Issuu on Google+

Varför ekologisk hudvård? Många av dagens vanliga mjukgörande hudkrämer innehåller petroleumoljor (som ger eldningsolja, bensin, asfalt m.m.). De omnämns som mineraloljor, paraffinolja, vaselin. De blockerar 40 60% av hudens porer, förstör underhuden och gör huden beroende av kräm (de finns de som inte kan sluta med lypsyl t.ex). I vissa fall kliar det mer och huden blir torrare och torrare. Paraffinolja har vid studier vid Akademiska sjukhuset i Uppsala visat på ett klart samband mellan användning av paraffinolja och ledgångsreumatism. Förutom petroleumoljor så innehåller många krämer dessutom en mängd olika starka kemikalier som förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel och även parfymämnen. Rengöringsprodukter är ofta starkt uttorkande för huden. Kortison fungerar mot symptomen och ”trycker” tillbaka hudproblemen, så man måste alltid trappa ned kortison-användning. När man slutar med kortison, kommer vanligtvis problemen tillbaka, eftersom orsaken till problemen oftast är kvar. Så att byta ut petroleumkrämer till vegetabiliska krämer är ett stort och viktigt steg, och det första man bör göra vid hudproblem (och även om man inte har hudproblem förstås)!


Man får också snabbare rynkor vid användning av petroleumbaserade krämer. Det har verkligen betydelse vad vi använder för hudvårdsprodukter eftersom huden är kroppen största utrensningsorgan. Och som alla vet så fungerar både nikotinplåster, östrogenplåster eller värkstillande gelé som smörjs på huden, eftersom de tas upp av huden. Ljung hudvårdsprodukter är alla baserade på ekologiska, vegetabiliska kallpressade oljor och fetter och eteriska oljor (växtparfym). De stimulerar cirkulationen och bidrar på så sätt till att huden självläker i viss grad. Som bas har vi sheasmör som är ett mycket mjukgörande smör och har flera bra egenskaper, det stimulerar cellerna till nybildning och är både inflammationshämmande och infektionshämmande. Kallpressade växtoljor av olika slag ger näring till huden och de viktiga essentiella fettsyrorna som huden behöver. Många innehåller linolsyra, och utav det kan kroppen bilda gammalinolensyror och vidare prostaglandiner. (Många hudproblem beror på just brist på prostaglandiner). De rubbar inte heller det viktiga bakterieskyddet som finns på vår hud. Vi använder inga parfymer i våra produkter, däremot äkta eterisk olja för dess doft och verkan. Alla kan dock reagera allergiskt, även mot det som är naturligt. Eftersom huden är ett utrensningsorgan så beror många hudproblem på obalanser inuti kroppen. T.ex. så har hormonbalansen stor betydelse vid acne.


Ofta kan det finnas stagnationer i njurar/lever, och tarmsystemet, varför det kan vara bra att rensa ut slaggprodukter, ge kroppen fullvärdig näring och stimulera olika utrensningsorgan till en bättre funktion. Mycket handlar om att få igång cirkulationen, så att kroppen börjar självläka. Zonterapi brukar hjälpa igång detta när man trycker på de olika punkterna för dessa organ. Att ha en sund bakterieflora i mag/tarmsystemet är minst lika viktigt. Regelbunden motion, där man svettas ordentligt hjälper även att föra ut gifter ur kroppen. Vid svåra hudproblem rekommenderas ett besök hos en homeopat. Där kan man med hjälp av irisdiagnostik utröna var problemet ligger och äta homeopatmedicin för detta. Vid vissa sjukhus/lasarett finns tillgång till att sola (ej att förväxla med solarie). Brukar ge god effekt vid problem som eksem och psoriasis. Hudproblem kan också vara allergiskt, och kan bli mycket besvärligt av t.ex. pälsdjur, eller något man ätit som man inte tål (t. ex. mjölk och gluten), eller mögel, parfym eller annat. En sak som är bra att undvika vid alla sorts hudproblem är griskött. Det bildar s.k. sutoxiner (gifter) i kroppen och utsöndras genom slemhinnor och huden i form av utslag, acne, eksem och annat. Försök i alla fall att minska på intaget. Vid alla hudproblem där man med naturens hjälp stimulerar igång det egna systemet, så sker en utrensning, och det kommer i sin tur att visa sig just på huden, så att man får en första försämring, därefter en klar förbättring. Då vet man att det går åt rätt håll, och att man kommer fram till orsaken av hudproblemet och inte bara lindrar symptomen.


