνο που ζητούσε ήταν λίγο νερό και χώµα για να γίνει ένα υπέροχο φυτό ή δέντρο και να µας χαρίσει την οµορφιά ή τους καρπούς του. Στο σπιτάκι του «Πελίτι», µπορείτε να µάθετε όλα τα µυστικά των σπόρων ώστε να ξέρουµε πως να τους προστατεύουµε, πως να τους φυτεύουµε και να τους µεγαλώνουµε. Στο σπιτάκι του «Πελίτι» θα µάθετε για τη µαγεία της φύσης.


Το Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής

Τα Σταθμαρχεία της «Ονειρούπολης»

Φρρρ, φρρρ! Ο σταθµάρχης της «Ονειρούπολης» φυσά δυνατά τη σφυρίχτρα του! Το τρένο της «Ονειρούπολης» ξεκινά! Παρακαλούνται τα ξωτικά να ρίξουν κι άλλη Χριστουγεννόσκονη στη µηχανή. Οι επιβάτες, να πάρουν τις θέσεις τους, η βόλτα στις οµορφότερες γωνιές της πόλης ξεκινά. Επιτρέπονται τα γέλια και τα τραγούδια. Απαγορεύεται να ταΐζετε τους ταράνδους που πετούν γύρω από το τρένο. Η σιδηροδροµική περιπέτεια ξεκινά…

Κάτι σας τραβά κοντά του από τη µύτη; Κάτι στο οποίο δεν µπορείτε να αντισταθείτε; Μµµµ, καταλάβαµε… είναι το τραγανό σπιτάκι της Ζαχαροπλαστικής. Τα ίδια παθαίνει και ο Άη Βασίλης. Όσο κι αν αντιστέκεται πάντα τρυπώνει κρυφά και τρώει κανένα κουλουράκι ή γλυκάκι! Βάλτε ποδίτσες και καπέλα και ετοιµάστε κι εσείς λαχταριστά εδέσµατα. Ποιος ξέρει, µπορεί ο Άη Βασίλης το βράδυ να γευτεί κάποιο δικό σας. Κι αν τύχει και τον δείτε να τρυπώνει, µην τον µαρτυρήσετε!

Ο Φούρνος της «Ονειρούπολης»

Το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών «Ονειρούπολης»

Το ξέρουµε …έχετε απόλυτο δίκιο! Η «Ονειρούπολη» είναι τόσο µεγάλη και τόσο φανταστική που δεν ξέρετε από που να αρχίσετε και που να τελειώσετε. Για αυτό ετοιµάσαµε µία ειδική οµάδα δράσης: Τους «Ονειροξεναγούς», οι οποίοι ξέρουν κάθε γωνιά της «Ονειρούπολης» απ’ έξω κι ανακατωτά κι έτσι µπορούν να σας απαντήσουν ακόµα και στη πιο δύσκολη ερώτηση! Καλή διασκέδαση!

Αν δείτε κάτι ολόλευκα ανθρωπάκια στον φούρνο της «Ονειρούπολης» µη µπερδευτείτε. ∆εν είναι χιονάνθρωποι. Είναι τα ξωτικά που κοσκινίζοντας το αλεύρι έγιναν κάτασπρα. Έχε χάρη που τα ψωµάκια τους είναι πάντα µοσχοµυριστά και πεντανόστιµα κι έτσι ο Άη Βασίλης δεν τα µαλώνει για τις σκανδαλιές τους!


Το πλανητάριο της «Ονειρούπολης»

Επειδή τα δέντρα στην «Ονειρούπολη» είναι πολύ ψηλά και ο Άη Βασίλης δυσκολεύεται να δει τον ουρανό για να προγραµµατίσει τις πτήσεις του µε το µαγικό του έλκηθρο, ζήτησε από τα ξωτικά του να κατασκευάσουν ένα «Πλανητάριο» στην πλατεία της πόλης. Από εκεί, µέσα από τα τηλεσκόπια θα µπορεί να βλέπει όλο τον ουρανό, τα αστέρια, τους πλανήτες, τους γαλαξίες... όχι µόνο αυτός αλλά και όλοι οι επισκέπτες της «Ονειρούπολης».

Το Σινεμά Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Τούνελ Πλατείας)

Παρακαλούµε ησυχία γιατί αρχίζει η ταινία! Όλα τα παιδάκια να πάρουν τις θέσεις τους στο τούνελ του σινεµά. Φώτα, κάµερα …πάµε! Όλοι οι αγαπηµένοι ήρωες κρατούν συντροφιά στα παιδιά τις ηµέρες των Χριστουγέννων µε υπέροχες κινηµατογραφικές ιστορίες. Προµηθευτείτε το δωρεάν εισιτήριο σας!

Το Σπιτάκι των φίλων των ζώων

Η Μαγική Διαδρομή

Ανάµεσα στα τεράστια πλατάνια, στις λίµνες, στα σπιτάκια και στα στολίδια, υπάρχει µία διαδροµή που είναι ξεχωριστή, σχεδόν µαγική! Ανακαλύψτε την, ακολουθείστε την, γίνετε οι εξερευνητές των Χριστουγέννων και ζήστε όλη την µαγική εµπειρία της «Ονειρούπολης».

Σε ποιο σπιτάκι χωράνε όλα τα ζωάκια του κόσµου, µικρά, µεγάλα, χνουδωτά, µε πούπουλα, γούνα ή φτερά; Μα σε ποιο άλλο... στο σπιτάκι των ζώων. Πώς γίνεται αυτό; Με πολλή πολλή αγάπη για τους υπέροχους φίλους µας τα ζώα. Ελάτε να τα γνωρίσετε και να και να τα αγαπήσετε ακόµη περισσότερο.


Μαγική σκηνή

Το σπιτάκι της «Μαγικής Σκηνής» σε κερδίζει και µόνο από τη διακόσµηση του. Έχει δράση, περιπέτεια, σασπένς και φυσικά κάτι που προσελκύει τον πολύ κόσµο... µαγικά κόλπα! Η µάγισσα Θυµιώ απειλεί την «Ονειρούπολη» µε την επιδηµία της ανακατο-θυµιο-φασαρίας. Η µαγισσούλα και ο µάγος της «Ονειρούπολης» θα καταφέρουν µε τη βοήθεια των παιδιών να ανατρέψουν τα σχέδια της;

Φωτογραφία Βασίλης Κοβλακάς (Korbee)

Το Σπιτάκι των Κοινωνικών Δομών

Η «Κοινωνική Υπηρεσία» σε συνεργασία µε τα κοινωνικά προγράµµατα και τις δοµές του ∆ήµου, καθώς επίσης και µε ένα µεγάλο αριθµό συλλόγων ανοίγουν το σπίτι τους και υποδέχονται όλους εσάς τους επισκέπτες του ονείρου. Ελάτε να γνωρίσετε, να ενηµερωθείτε και να συµµετέχετε στις δράσεις των φορέων. Με αφορµή τα Χριστούγεννα και την «Ονειρούπολη, βοηθήστε να γίνει ο τόπος µας καλύτερος!


Το Σπιτάκι της Πυροσβεστικής

Ανακυκλώνουμε και δεν Πετάμε

Έχετε δει ποτέ από κοντά τη στολή των πυροσβεστών; Έχετε φορέσει ποτέ ένα κράνος πυροσβέστη; Θέλετε να µάθετε από τους γενναίους πυροσβέστες πως σβήνουν τις τεράστιες φωτιές ή πως βοηθάνε τα άτακτα γατάκια να κατέβουν από τα δέντρα; Ελάτε στο σπιτάκι της Πυροσβεστικής και γίνετε κι εσείς οι µικροί πυροσβέστες της «Ονειρούπολης».

Κουτάκια, µπουκαλάκια, χαρτί και άλλα απορρίµµατα κάθε άλλο παρά άχρηστα είναι! Είναι πολύ χρήσιµα για τα ξωτικά του Άη Βασίλη και πολύ σηµαντικά για το περιβάλλον και τον πλανήτη. Ο ∆ήµος ∆ράµας, η ∆ΙΑΑΜΑΘ (∆ιαχείριση Απορριµµάτων ΑΜΘ) και οι δύο µεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον νοµό µας (Ecokyklos & Retire), παρουσιάζουν στους επισκέπτες της «Ονειρούπολης» τον τρόπο, τα οφέλη και τα αποτελέσµατα της σωστής ανακύκλωσης.

Το Σπιτάκι της Αστυνομίας (Κυκλοφοριακής Αγωγής)

Το Ραδιόφωνο της Ονειρούπολης

Οι µουσικούληδες, είναι επτά µικρά ξωτικά: Ο Ντο, ο Ρε, ο Μι, ο Φα, ο Σολ, ο Λα και ο Σι που µένουν στο σπιτάκι του ραδιοφώνου. Αυτά τα ξωτικά έχουν αναλάβει µία πολύ σπουδαία δουλειά. Να µην σταµατήσουν ποτέ οι υπέροχες Χριστουγεννιάτικες µελωδίες που ακούγονται σε κάθε γωνιά της «Ονειρούπολης». Πηγαίνετε κι εσείς να γνωρίσετε το ραδιοφωνικό σταθµό της «Ονειρούπολης» και ίσως να µπορέσετε να κάνετε µία γλυκιά αφιέρωση στους αγαπηµένους σας!

Ο Σταµάτης και ο Γρηγόρης. Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο. Σήµατα στρογγυλά, σήµατα τριγωνικά και πολύχρωµα. Ουφ! Μεγάλο µπέρδεµα! Πρέπει επιτέλους κάποιος τροχονόµος να µας εξηγήσει τί πρέπει να κάνουµε µε όλα αυτά! Και κυρίως, πότε επιτέλους πρέπει να πατάµε την κόρνα!


Το Συντριβάνι των Ευχών

Φέτος ο καθένας µας µπορεί να κάνει τη δική του ευχή στο «Συντριβάνι των ευχών» της «Ονειρούπολης» και ρίχνοντας ένα κέρµα να ενισχύσουµε όλοι µαζί το έργο του Συλλόγου γονέων, κηδεµόνων & φίλων ατόµων µε αυτισµό Ν. ∆ράµας «Αλκυόνη».

Το Σπιτάκι των online ευχών

Θέλεις οι ευχές σου να φτάσουν ως τα πέρατα της γης; Να σε ακούσουν και να σε δουν στο Βόρειο και στο Νότιο πόλο, στην Αυστραλία και στην Αµερική; Ε, τότε πήγαινε στο σπιτάκι των ευχών, πάρε µία βαθειά ανάσα και ξεκίνα να εύχεσαι. Όµως, να µιλάς δυνατά, γιατί ο ταχυδρόµος των ευχών είναι λίγο τεµπέλης και µπορεί να τον έχει πάρει ο ύπνος.

Το Νομισματοκοπείο της «Ονειρούπολης» Φανταστήκατε ποτέ ότι µπορείτε να φτιάξετε µόνοι σας ένα νόµισµα; Ε! Λοιπόν ναι, µπορείτε! Στο Σπιτάκι της ∆ΕΚΠΟΤΑ µε το ειδικό µηχάνηµα θα το καταφέρετε και µε ένα µικρό αντίτιµο θα γίνει δικό σας για πάντα!

Φωτογραφία Βασίλης Κοβλακάς (Korbee)


Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Η ανανεωµένη οµάδα του «Move it Fitness Club Drama» µας προσκαλεί σε ένα µεγάλο πάρτυ, να διασκεδάσουµε σε ρυθµούς Salsa, Mambo, Merenqe, Hip Hop µε ένα δυναµικό νέο πρόγραµµα!

Ηµέρα εορτής της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της ∆ράµας.

19.00 Μετά το τέλος του εσπερινού στο εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας, ο Άη Βασίλης αφήνει το καραβάκι του στη λίµνη µαζί µε τα παιδιά της πόλης. Το παραµύθι αρχίζει στο ∆ηµοτικό Κήπο και στην Πλατεία Ελευθερίας. Όλα έτοιµα!

11.00-14.00 Στο σπιτάκι του, ο Σύλλογος «Αλκυόνη Ν. ∆ράµας» φωτίζει µε το δικό του γαλάζιο χρώµα και τη φετινή «Ονειρούπολη». Καλεί τους µικρούς και µεγάλους φίλους του να φτιάξουν µαζί υπέροχα γαλάζια στολίδια για το δικό του διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

20.00 Κεντρική σκηνή. ∆εν έρχεται ως αθλήτρια, ούτε ως µοντέλο ή παρουσιάστρια. Έρχεται για µία εκρηκτική µουσική έναρξη.

Η Κατερίνα Στικούδη υπόσχεται να ξεσηκώσει τους φίλους της «Ονειρούπολης» µε τους ρυθµούς, τα τραγούδια και τις µοναδικές χορογραφίες της. Η Ονειρούπολη ξεκινά...

11.00 Κεντρική σκηνή. Το «Λύκειο Ελληνίδων ∆ράµας» προσφέρει το παραδοσιακό έδεσµα «Βαρβάρα» σε όλους τους επισκέπτες.

