Page 1

Nummer 1 • maart 2019 • Jaargang 25


Wil je ook zakelijk bijdragen aan een beter milieu? Word pionier in zakelijk plastic scheiden!

Wordt jouw bedrijf of vereniging de eerste? Jaarlijks belanden miljoenen tonnen plastic in onze oceanen. Plastic verteert niet, waardoor het een groot probleem is voor het milieu. En dus voor mens en dier. Gelukkig scheiden we thuis al steeds meer plastic. Op de zaak kon dat nog niet. Tot nu! Meerlanden Bedrijfsafval gaat nu ook in het bedrijfsleven plastic gescheiden inzamelen ĂŠn recyclen. Des te meer plastic we inzamelen, des te meer nieuwe grondstoffen we kunnen produceren. We zijn hiermee een van de eersten in Nederland. Je wordt dus pionier in zakelijk plastic scheiden!

Meld je aan en doe mee met deze unieke proef Bel 0297-381 781, mail naar plasticscheiden@meerlanden.nl of kijk op www.meerlandenbedrijfsafval.nl

PLASTIC


Colofon Ondernemen in Haarlemmermeer is een eigen magazine van de ondernemersvereniging Ondernemend Hoofddorp. Het blad verschijnt vier keer per jaar.

REDACTIEADRES Postbus 490 2130 AL Hoofddorp 06 – 1877 1902 info@ondernemendhoofddorp.nl

REDACTIE COMMISSIE Eric van den Brink Bruno Gorgoni Hans de Jong Judy Sakes Michel Sakes Bertine Schröder

FOTOGRAFIE Ton Hofstra Fotografie

VORMGEVING BizzieBee Creative Communications

DRUKWERK InteGrafica / de Huisdrukker

ADVERTENTIEVERKOOP Ondernemend Hoofddorp ProScript Services Bertine Schröder T 06 – 53 21 33 09 M pss@kpnplanet.nl

In dit nummer:

6-7 Nieuws van de leden: bedrijfsbezoek Hikvision, Samenloop voor Hoop, ludieke actie van Event Park Amsterdam en het Hoofddorpsch Friethuys levert nu ook frietjes aan de horeca!

8-9 Haarlemmermeer heeft een nieuw college; er zijn maar liefst vier nieuwe wethouders. Twee stellen wij in dit nummer aan u voor: Jurgen Nobel en Marja Ruigrok.

21-27 Ontbijtinterview. Hierin staat de luchthaven Schiphol centraal. De lusten en de lasten!

16-17 Het TAKE OFF Music Event (voorheen Meer Jazz) nadert met rasse schreden. Een beknopt overzicht van wat u allemaal kunt verwachten.

36-37 Jeroen Kampschreur won onlangs op het para wereldkampioenschap maar liefst 5 gouden medailles. Jeroen wordt onder meer gesponsord door Hotel De Beurs / Hans de Jong.

EN VERDER... 11 Column Erik Verstraten| 12-13 Nieuwe Leden | 15 Interview Adam Elzakalai | 18 Column Ed Nieuwenhuizen | 19 Interview Bernd Groen, winnaar Ondernemersprijs 2018 | 28-32 Nieuws uit de secties | 33 Column Hugo Heerebout en nog veel meer….

3


GROEN.NL


Voorwoord

Ik durf het nu wel zeker te zeggen: de Elfstedentocht gaat dit jaar niet door. Een teleurstelling voor de duizenden schaatsers, die er klaar voor waren om deze tocht te volbrengen. Maar zeker ook een teleurstelling voor de organisatoren. Maar zij blijven zich elk jaar optimaal voorbereiden, mocht die tocht toch weer eens uitgeschreven kunnen worden. Ook in onze vereniging hebben wij wel eens teleurstellingen. De hoopvolle samenwerking in een magazine met zustervereniging OVHZ is helaas na 2 nummers al tot een einde gekomen, omdat de OVHZ de kosten voor hun deel niet gedekt kregen. Ik kan hen dat niet kwalijk nemen, maar ik betreur het wel. Ik ben een groot voorstander van samenwerking met verenigingen en partijen die dicht bij onze doelstellingen staan. Wij blijven daarom wel in goede harmonie samenwerken bij het Haarlemmermeers Ondernemers Congres, dat dit jaar op dinsdag 15 oktober plaats vindt, en bij de organisatie van andere inhoudelijke meetings.

Een tweede teleurstelling is de geringe belangstelling van onze leden in de eerste maanden van dit jaar voor de door de commissie Programma en Activiteiten (P&A) bedachte evenementen. Na de zeer goed bezochte decemberborrel bij l’Hirondelle en de Welkom 2019-bijeenkomst bij Pappa’s Beach House hebben wij een streep moeten zetten door twee bijeenkomsten vanwege onvoldoende inschrijvingen. Een, in onze ogen relevante informatiebijeenkomst met de politie over cameratoezicht, kende slechts 4 inschrijvingen. Ditzelfde gold voor een bijeenkomst in het Technasium van het Kaj Munnik college, waar groepen leerlingen zouden laten zien wat voor opdrachten zij voor de Hoofddorpse bedrijven kunnen uitvoeren. Het Novotel heeft daar bijvoorbeeld hele goede ervaringen mee. Voor de organisatoren, maar ook voor de ontvangende bedrijven en instellingen, is dit afzeggen niet leuk. Uiteraard gaan wij op zoek naar de redenen voor deze ontwikkeling. Ontegenzeggelijk heeft het op zichzelf gelukkige feit dat het met de meeste bedrijven (weer) goed gaat, gekoppeld aan

tekort aan menskracht, hier mee te maken. Dan is het opbreken uit het bedrijf rond een uur of vier vaak niet mogelijk. Maar als de eigenaar of directeur die de uitnodigingen onder ogen krijgt zelf niet kan, is het altijd mogelijk om iemand anders uit het bedrijf naar de bijeenkomst te laten gaan. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat de facilitair verantwoordelijken wél belangstelling zouden hebben voor de bijeenkomst over cameratoezicht. Maar wij moeten als bestuur en commissie P&A na blijven denken over het soort bijeenkomsten waar onze leden dan wel belangstelling voor zouden kunnen hebben. Ik heb in dit verband al eerder de oproep gedaan om wensen in deze aan ons kenbaar te maken. Dat kan persoonlijk, telefonisch of per mail info@ondernemendhoofddorp.nl. In ieder geval blijven wij ons, net als de doorzetters in Friesland, inzetten om zoveel mogelijk nuttige, leuke en inspirerende evenementen en bijeenkomsten te organiseren. Daar kunt u op rekenen. Dick Hulsebosch

5


Ludieke actie Floris Licht en Michiel Smilde, als vertegenwoordigers van Convention Bureau Event Park Amsterdam, namen medio januari jl. deel aan BOE19 in Dortmund, de internationale vakbeurs voor LIVE Communicatie in Europa. Zij maakten samen met zo’n 25 andere Nederlandse evenementenorganisaties deel uit van de zogenaamde Holland-stand. Event Park Amsterdam is een initiatief

Richard en Sharon hebben weer een nieuwe stap gezet

Lekkerste friet nu ook bij Plein 14 Richard en Sharon gingen een kleine vier jaar geleden van start met het Hoofddorpsch Friethuys. Eerder werkten zij beiden bij Holland Casino, namen ontslag en begonnen met het bakken van ‘de lekkerste friet van Hoofddorp’. Vers gemaakt! Inmiddels zijn zij wijd en zijd bekend…

van inmiddels 32 in Haarlemmermeer gevestigde evenement- en congresgerelateerde bedrijven, die zich gezamenlijk richten op het werven en faciliteren van internationale (zakelijke) congressen en evenementen in onze gemeente. Het Convention Bureau adviseert en helpt prospects bij hun zoektocht naar een of meerdere geschikte in Haarlemmermeer gevestigde hotels, meeting locaties en/of leveranciers. Bovendien ondersteunt het, indien gewenst, bij de eerste fase van planning en organisatie van een congres of evenement in deze regio. Naast de USP’s ‘Bereikbaar, Beschikbaar en Betaalbaar’ zet Event Park Amsterdam binnen haar storyline in op het feit dat onze gemeente gemiddeld op -6 meter onder NAP ligt. “Zo af en toe kan je bij ons nog natte voeten oplopen. Wij hebben daar de afgelopen jaren mee leren leven en bieden je waar gewenst graag een helpende hand!”, aldus de twee enthousiaste ondernemers. www.eventparkamsterdam.com

6

“Dat ging eigenlijk sneller dan verwacht”, vertelt Richard. “Maar onze friet is ook gewoon lekker. Dat komt enerzijds door de aardappels die wij gebruiken en anderzijds de olie. Bij een goede temperatuur, de juiste tijd en met goede olie kan het haast niet mislukken. De olie gaat bij ons elke dag door het filter en we vervangen ook snel. En dat levert resultaat op. Mensen vinden onze friet niet alleen heel erg lekker, ze komen er ook regelmatig voor terug. Het aantal terugkerende (vaste) gasten groeit nog steeds, zelfs van buiten Hoofddorp! En we zijn al twee keer winnaar geworden van de AD Friettest van Noord-Holland.”

Zelf testen De lekkere friet ontdekte ook Antoine de Weerd van Plein 14. Richard: “Hij wilde wel met onze friet aan de slag. Dat is natuurlijk leuk, maar als onze naam erbij komt te staan, moet het ook echt wel friet van topkwaliteit zijn. Het zal dan in goede olie gefrituurd moeten worden en op de juiste temperatuur en tijd. We testen het zelf, want het moet echt 1:1 hetzelfde product zijn. De friet wordt in onze keuken voorgebakken en gaat vervolgens naar Plein 14. Op de menukaart staat ons logo er ook bij.”

Klein heeft z’n charme Het Hoofddorpsch Friethuys is een relatief kleine ruimte, maar groot genoeg voor hetgeen Richard en Sharon destijds wilden. “Als je een rondje Hoofddorp doet, kom je zeker bij ons voorbij”, vervolgt Richard. “En klein heeft ook z’n charme. In 2017 gingen onze buren weg en kregen wij de gelegenheid 2,5 meter naar voren uit te bouwen. En dat is fijn, want we hebben nu meer zit- en staanplaatsen. Maar eigenlijk zijn we hier al uit ons jasje gegroeid. Want we doen inmiddels een beetje meer dan alleen friet bakken. We leveren bijvoorbeeld ook een compleet bittergarnituur voor bij de borrel. Want afhalen kan bij ons ook. We zijn scherp op een tweede locatie binnen een straal van 50 km. Dat zou ook eventueel Beukenhorst kunnen zijn, of bij het station, Park 21…. Ook goed. We zien wel wat er op ons pad komt. Voorlopig zijn wij tevreden zoals het tot nu toe is gegaan.”


