Page 1


COLOFON Uitgever en redactie: Esther Hoskens Lay-out en opmaak: Esther Hoskens Columnisten:  Sander Vrugt van Keulen  Erik Gilden  Muriel van den Hazenkamp  Paul Mulder  Jan Kerkhofs  John van de Rijdt  Esther Hoskens

Ontwerp over en logo: Studio YDID www.studio-ydid.nl

Het online magazine Ondernemers Wijzer wordt gepubliceerd op Issuu, Facebook en LinkedIn.

Voor wie? De doelgroepen van Ondernemers Wijzer zijn (startende) zelfstandig ondernemers, directieleden, managers en leidinggevenden in het MKB. Onze doelstelling Doelstelling van het uitbrengen van dit magazine is u te delen in de praktijkervaringen van ondernemers en tips en adviezen te geven. En natuurlijk hopen wij dat we een inspiratiebron kunnen zijn voor u en uw medewerkers. Ons panel van columnisten schrijft en informeert u met interessante en leerzame columns vanuit hun specifieke vakgebied en deelt zijn/haar kennis en ervaringen. Wilt u meer weten over een bepaald onderwerp, neem dan gerust contact op met een van onze columnisten. Zij staan u graag te woord en ongetwijfeld dat zij u op enigerlei wijze van dienst kunnen zijn. Onmisbaar in het magazine blijft de ‘Ondernemer van de Maand’. Waarom kiest hij/zij er voor om een eigen bedrijf te starten? Wat is zijn/haar drive? Wie is de persoon achter dit bedrijf?

Adverteren: Door te adverteren komt u in contact met de doelgroep. En dat is wat u nodig heeft om uw organisatie tot een succes te maken. Adverteren in de Ondernemers Wijzer kan ervoor zorgen dat u sneller die gewenste vertrouwensband opbouwt met uw doelgroep . Adverteren in Ondernemers Wijzer kan al vanaf € 75,= * Voor meer informatie e/o prijzen stuurt u een e-mail naar: ondernemerswijzer@hotmail.nl * Vraag naar de voorwaarden

© Copyright

Ondernemers Wijzer is een uitgave van EH Interim Solutions, Events & Publishing

Alle columns en artikelen zijn op persoonlijke titel en blijven dus eigendom van de auteur m.b.v. publicatierecht.


REDACTIONEEL Welkom in deze zomerspecial ‘Wie zijn zij?’ deel I. U ziet ze iedere maand in het magazine en afhankelijk van het onderwerp leest u hun columns of stuurt u deze door naar een relatie. Maar wie zijn ze? Oké, het is duidelijk dat CoachSander trainingen en workshops verzorgt en zowel ondernemers als particulieren coacht. Maar wat is zijn talent, zijn expertise? Zijn werk is zijn hobby. Dat zie je en dat voel je als je zijn coachingstudio ‘de Ruimte’ betreedt. Een ruimte voor bezinning, een bijzondere plek om ruimte te mogen hebben en te krijgen. Hij deelt graag met anderen wat resulteerde in de start van o.a. ‘Uitgestelde Koffie 040’ of het ‘Nooit Meer Gratis’.

Esther Hoskens Uitgever & redactie

Auteursrecht en merkenrecht zijn zaken waar elke ondernemer mee te maken heeft of krijgt. Muriel van den Hazenkamp is een vakvrouw op dit gebied. Zij geniet nog het meest van een ‘gevecht’ in de rechtbank. Advocatuur heeft over het algemeen een streng en onpersoonlijk imago. Dank zij haar blogs probeert ze dat vooroordeel weg te nemen. Gewoon doen, niet te hoog van de toren blazen maar juist heel toegankelijke en alledaagse onderwerpen aansnijden. Degene die meest waanzinnige, hilarische en aangrijpende teksten kan schrijven is Paul Mulder; de eigenzinnige tekstschrijver. Maar wist u dat hij het brein en de drijvende kracht achter de succesformule Open Coffee Gaat Naar De Beurs is? Dat hij de Beweging AKAD (Anders Kijken Anders Denken) heeft opgericht? En dat hij unaniem is uitgeroepen tot de ‘liefste’ taxichauffeur van en door de groep minder validen die hij dagelijks haalt en brengt? Ze schrijft liever niet, maar ontwerpt des te liever. Natuurlijk heb ik het over Yvette Dijkhuizen. Designer eerste klas, ontwerper pur sang. Een jonge dame met ongekende talenten en oog voor details. Van haar gaan we nog veel zien. Maak kennis met de creator van de maandelijkse covers en het logo van Ondernemers Wijzer.

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

3


INHOUD 6

SANDER VRUGT VAN KEULEN

Het ontwikkelen van het persoonlijk potentieel van mens en organisatie houdt mij altijd bezig. Dus ook mijn eigen ontwikkeling. Twee van mijn favoriete uitspraken zijn: 

“Wat je aandacht geeft groeit.”

“Wat je vasthoudt gaat dood.“

Ze bevatten de kern van mijn eigen ont-wikkeling. Regelmatig ga ik gesprekken aan met mijn coach. Ga ik in zwijgende isolatie (‘SanderZwijgt’). Heb ik intervisie gesprekken met collega’s. Ik geloof in “practise what you preach”. Vooral datgene doen waar je goed in bent.

12

MURIEL VAN DEN HAZENKAMP

Via het spellenbedrijf waar mijn vader werkte, kwam ik in aanraking met het auteursrecht. Ik studeerde Management, Economie & Recht aan de HEAO toen hij een procedure aanging omdat een aantal spellen gekopieerd werd. Ik raakte hierdoor erg geïnteresseerd in het auteur- en merkenrecht en regelde een tijdje erna mijn afstudeerstage bij een merkenbureau (dat adviseert bij het registreren van merken) in Rotterdam. Maar als het echt interessant werd, namelijk als iets juridisch moest worden uitgezocht of iets inbreuk maakte, dan ging het naar de advocaat. Toen wist ik dat ik door wilde studeren voor advocaat Intellectueel Eigendom. Zodat ik mijn cliënt van begin tot einde bij zou kunnen staan.

