Page 1


ILLY SHOP CATERINA TIAZZOLDI (M.Arch, PhD)

design team: Lorenza Croce, Federico Rizzo, Roberta Musso, Alessio Primavera, Monica Pianosi, Mario Carpani, Mauro Fassino art direction: Illy Art Direction

completion date: 12/2011 area: 46 m2 location: Milano, Italy photos©Luca Campigotto, Federico Rizzo

www.tiazzoldi.org

DESIGNED BY ARCHITECT CATERINA TIAZZOLDI OF TURIN AND NEW YORK, THE ILLY SHOP IS FURNISHED WITH NOTHING BUT THE WHITE CUBES, WHICH ARE EXACTLY SIZED TO FIT COFFEE TINS AND ESPRESSO MACHINES INSIDE.

DISEÑADO POR LA ARQUITECTA CATERINA TIAZZOLDI, DE TUR¸N Y NUEVA YORK, LA TIENDA DE ILLY EST˘ AMUEBLADA CON NADA M˘S QUE CUBOS BLANCOS, QUE TIENEN LA MEDIDA EXACTA PARA INTRODUCIR LATAS DE CAFÉ Y M˘QUINAS DE CAFÉ ESPRESSO.

Illy Shop is a concept store realized in Milano, Galleria San Carlo. The concept is conceived for a reconfigurable store, characterized by different modulations of a single element, a „cube‰ which is 45x45cm-squared base. Using a parametric device, it becomes possible to manipulate the cube physical properties by editing depth, thickness, opacity, length and explosions. The combinatory logic – permits to perform over 3000 configurations of the same object.The shop is created by 200 cubes and specifically designed to adapt to different dimensional composition of Illy Café products. The same unit is used for the table, desk counter, storage, lighting system, video frames, communication, and recycling bins. The counter, tasting table and rubbish bins are also made from the cubes, as are lights affixed to the ceiling. By reconfiguring the different modules according to the performances required, (accessibility of the products from the outside, number of item to display, level of transparency desired, product size) it becomes feasible to represent different characteristics of the Illy products, while the solution also allows fitting it into different locations. The system engender from the walls and the ceiling, creating a disoriented expansion. The differentiated space dimensions appear to become one, transforming it into a game where userÊs sight shifts from an object to another discovering the inside.

Illy Shop es un concepto de tienda realizado en Milán, en la Galería San Carlo. El concepto es concebido para una tienda reconfigurable, caracterizada por diferentes modulaciones de un solo elemento, un "cubo" de base cuadrada de 45x45cm. Utilizando un dispositivo paramétrico, es posible manipular las propiedades físicas del cubo editando la profundidad, el espesor, la opacidad, la longitud y la expansión. La lógica combinatoria permite realizar más de 3,000 configuraciones con el mismo objeto. La tienda está configurada por 200 cubos específicamente diseñados para adaptarse a diferentes tamaños de los productos de Café Illy. La misma unidad se utiliza para la barra, mostrador, almacenamiento, sistema de iluminación, fotogramas de vídeo, comunicación y contenedores de reciclaje. El mostrador, la barra de degustación y los contenedores de basura también se construyen con los cubos, al igual que las luminarias fijadas al techo. Mediante la adaptación de los diferentes módulos de acuerdo a los resultados requeridos, (accesibilidad de los productos desde el exterior, el número de elementos a mostrar, el nivel de transparencia deseado, tamaño del producto) resulta factible representar diferentes características de los productos Illy, mientras que la solución también permite su montaje en diferentes ubicaciones. El sistema se engendra desde las paredes y el techo, creando una desorientada expansión. Las dimensiones diferenciadas del espacio parecen ser una sola, transformándola en un juego donde la vista del usuario cambia de un objeto a otro descubriendo su interior.


Section. Secci贸n.


Section. Secci贸n.


The retail space is the final stop before leaving the Experience. The retail displays are designed to follow the same aesthetics as the rest of the open hall. It embodies the sculptural effects created in the open vista with, in addition, 3 lines of light conveying the relationship between Ajax and Adidas, one of their main sponsors. The retail area is serviced by the main counter, which provides information, ticketing and a cashier. Large-scale high displays that showcase some of the jerseys and balls that are sold on premise also emphasize the high ceilings of the space.

El espacio comercial es la última parada antes de salir del Ajax Experience. La tienda está diseñada para seguir la misma estética que el resto del vestíbulo. Encarna los esculturales efectos creados en la vista abierta con, además, tres líneas de luz que contemplan la relación entre Ajax y Adidas, uno de los principales patrocinadores. La zona de venta queda provista por el contador principal, que proporciona información, tickets y un cajero. Expositores de venta a gran escala muestran algunas de las camisetas y pelotas que se venden en la premisa de destacar también los altos techos de este espacio.

Elevation. Alzado.

AJAX EXPERIENCE


Retail floor plan. Planta tienda.

AJAX EXPERIENCE


Elevation. Alzado.

Sections.

AJAX EXPERIENCE

Secciones.


Project in detail:

Detalles del proyecto:

- With the ticket stand and a waiting area, the hall is branded with an imposing historical print and the architecture spreads out in a sculptural wall with a triangulated surface and a giant mural in high contrast black & white and red & white pictures. - The tunnel is a darkened passage with a wall treatment of shadows of players walking alongside the visitor, who guides them to the stadium zone. - Three interactive tables are used as displays that hold different insightful analysis on some of the greatest Ajax games. - Large-scale high displays emphasize the high ceilings of the space.

