Page 1

ZOMER EDITIE 2015

B2B Aanbiedingen

Tips & Tricks

Vergroot je overlevingskans

HET ONDERNEMERSBAG BOEKJE

APRIL – MEI – JUNI www.ondernemersbag.nl

1 Almere


DELEASER.NL IS ER VOOR (STARTENDE) ONDERNEMERS! Bij het starten van een bedrijf komt vaak veel kijken. Deleaser.nl helpt u hiermee door het u mogelijk te maken om op basis van Financial Lease een bedrijfsmiddel (zoals een auto) te financieren, waarmee u onmiddellijk mee aan de slag kan. Waar de bank vaak ‘nee’ zegt kunnen wij vaak wel voor een oplossing zorgdragen. Veelal zonder jaarcijfers is de financiering van een auto binnen 24 uur geregeld! Wie zijn wij DeLeaser.nl is een onafhankelijke aanbieder van Financial Lease producten voor ondernemers en bedrijven. Door onze professionele en persoonlijke werkwijze met korte lijnen zijn wij in staat om snel (veelal binnen 24 uur) tot een advies op maat te komen, zodat u als ondernemer direct weet waar u aan toe bent. Uw voordeel V 100% financiering van het bedrijfsmiddel Krijg kort ing V Uw andere activa blijven onbezwaard      kortings met cod V Uw liquiditeiten blijven beschikbaar          OBN15 e (*) V U weet exact wat uw maandlasten zijn      V U schrijft af op het bedrijfsmiddel              V De rente is fiscaal aftrekbaar                         V U kunt gebruik maken van diverse subsidie- en fiscale aftrekmogelijkheden V Sneller geregeld dan bij “gewone bankkredieten” En we bieden nog meer voordeel! Het leveren van nieuwe auto’s met hoge kortingspercentages Goede occasions tegen concurrerende prijzen. Meer informatie Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw bedrijf, neem gerust contact met ons op. Wij bieden u vrijblijvend een persoonlijke offerte aan.

DeLeaser.nl Contactpersoon: Kees Heuveling van Beek (* zie voorwaarden pagina 22)

Oderweg 6 1043 AG AMSTERDAM Postbus 2266 8203 AG Lelystad

2

Telefoon: 020- 760 1383 Mobiel: 06 - 34 25 60 83 E-mail: kees@deleaser.nl Internet:  www.deleaser.nl

2


INHOUDSOPGAVE

COLOFON

05

Oprichtster: Ketty Lollia Hoofdredactie: Ketty Lollia

VOORWOORD

07

VIJF HANDIGE TOOLS VOOR MKB’ERS

08

Creatief Manager: Hugo Eijeriks Produktie Manager: Ketty Lollia Teksten Tips & Tricks: Manon Mikkers Interviews: Ketty Lollia

WELKE NETWERKSTIJL HANTEER JIJ?

10

START VIA CROWDFUNDING!

11

INTERVIEW SABINE SCHIJFF

12

Marketing: K.L. E-Communication & Marketing

BEDRIJFSMIDDELEN LEASEN, IETS VOOR JOU?

15

Vormgeving: Carmén Huisman Medewerkers: Ketty Lollia, Hugo Eijeriks, Gerrit Haagsman, Carmén Huisman Adverteren: Voor informatie over adverteren en het opgeven van advertenties kunt u contact opnemen met advertentie@ondernemersbag.nl Brief aan de redactie: info@ondernemersbag.nl OndernemersBag behoudt zich het recht voor correspondentie van lezers te redigeren voor duidelijkheid of lengte.

HOE ORGANISEER IK EEN EVENEMENT?

16

INTERVIEW RUTH SINKELER

17

BOEKEN VOOR ONDERNEMERS

18

LINKEDIN ALS ONDERNEMERS TOOL VIJF MANIEREN OM JE AANWEZIGHEID OP HET WEB TE OPTIMALISEREN

19 19

Postadres: Manuscriptstraat 32 1321 NN Almere Kvk nummer: 54332354 e info@ondernemersbag.nl i www.ondernemersbag.nl © 2015 OndernemersBag Nederland Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

VERLEIDEN EN VERKOPEN

20 22 23

TIJD VOOR EEN AUTO VAN DE ZAAK? VOORWAARDEN SLOTWOORD

3


BEN JE EEN B2B BEDRIJF?

Wil je adverteren in het OndernemersBag boekje? OndernemersBag Nederland biedt je de mogelijkheid om commerciÍle kansen te benutten. OndernemersBag is de zakelijke Goodie Bag die zich richt op ondernemingen (zzp’er tot B.V.) en ze bij elkaar brengt. Voor meer informatie: advertentie@ondernemersbag.nl www.ondernemersbag.nl 4

4


VOORWOORD Als ondernemers weten we hoe lastig het soms kan zijn om je onderneming van de grond te krijgen. Daarom willen wij je graag een steuntje in de rug bieden met de informatie en handige kortingen in dit magazine. In ‘Het OndernemersBag boekje’, speciaal voor ondernemers, vind je handige tips en adviezen over ondernemerschap, interviews van andere ondernemers die hun ervaring graag met je delen en aanbiedingen van bedrijven.

Extra korting OndernemersBag biedt je de mogelijkheid om je facturen met korting te krijgen! Het enige wat je hoeft te doen, is je offerte(s) door ons aan te vragen. Met een aantal adverteerders in het boekje hebben we al afgesproken dat ze je korting geven als je een offerte aanvraagt met OndernemersBag. Op deze advertentie vind je een ‘punt’ net als hier verbeeld. Maak er je voordeel van! Spaarprogramma Als ondernemers, hebben we altijd de diensten/ producten nodig van andere ondernemers, al is het voor onze visitekaartjes, logo/huisstijl, website of onze boekhouding. Daarom biedt OndernemersBag een zakelijk spaarprogramma aan, speciaal voor ondernemers, voor hun zakelijke aankopen: GOODIEPUNTEN. Als je gebruik maakt van de offerte(s) van onze aanbieders, kan je punten sparen en met deze punten handige cadeaus uitkiezen die voor jou of voor je onderneming interessant zijn, zoals bijvoorbeeld een workshop ‘Persbericht schrijven’, een sessie ‘Brainstorming met vakspecialisten’ waar je al je vragen kwijt kan als ondernemer of boeken over ondernemerschap. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is je zakelijke aankopen te regelen met OndernemersBag.