Samenloop voor Hoop 2019 in Hoofddorp

“We hopen veel geld bij elkaar te lopen.” Zaterdag 22 en zondag 23 juni staat Hoofddorp voor de tweede keer in het teken van de Samenloop voor Hoop, de 24-uur durende wandelestafette, waarbij de deelnemers zich laten sponsoren ten behoeve van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) De opbrengst van hun prestatie komt ten goede aan medisch onderzoek om kanker de wereld uit te helpen. De Samenloop voor Hoop in Hoofddorp speelt zich, net als de editie van 2017, af rondom de Toolenburgse plas. Er werd toen voor het KWF meer dan 50.000 euro opgehaald en iedereen die het kankeronderzoek een warm hart toedraagt hoopt dat dit resultaat dit jaar minimaal kan worden geëvenaard. Zaterdag 22 juni klinkt om 14.00 uur het startsein, zondag 23 juni om 14.00 uur het eindsignaal. De wandelaars, die of individueel meedoen of als lid van een team, laten zich voor hun prestaties sponsoren. Het is een groots evenement, met volop aandacht voor extra’s als muziek, optredens, een braderie. De kaarsenceremonie op zaterdagavond om 22.30 uur, waarmee aan kanker overleden vrienden en familieleden worden herdacht, is indrukwekkend. Een van de ondernemers die de Hoofddorpse editie in juni ondersteunen is Hartgerink en Klomp. “Een mooie uitdaging”, zegt Maaike namens het autobedrijf op Graan voor Visch-Zuid. Zij en haar partner René Klomp leveren een dubbele bijdrage. “We hebben al een team met 10 lopers. Maar: er kan nog meer bij. Wie mee wil doen is van harte welkom. Jazeker, ook klanten. Verder ben ik verantwoordelijk voor de cateringcommissie: de lopers mogen geen last hebben van honger of dorst. En samen met BLS Reclame, hebben we gezorgd voor stickers met aankondigingen op auto’s van de organisatie. Kanker is een afschuwelijke ziekte, maar dankzij de medische wetenschap tegenwoordig niet meteen meer een doodvonnis. Wie helpt/loopt er mee om de Samenloop voor Hoop tot een succes te maken?” Verdere info: www.samenloopvoorhoop.nl/haarlemmermeer

Bedrijfsbezoek

Hikvision In april staat een bedrijfsbezoek aan Hikvision op het programma. Exacte datum en tijd zullen we tijdig aan u doorgeven. Hikvision is de wereldwijde marktleider op het gebied van camerabeveiliging. De producten staan vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding vooraan als het gaat om draadloze IP-technologie. De productlijn varieert van IP-camera’s tot recorders, maar biedt ook toegangscontrole, alarmsystemen en dergelijke. Twintig jaar geleden begon Hikvision in China met 28 medewerkers. Inmiddels zijn dat er wereldwijd maar liefst 31.000! Drie jaar geleden werd op De President het Europese hoofdkantoor officieel geopend. Het pand biedt ruim tweeduizend vierkante meter kantoorruimte en 4000 meter warehouse en beschikt tevens over een riante showroom en trainingsruimtes. Europese Sales & Marketing, distributie en technische ondersteuning zijn erin ondergebracht. Er werken ruim zeventig mensen. Het bedrijfsbezoek aan de showroom van Hikvision is dan ook meer dan de moeite waard.

7


Even voorstellen:

Twee van de vier

nieuwe wethouders Het eerste college van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer ging officieel op 10 januari aan de slag. De zes wethouders, waaronder vier nieuwe, werden met een grote meerderheid van stemmen door de gemeenteraad benoemd. Marjolein Steffens-van de Water (HAP), Mieke Booij (PvdA), Jurgen Nobel (VVD), Marja Ruigrok (VVD), Ap Reinders (HAP) en Mariëtte Sedee-Schuitemaker (CDA) vormen samen het nieuwe college. Het was in meerdere opzichten een prettige avond voor de nieuwe wethouders. Hun plannen werden enthousiast ontvangen door de oppositie. Daarmee is het coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan een krachtig nieuw Haarlemmermeer’ het nieuwe collegeprogramma. In dit nummer stellen wij de eerste twee wethouders aan u voor.

Ik ben Jurgen Nobel, maar dat wist u al Jurgen Nobel: “Er heerst hier een ‘ja, het kan’ mentaliteit.” Fotograaf: JustJusta Jurgen is een bekend gezicht in Haarlemmermeer en de politiek. Hij werd tweemaal door de lokale pers uitgeroepen tot ‘Politicus van het Jaar’. Jurgen werd door de journalisten geprezen om zijn politieke kundigheid en leiderschap. In 2017 werd hij door de VVD-fractie in de gemeenteraad gekozen tot hun nieuwe voorzitter. En sinds januari is hij wethouder, met een behoorlijk imposante portefeuille: Financiën, Grondzaken, Deelnemingen, Energietransitie & Woningbouw en Havenen luchthavenzaken. Maar het is hem toevertrouwd, de politiek is hem met de paplepel ingegeven.

8

Discussie aan de keukentafel “Ik was al jong met politiek bezig,” stelt Jurgen. “We spraken er thuis vaak over. Mijn vader Jeroen is natuurlijk heel lang voor de PvdA actief geweest in de polder. Hij was van 2006 - 2014 ook wethouder financiën. Maar ik voelde me toch niet echt thuis bij de PvdA. Toen Pim Fortuyn werd vermoord, ben ik gaan zoeken en de VVD paste me wel. Die gebeurtenis had zo’n impact. Ongelooflijk, dat iemand van zijn leven wordt beroofd, omdat hij anders denkt. Onze discussies aan de keukentafel waren soms ook wel heftig, maar ik heb toch echt nooit moordneigingen gehad.

Naast mijn werk als fractievoorzitter was ik ondernemer. Ik had een eigen koffiemerk, LE-BON koffie. (Inderdaad, Nobel achterstevoren…). Ook als raadslid was ik erg ondernemend. Ik probeerde mij in de raadzaal zoveel mogelijk in te spannen voor een overheid die zich niet continu met mensen bemoeit. Het opleggen van allerlei regels is vaak overbodig. Ik geloof sterk in de eigen kracht van mensen. Zo weten de meeste ondernemers prima hoe ze hun zaken moeten regelen zonder een overheid die zich daarin mengt. Als wethouder zal ik hetzelfde doen. Ik ben absoluut bereikbaar voor ondernemers.


Mijn deur staat altijd open, maar het betekent niet dat je altijd je zin krijgt. Marja en ik zijn allebei ondernemer geweest. Haarlemmermeer heeft een buitengewoon prettig ondernemersklimaat. Er heerst hier een ‘ja, het kan’ mentaliteit.” Het vorige college heeft de begroting vastgesteld en daar moet het huidige college mee aan de slag. “Bestaand beleid wordt wel degelijk voortgezet. Maar wel met een andere benadering. Ik heb het vertrouwen dat er nu meer van de grond komt. ‘Bouwen’ is in ieder geval het sleutelwoord, want er is woningnood in Haarlemmermeer. Voor alle groepen is er een groot tekort. We zijn dan ook voor meer flexibiliteit bij het vaststellen van de bouwopgave per locatie. We willen bouwen voor een diverse groep. Hoofddorp leent zich ervoor om ook wat stedelijker te gaan bouwen.” Over Schiphol zegt Jurgen: “Na het mislukken van het overleg over de toekomst van de luchthaven is het kabinet nu aan zet. Van ons hoeft Schiphol niet op slot. We zijn niet voor niets steeds de sterkste economische regio van Nederland. En dat komt niet alleen door onze vruchtbare kleigrond.”

Hallo! Ik ben Marja Ruigrok! Marja’s ouders komen uit de Duin en Bollenstreek, uit Noordwijk om precies te zijn. Haar vader was accountant bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het gezin woonde in Gorinchem. “Zij hadden vier kinderen”, vertelt Marja. “Ik was de jongste. Toen ik 4 jaar was zijn we verhuisd naar Friesland. Toen ik 16 was, woonde ik op kamers omdat mijn ouders op een moeilijke manier uit elkaar gingen. Ik zakte voor mijn eindexamen, maar vond in Amsterdam gelukkig een school waar ik mijn gymnasium bèta afrondde. Toen ben ik gaan studeren.

Marja Ruigrok: “Het Ajax shirt is uit.” Fotograaf: Amaury Miller Ik heb van jongs af aan het idee gehad om een eigen bedrijf te gaan beginnen. Ik heb een studie gevolgd die paste bij mijn ambitie om een reclamebureau op te zetten. Toen ik klaar was dacht ik: ‘zo, nu kan ik gaan beginnen’. Maar ik had werkelijk geen idee hoe dat allemaal moest. Ik kreeg voor een half jaar een baan aangeboden in Beverwijk. In die periode ben ik ook jullie voorzitter tegengekomen. Dick werkte toen nog bij de Kamer van Koophandel Amsterdam. Ik werkte drie jaar alleen, maar heb nooit het idee gehad om alles alleen te gaan doen. Met andere mensen mooie dingen maken, dát wilde ik. Toen heb ik mijn eerste collega aangenomen, en dat is best spannend voor een ondernemer. En dat wil ik graag kwijt aan alle zelfstandige ondernemers zonder personeel: dúrf die stap te maken! Ik had uiteindelijk 30 medewerkers. Twaalf jaar geleden ben ik begonnen met aandelen te verkopen aan de medewerkers en twee jaar geleden ben ik zelf uit de bedrijfsvoering gestapt. Maar ik ben super trots op het bedrijf. ”

Het Ajax shirt is uit Acht jaar lang maakte Marja deel uit van de Amsterdamse gemeenteraad. Ze was betrokken bij de coalitie en de laatste vier jaar ook fractievoorzitter. Marja: “Die ervaring is heel mooi, maar voor de

raadsverkiezingen van maart 2018 besloot ik met het raadswerk te stoppen. Toen kwam Haarlemmermeer op mijn pad. Als vreemde eend kreeg ik de meeste stemmen en het voordeel van de twijfel. Ik hoop dat ik dat waar ga maken. De afgelopen twee jaar had ik veel andere activiteiten. Die heb ik sinds ik wethouder ben ‘on hold gezet’. Het Ajax shirt is uit. Met mijn nieuwe collega-wethouders pakken we de draad op van wat er hier al is en dat is veel. Ik heb al wel ervaren hoeveel energie er hier bij de ondernemers zit. Ik maak een rondje door de polder en kom de prachtigste dingen tegen. De circulaire economie, Schiphol met alles wat er omheen gebeurt. Maar ik ben ook op twee zorgboerderijen geweest: De Fruitbloem in Abbenes en Stal Starro in Hoofddorp. Daarnaast heb ik ook met diverse mensen gesproken in Zwaanshoek voor wie de komst van de Duinpolderweg enorme gevolgen heeft, onder andere met Mart Vester van Global Garden. Het is mij opgevallen dat ondernemers hier verder kijken. Er heerst echt ondernemerszin. Het bruist hier. En ik ben er voor al die ondernemers. Ik ben bereikbaar en aanspreekbaar. Ik heb roze laarzen in de auto, ik stap door de polder en kom langs.”