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

4


INHOUD 16

PAUL MULDER

22 YVETTE DIJKHUIZEN

Er zijn zoveel dingen die ik belangrijk, leuk of interessant vind. Waarom zou ik me dan beperken? Bovendien zit er één verbindend element in alles wat ik doe en dat ben ik zelf. Ik ben nu eenmaal een ‘Multitalent met een Maserati-brein.’ Waarom zou ik daar dan géén gebruik van maken? Ik deel met Einstein het idee dat ik niet één speciaal talent heb maar, net als hij, vooral gepassioneerd nieuwsgierig ben. Ik wil de wereld om me heen bovenal beter leren begrijpen. Verder sta ik open voor interessante uitdagingen die het maximale van mijn talenten vergen. En ik zal altijd blijven schrijven en mijn mening verkondigen!”

STUDIO YDID is ontstaan door het begin van de financiële crisis – er waren nog maar weinig vacatures na mijn afstuderen in 2009. Na verschillende stages, een paar kleine projecten en een freelance baan als assistent-makelaar wilde ik toch vooruit. Vanuit deze positie heb ik gekozen om het grote avontuur te starten in 2010 en voor mijzelf te beginnen. Het is hard werken maar ik ben er trots op dat ik dit jaar de “kritische grens” van 3 jaar heb bereikt. Het ondernemerschap biedt veel mogelijkheden. Het meest geniet ik van de dagen waar ik de hele dag kan ontwerpen en net dat ene idee krijg waar ik mee verder kan.

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

5


COACHSANDER

Als ondernemer is hij altijd op zoek naar vernieuwing en verbetering in zijn vakgebied, maar ook daarbuiten. Participatie en Samenwerken zijn de centrale thema's in alles wat hij doet. Immers, sanders motto is:

“Zonder delen geen vermenigvuldigen� J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

6


Sander Vrugt van Keulen is trainer, coach met als kernwoorden: proces, verbinding en communicatie. Bij velen ben ik bekend als CoachSander. Via Twitter, Facebook en allerlei andere sociale media. Maar ook op straat of in gesprekken word ik regelmatig aangesproken met ‘Hee, CoachSander!’. Als je mijn naam googelt zijn de eerste pagina’s met zoekresultaten gevuld met wie ik ben, wat ik doe, wat mij bezighoudt en vooral wat ik leuk vind. Mijn leven is openbaar; en te volgen. En wat ik dan allemaal leuk vind en waar ik mij mee bezighoud? Met mensen. Altijd mensen. In alles wat ik doe vind ik het leuk om mensen en organisaties dichter bij hun doel te brengen. En dat doe ik met trainingen, workshops, coaching, v erg ad er i n ge n v oo rz it ten , eigenlijk alles wat met persoonlijke en groepsprocessen te maken heeft. En dat al bijna tien jaar binnen mijn eigen bedrijf CT², creative thinking coaching training.

gaan volgen. Na het behalen van mijn diploma heb ik mijn trainingsbureau CT² opgericht.

coachingsgesprekken Het begeleiden en ondersteunen van mensen door middel van ‘oplossingsgericht coachen’ doe ik eigenlijk al jaren. Hoewel de focus in de beginjaren meer lag op training, is dat langzaam maar zeker aan het verschuiven naar coaching.

Om de dag mee te beginnen

En van daaruit zijn eigenlijk alle dienstverleningen ontstaan: coaching van directeuren, faciliteren van groepsprocessen, opzetten van participatie projecten, het geven van OR-trainingen en dergelijke.

coaching en training gestar t

met

CT²

Vele jaren geleden heb ik mij, bij mijn toenmalige werkgever, verkiesbaar gesteld voor de ondernemingsraad. Na jaren met heel veel plezier OR-lid te zijn geweest en heel veel ervaring in training te hebben opgebouwd, ben ik een post-HBO opleiding

aanschuiven om te ondersteunen met mijn kennis en expertise in managen en organiseren.

Mijn werk is heel divers. Zo begeleid en train ik ondernemingsraden van vele grote en kleine organisaties. Variërend van het Ministerie van Financiën of Ahold tot organisaties in de verslavingszorg of welzijn. Maar mag ik ook bij directies en managem en t

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

Oplossingsgericht coachen in combinatie met alle kennis en inzichten die ik mag verkrijgen met het trainen en begeleiden bij de vele diverse bedrijven maakt dat ik steeds meer ondernemers, directeuren en managers coach. Met een chic woord noemen ze dat ‘Business en Executive Coaching’. Wat ik dan doe? Sparren. Spiegel zijn. Cases aanhalen. Kritische vragen stellen. En ja, dan gaat het niet alleen over ‘werk’, maar ook over privé. Want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Lees verder op de volgende pagina

7


INTERVIEW COACHSANDER mijn coachingsstudio.

Arbeidsvitaminen

De Ruimte bevindt zich in het Klokgebouw in Eindhoven. Met een rustgevende sfeer, alle benodigde faciliteiten, 200m² vloeroppervlak, op een inspirerend terrein is ‘de Ruimte’ met recht een mooie locatie voor diverse bijeenkomsten. Heeft jouw initiatief de Ruimte nodig, neem dan gerust contact op.

participatie projecten Omdat ik graag deel, samenwerk en mijn werk mijn hobby is, zet ik zelf ook veel participatie projecten op. Projecten waar mensen aan deel kunnen nemen op eigen initiatief. Samen doen en samen delen. Neem maar eens een kijkje op www.coachsander.nl voor één van de volgende projecten: ‘Uitgestelde Koffie’ in Eindhoven, ‘Eindhoven in Dialoog’, ‘Social Media Day 040’, ‘Broodfonds040’, ‘UAEX’ en ‘Nooit Meer Gratis’.