We hopen op deze manier je een goede ondersteuning te bieden met je onderneming. Ondersteuning We weten hoe moeilijk het is om goede keuzes te maken maar dat we samen sterker zijn. Daarom bieden we je aan om contact met ons op te nemen als je graag ‘persoonlijk’ advies wilt voor je onderneming. Het team van OndernemersBag geeft je graag , kosteloos, een extra steuntje in de rug zodat je nog vele jaren kan genieten van ondernemer zijn. Nieuwsbrief ‘Het OndernemersBag boekje’ wordt je elk kwartaal gratis aangeboden, met nieuwe aanbiedingen. Vergeet niet je in te schrijven op www. ondernemersbag.nl/nieuwsbrief om het boekje te blijven ontvangen. En als je je inschrijft, ontvang je gelijk 2 Goodiepunten! We wensen je veel leesplezier en tot snel, Het Team van OndernemersBag Nederland Ketty Lollia, Hugo Eijeriks en Gerrit Haagsman

5


Goodiepunt Spaarprogramma In het OndernemersBag boekje vind je advertenties met een muntje erop! Als je gebruik maakt van de aangeboden dienst of product kun je: -

extra korting krijgen op de basis prijs, goodiepunten sparen waarmee je daarna handige cadeaus kunt uitkiezen.

Cadeaus die je met je Goodiepunten kunt verkrijgen, kunnen variëren van een workshop over sociale media tot boeken over ondernemerschap! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je offerte(s) voor aanbiedingen uit het boekje door OndernemersBag te laten aanvragen*. Per besteed bedrag van €15 ontvang je 1 Goodiepunt. Regelmatig organiseren wij acties waarmee je nog meer punten kunt sparen. Doe er je voordeel mee en (be)spaar geld en punten op je zakelijke aankopen! Namens het team van OndernemersBag wensen we je alvast veel spaar- en leesplezier toe.

Met OndernemersBag Nederland worden je zakelijke aankopen beloond! * Zodra je voorzien bent van je factuur, kun je ons een kopie per email sturen naar: goodiepunten@OndernemersBag.nl en zo ‘Goodiepunten’ sparen!

6


Tips & Tricks

VIJF HANDIGE ONLINE TOOLS VOOR MKB’ERS

Tijdbesparende tools voor wie druk is met een eigen zaak. Voor elk bedrijfsonderdeel is wel een goede online tool te vinden. Doe er je voordeel mee! 1. Manage je werknemers met Humanwave. Ziekte, verlofaanvragen, onkostenvergoedingen – je kunt het allemaal online beheren met dit programma. En als bonus: ook op je smartphone!

4. Nieuwe klanten, maar liever niet koud bellen? Gebruik LinkedIn Sales Navigator en zoek naar mogelijkheden om je te laten introduceren bij mensen en bedrijven waar jij voor wilt werken.

2. Online boekhouden kan met Acumulus. Een Nederlands programma, dus bekend met Nederlandse belastingen. Simpel in gebruik, speciaal ontworpen voor wie géén boekhouder is.

5. Samenwerken in een team, zelfs als iedereen ergens anders is? Dat kan met Google Apps for Work. Het bestaat uit e-mailadressen voor het hele team, Google agenda, Google Hangouts om elkaar te spreken, Google Drive om overal bij documenten te kunnen en in de eigen applicaties (o.a. tekstverwerker en spreadsheet) kunnen meerdere personen tegelijk aan een document werken. Nu is je team ‘grenzeloos’.

3. Verkopen? Op mijnwebwinkel.nl maak je zó een eigen webwinkel aan. Bijvoorbeeld voor extra onderdelen die je klanten willen aanschaffen. Een kleine webwinkel is zelfs gratis!

e gscod Kortin M01 D OBNO

7


Tips & Tricks

WELKE NETWERKSTIJL HANTEER JIJ?

De één vindt het vreselijk, de ander voelt zich als een vis in het water. Netwerken, het ligt je of het ligt je niet. Maar iedereen kan het leren. En dat gaat het makkelijkst door voor een aanpak te kiezen die bij jou en jouw situatie past. De brede netwerker Sommige mensen steken breed in. Het maakt voor hen niet zoveel uit wat een ander doet, je weet per slot van rekening nooit hoe een koe een haas vangt. Beginnende netwerkers volgen vaak deze aanpak zolang ze nog niet veel mensen kennen en nog niet precies weten wat ze willen bereiken met netwerken. Gevorderde netwerkers met deze strategie netwerken vaak overal: op bijeenkomsten, verjaardagen, in de rij voor de kassa. Zij bouwen een groot en gevarieerd netwerk op, maar verliezen over de tijd heen ook veel contacten weer uit het oog.

De doelgerichte netwerker Doelgerichte netwerkers hebben vaak veel netwerkervaring. Zij zijn specifiek op zoek naar een bepaalde expertise, een doelgroep of personen in bepaalde functies binnen bedrijven. Daarom kiest deze netwerker vaak voor vakbeurzen en congressen om te netwerken. Een deelnemerslijst is een goudmijn voor hen. De doelgerichte netwerker komt snel ter zake en heeft een duidelijke vraag aan anderen. De contactzoeker Sommige mensen gaan vooral op hun onderbuikgevoel af. Zij zoeken echt en authentiek contact met anderen. De ‘klik’ met een ander is voor hen het belangrijkst. Dit lijkt een wat onwillekeurige strategie, maar hoeft dat niet te zijn. De contactzoeker verzamelt zo mensen om zich heen waarmee hij uitstekend en plezierig samen kan werken. Niet zelden monden deze contacten ook uit in vriendschappen die verder gaan dan werk alleen. Bedenk wat voor netwerker jij wilt zijn. En pas je strategie aan als de situatie daar om vraagt.

SOCIAL MEDIA CLUB (SMC) ALMERE Social Media Club (SMC) Almere is een non-profitorganisatie die netwerkbijeenkomsten organiseert waar verschillende sprekers vertellen over hun ervaringen met sociale media. De bijeenkomsten vallen voornamelijk op de eerste woensdag van de maand, in de avond. Ze vinden plaats bij Places to Work naast Almere centrum station en zijn kosteloos. Zet de komende data vast in je agenda:  • woensdag 1 april: social media voor ondernemers  • woensdag 6 mei  • woensdag 3 juni  Je kunt inschrijven of meer informatie over de inhoud van de komende bijeenkomsten vinden op  www.meetup.com/smc036/

Laag btw tarief van 6% voor in de bouw (reparatie of herstel woning ouder dan 2 jaar) blijft tot 1/7/2015. Daarna weer 21%.