9


Zit u als ondernemer met uw handen in het haar omdat u te veel hooi op uw vork heeft? Zit u als ondernemer met uw handen in het haar Wiltomdat u weer rust omopzich kunnen focussen u tede veel hooi uw te vork heeft? Wilt u weer op de uwrust core zonder dat de op ballen die u ombusiness, zich te kunnen focussen uw core omhoog houdt op dat de grond vallen? business, zonder de ballen die u omhoog houdt op de grond vallen?

Als Virtual Assistant kan ik werkzaamheden Virtual Assistant kan ik werkzaamheden vanAls u overnemen. van u overnemen. Ik help u graag! Ik help u graag! Joyce Lufting AMARIND Business SupportSupport AMARIND Business 06-3019 0551 | info@amarind.nl 06-3019 0551 | info@amarind.nl www.amarind.nl

www.amarind.nl

Event Center Fokker de Hooifabriek

Boek nú uw event en krijg de BUBBELS GRATIS! Boeken? Bel 023 561 78 58 of mail info@eventcenterfokker.nl

www.eventcenterfokker.nl

2014-005-021 WT_EC-FOKKER_Adv_2_Mag_90x66mm_Bubbels.indd 1

20-11-14 15:40

DRIVE TOGETHER

DE NIEUWE MAZDA3

É É N E N A L S C H O O N H E I D. Met trots introduceren wij de nieuwe Mazda3. In elk detail van het nieuwe KODO design ziet u de passie van onze vakmensen terug. Van de grille tot de achterlichten. Maar de ware schoonheid zit onder de motorkap: de revolutionaire Skyactiv-X benzinemotor met de kracht en het lage verbruik van een diesel. Deze unieke vinding van onze ingenieurs maakt het de ideale leaseauto. Beschikbaar als elegante sedan en sportieve hatchback. Ontdek alles over de nieuwe Mazda3 als eerste op mazda.nl

HARTGERINK EN KLOMP Opaallaan 22-26 | 2132 XT Hoofddorp 023 - 5543838 | www.h-klomp.nl /HartgerinkenKlomp

180872 Hartgerink & Klomp_Advertentie M3 185x132mm [opmaak 01].indd 1

25-01-19 16:41


Erik Verstraten

Schiphol, lust of last?

Als mkb-ondernemer in ĂŠn inwoner van Haarlemmermeer is Schiphol vooralsnog voor mij vooral een lust. Bovendien heeft de luchthaven ervoor gezorgd dat Haarlemmermeer zich heeft kunnen ontwikkelen tot de economisch sterkste gemeente van Nederland. Hoewel werkzaam als belastingadviseur in het mkb voor vooral ondernemers in het mkb, geldt zeker dat iedere onderneming in Haarlemmermeer meeprofiteert van de aanwezigheid van Schiphol. Dat zal niet altijd direct zijn. Wel is onmiskenbaar dat Schiphol een van de straalmotoren vormt van onze lokale economie. Met jonge kinderen is Schiphol een heerlijk tijdverdrijf. Pak de trein naar Schiphol en de kinderen hebben een onvergetelijke dag. Het panoramaterras laat ze heel dichtbij de vliegtuigen komen. En met de fiets zijn ook de meeste spotterplekken goed bereikbaar. Vervolgens geeft de nabijheid van de luchthaven mij ook de kans om samen met mijn vrouw een korte en toch leuke Europese stedentrip te maken om de batterij weer even op te laden of om met het hele gezin op vakantie te gaan. Een negatief geluid over Schiphol lijkt vreemd op basis van praktische voordelen die ik zo makkelijk op een rijtje heb gezet. Toch is de discussie aan het toenemen. Kan Schiphol verder groeien? Moeten de vakantievluchten naar Lelystad? Welk effect heeft het vliegverkeer op de gezondheid van de omwonenden van de luchthaven? Voor kleine en grote ondernemers geldt dat groei gebaseerd kan zijn op kwantiteit dan wel op kwaliteit. Zelf onderscheiden wij ons bij ons op kantoor al jaren door de kwaliteit die wij bieden. Een kwaliteit die nog steeds zorgt voor groei. Met al mijn chauvinisme ten opzichte van Schiphol, opgegroeid in Amstelveen en volwassen geworden in Haarlemmermeer, weet ik niet beter dat Schiphol er altijd al was. Schiphol is voor mij dus ook niet weg te denken. Een Schiphol in zee, 95% van de vliegbewegingen boven zee en een snelle verbinding naar de huidige locatie voor een afhandeling van passagiers en goederen, zal dus meer dan wennen zijn. Als dit echter betekent dat zowel de kwantitatieve groei als de kwalitatieve groei van Schiphol doorgezet kan worden, is wat mij betreft de oplossing gevonden om economisch de sterkste gemeente van Nederland te blijven met voor de inwoners ook de voorwaarden voor een gezonde woonomgeving. En dan blijft Schiphol voor iedereen een lust! Voor de ondernemers in Haarlemmermeer die naast hun werk af en toe gaan vliegtuigspotten en hun gezin meenemen voor een vliegvakantie! Erik Verstraten is eigenaar van Verstraten & Partners

11


Personal Touch Travel “Mijn naam is Esther van der Linden. Mijn bedrijf heet Personal Touch Travel: Op maat samengestelde reizen, met een persoonlijke invulling. Meer dan 20 jaar werk ik in de reiswereld. Door deze jarenlange ervaring heb ik een uitgebreid netwerk van betrouwbare partners opgebouwd, waardoor alle onderdelen van de reis naadloos op elkaar kunnen worden aangesloten. Wat ik voor jou kan betekenen? Ontzorgen! We bespreken jouw wensen en reisplannen, waarna ik aan de slag ga om alles voor je te regelen. Zo kun je onbezorgd uitkijken naar een geweldige reis en hoef jij slechts na te denken over het inpakken van je koffer. “ Esther van der Linden M: +31 6 23786445 E: esther.vanderlinden@ personaltouchtravel.nl www.personaltouchtravel/ esther-van-der-linden

Amarind Business Support “Hallo! Mijn naam is Joyce Lufting. Vanuit Amarind Business Support werk ik als Virtual Assistant. Ik neem als zelfstandige professional op afstand en eigen locatie werk van andere ondernemers over. Op organisatorisch en administratief vlak kan ik dagelijkse werkzaamheden verrichten, ideeën omzetten in concrete plannen, bedrijfspresentaties maken, events organiseren, social media bijwerken en websites actueel houden. Mijn jarenlange ervaring als procesmanager zet ik in om bestaande processen inzichtelijk en efficiënter te maken. Want een efficiënt proces kun je sturen en meten, geeft energie en bespaart kosten. Op zoek naar ondersteuning? Ik ben al beschikbaar voor assistentie vanaf enkele uren per week.” Joyce Lufting M : +31 6 30190551 E : info@amarind.nl www.amarind.nl

12


Boekrecensie RedFoxBlue

Foto: Martine Goulmy

“Wie blijvend commercieel succes en meer omzet tegen lagere kosten wil, heeft een wendbare en continu lerende organisatie nodig. RedFoxBlue bouwt dergelijke organisaties door data-analyse te koppelen aan procesoptimalisatie en ervaringsgericht leren. Afgelopen december zijn wij verkozen tot het nummer 1 sales consultancybureau van Nederland. Daar zijn we, met onze 30 partners, natuurlijk trots op. Dagelijks werken we vol passie en professionaliteit om ook voor onze klanten dit mooie resultaat te bereiken. Mag ik mij even voorstellen? Ik ben Robert Hamminga, managing partner, en mag hier leiding aan geven. Ik ben alweer 21 jaar woonachtig in Hoofddorp, getrouwd en trotse vader van drie kids.” Robert Hamminga M : +31 6 19228708 E : robert.hamminga@redfoxblue.nl www.redfoxblue.nl

Goulmy Design & Fotografie “Mijn naam is Martine Goulmy, uw creatieve partner in fotografie. Bedrijfsreportages, portretfotografie, story-telling, reis- reclame- of reportagefotografie, ik ben dé fotograaf met oog voor detail. Zaken die anderen ontgaan weet ik met mijn fotografie op te vangen: alle kleine dingen die ertoe doen worden vastgelegd en zo ontstaan er foto’s met een heel eigen sfeer. “Sfeer brengt een foto tot leven, het geeft ze een ziel. De foto’s nodigen uit om naar te kijken. Mijn motto is: Zeg wat je wilt laten zien. Laat zien wat je wilt zeggen. Jij en ik samen een klik.”

Nice girls don’t get the corner office Typisch. Een echtpaar van ongeveer 40 jaar loopt de boekhandel binnen. Beiden kijken rond, overduidelijk naar iets op zoek. Vanaf de andere kant van de winkel zie ik ze staan en doordat ze rondspeurend om zich heen kijken zien ze mij ook. We zwaaien kort ter begroeting. Hierna slaat de man direct linksaf en de vrouw hoor je nog ietwat verrast - met een vleugje irritatie - zeggen: “Vráág het dan even.” Onbegrijpelijk vindt ze, dat hij ervoor kiest zelf te gaan zoeken in de hooiberg, in plaats van even hulp te vragen aan de boekverkoopster. Dit voorval overkomt ondergetekende vaker dan wekelijks. En legt in een notendop bloot wat er “misgaat”. Mannen lopen een winkel binnen (lees: vergadering), vol bravoure, vol ogenschijnlijk zelfvertrouwen. Vrouwen zoeken een persoon, leggen contact en vragen om hulp. Beide manieren zijn fantastisch en ontzettend handig. Niks meer aan doen! Tenzij... het vastgeroeste rolpatronen zijn. Want waarom loopt de vrouw nooit eens stik-eigenwijs bij haar man weg? En laat zij hem daardoor nou nooit in twijfel achter, waarna hij naar mij zijn schouders ophaalt met een “ik begrijp ook niet waarom ze het niet even vraagt?” En dát is nu juist precies de ruimte die vrouwen wel eens zouden mogen innemen. Niet eindeloos om hulp vragen, naar de persoon links van je kijken aan de vergadertafel, terwijl je het zelf allemaal écht wel weet. Acht hoofdstukken lang inspireert en motiveert Dr. Lois Frankel ons met Nice girls don’t get the corner office om ons mannetje te staan. Oeps, ik bedoel natuurlijk ons vrouwtje. We kunnen het allang, we hoeven het alleen nog maar te dóén. Al is er uiteraard nog steeds wel één plek waar iedereen(m/v) om hulp mag vragen.... en dat is de boekhandel. Lisa van Leeuwen Boekhandel Stevens 9789022584682 - 384 pagina’s € 15,99 - hardcover

Martine Goulmy M : +31 6 27346046 E : Martine@goulmydesign.nl www.goulmydesign.nl

13


Innovation that excites

MEER DAN 30 JAAR

PASSIE VOOR NISSAN PERSONEN- EN BEDRIJFSWAGENS

Maatschappelijk betrokken sponsor van diverse lokale en regionale organisaties. www.hoekehoofddorp.nl

Robijnlaan 2, 2132 WX Hoofddorp

HOOFDDORP

Tel. (023) 554 4055 Hoekehoofddorp.nl

WIJ ZIJN WAR CHILD BUSINESS FRIEND 2019

Multicopy The Communication Company | Hoofddorp Robijnlaan 5, 2132 WX Hoofddorp 023 557 08 35 hoofddorp@multicopy.nl multicopy.nl/hoofddorp