‘de Ruimte’ In de samenwerking met mensen en in de trainingen en coachingsgesprekken die ik houd, is ruimte. Ruimte voor eigen ideeën, wensen, opvattingen, groei. Maar ik bied ik ook letterlijk ‘de Ruimte’, de locatie van

Lees verder op pag. 10

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

8


J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

9


INTERVIEW COACHSANDER

p e r s o o n l i j k e dienstverlening blijven ont-wikkeling verbeteren Het ontwikkelen van het persoonlijk potentieel van mens en organisatie houdt mij altijd bezig. Dus ook mijn eigen o n t w i k k e l i n g .

Als ondernemer ben ik voordurend op zoek naar mogelijkheden om mijn onderneming te verbeteren. Hoe kan ik klanten beter, constructiever en effectiever ondersteunen? Hoe kan ik de ‘Return on Investment’ van de klant nog beter en groter maken? Met andere woorden, hoe krijgt de klant steeds meer waarde voor zijn geld?

d e l e n vermenigvuldigen

Trainingsmateriaal

Twee van mijn uitspraken zijn:

favoriete

“Wat je aandacht geeft groeit.” “Wat je vasthoudt gaat dood.“ Ze bevatten de kern van mijn eigen ont-wikkeling. Regelmatig ga ik gesprekken aan met mijn coach. Ga ik in zwijgende isolatie (‘SanderZwijgt’). Heb ik intervisie gesprekken met collega’s. Ik geloof in “practise what you preach”. Vooral datgene doen waar je goed in bent.

i s

Mensen die mij kennen, weten dat ik graag deel. Delen is immers vermenigvuldigen. Wat je geeft, krijg je terug. Daarom blijf ik met anderen samenwerken. Daarom blijf ik communiceren over het werk dat ik doe. Ik bied mijn kennis, expertise en enthousiasme en krijg die van anderen terug.

is voor de klant, voor jou. Want jij bent de grootste expert op jouw terrein. En ik help je met proces, verbinding en communicatie. Bij het vaststellen, uitdragen en bereiken van je doel.

waardering Hoe kan ik blijven doen wat ik doe? Dat komt door de energie die ik krijg van al die mooie projecten, de energie die ik kan geven en de waardering die ik in en voor mijn werk mag ontvangen. Ik word beloond door prachtige reacties op mijn blogspots en nieuwsbrieven, door awards die ik in ontvangst heb mogen nemen, door samen te werken met enthousiaste mensen, door mooie cijfers voor OR-trainingen te krijgen… Ik ben een bevoorrecht mens en dat wens ik iedereen toe te zijn!

proces, verbinding en communicatie In alles wat ik doe is de rode draad proces, verbinding en communicatie. In al mijn t r a i n i n g e n e n coachingsgesprekken is dat waar ik op stuur en mij mee bezig houd. Zowel in de uitvoering als in het resultaat. En de inhoud? Die

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

10


INTERVIEW COACHSANDER

tips voor jou Mijn tips als ondernemer aan jou als ondernemer: 

Besteed uit aan anderen waar je niet goed in bent of wat je niet leuk vindt.

De basis van mijn onderneming die mij al jaren vooruithelpt: geloof in wat je doet en laat dat voelen.

Steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag, ga het vooral doen!

bezoekadres: Klokgebouw 225 Eindhoven (zie ook de routebeschrijving) postadres: Grote Berg 46F, 5611 KL Eindhoven

info@CT2.NL | CT2.nl

telefoonnr: 040-2813128

CoachSander.nl | CoachSanderdoet.nl | @CoachSander | coachingsstudiodeRuimte.nl J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

11


MURIEL VAN DEN HAZENKAMP

Advocaat en (BMM erkend) merkengemachtigde “Voorkomen is beter dan genezen” en daarom adviseert Muriel graag vooraf en doet zij haar best de juridische positie van haar cliënten tijdig te verstevigen.

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

12


INTERVIEW MURIEL Muriel is sinds 2002 advocaat en sinds 2006 ook merkengemachtigde. Binnen het algemeen contracten- en verbintenissenrecht heeft zij z ich ge spe cia liseerd in Intellectueel Eigendom: a u t e u r s r e c h t , handelsnaamrecht, merkrecht etc. Aan BuroKoek – een zeer gewaardeerde relatie van Muriel - gaf zij vorig jaar het volgende interview voor plaatsing in hun Nietsnieuwsbrief onder de kop “Vriend van BuroKoek”. En dat interview laat goed zien wie zij is en waar zij voor staat.

“Eigenlijk ben ik in het vak gerold.” Via het spellenbedrijf waar mijn vader werkte, kwam ik in aanraking met het auteursrecht. Ik studeerde Management, Economie & Recht aan de HEAO toen hij een procedure aanging omdat een aantal spellen gekopieerd werd. Ik raakte hierdoor erg geïnteresseerd in het auteur- en merkenrecht en regelde een tijdje erna mijn afstudeerstage bij een merkenbureau (dat adviseert bij het registreren van merken) in Rotterdam. Maar als het echt interessant werd, namelijk als iets juridisch moest worden uitgezocht

of iets inbreuk maakte, dan ging het naar de advocaat. Toen wist ik dat ik door wilde studeren voor advocaat Intellectueel Eigendom. Zodat ik mijn cliënt van begin tot einde bij zou kunnen staan.