12.00-14.30 Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών. Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου µε τίτλο «Καλέ µου Άη Βασίλη» της συγγραφέως Μαρίας Ποπκιώση. ∆ιαδραστικό παραµύθι, χριστουγεννιάτικη ιστορία για παιδιά προσχολικής ηλικίας και έως 10 ετών. Ο Άη Βασίλης διαβάζει τα γράµµατα που του στέλνουν τα παιδιά και ετοιµάζει πυρετωδώς τα δώρα τους. Μα είναι τόσα πολλά τα γράµµατα και τόσα πολλά τα δώρα των παιδιών! Θα προλάβει να τα παραδώσει εγκαίρως; Εσείς τι λέτε; Θα προλάβει; Προαιρετική συγκέντρωση παιχνιδιών. 12.00-14.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Η χορωδία του Ποντιακού - Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροβάτου «Το Κάρς» συναντά την Παραδοσιακή χορωδία του «Οµίλου

Ερευνών Πηλίου», την Παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου «Μικρασιατών Ευόσµου» και τη Χορωδία «Κοντοκαλίου Κέρκυρας» µε τη συνοδεία της «Κερκυραϊκής Μαντολινάτας» και υπόσχονται να µας χαρίσουν µια διαφορετική µουσική εµπειρία. Είσοδος ελεύθερη. 12.00-13.30 Κεντρική σκηνή. Α΄µέρος του «3ου Φεστιβάλ Ονειρούπολης, Ενώνουµε την Ελλάδα». Ο Σύλλογος Αυλωνιτών «Το Σάλεσι» του ∆ήµου Ωρωπού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξεχασµένης Ηµαθίας «Γεώργιος Σεφέρης» βρίσκονται κοντά µας για να γνωρίσουν τη ∆ράµα και τις οµορφιές της. Εµείς θα έχουµε τη χαρά να δούµε και να ακούσουµε χορούς, τραγούδια και έθιµα του τόπου τους, σε ένα µουσικοχορευτικό πάντρεµα µε πίπιζες, ζουρνάδες και νταούλια που θα µας ξεσηκώσουν. 13.00 Γήπεδο «∆. Κραχτίδης». Ο Α.Σ. «Γαία ∆ράµας» διοργανώνει Αθλητικό Τουρνουά Βόλεϊ ∆ηµοτικών Σχολείων. 13.30-14.00 Κεντρική σκηνή. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου ∆ράµας «Παναγία Σουµελά», µε το µικρό και µεγάλο χορευτικό του τµήµα, παρουσιάζει κάλαντα και χορούς από τον αλησµόνητο Πόντο. 14.00-14.30 Κεντρική σκηνή. Το χορευτικό τµήµα ενηλίκων του Πολιτιστικού και Επιµορφωτικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής «Απάµεια», παρουσιάζει χορούς από τα νησιά του Β. Αιγαίου καθώς και πρόγραµµα Zumba Fitness. 14.30-15.30 Κεντρική σκηνή. Το Τµήµα Παραδοσιακών Χορών του Χορευτικού


Οµίλου ∆υτικής Θεσσαλονίκης «Το Σεργιάνι», παρουσιάζει χορούς από τα νησιά µας και την ηπειρωτική Ελλάδα. Το Τµήµα των Λαϊκών Χορών του Οµίλου µας διασκεδάζει µε χασάπικο, ζεϊµπέκικο, συρτάκι και χασαποσέρβικο.

«Ονειρούπολης». Ένα από τα καλύτερα ροκ ποπ συγκροτήµατα µε εκατοµµύρια views στα videoclips τους έρχεται. Θα είµαστε όλοι εκεί...

15.30-16.00 Κεντρική σκηνή. Επίδειξη του Ολυµπιακού αθλήµατος Τζούντο από τον Αθλητικό Σύλλογο «Judo Πήγασος ∆ράµας 1986»

9.00-12.00 Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης».

19.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Συναυλία «Πόλη, ποιό φως µας ενώνει...». Θα απολαύσουµε την παράσταση που παρουσίασε ο Γρηγόρης Παπαεµµανουήλ µε τους συνεργάτες του στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, µετά από πρόσκληση του Οικουµενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολοµαίου. Συµµετέχουν: Γρηγόρης Παπαεµµανουήλ, «Οι ∆οµέστικοι της ∆ράµας», η Παραδοσιακή Χορωδία «Λυκείου Ελληνίδων ∆ράµας» και το µουσικό σχήµα «Εµπειροτέχνες».

18.00-18.30 Κεντρική σκηνή. Η µικτή χορωδία Καλαµπακίου «Μ. Αλέξανδρος» µας τραγουδάει Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

20.00 Κεντρική σκηνή. Ένα ταξίδι ξεκινάει, ένα ταξίδι µακρινό, ουράνιο τόξο που γελάει, και σε ρίχνει στο κενό... Καλά καταλάβατε. Είναι οι «Onirama» που κουβαλάνε στις αποσκευές τους τις µεγαλύτερες επιτυχίες τους για µία αξέχαστη βραδιά...

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

20.00 Αµφιθέατρο «∆ραµινών Πολιτών» (εντός Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας). Η Ένωση χορευτών ∆ράµας «Πυρρίχιος» και η «Ένωση Κυριών ∆ράµας» παρουσιάζουν την ποντιακή θεατρική επιθεώρηση «Ζωή και κότα µε χαβίτς και µε κορκότα», µε τον Τάκη Βαµβακίδη και Αλέξη Παραχαρίδη. 21.00 Κεντρική είσοδος «Ονειρούπολης» (Άγαλµα Ελευθερίας). Το «31ο HolisteRUN» (Νυχτερινό τρέξιµο) ξεκινά µε δύο διαδροµές 5 και 10 χλµ. Εγγραφές 19.30 έως 20.45. Εκκίνηση 21.00. Πληροφορίες / εγγραφές: www.holosteRUN.com Ελάτε να γεµίσουµε τον µεγαλύτερο τοίχο καλοσύνης µε τρόφιµα.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και ξενάγηση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 20.00 Κεντρική σκηνή. Hip-Hop πρόγραµµα από τον Norme, τον Xiffi, την Ιωάννα Παυλίδου και τον Dramatica.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 10.00-11.30 «Εργαστήρι του Άη Βασίλη». Χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές από το «Ειδικό Σχολείο ∆ράµας». 18.30-19.30 Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (Παλιό ∆ηµαρχείο, 2ος όροφος). Μονόπρακτα σατιρικής τριλογίας στην Ποντιακή διάλεκτο µε τίτλο «Σ΄ Αριστοφάνη τα Πατεµασέας», από την Πόντια ερασιτέχνη ηθοποιό Γιούλη Γεωργιάδου. Η ίδια, αυτοσαρκαζόµενη, σχολιάζει την πρώτη γενιά ποντίων, τότε που το γέλιο έβγαινε από τα πιο ασήµαντα και αθώα πράγµατα. Μονόπρακτα: «Γεράµατα γελάµατα», «Έρθεν και τη γαϊδιρί» και «Με την φουτήν µαλέζ». Συνδιοργάνωση µε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Ν. Κρώµνης». 20.00 Κεντρική σκηνή. Ο Ανδρέας Λέοντας είναι κιθαρίστας από 11 ετών. Σεµνός και ταπεινός κι όµως έχει καταφέρει να κατακτήσει τις καρδιές χιλιάδων Ελλήνων και Κύπριων. ∆εν είναι άλλωστε τυχαίο που είναι ο νικητής talent show. Μαζί µε την Τάνια Μπρεάζου υπόσχονται να προσφέρουν στο κοινό της «Ονειρούπολης» µία µοναδική µουσική βραδιά!


Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Ο Κωνσταντίνος Κουγιουµτζής διασκευάζει την κωµωδία από το παραδοσιακό ρεπερτόριο του θεάτρου σκιών µε τίτλο «Ούτε µιλάει, ούτε λαλάει». Τι αστείο είναι αυτό που σκάρωσε χριστουγεννιάτικα ο Χατζιαβάτης στον αγαπηµένο του φίλο Καραγκιόζη; Ούτε µιλάει ούτε λαλάει! Ξύλο µου µυρίζεται! Τι θα κάνει ο ξυπόλητος φίλος µας, όταν στο φωτισµένο πανάκι µας φτάνουν και οι άλλοι γνωστοί ήρωες του θεάτρου σκιών; 20.00-21.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου «Βοϊράνη» παρουσιάζει, µε τα παιδικά και τα τµήµατα ενηλίκων, κάλαντα και χορούς από τον πόντο.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 11.00-15.00 Σπιτάκι «Ένωσης Κυριών ∆ράµας». Συνεργατικές δράσεις της «Ένωσης Κυριών» µε την «Praksis». H κινητή µονάδα της «Praksis» πραγµατοποιεί δωρεάν µέσα σε 15 λεπτά ανώνυµο τεστ για τον HIV και την Ηπατίτιδα B,C µε την µέθοδο του RapidTest ενώ παράλληλα ενηµερώνει για θέµατα που αφορούν τους συγκεκριµένους ιούς. 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Ποντίων Λευκογείων «Ο Εύξεινος Πόντος»

παρουσιάζει χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου µε τους µικρούς και µεγάλους χορευτές του συλλόγου. 18.00-19.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Η θεατρική οµάδα του συλλόγου φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Σερρών παρουσιάζει την παράσταση «Η χαχά της Θυµιώς». Μια παιδική, διαδραστική, θεατρική παράσταση σε σενάριο και σκηνοθεσία της Βούλας Γιαγκάζογλου, Αν. Καθηγήτριας Ειδικής Αγωγής, που θα λατρέψουν µικροί και µεγάλοι. Είσοδος Ελεύθερη. 19.00 ∆ιασταύρωση οδών Ηπείρου & Π. Κάβδα. Η Φιλαρµονική των Κρηνίδων γεµίζει µουσικές τα στενά και τους δρόµους της πόλης. 20.00 Κεντρική σκηνή. Το νεανικό συγκρότηµα ελληνικής έντεχνης και ροκ µουσικής, «7ψυχες Νότες», παρουσιάζει την πρώτη του δουλειά µε τίτλο «Ποτέ ξανά».

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 10.00-14.00 «Σπιτάκι των διαδραστικών παραµυθιών». Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πώς ο Μεγάλος Πράσινος ∆ράκος κατάφερε να νικήσει το θυµό του; Γιορτάζουµε όλοι µαζί τη νίκη του Πράσινου ∆ράκου. Στο σπιτάκι, σας υποδέχεται η φίλη - σύµβουλος του δράκου Ευαγγελία. 11.00-11.30 Κεντρική σκηνή. Κάλαντα και τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παρθένων» Νέου Μαρµαρά Χαλκιδικής. 11.30-12.30 Κεντρική σκηνή. Μικροί και µεγάλοι αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου

«Απόλλων» ∆ράµας παρουσιάζουν τον µαγευτικό κόσµο του Tae Kwon-Do ITF . 12.00 Κεντρική είσοδος «Ονειρούπολης» (Άγαλµα Ελευθερίας). Χρώµατα, µουσική, χορός. Οι Αγιοβασιλίνες της σχολής χορού Έλενας & Κωνσταντίνας Νότα «Pirouette», χορεύουν στους δρόµους της πόλης µε ρυθµούς της Φιλαρµονικής Χωριστής. Τις συνοδεύουν οι Χριστουγεννιάτικοι ξυλοπόδαροι της οµάδας «Πολυθέαµα Κρόκο και Λίνο»! 12.00 Άγαλµα Ελευθερίας. Η Ακαδηµία ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ «Μέγας Αλέξανδρος» κάνει για εµάς επίδειξη δεξιότητας ποδοσφαίρου. Χτύπα τη µπάλα και βρες το στόχο! 12.30-13.30 Κεντρική σκηνή. Τα παιδιά των σχολών χορού Έλενας Αγγέλοβα και Λαµπρινής Καλφοπούλου παρουσιάζουν κλασικές, σύγχρονες και Hip Hop χορογραφίες σε χριστουγεννιάτικους ρυθµούς. 13.30-14.00 Κεντρική σκηνή. Παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική οµάδα του 5ου ∆ηµοτικού σχολείου ∆ράµας. 14.00-14.45 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευόσµου Θεσσαλονίκης «Το Γαϊτάνι» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης, ο Θεολόγος» Μετεώρων δήµου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ποικίλο παραδοσιακό πρόγραµµα. 14.45-15.45 Κεντρική σκηνή. Τα τµήµατα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγυνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν χορούς από τη Μακεδονία και τη Θράκη.


Βήματα στην πόλη 16.00-17.00 Κεντρική σκηνή. Το χορευτικό τµήµα παίδων, εφήβων και ενηλίκων του Παµµικρασιατικού Συλλόγου ∆ράµας «Ο Άγιος Χρυσόστοµος» παρουσιάζει χορούς της Μικράς Ασίας. 17.00-17.30 Κεντρική σκηνή. Το τµήµα ενηλίκων του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης χορεύει και εντυπωσιάζει µε τον παλµό του. 17.30-18.00 Κεντρική σκηνή. Χοροί της Μακεδονίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Βρύσης ∆ράµας. 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Zumba στην «Ονειρούπολη». Παρουσίαση προγράµµατος Zumba Fitness µε instructor την Μαρία Ματενόγλου. Το πρόγραµµα θα ανοίξει το παιδικό τµήµα Zumba Kids σε συνεργασία µε το Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών «Τουρετζόγλου» από το ∆ραβήσκο Σερρών. 18.30-19.30 Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας (Τούνελ Πλατείας). Ο 9χρονος Μηνάς Τάτσιος ταξιδεύει τους µικρούς επισκέπτες της «Ονειρούπολης» στα Μαγικά Χριστούγεννα του Καραγκιόζη. Μια παράσταση µε πολύ γέλιο που δεν πρέπει να χάσει κανείς! 18.30 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. 8η Συνάντηση χορωδιών ΟΤΕ. Συµµετέχουν: Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, Χορωδία Πολιτιστικής Λέσχης Προσωπικού ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζοµένων & Συνταξιούχων ΟΤΕ Κέρκυρας, Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζοµένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας, Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζοµένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ Ιωαννίνων και οι Χορωδίες Μουσικού σχολείου ∆ράµας (Τάξη Α΄ Γυµνασίου & Χορωδία Acapella). Είσοδος Ελεύθερη.

19.00 Κεντρική σκηνή. «Ενηµερωτική εκστρατεία για το AIDS». Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής και της προάσπισης της υγείας, το Τµήµα Προστασίας και Προαγωγής της ∆ηµόσιας Υγείας του ∆ήµου ∆ράµας, η ∆.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α, και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ υλοποιούν πρόγραµµα δράσεων σε συνεργασία µε το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Θεσσαλονίκης, που περιλαµβάνει άναµµα των κεριών του συµβόλου Red Ribbon, διανοµή ενηµερωτικού υλικού και προφυλακτικών τόσο στους επισκέπτες της «Ονειρούπολης» όσο και στους χώρους διασκέδασης. 19.00 Κτίριο «Λυκείου Ελληνίδων ∆ράµας» (Αίθουσα Σοφία Χαρµούση). Ο «Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος ∆οξάτου» και το «Μουσικό Σχολείο ∆ράµας» παρουσιάζουν το Λεύκωµα «Αστικές Ενδυµασίες ∆οξάτου Χαράς ενθυµήµατος». Είσοδος Ελεύθερη. 20.00 Κεντρική σκηνή. Ο Θοδωρής Βουτσικάκης, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του σηµαντικές συνεργασίες συστήνεται «σε πρώτο πρόσωπο», µε επιλογές από την προσωπική του δισκογραφία. Μαζί του η νέα σπουδαία ερµηνεύτρια Νίκη Αποστολίδου.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 10.00-14.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών». Βιωµατικό παραµύθι από οµάδα εθελοντών φοιτητριών Κοινωνικής ∆ιοίκησης - Κοινωνικής Εργασίας. 10.30-11.30 Κεντρική σκηνή. Παράσταση παραδοσιακών χορών από τον Μουσικοδραµατικό Σύλλογο «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» Χωριστής, µε τη συνοδεία της χορωδίας και της φιλαρµονικής του.