Hij ontmoette de koning, was op vele buitenlandse handelsmissies, had boeiende dossiers onder zich, kwam met zijn kinderen Sinterklaas bowlen…. Als wethouder van onder meer Economische Zaken en luchthavenzaken had Adam Elzakalai een boeiende baan. Helaas kwam daar voor hem toch wel onverwacht een einde aan. “Ik ben weer in de markt”. “Het waren vijf en een half meer dan fantastische jaren”, stelt Adam, daags na het officiële afscheid van de oud-wethouders. Ook Tom Horn, John Nederstigt en Derk Reneman keren niet terug in de Haarlemmermeerse politiek. Adam wel, hij wordt weer raadslid. “Sinds 2010 ben ik actief in de politiek”, vertelt Adam verder. “Ik was toen 30 en kwam net kijken. Op 5 september 2013 werd ik benoemd als wethouder en werd daarna nog een keer herbenoemd. Mijn tijd is nu voorbij en dat is wel even schakelen. Maar ik heb een berg ervaring opgedaan, het werk was ontzettend leuk en ook heel divers. Elke werkdag was weer anders. Natuurlijk waren er ook veel uitdagingen. Ik heb ook de basis kunnen leggen waarop het huidige college de woningbouw-ambities kan verwezenlijken. De spreekwoordelijke fundering staat, met onder meer een Hyde Park, Zuidrand van Hoofddorp en de invulling van de ´Parels aan de Ringvaart´. Maar er waren ook

flinke meningsverschillen, bijvoorbeeld de discussie met de pomphouders, dat was heel heftig. Je bent het dan over hetzelfde niet eens. Dat is niet erg, daarom zit je er ook. Ik heb mijn werk altijd gedaan zoals ik dacht dat het goed was. Het verschil kunnen maken. Dat vond ik leuk. Maar het wethouderschap was ook een aaneenschakeling van dilemma’s, van gordiaanse knopen die doorgehakt moeten worden.”

En nu? Als raadslid ga ik verder werken om de nieuwe gemeente Haarlemmermeer op de kaart te zetten als een mooie gemeente om te wonen, te recreëren en te werken. De komende raadsperiode wordt ook wel weer bijzonder. Het centrum wordt één grote bouwput, dus dat wordt wel spannend. Natuurlijk ken ik heel veel dossiers, maar het is een ongeschreven regel dat je over onderwerpen uit die portefeuille dan niet

het woord voert. Wel kan ik de fractie bijstaan, als coach/mentor. Zoals gezegd, ik ben weer in de markt. Ik kom uit het bankwezen, maar dat trekt mij niet meer. Ik moet wel het verschil kunnen maken. Ik wil wel iets met publieke zaken. Mensen helpen. Daarom is werken bij de gemeente ook zo leuk, je kunt snel relevant zijn voor anderen.”

Geweldig avontuur Het was ook een fantastisch leuke job omdat hier ook van die fantastische ondernemers zijn. Wij zijn hier allemaal wel heel erg geworteld; kijk naar MeerJazz, Meerlive, het Concours Hippique, jullie Ondernemerscongres, noem maar op. Allemaal geweldige evenementen die keer op keer door lokale ondernemers worden georganiseerd of ondersteund. Maar sowieso heb ik al jaren mijn hart aan de polder verpand. Hier gebeuren dingen, die elders onmogelijk zijn. De stoet trekt verder, met nieuwe mensen, die weer nieuwe mogelijkheden zien. Ik wil wel graag iedereen met wie ik de afgelopen jaren heb samengewerkt bedanken. Het was een geweldig avontuur, dat ik niet had willen missen.”

15


16


Jubilerend Meer Jazz pakt groots uit Het programma van Meer Jazz’ vijfde lustrum op 24, 25 en 26 mei mag er zijn. Naast de vermaarde International Big Band Competition – het visitekaartje van onze gemeente Haarlemmermeer – vermeldt het programma een variëteit aan Nederlandse en buitenlandse bands in allerlei genres. In de Grote Zaal en de bepaald niet kleine Kleine Zaal van Het Cultuurgebouw treden op vrijdag The Metropole Orchestra Big Band op met China Moses, gevolgd door Fay Claassen, winnaar van de Meer Jazz Prijs. Op zaterdag komt de Muddy Waters Tribute Band Hoochie Coochie Tour in de Grote Zaal. Op zondag is in de Grote Zaal de traditionele oecumenische Meer Jazz Viering.

China Moses Meer Jazz is er trots op Dee Dee Bridgewaters dochter China Moses in huis te krijgen. In de maand mei toert zij met het Metropole Orkest o.l.v. de grandioze JapansAmerikaanse dirigente Miho Hazama. China noemt zichzelf een verhalenverteller, maar dan wel van verhalen waar de soul- en R&B-emoties afspatten.

Meer Jazz Prijs Op vrijdag 24 mei reikt burgemeester Onno Hoes de Meer Jazz Prijs uit aan de drievoudige Edisonwinnares Fay Claassen. De in Keulen wonende vocaliste is van absoluut Europees topniveau. Haar optredens zijn belevenissen om nooit te vergeten. Zoals het Amerikaanse jazzmagazine „CADENCE“ zegt: “ Fay Claassen is to singing what Audrey Hepburn was to the movies: elegant and graceful“.

Muddy Waters Tribute Band Een optreden van deze bijzondere bluesband is een oprecht eerbetoon aan de Muddy Waters Band, de grote inspirator van The Rolling Stones. Een must voor alle liefhebbers van The King of Blues.

Bohém Ragtime Jazzband Zodra de Hongaarse Bohém Ragtime Jazzband zaterdag 25 mei aftrapt is er een hoop lindy hop-spektakel in de Binnenstraat van Het Cultuurgebouw. Moeiteloos maakt deze ijzersterke band de toehoorders razend enthousiast voor hun muziek uit de eerste dertig jaar van de vorige eeuw. Een niet te missen – gratis – optreden!

En dan nog… Natuurlijk is er nog veel meer, zoals het jonge talent van de conservatoria van Amsterdam en Haarlem, Anna Serierse & Band, het Loet van der Lee Trio en het – op veler verzoek – feestelijke Almelose Stroat Ensemble. Er zijn masterclasses. Er kan worden gejamd en er is een prachtige oecumenische jazzviering met zang van de Amerikaanse Leah Kline. Kortom, Meer Jazz heeft weer een prachtig festival in de steigers gezet, een vijfde lustrum waardig! Natuurlijk met dank aan de trouwe sponsors!

17


Ed Nieuwenhuizen

Verplichte energiebesparing:

Wetswijziging: informatieplicht energiebesparende maatregelen voor 1 juli 2019 Ondernemers met een middelgroot of een groot energieverbruik zijn al wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar zijn terug te verdienen vanuit het Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer. Nu geldt voor ondernemers ook een informatieplicht over de voorgenomen energiebesparende maatregelen en de voortgang van implementatie. Voor 1 juli 2019 dienen ondernemers hieraan te voldoen door een rapportage aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te overleggen. De ondernemer die de energie gebruikt is verantwoordelijk voor deze verplichting. Dit staat los van het feit of de ondernemer ook de eigenaar van het pand is waarin de onderneming is gehuisvest. Uiteraard kan de ondernemer de te nemen maatregelen samen uitvoeren met de eigenaar van het pand.

Lijst erkende maatregelen Op de website van RVO Nederland vindt u de erkende lijst met maatregelen die vallen onder het Activiteitenbesluit. Deze lijst kan helpen als leidraad om je rapportage op te stellen. De erkende maatregelen zijn per branche ingericht. Voorbeelden van erkende maatregelen voor kantoren zijn het uitschakelen van apparatuur, bedrijfsmiddelen, verlichting en verwarming buiten bedrijfstijden en het aanbrengen van ledverlichting. Denk bij bedrijfsruimten ook aan het beperken van warmteverlies door sluiten van buiten- en haldeuren en afstelling van koelinstallaties.

Voordelen van energie besparen Energie besparen is een manier om maatschappelijk te ondernemen. Energie die niet verbruikt wordt, hoeft niet opgewekt te worden.

18

Energie besparen en verduurzamen is de eerste stap naar een CO2-neutrale energiehuishouding. Bovendien verdient u ermee. Genoemde maatregelen worden immers binnen 5 jaar terugverdiend. Daarnaast kunt u natuurlijk ook (niet verplichte) maatregelen uitvoeren die een langere terugverdientijd kennen, maar wel bijdragen aan genoemde voordelen.

Ondersteuning De wetswijziging kan bij ondernemers vragen oproepen. Het zoeken naar de juiste informatie en maatregelen kost tijd en vereist specifieke kennis. Daarnaast staat er een boete op het niet (tijdig) aanleveren van de informatie. De gemeente Haarlemmermeer werkt samen met (uw) parkmanagementorganisaties, ondernemersverenigingen en vastgoedbeheerders aan de energietransitie. Samen met hen organiseren wij op uw werklocatie een informatiebijeenkomst waarin op deze wetswijziging wordt ingegaan, maar waar ook andere maatregelen en oplossingen worden besproken in het kader van de energietransitie. Tijdens deze bijeenkomst neemt de Omgevingsdienst je mee in de stappen die je moet zetten om te voldoen aan de energiebesparingsplicht en informatieplicht. Het NMCX, hĂŠt centrum voor de energietransitie in Haarlemmermeer, zal u meer vertellen over de ondersteuning die het hierbij, eventueel tegen een vergoeding, kan bieden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ed Nieuwenhuizen Procesbegeleider Duurzame Werklocaties Haarlemmermeer Ed.Nieuwenhuizen@haarlemmermeer.nl


“Op deze award zijn we meer dan trots” “Ja”, zegt Bernd Groen, “natuurlijk was het spannend. Je zit in de race, je bent genomineerd. Dan wil je winnen ook. Op het moment dat de uitslag bekend wordt gemaakt, ben je dus aardig nerveus geworden. Maar als je dan hoort: en de winnaar is Drukkerij Groen, kan je avond niet meer stuk.” Met avond doelt hij op 14 december 2018, toen tijdens het Meerbusiness Gala bekend werd gemaakt dat zijn bedrijf de Ondernemersprijs Haarlemmermeer 2018 had gewonnen. “Geweldig! We zijn er trots op. En dat laten we zien: de award staat op de balie in onze receptie en de ingelijste oorkonde hangt aan de muur.” Hoe het bedrijf tot de hoogste score kwam, werd niet gespecificeerd. “Wel een beetje jammer”, vindt Bernd. “Je bent toch altijd nieuwsgiering naar hoe en wat. Als ik er zelf iets moet uitlichten denk ik dat vooral duurzaamheid belangrijk is geweest. Als je Groen heet, moet je ook groen doen.” In dit kader noemt hij de eigen koeriersdienst, die volledig CO2 neutraal

opereert, en de certificeringen die de onderneming heeft ontvangen voor duurzame bedrijfsvoering. ”Bij een drukkerij denken mensen niet direct aan ‘milieuvriendelijk’, maar dat is volstrekt niet terecht. Plastic, inkt, papier, al ons materiaal wordt volledig gerecycled. Onze machines zijn top-energiezuinig, op ons dak liggen zonnepanelen: aandacht voor het milieu staat bovenaan.”