86% van de zzp’ers gebruiken linkedin als zakelijke media

17% van de opdrachtgevers gebruiken twitter als opdracht kanaal (45% gebruikt linkedin)

84% van de ondernemers netwerkt bedrijfsmatig zowel online als offline

71% van de zzp’ers geeft gemiddeld € 1754,- uit aan opleiding en ontwikkeling

15% van de zzp’ers gebruikt Hootsuite als mobiele app

Bronnen: KVK, ondernemerschap.nl, nu.nl, zzpbarometer.nl

8

8


9


Tips & Tricks

START VIA CROWDFUNDING!

Crowdfunding ontgroeit de kinderschoenen. Niet alleen werd in 2014 het recordbedrag van 63 miljoen euro via crowdfunding opgehaald*, maar ook begint deze financieringstak zich beter te reguleren. Meer toezicht, meer gedragscode, meer bescherming van deelnemers (funders en projecteigenaren). Groot voordeel van crowdfunding is de marketing die er onverbrekelijk bij hoort. Als cultureel project of bedrijf zul je jezelf flink voor het voetlicht moeten brengen om funders aan te trekken. Die funders kunnen naast investeerders ook heel goed je eerste klanten zijn. Hun oprechte interesse creëert mond-tot-mondreclame en hun social mediagedrag geeft je als bedrijf een groot positief bereik. Er zijn enkele verschillende vormen van crowdfunding. Zo kan er geld ingezameld worden middels donatie of donatie met tegenprestatie. Deze vorm leent zich met name voor creatieve en maatschappelijke projecten.

Maar ook totaal nieuwe producten kunnen volgens dit principe de markt veroveren. Klanten kopen alvast het product en wanneer er voldoende klanten over de brug zijn, start pas daadwerkelijk de productie. Het bedrijf is zo verzekerd van voldoende interesse in de markt. Bedrijven kiezen vaker voor crowdfunding met een financiële tegenprestatie. De funders kunnen een lening verstrekken tegen rente (loan-based crowdfunding), of geld verstrekken in ruil voor een aandeel in het bedrijf (equity-based crowdfunding). Ga goed na of het crowdfundingplatform een goede reputatie heeft, dit kan nogal variëren. Er zijn ook enkele branchespecifieke platforms. Bij de AFM kunt u nagaan of een platform over de juiste vergunningen beschikt. In 2015 wordt opnieuw een fikse stijging in de investeringen via crowdfunding verwacht. Ook zal crowdfunding steeds vaker een onderdeel van een totaal financieringsplan zijn. Geïnteresseerd? Oriënteer je dan bij een gespecialiseerd bureau. * bron: Douw&Koren

10


INTERVIEW SABINE SCHIJFF Sabine Schijff is moeder van 3 kinderen en heeft vorig jaar samen met haar man, Rafael Schijff, RSS NanoCoatings opgericht. Naast RSS NanoCoatings hebben ze ook een eigen ICT bedrijf. Waarom ben je ondernemer geworden? De vrijheid van zelf beslissingen nemen, je eigen koers kunnen varen en echt werken voor je eigen portemonnee. Mijn ouders waren gedeeltelijk een voorbeeld voor ons. Zij hebben bijna 10 jaar een eigen camping gerund. Daarom hebben we besloten toen we beide werkloos zijn geraakt, om vanuit een UWV uitkering een eigen bedrijf te starten. Wij hadden al een ondernemingsplan, wij zagen dit als een grote kans en hebben ons ICT bedrijf, Kemyo, opgericht. Toen wij 2 jaar geleden in aanraking kwamen met NanoCoatings, zagen wij hier zoveel mogelijkheden en marktpotentie in dat ons ondernemersbloed weer begon te borrelen. Na ongeveer 1 jaar zelf testen en het uitvoeren van een marktonderzoek, hebben wij RSS NanoCoatings opgericht. Wat zijn de grootste problemen waar je tegen aan bent gelopen? Het voorfinancieren van alle investeringen. Omdat NanoCoatings nog vrij nieuw is op de Nederlandse markt, willen veel klanten eerst zelf testen voordat zij het product opnemen in hun assortiment. Daardoor moeten wij veel voorfinancieren en investeren in proefzettingen. Om een startkapitaal bij elkaar te krijgen hebben wij een Crowdfund project gestart met een Crowdfund platform. Wij hebben hier heel veel hulp bij gehad om een goed ondernemingsplan met de juiste financiĂŤle cijfers op te maken. Wij hadden een bedrag van 75.000 aangevraagd. De markt heeft heel duidelijk laten weten dat zij vertrouwen hebben in onze producten en in RSS NanoCoatings want in 47 uur was ons volledige bedrag al gefund. We zijn alle investeerders heel erg dankbaar voor het gestelde vertrouwen. Gebruik je sociale media? Niet genoeg. Wij delen soms nieuwsberichten via LinkedIn, FB en op onze Website maar wat voor ons vooral het lastigste is, is het tijdsgebrek. Wil je echt wat uit de sociale media halen, dan moet je het ook goed bijhouden en regelmatig wat posten, en dat is erg lastig om gestructureerd te doen.

BEDRIJFSNAAM: RSS NanoCoatings BV DIENST: Verkoop van NanoCoatings LOCATIE: Almere RECHTSVORM: BV HOELANG: Bijna 1 jaar WEBSITE: www.rss-nanocoatings.nl

Hoe zie je de toekomst voor jou in? Heb je een strategie en hoe pak je het aan om het te realiseren? Erg goed! Wij geloven er in dat NanoCoatings de toekomst is en dat wij aan het begin van het NanoCoatings tijdperk staan. Wij hopen hierop mee te kunnen liften en er een stabiel en goedlopend bedrijf van te maken. Wij hebben diverse partijen om ons heen verzameld om ons doel te bereiken. Zo hebben wij een partij die met ons meedenkt op marketing gebied, een bedrijfsadviseur en wij proberen goede samenwerkingsverbanden te creĂŤren met bedrijven die aanvullende kennis hebben. Ik geloof in samenwerken en dat je veel beter en stabieler kunt groeien als je je kennis en krachten bundelt, dan wanneer je alles zelf wil doen en het wiel opnieuw moet uitvinden. Als ondernemer, voor welke risico wil je andere ondernemers waarschuwen? Reken jezelf niet te makkelijk rijk. Als ondernemer moet je een lange adem hebben en veel investeren om hier op de lange termijn de vruchten van te kunnen plukken. Een opdracht is pas opdracht als er een ondertekende offerte is en niet als iemand enthousiast is over je product. Wat voor advies zou je geven aan andere ondernemers? Geloof in wat je doet en blijf altijd eerlijk! Als jij gelooft in wat je doet, dan zien je klanten dat ook en besmet je hun met jouw enthousiasme. Op zoek naar een aanbieder voor bepaalde producten of diensten? Laat het ons weten via: info@ondernemersbag.nl We helpen je graag op weg!