Motto “Voorkomen is beter dan genezen” en daarom adviseert Muriel graag vooraf en doet zij haar best de juridische positie van haar cliënten tijdig te verstevigen. Om dezelfde reden geeft zij in haar blogs en presentaties ook tips aan ondernemers om problemen te voorkomen. Maar als er dan toch geschillen zijn en alle pogingen om een goede regeling te treffen en een procedure te voorkomen op niets zijn uitgelopen, vindt Muriel procederen, vooral zaken met een pleidooi, een fijne uitdaging.

“Vooraf schat ik het r i s i c o i n . ” Als het echt niet anders kan, vind ik het gevecht in de rechtbank stiekem het allerleukste, maar eerst maak ik natuurlijk een

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

inschatting of we het wel of niet gaan redden. Ik geloof in een eerlijk advies. Dit zal ik ook altijd vooraf goed uitspreken. In mijn pleidooi neem ik de rechter dan mee in mijn verhaal en haal ik alles uit de kast. Tijdens de zitting moet ik zo goed voorbereid zijn dat ik op ieder woord van de wederpartij kan inhaken als dat nodig is. Daarna ben ik dan ook helemaal leeg. Mocht de zaak worden verloren, dan ben ik daar echt wel even “ziek” van, maar dat is ook een kwestie van leren los te laten. Dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere. De rechter beslist uiteindelijk.

“Voorkomen is beter dan g e n e ze n .” Mijn keuze voor contracten en verbintenissen voor ondernemers en de specialisatie in Intellectueel Eigendom is een bewuste keuze binnen de advocatuur. Persoonlijke procedures zouden voor mij veel te dichtbij komen. Zoals gezegd ligt bij procederen mijn passie, maar het vak is veel breder dan dat. Ik adviseer (als merkengemachtigde) bij het vastleggen van merken, maar m a a k o o k licentieovereenkomsten en

13


INTERVIEW MURIEL andere algemene contracten tussen ondernemers. Ik heb juist ook vaak een adviserende rol. Advies geven we ook in onze blogs met “tips & trics”, maar zonder belerend te zijn. Hiermee hoop ik tijdig te adviseren, zodat procederen voorkomen kan worden.

blazen, maar juist door hele toegankelijke, alledaagse onderwerpen aan te snijden. Humor vind ik daarin ook belangrijk. Zoals een van mijn blogs: “De naaktfoto’s van Britt Dekker”. En daar dan toch inhoudelijk iets serieus uithalen en informatie te verschaffen. Zodat onze klanten weten waarvoor zij bij ons terecht kunnen.

“Ik ben anders, maar hoe kan ik dat AV Advocatuur i n z e t t e n ? ” De advocatuur heeft een streng, onpersoonlijk imago. En dat moet volgens mij anders kunnen en gelukkig denken mijn collega’s er net zo over! Ik denk ook dat we met onze blogs uiteindelijk een voorsprong kunnen pakken. Door niet hoog van de toren te

'Uw partner in recht' is waar ons kantoor voor staat. Samen met de ondernemer gaan wij voor het maximale resultaat, via persoonlijk en laagdrempelig contact. Omdat AV Advocatuur werkt via een unieke formule kunnen wij onze diensten

bovendien erg voordelig aanbieden. Hoge kwaliteit tegen een lage investering. Zo hoort het! Wilt u de “tips & trics” voor ondernemers van AV Advocatuur niet missen? Dan kunt u zich inschrijven voor de LegAlert. Daarin worden achteraf per maand de geplaatste tips gebundeld en handig in één e-mailnieuwsbrief verstuurd. Natuurlijk kunt u daarvoor ook telkens onze website bezoeken of via LinkedIn en/of Twitter op de hoogte worden gehouden.

Meer informatie over Muriel is natuurlijk ook te vinden op de website en haar LinkedIn profiel en u kunt haar op Twitter volgen.

AV Advocatuur Beukenlaan 137 5616 VD EINDHOVEN 040—8480169 06—53891267 www.avadvocatuur.com muriel@avadvocatuur.com @MurielHazenkamp

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

14


PAUL MULDER

Creatief multitalent maserati-brein

met

een

Wij zijn niet zozeer anders, de rest is alleen hetzelfde!

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

16


INTERVIEW PAUL Je bent een van de columnisten die al vanaf het begin bij Ondernemers Wijzer is betrokken. Heb je altijd columnist willen worden? “Als klein jongetje wilde ik archeoloog worden. Geen soort Indiana Jones -achtige schattenjager, maar iemand die, gewapend met troffel en kwast, de geschiedenis –en daarmee zijn medemens- steeds een stukje beter leert begrijpen.”

Dat is iets héél anders dan columnist.. “Dat klopt! Ik zou daarnaast echter ook boeken schrijven en hoorcollege geven. Ik zag mezelf al, zittend op de hoek van mijn bureau, verhalen van mijn reizen en zalen vol jonge mensen inspireren met wat ik ontdekt en geleerd had. Om daarna weer snel mijn biezen te pakken en aan een nieuwe reis te beginnen. Er is immers nog zoveel te ontdekken!”

De wil om te schrijven zat er dus al vroeg in? “Nu -pakweg veertig jaar lateris dat jongetje er nog steeds en nog steeds springlevend, net als zijn wens om zijn geschiedenis en (die van) zijn medemens een stukje beter te begrijpen. Alleen

staat er geen ‘Archeoloog’ op mijn visitekaartje maar ‘Tekstschrijver & Beelddenker’ en ben ik er nooit aan toe gekomen om officieel geschiedenis te gaan studeren. Toch een behoorlijk gemis als je archeoloog wilt worden.”