Drukkerij Groen een zelfstandig bedrijf. Mijn vader Ed en mijn oom Henk hebben het verder in de markt gezet en uitgebouwd. En sinds januari 2011 sta ik aan het roer, samen met mijn neven Jos en Jasper.” Samen met hun team – ‘we hebben 35 mensen in dienst’ – richten ze zich op de toekomst. In eerste instantie op 2021, het jaar van het 50-jarig jubileum. “We hebben een mooie marktpositie. Een van onze sterkste punten? Vakwerk en snelheid. We leveren net zo vlot als bestellingen online. En problemen? We lossen het altijd op.”

Drukkerij Groen is een echt Haarlemmermeers familiebedrijf. “Mijn opa ging van start in de jaren 60. Het was aanvankelijk een nevenactiviteit voor zijn bouwbedrijf: hij wilde in eigen beheer bouwtekeningen kunnen afdrukken. Van het een kwam het ander en in 1971 werd

19


Advocaat in schaapskleren HEEREBOUT

De ene advocaat is de andere niet. Heeft u een juridisch geschil kies dan een

Advocatuur

advocaat die bij u past. Iemand waar u goed mee kunt praten en die verstand van zaken heeft. Die de wet kent en weet te interpreteren. Dat pleit ervoor om contact op te nemen met Heerebout Advocatuur. Advocaten die bekend staan om hun

St. Anthoniusstraat 1F 2153 BA Nieuw-Vennep tel 0252 620 557

info@heerebout-advocatuur.nl heerebout-advocatuur.nl

inlevingsvermogen, kennis en schat aan ervaring maar ook omdat zij nooit opgeven. Want achter die rustige verschijning en aimabele presentatie schuilt een advocaat in schaapskleren. Meestal tot grote verrassing van de verliezers.

Alle disciplines onder één dak: • utiliteitsbouw • woningbouw • renovatie

Tel: 020-2105960 Regiobouw Haarlemmermeer Haarlemmermeer Aalsmeerderweg 600 600 Aalsmeerderdijk 1437 EJ Rijk 1437 EJSchiphol Schiphol-Rijk

Een veilig gevoel bij afwezigheid! Inbraaksignalering

Telefonie

Branddetectie/ontruiming

Intercom

Onderhoud

Camerabewaking

Toegangscontrole

Meldkamer

Uw partner in Beveiliging & Telecommunicatie www.van-limpt.nl


Schiphol-topman Dick Benschop pleit voor gematigde en gecontroleerde groei, waarbij meer vluchten worden gecompenseerd door stillere vliegtuigen. Een aantal bewonersorganisaties willen de komende jaren geen groei meer. Feit is en blijft dat er mensen zijn die last van Schiphol hebben, maar meer dan 300.000 mensen verdienen er hun boterham. En dat zijn veel banen. Heel veel banen.

Hoe staan de ontbijtgasten tegenover dit dilemma?

21


DEELNEMERS ONTBIJTINTERVIEW

Petra Tiel Manager Public Affairs VNONCW West in Noord-Holland en de metropoolregio Amsterdam in het bijzonder. Gesprekspartner namens VNO-NCW met lokale en regionale overheden, bestuurders en politiek. Werkt veel samen met lokale ondernemersverenigingen en bedrijven aan de verbetering van het vestigingsklimaat. En over Schiphol: “De laatste drie jaar zijn het hoofdzakelijk mensen verder weg, zoals Castricum en Oegstgeest die klagen over het geluid. We hebben te weinig oog voor de lusten van de luchthaven.”

Piet Brandjes Ondernemer, oprichter en directeur van APPM Management Consultants BV. Een bureau waar mensen wereldwijd werken aan een Mooier Nederland en omgeving met vestigingen in Hoofddorp, Rotterdam, Antwerpen en Berlijn. Piet woont sinds 25 jaar in Rijsenhout en mag worden bestempeld als een ‘betrokken en ondernemende bewoner’. Zakelijk meedelen in het succes van de luchthaven en geen hinder van vlieglawaai. Incidenteel mag het boven zijn hoofd wel wat stiller. “Ik ben fan van de luchthaven als ze zich netjes gedragen”.

22

Floris opent gelijk het bal: overdag profiteren en ’s nachts denken moet dat nou. “Je kiest ervoor. Als je gaat wonen in een gebied met overlast zijn de huizenprijzen daar ook naar. Maar voor het toerisme in Haarlemmermeer zou het beter zijn als het aantal vliegbewegingen toeneemt. In het laagseizoen wordt het voor ons steeds lastiger met alle hotels die er bijgekomen zijn.” Piet: “Ik ben lid van de regiegroep Rijsenhout, die is tien jaar geleden opgericht omdat wij vonden dat de gemeente te weinig deed voor het dorp. Wij hebben zelf de minister uitgenodigd en ook de gemeente, iedereen vindt het een prachtig dorp. Maar het ministerie zegt: “wonen mag niet, u heeft last van vliegtuigen”. Onzin, dat maken wij zelf wel uit. Met voormalig wethouder Bezuijen is het denken gaan draaien en nu begint er een beetje ruimte komen. Er is nog plaats voor 400 woningen. Minister Ollongren is nu ook op de hoogte.” Maarten: “Het is een dilemma. Schiphol wil liever geen nieuwe gehinderden. Maar de leefomgeving staat op sommige plekken in Haarlemmermeer onder druk vanwege de bouwbeperkingen. Wij staan open voor creatieve ideeën. Samen met de provincie, de

gemeente en in dit geval Rijsenhout moeten we er iets slims mee doen. Er moeten oplossingen te bedenken zijn.” Edwin: “Maar is dat niet juist het probleem? Mensen van buitenaf die hier komen wonen en dan gaan klagen. Toen ik in Badhoevedorp woonde was ’s middags het witte tuinstel gewoon zwart. Maar daar konden wij prima mee leven. Ik denk dat het probleem hoofdzakelijk is ontstaan door klagers van buitenaf.” Jurgen is het niet helemaal met Edwin eens: “Ik ben hier ook opgegroeid. En ik hoor al heel lang het protest. Niet alleen van buitenaf, er is hier ook een grote groep die er last van heeft.”

Het is een dilemma. Schiphol wil liever geen nieuwe gehinderden.


Maarten: “Er is oude en nieuwe hinder. Ook mensen die hier al 20 jaar wonen zeggen nu soms last te hebben. Maar het vliegverkeer is in al die jaren natuurlijk ook flink gegroeid en de vliegtuigen zijn stiller geworden.” Petra: “Er is afgesproken dat er niet gebouwd mag worden in bepaalde gebieden waar veel lawaai is. Inmiddels zijn er wel degelijk woningen gebouwd op plaatsen waar je dat niet zou willen.”

Werk hier, woon elders Schiphol, veel mensen maken er gebruik van voor een lekkere vakantie, of voor een zakenreis. Maar er zijn ook veel mensen die er elke dag komen… voor hun werk. De luchthaven is goed voor veel werkgelegenheid. Weer anderen hebben er op een andere manier dagelijks mee te maken. Zij horen de vliegtuigen of hebben last van de uitstoot van de toestellen. Dick stelt dit nieuwe dilemma aan de orde. “De werkgelegenheid. Die concentreert zich hier. Maar bij werkgelegenheid hoort wel huisvesting. In hoeverre moet dat in Haarlemmermeer? Werk hier, woon elders?” Maarten: “Om de geluidshinder zo laag mogelijk te houden wordt er zo veel mogelijk

DEELNEMERS ONTBIJTINTERVIEW

We staan er echt open voor om lokale dingen te doen en nemen de uitdagingen heel serieus. over minder dichtbevolkte gebieden gevlogen. Wij zijn niet tegen woningbouw, maar je wilt geen nieuw probleem creëren en woningbouw moet de toekomstige ontwikkeling van Schiphol niet beperken. Maatschappelijke uitdagingen gaan wij niet uit de weg. We staan er echt open voor om lokale dingen te doen en nemen de uitdagingen heel serieus. De luchtvaartsector wil na 2020 gematigd en gefaseerd groeien in combinatie met steeds een stiller wordende vloot en procedures. De hinder zal dan langzaam gaan afnemen.”

Edwin Beentjes Directeur/eigenaar van de CTS Group, een logistieke dienstverlener waar 230 mensen werken. Bestuurslid OVHZ en sinds kort ook van een collectieve vereniging waarin drie industrieterreinen in Nieuw-Vennep verbonden zijn. Opgegroeid in Badhoevedorp, waardoor ook de problematiek van wonen bij de luchthaven hem bekend is. “Voor CTS Group is Schiphol van groot belang”.

Floris Licht General-manager van het Novotel Amsterdam Schiphol Airport. Sinds november voorzitter evenementenbureau. Samen met 32 partners probeert hij Haarlemmermeer internationaal meer op de kaart te krijgen. “Wij zijn blij met Schiphol, want 80% van onze gasten komt uit het buitenland. Maar ik woon in Amstelveen, waar toch wel heel vaak de vliegtuigen vlak langs mijn slaapkamerraam gaan.”

23


DÉ SLUITENDE OPLOSSING VOOR UW BEDRIJF

StukArt t u i n e n

BSS. BEVEI LIGI NG, SLOTENSERVIC E EN DEU R EN.

Wij zijn een erkend bedrijf Politie keurmerk ‘Veilig Wonen’

Tel. 023 567 20 50 Boslaan 31, 2132 RJ Hoofddorp info@bss-hoofddorp.nl

BE VE ILIGIN G

SLOTE N SE RVICE

DE U RE N

www.bss-hoofddorp.nl


met 300 passagiers veel vracht in de buik ligt. Met name de zgn. full freighters (volledige vrachtvliegtuigen) hebben vanwege hun businessmodel (ze werken meer ad hoc) moeite om volgens de Europese regels hun slots te behouden En dan moet men uitwijken naar bijvoorbeeld Luik. Wanneer Lelystad open gaat is het de vraag wie de slots krijgt op Lelystad en wie op Schiphol. Het Rijk heeft daar ook een rol in. Er is een zgn. Verkeersverdeelregel in voorbereiding tussen de luchthavens Schiphol en Lelystad die daarin enige sturing geeft. Om Lelystad volgens planning te openen moet er voor de zomer een besluit zijn.”