με την «Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Δράμας»

Η «Ελληνική Περιηγητική Λέσχη ∆ράµας» αναλαµβάνει την ξενάγηση των επισκεπτών της «Ονειρούπολης» στη πόλη της ∆ράµας µε τουριστικούς περιπάτους. Ακολουθήστε τις διαδροµές και γευτείτε την ιστορία της πόλης µέσα από τα κτίρια και τις φυσικές οµορφιές της. Οι ξεναγήσεις γίνονται από την αρχαιολόγο Βασιλική Πoυλιούδη, την αρχειονόµο Μαρία Καπιά, την ιστορικό εθνολόγο Ελένη Τυχόλα, τον εκπαιδευτικό Βασίλη Βλαχογιάννη, το δασολόγο Βαγγέλη Θεοδοσιάδη, το λογοτέχνη – συγγραφέα Τηλέµαχο Τσελεπίδη. Προγραµµατισµένες ηµεροµηνίες για Σάββατο 10.12, Σάββατο 17.12, Κυριακή 18.12, Σάββατο 24.12, Σάββατο 31.12. Αφετηρία το «Κέντρο Ενηµέρωσης Επισκεπτών» που βρίσκεται στην Κεντρική Πύλη της «Ονειρούπολης» στις 12:00 το µεσηµέρι.


11.30-12.00 Κεντρική σκηνή. Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κλειτορίας» ∆ήµου Καλαβρύτων. 12.00-12.30 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Καλλιφύτου» µας ταξιδεύει µε χορούς από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου. 12.00 Από την οδό Ηπείρου ξεκινούν χρώµατα, µουσική και χορός! Οι Αγιοβασιλίνες της σχολής χορού Έλενας & Κωνσταντίνας Νότα «Pirouette», χορεύουν στους δρόµους της πόλης σε χριστουγεννιάτικους ρυθµούς. Τις συνοδεύει η Φιλαρµονική Καλού Αγρού. 12.30-13.30 Κεντρική σκηνή. Τα παιδιά των σχολών χορού Έλενας Αγγέλοβα και Λαµπρινής Καλφοπούλου (Σχολή Χωριστής) παρουσιάζουν κλασικές, σύγχρονες και HIP HOP χορογραφίες σε χριστουγεννιάτικους ρυθµούς! 13.30-14.00 Κεντρική σκηνή. Ο Αθλητικός Γυµναστικός Σύλλογος «∆όξα» Βώλακα χορεύει σε Χριστουγεννιάτικους ρυθµούς. 14.00-14.30 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Νεοχωρίου Σερρών, «Οι φίλοι του Χωριού» παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς. 14.30-15.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Ληµνίων Ν. Καβάλας» παρουσιάζει χορούς από τη Λήµνο, τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Μικράς Ασίας. 15.00-15.30 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος» ∆υτικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

15.30-16.00 Κεντρική σκηνή. Η «Ενοριακή Νεανική Εστία Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» Νέας Πολιτείας Εύοσµου, µας ταξιδεύει µε χορούς της Μακεδονίας. 16.00-16.30 Κεντρική σκηνή. Χοροί της Μακεδονίας παρουσιάζονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού Θεσσαλονίκης «Η Βαλµάδα». 16.30-17.00 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Μεσορόπης χορεύει χορούς της Μακεδονίας. 17.00-18.00 Κεντρική σκηνή. Ποντιακά τραγούδια από τους αδερφούς Νίκο & Γιάννη Αφεντούλη. Χοροί από τον Σύλλογο Ποντίων ∆ράµας «Οι Κοµνηνοί», ακολουθούν Χοροί και τραγούδια της Ορεινής και Πεδινής Θεσσαλίας από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όµιλο Καρδίτσας «Μενελαΐς». 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Χορευτικός Όµιλος Περιβολιού Κέρκυρας» παρουσιάζει τις µαζορέτες του µε Hip Hop, Jazz και σύγχρονο χορό. 18.00 Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ∆ηµαρχείου ∆ράµας. Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος ∆ιποτάµων «Ο Άγιος Νικόλαος», τιµά τον εκπαιδευτικό & συγγραφέα Σάββα Παπαδόπουλο. 18.00-20.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεµόνων & Φίλων του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου ΑµΕΑ «Αγωνιστές», παρουσιάζει την µουσικοχορευτική παράσταση «Ο Μικροφτερούλης». Ένα παραµύθι για την διαφορετικότητα. Συµµετέχουν τα παιδιά του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου ΑµΕΑ «Οι Αγωνιστές» και τµήµα της Σχολής Μπαλέτου Βίκυς Ακασιάδου. Είσοδος Ελεύθερη.

19.00-20.00 Κεντρική σκηνή. Το «SV Training» µε τη Σοφία Καλτσίδου και τη Βάλια Χατζήογλου παρουσιάζουν χορευτικά προγράµµατα µε Zumba και Step dance. 19.00 Αµφιθέατρο «∆ραµινών Πολιτών» (Εντός Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας). «Χριστούγεννα σιµώνουν» µουσικοχορευτική παράσταση µε κάλαντα, χορούς και τραγούδια από τα χορευτικά τµήµατα του Πολιτιστικού Συλλόγου ∆ράµας «Οι Ρίζες µας». Συµµετέχει ο Σύλλογος Μικρασιατικών και Καππαδοκικών ∆εσµών Κ. Νευροκοπίου. Είσοδος Ελεύθερη. 20.00-20.30 Κεντρική σκηνή. Ο Πόντος ζωντανεύει από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Μυλοποτάµου» που µας παρουσιάζει χορούς από τις αλησµόνητες πατρίδες. 20.30-21.00 Κεντρική σκηνή. Κάλαντα και χοροί από την Θράκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου «Βοϊράνη».

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 9.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. «Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής». Οι σπουδαστές του ΙΙΕΚ «Άκµων» δηµιουργούν µε κέφι σοκολατένια γλυφιτζουράκια και τα προσφέρουν στους λιλιπούτιους επισκέπτες της «Ονειρούπολης». 19.00 Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ∆ηµαρχείου ∆ράµας. Η ∆.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. ∆ήµου ∆ράµας και η Μέριµνα Ποντίων Κυριών


∆ράµας πραγµατοποιεί εκδήλωση, παρουσίασης βιβλίου του κ. Ευάγγελου Καρσανίδη µε τίτλο: «Η εκπαίδευση στις επαρχίες ∆ράµας και Ζιχνών κατά την Τουρκοκρατία (1840-1913)». Είσοδος Ελεύθερη.

«Σύλλογος Φίλων Γραµµάτων & Τεχνών ∆ράµας» πραγµατοποιούν εκδήλωση, µε θέµα: Παράσταση µε λόγο - εικόνες - µουσική, αφιέρωµα στον Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη και στο διήγηµά του «Όνειρο στο κύµα». Είσοδος Ελεύθερη.

18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. «Συρτοκαλαντίζοντας». Οι µικρότεροι χορευτές του Συλλόγου Εβριτών Ν. ∆ράµας «Ο Έβρος», µαζί µε τη χορωδία του Συλλόγου, µας ταξιδεύουν µε συρτά και κάλαντα από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο.

19.30-20.30 Κεντρική σκηνή. Εθελοντικές Οµάδες & Σύλλογοι παρουσιάζουν θέµατα σχετικά µε την πολιτική προστασία και τον εθελοντισµό. Συµµετέχουν: Οµάδα ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α, Κυνηγετικός Σύλλογος ∆ράµας «Άρτεµις», Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών και Φίλων ∆ράµας, Λέσχη Καταδροµέων Ν. ∆ράµας.

19.00-20.00 Πλατεία Ελευθερίας. «Η γιορτή µε τα Φαναράκια». Ο Σύλλογος ΕΠΙ.ΚΟΙΝΩΝΩ & ΣΥΝ.ΒΙΩΝΩ µας παρουσιάζει το έθιµο της βόρειας Ευρώπης. Μικροί και µεγάλοι κρατώντας στα χέρια τους πολύχρωµα φαναράκια, περπατούν στους δρόµους της πόλης τραγουδώντας. Ο περίπατος καταλήγει στην σκηνή της «Ονειρούπολης», όπου θα πραγµατοποιηθεί πάρτυ για όλες τις ηλικίες µε D.J. τον Fani Kliafa.

19.30-20.00 Κεντρική σκηνή. Η χορωδία του «Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. ∆ράµας» µας παρουσιάζει Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 10.00-14.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ πλατείας). Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. ∆ράµας «∆ράση» δίνει την ευκαιρία στους µαθητές, µε βιωµατικό τρόπο µέσα από το παιχνίδι να κατανοήσουν έννοιες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία και η διαφορετικότητα, σε ένα χαρούµενο και εορταστικό κλίµα. 18.00-18.30 Κεντρική σκηνή. Η χορωδία του Καλλιτεχνικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Στο µπαλκόνι των αστεριών» του δήµου Χαλκηδόνος µε έδρα τα Κουφάλια, παρουσιάζει έντεχνα ελληνικά τραγούδια. 18.00-21.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. «Η Μέριµνα Ποντίων Κυριών ∆ράµας» και ο

20.00 Πλατεία Θ. Αθανασιάδη (Aλάνα Ταξί). Μουσικοχορευτική βραδιά µε άφθονο ελληνικό κέφι, µουσική, χορό και φαγητό από το Τµήµα Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού ∆ήµου ∆ράµας / Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης».

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 10.00-14.00 Πλατεία Ελευθερίας. Το Τµήµα Εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Καβάλας πραγµατοποιεί Εκπαιδευτικά προγράµµατα οµάδων πληθυσµού (Πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ και χρήση αυτόµατου εξωτερικού απινιδωτή).

19.30 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Ο «Σύλλογος Φίλων Γραµµάτων και Τεχνών ∆ράµας» διοργανώνει την παρουσίαση του νέου βιβλίου «Πλάθοντας ευτυχισµένα παιδιά» του ψυχιάτρου Ιάκωβου Μαρτίδη, το οποίο


πραγµατεύεται και αναλύει, µε κατανοητό τρόπο, 24 σηµαντικά θέµατα για τις σχέσεις γονέων-παιδιών, βασιζόµενο στην ελληνική πραγµατικότητα. Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Παιδοψυχίατρος και ∆ιευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης, Βάϊος Νταφούλης και η Σχολική Σύµβουλος Προσχολικής Αγωγής, Κατερίνα Σαραφίδου.

καταφέρει και η «Ονειρούπολη» είναι σε κίνδυνο. Κανείς είπα;

20.00-21.00 Κεντρική σκηνή. Η Ελληνική ∆ιασωστική Εθελοντική Οµάδα (Ε.∆.Ε.Ο.) παρουσιάζει θέµατα σχετικά µε την πολιτική προστασία και τον εθελοντισµό.

19.30 Σπιτάκι «Ένωσης Κυριών ∆ράµας» Τραγούδια της παρέας από την χορωδία της «Ένωσης Κυριών ∆ράµας». Χοράρχης: Λευτέρης Καλλινικίδης.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

9.00-12.00 «Ονειρούπολη». Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης».

9.00-12.00 «Ονειρούπολη». Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης».

10.00-14.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ πλατείας). Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. ∆ράµας «∆ράση» δίνει την ευκαιρία στους µαθητές µε βιωµατικό τρόπο, µέσα από το παιχνίδι να κατανοήσουν έννοιες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία και η διαφορετικότητα, σε ένα χαρούµενο και εορταστικό κλίµα.

9.00-14.00 Εργαστήρι Άη Βασίλη. Ο «Σύλλογος Γονέων Κηδεµόνων & Φίλων του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΜΕΑ Αγωνιστές» συµµετέχει στην «Ονειρούπολη» από τις 16.12 έως τις 27.12 και παρέα µε τους µικρούς επισκέπτες δηµιουργούν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Χαρτόνια, ψαλίδια, χρυσόσκονες, µολύβια είναι έτοιµα! Ξεκινάµε!

18.00-19.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ πλατείας). Χριστουγεννιάτικο παραµύθι θεάτρου σκιών σε κείµενο του Κωνσταντίνου Κουγιουµτζή µε τίτλο «Τα τρία αινίγµατα και η µάγισσα του δέντρου της Ονειρούπολης». Την «Ονειρούπολη» έχει βάλει στο µάτι η µάγισσα του δέντρου και απειλεί να την καταστρέψει εκτός αν κάποιος καταφέρει να απαντήσει σε τρία αινίγµατα. Κανείς δεν µπορεί να τα

18.30-21.00 Κεντρική σκηνή. Η Μουσική εταιρεία Αλεξανδρούπολης «Ωδείου Φαέθων» υπό τη γενική διεύθυνση του καθηγητή µοντέρνου τµήµατος Ευάγγελου Καψάλη, µας µαγεύει µε τραγούδια σύγχρονου ρεπερτορίου.