- Con la taquilla y una zona de espera, la sala se distingue por una imponente impresión histórica y la arquitectura se extiende en una pared escultórica de superficie triangulada y un mural gigante con imágenes de alto contraste negro-blanco y rojo-blanco. - El túnel es un pasaje oscuro con un tratamiento de la pared que incorpora sombras de los jugadores que caminan junto al visitante y le guían a la zona del estadio. - Se utilizan tres mesas interactivas que sostienen diferentes y sutiles análisis sobre algunos de los mejores partidos del Ajax. - Expositores de gran escala enfatizan la cota de los altos techos del espacio de ventas.

AJAX EXPERIENCE


CAMPER STORE A-CERO

architecture: A-Cero Joaquin Torres & Rafael Llamazares architects promoter: Calzados Rosselli S.L. construction: Obras y Otras cosas S.L.

completion date: 12/2011 area: 48 m2 location: Granada, Spain photos©Juan Sánchez

www.a-cero.com

ON MESONES STREET, ONE OF THE BEST-KNOWN COMMERCIAL STREETS OF GRANADA, A LITTLE STORE HAS BEEN RENOVATED. THE CUSTOMER IS THE SPANISH LEADING BRAND CAMPER, DEVOTED TO THE EXHIBITION AND SALE OF TRENDY SHOES AND THE FINAL RESULT IS AN INTERESTING FUSION BETWEEN THE CORPORATIVE RESOURCES AND DESIGNS OF CAMPER AND A-CERO.

EN LA CALLE MESONES, UNA DE LAS CALLES COMERCIALES M˘S CONOCIDA DE GRANADA, HA SIDO RENOVADA UNA PEQUEÑA TIENDA. EL CLIENTE ES LA MARCA ESPAÑOLA CAMPER, DEDICADA A LA EXPOSICIŁN Y VENTA DE ZAPATOS DE MODA Y EL RESULTADO FINAL ES UNA INTERESANTE FUSIŁN ENTRE LOS RECURSOS CORPORATIVOS Y LOS DISEÑOS DE CAMPER Y A-CERO.

The first important point is the use of the space, as a wide and useful place is needed. A-cero was selected for this work because of its actual, fresh and dynamic design, the keys for Joaquín Torres and Rafael Llamazares projects. Each store that Camper opens has his own style and represents an event, depending, among other things, on the designer chosen for the project. Camper always looks for a new style and concept for their stores, making a different and special place. Other collaborators chosen by Camper have been Olé Armengol, Fernando Amat, Łscar Mariné, Javier Mariscal, Carlos Rolando, Jordi Nogués, Martí Guixé, Shiro Miura and, more recently, in the projectTo&ether, Jaime Hayón, Alfredo Häberli, Konstantin Grcic, Campana brothers, Memphis group, Bouroullec brothers, Benedetta Tagliabue, Tokujin Yoshioka, Doshi&Levien, Juli Capella and Tomás Alonso. The location of the store is really good being placed in the most famous and commercial street of Granada. The store, with 48 m2, used to be a clothing shop partially abandoned. Two colours were used: white and red, typical of the A-cero interior design projects and Camper.

La primera necesidad es la de intentar aprovechar la superficie lo máximo posible para la actividad destinada, y conseguir un espacio amplio y práctico. Se escoge al estudio A-cero para crear un diseño actual, fresco y dinámico, característico del despacho que dirige Joaquín Torres y su socio Rafael Llamazares. Cada tienda que abre Camper es un acontecimiento y es noticia, entre otras cosas por el diseñador encargado del proyecto, pues cada uno de ellos tiene su propio estilo diferenciador. Siguiendo este concepto de tienda, Camper continua innovando y creando espacios diferentes y especiales. Otros de estos colaboradores con los que Camper ha contado para llevar a cabo estos proyectos han sido Olé Armengol, Fernando Amat, Łscar Mariné, Javier Mariscal, Carlos Rolando, Jordi Nogués, Martí Guixé, Shiro Miura y más recientemente, dentro del proyecto To&ether, Jaime Hayón, Alfredo Häberli, Konstantin Grcic, los hermanos Campana, Memphis group, los hermanos Bouroullec, Benedetta Tagliabue,Tokujin Yoshioka, Doshi y Levien, Juli Capella y Tomás Alonso. La ubicación de la tienda es realmente buena, en la calle más famosa y comercial de Granada. La tienda, con 48 m2, fue una tienda de ropa parcialmente abandonada. Se utilizaron dos colores: blanco y rojo, típicos de los proyectos de interiorismo de A-cero y Camper.


Concept. Concepto.

Ground floor plan before renovation. Planta baja antes de la rehabilitaci贸n.

CAMPER STORE


Ground floor plan. Planta baja.

CAMPER STORE


VIDEOTRON


VIDEOTRON


VIDEOTRON


VIDEOTRON

BEST SHOPS TODAY  

ISBN 978-84-15223-99-3 / Layout: 24 X 29 cm / Pages: 128 / Cover: Hardcover / The stores are sales space where the architectural gestural...

Advertisement