En nu de lusten

Jurgen: “Je hoort vaak dat overal in de polder wordt gebouwd, maar dat valt wel mee. De plannen die er zijn, zijn geen nieuwe ontwikkelingen. In Rijsenhout hopen we woningen te bouwen voor de eigen inwoners. Het is zeker niet de bedoeling om heel Haarlemmermeer vol te bouwen. De omlegging van de A9 heeft heel veel geld gekost en dat wordt o.a. gefinancierd met woningbouw. Nu gaan we starten met de bouw en dan zegt KLM: “wij vinden het geen goed idee.” Petra: “De KLM is goed voor bijna de helft van alle vliegbewegingen op Schiphol, de helft van alle reizigers en een aanzienlijk

Je hoort vaak dat overal in de polder wordt gebouwd, maar dat valt wel mee.

percentage van het vrachtvervoer. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Want wat gebeurt er met de luchthaven als zijn belangrijkste klant geen nieuwe bestemmingen meer kan openen?” Jurgen: “Er is nog steeds heel veel mogelijk. Ik verwacht ook wel dat het uiteindelijk gaat lukken. Maar één ding is duidelijk: Lelystad moet open. Want dan hebben we hier meer ruimte.”

Petra: “We hebben te weinig oog voor de lusten van de luchthaven. Hoeveel mensen vertrekken er niet van Schiphol naar hun vakantiebestemming? Hoeveel mensen komen een ‘dagje Schiphol’ doen? Het zijn er veel. En dat is dan alleen nog maar de consument. De combinatie van Schiphol en KLM, die rechtstreekse verbindingen verzorgt tussen Nederland en de belangrijke handelscentra in de wereld is een basisvoorwaarde voor onze welvaart.

Piet: “Maar als ik nou in Lelystad zou wonen? Voor je het weet is straks de hele regio bedekt met geluid. Het wordt, als je niet oppast, straks voor heel Nederland een probleem. Laten we nou zorgen dat je ergens nog rust hebt. We moeten het ‘smart’ doen.” Maarten: “De hubfunctie is voor Schiphol van groot belang, want het maakt veel verbindingen mogelijk. En het is ook de belangrijkste reden voor internationale bedrijven om zich hier te vestigen. Het netwerk van Schiphol is voor het Europees Medicijn Agentschap een van de redenen geweest om zich in Amsterdam te vestigen. Maar vracht is ook heel belangrijk voor de hub. Men vergeet wel eens dat in een toestel

25


DEELNEMERS ONTBIJTINTERVIEW

Jurgen Nobel Tot voor kort ondernemer/eigenaar van LE.BON koffie en fractievoorzitter van de liberalen. Sinds januari wethouder Economische Zaken en ontfermt hij zich over onder meer Financiën, Bouwen & Energietransitie en Luchthavenzaken. “Ik ben hier opgegroeid en ken de problematiek van geluidsoverlast. Maar werken, wonen en leven moeten hand in hand kunnen gaan. Dat is wel een uitdaging.”

Nederland is daardoor een toplocatie met wereldwijde allure: om zaken te doen, te werken en te verblijven. Er zijn ongelooflijk veel internationale bedrijven actief in Nederland.” Piet: “Kijk eens hoe groen wij hier wonen. Als ik wil vliegen, sta ik met 10 minuten op Schiphol.”

Petra: “Het gaat te goed in Nederland. In alle debatten gaat het om de overlast. Tijdens de crisis ging het om de werkgelegenheid! Wij kunnen concurreren met de hele wereld. Je neemt vanaf Schiphol een taxi en gaat naar de beroemdste musea. Er is volop concurrentievermogen om grote congressen te houden. Kijk eens naar de werkgelegenheid die uit die hub-functie komt. Je moet er niet aan denken dat we dat kwijtraken.” Edwin: “Ik ben 24 jaar geleden met 3 man begonnen. Nu heb ik er 230 aan het werk. Eigenlijk moeten we uitbreiden, maar dan is de vraag: wat gaan we doen? Wat gaat er met Schiphol gebeuren? Ook ik heb door de jaren

Kijk eens hoe groen wij hier wonen. Als ik wil vliegen, sta ik met 10 minuten op Schiphol. 26


DEELNEMERS ONTBIJTINTERVIEW

Maarten van der Scheer Als Sr. Advisor Stakeholder Strategy al 12 jaar nauw betrokken bij Schiphol en de omgeving. Hij gaf eerder leiding aan de mensen in de bagagekelder en werkte op de inkoopafdeling. “Maar het maatschappelijk debat trekt mij het meest. Dat doet Dick Benschop, de huidige president-directeur van Schiphol, ook. Luisteren en praten met mensen. Dat is belangrijk.” heen best last van Schiphol gehad, maar voor mij is het simpel, zonder eten geen leven.” Piet: “Dick Benschop heeft al gevraagd of we de overlast niet kunnen compenseren. De Rijsenhouters denken dan bijvoorbeeld aan de aanleg van een mooi bos bij Rijsenhout. Ik vind het prachtig. En ook daar zullen veel mensen van kunnen genieten.” Jurgen: “Werken en leven moeten hand in hand gaan. Het is absoluut een uitdaging om het op te lossen. Het bos bij Rijsenhout is een prima idee, dat verdient om verder uitgewerkt te worden.”

Uitgepolderd De Nederlandse luchtvaartsector is groot geworden dankzij polderen over de positie en groei van Schiphol. Maar daaraan lijkt eind januari een einde gekomen. Bewonersorganisaties, luchtvaartsector en overheid konden het in de ORS (=Omgevingsraad Schiphol) niet met elkaar eens worden. Een aantal bewonersorganisaties wil dat Schiphol tot 2023 niet groeit, ondanks dat eerder is afgesproken dat stillere vliegtuigen kunnen leiden tot meer vluchtbewegingen. De

minister is nu aan zet om te beslissen over de toekomst van Schiphol. Maar …. geen ontwikkeling betekent geen winst. En dat houdt in, dat er geen investeringen worden gedaan in een stille vloot, nieuwe verbindingen, mensen en milieu. Andere luchthavens kunnen wel verder ontwikkelen en dan verliest Nederland zijn concurrentiepositie. Maarten: “Als Schiphol na 2020 niet gematigd kan ontwikkelen, neem je een flink risico. De luchthaven zit dan al drie jaar vol. De hub heeft geen ontwikkelruimte meer. Als je die langere tijd tot stilstand brengt, gaat het netwerk op den duur verzwakken. En dat gaat ten koste van het vestigingsklimaat en heel veel Nederlandse banen. We hebben er vertrouwen in dat het kabinet op basis van het regeerakkoord binnenkort een besluit zal nemen”

Dick Hulsebosch Onder meer voorzitter van het HOP en Ondernemend Hoofddorp, vele jaren werkzaam voor de Kamer van Koophandel en aanwezig om de hele discussie ‘in goede banen te leiden’. “Met het dossier Schiphol ben ik pas 35 jaar bezig…. De huidige ‘actualiteit’ van een luchthaven in zee werd destijds al door het kabinet-Kok als veel te duur bestempeld. Maar vandaag gaat het over de lusten en lasten van Schiphol voor de lokale ondernemers”.

Met dank aan Floris Licht voor het heerlijke ontbijt in de Private Diningroom van het Novotel Amsterdam Schiphol Airport Hotel.

27


NIEUWS UIT DE

sectie De President

Vertegenwoordiger:

Ton van der Horst A- Point

“Er valt veel te vieren bij de start van het nieuwe jaar, dat mag best even gezegd. We hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Continu Samenwerken behaald, een waardering voor bedrijventerreinen waar wordt samengewerkt om de veiligheid te

28

verbeteren. Een belangrijke voorwaarde is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer en andere partijen, zoals in dit geval Parkmanagement De President, afspraken maken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een omgeving op, waar de mensen een groter gevoel van veiligheid ervaren. Bovendien is er sprake van minder schade en daar profiteert iedereen van. Dankzij dit KVO-certificaat kunnen bedrijven tot 15% korting krijgen op zakelijke schadeverzekeringen voor gebouwen, inventaris, voorraad en bedrijfsschade.” Het is niet het enige goede nieuws dat er te melden is. “Er wordt op het ogenblik gebouwd aan een tweede vestiging van Digital Reality, AMS 16. Het nieuwe datacenter komt te liggen aan de Jacobus Spijkerdreef naast het in 2017 opgeleverde AMS 15. Op 5 oktober heeft de aannemer om de kavel een hekwerk geplaatst, op 10 oktober

werd begonnen met het voorbereidend grondwerk en op 16 januari begon de firma Van Baarsen in opdracht van Liander met de werkzaamheden voor het aanbrengen van een extra voedingskabel (10kV). Het tracé loopt vanaf het trafostation aan de H. Wenckebachdreef tot aan de J. Spijkerdreef richting de J. Enschedélaan. Eind januari werden de heiwerkzaamheden beëindigd en ging de bouw van datacenter AMS 16 een volgende fase in. Sinds vorige week is aannemer Mercury – die ook heeft het eerste datacenter heeft gebouwd- gestart met het voorwerk voor de bouw. Onderdeel hiervan is de aanleg van een tijdelijke parkeerplaats op de Henri Wenckebachdreef. Deze kavel zal tot eind 2020 kunnen worden gebruikt. Het parkmanagement onderhoudt goed contact met de projectleider om de overlast van de bouwwerkzaamheden voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken en houdt de ondernemers op de hoogte van de voortgang en bijzonderheden.”


NIEUWS UIT DE

sectie Beukenhorst

Vertegenwoordiger:

Almar Bouwman Schenk Makelaars

“Als er in Haarlemmermeer een bedrijfscq kantorenlocatie is waar elke dag wat aan de hand is dan zijn het wel de Beukenhorsten. En dan gelukkig met positieve ontwikkelingen voor ondernemers, bewoners en dus onze economie (we moeten wel de massa’s in

de gaten houden!). Eerder gaven we al aan dat mede door ondersteuning van Ondernemend Hoofddorp het project de ‘Beuk Erin’ gestart kon worden. Deze pilot -bedacht door Paul Bos, Joost Valk en Laurens Schenk- was baanbrekend en werd ook opgepakt door vele partijen waaronder het ministerie en de provincie. Binnenkort is het na 10 jaar werk tijd voor de ‘Beuk Eruit’! Meer nieuws volgt. We zien als bestuur nog steeds dat er acties uit voortkomen en een afronding van dit unieke project is dan ook begrijpelijk. De nieuwbouw aan de Kruisweg op een deel van de locatie van het voormalige Vermeerhuis is weer zo’n bijzondere stap. Zelf heb ik met ons kantoor Schenk Makelaars vele jaren op die locatie aan de Kruisweg gewerkt. Na aankoop van de gronden door de gemeente Haarlemmermeer heeft eerst AM Ontwikkeling er een prachtig woonwijkje gemaakt en is het nu de beurt aan Timpaan, die recent de eerste paal heeft geslagen. Onder grote belangstelling van de kopers -

alles is immers al verkocht - was het de kersverse wethouder Jurgen Nobel die verantwoordelijk was voor deze klus. Het slaan van de paal ging hem goed af, dit ondanks de regen! Daarnaast zien wij nog veel meer ontwikkelingen op Beukenhorst-West, zoals transformatie en sloop van de “blauwe” gebouwen aan de Marsstraat. Maar Provast uit Den Haag realiseert ook nieuwbouw op Beukenhorst-Oost-Oost, naast restaurant Den Burg. En er zijn plannen voor Beukenhorst-Zuid. Volgende editie volgt daar vanuit het bestuur meer over.”