Wat ging er dan mis? “Eigenlijk alles, maar tegelijkertijd ook helemaal niets. ‘Life happened’. En de omstandigheden waaronder ik opgroeide leidden mij langs andere wegen. Niet dat ik gestopt ben met leren, integendeel zelfs. Ik ben alleen gestopt dat aan een school te doen. Althans eentje met een heus gebouw, huiswerk en docenten voor de klas. Ik kwam er namelijk achter dat de ‘University of Life’ een véél interessantere, een véél bredere en een meer diverse opleiding bood dan welke school dan ook.”

En je ‘studeert’ nog steeds? “Absoluut! Aan leraren geen gebrek! Je kunt namelijk van iedereen leren. Al wat je daarv oor nodig hebt is luistervaardigheid, wat geduld en een open instelling. Bovendien zijn er grote massa’s informatiebronnen beschikbaar over elk denkbaar onderwerp. Je vind ze in winkels, online en zelfs

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

tweedehands op de markt. Ze heten ‘boeken’.”

Maar dat levert erkend diploma op..

geen

“Ik ben daar ook niet zo mee bezig. Ik heb de Havo ‘Cum Laude’ afgesloten en heb een aantal zwemdiploma’s. Bovendien ben ik een overlever. Ik red me wel.”

Een mens moet echter toch ook geld verdienen? “Helaas vult dit leren wel het hoofd en het hart, maar zelden de maag. Er moest inderdaad geld verdiend worden. Daarom trad ik eind jaren tachtig in dienst bij een wereldwijd caterin gbedrijf. Ik m och t beginnen op een seizoenscontract als 2e barkeeper op een attractiepark op de grens tussen Wassenaar en Den Haag. Toen ik dit bedrijf twintig jaar later verliet -een zoveelste reorganisatie en overname zorgde erv oor dat mijn arbeidsplaats werd geschraptwas ik net benoemd tot directeur operations voor België en Nederland van de vending tak.”

Lees verder op de volgende pagina

17


INTERVIEW PAUL Dat is nogal een carrière.. “Ik ben nooit zo met ‘carrière maken’ bezig geweest, ik ben meer iemand van de ‘loop-baan’. Direct contact met mensen die voor mij werken heb ik altijd belangrijker gevonden dan een ‘corner office’. Dat is me door mijn leidinggevenden overigens niet altijd in dank afgenomen. Want waar zij op de werkvloer vaak weerstand ontmoetten, kreeg ik zaken wél voor elkaar. Later werd dit ‘talent’ wel erkend en werd ik steeds vaker ingezet als ‘troubleshooter’. Zo leerde ik niet alleen het bedrijf van veel kanten kennen, ik kon ook mijn management- en intermenselijke vaardigheden verder ontwikkelen.”

ontwikkelen als mens en blijven delen wat ik had geleerd. Het meest voor de hand liggende medium daarvoor was tekst. Schrijven heb ik altijd gedaan . Eerst vooral privé en in de schoolkrant en in mijn eindexamenjaar schreef ik zelfs de opstellen voor enkele van mijn klasgenoten. Heerlijk om te doen! En later, ongeacht de functie die ik op dat moment ook binnen het bedrijf bekleedde, vonden teksten altijd hun weg wel naar mijn bureau. Of het nu ging om wat de d-tjes en de t-tjes, redactioneel werk of het volledig herschrijven ervan, teksten gingen zelden de deur uit zonder mijn bureau te zijn gepasseerd.”

“E en ern sti ge z iek te en bijbehorende langdurige ziekenhuisopname in 2006 zorgde ervoor dat ik me niet alleen goed op het naderende afscheid van mijn baan kon voorbereiden, het bood me ook de gelegenheid na te denken wat ik verder met mijn leven wilde.”

Een heel divers pakket.. Het werd een eigen bedrijf.

“Op zich was die keuze niet zo heel moeilijk. Ik wilde bovenal blijven leren, mezelf blijven

de organisatie achter ‘Open Coffee gaat naar de Beurs’ en activiteiten rondom het beeld- en anders denken. Sinds de crisis in alle hevigheid heeft toegeslagen ben ik ook parttime taxichauffeur geworden op het doelgroepenvervoer en breng ik mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking heen en weer tussen woonadres en dagbesteding. En daar leer ik vreselijk veel van…”

Maar toen hield het op..

Was dat een lastige keuze?

pende) diensten voor zowel de zakelijke als de particuliere markt. Maar daar hield het niet op. Al spoedig volgde het correspondentschap voor het Eindhovens Dagblad, het idee en

“PM Multitalent zag in augustus 2009 het levenslicht, met PM Tekst als onderdeel daarvan. PMM is een multi-service dienstverlener met (soms overlap-

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

“Eén van de zaken die me in loondienst vaak tegenstond, was dat ik me erg ‘beperkt’ voelde. Ik mocht me met een heel aantal zaken niet bemoeien, me er niet mee bezig houden omdat deze ‘niet tot mijn taak behoorden’ of niet belangrijk werden gevonden.

18


INTERVIEW PAUL Als ondernemer heb ik die beperking niet: alles behoort tot mijn takenpakket!”

Maar toch, een ondernemer moet zich toch focussen, zich concentreren op één ding? “Dat is inderdaad de raadgeving die iedere startende ondernemer van diverse kanten krijgt aangereikt. Ik denk daar anders over.”