11


Tips & Tricks

BEDRIJFSMIDDELEN LEASEN, IETS VOOR JOU?

Veel bedrijven krijgen met forse investeringen te maken. Vooral in de opstartfase kan dat lastig zijn, omdat er nog geen geld verdiend is, maar wel fors gespendeerd moet worden. Een grote financiële investering in bijvoorbeeld machines of auto’s kan de bedrijfsgelden zo belasten, dat een ondernemer zijn gewone rekeningen niet meer kan betalen. In het ergste geval kan dit tot faillissement leiden, zelfs als de ondernemer zeker is van inkomsten in de nabije toekomst. Wie zijn bedrijfsgeld liever liquide houdt, kan geld lenen of bedrijfsmiddelen leasen. Banken vragen in het huidige economische klimaat veel zekerheden, en dat is lastig als je onderneming nog niet zo oud is. Voor roerende zaken kan een onderneming ook leasen en daar zitten voordelen aan. Bij lease geldt namelijk alleen het leaseobject als onderpand. Daar wordt de financiering en looptijd op afgestemd. Bovendien is leasen ook mogelijk voor kleinere investeringen. “Wij verzorgen al lease voor objecten vanaf 1.500 euro,” zegt Kees Heuveling van Beek van DeLeaser.nl. “En wij zijn ook soepel voor startende ondernemers.”

Kortings code OBNAD V01

12

Verplaatsbaar Kun je alles leasen? “Eigenlijk wel, als het maar verplaatsbaar en ontkoppelbaar is,” antwoordt Heuveling van Beek. Vooral bedrijfsmachinerie en specialistische apparatuur komen in aanmerkingvoor financial lease, maar ook bijvoorbeeld zonnepanelen. Op de vraag wat het vreemdste object is waar hij ooit de lease voor verzorgde, antwoordt hij meteen: “Een botsabsorber.” Een wat? Een karretje dus, dat voor die grote knipperende pijl staat om automobilisten de andere rijbaan op te dirigeren. “Wie die pijl negeert, rijdt tegen de botsabsorber aan, zodat de wegwerkers daarachter veilig blijven.” Economisch eigenaar Bij financial lease is de ondernemer economisch eigenaar. Het leaseobject verschijnt dus gewoon op de balans (vaste activa) en mag afgeschreven worden. De leasemaatschappij ontvangt aflossing en rente en blijft juridisch eigenaar tot de laatste termijn voldaan is. Daarna is het bedrijf volledig eigenaar en kan de ondernemer het object naar wens verder gebruiken of verkopen. “Eigenlijk is het gewoon omgekeerd sparen,” zegt Heuveling van Beek. Tips Ga ook eens na of jouw bedrijfsmiddel voor extra aftrek in aanmerking komt. Kijk bij investeringsaftrek 2015 op de website Kees Heuveling van Beek van de belastingdienst. Verkoopt jouw bedrijf dure apparatuur? Bespreek de mogelijkheden van lease dan ook met je klanten. Zo kunnen zij hun aankoop bij jou financieren.

12


Met het abonnement Exact Online Starter van € 9,50 p.mnd heb je 24/7 online inzage in je eigen zzp administratie. Je kunt tevens bonnen en bankbestanden uploaden waarna FNA Adminstraties vervolgens voor € 40,00 p.mnd al het boekhoudwerk doet inclusief btw en ib aangiftes. Als je in de periode van 21 maart tot 21 juni 2015 een FNA Freelance pakket afneemt dan wordt het Exact Online Starter abonnement door FNA Administraties betaald. Een ideale combinatie voor € 40,00 per maand!

Contact: FNA Administraties, Westerdoksdijk 81, 1013 AD Amsterdam. Telefoon: 020 - 337 32 37, Mobiel: 06 - 27 49 79 18 , email: info@fna-administraties.nl, website: www.fna-administraties.nl

Kortings cod OBNOF e 01

13


14

14


Tips & Tricks

HOE ORGANISEER IK EEN EVENEMENT?

Een evenement kan uw bedrijf in het spotlicht zetten. Maar er komt veel bij het organiseren van een evenement kijken. Hoe pakt u dat aan? Voorbereidingsfase Bekijk of uw idee ook een goed idee is. Praat erover met anderen. Zijn zij in uw evenement geĂŻnteresseerd? Bedenk ook hoe u aan budget komt. Betalen mensen voor de toegang? Kunt u fondsen werven, bijvoorbeeld in de cultuursector? U kunt natuurlijk ook sponsoren zoeken. Organiseren Zoek een goede datum, een goed team en regel de eerste praktische zaken. Wie doet wat? En wat zijn de deadlines? Vergeet de vergunningen niet. Bedenk ook een manier om alle teamleden up-to-date te houden, daar bestaan speciale apps voor.

Regelen en promoten Tijd om de locatie en catering te regelen. Huur ook technici en medewerkers in en bedenk of er beveiliging of EHBO nodig is. Leg alle afspraken goed vast. Stel het communicatieplan op. Welke communicatiekanalen zijn er al? Denk aan websites en social media. Misschien zijn er ook adressenlijsten beschikbaar? En moeten er posters of flyers komen? Puntjes op de i In het draaiboek legt u precies vast hoe de dag verloopt en wie wat doet op de dag zelf. Zorg dat alle medewerkers het draaiboek hebben. Nu is het tijd voor de grote dag. Vergeet u na afloop niet om de medewerkers te bedanken? Doe tot slot een evaluatie (met nacalculatie!), zodat u de volgende keer nog beter voorbereid zult zijn!

Wil je leren hoe je meer uit je bedrijf kunt halen door de goede marketingtools in te zetten?

Kortings cod OBNMS e 02

Krijg nu â‚Ź 15 korting op een van onze workshops/traingen: * StartersShake: bepaal je strategie en de stappen * Maak van je evenement een succes: hoe bereik je je doelgroep? Voor meer informatie of om in te schrijven, bezoek onder website of stuur een email.