29


NIEUWS UIT DE

sectie Graan voor Visch-Zuid “Zoals al in 2018 is aangegeven: ook op Graan voor Visch-Zuid zijn we bezig met het zoeken naar mogelijkheden om te komen tot een Bedrijven Investeringszone, kortweg BIZ. Na overleg met de gemeente is duidelijk geworden dat ook zij dat heel graag willen.

Vertegenwoordiger:

René Klomp

Hartgerink en Klomp

Dat is natuurlijk wel te begrijpen, want daarmee ontlasten ze zichzelf van een aantal werkzaamheden die op een industrieterrein nu eenmaal moeten worden uitgevoerd. Even de stand van zaken: om tot een BIZ te kunnen komen, moet er een stichting worden opgericht, die zich gaat richten op het parkmanagement. Daar wordt nu, samen met Interglobe Vastgoedmanagent, aan gewerkt.

Het stichtingsbestuur is inmiddels bekend: Voorzitter: Theo Hoeke - Nissan Hoeke, Robijnlaan Penningmeester: Hans van Inge - Vitakruit bv, Jadelaan Secretaris: René Klomp - Hartgerink en Klomp, Opaallaan Er zijn al een aantal zaken de revue gepasseerd die we met voorrang zouden willen aanpakken, maar eerst gaan we 2019 gebruiken om de stichting op te richten, de grote lijnen uit te stippelen en iedereen op Graan voor Visch-Zuid op de hoogte te stellen van onze plannen. Kortom, wordt vervolgd.” Op de foto vlnr: Hans van Inge, René Klomp en Theo Hoeke

30


NIEUWS UIT DE

sectie Hoofddorp-Centrum

Vertegenwoordiger:

Jan-Leo Oostman Optiek Oostman

“Ontwikkelingen bieden ook kansen. Hoewel er op het oog weinig nieuwe ontwikkelingen in het centrum van Hoofddorp zichtbaar zijn, gebeurt er veel achter de schermen. Verschillende projecten waaronder Hydepark en Hoofddorp-Centraal zullen binnen

afzienbare tijd van start gaan. Het is dan belangrijk om als ondernemers in het centrum aangehaakt te blijven. Daarom is het goed om te weten dat de sectie Centrum samen met voorzitter Dick Hulsebosch een eerste verkennend gesprek heeft gevoerd met de kwartiermaker van de gemeente Haarlemmermeer, die de opdracht heeft gekregen om de verschillende ontwikkelingen in elkaar te passen. Al met al was het een positief gesprek waarbij de zorgen van de ondernemers over verminderde parkeergelegenheid en bereikbaarheid, vooral tijdens de bouwactiviteiten, een luisterend oor vonden.

Zeker nu met de samenvoeging van Haarlemmerliede en Haarlemmermeer dit project binnen de nieuwe gemeentegrenzen valt en wel degelijk gaat concurreren met Hoofddorp-Centrum. Anderzijds worden het komende decennium nog vele duizenden woningen in en om het centrum van Hoofddorp gerealiseerd en wordt er openlijk gespeculeerd over het doortrekken van de Noord-Zuidlijn. Dus niet alleen bedreigingen, maar voor de ondernemers in het centrum zeker ook kansen!�

De leegstand in Hoofddorp-Centrum is gering, maar zorgen om de toename van horecagelegenheden in vrijvallende winkelunits zijn er wel. Het past echter bij de trend van meer internetwinkelen en meer buiten de deur eten. Ook Sugar City zal bij het nieuwe college weer onder de aandacht gebracht worden.

31


NIEUWS UIT DE

Bij notaris mr. Susan van Os werd de vereniging opgericht

sectie Hoofddorp-Noord dienstverlenende bedrijven. Verspreid over het bedrijventerrein bevinden zich ook meerdere (bedrijfs)woningen

Vertegenwoordiger:

Albert Slootweg “Hoofddorp-Noord, misschien moet ik het nog even toelichten, is een gemengd bedrijventerrein in het middensegment met zowel lokaal, regionaal als landelijk opererende ondernemingen. Voorbeelden van gevestigde bedrijven zijn distributiebedrijven, reparatie- en onderhoudsbedrijven, groothandel en

32

Een aantal ondernemers op HoofddorpNoord wilden zich verenigen door de oprichting van een vereniging voor Parkmanagement. Vijf hiervan hebben samen met Ondernemend Hoofddorp en de gemeente Haarlemmermeer het bureau KG Parkmanagement BV benaderd om hen te ondersteunen bij de inrichting van een beheerorganisatie. Opzet: de gerealiseerde kwaliteitsverbetering van het bedrijventerrein wordt naar de toekomst gewaarborgd. Enige weken geleden is de vereniging, met als speerpunten: schoon, heel en veilig, opgericht en is voor de gebruikers van het terrein het aanspreekpunt. Het bestuur bestaat uit Hans van Limpt, voorzitter, Rick van Viersen, secretaris, Albert Slootweg, penningmeester, alsmede Richard Boelaard & Piet Jan Slot. Met de

volledige steun van KG Parkmanagement zal op korte termijn het KVO-certificaat worden uitgereikt, waardoor “Noord” in het overleg met de gemeente en de politie een gelijkwaardige gesprekspartner wordt. We zijn al in overleg met de gemeente over de infrastructuur op het terrein, met als extra aandachtspunten voetgangers, fietsers en een beter leefklimaat. Grootste bottleneck blijft: te weinig uitvalswegen. Dat onderwerp staat dan ook hoog op de agenda. Het uiteindelijke doel van de vereniging is het realiseren van een BIZ op het terrein. Met een BIZ betalen alle ondernemers en/of eigenaren mee aan de kosten van het verbeteren van het bedrijventerrein. Voorwaarde is wel dat een ruime meerderheid van degenen die moeten betalen, ermee instemt. De gemeente faciliteert de BIZ-organisatie door de BIZ-bijdragen te innen en daarna over te dragen en controleert de gang van zaken.”


Hugo Heerebout Op 31 januari 1919 werd het arrest Cohen-Lindenbaum gewezen, nog steeds het belangrijkste arrest van de afgelopen 100 jaar en met gevolgen die tot op heden doorwerken. Hoe zit dit precies? Is er reden voor een jubileumfeestje? Cohen en Lindenbaum hadden allebei een drukkerij in Amsterdam. Cohen had een medewerker van Lindenbaum omgekocht om hem stiekem informatie door te spelen. Bedrijfsspionage dus. Toen Lindenbaum daar achter kwam, spande hij een procedure aan vanwege een onrechtmatige daad en vroeg schadevergoeding. Probleem was dat handelingen toen alleen maar onrechtmatig waren als die in de wet waren verboden. In dit geval vermeldde de wet daar niets over. “Maar”, zei de Hoge Raad, “een onrechtmatige daad is ook een handeling in strijd met een maatschappelijke plicht, de zorgvuldigheid of de betamelijkheid”. Hiermee werd dus een veel ruimer begrip gehanteerd. Cohen moest de schade vergoeden. Jaren later kwam het Kelderluikarrest: iemand liet bij een café een luikje open staan, er viel iemand in, en de Hoge Raad maakte de caféeigenaar aansprakelijk. Op basis van de zorgvuldigheidsnorm in het maatschappelijk verkeer is het een kleine moeite om een luikje dicht te doen en ernstige gevolgen voor een ander te voorkomen. In de jaren negentig ontwikkelde deze zorgvuldigheidsnorm zich verder. Het begrip zorgplicht werd uitgevonden voor bankiers (aandelenlease), woekerpolissen (verzekeraars), makelaars, artsen, accountants etc. In de huidige eeuw lijkt deze aansprakelijkheid zich uit te breiden naar de Nederlandse staat. Politionele acties in Indonesië, Srebrenica, de klimaatalarmisten via Urgenda: de Nederlandse staat is aansprakelijk gemaakt voor handelen en nalaten op basis van de zorgplicht. Urgenda wist vooralsnog bij het Hof af te dwingen dat de Nederlandse Staat een verplichting heeft het klimaat te redden en de burgers te beschermen. Hoe? Door CO2 als oorzaak te zien in plaats van als voedsel voor planten. Als het niet lukt, moet de Staat dan een dwangsom betalen op kosten van de belastingbetaler? En aan wie? Aan de burgers dus.

Honderd jaar onrechtmatige daad

Hiermee is de rechter naar mijn idee wel heel erg op de stoel van de politiek gaan zitten. Dat lijkt in strijd met de scheiding der machten, namelijk van de bestuurlijke macht en de rechterlijke macht. Ik hoop dat de Hoge Raad hier opnieuw ingrijpt, omdat het hek van de dam is als burgers allerlei wettelijke normen kunnen afdwingen via rechtszaken. Heeft u schade geleden door toedoen van een ander? Neem dan contact op met Heerebout Advocatuur te Nieuw Vennep. Telefoon 0252 620 557 of info@heerebout-advocatuur.nl Disclaimer: dit bericht is verre van volledig en niet geschikt als advies. De materie is hiervoor te gecompliceerd.

33


De nieuwe Audi A6 Avant Lease Edition!

Rijklaar vanaf Full Operational lease: € 799,- p.m. O.b.v. 60 mnd/10.000 km p.j. Excl. BTW

€ 65.855,Vanafprijs geldt voor de 45 TFSI S-Tronic Lease Edition, vanafprijs is incl. BTW

A-Point Audi Hoofddorp Bedrijvenpark de President Jacobus Spijkerdreef 4, 2132 PZ Hoofddorp 023 - 554 14 55

Volg ons op:

a-point.nl

GEEN BRUG TE VER HOE COMPLEX UW ADMINISTRATIE OOK IS

verstratenpartners.nl

VERSTRATEN & PARTNERS A D M I N I S T R AT I E | B E L A S T I N G | A D V I E S

www.verstratenpartners.nl


Het afgelopen half jaar konden door de Kredietunie HLMR e.o. de eerste drie financieringen worden verstrekt aan ondernemers uit Haarlemmermeer. Zij stuurden hun plannen in voor het starten van een 24/7 uur garage in Zwanenburg, de overname van fietsenzaak Hoogma in Hoofddorp en het opnieuw inrichten van opticienwinkel ZIEN in Hoofddorp. Zowel de kredietcommissie als het bestuur waren positief en adviseerden de leden van de Kredietunie HLMR e.o. om deel te nemen in de financiering. Toen de ondernemers zelf hun plannen met veel enthousiasme aan de leden presenteerden kon de financiering snel rond worden gemaakt. De Kredietunie HLMR e.o. is een echte coĂśperatie waarbij de leden, zowel kredietnemers als kredietgevers, het voor het zeggen hebben. De raad van toezicht, het bestuur, de kredietcommissie en het coachingsteam bestaat geheel uit vrijwilligers. Zij kijken niet alleen naar de inhoud van het plan, maar zeker ook naar de kwaliteiten en passie van de ondernemer. Deze zijn mede van doorslaggevend belang! Ook in 2019 verwacht het bestuur meerdere financieringen te kunnen verzorgen voor mkb-ondernemers die met een goed idee rondlopen voor het starten of uitbreiden van hun onderneming. Mocht een ondernemer moeite hebben om zijn of haar idee om te zetten in een goed plan met een berekening, dan helpt de Kredietunie HLMR e.o. daar graag bij.