9.00-13.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών». Ο Άη Βασίλης µιλάει γαλλικά τα φετινά Χριστούγεννα! Ελάτε στο σπιτάκι των παραµυθιών για να σας διηγηθεί τα παραµύθια του µε γαλλικό accent. «Joyeux Noël». ∆ιοργάνωση: Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. ∆ράµας σε συνεργασία µε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. 9.00-13.00 «Εργαστήρι του Άη Βασίλη». Οι χειροτεχνίες στο Εργαστήρι του Άη Βασίλη

έχουν άρωµα Γαλλίας. Είναι κοµψές και πολύ chic! ∆ιοργάνωση: Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. ∆ράµας σε συνεργασία µε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. 18.00-21.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών». Ο Άη Βασίλης µιλάει γαλλικά τα φετινά Χριστούγεννα! Ελάτε στο σπιτάκι των παραµυθιών για να σας διηγηθεί τα παραµύθια του µε γαλλικό accent. «Joyeux Noël». ∆ιοργάνωση: Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. ∆ράµας σε συνεργασία µε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. 18.00-21.00 «Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής». «Crêpes α λα γαλλικά!». Τα ξωτικά του Άη Βασίλη σας περιµένουν για να φτιάξετε µαζί τους τη δική σας κρέπα σύµφωνα µε την αυθεντική γαλλική συνταγή! Μία και µόνο δοκιµή θα σας πείσει. ∆ιοργάνωση: Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. ∆ράµας σε συνεργασία µε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. 20.00 Κεντρική σκηνή. ∆ώρος ∆ηµοσθένους, ο performer που εντυπωσιάζει και ξεσηκώνει το κοινό µε τις ερµηνείες του και την επιβλητική σκηνική παρουσία του. Με µουσικό ένστικτο και εκλεπτυσµένο γούστο µας προσκαλεί µαζί µε τους


εξαίρετους µουσικούς του, να τραγουδήσουµε και να χορέψουµε στους ρυθµούς του swing και του rock & roll, σε ύφος ρετρό σε ένα πάρτι γεµάτο ερωτισµό.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 10.00-15.00 «Εργαστήρι του Άη Βασίλη». Το Κέντρο Μελέτης «Μολύβι», γιορτάζει τα γενέθλια της «Ονειρούπολης», φτιάχνοντας Χριστουγεννιάτικες κατασκευές µαζί µε τους µικρούς µας φίλους! 11.00-12.30 Κεντρική σκηνή. Ο «Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράµατος» παρουσιάζει χορούς από τον Πόντο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και µοντέρνο χορό από το παιδικό τµήµα του Συλλόγου. 11.30-13.30 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών». Ένα µικρό αυτιστικό χελωνάκι ξετρυπώνει στο σπιτάκι του παραµυθιού. Ο Σύλλογος «Αλκυόνη» Ν. ∆ράµας µας βοηθάει να το γνωρίσουµε καλύτερα και να γίνουµε φίλοι του. Ο «Αυτός» του Πέτρου Πουλάκη (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) είναι άραγε τόσο διαφορετικός όσο λένε; Το µαγικό φαγητό της φιλίας θα µας βοηθήσει να γίνουµε φίλοι; 12.00 Κεντρική Είσοδος «Ονειρούπολης». Χρώµατα, µουσική, χορός! Οι Αγιοβασιλίνες της σχολής χορού Έλενας Αγγέλοβα & Λαµπρινής Καλφοπούλου χορεύουν στους δρόµους της πόλης µε ρυθµούς της Φιλαρµονικής του ∆ήµου ∆ράµας. Τις συνοδεύουν οι Χριστουγεννιάτικοι ξυλοπόδαροι της οµάδας «Πολυθέαµα Κρόκο και Λίνο»! 12.00 Άγαλµα Ελευθερίας. Η Ακαδηµία ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ «Μέγας Αλέξανδρος» σε

επίδειξη δεξιότητας ποδοσφαίρου. Χτύπα τη µπάλα και βρες το στόχο! 12.30-13.30 Κεντρική σκηνή. Τα κέντρα µπαλέτου «Pirouette» για µια ακόµη χρονιά µας παρουσιάζουν Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες στο χωριό του Άη Βασίλη. Χορέψτε µαζί τους σε κλασσικούς και µοντέρνους ρυθµούς. 13.30-14.30 Κεντρική σκηνή. Η πόλη µας φοράει τα γιορτινά της! Ξωτικά και µικρές πριγκίπισσες από τις Σχολές Χορού «Corte» πληµµυρίζουν την Κεντρική Σκηνή της «Ονειρούπολης». 14.30-15.30 Κεντρική σκηνή. Πατινάδες και δρώµενα στους κεντρικούς δρόµους της πόλης και στην κεντρική σκηνή της «Ονειρούπολης». Το «Λύκειο Ελληνίδων» ∆ράµας χορεύει και παρουσιάζει δρώµενα της Αν. Μακεδονίας & Θράκης. 15.00-20.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ πλατείας). Μπαζάρ για την υποστήριξη των αδέσποτων, µπουφές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες µε τα παιδιά από τον Σύλλογο Φιλόζωοι Εθελοντές ∆ράµας «Φ.Ε.∆ΡΑ.». 15.30-16.00 Κεντρική σκηνή. Η οµάδα παραδοσιακού τµήµατος του Κέντρου Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης & ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Ατόµων µε Ειδικές Ανάγκες «Ο Σωτήρ», παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς και η οµάδα του τµήµατος µουσικοθεραπείας παρουσιάζει ρυθµικά κοµµάτια µε συνοδεία τραγουδιού. 16.00-17.00 Κεντρική σκηνή. Χορευτικό πρόγραµµα του «Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλαρίου» και «Οµίλου Καβάλας».

∆εν ξεχνάµε και αυτές τις γιορτινές µέρες τα παιδάκια που µας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ! Θα σας περιµένουµε να µας γνωρίσετε στο χωριό του Άη Βασίλη να σας ενηµερώσουµε για τον αυτισµό αλλά και να φτιάξουµε γαλάζια χριστουγεννιάτικα στολίδια, ευχετήριες κάρτες και να ζωγραφίσουµε τα προσωπάκια σας. ∆ιάρκεια 3 έως 14 ∆εκεµβρίου 2016.

Το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) µεταφέρει στην «Ονειρούπολη» το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό «Λούνα Παρκ» της Ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας ότι η ανακύκλωση συσκευασιών µέσω του «Μπλε Κάδου» µπορεί να είναι εύκολη και διασκεδαστική εκτός από απαραίτητη για την προστασία του φυσικού µας περιβάλλοντος.


17.00-18.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Πολιτιστικός σύλλογος Λιβαδερού ∆ενδρακίων» παρουσιάζει χορούς του Πόντου και υποδέχεται το «Σύλλογο Άγιου Θωµά Πρέβεζας» που θα µας ταξιδέψει µε τους χορούς του στην όµορφη Ήπειρο. 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Η «Θρακική Εστία ∆ράµας» µαζί µε τον φιλοξενούµενο «Πολιτιστικό Σύλλογο Γέφυρας Θεσσαλονίκης» παρουσιάζουν µουσικοχορευτική παράσταση µε θέµα τη Θράκη. 20.00 Κεντρική σκηνή. Τα αγαπηµένα κλοουνοξωτικά της οµάδας «Πολυθέαµα Κρόκο & Λίνο» γιορτάζουν τα

από τον αστέρα Βέγας, ο οποίος είναι το πέµπτο λαµπρότερο αστέρι στον ουρανό και βρίσκεται στον αστερισµό Λύρα που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τη µουσική. Μπήκαν στη ζωή µας το 2009 κι από τότε όλοι έχουµε χορέψει τους ρυθµούς τους. Έχουν κάνει πολλές επιτυχίες, έχουν βραβευτεί ως το καλύτερο συγκρότηµα της χρονιάς ενώ ανέλαβαν το warm up στην live εµφάνιση της Rihanna. Αυτή τη φορά αναλαµβάνουν να ξεσηκώσουν το κοινό της «Ονειρούπολης».

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 10.00 ∆ηµαρχείο ∆ράµας. «10ος Γύρος ∆ράµας - Βαλδίρκεια 2016». Ένας υπέροχος αγώνας δρόµου προς τιµή του αείµνηστου ∆ραµινού αθλητή Νίκου Βαλδίρκα, δηµιουργήθηκε µε αγάπη από τους «Drama runners» µε σκοπό να τρέξουµε όλοι µικροί και µεγάλοι στην χριστουγεννιάτικη ∆ράµα. Οι µεγάλοι θα τρέξουν µία διαδροµή 10 χλµ. και τα παιδιά 1 χλµ. Ας γιορτάσουµε όλοι µαζί την αγάπη µας για το τρέξιµο! 10.00-15.00 «Εργαστήρι του Άη Βασίλη. Το Κέντρο Μελέτης «Μολύβι» γιορτάζει τα γενέθλια της «Ονειρούπολης» φτιάχνοντας Χριστουγεννιάτικες κατασκευές µαζί µε τους µικρούς µας φίλους!

πιο γλυκά γενέθλια της Ονειρούπολης και σας καλούν να απολαύσετε µια παράσταση γεµάτη γέλιο και εκπλήξεις! Ακολουθεί η µεγάλη συναυλία των «Vegas». Πήραν το όνοµα τους

11.00-13.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ Πλατείας). «Ζωγραφηγήσεις µε τη Λήδα». Συναντήσεις έµπνευσης µε τα παιδιά µε άξονα τη χαρά, το χιούµορ, την τέχνη και τη λογοτεχνία. Η Λήδα Βαρβαρούση συνεργάζεται µε τους φίλους και ήρωες των βιβλίων της σε παραµυθένια ταξίδια µε οπτικοακουστικό τρόπο πάνω στον τοίχο! Ένα αυτοσχεδιαστικό «µονόπρακτο» µε σχέδια που ζωντανεύουν και µας µαγεύουν από το χέρι της Λήδας.

11.00-12.00 Κεντρική σκηνή. Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και µελωδίες από την Χορωδία του «Πολιτιστικού Οργανισµού ∆ήµου ∆ράµας». Μαέστρος Γιώργος Μπούρας. 11.30-13.30 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών παραµυθιών. Ένα µικρό αυτιστικό χελωνάκι ξετρυπώνει στο σπιτάκι του παραµυθιού. Ο Σύλλογος «Αλκυόνη» Ν. ∆ράµας µας βοηθάει να το γνωρίσουµε καλύτερα και να γίνουµε φίλοι του. Ο «Αυτός» του Πέτρου Πουλάκη (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) είναι άραγε τόσο διαφορετικός όσο λένε; Το µαγικό φαγητό της φιλίας θα µας βοηθήσει να γίνουµε φίλοι; 12.30-13.30 Κεντρική σκηνή. Τα κέντρα µπαλέτου «Pirouette» για µια ακόµη χρονιά µας παρουσιάζουν Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες στο χωριό του Άη Βασίλη. Χορέψτε σε κλασσικούς και µοντέρνους ρυθµούς. 13.30-15.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ Πλατείας). ∆ιαδραστική παρουσίαση παιδικού βιβλίου µε τίτλο «Το κουκλοθέατρο των ονείρων µε τη Σαρλότ» για ηλικίες 0-7 ετών. Στη παρουσίαση συµµετέχει η ηθοποιός και εµψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Χριστίνα Μπιρµπίλη. ∆ύο παραστάσεις. Έναρξη: 13.30 και 14.15. 13.30-15.30 Κεντρική σκηνή. Χριστουγεννιάτικα έθιµα και κάλαντα, χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα και τις Αλησµόνητες Πατρίδες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ∆ράµας «Οι Ρίζες µας», τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρολεύκης», τον «Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αλιστράτης» και το «Σύλλογο Μικρασιατικών και Καππαδοκιών ∆εσµών Νευροκοπίου».


14.00-18.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών». Βιωµατικό παραµύθι από οµάδα εθελοντών φοιτητριών Κοινωνικής ∆ιοίκησης - Κοινωνικής Εργασίας.

19.30-20.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγιλιωτών Θεσσαλονίκης «Ορφέας» σας παρουσιάζει χορούς της Θράκης.

15.00-20.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ πλατείας). Μπαζάρ για την υποστήριξη των αδέσποτων, µπουφές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες µε τα παιδιά από τον Σύλλογο Φιλόζωοι Εθελοντές ∆ράµας «Φ.Ε.∆ΡΑ.».

20.00-21.00 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Κρητικών ∆ράµας «Η Μεγαλόνησος» µε τα χορευτικά τµήµατά του µας µυεί στην κρητική µουσική παράδοση της λεβεντογέννας Κρήτης. Ελάτε «Ονειρούπολη», στη ∆ράµα να βρεθούµε, χορό και λύρα Κρητική, απόψε να χαρούµε.

15.30-16.00 Κεντρική σκηνή. Οι οµάδες της Kalys σας ταξιδεύουν στην πανέµορφη Ινδία µε µια χορογραφία Bollywood, που άλλοτε είναι κεφάτη και ρυθµική, άλλοτε ερωτική και νοσταλγική, όπως βλέπουµε στις ινδικές ταινίες. Προαιρετικά συγκέντρωση ζωοτροφών για τα αδέσποτα του Αγίου Τρύφωνα στη ∆ράµα. 16.00-17.00 Κεντρική σκηνή. «Χοροί, τραγούδια, παιχνιδίσµατα στου χρόνου τα γυρίσµατα». Οι παιδικές οµάδες των «Εκπαιδευτηρίων Ελληνικής Παράδοσης» παρουσιάζουν χορούς, τραγούδια και παιχνίδια στον κύκλο του χρόνου. 17.30-18.30 Κεντρική σκηνή. Η «Φιλαρµονική του ∆ήµου ∆ράµας» γεµίζει µε µουσικές την κεντρική σκηνή της «Ονειρούπολης» δίνοντας την δική της ξεχωριστή νότα στο Χριστουγεννιάτικο σκηνικό. 18.30-19.30 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. ∆ράµας «Ο Έβρος», υποδέχεται τον «Σύλλογο Εβριτών Σερρών» και µας ταξιδεύουν σε µια πανδαισία ήχων, φορεσιών, χορών της Θράκης σε ένα µεγάλο εβρίτικο γλέντι για µικρούς και µεγάλους.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 «Ονειρούπολη». Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 11.00-13.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ Πλατείας). «Ζωγραφηγήσεις µε τη Λήδα». Συναντήσεις έµπνευσης µε τα παιδιά µε άξονα τη χαρά, το χιούµορ, την τέχνη και την λογοτεχνία. Η Λήδα Βαρβαρούση συνεργάζεται µε τους φίλους και ήρωες των βιβλίων της σε παραµυθένια ταξίδια µε οπτικοακουστικό τρόπο πάνω στον τοίχο! Ένα αυτοσχεδιαστικό «µονόπρακτο» µε σχέδια που ζωντανεύουν και µας µαγεύουν από το χέρι της Λήδας. 18.30-20.00 Κεντρική σκηνή. Το παιδικό σύνολο «Παγγαιορείτες» µε τη παιδική του ορχήστρα, τους τραγουδιστές και τη χορωδία του θα µας ταξιδέψει µε Χριστουγεννιάτικες µελωδίες στον κόσµο των παιδιών. Με την υποστήριξη του «Μουσικού Εργαστηρίου Αµισιανών Καβάλας» σε διεύθυνση Ν. Μπογιάρη µας παρουσιάζει τη µουσική παράσταση µε τίτλο «Τα παιδιά των Χριστουγέννων».