Waarom? “Er zijn zoveel dingen die ik belangrijk, leuk of interessant vind. Waarom zou ik me dan beperken? Bovendien zit er één verbindend element in alles wat ik doe en dat ben ik zelf. Ik ben nu eenmaal een ‘Multitalent met een Maserati-brein.’ Waarom zou ik daar dan géén gebruik van maken? ”

Een Multitalent met een Maserati brein? “Een aantal jaar geleden ben ik erachter gekomen dat mijn brein structureel anders werkt; het gaat op een totaal andere manier met informatie om. Niet omdat ik dat nu zo leuk vind, de bedrading loopt gewoon anders. Zo ben ik een echte beelddenker

en bestaat de wereld voor mij niet uit woorden maar uit plaatjes die bovendien allemaal onderling met elkaar verbonden zijn. Ik leer daardoor op een andere, tegengestelde manier, zie en registreer ik veel meer details en beleef (mede) daarom de wereld op een andere manier. Ook ligt mijn denksnelheid enorm hoog.”

Dat lijkt me lastig.. “Dat is het ook! Mijn brein staat namelijk nóóit stil. Het is altijd -op topsnelheid en op meerdere niveau’s tegelijk- bezig met het bedenken van oplossingen en het leggen van onderlinge verbanden. Alle kennis die ik ooit -en waar dan ook- heb opgedaan wordt in dat proces meegenomen.”

Klinkt vermoeiend.. “Dat valt inmiddels wel mee, bovendien weet ik niet anders! Jaren geleden heb ik mezelf echt wel aan moeten leren om niet alles om me heen meer op een bewust niveau te registreren. Dat scheelt al een hele hoop. “

Geef eens een voorbeeld? “Als ik vroeger door een winkelstraat liep, kon ik je aan het eind ervan precies vertellen welke reclameborden er op straat stonden, welke muziek er

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

in welke winkel werd gedraaid, welke kleding de mensen aan hadden etc. Ik zag werkelijk alles. Alleen is geen enkel brein gebouwd op zo’n bewust geregistreerde overdaad aan (visuele) informatie; het kost enorm veel energie en je kunt er op een bepaald moment echt geen chocola meer van maken. Ik zie het meeste nog steeds wel, maar ik kan het meeste ook meteen weer loslaten: mijn brein hoeft het niet meer allemaal afzonderlijk te bekijken en verwerken.”

Dat zal een hoop schelen.. “Dat doet het ook! Helaas is er over een brein als het mijne nog maar weinig bekend. Mensen zoals ik stuiten vrijwel dagelijks op onbegrip of onwil als we te snel met commentaar komen of een oplossing aandragen. Men gaat er dan van uit dat ik er niet over heb nagedacht of ‘beren op de weg’ zie die er in (hun) werkelijkheid niet zijn, terwijl juist het tegendeel waar is. Ik denk namelijk altijd minimaal tien stappen vooruit en heb alle mogelijke uitkomsten van beslissingen daarin al de revue laten passeren. Het denkproces heeft echter op topsnelheid plaats gevonden, daarbij gebruik makend van informatie uit soortgelijke situaties die ik al eerder heb meegemaakt……...

19


INTERVIEW PAUL Omdat sommigen mij daarom zelfs als regelrechte bedreiging zien, heb ik moeten leren om mijn gehele gedachtenproces stap voor stap te kunnen uitleggen als daarnaar gevraagd wordt.”

Is het een talent of toch meer een handicap? “Het is beide, afhankelijk van de situatie. Binnen mijn eigen bedrijf en in alle activiteiten die ik doe, kan ik redelijk vrije mijn gang gaan. Ondernemers met wie ik regelmatig samenwerk weten inmiddels wel dat ik soms anders reageer. Maar in situaties waarin ik met anderen moet samenwerken, voelt het soms alsof ik met mijn supersnelle sportwagen alleen maar in een dertig kilometer zone mag rijden. Dan moet de rem er continu op, anders ben ik de rest binnen no time kwijt.”

Waarom weten we hier nog maar zo weinig over? “Dat is een vraag die ik mezelf ook wel eens stel. Veel van de informatie is al wel bekend , maar de kennis is versnipperd en wordt ook niet altijd aan elkaar gekoppeld of gelinkt. Met ‘Beweging AKAD’ -een afkorting van Anders Kijken Anders Denken - probeer ik daar verandering in te brengen. (H)erkenning van ‘Anders Denkenden’ levert de

maatschappij m.i. alleen maar voordelen op!”

Voordelen zoals..? “Door onze structureel andere manier van denken komen we vaak tot andere oplossingen, of bedenken we vernieuwende manieren om een bestaand

te denken. Voor hen is dat vaak saai en juist véél te beperkend. Maar helaas zit niet iedereen op een ‘anders denkende’ te wachten. Ze dwingen je namelijk zelf ook meer en anders te gaan nadenken. ”

Je motto is ‘Hoezo: Dat kan niet..?’ “Ja, voor mij zijn de Status Quo en regeltjes als ‘Maar zo doen we het nu eenmaal..’ eerder een beperking en daarom niet zo interessant. Ik bekijk waar we heen willen en waar we nu staan, en zet een route uit tussen die twee. Die route is eigenlijk nooit onmogelijk, maar verloopt soms wat grillig. De vraag is dan: ‘Is het resultaat of de route erheen het belangrijkst?’ Het antwoord daarop zal je meestal verbazen..”

probleem op te lossen. Een middagje sparren met een ‘anders denkende’ kan zomaar je hele probleemstelling veranderen of een totaal nieuw licht op een zaak werpen.”

Nogal ‘Out of the box’ dus? “Daar waar ondernemers hun medewerkers op cursus sturen om ‘out of the box’ te leren denken, hebben ‘Anders Denkenden’ juist meer moeite om ‘inside the box’

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

Wat zijn je plannen voor de toekomst? “Ik blijf in ieder geval schrijven! Schrijven is onlosmakelijk verbonden met wie en wat ik ben. Daarnaast wil ik ‘AKAD’ verder uitbreiden en op de kaart zetten. We kunnen het ons als maatschappij namelijk eigenlijk niet veroorloven dit enorme potentieel links te laten liggen.