Nedan följer beprövade naturläkemedel och salvor/krämer som har bra effekt: Vid eksem, psoriasis, brännskador, frostskador använd: Ringblomscreme (calendula officinalis) som innehåller bl.a. ringblomma, gurkörtolja (GLA), jojobaolja, rapsolja och sheasmör. Innehåller även Tea tree olja som är svamp och bakteriedödande, Lavendel som lugnar huden och pepparmynta som är något klådstillande. Rekommenderas både till de med eksem såväl som acne och rosacea. Många är mycket nöjda och har blivit bättre, och vissa helt bra i huden när de har använt ringblomscremen. Finns under Kurprodukter i sortimentmenyn i webbutiken. 50 ml och 100 ml. Burk. 149 kr/265 kr. Arnicasalva (arnica montana) är en fet salva med snabbläkande arnica (hästfibbla är det svenska namnet och kallas slåttergubbe). Kan med fördel användas till natten. Salvan läker snabbt självsprickor och de som provat den och har besvär brukar bli mycket bättre. Flera med hudbesvär brukar kombinera arnicasalvan med ringblomscremen, vilket har visat sig vara effektivt. Bra mot eksem, psoriasis. Finns under Kurprodukter i sortimentmenyn i webbutiken. 50 ml. 115 kr. Vid rosacea, acne, eksem, torr hud och brännskador passar också: Body Butter Cacao är fetare än en kräm (bregottkonsistens), men mindre fet än salva och består av ekologiskt kokossmör, sheasmör, kakaosmör. Är mycket bra mjukgörare då man har mycket torr hud. Finns i 100 ml/250 ml. Burk 135 kr/295 kr


Ansiktskräm Intensiv. En klorofyllrik fetare hudkräm baserad på aloe vera och bl.a. avokadololja som är rik på lecitin, innehåller aeusculus (hästkastanjextrakt) som har en sammandragande effekt och kan minska rodnader på huden. (Bra vid rosacea). Mycket fina oljor samt sojaprotein (stimulerar hudens collagenbildning) 50 ml. 205 kr. Ansiktsvatten Rosenblom (rosa damascena) har god läkeeffekt vid problem som acne och rosacea, helst tillsammans med cleansing milk. Bra även att spraya på solbränd hud. 100 ml 110 kr, Spray 10 kr. Ansiktsolja exklusiv. Effektiv anti-ageing-olja med de underbara oljorna nyponrosfröolja och svartvinbärsolja, GLA, lecitin, A och E-vitamin. Förser huden med näring och förmåga att reparera och förnya sig. Har förmåga att läka strålskadad hud. Läs mer under ”oljor och örter” på www.ljunghudvard.se , 50 ml 289 kr. När det gäller den dagliga rengöringen så finns det ett stort utbud med starka rengörande preparat på marknaden, innehållande starka tensider med en uttorkande effekt, och tendens till att rubba den så viktiga bakteriebalansen på huden. Därför har vi tagit fram nedanstående produkter, vissa med tensider, men betydligt mildare än de vanligt förekommande. Cleansing Milk baserad på olivolja och ricinolja är utan tensider och rengör milt men effektivt. Tar även bort make-up. 100 ml, 110 kr. Schampo Rosmarin & Tea tree och Schampo Tall & Alger är milda schampon som inte torkar ut huden eller hårbotten. Tensiderna utvinns ur majs och kokos. 200 ml 115 kr.


Naturläkemedel

Omega 3. Fiskolja eller linfröolja (alltid kallpressad) innehåller livsnödvändiga fettsyror som vi måste tillföra kroppen regelbundet. Bra för huden, hormonsystemet, hjärnan (som till stor del består av fett), hjärtat och ögonen (Borde alla äta) Håller även blodkärlen i trim. (Finns i Ljung Hudvård Butik & Salong). Chlorella-alger. Ett lättupptagligt kosttillskott med utrensande/ uppbyggande effekt, innehåller klorofyll, mineraler, vitaminer, fettsyror, aminosyror. Efter ca 2 månader brukar det märkas en klar hudförbättring. (Finns i Ljung Hudvård Butik & Salong). Symbioplex, Probion, Laktiplus m.fl. Nyttiga tarmbakterier (Bifido bacterium, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus bl.a.). Försök att äta surkål, Proviva, hälsofil m.m. och att göda dessa nyttiga bakterier med fibrer och råkost. Alla kålsorter t.ex., är renande och hjälper till att upprätthålla bakteriebalansen. Ät då råa! Ett enkelt sätt att äta dessa är att skala, skära upp i grönsaksstavar, vitkål, blomkål, broccoli, morötter, gurka och ställ fram före maten. Då kan både barn och vuxna småäta dessa medan middagen blir klar. Råa bär är otroligt nyttiga och stärker upp hela kroppen och dess immunförsvar. Blåbär, svarta vinbär, hallon m.fl. Plocka, frys in i småförpackningar och mixa smoothies av dessa, med t.ex. havregrädde (”Oatly i mat”) tillsammans med banan och avokado. Bananer är kaliumrika och avokado innehåller lecitin.


Åkerfräken, nässlor, björk, ringblomma, kamomill, hästfibbla och styvmorsviol kan plockas under sommaren, torka. Klipp sedan ned i burkar och drick som te. Stärker upp kroppen, njurar och immunförsvar. Är särskilt bra för huden. Vi kan aldrig lämna några garantier att man blir bra. Vi kan heller inte ta ansvar över om någon reagerar allergiskt. Man bör känna till att alla kan reagera allergiskt, även mot det som är naturligt. Vid en allergisk reaktion, märker man det, för huden brukar ”blossa”, ge utslag och klia ordentligt. Det som en inte tål, kan en annan tåla. Med hudproblem gäller det att ha tålamod, och prova sig fram. Erika Bjuhr Ljung Hudvård info@ljunghudvard.se Tel: 0952–10934, 070–352 1772 Webbutik: www.ljunghudvard.se Mer information om innehåll finns under rubriken ”Oljor & Örter” på hemsidan.


Varför ekologisk hudvård?