19.30 Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ∆ηµαρχείου ∆ράµας. Η χορωδία παραδοσιακής και βυζαντινής µουσικής της «Ένωσης Κυριών ∆ράµας» αναζητά τα αληθινά Χριστούγεννα ερµηνεύοντας για εµάς παραδοσιακά τραγούδια και χριστουγεννιάτικους ύµνους, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Λευτέρη Καλλινικίδη. 20.00-21.00 Κεντρική σκηνή. Ο Μουσικοδραµατικός Σύλλογος «Απόλλων» Καλού Αγρού παρουσιάζει χορούς από τη Θράκη και ο «Θρακοµικρασιατικός Σύλλογος Προσοτσάνης» χορούς από τις αγαπηµένες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 «Ονειρούπολη». Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Οι χορευτές του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Λέσχη Ποντίων ∆ράµας» ψάλλουν ποντιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και παρουσιάζουν χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου. 19.00-19.30 Κεντρική σκηνή. Ο «Αθλητικός Σύλλογος Πετρουσέων ∆ράµας» µε τις λύρες και τους νταχαρέδες κατακλύζουν µε ξεχωριστούς ήχους την «Ονειρούπολη». 19.30 Πλατεία Ελευθερίας. Ο «Σύλλογος Παραπληγικών ∆ράµας» σας περιµένει µε τα ξωτικά της οµάδας «Πολυθέαµα Κρόκο & Λίνο». Αφήστε την ευχή σας να πετάξει ψηλά µε τα αιωρούµενα φανάρια.


19.30-20.00 Κεντρική σκηνή. Η Nansy Hantour για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά, φέρνει ανατολικούς ρυθµούς µε τον µαγευτικό χορό Oriental. Μαζί της και η Demy Elham µε το γκρουπ της από την Ξάνθη. 20.00 Κεντρική σκηνή. Ελληνικές και διεθνείς ροκ αποχρώσεις από το γνωστό δραµινό συγκρότηµα «Air-Astrons».

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 «Ονειρούπολη». Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 20.00 Κεντρική σκηνή. Είναι ανατρεπτικός, απρόβλεπτος και εξαιρετικός µουσικός. Κέρδισε τις καρδιές χιλιάδων τηλεθεατών µε τις ερµηνείες του και ανακηρύχτηκε ως ένας από τους πιο δηµοφιλείς νέους καλλιτέχνες. Είναι ο Ίαν Στρατής, ο οποίος µε την µπάντα του, έχει ετοιµάσει ένα µοναδικό show έκπληξη, αποκλειστικά για τους φίλους της «Ονειρούπολης». 20.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Ένα φαντασµαγορικό πρόγραµµα µε το υπέροχο έργο «Εδώ Λιλιπούπολη» και ένα Χριστουγεννιάτικο γκαλά µε τίτλο «Τα Χριστούγεννα στην Λιλιπούπολη».

Ακολουθεί συναυλία του ∆ηµοτικού Ωδείου ∆ράµας µε την Συµφωνική ορχήστρα του Ωδείου «Νίκος Σκαλκώτας», την «Παιδική και Νεανική χορωδία του ∆ηµοτικού Ωδείου ∆ράµας» και τη «Μικτή χορωδία του ∆ήµου ∆ράµας». Η συναυλία θα πραγµατοποιηθεί και την επόµενη µέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 9.00-12.00 «Ονειρούπολη». Ελάτε να παίξουµε στην «Ονειρούπολη». Υποδοχή και απασχόληση µαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης». 12.00-14.00 Πλατεία Ελευθερίας. Παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια από το «ΚΑΠΗ ∆ράµας». 18.00-20.00 Πλατεία Ελευθερίας. Ποντιακά και παραδοσιακά τραγούδια από την «Χορωδία Μαυροβάτου». Κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια µε χοράρχη τον Λευτέρη Καλλινικίδη. 20.00 Κεντρική σκηνή. Υποδεχόµαστε τους «Just» ένα Urban pop γκρουπ. Ο Leo και η Μαίρη υπόσχονται διασκέδαση µε κέφι και ρυθµό στους επισκέπτες της «Ονειρούπολης».

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 12.00-14.00 Πλατεία Ελευθερίας. Ένα γευστικό ταξίδι µέσα από µνήµες, συναισθήµατα, χρώµατα και αρώµατα. Η γαστρονοµική ταυτότητα της ∆ράµας καταδεικνύει περίτρανα την πολυσυλλεκτικότητα της περιοχής. Μια νέα πατρίδα πολλών προσφυγικών οµάδων που αγκαλιάστηκαν από τους ντόπιους. Η πολιτιστική και γαστρονοµική αυτή

συνύπαρξη αναδεικνύει µια εξαιρετική σε γεύσεις και εµπειρίες ταυτότητα. Το «∆.Ι.Ε.Κ.» ∆ράµας µαζί µε τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινογείων», τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου», την «Κοιν Σ.Επ. Ηλιοδώρα» Καλαµπακίου και τον «Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισµό Καλοαγρίτισσα», µαγειρεύουν και προσφέρουν παραδοσιακά εδέσµατα στους επισκέπτες της «Ονειρούπολης» οι οποίοι µπορούν να γευτούν και τα εκλεκτά κρασιά της «Ένωσης Οινοπαραγωγών» ∆ράµας. 12.30-14.00 Κεντρική σκηνή. To hoop dance ή χορός µε hula hoop αποτελεί έναν από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους εκγύµνασης, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε την αερόβια άσκηση και το χορό. Το Hoop it! και η Sunny Diz διαδίδουν το hoop dance στην Ελλάδα και βρίσκονται στην «Ονειρούπολη». 16.30-17.30 Κεντρική σκηνή. Η «Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων» Θεσσαλονίκης µε το παιδικό χορευτικό του τµήµα παρουσιάζει χορούς του Πόντου. 17.00-18.00 Παλιό ∆ηµαρχείο (2ος Όροφος). Το «Κουκλοθέατρο ΦιλΦαρί» ταξιδεύει στην «Ονειρούπολη». «Ο Μήτρος και ο Τζίµης» είναι µια κουκλοθεατρική παράσταση βασισµένη στο µύθο του Αισώπου «Ο ποντικός του αγρού και της πόλης» όπου προβάλλονται πολλές από τις ανθρώπινες αξίες που τείνουν σήµερα να εξαφανιστούν, όπως η αγάπη, η φιλία, ο σεβασµός, η αλληλεγγύη, η συµπαράσταση του ανθρώπου στο συνάνθρωπο, η αξία της ελευθερίας και της ελεύθερης επιλογής. 17.30 Κεντρική Είσοδος «Ονειρούπολης». Santa Run Drama. Υποδεχόµαστε τους Άη Βασίληδες - δροµείς στο Santa Run Drama.


Μια χαρούµενη, φιλανθρωπική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Μια πορεία περπατήµατος µέσα στην πόλη της ∆ράµας, όπου οι συµµετέχοντες φορούν την στολή του Άη-Βασίλη και κάθε γωνιά της πόλης γεµίζει µε χρώµα και µουσική µέσα από τη Χριστουγεννιάτικη διάθεση. Σκοπός του είναι η οικονοµική ενίσχυση των συλλόγων «Λάµψη» και «Καρκινοπαθών ∆ράµας». ∆ηλώστε συµµετοχή στο www.santarundrama.gr 18.00-20.00 Πλατεία Ελευθερίας. Οι σπουδαστές του τµήµατος µαγειρικής του ΙΙΕΚ «Άκµων» στρώνουν χριστουγεννιάτικο τραπέζι για όλους τους ∆ραµινούς και τους επισκέπτες της πόλης µας. Προσφέρουν ζεστά εδέσµατα (κρουασάν, πίτσα, τυροπιτάκια) και ψήνουν σουβλάκια από κοτόπουλο και σις κεφτέ για όλους τους παρευρισκοµένους. Οι νόστιµες δηµιουργίες των σπουδαστών µας περιµένουν όλους! 18.00-20.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών παραµυθιών». Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα «Το αστέρι της Ευτυχίας» από τις εκδόσεις

Ελληνοεκδοτική, σε εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη. Ένα παραµύθι που µιλά για τη διαφορετικότητα και πραγµατεύεται δύο πολύ σοβαρά ζητήµατα που απασχολούν σχεδόν όλα τα παιδιά και τους γονείς τους. Τη διαχείριση του θυµού και της απώλειας αγαπηµένων προσώπων. Ελάτε να ζήσουµε όλοι µαζί το παραµύθι µε πολύ παιχνίδι στην πιο παραµυθένια πόλη των Χριστουγέννων.

Η «Πίστη» στην «Ονειρούπολη»! Είµαστε οι γονείς των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασµατικές ασθένειες! Ελάτε να µας γνωρίσετε και να σας ενηµερώσουµε για το σηµαντικό µας έργο. ∆ιάρκεια 16 έως 28 ∆εκεµβρίου 2016.

18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αµισού» παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλα τα χορευτικά τµήµατα του συλλόγου. 18.00 Κάλαντα Θρακιώτικα από την «Θρακική Εστία ∆ράµας» στους δρόµους της πόλης αλλά και στα δροµάκια της «Ονειρούπολης». 19.00 Μουσικό Σχολείο ∆ράµας. «Χριστούγεννα στο Μουσικό της ∆ράµας». Παραδοσιακά κάλαντα, βυζαντινοί ύµνοι και χριστουγεννιάτικη µουσική από τις χορωδίες και ορχήστρες του «Μουσικού Σχολείου ∆ράµας».

Ο Σύνδεσµος «Πνοής Ζωής» για τα Παιδιά Ελάτε να παίξουµε, να ζωγραφίσουµε, να διασκεδάσουµε, µε χρώµατα, πινέλα, χειροτεχνήµατα και πολλά χαµόγελα! Ο κουµπαράς µας φέτος όταν γεµίσει µε την αγάπη σας, θα χαρούν πολλά παιδάκια. Θα ενισχύσει την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκοµείου ∆ράµας. Σας περιµένουµε στην Πλατεία Ελευθερίας ∆ράµας σε όλη τη διάρκεια της «Ονειρούπολης»! ∆ιάρκεια 3 ∆εκεµβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017.


19.00-20.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη ∆ράµας» παρουσιάζει Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από το Χάσκιοϊ Μαλγάρων Ανατολικής Θράκης και χορούς από διάφορες περιοχές της Θράκης. 19.30 Σπιτάκι «Ένωσης Κυριών ∆ράµας». Τραγούδια της παρέας από την χορωδία της «Ένωσης Κυριών ∆ράµας». Χοράρχης Λευτέρης Καλλινικίδης. 20.00-21.00 Κεντρική σκηνή. Η Νεανική Χορωδία της «∆ύβελος» Μουσικής Σχολής παρουσιάζει πρόγραµµα από το Ελληνικό Έντεχνο Ρεπερτόριο.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016 Παραµονή Χριστουγέννων… 11.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Παραδοσιακοί χοροί του τόπου µας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας «∆ύσωρο». 11.00-15.00 Εµπορικό Κέντρο ∆ράµας. «Γιορτή Αγοράς» ∆ράση του Εµπορικού Συλλόγου ∆ράµας. Το κέντρο πεζοδροµείται, µουσική ακούγεται από παντού και χορευτικά σχήµατα κατακλύζουν την εµπορική αγορά της πόλης. 11.30-12.00 Κεντρική σκηνή. Η Ενόργανη Ρυθµική Γυµναστική στη σκηνή της «Ονειρούπολης». Ο Σύλλογος Ενόργανης Ρυθµικής Γυµναστικής «ΣΕΡΓ» µε σχοινάκια, µπάλες, κορδέλες στεφάνια και κορίνες βάζει τη δική του ξεχωριστή πινελιά και καλλιεργεί το πνεύµα συνεργασίας. 12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Το γυµναστήριο «SV Training» µε τη Σοφία Καλτσίδου και τη Βάλια Χατζήογλου παρουσιάζουν χορευτικά

προγράµµατα µε Zumba και Step dance. 12.30-14.30 Πλατεία Ελευθερίας & Γ. Ζερβού. Το δραµινό µουσικό συγκρότηµα «Χαλκιµιστές» γεµίζει το κέντρο της πόλης µε παραδοσιακά ακούσµατα των Βαλκανίων. 13.00-14.00 Κεντρική σκηνή. Ο Αθλητικός Σύλλογος Παραδοσιακού Tae Kwon do (WTF) «ΖΕΝ» παρουσιάζει το Ολυµπιακό άθληµα και κάνει επίδειξη Step & Dance µε τους µεγάλους και µικρούς αθλητές του. 14.00-14.30 Κεντρική σκηνή. Θράκη - Πόντος: δύο όψεις της Ελληνικής Παράδοσης από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Φτελιάς». 16.30-17.00 Κεντρική σκηνή. Το παιδικό χορευτικό τµήµα του «Συλλόγου Γυναικών ∆ραβήσκου» παρουσιάζει χορούς από τη Θράκη. 17.00-18.00 Κεντρική σκηνή. Η οµάδα «Chorodrama» του «Συλλόγου Προστασίας & Προώθησης της Πολιτιστικής Έκφρασης» χορεύει σε λάτιν ρυθµούς Tango Argentino, Rueda και Salsa.

17.30-19.30 Καλλίφυτος (Ίδρυµα «Αιµίλιος Καλαϊτζίδης»). «Το Πνεύµα των Χριστουγέννων – A Christmans Carol», κινηµατογραφικό αφιέρωµα για παιδιά και γονείς στο Πνευµατικό Κέντρο του Ιδρύµατος. Ξενάγηση στην πινακοθήκη του ιδρύµατος µε τη µόνιµη συλλογή έργων και αντικείµενων απ’ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσµου. Tα παιδιά ηλικίας µέχρι 12 ετών συνοδεύονται υποχρεωτικά. Ζωγραφική προσώπου και φωτογραφίες µε τις µασκότ της «Ονειρούπολης» δίνουν χαρά στους µικρούς επισκέπτες. 18.30-19.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αδριανής» παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της πατρίδας µας. 19.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Χριστουγεννιάτικοι ύµνοι και παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα. H σύµπραξη της «Χορωδίας παραδοσιακών τραγουδιών» µε τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Μουσικοδραµατικού Συλλόγου «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» Χωριστής και


µε τον «Βυζαντινό Χορό» του ∆ηµοτικού Ωδείου ∆ράµας (µαθητές Ευαγγέλου Τσαρούχα) µας χαρίζουν µαγικές στιγµές. 20.00 Κεντρική σκηνή. Ελληνική ροκ και έντεχνη µουσική από το νέο δραµινό σχήµα «Εν Τεχνώ».