Ook zet het bestuur zich in om, na positief advies van de kredietcommissie, leden te interesseren die tegen een rente van 6% per jaar vanaf â‚Ź 5.000 willen deelnemen in een financiering. Deze financiering kan een looptijd hebben tussen de 3 en 7 jaar. De rente die van de kredietnemer wordt gevraagd is overigens 8% per jaar, om de Kredietunie HLMR e.o. de ruimte te geven uit de rentemarge de kosten voor marketing, bijeenkomsten, verzekeringen en de accountant te betalen. Bijzonder is nog dat na de ingang van de financiering de ondernemer een coach krijgt die hem of haar helpt om van het plan een succes te maken. Op dit moment zijn er enkele aanvragen in behandeling, maar er is nog steeds ruimte voor nieuwe aanvragen van enthousiaste ondernemers uit Haarlemmermeer e.o. die met een goed plan rondlopen. En natuurlijk ook voor nieuwe leden die mee willen helpen tegen een interessante rente vanaf â‚Ź 5.000 bij te dragen in de financiering van goede plannen.

Meer weten? Kijk op de website www.kredietuniehaarlemmermeer.nl, stuur een mailtje naar info@kredietuniehaarlemmermeer.nl of bel Irene op 06-24880419.

35


36


Jeroen Kampschreur werd geboren zonder scheenbenen en kwam daardoor al op jonge leeftijd in een rolstoel terecht. Met zijn ouders ging hij mee op wintersport, maakte kennis met de zitski en hij was verkocht aan de uitdagingen die de sneeuw en de snelheid hem bieden.

goed doen. Dan heb je ook nog echte sneeuw of kunstsneeuw. Dat laatste heeft mijn voorkeur, want kunstsneeuw is harder en dus ga je sneller. Onze ski’s zijn ook vlijmscherp. In Italië ging het om snelheid, in Slovenië kwam het meer aan op techniek. En het is onwijs gaaf dat ik alles gewonnen heb. Ik hoop dat ik andere jonge mensen met een beperking door mijn prestaties kan enthousiasmeren. Ik ben ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation en van het Fonds Gehandicaptensport. Het is toch zonde als je alleen maar in je rolstoel blijft zitten.”

Sponsoring

Bij de wereldkampioenschappen die eind januari in Sella Nevea (Italië) en Kranjska Gora (Slovenië) werden gehouden is Jeroen vijf keer wereldkampioen zitski geworden. In 2018 (goud bij de Supercombined) en 2017 (drie keer wereldkampioen) deed hij het op z’n zachtst gezegd ook niet slecht, maar vijf keer een gouden medaille op alle onderdelen van het wereldkampioenschap is toch wel heel bijzonder. Kortom, deze jongeman weet wat skiën is. “Het gaat heel erg om balans en techniek”, begint Jeroen te vertellen. “Mijn bovenlichaam blijft stil, alleen mijn onderlichaam beweegt. En dat betekent trainen, trainen en nog eens trainen. Natuurlijk heb ik ook fantastisch materiaal. De bak komt uit Japan en de latten zijn eigenlijk hetzelfde als de andere worldcup-latten. Toen ik 16 was ging ik naar het Sport Centrum Papendal. Daar ben ik sterk geworden door de krachttrainingen. En dat heb ik dus ook nodig. We strijden in de wereldbekerwedstrijden in een veld van

ongeveer 20 para alpine zitskiërs. Niels de Langen en Jesper Pedersen uit Noorwegen, net als ik ook 19 jaar, en ik zijn op dit moment het beste. Vroeger stonden de dertigers aan de top, maar wij gaan echt een stapje hoger. Wij winnen omdat we fysiek veel en veel sterker zijn. We trainen ontzettend veel, want topsport is een fulltime atletenprogramma.”

Enorme kick Zitskiën als topsport is toch wel een opmerkelijke keuze in een land waar in geen velden of wegen een fatsoenlijke berg te bekennen is. “Mijn opa sponsorde mijn eerste zitski”, vertelt Jeroen verder. “Daarmee is het begonnen. Het skiën geeft een enorme kick en de uitdagingen zitten ook in steeds weer een andere piste. Maar ook het weer speelt een belangrijke rol, met harde wind of mist moet je extra goed opletten. We gaan met een snelheid van circa 100 kilometer per uur naar beneden….. De afdaling duurt maar een minuutje, dus je moet het wel in één keer

Zéker topsport vraagt om sponsoring. Eén van de sponsors van Jeroen is Hans de Jong van Hotel De Beurs. Jeroen: “Sponsoring is ontzettend belangrijk. Helaas zijn er niet veel bedrijven die paralympiërs ondersteunen. Dat geeft mij wel weer de drive om het extra goed te doen. De goodwill die ik krijg is enorm. Presteren voor de sponsors. Daar ben ik echt trots op. Begin maart zijn er nog wereldbekerwedstrijden in Spanje en Frankrijk. Dan ga ik in augustus in Chili de gletsjer op. Dat is best spannend, want op 4.000 meter hoogte heb je weinig zuurstof. Maar ook daar trainen we op.”

Droom Als je zo goed bent en zo veel wint, wat zijn dan nog de toekomstplannen? “Ik wilde de geschiedenisboeken in als de beste zitskiër ter wereld”, lacht Jeroen. “Dat is tot nu toe aardig gelukt. Maar een droom heb ik nog wel. De Paralympische Spelen in 2022 in Beijing. Die wil ik echt winnen.” En het mooiste skigebied? “NieuwZeeland”, besluit Jeroen. “Het is daar zo’n andere wereld. Echt adembenemend. Maar het lekkerste eten is in Japan…..”.

37


Ex-olympiërs Rogier Hofman en Tim Jenniskens over Fanbased:

De topsport mindset binnen je bedrijf, waarom? Casimir Schmidt (r)

TopsUPport Haarlemmermeer ondersteunt eerste topsporters De eerste ondersteuning gerealiseerd door TopsUPport Haarlemmermeer is een feit. Op donderdag 7 februari ontvingen g-tennisser Joshua Diseraad en talentvol atleet Ezra Verboom hun eerste donatie tijdens een feestelijke avond in De Wijnzaak in Hoofddorp. Joshua Diseraad, tennisser met een verstandelijke beperking, ontving uit handen van TopsUPport-ambassadeur Lex Vonk en directeur van AM match, een cheque ter waarde van € 500,voor zijn deelname aan de Special Olympics World Summer Games in Abu Dhabi op 9 maart 2019. Atleet Ezra Verboom, internationaal talent van AV Haarlemmermeer, nam uit handen van de kersverse wethouder sport Mieke Booij zijn eerste donatie aan: een nieuwe polsstok van 4.60 meter. Ook de inmiddels tot topturner uitgegroeide Casimir Schmidt van SV Pax en lid van het Nederlands team was in De Wijnzaak aanwezig. Hij lichtte persoonlijk toe hoe belangrijk -maar als talent moeilijk te vinden- sponsors voor hem zijn. “Toen ik jong was heb ik vijftig bedrijven aangeschreven op zoek naar sponsoring. Ik kreeg maar van een bedrijf respons en zij zijn nog steeds mijn sponsor.” Inmiddels beschikt Casimir over een eigen auto, die voorzien is van veel reclame. “In eerste instantie sponsorden deze bedrijven mij niet, maar ik vond het leuke bedrijven en gaf ze zo een podium. De meeste van hen sponsoren mij nu wel, super!”

38

Als ze beiden zijn afgestudeerd en het einde van hun topsportcarrière nadert, besluiten ex-olympiërs Rogier Hofman en Tim Jenniskens – ze speelden hockey - in 2014 te starten met een nieuw bedrijf: Fanbased. Ondernemen is dan niet meer helemaal nieuw voor ze: ze hebben er al even van kunnen proeven door na de Olympische Spelen van 2012 de succesvolle stichting Sport Helpt op te richten. Deze stichting organiseert voor ernstig zieke kinderen in het ziekenhuis droomontmoetingen met een topsporter van zijn of haar favoriete sport. Het nieuwe initiatief van Rogier en Tim wordt Fanbased, waarin ze alle ervaringen uit hun eigen carrière, de inspirerende gesprekken met verschillende topsporters en de inzichten vanuit de wetenschap en psychologie combineren. “Fanbased gaat ervan uit dat elk individu, team en organisatie een topprestatie kan leveren. Dan bedoelen we niet alleen de beste zijn met een sportieve activiteit, maar excelleren in datgene waarvoor je talent hebt. En dat is voor iedereen anders. Daarmee zijn topprestaties niet alleen weggelegd voor de helden in de sportarena’s. Topsport is een mindset om je continu te willen ontwikkelen. Fanbased helpt daarbij en laat zowel

individuen als teams topprestaties leveren door het bouwen en faciliteren van programma’s die gericht zijn op individuele en teamontwikkeling. Naast Fanbased hebben we Fanbased Foundation opgericht, dat als doel heeft topsporters aan het einde van hun carrière te ondersteunen op het maatschappelijke vlak. Wij geloven dat topsporters tijdens hun carrière unieke competenties en vaardigheden ontwikkelen die zij in kunnen zetten in hun maatschappelijke loopbaan. Wij ondersteunen, ontwikkelen en begeleiden ze bij het benutten daarvan en dragen zo actief bij aan een maatschappelijke zachte landing. Wij zijn ervan overtuigd dat topsport en het bedrijfsleven veel voor elkaar kunnen betekenen. Wij weten: een (ex-)topsporter op de werkvloer betekent een werknemer die graag wil leren, zich steeds verder wil ontwikkelen en collega’s kan inspireren en helpen om de topsport mindset over te nemen. Daarnaast kan een topsporter vanwege zijn of haar ontwikkelgerichtheid in een nieuwe werkomgeving veel leren van zijn of haar collega’s. Haal letterlijk de topsport mindset in je organisatie en laat twee werelden elkaar inspireren en helpen om topprestaties te leveren.”


Doeltreffende communicatie

Hoge Kwaliteit

Ontwerp & Drukwerk

Advies op

maat

Servicegericht persoonlijk contact

Jouw boodschap op de juiste manier vertalen en vertellen... daar zijn we goed in!

Planetenweg 5, 2132 HN Hoofddorp - 023 557 55 88 - creatie@bizziebee.nl - www.bizziebee.nl ontwerp | dtp | drukwerk | websites | van idee tot en met realisatie


Profile for Anneke Copier

OH Magazine maart 2019  

Ondernemersvereniging Ondernemend Hoofddorp is de grootste en meest actieve ondernemersvereniging van Haarlemmermeer. Zij heeft tot doel het...

OH Magazine maart 2019  

Ondernemersvereniging Ondernemend Hoofddorp is de grootste en meest actieve ondernemersvereniging van Haarlemmermeer. Zij heeft tot doel het...

Advertisement