15


BEDRIJFSNAAM: CLIPcoaching  

INTERVIEW RUTH SINKELER Ruth Sinkeler is expert in Sexy leiderschap & change. In 2014 heeft ze de visie van Sexy Leiderschap en de bijbehorende 5 stappen methode ontwikkeld en beschreven in haar boek Sexy Leiderschap, wordt Sexy & Succesvol in 5 stappen. Vanuit deze methodiek geeft ze motivational speeches, trainingen, coaching en leidt retreats in Suriname en Ibiza. Hoe ben je op je bedrijfsnaam gekomen? Eigenlijk heel spontaan. Ik was in London destijds en dacht: wat wil ik nu eigenlijk uitdragen met mijn bedrijf? Zo kwam ik op Change en werken en leven vanuit Passie. Dus ik speelde met de termen change, passion impact en leadership. En dat is CLIP geworden. Change through Leadership, Impact and Passion. Als je ontdekt wat je ware passie is, wat jou echt drijft en motiveert. Je wordt je bewust van de impact die je nu maakt met wat je doet en de impact die je wilt maken en je gaat werken aan je persoonlijk leiderschap, dan komt er een change. Hoe dan ook en doorgaans positief!   Waarom ben je ondernemer geworden? Ik ben opgeleid als Mensendieck Therapeut. Tijdens die studie word je klaar gestoomd om ondernemer te worden. Je eigen praktijk te hebben. Ik heb dus nooit wat anders gedaan en ben nu al 18 jaar ondernemer. Ik weet niet anders en zou ook niks anders willen. Hoeveel uren steek je wekelijks in je onderneming? Op dit moment steek ik heel veel tijd in omdat ik het aan het kneden en vormen ben tot mijn ideale onderneming met diensten waar ik ook zelf heel veel plezier aan beleef en energie van krijg. Ik ben er gelukkig bijna. De administratie heb ik geminimaliseerd door te werken met een webshop. Als mensen diensten bij mij inkopen, rekenen ze af in de webshop en ontvangen ze automatisch een factuur die direct geboekt wordt in mijn admin systeem. Ik heb er dus geen omkijken meer naar. In promotie via social media en live netwerken steek ik graag tijd.

16

DIENST: Leiderschap training, motivational speaking en coaching LOCATIE: Amsterdam RECHTSVORM: Eenmanszaak HOELANG: 4 jaar WEBSITE: www.clipcoaching.nl

Wat zijn de grootste problemen waar je tegen aan bent gelopen met je onderneming? Sexy Leiderschap is natuurlijk nog geheel onbekend bij het grote publiek, corporates en MKB ondernemers. Ze zien dus nog niet de zeer nuttige meerwaarde voor hun functioneren, personal succes en happiness en ondernemerschap. Dat begint nu langzaam maar zeker wel te komen. Interviews als dit helpen zeker mee. Het is een lange adem dus. Gelukkig weet ik dat de methode werkt en dat er ook al wel mensen mee geholpen zijn. Dus ik ga lekker door. Sexy Leiderschap maakt mij en anderen happy met wat we doen, wie we zijn en hoe wij ons leven, carrière en ondernemerschap zo ideaal mogelijk willen inrichten. En dat is belangrijk. Hoe zie je de toekomst voor jou in? Ik ben mijn focus aan het verleggen van ZZP/MKB naar grotere corporates en internationaal. Ik ben mijn website nu aan het omzetten naar primair engels en spreek mijn internationale netwerk aan. Ook ben ik op dit moment in een internationale samenwerking verkenning fase die heel mooi past bij mijn ambities. Ik blijf nog wel voor ZZP en MKB werken, alleen zijn zij niet meer mijn primaire doelgroep. Internationaal liggen mijn ambities en ik ben bezig met leiderschap retreats en events. Dat is spannend en een echte uitdaging. Wat voor advies zou je geven aan andere ondernemers? Doe het niet alleen, schakel hulp in als je er niet uitkomt. En investeren in jezelf als persoon is even belangrijk zo niet belangrijker dan investeren in je bedrijf. Jij BENT je bedrijf. OOK als je een hoge positie in loondienst hebt.

16


Tips & Tricks

BOEKEN VOOR ONDERNEMERS

De zomer komt eraan en ook veel ondernemers nemen even vrij. Welke boeken leest de ondernemer op het strand? Hier zijn vijf suggesties om mee te nemen in je koffer. Dit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk Joris Luyendijk beschrijft met scherpe blik de bankenwereld. Als leek interviewde hij in het geheim werknemers in de financiële sector. Is de financiële sector nog steeds een tijdbom?

Contentbijbel – Cor Hospes Goede content is geen wetenschap, maar vraagt om passievolle verhalen. Journalist Cor Hospes legt uit hoe je jouw merk versterkt met content die het waard is om gedeeld te worden.

The business romantic – Tim Leberecht In een wereld van spreadsheets, waar big data de goudmijn is en alles wordt gekwantificeerd, argumenteert de auteur voor passie en romantiek in het zakelijke leven. Hoe werknemers en bedrijven boven zichzelf uit kunnen stijgen.

The hard thing about hard things – Ben Horowitz Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat het geweldig is om ondernemer te zijn? Ben Horowitz doorbreekt de mythe. Ook bij ondernemen heb je met lastige problemen te maken. Een boek met praktisch advies.

Sexy leiderschap – Ruth Sinkeler Een praktisch boek over verbindend leiderschap, waarbij authenticiteit, passie en inspiratie centraal staan. De vijf stappen zijn afgewisseld met interviews en opdrachten. Word ook een onweerstaanbare leider!

Tutti frutti – Saskia Maarse Ook ondernemend Nederland is behoorlijk mulitculti geworden. In Tutti frutti portretteert Saskia Maarse ondernemers met allerlei verschillende achtergronden. Wat drijft hen om juist in Nederland te ondernemen?