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. «Χριστός γεννάται δοξάσατε…». 12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. «Τα Μαγικά Χριστούγεννα» παράσταση κουκλοθέατρου µε µεγάλες κούκλες Μάππετ της οµάδας κουκλοθεάτρου «Τικ-Νικ». 13.30-14.00 Κεντρική σκηνή. Το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωµα Παράδοσης» µας παρουσιάζει χορούς από τις Κυκλάδες και όλη την Ελλάδα. 20.00 Κεντρική σκηνή. Ο Φίλιππος Τσιρακίδης και η παρέα του υπόσχονται µια µουσική παράσταση γεµάτη ελληνική λαϊκή µουσική!

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016 10.00-14.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών». Σσσσσς ...ησυχία! «Παραµύθι µύθι µύθι, το κουκί και το ρεβύθι..!» Το παραµύθι µας αρχίζει και ζωντανεύει ξανά εδώ, στην πιο όµορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, στην «Ονειρούπολη»! Επιστρέφει ξανά, ο αγαπηµένος µας ήρωας ο «Ρούλης ο ∆ραµινούλης»! Σας περιµένουµε όλους, µικρούς και µεγάλους για να ζήσουµε µαζί την περιπέτεια του αγαπηµένου µας ήρωα και της φίλης του Μήνας. Γιατί, η αληθινή φιλία µας ενθαρρύνει και µας σηκώνει ψηλά, όταν τα δικά µας φτερά λησµονούν πως να πετάνε. 11.00-12.00 Κεντρική σκηνή. Η «Πανηπειρωτική Ένωση Ν. ∆ράµας» µας ταξιδεύει µε ήχους και χορούς από όλη την Ήπειρο. 12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος της Ένωσης Χορευτών ∆ράµας «Πυρρίχιος» παρουσιάζει χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου, µε τα τµήµατα Παίδων και Ενηλίκων.

12.30-13.30 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Μουσικοθεατρική παράσταση για µικρούς και µεγάλους µε τίτλο «Το κουαρτέτο των Χριστουγέννων» σε σκηνοθεσία ∆έσποινας Σαρόγλου. Μια σύνθεση λογοτεχνικών κειµένων µεγάλων κλασικών συγγραφέων (C. Dickens, E.T.E.A Hoffmann, C.C. Moore, C. Andersen) της βικτωριανής εποχής, µε ζωντανή χριστουγεννιάτικη µουσική. «Ο Καρυοθραύστης», «Ο Σκρουτζ», «Η επίσκεψη του Άη Νικόλα» και «το Κοριτσάκι µε τα σπίρτα», ενώνονται σε µία ιστορία που ζωντανεύει τα ακούσµατα και τα όνειρα των παιδιών, όπου το γέλιο εναλλάσσεται µε τη συγκίνηση και καταφέρνει µε τους ξεσηκωτικούς ήχους και τους χορούς της, να ξυπνήσει τις αισθήσεις και να µεταδώσει ένα σηµαντικό µήνυµα αγάπης. Είσοδος Ελεύθερη. 13.00-14.00 Κεντρική σκηνή. Το γυµναστήριο «Elite Health House» παρουσιάζει το «Elite Fighting». Μια προπόνηση µε αρχές και ασκησιολόγιο βασισµένη σε πολεµικές τέχνες. Μην σας ξεγελάει το όνοµα Fighting, γιατί ο µόνος µας αντίπαλος είναι η καθιστική καθηµερινότητα και η µονοτονία στην προπόνηση. Ακολουθεί πρόγραµµα «Zumba fitness» ένα είδος χορευτικής γυµναστικής που δηµιουργεί µία ευχάριστη διάθεση στον ασκούµενο, µειώνοντας το στρες και αλλάζοντας τη ζωή του προς το καλύτερο. 14.00-15.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλωτής «Ακρίτες» µας παρουσιάζει χορούς από τον Πόντο. 15.00-15.30 Κεντρική σκηνή. Η Παιδική Κατασκήνωση «Pitsas Camp» παρουσιάζει Zumba χορογραφίες µε συµµετοχή στελεχών και κατασκηνωτών.


17.00-18.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεµένους Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας» παρουσιάζει χορούς από τον Πόντο. 17.00-18.00 12.30-13.30 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Μουσικοθεατρική παράσταση για µικρούς και µεγάλους µε τίτλο «Το κουαρτέτο των Χριστουγέννων» σε σκηνοθεσία ∆έσποινας Σαρόγλου. Μια σύνθεση λογοτεχνικών κειµένων µεγάλων κλασικών συγγραφέων (C. Dickens, E.T.E.A Hoffmann, C.C. Moore, C. Andersen) της βικτωριανής εποχής, µε ζωντανή χριστουγεννιάτικη µουσική. «Ο Καρυοθραύστης», «Ο Σκρουτζ», «Η επίσκεψη του Άη Νικόλα» και «το Κοριτσάκι µε τα σπίρτα», ενώνονται σε µία ιστορία που ζωντανεύει τα ακούσµατα και τα όνειρα των παιδιών, όπου το γέλιο εναλλάσσεται µε τη συγκίνηση και καταφέρνει µε τους ξεσηκωτικούς ήχους και τους χορούς της, να ξυπνήσει τις αισθήσεις και να µεταδώσει ένα σηµαντικό µήνυµα αγάπης. Είσοδος Ελεύθερη. 18.00-18.30 Κεντρική σκηνή. Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος ∆ιποτάµων» ∆ήµου Παρανεστίου µας ταξιδεύει µε Ποντιακούς ρυθµούς. 18.00-20.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ Πλατείας). Ο «Σύλλογος Παραπληγικών Ν. ∆ράµας» παρουσιάζει το νέο παιδικό βιβλίο του Βασίλη Τερζόπουλου «Αναταραχή στην Κουζίνα #2: Ένα αλλιώτικο Πιρούνι». Ένα παιχνίδι δηµιουργικού διαλόγου που αφορά στην αντίληψή µας για τη διαφορετικότητα και τα όρια του εκφοβισµού. Το βιβλίο προλογίζουν η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγλαΐα Κατσιγιάννη και ο Ψυχοθεραπευτής Συγγραφέας Ιάκωβος Μαρτίδης.

20.00 Κεντρική σκηνή. «Swinging Lights» ένα σχήµα από τη Θεσσαλονίκη που αποτελείται από πέντε µουσικούς. Με jazz και retro swing διάθεση έρχονται για να µας ταξιδέψουν και να µας «βάλουν για τα καλά» στο πνεύµα των Χριστουγέννων!

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 11.30-12.00 Κεντρική σκηνή. Το Τοπικό Συµβούλιο Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν) διοργανώνει ένα φανταστικό κυνήγι θησαυρού στο χώρο της «Ονειρούπολης» για φιλανθρωπικό σκοπό. Μέσα από το κυνήγι θησαυρού οι συµµετέχοντες θα γνωρίσουν και θα επισκεφτούν τα αξιοθέατα της ∆ράµας. Οι συµµετέχοντες θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών και να έχουν µαζί τους ένα αντικείµενο που θα δοθεί για φιλανθρωπικό σκοπό. Τα αντικείµενα µπορούν να είναι ρούχα καινούργια ή µεταχειρισµένα σε καλή κατάσταση, παιχνίδια ή σχολικά είδη. Οι οµάδες θα πρέπει να απαρτίζονται από τρία έως πέντε άτοµα.

19.30 «Σπιτάκι Ένωσης Κυριών ∆ράµας». Τραγούδια της παρέας από την χορωδία της «Ένωσης Κυριών ∆ράµας» µε χοράρχη τον Λευτέρη Καλλινικίδη. 20.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. ∆ραµατοποίηση του έργου του Ερίκ Εµανουέλ Σµιτ «Αγαπητέ Θεέ» από τη θεατρική οµάδα του λυκείου του «Μουσικού Σχολείου ∆ράµας». 20.00 Κεντρική σκηνή. Η Ραλλία Χρηστίδου µια από τις σπουδαιότερες ερµηνεύτριες της νέας γενιάς έχοντας στο ενεργητικό της

17.00-18.00 Κεντρική σκηνή. Η Χορωδία και η ορχήστρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος, ο Τραπεζούντιος» τραγουδούν κάλαντα από όλη την Ελλάδα και το ποντιακό χορευτικό τµήµα µαγεύει µε χορούς του πόντου. 18.00-18.30 Κεντρική σκηνή. Το τµήµα χορωδίας του «Παµµικρασιατικού Συλλόγου ∆ράµας» µας ταξιδεύει µε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από τις αλησµόνητες πατρίδες. 18.00-19.00 Πλατεία Ελευθερίας. Παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία της «Ένωσης Κυριών ∆ράµας» µε χοράρχη τον Λευτέρη Καλλινικίδη.

σηµαντικές συνεργασίες, µε την αισθαντική, αυθεντική, µεστή φωνή της σε µια βραδιά γεµάτη τραγούδια και παλµό. Κάθε εµφάνιση της Ραλλίας είναι µία ξεχωριστή εµπειρία πραγµατικής ψυχαγωγίας. Μην τη χάσετε!


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

10.00-15.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών παραµυθιών». Το Κέντρο Μελέτης «Μολύβι» σας περιµένει να ταξιδέψετε µαζί σε κόσµους φανταστικούς, να αφεθείτε στη µαγεία του παραµυθιού και να δηµιουργήσετε τους δικούς σας ήρωες.

12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Οι «Μουσικοµικρούληδες» ανεβαίνουν στη σκηνή της «Ονειρούπολης» και καλούν όλους τους µικρούς φίλους να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να παίξουν παρέα!

17.30-18.00 Κεντρική σκηνή. Το γυµναστήριο «Sport Fitness Club» παρουσιάζει Fight Aerobic µε την Νάνσυ Χριστοφορίδου. Zumba και Trampolino Aerobic µε την Μαρία Παπαδοπούλου και τη Χριστίνα Κιουρκενίδου. 17.30-18.30 «Σπιτάκι Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµα» (Τούνελ Πλατείας). Ο θίασος σκιών του Κωνσταντίνου Κουγιουµτζή παρουσιάζει το Παραµύθι «Ο …δρακοκάντζαρος». Χριστούγεννα και ο φοβερός και τροµερός ∆ρακοκάντζαρος εµφανίζεται στο χωριό του Άη Βασίλη. Μια έκπληξη περιµένει όλους τους ήρωες του µπερντέ! Ποιος θα δώσει τη λύση στο τέλος; 18.30-19.30 Πλατεία Ελευθερίας. Η χορωδία του «Πολιτιστικού Οργανισµού» του ∆ήµου ∆ράµας τραγουδά εορταστικά κάλαντα και τραγούδια. 20.00 Κεντρική σκηνή. Το συγκρότηµα «Skelters» παρουσιάζει δικά του παλιά και νέα κοµµάτια όπως και επιτυχίες από τα µεγαλύτερα ονόµατα της παγκόσµιας µουσικής σε ένα live που θα µας ξεσηκώσει! 20.30 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. «∆ικαίωµα στο όνειρο» η µουσική παράσταση µε τη χορωδία και την ορχήστρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος, ο Τραπεζούντιος» µε τραγούδια από τον ελληνικό κινηµατογράφο. ∆ιδασκαλία χορωδίας και ορχήστρας Μανώλης Παργεντάκης.

17.30-21.00 Κεντρική σκηνή. ZΈνα απόγευµα γεµάτο συναυλίες από τα νεανικά συγκροτήµατα της «Modern Music Academy» µε ήχους: Pop, Rock Hip, Hip Blues. 18.00-19.00 Πλατεία Ελευθερίας. Τραγούδια από τη «Χορωδία Ν. Αµισού» ∆ράµας µε χοράρχη τον Λευτέρη Καλλινικίδη. 19.00-21.00 ∆ιασταύρωση οδών Ηπείρου & Π. Κάβδα. Το δραµινό µουσικό συγκρότηµα «Χαλκιµιστές» γεµίζει µε παραδοσιακή µουσική των Βαλκανίων το κέντρο της πόλης. 20.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Το ντουέτο µουσικής δωµατίου των Αθηνά Αµπατζίδου Σάββα Παυλίδη, επιστρέφει στην γιορτινή «Ονειρούπολη» για µια βραδιά κλασικής µουσικής µε βιολοντσέλο και πιάνο. Μια συναυλία µε έργα που θα µας ταξιδέψουν στην κλασική, ροµαντική και την ύστερη ροµαντική περίοδο. Είσοδος Ελεύθερη.

Ελάτε να σας ενηµερώσουµε για τη Σηµασία της Εθελοντικής Προσφοράς Μυελού των Οστών / Αιµοποιητικών Κυττάρων. Πόσο εύκολο, ακίνδυνο και µεγαλειώδες είναι να σώσεις µία ανθρώπινη ζωή! Όσοι επιθυµούν, θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να καταχωρηθούν ως εθελοντές δότες δίνοντας µόνον λίγο στοµατικό επίχρισµα και ίσως κάποια µέρα να έχουν την µοναδική ευκαιρία να χαρίσουν το πολυτιµότερο δώρο, το «δώρο της ίδιας της ζωής» σε ένα συνάνθρωπό µας! Ακόµη και τότε η διαδικασία είναι τόσο απλή, όσο µια αιµοδοσία. Σας περιµένουµε!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 10.00-14.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών». Σσσσσς ...ησυχία! «Παραµύθι µύθι µύθι, το κουκί και το ρεβύθι..!» Το παραµύθι µας αρχίζει και ζωντανεύει ξανά εδώ, στην πιο όµορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, στην «Ονειρούπολη»! Επιστρέφει ξανά, ο αγαπηµένος µας ήρωας ο «Ρούλης

Σε ένα ξύλινο σπιτάκι έχουν κρυφτεί τα περισσότερα και πιο όµορφα χαµόγελα του κόσµου. ∆εντράκια, αστεράκια, αγγελάκια είναι τα απαραίτητα εφόδια για τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες κατασκευές των µικρών µας φίλων. Όλα αυτά περιµένουν να πάρουν το όνοµά σας! ∆ιάρκεια 15 έως 30 ∆εκεµβρίου 2016.