20


INTERVIEW PAUL Bovendien zul je, naarmate de kennis rondom onze hersenen en deze doelgroep toeneemt, ook op andere terreinen grote veranderingen op gang zien komen.”

“Hoezo: ‘dat kan niet…..?”

beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven blijven denken dat hij dom is.’ Ik denk dat we als m a a t s c h a p p i j d e verantwoordelijkheid hebben om onze kinderen in staat te stellen zich optimaal te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Daar past een dienende vorm van onderwijs bij die faciliteert op de manier waarop het kind het beste leert.

Paul Mulder (1966) Beroep: Ondernemer, organisator, adviseur, klankbord, coach, visionair, vrije geest, dwarsdenker, spreker, tekstschrijver, columnist, freelance journalist, taxichauffeur, optimist.

Websites: pmtekst.nl

Terreinen zoals?

En verder?

“Denk bijvoorbeeld aan onderwijs en de manier waarop dit wordt gegeven. Onderwijs is sowieso aan grondige herziening toe. Het huidige systeem is nog steeds gebaseerd op de wensen en eisen van de Industriële Revolutie. De wereld is inmiddels totaal veranderd en het systeem is daarmee verouderd en inmiddels zó vaak aangepast dat het niet meer voldoet en de uitval steeds groter wordt. Bovendien houdt het géén of onvoldoende rek en in g met in div idu ele interesse, talenten en leerstijl. Hierdoor gaat onnoemelijk veel uniek talent en potentie verloren. Ik vind dat volstrekt onacceptabel en eeuwig zonde!

“Ik deel met Einstein het idee dat ik niet één speciaal talent heb maar, net als hij, vooral gepassioneerd nieuwsgierig ben. Ik wil de wereld om me heen bovenal beter leren begrijpen. Alle plannen die ik voor de komende tijd op stapel heb staan, zijn daarop gericht. Verder sta ik open voor interessante uitdagingen die het maximale van mijn talenten vergen. En ik zal altijd blijven schrijven en mijn mening verkondigen!”

pmmultitalent.nl bewegingakad.nl opencoffeegaatnaardebeurs.nl

Twitter: @PMTekst @AutistInRes @OCgndB

Facebook: facebook.com/paul.mulder.9634 facebook.com/ OpenCoffeeGaatNaarDeBeurs

LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/pmtekst

Hoe moet het dan anders? “Einstein zei ooit: ‘Iedereen heeft talenten, maar als je een vis

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

21


YVETTE DIJKHUIZEN

Ontwerper Ontwerpt en realiseert inspirerende, uitdagende en functionele ontwerpen op het gebied van grafisch ontwerp, meubels en uitvaartproducten.

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

22


INTERVIEW YVETTE STUDIO

YDID

is een ontwerpbureau dat werkt binnen 3 disciplines: grafisch ontwerpen, meubelontwerpen en uitvaartontwerpen. Voorop staat ontwerpen te maken en te realiseren die inspireren, uitdagen en werken voor de klant en de gebruikers.

Anno 2010 STUDIO YDID is ontstaan door het begin van de financiële crisis – er waren nog maar weinig vacatures na mijn afstuderen in 2009. Na verschillende stages, een paar kleine projecten en een freelance baan als assistent-makelaar wilde ik toch vooruit. Vanuit deze positie heb ik gekozen om het grote avontuur te starten in 2010 en voor mijzelf te beginnen. Eerst heb ik goed uitgezocht hoe alles werkt. Vrij snel daarna heb ik met mijn eerste opdracht kunnen beginnen. Netwerken was als snel voor mij een vast onderdeel. Ik heb er enorm veel plezier in. Erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen en ook andere collega-ondernemers weer te spreken die je een tijdje niet hebt gezien. Belangrijk voor mij als ontwerper is het om me goed te presenteren in de media die ik inzet zoals bijvoorbeeld mijn website. Het is toch mijn directe visitekaartje!

Hiermee ben ik dan ook meteen voor mij bij het moeilijkste onderdeel van mijn eigen bedrijf. Mijn eigen “merk” en ideeën omzetten in een goed ontwerp. Voordat mijn eigen logo klaar was zijn er veel in de prullenbak verdwenen. Het is hard werken maar ik ben er trots op dat ik dit jaar de “kritische grens” van 3 jaar heb bereikt. Het ondernemerschap biedt veel mogelijkheden. Het meest geniet ik van de dagen waar ik de hele dag kan ontwerpen en net dat ene idee krijg waar ik mee verder kan. De vrijheid om zelf mijn uren te bepalen vind ik heerlijk, zo is er wel eens extra tijd voor een gezellige kop koffie met familie of een wielertochtje als het zonnetje onverwacht schijnt.

De disciplines STUDIO YDID

van

Binnen SUTIO YDID werk ik in 3 verschillende disciplines. De combinatie van 3 disciplines en zowel plat als 3 dimensionaal werken is voor veel mensen vreemd. Ik heb hier bewust voor gekozen. Enerzijds vind ik het ontzettend leuk om te switchen tussen verschillende projecten en groottes - van paar mm op briefpapier naar een stoel waar je op gaat zitten. Anderzijds zijn

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

het allemaal disciplines waar ik door gefascineerd ben en die ik graag doe. Een grote pijler in mijn bedrijf is grafisch vormgeven. Hierbij ontwerp ik voornamelijk huisstijlen en bijbehorende media voor bedrijven.

Belangrijkste bij deze ontwerpen is het ontwerpen van een huisstijl die uitstraalt waar het bedrijf voor staat en waar de gebruiker zich graag mee presenteert en identificeert. Ik vind het altijd mooi om te zien dat klanten trots zijn op hun huisstijl.