START DIRECT MET VERKOPEN OP HET INTERNET! Zet nu je webwinkel online en beheer het zelf!

www.ondernemersbag.nl/mijnwebwinkel 17


Tips & Tricks

LINKEDIN ALS ONDERNEMERSTOOL

Nederlanders zijn netwerkers. Online is LinkedIn het zakelijke netwerk bij uitstek (meer dan vijf miljoen profielen!). Maar hoe zet u dit netwerk handig in? Een eigen profiel is gemakkelijk aangemaakt. Gebruik een goede en zakelijke foto van uzelf. Bedenk vooraf of u ook een apart profiel in het Engels wilt, want het is mogelijk om de taal om te schakelen. Uw bezoekers kunnen dan de gewenste taal kiezen. Omschrijf uw activiteiten met woorden waarmee anderen u kunnen vinden, want LinkedIn kent uitgebreide zoekfuncties. ‘Owner’ klinkt bijvoorbeeld leuk, maar niemand zoekt een owner. Wel een business analist, HRM professional, coach of webdesigner. Wees dus specifiek. Ontmoet u off-line interessante mensen? Vraag om hun kaartje en nodig hen uit om een connectie met u te maken. Stuur geen standaard berichtje, maar een persoonlijke uitnodiging. Verder kunt u lid worden van allerlei subgroepen. Door hier berichten te schrijven, vragen te stellen en anderen te antwoorden op hun berichten, kunt u uw netwerk verder opbouwen. Vraag ook eens een aanbeveling van mensen waar u mee hebt samengewerkt. Kansen benutten Door op de berichten van anderen te reageren en zelf interessante informatie te posten, helpt u mensen in uw eigen netwerk verder. Ook discussies in de subgroepen en updates van uw eigen profiel kunt u op de tijdlijn laten verschijnen.

  

U bouwt netwerk. expertise expertise Daarvoor LinkedIn.

hiermee aan uw top-of-mindpositie in uw Wanneer uw contacten iemand met uw nodig hebben, of iemand spreken die uw zoekt, zullen zij als eerste aan u denken. moet u wel regelmatig actief blijven op

Ondernemers kunnen daarnaast een profielpagina voor het eigen bedrijf aanmaken. Updates rondom het bedrijf kunnen hier ook gedeeld worden. Handig is ook de pagina waar u kunt zien wie uw profiel bekeken hebben. Zo kunt u geïnteresseerde personen of bedrijven ontdekken. Stuur een uitnodiging voor een connectie met de vraag wat u voor de desbetreffende persoon kunt betekenen. In LinkedIn kunt u nagaan of er mensen in uw eigen netwerk zijn die contact hebben met iemand in het bedrijf waar u zo graag mee zou werken. Maar hier gebruik van en bekijk of iemand van uw eigen netwerk u mogelijk binnen het bedrijf kan introduceren. Hoe gerichter u LinkedIn gebruikt, hoe meer kans op succes. Meer weten over LinkedIn, een goed profiel opstellen en alle mogelijkheden? Er zijn verschillende boeken en whitepapers over het platform verkrijgbaar. Of boek een dagcursus bij een netwerkcoach.

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Nemen de stapels op uw bureau alleen maar toe? Komt u handen en voeten te kort om uw administratie te verwerken?

Kortings code OBNAD S01

Heeft u alle vragen met een volmondig ja beantwoord, dan wordt het misschien tijd om Achter de Schermen Officemanagement in te schakelen. Vanaf 1 uur per week kunt u die extra paar handen inhuren. Vragen of wilt u een vrijblijvende offerte?

Kijk op www.achter-de-schermen.nl of mail naar info@achter-de-schermen.nl Tel: 06 - 122 88 648

18


VIJF MANIEREN OM JE AANWEZIGHEID OP HET WEB TE OPTIMALISEREN

Tips & Tricks

Als ondernemer wil je zichtbaar zijn op het web. Je hebt een website, verschillende social media-pagina´s, misschien een blog of zelfs een webwinkel. Hier zijn vijf plekken op het internet waar je aan jouw zichtbaarheid kunt werken. 1. Om je social media makkelijk te managen is er Hootsuite – al je social media pagina’s in één oogopslag. En je kunt je posts vast klaarzetten om online te gaan op een door jou gewenst tijdstip. 2. Beter scoren in Google? Gebruik de gratis Google Developers Tools. Zo vertelt het Page Speed Tool je precies hoe snel je website inlaadt en vind je er tips om de snelheid te verbeteren. 3. Wil je uitzoeken hoe je klanten jouw webpagina beleven? Gebruik Google Analytics. Helemaal gratis en je kunt per pagina bekijken waar jouw bezoekers op klikken. Experimenteer om te zien wat mensen interesseert. Je vindt hier ook bounce rates.

4. Wil je meer interactie met klanten die jouw website bezoeken? Meer service leveren? Installeer Olark – een chatbox die klanten vraagt wat jij voor hen kunt betekenen. En jij kunt zien of deze klant nieuw is of misschien al eens iets heeft gekocht. Héél geschikt voor webwinkels! 5. Ook een idee: een eigen app voor jouw bedrijf. Heel geschikt om bijvoorbeeld je klanten zelf hun afspraken te laten inplannen. Maak het met AppMakr. Ontwerpen werkt gewoon met drag-and-drop. Geschikt voor Android en Apple.

VERLEIDEN EN VERKOPEN Tips & Tricks

Wat is het eerste dat mensen doen als ze geïnteresseerd zijn in een product? Inderdaad: aanraken. Het grote voordeel van winkels en showrooms is dat mensen jouw waren kunnen voelen, horen, proeven, uitproberen, kortom: beleven. Buit dit grote offline pluspunt uit en richt je verkoopruimte in om een optimale beleving van je producten aan te bieden. Klanten tot aankoop verleiden, is nog een hele kunst. Verleid de klant door in te spelen op zijn zintuigen. Besef dat de ogen daarbij overheersen: visuele waarneming bepaalt ongeveer 80% van onze zintuiglijke input. Zorg dus dat displays aantrekkelijk zijn om te zien. Spanning De grote truc in visuele styling is samenhang én afwisseling. Zorg dat de kleuren in je displays, je logo, je huisstijl en alle andere visuele uitingen duidelijk bij elkaar horen. Kleur en vorm zijn daarbij het meest bepalend. Groepeer je producten in categorieën, bijvoorbeeld naar kleur, stijl of thema. De juiste afwisseling zorgt ervoor dat een display spannend blijft.