ο ∆ραµινούλης»! Σας περιµένουµε όλους, µικρούς και µεγάλους για να ζήσουµε µαζί την περιπέτεια του αγαπηµένου µας ήρωα και της φίλης του Μήνας. Γιατί η αληθινή φιλία µας ενθαρρύνει και µας σηκώνει ψηλά, όταν τα δικά µας φτερά λησµονούν πως να πετάνε. 12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Οι «Μουσικοµικρούληδες» ανεβαίνουν στη σκηνή της «Ονειρούπολης» και καλούν όλους τους µικρούς φίλους να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να παίξουν παρέα! 17.00-18.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτολίβους» ∆ήµου Προσοτσάνης παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από την Ανατολική Ρωµυλία. 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Ο Αθλητικός Σύλλογος Παραδοσιακού Tae Kwon do (WTF) «ΖΕΝ» παρουσιάζει το Ολυµπιακό άθληµα καθώς και επίδειξη Step & Dance µε τους µεγάλους και µικρούς αθλητές του συλλόγου. 18.00-19.00 Πλατεία Ελευθερίας. Η «Ενοριακή Χορωδία Ν. Μπάφρας» Σερρών τραγουδά και ενθουσιάζει µε χοράρχη τον Λευτέρη Καλλινικίδη. 18.30 Από την Τουλούµπα της οδού Αγίας Σοφίας το συγκρότηµα κρουστών Blocko Da Grecia «Fasarioso» µας ξεσηκώνει µε Βραζιλιάνικους και Ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθµούς και διασχίζοντας την πόλη καταλήγει την κεντρική σκηνή της «Ονειρούπολης». 19.00-21.00 «Σπιτάκι ∆ιαδραστικών Παραµυθιών». Σσσσσς ...ησυχία! «Παραµύθι µύθι µύθι, το κουκί και το ρεβύθι..!» Το παραµύθι µας αρχίζει και ζωντανεύει ξανά εδώ, στην πιο όµορφη Χριστουγεννιάτικη

γιορτή, στην «Ονειρούπολη»! Επιστρέφει ξανά, ο αγαπηµένος µας ήρωας ...ο «Ρούλης ο ∆ραµινούλης»! 19.00-20.30 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Παράσταση παιδικού θεάτρου µε το έργο «Οι Mπέµπηδες των Χριστουγέννων» της Οµάδας παιδικού θεάτρου «Σκοινί-Κορδόνι. Οι Mπέµπηδες των Χριστουγέννων η διαβόητη συµµορία καλοσύνης, δρουν µε µοναδικό σκοπό τους να κάνουν τον κόσµο λίγο πιο όµορφο και να εµπνεύσουν την καλοσύνη στους ανθρώπους! Κείµενο-Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016 11.00-15.00 «Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας» (Τούνελ Πλατείας). Ένα Χριστουγεννιάτικο δωράκι στα αδεσποτούλια της πόλης. Τα παιδιά διακοσµούν µπολάκια και τα παίρνουν µαζί τους για να βάζουν νεράκι στα αδέσποτα ζώα που ζούνε στη γειτονιά τους. 12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Οι «Μουσικοµικρούληδες» ανεβαίνουν στη σκηνή της «Ονειρούπολης» και καλούν όλους τους µικρούς φίλους να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να παίξουν παρέα! 12.30-14.30 Τουλούµπα οδού Αγίας Σοφίας. Το δραµινό µουσικό συγκρότηµα «Χαλκιµιστές» γεµίζει µε παραδοσιακή µουσική των Βαλκανίων το κέντρο της πόλης. 13.30-14.30 Κεντρική σκηνή. Κεντρική σκηνή. «Τα Μαγικά Χριστούγεννα» παράσταση κουκλοθέατρου µε µεγάλες κούκλες Μάππετ της οµάδας κουκλοθεάτρου «Τικ-Νικ». 20.00 Κεντρική σκηνή. Έντεχνοι ρυθµοί από τον Μάριο Σαµδάνη και το µουσικό του σχήµα.

11.45 Κεντρική σκηνή. Υποδεχόµαστε τη νέα χρονιά και ανταλλάσουµε ευχές για υγεία, αγάπη και ελπίδα παρέα µε το ∆ήµαρχο ∆ράµας, τον Πρόεδρο της ∆.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α., τον Άη Βασίλη και όλη την παρέα του. Παρουσιάζει η Ιωάννα Ζερβολέα.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙA Ο ∆ήµαρχος µοιράζει δώρα και ευχές στους µικρούς επισκέπτες. 12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. «Τα Μαγικά Χριστούγεννα» παράσταση κουκλοθέατρου µε µεγάλες κούκλες Μάππετ της οµάδας κουκλοθεάτρου «Τικ-Νικ». 18.30-20.00 Κεντρική σκηνή. Οι «Bliss» ένα νεανικό, χορευτικό συγκρότηµα από τη Θεσσαλονίκη σε ένα εκρηκτικό live party µε ρυθµούς Pop, Disco, Funk, Rock, R&B µε ξένο και ελληνικό στίχο. 20.00-21.30 Κεντρική σκηνή. Το 5µελές µουσικό συγκρότηµα «Dope Default» από τη Θεσσαλονίκη παίζει Hard, Heavy, Rock n' Roll σε δικές τους συνθέσεις αλλά και γνωστές διασκευές.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 12.00-14.00 Καλλίφυτος (Ίδρυµα «Αιµίλιος Καλαϊτζίδης»). Παράσταση κουκλοθεάτρου από την οµάδα κουκλοθεάτρου «Τικ-Νικ». στο Θέατρο του Ιδρύµατος. Ξενάγηση στην πινακοθήκη του ιδρύµατος µε τη µόνιµη συλλογή έργων και αντικείµενων απ’ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσµου. Tα παιδιά ηλικίας µέχρι 12 ετών συνοδεύονται


υποχρεωτικά. Ζωγραφική προσώπου αλλά και αγκαλιές και φωτογραφίες µε µασκότ της «Ονειρούπολης». 17.30-18.00 Κεντρική σκηνή. Ποντιακοί χοροί και έθιµα του12ηµέρου από τον Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Ν. Κρώµνης» ∆ράµας. 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. Το γυµναστήριο «Elite Health House» παρουσιάζει το «Cardio and Strenght workout» και το «Strong by Zumba». Προγράµµατα για άντρες και γυναίκες χωρίς ηλικιακή εξαίρεση, που στόχο έχουν τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και την ενδυνάµωση όλων των µυϊκών οµάδων του σώµατος. 20.00 Κεντρική σκηνή. Ο George Caney και η µπάντα του σας υποδέχονται και υπόσχονται µια όµορφη βραδιά µε pop & RnB ήχους και χριστουγεννιάτικες διασκευές.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017 17.30-18.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Σύλλογος Ποντίων Νοµού Ξάνθης» στην «Ονειρούπολη» µε χορούς και τραγούδια του Πόντου. 18.00-19.00 Κεντρική σκηνή. «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη». Ο θίασος σκιών του Κωνσταντίνου Κουγιουµτζή, παρουσιάζει µια εικαστική παράσταση σκιών µε αφορµή ένα διήγηµα του κοσµοκαλόγερου από τη Σκιάθο. Φώτα, σκιές και ήχοι φανερώνουν στα παιδιά το θαυµαστό κόσµο των χριστουγεννιάτικων κειµένων του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη. 18.00-20.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Συναυλία ηλεκτρονικής µουσικής µε τον Πάρη Τσίρτση, καθηγητή πιάνου της σχολής

«Modern Music Academy». Ερµηνεύει σε πέντε synthesizers και συνοδεία ηλεκτρονικού υπολογιστή έργα δικά του και έργα διάσηµων δηµιουργών.

Βλέπουμε την «Ονειρούπολη»

από Ψηλά - Fly fox

20.00 Κεντρική σκηνή. Οι «Frequency Blenders» για άλλη µία χρονιά ζωντανά στην κεντρική σκηνή της «Ονειρούπολης». Πέντε νέοι µε όρεξη για µουσική σε ρυθµούς από όλο τον κόσµο.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 17.30-21.00 Κεντρική σκηνή. Κεντρική σκηνή. Ένα απόγευµα γεµάτο συναυλίες από τα νεανικά συγκροτήµατα της «Modern Music Academy» µε ήχους: Pop, Rock Hip, Hip Blues. 18.00-20.00 Παλιό ∆ηµαρχείο (2ο Όροφος). Παρουσίαση του βιβλίου της ∆ικηγόρου – Συγγραφέως, Μαίρης Εµµανουηλίδου, µε τίτλο «Χάρης, Λευκωσία 15.3.2013», το οποίο είναι αφιερωµένο στην απώλεια του γιού της Χάρη Καλαϊτζίδη.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 12.00-14.00 Πλατεία Ελευθερίας. Ένα γευστικό ταξίδι µέσα από µνήµες, συναισθήµατα, χρώµατα και αρώµατα. Η γαστρονοµική ταυτότητα της ∆ράµας καταδεικνύει περίτρανα την πολυσυλλεκτικότητα της περιοχής. Μια νέα πατρίδα πολλών προσφυγικών οµάδων, που αγκαλιάστηκαν από τους ντόπιους. Η αυτή πολιτιστική και γαστρονοµική αυτή συνύπαρξη βγάζει καταδεικνύει µια εξαιρετική σε γεύσεις και εµπειρίες ταυτότητα. Το «∆.Ι.Ε.Κ.» ∆ράµας µαζί µε τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινογείων», τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου», την «Κοιν Σ.Επ.

Όλοι θέλουν να δουν την «Ονειρούπολη» από ψηλά. Φέτος στην παρέα µας έρχεται ο Πήτερ Παν που µας ταξιδεύει από δέντρο σε δέντρο! Λιλιπούτιοι φίλοι λάβετε θέσεις και περάστε πάνω από το «Σπιτάκι του Παραµυθού», από τη «Μανιταροπεριοχή» και καταλήξτε στη «Μαγική λίµνη» που τα σκανταλιάρικα ξωτικά τη γέµισαν µε χρυσόσκονη.

Το μαγικό φίλτρο της Ονειρούπολης

Άµπρα, κατάµπρα! Μικροί και µεγάλοι αναζητήστε το µαγικό φίλτρο της «Ονειρούπολης» για να σας µεταφέρει στην µαγεία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο ∆ρυίδης της «Ονειρούπολης» µπροστά στα µάτια σας παρασκευάζει το µαγικό «Φρουτοποτό», χωρίς αλκοόλ φυσικά και µας καλεί να το γευτούµε!


Ηλιοδώρα» Καλαµπακίου και τον «Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισµό Καλοαγρίτισσα», µαγειρεύουν και προσφέρουν παραδοσιακά εδέσµατα στους επισκέπτες της «Ονειρούπολης» οι οποίοι µπορούν να δοκιµάσουν και τα εκλεκτά κρασιά της «Ένωσης Οινοπαραγωγών» ∆ράµας. 20.00 Κεντρική σκηνή. Λαϊκές νότες από τον Γκαγκάνη Γιάννη και την οµάδα του.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Τα «Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης» παρουσιάζουν χορούς από την Μακεδονία και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς» παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από την µουσικοχορευτική παράδοση της Χίου. 13.00-13.30 Κεντρική σκηνή. Το µικρό και µεγάλο χορευτικό τµήµα του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ακρίτες Πρασινάδας» παρουσιάζουν χορούς από τον Πόντο.

δουλειά τους µε τίτλο «The b-side», η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017. Ένα electro pop ταξίδι, µε rock και disco στοιχεία, που θα φέρει το καλοκαίρι µέσα στον χειµώνα!

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 12.30-13.30 Κεντρική σκηνή. Το «Σώµα Εθελοντών Σαµαρειτών ∆ιασωστών και Ναυαγοσωστών» του Περιφερειακού Τµήµατος ∆ράµας παρουσιάζει θέµατα σχετικά µε την πολιτική προστασία και τον εθελοντισµό.

13.30-14.00 Κεντρική σκηνή. Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινογείων» µας ταξιδεύει µε παραδοσιακούς χορούς.

17.00-18.00 Αίθουσα ∆ηµοτικού Συµβουλίου. Βράβευση των νικητών των διαγωνισµών: φωτογραφίας, ζωγραφιάς – αφίσας και παραµυθιού.

19.00 Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ∆ηµαρχείου. Τελετή λήξης εορταστικών εκδηλώσεων για τα «20 Χρόνια ∆.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.».

20.00 Κεντρική σκηνή. Οι «∆ε Luckies» ένα µουσικό συγκρότηµα από τα Ιωάννινα κερνούν Alt-post rock ηλεκτρισµό.

20.00 Κεντρική σκηνή. Μετά από την πολύ επιτυχηµένη «κινηµατογραφική» εµφάνιση τον περασµένο Ιούλιο στο θέατρο της Αγίας Βαρβάρας, οι TSUMANI’S WRONG έρχονται ανανεωµένοι και µε ηλεκτρονική διάθεση, να µας παρουσιάσουν την ολοκαίνουργια

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 11.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Β΄ µέρος του «3ου Φεστιβάλ Ονειρούπολης, Ενώνουµε την Ελλάδα». Η Πολιτιστική Ένωση «Η ∆ιώνη» από την

Μεταµόρφωση Αττικής, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Επιµορφωτικός Σύλλογος «Αγία Μαρίνα» Παιανίας, ο «Λαογραφικός Όµιλος Παπάφη» Θεσσαλονίκης και ο «Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κηφισιάς Βότση» Θεσσαλονίκης βρίσκονται κοντά µας για να γνωρίσουν τη ∆ράµα και τις οµορφιές της και µας παρουσιάσουν χορούς, τραγούδια, χαρακτηριστικά δρώµενα και έθιµα των ηµερών. Το πρόγραµµα θα κλείσει µε λαϊκούς χορούς και αποκορύφωµα τον «Ζορµπά». 11.00 και 13.00 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας (2 παραστάσεις). «Το πνεύµα των Χριστουγέννων» η πιο διάσηµη παγκοσµίως χριστουγεννιάτικη ιστορία σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου. Μία θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και ενήλικες! Το µεστό, γεµάτο µηνύµατα κείµενο του Καρόλου Ντίκενς σε διασκευή και απόδοση του Μάριου Ιορδάνου και της Σοφίας Καζαντζιάν, διανθίζεται µε χορογραφίες κλασικού µπαλέτου και σύγχρονου χορού σε µουσική Μότσαρτ και χριστουγεννιάτικα τραγούδια για τα παιδιά. 20.00 Κεντρική σκηνή. Τελετή λήξης. Είναι ο δικός µας Πάνος. Η αυθεντική, λαϊκή φωνή που δηµιουργεί το αδιαχώρητο όπου κι αν εµφανίζεται. Ο ∆ραµινός Πάνος Καλλίδης, επιστρέφει στη ∆ράµα για µία µοναδική συναυλία, φυσικά στην «Ονειρούπολη». Είναι µία µουσική βραδιά που σίγουρα δεν θα θέλατε να χάσετε!