Lees verder op de volgende pagina

23


INTERVIEW YVETTE Het is prachtig om te zien hoe belangrijk het is voor hen, hoe enthousiast ze er hun verhaal mee kunnen vertellen en wat het doet voor de beleving. Vreemde eend in het rijtje wat ik doe is toch wel uitvaartontwerp. Mijn interesse voor deze vorm van ontwerpen is ontstaan door een aantal overlijdens in de familie, een bijzondere stage en mijn ontwerpstudie. De uitvaartontwerpen plaats ik onder mijn eigen label Deathstyle.

De naam komt voort uit het idee dat je levensstijl steeds meer wordt vertaald naar de uitvaart. De producten die ik ontwerp zijn de kleine dingen die de moeilijke tijd rondom de uitvaart mooier maken. Je kun hier bijvoorbeeld denken aan een set om een tijdelijk grafmonument te maken. Het duurt altijd lang voor de

steen er is en op deze manier kun je deze tijd overbruggen. Trots ben ik op het feit dat ik me recent heb kunnen aansluiten bij 1001lichtjes.nl – een online platform voor bijzondere en vooral persoonlijke producten & diensten op het gebied van afscheid en herinneringen.

Duitsland, Martin Reiss. Dit vanwege zijn werkethos, passie voor het vakgebied en zijn helikopterview. Daarnaast vind ik het ook bewonderenswaardig dat in de tijd dat ik voor hem werkte, er vaak 9 dames (geen verdere heren!) op kantoor werkten zonder enige vorm van ruzie, achterdocht of problemen.

Waar komt het vandaan?

Mooie en minder mooie kanten van ontwerpen

Inspiratie in mijn werk haal ik uit alles om me heen. De wijde wereld. Bekende en onbekende dingen. Inspiratie kan ik bijvoorbeeld vinden in een ontmoeting, een paar sokken dat iemand draagt, een bericht op Facebook of de tuinbonen op mijn bord. Voor mijn gevoel is inspiratie altijd overal en altijd ergens. Door inspiratie overal en ergens te zien denk ik ook altijd gelijk aan hoe je iets kan oplossen of verbeteren. Dan is zoiets als b o o d s c h a p p e n d o e n e en uitdaging. Het begint al bij een winkel als het niet duidelijk is hoe een deur open gaat (naar binnen, buiten of automagisch). Dan ben je binnen en hoe zorg je er dan weer voor dat je niet vergeet je lege flessen weg te brengen. Die automaten verstoppen ze altijd. Dat zou toch moet handiger moeten kunnen door een betere locatie. En ga zo maar door…… Persoonlijke bewondering heb ik voor mijn oud stagebegeleider uit

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

In het bijzonder ben ik erg trots op mijn deelname aan de Dutch Design Week in 2011. Hier heb ik voor het eerst mijn uitvaartontwerp van een tijdelijk graf monument aan de buitenwereld getoond. Spannend vanwege het beladen onderwerp en de reacties die ik kon verwachten. Uiteindelijk super veel positieve reacties gehad en mensen vonden het interessant om wat nieuws en onverwacht te zien tijdens dit evenement. Minder trots ben ik op grafische projecten die de drukkerij niet hebben gehaald. Bijvoorbeeld door financiële moeilijkheden bij opdrachtgevers. Altijd jammer om een goed ontwerp niet zijn werk te kunnen zien doen voor een bedrijf. Helaas hoort het er bij en zul je dit blijven houden.

Lees verder op pag. 26

24


INTERVIEW YVETTE Het nieuwste project waar ik mee bezig ben is het ontwerp van de huisstijl van Omroep Veldhoven.

Een uitgebreid project waarbij het beeldmerk van de huisstijl veel moet kunnen. Het moet duidelijk staan voor de informatieve zendfunctie van de omroep en de verbondenheid met Veldhoven. Tegelijkertijd ben je bezig met een beeldmerk dat op verschillende media gaat worden gebruikt (tv, internet en drukwerk). Dat brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Als echte Veldhovenaar vind ik het een enorme eer om aan het project te werken. De afgelopen jaren heb ik veel veranderingen gezien in de ontwerpwereld. Vooral in de grafische sector, met de opkomst van internetdrukkerijen en het toegankelijker worden van ontwerpsoftware, kunnen mensen handiger hun eigen ideeĂŤn

uitwerken. Kwaliteit van ontwerpen wordt minder en het beroep van de ontwerper wordt hierdoor ondergewaardeerd. Gelukkig is het vaak toch zo dat veel mensen na een tijd toch de weg naar een ontwerper weten te vinden. Ze kiezen dan toch voor een professionele uitstraling. Of willen niet nog een keer de mist ingaan met een verkeerd gedrukte flyer. Wil je meer van mij of mijn werk weten? Kan ik helpen bij een ontwerp? Mail naar info@studio-ydid.nl, bel me op 06-44442959 of twitter naar @YDijkhuizen. Ik beantwoord graag je vraag en maak kennis met je! Graag tot ziens! Een tip die ik zou mee willen geven bij het inhuren van een ontwerper is om eens op de site van de Bond Nederlands Ontwerpers te kijken. Hier vind je meer over hoe je een ontwerper kan kiezen, het ontwerp proces en de toegevoegde waarde van design. Meer weten: http://www.bno.nl/overdesign?f.Tags=Opdrachtgevers

J u l i 20 1 3 nr . 37 / 4e jaargan g

Yvette Dijkhuizen

26


Nr 37 ow juli 2013  

Zomerspecial 'Wie zijn zij?' Deel I. In juli en augustus laten wij u kennis maken met het team van columnisten. In deze uitgave: - CoachSand...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you