Zo kun je lichte en donkere producten afwisselen of juist zachte en harde materialen (denk: een winkeldisplay met vazen en kussens!). Zorg ook voor afwisseling in hoogte: manden, tafels en opzetstukken kunnen daarbij helpen. Let erop dat er overal genoeg ruimte is voor klanten om rond te kunnen lopen. Creëer op enkele plekken in de ruimte een focus voor je bestverkopende producten. Dat kan bijvoorbeeld met een felle kleur, een verrassend display of een groot decoratiestuk. Beleving Prikkel ook de andere zintuigen van je klant. Zo wordt kopen een beleving en spelen emoties mee in de aankoopbeslissing. Kies geuren die passen bij het seizoen. Geur kan krachtig fijne herinneringen uit onze jeugd oproepen. Bied iets te proeven aan. Dat klinkt logisch als je kaas verkoopt, maar juist de boekwinkel verrast met een proeverij naar recept van het laatste hippe kookboek. Laat mensen de waren voelen en uitproberen. Daarom is de testrit van een auto zo belangrijk, maar klanten kloppen ook graag op de beoogde nieuwe dakkapel. Voelt hij lekker solide aan? Heb je moeite met het vormgeven van jouw verkoopruimte? OndernemersBag helpt je graag verder door jou in contact 19 te brengen met professionele etaleurs en stylisten.


Tips & Tricks

TIJD VOOR EEN AUTO VAN DE ZAAK?

Hoe zit het toch met al die regelingen rondom een auto van de zaak? OndernemersBag zet een paar tips voor jou op een rijtje.

Het privédeel van de kosten is afhankelijk van de autowaarde, de CO2-uitstoot en de afgiftedatum van het kenteken. Hieruit rolt de zogenoemde ‘bijtelling’, die je bij je winst moet optellen. Voor aftrek van de BTW over

Als ondernemer heb je een paar keuzes voor je vervoer.

aanschaf, onderhoud en gebruik, zul je een rato moeten

Veel startende ondernemers gebruiken hun privéauto

bepalen tussen privé en zakelijke kilometers. Of maak

om naar zakelijke afspraken te rijden. Maar je kunt

gebruik van de rekenmethode zonder rittenregistratie.

ook een auto van de zaak aanschaffen. Die kun je vervolgens wel of niet privé gebruiken, en dat maakt uit

Deze regeling is grotendeels hetzelfde voor leaseauto’s.

voor de belasting.

De BTW die je aan de leasemaatschappij betaalt mag je aftrekken, maar alleen het zakelijke deel. Alle regels en

Privéauto zakelijk gebruiken

berekeningen vind je op de site van de belastingdienst.

Voor je zakelijke kilometers mag je 0,19 euro per km

Het kan lonen om alle scenario’s eens goed door te

van je opbrengst aftrekken. Maar wist je dat je ook

rekenen.

een gedeelte van de BTW over onderhoud van je auto mag aftrekken? Woon-werkverkeer telt voor de BTW

Elektrisch rijden

niet mee, maar alle andere zakelijke ritten wel. Bepaal

Wist je trouwens dat het heel interessant kan zijn om

de verhouding zakelijke/privé kilometers en trek de

elektrisch te rijden? Mogelijk kom je in aanmerking voor

BTW naar rato af. Let op: als jouw bedrijfsomzet niet

milieu-investeringsaftrek, je valt in een lagere categorie

(helemaal) BTW-belast is, verandert de rekensom. Er is

voor de bijtelling en sommige gemeenten geven ook

ook een methode waarbij je geen kilometers hoeft bij

gemeentesubsidie op milieuvriendelijke auto’s.

te houden. Mocht het je nu duizelen, dan kun je altijd nog beslissen Auto van de zaak

om op de fiets naar je zakelijke afspraken te gaan.

Gebruik je jouw auto van de zaak minder dan 500 km

Daar mag je trouwens óók kilometervergoeding voor

per jaar privé, dan mag je alle kosten aftrekken. De auto

aftrekken.

wordt automatisch als bedrijfsbezit beschouwd. Je moet dan wel een rittenregistratie bijhouden om aan te tonen dat er geen privégebruik is. Wie wel privé gebruik maakt van de auto van de zaak komt in een warboel van regels

Disclaimer: Aan dit artikel kunnen geen rechten

terecht. Belangrijk is om te beseffen dat er verschillende

ontleend worden. Alle precieze regelingen en

rekenmethodes zijn om het privédeel van de autokosten

voorbeeldberekeningen zijn te vinden op de site van de

en het privédeel van de BTW te bepalen.

belastingdienst.

20

20


De ruimste wagon met 14% bijtelling

De nieuwe Auris TS Hybrid Lease met o.a. standaard automaat, parkeerhulpcamera en panoramisch dak Ervaar het nieuwe rijplezier in de ruimste wagon met 14% bijtelling en standaard automaat. De Auris TS Hybrid Lease biedt ook veel ruimte voor een rijke standaarduitrusting. Naast een automaat is de Auris TS Hybrid Lease namelijk voorzien van een panoramisch dak, privacy glass, navigatie, cruise control én een parkeerhulpcamera. De Auris TS Hybrid Lease is er al vanaf € 28.250,-. De Auris TS is ook verkrijgbaar als zeer rijk uitgeruste Hybrid Lease Plus met nog meer extra’s. En als u nu beslist profiteert u 5 jaar lang van slechts 14% bijtelling! Kijk snel op toyota.nl of ervaar zelf het rijplezier en de ruimte tijdens een proefrit. U bent van harte welkom in onze showroom. Brandstofverbruik (EC/136/2014J) 3,7 L/100km (27,0 km/L); CO2 82 gr/km. Toyota Financial Services leasetarief per maand o.b.v. Full Operational Lease, 48 mnd en 15.000km/jaar, o.b.v. 6 schadevrije jaren, excl. BTW en brandstof. Info via zakelijk@toyotafs.nl of 0347 - 367 952. Prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden. Meer info bel gratis 0800 - 0369 of kijk op toyota.nl voor de actieen verkoopvoorwaarden.

Zonneveld

Almere, De Huchtstraat 9, 036-5343666 www.zonneveld-almere.nl

21


VOORWAARDEN Alle advertenties voorzien van een ‘Goodiepunt’ geven je recht op korting en Goodiepunten. Als je je offerte aanvraagt bij OndernemersBag kan je extra korting krijgen op je factuur en ook goodiepunten sparen (zie Goodiepunten onderaan voor meer informatie). Stuur je aanvraag naar: goodiepunten@ondernemersbag.nl

Pagina 13: Omnium Fiscaal Advies Vergeet niet de code OBNOF01 te gebruiken om een korting te krijgen en goodiepunten te kunnen sparen. De code is geldig tot 30 juni 2015.