Εβδομάδα περιοδικού «Δίοδος»

Η εβδοµάδα παρουσίασης του περιοδικού «∆ίοδος», έχει ως στόχος να αναδείξει το λόγο και την τέχνη µέσα από µουσικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής - φωτογραφίας, οµιλίες και αφηγήσεις ποιηµάτων. ∆ιάρκεια: ∆ευτέρα 5 ∆εκεµβρίου έως Κυριακή 11 ∆εκεµβρίου. Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 20.00 Αίθουσα «Ελευθερία». Μουσική Βραδιά µε µουσική ∆ωµατίου, σε συνεργασία µε το «Μουσικό Σχολείο ∆ράµας». «Εν αρχή ην ο λόγος» και πριν ακόµη ο ήχος. Και η ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία. Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 19.00 Αίθουσα «Ελευθερία». Τριήµερη Έκθεση Ζωγραφικής του ∆ραµινού Ζωγράφου Γεώργιου Ταξίδη. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται σε µια λατινική παροιµία «Verba volant, scripta manent» που µεταφράζεται ως «τα λόγια πετούν, τα γραπτά µένουν». Έτσι και στην ζωγραφική, η πινελιά είναι γραφή, κώδικας επικοινωνίας και η ζωγραφιά λόγος. Στο τέλος λοιπόν, όλα θα χαθούν, θα µείνει µόνο η εικόνα. Ώρες λειτουργίας: 11.00-13.00.

∆ράµας. Οµιλία του Ιατρού Ε. Βασιλείου. Το βιβλίο παρουσιάζει η εκπαιδευτικός - συγγραφέας, Νόρα Κωνσταντινίδου. Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 19.00 Αίθουσα «Ελευθερία». «Η διονυσιακή λατρεία στην ευρύτερη περιοχή της ∆ράµας». Οµιλία της Βασιλικής Πουλιούδη, Αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων ∆ράµας. Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 19.00 Αίθουσα «Ελευθερία». Τριήµερη Έκθεση Φωτογραφίας του φωτογράφου Κώστα Βιδάκη µε τίτλο «Στο έλεος του φωτός. Φωτογραφική ανάδειξη των αθέατων λειτουργιών και των εκθαµβωτικών συνθέσεών της, σε µια απόπειρα επανασύνδεσης όλων µας µε τη φωτεινή πλευρά των πραγµάτων. Ώρες λειτουργίας: 11.00-13.00

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

19.00 Αίθουσα «Ελευθερία». Παρουσίαση Βιβλίου για τη ζωή, τη δράση και το µαρτύριο του Εθνο ιεροµάρτυρα Αγίου Χρυσοστόµου, Μητροπολίτου Σµύρνης του από

19.00 Αίθουσα «Ελευθερία». Οµιλία του Σάββα ∆ηµητριάδη, Πολιτιστικού ∆ιαχειριστή, Εκπαιδευτικού Υπεύθυνου σχολικών προγραµµάτων

Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεµάτων. Θέµατα: α) Τρόποι αξιοποίησης και ανάδειξης του περιεχοµένου του περιοδικού «∆ίοδος - 66100», β) Συσχέτιση του περιοδικού µε την πολιτιστική αναζωογόνηση της πόλης ως αποτέλεσµα βιώσιµης πολιτιστικής διαχείρισης και γ) Συµβολή του περιοδικού στην αναµόρφωση της εικόνας της πόλης και στη συγκρότηση µιας ενεργής δηµιουργικής οµάδας. Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 19.00 Αίθουσα «Ελευθερία». Βραδιά Ποίησης µε θέµα «∆ραµινοί Ποιητές της ∆ιόδου». Οι ποιητές που διαχρονικά συµµετείχαν µε ποιήµατα τους στα τεύχη των ∆ιόδων, παρουσιάζουν έργα τους (Γιώργος Κασαπίδης, ∆ηµήτρης Πέτρου, Συφιλτζόγλου Κυριάκος, Γαλήνης Σπύρος, Αθανασιάδου Ιωάννα, Πολύνα Μπανά).


Η «Ονειρούπολη» απλώνεται σε κάθε γειτονιά της πόλης

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Άη Βασίλης, τα µαγικά ξωτικά, ο Χιονούλης, ο Ταρανδούλης και όλη η ζαβολοπαρέα θα µετακινηθούν από τον ∆ηµοτικό Κήπο και στη Νέα Κρώµνη. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» και οι κάτοικοι της Νέα Κρώµνη γέµισαν µε ζεστασιά τις καρδίες όλων, στόλισαν κάθε γωνιά της γειτονιάς και µε αµείωτο κέφι και µεράκι είναι έτοιµοι να µας ταξιδέψουν στο χριστουγεννιάτικο όνειρο!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

9.00 Αίθουσα εκδηλώσεων 16ου ∆ηµοτικού Σχολείου. Θεατρική παράσταση από τους µαθητές του σχολείου µε το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ένα δέντρο µια φορά».

17.00 Έναντι Πάρκου Κοµνηνών. Κάλαντα και παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της πόλης µας.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 11.00 Έναντι Πάρκου Κοµνηνών. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους µαθητές του 6ου, 14ου, 16ου των δηµοτικών σχολείων της Νέας Κρώµνης. 12.00 Έναντι Πάρκου Κοµνηνών. Κέφι, φαντασία, χρώµατα και πινέλα είναι έτοιµα για την αγαπηµένη δράση των παιδιών, τη ζωγραφική προσώπου. Ο Κρόκο και ο Λίνο είναι έτοιµοι! Εσείς; 18.00 Αίθουσα εκδηλώσεων 14ου ∆ηµοτικού Σχολείου (Έναντι Πάρκου Κοµνηνών). «Τραγουδήστε µαζί µας». Λαϊκή µουσική βραδιά από µουσικούς του συλλόγου «Αρίων».

17.00 Αίθουσα εκδηλώσεων 14ου ∆ηµοτικού Σχολείου. Θεατρικό µονόπρακτο στην ποντιακή διάλεκτο από την εκπαιδευτικό Γιούλη Γεωργιάδου µε τίτλο: «Το µαντζίρισµαν». 18.00 Τραγούδια από την χορωδία του «Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Αµισού» µε χοράρχη τον Λευτέρη Καλλινικίδη. Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 11.00 Αίθουσα εκδηλώσεων 14ου ∆ηµοτικού Σχολείου. Θεατρική παιδική παράσταση µε τίτλο «Η Σαχταρίτσα» από τα παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου Αργυρούπολης ∆ράµας «Η Αναγέννηση». 12.00 Ποντιακοί χοροί από το παιδικό και εφηβικό τµήµα του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες Ν. Κρώµνης».

Η ∆ράµα είναι ξακουστή για τις παραδόσεις της, ειδικά την περίοδο ανάµεσα στην παραµονή των Χριστουγέννων και στην ηµέρα των Θεοφανίων. Οι «Μωµόγεροι», τα «Μπαµπούγερα», οι «Αράπηδες» και η «Μπάµπω» είναι µερικές από τις αρχαιότερες παραδόσεις που τα ίχνη τους χάνονται µέσα στο χρόνο. Η ∆ράµα κρατά ζωντανή την ιστορία, αναβιώνοντας τα έθιµα κάθε χρόνο. Στα χωριά της Καλλιφύτου, Βώλακα, Πετρούσας, Καλής Βρύσης, Ξηροποτάµου, Πύργων, Παγονερίου και Μοναστηρακίου µπορείτε να ξαναζήσετε τα µοναδικά έθιµα στς 6-7 και 8 Ιανουαρίου.


Αίθουσα «Μελίνα». Έκθεση Ελλήνων και Βαλκάνιων Ζωγράφων. Καλλιτεχνική επιµέλεια Βίκυ Κωνσταντινίδου, Ιστορικός τέχνης. Εγκαίνια 29 Νοεµβρίου, ώρα 19.00. ∆ιάρκεια έκθεσης: 29.11 έως 7.12. Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 18.00-22.00. Κέντρο Νεότητας «Γ. Παρασίδης» (Παλιό ∆ηµαρχείο). Χριστουγεννιάτικη Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής. Οι Λιλιπούτειοι Ζωγράφοι του Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Τµήµατος Παιδείας Πολιτισµού και Αθλητισµού ∆ήµου ∆ράµας, εκθέτουν τις Χριστουγεννιάτικες ∆ηµιουργίες τους. ∆ιάρκεια έκθεσης: 12.12 έως 23.12. ώρες λειτουργίας: 10.00 – 12.00 & 18.00– 20.00. Παλιό ∆ηµαρχείο. Έκθεση Ζωγραφικής. Το Τοπικό συµβούλιο νέων ∆ήµου ∆ράµας (ΤΟΣΥΝ) αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες του δήµου µας. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του Αντώνη ∆ραγάνη. ∆ιάρκεια έκθεσης: 30.12 έως 3.1.2017 ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Ατοµικό Πρωτάθληµα Σκακιού Ν. ∆ράµας 2016 που διοργανώνετε από τον «Σκακιστικό Όµιλο ∆ράµας». Η συµµετοχή είναι ελεύθερη για όλους. Ηµέρες αγώνων: 28,29,30 ∆εκεµβρίου 2016 και 2,3,4,5 Ιανουαρίου 2017. Γίνετε ένας αγώνας κάθε µέρα που διαρκεί περίπου 3 ώρες. ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας. Θεατρική παράσταση από το «Ονειροτεχνείο» µε τίτλο: «Ο Κύριος Αµιλκάρ». Απατηµένος στον έρωτα! Απατηµένος στη φιλία! Απατηµένος σε όλα! Σε όλα τα συναισθήµατα που θέτουν σε κίνηση τον φυσιολογικό µηχανισµό ενός ανθρώπου!

Παραστάσεις: Παρασκευή 16.12, ώρα 20.00, Σάββατο 17.12, ώρα 19.00, Κυριακή 18.12, ώρα 20.00. Κεντρική σκηνή & Σινεµά Ταινιών Μηκρού Μήκους ∆ράµας. Προβολές της ερευνητικής εργασίας (βίντεο) της Α’ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ ∆ράµας µε θέµα: «Ο τουρτούρης στην Ονειρούπολη». Μια ιστορία µε ήρωα τον Τουρτούρη του Ευγένιου Τριβιζά. Σπιτάκι Ένωσης Κυριών ∆ράµας. Στελέχη της «Praksis» ενηµερώνουν το κοινό για τα προγράµµατα της και διανέµουν έντυπο υλικό. ∆ιάρκεια προγράµµατος ενηµέρωσης: 19.12 έως 25.12. Ώρες λειτουργίας: 17.00 έως 22.00. Κλειστό γυµναστήριο του 2ου Γυµνασίου ∆ράµας. Γνωρίζουµε την Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Πιγκ-Πογκ). Οι 4 Αθλητικοί Σύλλογοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ∆ράµας (ΑΣΕΑ ∆ράµας, Ακαδηµία ∆ράµας, Μονοµάχοι ∆ράµας & Βετεράνοι ∆ράµας) διαθέτουν υλικό, προπονητές και αθλητές, ώστε οι ∆ραµινοί και οι ξένοι επισκέπτες να γνωρίσουν, ν’ απασχοληθούν και να διασκεδάσουν µε το άθληµα. Έναρξη: Παρασκευή 23.12. ∆ιάρκεια: Έως και 5 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας «Ονειρούπολης». Παλιό ∆ηµαρχείο. Έκθεση ζωγραφικής µε έργα από τα τµήµατα του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώµνης». Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 10 ∆εκεµβρίου 2016, ώρα 19.00. ∆ιάρκεια έκθεσης 10.12 έως 18.12. Ώρες λειτουργίας: 17.00-21.00.


Επιµέλεια / συντονισµός προγράµµατος Άντζυ Σάντολη

* Η Είσοδος στην «Ονειρούπολη» είναι ελεύθερη, εκτός αν ξεχάσατε στο σπίτι σας το χαµόγελο και την καλή σας διάθεση. * Μην ξεχάσετε γαντάκια, σκουφάκια και κασκολάκια για τις δροσερές, µπρουυυυυ νύχτες ! * Φωτογράφοι θα υπάρχουν αλλά καλό είναι οι γονείς να έχουν και τη δική τους φωτογραφική… αλλά παιδιά ξέρετε …µια selfie έχει πάντα ιδιαίτερη αξία. * Στο χώρο υπάρχει baby room * Ελεύθερο Wifi θα υπάρχει παντού! Ώρες λειτουργίας 4 ∆εκεµβρίου 10.00-21.00 Καθηµερινά (5 έως 22 ∆εκεµβρίου) 9.00-14.00 & 17.30-21.00 (23 ∆εκεµβρίου έως 2 Ιανουαρίου) 10.00-21.00 3,4,5/ Ιανουαρίου 10.00-14.00 & 17.30-21.00 6,7,8/ Ιανουαρίου 10.00-14.00 Για την ασφάλεια των µικρών επισκεπτών διατίθεται το «Λουράκι της σιγουριάς». Το προµηθευόµαστε από το «Σπιτάκι της Αστυνοµίας - Κυκλοφοριακής Αγωγής», στο οποίο αναγράφεται το ονοµατεπώνυµο και το κινητό τηλέφωνο του ενήλικα συνοδού σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Πληροφορίες ∆.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Τηλ. (0030) 25210 48304 info@oneiroupoli.gr

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2016 - 2017  
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2016 - 2017  

Ονειρούπολη - Το Χωριό του Αη Βασίλη Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2016 - 2017

Advertisement