Pagina 2: Deleaser.nl Financial Lease is geschikt voor de financiering van onder meer auto’s en allerlei bedrijfsmiddelen. Gedurende de van te voren overeengekomen looptijd betaalt uw onderneming het leasebedrag in vaste termijnen terug. Omdat u economisch eigenaar bent, activeert u het bedrijfsmiddel op uw balans en kunt u hiermee direct opbrengsten genereren. Door gebruik te maken van de kortingscode OBN15 krijg je: voor leaseproducten met een ingebouwde provisie is het rentepercentage 1.5% lager dan de reguliere tarieven, indien de producten zonder ingebouwde provisie worden aangeboden wordt er een korting verstrekt van 20% op het uiteindelijke factuur bedrag. Korting geldig tot 30 juni 2015.

Pagina 18: Achter de Schermen Vergeet niet de code OBNADS01 te gebruiken om een korting te krijgen en goodiepunten te kunnen sparen. De code is geldig tot 30 juni 2015.

Pagina 6 : Irma Pas, Design Gebruik de kortingscode OBNZOIP15 en ontvang een korting op een van de op de advertentie genoemde diensten (huisstijl, logo en flyers, website). De korting is geldig tot 30 juni 2015. Pagina 7: OmegaDM Vergeet niet de code OBNODM01 te gebruiken om een korting te krijgen en goodiepunten te kunnen sparen. De code is geldig tot 30 juni 2015.

Pagina 15: MarketingShake Gebruik de kortingscode OBNMS02 en ontvang een korting van €15 op een workshop of training georganiseerd door MarketingShake. De korting is geldig tot 30 juni 2015.

Pagina 23: K.L. E-Communication & Marketing Ontvang 15% korting op een marketing check van je onderneming. De check(up) geeft je een beeld van waar je nu staat en waar je naartoe kunt om verder te groeien. Deze korting is ook te gebruiken voor een marketing advies, coaching en consultaties en is geldig tot 30 juni 2015. Pagina 24: Nadista Barron, uw personal Travel Agent Gebruik de kortingscode OBNREIS01 en boek je zakenreizen, hotels, villa’s, appartementen en vliegtickets bij Nadista. Voor zzp’ers, kleine, middelgrote en grote bedrijven. Krijg persoonlijk reisadvies met persoonlijke assistentie op kantoor, via email of telefoon, wereldwijd. Ook mogelijk: stoelreservering, beste autohuur  tarieven, inclusief greenseats, E-ticket op eigen printer, (mobiele) treinticket. Vaste ticket fee  van € 15,- per ticket, Geringe kosten  per vliegticket indien telefonisch of via email geboekt. Altijd de beste vliegtarieven  van alle Airlines beschikbaar via een moderne wereldwijde reserveringssysteem. Vraag Nadista voor de details.

Pagina 9: IP Campus Almere Met de kortingscode OBNZOIC15 krijg je €25 korting op een MS Office cursus. Deze karting is wegens success verlengd en geldig t/m 30 september 2015.

Goodiepunten Door je zakelijke aankopen te doen met OndernemersBag kan je besparen op je kosten, punten sparen en cadeaus uitkiezen die je kunnen helpen om je bedrijf verder te laten groeien. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is het Pagina 12: Meriem Advocaat team van OndernemersBag je offertes voor je laten regelen Vergeet niet de code OBNADV01 te gebruiken om een voor je zakelijke aankopen. korting te krijgen en goodiepunten te kunnen sparen. De code is geldig tot 30 juni 2015.

22

22


SLOT Op deze pagina willen we graag de mensen en ondernemingen bedanken die de tweede editie van het magazine ‘Het OndernemersBag boekje’ mogelijk hebben gemaakt. Deze bedrijven zijn betrokken in de ondernemerschap wereld en kunnen (beginnende) ondernemers, net als jullie, helpen om verder te bloeien met hun bedrijf. Aarzel dan niet, als ondernemer, om contact met hen op te nemen en je vragen te stellen. Ze staan open voor jou en willen, net als het team van OndernemersBag, je graag een boost geven met je onderneming. Het OndernemersBag boekje is een initiatief van K.L. E-Communication & Marketing en is mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Kees Heuveling van Beek van DeLeaser: www.deleaser.nl Ton Ekkelenkamp van IP Campus: www.ipcampus.nl/vestiging/ip-campus-almere Robert Onck van Facta Security: www.factasecurity.com Robbert Zonneveld van Toyota Zonneveld: www.zonneveld-almere.nl

Nadista Barron van The Travel Company: www.travelcompany.nl/nadista De teksten in het boekje zijn geschreven door Manon Mikkers Minning: ‘Als uw cursor beschuldigend knippert op een lege pagina, kunt u bij mij terecht. Ik breng uw zakelijke boodschap over met teksten die fijn lezen en speciaal voor uw bedrijf geschreven zijn. Samen bepalen we de doelen die u met uw teksten wilt bereiken. Want zonder doel zullen de pijlen niet raak zijn! Daarna schrijf ik de webteksten, brochures, nieuwsbrieven, persberichten of blogs die u nodig heeft. Praat verder met mij via manonmikkers@kpnmail.nl. Ik help u graag.’

23


Nadista Barron

uw

B oe Euro k een vana pese s Uw Personal Travel Agent tad f 15 Paris 0 euro p Barc , Madr .p: id, elo Voor uw Zakenreis op maat of War na,Wene scha u e.a n, vakantie in de zomer en nazomer .

Nadista verzorgt zakenreizen, hotels, villa’s, appartementen en vliegtickets voor kleine, middelgrote, grote bedrijven maar ook zzp’ers.

Uw Personal Travel Agent biedt u persoonlijk reisadvies aan.

U krijgt altijd: •

De beste vliegtarieven bij alle airlines (ook wereldwijd)

De beste autohuur tarieven

Persoonlijke assistentie

Spaar uw persoonlijke miles en Goodiepunten

Tijd-en kostenbesparend

Meerdere bestemmingen of een zakelijke rondreis

Organisatie van incentive- of groepsreis ook mogelijk

(zie voorwaarden pagina 22)

Personal Travel Agent Nadista Barron Komt op afspraak bij u langs. M: 06-31902141 E: Nadista.cc@travelcompany.nl I: www.travelcompany.nl/nadista 24

Boek uw reis met code OBNREIS01 (en ontvang Goodiepunten)

24

'Het OndernemersBag boekje' Zomer editie 2015 Almere  

Het OndernemersBag boekje, Zomer editie 2015 Almere, Het B2B magazine voor Almere en omgeving.

'Het OndernemersBag boekje' Zomer editie 2015 Almere  

Het OndernemersBag boekje, Zomer editie 2015 Almere, Het B2B magazine voor Almere en omgeving.

Advertisement